У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ

Харківська державна академія фізичної культури

артем’єва галина павлівна

УДК 796.417.071.2

критерії відбору та прогнозування спортивного

уДОСКОНАЛЮВАННЯ в акробатичному рок-н-ролі

24.00.01 – Олімпійський і професійний спорт

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата наук

з фізичного виховання та спорту

Харків – 2007

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано у Харківській державній академії фізичної культури, Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту.

Науковий керівник: доктор наук з фізичного виховання та спорту, професор

Мулик Вячеслав Володимирович,

Харківська державна академія фізичної культури,

проректор з навчально-методичної роботи, завідувач кафедри зимових видів спорту, велоспорту та туризму.

Офіційні опоненти: доктор біологічних наук, професор

Друзь Валерій Анатолійович,

Національний технічний університет “ХПІ”,

професор кафедри педагогіки і психології управління соціальними системами;

кандидат наук з фізичного виховання та спорту, доцент

Луценко Лариса Сергіївна,

Національна юридична академія ім. Я. Мудрого,

завідувач кафедри фізичного виховання №2.

Захист відбудеться 31 січня 2008 року об 1100 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 64.862.01 Харківської державної академії фізичної культури за адресою: 61022, м. Харків, вул. Клочківська, 99.

Із дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Харківської державної академії фізичної культури (61022, м. Харків, вул. Клочківська, 99).

Автореферат розіслано 27 грудня 2007 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради В.О. Градусов

загальна характеристика роботи

Актуальність. Підготовка спортсменів в акробатичному рок-н-ролі за своєю структурою відповідає змагальній діяльності у парному фігурному катанні та спортивних танцях і характеризується, перш за все, синхронністю рухів партнерів. Тому при побудові тренувального процесу використовується науково-методичний досвід з художньої (Білокопитова Ж.А., 1982) і спортивної (Смолевський В.М., Гавердовський Ю.К., 1999) гімнастики, акробатики (Болобан В.М., 1990; Скакун В.Л., 1987; Тишлер А.В., 1978) та фігурного катання (Медведєва І.М., 1997).

За даними різних досліджень підвищення надійності змагальної діяльності пов’язано, насамперед, з анатомофізіологічними й фізичними характеристиками (Болобан В.М., 1990; Булгакова Н.Ж., 1976, 1986; Матвєєв С.В., 1990; Платонов В.М., 1997, 2004).

У той же час високі спортивні результати багато в чому залежать від обґрунтованої системи відбору й прогнозування індивідуальних рухових можливостей, а також педагогічних, медико-біологічних і психологічних критеріїв та методів відбору (Бриль М.С., 1986; Булгакова Н.Ж., 1976, 1986; Волков В.M., Філін B.П., 1983; Гужаловський А.А., 1986; Платонов В.М., 1997, 2004; Сергієнко Л.П., 2001, 2004).

На сьогодні акробатичний рок-н-рол, як парний спортивний танець, перетворився в динамічний і видовищний вид спорту, змагання із якого проходять в усьому світі. Вихід акробатичного рок-н-ролу на міжнародну арену, його висока популярність як виду спорту дали змогу порушити питання про включення в перелік олімпійських видів спорту.

Поєднання складних акробатичних елементів з високим темпом танцю визначають сучасний рок-н-рол і породжують цілу низку питань, які вимагають свого вирішення.

Складність виконання програм рок-н-ролу висуває високі вимоги до рухової обдарованості спортсмена, яку необхідно визначити вже на початковому етапі підготовки. Так як це завдання є не менш важливим для інших видів спорту, то очевидна необхідність у проведенні дослідження цієї теми.

Усе це в цілому визначає актуальність проблеми розробки теоретичних основ відбору й прогнозування рівня спортивного удосконалювання в акробатичному рок-н-ролі і впровадження їх в підготовку спортсменів.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Дослідження, що склали основний зміст даної роботи, проводилися відповідно до плану науково-дослідної роботи кафедри гімнастики Харківської державної академії фізичної культури (2005 р.) “Модельні характеристики фізичної підготовленості тих, хто займається спортивними і традиційними видами гімнастики” та теми Зведеного плану науково-дослідної роботи у сфері фізичної культури і спорту Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту на 2006-2010 рр. за темою 2.2.7 “Розробка технічних засобів навчання та контролю рухових дій у спорті” (номер державної реєстрації 0206U000493). Роль автора у виконанні теми полягала у розробці критеріїв відбору та подальшому прогнозуванні рівня спортивного удосконалювання в акробатичному рок-н-ролі.

Мета дослідження. Розробити критерії відбору й прогнозування спортивного удосконалювання в акробатичному рок-н-ролі з урахуванням антропометричних характеристик юних спортсменів.

Завдання дослідження.

1.

Дослідити сучасний стан системи відбору й прогнозування спортивного удосконалювання у видах спорту, які поєднують складні акробатичні елементи і високий темп їхнього виконання.

2.

Визначити основні антропометричні показники, що забезпечують оцінку схильності до занять акробатичним рок-н-ролом.

3.

Виявити фактори, які лімітують подальше удосконалювання досягнення високих спортивних результатів у підготовці спортсменів високої кваліфікації в акробатичному рок-н-ролі.

4.

Розробити й експериментально обґрунтувати критерії відбору й спортивного удосконалювання в акробатичному рок-н-ролі.

Об’єкт дослідження – система відбору й прогнозування спортивного удосконалювання в акробатичному рок-н-ролі.

Предмет дослідження – критерії антропометричних показників і рухових здібностей при відборі й прогнозуванні спортивного удосконалювання в акробатичному рок-н-ролі.

