У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД “

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ВАДИМА ГЕТЬМАНА”

Герасименко Олена Сергіївна

УДК: 657.356.3:657.356.6

МЕТОДИКА СКЛАДАННЯ КОНСОЛІДОВАНОЇ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ ТА АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІЯЛЬНОСТІ ДОЧІРНІХ ПІДПРИЄМСТВ

Спеціальність 08.00.09 – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит

(за видами економічної діяльності)

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

КИЇВ – 2007

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано на кафедрі обліку підприємницької діяльності Державного вищого навчального закладу “Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана” Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: | кандидат економічних наук, доцент

Небильцова Оксана Володимирівна,

Державний вищий навчальний заклад “Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана”,

доцент кафедри обліку підприємницької діяльності

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор

Швець Віктор Григорович,

Київський національний університет імені Тараса Шевченка,

завідувач кафедри обліку і аудиту

кандидат економічних наук, професор

Шатковська Людмила Станіславівна,

Національний аграрний університет (м. Київ),

професор кафедри аудиту

Захист відбудеться “7” грудня 2007 р. о 16-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.006.06 у ДВНЗ “Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана” за адресою 03680, м.Київ, пр.Перемоги, 54/1, ауд.203.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці ДВНЗ “Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана” за адресою 03113, м.Київ, вул.Дегтярівська, 49-Г , ауд.601.

Автореферат розісланий “7” листопада 2007 року.

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради, кандидат технічних наук, професор | О.Д. Шарапов

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Сучасні еволюційні процеси характеризуються швидкими темпами розвитку і глобалізацією всіх проявів життя. Вектор економічної еволюції, обгрунтований впливом технічного прогресу, активною конкуренцією і централізацією фінансових ресурсів, привів до стрімкої концентрації капіталу. Одним із основних наслідків даного процесу можна вважати виникнення різноманітних форм об’єднань підприємств, розвиток яких пройшов шлях від формування місця в економіці окремих країн до інтеграції у світогосподарський простір і утворення системи “великого бізнесу”.

Розвиток даних процесів в Україні спричинено дещо іншими факторами, зокрема впливом активної економіки соціалізму. В УРСР було засновано значну кількість централізованих об’єднань, при чому мотивація їхнього створення була визначена не стільки ринковими умовами і потребами країни, скільки “побажаннями уряду” і пріоритетними напрямами розвитку економіки всього СРСР.

З початком процесу перетворень і виходом України із системи соціалістичних республік більшість з цих підприємств опинилась в ситуації економічної невизначеності, оскільки не змогла пристосуватись до ринкових умов.

Прискорення реформаційних процесів в Україні обумовило виникнення нових форм об’єднань підприємств, які краще пристосовані до реалій економічної дійсності і набули широкого поширення в розвинених країнах. Серед таких об’єднань особливо можна виділити групи підприємств, які ідентифікуються як економічне об’єднання юридично самостійних підприємств.

Ці об’єднання характеризуються наявністю оптимальної системи реагування на зміни ринкової кон’юнктури, можливістю здійснення діяльності в різних напрямах, ефективною організацією внутрішніх взаємовідносин тощо. Однією із особливостей даних підприємств є необхідність підготовки консолідованої фінансової звітності, яка має розкривати інформацію про загальний фінансовий стан, результати господарської діяльності і рух грошових коштів групи як єдиної економічної одиниці.

Організація процесу підготовки консолідованої фінансової звітності вимагає чіткого нормативного регулювання і значної уваги, особливо у зв’язку з тим, що цей різновид звітності є достатньо новим для України. Негативним моментом при цьому є також недоопрацьованість вітчизняного законодавства з даних питань, наявність протиріч у діючих нормативних актах.

