У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ імені Г.С.СКОВОРОДИ

Дегтярьова Галина Анатоліївна

УДК 373.51

ГУМАНІЗАЦІЯ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ

В ОСНОВНІЙ ШКОЛІ

ЗАСОБАМИ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

(НА ПРИКЛАДІ ПРЕДМЕТІВ ГУМАНІТАРНОГО ЦИКЛУ)

13.00.09 – теорія навчання

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогічних наук

Харків – 2007

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківському національному педагогічному університеті імені Г.С. Сковороди Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: кандидат фізико-математичних наук, професор

Білоусова Людмила Іванівна,

Харківський національний педагогічний

університет імені Г.С. Сковороди,

завідувач кафедри інформатики.

Офіційні опоненти: доктор педагогічних наук, професор

Буряк Володимир Костянтинович,

Криворізький державний педагогічний

університет, ректор;

кандидат педагогічних наук, професор

Лазарєв Микола Остапович,

Сумський державний педагогічний університет

імені А.С. Макаренка,

завідувач кафедри педагогічної творчості.

Провідна установа: Полтавський державний педагогічний

університет імені В.Г.Короленка, кафедра

педагогіки, Міністерство освіти і науки

України, м. Полтава.

Захист відбудеться “15” лютого 2007 року о 12.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 64.053.04 Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди за адресою: 61002, м. Харків, вул. Артема, 29, ауд. № 216.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди за адресою: 61168, м. Харків, вул.. Блюхера, 2, ауд. № 215-В.

Автореферат розісланий “06” січня 2007 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Л.А. Штефан

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Гуманізм став гаслом прогресу людства кінця ХХ – початку ХХІ століття. Гуманізація як шлях забезпечення найважливіших потреб кожної людини, розкриття її індивідуальності та самобутності, створення умов для її гармонійного розвитку і вдосконалення є бажаною нормою міжлюдських взаємин, критерієм зрілості суспільства.

Розбудова нашої держави на демократичних засадах вимагає переходу до нового типу гуманістично-інноваційної освіти, спрямування її на забезпечення всебічного зростання культурного, інтелектуального, духовного потенціалу особистості. Це знайшло віддзеркалення в таких основоположних документах, як Закон України „Про освіту”, державна національна програма „Освіта. Україна ХХІ століття”, Національна доктрина розвитку освіти.

Питання гуманізації освіти завжди було й залишається предметом ґрунтовних досліджень філософів, педагогів, психологів, починаючи від стародавніх часів до сучасності (Конфуцій, Сократ, М.Квінтіліан, Т.Кампанела, Ф.Рабле, М.Монтень, Я.Коменський, І.Песталоцці, К.Ушинський, К.Роджерс, М.Монтессорі, А.Макаренко, В.Сухомлинський, Л.Виготський, В.Давидов, Д.Ельконін, Л.Занков, Ш.Амонашвілі, Г.Балл, В.Буряк, С.Гончаренко, І.Зязюн, М.Красовицький, М.Лазарєв, Ю.Мальований, В.Моляко, Л.Мун, А.Сущенко, А.Підласий, І.Підласий, С.Підмазін, І.Прокопенко, О.Савченко, Г.Токмань, І.Якиманська та ін.). Процес гуманізації освіти розглядався науковцями під різними кутами зору: визначення основних чинників гуманізації; аналіз її психологічних аспектів; створення освітнього середовища, оберненого до людини, проте не було окреслено панорамної картини гуманізації в поєднанні її найважливіших засад в умовах інформатизації освіти.

Одним із інструментів гуманізації навчального процесу є інформаційні технології, що визнаються пріоритетними в розвитку сучасної освіти України. Численні дослідження В.Беспалька, В.Бикова, Л.Білоусової, А.Верланя, Б.Гершунського, А.Гуржія, Ю.Жука, М.Жалдака, В.Кінелева, Ч.Кларка, Ю.Машбиця, Н.Морзе, С.Панюкової, С.Пейперта, С.Ракова, Ю.Рамського, І.Роберт, Н.Тализіної, Т.Тихонової, Б.Щербакова та інших присвячені вивченню можливостей цих технологій та переважно зосереджені на дидактичних аспектах їх застосування. І хоча величезний гуманістичний потенціал інформаційних технологій є всесвітньо визнаним, недостатньо вивченими залишилися фактори гуманізації освіти, бракує й визначення на їх основі науково обґрунтованих способів гуманізації навчального процесу засобами цих технологій. Недостатньо уваги приділяється й використанню інформаційних технологій при викладанні предметів гуманітарного циклу, незважаючи на те що ці технології дозволяють на якісно новій основі використовувати загальновідомі методи, форми навчання, поєднувати різні види подання інформації для більш глибокого її усвідомлення, ефективно використовувати навчальний час, формувати ціннісне ставлення учнів до навколишнього світу тощо.

Інформатизація освіти супроводжується масштабним створенням сучасних електронних засобів навчального призначення. При цьому значна увага приділяється аналізу повноти, науковості, системності відтворення навчального матеріалу тощо. Разом із тим поза критеріями оцінювання якості таких засобів залишається реалізація їх гуманістичної спрямованості.

Широковідомою є зверненість сучасної педагогіки до індивіда. Проте спостерігається одновекторність цієї зверненості – від школи до учня: більшість педагогічних технологій спрямована на подання навчального матеріалу, створення сприятливих умов для його опанування і значно меншою мірою – на виявлення особистісного ставлення учня до цього матеріалу. Такий однобічний підхід спостерігається, зокрема, в інформаційних технологіях, котрі найчастіше використовуються як дидактичний засіб візуалізації навчальної інформації, контролю за якістю її засвоєння і майже не застосовуються з метою надання учневі можливості виявити його власне ставлення до матеріалу, що вивчається.

