У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ІНСТИТУТ ОВОЧІВНИЦТВА І БАШТАННИЦТВА

ІНСТИТУТ ОВОЧІВНИЦТВА І БАШТАННИЦТВА

УКРАЇНСЬКОЇ АКАДЕМІЇ АГРАРНИХ НАУК

БОНДАР Олександр Анатолійович

УДК 455.І:635.25

АДАПТИВНО-НАСІННИЦЬКИЙ ПОТЕНЦІАЛ ТА ЕЛЕМЕНТИ ЗОНАЛЬНОГО НАСІННИЦТВА МАЛОПОШИРЕНИХ КУЛЬТУР І ЦИБУЛІ РІПЧАСТОЇ В КРИМУ

06.01.14 – насінництво

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата сільськогосподарських наук

Харків – 2007

Дисертацією

є рукопис

Роботу виконано на Кримській дослідній станції овочівництва Інституту південного овочівництва і баштанництва УААН

кандидат сільськогосподарських наук,

старший науковий співробітник

Шабетя Оксана Миколаївна,

Інститут овочівництва і баштанництва УААН,

завідувач лабораторії генетичних ресурсів

Науковий керівник:

доктор сільськогосподарських наук, професор, академік УААН

Горова Тамара Корніївна,

Інститут овочівництва і баштанництва УААН, завідувач лабораторії селекції коренеплідних та малопоширених рослин

кандидат сільськогосподарських наук, старший

науковий співробітник

Тимчук Віктор Михайлович,

Інститут рослинництва ім. В. Я. Юр’єва УААН,

керівник ЦНЗ АПВ, завідувач відділу аналітичних досліджень та моніторингу в рослинництві

Офіційні опоненти:

Провідна установа: Національний науковий центр – Нікітський ботанічний сад

УААН, м. Ялта

Захист відбудеться “ 31 ” травня 2007 р. о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 65.357.01 в Інституті овочівництва і баштанництва УААН за адресою: п/в Селекційне, Харківського р-ну, Харківської обл., 62478, тел. (057) 748-91-91

З дисертацією можна ознайомитись у науковій бібліотеці Інституту овочівництва і баштанництва УААН за адресою: п/в Селекційне, Харківського р-ну, Харківської обл., 62478, тел. (057) 748-91-91

Автореферат розіслано “24” квітня 2007 р.

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради Т. В. Чернишенко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Особливістю Криму є наявність районів, що характеризуються специфічними грунтово-кліматичними умовами. Вирощування овочевих рослин у республіці вимагає розробки нових елементів і прийомів насінництва для кожного району.

Для забезпечення повноцінного харчування людей, слід постійно та наполегливо дбати про розширення спектра вживання зеленних і пряносмакових овочевих рослин, які умовно відносять до малопоширених, - неоціненного джерела корисних речовин. Широке освоєння їх можливе лише за умови повної інформації про напрями використання, сортимент рослин, їх біологічні особливості, наявність технологій вирощування на продовольчі цілі та насіння. Нині вкрай недостатньо використовується лікувальний потенціал таких цінних однорічних рослин як салату цикорного, нігели посівної, васильків справжніх, амаранта волотистого, сафлору фарбувального і багаторічної – катрану степового.

Стосовно цибулі ріпчастої сорту Ялтинська місцева, вирощування її в різних агрокліматичних районах Криму спричинило зміни сортових ознак і зниження врожайності. Це пов'язано з недостатньою вивченістю стабільності прояву основних сортових ознак залежно від грунтово-кліматичних умов. Вкрай необхідно визначити оптимальні райони насінництва, відновити сортові параметри, провести добір перспективних родин для створення нових сортів.

Необхідність розширення різноманіття овочевої продукції, розробка елементів технології насінництва вищезазначених рослин і цибулі городньої, які дозволять одержувати високоякісну товарну продукцію та насіння в умовах Криму, й зумовили актуальність роботи.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано протягом 2003-2005 рр. за державною програмою НТП “Овочівництво і баштанництво”. Вона є складовою частиною наукових досліджень Кримської дослідної станції овочівництва Інституту південного овочівництва і баштанництва УААН і виконано її у відповідності із завданням 01. “Розробити теоретичні основи селекції основних овочевих і баштанних рослин і створити для Південної зони України високопродуктивні гібриди і сорти для відкритого і закритого ґрунту, стійкі проти хвороб і шкідників, несприятливих чинників зовнішнього середовища з високими біологічно-цінними компонентами і технологічними ознаками і відпрацювати систему їх насінництва”.

Тема 03. “Створити для зон України високопродуктивні гібриди і сорти овочевих і баштанних культур для відкритого і закритого ґрунту, стійкі проти хвороб і шкідників, чинників зовнішнього середовища з високими біологічно-цінними компонентами і технологічними ознаками”. Номер державної реєстрації 0101U001167.

Мета і задачі дослідження. Мета досліджень – розробити і освоїти комплекс технологічних елементів і прийомів вирощування малопоширених овочевих рослин та цибулі городньої в умовах Нижнього передгірного агрокліматичного району Криму. Визначити оптимальний агрокліматичний район насінництва цибулі ріпчастої сорту Ялтинська місцева. Для досягнення мети були поставлені наступні завдання:

- провести комплексну оцінку і виділити джерела господарсько-цінних ознак з генофонду салату цикорного, нігели посівної, васильків справжніх, амаранта волотистого, сафлору фарбувального, катрану степового в умовах Криму;

- оцінити адаптивну здатність малопоширених овочевих рослин до місцевих кліматичних умов;

- визначити оптимальний термін висіву насіння салату цикорного, нігели посівної, васильків справжніх, амаранта волотистого, сафлору фарбувального, катрану степового;

- визначити мінливість господарсько-цінних і хімічних ознак цибулі ріпчастої сорту Ялтинська місцева при вирощуванні в Степовому, Нижньому передгірному і Південнобережному агрокліматичних районах Криму;

- встановити оптимальний агрокліматичний район для насінництва цибулі ріпчастої сорту Ялтинська місцева і розробити елементи технології, що сприяють підвищенню врожайності і якості насіння;

- провести економічну оцінку вирощування нових сортів і запропонованих заходів ефективного вирощування насіння цибулі ріпчастої.