З огляду на такий стан справ, питання дослідження мотивації складання консолідованої фінансової звітності займають одне з провідних місць у системі дослідження основних моментів міжнародного бухгалтерського обліку і звітності, що підтверджується численними науковими працями вітчизняних та зарубіжних вчених. Серед них можна виділити таких, як: В.В. Сопко, В.І. Єфіменко, Ю.А. Кузьмінський, Л.І. Лук’яненко, Ф.Ф. Бутинець, Н.М. Ткаченко, С.Ф. Голов, О.Й Пасхавер, В.Г. Швець, Л.С. Шатковська, В.Ф. Палій, Л.В. Горбатова, В.С. Плотніков, В.В.Шестакова, Р.Х. Нельсон.

Слід окремо відзначити також, що визначальними факторами успішного функціонування груп підприємств є організація ефективної господарської діяльності, розбудова системи менеджменту, забезпечення конкурентоспроможності продукції, відповідності технологій вимогам науково-технічного прогресу, планування майбутньої діяльності підприємства і прогнозування її результатів. Виконання масиву даних питань забезпечується прийняттям відповідних управлінських рішень, основною передумовою і джерелом яких виступає економічний аналіз і фінансовий (фінансово-економічний) аналіз, зокрема.

Зважаючи на це, аналітики-практики та науковці приділяють дослідженню питань економічного і фінансового аналізу значну увагу. Проблемами, що пов’язані із організацією і проведенням аналізу на підприємстві, займаються такі вітчизняні і зарубіжні вчені та практики, як: М.Г. Чумаченко, Є.В. Мних, В.М. Івахненко, Н.П. Шморгун, Г.В. Савицька, Л.А. Бернстайн, І.А. Бланк, А.Д. Шеремет.

Результати праці теоретиків і практиків, що зазначені вище, використані як певний теоретичний та методичний базис для проведення цього дослідження, разом із напрацюваннями автора у напрямі уточнення термінології по даній темі, дослідження загальної системи ознак і характеристик груп підприємств, розробки єдиного алгоритму підготовки консолідованої фінансової звітності, а також розгляду відмінних рис аналізу звітності груп підприємств, які внаслідок своєї значимості та недостатньої опрацьованості є особливо актуальними.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт кафедри обліку підприємницької діяльності ДВНЗ “Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана” за темою “Вдосконалення обліку, контролю в галузях економіки” (номер державної реєстрації 0106U004766). Особисто автором у рамках означеної теми розроблено пропозиції з удосконалення методики складання консолідованої фінансової звітності.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є вивчення методологічних і методичних аспектів складання консолідованої фінансової звітності за національними і міжнародними стандартами, розробка пропозицій та рекомендацій щодо вдосконалення алгоритму складання фінансової звітності консолідованих груп українських підприємств з урахуванням синергічного ефекту і створення інтегрованої інформаційної бази для проведення аналізу ефективності діяльності та розробки стратегії розвитку консолідованих груп підприємств. Реалізація поставленої в дисертаційному дослідженні мети зумовила розгляд та вирішення таких завдань:

- дослідити наукові принципи побудови фінансової звітності та виявити особливості для розкриття інформації про об’єднання підприємств (гудвіл, частка меншості, виключення внутрішньогрупових операцій, консолідована сума, встановлення контролю);

- розглянути методичні засади консолідації інтересів підприємств та розкрити взаємозв’язок між типами інтеграції підприємств у групи та відображенням результатів їхньої діяльності у фінансовій звітності, уточнити економічний термін “груп підприємств”;

- розробити систему аналітичних показників для оцінки вартості діяльності консолідованої групи підприємств;

- дати порівняльну оцінку методик складання консолідованої фінансової звітності за МСБО/МСФЗ і П(с)БО та виявити чинники, що зумовлюють виникнення розбіжностей;

- узагальнити теоретичні підходи до облікової оцінки вартості гудвілу та надати рекомендації щодо необхідності його аналітичної оцінки;

- розробити уніфікований алгоритм складання консолідованої фінансової звітності українськими групами підприємств з урахуванням синергічного ефекту;

- виокреслити характерні особливості підготовки джерел інформації при організації аналізу ефективності діяльності консолідованої групи підприємств;

- описати методику аналізу ефективності діяльності дочірніх підприємств та надати рекомендації щодо вибору материнською компанією пріоритетних напрямів фінансування;

- надати рекомендації щодо визначення справедливої вартості консолідованої групи шляхом аналітичної оцінки вартості гудвілу.