Методи дослідження. Вивчення й аналіз вітчизняної й зарубіжної науково-методичної літератури, аналіз педагогічного досвіду проведення відбору й прогнозування спортивних результатів в акробатичному рок-н-ролі й споріднених йому видах спорту, анкетне опитування, педагогічне спостереження, біомеханічні й морфо-функціональні методи аналізу акробатичних рухів, статистичний аналіз.

Експериментальна робота проводилася на базі освітніх шкіл №55, 156 м. Харкова, спортивних клубів акробатичного рок-н-ролу “Тайфун”, “Юнона”, “Сенат”, “ЛІА”, СЦДЮ “Гранд” м. Харкова.

Наукова новизна:

- уперше встановлено антропометричні критерії, що визначають схильність до занять акробатичним рок-н-ролом;

- уточнено фактори, що лімітують ефективність змагальної діяльності спортсменів акробатичного рок-н-ролу;

- установлено варіативність характеристик прояву якостей швидкості й координації рухів в акробатичному рок-н-ролі;

- визначено динаміку акомодаційної здатності зору дітей 6-9 років, які займаються акробатичним рок-н-ролом;

- установлено кореляційну залежність антропометричних параметрів і рухових якостей дітей 7-9 років, які займаються акробатичним рок-н-ролом;

- розроблено класифікацію типів статури юних спортсменів у акробатичному рок-н-ролі на основі антропометричних параметрів й індексів;

- виявлено взаємозалежність типів статури й характеристики рухової діяльності в акробатичному рок-н-ролі.

Практичне значення полягає: у розробці й апробуванні підходів до організації відбору й прогнозування спортивного удосконалювання під час занять акробатичним рок-н-ролом; у впровадженні методик відбору осіб схильних до занять акробатичним рок-н-ролом й іншими видами спорту, які вимагають від спортсменів виконання складнокоординованих рухів.

Результати роботи впроваджені в практику підготовки спортсменів в акробатичному рок-н-ролі, що підтверджено актами впровадження в спортивних клубах “Сенат” (від 22 січня 2007 р.) та “ЛІА” (від 15 лютого 2007 р.) м. Харкова й в навчальний процес Харківської державної академії фізичної культури (від 17 квітня 2007 р.).

Особистий внесок здобувача полягає в постановці й розробці проблеми, організації проведення досліджень, аналізі й інтерпретації отриманих даних, оформленні дисертаційної роботи.

У працях, які виконані в співавторстві, особистий внесок здобувача полягає в постановці проблеми, теоретичному й методологічному узагальненні, експериментальному обґрунтуванні й підготовці матеріалів до друку.

Апробація результатів дослідження.

Результати дослідження доповідалися на науково-практичних конференціях різних рівнів, у тому числі міжнародних наукових конференціях “Фізична культура, спорт та здоров’я” (Харків, 2004-2006 рр.), ІІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції (Херсон, 2005 р.), науково-методичних конференціях федерації акробатичного рок-н-ролу України й у Харківській державній академії фізичної культури (2005-2007 рр.).

Публікації. За результатами досліджень опубліковано 6 робіт у наукових виданнях, затверджених ВАК України.

Структура й обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, п’яти розділів і висновків. Загальний обсяг дисертації – 223 сторінки. Робота містить 30 рисунків, 25 таблиць, список літератури включає 218 джерел, з яких 15 – іноземних авторів. У додатках – 24 таблиці та 4 рисунки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність обраної теми, визначено мету, завдання, методи, об’єкт і предмет дослідження, розкрито наукову новизну й практичне значення роботи, особистий внесок автора, зазначено сферу апробації й впровадження в практику результатів дослідження, представлено публікації, структуру й обсяг роботи.

У першому розділі “Становлення акробатичного рок-н-ролу як виду спорту” проведено аналіз літератури, яка пов’язана із проблемою відбору й специфіки спортивного тренування в акробатичному рок-н-ролі, що дозволило виділити основні компоненти цього процесу. До таких належать: рівень початкової підготовки, дотримання доступності ускладнення наступного кроку завдання, достатня кількість повторень для досягнення необхідного рівня закріплення завдання й, нарешті, оцінка можливого рівня навченості індивіда. Виділені компоненти відбору не мають досить точних критеріїв оцінки й вимагають подальшого їхнього дослідження.

Констатація цих характеристик та їхня статистична обробка дозволила б вирішити завдання побудови оптимального алгоритму навчання, відбору найбільш обдарованих до занять цим видом спорту дітей, створення оптимальних програм навчання та побудови графіку проведення змагань.

Розглядаючи організацію підготовки спортсменів в акробатичному рок-н-ролі, можна відзначити, що залишаються недостатньо вивченими або повністю нерозкритими такі ж проблеми побудови спортивного тренування, як і в інших видах спорту зі складнокоординованою структурою рухів. Це цілком природно, так як акробатичний рок-н-рол відображає практично композицію танцю й акробатики, що породжує новий вид спортивного подання танцювальної парної акробатики або парного акробатичного танцю. Поява нового виду спортивної діяльності об’єднала в ньому й невирішені проблеми, які визначають необхідність подальшого їхнього вирішення для розвитку й удосконалювання акробатичного рок-н-ролу. Однією з таких проблем, актуальною й для інших видів спорту, є необхідність вирішення питання “відчуття партнера”. Ця проблема характерна і для парної акробатики, і для фігурного катання, танців, синхронного плавання й парних стрибків у воду. Також це стосується тих видів спорту, у яких кінцевий результат визначають спільні дії, тому необхідність сприйняття та розуміння цього факту істотно впливає на успіх спільної діяльності.

