У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

ІНСТИТУТ РОСЛИННИЦТВА ім. В.Я. ЮР'ЄВА

УКРАЇНСЬКОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК

БОРИСЕНКО ЛЮДМИЛА ДМИТРІВНА

УДК:635.25/26:631.52:575.41

ВИХІДНИЙ МАТЕРІАЛ ВИДІВ ЦИБУЛІ БАТУН, ЗАПАШНА, СЛИЗУН, ШНІТ ДЛЯ СЕЛЕКЦІЇ В УМОВАХ СТЕПУ УКРАЇНИ

06.01.05 – селекція рослин

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата сільськогосподарських наук

Харків – 2007

Дисертацією

є рукопис

Роботу виконано

на Донецькій дослідній станції Інституту овочівництва і баштанництва Української академії аграрних наук

Науковий керівник: доктор сільськогосподарських наук,

професор, академік УААН

ГОРОВА Тамара Корніївна,

Інститут овочівництва і баштанництва УААН, завідувач лабораторії селекції

коренеплідних і малопоширених рослин

Офіційні опоненти: доктор сільськогосподарських наук, професор,

заслужений працівник сільського господарства

Осипчук Андрій Антонович,

Інститут картоплярства УААН, заступник по науковій роботі з селекційних питань, завідувач відділом та лабораторії селекції

кандидат сільськогосподарських наук,

старший науковий співробітник

Колісник Ірина Віталіївна,

Полтавський Інститут агропромислового виробництва ім. М.І. Вавілова, завідувач науково-технологічного відділу селекції первинного та елітного насінництва

 

Захист відбудеться"3" жовтня 2007 року о 10 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 64.366.01 в Інституті рослинництва ім. В.Я. Юр'єва УААН за адресою 61060, м. Харків, проспект Московський, 142, тел.(057) 392-23-78.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр'єва УААН, 61060 м. Харків, проспект Московський, 142.

Автореферат розісланий " 28 " серпня 2007р.

Вчений секретар спеціалізованої

вченої ради В.П. Петренкова

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Літературні джерела доводять, що види цибулі батун, запашна, слизун, шніт користуються широким попитом в країнах Західної Європи та Азії. Український споживач сьогодні ще мало вживає їх, та за останні роки спостерігається зацікавленість населення до розширення не лише традиційного сортименту овочевих рослин, а й нових видів.

В Україні недостатньо проводиться селекція нетрадиційних видів цибулі. Це пояснюється не лише малим розвитком ринку цих культур, але й недостатнім потенціалом їх генетичних ресурсів. В Державному Реєстрі сортів рослин придатних для поширення в Україні, обмежена кількість видів цибулі, які використовують для зеленого пера, а вирощування з цією метою цибулі ріпчастої затратне.

Вирішення вищезазначених проблем має безперечну актуальність завдання і є невідкладною при створенні вихідного матеріалу та отриманні на його основі нових сортів видів цибулі батун, запашна, слизун, шніт.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Наукові дослідження виконані особисто здобувачем в 2002 – 2005 рр. на Донецькій дослідній станції ІОБ УААН в рамках завдання 03.74 „Створити вихідний лінійний матеріал малопоширених овочевих рослин для виведення сортів з комплексом адаптивних і господарсько-цінних ознак для Східної зони України”. Вона є складовою частиною наукових досліджень відділу селекції овочевих і баштанних культур ІОБ УААН науково – технічної програми „Овочівництво і баштанництво” на 2001 – 2005 рр. завдання 03 „Створити для зон України високопродуктивні гібриди і сорти овочевих і баштанних рослин для відкритого і закритого ґрунту, стійкі проти хвороб, шкідників, несприятливих факторів навколишнього середовища з високими біологічно-цінними компонентами і технологічними ознаками” (номер державної реєстрації 0101U001169).

Мета і завдання дослідження. Мета досліджень полягає у визначенні особливостей створеного генофонду і встановленні селекційної цінності вихідного матеріалу видів цибулі батун, запашна, слизун, шніт за ознаками скоростиглості та високої здатності до адаптації, удосконаленні методики селекційного процесу і на її основі створенні продуктивних, стабільних джерел та сортів. У зв’язку з цим були поставлені наступні завдання:

– визначити ботанічні і біологічні особливості створеного генофонду видів цибулі батун, запашна, слизун, шніт;

– провести аналіз особливостей створеного вихідного матеріалу за комплексом господарсько-цінних ознак;

– довести кореляційну залежність і ефективність доборів на продуктивність за морфологічними ознаками;

– удосконалити методику ведення селекційного процесу;

– створити високопродуктивні сорти видів цибулі та визначити особливості їх насінництва.

Об’єкт дослідження селекційний процес створення сортів видів цибулі батун, запашна, слизун, шніт.

Предмет дослідження: ботанічні і біологічні особливості створеного генофонду видів цибулі батун, запашна, слизун, шніт, визначення ефективності кореляційної залежності доборів виділеного вихідного матеріалу за морфологічними ознаками при створенні нових сортів.

Методи дослідження: візуальні – для ведення фенологічних спостережень; вимірювально-вагові для визначення біометричних показників та продуктивності; хімічні – для визначення показників якості згідно ДСТУ; математично-статистичні – для встановлення достовірності дослідів та визначення кореляцій; розрахункові – для встановлення економічної ефективності вирощування нових сортів.

