У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Міністерство освіти і науки України

Національний університет кораблебудування

імені адмірала Макарова

Горячкін Андрій Володимирович

УДК 629.12.662.75.063

Підвищення ефективності СУДНОВИХ КОТЛІВ ПРИ СПАЛЮВАННІ ВОДОПАЛИВНИХ ЕМУЛЬСІЙ

Спеціальність 05.08.05 –

cуднові енергетичні установки

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Миколаїв – 2007

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Національному університеті кораблебудування

імені адмірала Макарова Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник – кандидат технічних наук, професор,

Горбов Віктор Михайлович,

Національний університет кораблебудування

імені адмірала Макарова,

завідувач кафедри СЕУ.

Офіційні опоненти: – доктор технічних наук, професор

лауреат Державної премії України,

Дикий Микола Олександрович,

Київська державна академія водного транспорту,

завідувач кафедри енергетики суден;–

кандидат технічних наук, професор

Димо Борис Васильович,

Національний університет кораблебудування

імені адмірала Макарова,

завідувач кафедри технічної теплофізики

та суднових паровиробних установок.

Провідна установа – Одеський національний морський університет Міністерства освіти і науки України,

м. Одеса.

Захист відбудеться 24 квітня 2007 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д38.060.02 Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова за адресою: 54025, м. Миколаїв, просп. Героїв Сталінграда, 9.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова за адресою:
м. Миколаїв, просп. Героїв Сталінграда, 9.

Автореферат розісланий “ 22 ” березня 2007 р.

Учений секретар спеціалізованої вченої ради

доктор технічних наук, професор Б.Г. Тимошевський

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Зростання вартості рідкого палива призвело до необхідності спалювання важких сірчистих палив, що впливає на конструктивні особливості головних, допоміжних (ДК) та утилізаційних (УК) котлів суднових енергетичних установок (СЕУ), на їх економічні, екологічні і експлуатаційні показники. При спалюванні цих палив зростає швидкість низькотемпературної корозії (НТК) до 1,2 мм/рік низькотемпературних поверхонь нагріву (НТП) при температурах стінки tст нижче 140…120 °С, що істотно знижує їх надійність і довговічність, обмежує можливості зниження температури вихідних газів вих і, отже, підвищення ККД котлів та економії палива при експлуатації СЕУ.

Загальновизнаним напрямом підвищення ефективності використання рідкого палива з погляду енергозбереження і захисту навколишнього середовища вважається спалювання важких мазутних палив у вигляді водопаливних емульсій (ВПЕ): при вмісті води до 10…20 % ККД котлів може навіть підвищуватися, із збільшенням вмісту води в емульсії до 30…50зменшується вміст токсичних компонентів (NOx, SОx, СО, бенз(а)пірену). Але при цьому практично відсутні конкретні відомості про перебіг корозійних процесів на поверхнях нагріву котлів при використанні ВПЕ, а опубліковані нечисленні дані носять якісний характер. Це зумовило необхідність розробки науково-прикладної задачі підвищення надійності й довговічності суднових котлів і, отже, необхідність отримання кількісних даних щодо інтенсивності НТК низькотемпературних поверхонь нагріву при спалюванні ВПЕ, оскільки саме вони визначають не тільки надійність роботи котлів при глибокій утилізації димових газів, але й температуру вихідних газів, економічні показники та, як наслідок, ефективне використання палива і вторинних енергоресурсів СЕУ.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота виконана відповідно до пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки України “Новітні технології і ресурсозбережні технології в енергетиці, промисловості і агропромисловому комплексі” (напрям 6), Міжвузівської науково-технічної програми “Енергоресурси і енергозбереження на водному транспорті України” (розділ 55), науково-дослідної роботи № ДР 0102U005201, плану НДР обласної програми енергозбереження, затвердженої Херсонською обласною радою, рішення № від 12.12.2000 р. У цих роботах здобувач брав участь як виконавець.

Мета наукового дослідження – підвищення надійності, довговічності, ефективного використання енергоресурсів у суднових котлах при спалюванні ВПЕ за рахунок зниження інтенсивності низькотемпературної корозії при збільшенні водовмісту водопаливних емульсій на основі результатів досліджень процесів у низькотемпературних поверхнях нагріву.

Основні завдання наукового дослідження:

дослідження і розробка способу підвищення надійності, довговічності та ефективності суднових котлів шляхом установлення закономірностей перебігу та швидкості НТК при спалюванні мазуту з коефіцієнтом надлишку повітря  = ,01...1,5 при різних температурах стінки tст, вмісті води в емульсії W r і сірки S r в початковому паливі;

аналіз процесів, які можуть пояснити механізм НТК при спалюванні ВПЕ;

оцінка токсичності димових газів при різних способах уведення води в зону горіння і впливу поглинання оксидів азоту конденсатом на поверхні нагріву з tст, нижчою від температури точки роси (ТТР), на екологічні і корозійні властивості димових газів;

розробка на основі проведених досліджень конструктивних і режимних заходів, що забезпечують постійність і навіть збільшення ККД котлів при спалюванні ВПЕ.

Об'єктом дослідження є процеси підвищення ефективності СЕУ при спалюванні водопаливних емульсій.

Предмет дослідження – процеси підвищення надійності, довговічності та ефективного використання енергоресурсів у суднових котлах при спалюванні ВПЕ.

