У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Аннотация

Міністерство освіти і науки України

Приазовський державний технічний університет

Дегтярьова Юлія Василівна

УДК 658.152+658.589.012.123

Методи управління інноваційно-інвестиційною діяльністю на промислових підприємствах

Спеціальність 08.00.04 – Економіка та управління підприємствами

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Маріуполь – 2007

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Донбаській державній машинобудівній академії Міністерства освіти і науки України (м. Краматорськ).

Науковий керівник – | доктор економічних наук, доцент

Єськов Олексій Леонтійович,

Донбаська державна машинобудівна академія

Міністерства освіти і науки України (м. Краматорськ),

доцент кафедри економіки промисловості.

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор

Макогон Юрій Володимирович,

Донецький національний університет

Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк),

завідувач кафедри міжнародної економіки;

кандидат економічних наук, доцент

Балашова Ольга Володимирівна,

Приазовський державний технічний університет Міністерства освіти і науки України (м. Маріуполь),

доцент кафедри обліку та аудиту.

Захист відбудеться “31” жовтня 2007 р. о 1300 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К12.052.02 у Приазовському державному технічному університеті за адресою:

87500, м. Маріуполь Донецької обл., вул. Університетська, 7.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Приазовського державного технічного університету за адресою:

87500, м. Маріуполь Донецької обл., вул. Університетська, 7.

Автореферат розісланий “27” вересня 2007 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради В.М. Колосок

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. У сучасних економічних умовах підприємство зможе підтримувати й підсилювати свої конкурентні позиції за умови активного впровадження інновацій у процеси виробничого, економічного, управлінського, соціального характеру. Інноваційно-інвестиційна діяльність здійснюється не тільки в умовах ризику, але також в умовах систематичної, перманентно зростаючої невизначеності, тому керівництву підприємства треба вміти швидко та гнучко реагувати на зміни в економічному середовищі, що вимагає розробки та застосування засобів методологічного й математичного забезпечення для можливості прийняття обґрунтованих управлінських рішень щодо інноваційно-інвестиційних проектів, що реалізуються в межах промислового підприємства.

В умовах невизначеності перспектив розвитку промислове підприємство висуває більш жорсткі вимоги до обґрунтування прийняття рішень, що призводить до необхідності правильного сполучення інтуїтивних, психологічних методів із методами математичного вирішення проблеми.

Проблемам інноваційно-інвестиційного розвитку підприємств присвячено багато робіт вітчизняних і зарубіжних фахівців. Серед них варто виділити роботи О.В. Савчука, О.І. Амоши, С.С. Аптекаря, В.М. Гейця, М.Г. Чумаченка, В.М. Хобти, П. Друкера, Ю.Г. Лисенка, Р. Акоффа, Ф. Портера, Б. Твісса та інших. Проблеми моделювання процесів прийняття управлінських рішень освітлено в роботах В.О. Василенка, Я.Г. Берсуцького, В.В. Вітлінського, С.І. Наконечного, М.М. Лепи, Л.Г. Лабскера, Дж.К. Лафти, А.М. Дуброва, Б.Г. Литвака, В.Н. Вяткіна, Д. Норкотта, Р. Стенсфілда, М. Еддоуса, М. Мескона та інших.

Наукові дослідження та практика функціонування промислових підприємств України показують, що ефективність управління інноваційно-інвестиційними процесами визначається наявністю сприятливого клімату для розвитку інноваційно-інвестиційної діяльності підприємства, інтелектуального потенціалу, інформаційних технологій і рівнем методичної обґрунтованості інноваційної політики підприємства. Реалізація цих напрямів вимагає інтеграції зусиль та інтересів суб'єктів на всіх рівнях управління – державному, регіональному й безпосередньо на рівні підприємств.

Об'єктивна необхідність поглиблення теоретичних досліджень і методологічних підходів для ефективного управління інноваційно-інвестиційною діяльністю промислового підприємства, формування ефективного інноваційно-інвестиційного портфеля підприємства, удосконалення процесу прийняття оптимальних управлінських рішень у ринкових умовах обумовили актуальність дисертаційного дослідження, його цільову спрямованість і структуру.

Зв‘язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано відповідно до науково-дослідних робіт Донбаської державної машинобудівної академії за темами: “Удосконалювання системи обліку й розподілу витрат промислового підприємства з метою підвищення ефективності управлінських і інвестиційних процесів” (номер державної реєстрації 0104U04042), “Удосконалювання механізму бюджетування діяльності промислового підприємства” (номер державної реєстрації 0106U08916); Інституту економіки промисловості НАН України за темою “Розвиток механізму фінансового регулювання виробничого потенціалу” (номер державної реєстрації 0104U003429). У межах виконаних тем особисто здобувачем, як співвиконавцем було досліджено закономірності формування грошових потоків підприємства по всіх видах діяльності, визначено систему критеріїв ефективності реалізації інноваційно-інвестиційних проектів із урахуванням численних параметрів функціонування підприємства в умовах ризику й невизначеності, удосконалено моделі, що дозволяють приймати оптимальні рішення щодо ефективного функціонування підприємства.

Мета і задачі дослідження. Метою даної дисертаційної роботи є розвиток теоретичних положень, розробка методичних підходів і практичних рекомендацій, спрямованих на підвищення ефективності прийняття адекватних умовам економічного середовища управлінських рішень щодо інноваційно-інвестиційних проектів підприємства.