Аналіз літературних даних показує, що ефективність організації спортивного тренування й підготовки висококваліфікованих спортсменів в акробатичному рок-н-ролі визначається відбором особистостей обдарованих руховими здібностями. На сьогодні недостатньо враховується це питання, що не дозволяє із загальної позиції вирішувати приватні питання відбору в конкретному виді спорту. Успішний відбір може бути вирішений тільки в тому випадку, коли будуть визначені професіограми відповідної спортивної діяльності й сформульовані пропоновані вимоги до морфофункціональних характеристик, що залишається відкритою проблемою в теорії спорту.

Відбір обдарованих дітей і прогнозування результату спортивного удосконалювання в акробатичному рок-н-ролі має особливу складність тому, що в ньому остаточно не визначені вимоги до структури рухової діяльності, а це впливає на організацію суддівства й оцінку тих складових компонентів виступу, які переважно сприяють успіху й вимагають найбільш ретельної їхньої підготовки.

Визначення структури побудови рухової діяльності в акробатичному рок-н-ролі, дозволить сформулювати критерії для оцінки індивідуальної схильності до заняття цим видом спорту. Оцінка рівня рухової обдарованості до занять зазначеним видом спорту є необхідною, але не достатньою умовою для досягнення високого результату, що передбачає вирішення цього завдання при дотриманні необхідних умов і розробці оптимального алгоритму навчання та оцінки поточного стану спортсмена. Ці завдання мають самостійні шляхи вирішення, у той же час нерозв’язаність кожного з них не дозволяє досягти цілісного результату.

Аналіз літературних джерел указує на необхідність проведення досліджень з визначення критеріїв відбору та прогнозування рівня спортивного удосконалення в акробатичному рок-н-ролі, що має особливе значення при вирішенні однієї зі складових у досягненні кінцевого результату в підготовці спортсменів високого класу.

У другому розділі “Методи й організація дослідження” розкрита сутність використання методів дослідження, представлені загальні відомості про обстежуваний контингент, описана організація дослідження.

У процесі досліджень використано: аналіз джерел літератури й досвід практичної діяльності провідних тренерів; педагогічні спостереження за спортсменами ДЮСШ та спортивних клубів м. Харкова, педагогічний аналіз проведення занять, показники обсягу рухової діяльності, експертні оцінки, педагогічні тести; оцінка рухових якостей: сили, швидкості, гнучкості, координації рухів, спритності, витривалості; антропометричних вимірів на базі методу М.Я. Брейтмана й К. Хірата, В.В. Бунака. Для оцінки показників рухової діяльності застосовувалися біомеханічні методи аналізу рухів. При аналізі отриманих експериментальних даних застосовувався метод розподільних решіток. Для більш глибокого аналізу структури тіла була розроблена й використана тривимірна оцінка статури з обліком передньо-задніх і повздошно-поперечних розмірів. Аналогічним чином уведено тривимірний простір представлення рухових якостей, у якому кожне з них представлене в дихотомічному взаємовідношенні, що обґрунтовано їх визначальними морфофункціональними механізмами.

Оцінка рівня техніки виконання вправ ґрунтувалася на основі відеозапису. Всі спостереження оброблялися методами варіаційної статистики.

Дослідження проводилися протягом 7 років у декілька етапів.

На першому етапі (1999 р.) проводився аналіз літературних джерел, узагальнювався практичний досвід тренерів, проводилися бесіди, педагогічні спостереження за юними спортсменами, що дозволило обґрунтувати мету, сформулювати завдання, уточнити об’єкт і предмет дослідження.

На другому етапі (2000-2001 рр.) проводилися пошукові дослідження на контингенті школярів і дітей, які займаються акробатикою, спортивною гімнастикою, танцями, акробатичним рок-н-ролом з метою здійснення паспортизації фізичного розвитку дітей на основі антропометричних даних і прояву рухових якостей.

Третій етап (2001-2005 рр.) складався зі збору даних обстеження контингенту спортсменів, які досягли високих спортивних результатів у акробатичному рок-н-ролі; аналізу анкетних даних і інтерв’ювання тренерів та спортсменів, проведення обстеження контингенту “контрольної групи” осіб, що не займаються спортом або не досягли високих результатів.

Четвертий етап (2005-2007 рр.) передбачав розробку додаткових методів дослідження за критеріями відбору, проведення завершальних досліджень і остаточну обробку матеріалу та написання дисертаційної роботи, публікації матеріалів дослідження та обговорення їх на конференціях і семінарах. Загальна кількість обстежуваних – 520 осіб. Постійно спостережувана група дітей протягом 6-річного дослідження склала 24 особи.

У третьому розділі “Паспортизація фізичного розвитку дітей молодшого шкільного віку на базі антропометричних критеріїв оцінки й рухових якостей в акробатичному рок-н-ролі” представлено матеріали з аналізу антропометричних показників, що використовуються у паспортизації фізичного розвитку дітей 7-9 років з урахуванням оцінки рухових якостей. Отримані дані зводилися в таблиці. Класифікація типів статури ґрунтувалася на співвідношенні показників росту до показників росту сидячи, окружності грудної клітки, ваги тіла, що відповідно до прийнятої методики К. Хірата визначило дев’ять типів статури. У кожного з виділених типів статури визначався рівень прояву рухових якостей.

Між обраними дев’ятьма характеристиками типу статури, визначених на підставі прийнятих характеристик, і шістьома руховими якостями встановлювався кореляційний зв’язок, що дозволило одержати стабільно спостережуваний зв’язок між типом статури, показниками рухових якостей і віковою динамікою їхніх співвідносин.