Методи дослідження – експериментально-теоретичні: експериментальні дослідження втрати металу при tст НТП, нижчій від ТТР пари сірчаної кислоти; теоретичне обґрунтування прогнозування НТК на основі короткочасних експериментальних досліджень; теоретичне обґрунтування впливу зміни tст НТП і на величину швидкості корозії; методи регресійного аналізу результатів корозійних досліджень; метод математичного планування експерименту; методи дослідження процесів та ефективності схемно-конструктивних рішень за допомогою ЕОМ. Задача оцінки ефективності котлів при спалюванні ВПЕ розв'язувалася на основі розробленої моделі, яка враховує взаємозв'язок теплотехнічних і теплохімічних процесів, шляхом зіставлення надійності, екологічних та економічних показників.

Наукові результати, що отримані в роботі:

уперше обґрунтована доцільність та експериментально підтверджена ефективність використання в котлах ВПЕ для підвищення довговічності і надійності суднових котлів за рахунок зниження корозійної активності димових газів;

уперше одержані на основі експериментальних досліджень кількісні залежності швидкості НТК поверхонь нагріву суднових котлів від вмісту води у ВПЕ (2,0…30,0вмісту сірки в початковому паливі ВПЕ (0,7…2,0величини (1,01…1,5), при якій здійснювалося спалювання ВПЕ;

установлено переважний вплив вмісту води у ВПЕ на інтенсивність НТК поверхонь нагріву суднових котлів;

одержані кількісні залежності швидкості НТК від tст у діапазоні 70...150 °С при вмісті води до 30;

розроблена номограма для вибору необхідних значень вих і , які забезпечують підвищення надійності роботи НТП суднових котлів, постійність або навіть підвищення ККД котла, зниження емісії токсичних інгредієнтів при переході на спалювання ВПЕ;

для режимів спалювання ВПЕ запропоновано використання спеціально спроектованих допоміжних та утилізаційних котлів.

Наукове положення, яке виноситься на захист:–

доведена перспективність використання ВПЕ для підвищення надійності і довговічності суднових котлів за рахунок зниження інтенсивності НТК до 0,25...0,30 мм/рік при спалюванні ВПЕ з W r близько 30та tст вище 70…80 °С, що забезпечує зростання ресурсу роботи металу низькотемпературних поверхонь котлів до 10 років, зниження вих до 90…110 °С, збільшення ККД ДК до 93і глибини утилізації вихлопних газів після ДВЗ і ГТД до 65при сполученні режимних та конструктивних факторів, що встановлені в результаті проведених досліджень, сприяє ефективному використанню енергоресурсів при покращенні екологічних показників.

Достовірність результатів досліджень забезпечена коректністю постановки науково-прикладної задачі, застосуванням фізично і математично обґрунтованих методів розв'язання поставлених задач досліджень, узгодженням отриманих результатів досліджень на стенді з даними випробувань на діючих котлах при практично однакових умовах горіння, необхідною точністю аналізу запропонованих технічних рішень.

Наукове значення мають наступні результати досліджень:

закономірності перебігу НТК поверхонь нагріву суднових котлів при спалюванні ВПЕ з S r = ,7…2,0і W r ,0…30,0та  ,01…1,5;

залежності швидкості корозії K = f (tст) і K = f (W r) при спалюванні різних палив і ВПЕ;

залежності емісії NOx, SO2, аерозолю сірчаної кислоти і загальної токсичності Ф газів від вмісту води в емульсії.

Отримані результати можуть бути використані також і в стаціонарній енергетиці при спалюванні всіх видів органічного палива, нафтовмісних вод тощо.

Практичну цінність мають:

розроблені науково обґрунтовані методики оцінки надійності і довговічності НТП суднових котлів на основі досліджень інтенсивності НТК, що надає можливості встановлення ресурсу роботи металу, значень температури відхідних газів вих і, отже, ККД котлів;

запропоновані конструктивно-схемні рішення котлів з розвиненими конвективними поверхнями нагріву, що спеціально спроектовані для спалювання ВПЕ з урахуванням зміни інтенсивності горіння, теплообміну і корозії з метою збереження або підвищення ККД;

номограма, яка побудована на основі отриманих результатів досліджень і надає можливість визначення ресурсу НТП, максимальних значень ККД і мінімальних витрат палива, вмісту шкідливих речовин у газах та їх токсичності.

Результати експериментальних досліджень, методики розрахунку поверхонь нагріву суднових котлів та конструктивно-схемні рішення теплоутилізаційних контурів використані механічним відділом ЦКБ “Ізумруд” (м. Херсон) при проектуванні допоміжних енергетичних установок транспортних суден.

Упровадження результатів досліджень відбувалось також і за планами обласної програми енергозбереження на виробничому підприємстві “Котломонтажналадка”, на підприємстві “Теплотехніка”.

Методики теплових розрахунків котлів при спалюванні ВПЕ та розроблений програмний комплекс використовуються в навчальному процесі НУК при дипломному і курсовому проектуванні.

Особистий внесок здобувача полягає в розробці методики і проведенні експериментів, обробці та аналізі їх результатів; розробці комп'ютерної моделі і програм комплексу автоматизованого проектування котлів при спалюванні ВПЕ; проведенні комплексу розрахунків на ЕОМ, обробці та аналізі їх результатів.

Апробація результатів роботи. Основні положення і результати дисертаційної роботи доповідались та обговорювались на науково-технічних конференціях професорсько-викладацького складу УДМТУ(НУК) (2002, 2004 рр.), 2-й та 4-й Міжнародних науково-технічних конференціях “Проблеми екології та енергозбереження в суднобудуванні” (Миколаїв, УДМТУ, 1998 р.; Миколаїв, НУК, 2005 р.), Міжнародних науково-технічних конференціях студентів, аспірантів, молодих учених та молодих спеціалістів “Сучасні проблеми суднової енергетики” (Миколаїв, УДМТУ, 2003 р.), “Суднова енергетика: стан та проблеми” Миколаїв, НУК, 2005 р.), Міжнародній науково-практичній конференції “Екологічна безпека об`єктів господарської діяльності” (Миколаїв, МДГУ ім. П. Могили, 2004 р.), Міжнародній науково-технічній конференції “Муніципальна енергетика: проблеми, рішення” (Миколаїв, НУК, 2005 р.).