Для досягнення поставленої мети в дисертації було сформульовано й вирішено такі задачі:

уточнено сутність поняття „інвестиції”, обґрунтовано необхідність активізації інвестиційних процесів промислового підприємства для забезпечення його конкурентоспроможності;

проаналізовано особливості здійснення інноваційно-інвестиційної діяльності промисловими підприємствами з урахуванням політичних, соціальних і економічних реалій розвитку України;

розроблено концепцію управління інноваційно-інвестиційними процесами на підприємстві;

розглянуто методи оцінки ефективності інвестиційних проектів із різними схемами руху потоків, виявлено їх недоліки й переваги;

сформульовано механізм ефективного управління інноваційно-інвестиційним портфелем, основні вимоги та принципи формування ефективного інноваційно-інвестиційного портфеля;

розроблено модель формування оптимального інноваційно-інвестиційного портфеля;

удосконалено методи оцінки та прогнозування фінансових результатів від реалізації інноваційної продукції підприємства;

проаналізовано природу ризику та невизначеності, уточнено сутність поняття „управління ризиком проекту”;

удосконалено методи, що дозволяють приймати оптимальні управлінські рішення щодо інноваційно-інвестиційних проектів з урахуванням змін умов функціонування промислового підприємства;

реалізовано методи й моделі ефективного управління інноваційно-інвестиційними процесами на прикладі ЗАТ „НКМЗ”.

Об'єктом дослідження є процес інноваційно-інвестиційної діяльності промислових підприємств.

Предметом дослідження є теоретичні та прикладні аспекти управління інноваційно-інвестиційною діяльністю на підприємствах.

Методи дослідження. Для вирішення поставлених задач у дисертаційній роботі застосовано такі методи й підходи: класифікаційно-аналітичний метод, необхідний для визначення класифікаційних ознак інвестицій, ризику й економіко-математичних моделей; прийоми статистичного та графічного аналізу, які дозволили відобразити динаміку інноваційно-інвестиційної діяльності промислових підприємств України; методи логічного аналізу й системного підходу використовувалися для формування системи показників ефективності інноваційно-інвестиційної діяльності підприємств; методи економіко-математичного моделювання та прогнозування забезпечили наукове обґрунтування прийнятих управлінських рішень щодо вибору оптимальних стратегій інноваційного розвитку підприємств і включення кожного із проектів в інноваційний портфель з урахуванням ситуації ризику й невизначеності, щодо зміцнення конкурентних позицій підприємства з урахуванням поведінки конкурентів.

Інформаційну базу дисертаційного дослідження становлять Закони України, аналітичні й статистичні матеріали Державного комітету статистики України, інформаційно-аналітичні звіти ЗАТ „НКМЗ”, монографічні дослідження й статті українських та зарубіжних авторів.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в розробці теоретичних положень, методичних і практичних рекомендацій щодо удосконалення методів інноваційно-інвестиційної діяльності промислового підприємства в умовах нестабільності ринкового середовища.

У процесі дослідження автором були одержано такі наукові результати:

вперше:

розроблено концепцію управління інноваційно-інвестиційною діяльністю промислового підприємства на сучасному етапі розвитку ринкових відносин в Україні, яка ґрунтується на оптимізації процесів формування портфеля інноваційно-інвестиційних проектів з урахуванням факторів зовнішнього середовища й організаційно-економічного забезпечення підприємства, що спрямовано на підвищення ступеня обґрунтованості та адекватності управлінських рішень щодо упровадження нововведень;

розроблено модель формування оптимального складу портфеля інноваційно-інвестиційних проектів підприємства на основі застосування імітаційно-динамічної моделі, що дозволяє визначити наслідки реалізації проектів при відповідних обмеженнях і параметрах самих проектів та приймати перспективні рішення щодо включення інноваційно-інвестиційного проекту до портфеля підприємства;

удосконалено:

методичні основи оцінки ефективності інноваційно-інвестиційних проектів з урахуванням ординарних та неординарних схем руху грошових потоків, що дозволяє отримати уточнену оцінку економічної ефективності інноваційно-інвестиційних проектів підприємства;

методи вибору оптимальних стратегій щодо реалізації інноваційно-інвестиційних проектів на основі критеріїв в „іграх із природою”, що сприяє підвищенню здатності підприємства протистояти несприятливим ситуаціям та надає можливість ефективно функціонувати в умовах ризику й невизначеності;

дістали подальшого розвитку:

визначення поняття „управління ризиком проекту” в частині його трактування як процесу складання ймовірнісно-оцінених стратегій розвитку проекту в результаті прояву того або іншого фактору ризику й вибір оптимальної стратегії функціонування підприємства, яка дозволить ефективно використовувати потенціал і реальні можливості підприємства в умовах ризику;

методи оцінки та прогнозування фінансових результатів реалізації інноваційної продукції із застосуванням стохастичної однопродуктової моделі, що дає можливість спрогнозувати оптимальний обсяг виробництва інноваційної продукції, максимізуючий рівень очікуваного прибутку з урахуванням ймовірнісного поводження конкурентів на ринку.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що їх упровадження в діяльність підприємств забезпечить підвищення ефективності управління інноваційно-інвестиційною діяльністю підприємства, можливість його адаптації до умов зовнішнього оточення і стабілізує фінансові показники діяльності об'єктів інвестування за рахунок обґрунтованого прийняття управлінських рішень.

Розробки й рекомендації автора було впроваджено у практику діяльності промислових підприємств Донецької області: ЗАТ „Новокраматорський машинобудівний завод” (довідка № від 27.01.2007 р.), ВАТ „Енерго-машспецсталь” (довідка № /54 від 14.02.2007 р.), ВАТ „Важпромкомплекс” (довідка № /1 від 20.03.2007 р.), ВАТ „Краматорський завод важкого верстатобудування” (довідка № /61 від 24.07.2007 р.).

