У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Актуальність теми

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

Безусий Вадим Вікторович

УДК 349.22

Правове регулювання працевлаштування в Україні

спеціальність 12.00.05 – трудове право;

право соціального забезпечення

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата юридичних наук

Харків, 2007

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківському національному університеті внутрішніх справ, МВС України

Науковий керівник: доктор юридичних наук, старший науковий

співробітник

Іншин Микола Іванович,

Харківський національний університет

внутрішніх справ,

начальник науково-дослідної лабораторії

з проблем кадрового забезпечення

органів внутрішніх справ

Офіційні опоненти: Доктор юридичних наук, професор

Процевський Олександр Іванович,

Харківський національний педагогічний

університет ім. Г.С. Сковороди,

професор кафедри цивільно-правових

дисциплін і трудового права.

Копайгора Іван Данилович, кандидат юридичних наук, завідуючий кафедрою

правознавства Криворізького економічного інституту

Київського Національного економічного університету

ім. В. Гетьмана

Провідна установа: – Львівський національний університет ім. Івана Франка, кафедра трудового, аграрного та екологічного права, Міністерство освіти і науки, Львів

Захист відбудеться „ 22” червня 2007 року о 13.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 64.700.02 Харківського національного університету внутрішніх справ за адресою: 61080, м. Харків, пр. 50-річчя СРСР, 27.

Із дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківського національного університету внутрішніх справ за адресою: 61080, м. Харків, пр. 50-річчя СРСР, 27.

Автореферат розісланий „ 21 ” травня 2007 року.

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради В.Є.Кириченко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Становлення України як соціальної, правової демократичної держави, проголошення курсу на перехід до соціально-орієнтованої ринкової економіки ставить перед країною певні завдання, які потребують вирішення. Одним з найбільш складних, якщо не найскладнішим завданням є формування в Україні цивілізованого ринку праці. Досвід його функціонування в країнах з розвиненою ринковою економікою показує, що він здатний в значній мірі підвищити ефективність використання трудового потенціалу. В той же час, ринкові відносини в сфері працевлаштування, формування попиту і пропозиції на робочу силу неминуче породжують цілий ряд негативних соціальних наслідків, у тому числі безробіття.

Сьогодні проблема безробіття в Україні стоїть досить гостро. Так, за даними державної служби зайнятості, на її обліку на 1 січня 2007 р. перебувало 0,8 млн незайнятих гро-мадян, які шукали роботу, з них понад третину становила молодь віком до 35 років, а кожний другий мешкав у сільській місце-вості. Серед таких осіб майже кожний другий (45,4%) раніше обіймав місце ро-бітника, а кожний четвертий (27,0) — по-саду службовця, або не мав професійної підготовки (27,6%). Офіційний статус без-робітних на зазначену дату набули 97,3% незайнятих громадян. Рівень зареєстрованого безробіття за-галом у країні за грудень 2006 р. зріс на 0,2 відсоткового пункту і на 1 січня 2007 р. становив 2,7% чисельності насе-лення працездатного віку. Приріст було забезпечено переважно за рахунок без-робітного сільського населення, де цей показник зріс за місяць на 0,6 відсоткового пункту і становив 4,9% населення працездатного віку цієї місцевості. Рівень зареєстрованого безробіття серед міського населення зріс на 0,1 відсоткового пункту і становив 1,8%.

Як відомо, праця є необхідною умовою життя людини і суспільства. Саме тому реальне здійснення права на працю є одним з основних пріоритетів соціальної, правової держави. Україна, проголосивши себе такою державою, закріпила у власній конституції право кожного на працю та зобов’язалася створювати умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантувати рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності, реалізовувати програми професійно-технічного навчання, підготовки і перепідготовки кадрів відповідно до суспільних потреб.

Для реалізації цих конституційних норм у країні діє доволі розгалужене законодавство, яке включає великий масив нормативно-правових актів різних рівнів. Однак, незважаючи на це, навіть рівень зареєстрованого безробіття не говорячи вже про приховане, свідчить про деякі упущення держави в сфері правового регулювання зайнятості і працевлаштування населення України.

Наукове дослідження питань правового регулювання працевлаштування в Україні покликане допомогти удосконаленню законодавства у цій сфері та сприяти вирішенню окремих теоретичних і практичних проблем у сфері зайнятості та працевлаштування. Означене набуває ще більшої ваги за умов реформування трудового законодавства і прийняття Трудового кодексу України.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано відповідно до п. 1.1 Пріоритетних напрямів наукових та дисертаційних досліджень, які потребують першочергового розроблення і впровадження в практичну діяльність органів внутрішніх справ, на період 2004-2009 років, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України № 755 від 05.07.2004 р. та п. 1.3 Головних напрямків наукових досліджень Національного університету внутрішніх справ на 2001-2005 рр., а також планів наукових досліджень науково-дослідної лабораторії з проблем кадрового забезпечення органів внутрішніх справ України та кафедри трудового, екологічного та аграрного права Харківського національного університету внутрішніх справ.

Мета і задачі дисертаційного дослідження. Мета полягає у всебічному аналізі, розкритті сутності і особливостей правового регулювання працевлаштування в Україні, в розробці конкретних практичних рекомендацій та наукових пропозицій щодо розвитку й удосконалення відповідного нормативно-правового забезпечення та правозастосовчої практики.

