У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ Г.С. СКОВОРОДИ

ДОЛГА ОЛЕНА ОЛЕКСАНДРІВНА

УДК 821. 161. 1. 09

ЛІТЕРАТУРНА ТВОРЧІСТЬ М.В. СТАНКЕВИЧА

10.01.02 – російська література

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата філологічних наук

Харків – 2007

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківському національному педагогічному університеті

імені Г.С. Сковороди, Міністерство освіти і науки України

Науковий керівник - доктор філологічних наук, професор

Фрізман Леонід Генріхович,

Харківський національний педагогічний

університет імені Г.С. Сковороди,

завідувач кафедри російської та світової

літератури.

Офіційні опоненти - доктор філологічних наук, професор

Кирилюк Зинаїда Василівна,

Київський національний університет

імені Т. Шевченка,

професор кафедри російської літератури;

кандидат філологічних наук, доцент,

Брусенцова Ольга Дмитрівна,

Харківський національний університет

імені В.Н. Каразіна,

доцент кафедри мовної підготовки.

Провідна установа - Полтавський державний педагогічний

університет імені В.Г. Короленка,

кафедра зарубіжної літератури,

Міністерство освіти і науки України,

м. Полтава.

Захист відбудеться “28” березня 2007 р. о 1200 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 64.053.03 у Харківському національному педагогічному університеті імені Г.С. Сковороди за адресою: 61002, м. Харків, вул. Артема, 29, ауд. 216.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди за адресою: 61168, м. Харків, вул. Блюхера, 2, ауд. 215-В.

Автореферат розісланий “26” лютого 2007 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради Т.І. Тищенко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Літературна спадщина Миколи Володимировича Станкевича (1813 – 1840) невелика: 41 вірш (у тому числі переклади творів Гете), віршована трагедія “Василий Шуйский” (1830), діалог “Три художника” (1833), повість “Несколько мгновений из жизни графа Z***” (1834). Протягом 1829 – 1834 років він публікував свої твори у періодичних журналах, альманахах і газетах: “Бабочка. Дневник новостей, относящихся до просвещения и общежития”, “Атеней”, “Северные цветы”, “Телескоп”, “Молва”, “Денница”, “Литературная газета”. Окреме видання творів Станкевича було здійснено його племінником Олексієм Івановичем Станкевичем у 1890 році (донині це єдина публікація його творів у зібраному вигляді). До цього вірші Станкевича видав у 1857 році П.В. Аннєнков як додаток до “Биографии Н.В. Станкевича”. Пізніше літературні твори Станкевича видавалися у 1964, 1982 й 1988 роках.

Станкевич не вважав себе письменником й ображався, коли його навіть жартома називали літератором. Проте появу його трагедії “Василий Шуйский” вітали А.А. Дельвіг (на сторінках “Литературной газеты”) та І.В. Кірєєвський (на сторінках “Денницы”). Про його діалог “Три художника” схвально відгукнувся В.Ф. Одоєвський, а про повість “Несколько мгновений из жизни графа Z***” А.О. Краєвський (на сторінках “Журнала министерства народного просвещения”). М.О. Добролюбов у статті “Николай Владимирович Станкевич” підкреслив суспільне значення Станкевича, який сприяв розвиткові літературних діячів 1830-х років.

Актуальність теми. В історії російської літератури й культури Станкевич відомий передусім як керівник літературно-філософського гуртка, який діяв у 1832 – 1840 роках у Москві й відіграв значну роль в ідейному житті Росії 1830-х років. Гурток об’єднував студентську молодь, зацікавлену філософією й мистецтвом. Цей гурток дав видатних діячів 30 – 40-х років ХIХ століття. У 1832 – 1833 роках до гуртка належали найближчі друзі Станкевича: Я.М. Невєров, В.Г. Бєлінський, О.П. Єфремов, В.І. Красов, Т.Н. Грановський. У 1833 році до гуртка приєднуються І.П. Клюшников та К.С. Аксаков, протягом 1835 – 1836 років – М.О. Бакунін, М.М. Катков та В.П. Боткін.

Завдяки глибокому філософському розуму, благородній піднесеній натурі, особистій привабливості Станкевич сприятливо впливав на людей, які його оточували, спонукав їх до морального самоудосконалення. Цей вплив відчували багато його сучасників, у тому числі В.Г. Бєлінський, О.І. Герцен, Т.М. Грановський, І.С. Тургенєв та інші.

Дослідники творчості Станкевича (від П.В. Аннєнкова і до Б.Т. Удодова) акцентували увагу на тому, що його значення у російській літературі визначалося не його літературними дослідами, а насамперед тим, що він очолював гурток, який був одним із найбільш яскравих, значущих явищ російського громадського життя 1830-х років. Через це у вивченні творчої спадщини Станкевича перевага віддавалася не аналізу його художньої творчості, а питанню про суто моральне значення його особистості.

Літературна творчість Станкевича надзвичайно важлива і цікава як творчість людини, яка була одним із розумових центрів свого часу. Духовна значущість його особистості стимулює інтерес до його літературної спадщини. Цілісне вивчення літературної спадщини Станкевича доповнює та уточнює існуюче уявлення про Станкевича як літератора, а також сприяє формуванню більш повного уявлення про літературний процес 1830-х років, оскільки його творчість – характерна сторінка російського романтизму цього періоду. Тому вивчення літературної спадщини Станкевича є актуальним і важливим.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дослідження здійснювалося у рамках плану науково-дослідницької роботи кафедри російської та світової літератури Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди.

Мета дисертації – здійснити цілісне дослідження літературної творчості Станкевича.

Досягнення поставленої мети реалізується шляхом виконання таких завдань:

1. Підбити підсумки вивчення творчості Станкевича у російському літературознавстві.

2. Виконати системний аналіз тематичної та ідейно-стильової своєрідності поезії Станкевича.

3. Охарактеризувати ідейно-художню своєрідність трагедії Станкевича “Василий Шуйский”, визначити її місце і значення у драматургії 30 – 40-х років ХІХ століття.