Результати досліджень теоретичного та прикладного характеру використовуються в навчальному процесі Донбаської державної машинобудівної академії при викладанні дисциплін „Проектний аналіз”, „Управління проектами” та „Обґрунтування господарських рішень і оцінка ризиків” (довідка № 033-05-1174 від 26.06.2007 р.).

Особистий внесок здобувача. Теоретичні обґрунтування, практичні рекомендації, висновки та пропозиції, які отримані в ході проведення досліджень, розроблено здобувачем самостійно. У наукових працях, опублікованих у співавторстві, особистий внесок здобувача відображено у списку публікацій до дисертації.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та результати дисертаційних досліджень доповідалися на: науково-практичній конференції „Экономика Украины на пороге третьего тысячелетия” (м. Краматорськ, 2000 р.), засіданні Круглого столу „Инновационная политика в Украине: высокие технологии и конкурентоспособность машиностроения” (м. Краматорськ, 2005 р.), Міжнародній науково-практичній конференції „Ефективність сучасного менеджменту та управління персоналом” (м. Харків, 2006 р.), Міжнародній науково-практичній конференції „Актуальні проблеми управління розвитком об’єктів і процесів ринкової економіки” (м. Запоріжжя, 2006 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції „Фінансово-економічні та інституціональні проблеми розвитку промислових підприємств” (м. Краматорськ, 2007 р.).

Публікації. Результати дослідження опубліковано в 14 наукових працях загальним обсягом 28,08 д.а., з яких особисто здобувачеві належить 7,58 д.а. З них у наукових фахових виданнях – 10 робіт загальним обсягом 3,62 д.а., з яких особисто здобувачеві належить 3,22 д.а., 1 учбовий посібник загальним обсягом 24 д.а., з яких особисто здобувачеві належить 4 д.а.

Обсяг і структура роботи. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів і висновків, викладених на 164 сторінках, списку використаних джерел із 173 найменувань на 16 сторінках і 5 додатків на 5 сторінках. Загальний обсяг дисертації 185 сторінок, включаючи 21 таблицю на 23 сторінках і 32 рисунка на 23 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У дисертаційній роботі одержали подальший розвиток теоретичні положення, розроблено методичні підходи та практичні рекомендації щодо удосконалення управління інноваційно-інвестиційною діяльністю на промислових підприємствах України.

У першому розділі “Теоретичні основи управління інноваційно-інвестиційною діяльністю в сучасних умовах” розглянуто сутність і класифікаційні підходи до інвестицій, визначено роль інвестицій у підвищенні конкурентоспроможності промислових підприємств, проаналізовано інноваційно-інвестиційну діяльність промислових підприємств України й запропоновано концептуальний підхід до ефективного управління інноваційно-інвестиційною діяльністю промислових підприємств.

Проведений аналіз зарубіжних і вітчизняних підходів щодо визначення інвестицій дозволив розглядати інвестиції як всі види цінностей і ресурсів (фінансових, майнових, інтелектуальних тощо), що вкладаються в об'єкти виробничого й невиробничого призначення з метою забезпечення збереження або зростання їх вартості або одержання доходу (прибутку), а також досягнення наукового, технологічного, соціального, екологічного й іншого видів ефектів.

У роботі аргументовано, що інвестиції займають головне місце в розвитку економічних процесів, є одним із факторів економічного зростання та відновлення на рівні держави в цілому, на регіональному рівні й на рівні окремих підприємств. Інвестиційні дії, що тягнуть за собою інноваційні перетворення в Україні, стали визначальними при розробці державної економічної політики. Проблеми інвестиційного й інноваційного розвитку економіки варто вирішувати в комплексі, удосконалюючи механізм здійснення інноваційно-інвестиційної діяльності.

За результатами аналізу в роботі зроблено висновок, що становлення України як конкурентоспроможної держави можливо за умови технологічного переоснащення та підйому наукоємних галузей виробництва. Одним із факторів можливого такого становлення є застосування нових форм управління підприємством, спрямованих на процес відновлення продукції та впровадження нових технологій. Аналізуючи результати впровадження інновацій (рис. ), можна стверджувати, що в Україні встановилася нестабільна тенденція до реконструкції діючих підприємств, упровадження нових технологічних процесів, розширення асортиментів продукції, упровадження нових видів техніки.

Рис. . Упровадження інновацій на промислових підприємствах України

Інноваційний процес в Україні не досяг достатніх темпів для того, щоб забезпечити й утримати технологічний відрив від зовнішніх конкурентів. Підтвердженням цього висновку може служити показник зношеності основних фондів промисловості України, який у 2005 р. склав 58,2%.

У роботі показано, що управління інноваційно-інвестиційною діяльністю на промислових підприємствах стає все більш складним процесом, що включає, поряд із плануванням, організацією та контролем інновацій, також і управління інвестиційною діяльністю, яка забезпечує основними ресурсами розробку й упровадження нововведень. Підвищується комплексність розв'язуваних задач залежно від швидко мінливих факторів зовнішнього середовища і значно підвищується ризик у прийнятті управлінських рішень щодо вибору інноваційно-інвестиційних проектів для впровадження на промислових підприємствах.