Для досягнення поставленої мети в дисертації були поставлені наступні дослідницькі завдання:

- дослідити сучасні проблеми в сфері зайнятості і працевлаштування;

- визначити місце інституту працевлаштування в предметі трудового права;

- здійснити теоретичний аналіз категорій: “ринок праці”, “зайнятість”, “працевлаштування”;

- проаналізувати сучасний стан нормативно-правового забезпечення працевлаштування в Україні;

- дослідити міжнародно-правові норми в сфері регулювання зайнятості і працевлаштування;

- проаналізувати досвід закордонних країн в сфері забезпечення зайнятості населення;

- проаналізувати гарантії прав людини в сфері зайнятості та працевлаштування;

- розробити конкретні пропозиції щодо удосконалення нормативно-правового забезпечення працевлаштування в Україні.

Об’єктом дослідження є суспільні відносини в сфері зайнятості населення.

Предметом дослідження виступають суспільні відносини в сфері працевлаштування населення, відповідне законодавство та практика його застосування, а також погляди науковців на інститут зайнятості та працевлаштування.

Методи дослідження. У дисертації використовувались наступні методи: формально-логічний (абстрагування, аналіз та синтез, індукція та дедукція); системно-структурний, логіко-семантичний, порівняльно-правовий та історико-правовий. Засоби формальної логіки, поєднані з використанням системно-структурного методу дослідження, надали можливість проаналізувати інститут працевлаштування як цілісне правове явище (підрозділ 1.2.) та визначити специфічні риси та загальні ознаки гарантій як структурного елемента правового статусу особистості в суспільстві і державі (підрозділи 3.1., 3.2.). За допомогою логіко-семантичного методу поглиблено понятійний апарат (підрозділи 1.1., 1.2.). Порівняльно-правовий метод використано для порівняння національного законодавства в сфері зайнятості та працевлаштування та законодавства промислово розвинутих країн світу (підрозділи 1.3., 2.2.). За допомогою історико-правового методу досліджувалися процеси правового регулювання зайнятості на різних історичних етапах розвитку нашої держави (підрозділи 1.1., 1.3.).

Науково-теоретичну базу дослідження становлять праці українських і російських вчених у сфері трудового права, теорії держави та права: М.Г. Александрова, А.Ю.Бабаскіна, О.Т. Барабаша, Б.К. Бегічева, Н.Б. Болотіної, В.С.Буланова, В.С. Венедіктова, Н.А.Волгіна, В.І.Герасимчука, Л.Я. Гінцбурга, Г.С. Гончарової, В.Я. Гоца, В.В. Жернакова, П.І. Жигалкіна, І.В. Зуба, С.А. Іванова, Д.О. Карпенка,  Р.І. Кондратьєва, Л.І. Лазор, Р.З. Лівшиця, М.І.Іншина, А.Р. Мацюка, Ю.П. Орловського, П.Д. Пилипенка, В.І. Прокопенка, О.І. Процевського, В.Г. Ротаня, Б.С. Стичинського, О.В. Хусточкіної, Н.М. Хуторян, Г.І. Чанишевої, Р.І. Шабанова, В.І. Щербини, Ю.М. Щотової, О.М. Ярошенка та інших.

Нормативну базу дослідження становлять: Конституція України, законодавчі акти України, нормативно-правові акти Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, міністерств і відомств, а також міжнародно-правові акти.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що дисертація є однією з перших спроб комплексно, з урахуванням новітніх досягнень правової науки, дослідити інститут працевлаштування. У результаті проведеного дослідження сформульовано нові наукові положення та висновки, які запропоновані здобувачем особисто. Основні з них такі:

- дістало подальший розвиток розуміння ролі та значення працевлаштування як інституту трудового права;

- обґрунтовано розмежування категорій “зайнятість” та “працевлаштування”. Так, зайнятість як правова категорія охоплює усі форми трудової діяльності, які не протирічать законодавству, включаючи діяльність на умовах трудового договору (контракту), самостійну зайнятість, службу в Збройних Силах України, органах внутрішніх справ тощо. Працевлаштування ж є певним засобом забезпечення зайнятості;

- отримало подальший розвиток розуміння стадій працевлаштування та трудового договору як перетворюючого фактору для встановлення трудових правовідносин і входження в трудовий колектив;

- удосконалено поняття “ринок праці”, під яким розуміється система суспільних відносин та соціальних, економічних, юридичних норм і інститутів в сфері формування робочої сили, її розподілу, обміну (купівлі-продажу за ціною, обумовленою співвідношенням попиту та пропозиції) і використання праці;

- удосконалено поняття “працевлаштування”, під яким розуміється діяльність державних органів, органів місцевого самоврядування, громадських організацій та інших посередницьких органів спрямована на підшукування роботи особам, що її шукають, а також діяльність останніх по самостійному підшукуванню собі місця роботи;

- дістало подальший розвиток розуміння категорій “неповна зайнятість” та “часткове безробіття”;

- на підставі результатів дослідження внесено пропозиції щодо удосконалення діючих та розробки нових нормативно-правових актів в сфері зайнятості та працевлаштування населення України.