Об’єктом дослідження виступають нафто-газові підприємства України, результати їхньої виробничо-господарської діяльності, бухгалтерська звітність і первісна документація.

Предметом дослідження є комплекс теоретичних і методичних підходів до складання консолідованої фінансової звітності групами об’єднаних підприємств, а також методики аналізу ефективності діяльності за даними звітних форм.

Методи дослідження. Для реалізації поставленої в дисертаційному дослідженні мети було використано систему наукових методів, спрямованих на пізнання соціально-економічних процесів і явищ: методи наукового узагальнення, порівняння, метод системності, теоретичного синтезу - при узагальненні теоретичної сутності груп підприємств та консолідованої фінансової звітності, при аналізі вимог вітчизняного і міжнародного законодавства щодо питань підготовки консолідованої фінансової звітності, розробці алгоритму її підготовки; економіко-математичні методи та методи імітаційного моделювання, методи дедукції та індукції - при розробці системи експрес-аналізу консолідованої фінансової звітності, проведенні аналізу ефективності консолідації на прикладі потенційних дочірніх підприємств.

Інформаційною базою дослідження є закони України, положення (стандарти) бухгалтерського обліку, інші вітчизняні нормативні акти, міжнародні стандарти бухгалтерського обліку і фінансової звітності.

Наукова новизна одержаних результатів дисертаційної роботи полягає у вивченні методичних аспектів складання консолідованої фінансової звітності за міжнародними і національними стандартами, розробці пропозицій і рекомендацій щодо вдосконалення алгоритму складання фінансової звітності консолідованих груп українських підприємств з урахуванням синергічного ефекту і створенні інтегрованої інформаційної бази для проведення аналізу ефективності діяльності та розробки стратегії розвитку консолідованих груп підприємств.

Наукову новизну дисертаційної роботи визначають такі положення:

Вперше:

- запропоновано нову методику двоступеневого ранжування дочірніх підприємств з використанням пакету економічних та синергічних критеріїв. Дана методика значно вдосконалює систему вибору пріоритетних напрямів фінансування материнським підприємством, спрощує процес розрахунку загальної величини ринкової вартості групи підприємств та забезпечує ефективність визначення гудвілу;

- розроблено алгоритм підготовки консолідованої фінансової звітності, що включає в себе чотири структуровані блоки: сфера застосування, зміст та форма, аналітична база, фактор оприлюднення. Запропонований алгоритм дає можливість виявити розбіжності між вимогами міжнародних та національних стандартів та скоротити термін підготовки консолідованої фінансової звітності.

Удосконалено:

- процедури формування груп підприємств без утворення юридичної особи: запропоновано нові варіанти організації контролю дочірніх підприємств відповідно до міжнародних стандартів; на основі даних варіантів розроблено рекомендації щодо методики складання консолідованої фінансової звітності, що дозволяє врахувати синергічний ефект від об’єднання підприємств;

- діючу методику проведення експрес-аналізу звітності груп підприємств, яка, на відміну від загальноприйнятої, базується на співставленні середнього коефіцієнту, розрахованого за даними окремої звітності дочірніх підприємств та показників, визначених на основі консолідованої звітності;

- систему ранжування дочірніх підприємств. Запропоновано два ступеня ранжування: перший – грунтується на аналізі пакету економічних показників і являє собою суму значень коефіцієнтів відповідного дочірнього; другий етап ранжування проводиться на основі критеріїв доцільності присутності даного дочірнього підприємства в межах материнського. За допомогою цих етапів ранжування визначається місце дочірнього підприємства у складі групи;

- методику об’єднання облікової інформації щодо складання консолідованої звітності: на відміну від існуючих, дана методика сформована не за економічною сутністю, а за балансовими напрямами - інформація про основні активи, капітал, зобов’язання, про прибутки та збитки, а також інформація про рух грошових засобів.