Схема визначення умовного уявлення типу статури представлена на рис. .

Рис. 1. Порівняльні характеристики статури у відносних одиницях:

L – довжина тіла;

П – ширина плечового пояса;

Т – ширина тазового пояса;

S – відношення довжини тіла L до півсуми (П+Т).

На підставі статистичного розподілу обстежуваного контингенту було визначено щільність їхнього розподілу за дев’ятьма зонами, серед яких перша зона відповідає найчастіше повторюваному типу статури, який прийнято за “норму”. Діаграма розподілу класифікації типів статури дітей молодшого шкільного віку представлена на рис. 2, де арабськими цифрами зазначено зони сигмальних відхилень, а римськими – характерні зони типу статури.

Рис. 2. Діаграма класифікації типів тілобудови дітей молодшого шкільного віку:

I тип – нормальний; II тип – високий; III тип – високий і повний із широкою грудною кліткою; IV тип – повний із широкою грудною кліткою; V тип – маленький з повною й широкою грудною кліткою; VI тип – маленький; VII тип – маленький і худий із широкою грудною кліткою; VIII тип – худий з вузькою грудною кліткою; IX тип – високий і худий з вузькою грудною кліткою.

При порівнянні змін контрольованих антропометричних характеристик у спостережуваному віковому інтервалі 7-9 років відзначається алометрія їхнього розвитку й гетерохронність росту тіла в довжину і його розвиток завширшки. Тому для початкового контролю й паспортизації типу статури досить брати чотири показники: довжину тіла, довжину тіла сидячи, окружність грудної клітки й масу тіла. Порівняння даних характеристик з мірою виразності прояву рухових якостей дозволяє встановити їхню взаємозумовленість, що дає можливість здійснити прогнозування перспективності до занять акробатичним рок-н-ролом.

На підставі експериментальних даних були визначені кореляційні зв’язки між антропометричними параметрами (довжина тіла, маса тіла, об’єм грудної клітки і довжина тіла сидячи), а також індексу повноти-худорлявості й руховими якостями – швидкість, сила, гнучкість і витривалість.

У результаті аналізу з’ясувалося, що в молодшому шкільному віці коефіцієнт кореляції антропометричних ознак, що вивчаються, недостатньо корелює з основними руховими якостями дітей. Це пояснюється тим, що обстеженню підлягав великий контингент дітей, неоднорідний за своїм фізичним розвитком. У цьому віці йде інтенсивне морфофункціональне формування основних біологічних систем організму, яке в окремі періоди індивідуального розвитку позначається на фізичному розвитку основних рухових якостей дітей. З віком коефіцієнт кореляції істотно збільшується між антропометричними параметрами і вираженим розвитком рухових якостей, що пов’язано зі статевим дозріванням організму дітей.

Результати показують, що низький коефіцієнт кореляції виявлено між показниками швидкості і довжиною тіла (r=0,38) та об’ємом грудної клітки (r=0,38) у хлопчиків 7 років. У дівчаток 9 років відмічена негативна кореляція між показником сили і показником довжини тіла сидячи (r=-0,47). Результати досліджень показують, що для розвитку швидкості в даному віці недостатньо визначити тільки антропометричні критерії оцінки. На розвиток швидкості впливає також стан основних функціональних систем.

У той же час показник сили рівномірно корелює зі всіма антропометричними параметрами, що вивчалися нами, як у хлопчиків, так і у дівчаток. Причому, спостерігається тенденція до збільшення рівня кореляції з віком за всіма параметрами. У хлопчиків 9 років коефіцієнт кореляції показника сили з довжиною тіла складає 0,39, з масою тіла – 0,42, з об’ємом грудної клітки – 0,49 і довжиною тіла сидячи – 0,46. У дівчаток показники сили у віці 9 років, відповідно, дорівнюють: з довжиною тіла – 0,50, з масою тіла – 0,40, з об’ємом грудної клітки – 0,30 і довжиною тіла сидячи – 0,47. Це відповідає великим темпам приросту сили, вираженим у відсотках як у хлопчиків (35,9%), так і у дівчаток (47,9%), протягом двох років.

Рівень кореляції між антропометричними параметрами і гнучкістю не має проявленої істотної закономірності з жодним із параметрів. У зв’язку з цим можна стверджувати, що типи статури не мають схильності до розвитку гнучкості в цьому віці.

Поряд з цим витривалість має властивість до негативної кореляції з основними антропометричними показниками, причому з віком ця тенденція збільшується, особливо у хлопчиків. Це дає підставу думати про схильність маленьких і худих дітей до витривалості.

У четвертому розділі “Визначення антропометричної схильності як основного засобу прогнозування ефективності рухової активності дітей, які займаються акробатичним рок-н-ролом” визначено співвідношення антропометричних характеристик статури з обліком її тривимірної будови й рухових якостей. На підставі використання розподільних сіток для типів статури й відповідних характеристик рухових якостей обстежуваного контингенту, нами розроблено їх співвідношення за роками фізичного розвитку. Дані, які ми проаналізували, були отримані при обстеженні спортсменів в акробатичному рок-н-ролі, що досягли високих спортивних результатів і становили спеціальну групу, сформовану за якісним результатом. Установлена закономірність спостережуваного контингенту представлена на рис. 3.