Наукова новизна одержаних результатів досліджень. Вперше в умовах східного Степу України визначено ботанічні та біологічні особливості створеного генофонду видів цибулі батун, запашна, слизун, шніт і виділено скоростиглі та продуктивні джерела для селекції. Доведено кореляційну залежність і ефективність доборів за морфологічними ознаками. Удосконалено методику ведення селекційного процесу та розроблено методику проведення експертизи на відмінність, однорідність і стабільність (ВОС) для сортів цибулі слизун (Allium nutans L.).

Практичне значення одержаних результатів. Створено генофонд із 204 зразків різних видів цибулі та виділено 57 джерел для селекції за комплексом господарсько-цінних ознак. За ознаками високої здатності до адаптації відзначено цибулю батун кк. 30 і 180; запашна кк. 73 та 74, слизун к. 63, шніт кк. 98 і 65. Розроблені методичні рекомендації і методика на ВОС забезпечать можливість підвищення ефективності селекційної роботи. До Державного Реєстру сортів рослин придатних для поширення в Україні внесені нові сорти видів цибулі: запашна Етюд (2005 р.), слизун Віртуоз (2007 р.), шніт Флірт (2007 р.).

Особистий внесок здобувача полягає у безпосередній участі в плануванні та проведені експериментів, аналітичній роботі, математичній обробці даних, підготовці матеріалів до друку. Внесок здобувача у створених сортах цибулі: запашна Етюд, слизун Віртуоз і шніт Флірт та в публікаціях, виконанних у співавторстві з іншими дослідниками складає 80%.

Апробація результатів дисертації. Результати досліджень обговорено на засіданнях вченої ради і методичної комісії відділу селекції ІОБ УААН (Мерефа, 2002-2005рр.), Експертної ради Державної служби з охорони прав на сорти рослин (ДСОПСР, Київ, 2004-2006 рр.), на міжнародних науково-практичних конференціях: „Актуальні питання селекції, технології вирощування та переробки баштанних і овочевих культур” (Інститут південного овочівництва і баштанництва УААН, Гола Пристань, 2005 р.), „Нові досягнення у технології виробництва та методах зберігання цибулі” (Інститут овочівництва і баштанництва УААН спільно з Польщею, Мерефа, 2006 р.), „Інноваційні технології в селекції і насінництві овочевих рослин в Україні” (ІОБ УААН, Мерефа, 2007 р.).

Публікації. Матеріали дисертації опубліковано в 11 наукових працях, з яких 2 статті у наукових фахових виданнях, 4 тези доповідей на наукових конференціях, 1 авторське свідоцтво на сорт цибулі запашна Етюд, 1 авторське свідоцтво на сорт цибулі слизун Віртуоз, 1 авторське свідоцтво на сорт цибулі шніт Флірт, 1 методична рекомендація та 1 методика ВОС.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається із вступу, 6 розділів, висновків, практичних рекомендацій для селекції і виробництва, списку використаних джерел та додатків. Загальний обсяг Дисертації 173 сторінки машинописного тексту (комп'ютерний варіант), у тому числі 34 таблиці, 41 рисунок та 20 додатків. Список використаних літературних джерел нараховує 263 найменування, у тому числі 16 іноземних авторів.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

Походження, морфо-біологічна характеристика, стан і перспективи селекції видів цибулі батун, запашна, слизун, шніт

Проведено аналіз результатів досліджень вітчизняних та зарубіжних вчених з питань біології, морфології та стану селекції видів цибулі батун, запашна, слизун, шніт. Виявлено недостатньо вивчені питання у напрямку поглибленого вивчення генофонду на основі чого обґрунтована необхідність проведення досліджень для удосконалення методів селекції та застосування їх при створенні вихідного матеріалу.

Умови проведення досліджень

Експериментальну частину досліджень проводили протягом 2003-2005 рр. на Донецькій дослідній станції ІОБ УААН, розташованої на Південному сході України в зоні Степу в центральній частині Донецької області. Аналіз середніх багаторічних показників метеорологічних спостережень дозволяє характеризувати погодні умови вегетаційного періоду місця проведення досліджень, як помірно континентальний з нестійким та недостатнім зволоженням де переважають вітри східного і південно-східного напрямку, холодні повітряні течії в зимовий період та суховії – в літній. Найвища температура спостерігається в липні (до + 40°С), найнижча у січні – лютому (до – 30°С).

Погодні умови за роки досліджень різнилися, що дало можливість виявити адаптивність генофонду і сортів та отримати об'єктивні дані і достовірні результати.

Вихідний матеріал і методика досліджень

Досліджуваною культурою були види цибулі батун, запашна, слизун, шніт, а матеріалом для роботи – 204 сортозразки різного географічного походження. У досліді використано насіння і посадковий матеріал лабораторії генетичних ресурсів ІОБ УААН та його дослідних станцій: Дніпропетровської, Київської, Кримської, насіння ботанічного саду міста Донецька (Бот. сад) і власні місцеві форми. При оцінці матеріалу, в якості стандартів використано цибулі батун сорт П’єро (st 1), шніт сорт Приліпський (st 2), слизун сорт Лілейна (st 3),запашна несортовий аналог № 00145, отриманий з лабораторії генетичних ресурсів ІОБ уаан (st 4).