Публікації. За темою дисертації опубліковано 9 друкованих наукових робіт, зокрема 3 статті в наукових спеціалізованих виданнях (без співавторів 1), 6 тез доповідей (без співавторів 2).

Структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, п'яти розділів, висновків, списку літератури і додатків. Загальний обсяг роботи становить 242 машинописні сторінки, серед яких 133 сторінки основного тексту, 90 рисунків, 16 таблиць, 21 сторінка списку літератури (228 найменувань) та 54 сторінки додатків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтована актуальність теми дисертації і необхідність проведення досліджень низькотемпературних корозійних процесів при спалюванні ВПЕ, наведені дані про наукову новизну і практичне значення отриманих результатів досліджень, наведена загальна характеристика роботи.

У першому розділі виконано аналіз літературних даних стосовно техніко-економічних показників СЕУ. Він показав, що, при досягнутих в останні роки істотних зниженнях питомої витрати палива в ДВЗ та ГТД, у ДК, витрати палива на які (особливо на танкерах) досягають практично половини витрати палива на головний двигун (ГД), не впроваджуються заходи, які забезпечують підвищення їх ККД, що знаходиться на рівні 80…84Це обумовлено НТК, інтенсивність якої обмежує вих на рівні 150...180 °С. Розглянуто конструкції застосовуваних у даний час ДК і УК та заходи, що спрямовані на підвищення їх надійності і техніко-економічних показників. У топках ДК можливе спалювання нафтозалишків у вигляді ВПЕ (як вторинних енергоресурсів), кількість яких особливо суттєва при експлуатації танкерів.

Проведений аналіз заходів, що спрямовані на зменшення вмісту токсичних речовин у димових газах котлів, ДВЗ, ГТД (особлива увага приділена термомеханічним методам – упорскуванню води і пари, використанню ВПЕ). Автори робіт, де приведені нечисленні відомості про якісну зміну характеру НТК при застосуванні згаданих заходів, не пов'язують зниження інтенсивності забруднення і корозії зі зміною концентрації NOx і вмісту в них NO і NO2, в той час як від їх співвідношення в димових газах змінюється розчинність оксидів азоту в сірчаній кислоті, що може вплинути на інтенсивність корозії. Так, у сірчанокислотному виробництві за нітрозним механізмом абсорбція оксидів азоту розчином сірчаної кислоти покращує умови служби сталевої апаратури, оскільки оксиди азоту, що містяться в кислоті, пасивують сталеві поверхні. Розглянуто основні закономірності НТК як електрохімічного процесу і проаналізовано вплив різних чинників на кінетику його розвитку.

Наведені дані про теплові втрати та ККД котлів. Під час спалювання ВПЕ спостерігається зростання ККД при W r до 10...15(і навіть 20

Усе це дозволило сформулювати основні завдання дослідження.

Другий розділ присвячений опису та аналізу застосованих методів досліджень шляхів підвищення ефективності роботи суднових котлів, методик експериментальних досліджень. Для досягнення поставлених у роботі цілей з підвищення ефективності роботи котлів при спалюванні ВПе необхідне застосування аналітичних та експериментальних методів досліджень. Дослідження інтенсивності НТК проводилось на експериментальній установці (рис. ), яка забезпечує постійність параметрів процесів, що дає можливість чітко і достовірно оцінити вплив складу палив і режимних чинників на швидкість корозії. Паливна система забезпечує подачу до пальника 1…3 кг/год мазуту або емульсії з в'язкістю 2,0…2,5? ВУ. Підготовка ВПЕ до спалювання здійснювалася в окремій установці. Були проведені спеціальні дослідження якості і стабільності одержуваних емульсій, а також дисперсності при розпилюванні палива і ВПЕ ротаційними форсунками, що знаходилась на рівні 30...50 мкм.

Аналіз складу димових газів здійснювався за допомогою газоаналізаторів ГХП-3М, УГ-2, ОКСИ-5М, хроматографа “Газохром ”: на виході з топки для оцінки якості і постійності режиму горіння, а також до і після робочої ділянки з метою дослідження НТК для контролю можливого присосу повітря та оцінки зміни складу газів по довжині газоходу. Для дослідження процесів горіння в окремих точках по довжині і перерізу топки проводився відбір газів за допомогою спеціальної охолоджуваної водою трубки. Безперервний контроль стабільності горіння здійснювався за температурою газів на виході з топки.

В області температур газів 980…800 °С встановлено робочу ділянку труб-зразків для досліджень високотемпературної корозії (ВТК), в області температур біля 350 °С - робочу ділянку труб-зразків для дослідження НТК. Охолодження зразків для дослідження процесів НТК здійснювалось водою або маслом, що подавалось від чотирьох термостатів залежно від необхідної температури зразка. Зразок для дослідження швидкості корозії являв собою трубку довжиною 23 мм із зовнішнім діаметром 25 мм та товщиною стінки 2,0...2,5 мм. Збірка складається з трьох таких зразків з встановленими між ними сталевими прокладками з закарбованими термопарами. Збиток маси металу m унаслідок корозії визначався гравітаційним методом за різницею мас до і після досліду. Зважування здійснювалося за допомогою аналітичних терезів АДВ-200.