Таким чином, як сформульовано в дисертації, концепція управління інноваційно-інвестиційною діяльністю підприємства (рис. ) на сучасному етапі розвитку ринкових відносин в Україні складається із дослідження і розробки методів та моделей вирішення таких задач:

- розробка методів оцінки й вибір інноваційно-інвестиційних проектів;

- розробка методів оцінки та прогнозування фінансових результатів від упровадження інноваційно-інвестиційних проектів;

- розробка методів підготовки управлінських рішень в умовах ризику й невизначеності;

- розробка методів прийняття управлінських рішень у процесі вибору й упровадження інноваційно-інвестиційних проектів.

Рис. . Концептуальна модель управління інноваційно-інвестиційною діяльністю підприємства

У другому розділі “Методичні основи управління інноваційно-інвестиційними процесами на підприємствах” відповідно до запропонованої концепції розглянуто методи й моделі вибору інноваційно-інвестиційних проектів, оцінки та прогнозування фінансових результатів від їх упровадження.

Важливим фактором при розрахунку показників ефективності інноваційно-інвестиційних проектів є обов'язкове врахування ординарності й неординарності грошових потоків, що буде сприяти підвищенню вірогідності прийнятих рішень щодо вибору проектів у портфель, який формується на підприємстві. Виявлений набір недоліків і переваг за кожним критерієм ефективності дозволить особі, що приймає рішення, віддавати перевагу критерію, який для реалізації розглянутого проекту буде визначальним.

При формуванні методів оцінки ефективності інноваційно-інвестиційних проектів необхідно оперувати набором принципів, що є основними правилами, які дозволяють враховувати важливі фактори та особливості реалізації інноваційно-інвестиційних проектів: принцип адекватності й об'єктивності; неповноти інформації; альтернативності; динамічності; релевантності грошових потоків; комплексності; принцип системності.

У роботі показано, що процедура формування портфеля інноваційно-інвестиційних проектів являє собою один із найважливіших процесів, що забезпечують ефективне функціонування та розвиток підприємства в умовах ринкової економіки. Основні процедури та фактори, які пропонується враховувати при формуванні інноваційно-інвестиційного портфеля:

оцінка ефективності реалізації проекту;

вплив розглянутого проекту на інші проекти в рамках інноваційно-інвестиційного портфеля;

пошук таких варіантів синергії проектів, яка б забезпечувала максимізацію чистої теперішньої вартості й мінімізацію рівня ризику в рамках інноваційно-інвестиційного портфеля;

вплив сформованого портфеля на стратегію та конкурентний потенціал підприємства в цілому.

Реалізація інноваційно-інвестиційних проектів здійснюється в умовах ризику й невизначеності, тому керівництву підприємства пропонуються інструменти оперування різним набором альтернативних проектів інноваційно-інвестиційного портфеля, який би найкраще відповідав змінам оточуючого середовища, що дозволить підтримувати конкурентоспроможність підприємства на досить високому рівні.

Однією з основних задач формування інноваційно-інвестиційного портфеля підприємства є управління інноваційно-інвестиційними проектами за допомогою рішень відбору проектів і розподілу ресурсів, забезпечуючи комплексність задач рівня кожного з розглянутих проектів із задачами підприємства.

Для оптимізації портфеля інноваційно-інвестиційних проектів у роботі запропонована імітаційна модель, результатом якої є визначення таких показників, як середній відсоток використання ресурсів підприємства при реалізації конкретних інноваційно-інвестиційних проектів, доходність від реалізації інноваційно-інвестиційних проектів порівняно з альтернативними інструментами, конкретний час початку й закінчення реалізації проектів з урахуванням наявних у підприємства коштів і ресурсів.

Алгоритм імітаційно-динамічної моделі оптимальної реалізації інноваційно-інвестиційних підприємства показано на рис. . У кожний період часу є необхідність прийняття рішення щодо формування набору інноваційно-інвестиційних проектів для реалізації. У зв'язку із цим оптимізаційна задача вибору інноваційно-інвестиційних проектів буде вирішуватися для кожного періоду.

Рис. . Алгоритм імітаційно-динамічної моделі оптимальної реалізації інноваційно-інвестиційних проектів

Пропонується розглядати, як оптимізаційну, цільову функцію для кожного -го періоду часу, що максимізує прибутковість, одержувану на основі коштів, які є в наявності, вкладених як в інноваційно-інвестиційні проекти, так і в альтернативні інструменти:

, (1)

де – вигода від реалізації проекту розраховуючи на один період, що є випадковою величиною й має власну функцію розподілу;

– математичне очікування прибутковості -го проекту;

– логічна перемінна, що вказує на те, чи приносить -й проект вигоду в момент часу , :

, (2)

– вартість проекту , що виділяється одноразово в момент початку реалізації проекту;

– логічна перемінна, яка показує, що в момент часу була почата реалізація -го проекту й понесені відповідні витрати, ;

– прибутковість альтернативних інструментів;

– період часу, починаючи з якого проект починає приносити результат;

– кількість періодів часу, протягом яких проект приносить результат.

При включенні проектів до інноваційно-інвестиційного портфеля та реалізації задач оптимізації необхідно визначити наявність у підприємства остаточних коштів для кожного періоду часу:

, (3)

де Bt – бюджет (доступні кошти) у початковий момент часу;

– випадкова величина, що має власну функцію розподілу і вказує на те, яка сума доступних коштів виводяться із обороту. Вона не може перевищувати суму доступних коштів:

. (4)

Обмеження для кожного моменту часу:

, (5)

. (6)

де – використання ресурсу для виконання проекту , .

Результатом імітаційної моделі стане визначення наслідків реалізації проектів для підприємства при запропонованої вище моделі їх вибору, втіленої в оптимізаційній задачі, а також при відповідних обмеженнях і параметрах самих проектів. Ці дані будуть корисні при виборі не тільки безпосередньо самих інноваційно-інвестиційних проектів, але й в оптимізації супроводжуючого їх реалізацію середовища: ресурсів, бюджету тощо.