Досліди проводили згідно: „Методика полевого опыта” (1985), „Методика полевого опыта в овощеводстве и бахчеводстве” (1992), „ Методика изучения фенологии растений и растительных сообществ” (1974), „ Опыт применения биометрии для оценки правильности выделения новых видов рода Allium L.” (1968), „Методические указания по ускоренной селекции лука и чеснока” (1972), і ОСТу 46-71-78, „Сучасні методи селекції овочевих і баштанних культур” (2001), „Методика дослідної справи овочевих і баштанних культур” (2001) „Делянки и схемы посева в селекции, сортоиспытании и первичном семеноводстве овощных культур” (1979).

У період вегетації в усіх розсадниках проводили фенологічні спостереження за ростом і розвитком рослин, їх морфологічний опис – згідно „Широкому унифицированному классификатору СЭВ и классификатору рода Allium L” (1977, 1980) та „Інструкція з апробації сортових посівів овочевих і баштанних культур” (2002). Для визначення біометричних показників використовували рослини на яких не проводили зрізування зеленого пера. Селекційну роботу проводили шляхом багаторазового індивідуально-родинного добору з високопродуктивних форм і генетичних джерел різного географічного походження, у напрямку створення нових моделей сортів відповідно діючими методичними вказівками та власними розробленими методичними рекомендаціями. Випробування нових сортів проводили відповідно до „Методика державного сортовипробування сільськогосподарських культур” (2001), а також міжнародного класифікатора UPOV TG 46/3 (1976). Рівень фенотипової мінливості та характер взаємозв'язку між господарсько-цінними ознаками рослин оцінювали статистичними методами за Б.А. Доспєховим (1985), визначення параметрів стабільності (Аs), пластичності, адаптивності – за методикою А. В. Кільчевского і Л. В. Хотильової (1975). Визначення якісних показників та математичний обробіток даних проводили в Інституті овочівництва і баштанництва УААН за відповідними методиками. Економічну ефективність розраховували за формулою розробленою Інститутом овочівництва і баштанництва УААН, підтвердженою Державної комісією по сортовипробуванню.

Особливості генофонду видів цибулі батун, запашна, слизун, шніт для селекції в умовах Степу

В розсадниках першого року визначали тривалість таких періодів, як посів-сходи, сходи-умовна технічна стиглість рослин. Аналіз органогенезу довів, що ці періоди коливались за роками в залежності від виду та погодних умов. Доведено що, в умовах Степу України без штучного зрошення рослини не здатні до реалізації свого потенціалу, а плоске листя видів цибулі запашна та слизун сприяє уповільненню випаровування вологи. Перевагою цих видів є здатність при погіршенні умов розвитку формувати листковий апарат за порівняно короткий період.

Рослини ІІ-ІV років життя оцінювались за кількістю діб від початку відростання до технічної стиглості зеленого пера (табл.1).

Таблиця 1

Період початок відростання – технічна стиглість листків

колекційних зразків видів цибулі ІІ-ІV років життя

№ за каталогом ДДС | Назва зразка | Походження | Періоди за роками, діб

2003р. | 2004р. | 2005р. | середнє | +,- до стандарту

батун

182 | П’єро (st 1) | Україна | 24 | 22 | 23 | 23 | 0

180 | місцева | Донецьк | 23 | 18 | 19 | 20 | -3

30 | місцева | с. Опитне | 20 | 17 | 17 | 18 | -5

НІР0,5 | 1,63

шніт

253 | Приліпський (st 2) | Україна | 32 | 27 | 31 | 30 | 0

65 | місцева | с. Опитне | 23 | 18 | 18 | 20 | -10

98 | Генбанк | Україна | 23 | 18 | 19 | 20 | -10

56 | місцева | с. Опитне | 32 | 27 | 31 | 30 | 0

173 | місцева | Донецьк | 24 | 20 | 22 | 22 | -8

НІР0,5 | 1,76

слизун

207 | Лілейна(st 3), | Україна | 44 | 37 | 39 | 40 | 0

63 | місцева | с. Опитне | 33 | 28 | 29 | 30 | -10

181 | місцева | Донецьк | 33 | 29 | 31 | 31 | -9

174 | поникаюча | Бот. сад | 44 | 37 | 39 | 40 | 0

НІР0,5 | 1,73

запашна

208 | несортовий аналог(st4) | Україна | 30 | 25 | 29 | 28 | 0

73 | місцева | с. Опитне | 21 | 24 | 21 | 22 | -6

74 | місцева | с. Опитне | 22 | 21 | 23 | 22 | -6

116 | Генбанк | Україна | 25 | 27 | 26 | 26 | -2

126 | місцева | Дніпропетровськ | 26 | 27 | 28 | 27 | -1

НІР0,5 | 1,11

У колекційному розсаднику за скоростиглістю виділено, серед зразків цибулі батун к. 30 – 18 діб, слизун к. 63 – 30 діб, к. 181 – 31 доба, шніт кк. 65, 98 – 20 діб, запашна кк. 73 і 74 – 22 доби.

За тривалістю вегетації від початку відростання до технічної стиглості відзначено зразки цибулі шніт к. 56 – 30 діб, слизун к. 174 – 40 діб, запашна к. 126 – 27 діб.

Важливою ознакою у рослин різних видів цибулі є період використання зелених листків у поточному році (рис.1).