Тривалість дослідів складала від 2 до 100 год. Збиток маси зразка в цьому випадку внаслідок корозії був достатнім для визначення швидкості корозійного процесу з необхідною точністю до 10Швидкість корозії K, г/(м2·год), поверхні металу F, м2, при певній температурі стінки трубки за час ?, визначалась за формулою K m/(F). Обробка результатів експериментальних досліджень здійснювалась за допомогою комп'ютерної універсальної статистичної графічної системи STATGRAPHICS.

Для оцінки впливу оксидів NOx на інтенсивність НТК і з'ясування механізму цього процесу проводився аналіз складу конденсату на поверхні нагріву з tст, нижчою від ТТР. Масопотік кислоти до поверхні та її концентрація визначалися гравітаційним методом і шляхом титрування розчину. Вміст аерозолю сірчаної кислоти визначався шляхом його відбору на фільтр з пористого скла в області температур газів 200…300 °С.

Оптимізація параметрів роботи суднових котлів можлива на основі аналітичних досліджень їх ККД при вихі з урахуванням експериментальних та літературних даних щодо величини і зміни теплових втрат, інтенсивності теплообміну і корозійних процесів в елементах котлів. На основі взаємозв'язків між теплохімічними процесами під час горіння палив і ВПЕ при впровадженні заходів щодо зниження емісії шкідливих речовин, які впливають на корозійні властивості димових газів і на техніко-економічні показники котлів, побудована укрупнена модель процесів, що розглядаються як основа зіставлення надійності роботи, екологічних та економічних

показників котлів при спалюванні ВПЕ з різним вмістом сірки і води при зміні та вих.

У третьому розділі розглянуто вплив вмісту води в паливі або водяної пари, яка впорскується окремо в топку, на якість горіння (вміст СО, Н2, СН4) і токсичність димових газів (вміст NOx, SO2), яка визначає також їх корозійні властивості. Дослідження на експериментальній установці при спалюванні мазуту М40 (S r ,8 %, W r = 2) з  = ,5, при спалюванні ВПЕ на основі цього мазуту з W r, що дорівнювала 15 і 30і при введенні до кореня факела водяної пари на рівні W r показали, що вміст СО, Н2 і СН4 в димових газах при спалюванні ВПЕ і впорскуванні пари збільшується, але тільки в початковій фазі горіння. При цьому (особливо при спалюванні ВПЕ) поліпшується процес горіння, що приводить до зниження емісії продуктів неповного горіння і, отже, до зменшення теплових втрат. Концентрація NOx знижується: при впорскуванні водяної пари на 14…30при спалюванні ВПЕ із вмістом води до 30– в 3 рази, що пов'язано не тільки зі зниженням температури в топці, але і збільшенням вмісту Н2 і СО, переважне окиснення яких знижує інтенсивність окиснення N2 через дефіцит атомарного кисню, що утворюється. Було встановлено, що при спалюванні ВПЕ у NOx збільшується частка NO2. Результати досліджень вмісту NOx, SO2, аерозолю Н2SO4 в потоці димових газів при збільшенні W r в емульсії до 30% (рис. ,а) показали, що вміст NOx, SO2 зменшується, а аерозолю Н2SO4 зростає. Сумарна токсичність Ф має мінімум при W r  25Спеціальні дослідження на котлі Е-1/9, після якого був установлений конденсаційний економайзер, підтвердили отримані результати. За наявності конденсату на поверхні нагріву з температурою нижчою від ТТР, відбувається процес абсорбції NOx, що приводить до зменшення його емісії в атмосферу в 1,4…2,6 разу залежно від навантаження котла і вмісту СО в димових газах. Зростання частки NO2 в суміші NOх призводить до збільшення розчинності оксидів азоту в конденсаті на поверхні нагріву, що може змінити інтенсивність корозії металу.

У четвертому розділі наведені результати досліджень НТК при спалюванні ВПЕ і стандартних палив. Усього було проведено 25 серій дослідів при S r ,7…2,0 ,01…1,5, W r = ,0…30,0Було проведено 2 серії дослідів при впорскуванні води і пари в корінь факела в кількостях, що еквівалентні W r 

Дослідження кінетики НТК (за питомим збитком металу G) при забезпеченні сталості параметрів процесів горіння і корозії дозволяють істотно скоротити тривалість трудомістких корозійних досліджень. Графіки і рівняння регресії, що одержані при обробці результатів експериментів двох режимів, наведені на рис. . Як показали дослідження, час стабілізації швидкості корозії (особливо при спалюванні ВПЕ) складає 2…4 год. Це дозволяє оцінити рівень корозійного процесу і прогнозувати його розвиток протягом 2…12 год.

На підставі залежностей G f (), які одержані в області “кислотного” корозійного піка при tст 105…115 °С, за даним 8-годинних дослідів були побудовані залежності збитку металу G від S r і W r в емульсії і величини (рис. ). Незначне зростання G залежно від і S r, зближення кривих G f (W r) при W r та різному вмісті сірки можна пояснити тільки створенням умов пасивації металу при цьому вмісті води в емульсії. При введенні в топку розпиленої води або водяної пари значення G вище, ніж при спалюванні ВПЕ. Вибір повного факторного ротатабельного плану (як одного з методів математичного моделювання) надав можливість оцінити сумісний вплив розглянутих трьох чинників на величину G (рис. ). Найбільше впливає на величину G вміст води W r у ВПЕ, потім і S r. Графіки головних ефектів і взаємодій, контурний графік свідчать, що найменше значення G може бути при W r …35S r  ,35і  ,25.

Кількісна оцінка інтенсивності НТК проводилася за значеннями миттєвої швидкості корозії KM d(G)/d Md()/d і середньої швидкості за проміжок часу  2 – 1, яка визначається за формулою

.