Перспективним напрямом удосконалення запропонованої моделі є мінімізація тривалості реалізації проектів для максимального вивільнення ресурсів підприємства. Результати реалізації імітаційної моделі стають обґрунтованою підставою для вибору найбільш перспективних і затребуваних рішень керуючою ланкою підприємства.

Для забезпечення обґрунтованого вибору інноваційно-інвестиційних проектів необхідно також розглядати варіанти реалізації інноваційної продукції проекту в умовах конкурентного середовища, для чого необхідно досліджувати динаміку показників, котрі характеризують розвиток підприємства у тривалій перспективі, а саме: динаміку розвитку конкуруючих підприємств, кон'юнктуру ринку, збутову політику, сировинну базу. Виникає необхідність у прогнозуванні виробництва тих інноваційних продуктів, з якими є імовірність освоєння таких ринків та ніш збуту, де існує мінімальна конкуренція та відносно високий потенціал вітчизняного інноваційно-інвестиційного комплексу.

У роботі обґрунтовано необхідність застосування оптимізаційної стохастичної однопродуктової моделі, яка дозволяє врахувати при розрахунку прогнозних значень техніко-економічних показників від впровадження інновацій поводження конкурентів на ринку. Результатом вирішення задачі на основі даної моделі є одержання імовірнісної оцінки прогнозованого обсягу реалізації продукції від упровадження інноваційно-інвестиційного проекту з урахуванням обмежень мінімального й максимального ринкового попиту й задоволення цього попиту конкурентами, а також одержання максимального обсягу прибутку.

У третьому розділі “Організаційно-економічне забезпечення управління інноваційно-інвестиційними процесами на підприємстві” запропоновано алгоритм підготовки управлінських рішень щодо вибору інноваційно-інвестиційних проектів, підхід до удосконалення організаційних інструментів управління інноваційно-інвестиційною діяльністю на промислових підприємствах, зроблено практичну апробацію запропонованих у дослідженні науково-методичних підходів з управління інноваційно-інвестиційною діяльністю на ЗАТ „НКМЗ”.

У сучасних ринкових умовах, що характеризуються жорсткою конкуренцією, підприємству треба вміти адаптуватися до впровадження технічних і технологічних нововведень, які потребують активного залучення потоку інвестицій, що збільшує ризики підприємства. Основною задачею осіб, що приймають рішення щодо інноваційно-інвестиційних проектів, є вибір оптимальних стратегій в умовах ризику й невизначеності, що буде сприяти збереженню стабільності підприємства, підвищенню його здатності протистояти можливим несприятливим ситуаціям.

Вибір оптимальної стратегії функціонування підприємства в умовах нестабільної ринкової економіки пропонується здійснювати за схемою формування критеріїв в „іграх із природою”, поданої на рис. . Набір отриманих критеріїв надає можливість вибору оптимальної стратегії функціонування підприємства з урахуванням як окремо, так й одночасно чистої теперішньої вартості проекту при обраній стратегії, недоодержаної частки чистої теперішньої вартості в умовах нестачі інформації щодо можливого розвитку ситуацій й низької активності інтелектуальних ресурсів та ймовірності настання змін в оточенні підприємства.

Рис. . Класи критеріїв вибору оптимальної стратегії в умовах ризику і невизначеності

Обґрунтувати й вирішити проблему з першого разу рідко вдається. Процес пошуку оптимальних рішень щодо реалізації проекту носить ітеративний характер, тому в ході роботи необхідно проявляти гнучкість при урахуванні нових ризик-факторів і ситуацій, унаслідок чого проводити переоцінку отриманих результатів, а іноді змінювати і стратегії, які лежать в основі рішення.

Ґрунтуючись на вищерозглянутих підходах до прийняття рішень, було виконано практичну апробацію запропонованих у дисертаційному дослідженні методів і моделей. Для розгляду на ЗАТ „НКМЗ” були підготовлені 16 інноваційно-інвестиційних проектів. За результатами рішення імітаційно-оптимізаційної моделі відібрані сім найбільш ефективних інноваційно-інвестиційних проектів, наведених у таблиці.

Таблиця

Результати рішення імітаційно-оптимізаційної моделі

Пріоритетність оптимізації | Код проекту | Вартість проекту

(тис. грн.) | Чиста теперішня вартість

(тис. грн.) | Тривалість виконання проекту | Коефіцієнт використання ресурсів

інвестиційна | операційна

1 | 5 | 34246 | 66754 | 0,5 | 6,0 | 0,2

2 | 8 | 67193 | 97232 | 1,75 | 7,0 | 0,17

3 | 11 | 32824,8 | 55768 | 1,5 | 6,0 | 0,22

4 | 4 | 23611,2 | 8829 | 1,75 | 6,0 | 0,21

5 | 6 | 63752,1 | 95123 | 1,75 | 4,75 | 0,35

6 | 9 | 49402,2 | 87117 | 1,25 | 6,0 | 0,17

7 | 2 | 160840,7 | 345791 | 2,25 | 6,0 | 0,24

Проект “Створення обладнання для виробництва композитних опорних валків методом електрошлакового наплавлення рідким металом” (код 4) у першу чергу піддається впливу зміни економічного середовища, саме за даним проектом розглянуто набір ризиків і стратегій, вироблюваних керівництвом підприємства та наведено вибір оптимальної стратегії ЗАТ „НКМЗ” по критеріям крайнього песимізму й оптимізму та їх комбінацій, а також по критеріям зваженого середнього показника. Оптимальною за всіма критеріями в „іграх із природою” і для проекту в цілому є стратегія зі зменшення частки імпортних матеріалів і запчастин за рахунок максимального використання вітчизняних, насамперед місцевих, саме її можна рекомендувати до практичного застосування на підприємстві.