Вищеперелічені недоліки породжують суперечності:

- між наявною гуманістичною спрямованістю сучасної освіти і відсутністю науково обґрунтованих способів гуманізації навчання засобами інформаційних технологій, зокрема при викладанні предметів гуманітарного циклу;

- між дидактичною наповненістю високоякісних електронних засобів навчального призначення і недостатньою реалізацією їх гуманістичного потенціалу;

- між широким застосуванням інформаційних технологій з метою розв’язання навчальних завдань і недостатнім використанням потужного ресурсу зазначених технологій для виявлення особистісного ставлення учня до навчального матеріалу.

Отже, недостатній рівень науково-теоретичної і практичної розробленості означених питань та двадцятирічний педагогічний досвід автора зумовили доцільність дослідження і дали підстави для визначення його теми: „Гуманізація навчального процесу в основній школі засобами інформаційних технологій (на прикладі предметів гуманітарного циклу)”.

Зв’язок роботи з науковими планами і темами. Дисертаційне дослідження виконано згідно з планами науково-дослідних робіт, що проводяться в галузі інформаційних технологій навчання. Робота тісно пов’язана з такими науково-дослідними темами, як „Розвиток новітніх педагогічних технологій навчання та виховання цілісної творчої особистості” (договір ХДПУ імені Г.С.Сковороди з Міністерством освіти і науки України № 2 від 26.11.1999 р.) – 2000-2003 роки; „Визначення першочергових напрямків розробки програмних педагогічних засобів для підтримки навчання хімії, української мови та німецької мови” (договір ХНПУ імені Г.С.Сковороди з Міністерством освіти і науки України № /02 від 01.06.2002 р.) – 2002-2003 роки; „Реалізація інноваційного характеру освіти засобами інформаційно-комунікаційних технологій” (договір ХНПУ імені Г.С.Сковороди з Міністерством освіти і науки України № И 000503) – 2003-2006 роки. Тему дисертаційного дослідження затверджено Вченою радою Харківського національного педагогічного університету імені Г.С.Сковороди (протокол № 6 від 31.10.2003 р.) і Радою з координаційних досліджень у галузі педагогіки та психології в Україні (протокол № 3 від 30.03.2004 р.).

Об’єкт дослідження: навчальний процес в основній школі.

Предмет дослідження: гуманізація навчального процесу в основній школі з використанням інформаційних технологій.

Мета дослідження: теоретично обґрунтувати та експериментально перевірити способи гуманізації навчального процесу засобами інформаційних технологій.

Гіпотезу дослідження склали припущення про те, що запровадження в основній школі таких теоретично обґрунтованих способів гуманізації навчального процесу з використанням інформаційних технологій, як застосування навчальних комп’ютерних ігор для подання, засвоєння і закріплення навчального матеріалу; використання комп’ютерного тестування для об’єктивного контролю та самоконтролю навчальних досягнень; впровадження комп’ютерних творчих завдань, спрямованих на виявлення особистісного ставлення до навчального матеріалу, – сприятиме формуванню позитивної мотивації учнів, зростанню їхнього пізнавального інтересу, а також підвищенню якості знань.

Предмет, мета і гіпотеза зумовили такі завдання дослідження:

1. На основі аналізу психолого-педагогічної літератури розкрити сутність сучасного розуміння гуманізації навчального процесу як створення комфортних умов для навчання, становлення, самореалізації особистості; висвітлити чинники гуманізації в їх взаємодії та взаємозв’язку.

2. Проаналізувати вплив інформаційних технологій на гуманізацію навчального процесу; обґрунтувати найважливіші функції інформаційних технологій у процесі реалізації принципів гуманізації навчання та виділити основні напрями гуманізації навчального процесу.

3. Теоретично обґрунтувати способи гуманізації навчального процесу в основній школі з використанням інформаційних технологій для подання, засвоєння і закріплення навчального матеріалу; реалізації об’єктивного контролю та самоконтролю навчальних досягнень; виявлення особистісного ставлення учнів до навчального матеріалу при вивченні предметів гуманітарного циклу.

4. Розробити технологію впровадження в навчальний процес визначених способів як кожного окремо, так і в комплексі.

5. Експериментально перевірити вплив застосування визначених способів (як окремо взятих, так і в комплексі) на рівень сформованості позитивної мотивації до навчання, підвищення пізнавального інтересу, а також якість знань учнів.

6. Розробити комплекс дидактичних матеріалів на основі застосування інформаційних технологій для гуманізації навчального процесу.

Методологічну основу дисертаційного дослідження становлять теорія наукового пізнання, філософські основи гуманізації освіти, засади гуманної педагогіки, засновані на пріоритетах особистісних інтересів учня в навчальному процесі, психолого-педагогічні концепції гуманізації навчання.

Теоретичну основу дослідження складають фундаментальні педагогічні концепції гуманізації сучасної освіти (Г.Балл, М.Берулава, С.Гончаренко, І.Зязюн, М.Красовицький, Ю.Мальований, В.Моляко, А.Підласий, І.Підласий, С.Підмазін, І.Прокопенко, О.Савченко, Л.Теліженко, І.Якиманська та ін.); теорія формування особистісних психічних та інтелектуальних якостей учнів підліткового віку (В.Давидов, І.Кон, А.Петровський та ін.); основні положення теорії активізації пізнавальної діяльності (Д.Дусавицький, І.Лернер, В.Лозова, М.Лук’янова, Г.Щукіна та ін.); психолого-педагогічні та філософські концепції інформатизації освіти (В.Беспалько, В.Биков, Л.Білоусова, Б.Гершунський, А.Гуржій, М.Жалдак, Ю.Жук, В.Кінелев, Ч.Кларк, Ю.Машбиць, Л.Мун, С.Панюкова, С.Пейперт, С.Раков, І.Роберт, Н.Тализіна та ін.).

Методи дослідження. У дослідженні використано такі методи: теоретичні (аналіз філософської, психолого-педагогічної, методичної та спеціальної літератури) – для висвітлення теоретичної сутності гуманізації навчального процесу засобами інформаційних технологій; метод педагогічного спостереження; анкетування; метод експертних оцінок; педагогічний експеримент; якісний і кількісний аналіз результатів педагогічного експерименту із застосуванням методів математичної статистики – для експериментальної перевірки гіпотези дослідження.