Для оцінки достовірності одержаних регресійних рівнянь, що прогнозують процес корозії, порівняння швидкостей корозії, а також впливу накопиченого шару продуктів корозії і сталої пасивації поверхні металу були проведені дослідження НТК при  год. Одержані залежності K = f (tст) (рис. ) показують, що зі зменшенням швидкість корозії (особливо в області “кислотного піка” при tст …115 °С) знижується. При спалюванні ВПЕ з W r і підвищеному (1,45) швидкості корозії в 1,5 разу нижчі, ніж при  ,01 та практично відсутньому “піку” корозії.

Для режиму спалювання ВПЕ при W r S r ,8 ,45 одержане прогнозоване значення середньої швидкості корозії за 88 год експерименту складає 0,181 г/(м2·год) (дані експерименту 0,178 г/(м2·год) при tст 0 °С, тобто розбіжність становить до 2

Для підтвердження достовірності отриманих результатів дослідження кінетики корозії (експериментальних даних і прогнозних розрахунків), що одержані для режимів спалювання ВПЕ, були виконані аналогічні прогнозні розрахунки для режиму спалювання стандартного мазуту М100 (W r ,0 %, S r ,0при  = ,025, що дало можливість порівняти дані прогнозу з власними експериментальними даними при  год і з результатами досліджень за 100 і 1115 год на діючих котлах (літературні дані). За 100 год прогнозоване значення Kсер 0,56 г/(м2·год), при експерименті K ,58 г/(м2·год), тобто розбіжність складає 3,6що повністю узгоджується з літературними даними. Це свідчить про достовірність отриманих на експериментальній установці результатів корозійних досліджень і результатів прогнозних розрахунків при спалюванні ВПЕ.

Для отримання порівняльних характеристик і з'ясування механізму НТК були проведені комплексні дослідження при спалюванні ВПЕ і стандартного мазуту з W r, що дорівнюють 2, 10, 15, 17 %; S r = ,5…2,0і  ,03…1,5 при  …8 год, які показали, що швидкість корозії K при спалюванні ВПЕ істотно знижується (в області “кислотного піка” в 1,8 разу при   год і в 5 разів при   год через утворення малопроникної для кислоти плівки сульфатів і досягнення сталого рівня пасивації) і знаходиться на рівні, який досягається при спалюванні стандартного мазуту з мінімальними (1,03…1,04) (літературні дані); загальні масопотоки сірчаної кислоти при спалюванні ВПЕ і стандартного палива практично рівні, а кількість Н2SO4, що залишилася на поверхні, при спалюванні ВПЕ більша (внаслідок зниження швидкості корозії). При спалюванні емульсії змінюється характер відкладень, які стають вологішими і багатошаровими: верхній шар сірого кольору, імовірно, нітрозилсірчаної кислоти, під ним шар сажі і продуктів корозії чорного кольору, а безпосередньо на поверхні металу щільна плівка продуктів корозії, яка розповсюджується в зону “кислотного піка” (tст …120 °С) (рис. ), що, очевидно, обумовлює зниження швидкості корозії. Із збільшенням вмісту води в емульсії кількість поглинених конденсатом оксидів азоту (у перерахунку на HNO3) зростає, що приводить, на нашу думку, до посилення пасивації металу. Мінімальному значенню вмісту Fe3+ у відкладеннях відповідає максимальне значення швидкості корозії, а максимальному значенню вмісту Fe3+ – мінімальне її значення, що підтверджує вплив на інтенсивність корозії явища пасивації.

За даними досліджень (з урахуванням результатів 100-годинних дослідів та аналітичних досліджень впливу змінних значень і tст) були побудовані залежності K = f (tст) при  год (рис. 7), які показують, що при спалюванні ВПЕ з W r за різних режимів ( ,15...1,45) і S r до 2,0у межах tст ...140 °С швидкість корозії знаходиться на рівні 0,2 мм/рік і її значення менше, ніж при спалюванні необводненого палива навіть за низьких ?, і при цьому практично не спостерігається “кислотний пік” корозії. За результатами проведених досліджень і розрахунків одержані залежності K f (W r) при спалюванні ВПЕ з W r від 4 до 30в чотирьох зонах температур стінки (рис. , б): 1) точки роси (130 °С); 2) “кислотного піка” (115 °С); 3) мінімуму корозії (80…100 °С);
4) другого “піка” корозії (60…70 °С).

За даними залежностей K = f (tст) і K = f (W r) при  год з'являється можливість визначити вміст W r в емульсії, при якому забезпечується прийняте допустиме значення швидкості корозії Kдоп в області “кислотного піка”, а також мінімальну в області другого “піка” корозії, при якій забезпечується прийняте Kдоп. Завдяки переважному і протилежному (в порівнянні з ) впливу вмісту W r у ВПЕ, є можливість, збільшуючи W r в емульсії до 30знизити швидкість корозії. Спалювання ВПЕ з W r= дозволить також понизити вимоги до регулювання процесу горіння в суднових ДК в широких межах, оскільки швидкість НТК знаходиться в допустимих межах навіть при високих , і зменшити вих, що може компенсувати зниження ККД котлів при спалюванні ВПЕ з великим водовмістом.