Для запобігання можливих ризиків проведено розрахунок прогнозних значень прибутку від реалізації продукції після впровадження інноваційно-інвестиційного проекту за запропонованою стохастичною оптимізаційною однопродуктовою моделлю. У результаті розрахунку було отримано функції щільності розподілу ймовірностей обсягів реалізації продукції ЗАТ „НКМЗ” у рамках інноваційно-інвестиційного проекту й обсягів ринкового попиту, визначений оптимальний обсяг реалізації валків становить 15 тис. т, який забезпечує максимальну величину очікуваного прибутку 25 млн. грн.

Отже, реалізація вищерозглянутих науково-методичних підходів до управління інноваційно-інвестиційною діяльністю підприємства дозволяє приймати рішення щодо оптимального складу інноваційно-інвестиційного портфеля, ураховувати ризики та вибирати оптимальні стратегії за інноваційно-інвестиційними проектами.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі виконано теоретичне узагальнення та запропоновано нові вирішення комплексу актуальних питань з удосконалення методів управління інноваційно-інвестиційною діяльністю промислового підприємства в умовах нестабільності ринкового середовища. Основні наукові результати полягають у такому:

1. Аналіз існуючих підходів до визначення інвестицій дозволив уточнити сутнісну категорію інвестицій, які розглядаються як всі види цінностей і ресурсів (фінансових, майнових, інтелектуальних і ін.), вкладені в об'єкти виробничого й невиробничого призначення з метою забезпечення збереження або зростання їх вартості або одержання доходу (прибутку), а також досягнення наукового, технологічного, соціального, екологічного й іншого видів ефектів.

Доведено необхідність забезпечення стійкої конкурентоспроможності промислових підприємств у сучасних ринкових умовах, що в першу чергу вимагає постійного впровадження нових технологій у виробництво підприємства й випуску нової продукції на базі активного залучення інвестицій.

2. Аналіз показників інноваційно-інвестиційної діяльності промислових підприємств показав необхідність залучення інвестиційних потоків у людський капітал, створення відповідних умов для можливості фінансування інноваційно-інвестиційної діяльності промислових підприємств не тільки за рахунок власних коштів підприємств, а й за рахунок інших джерел, активної участі держави у формуванні інноваційно-інвестиційного клімату країни.

3. Аналіз факторів, що впливають на ефективність інноваційно-інвестиційної діяльності підприємства, дозволив визначити концептуальні основи підвищення якості управлінських рішень по розробці й упровадженню нововведень, що вимагають вирішення задач по розробці методів оцінки й вибору інноваційно-інвестиційних проектів; розробці методів оцінки та прогнозування фінансових результатів від упровадження інноваційно-інвестиційних проектів; розробці методів підготовки управлінських рішень в умовах ризику й невизначеності; а також розробці методів прийняття управлінських рішень у процесі вибору й упровадження інноваційно-інвестиційних проектів.

4. Пропонується оцінку ефективності інноваційно-інвестиційних проектів проводити з обов'язковим урахуванням схем руху грошових потоків, основних переваг і недоліків при використанні того або іншого методу оцінки, що дозволить прийняти якісні управлінські рішення щодо включення кожного із проектів до складу інноваційно-інвестиційного портфеля підприємства.

5. Доведено, що однією з основних задач формування ефективного інноваційно-інвестиційного портфеля підприємства є управління інноваційно-інвестиційними проектами за допомогою рішень відбору проектів і розподілу ресурсів, забезпечуючи комплексність задач рівня кожного з розглянутих проектів із задачами підприємства.

Реалізація інноваційно-інвестиційних проектів здійснюється в умовах ризику й невизначеності, тому керівництву підприємства пропонуються інструменти оперування різним набором альтернативних проектів інноваційно-інвестиційного портфеля, який би найкраще відповідав змінам оточуючого середовища, що дозволить підтримувати конкурентоспроможність підприємства на досить високому рівні.

6. Запропоновано метод оптимізації портфеля інноваційно-інвестиційних проектів, заснований на застосуванні імітаційної моделі оптимальної динаміки інноваційної діяльності підприємства. На основі максимізації доходності при мінімальній витраті коштів здійснюється розрахунок показників ефективності використання ресурсів у певний інтервал часу реалізації проектів.

7. Запропоновано метод оцінки та прогнозування фінансових результатів реалізації інноваційної продукції для підготовки техніко-економічного обґрунтування включення до плану робіт інноваційно-інвестиційних проектів. Стохастична однопродуктова модель, яка є основою запропонованого методу дозволяє не тільки спрогнозувати обсяг реалізації інноваційної продукції, але й визначити очікуваний обсяг прибутку з урахуванням діяльності конкурентів на ринку.

8. Аналіз природи ризику й невизначеності та запропонований підхід щодо визначення поняття „управління ризиком проекту” дозволяє розглядати ситуацію ризику й невизначеності, як ситуацію в котрій можна оптимізувати діяльність підприємства за рахунок прийняття обґрунтованих та адекватних мінливим умовам функціонування підприємства управлінських рішень.

9. Запропоновано методи вибору оптимальної стратегії реалізації інноваційно-інвестиційного проекту в умовах ризику й невизначеності, що дозволяє, залежно від обраного критерію, визначити функції розвитку ситуацій.