Наукова новизна й теоретична значущість отриманих результатів дисертаційного дослідження полягає в тому, що вперше визначено функції інформаційних технологій у процесі гуманізації навчання та напрями гуманізації навчального процесу з використанням інформаційних технологій; обґрунтовано та експериментально перевірено способи використання інформаційних технологій для гуманізації навчального процесу в основній школі.

Подальшого розвитку, конкретизації набули теоретичні питання гуманізації, зокрема гуманізації навчального процесу в основній школі засобами інформаційних технологій, з’ясування й висвітлення відповідності чинників інформаційних технологій засадам гуманізації освітнього процесу.

Практична значущість роботи полягає в підготовці методичних рекомендацій „Основні напрямки розробки програмних педагогічних засобів навчання української мови”, виданих 2002 року на компакт-диску; створенні навчальної комп’ютерної програми „Рідна мова. 5 клас” – свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір № від 24.12.2004 р.; розробці технологій застосування способів гуманізації навчального процесу засобами інформаційних технологій.

Результати дослідження впроваджено в навчальний процес загальноосвітніх навчальних закладів м. Харкова: СЗОШ І-ІІІ ст. № 16 (довідка про впровадження результатів дисертаційного дослідження від 16.05.2005 р. № ), гімназії № (довідка про впровадження результатів дисертаційного дослідження від 06.06.2005 р. № ), фізико-математичного ліцею № 27 (довідка про впровадження результатів дисертаційного дослідження від 24.05.2005 р. № 128) та Харківської області: ЗОШ І-ІІІ ст. № смт Малинівка Чугуївського району (довідка про впровадження результатів дисертаційного дослідження від 17.05.2005 р. № 17). Ці результати можуть бути використані вчителями загальноосвітніх навчальних закладів при викладанні української мови та літератури в основній школі.

Для педагогів Харківської області був розроблений і впроваджений спецкурс „Використання інформаційних технологій на уроках української мови та літератури”, який сприяє підготовці вчителів до використання інформаційних технологій у практиці навчання.

Особистий внесок дисертанта у працях, опублікованих у співпраці, полягає в підготовці методичних рекомендацій щодо використання та визначення основних напрямків розробки програмного педагогічного забезпечення з української мови, а також у визначенні напрямів гуманізації навчального процесу засобами інформаційних технологій.

Вірогідність та обґрунтованість одержаних результатів і висновків дослідження забезпечується чіткою теоретичною визначеністю вихідних положень; відповідністю методів дослідження його меті, предмету та завданням; експериментальною перевіркою всіх основних теоретичних припущень; репрезентативністю педагогічного експерименту, повнотою і статистичною значущістю даних, отриманих у ході його проведення; апробацією одержаних результатів у реальному навчальному процесі, гармонійним поєднанням кількісного та якісного методів обробки результатів дослідження для отримання достовірних даних експерименту.

Апробація і впровадження результатів дослідження. Матеріали дисертації доповідалися на Міжнародних, Всеукраїнській та регіональних науково-практичних конференціях та семінарах, а саме: „Правова освіта й соціалізація учнівської молоді в умовах реформування українського суспільства” (Харків, 2003); „Інформатизація освіти України: стан, проблеми, перспективи” (Херсон, 2003); „Вимірювання навчальних досягнень школярів і студентів: гуманістичні, методологічні, технологічні аспекти” (Харків, 2003), „Використання нових навчальних технологій на уроці української мови і літератури” (Миколаїв, 2004); „Інформаційно-комунікаційні технології у середній і вищій школі” (Ізмаїл, 2004), „Інформатика і комп’ютерна підтримка навчальних дисциплін у середній та вищій школі” (Бердянськ, 2004), „Комп’ютерна підтримка навчальних дисциплін у середній та вищій школі” (Луганськ, 2004), „Комп’ютери в навчальному процесі” (Умань, 2005), „Комп’ютерна підтримка навчальних дисциплін у середній і вищій школі” (Луганськ, 2005), „Шляхи впровадження нових педагогічних технологій на уроках української мови і літератури” (Харків, 2006).

Основні висновки та положення дослідження обговорювалися на засіданнях кафедри загальної педагогіки та кафедри інформатики Харківського національного педагогічного університету імені Г.С.Сковороди, вченої ради Харківського обласного науково-методичного інституту безперервної освіти, секційних засіданнях керівників районних (міських) методичних об’єднань учителів української мови та літератури Харківської області.

Публікації. Результати й основний зміст дисертації відображено в 18 публікаціях, надрукованих у наукових фахових виданнях (10), інших виданнях (2), матеріалах конференцій (6), з них 16 написано одноосібно.

Структура роботи. Дисертація складається зі вступу, двох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Загальний обсяг дисертації – 312 сторінок; основний текст – 181сторінка; у роботі 25 таблиць, 28 рисунків; список використаної літератури – 17 сторінок (237 джерел); додатки – 114 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність проблеми гуманізації навчального процесу засобами інформаційних технологій в основній школі; визначено об’єкт, предмет, гіпотезу, мету, завдання та методи дослідження; розкрито наукову новизну, теоретичне й практичне значення роботи, особистий внесок дисертанта; з’ясовано вірогідність та обґрунтованість отриманих результатів; наведено відомості про їх апробацію та впровадження.

У першому розділі „Теоретико-педагогічні основи гуманізації навчального процесу засобами інформаційних технологій” на основі аналізу та вивчення відповідної літератури розглянуто проблеми гуманізації сучасної освіти, висвітлено значення інформаційних технологій як одного із засобів гуманізації навчального процесу, визначено функції інформаційних технологій у реалізації принципів гуманізації навчання, виділено основні напрями гуманізації навчального процесу й теоретично обґрунтовано способи гуманізації навчання з використанням вищеназваних технологій.