4. Дослідити ідейно-художню своєрідність прозових творів Станкевича: повісті “Несколько мгновений из жизни графа Z***” й діалогу “Три художника” у контексті романтичної прози того часу.

5. Простежити еволюцію літературно-естетичних поглядів Станкевича, визначити їх місце у його цілісній характеристиці як письменника.

Об’єкт дослідження – літературний процес у Росії початку ХІХ століття, розвиток романтизму в поезії, прозі та драматургії.

Предмет дослідження – уся сукупність літературної й епістолярної спадщини Станкевича, що дійшла до нас.

Теоретико-методологічним підґрунтям дисертації є праці літературознавців та істориків літератури, присвячені історії російської літератури ХIХ століття, теоретико-літературним проблемам, методиці аналізу літературних явищ. У процесі виконання визначених завдань використовуються такі методи: описовий, структурний, соціально-генетичний, культурно-історичний, порівняльно-типологічний, біографічний, метод системного аналізу.

Наукова новизна дослідження полягає в тому, що зазначена проблема недостатньо вивчена і має беззаперечне історико-літературне значення. У дисертації вперше зроблено спробу цілісного вивчення всієї літературної спадщини Станкевича – поетичної, прозової, драматичної, а також репрезентовано його літературні погляди. У дисертаційній роботі вперше прослідкована еволюція літературно-естетичних поглядів Станкевича, досліджена художня своєрідність його творчості.

Практичне значення результатів. Результати дослідження можуть бути використані при викладанні курсу “Історія російської літератури ХIХ століття”, на спецкурсах та спецсемінарах, присвячених російському романтизму, у вищих навчальних закладах, а також у старших класах гуманітарних ліцеїв і гімназій.

Апробація результатів дисертації. Розділи дисертаційного дослідження обговорювалися на засіданнях кафедри російської та світової літератури Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди. Основні положення дисертації доповідалися на Шостих, Дев’ятих й Одинадцятих міжнародних читаннях молодих учених пам’яті Л.Я. Лівшица (Харків, 2001, 2004, 2006); на ІІ Міжнародній науково-практичній конференції “Російська мова та література: Проблеми вивчення й викладання в Україні” (Київ, 2003), науково-практичній конференції молодих учених “Методологія сучасних наукових досліджень” (Харків, 2005), Всеукраїнській конференції “Література у контексті культури” (Дніпропетровськ, 2005), Четвертих мистецтвознавчих читаннях “Драма, Вистава, Глядач…” Харківської державної академії культури (Харків, 2006).

Структура й обсяг дослідження. Робота складається із вступу, шести розділів, висновків і списку використаної літератури, який налічує 241 позицію. Загальний обсяг дисертації – 217 сторінок, із них 199 сторінок основного тексту.

Публікації. Результати дослідження представлені в 12 публікаціях, із них 5 статей у спеціальних фахових наукових виданнях України.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовується вибір теми, її актуальність, визначаються об’єкт і предмет дослідження, його мета, завдання та методи, розкривається наукова новизна, теоретичне та практичне значення виконаної роботи, наводяться дані про апробацію результатів дисертаційного дослідження, публікації та обсяг дисертації.

У першому розділі “Історія вивчення літературної творчості Станкевича” з’ясовується науковий стан розпрацьованої в дисертації проблеми. У зв’язку з цим розглядаються наукові джерела, критичні та літературознавчі праці, пов’язані з оцінюванням літературної спадщини Станкевича. Відзначається, що поезія Станкевича, його трагедія, прозові твори й літературна творчість у цілому не були предметом спеціального вивчення. Творчу спадщину Станкевича дослідники розглядали у контексті його особистого впливу на сучасників, його вкладу в популяризацію німецької ідеалістичної філософії в Росії 1830-х років, а також вивчення творчої спадщини В.Г. Бєлінського й поетичної творчості членів гуртка Станкевича.

У 1856 році М.Г. Чернишевський у статті “Очерки гоголевского периода русской литературы” високо оцінив значущість особистості Станкевича та висловив думку про його сильний і благотворний вплив на розвиток російських письменників. М.Г. Чернишевський, як і пізніше М.О. Добролюбов, О.І. Герцен, С.А. Венгеров, П.М. Сакулін, В.М. Шулятиков, Б. Сиром’ятников, С. Штрайх, Ю.В. Манн, Б.Т. Удодов, розглядав Станкевича не як літературного діяча, а передусім як керівника літературно-філософського гуртка, наголошував на його особистому моральному впливі.

У 1857 році була опублікована книга П.В. Аннєнкова “Биография Николая Владимировича Станкевича”, в якій були не лише подані факти біографії Станкевича, але й описана його духовна еволюція. Літературні твори Станкевича П.В. Аннєнков розглядав як складник його духовного життя. Цей погляд П.В. Аннєнкова поділяють інші дослідники літературної творчості Станкевича.

Суттєвий внесок у вивчення творчості поетів гуртка Станкевича зробив С.І. Машинський. У передмові “Кружок Н.В. Станкевича и его поэты” до збірника “Поэты кружка Н.В. Станкевича” (1964) дослідник висвітлив біографічні відомості про поетів гуртка, схарактеризував їх творчість. Як і Л.Я. Гінзбург, С.І. Машинський називає Станкевича найменш професійним і найменш цікавим з-поміж поетів гуртка. Разом із тим він підкреслює, що за змістом своєї життєтворчості Станкевич був доволі типовим для гуртка.

Світобаченню Станкевича присвячений розділ VI книги Ю.В. Манна “Русская философская эстетика (1820 – 1830-е годы)” (1969). У художніх творах Станкевича, як і в його теоретичних працях, дослідник бачить відбиття найважливіших напрямів загального естетичного розвитку передових людей епохи.

Починаючи із кінця 1950-х років, деякі вчені досліджували філософські погляди Станкевича: Б.В. Ємельянов, А.А. Галактіонов, М.М. Григор’ян, З.А. Каменський, В.Г. Томілов. Вірші, прозові твори, а також листи Станкевича вони розглядали як матеріал для вивчення його духовного життя.