Рис. 1. Період використання зелених листків у поточному році колекційних зразків видів цибулі ІІ-ІV років життя (середнє за 2003-2005 рр.)

У виду батун період використання триває від початку відростання після перезимівлі і закінчується початком стрілкування (80-100 діб). Цибуля шніт характеризується тим, що після збирання насіння вона має здатність до повторного відростання листків. А запашна і слизун мають найдовший період споживання, який закінчується з настанням тривалих заморозків. Особливістю останніх двох видів цибулі є негрубіюче листя навіть у період цвітіння та дозрівання насіння.

Джерелами для селекції є генотипи цибулі запашна кк. 73, 74, 116 і 126, слизун кк. 63 і 181 та шніт к. 56 з максимальною тривалістю використання зелених листків (150-190 діб).

Продуктивно – морфологічні джерела для селекції

Ранньостиглість і продуктивність видів цибулі батун, запашна, слизун, шніт характеризується темпами наростання листків після перезимівлі. Враховуючи це в залежності від року вирощування, ми використовували параметри збільшення довжини листків за кожний тиждень вимірювань. Слід зазначити, що раніше за всіх починали відростати зразки цибулі батун (рис.2). Встановлено, що к. 30 – місцева с.Опитне мав найбільшу інтенсивність відростання листків за I і III тиждень, а зразок к. 180 – місцева м. Донецьк за I, III, IV та V тиждень в порівнянні з стандартом.

Рис.2. Динаміка наростання довжини листків генотипів цибулі батун ІІ-ІV років життя (середнє за 2003-2005 рр.)

Динаміка наростання довжини листків у зразків цибулі запашна наведена на рисунку 3.

Рис. 3. Динаміка наростання довжини листків генотипів цибулі запашна ІІ-ІV років життя (середнє за 2003-2005 рр.)

У цього виду також відмічено раннє відростання. Швидше за стандарт відростали місцеві зразки с. Опитне кк. 73 і 74 в I, II та IV тиждень, а к. 73 ще й мав найбільшу довжину за V тиждень в порівнянні з усіма зразками. За III та V тиждень відмічено за інтенсивністю росту місцевий зразок з України к. 116 і місцева форма з Дніпропетровська к. 126.

У зразків цибулі слизун спостерігалося уповільнене відростання листків після перезимівлі (рис.4).

Рис. 4. Динаміка наростання довжини листків генотипів цибулі слизун ІІ-ІV років життя (середнє за 2003-2005 рр.)

В залежності від дії зовнішнього середовища довжина наростання листків у цього виду цибулі коливалася від 2 до 13 см, що дало можливість створити конвеєр тривалого надходження продукції. Раніше всіх почав відростати зразок к. 63 – місцева с. Опитне. За третій (15.03-22.03) і п’ятий тиждень (29.03-5.04) відмічено зразки к. 63 – місцева с. Опитне та к. 181 – місцева м. Донецьк. Серед зразків, що вивчали за ІV і VI тиждень відзначено к. 174 – Бот. сад.

Для цибулі шніт характерно надраннє наростання зеленої маси, інтенсивне гілкування та дружня віддача врожаю. Слід звернути увагу на те, що після дозрівання насіння можливе повторне відростання у поточному році даного виду цибулі, але темпи його уповільнюються. За цими параметрами виділено к. 65 – місцева форма с. Опитне та к. 98 – Генбанк Україна (рис.5).

Відмічено, що у колекційному розсаднику цибулі шніт довжина листків за кожний тиждень контролювалась в основному генотипами та умовами частково.

Рис. 5. Динаміка наростання довжини листків генотипів цибулі шніт ІІ-ІV років життя (середнє за 2003-2005 рр.)

В колекції виділено зразки цибулі шніт за довжиною зеленого пера, які є джерелами для селекції на продуктивність к. 173 – місцева с. Опитне, яка за ІІ тиждень нарощувала 12,4 см. та к. 56 – місцева форма с. Опитне за ІІІ, ІV та V тиждень 10,2 см., 14,9 см. і 8,7 см. відповідно.

Джерела стабільності фенофазогенезу та врожайності

За рівнем популяційної гомеостатичності (НОМ) відмічено стабільні джерела по тривалості від початку відростання до технічної стиглості, цвітіння та ранньої врожайності. Результати досліджень свідчать, що ці параметри мали коливання середніх величин.

Слід звернути увагу на параметри мінливості рослин ІІ-ІV років життя за фенофазогенезом (тривалість від початку відростання до технічної стиглості), які змінювались в залежності від виду, генотипу та умов вирощування. Ми аналізували зміну періодів вегетації в середньому за 2003-2005 роки. Встановлено, що в різних умовах вирощування, вихідна форма цибулі слизун к. 63/1-1 місцева с. Опитне мала гомеостатичність 0,20 (табл.2).

Таблиця 2

Гомеостатичність періоду вегетації листків вихідних форм цибулі

ІІ-ІV років життя (середнє за 2003-2005 рр.)