10. Розглянуто та проаналізовано процес підготовки управлінських рішень щодо запропонованих методів і моделей з управління інноваційно-інвестиційною діяльністю ЗАТ „НКМЗ”.

На основі узагальнення досвіду практичного впровадження у ЗАТ „НКМЗ” результатів дослідження в дисертаційній роботі наведена їх практична значимість та можливість використання на інших промислових підприємствах.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Опубліковано у наукових фахових виданнях:

1. Дегтярева Ю.В. Особенности современной методики оценки эффективности реализации проекта // Вісник Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна. Серія: Економіка. – 2003. – № 608. – С. .

2. Дегтярьова Ю.В. Прямі іноземні інвестиції як джерело зовнішнього фінансування // Вісник Донецького університету. Серія В: Економіка і право. – 2005. – № 1. – С. .

3. Дегтярева Ю.В. Особенности методики принятия решений в условиях неопределенности и риска // Менеджер. Вісник Донецького державного ун-ту управління. – 2005. – №3(33). – С. .

4. Дегтярьова Ю.В. Розвиток інноваційно-інвестиційної системи України // Вісник Донецького університету. Серія В: Економіка і право. – 2006. – № 1. – С. . (Том 1).

5. Дегтярьова Ю.В. Роль економіко-математичних моделей при прийнятті рішень в умовах ринкової економіки // Формування ринкових відносин в Україні: Зб. наук. пр. – К.: НДЕІ Мінекономіки України, 2006. – Вип. 11(66). – С. .

6. Дегтярева Ю.В. Классификационные основы формирования инвестиций // Економіка промисловості. – 2006. – № 4). – С. .

7. Дегтярева Ю.В. Алгоритм принятия оптимальных управленческих решений в процессе реализации инвестиционного проекта в условиях нестабильной экономической среды // Вісник Східноукраїнського національного ун-ту ім. В. Даля. – 2006. – № 4 (98) Ч. . – С. .

8. Дегтярева Ю.В. Методы выбора инновационных проектов // Проблемы повышения эффективности функционирования предприятий различных форм собственности: Сб. науч. тр. / НАН Украины. Ин-т экономики пром-сти. – Донецк, 2006. – С. .

9. Лепа Н.Н., Дегтярева Ю.В. Прогнозирование финансовых результатов от внедрения инвестиционных проектов // Экономика промышленности: Сб. науч. тр. / НАН Украины. Ин-т экономики пром-сти. – Донецк, 2006. – С. . (Особистий внесок здобувача: розглянуто основні складові щодо виконання якісного прогнозу, розглянуто застосування однопродуктової стохастичної моделі щодо можливості позиціонування продукції інноваційно-інвестиційних проектів підприємства на ринках збуту з урахуванням поведінки конкурентів та мінливості попиту на промислову продукцію).

10. Еськов А.Л., Дегтярёва Ю.В. Инновационная стратегия – путь к высокой конкурентоспособности // Менеджер. Вісник Донецького державного ун-ту управління. – 2007. – №2 (40). – С. . (Особистий внесок здобувача: запропоновані основні орієнтири щодо формування основних конкурентних переваг промислового підприємства в умовах ринкової економіки, проаналізовано інноваційну активність ЗАТ “НКМЗ”).

Опубліковано за матеріалами наукових конференцій:

11. Шишкевич О.С., Дегтярева Ю.В. Анализ ценообразующих факторов на машиностроительную продукцию предприятий с единичным и мелкосерийным типом производства // Сб. науч. тр.: “Экономика промышленности. Экономика Украины на пороге третьего тысячелетия”, т.2 / НАН Украины. Ин-т экономики пром-сти. АО “НКМЗ”; Редкол.: Амоша А.И. (отв. ред.) и др. – Донецк, 2000. – С. 167-171. (Особистий внесок здобувача: розглянуті основні фактори ціноутворення на підприємствах машинобудування, проаналізовано вплив цінової політики підприємства на його конкурентоспроможність).

12. Дегтярева Ю.В. Критерии отбора оптимальных стратегических управленческих решений // Ефективність сучасного менеджменту та управління персоналом організації: Зб. наук. праць. – Харків: ХІБМ, 2006. – С. .

13. Дегтярева Ю.В. Подходы к оценке инвестиционно-инновационного проекта как неотъемлемого этапа управления предприятием // Дні науки: Зб. тез доповідей. – Т. 1: Актуальні проблеми управління розвитком об’єктів і процесів ринкової економіки. – Запоріжжя: ГУ “ЗІДМУ”, 2006. – С. .

Опубліковано в інших виданнях

14. Проектний аналіз: Навч. посібник / В.С. Рижиков, М.М. Яковенко, О.В. Латишева, Ю.В. Дегтярьова та ін. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 384 с. (Особистий внесок здобувача: розглянуто інвестиційне середовище проектів, інвестиційне проектування, комерційну ефективність інвестиційного проекту, статистичні та динамічні методи оцінки ефективності інвестиційних проектів, сутнісну характеристику ризику та методи його вимірювання).

АНОТАЦІЯ

Дегтярьова Ю.В. Методи управління інноваційно-інвестиційною діяльністю на промислових підприємствах. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – Економіка та управління підприємствами. – Приазовський державний технічний університет Міністерства освіти і науки України, Маріуполь, 2007 р.

У дисертаційній роботі досліджено проблему управління інноваційно-інвестиційною діяльністю на промислових підприємствах. Показано складність розробки й упровадження інновацій, запропоновано методи управління процесами інноваційно-інвестиційною діяльністю в умовах нестабільного ринкового середовища.