У статтях Г.Г. Єлизаветиної “Духовное наследие Н.В. Станкевича” (1982) та Б.Т. Удодова “Человек должен сам себя создавать” (1988) подається стислий огляд літературної творчості Станкевича. Однак у цих роботах значна увага приділена не аналізу літературної спадщини Станкевича, а проблемі феномену особистості Станкевича, його духовній біографії та життєпису.

Літературознавці, які зверталися до поетичної творчості Станкевича (П.В. Аннєнков, Л.Я. Гінзбург, Ю.В. Манн, С.І. Машинський, Л.Г. Фрізман), називають його вірші творами другого плану. Разом із тим вони підкреслюють філософічність його поезії, відчутний вплив на неї поезії любомудрів (Д.В. Веневітінова, О.С. Хом’якова, С.П. Шевирєва).

Трагедію Станкевича “Василий Шуйский” дослідники (П.В. Аннєнков, Ю.В. Манн, М.Я. Поляков та ін.) розглядали як слабкий і недосконалий твір. Хиби трагедії, на їх думку, сягають канонів класицизму. Проте науковці вирізнили у цьому творі декабристські традиції.

Повість Станкевича “Несколько мгновений из жизни графа Z***” визнана вченими відносно слабкою. П.В. Аннєнков, О.Л. Волинський, З.А. Каменський, П.О. Мезенцев, С.І. Машинський, М.Я. Поляков, Б.Т. Удодов підкреслювали автобіографічність цього твору. Діалог Станкевича “Три художника” до цього часу менше вивчений, ніж його повість. У своїх дослідженнях О.Л. Волинський, Г.Г. Єлизаветина, Ю.В. Манн лише називають його, але не характеризують.

У розглянутих критичних та літературознавчих роботах не наводився цілісний аналіз тематичної та ідейно-стильової своєрідності поезії Станкевича, не була досліджена ідейно-художня своєрідність драматичного та прозових творів Станкевича, не був предметом аналізу його діалог.

У другому розділі “Поезія Станкевича” аналізується тематична та ідейно-стильова своєрідність поезії Станкевича.

Станкевич зазнав впливу німецьких романтиків, зокрема, Шиллера і Гете. Більшість його віршів – романтичні елегії про самотність, несправджені надії, зневіру, відчуженість від суєтного світу, відмову від радостей (“Утешение”, “Весна”, “Два пути”, “Раздумье”, “Песни”, “Слабость”, “К месяцу”). Він висвітлює такі характерні для романтичної поезії теми, як тема протиставлення обраної особистості натовпу невігласів (“Мгновение”, “Отшельник”, “Не сожалей”), тема духовного подвигу (“Отшельник”, “Подвиг жизни”), тема ранньої смерті (“На могилу сельской девицы”, “На могиле Эмилии”), тема романтичної коханої (“Прости!”), тема протиставлення “земного” і “небесного” кохання (“Две жизни”).

Станкевич звертався до жанру так званої “нічної поезії” (вірші “Луна”, “Элегия”, головні герої яких – місяць, зорі, душі померлих), а також до модного у 1830-х роках жанру “фантазій” (“Избранный”, “Филин”, “Ночные духи”, “Песнь духов над водами”, “Фантазия”).

У поетичній творчості Станкевича чітко не окреслені соціально-політичні проблеми сучасності. Проте на його поетичну творчість певним чином вплинула поезія декабристів з її громадянсько-патріотичною спрямованістю, особливо поезія К.Ф. Рилєєва. Цей вплив відчувається у патріотичних віршах Станкевича – “Надпись к памятнику Пожарского и Минина”, “Кремль”, “Бой часов на Спасской башне”. Ці твори пройняті палкою любов’ю до батьківщини, благоговінням, гордістю за неї, шанобливим ставленням до її пам’яток.

Станкевич писав вірші в основному ще до того, як розпочав серйозно і систематично займатися філософією. До 1834 року йому був притаманний загальноромантичний, шеллінгіанський світогляд, який сформувався під впливом романтичної поезії й університетських лекцій російських прихильників натурфілософії – М.Г. Павлова та М.І. Надєждіна. У творчості Станкевича, на відміну від М.Ю. Лермонтова, спостерігались художні тенденції, властиві поетам-любомудрам. Багато дослідників (А.І. Журавльова, З.А. Каменський, С.І. Машинський) підкреслюють вплив поезії любомудрів на Станкевича. Сам митець вважав їх своїми попередниками.

Станкевич був послідовником філософсько-риторичного напряму, який зародився у гуртку поетів-любомудрів. Він – поет-філософ. Його поезія – споглядальна, філософська. Вона пройнята думкою неспокійною, у вічному пошуку, тривогою за долю людства.

У таких віршах Станкевича, як “Грусть”, “Старая негодная фантазия”, “На могиле Эмилии”, “Песнь духов над водами”, “К месяцу” виразно відчувається філософський підтекст, спроба у поетичній формі розв’язати проблеми плинності людського буття, зв’язку людини з природою. Станкевич, із дитинства відчуваючи близький зв’язок із природою, розглядав її як вічне джерело гармонії. Відчуття гармонії всесвіту, притаманне поету, виникло у нього внаслідок філософського сприйняття світу, що сформувалося під впливом вчення Шеллінга.

Людина у поезії Станкевича – це епіцентр протистояння фізичного й духовного начал. У цьому полягає одне з джерел її дисонансів, яке неможливо усунути. Незважаючи на трагічну скінченність існування, людина для Станкевича за своїми духовно-творчими можливостями – найвеличніше диво, “земний бог”, прообраз всесвіту (“На могиле Эмилии”, “Вздымают ли бури глубокую душу...”).

Станкевичу, як і В.А. Жуковському, близький пейзаж ночі, що навіює думки про вічне. Споглядаючи на “світи у тиші голубій”, ліричний герой Станкевича розмірковував про всесвіт, про проблеми світобудови. Тому “нічна поезія” Станкевича (“Луна”, “Элегия”) набуває філософського звучання.