Практичне значення одержаних результатів полягає у тому, що викладені в дисертації положення можуть бути використані:

- в науково-дослідній роботі для подальших досліджень загальних і спеціальних питань правового регулювання зайнятості та працевлаштування населення;

- у правотворчості при підготовці проектів нормативно-правових актів в сфері зайнятості та працевлаштування;

- у правозастосуванні для вдосконалення практики застосування норм чинного законодавства в сфері правового регулювання зайнятості та працевлаштування;

- у навчальному процесі при підготовці лекцій, відповідних розділів підручників і навчальних посібників з Трудового права України, при викладанні навчальної дисципліни “Трудове право”, а також у науково-дослідній роботі студентів, слухачів та курсантів.

Апробація результатів дослідження. Основні положення і висновки дисертації знайшли відображення у наукових публікаціях автора, а також доповідях на науково-практичних конференціях: “Актуальні проблеми науки трудового права в сучасних умовах ринкової економіки” (Сімферополь, 19-20 травня 2003р.), “Кодифікація трудового законодавства України: стан та перспективи” (Харків-Запоріжжя, 25-26 червня 2004р.). Також положення дисертаційного дослідження обговорювалися на теоретичних семінарах науково-дослідної лабораторії з проблем кадрового забезпечення ОВС України та кафедри трудового, екологічного та аграрного права Харківського національного університету внутрішніх справ, наукових семінарах та круглих столах у Харківському національному університеті внутрішніх справ. Теоретичні напрацювання автора дисертації використовуються у процесі викладання курсу “Трудове право”, зокрема, при читанні лекцій і проведенні семінарських занять.

Публікації. За темою дисертації автором опубліковано 6 статей у фахових виданнях.

Структура й обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, які містять сім підрозділів, висновків та списку використаних джерел. Повний обсяг дисертації становить 183 сторінки, із них основного тексту - 170 сторінок. Список використаних джерел складається із 153 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У Вступі обґрунтовується актуальність теми дисертації, вказується на її зв’язок з науковими планами, темами та програмами, визначається об’єкт, предмет, мета, завдання та методи дослідження, розкривається наукова новизна одержаних результатів, відмічається апробація та практичне значення роботи.

Розділ 1 “Соціальна-правова характеристика працевлаштування населення України” складається з трьох підрозділів. У підрозділі 1.1. “Ринок праці та зайнятість населення України” аналізуються наукові положення різних вчених щодо визначення поняття “ринок праці”, досліджуються передумови виникнення ринку праці в державі, виділяються ознаки соціально-орієнтованого ринку праці, визначаються фактори, які впливають на зайнятість.

У підрозділі зазначається, що при переході на ринкову модель соціально-економічного розвитку країни одним з першочергових завдань держави, яка прагне називати себе правовою та соціальною, є формування соціально-орієнтованого ринку праці. Саме такий ринок праці здатний в значній мірі підвищити ефективність використання трудового потенціалу держави, а також забезпечити надійний захист соціально-економічних прав людини.

Досліджуються точки зору відомих вчених щодо явища “ринок праці”. Зазначається, що застосування категорії “ринок” для визначення взаємодії роботодавців і працівників в сфері надання та отримання роботи не зрівнює працю зі звичайними товарами, оскільки праця – це, передусім, процес доцільної вольової трудової діяльності людей і тільки на додаток до цього може розглядатися як певний специфічний товар, який не може бути відокремлено від працівника. Людина як носій здатності до праці сьогодні володіє свободою волевиявлення. Так, Загальна декларація прав людини в ст. 23 закріплює право кожної людини на працю, на вільний вибір роботи, на справедливі і сприятливі умови праці та на захист від безробіття. Пункт 1 ст. 6 Міжнародного пакту про економічні, соціальні і культурні права закріплює таку норму: “держави, які беруть участь у цьому Пакті, визнають право на працю, що включає право кожної людини дістати можливість заробляти собі на життя працею, яку вона вільно обирає або на яку вона вільно погоджується, і зроблять належні кроки до забезпечення цього права”. З огляду на це, в сучасних державах працівники не можуть бути куплені або продані, вони можуть бути тільки найняті на основі вільного волевиявлення.

Під ринком праці нами розуміється система суспільних відносин та соціальних, економічних, юридичних норм і інститутів в сфері формування робочої сили, її розподілу, обміну (купівлі-продажу за ціною, обумовленою співвідношенням попиту та пропозиції) і використання праці.