На даному етапі модернізації освіти існує нагальна потреба глибокого вивчення історії та сучасних тенденцій розвитку гуманістичної педагогіки. Проблеми гуманізації освіти знайшли місце в роботах багатьох учених, педагогів, психологів, де стверджується, що сутністю гуманізації є спрямованість освіти на визнання особистості як абсолютної цінності. До суттєвих ознак гуманізації віднесено: орієнтацію цілей, змісту, форм і методів освіти на особистість, щоденну радість, щасливе навчання дитини у школі; виховання учнів у дусі гуманістичних цінностей; стимулювання їх розвитку й гармонізацію індивідуальності; визнання прав дитини на соціальний захист; формування людини, яка прагне самореалізації, готова навчатися протягом усього життя; любов і повагу до учнів з боку педагогів; зміну відносин „учитель – учень” на партнерські. На підставі аналізу та узагальнення попередніх досліджень у роботі обґрунтовано розуміння поняття гуманізації освіти як спрямованості навчального процесу на створення комфортних умов для навчання, розвитку, становлення, самореалізації особистості.

У роботі визначено теоретичну основу гуманізації навчання. До найважливіших принципів гуманізації С.Гончаренко, Ю.Мальований відносять принципи гуманітаризації, фундаменталізації, діяльнісного спрямування (діяльнісний підхід до навчання), врахування національного характеру освіти й індивідуально-творчого підходу до навчання. Г.Балл, І.Підмазін, О.Савченко та інші вважають притаманним процесу гуманізації ще й принцип діалогу. С.Смирнов, І.Котова, Є.Шиянов, спираючись на висновки психолого-педагогічних досліджень Л.Виготського, П.Гальперіна, І.Зязюна, А.Леонтьєва, С.Рубінштейна, Ж.Піаже, визначили низку закономірностей гуманізації освіти, які зорієнтовані на психічний розвиток і формування особистості: психічне та розумове становлення особистості, всебічний її розвиток, орієнтація освіти на розвиток вільної і творчої особистості, діяльнісний підхід до навчальних технологій, індивідуально-творча спрямованість навчального процесу, створення умов для задоволення потреб у самовизначенні. За визначенням Г.Балла, складові гуманізації, а саме: гуманістичне переосмислення функцій освіти (трансляційної та соціалізаційної), гуманізація сьогоденного життя учнів, втілення гуманістичних засад у загальній організації системи освіти та її подальшої розбудови, любов і повага до учнів з боку педагогів, індивідуалізація та диференціація, виховання учнів у дусі гуманістичних цінностей, розуміння ролі педагога як суб’єкта гуманістично орієнтованої освіти, – загалом визначають заходи з організації навчального процесу на засадах гуманізму.

Серед великої кількості педагогічних технологій, які дають можливість реалізувати мету та зміст гуманістичної освіти (технології розвивального, особистісно орієнтованого, проблемного навчання, педагогіка співробітництва тощо), можна виділити навчальні інформаційні технології, котрі фундуються на новітніх досягненнях комп’ютерної техніки. На підставі проведеного аналізу робіт таких учених, як В.Беспалько, В.Биков, Л.Білоусова, Б.Гершунський, А.Гуржій, М.Жалдак, Ю.Жук, В.Кінелев, Ч.Кларк, Ю.Машбиць, Н.Морзе, С.Панюкова, С.Пейперт, С.Раков, Ю.Рамський, І.Роберт, Н.Тализіна, які висвітлювали місце інформаційних технологій в освітньому процесі, було розкрито гуманістичну спрямованість цих технологій: інформаційні технології надають можливість організувати навчальний процес на високому науковому рівні, створити умови для гуманізації навчання на основі індивідуалізації, диференціації, діалогізації, індивідуально-творчого і діяльнісного підходів, орієнтації на розвиток вільної і творчої особистості, формування позитивної мотивації і підвищення пізнавального інтересу. Їх застосування позитивно впливає на соціальний бік шкільного життя, сприяє усуненню суб’єктивізму під час навчання та оцінювання навчальних досягнень учнів, створює умови для навчання дітей із фізичними та розумовими вадами.

Нами визначено та структуровано найважливіші функції навчальних інформаційних технологій у процесі гуманізації навчання: психолого-педагогічну, інформаційно-пізнавальну, управлінську. Так, психолого-педагогічна функція полягає в реалізації мети сучасної освіти завдяки таким можливостям інформаційних технологій, як сприяння індивідуалізації та диференціації навчання; формування позитивної мотивації до навчання та підвищення пізнавального інтересу через наочність та емоціоналізацію подання матеріалу, створення ситуацій успіху; застосування проблемного навчання. Інформаційно-пізнавальна функція слугує гуманізації змісту навчання і здійснюється за рахунок науковості, системності, послідовності, повноти подання інформації, аналітико-синтетичних можливостей інформаційних технологій. Управлінська функція допомагає реалізації двох вищеназваних функцій і зумовлює інтерактивність навчання, здійснення самоосвіти і самокорекції, адаптацію навчального середовища до особистих якостей учня.

Функції інформаційних технологій передбачають різні форми реалізації залежно від досягнутого ступеня інформатизації освіти, що дозволило визначити напрями гуманізації навчального процесу з використанням вищезазначених технологій: електронного дидактичного ресурсу безпосередньо в навчальному процесі й у самостійній роботі учня; мережних технологій освітнього призначення, які уможливлюють доступ до глобальних навчальних електронних ресурсів з будь-якого місця планети і в будь-який час; створення єдиного інформаційного навчального середовища „школа – дім”, котре за рахунок багатофункціональності охоплює всі сфери життя учня.