№ за ката-логом ДДС | Назва зразка | Поход-ження | Період, діб

початок відростання-технічна стиглість | початок відростання-цвітіння

Хср + SХср, | HOM | Хср + SХср, | HOM

запашна

208 | Несортовий аналог (st 4) | Україна | 28,0+1,53 | 0,18 | 170,0+5,77 | 0,29

74/1-1 | Місцева | с. Опитне | 22,0+1,53 | 0,14 | 140,0+5,77 | 0,24

слизун

207 | Лілейна (st 3) | Україна | 40,0+2,08 | 0,19 | 110,0+5,77 | 0,19

63/1-1 | Місцева | с. Опитне | 30,0+1,53 | 0,20 | 120,0+5,77 | 0,21

шніт

253 | Приліпський (st 2) | Україна | 32,0+1,53 | 0,20 | 90,0+5,77 | 0,16

65/1-1 | Місцева | с. Опитне | 20,0+1,67 | 0,12 | 60,0+5,77 | 0,10

Аналогічна картина мінливості фенологічних фаз спостерігається і за періодом початок відростання-цвітіння. Отже, за гомеостатичністю для селекції слід використовувати серед цибулі запашна к. 74/1-1 місцеву форму с. Опитне (0,24) та к. 208 – несортовий аналог Україна (0,29). Серед цибулі слизун – к. 63/1-1 місцеву форму с. Опитне (0,21).

Параметри екологічної мінливості ранньої урожайності сортозразків видів цибулі за ІІ - ІV років життя в залежності від умов вирощування знаходились в рамках низького варіювання (табл.3).

Таблиця 3

Гомеостатичність ранньої врожайності вихідних форм видів цибулі

ІІ-ІV років життя (середнє за 2003-2005 рр.)

№ за каталогом ДДС | Назва зразка | Походження | Хср + SХср, т/га | HOM | As %

запашна

208 | Несортовий аналог (st 4) | Україна | 2,3+0,15 | 0,15 | 84,72

74/1-1 | Місцева | с. Опитне | 3,2+0,23 | 0,14 | 76,91

слизун

207 | Лілейна (st 3) | Україна | 6,6+0,24 | 0,27 | 75,96

63/1-1 | Місцева | с. Опитне | 7,6+0,06 | 1,32 | 94,23

шніт

253 | Приліпський (st 2) | Україна | 4,7+0,03 | 1,42 | 96,67

65/1-1 | Місцева | с. Опитне | 5,5+0,12 | 0,46 | 87,98

Серед видів цибулі найвищий коефіцієнт гомеостатичності (1,42) мала цибуля шніт сорт Приліпський та вихідна форма цибулі слизун к. 63/1-1 (1,32). Для них характерні найвищі показники (96,67 і 94,23%) агрономічної стабільності.

Для селекції джерелом стабільності за ранньою віддачею врожайності необхідно використовувати вихідні форми цибулі слизун к. 63/1-1 та шніт к. 65/1-1.

Кореляція і ефективність доборів

Кореляційні взаємозв’язки є критерієм доборів вихідного матеріалу для сортів різних видів цибулі. Використовуючи їх можливо визначити параметри добору продуктивних морфологічних ознак. Встановлено, що ширина розетки листків тісно корелює з його кількістю, кількістю відгалужень і масою зелені , а при доборі за довжиною листкової пластинки буде збільшуватись маса зелені з рослини. Рання і загальна урожайність мають тісні взаємозв’язки з довжиною та діаметром несправжнього стебла та з масою цибулинки. Для прискорення селекційного процесу доцільно проводити добори за діаметром і довжиною рослин.

Результативність адаптивної селекції створення сортів видів цибулі

Розроблено ефективну схему адаптивної селекції, яка полягає в проведенні селекційної роботи по створенню нових сортів видів цибулі батун, запашна, слизун, шніт через вегетативне розмноження шляхом добору типових рослин згідно моделі сорту (рис.6).

Вихідний розсадник видів цибулі І року життя

2002 рік (посів насінням).

Оцінка

Селекційний розсадник Контрольний розсадник ІІ року

2003 рік ІІ року життя (відростання). життя (відростання, цвітіння).

Оцінка і добір Оцінка на НОМ, Аs.

Селекційний розсадник Контрольний розсадник

2004- ІІІ, ІV року життя. ІІІ, ІVроку життя

2005 рр. (відростання, цвітіння) (відростання, цвітіння).

Оцінка і добір Оцінка на НОМ, Аs.

2005 рік Новий селекційний Нові сорти

матеріал

Рис. 6. Схема адаптивної селекції створення сортів цибулі

Ефективна схема адаптивної селекції дала можливість проводити паралельно оцінку та випробування у селекційному і контрольному розсадниках, що у двічі скорочує селекційний процес зі створення нових конкурентоздатних сортів видів цибулі. Доведено, що комплексність корисних ознак притаманна місцевим зразкам зони Степу і дозволяє реалізувати їх генетичний потенціал. Завдяки використання генофонду місцевих форм та удосконалення методики ведення селекційного процесу і розробки на її основі методики проведення експертизи на відмінність, однорідність і стабільність (ВОС), створено вихідний матеріал та нові сорти, які спрямовані на розширення спектру різноманіття, збільшення врожайності і якості продукції різних видів цибулі.

Стабільність комплексу господарсько-цінних ознак нових сортів

В умовах різних років дослідженнями визначено стабільні генотипи, які здатні зберігати свій вегетаційний період незалежно від дії зовнішніх вимог. Період відростання – технічна стиглість листків у сортів видів цибулі коливався запашна Етюд – (19-24 доби), слизун Віртуоз – (28-33 доби), шніт Флірт – (18-23 доби). Період використання листків у поточному році складав у сортів Етюд (180-200 діб), Віртуоз (150-170 діб) і Флірт (90-105 діб).