Станкевич, який освоював традиції російських поетів Є.А. Баратинського, Д.В. Веневітінова, В.А. Жуковського, О.С. Пушкіна та зарубіжних поетів Гете, Шиллера, Шекспіра, зазнав також впливу епігонської романтичної поезії 1830-х років. Тому його стиль – це, як зауважила Л.Я. Гінзбург, середньопоетичний стиль, який на той час уже встиг остаточно усталитися й вивітритися.

Станкевич, як і члени його гуртка (поети К.С. Аксаков, І.П. Клюшников, В.І. Красов), висвітлив у своїй поетичній творчості трагічні реалії російської дійсності. У післядекабристський період руйнування високих ідеалів російська передова молодь 1830-х років відчувала душевну скорботу, безмежну тугу, глибоке невдоволення життям. Усе це було відображене у творчості Станкевича. Отже, його творчість стала невід’ємною складовою загального літературного процесу, який, за словами С.І. Машинського, спонукав людей мислити, сприяв пробудженню громадянської самосвідомості.

Третій розділ “Трагедія Станкевича “Василий Шуйский” присвячений аналізу ідейно-художньої своєрідності твору.

У написанні трагедії “Василий Шуйский” Станкевич орієнтувався на громадянсько-патріотичну традицію російської драматургії XIX століття. Незважаючи на те, що трагедії не властива безпосередньо виражена алюзійність (героїв твору не можна зіставити з конкретними сучасними Станкевичу особами, а події – з подіями сучасного Станкевичу часу), вона близька по духу до громадянських алюзійних трагедій, створених на історичному сюжеті і покликаних виховувати патріотизм (трагедії С.М. Глинки, О.М. Грузинцева, М.В. Крюковського та ін.). Патріотизм Станкевича-драматурга поєднується з його монархічними переконаннями. Разом із тим персонажі трагедії Станкевича, як і персонажі трагедії В.О. Озерова “Димитрий Донской”, а також тираноборчих трагедій М.П. Николєва та Б.Я. Княжніна, протягом усієї драматичної дії говорять про порятунок вітчизни, а не монархії.

Фабульна дія трагедії Станкевича “Василий Шуйский” відбувається наприкінці царювання Василя Шуйського. В основі центральної колізії – змова властолюбного Дмитра Шуйського, брата царя, проти талановитого полководця Скопіна-Шуйського.

Кульмінаційний момент – звістка про смерть Михайла Скопіна-Шуйського. Кульмінація готує розв’язку – повалення царя. Проте розв’язка не збігається з кінцівкою трагедії. Як підсумковий момент автор уводить розгорнуті монологи поваленого монарха. Драматична боротьба завершується перемогою ворожого Василю Шуйському угрупування.

У повній відповідності до історичної правди в трагедії не представлений конфлікт ідей. Група заколотників, що виступає проти Василя Шуйського, не висуває нової політичної концепції управління Росією. Бояри, які очолили змову, лояльні до самодержавної влади як такої, більше того, вони обстоюють ідею захоплення російського престолу. Таким чином, мотивацією розвитку фабульної дії і основною темою трагедії Станкевича “Василий Шуйский” є боротьба за владу.

Трагедія Станкевича – перший драматичний твір, головним героєм якого став Василь Шуйський. Пізніше з’являться драми П.Г. Ободовського “Царь Василий Иоаннович Шуйский, или Семейная ненависть” (1842) та О.М. Островського “Димитрий Самозванец и Василий Шуйский” (1867).

Станкевич продовжив розпочату ще драматургами кінця ХVII – початку XVIII століття (зокрема, О.П. Сумароковим) розробку образу ідеального царя з позиції просвітницького абсолютизму. Василь Шуйський у його трагедії постає освіченим монархом. Як самодержці у трагедії О.П. Сумарокова, він говорить про необхідність для царя бути батьком своїх підданих, турбуватися про них. Наділивши головного героя своєї трагедії рисами освіченого монарха, який турбується про добробут російського народу і розквіт Росії, Станкевич не дотримувався історичної достовірності.

Образи трагедії Станкевича значною мірою умовні, вони (як і образи класицистичних трагедій) ґрунтуються на певній домінантній рисі людського характеру (“пристрасті”). Так, визначальним у характері Василя Шуйського є його прагнення зробити свій народ щасливим, у характері Михайла Скопіна-Шуйського – патріотизм, Дмитра Шуйського – честолюбність. Герої Станкевича характеризуються не стільки цілісністю, скільки однолінійністю, схематичністю. Подібно до озеровських героїв, вони позбавлені внутрішнього драматизму і статичні, оскільки залишаються незмінними протягом усієї трагедії.

Драматична дія трагедії розвивається повільно: тематика фабули розкривається в основному у репліках персонажів. У цьому творі, як і в більшості трагедій кінця XVIII – початку XIX століття, монолог виступає композиційним центром трагедії і є провідним засобом розкриття характерів.

У трагедії Станкевича є деякі специфічні компоненти історичної драми, що сягають витоків жанру: віщий сон Марії, пророцтво якогось доброго старця, розповідь про подію, молитва. П’єсі притаманні й ознаки класицистичної трагедії: вибір теми, героїв (цар, князі), схематизм характерів (виявляється у наділенні характерів єдиною всеохопною пристрастю), їх внутрішня статичність, переважання декламації над дією, активне використання форми монологів, декламаційно-ораторський виклад глибоких пристрастей і героїчних почуттів, уведення фігур повірників, піднесена мова з великою кількістю старослов’янізмів.

Крім того, для трагедії “Василий Шуйский” характерні також ознаки романтичної драматургії: інтерес до революційного моменту національної історії, до незвичайних, гострих ситуацій, вибір героя-патріота, який перебуває у специфічній ізоляції, вигадана любовна інтрига, неповне дотримання всіх класицистичних єдиностей, романтична фразеологія. Відчутні у творі і декабристські традиції. Вони виявляються у зображенні Михайла Скопіна-Шуйського, передової людини свого часу, справжнього патріота, який обстоює інтереси простого народу і приносить в жертву своє життя в ім’я звільнення батьківщини, у зображенні народу, роль і значення якого визнають і цар, і бояри, а також у високому патріотичному пафосі, яким пройнята трагедія Станкевича.