Рис. 3. Розподіл осіб, які успішно займаються акробатичним рок-н-ролом, у прояві рухових якостей. У вимірі швидкість – координація вибіркову популяцію відмічено зоною abcd

Якщо тип статури при віковому розвитку залишається у своїй зоні розподілу, то відповідно до кінематичних характеристик, що зберігаються, залишається й відповідна перевага в прояві рухових якостей. Однак це співвідношення обраних характеристик статури зберігається тільки до певного віку. У зв’язку з алометрією і гетерохронністю розвитку статури відбуваються порушення оптимального співвідношення рухових можливостей партнерів, що приводить до заміни одного з них. У практичній діяльності цей факт є істотним, так як порушує ритм підготовки спортсменів. Своєчасна прогностика розвитку статури й втрата можливості припустимого співвідношення в прояві рухових можливостей взаємодії партнерів дозволяє готувати дублерів, не порушуючи цілісний процес підготовки спортивних пар. На рис. 4 представлена найбільш характерна зона співвідношення ростових і вагових характеристик, що спостерігаються в осіб, які мають високий рівень спортивних досягнень.

Рис. 4. Переміщення росто-вагових характеристик:

ОА – середньостатистична популяційна лінія розвитку росто-вагових співвідношень;

L – довжина тіла, см;

P – маса тіла, кг;

1, 2, 3 – сигмальні відхилення величин характеристик;

III – зона росто-вагових характеристик вибірки.

При розгляді питання прогнозування схильності дітей до занять певним видом спортивної діяльності за їх антропометричними даними та контрольованими показниками рухових якостей, був проведений довгостроковий експеримент, який виявив індивідуальні особливості розвитку дітей найбільш схильних до занять акробатичним рок-н-ролом. Цей ефект підсилюється також випереджаючим і запізнілим індивідуальним розвитком відносно середньостатистичного показника, в якому співпадають паспортний і біологічний вік. Відносно індивідуумів, які мають відхилення за своїм розвитком від середньостатистичного показника, слід відмітити також варіативність цих показників. Серед цієї групи осіб є такі, котрі практично залишаються постійно в своєму секторі розподілу. Також виявлені індивіди, у котрих з віком паспортні величини характеристик відхиляються навіть в протилежний сектор, що характеризується індивідуальними алометричними змінами і гетерохронності їхнього розвитку, що представлено на рис. 5.

Рис. 5. Порівняння переміщення індивідуальних росто-вагових характеристик відносно середньостатистичної популяційної лінії (ОА) розвитку росто-вагових співвідношень:

концентричні лінії – сигмальні відхилення величин характеристик;

L – довжина тіла, см;

P – маса тіла, кг;

I, II – індивідуальні росто-вагові характеристики розвитку;

III – зона росто-вагових характеристик вибірки.

Проведені дослідження показали, що при формуванні спортивних пар і плануванні їхніх спільних виступів необхідно проводити систематичний контроль динаміки морфометричного розвитку не рідше 2-х разів на рік для вибору в кожному віковому періоді спільних за руховими характеристиками спортивних пар. Потрібно, однак, відзначити, що основна маса дітей (до 64%), що перебуває в першій зоні розподілу росто-вагових відносин зберігає свої вихідні показники, але вони не потрапляють у виділену зону осіб з підвищеною схильністю своїх морфометричних характеристик до занять рок-н-ролом.

При оцінці сенсорно-моторних реакцій було встановлено, що така якість як швидкість розвитку відповідної реакції вимагає контролю не тільки її зміни за одиницю часу, але й швидкості наростання зусилля на кут розгину в біокінематичній ланці між її елементами. Залежно від стомлення абсолютне значення величини статичного зусилля при фіксованому розгині біокінематичних ланок спостерігається різним, але збільшення на одиницю кута розгину (dF/d?) залишається величиною постійною й не змінюється з віком, і не залежить від стану стомлення (рис. 6).

Рис. 6. Схема відображення збільшення зусилля (dF) при збільшенні кута розгину (d?) у колінному суглобі. Дві логарифмічні спіралі відповідають індивідам, які володіють різною швидкістю збільшення dF/d?

Ця характеристика може виступати як паспортний показник і відображає координаційні можливості, тому що точність оцінки збільшення на одиницю зміни кута переміщення біокінематичної ланки й часу його здійснення відображають точність просторово-часової оцінки в координації рухової діяльності.

Особливості оцінки швидкості переміщення зовнішнього об’єкта узгоджуються з точністю оцінки власних рухів. Оцінки акомодаційної здатності ока й точності оцінки швидкості переміщення зовнішнього об’єкта мають пряму кореляційну залежність. Результати оцінки точності відтворення спостережуваної швидкості руху вказують на наявність відмінностей здібності щодо сприйняття різних швидкісних переміщень точності рухів зовнішнього об’єкта. Точність оцінювалась за формулою:

 

K=V1/V2 x 100%,

де: V1 – задана швидкість, м/с;

V2 – оцінювана швидкість, м/с.

Найбільш висока точність оцінки координації рухів відзначалась у спортсменів високого класу, що явилося результатом природного відбору осіб, які володіють підвищеною схильністю до занять акробатичним рок-н-ролом (табл. 1).