У нашому дослідженні ми зосередили увагу на напрямі, що передбачає використання електронного дидактичного ресурсу безпосередньо в навчальному процесі й у самостійній роботі учня, як найбільш актуальному для сучасного ступеня інформатизації освіти. На підставі аналізу найважливіших функцій інформаційних технологій, враховуючи особливості предметів гуманітарного циклу, нами було обґрунтовано способи використання цих технологій з метою гуманізації навчання, а саме:

- застосування навчальних комп’ютерних ігор для засвоєння і закріплення навчального матеріалу, що дозволяє реалізувати індивідуальний, диференційований, діалогічний і діяльнісний підходи до навчання; надати привабливу, виразну форму навчальному матеріалу, забезпечити високий рівень його доступності для учнів з різними навчальними можливостями, перетворити навчальний процес на навчання з радістю, перевівши його в ігрову площину;

- використання комп’ютерного тестування для об’єктивного контролю та самоконтролю навчальних досягнень створює умови для здійснення контролю поза межами стосунків „учитель – учень”, вивільняє дитину від упередженого ставлення педагога, при цьому процедура контролю набуває характеру змагання з персональним комп’ютером, що у свою чергу стимулює дитину до самокорекції навчальної діяльності, самоосвіти;

- впровадження комп’ютерних творчих завдань, спрямованих на виявлення особистісного ставлення учня до навчального матеріалу, орієнтованих на розвиток вільної і творчої особистості, підвищення самооцінки школяра та його особистого статусу.

У роботі показано, що всі визначені способи скеровані на створення комфортних умов для навчальної діяльності учнів, що має позначитися на формуванні позитивної мотивації, підвищенні пізнавального інтересу учнів і, як наслідок, – на підвищенні якості їх знань, зокрема усвідомленості й міцності.

Таким чином, нами розглянуто проблеми гуманізації сучасної освіти засобами інформаційних технологій, визначено й структуровано їх функції, дидактично обґрунтовано способи гуманізації навчання з використанням інформаційних технологій, у яких зазначені технології виступають як інструмент навчання, оцінювання навчальних досягнень, розвитку творчих здібностей школярів.

У другому розділі „Експериментальне дослідження способів гуманізації освітнього процесу із застосуванням інформаційних технологій” висвітлено методику проведення педагогічного експерименту, наведено його результати та здійснено їх аналіз, запропоновано спеціально розроблені технології застосування визначених способів гуманізації навчального процесу.

В експериментальній роботі ми спиралися на засади організації і проведення педагогічних досліджень, подані в працях Т.Агапової, Ю.Бабанського, І.Гавриш, В.Євдокимова, В.Журавльова, Т.Ільїної, А.Киверялга, І.Лернера, В.Налімова, Т.Олійник, Ю.Павлова, М.Скаткіна та інших.

Експеримент було проведено на базі двох предметів гуманітарного циклу: української мови та літератури, враховуючи їх розподіл за провідним навчальним завданням. Спільним компонентом змісту освіти цих предметів є “наукові знання”. Для мови другим провідним компонентом є “способи діяльності”, а література ще орієнтована і на “морально-естетичне виховання”.

В експерименті брали участь учні загальноосвітніх навчальних закладів м. Харкова та Харківської області (СЗОШ І-ІІІ ст. № 16, гімназія № , ФМЛ № м. Харкова, ЗОШ І-ІІІ ст. № смт Малинівка Чугуївського району). Вибіркову сукупність склали 304 школярі 5-х класів (експериментальна група – 167 осіб, контрольна – 137).

Для перевірки ефективності застосування визначених нами способів гуманізації навчання з використанням інформаційних технологій було виділено й схарактеризовано такі критерії: сформованість позитивної мотивації, пізнавального інтересу учнів, якості їх знань.

На підготовчому етапі експерименту (2002/2003 н. р.) було розроблено експериментальні матеріали, необхідні для впровадження обґрунтованих нами способів гуманізації навчання засобами інформаційних технологій:

- навчальну комп’ютерну гру з української мови для 5 класу, яка має динамічний сюжет, що розвивається протягом навчального року, має риси як дидактичних, так і рольових ігор, елементи проблемного навчання, різні види вправ;

- програму для тестування рівня навчальних досягнень учнів з української мови „Рідна мова. 5 клас”, котра містить комплекс тестів, що охоплюють усі теми програмового матеріалу 5-го класу, а також тексти та питання для перевірки навичок читання мовчки;

- тематику творчих завдань для учнів 5-х класів з української мови та літератури, виконання яких орієнтовано на застосування комп’ютера в процесі навчання (створення збірочок „Лінгвістичні казки”, „Збірка загадок”, книги власних казок „Маленькі казкарі”, презентацій „Народні легенди та перекази” і „Літературний пейзаж”, розробка карти „Місто Лексикологія” тощо).

Експериментальна перевірка обґрунтованих нами способів здійснювалась у 4-х експериментальних групах за спеціально розробленими технологіями, у яких було окреслено як дії вчителя, так і учня на кожному етапі роботи. Для перевірки ефективності першого способу – застосування навчальної комп’ютерної гри на уроках української мови – були задіяні учні групи Е-1. Другий спосіб – використання комп’ютерного тестування – впроваджувався у групі Е-2 на уроках мови із застосуванням комп’ютерної програми „Рідна мова. 5 клас”. Експериментальна перевірка третього способу, впровадження комп’ютерних творчих завдань, здійснювалась у групі Е-3, учні якої працювали над завданнями, структурованими за рівнями складності (перебудова відомого; внесення елементів новизни як за змістом, так і за способами виконання дій), тривалістю, формою подання. Ці завдання дозволяли учням виявити особисте ставлення до навчального матеріалу. У групі Е-4 було впроваджено комплексно всі три визначені способи гуманізації навчального процесу. У контрольній групі К навчання школярів відбувалося за традиційними методиками без використання інформаційних технологій.

Дані, які характеризують сформованість позитивної мотивації до навчання, підвищення пізнавального інтересу, рівень якості знань учнів експериментальних і контрольної груп на констатувальному та контрольному етапах експерименту, наведено на рис. .