Об'єкт досліджень – елементи технології насінництва, які визначають стабільність якісних і кількісних сортових ознак салату цикорного, нігели посівної, васильків справжніх, амаранта волотистого, сафлору фарбувального, катрану степового, цибулі ріпчастої.

Предмет досліджень – генофонд салату цикорного, нігели посівної, васильків справжніх, амаранта волотистого, сафлору фарбувального, катрану степового, строки сівби насіння. Агрокліматичні райони Криму для насінництва цибулі ріпчастої сорту Ялтинська місцева, мінливість сортових і господарсько-цінних ознак рослин цибулі ріпчастої.

Методи досліджень: польові – порівнювальна оцінка технологічних елементів, морфологічна і біологічна оцінка салату цикорного, нігели посівної, васильків справжніх, амаранта волотистого, сафлору фарбувального, катрану степового, цибулі ріпчастої; лабораторні – визначення посівних якостей насіння; вагові - для вимірювання врожайності; хімічні – визначення хімічного складу; розрахункові – підрахунок економічної ефективності; математико-статистичні – визначення мінливості господарсько-цінних ознак родин цибулі ріпчастої сорту Ялтинська місцева, оцінка достовірності отриманих результатів.

Наукова новизна одержаних результатів. Вперше в умовах Криму проведено комплексну оцінку, виділено джерела господарсько-цінних ознак та визначена адаптивна здатність генофонду салату цикорного, нігели посівної, васильків справжніх, амаранта волотистого, сафлору фарбувального, катрана степового, цибулі ріпчастої. Встановлено строки висіву насіння малопоширених овочевих рослин в умовах Нижнього передгірного агрокліматичного району. Розроблено методичні рекомендації по вирощуванню насіння салату цикорного, нігели посівної, васильків справжніх, амаранта волотистого, сафлору фарбувального, катрана степового для Нижнього передгірного агрокліматичного району Криму. Створено сорт салату цикорного Салгір. Визначено чинники, що впливають на мінливість морфологічних і хімічних ознак та встановлено оптимальний агрокліматичний район для насінництва цибулі ріпчастої сорту Ялтинська місцева. Створено сорт цибулі ріпчастої Ялтинський люкс. Розроблено елементи технології насінництва цибулі ріпчастої для Нижнього передгірного і Південнобережного агрокліматичних районів Криму, які дозволяють збільшити вихід і якість насіння при максимальному збереженні стабільності сортових ознак.

Практичне значення одержаних результатів. Розроблено методичні рекомендації “Вирощування насіння малопоширених овочевих рослин в умовах Криму” (на розгляді). Створено сорт салату цикорного Салгір (заявка №06178001 від 06.12.2006 р.) Розроблено ДСТУ “Салат цикорний (ендивій, ескаріол, вітлуф). Технологія вирощування насіння”; “Нігела посівна. Технологія вирощування насіння”; “Катран степовий. Технологія вирощування насіння” (на розгляді).

Визначено оптимальний агрокліматичний район для товарного вирощування і насінництва цибулі ріпчастої сорту Ялтинська місцева, в якому господарсько-цінні ознаки стабільні та відповідають сорту. Створено сорт цибулі ріпчастої Ялтинський люкс для Нижнього передгірного агрокліматичного району Криму (заявка № 06041028 від 29.11.2006 р.). Одержано свідоцтво № 289 про реєстрацію лінії цибулі ріпчастої Сімферопольська солодка в Національному центрі генетичних ресурсів рослин України. Розроблено методичні рекомендації “Вирощування насіння цибулі ріпчастої салатного призначення в умовах Криму” (друкується за рішенням технічної ради Кримської дослідної станції овочівництва Інституту південного овочівництва і баштанництва УААН, протокол № 8 від 20 грудня 2006 р.; вченої ради Інституту овочівництва і баштанництва УААН, протокол № 2 від 01.02.2007 р. Проведено виробничу перевірку, результати досліджень освоєно у виробництві господарств Нижнєгорського та Сімферопольського районів.

Особистий внесок здобувача. Оглянуто літературу і проаналізовано сучасний стан основних показників салату цикорного, нігели посівної, васильків справжніх, амаранта волотистого, сафлору фарбувального, катрану степового, цибулі ріпчастої. Обґрунтовано напрям роботи, розроблено програму, виконано польові та лабораторні дослідження. За аналізом даних, узагальненнями опубліковано роботи, частка участі дисертанта в яких складає 70 %.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації заслуховували та обговорювали на засіданнях вченої ради та методичної комісії Інституту овочівництва і баштанництва УААН (2003-2005), Міжнародній конференції “Актуальні питання селекції, технології вирощування та переробки баштанних і овочевих культур” (Гола Пристань, 26-27 вересня 2005); ХIV Міжнародному симпозіумі “Нетрадиційне рослинництво. Еніологія. Екологія і здоров'я”, на 2-му з'їзді селекціонерів (Алушта, 3-11 вересня 2005); Міжнародній конференції “Accelerating technology transfer in central and east European onion production” (Харків, 25-26 липня 2006).