У п`ятому розділі розглянуто шляхи підвищення ефективності роботи котлів і СЕУ при спалюванні ВПЕ з різним вмістом W r. Для визначення раціонального водовмісту ВПЕ необхідно враховувати зміну характеру всіх процесів у котлах (горіння, теплохімічні явища і теплообмін у газоходах), а не тільки збільшення втрат теплоти qвип на випаровування води і втрати qп при вих >  С. При спалюванні емульсій відбувається збільшення теплових втрат (q = qвип + qп + q2), і тому для збереження і збільшення ККД необхідно забезпечити умови, щоб q  0, що можливо при зменшенні значень не тільки , але і вих в зв’язку зі зниженням інтенсивності НТК. Проведені аналітичні дослідження дозволили одержати аналітичні залежності для визначення температури вих і мінімального значення при спалюванні ВПЕ, які забезпечують цю умову. Одержані залежності впливу і вих на величини теплових втрат при збільшенні W r, які надають можливість визначити умови збереження ККД і навіть його підвищення при спалюванні ВПЕ.

Проведено розрахункове дослідження техніко-економічних показників ДК з економайзером і газовим повітропідігрівником (ГПП) та УК трьох тисків. При спалюванні ВПЕ в котлі, спроектованому спеціально для спалювання ВПЕ з більшими розмірами поверхонь нагріву, з'являється можливість істотно підвищити ККД котла при W r більше 10за рахунок зменшення вих при одночасному підвищенні надійності роботи поверхонь нагріву внаслідок зниження НТК. На ЕОМ були проведені розрахунки теплових балансів ДК. З урахуванням втрат q2, qвип, qп і власних експериментальних значень q3, q4 залежно від W r в емульсії значення ККД котлів при вих 110…170 °С тільки через зменшення втрат q3 і q4 зростають при збільшенні W r в емульсії до 10(рис. 8).

При одночасному зменшенні ? і вих можливості збереження і навіть збільшення ККД розширюються. Критерієм вибору оптимальної температури вих у процесі розрахунків ДК з ГПП був прийнятий мінімум розрахункових річних витрат, при визначенні яких ураховувалася вартість частини поверхні ГПП, схильної до корозії, величина якої змінюється залежно від розподілу температур металу і газів (оптимальна вих при спалюванні ВПЕ з W r складає 105 °С).

У зв'язку з можливістю при спалюванні ВПЕ підводити до економайзера котла живильну воду з температурою 70…80 °С (завдяки зниженню НТК) рекомендується в утилізаційних контурах ДВЗ і ГТД передбачати підведення води з теплого ящика безпосередньо на вхід економайзера УК. Це дає можливість знизити вих на виході з УК зі 160 до 90…110 °С, що забезпечує збільшення глибини утилізації з 35 до 60…65залежно від сумарного ДВЗ або ГТД.

Можливість зниження вих до 90...110 °С унаслідок зниження інтенсивності НТК дозволяє істотно (до 93підвищити ККД ДК без проведення спеціальних заходів щодо захисту НТП від корозії. Збільшення паропродуктивності УК забезпечить додаткову економію палива в ходових режимах суден. На танкерах з урахуванням використання нафтозалишків у вигляді ВПЕ робота ДК практично повністю забезпечується за рахунок власних енергоресурсів судна.

На основі одержаних у результаті досліджень залежностей швидкості корозії, емісії шкідливих речовин і токсичності димових газів, значень теплових втрат, ККД і витрат палива від W r в емульсії, що спалюється при різних і вих, побудована номограма (рис. 9), яка пов'язує між собою швидкість корозії при заданому водовмісті емульсії та екологічні й економічні показники, що дозволяє оптимізувати роботу котлів у комплексі СЕУ.

ВИСНОВКИ

1. Отримано рішення важливої для суднової енергетики науково-прикладної задачі підвищення надійності і довговічності суднових котлів при спалюванні ВПЕ за рахунок зниження інтенсивності низькотемпературної корозії (НТК) до економічно прийнятного рівня (0,2…0,3 мм/рік) при температурах поверхонь нагріву, нижчих за ТТР (до 70...80 °С), що забезпечує комплексне використання палив і вторинних енергоресурсів.

2. Уперше одержані залежності збитку металу НТП суднових котлів унаслідок корозії від вмісту сірки в паливі G=f (S r), надлишку повітря G=f () і водовмісту емульсії G=f (W r) при спалюванні ВПЕ, які можуть бути використані у вигляді порівняльних характеристик інтенсивності низькотемпературної корозії на відповідних режимах роботи котлів, а також для прогнозування довговічності суднових котлів.

3. Уперше виявлені закономірності перебігу процесів низькотемпературної корозії в області температур стінки tст ...150 °С при спалюванні ВПЕ з водовмістом W r до 30при різних режимах: коефіцієнтах надлишку повітря  ,15...1,45 і вмісту сірки S r в паливі до 2,0які показують, що швидкість корозії майже в 5 разів нижча, ніж при спалюванні необводненого палива навіть при низьких надлишках повітря, при практично відсутньому "кислотному піку" корозії.

4. Отримані залежності швидкості корозії від температури стінки K = f (tст) при   год практично характеризують реальну інтенсивність корозійних процесів при експлуатації котлів між періодами очищеннями, а отже і термін служби суднових котлів. Установлено, що середнє значення швидкості корозії Kсер при спалюванні ВПЕ з водовмістом W r  % і підвищеному значенні  (1,45) в 1,5 разу нижче від Kсер при  ,01 у разі спалювання необводненого палива.

5. При спалюванні ВПЕ з W r близько 30навіть з підвищеними ? при зниженні температури стінки до 70…80 °С досягаються зменшенням рівня забруднення навколишнього середовища, підвищення надійності роботи котлів, збільшення міжремонтного періоду, зниження витрат на ремонт низькотемпературних поверхонь нагріву, зниження вимог до регулювання величини ? в автоматиці горіння.

6. Побудована на підставі узагальнення результатів експериментальних иа аналітичних досліджень номограма, яка пов’язує швидкість корозії при використанні ВПЕ та екологічні й економічні показники, спрямована на розробку режимних карт для організації оптимальних режимів експлуатації суднових котлів, а також на використання при їх проектуванні.