Таблиця 1

Точність відтворення спостережуваної швидкості руху (К, %)

(n =10; n – кількість спортсменів високого класу)

№ з/п | V1, м/с

1,25 | 2,5 | 5 | 10 | 20 | 30 | 40 | 50

1 | 140 | 70 | 96 | 90 | 80 | 160 | 130 | 140

2 | 130 | 111 | 110 | 120 | 108 | 130 | 160 | 165

3 | 115 | 94 | 90 | 100 | 110 | 92 | 80 | 74

4 | 64 | 70 | 90 | 96 | 90 | 111 | 75 | 60

5 | 100 | 96 | 98 | 102 | 81 | 70 | 85 | 75

6 | 90 | 107 | 103 | 96 | 84 | 80 | 84 | 90

7 | 96 | 98 | 98 | 92 | 90 | 87 | 80 | 82

8 | 100 | 100 | 97 | 112 | 94 | 90 | 130 | 78

9 | 89 | 96 | 105 | 117 | 83 | 83 | 80 | 91

10 | 94 | 98 | 100 | 100 | 107 | 113 | 71 | 60

У п’ятому розділі “Аналіз і узагальнення результатів дослідження” проведено узагальнення отриманих даних дисертаційного дослідження. Одним з найбільш важливих питань у підготовці спортсменів високого класу є не тільки правильний відбір, що ґрунтується на визначенні схильності індивіда до цього виду спорту, але й своєчасний початок його навчання необхідній школі рухових дій, освоєння достатнього арсеналу складнокоординаційних форм рухів.

Кінцевий результат підготовки спортсмена переважно визначається своєчасністю навчання рухам з урахуванням найбільш сприятливих періодів часткового співвідношення рухових якостей, що забезпечують освоєння відповідних складнокоординованих рухів. При проведенні досліджень, що пов’язані з визначенням віку найбільш ефективного навчання складнокоординованим руховим діям, було встановлено, що найбільш сприятливим є вік від шести років. Саме в цьому віці освоєння загальної структури складнокоординованих рухів досягається за мінімально короткий період часу (число повторень). Надалі, з віком, тривалість навчання істотно збільшується.

Нині відбір й прогнозування перспективності здійснюється тільки за критеріальними оцінками середньостатистичного показника результата й часу його досягнення, що становить тільки часткову характеристику всього процесу навчання й не дає повну картину можливостей індивіда, який навчається. Тому отримані нами результати сприяють більш ефективному проведенню відбору до занять акробатичним рок-н-ролом і здійсненню прогнозів щодо їхньої подальшої змагальної діяльності, про що свідчать наявні акти впровадження цих наукових досліджень.

ВИСНОВКИ

1.

Аналіз наукової й науково-методичної літератури вітчизняних та зарубіжних авторів, а також практичного досвіду роботи тренерів у видах спорту, що поєднують акробатичні елементи і високий темп їхнього виконання, до яких належить акробатичний рок-н-рол, виявив, що одним з найбільш перспективних напрямків відбору й подальшого спортивного вдосконалювання є визначення морфофункціональної схильності, як основного засобу прогнозування ефективності рухової активності дітей для занять акробатичним рок-н-ролом.

2.

Основними критеріями, що забезпечують оцінку схильності до занять акробатичним рок-н-ролом слід вважати швидкість і координацію рухів. Значення цих якостей відносно загально-популяційних характеристик становить діапазон від 0,9? до 1,5? відхилення від вікових середньостатистичних показників. Для якості координації руху властиві точність розвитку зусилля, визначення часу й просторових характеристик. Для швидкості руху характерне швидке кутове переміщення біокінематичних ланок, розвиток сили за одиницю виміру часу й збільшення сили на одиницю розгину кінематичних ланок.

З метою прогнозування рухової схильності доцільно використовувати, як критерій оцінки рухових якостей, не абсолютні значення їхніх показників, які змінюються від поточного стану, а коефіцієнти індивідуальних кривих закону Вебера-Фехнера, що є константами й визначені генетично.

3.

Визначено, що факторами, які лімітують подальше досягнення високих спортивних показників в акробатичному рок-н-ролі є нерівномірність розвитку окремих частин тіла, як у їх пропорційному відношенні, так і в часі, що призводить до порушення кінематичних характеристик рухової діяльності й розузгодження взаємодії партнерів та необхідності зміни партнера. Відсутність паспортизації осіб, які займаються, не дозволяє забезпечити своєчасну заміну партнера, що суттєво знижує подальший спортивний результат.

4.

Єдність морфофункціональних взаємовідносин дозволяє використати антропометричні характеристики як найбільш ранній діагностичний показник для оцінки схильності до занять акробатичним рок-н-ролом. З огляду на тривимірну динаміку морфометричної алометрії в розвитку типу статури виявлено, що найбільш відповідною конституцією тіла для занять акробатичним рок-н-ролом є тип статури, який відносно середнього зросту варіює в межах ±0,2?; відносно медіальної площини варіація становить 0,9?1,2? відхилення в секторі рівного відношення передньо-заднього й поперечно-поздовжнього діаметрів перетину тіла, а відношення всього зросту до зросту сидячи становить 0,6?0,67?, що складає 63,5% більш довгого тулуба, ніж ноги.

З огляду на вікову динаміку алометричних змін для забезпечення надійного прогнозування перспективності заняття акробатичним рок-н-ролом необхідно систематично із частотою не менше, ніж півроку здійснювати антропометричні вимірювання, що необхідно для встановлення достовірних причин антропометричних змін тіла.

5.

Для досягнення високої майстерності в акробатичному рок-н-ролі необхідне освоєння досить великого арсеналу складних акробатичних елементів, що повинно формуватися, починаючи з 5-6-літнього віку, коли складнокоординаційні форми рухової діяльності засвоюються найбільш успішно й вимагають мінімальних зусиль для їхнього закріплення.

Тому необхідно переглянути нормативи розрядних вимог і програм змагань, включення до них доступних для кожного віку акробатичних елементів і більш чіткого відмежування акробатичного рок-н-ролу від класичної форми танцю рок-н-рол. Упущення найбільш сприятливого періоду розвитку для формування акробатичних елементів різко знижує можливість їхнього подальшого освоєння й обмежує включення складних програмних елементів.