Публікації. Основні результати досліджень викладено у 6 друкованих наукових роботах, з них 4 статті - у фахових виданнях України, 1 тезі доповіді на науковій конференції, 1 методичні рекомендації щодо вирощування насіння цибулі городньої. Отримано свідоцтво за № 289 про реєстрацію зразка генофонду України на цибулю ріпчасту сорту Сімферопольска солодка (номер Національного каталогу UL 2900126).

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, 8 розділів, висновків, рекомендацій виробництву, списку використаної літератури та додатків. Роботу викладено на 163 сторінках машинописного тексту (комп’ютерний набір). Вона вміщує 43 таблиці, 8 рисунків. Перелік використаних літературних джерел включає 220 робіт, у тому числі 41 - іноземних.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

Збереження і перспективи розширення генофонду малопоширених овочевих рослин і цибулі ріпчастої в умовах Криму

Проаналізовано сучасний стан та результати попередніх досліджень з питань біології, морфології, селекції та насінництва салату цикорного (Cichorium intybus L.), нігели посівної (Nigella sativa L.), васильків справжніх (Ocimum basilicum L.), амаранта волотистого (Amaranthus paniculatus L.), сафлору фарбувального (Carthamus tinctorius L.), катрану степового (Greambe tatarica Rupr.), цибулі ріпчастої (Allium cepa L.). Зазначено недостатньо вивчені елементи насінництва малопоширених рослин та чинники стабільності ознак цибулі ріпчастої. Обґрунтовано необхідність проведення досліджень у цьому напрямі.

Умови, матеріал та методика досліджень

Експериментальну роботу виконано на Кримській дослідній станції овочівництва Інституту південного овочівництва і баштанництва УААН протягом 2003-2005 рр. у відповідності з тематикою наукових досліджень.

Грунт дослідних ділянок – чорнозем південний малогумусний карбонатний важкосуглинковий. Вміст гумусу в орному шарі – 2,7-3,5 %, рН – 7,0-7,5. Клімат регіону дослідження – континентальний, з недостатнім зволоженням і частими суховіями. Погодні умови за роки проведення досліджень досить різнилися, що дало можливість отримати об’єктивні дані та достовірні результати. Посіви розміщували в зрошуваній восьмипільній овочевій сівозміні. Технологія вирощування малопоширених овочевих рослин і цибулі городньої – рекомендована для Південної зони України.

Дослідження проведено згідно з “ Методикой опытного дела в овощеводстве и бахчеводстве” (К. І. Яковенко., Г. Л. Бондаренко, 2001), “Методикой полевого опыта (Б. А. Доспєхов, 1985), “Сучасними методами селекції овочевих і баштанних культур (Т. В. Чернишенко, К. І. Яковенко, О. М. Бєлєнькая, 2001). Ідентифікацію та контроль сортових показників здійснювали у відповідності з “Руководством по апробации овощных культур и кормовых корнеплодов” (1982). Насіннєвий матеріал оцінювали за галузевим стандартом ДСТУ 2240-93 “Насіння сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості”. Площа облікової ділянки становила 18 м2, посівної - 20 м2. Повторність дослідів чотирьохкратна. Протягом вегетаційного періоду рослин проводили метеорологічні та фенологічні спостереження. Облік густоти розміщення рослин здійснювали, підраховуючи їх кількість на 1 м2 у шести місцях кожної повторності. Визначали вміст сухої речовини в рослинах гравіметричним методом, цукру - фероціанидним, аскорбінової кислоти - колориметричним методом за реакцією 3,2,6-дихлорфеноліндофенолу (аналізи здійснювали в лабораторії аналітичних вимірювань Інституту овочівництва і баштанництва УААН). Економічну ефективність розрахували, виходячи з вартості товарної зелені та насіння за фактичними затратами праці й коштів. Адаптивні параметри сортів та елементів технології визначали за статистичними моделями П. В. Кільчевського і Л. В. Хотильової (1985).

У дослідах насіння салату цикорного, нігели посівної, васильків справжніх, сафлору красильного висівали у третій декаді березня-першій декаді квітня, амаранта волотистого - наприкінці квітня, катрану степового в третій декаді листопада, цибулі городньої - в першій-другий декаді березня. Розсаду васильків справжніх і цибулі ріпчастої вирощували у плівкових теплицях без обігрівання. Розсаду у відкритий грунт висаджували у віці 50-55 діб, маточники цибулі ріпчастої - в третій декаді жовтня–першій декаді листопада. Під час проведення досліджень технологічні заходи щодо застосування добрив, використання засобів захисту рослин та зрошення були загальноприйнятими для умов Криму.

Вплив біотичних та абіотичних факторів на комплекс ознак генофонду малопоширених овочевих рослин у Криму

Дослідами встановлено оптимальні строки висіву насіння в умовах Нижнього передгірного агрокліматичного району Криму: салату цикорного, нігели посівної, васильків справжніх, сафлору красильного – перша декада квітня, амаранта волотистого – третя декада квітня, катрану степового – підзимовий висів у третій декаді листопада.

Виявлено лінію салату цикорного № 4, яка забезпечувала максимальний врожай зелені та насіння за усіх досліджених строках висіву. Найбільші показники відмічені за висівом в першій декаді квітня.

Найбільш адаптивним виявився сортозразок нігели посівної Місцева (К-ІОБ 00002) з врожайністю насіння 0,39±0,03 т/га, зеленої маси - 20±1,3 т/га. Хімічний аналіз зразка Місцевий показав перевищення вмісту каротину на 23,83 мг/кг в порівнянні зі стандартом с. Іволга і становив 42,3 мг/кг.

Дослідженні сортозразки васильків справжніх перевищення врожайності в порівнянні зі стандартом с. Бадьорий на 5 %-ному рівні значимості не показали.

Аналіз адаптивних здатностей сортозразків амаранта волотистого в умовах Криму показав, що найбільш стійкою була форма з Мексики (К-ІОБ 00008) з досить високими показниками врожайності насіння (3,2±0,2 т/га), зеленої маси (100±3,3 т/га) та якості продукції.

Вивчення зразків сафлору фарбувального дозволила визначити високу посухостійкість у критичні фази розвитку рослин та стійкість до короткочасних заморозків до – 3 – 50С. Врожайність насіння сафлору фарбувального в середньому склала: стандарт Місцевий – 0,35±0,3 т/га; Місцевий (К-ІОБ 00001) – 0,35±1,0 т/га.

Встановлено, що сортозразки катрану степового, інтродуковані з інших агрокліматичних регіонів світу, не можуть пристосовуватися до нових умов розвитку. В результаті рослини були пригнічені, а потім гинули.

Адаптивний потенціал салату цикорного сорту Салгір

В результаті аналітичної селекції, методом індивідуально-групового добору створено новий сорт салату цикорного Салгір, який характеризується ранньостиглістю, період від сходів до використання в їжу зеленої маси триває 35 діб, до масового цвітіння – 63, дозрівання насіння - 90 діб. Новий сорт салату цикорного відзначався також більшою на 10 % врожайністю зеленої маси (3,8 кг/м2) порівняно зі стандартом с. Зелений великий (табл. 1).

Таблиця 1

Врожайність зеленої маси салату цикорного, кг/м2

Сортозразок | 2003 р. | 2004 р. | 2005 р. | Середнє

с. Зелений великий - стандарт | 2,6 | 4,4 | 3,2 | 3,4

с. Салгір | 2,7 | 5,0 | 3,6 | 3,8

НІР05 | 0,9 | 0,3 | 0,3

Освоєння нового сорту салату цикорного Салгір в господарствах різних форм власності дозволить стабільно забезпечувати доход не менше 1275 грн/га.

Методичні рекомендації щодо вирощування насіння малопоширених овочевих рослин в Криму

Наведено ботанічну характеристику та опис сортів салату цикорного, нігели посівної, васильків справжніх, амаранта волотистого, сафлору фарбувального, катрану степового. Розроблено комплекс технологічних елементів і прийомів вирощування малопоширених овочевих рослин в умовах Нижнього передгірного агрокліматичного району Криму.

Вплив умов вирощування на мінливість морфологічних і хімічних ознак цибулі ріпчастої сорту Ялтинська місцева

Розсаду цибулі ріпчастої вирощували в Нижньому передгірному агрокліматичному районі Криму з наступним висаджуванням у Степовий, Нижній передгірний і Південнобережний агрокліматичні райони. Аналіз мінливості ознаки “форма цибулини” засвідчив, що стабільнішим цей показник був у рослин з Південнобережного агрокліматичного району – 12,6. В інших районах коефіцієнт мінливості становив 13,1 і 18,2 % відповідно. Ознака “забарвлення цибулини” мала найбільші показники коефіцієнта мінливості в Нижньому передгірному і Степовому агрокліматичних районах - 20,1-23,8 % відповідно. Відмічено тенденцію до зниження коефіцієнта варіювання ознаки в Південнобережному агрокліматичному районі.

Цибуля ріпчаста, вирощена у Степовому агрокліматичному районі, мала більший вміст сухої речовини (до 10,91±0,95 %) порівняно з Нижнім передгірним і Південнобережним районами, відповідно 8,9±0,18 і 8,6±0,15 %. Вміст моноцукрів у продукції зростав із переміщенням вирощування у більш південні райони Криму: в Степу - 3,67±0,21 %, в Нижньому передгірному - 4,2±0,34 %, Південнобережному - 5,65±0,26 %. Найбільшу кількість загального цукру і аскорбінової кислоти накопичували рослини цибулі ріпчастої при вирощуванні в Степовому районі - відповідно 7,65±0,64 % і 8,18±0,62 мг/100 г.

Результати врожайності маточників цибулі ріпчастої досвідчили, що максимальну її кількість забезпечили умови Південнобережного району з середнім показником 25,5±1,1 т/га при товарності продукції 90±1,3 %. Умови Південного узбережжя дозволяють одержувати високі урожаї із високим відсотком товарності, що дає можливість зробити висновок про доцільність вирощування цибулі ріпчастої сорту Ялтинська місцева в Південній частині Криму. Таким чином, Південнобережний район є оптимальною зоною для її насінництва. У Степовому агрокліматичному районі рослини не використовують свій потенціал повною мірою, у зв'язку з чим урожайність насіння досліджуваного сорту склала тільки 0,180±0,013 т/га, у Південнобережному – 0,420±0,046 т/га (табл. 2).

Таблиця 2

Врожайність насіння цибулі ріпчастої сорту Ялтинська місцева в різних агрокліматичних районах Криму, т/га

Агрокліматичний район | 2003 р. | 2004 р. | 2005 р. | Хср±Sх

Степовий | 0,190 | 0,190 | 0,160 | 0,180±0,013

Нижній передгірний | 0,310 | 0,290 | 0,330 | 0,310±0,013

Південнобережний | 0,490 | 0,350 | 0,420 | 0,420±0,046

НІР05 | 2,70 | 2,95 | 3,53 | -

Не дивлячись на те, що у Нижньому передгірному районі врожайність насіння цибулі ріпчастої була значно вищою ніж у Степовому (0,310±0,013 т/га), але для даного сорту цей показник не високий.