Отримало подальший розвиток:

- обгрунтування необхідності оцінки гудвілу на основі затратного і доходного методу використання фінансових ресурсів групою підприємств: це необхідно для подальшого розвитку інтегрованої інформаційної бази при проведенні аналізу ефективності консолідації;

- систематизація чинних моделей аналізу потенційних дочірніх підприємств шляхом розробки комплексної класифікації, яка враховує всі протиріччя існуючих моделей аналізу та сприяє якіснішому аналізу ефективності діяльності дочірніх підприємств у складі груп;

- уточнення та класифікація факторів, що зумовлюють виникнення розбіжностей між національними та міжнародними стандартами при складанні консолідованої фінансової звітності групами підприємств. Це сприятиме гармонізації процесу передачі інформації про результати діяльності групами українських підприємств зарубіжним користувачам.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що основні положення результатів дисертаційного дослідження спрямовані на вирішення проблем, які виникли в практичній діяльності груп підприємств і орієнтовані на вдосконалення процесу складання консолідованої фінансової звітності, тобто наукові положення, обгрунтовані в цій роботі, можуть бути використані як методичне забезпечення обліку і аналізу, як інформаційні, довідкові та консультативні матеріали для менеджерів, аналітиків, бухгалтерів. Найбільший практичний інтерес являє алгоритм підготовки та складання консолідованої фінансової звітності, який поєднує в собі всі стадії даного процесу.

Результати наукових досліджень, спрямованих на вдосконалення термінології щодо проблематики консолідації, можуть бути використані при опрацюванні облікової політики груп підприємств. Розроблена методика аналізу ефективності діяльності, а також двоступеневого ранжування дочірніх підприємств може бути використана різними видами груп підприємств, а також адаптована до використання будь-якими об’єднаннями.

Основні результати дисертаційної роботи знайшли своє відображення та практичне застосування в діяльності підприємств України, що підтверджено відповідними довідками ТОВ Промислова група “Спецтехнологія” (довідка № 149 від 12.09.2007), ДК “Укртрансгаз” НАК “Нафтогаз України” (довідка № 231 від 10.08.2007).

Теоретичні положення, що викладені в дисертаційному дослідженні, застосовуються у навчальному процесі ДВНЗ “Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана” при підготовці навчально-методичних матеріалів для викладання курсів “Фінансовий облік” та “Економіка підприємств” (довідка від 03.09.2007) та у навчальному процесі комунальної науково-дослідної установи “Науково-дослідний інститут соціально-економічного розвитку міста” при проведенні курсів підвищення кваліфікації бухгалтерів (довідка № 190-52 від 12.06.2007).

Особистий внесок здобувача полягає в тому, що дисертація є самостійно виконаною, повністю закінченою науковою працею, яка містить науково-обгрунтовані теоретичні і практичні рекомендації автора з питань методики складання консолідованої фінансової звітності та аналізу ефективності діяльності дочірніх підприємств.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та наукові результати дисертації доповідались на наукових конференціях, зокрема на Всеукраїнській науково-практичній конференції студентів і молодих вчених „Методика обліку, аналізу і аудиту в контексті світової та вітчизняної практики її вдосконалення” м. Київ, 27 квітня 2005 р.; Міжнародній науковій конференції „Становлення та розвиток обліку, контролю і аналізу в Україні” м. Київ, 16 березня 2006 р.; IV Міжвузівській науковій конференції „Розвиток системи обліку, аналізу та аудиту в Україні: традиції, проблеми, перспективи” м. Київ, 28 березня 2006 р.; