У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

БОЙКО Олег Вікторович

УДК 94 (477) 1921/1939

ПРОТИДІЯ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ І ГРОМАДСЬКОСТІ

АНТИРЕЛІГІЙНОМУ НАСТУПУ ДЕРЖАВИ У 20–30-ТІ РОКИ ХХ CТ.

(на матеріалах Півдня України)

07.00.01 – історія України

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата історичних наук

Дніпропетровськ – 2007

Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі російської історії Дніпропетровського національного університету Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник: доктор історичних наук, професор,

Іваненко Валентин Васильович,

Дніпропетровський національний університет,

завідувач кафедри російської історії,

проректор з науково-педагогічної роботи у сфері

гуманітарної освіти та виховання молоді

Офіційні опоненти: доктор історичних наук, професор,

Ченцов Віктор Васильович,

Академія митної служби України

Державної митної служби України, ректор

доктор історичних наук, доцент,

Ігнатуша Олександр Миколайович,

Запорізький національний університет,

професор кафедри історії України

Захист відбудеться “-23” січня 2008 р. о 13:00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д.08.051.14 в Дніпропетровському національному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 49027, м. Дніпропетровськ, пл. Т. Шевченка, 1, Палац студентів, ауд. 30.

З дисертацією можна ознайомитись у науковій бібліотеці Дніпропетровського національного університету за адресою: 49050, м. Дніпропетровськ, вул. Козакова, 8.

Автореферат розісланий 20 грудня 2007 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат історичних наук, доцент І.О. Кривий

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Важливу роль у формуванні різнопланової суспільно значимої діяльності церкви відіграє дослідження і популяризація історії православ’я в нашій країні. Зацікавленість науковців і пересічних громадян церковно-релігійними аспектами вітчизняної історії зумовлена демократичними процесами сьогодення, відкриттям доступу до історичних джерел, знайомством з іноземними працями. Серед маси історичних подій особливу увагу привертає один із найтрагічніших періодів в історії української православної церкви – 20-ті – 30-ті роки ХХ століття, коли конфлікт двох світоглядних концепцій (марксистської та християнської) вийшов за рамки полеміки і вилився у пряме безкомпромісне протистояння православної церкви і більшовицької держави, в яке було втягнуте все радянське суспільство. Сучасним дослідникам належить заслуга у подолані спадку радянської заідеологізованості, марксистсько-ленінських методологічних підходів у висвітленні історії православної церкви, їм вдалося розширити коло важливих церковних проблем 1920-х–30-х рр. При цьому основна увага приділялася перегляду і всебічному вивченню державно-церковних відносин у міжвоєнний час та їх наслідкам, особливо в контексті репресивної практики. Натомість зворотній напрямок досліджень, тобто ставлення церкви та громадськості до релігійної політики держави, не знайшов належного висвітлення в історичній науці, не став предметом спеціальних досліджень. Подібна тематична спрямованість наукових робіт не дає вичерпних відповідей на багато запитань, виявляючи низку колізій.

Актуальність проблеми дослідження зумовлена потребою в об’єктивній і неупередженій реконструкції досвіду державно-церковно-суспільних відносин на різних етапах нашого минулого для уникнення зайвих нашарувань і суперечностей у ході їх сучасного поступу. Релігія та церква і сьогодні подеколи виступають інструментами політичних спекуляцій, а розпорошеність православних церков в Україні та їх підтримка різними політичними силами лише загострюють міжцерковні протистояння, дестабілізуючи громадське життя. Водночас саме ступінь духовної єдності та суспільної злагоди визначають напрямки та динаміку державного розвитку. Відтак, консолідація української громади навколо традиційних національних цінностей допоможе запобігти духовному зубожінню, політичному та суспільному розколу.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана в контексті держбюджетної науково-дослідної теми кафедри російської історії Дніпропетровського національного університету “Радянська державність в Україні: пріоритети і особливості розвитку у ХХ ст.” (номер державної реєстрації – 0103U000543).

Об’єктом дослідження є православ’я як дієвий чинник суспільно-політичного і культурного життя в радянській Україні 1920-х – 30-х рр.

Предметом наукової роботи є опір державному антирелігійному наступу 20-х–30-х років ХХ ст. Досліджуються причини, рушійні сили, напрямки, форми, методи та наслідки даної протидії, зумовлені специфікою взаємин держави, православних церков і суспільства.

Хронологічні рамки дисертації охоплюють 1920-ті – 1930-ті роки. Нижня хронологічна межа, визначена 1921 роком, пов’язана із завершенням громадянської війни, остаточним утвердженням в Україні радянської влади, розгортанням антирелігійної політики більшовиків по всій території радянської України і початком пошуку православною церквою шляхів виживання в атеїстичній державі. Кінцевий рубіж дослідження зумовлений поступовою переорієнтацією вищого політичного керівництва у церковних справах, яка намітилась з кінця 1930-х років.

Територіальні межі дослідження охоплюють територію Півдня України. На початку 1920-х рр. географія Півдня України розповсюджувалася на Катеринославську, Запорізьку, Одеську та Миколаївську губернії. 1 серпня 1925 р. замість губерній до складу досліджуваного регіону вже входили 11 округів: Катеринославський, Павлоградський, Запорізький, Криворізький, Мелітопольський, Херсонський, Миколаївський, Зінов’ївський, Одеський, Первомайський та Балтський. З упровадженням в 1932 р. нового адміністративно-територіального поділу УСРР замість вищезазначених округів було створено Дніпропетровську та Одеську області, а у 1938 р. – Миколаївську. Репрезентативність обраних географічних рамок дослідження обумовлена тим, що на зазначених землях проживала третина населення республіки і було досить широке представництво провідних православних конфесій.