Джерела господарсько-цінних ознак цибулі ріпчастої сорту Ялтинська місцева

Вирощування цибулі ріпчастої сорту Ялтинська місцева в різних агрокліматичних районах Криму призвело до зміни її сортових ознак. Нами досліджено її морфологічні та господарсько-цінні ознаки. Виявлено присутність параметрів, нетипових для салатного сорту цибулі ріпчастої. Для вирівнювання існуючого і створення на його базі нового сорту, придатного для вирощування в Нижньому передгірному агрокліматичному районі, проведено добір родин з вихідної форми: № 700 – вихідна форма (стандарт), № 701 – цибулини рожевого забарвлення зі збігом до шийки та донця цибулини, № 702 – цибулини фіолетового забарвлення зі збігом до шийки та донця цибулини, № 703 – цибулини інтенсивно-фіолетового забарвлення з глянцевим блиском сухих лусок і відсутністю збігу до шийки та донця цибулини. За формою добирали цибулини з індексом 0,46-0,49. Аналіз мінливості форми і забарвлення цибулин дозволив виділити найбільш стабільну родину № 703 з середнім коефіцієнтом варіювання 6,3 та 8,9 % відповідно.

Мінливість основних морфологічних ознак стосовно родин за роками досліджень відображено в таблиці 3.

Таблиця 3

Варіювання морфологічних ознак в родинах цибулі ріпчастої, %

Ознака | Рік | Коефіцієнт варіювання, % | НІР05

№ 700-стандарт | № 701 | № 702 | № 703

Кількість соковитих лусок | 2003 | 10,7 | 15,1 | 10,7 | 10,5 | 0,77

2004 | 10,3 | 11,2 | 10,1 | 9,8

2005 | 10,2 | 10,9 | 9,7 | 7,6

Товщина соковитих лусок | 2003 | 7,5 | 11,2 | 20,7 | 5,7 | 1,87

2004 | 7,4 | 10,2 | 18,8 | 5,1

2005 | 7,5 | 9,8 | 10,3 | 5,1

Кількість зачатків | 2003 | 10,7 | 11,3 | 16,1 | 13,1 | 0,73

2004 | 10,4 | 10,5 | 13,1 | 8,2

2005 | 10,2 | 10,2 | 11,1 | 7,3

Відмічено середню мінливість морфологічних ознак у цибулі ріпчастої сорту Ялтинська місцева родин № 700 (стандарт), 701 та № 702, у родини № 703 морфологічні ознаки змінювалися мало.

Оцінка хімічних показників маточників дозволила виділити родину № 703, склад якої становив на сиру речовину: суха речовина 7,8 %, моноцукор 5,2 %, загальний цукор 5,9 %, аскорбінова кислота 6,3 мг%.

Аналіз стійкості родин цибулі ріпчастої сорту Ялтинська місцева проти пероноспорозу підтвердив перевагу родини № 703 над іншими, оскільки вона за всі роки досліджень мала найменший відсоток ураження рослин - на маточниках 14,7 %, на насінниках - 13,7 %.

Результати врожайності маточників досліджуваних ліній цибулі ріпчастої в середньому за 2003-2005 рр. показали, що родина № 703 мала найбільші показники 24,6±7,1 т/га. (табл. 4).

Таблиця 4

Врожайність маточників родин цибулі ріпчастої

Родина № | Врожайність, т/га | Товарність, %

2003р. | 2004р. | 2005р. | Хср±Sх | 2003р. | 2004р. | 2005р.

700 стандарт | 14,0 | 26,7 | 17,2 | 19,3±4,9 | 76,8 | 71,0 | 78,6

701 | 14,0 | 27,5 | 15,6 | 19,0±5,6 | 82,0 | 76,1 | 82,0

702 | 12,0 | 27,8 | 16,0 | 18,6±6,1 | 72,8 | 73,8 | 80,6

703 | 14,0 | 28,0 | 32,0 | 24,6±7,1 | 79,0 | 85,6 | 86,4

НІР05 | 1,32 | 0,80 | 0,60 | - | 1,60 | 2,77 | 2,20

За середньою врожайністю насіння, родина цибулі ріпчастої № 703 мала істотне її перевищення над стандартом - 0,475±0,116 проти 0,232±0,009 т/га (табл. 5).

Таблиця 5

Врожайність насіння родин цибулі ріпчастої, т/га

Родина № | 2003 р. | 2004 р. | 2005 р. | Хср±Sх

700 стандарт | 0,165 | 0,170 | 0,360 | 0,232±0,119

701 | 0,182 | 0,160 | 0,340 | 0,227±0,075

702 | 0,160 | 0,165 | 0,345 | 0,223±0,084

703 | 0,330 | 0,445 | 0,650 | 0,475±0,116

НІР05 | 0,60 | 0,25 | 0,17 | -

Врожайність насіння родин №№ 701 і 702 за роками досліджень була або значно меншою за стандарт, або знаходилася в межах похибки.