Передумовами створення ринку праці є: по-перше, наявність основних суб’єктів ринку праці - самостійного, вільного працівника та роботодавця. Так, Україна зробила важливий крок у цьому напрямку, закріпивши в ст. 43 Конституції право кожного на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. А ст. 2 “Основні трудові права працівників” основного трудового закону держави – Кодексу законів про працю України (КЗпП) – закріплює право громадян України на працю, — тобто на одержання роботи з оплатою праці не нижче встановленого державою мінімального розміру, — включаючи право на вільний вибір професії, роду занять і роботи. Отже, спираючись на національне законодавство, можна з впевненістю сказати, що сьогодні в Україні є самостійний та вільний працівник, оскільки кожна людина, чи то громадянин України, іноземець або особа без громадянства має всі можливості, закріплені в законодавчому порядку, реалізовувати свою здатність до праці вільно і самостійно. Щодо роботодавця як суб'єкта ринка праці, то слід зазначити, що в Україні ним може бути як фізична, так і юридична особа, яка володіє трудовою правосуб’єктністю. Трудова правосуб’єктність роботодавця-фізичної особи виникає по досягненню нею повноліття. Трудова правосуб’єктність роботодавця-юридичної особи виникає з моменту державної реєстрації. По-друге, наявність попиту та пропозиції робочої сили. Попит й пропозиція є складовими елементами будь-якого ринку, в тому числі і ринку праці. Так, покупець (роботодавець), відповідно до своїх потреб, наймає працівників певної професії, спеціальності та кваліфікації на умовах трудового договору (контракту) з виплатою заробітної плати, яка визначає ціну товару - робочої сили. Продавець (фізична особа), на добровільних засадах наймається виконувати певну роботу, передбачену трудовим договором. По-третє, нормативно-правове забезпечення функціонування ринку праці. Так, належне функціонування ринку праці неможливе без законодавчих та підзаконних нормативно-правових актів, які б закріплювали правила поведінки на ринку праці: регулювали взаємини між суб'єктами ринку праці, чітко визначали їх права та обов’язки, створювали рівні можливості для реалізації фізичними особами здатності до праці, встановлювали заходи соціального захисту на випадок безробіття тощо. Таке важливе значення власне нормативно-правових актів в сфері регулювання ринку праці та зайнятості пояснюється тим, що за допомогою правових норм держава впливає на поведінку суб’єктів певних суспільних відносин, встановлює правила їх поведінки, контролює виконання цих правил та встановлює юридичну відповідальність за невиконання або неналежне виконання встановлених правил. Такий регулюючий вплив держави необхідний, в першу чергу, для недопущення свавілля з боку роботодавців при встановленні умов праці найманим працівникам та оплати за неї. По-четверте, наявність різноманітних економічних стимулів зайнятості та працевлаштування. Так, успішне функціонування ринку праці неможливе без створення відповідних економічних умов (податки, пільги, компенсації), проведення активної політики зайнятості, розробки і здійснення національних та регіональних програм сприяння зайнятості населення, програм професійної підготовки і перепідготовки працівників, що вивільняються, тощо. На наш погляд, саме застосування певних податкових пільг та компенсацій сьогодні повинно виходити на передній план щодо заохочення роботодавців до створення нових робочих місць, прийняття на роботу осіб зі зниженою конкурентоспроможністю на ринку праці (молодь, інваліди, жінки з малолітніми дітьми).

У підрозділі визначені та проаналізовані основні фактори, які впливають на зайнятість, а саме: демографічний, що висвітлює ситуацію, яка складається в сфері відтворення населення, та показує стан трудового потенціалу держави; економічний, що висвітлює економічний розвиток суспільства та виробництва; соціальний, який висвітлює стан соціальних інституцій суспільства та держави, ступінь забезпеченості соціальних прав людини і, перш за все, рівень охорони здоров'я населення.

Зазначається, що, досліджуючи питання функціонування ринку праці, не можна не звернути увагу на те, що ринкові відносини в сфері зайнятості, формування попиту і пропозиції на робочу силу неминуче породжують цілий ряд негативних соціальних наслідків. Найболючішим з них є безробіття. У підрозділі висвітлюється рівень безробіття в державі та визначаються шляхи його зменшення.

У підрозділі 1.2. “Поняття та стадії працевлаштування” досліджуються поняття “зайнятість” і “працевлаштування” та визначається їх співвідношення, аналізуються стадії працевлаштування.

Досліджуючи категорії “зайнятість” та “працевлаштування”, автор аналізує надбання у цій сфері вчених-трудовиків радянського періоду та сучасних вітчизняних та російських вчених, а саме: А.Ю.Бабаскіна, Н.Б. Болотіної, В.С. Венедіктова, В.В. Жернакова, О.С. Пашкова, П.Д. Пилипенка, В.І. Прокопенка, О.І. Процевського, В.Н. Скобелкіна, О.В. Смірнова, Г.І. Чанишевої, Р.І. Шабанова, Ю.М. Щотової.

Обґрунтовується, що зайнятість як правова категорія охоплює усі форми трудової діяльності, що не протирічать законодавству, включаючи діяльність на умовах трудового договору (контракту), самостійну зайнятість, службу в Збройних Силах України, органах внутрішніх справ тощо. Працевлаштування ж є певним засобом забезпечення зайнятості. Так, відносини працевлаштування виникають у результаті пошуку роботи фізичною особою і, як зазначено у юридичній літературі, становлять єдність трьох взаємопов'язаних, але відносно самостійних правовідносин: а) між органом працевлаштування і громадянином, який звернувся із заявою про влаштування на роботу; б) між органом працевлаштування і організацією, яка потребує кадрів; в) між громадянином і організацією, куди він направлений на роботу органом працевлаштування. У той же час, якщо особа сама підшукує собі роботу, то можна говорити про виникнення одного правовідношення між фізичною особою, яка шукає роботу, і потенційним роботодавцем.

Зазначається, що процес працевлаштування можна розділити на дві стадії. Перша – підшукування роботи, друга – укладання трудового договору. Так, процес працевлаштування починається з того, що особа, яка бажає працювати звертається до органів, що займаються працевлаштуванням, з метою сприяння в підшукуванні роботи або починає самостійно підшукувати собі роботу. До органів, які займаються працевлаштуванням відносяться: Міністерство праці та соціальної політики України, державна служба зайнятості, місцеві державні органи, органи місцевого самоврядування, громадські організації, суб’єкти підприємницької діяльності. Особливе місце серед зазначених органів займає державна служба зайнятості, яка була утворена на підставі Постанови Кабінету Міністрів України від 21 грудня 1990р. №381 “Про створення державної служби зайнятості України”. Її правовий статус регламентується Положенням про державну службу зайнятості, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 24 червня 1991р. №47.