Рис. . Рівень сформованості позитивної мотивації

в експериментальних та контрольній групах (у %)

Рис. . Рівень підвищення пізнавального інтересу

в експериментальних та контрольній групах (у %)

Рис. . Показники усвідомленості знань учнів

експериментальних та контрольної груп (у %)

Рис. . Розподіл учнів експериментальних та контрольної груп

за рівнями міцності знань (у %)

Результати проведеного експерименту підтверджують ефективність застосування запропонованих способів для підвищення рівнів сформованості позитивної мотивації і підвищення пізнавального інтересу, а також рівнів усвідомленості та міцності знань, отриманих учнями. Наведені дані щодо впливу окремо взятих способів на показники гуманізації навчального процесу дають змогу констатувати найбільше підвищення рівня пізнавального інтересу, а також зростання рівня усвідомленості та міцності знань у групах Е-1 та Е-3 як результат застосування комп’ютерної навчальної гри і комп’ютерних творчих завдань, при цьому комп’ютерні творчі завдання виявилися більш продуктивними на уроках літератури. Значний вплив на вироблення позитивної мотивації справляє використання комп’ютерної навчальної гри (група Е-1) і комп’ютерного тестування (група Е-2). На підставі експериментальних даних можна зазначити, що максимальний ефект досягається при одночасному запровадженні всіх трьох способів гуманізації засобами інформаційних технологій при викладанні предметів гуманітарного циклу, оскільки зафіксовано найбільші позитивні зрушення досліджуваних показників саме в групі Е-4 порівняно з іншими експериментальними групами. Виявлено перевагу результатів експериментальних груп над контрольною.

Розглядаючи навчальний процес як взаємодію двох його суб’єктів – учня й учителя, ми приділяли увагу насамперед дослідженню гуманістичного впливу інформаційних технологій на особистість учня, на формування його позитивної мотивації до навчання та підвищення пізнавального інтересу, на вміння усвідомлено використовувати здобуті знання, на здатність до самооцінки та самокорекції. Результати спостережень дозволили також засвідчити гуманізуючий вплив інформаційних технологій і на діяльність учителя. Їх застосування в навчальному процесі сприяло зростанню професійного рівня педагога, звільняло від щоденної рутинної праці (оцінювання навчальних досягнень школярів, їх моніторинг), збільшувало час для індивідуальної роботи з учнями, підвищувало авторитет педагога як людини, що знається на сучасних технологіях і може зробити навчання привабливим і комфортним, змінюючи відносини „учитель – учень” на партнерські.

Результати опрацювання експериментальних даних методами математичної статистики дозволяють стверджувати, що в ході теоретико-експериментального дослідження нами було розв’язано поставлені завдання та підтверджено висунуту гіпотезу.

ВИСНОВКИ

Результати дослідження дають підстави для таких висновків:

1.  На основі аналізу та вивчення психолого-педагогічної літератури розкрито сучасне розуміння гуманізації навчального процесу як багатовекторного, різнопланового процесу; висвітлено чинники гуманізації (принципи, закономірності, складові), їх взаємодію та взаємозв’язок.

2.  Поглиблено теоретичне обґрунтування гуманізації навчального процесу в основній школі засобами інформаційних технологій: з’ясовано, що ці технології сприяють реалізації принципів гуманізації освіти (гуманітаризації, фундаменталізації, діяльнісного спрямування, діалогізації, врахування національного характеру освіти й індивідуально-творчого підходу до навчання), закономірностей гуманізації (психічного та розумового становлення особистості, всебічного її розвитку, орієнтації освіти на розвиток вільної і творчої особистості, діяльнісного підходу до навчальних технологій, індивідуально-творчої спрямованості навчального процесу, створення умов для задоволення потреб у самовизначенні) і її складових (гуманістичного переосмислення функцій освіти – трансляційної та соціалізаційної, гуманізації сьогоденного життя учнів, втілення гуманістичних засад у загальній організації системи освіти та її подальшої розбудови, любові й поваги до учнів з боку педагогів, індивідуалізації та диференціації, виховання учнів у дусі гуманістичних цінностей, розуміння ролі педагога як суб’єкта гуманістично орієнтованої освіти); на основі різнобічного аналізу визначено психолого-педагогічну, інформаційно-пізнавальну, управлінську функції інформаційних технологій у процесі гуманізації навчання.

3. Виділено провідні напрями гуманізації навчального процесу, а саме: застосування електронного дидактичного ресурсу безпосередньо в навчальному процесі й у самостійній роботі учня; використання мережних ресурсів освітнього призначення; створення єдиного інформаційного середовища „школа – дім”. Показано зв’язок цих напрямів гуманізації навчального процесу зі ступенем його інформатизації.

4.  Теоретично обґрунтовано способи гуманізації навчального процесу в основній школі з використанням інформаційних технологій при викладанні предметів гуманітарного циклу:

4.1. Застосування навчальних комп’ютерних ігор для подання, засвоєння і закріплення навчального матеріалу дозволяє створити навчання привабливим, сприяє полегшенню процесу набуття знань за рахунок індивідуалізації, диференціації, діалогічності навчання, високого рівня доступності навчального матеріалу, поданого в ігровій формі, а також реалізації діяльнісного підходу до навчання учнів.

4.2. Використання комп’ютерного тестування для об’єктивного контролю та самоконтролю навчальних досягнень зумовлює сприйняття учнем результатів контролю як поштовху до самокорекції навчальної діяльності, самонавчання.

4.3. Упровадження комп’ютерних творчих завдань, спрямованих на виявлення особистісного ставлення учня до навчального матеріалу, дозволяє створити умови для розвитку творчих здібностей, відвертого прояву особистого бачення проблеми, підвищення самооцінки школяра та його особистого статусу.

5. Для всіх обґрунтованих способів гуманізації навчання засобами інформаційних технологій запропоновано технології їх застосування в навчальному процесі як окремо кожного, так і в комплексі.

6. Експериментально доведено, що застосування вищезазначених способів гуманізації навчання з використанням інформаційних технологій при вивченні предметів гуманітарного циклу сприяє гуманізації навчання, про що свідчить формування в учнів позитивної мотивації та пізнавального інтересу, зростання якості їх знань, а також позитивно впливає на відносини „учитель – учень”.