6.

Однією з важливих складових, що забезпечує успіх в акробатичному рок-н-ролі, як парному виді спортивних виступів, є “відчуття партнера” й розподіл пари на ведучого й веденого. Стійкість партнерського взаєморозуміння досягається в тому випадку, коли ведучий має не менше 30% переваги в прояві показників якостей швидкості й координації рухів відносно свого веденого. У такому діапазоні розходжень завдання веденого, яке полягає в синхронізації спільних дій, досягає найбільшого ефекту.

7.

Для здійснення відбору й прогнозування перспективності осіб, які займаються акробатичним рок-н-ролом, необхідно поряд із застосуванням кількісних показників рухових якостей, ураховувати динаміку їхніх змін. Установлені абсолютні величини їхнього розвитку вказують на рівень можливого результату навчання, а коефіцієнти їхніх відношень відображають уроджені індивідуальні здібності, що робить їх важливим фактором у паспортизації фізичних можливостей індивіда до занять акробатичним рок-н-ролом.

8.

Розходження партнерів за антропометричними показниками та рівнем прояву рухових якостей не повинні перевершувати 10-12% варіації, що забезпечує їхню однорідність у парному виконанні рухової діяльності.

9.

Розроблені критерії відбору і прогнозування рівня спортивного удосконалення в акробатичному рок-н-ролі можуть бути рекомендовані в практику підготовки у видах спорту, що мають складнокоординаційну структуру рухів і парне виконання вправ.

У перспективі подальших досліджень передбачається розробка критеріїв відбору і прогнозування результатів спортивного удосконалення з урахуванням зміни змагальних програм, відповідно до яких змінюються вимоги до їх виконавців.

список опублікованих праць за темою дисертації

1. Артемьева Г.П. Проблемы психологической подготовки в акробатическом рок-н-ролле // Актуальні проблеми юнацького спорту: Зб. наук. пр. за мат. ІІІ Всеукр. наук.-практ. конф. (29-30 вересня 2005 р.). – Херсон, 2005. – С.147-151.

2. Артем’єва Г.П. Сучасні підходи до морфометричних методів прогнозування перспективності занять певними видами спорту // Физическое воспитание студентов творческих специальностей: Зб. наук. пр. під ред. Єрмакова С.С. – Харьков: ХХПИ, 2005. – №21. – С.11-17.

3. Артемьева Г.П., Сак Н.Н. К морфологическим возможностям прогностической оценки физических способностей // Слобожанський науково-спортивний вісник. – Вип. 8. – Харків: ХДАФК, 2005. – С. 243-247. Особистий внесок здобувача полягає у здійсненні досліджень, їх аналізі, обробці, узагальненні та формулюванні висновків.

4. Артемьева Г.П. Учёт совместимости двигательной деятельности партнёров при подборе пар в спортивных танцах // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Наук. моногр. за ред. проф. Єрмакова С.С. – Харків: ХДАДМ (ХХПІ), 2007. – №3. – С.9-11.

5. Артемьева Г.П., Мулик В.В. Влияние “чувства партнёра” на эффективность спортивных выступлений в акробатическом рок-н-ролле // Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту: Наук. моногр. за ред. проф. Єрмакова С.С. – Харків: ХДАДМ (ХХПІ), 2007. – №7. – С.11-13. Особистий внесок здобувача полягає у здійсненні досліджень, їх аналізі, обробці, узагальненні та формулюванні висновків.

6. Артемьева Г.П., Мулик В.В., Евтушенко П.С. Современное состояние проблемы профессионального отбора в спорте // Слобожанський науково-спортивний вісник. – Вип. 12. – Харків: ХДАФК, 2007. – С.135-138. Особистий внесок здобувача полягає у здійсненні досліджень, їх аналізі, обробці, узагальненні та формулюванні висновків.

анотації

Артем’єва Г.П. Критерії відбору та прогнозування спортивного удосконалювання в акробатичному рок-н-ролі. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата наук з фізичного виховання і спорту за спеціальністю 24.00.01 – Олімпійський і професійний спорт. _Харківська державна академія фізичної культури, Харків, 2007.

Дисертація присвячена дослідженню критеріїв антропометричних показників і рухових якостей при відборі та прогнозуванні спортивного удосконалювання в акробатичному рок-н-ролі.

Результатами дослідження встановлено морфометричні чинники, що визначають схильність до занять акробатичним рок-н-ролом; уточнені чинники, які лімітують ефективність діяльності змагання спортсменів акробатичного рок-н-ролу; встановлена варіативність характеристик прояву якостей швидкості й координації рухів в акробатичному рок-н-ролі; визначена динаміка здатності акомодації дітей 6-9 років, що займаються акробатичним рок-н-ролом; встановлена кореляційна залежність антропометричних параметрів і рухових якостей дітей 7-9 років, що займаються акробатичним рок-н-ролом; розроблена класифікація типів статури юних спортсменів у акробатичному рок-н-ролі на основі антропометричних параметрів і індексів; виявлена взаємозалежність типів статури і характеристики рухової діяльності в акробатичному рок-н-ролі.

Ключові слова: критерії відбору і прогнозування спортивного удосконалювання, тип статури, якості швидкості та координації рухів.

Артемьева Г.П. Критерии отбора и прогнозирования спортивного совершенствования в акробатическом рок-н-ролле. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата наук по физическому воспитанию и спорту по специальности 24.00.01 – олимпийский и профессиональный спорт. – Харьковская государственная академия физической культуры, Харьков, 2007.