Певним недоліком Положення про державну службу зайнятості є відсутність нормативного визначення державної служби зайнятості. З огляду на функції та завдання цієї інституції, які закріплені у Положенні про державну службу зайнятості, можна запропонувати наступне визначення: “Державна служба зайнятості є системою органів, установ та закладів, діяльність яких спрямовується на комплексне вирішення питань зайнятості населення, професійної орієнтації, професійної підготовки та забезпечення матеріальної допомоги у разі безробіття”.

Звертається увага на те, що в останній час зросла кількість комерційних організацій, які займаються працевлаштуванням населення. Ми вважаємо це певним позитивом, адже вони сприяють підвищенню ефективності суспільного виробництва, зокрема економлять час роботодавців на пошук необхідної робочої сили; введенню трудових відносин в правове поле; розв'язанню соціальних проблем (безробіття, низького життєвого рівня). Однак в більшості своїй такі організації співпрацюють зі спеціалістами, які мають певний досвід в тій або іншій сфері. І це є негативною ознакою їх діяльності.

Незалежно від того, підшукала особа собі роботу сама, або це зробили органи, що сприяють працевлаштуванню, останньою стадією процесу працевлаштування є укладення трудового договору між працівником та роботодавцем. Трудовий договір служить одним із перетворюючих факторів для встановлення трудових правовідносин і входження в трудовий колектив.

У підрозділі 1.3. “Сучасний стан та шляхи вдосконалення нормативно-правового забезпечення працевлаштування в Україні” аналізується сучасний стан нормативно-правового забезпечення працевлаштування в Україні та визначаються шляхи його удосконалення.

Зазначається, що однією з основних вад сучасного трудового законодавства взагалі і законодавства, яке регулює працевлаштування населення є те, що сьогодні основним нормативно-правовим актом у сфері праці є Кодекс законів про працю України, який був прийнятий за часів радянської влади й орієнтований на регулювання трудових відносин в умовах адміністративно-командної системи керування економікою. З огляду на зміну основних засад економіки, сьогодні він об’єктивно не може адекватно регулювати трудові відносини і відносини, тісно пов’язані з ними.

Чимало сьогоднішніх проблем у сфері регулювання трудових відносин породило не комплексне реформування трудового законодавства стосовно Кодексу законів про працю як основи цього законодавства. Його провідна роль майже не відчувається, оскільки прийняті закони з окремих питань регулювання трудових відносин та відносин, тісно пов’язаних з ними, містять норми, які відсутні у КЗпП, хоча за логікою значимості останніх їм належало би бути саме у ньому. Так, доволі скупо в КЗпП висвітлено питання зайнятості та працевлаштування населення. У той же час Закон України “Про зайнятість населення” та ряд підзаконних нормативно-правових актів досить повно регулює це питання.

Важливою проблемою законодавства, яке регулює працевлаштування населення, є численність та неузгодженість нормативно-правових актів в цій сфері. До того ж воно характеризується нестабільністю, наявністю суперечностей та великої кількості відсильних норм, а також незабезпеченістю фінансовим підґрунтям та механізмом реалізації окремих норм. Такий ускладнений характер законодавства у цій сфері аж ніяк не сприяє належному регулюванню відносин в сфері зайнятості та працевлаштування у сучасних умовах.

У підрозділі вказується на цілий ряд конкретних недоліків законодавства в сфері регулювання працевлаштування населення України та надаються пропозиції та рекомендації по його удосконаленню.

Взагалі, з метою кардинального вдосконалення нормативно-правового регулювання зайнятості та працевлаштування пропонується об’єднати всі норми нормативно-правових актів у сфері зайнятості та працевлаштування після їх якісної переробки в один кодифікований акт з назвою Кодекс законів про зайнятість населення України або передбачити в Трудовому кодексі України книгу під назвою “Відносини в сфері зайнятості та працевлаштування”, в яку б у повній мірі увійшли перероблені норми нормативно-правових актів у сфері зайнятості та працевлаштування.

Розділ 2 “Світові здобутки в галузі забезпечення зайнятості та працевлаштування” складається з двох підрозділів. У підрозділі 2.1. “Міжнародно-правове регулювання зайнятості та працевлаштування” аналізуються норми міжнародно-правових актів у сфері зайнятості та працевлаштування.

У підрозділі зазначається, що розвиток та вдосконалення національного законодавства взагалі і законодавства, яке регулює працевлаштування населення зокрема, необхідно здійснювати на основі загальнолюдських цінностей, закріплених у міжнародно-правових актах.

Стрижневим елементом національних систем зайнятості і працевлаштування, з огляду на положення міжнародно-правових актів у цій сфері, повинно бути забезпечення повної зайнятості населення, тобто надання можливості кожній людині, яка готова приступити до роботи та шукає її, можливості її отримання. Крім того, така робота повинна бути якомога продуктивнішою та обрана на основі вільного вибору. До заходів, спрямованих на забезпечення повної зайнятості та захист від безробіття відносяться: створення та належне функціонування безкоштовних служб працевлаштування; створення та належне функціонування системи страхування на випадок безробіття; створення та належне функціонування системи професійної орієнтації, підготовки та перепідготовки; створення нових робочих місць; допомога в питаннях зайнятості певним категоріям осіб, неконкурентоспроможних на ринку праці (жінки, які мають дітей, молоді працівники, інваліди, працівники літнього віку, особи, що є безробітними тривалий час, працівники-мігранти, які живуть у країні на законних підставах).