Мета дисертаційної роботи полягає у комплексному дослідженні протидії православної церкви і громадськості антирелігійній політиці держави на Півдні України впродовж 1920-х–30-х років на тлі реконструкції державно-церковно-суспільних взаємовідносин.

Відповідно до поставленої мети, основна увага була зосереджена на розв’язанні наступних дослідницьких завдань:–

з’ясувати ступінь наукової розробки теми дослідження; розглянути та систематизувати джерельну базу роботи, показати її репрезентативність; визначити теоретико-методологічну основу дослідження;

– висвітлити зміст антирелігійної політики і практики більшовиків;

– довести існування протидії державному атеїстичному наступу; встановити її причини та характер;

– класифікувати й розкрити напрямки, форми та методи боротьби православної церкви і громадськості з релігійними утисками більшовиків;

– проаналізувати ставлення основних соціальних станів до релігії та ступінь їх участі у церковному житті; виявити рушійні сили спротиву державному антирелігійному наступу;

– простежити динаміку та специфіку використання форм і методів опору на різних етапах досліджуваного періоду; охарактеризувати його особливості на Півдні України.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертації є принципи історизму, об’єктивності та всебічності пізнання, які дозволяють з належною повнотою реконструювати тогочасні процеси й забезпечити вірогідність результатів дослідження. Складність і багатогранність теми передбачає реалізацію зазначених принципів шляхом використання комплексу загальнонаукових (історичного та логічного), конкретно - і спеціально-історичних методів (історико-генетичний, історико-типологічний, історико-порівняльний, діахронний, синхронний, ретроспективний, математичної статистики). Поєднання зазначених принципів і методів при опрацюванні теми стало методологічним фундаментом для отримання об’єктивних оцінок, обґрунтованих висновків і достовірних результатів, а отже – й розв’язання наукових завдань і досягнення кінцевої мети дослідження.

Наукова новизна роботи полягає у самій постановці проблеми та її всебічному вивченні на матеріалах Півдня України. Вперше у вітчизняній історіографії на основі аналізу масиву історичних джерел (до наукового обігу введено документи зі 199-ти архівних справ) та літератури проведено комплексне дослідження історії протидії державному наступу на релігію та церкву у міжвоєнний період. Проблему розглянуто крізь призму державно-церковно-суспільних відносин, зокрема визначено потужний вплив української спільноти на долю державно-церковного протистояння. Охарактеризовано соціальну базу опору, яку складали представники основних верств населення України, та простежено динаміку загального рівня релігійності православної спільноти.

Визначено характер церковної протидії і спростовано усталену в радянській історіографії тезу про її “контрреволюційне”, “антинародне” спрямування. Виявлено комплекс причин опору православного духовенства і громадськості, зокрема, вперше серед збудників опору віруючих розглянуто порушення більшовиками етнорелігійних традицій українців. Всебічно показано процес вироблення антирелігійної політики більшовиків та її реалізацію на території Півдня України. Доведено, що опір на цій території відбувався хвилеподібно, тривав і в 30-х роках. Натомість його неорганізованість і стихійність так і не призвели до зміни генеральної лінії держави у церковних питаннях.

З’ясовано особливості взаємодії духовенства і віруючих у боротьбі за свої права, напрямки та форми протидії. Більш детальне обґрунтування класифікації методів дозволило повніше реконструювати загальну картину спротиву: простежити його динаміку, виявити можливі шляхи оскарження антирелігійних дій радвлади, етапи державно-церковних відносин та закономірності у використанні певних методів спротиву. Продемонстровано наслідки опору, його ключову роль у спадковості православної церковно-релігійної традиції в Україні.

Практичне значення дисертаційного дослідження полягає у тому, що окремі теоретичні положення і висновки, а також введені до обігу документи і матеріали можуть бути залучені при подальшому поглибленому вивченні проблем духовного життя України, враховані науковцями для написання праць з історії України, історії православної церкви тощо. Здобуті результати можна використовувати у системі середньої освіти, а також при підготовці вузівських курсів, спецкурсів і практичних занять з новітньої історії України, релігієзнавства, краєзнавства та ін. Дослідження передбачає використання позитивного досвіду державно-церковно-громадських відносин і запобіганню їх негативних проявів на сучасному етапі.

Особистий внесок дисертанта полягає у самостійній постановці важливої наукової проблеми та розв’язанні всього комплексу поставлених дослідницьких завдань. У роботі “Етнорелігійні традиції українського народу”, виданій у співавторстві, здобувач обґрунтував ряд нових понятійних категорій, з’ясував вплив православ’я на різні сфери життєдіяльності українців і простежив основні історичні віхи формування їх релігійних традицій.

Апробація результатів дослідження здійснена під час доповідей на регіональній та міжнародних конференціях і наукових читаннях: ХХІІІ-й краєзнавчій конференції, присвяченій 150-річчю з дня народження академіка Д.І. Яворницького (Харків, 2005); міжнародній науково-практичній конференції “Шевченківська весна”, присвяченій 15-й річниці незалежності України (Київ, 2006); міжнародній науковій конференції “Наддніпрянська Україна в контексті історичного розвитку Центрально-Східної Європи" (Дніпропетровськ, 2006). Дисертація пройшла обговорення на засіданні кафедри російської історії Дніпропетровського національного університету.

Публікації. Основні положення та висновки дисертаційної роботи знайшли своє відображення у 8 статтях (одна з яких – у співавторстві) та матеріалах доповідей на конференції, опублікованих у провідних вітчизняних фахових і наукових виданнях, загальним обсягом близько 7 ум. друк. арк.

Структура дисертації обумовлена метою та завданнями дослідження. Робота складається зі вступу, трьох розділів, дев’яти підрозділів, висновків, списку використаних джерел та літератури (492 позиції) і додатків (7 позицій). Загальний обсяг дисертації становить 258 сторінок, основний текст – 199 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність проблеми, вказано на зв'язок із науковими програмами, визначені об’єкт і предмет дослідження, його хронологічні та географічні межі, сформульовано мету і завдання дисертації. Розкриваються наукова новизна, структура роботи, апробація та практичне значення отриманих результатів, відзначено особистий внесок автора.

У першому розділі – “Історіографічні, джерелознавчі та методологічні аспекти проблеми” визначено стан наукової розробки теми, охарактеризовано джерельну базу й викладено теоретичні основи і методи дослідження.

У підрозділі 1.1 “Ступінь наукової розробки теми” розкриваються основні етапи історіографічного процесу і тенденції у висвітленні проблеми протидії православної церкви і української громади атеїстичному курсу більшовиків у 1920–30-х роках. Враховуючи принципові відмінності в зображенні історії православ’я міжвоєнного періоду, які залежали від змісту релігійної політики держави та особистих світоглядних засад авторів, огляд історіографії теми здійснено за наступною схемою: 1) радянська історіографія; 2) твори зарубіжних і 3) сучасних українських дослідників.

В умовах жорсткого протистояння церкви та держави вже в 1920–30-х рр. з’явилася низка науково-публіцистичних студій, присвячених відносинам Радянської держави та православної церкви, ознаменувавши появу нового напрямку історичних досліджень. Базуючись на новій марксистсько-ленінській методології, обмеженому комплексі доступних для досліджень джерел, праці істориків радянської доби вирізнялися заідеологізованістю, фрагментарністю, упередженістю. П. Бляхін, Д. Ігнатюк, Б. Кандідов, О. Ніколін, Ф. Олещук, Ю. Самойлович, І. Сухоплюєв, І. Чикін та інші автори антиклерикальних творів апріорі обвинувачували духовенство у контрреволюційних діях, озираючись на церковну минувшину і формуючи упереджене ставлення до церковнослужителів як “контрреволюціонерів у рясах”, обґрунтовували справедливість застосування репресивних заходів щодо них Бляхін П. Як попи туманять нарід! / Перекл. з англ. Ф. Мойса. – Нью Йорк, 1921. – 128 с.; Ігнатюк Д. Українська автокефальна церква і Союз визволення України. – Х.: ДВУ, 1930. – 112 с.; Кандидов Б. Церков и Врангель. – Харьков: Пролетар, 1931. – 98 с.; Його ж. Церковь и Октябрьская революция. – М.: Безбожник, 1929. – 31 с.; Його ж. Церква і шпіонаж. – К.: Державне видавництво політичної літератури при РНК УРСР, 1939. – 143 с.; Ніколін А. Молодь і релігія. – Х.; К.: Пролетар, 1931. – 64 с.; Олещук Ф.Н. Религиозные пережитки среди трудящихся СССР и пути их преодоления. – Сталинград: Обл. кн-во. Напеч. в Астрахани, 1940. – 40 с.; Самойлович Ю. Українська церква на послугах у національної контрреволюції (дослід з історії УАПЦ) // Революція й релігія. – Х; К., 1930. – Кн. 2. – С.198–302; Сухоплюев И.К. Новый этап в церковном движении // Знамя коммунизма (Харьков). – 1922. – №9–10. – С.71–77; Чикин И. Почему коммунисты борются против религии. – Орел: Изд-во Обкома ВКП(б) и Областного Совета депутатов трудящихся, 1940. – 36 с.. Відтак, спотворювалася картина релігійного життя в країні, формувалися стереотипи щодо причин, характеру, масштабів, рушійних сил протидії церкви і громадськості антирелігійному наступу держави.

У 1940–50-х роках вивчення проблеми не припинилося, хоча кількість досліджень помітно зменшилась, що, насамперед, було пов’язано зі змінами акцентів у суспільному житті – зосередженням уваги на відбудовчих процесах. Нечисленні праці, де певна увага приділялася позиції православної церкви щодо практики соціалістичних перетворень, не містять принципових методологічних та якісних змін порівняно з попереднім періодом вивчення проблеми, маючи здебільшого декларативний характер Амосов Н.К. Христианство, его происхождение и политическая роль. – М.: Военное изд-во Мин. обороны СССР, 1955. – 64 с.; Каширин П.А. Реакционная сущность религиозной идеологии. – М.: Госполитиздат, 1951. – 68 с.; Острянин Д. Релігія та її реакційна роль. – К.: Держполітвидав, 1955. – 132 с..

З кінця 1950-х років дослідницька робота з історії православної церкви і розвитку атеїзму в СРСР значно пожвавилася, незважаючи на певну лібералізацію в суспільно-політичному житті країни. В цей період окремі фрагменти “церковної контрреволюції“ представлені в науково-атеїстичних працях А. Бєлова та А. Шилкіна, Г. Воронцова, І. Кравця та В. Петрова, М. Шейнмана, О. Шишкіна Белов А.В. Религия в СССР и буржуазные фальсификаторы / А.В. Белов, А.Д. Шилкин. – М.: Знание, 1970. – 32 с.; Воронцов Г.В. Ленинская программа атеистического воспитания в действии (1917–1937 гг.). – Л.: Изд-во Ленинградского ун-та, 1973. – 176 с.; Його ж. Массовый атеизм: становление и развитие. – Л.: Лениздат, 1983. – 183 с.; Кравец И.Н., Петров В.Н. Атеизм на Украине в 20–30-е годы // Философские науки. – 1968. – №6. – С.107–113; Шейнман М.М. Христианский социализм: История и идеология. – М.: Наука, 1969. – 317 с.; Шишкин А.А. Сущность и критическая оценка “обновленческого” раскола Русской православной церкви. – Казань: Изд-во Казанского ун-та, 1970. – 367 с.. Спільними рисами більшості з них були значні перебільшення досягнень у боротьбі з релігією; автори вбачали у протидії церкви лише антирадянські мотиви. Ідеалізація радянського державного і суспільного устрою стала їм на заваді в пошуках нових методів і альтернативних оцінок проблеми.

Розширення спектру вивчення історичного досвіду діяльності православної церкви у міжвоєнний період відбулося у 1970-ті – 1980-ті рр. І хоча спеціальних досліджень, близьких до теми нашої дисертації, не з’явилося, втім, окремі її аспекти частково розглядалися Ю. Бакаєвим, Д. Голінковим, М. Корзуном, В. Куроєдовим, О. Осиповою та ін. Бакаев Ю.Н. Вопросы научного атеизма в курсе истории КПСС. – Хабаровск: Кн. изд-во, 1988. – 160 с.; Голиков Д.Л. Крушение антисоветского подполья в СССР: В 2 кн. – 4-е изд. – М.: Политиздат, 1986. – Кн.1–2.; Корзун М.С. Русская православная церковь, 1917–1945 гг.: Изменение социально-политической ориентации и научная несостоятельность вероучения. – Минск: Беларусь, 1987. – 111 с.; Куроедов В.А. Религия и церковь в советском обществе. – 2-е изд. – М.: Политиздат, 1984. – 256 с.; Осипова Е.С. Октябрьская революция и православная церковь // Вопросы научного атеизма. – М.: Мысль, 1980. – Вып.25. – С.205–222. Значно більше уваги історики приділяли процесам утвердження атеїзму в 1920–1930-ті рр., зокрема, проблеми суспільної атеїзації вивчалися О. Барменковим, М. Гордієнком, В. Кобєцьким, В. Овчинниковим Барменков А.И. Свобода совести в СССР. – М.: Мысль, 1979. – 223 с.; Гордиенко Н.С. Эволюция русского православия: 20–80-е годы ХХ столетия. – М.: Знание, 1984. – 64 с.; Кобецкий В.Д. Социологическое изучение религиозности и атеизма. – Л.: Изд-во Ленинградского ун-та, 1978. – 118 с.; Овчинников В.Г. Православная церковь в истории нашей страны // Вопросы истории. – 1988. – №5. – С.111–121.. У напрямку дослідження радянського законодавства про релігійні культи спробували реалізувати себе науковці М. Кириченко, В. Куріцин, Ю. Розенбаум та Г. Швєков Кириченко М.Г. Свобода совести в СССР. – М.: Юрид. лит., 1985. – 200 с.; Курицын В.М. Развитие прав и свобод в Советском государстве. – М.: Юрид. лит., 1983. – 192 с.; Розенбаум Ю.А. Советское государство и церковь. – М.: Наука, 1985. – 174 с.; Швеков Г.В. Первый советский уголовный кодекс. – М.: Высшая школа, 1970. – 207 с.. Ідеалізуючи нормативну базу, вони відкидали нарікання щодо її недосконалості, доводили безпідставність виступів проти законів в галузі релігії та церкви.

Зміна орієнтирів у відносинах церкви і держави в СРСР наприкінці 80-х років не могла не позначитися на характері досліджень з історії православної церкви. Роботи М. Бессонова, В. Бондаренка та О. Ліщинського є більш критичними у своєму баченні державно-церковних відносин в СРСР, зокрема щодо “антинародної” позиції церкви у перші десятиліття радянської влади Бессонов М.Н. Православие в наши дни. – М.: Политиздат, 1990. – 303 с.; Бондаренко В.Д. Современное православие: тенденции эволюции. – Симферополь: Таврия, 1989. – 176 с.; Лещинский А.Н. Время новых подходов. О советских государственно-церковных отношениях. – М.: О-во “Знание РСФСР, 1990. – 80 с.. Література перехідного періоду створила підґрунтя до об’єктивного вивчення державно-церковно-суспільних відносин, окреслила коло невирішених проблем і виявила пріоритетні напрямки для подальшої науково-пошукової діяльності істориків.

Упродовж багатьох років вивчення церковної історії тривало і за кордоном, зокрема, у середовищі української діаспори Воронин О.О. Автокефалія Української Православної Церкви. – Кенсінгтон, США: Воскресіння, 1990. – 64 с.; Дорошенко Д. Православна церква в минулому й сучасному житті українського народу. – Берлін, 1940. – 69 с.; Полонська-Василенко Н. Історичні підвалини УАПЦ. – Мюнхен, 1964. – 125 с. Власовський І. Нарис історії Української Право-славної Церкви: У 4-х томах, 5 кн. Репр. відтворення вид. 1961 р. – К.: Либідь, 1998. – Т.4. Ч.1: (ХХ ст.). – 369 с.; Жуковський А. Засоби нищення Церкви і проблема “наукового атеїзму” // Церква і релігія в Україні. 50 літ після жовтневої революції (1917–1967): Зб. доповідей Наук. конференції Українського Вільного Ун-ту в Мюнхені (5–7 лип. 1968 р.). – Мюнхен, 1984. – С.132–155; Mydlowsky L. Bolshevist persecution of religion and church in Ukraine 1917–1957. – London: Ukrainian Publishers Ltd, 1962. – 31 p.; The Gun and the Faith: Religion and Church in Ukraine under the Communist Russian Rule. - London: Ukrainian information service, 1969. – 48 p. . Прагнучи довести безпідставність звинувачень Української автокефальної православної церкви, більшість зарубіжних україністів оминали проблему опору православної церкви та громадськості, або занижували їх активність у протидії антирелігійній політиці держави.

Недоступність до широкого кола джерел значно обмежила можливості для глибокого вивчення державно-церковних відносин для інших іноземних дослідників і політичних емігрантів: О. Валентинова, А. Лєвітіна, В. Шаврова, Л. Регельсона, В. Степанова (Русака), М. Меерсона Валентинов А.А. Черная книга (“Штурм небес”). Сборник документальных данных, характеризующих борьбу советской коммунистической власти против всякой религии, против всех исповеданий и церквей // Волга. – 1991. – №№ 4–12; Левитин А. Очерки по истории русской церковной смуты / А. Левитан, В. Шавров. – М.: Крутицкое Патриаршее Подворье; Kьsnacht (Schweiz): Institut GLAUBE in der 2. WELT, 1996. – 672 с.; Регельсон Л. Трагедия русской церкви. 1917–1945. – М.: Крутицкое патриаршее подворье, 1996. – 632 с.; Русак В.Степанов). Пир сатаны. Русская православная церковь в “ленинский” период (1917–1924). – М.: Заря, 1991. – 313 с.; Meerson Michael A. The Political Philosophy of the Russian Orthodox Episcopate in the Soviet Period // Church, nation and state in Russia and Ukraine. – Edmonton: Canadian inst. of Ukrainian Studies Press; Univ. of Alberta, 1990. – P.210–227.. Зокрема, вони демонстрували певну тенденційність, перебільшуючи наслідки антирелігійної політики властей і тим самим перетворюючи духовенство і віруючих на мовчазних жертв більшовицького терору. Щоправда, визнання опору та зображення його окремих проявів все-таки мало місце в роботах О. Боголєпова, Р. Конквеста, Д. Поспеловського Боголепов А.А. Церковь под властью коммунизма. – Мюнхен, 1958. – 245 с.; Конквест Роберт. Жнива скорботи: радянська колективізація і голодомор. – К.: Либідь, 1993. – 386 с.; Поспеловский Д.В. Подвиг веры в атеистическом государстве // Русское зарубежье в год тысячелетия крещения Руси: Сборник. – М.: Столица, 1991. – С.68–89; Його ж. Русская православная церковь в ХХ веке. – М.: Республіка, 1995. – 511 с..

Піонерами у запровадженні новітніх підходів до вивчення взаємин держави з православною церквою в 20–30-ті рр. були російські історики В. Алексєєв та М. Одинцов Алексеев В. Иллюзии и догмы. – М.: Политиздат, 1991. – 400 с.; Одинцов М.И. Государство и церковь (История взаимоотношений. 1917 1938 гг.). – М.: Знание, 1991. – 64 с.. Як і більшість їхніх російських колег (М. Востришев, Г. Митрофанов, В. Ципін) Востришев М.И. Патриарх Тихон. – 3-е изд. – М.: Мол. гвардия, 2004. – 383 с.; Митрофанов Г. История Русской Православной Церкви. 1900 1927. – Санкт-Петербург: САТИСЪ, 2002. – 443 с.; Цыпин В. История Русской Церкви. 1917 1997. – М.: Издательство Спасо-Преображенского Валаамского монастыря, 1997. – 831 с., вони основну увагу зосередили на відносинах вищого церковного керівництва з радянською владою, залишаючись в той же час осторонь проблеми опору атеїстичному наступу держави. Натомість окремі фактичні матеріали, опосередковано пов’язані з участю суспільства в державно-церковному протистоянні, можна знайти у роботах їх співвітчизників В. Гараджи та М. Шкаровського Гараджа В.И. Социология религии: Учеб. пособие для вузов. – М.: Аспект Пресс, 1996. – 239 с.; Шкаровский М.В. Иосифляне: течение в Русской Православной Церкви. – Спб.: НИЦ “Мемориал”, 1999. – 400 с.; Його ж. Істинно-Православна церква проти радянської влади: українські сторінки // Людина і світ. – 1997. – №8. – С.38–43..

Відкриття доступу до архівних документів, мемуарних та епістолярних джерел на початку 1990-х років в Україні визначило для сучасних істориків пріоритетні напрямки вивчення історії українського православ’я 1920–1930-х рр. Відтворенню репресивної політики щодо православного духовенства і віруючих в Україні присвячені ґрунтовні праці В. Єленського, І. Ісіченка, А. Киридон, В. Пащенка, В. Ченцова, Ю. Шаповала, кандидатські дисертації Л. Демидовича та Г. Лаврик, докторська – М. Шитюка Єленський В.Є. Державно-церковні взаємини на Україні (1917–1990). – К.: [Б.в.], 1991. – 72 с.; Ісіченко І. Історія Христової Церкви в Україні. – Х.: Акта, 2003. – 472 с.; Пащенко В. Свобода совісті в Україні: Міфи і факти 1920–1930-х років. – К., 1994. – 249 с.; Пащенко В. Більшовицька держава і православна церква в Україні. 1917 – 1930-ті роки / В. Пащенко, А. Киридон. – Полтава: АСМІ, 2004. - 336 с.; Ченцов В.В. Політичні репресії в Радянській Україні в 20-ті роки. – Тернопіль: Збруч, 2000. – 482 с.; Шаповал Ю. Україна ХХ століття: Особи та події в контексті важкої історії. – К.: Ґенеза, 2001. – 560 с.; Демидович Л.С. Політика радянської влади щодо православної церкви в Україні в період НЕПу (1921–1928 рр.): Автореф. дис… канд. іст. наук / Нац. пед. ун-т ім. М.П. Драгоманова. – К., 2005. – 17 с.; Лаврик Г.В. Політика радянської держави щодо православної церкви в Україні (1917–1923 рр.): історико-економічний аспект. – Автореф. дис… канд. іст. наук / Запорізький держ. ун-т. – Запоріжжя, 1996. – 17 с.; Шитюк М.М. Масові репресії на півдні УРСР в 20-ті – поч. 50-х рр.: Автореф. дис… доктора іст. наук / Київ. нац. ун-т. – К., 2000. – 36 с. . Дослідження даного магістрального напрямку поглиблюється аналізом державно-церковних відносин у регіонах країни в книгах М. Доненка, Ю. Катуніна, О. Форостюка, студіях С. Жилюка, І. Хюреніної, кандидатських дисертаціях О. Балягузової, Р. Бєлоглазова та Б. Змерзлого Доненко Н. Претерпевшие до конца. Священнослужители Крымской епархии 30-х годов. – Симферополь, 1997. – 62 с.; Катунин Ю.А. Православие Крыма в 1917 – 1939 годах: проблема взаимоотношений с государством. – Симферополь: МСП “НАТА”, 2002. – 416 с.; Форостюк О.Д. Правове регулювання державно-церковних відносин на Донбасі у 1914 – 1941 роках: Монографія. – Луганськ: РВВ ЛІВС, 2000. – 166 с.; Його ж. Православная Луганщина в годы гонений и трагических испытаний (1917 – 1988). – Луганск: РИОЛИВД, 1999. – 119 с.; Хюренина И.Ю. Антирелигиозная политика советской власти на Донбассе в 1920-е гг. // Нові сторінки історії Донбасу. – Донецьк, 1998. – Кн.6. – С.134–142; Жилюк С. Репресії проти духовенства та віруючих на Житомирщині у 30-х роках // Людина і світ. – 2002. – №7–8. – С.40–44; Змерзлий Б.В. Політика радянської держави щодо Російської Православної Церкви у Криму в 1921 – 1929 роках: Автореф. дис… канд. іст. наук / Київ. нац. ун-т. – К., 2001. – 18 с.; Балягузова О.Ю. Розкол в українському православ’ї у 1921 – 1930 рр. (на матеріалах Півдня України): Автореф. дис… канд. іст. наук / Запорізький нац. ун-т. – Запоріжжя, 2006. – 20 с.; Бєлоглазов Р.М. Політика радянської влади щодо релігійних конфесій у 1920-ті рр. (за матеріалами Кримської АСРР): Автореф. дис… канд. іст. наук / Харківський нац. ун-т. – Х., 2002. – 19 с. . У працях вищезгаданих науковців самостійне вивчення суспільного опору атеїстичній політиці властей, очевидно, не передбачалося, а тому фактично залишилося поза увагою. З-поміж подібних досліджень вирізняється монографія А. Зінченка з історії церковного життя на Поділлі, окремий розділ якої присвячено опору подолян нарузі над церквою. Разом з тим, історик обмежив коло рушійних сил виключно селянством, у неповній мірі визначив причини опору та його прояви.

Важливим етапом у вирішенні даної проблеми стала поява кандидатської дисертації Е. Слободянюк, в якій міститься найповніший порівняно з попередніми дослідженнями перелік причин і методів опору, вперше запропоновано його класифікацію на основі критеріїв законності Слободянюк Е.П. Православ’я на Україні у 20-х – середині 30-х років ХХ ст.: Дис… канд.. іст. наук: 07.00.01 / Ін-т українознавства ім. І. Крип’якевича. – Львів, 1996. – 162 с..

На особливу увагу заслуговують монографії істориків В. Силантьєва, А. Киридон та О. Ігнатуші, в яких продемонстровано якісно новий підхід до вивчення історії православної церкви в міжвоєнний період – дослідження проблеми державно-церковних відносин у соціальному вимірі Силантьев В.И. Большевики и православная церковь на Украине в 20-е годы. – Х.: ХГПУ, 1998. – 232 с.; Киридон А.М. Час випробування: держава, церква, суспільство в радянській Україні 1917 – 1930-х років. – Тернопіль: Підручники і посібники, 2005. – 384 с.; Ігнатуша О.М. Інституційний розкол православної церкви в Україні: ґенеза і характер (ХІХ ст. – 30-ті рр. ХХ ст.). – Запоріжжя: Поліграф, 2004. – 440 с.

. Так, харківський історик В. Силантьєв одним із перших порушив проблему внутрішньоцерковного життя, зокрема ставлення держави до мирян та їхньої реакції на антирелігійні дії властей. У роботах полтавської дослідниці А. Киридон і запорізького науковця О. Ігнатуші більш повно зображено ставлення різних соціальних груп до церковної політики радянської влади. А. Киридон докладніше зупинилася на висвітленні причин атеїзації основних суспільних верств, вперше розглянула ставлення віруючих до священиків і чинники, що впливали на їх авторитетність. О. Ігнатуша у своєму дослідженні торкається проблеми протидії духовенства та різних верств населення наступові державного атеїзму, констатуючи наявність широкого діапазону заходів морально-духовного вдосконалення людей і розглядаючи окремі прояви опору атеїстичній політиці.

Аналіз історіографії засвідчує відсутність узагальнюючих праць, присвячених проблемі опору православної церкви і громадськості антирелігійному наступу держави у 1920-ті–30-ті роки на Півдні України. Відтак, обрана тема дисертаційного дослідження за відсутності її комплексної розробки все ще залишається “білою плямою”, що об’єктивно спонукає до наукових студій у даному напрямку.

У підрозділі 1.2 “джерельна база” дослідження подається характеристика історичних джерел, представлених писемними документами – як неопублікованими, так і вже опублікованими, які відображають сутність державної політики щодо православної церкви у 1920–1930-ті рр., напрямки її реалізації, а також реакцію церкви та громадськості на встановлення принципово нових державно-церковних взаємин. Опубліковані джерела, які містяться у різних збірниках документів, представлені переважно законодавчими актами вищих органів влади, діловодною документацією вищого партійного керівництва, судово-слідчими матеріалами История Советской Конституции в декретах и постановлениях советского правительства 1917 – 1936 / Под ред. А. Алымова. – М.: ОГИЗ, 1936. – 407 с.; История Советской Конституции (в документах). 1917 – 1956 / Сост. А.А. Липатов, Н.Т. Савенков. – М.: Государственное издательство юридической литературы, 1957. – 1046 с.; Культурне будівництво в Українській РСР. 1917 – 1927: Збірник документів і матеріалів. – К.: Наукова думка, 1979. – 668 с.; Культурне будівництво в Українській РСР. 1928 – червень 1941: Збірник документів і матеріалів. – К.: Наукова думка, 1986. – 416 с.; Про релігію і атеїстичне виховання: Збірник документів і матеріалів / Упоряд. Б.О. Ломовика, Р.С. Приходька. – К.: Політвидав України, 1973. – 258 с.; Хронологічне зібрання законів, указів Президії Верховної Ради, постанов і розпоряджень уряду Української РСР / Упоряд. В.М. Волковинський, П.С. Гончарук, А.Д. Гришин та ін. – К.: Державне видавництво політичної літератури УРСР, 1963. – Т.1 (1917 – 1941 рр.). – 771 с.. В результаті евристичної роботи, проведеної у фондах Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України і Центрального державного архіву громадських об’єднань України (м. Київ), а також державних архівів Дніпропетровської, Запорізької, Миколаївської та Одеської областей, було виявлено широке коло неопублікованих або частково опублікованих джерел, що дозволило значно розширити джерельну базу дослідження.

Увесь обсяг використаних у дослідженні матеріалів розглянуто відповідно до найбільш вживаної у сучасному процесі конкретно-історичних досліджень типолого-видової класифікації історичних джерел. Виходячи з об’єктивних властивостей і ступеню достовірності джерел, з-поміж них виділено документальні, наративні та періодику. Переважну більшість матеріалів, використаних у дисертаційній роботі, становлять документальні джерела, які умовно поділено за джерелом походження на державні, громадсько-партійні та церковні.

Схожість структури та змісту документальних джерел дає можливість класифікувати їх за наступними видами: законодавчі, діловодні та обліково-статистичні матеріали. Законодавчі акти – декрети, конституції, закони, постанови вищих органів влади: Всеукраїнських з’їздів Рад, Верховної Ради СРСР, Всеукраїнського Центрального виконавчого комітету, Ради народних комісарів УСРР, а також окремих народних комісаріатів. Планомірний державний курс на атеїзацію суспільства чітко простежується в інструкціях, роз’ясненнях і таємних циркулярах НКЮ та НКВС УСРР, які також мали законодавчу силу. Діловодна документація представлена переважно архівними документами розпорядчого, контрольного, звітного, судово-слідчого й оперативного характеру.

Серед використаних нами джерел найбільший масив складають документи більшовицької партії, яка визначала курс державного розвитку. За формою та походженням вони поділяються за наступними групами: програмні, матеріали партійних з’їздів та конференцій, твори ідеологів партії, постанови, резолюції та доповіді центральних органів партії, документи місцевих партійних організацій.