Четвертий розділ “Повість Станкевича “Несколько мгновений из жизни графа Z ***” присвячений дослідженню проблематики, сюжету, образної системи та композиції твору.

Поява повісті “Несколько мгновений из жизни графа Z***” у 1834 році підтвердила надзвичайну популярність жанру повісті у 30-х роках XIX століття. Передаючи дух часу, твір Станкевича посідає належне місце з-поміж інших російських романтичних повістей, які розкрили реальний тип героя часу.

Як і передова молодь 30-х років ХIХ століття (зокрема, члени гуртка Станкевича), граф, щирий і відвертий, уникав суєтного “світу”, займався наукою, звертався до мистецтв, болісно відчував дисгармонію світу, готувався до здійснення “подвигу”. Але свій “подвиг” він не міг здійснити через неповноцінність скінченного людського духу, що марно прагне до нескінченності. Ця неповноцінність спричинила виникнення у Z*** непевної туги, душевного невдоволення, роздвоєння свідомості. Цей стан свідомості отримав назву рефлексія. Вона була притаманна самому Станкевичу, а також багатьом передовим людям другої половини 30-х років ХIХ століття. Рефлексія була для них випробуванням, так званою хворобою зростання, тяжкою, але необхідною. Для Z***, як і для Станкевича, вона була джерелом внутрішнього збагачення.

Відповідно до назви у повісті подані лише кілька епізодів (чи вибраних моментів, які, на думку М.І. Надєждіна, повинні бути предметом філософської повісті) із життя головного героя. На перших сторінках повісті розгортається картина життєвого шляху графа Z***. Особливістю кульмінаційного моменту повісті є його епохальна значущість. Адже зустріч із близькою душею і кохання дуже змінили життя Z***, надавши йому смислу і значення. Розв’язкою повісті є смерть головного героя, яка, хоча й не вирішує порушених Станкевичем проблем, сприяє збереженню цілісного образу графа Z***, будучи водночас апофеозом його життя. Особливість сюжету повісті – відсутність конфликту. Головний герой не займає суперечливої позиції щодо інших персонажів. Нестерпні суперечності жили в його душі, він не сприймав не довкілля (хоча воно й було для нього чужим), а самого себе. Душевну рівновагу він віднайшов лише тоді, коли пізнав кохання.

Висвітлені у творі Станкевича ідеї ототожнення Бога з природою, любові як твірного начала життя, а також порушені філософські проблеми пізнання, осягнення істини, сенсу життя (який для головного героя полягає в здійсненні “подвигу” задля щастя усього людства) дозволяють назвати твір філософською повістю.

Твору Станкевича притаманні риси романтичної повісті: її дія концентрується навколо головного героя, натури піднесеної і незвичайної; головний герой повісті сповідує високі моральні принципи; атмосфера повісті – декоративний фон; пафос повісті характеризується святковою піднесеністю. Головний герой твору Станкевича – схильна до рефлексії людина, яка не визнає активної дії. У повісті немає соціально мотивованого конфлікту, зацікавленості соціальним протистоянням, пафосу високої громадянськості. Основна увага Станкевича-прозаїка, як і Станкевича-поета, зосереджена на відображенні внутрішнього духовного світу свого героя.

У п’ятому розділі “Діалог Станкевича “Три художника” розглядається ідейно-тематична і жанрова своєрідність твору, його образна система.

Станкевич завжди активно цікавився мистецтвом: доказом цього є його діалог “Три художника”. Про свої міркування щодо мистецтва він розповів у листі до свого найближчого друга Я.М. Нєвєрова від 24 липня 1833 року. Із цього листа ми можемо визначити дату написання твору, а також зрозуміти ідейний задум автора – висловити думку про спорідненість трьох видів мистецтва – музики, живопису й поезії.

Мала жанрова форма “Трех художников” зближує цей твір із оповіданням, проте у ньому недостатньо розвинута сюжетна лінія. До жанру есе цей твір наближає образний стиль, суб’єктивно забарвлена оповідь, прагнення автора висловитися з конкретного питання (яким є проблема мистецтва). Проте висловлена автором думка не є оригінальною: у “Трех художниках” викладені основні положення “Естетики” Гегеля. Тяжіння до алегорії, дидактичності, а також відсутність розвинутої сюжетної дії зближують цей твір із жанром притчі. Отже, “Три художника”, поєднуючи риси усіх названих жанрів, не належать до жодного з них.

Напевно, найбільш правильним і таким, що передає справжню жанрову сутність цього твору, є визначення, яке дав сам Станкевич у вищезгаданому листі до Нєвєрова, назвавши “Трех художников” твором, “подібним до Платонових бесід”, тобто діалогом, у якому зазвичай думки автора висвітлюються у вигляді співбесіди-суперечки персонажів.

У “Трех художниках” діалогічне мовлення обмежується двома репліками персонажів, на якусь суперечку між ними не має й натяку. Власне, особливої потреби у веденні діалогу-суперечки немає, оскільки усі персонажі твору розуміють один одного без слів, перебувають у стані гармонійної узгодженості. Отже, розуміючи певну умовність цього визначення, ми вважаємо за доцільне класифікувати цей твір Станкевича як твір, написаний у жанрі діалогу.

У діалозі Станкевича три види мистецтва символічно представлені в образах трьох братів-митців: музиканта, художника і поета. Автор називає їх “обраними” (що цілком відповідає уявленню романтиків про винятковість особистості митця, вищого за звичайних людей). Їх призначення – творити, втілювати ідеї в реальні образи. Вони живуть у своєму, ідеальному світі, вони можуть розуміти щось потаємне. Передати це потаємне у своїх творах – головна мета їх творчості. Образи трьох митців – це підтвердження розвинутої автором думки про спорідненість мистецтв.