Роки вирощування впливали і на продуктивні показники генотипів. Нові сорти за роки досліджень перевищували в середньому за врожайністю стандарти: Етюд (3,6 т/га), Віртуоз (7,6 т/га), Флірт (5,5 т/га).

Характеристика нових сортів видів цибулі і економічна ефективність їх вирощування

Методом адаптивно аналітичної селекції з місцевих форм у співавторстві створено нові сорти видів цибулі, які занесені до Державного реєстру сортів рослин придатних для поширення в Україні запашна Етюд (2005 р.), слизун Віртуоз(2007 р.), шніт Флірт (2007 р.).

Етюд – зі швидким відростанням зеленого пера з пікантним часниковим смаком та здатністю до відбілювання несправжнього стебла (ніжки). Період вегетації 190-200 діб. Від початку відростання після перезимівлі до технічної стиглості зеленого пера – 22 доби. Загальна врожайність зеленого пера 12,5 т/га. В зеленому пері вміст сухої речовини 10,2%, загального цукру 1,9%, вітаміну С 37,6 мг на 100 г сухої речовини. Переваги сорту – вітчизняних аналогів немає.

Віртуоз – має ніжне зелене перо на протязі вегетації (до 160 діб). Від початку відростання після перезимівлі до технічної стиглості зеленого пера 30 діб. Загальна врожайність зеленого пера 23,2 т/га. В зеленому пері вміст сухої речовини – 15,8%, загального цукру – 3,7%, вітаміну С – 39,3 мг на 100 г сухої речовини.

Флірт – з надраннім наростанням зеленої маси. Від початку відростання після перезимівлі до технічної стиглості зеленого пера 20 діб. Має здатність до інтенсивного гілкування та дружньої віддачі врожаю навіть в умовах посухи. Після дозрівання насіння можливе повторне його відростання у поточному році Загальна врожайність зеленого пера 16,5 т/га. В зеленому пері вміст сухої речовини – 17,4%, загального цукру – 2,8%, вітаміну С – 24,1 мг на 100 г сухої речовини.

Економічну ефективність нових сортів визначали враховуючи основні показники: рівень врожайності, валової продукції в грошовому еквіваленті, собівартості продукції, рентабельності заходу що вивчається. Вартість валової продукції обчислювали з урахуванням кількості, якості та строків надходження врожаю за цінами , що складали на даний період.

Дослідження засвідчили, що економічна ефективність вирощування різних видів цибулі залежала від врожайності зеленого пера, кількості відгалужень, довжини і ширини листкової пластинки, діаметра несправжнього стебла та інших факторів. Нові сорти є високорентабельними при їх вирощуванні, що дозволяє отримувати додатковий прибуток від реалізації врожаю сортів: Етюд-1,6 тис.грн./га, Віртуоз-1,8 тис.грн./га і Флірт-1,1 тис.грн./га. Це дає підстави рекомендувати їх для поширення у виробництві.

ВИСНОВКИ

В дисертації наведено теоретичне узагальнення і нове вирішення важливого наукового завдання з визначення особливостей і створення вихідного матеріалу та на його основі конкурентоспроможних сортів різних видів цибулі. Встановлено особливості генофонду за ознаками скоростиглості і високої здатності до адаптації та кореляції між продуктивними морфологічними ознаками у видів цибулі батун, запашна, слизун, шніт. Удосконалено методику селекційного процесу та розроблено методику проведення експертизи на відмінність, однорідність і стабільність (ВОС) для сортів цибулі слизун (Allium nutans L.) і на їх основі створено стабільні джерела та продуктивні сорти. Результати досліджень мають теоретичне і практичне значення в селекції цибулі та для сільськогосподарського виробництва України.

1. Всебічна оцінка господарсько-цінних ознак генофонду видів цибулі батун, запашна, слизун, шніт дозволила виділити вихідний матеріал і рекомендувати його для селекції.

2. Вперше в умовах Степу України доведено цінність створеного вихідного матеріалу різних видів цибулі залежно від напрямку його використання.

3. У колекційних зразків І року життя рослин визначено тривалість таких періодів як посів-сходи та сходи-умовна технічна стиглість (відростання зеленого пера рослин до 25 см). Цей період коливається за роками в залежності від виду та погодних умов. Встановлено, що існує зв’язок між високою температурою повітря та періодом сходів.

4. Серед колекційних зразків ІІ-ІV років життя рослин за скоростиглістю виділено цибулі к. 30 (18 діб) батун, к. 63 (30 діб) і к. 181 (31 доба) слизун, кк. 65, 98 (20 діб) шніт, кк. 73 і 74 (22 доби) запашна.

5. Джерелами для селекції за максимальною тривалістю використання зелених листків у поточному році є генотипи цибулі запашна кк. 73, 74, 116 і 126, слизун кк. 63 і 181 та шніт к. 56 з використання (150-190 діб).

6. Доведено, що за динамікою відростання листків у рослин ІІ-ІV років життя найбільш продуктивними виявилися зразки видів цибулі батун кк. 30 і 180, запашна кк. 73 74, 116 і 126, слизун кк. 63, 174 та 181, шніт кк. 56, 65, 98 і 173.