У роботі запропоновано метод оптимізації портфеля інноваційно-інвестиційних проектів, заснований на застосуванні імітаційної моделі оптимальної динаміки інноваційної діяльності підприємства. На основі максимізації прибутковості кожного із проектів при мінімальній витраті коштів підприємства здійснюється розрахунок показників ефективності використання ресурсів у певний інтервал часу реалізації проектів.

Для підготовки техніко-економічного обґрунтування включення до плану робіт інноваційно-інвестиційних проектів запропоновано метод оцінки та прогнозування фінансових результатів реалізації інноваційної продукції. Стохастична однопродуктова модель, що є основою запропонованого методу, дозволяє не тільки спрогнозувати обсяг реалізації інноваційної продукції, але й визначити очікуваний обсяг прибутку з урахуванням діяльності конкурентів на ринку.

У роботі запропоновано методи вибору оптимальної стратегії реалізації інвестиційного проекту в умовах ризику й невизначеності, що дозволяє, залежно від обраного критерію, визначити функції розвитку ситуацій.

Ключові слова: інноваційно-інвестиційна діяльність, промислове підприємство, економічна ефективність, ризик, модель, прийняття рішень.

АННОТАЦИЯ

Дегтярева Ю.В. Методы управления инновационно-инвестиционной деятельностью на промышленных предприятиях. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.04 – Экономика и управление предприятиями. – Приазовский государственный технический университет Министерства образования и науки Украины, Мариуполь, 2007 г.

В диссертационной работе исследована проблема управления инновационно-инвестиционной деятельностью на промышленных предприятиях. Показана сложность разработки и внедрения инноваций, предложены методы управления процессами инновационно-инвестиционной деятельностью в условиях нестабильности рыночной среды.

Анализ факторов, влияющих на эффективность инновационно-инвестиционной деятельности предприятия, позволил определить концептуальные основы повышения качества управленческих решений по разработке и внедрению нововведений. Основными направлениями являются задачи по разработке методов оценки и выбора инновационно-инвестиционных проектов; разработке методов оценки и прогнозирования финансовых результатов от внедрения инновационно-инвестиционных проектов; разработке методов подготовки управленческих решений в условиях риска и неопределенности; а также разработке методов принятия управленческих решений в процессе выбора и внедрения инновационно-инвестиционных проектов.

В работе предложен метод оптимизации портфеля инновационно-инвестиционных проектов, основанный на применении имитационной модели оптимальной динамики инновационной деятельности предприятия. На основе максимизации доходности каждого из проектов при минимальном расходовании средств предприятия осуществляется расчет показателей эффективности использования ресурсов в определенный интервал времени реализации проектов.

Для подготовки технико-экономического обоснования включения в план работ инновационно-инвестиционных проектов предложен метод оценки и прогнозирования финансовых результатов реализации инновационной продукции. Стохастическая однопродуктовая модель, являясь основой предложенного метода, позволяет не только спрогнозировать объем реализации инновационной продукции, но и определить ожидаемый объем прибыли с учетом деятельности конкурентов на рынке.

В работе предложены методы выбора оптимальной стратегии реализации инвестиционного проекта в условиях риска и неопределенности, что позволяет, в зависимости от выбранного критерия, определить функции развития ситуаций.

Рассмотрен и проанализирован процесс подготовки управленческих решений по предложенным методам и моделям по управлению инновационно-инвестиционной деятельностью ЗАО „НКМЗ”.

Ключевые слова: инновационно-инвестиционная деятельность, экономическая эффективность, риск, модель, принятие решений.

ANNOTATION

Degtyaryova J.V. Methods of management of are innovative-investment activity at the industrial enterprises. – Manuscript.

Dissertation for obtaining candidate’s degree of economic science according to the specialty 08.00.04 – Economy and management of the enterprises. – Priazovskiy State Technical University of Ministry of Education and Science of Ukraine, Mariupol, 2007.

In dissertational research the problem of management by is innovative-investment activity at the industrial enterprises is investigated. Complexity of development and introduction of innovations is shown, methods of management by processes by is innovative-investment activity in conditions of instability of the market environment are offered.

In work the method of optimization of a portfolio of the is innovative-investment projects, based on application of imitating model of optimum dynamics of innovative activity of the enterprise is offered. On the basis of maximization of profitableness of each of projects at the minimal expenditure of means of the enterprise calculation of parameters of efficiency of use of resources in the certain interval of time of realization of projects is carried out.

For preparation of the feasibility report on inclusion in the plan of works of is innovative-investment projects the method of an estimation and forecasting of financial results of realization of innovative production is offered. The stochastic one-grocery model, being a basis of the offered method, allows not only to predict volume of realization of innovative production, but also to define the expected volume of profit in view of activity of competitors in the market.

In work methods of a choice of optimum strategy of realization of the investment project in conditions of risk and uncertainty that allows, depending on the chosen criterion are offered, to define functions of development of situations.

Key words: innovative-investment activity, economic efficiency, risk, model, decision-making.

Підписано до друку 21.09.2007 р. Формат 6084 1/16

Папір офсетний. Умов.-друк. арк. 1,13.

Тираж 120 прим. Замовлення № 539

__________________________________________________

Видавець і виготовник“

Донбаська державна машинобудівна академія”

84313, м. Краматорськ, вул. Шкадінова, 72.

Свідоцтво про внесення субєкта видавничої справи

до Державного реєстру

серія ДК №1633 від 24.12.03.