Серед інших документів, використаних у ході вирішення поставлених в дисертації дослідницьких завдань, відзначимо матеріали підпорядкованих компартії об’єднань (комсомол, комітети незаможних селян і Спілка войовничих безвірників України), які допомагають краще зрозуміти вертикаль доходження атеїстичної пропаганди до широких мас, а також засоби реалізації ними політичних замовлень своїх “старших товаришів”.

Невід’ємною складовою джерельної бази нашого дослідження є документи самої православної церкви – церковних владних структур і релігійних громад, опублікованих у різних археографічних збірках Накази Церковним Соборам і Церковним Радам УАПЦ, видані у м. Києві Всеукраїнською Православною Церковною радою в 1927 р. / Українське Православне Братство ім. митрополита Василя Липківського. – Вотебурі, Конн, 1960. – 63 с.; Перший Всеукраїнський Православний Церковний Собор УАПЦ, 14–30 жовтня 1921 року: Документи і матеріали / НАН України, Інститут української археографії та джерелознавства ім. М.С. Грушевського. – К.;Л.: Б.в., 1999. – 560 с. або збережених у державних архівах. Особливість означеної групи джерел полягає у віддзеркалені змін у церковно-релігійній сфері, відтворенні життя православного духовенства, релігійних громад післяреволюційної доби і міжконфесійної боротьби за вплив над паствою. Представлені в обмеженій кількості, вони формують альтернативне, а часом і протилежне, бачення становища та ролі церкви у суспільстві.

Непересічне значення в структурі джерельної бази мають наративні джерела: щоденники, спогади Голод 1933 року в Україні: Свідчення про винищування Москвою українського селянства / Упор. Ю.С. Семенко. – Дніпропетровськ-Мюнхен: Б.в., 1993. – 223 с.; Липківський В. Відродження церкви в Україні 1917 – 1930. – Торонто: Українське видавництво “Добра книжка”, 1959. – 335 c.; Мартирологія українських церков: У 4-х т. / Упоряд. О. Зінкевич, О. Воронин. – Торонто; Балтимор: Укр. вид-во “Смолоскип” ім. В.Симоненка, 1987. – Т.1: Українська православна церква: Документи, матеріали, християнський самвидав України. – 1207 с.; Эмигранты. Из воспоминаний митрополита Евлогия // Наука и религия. – 1988. – №5–6; Явдась М. Українська Автокефальна Православна Церква: Документи для історії Української Автокефальної Православної Церкви. – Мюнхен; Інгольштадт: Б.в., 1956. – 228 с., літературні твори Смерека Віра. Христос Воскрес!: Повість на основі дійсних подій із днів жорстокого переслідування УПЦ більшовиками. – Торонто: Видавництво ОО. Василіан, 1970. – 133 с.; Старів С. Страта голодом / Пер. з англ. Р. Доценка. – К.: Просвіта, 2002. – 272 с. та епістолярії Галевич Д. Незаарештовані листи. Листи священика з України до Німеччини 1922 – 1938 рр. – Б.м.: Видавничий дім Козаки, 2001. – 128 с.. Доповнені відомостями, які не відклалися у документах, вони відтворюють історичні події, передають загальну атмосферу тогочасного церковного життя, пояснюють причини опору антирелігійний політиці держави. Дана група джерел частково компенсує кількісну та якісну обмеженість документальних джерел 1930-х років.

Чільне місце серед залучених у дослідженні джерел посідають церковні періодичні видання “Журнал Московской Патриархии” (Москва), Український православний благовісник (Харків)., але найбільшу групу становить державно-партійна періодика – засіб ідеологічної пропаганди антирелігійного спрямування “Антирелигиозник” (Москва), “Безвірник” (Харків), “Безбожник” (Київ), “Звезда” (Катеринослав–Дніпропетровськ), “К труду” (Дніпропетровськ), “Червоний гірник” (Кривий Ріг) та ін. .

У ході наукової роботи нами були використані й опрацьовані довідково-інформаційні матеріали Повернені імена: Мартиролог. – Дніпропетровськ: Моноліт, 2002 – 2003. – Т.4, кн.1–3; Повернені імена. Статті, нариси, короткі біографічні довідки (про реабілітовані жертви політичних репресій у Запорізькій області) / НАН України. – К.: Вир, 1998 – 1999. – Кн.1–2; Справочная книга Екатеринославской Епархии за 1913 г. – Ек-ав, 1914..

Використані в дисертації колекції джерел різного походження і типової належності є достатньо повними і цілком репрезентативними для відтворення достовірної картини стосунків між державою, церквою та суспільством у 20–30-ті роки ХХ ст. на матеріалах Півдня України, а відтак – і для вирішення поставлених у роботі завдань.

У підрозділі 1.3 “Методологія та методика дослідження” визначено весь комплекс методів і принципів для наукового дослідження даної теми.

У другому розділі дисертації Українське православ’я в пошуках шляхів виживання в атеїстичній державі розглядається процес протидії православного духовенства антицерковним діям властей і спроби збереження впливу на громадськість.

У підрозділі 2.1 “Антирелігійна політика і практика більшовиків як складова ідеології соціалістичного будівництва” охарактеризовані дії більшовиків щодо викорінення релігії із суспільного життя і утвердження комуністичної ідеології, які спричиняли непримириме протистояння церкви і радянської держави. Закріпившись біля керма української держави, більшовики спрямували свої зусилля на розбудову соціалістичного ладу з новою системою


Сторінки: 1 2