Господарські характеристики сорту цибулі ріпчастої Ялтинський люкс

В результаті селекційно-насінницької роботи, методом родинного добору з наступним масовим добором високопродуктивних, відповідних параметрам родини № 703 за морфологічними ознаками цибулин, було створено новий сорт цибулі ріпчастої Ялтинський люкс. Основними його відмінностями від сорту Ялтинська місцева є: форма цибулини плеската, з відсутністю збігу до шийки та донця цибулини, індекс форми - 0,44-0,46, забарвлення цибулин інтенсивно-фіолетове з глянцевим блиском, кількість соковитих лусок-7-8, товщина їх 5-7 мм, середня кількість зачатків-1,4 шт., середня маса цибулини-140-160 г, вміст сухої речовини-7,8 %, сума цукру-5,9 %.

Підтверджено, що новий сорт цибулі ріпчастої Ялтинський люкс в умовах Нижнього передгірного агрокліматичного району Криму, максимально використовує свій потенціал для збереження високої врожайності зі стабільними показниками хімічних і морфологічних ознак (табл. 6).

Таблиця 6

Врожайність маточників цибулі ріпчастої нового сорту Ялтинський люкс

Сорт | Врожайність, т/га | Товарність %

2004 р. | 2005р. | 2006р. | Хср

±Sх | 2004 р. | 2005р. | 2006р. | Хср

±Sх

Ялтинська місцева -стандарт | 26,7 | 17,2 | 22,4 | 22,1

±3,2 | 71,0 | 78,6 | 77,9 | 75,8

±3,9

Ялтинський люкс | 28,0 | 32,0 | 36,5 | 33,7

±3,4 | 85,6 | 86,4 | 86,7 | 86,2

±0,4

НІР05 | 2,76 | 1,74 | 1,37 | - | 0,76 | 3,37 | 5,82 | -

За врожайністю маточників, цибуля ріпчаста сорту Ялтинський люкс значно перевищувала показники стандарту - відповідно 33,7±3,4 і 22,1±3,2 т/га. Вихід товарного урожаю стандартного сорту Ялтинська місцева склав 75,8±3,9 %, нового сорту - 86,2±0,4 %.

Показник урожайності насіння нового сорту на 0,290 т/га перевищив стандарт і становив 0,6 т/га (табл. 7). Збільшення врожайності насіння сорту Ялтинський люкс забезпечили більша продуктивність однієї рослини (6,0 проти 4,6 г), більша маса 1000 насінин (4,1 проти 3,6 г), а також більша стійкість рослин проти найпоширенішої хвороби - пероноспорозу.

Таблиця 7

Врожайність і якість насіння цибулі ріпчастої сорту Ялтинський люкс (середнє за 2004-2006 рр.)

Показник | Сорт

Ялтинська місцева-стандарт | Ялтинський люкс

Продуктивність з 1-єї рослини, г. | 4,6 | 6,0

Маса 1000 насінин | 3,6 | 4,1

Врожайність, т/га | 0,310 | 0,600

Розрахунок економічної ефективності вирощування насіння нового сорту порівняно зі стандартом показав, що за рахунок більшої врожайності знизилась собівартість 1 тонни насіння та склала 101,5 тис. грн. Додатковий чистий прибуток від вирощування насіння цибулі городньої сорту Ялтинський люкс склав 159,1 тис. грн, рентабельність - на 93,6 % вище, ніж у сорту Ялтинська місцева (табл. 8).

Таблиця 8

Економічна ефективність виробництва насіння цибулі ріпчастої сорту

Ялтинський люкс, (середнє за 2004-2006 рр.)

Показник | с. Ялтинська місцева | с. Ялтинський люкс

Врожайність насіння, т/га | 0,310 | 0,600

Виробничі витрати на 1 га посіву, тис. грн. | 31,5 | 60,9

Вартість реалізованого насіння, тис. грн. | 201,5 | 390

Собівартість 1 т насіння, тис. грн. | 101,6 | 101,5

Прибуток від реалізації, тис. грн. | 170,0 | 329,1

Додатковий чистий доход, тис. грн. | - | 159,1

Рентабельність % | 100 | 193,6

Виходячи з розрахунків економічної ефективності вирощування насіння цибулі ріпчастої салатного призначення, в Нижньому передгірному агрокліматичному районі Криму доцільно вирощувати новий сорт Ялтинський люкс, який забезпечує рентабельність 193,6 %.

Розроблені методичні рекомендації щодо вирощування насіння цибулі ріпчастої салатного призначення в умовах Криму дали можливість значно підвищити врожайність насіння - на 0,2-0,4 т/га.

Висновки

В дисертаційній роботі розроблено комплекс технологічних елементів і прийомів вирощування малопоширених овочевих рослин та цибулі ріпчастої сорту Ялтинська місцева. Встановлено оптимальні агрокліматичні райони Криму для вирощування цибулі ріпчастої сорту Ялтинська місцева. теоретично обґрунтовано і експериментально визначено джерела господарсько-цінних ознак салату цикорного, нігели посівної, васильків справжніх, амаранта волотистого, сафлору красильного, катрану степового в умовах Криму.

1. Оптимальним терміном для висіву насіння салату цикорного, нігели посівної, васильків справжніх, сафлору красильного в умовах Нижнього передгірного агрокліматичного району Криму є перша декада квітня, для амаранта волотистого – третя декада квітня, для катрану степового – підзимовий висів у третій декаді листопада.

2. Виділено адаптивний сортозразок нігели посівної Місцева (К-ІОБ 00002), з урожайністю насіння 0,39±0,03 т/га, зелені - 20±1,3 т/га.

3. Результати спостереження за здатностями амаранта волотистого дозволив виділити сортозразок походженням з Мексики (К-ІОБ 00009), з врожайністю насіння 1,03±0,16 т/га, зелені 73±7,1 т/га.

4. Сортозразки катрану степового, інтродуковані з інших зон, не пристосовуються до нових умов зростання, тому необхідно використовувати сорти, створені в зоні вирощування та місцеві форми.