У підрозділі 2.2. “Досвід закордонних країн в сфері забезпечення зайнятості та працевлаштування” досліджується досвід промислово-розвинутих країн світу в сфері вирішення проблем зайнятості та працевлаштування.

У підрозділі досліджуються розвиток відносин в сфері зайнятості та працевлаштування в закордонних країнах за різних типів економічного розвитку (індустріального, постіндустріального, інформаційного). Зазначається, що сьогодні основна увага в промислово розвинутих країнах світу приділяється заходам, спрямованим на активізацію, з одного боку, роботи служб зайнятості, а з іншого – зусиль безробітних по пошуку нового робочого місця. Останнє включає значну лібералізацію поняття підходящої роботи, ув’язку активності пошуків роботи з розміром допомоги, матеріальне заохочення безробітних, які працевлаштовуються в короткий термін.

Особливе місце серед заходів, спрямованих на забезпечення зайнятості та захист від безробіття, в промислово розвинутих країнах займає система соціального страхування на випадок безробіття, яка передбачає застосування різних механізмів і засобів надання безробітним допомоги.

Вказується, що нині в промислово розвинутих країнах існують чотири основні моделі ринків праці та стимулювання зайнятості, а саме: американська, японська, шведська та європейська. Усі ці моделі пройшли випробування часом та спираються на національні традиції країн. З огляду на це, перенесення будь-якої з вищевказаних моделей на національний ґрунт неможливе без врахування політичних, національних, економічних та культурних особливостей України, а також її природного і людського потенціалів, оскільки навіть самий прогресивний досвід не завжди буде співпадати з реальними соціально-економічними та природно-ресурсними умовами конкретної країни.

Розділ 3 “Гарантії в сфері зайнятості та працевлаштування населення України” складається з двох підрозділів. У підрозділі 3.1. “Гарантії як елемент правового статусу особистості в суспільстві та державі” визначається місце гарантій в структурі правового статусу особистості, аналізуються різновиди гарантій.

У підрозділі зазначається, що ве-лике значення для існування особи в будь-якій державі та суспільстві має належним чином закріплений її статус. Правовий статус (положення) особистості у широкому розумінні - це комплексна категорія, що розкриває всі сторони закріпленого в праві становища особистості, яке охоплює усі її соціально-юридичні якості та властивості, а саме: громадянство, правосуб'єктність, права, свободи, обов'язки, юридичну відповідальність та юридичні гарантії. У вузькому значенні поняття “правовий статус (положення)” охоплює тільки права, свободи та обов’язки.

Важливим елементом, що характеризує правовий статус з точки зору його реальності, є система юридичних гарантій як комплекс заходів, що забезпечують реалізацію й охорону юридичних прав, свобод і обов'язків. Взагалі гарантії поділяються на загальні і спеціальні, де загальні - це об'єктивні обставини, що створюють відповідні умови (середовище) і передумови для правомірної реалізації прав і свобод громадян, а спеціальні (правові) - це певні юридичні засоби, спрямовані на реалізацію і захист прав і свобод громадян. Реальне забезпечення прав, свобод і обов'язків громадян може здійснюватися тільки при комплексній взаємодії загальних і спеціальних гарантій.

Зміст юридичних гарантій прав, свобод і обов’язків особистості в суспільстві включає сукупність закріплених у правових нормах умов і засобів, а також організаційно-правову діяльність юрисдикційних органів по їх застосуванню, спрямовану на забезпечення безперешкодної реалізації та захист прав, свобод та обов’язків особистості.

У підрозділі 3.2. “Система гарантій прав людини в сфері зайнятості та працевлаштування” досліджуються державні гарантії прав людини в сфері зайнятості та працевлаштування.

Вказується, що гарантії в сфері зайнятості і працевлаштування можна об’єднати у наступні групи: гарантії, спрямовані на забезпечення вільного вибіру роботи; гарантії, спрямовані на захист трудових прав працівників під час встановлення і припинення трудових відносин; гарантії, спрямовані на зниження безробіття та забезпечення безробітних засобами до існування; спеціальні гарантії працівникам зі зниженою конкурентноспроможністю на ринку праці. Підрозділ містить аналіз гарантій, які входять у вказані групи, стан їх реального забезпечення та шляхи їх удосконалення.

ВИСНОВКИ

В результаті дисертаційного дослідження, виконаного на основі аналізу чинного законодавства України і практики його реалізації, теоретичного осмислення численних наукових праць у різних галузях юриспруденції, автором сформульовано ряд висновків, пропозицій і рекомендацій, спрямованих на удосконалення розуміння сутності інституту працевлаштування.

До найбільш вагомих результатів дисертаційного дослідження слід віднести наступні:

1. Ринок праці – це система суспільних відносин та соціальних, економічних, юридичних норм і інститутів в сфері формування робочої сили, її розподілу, обміну (купівлі-продажу за ціною, обумовленою співвідношенням попиту та пропозиції) і використання праці.