7. За такими критеріями як скоростиглість серед доборів виділено цибулі слизун кк. 63/1 і 181/1 (9-10 діб), шніт кк. 65/1, 98/1 і 173/1 (8-10 діб), запашна кк. 74/1, 73/1 та 116/1 (2-6 діб); за скороченням періоду початок відростання - цвітіння відзначено кк. 73/1, 74/1, 116/1 і 126/1 (30 діб) цибулі запашна; кількістю відгалужень відмічено види цибулі шніт кк. 65/1 і 98/1, за довжиною і шириною листкової пластинки – запашна кк. 73/1 і 74/1, шніт – 98/1 і 173/1, за діаметром несправжнього стебла – запашна кк. 73/1, 74/1 та 126/1.

8. Джерелами стабільності для селекції за ранньою віддачею врожайності слід використовувати вихідні форми цибулі слизун к. 63/1-1 (As 94,23%), та шніт к. 65/1-1 (As 87,98%), за загальною врожайністю – слизун к. 63/1-1 (As 79,18%) і шніт к. 65/1-1 (As 62,14%).

9. Встановлено високі позитивні кореляції у сорту Флірт між: шириною розетки листків, його кількістю (r = 0,81) та кількістю відгалужень (r = 0,93) і масою зелені з рослини (r = 0,71); діаметром несправжнього стебла з загальною і ранньою врожайністю (r = 0,76, r = 0,78) та з масою несправжньої цибулинки (r = 0,76). У сорту Етюд цибулі запашна кореляції аналогічні. Цибуля слизун сорт Віртуоз мала тісні взаємозв'язки між довжиною несправжнього стебла і виходом ранньої продукції (r = 0,76). При доборі рослин за довжиною листкової пластинки буде збільшуватись маса листків з рослини (r = 0,90), діаметр несправжнього стебла (r = 0,82) і загальна врожайність (r = 0,66). Ці взаємозв’язки служать критерієм для оцінки вихідного матеріалу та добору рослин видів цибулі.

10. Розроблено ефективну схему адаптивної селекції, яка полягає в проведенні селекційної роботи по створенню нових сортів видів цибулі батун, запашна, слизун, шніт через вегетативне розмноження шляхом добору типових рослин згідно моделі сорту. Це дозволяє проводити паралельно оцінку у селекційному і контрольному розсадниках, що у двічі скорочує селекційний процес зі створення нових конкурентоздатних сортів видів цибулі.

11. До Державного Реєстру сортів рослин придатних для поширення в Україні занесено нові сорти цибулі запашна Етюд (2005 р.), слизун Віртуоз (2007 р.), шніт (Флірт (2007 р), які створено методом адаптивно аналітичної селекції з місцевих форм.

12. Визначено особливості ведення насінництва для нетрадиційних видів цибулі батун, запашна, слизун, шніт в залежності від зональних та сортових особливостей. За раннім та дружним дозріванням насіння виділено зразки видів цибулі батун к. 30/1 та шніт кк. 65/1 і 98/1. За подовженим періодом дозрівання та збору насіння відмічено зразки видів цибулі запашна кк. 73/1 і 74/1 та слизун к. 63/1. Як пізньостиглі за строками дозрівання – шніт кк. 56/1 і 173/1.

ПРАКТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДЛЯ СЕЛЕКЦІЇ І ВИРОБНИЦТВА

1. Селекційним установам України при створенні сортів за ознаками скоростиглості і високої здатності до адаптації пропонуємо використовувати виділені нами цінні зразки цибулі: батун к. 30; запашна кк. 73 і 74, слизун кк. 63 та 181, шніт кк. 65 і 98.

2. Для прискорення селекційного процесу нетрадиційних видів цибулі пропонуємо розроблену методику, яка полягає в проведенні селекційної роботи по створенню нових сортів видів цибулі батун, запашна, слизун, шніт через вегетативне розмноження шляхом добору типових рослин згідно моделі сорту. Це дозволяє проводити паралельно оцінку у селекційному і контрольному розсадниках, що у двічі скорочує селекційний процес зі створення нових конкурентоздатних сортів.

3. Для ефективності і скорочення терміну проведення доборів пропонуємо тісні корелятивні зв'язки між основними ознаками: шириною розетки листків і його кількістю (r = 0,81), кількістю відгалужень (r = 0,93) і масою зелені з рослини (r = 0,71); діаметром несправжнього стебла з загальною і ранньою врожайністю (r = 0,76, r = 0,78) та з масою несправжньої цибулинки (r = 0,76). Для прискорення селекційного процесу доцільно проводити добори за біометрією рослин.

4. Для сільськогосподарських виробників рекомендуємо нові сорти цибулі запашна Етюд, слизун Віртуоз, шніт Флірт з комплексом господарсько-цінних ознак.

НАУКОВІ ПРАЦІ, ОПУБЛІКОВАНІ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Борисенко Л.Д. Перший в Україні сорт цибулі запашної Етюд //Овочівництво і баштанництво. – Харків, 2004. – Вип. 49. – С.347 – 351.

2. Борисенко Л.Д. Вихідний матеріал для селекції багаторічних цибуль в умовах Східного Степу України //Таврійський науковий вісник. – Херсон, 2005. – Вип. 39. частина 2. – С.87 – 88.