5. В результаті аналітичної селекції, методом індивідуально-групового добору створено новий сорт салату цикорного групи ескаріол Салгір, з урожайністю насіння 0,083 т/га, зелени 24,6 т/га, економічна ефективність склала 1275 грн.

6. Розроблено методичні рекомендації щодо вирощування насіння салату цикорного, нігели посівної, васильків справжніх, амаранта волотистого, сафлору красильного, катрану степового які забезпечують стабільні та якісні урожаї.

7. Для отримання високого і стабільного урожаю маточників і насіння, сорт Ялтинська місцева вирощувати в умовах Південнобережного агрокліматичного району Криму, де врожайність маточників складає 25,5±1,1 т/га, насіння 0,420±0,046 т/га.

8. Виділено родину цибулі ріпчастої № 703 зі стабільними морфологічними і хімічними показниками в потомстві, відносною стійкістю проти пероноспорозу, врожайністю маточників 23,9±6,1 т/га, насіння 0,475±0,116 т/га.

9. Методом родинного добору з наступним масовим добором високопродуктивних цибулин створено сорт цибулі ріпчастої салатного призначення Ялтинський люкс для успішного вирощування в умовах Нижнього передгірного агрокліматичного району Криму з урожайністю маточників 30-35 т/га, насіння - 0,6 т/га.

10. Економічна ефективність вирощування цибулі ріпчастої сорту Ялтинський люкс перевищує аналогічні показники сорту Ялтинська місцева. Додатковий чистий прибуток склав 159,1 тис. грн./га, рентабельність - 193,6 %.

11. Розроблено методичні рекомендації щодо вирощування насіння цибулі ріпчастої сортів салатного призначення , які дозволили підвищити врожайність на 0,2-0,4 т/га і забезпечити рентабельність вирощування насіння еліти на рівні 187 %.

Рекомендації виробництву

1. Для розширення асортименту зеленних овочевих рослин, отримання високої і стабільної врожайності зелені та насіння рекомендується вирощувати новий сорт салату цикорного Салгір.

2. З метою одержання високоякісної сировини зеленних і пряносмакових рослин, пропонується використовувати адаптовані сорти салату цикорного - Салгір, нігели посівної – Місцева (К-ІОБ 00002), васильків справжніх - Бадьорий, амаранта волотистого – Місцевий (К-ІОБ 00009) з дослідженими нами та перевіреними показниками основних ознак у потомстві.

3. При вирощуванні катрану степового необхідно застосовувати тільки місцеві сорти рекомендовані та прийняті для вирощування в Криму.

4. Для забезпечення високої та стабільної врожайності маточників і насіння сорту Ялтинська місцева, збереження її сортових ознак, вирощувати рослини необхідно в умовах Південнобережного агрокліматичного району Криму.

5. В умовах Нижнього передгірного агрокліматичного району для отримання високого урожаю маточників і насіння слід освоїти вирощування нового сорту Ялтинський люкс.

Список опублікованих праць за темою дисертації

1. Бондарь А. А. Изменчивость морфологических признаков лука репчатого сорта Ялтинский местный // Овочівництво і баштанництво. – Харків. – 2004. – Вип. 49. – С. 413-419.

2. Немтинов В. И., Бондарь А. А. Наследственность морфологических признаков лука репчатого сорта Ялтинский местный // Овочівництво і баштанництво. – Харків. – 2005. – Вип. 50. – С. 78-85. (Відсоток участі 70).

3. Нємтінов В. І., Бондар О. А. Вплив чинників середовища і географічних зон на стабільність ознак родин цибулі сорту Ялтинський місцевий // Таврійський науковий вісник. – Херсон. – 2005. – Вип. 39, ч. ІІ – С. 91-96. (Відсоток участі 80).

4. Nemtinov Victor, Bondar Alexandr. Yaltinskyi Mestnyi – old onion variety with therapentic properties // Vegetable Crops Research Bulletin. - Vol. 64. – 2006. – P. 201-205. (Відсоток участі 70).

5. Бондарь А. А., Шабетя О. Н., Шабетя В. В., Яровой Г. И., Немтинов В. И. Методичні рекомендації щодо вирощування насіння цибулі ріпчастої салатних сортів в умовах Криму. – Харків. – 2007. – 21 с. (Відсоток участі 60).

6. Шабетя О. Н., Яровой Г. И., Бондарь А. А. Расширение генофонда малораспространенных культур в Крыму // Материалы ХIV Международного симпозиума “Нетрадиционное растениеводство. Эниология. Экология и здоровье”. // – Алушта, 3-11 сентября 2005: 2-й съезд селекционеров – С. 204-205. (Відсоток участі 60).

Анотація

Бондар О. А. Адаптивно-насінницький потенціал та елементи зонального насінництва малопоширених культур і цибулі ріпчастої в Криму. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 06.01.14 – насінництво. Інститут овочівництва і баштанництва УААН, Харків 2007.

В дисертації представлено результати комплексної оцінки та визначено джерела господарсько-цінних ознак з генофонду салату цикорного, нігели посівної, васильків справжніх, амаранта волотистого, сафлору красильного, катрану степового. Встановлено строки висіву насіння малопоширених овочевих рослин в умовах Нижнього передгірного району Криму. Розроблено методичні рекомендації щодо вирощування насіння малопоширених овочевих рослин в умовах Криму. Представлено господарська характеристика нового сорту салату цикорного Салгір. Визнано найбільш оптимальним для вирощування цибулі ріпчастої сорту Ялтинська місцева Південнобережний агрокліматичний район. Проведено добір родин, серед яких виділено лінію з найбільш стабільними ознаками, що дало можливість створити новий сорт цибулі ріпчастої Ялтинський люкс. Виконано порівняльну оцінку економічної ефективності виробництва зелені салату цикорного сорту Салгір та виробництва насіння цибулі ріпчастої сорту Ялтинський люкс. Розроблено методичні рекомендації щодо вирощування насіння цибулі ріпчастої умовах Криму. Основні результати досліджень впроваджено у виробництво.