7. Розроблено раціональні схемні рішення УК і ВК. Установлено, що спалювання обводненого палива необхідно проводити в спеціально

проектованих під його використання котлах з урахуванням зниження швидкості НТК, зменшення температури вихідних газів вих і , посилення інтенсивності теплообміну, що розширює можливості збереження і навіть збільшення ККД (до 93при вмісті води у ВПЕ до 40

8. Розроблені наукові основи методики оцінки надійності НТП за результатами досліджень інтенсивності НТК, які дають можливість установлення ресурсу роботи металу, значення температури вихідних газів і ККД котлів.

9. Використання нафтозалишків і відходів підготовки палива у вигляді ВПЕ, економія палива при спалюванні ВПЕ у ГД і ДК, можливість зменшення вих внаслідок зниження інтенсивності НТК і відповідно істотне підвищення ККД ДК, збільшення глибини утилізації вихлопних газів до 65 % дозволяють практично повністю забезпечити роботу ДК танкерів протягом рейсу за рахунок власних енергоресурсів.

10. Отримані результати можуть бути використані також і в стаціонарній енергетиці при спалюванні всіх видів органічного палива, нафтовмісних вод тощо.

Основні результати дисертації, опубліковані у наукових спеціалізованих виданнях:

1.

Горбов В.М., Горячкин А.В. Исследование интенсивности коррозионных процессов при сжигании водомазутных эмульсий // Зб. наук. праць УДМТУ. – Миколаїв: УДМТУ, 2003. – № 5(391). –
С. –95.

2.

Горячкин А.В. Влияние содержания влаги в зоне горения на эмиссию оксидов азота и серы // Наук. праці: Наук.-метод. журнал. – Миколаїв: Вид-во МДГУ ім. П. Могили, 2004. – Т. , вип. 18, Техногенна безпека. – С.27–38.

3.

Горбов В.М., Горячкин А.В. Влияние состава и содержания оксидов азота и серы в газах на процессы в элементах ГТУ // Наук. праці: Науково–методичний журнал. Техногенна безпека. – Миколаїв: Вид-во МДГУ ім. П. Могили, 2005. – Т.43, вип.30. – С. 119–127.

Основні публікації, в яких додатково викладено зміст дисертації:

4.

Горбов В.М., Горячкин А.В. Утилизация теплоты дымовых газов при сжигании водотопливных эмульсий // Проблемы энергосбережения и экологии в судостроении: Тез. докл. 2-й Междунар. науч.-техн. конф. – Николаев: УГМТУ, 1998. – С. 20–21.

5.

Горячкин А.В. Влияние состава оксидов азота на процессы в элементах ГТУ // Сучасні проблеми суднової енергетики: Матер. Міжнар. наук.-техн. конф. студентів, аспірантів, молодих учених та молодих спеціалістів. – Миколаїв: УДМТУ, 2003. – С. 98–100.

6.

Горбов В.М., Горячкін А.В. Шляхи підвищення екологічних та економічних показників котлів при спалюванні водопаливних емульсій // Екологічна безпека об’єктів господарської діяльності: Тези допов. до Міжнар. наук.-практ. конф. – Миколаїв: Вид-во МДГУ ім. П. Могили, 2004. – С. 81–83.

7.

Горячкин А.В. Исследование кинетики низкотемпературных коррозионных процессов при сжигании водомазутных эмульсий // Суднова енергетика: стан та проблеми: Матер. Міжнар. наук.-техн. конф. студентів, аспірантів, молодих учених та молодих спеціалістів. – Миколаїв: НУК, 2005. – С. 93–94.

8.

Горбов В.М., Горячкин А.В. Повышение экономических, экологических характеристик и надежности работы котлов при сжигании водомазутных эмульсий // Матер. Міжнар. наук.-техн. конференції "Муніципальна енергетика: проблеми, рішення". – Миколаїв: НУК, 2005. – С. 57-61.

9.

Горбов В.М., Горячкин А.В. О повышении КПД вспомогательных котлов при сжигании водомазутных эмульсий // Матер. 4-й Междунар. науч.-техн. конф. "Проблемы экологии и энергосбережения в судостроении". – Николаев: НУК, 2005. –
С. .

Особистий внесок здобувача в роботах, які опубліковані в співавторстві: 1] – проведення досліджень корозійних процесів та обробка їх результатів; 3] – проведення експериментів, обробка їх результатів; 4] – знаходження взаємозв'язку зниження швидкості корозії і глибини утилізації; 6] – розробка конструктивних схем допоміжних та утилізаційних котлів і розрахунки їх теплових балансів при спалюванні ВПЕ; 8] – розробка критерію оптимального водовмісту ВПЕ з позицій еколого-економічної ефективності їх спалювання; 9] – розгляд чинників, що визначають ККД котлів при спалюванні ВПЕ.

АНОТАЦІЯ

Горячкін А.В. Підвищення ефективності суднових котлів при спалюванні водопаливних емульсій. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.08.05 – суднові енергетичні установки. – Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, Миколаїв, 2007.