В диссертации проведено исследование критериев антропометрических показателей и двигательных качеств при отборе и прогнозировании спортивного совершенствования в акробатическом рок-н-ролле.

Использование в проведенных исследованиях индексной оценки телосложения позволило составить структуру физического развития детей. Полученные данные указывают на особенности нормального распределения обследуемого контингента. Установление корреляционных зависимостей с соотношением проявляемых показателей двигательных качеств отражает индивидуальные двигательные возможности и может служить критерием отбора к занятиям конкретным видом спорта.

Существенно различающиеся методы оценки физического развития М.Я. Брейтмана и В.В. Бунака фактически дополняют друг друга и не могут противопоставляться друг другу. Метод М.Я. Брейтмана, вводя безразмерную характеристику ростовых отношений, обеспечивает установление качественных особенностей получения конечного результата в функциональной деятельности организма. В свою очередь, метод В.В. Бунака позволяет установить вариацию абсолютных значений антропометрических критериев оценки телосложения. Корреляция этих характеристик телосложения с физическими качествами имеет существенные различия, так как в одном случае ведется учет особенностей отношения абсолютных значений росто-весовых показателей, а в другом – отношение частей тела, составляющих абсолютные значения.

На основании проведённых исследований, разработана методика диагностической оценки индивидуальных физических возможностей. Проведенные обследования базировались на классических методах индексной оценки физического развития, что определялось необходимостью сопоставления полученных данных с имеющимися характеристиками различных авторов. Кроме того, используемые индексные критерии оценки физического развития полностью соответствовали поставленной цели получить распределительную сетку рассеивания контролируемых характеристик относительно обследуемого контингента.

Нами выявлено, что при составлении изменений контролируемых антропометрических характеристик в возрастном интервале 7-9 лет отмечается аллометрия их развития и гетерохронность роста тела в длину и его развития в ширину. Для паспортизации типа телосложения достаточно брать четыре признака: длину тела, длину тела сидя, объём грудной клетки и массу тела. Сопоставление данных характеристик с мерой выраженности проявления двигательных качеств позволяет установить их взаимообусловленность, которая дает возможность осуществлять прогнозирование перспективности к занятиям акробатическим рок-н-роллом.

Как вид спорта акробатический рок-н-ролл характеризуется конкретными параметрами, которые определяют специфичность двигательной деятельности по ее интенсивности и длительности протекания, развиваемых физических усилий, быстроты движений, точности и координации выполнения упражнений, сохранения ритма движений, синхронность взаимодействия с партнёром, плавности и гибкости движений. Перечень данных характеристик составляют профессиограму данного вида спорта.

Основываясь на постоянстве коэффициентов аналитических зависимо связывающих морфофункциональные взаимоотношения, в качестве прогнозируемого метода была использована дополнительная характеристика качества координации движения и быстроты. Данная характеристика и ее закономерность проявления установлена впервые и заключается в определении приращения усилия на единицу угла разгиба в биокинематической паре “бедро – голень”. Эта величина (dF/d?) изменяется по логарифмической спирали, которая остаётся неизменной при любом состоянии индивида. Изменению подвержены только диапазон проявления усилий от своего минимального значения до максимального, а скорость нарастания (dF/d?) остается постоянной и является врождённой характеристикой, что и позволяет использовать её как прогнозирующую при спортивной профориентации. Кроме этого, положение границ минимального значения проявления силы и его максимального значения в заданном положении сустава, позволяет оценивать меру утомления.

Основные результаты исследования нашли практическое применение при подготовке спортсменов в акробатическом рок-н-ролле в спортивных клубах “Сенат” и “ЛИА” г. Харькова, а также в учебном процессе Харьковской государственной академии физической культуры.

Ключевые слова: критерии отбора и прогнозирования спортивного совершенствования, тип телосложения, качества быстроты и координации движений.

Artemjeva G.P. Criterion of selection and forecasting of sports perfection in an acrobatic rock-and-roll. - Manuscript.

The dissertation for awarding a scientific degree of the candidate of sciences on physical education and sports on


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

МОДЕЛІ ОЦІНКИ ТА МЕТОДИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФУНКЦІОНАЛЬНОЇ БЕЗПЕКИ ІНФОРМАЦІЙНО-УПРАВЛЯЮЧИХ СИСТЕМ З УРАХУВАННЯМ ПОМИЛОК КОНТРОЛЮ - Автореферат - 24 Стр.
МЕТОДИ ОПТИМІЗАЦІЇ ПРИСТРОЇВ КЕРУВАННЯ З ГЕТЕРОГЕННОЮ СТРУКТУРОЮ - Автореферат - 20 Стр.
ПовторнІ оперативнІ вТРУЧАННЯ пІслЯ реконструктивнИх операцІй на артерІальнИх сУДИНАх - Автореферат - 32 Стр.
МЕТОДИ ТА ЗАСОБИ ПЕРЕТВОРЕННЯ ОДНОКРАТНИХ ЧАСОВИХ ІНТЕРВАЛІВ В СИСТЕМАХ ВИМІРЮВАННЯ ТА КЕРУВАННЯ - Автореферат - 21 Стр.
ФОРМУВАННЯ ПІДЗЕМНИХ ВОД ПРОМИСЛОВО-МІСЬКИХ АГЛОМЕРАЦІЙ (науково-методичні аспекти екологічної безпеки) - Автореферат - 46 Стр.
Емоційна стійкість людини та її діагностика - Автореферат - 52 Стр.
Діагностика та лікування хворих на хронічну критичну ішемію нижніх кінцівок (клініко-експериментальне дослідження) - Автореферат - 29 Стр.