7. У процесі впровадження визначених способів у навчання розроблено комплекс дидактичних матеріалів, який включає навчальну комп’ютерну гру з української мови для 5 класу; програму для тестування рівня навчальних досягнень учнів з української мови „Рідна мова. 5 клас”; тематику комп’ютерних творчих завдань. Ці матеріали можуть бути використані вчителями для гуманізації навчального процесу.

Виконане дослідження не вичерпує всіх аспектів поставленої проблеми. Актуальним і перспективним є вивчення впливу на гуманізацію навчального процесу у школі використання мережних ресурсів освітнього призначення та створення єдиного інформаційного середовища „школа – дім”.

Основний зміст дисертації відбито в публікаціях:

І. Статті в наукових фахових виданнях

1. Білоусова Л.І., Дегтярьова Г.А. Напрями гуманізації навчального процесу засобами інформаційних технологій // Підвищення готовності майбутніх фахівців до інноваційної педагогічної діяльності // Проблеми сучасності: культура, мистецтво, педагогіка. – Харків-Луганськ: СтильІздат, 2005. – С. .

2. Дегтярьова Г.А. Впровадження творчих завдань на основі застосування інформаційних технологій у практику навчання української мови та літератури // Вісник Луганського національного педагогічного університету імені Тараса Шевченка. – Луганськ: Альма-матер, 2005. – № . – С. 65-73.

3. Дегтярьова Г.А. Гуманізація освітнього процесу в сучасних педагогічних дослідженнях // Вісник Запорізького національного університету: Зб. наук. ст. – Запоріжжя: Запорізький національний університет, 2005. – С. .

4. Дегтярьова Г.А. Гуманістична спрямованість навчальної комп’ютерної програми „Рідна мова. 5 клас” // Проблеми сучасного підручника: Зб. наук. пр. – К.: Педагогічна думка, 2004. – Вип. 5. – С. .

5. Дегтярьова Г.А. Дидактичні функції комп’ютерного тестування // Теорія та методика навчання та виховання: Зб. наук. пр. – Харків: Харківський національний педагогічний університет імені Г.С.Сковороди, 2004. – Вип. 14. – С. .

6. Дегтярьова Г.А. Еволюція гуманістичних ідей в історії світової педагогіки // Вісник Харківської державної академії культури: Зб. наук. пр. Вип. 15. – Х.: Харківська державна академія культури, 2004. – C. .

7. Дегтярьова Г.А. Інформаційні технології як засіб гуманізації навчально-виховного процесу // Комп’ютерно-орієнтовані системи навчання: Зб. наук. пр. – К.: Національний педагогічний університет імені М.П.Драгоманова. – Випуск 7. – 2003. – С. .

8. Дегтярьова Г.А. Проблеми створення і використання електронних засобів навчального призначення // Зб. наук. пр. Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. – Київ: Міленіум, 2005. – С. .

9. Дегтярьова Г.А. Психофізіологічні особливості гуманізації навчально-виховного процесу засобами інформаційних технологій // Педагогіка і психологія формування творчої особистості: проблеми і пошуки // Зб. наук. пр. – Київ-Запоріжжя: Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, 2005. – Випуск 35. – С. .

10. Дегтярьова Г.А. Способи гуманізації навчального процесу із застосуванням інформаційних технологій // Вісник Луганського національного педагогічного університету імені Тараса Шевченка. – Луганськ: Альма-матер, 2006. – № 2. – С. 39-45.

ІІ. Публікації в інших виданнях

11. Дегтярьова Г.А. Використання інформаційних технологій на уроках української мови та літератури // Впровадження нових педагогічних технологій на уроках української мови та літератури: За матеріалами роботи Міжрегіональної експериментальної творчої групи вчителів української мови та літератури Полтавської, Сумської та Харківської областей. – Харків: Харківський обласний науково-методичний інститут безперервної освіти, 2006. – С. 169-199.

12. Білоусова Л.І., Ломакович С.В., Терещенко В.М., Ткач О.В., Дегтярьова  Г.А., Москаленко В.В. Основні напрямки розробки програмних педагогічних засобів навчання української мови: Методичний посібник для вчителів – Харків: Харківський державний педагогічний університет, 2002. – Компакт-диск.

ІІІ. Матеріали конференцій

13. Дегтярьова Г.А. Впровадження творчих завдань на основі застосування інформаційних технологій у практику навчання української мови та літератури // Комп’ютерна підтримка навчальних дисциплін у середній та вищій школі: Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції. – Луганськ: Альма-матер, 2004. – С. 31-32.

14. Дегтярьова Г.А. Гуманізація освіти як основа соціалізації школярів // Правова освіта й соціалізація учнівської молоді в умовах реформування українського суспільства: Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції. – Харків: Харківський обласний науково-методичний інститут безперервної освіти, 2003. – С. 73-75.

15. Дегтярьова Г.А. Гуманістичний потенціал навчальної комп’ютерної програми „Рідна мова. 5 клас” // Інформаційно-комунікаційні технології у середній і вищій школі: Матеріали міжнародної практичної конференції. – Київ-Ізмаїл, 2004. – С. .

16. Дегтярьова Г.А. Дидактичні функції комп’ютерного тестування // І Міжнародна науково-методологічна конференція. Вимірювання навчальних досягнень школярів і студентів: гуманістичні, методологічні, технологічні аспекти. Тези доповідей. – Харків: Харківський державний педагогічний університет імені Г.С.Сковороди, 2003. – С. .

17. Дегтярьова Г.А. Інформаційні технології як засіб гуманізації навчально-виховного процесу // Матеріали другої міжнародної науково-практичної конференції „Інформатизація освіти України: стан, проблеми, перспективи”: Зб. наук. пр. / Херсон: Херсонський державний університет, 2003. – С. 36-38.

18. Дегтярьова Г.А. Способи гуманізації навчального процесу із застосуванням інформаційних технологій // Комп’ютерна підтримка навчальних дисциплін у середній і вищій школі: Матеріали ІІ всеукраїнської науково-практичної конференції, Луганськ: Альма-матер, 2005. – С. 17-18.