Дослідження, проведені на основі запропонованої моделі теплотехнічних і термохімічних процесів, показують, що спалювання ВПЕ з водовмістом W r близько 30надає можливість одночасно вирішувати задачі підвищення надійності роботи суднових котлів, захисту навколишнього середовища, забезпечення енергозбереження при спалюванні важких залишкових палив, що підтверджується результатами експериментальних та аналітичних досліджень. Збільшення частки NO2 в NOx до 33при спалюванні ВПЕ сприяє зростанню розчинності оксидів азоту в конденсаті сірчаної кислоти на поверхні, що приводить до зниження інтенсивності НТК. Експериментально отримані залежності збитку металу від вмісту сірки ?G f (S r), надлишку повітря ?G f (), водовмісту емульсії G f (W r), а також залежності швидкості корозії від температури стінки K = f (tст) і вмісту води у ВПЕ K = f (W r). В області температур стінки 70...150 °С при спалюванні ВПЕ з водовмістом W r за різних режимів ( = ,15…1,45) і вмісту сірки S r до 2,0 % швидкість корозії нижча, ніж при спалюванні необводненого палива навіть при низьких та практично відсутньому “кислотному піку” корозії.

На основі отриманих результатів побудовано номограму, яка надає можливість визначення надійності і довговічності (ресурсу) НТП, максимальних значень ККД суднових котлів і мінімальних витрат палива, вмісту шкідливих речовин у газах та їх токсичності. Вона може бути покладена в основу розробки режимних карт для організації оптимальних режимів експлуатації котлів і використана при проектуванні котлів.

Зниження інтенсивності НТК при спалюванні ВПЕ дозволяє підвищити ККД ДК до 93глибину утилізації – до 65забезпечити роботу ДК танкерів протягом рейсу за рахунок власних енергоресурсів судна.

Ключові слова: суднова енергетична установка, допоміжний та утилізаційний котли, водопаливна емульсія, низькотемпературна корозія, надійність і довговічність, зниження токсичності, підвищення ККД.

АННОТАЦИЯ

Горячкин А.В. Повышение эффективности судовых котлов при сжигании водотопливных эмульсий. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.08.05 – судовые энергетические установки. – Национальный университет кораблестроения имени адмирала Макарова, Николаев, 2007.

Поставленные в работе цели поиска возможностей повышения эффективности работы котлов при сжигании ВТЭ достигнуты благодаря применению экспериментальных и аналитических методов проведения исследований. Эффективность горения ВТЭ возможно оценить только путем проведения экспериментальных исследований по содержанию СО, Н2, CH4, уровню эмиссии NOx и SOx, интенсивности низкотемпературных коррозионных процессов. Проведение исследований на экспериментальной установке, на которой обеспечивается постоянство параметров процессов, дает возможность четко и достоверно оценить влияние состава топлив и режимных факторов на горение и скорость коррозионных процессов.

Исследования при сжигании ВТЭ с водосодержанием W r, равным 15 и 30 % и при вводе водяных паров к корню факела на уровне W r показали, что улучшается процесс горения, снижается эмиссия продуктов неполного горения, и, следовательно, уменьшаются тепловые потери. При увеличении W r в эмульсии до 30 % содержание NOx и SO2 уменьшается, а аэрозоля Н2SO4 растет. Суммарная токсичность Ф имеет минимум при W r   %. Концентрация NOx снижается: при впрыске водяного пара на 14…29%, при сжигании ВТЭ с содержанием воды до 30 % – в 3 раза. При сжигании ВТЭ доля NO2 в NOx увеличивается до 33 %. Рост доли NO2 в смеси NOх приводит к увеличению растворимости оксидов азота в конденсате на поверхности нагрева, что может изменить интенсивность коррозии металла.

Проведено 25 серий опытов при содержании серы S r от 0,7 до 2,0при коэффициенте избытка воздуха от 1,01 до 1,5, при водосодержании эмульсии W r от 2,0 до 30,0 %, 2 серии опытов при впрыске воды и пара в корень факела в количествах, эквивалентных W r = 30Как показали исследования кинетики НТК (по удельной убыли металла ?G) время стабилизации скорости коррозии (особенно при сжигании ВТЭ) составляет 2…4 ч, что позволяет оценить уровень коррозионного процесса и прогнозировать его развитие по результатам исследований в течение 2…12 ч.

Для оценки достоверности полученных регрессионных уравнений кинетики коррозионного процесса проведены исследования НТК при  = 100 ч, которые подтвердили результаты прогноза развития НТК и позволили достоверно оценить скорость коррозии при ? = 1000 ч.

Получены зависимости


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ПЛАНЕТАРНІ ХВИЛІ У РОЗПОДІЛІ ЗАГАЛЬНОГО ВМІСТУ ОЗОНУ НАД АНТАРКТИКОЮ - Автореферат - 25 Стр.
МОТИВАЦІЙНИЙ МЕХАНІЗМ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ТРУДОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ - Автореферат - 29 Стр.
Вимірювання гранулометричного складу порошкоподібних речовин з використанням лазерного випромінювання - Автореферат - 19 Стр.
НАУКОВІ ОСНОВИ ВДОСКОНАЛЕННЯ АДАПТИВНОЇ МЕХАНІЗОВАНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ЗБИРАННЯ ЛЬОНУ–ДОВГУНЦЯ - Автореферат - 43 Стр.
ДИФУЗНИЙ ТОКСИЧНИЙ ЗОБ У ДІТЕЙ ТА ПІДЛІТКІВ: ОСОБЛИВОСТІ КЛІНІЧНОГО ПЕРЕБІГУ, ХІРУРГІЧНЕ ЛІКУВАННЯ ТА МОРФОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА - Автореферат - 31 Стр.
Вплив нітратно-нітритного токсикозу на активність системи антиоксидантного захисту організму бичків та його корекція - Автореферат - 28 Стр.
ІМУНОСТИМУЛЯЦІЯ КУРЧАТ ЕКСТРАКТОМ ЛІМФОЇДНИМ ПТАХІВ-РЕКОНВАЛЕСЦЕНТІВ ПРИ ЩЕПЛЕННІ ПРОТИ НЬЮКАСЛСЬКОЇ ХВОРОБИ - Автореферат - 25 Стр.