У шостому розділі “Літературно-естетична проблематика у листах Станкевича” подано еволюцію літературно-естетичних поглядів Станкевича, систематизовано його судження про літературу.

Станкевич не створив чіткої історико-літературної системи. Він не ставив собі цього за мету. Його літературно-критичні висловлювання – переважно безпосередні відгуки про художні твори. Вони сприяють розумінню поглядів письменника на літературу. Станкевич визнавав світове значення Гете, Шиллера та Шекспіра. Він заперечував творчість письменників “псевдовеличної” школи (В.Г. Бенедиктова, Ф.В. Булгаріна, М.О. Польового та ін.) і, якщо й вітав “Димитрия Самозванца” Ф.В. Булгаріна, “Руку Всевышнего…” Н.В. Кукольника та історичні романи І.І. Лажечникова, то пояснював це насамперед патріотичним духом цих творів. Зовнішній талант Станкевич визнавав у Н.В. Кукольника, О.Ф. Вельтмана, Жан-Поля. Кращим прозаїком сучасної йому російської літератури Станкевич вважав М.В. Гоголя, другим за значущістю прозаїком він називав І.І. Лажечникова.

Оцінка Пушкіна Станкевичем має подвійний характер. З одного боку, він називав Пушкіна справжнім поетом, з іншого, – вище за його поезію ставив поезію рефлексивну, тобто насичену свідомою філософською думкою. До цього типу поезії, на думку Станкевича, належала поезія Гете. Аналогом гетевського напряму в російській літературі Станкевич називав поезію Д.В. Веневітінова, заперечуючи поезію Є.А. Баратинського, М.О. Дмитрієва та С.П. Шевирєва, які, на його думку, не філософствують, а розмірковують у своїх віршах. У постаті Д.В. Веневітінова Станкевич убачав талант іншого, вищого типу порівняно з пушкінським, який мав би привести письменство до поєднаного, художньо-філософського напряму, а можливо, навіть до чистої філософської думки.

ВИСНОВКИ

У дисертаційному дослідженні здійснено повний цілісний аналіз літературної спадщини Станкевича, визначено його місце і роль в історії російської літератури першої половини ХIХ століття. Художня творчість Станкевича не мала суттєвого впливу на подальший розвиток літератури. Проте обґрунтовано можна сверджувати, що вона була типовою для тієї епохи.

За результатами проведеного дослідження ми дійшли висновку, що творча діяльність Станкевича була предметом лише вузькоспеціальних праць. У загальнолітературній панорамі Станкевич був представлений як постать суто другопланова, яка не заслуговує на увагу. Проте вивчення й усвідомлення літературної спадщини цього письменника сприятиме більш глибокому пізнанню закономірностей літературного процесу, а також глибинному проникненню у творчий світ провідних персоналій епохи, який розкривається лише у взаємозв’язку із сучасниками.

Природною реакцією російської передової молоді на атмосферу, що панувала після придушення декабристського повстання, було самозаглиблення, самоспостереження і самопізнання. Самопізнання, що виникло на ґрунті вчення Шеллінга, визнавалося основною метою морально досконалої особистості. Станкевич жив в епоху “рефлексії”, його внутрішнє життя вирізнялося граничною напруженістю. У його творчості були відображені ідеї, настрої і пошуки молодого покоління 1830-х років. Він порушував актуальні для свого часу теми і проблеми.

Станкевич – типовий представник російської інтелігенції 1830-х років – цікавився одвічними філософськими проблемами. Завдяки цьому його літературній творчості притаманна яскраво виражена філософська спрямованість. Станкевич-поет, як і Д.В. Веневітінов, здебільшого висловлює узагальнені думки. Причому думки ці не приховані в образі, а безпосередньо висловлені автором.

В ідеалістично-романтичному світогляді Станкевича визначальною є віра у гармонійну будову всесвіту, у панування світового духу, яка сформувалася під впливом шеллінгіанського вчення. Це відбилося у його художніх творах.

Для російської літератури другої чверті ХIХ століття характерною є гостра зацікавленість внутрішнім світом людини. Для Станкевича людина – це вмістилище всесвітнього життя і розуму. Тому людина, її роздуми, хвилювання, а також питання про її призначення перебувають у центрі уваги Станкевича. Особистість у його літературній творчості характеризується граничною напруженістю внутрішніх сил, прагненням віднайти вищу гармонію.

У природі, на думку Станкевича, живе людське начало, тому людина може через природу пізнати себе. Олюднення й обожнення природи, такі характерні для пантеїстичного погляду на світ, є визнанням факту причетності природи до людських таємниць. Сприйняття природи у літературній творчості Станкевича вирізняється вдумливістю й філософічністю. Лірика природи охоплювала ідеї шеллінгіанського пантеїзму, натурфілософії, які сприймав Станкевич. Опис природи у нього зазвичай супроводжується філософськими роздумами ліричного героя.

Художні й моральні погляди Станкевича ґрунтувалися на вченні Шеллінга. У своїх художніх творах він особливо виразно передав шеллінгіанське розуміння мистецтва: мистецтво – це втілення нескінченного у скінченному.

Унаслідок аналізу тематичної та ідейно-стильової своєрідності поезії Станкевича можна зазначити, що його поетична творчість належить до філософського романтизму. Поезія Станкевича вибудувана на лейтмотивах. У віршах він постійно звертається до таких ключових тем: вибір життєвого шляху, усвідомлення свого призначення, готовність до здійснення духовного подвигу задля людства. Вірші, у яких порушуються ці проблеми (“Отшельник”, “Два пути”, “Подвиг жизни”), мають програмовий характер.

Зауважимо, що Станкевич, називаючи поезію агентом кохання, написав лише два вірші про кохання (“Прости!” та “Две жизни”). Це було характерною ознакою поезії любомудрів, які зазвичай не зверталися до “суто любовного” жанру. Проте думки про кохання вливаються у загальний потік думок Станкевича-поета про людину та її життя.