2. При переході на ринкову модель соціально-економічного розвитку країни одним з першочергових завдань держави, яка прагне називати себе правовою та соціальною, є формування соціально-орієнтованого ринку праці. До ознак такого ринку слід віднести: здійснення державою політики, спрямованої на забезпечення повної, продуктивної та вільнообраної зайнятості; збільшення продуктивних робочих місць; створення умов для формування і розвитку трудового потенціалу, відповідаючого вимогам науково-технічного прогресу і соціально-економічним пріоритетам; створення умов для прояву та реалізації інтересів особистості в сфері праці і занять; забезпечення оптимального співвідношення державного та договірного регулювання праці; забезпечення реалізації гарантій соціально-правового захисту в сфері зайнятості та працевлаштування.

3. До основних факторів, які впливають на зайнятість, відносяться: демографічний, економічний і соціальний. Демографічний висвітлює ситуацію, яка складеться в сфері відтворення населення, та показує стан трудового потенціалу держави. Економічний висвітлює економічний розвиток суспільства та виробництва. Соціальний висвітлює стан соціальних інституцій суспільства та держави, ступінь забезпеченості соціальних прав людини і, перш за все, рівень охорони здоров'я населення.

4. Зайнятість як правова категорія охоплює усі форми трудової діяльності, які не протирічать законодавству, включаючи діяльність на умовах трудового договору (контракту), самостійну зайнятість, службу в Збройних Силах України, органах внутрішніх справ тощо. Працевлаштування ж є певним засобом забезпечення зайнятості.

5. Працевлаштування – це діяльність державних органів, органів місцевого самоврядування, громадських організацій та інших посередницьких органів спрямована на підшукування роботи особам, що її шукають, а також діяльність останніх по самостійному підшукуванню собі місця роботи.

6. Основною рисою, яка відрізняє часткове безробіття від неповної зайнятості, є відношення працівника до роботи на умовах неповної зайнятості. Якщо працівник бажає працювати на умовах повної зайнятості, однак вимушений працювати на умовах неповної зайнятості, то це є частковим безробіттям. Якщо ж працівника влаштовує така форма зайнятості, то це не безробіття, а добровільна неповна зайнятість.

7. Існує необхідність певним чином вдосконалити нормативно-правове забезпечення зайнятості та працевлаштування в Україні, зокрема:

-

у визначенні поняття зайнятості (п.1 ст. 1 Закону України “Про зайнятість населення”) термін “громадян” замінити на термін “населення”, а також дати визначення терміну “населення”;

-

Положення про державну службу зайнятості, затверджене Постановою Кабінету Міністрів України від 24 червня 1991р. №47 доповнити таким визначенням: “Державна служба зайнятості є системою органів, установ та закладів, діяльність яких спрямовується на комплексне вирішення питань зайнятості населення, професійної орієнтації, професійної підготовки та забезпечення матеріальної допомоги у разі безробіття”;

-

з огляду на положення ст.ст. 1 и 8 Закону України “Про зайнятість населення” та п. 3 Постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітних” замінити в цих документах термін “незайняті громадяни” на “незайняті”. До того ж, оскільки ця Постанова передбачає реєстрацію іноземців та осіб без громадянства, доцільно в її назві слово “громадян” замінити та слово “осіб”;

-

викласти п. 3 ст. 1 Закону України “Про зайнятість населення” в такій редакції: “В Україні до зайнятого населення відносяться громадяни України:

а) які працюють на умовах трудового договору (контракту) на підприємствах, в установах і організаціях, незалежно від форм власності, у міжнародних та іноземних організаціях в Україні і за кордоном, у фізичних осіб;

б) самостійно зайняті, тобто підприємці, особи, зайняті творчою діяльністю, члени кооперативів, фермери і члени їх сімей, що беруть участь у виробництві, адвокати, приватні нотаріуси, аудитори;

в) які проходять службу в Збройних Силах України, Службі безпеки України, Державній прикордонній службі України, внутрішніх військах, військах Цивільної оборони України, органах внутрішніх справ України, інших військових формуваннях, створених відповідно до законодавства України, альтернативну (невійськову) службу;

г) які проходять професійну підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації з відривом від виробництва; навчаються в денних загальноосвітніх школах і вищих навчальних закладах;

д) зайняті виконанням робіт і наданням послуг на основі цивільно-правових договорів.

До зайнятого населення відносяться також громадяни інших держав і особи без громадянства, які проживають або тимчасово перебувають на території України на законних підставах, і виконують функції, не пов'язані з забезпеченням діяльності посольств, місій, консульств і торговельних представництв іноземних держав”;

- ввести в Закон України “Про зайнятість населення” термін “частково безробітні” та визначити, хто визнається частково безробітними, хто не може визнаватися частково безробітним, а також розробити порядок реєстрації частково безробітних;

- включити транспортну доступність в перелік обов'язкових критеріїв підходящої роботи (ст.7 Закону України “Про зайнятість населення”);

- в Постанові Кабінету Міністрів України “Про затвердження Порядку реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітних” словосполучення “безробітні громадяни” замінити на слово “безробітні”;

- підвищити квоту робочих місць, встановлену п.2 ст. 5 Закону України “Про зайнятість населення” до 10 відсотків.

8. Взагалі з метою кардинального вдосконалення нормативно-правового регулювання зайнятості та працевлаштування необхідно об’єднати всі норми нормативно-правових актів у сфері зайнятості та працевлаштування після їх якісної переробки в один кодифікований акт з назвою Кодекс законів про зайнятість населення України або передбачити в Трудовому кодексі України книгу під назвою “Відносини в сфері зайнятості та працевлаштування”, в яку б у повній мірі увійшли перероблені норми нормативно-правових актів в сфері зайнятості та працевлаштування.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ:

1. Безусий В.В. Сучасні проблеми національної політики в сфері зайнятості // Право і безпека. – Харків, 2005. №4/4. – С.132-136.