АНОТАЦІЇ

Дегтярьова Г.А. Гуманізація навчального процесу в основній школі засобами інформаційних технологій (на прикладі предметів гуманітарного циклу). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук зі спеціальності 13.00.09. – теорія навчання. – Харківський національний педагогічний університет імені Г.С.Сковороди. – Харків, 2007.

Дисертація присвячена подальшому розвитку проблеми гуманізації освіти, зокрема поглибленню питання теоретичного обґрунтування гуманізації навчального процесу в основній школі засобами інформаційних технологій та з’ясуванню відповідності чинників інформаційних технологій засадам гуманізації освіти. У дослідженні визначено функції інформаційних технологій у процесі реалізації принципів гуманізації навчання, а також напрями гуманізації навчального процесу засобами інформаційних технологій. Запропоновано технології застосування всіх визначених способів гуманізації навчання окремо і в комплексі. Обґрунтовано та експериментально перевірено способи впровадження інформаційних технологій безпосередньо в навчальний процес і в самостійну роботу учнів, що відповідають гуманістичній парадигмі освіти.

Ключові слова: гуманізація освіти, основна школа, предмети гуманітарного циклу, інформаційні технології, електронний дидактичний ресурс, функції інформаційних технологій, способи гуманізації навчального процесу засобами інформаційних технологій.

Дегтярева Г.А. Гуманизация учебного процесса в основной школе средствами информационных технологий (на примере предметов гуманитарного цикла). – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата педагогических наук по специальности 13.00.09. – теория обучения. – Харьковский национальный педагогический университет имени Г.С.Сковороды. – Харьков, 2007.

Диссертация посвящена дальнейшему развитию проблемы гуманизации образования, в частности, теоретическому обоснованию гуманизации учебного процесса в основной школе средствами информационных технологий.

В диссертации на основе изучения психолого-педагогической литературы обозначены теоретические основы процесса гуманизации; определены его ведущие принципы, которые находят воплощение в двух важнейших факторах – закономерностях и составляющих процесса гуманизации.

Определены и структурированы три функции информационных технологий: психолого-педагогическая, информационно-познавательная, управленческая.

Выявлено соответствие факторов информационных технологий основным составляющим процесса гуманизации образования. Определены три направления гуманизации обучения (согласно существующим уровням информатизации образования): использование электронного дидактического ресурса непосредственно в учебном процессе и самостоятельной работе школьника; использование сетевых технологий образовательного назначения; создание единой образовательной среды „школа – дом”.

Для первого, наиболее актуального, направления теоретически обоснованы и экспериментально проверены способы гуманизации учебного процесса в основной школе средствами информационных технологий. Это – использование учебных компьютерных игр, применение компьютерного тестирования и компьютерных творческих заданий. С целью внедрения вышеуказанных способов в учебный процесс нами были предложены технологии использования как каждого способа отдельно, так и в комплексе при преподавании предметов гуманитарного цикла; разработан ряд дидактических материалов, представляющих собой обучающую игру по украинскому языку для 5-го класса, тестирующую программу „Родной язык. 5 класс”, направленную на выявление уровня учебных достижений школьников, и тематику творческих заданий по украинскому языку и литературе, ориентированных на работу с компьютером.

Проведенное экспериментальное исследование дало основание констатировать положительное влияние как отдельно взятых способов гуманизации обучения, так и в комплексе на формирование у школьников положительной мотивации к учебе, повышение их познавательного интереса, качества знаний, а именно осознанности и прочности, на отношения “учитель – ученик” в целом. Наибольший рост уровня осознанности и прочности знаний, а также повышения уровня познавательного интереса наблюдались при работе с компьютерной обучающей игрой и компьютерными творческими заданиями, наиболее действенными на уроках литературы. На формирование положительной мотивации значительное влияние оказало использование компьютерных игр и компьютерного тестирования. Максимальный эффект был достигнут при одновременном применении всех трех способов, о чем свидетельствуют позитивные изменения всех показателей гуманизации обучения.

Предложенные нами технологии применения вышеуказанных способов могут быть использованы учителями-практиками для гуманизации учебного процесса.

Ключевые слова: гуманизация образования, основная школа, предметы гуманитарного цикла, информационные технологии, электронный дидактический ресурс, функции информационных технологий, способы гуманизации учебного процесса средствами информационных технологий.

Degtyaryova G.A. The Humanization of the Educational Process in a High School by Means of Informational Technologies (аn example of the subjects humanitarian cycle). – Manuscript.

The dissertation for a candidate of pedagogical sciences


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ГІГІЄНІЧНІ ОСНОВИ СИСТЕМНОЇ ОПТИМІЗАЦІЇ ФОРМУВАННЯ ЗДОРОВ’Я ДІТЕЙ В УМОВАХ ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ - Автореферат - 59 Стр.
Чернігівський магістрат: статус, структура та основні напрями діяльності (друга половина ХVІІ – ХVІІІ ст.) - Автореферат - 34 Стр.
Функціональний стан ендотелію у хворих на артеріальну гіпертензію з ожирінням - Автореферат - 27 Стр.
Економічне регулювання зовнішньоекономічної діяльності промислового виробництва - Автореферат - 30 Стр.
Методи аналізу трафіку гетерогенних комп’ютерних мереж - Автореферат - 25 Стр.
ІСТОРІЯ СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ ЕВОЛЮЦІЙНОЇ МОРФОЛОГІЇ ХРЕБЕТНИХ ТВАРИН В УКРАЇНІ (кінець ХІХ – перша третина ХХ ст.) - Автореферат - 31 Стр.
ФІЗИЧНА РЕАБІЛІТАЦІЯ ЖІНОК ПОХИЛОГО ВІКУ ПІСЛЯ ПЕРЕЛОМУ ПРОКСИМАЛЬНОГО КІНЦЯ СТЕГНОВОЇ КІСТКИ - Автореферат - 28 Стр.