Ліричному герою поетичних творів Станкевича притаманні рефлексія, роздвоєність свідомості, напружений пошук істини, свого призначення, прагнення досягти високої мети. Ліричний герой постає як типово романтичний герой: незвичайний, піднесений, розчарований, протиставлений натовпу. Однак він не ворогує із зовнішнім світом, як лермонтовський ліричний герой, а віддаляється від нього. Він займається самоспостереженням, самопізнанням, прагне злитися з “абсолютом”. Слід додати, що ліричний герой Станкевича наділений як особистісними, так і соціально-узагальненими рисами.

На відміну від епігонської поезії, вірші Станкевича характеризуються відсутністю пишномовної, надлишкової метафоричності, псевдопафосу. Їй притаманні природність, щирість і правдивість у виявленні почуттів, глибокий філософський зміст. Вірші Станкевича спонукають замислитися над одвічними проблемами буття, прагнути до самовдосконалення, повної самопожертви, служіння суспільству.

Трагедія Станкевича “Василий Шуйский” була досліджена в історичному та історико-літературному контексті: дійові особи трагедії співвіднесені з історичними особами, а сама трагедія зіставлена з російськими трагедіями кінця XVIII – початку XIX століття. Трагедія Станкевича, незначна за своєю художньою вагою, не стала помітним явищем у галузі російської драматургії. Проте вона містила “благородну думку” автора, відобразила його погляд на суспільно-політичний устрій країни. У цьому драматичному творі виявилися монархічні ілюзії Станкевича: царська влада для нього священна, а цар – намісник божий. В образі Василя Шуйського автор, переконаний у необхідності існування освіченої монархії, розкрив образ ідеального царя – носія громадянських та родинних чеснот.

У роботі була проаналізована прозова творчість Станкевича, яка також має риси філософського романтизму. У повісті “Несколько мгновений из жизни графа Z***” висвітлений образ типового героя сучасного Станкевичу часу. У діалозі “Три художника” висловлені думки автора про мистецтво. Станкевич, естетичні погляди якого були сформовані під впливом Шеллінга та Гегеля, дав у цьому творі типово романтичне уявлення про сутність мистецтва, а також про спорідненість трьох мистецтв: музики, живопису й поезії.

Поетична, драматургічна й прозова спадщина Станкевича характерна для епохи, передає дух часу. Стилістика Станкевича романтична за своїм характером. Мова його художніх творів – вишукано-піднесена. Вона містить велику кількість старослов’янізмів, епітетів, метафор, порівнянь.

Систематизовані у дисертації висловлювання Станкевича про літературу, що містяться у його листах, свідчать про те, що при оцінці художніх творів письменник передусім керувався своїми мистецькими переконаннями. Згідно з естетичною концепцією Станкевича, необхідною умовою художньої творчості є істинність почуттів автора. На думку письменника, твір має бути пройнятий домінантним почуттям, оскільки без нього він не буде цілісним. Правдивості почуттів Станкевич протиставляє “холодність”, притаманну, наприклад, В.Г. Бенедиктову та Ф.В. Булгаріну. Твір, пройнятий справжнім почуттям, вважав Станкевич, не може бути без глибокої думки.

Твори Станкевича надзвичайно цікаві, оскільки вони відображають тенденції літературного процесу у галузі тем, проблематики та поетики. Станкевич продовжив художньо-поетичні надбання своїх літературних попередників та посів належне місце в російській літературі ХІХ століття.

СПИСОК ПРАЦЬ, ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Долгая Е.А. Лирический герой Н.В. Станкевича // Наукові записки ХДПУ імені Г.С. Сковороди. Серія літературознавство. – 2002. – Вип. 2 (31). – С. 38-44.

2. Долгая Е.А. Трагедия Н.В. Станкевича “Василий Шуйский” // Наукові записки ХДПУ імені Г.С. Сковороди. Серія літературознавство. – 2002. – Вип. 3 (32). – С. 45-52.

3. Долгая Е.А. Образ Василия Шуйского в трагедиях А.П. Сумарокова, В.Т. Нарежного, А.С. Пушкина и Н.В. Станкевича // Наукові записки ХДПУ імені Г.С. Сковороди. Серія літературознавство. – 2003. – Вип. 1 (33). – С. 31-36.

4. Долгая Е А. Повесть Н.В. Станкевича “Несколько мгновений из жизни графа Z ***” // Наукові записки ХДПУ імені Г.С. Сковороди. Серія літературознавство. – 2003. – Вип. 2 (34). – С. 29-34.

5. Долгая Е.А. Проблема искусства в диалоге Н.В. Станкевича “Три художника” Наукові записки ХНПУ імені Г.С. Сковороди. Серія літературознавство. – 2005. – Вип. 2 (42). – С. 10-16.

6. Долгая Е.А. Трагедия Н.В. Станкевича “Василий Шуйский” // Шестые чтения молодых ученых памяти Л.Я. Лившица. – Харьков, 2001. – С. 12-13.

7. Долгая Е.А. “История государства Российского” Н.М. Карамзина как источник трагедии Н.В. Станкевича “Василий Шуйский” // Международная научно-практическая конференция “Русский язык и литература: Проблемы изучения и преподавания в Украине”. – Киев, 2003. – С. 18.

8. Долгая Е.А. Трагедия Н.В. Станкевича “Василий Шуйский” в оценке русской критики Девятые международные чтения молодых ученых памяти Л.Я. Лившица. – Харьков, 2004. – С. .

9. Долгая Е.А. Философская проблематика повести Н.В. Станкевича “Несколько мгновений из жизни графа Z***” // Матеріали науково-практичної конференції молодих учених “Методологія сучасних наукових досліджень”. – Харків, 2005. – С. 16.

10. Долгая Е.А. Проблема искусства в творчестве Н.В. Станкевича // Всеукраинская научная конференция “Литература в контексте культуры”. – Днепропетровск, 2005. – С. 7.