2. Безусий В.В. Щодо визначення поняття працевлаштування // Право і безпека. – Харків, 2005. №4/6. – С. 120-122.

3. Безусий В.В. Загальні проблеми нормативно-правового забезпечення працевлаштування в Україні // Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ. – Харків, 2006. Вип.33. – С.373-377.

4. Безусий В.В. Визначення поняття „ринок праці” у сучасній науці трудового права // Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ. – Харків, 2006. Вип.34. – С.332-336.

5. Безусий В.В. Окремі питання національного законодавства у сфері зайнятості // Актуальні проблеми права: теорія і практика: Зб. наук. праць. – Луганськ: Вид-во СНУ. – 2006. № 8. С.148157.

6. Безусий В.В. Окремі питання зайнятості в Україні // Збірник наукових праць Харківського національного педагогічного університету ім. Г.С.Сковороди, серія ПРАВО. – Вип.7. – 2006. – С.35 – 39.

АНОТАЦІЇ

Безусий В.В. Правове регулювання працевлаштування в Україні. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.05 – трудове право; право соціального забезпечення. – Харківський національний університет внутрішніх справ, Україна, – Харків, 2007.

Дисертацію присвячено теоретичним і практичним проблемам правового регулювання працевлаштування населення України. У дисертації визначено місце інституту працевлаштування в предметі трудового права; здійснено теоретичний аналіз категорій: “ринок праці”, “зайнятість”, “працевлаштування”; досліджено передумови формування ринку праці в державі; проаналізовано сучасний стан нормативно-правового забезпечення працевлаштування в Україні; досліджено міжнародно-правові норми в сфері регулювання зайнятості і працевлаштування; проаналізовано досвід закордонних країн у сфері забезпечення зайнятості населення; проаналізовано гарантії прав людини в сфері зайнятості та працевлаштування. На підставі проведеного аналізу внесено пропозиції щодо удосконалення діючих та розробки нових нормативно-правових актів у сфері зайнятості та працевлаштування.

Ключові слова: ринок праці, працевлаштування, населення, безробіття.

Безусый В.В. Правовое регулирование трудоустройства в Украине – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата юридических наук по специальности 12.00.05 – трудовое право; право социального обеспечения. – Харьковский национальный университет внутренних дел, Украина, – Харьков, 2007.

Диссертация посвящена теоретическим и практическим проблемам правового регулирования трудоустройства населения Украины. В диссертации определено место института трудоустройства в предмете трудового права. Осуществлен теоретический анализ категорий: “рынок труда”, “занятость”, “трудоустройство”. Так, под рынком труда понимается система общественных отношений и социальных, экономических, юридических норм и институтов в сфере формирования рабочей силы, ее распределения, обмена (купли-продажи по цене, обусловленной соотношением спроса и предложения) и использования труда. Занятость как правовая категория охватывает все формы трудовой деятельности, не противоречащие законодательству, включая деятельность на условиях трудового договора (контракта), самостоятельную занятость, службу в Вооруженных Силах Украины, органах внутренних дел и т.п.. Трудоустройство же является определенным средством обеспечения занятости.

В диссертации исследуются предпосылки формирования рынка труда в государстве. Обосновывается, что при переходе на рыночную модель социально-экономического развития страны одной из первоочередных задач государства, которое стремится называть себя правовым и социальным, является формирование социально-ориентированного рынка труда. К признакам


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ОСНОВИ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ УПРАВЛІННЯ СТІЙКІСТЮ РОЗВИТКУ СУДНОПЛАВНИХ КОМПАНІЙ - Автореферат - 24 Стр.
ЗАКОНОМІРНОСТІ РОЗВИТКУ ІНФОРМАЦІЙНОГО РИНКУ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Автореферат - 28 Стр.
ОБҐРУНТУВАННЯ ПРОЦЕСУ РОБОТИ І ПАРАМЕТРІВ ДВОСТУПЕНЕВОГО ПОДРІБНЮВАЧА ЗЕЛЕНИХ КОРМІВ ДЛЯ СВИНЕЙ І ВОДОПЛАВНОЇ ПТИЦІ - Автореферат - 22 Стр.
ЕКОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ КОМПЛЕКСІВ ПІДСТИЛКОВИХ БЕЗХРЕБЕТНИХ ЛІСОВИХ БІОГЕОЦЕНОЗІВ СТЕПОВОЇ ЗОНИ УКРАЇНИ - Автореферат - 49 Стр.
УПРАВЛІННЯ ФОРМУВАННЯМ ВЛАСНОГО КАПІТАЛУ БАНКУ - Автореферат - 27 Стр.
ПОПЕРЕДЖЕННЯ РАННЬОГО РЕЦИДИВУ КРОВОТЕЧІ У ХВОРИХ СТАРШЕ 60 РОКІВ З ГОСТРОКРОВОТОЧИВОЮ ДУОДЕНАЛЬНОЮ ВИРАЗКОЮ (Експериментально-клінічне дослідження) - Автореферат - 30 Стр.
ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ РОЗВИТКУ ОБСЛУГОВУЮЧОЇ КООПЕРАЦІЇ В АГРАРНІЙ СФЕРІ - Автореферат - 21 Стр.