Ключові слова: салат цикорний, нігела посівна, васильки справжні, амарант волотистий, сафлор красильний, катран степовий, цибуля ріпчаста, сорт, агрокліматичний район, строки висіву, насіння.

Аннотация

Бондарь А. А. Адаптивно-семенной потенциал и элементы зонального семеноводства малораспространенных культур и лука репчатого в Крыму. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата сельскохозяйственных наук по специальности 06.01.14 – семеноводство. Институт овощеводства и бахчеводства УААН, Харьков, 2007.

Исследования проведены в течение 2003-2005 гг. В опытах осуществлен поиск источников хозяйственно-ценных признаков генофонда салата цикорного, нигеллы посевной, базилика огородного, амаранта метельчатого, сафлора красильного, катрана степного. В результате работы создан новый сорт салата цикорного Салгир с высокими показателями качества продукции и урожайности. Установлены оптимальные сроки высева семян салата цикорного, нигеллы посевной, амаранта метельчатого, сафлора красильного, катрана степного. Разработаны методические рекомендации по выращиванию семян малораспространенных овощных растений. Определен оптимальный агроклиматический район Крыма для возделывания и семеноводства лука репчатого сорта Ялтинский местный. Им является Южное побережье. В результате изучения на устойчивость морфологических и химических признаков лука репчатого сорта Ялтинский местный, наиболее стабильной оказалась семья под номером № 703, имеющая интенсивно-фиолетовую окраску луковиц, глянцевый блеск сухих чешуй, без сбега к шейке и донцу луковицы, получившая название Ялтинский люкс. Оценка стабильности сортовых признаков подтвердила её превосходство над стандартом сортом Ялтинский местный. Разработаны методические рекомендации по выращиванию семян лука репчатого в условиях Крыма.

Производство зелени салата цикорного сорта Салгир и семян лука репчатого сорта Ялтинский люкс позволило установить, что прибыль от выращивания зелени салата цикорного составила 1275 грн, рентабельность возделывания семян лука репчатого сорта Ялтинский люкс - 194 %.

Проведена производственная проверка и внедрение результатов исследований в хозяйствах Нижнегорского и Симферопольского районов АР Крым.

Ключевые слова: салат цикорный, нигелла посевная, базилик огородный, амарант метельчатый, сафлор красильный, катран степной, лук репчатый, агроклиматический район, сроки высева, семена.

Summary

Bondar O. A. Adaptive – Seed Potential and Elements of Zonal Seed-Growing of Minor Crops and Onion in Crimea. – Manuscript.

Thesis for a Master of Agriculture degree on the speciality 06.01.14 – seed-growing. Institute of Vegetables and Melons, UAAS, Kharkov, 2007.

In the thesis there are given results of complex evaluation and defined sources of economically – valuable signs from the genepool of endive, nigella, sweet basil, amaranth, safflower, kale; the method of seed-growing for Crimea conditions is worked out. The south-bank agro climatic region is recognized as the most optimal for growing onion variety Yaltynska Mistseva. In the process of investigations selection of families has been conducted, among which there is singled out a line with the most stable signs, that allowed to create a new variety Yaltynsky Liuks. There is carried out the comparative evaluation of economic efficiency of endive variety Salhir vendure production and onion variety Yaltynsky Liuks seed production. The main results of investigations are introduced into production.

Key words: endive, nigella, sweet basil, amaranth, safflower, kale, onion, variety, agroclimatic region, seed.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

МОНЕТНІ СКАРБИ ЯК ДЖЕРЕЛО ВИВЧЕННЯ ГРОШОВОГО ОБІГУ ГЕТЬМАНЩИНИ (1648 – 1764 рр.) - Автореферат - 22 Стр.
Роль генотипу шовковичного шовкопряда в прояві ефекту гетерозису, неспецифічної стійкості та успадкуванні кількісних ознак після електромагнітного опромінення - Автореферат - 30 Стр.
КАЛЕНДАРНО-ОБРЯДОВИЙ ФОЛЬКЛОР ЗАХІДНОГО ПОЛІССЯ: РЕГІОНАЛЬНА СПЕЦИФІКА ТА ДИНАМІКА ПОБУТУВАННЯ - Автореферат - 28 Стр.
геометричні моделі потокорозподілу ресурсів в складних соціотехнічних системах - Автореферат - 18 Стр.
АДАПТАЦІЯ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ І ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ СТАН ВИЩОЇ НЕРВОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНІЗМУ ЛЮДИНИ ПРИ ТРИВАЛИХ ФІЗИЧНИХ НАВАНТАЖЕННЯХ - Автореферат - 34 Стр.
Фізико-хімічні закономірності кінетики процесів хімічного відновлення олова, міді, свинцю з водних розчинів в умовах гідродинамічного режиму - Автореферат - 26 Стр.
ПРОБЛЕМА РОЗМЕЖУВАННЯ ПУБЛІЧНОГО І ПРИВАТНОГО ПРАВА У ПРАВОВІЙ ДУМЦІ УКРАЇНИ ХІХ - ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ  - Автореферат - 30 Стр.