11. Долгая Е.А. Проблемы драматургии в переписке Н.В. Станкевича // Одиннадцатые международные чтения молодых ученых памяти Л.Я. Лившица.– Харьков, 2006. – С. 20.

12. Долгая Е.А. Специфика сценических средств в трагедии Н.В. Станкевича “Василий Шуйский” // Четверті мистецтвознавчі читання “Драма, Вистава, Глядач…” Харківської державної академії культури. – Харків, 2006.

АНОТАЦІЯ

Долга О.О. Літературна творчість М.В. Станкевича. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата філологічних наук за спеціальністю 10.01.02 – російська література. – Харківський національний педагогічний університет імені Г.С. Сковороди. – Харків, 2007.

Дисертація присвячена вивченню літературної спадщини Станкевича. Уперше літературна творчість цього письменника є предметом цілісного монографічного дослідження. У дисертації здійснено аналіз тематичної та ідейно-стильової своєрідності поезії Станкевича, визначена ідейно-художня своєрідність його трагедії “Василий Шуйский” та прозаїчних творів: повісті “Несколько мгновений из жизни графа Z***” та діалогу “Три художника”. Творча діяльність письменника розглядається в контексті російської літератури першої половини XIX століття, що дозволяє з’ясувати своєрідність його художніх творів. У дисертаційному дослідженні репрезентована літературна та епістолярна спадщина Станкевича. Систематизовані літературні судження Станкевича-критика більш цілісно характеризують його як письменника. На основі вивчення різноманітного матеріалу доповнюється та уточнюється існуюче уявлення про Станкевича та його художню творчість.

Ключові слова: поезія, трагедія, повість, діалог, літературно-естетична проблематика.

АННОТАЦИЯ

Долгая Е.А. Литературное творчество Н.В. Станкевича. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата филологических наук по специальности 10.01.02 – русская литература. – Харьковский национальный педагогический универстет имени Г.С. Сковороды. – Харьков, 2007.

Диссертация посвящена изучению литературного творчества Станкевича. В ней решаются две главные задачи: анализируются все произведения Станкевича, дополняется и уточняется представление о нем как о писателе. Работа базируется на источниках, большая часть которых никогда не была предметом специального исследования. Впервые систематизирован и обобщен многообразный материал, содержащийся в письмах Станкевича.

Поэзия Станкевича отразила духовную атмосферу общественной жизни, установившуюся после поражения декабристского восстания 1825 года. Темы поиска, выбора жизненного пути, доминирующие в поэтическом творчестве Станкевича, были жизненно важными для поколения 1830-х годов. Многие поэты и писатели этого времени обращались к этим темам, пытаясь решить актуальные проблемы современности.

В поэзии Станкевича отчетливо отражено его стремление понять сущность и назначение человека. Это стремление было характерной чертой русской литературы ХIХ века. Станкевичу-поэту свойственно пристальное внимание к духовному и нравственному самосовершенствованию человека.

Его поэзия отличается гуманистической направленностью. Она обращена, прежде всего, к описанию внутреннего состояния человека. В его стихотворениях воспроизведен внутренний духовный мир мыслящих людей 1830-х годов, в том числе самого автора. Выраженные в его поэзии размышления о жизни, назначении человека представляют собой верное и правдивое отображение современной Станкевичу действительности.

Идейный замысел исторической трагедии “Василий Шуйский” – высказать мнение по поводу политического устройства страны. Еще П.В. Анненков отмечал, что трагедия была для Станкевича плодом стремления выразить свой взгляд на ту или другую сторону прежней жизни. Идеальное государство, по его мнению, – это просвещенная монархия. В трагедии Станкевича (как и в трагедиях А.Н. Грузинцева, Н.П. Николева, А.П. Сумарокова) утверждались просветительские идеалы просвещенного монархического правления и справедливой, законной власти, сосредоточенной в руках просвещенного монарха-самодержца. Вместе с тем Станкевич, как и писатели-декабристы, выступает против тирании (царь в его трагедии – не тиран, а просвещенный монарх).

Повесть Станкевича “Несколько мгновений из жизни графа Z***”, не


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

СИСТЕМА ТВОРЧИХ ЗАВДАНЬ У ПРОЦЕСІ НАВЧАННЯ ЗАРУБІЖНОЇ ЛІТЕРАТУРИ УЧНІВ 5–8 КЛАСІВ 13.00.02 – теорія і методика навчання (зарубіжна література) - Автореферат - 28 Стр.
ВПЛИВ ДЕФОРМАЦІЇ НА ЕЛЕКТРОННІ ТА ДІРКОВІ СТАНИ В НАПРУЖЕНИХ КВАНТОВИХ ТОЧКАХ InAs/GaAs - Автореферат - 25 Стр.
ПРОБЛЕМИ КРИМІНАЛЬНО-ПРАВОВОЇ ОХОРОНИ СИСТЕМИ ОПОДАТКУВАННЯ УКРАЇНИ - Автореферат - 52 Стр.
РОЗРАХУНКОВІ МОДЕЛІ МЕХАНІКИ РУЙНУВАННЯ ДЛЯ ОЦІНЮВАННЯ ДОВГОВІЧНОСТІ ТВЕРДИХ ТІЛ ПРИ ЇХ ЦИКЛІЧНІЙ КОНТАКТНІЙ ВЗАЄМОДІЇ - Автореферат - 55 Стр.
ОСНОВНІ грибні хвороби озимого тритикале ТА ДЖЕРЕЛА СТІЙКОСТІ ДО НИХ В УМОВАХ ЛІСОСТЕПУ уКРАЇНИ - Автореферат - 27 Стр.
ВІКОВІ МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНІ ОСОБЛИВОСТІ ПРИЩИТОПОДІБНИХ ЗАЛОЗ ТА ЇХ РОЛЬ У ФОРМУВАННІ КІСТКОВОЇ ТКАНИНИ - Автореферат - 31 Стр.
СтатистиЧНИЙ аналіз ДIЯЛЬНОСТI банків уКРАїНИ - Автореферат - 29 Стр.