3. Горова Т.К., Сергєєв Г.В., Борисенко Л.Д. Джерела стабільності господарсько-цінних ознак багаторічних видів цибулі для селекції на сході України //Овочівництво і баштанництво. – Харків, 2006. – Вип. 52. – С.315 – 324. (авторство складає 80%, включає результати досліджень, аналіз і узагальнення одержаних даних).

4. T. K. Gorova, G. V. Sergeev, L. D. Borysenko. Genetic Sources of Perennial Onions for Breeding in the East Zone of Ukraine // Vegetable Crops Research Bulletin. – Skierniewice, Poland, 2006. – 213 – 219. (авторство складає 80%, включає результати досліджень, аналіз і узагальнення одержаних даних).

5. Горова Т.К., Борисенко Л.Д., Яровий Г.І., Скляревський М.О., Сергєєв Г.В. Селекція, технологічні прийоми вирощування та особливості насінництва багаторічних цибуль // Методичні рекомендації. – Харків. 2006. – 24 с. (авторство складає 80%, включає результати досліджень, аналіз і узагальнення одержаних даних).

6. Борисенко Л.Д. Результативність екологічної селекції в створенні стабільних конкурентноздатних сортів // Збірник тез наукових доповідей молодих учених (до 60 річчя з дня заснування Інституту). – Харків: Плеяда, 2007. – С. 7-9.

7. Борисенко Л.Д. Кореляція і ефективність доборів в селекції різних видів цибулі // Наукові доповіді НАУ. – К. – 2007-1 (6). – С. 1-7.

8. Методика проведення експертизи сортів на відмітність, однорідність та стабільність (ВОС). Горова Т.К., Борисенко Л.Д., Лещук Н.В. та інші //Охорона прав на сорти рослин – Частина 4. – К. – 2007. – С. 183-191. (авторство складає 80%, включає результати досліджень, аналіз і узагальнення одержаних даних).

9. Сорт цибулі запашна Етюд: А.с. № 0549 Україна. /Л.Д. Борисенко, Г.В. Сергєєв, В.І. Блажей, Ю.О. Ковчинський. – Заявлено 18.12.2003; Зареєстровано 2005.

10. Сорт цибулі шніт Флірт: А.с. № 07159 Україна. /Л.Д. Борисенко, Т.К. Горова, Т.П. Тєльна, В.І. Блажей, Ю.О. Ковчинський. – Заявлено 29.11.05; Зареєстровано 2007.

11. Сорт цибулі слизун Віртуоз: А.с. № 07157 Україна. /Л.Д. Борисенко, Т.К. Горова, Т.П. Тєльна, В.І. Блажей, Ю.О. Ковчинський. – Заявлено 29.11.05; Зареєстровано 2007.

Борисенко Л.Д. Вихідний матеріал видів цибулі батун, запашна, слизун, шніт для селекції в умовах Степу України. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 06.01.05 – селекція рослин. – Інститут рослинництва ім. В.Я.Юр'єва УААН, Харків, 2007.

В роботі детально вивчено основні господарсько-цінні ознаки генофонду видів цибулі батун, запашна, слизун, шніт в умовах Степу України.

Визначено особливості селекції видів цибулі батун, запашна, слизун, шніт за адаптивністю і стабільністю генотипів.

Визначено ботанічні і біологічні особливості видів цибулі батун, запашна, слизун, шніт.

Встановлено особливості колекційного матеріалу та виділено джерела для селекційної роботи за комплексом господарсько-цінних ознак.

Встановлено ефективність доборів стабільних генотипів за продуктивністю та якістю зеленого пера і несправжньої цибулинки.

Удосконалено методику ведення селекційного процесу, на основі якої створено високопродуктивні сорти видів цибулі.

Ключові слова: Генофонд, колекція, вихідний матеріал, генетичні джерела, цибуля, батун, запашна, слизун, шніт, селекція, сорт, добір, продуктивність, скоростиглість.

Борисенко Л. Д. Исходный материал видов лука батун, душистый, слизун, шнитт для селекции в Степной зоне Украины. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата сельскохозяйственных наук по специальности 06.01.05 – селекция растений. – Институт растениеводства им. В.Я. Юрьева УААН, Харьков, 2007.

Работа выполнена на Донецкой опытной станции ИОБ УААН (2002-2005 гг.). Диссертация посвящена вопросам селекции нетрадиционных видов лука в условиях Степи Украины. В работе детально изучены основные хозяйственно - ценные признаки 200 сортообразцов генофонда видов лука батун, душистый, слизун, шнитт. Изучены ботанические и биологические особенности видов лука батун, душистый, слизун, шнитт. Проведена селекционная оценка коллекции, выделены источники по скороспелости, продуктивности и комплексу признаков. По динамике отрастания листьев у растений ІІ, ІІІ и ІV годов жизни наиболее продуктивными оказались образцы видов лука батун кк. 30 и 182, душистый кк. 73 и 74, слизун кк. 63, 174, а также 181, шнитт кк. 65, 98 и 173.

Установлены особенности селекции разных видов лука по адаптивности и стабильности генотипов. В качестве источников стабильности для селекции по ранней отдаче урожая необходимо использовать исходные формы лука слизун к. 63/1-1 (As 94,23%), и шнитт к. 65/1-1 (As 87,98%), по общей урожайности – лук шнитт к. 65/1-1 (As 88,45%) и сорт Лилейная (As 79,18).

Проанализирована корреляционная связь новых сортов разных видов лука.


Сторінки: 1 2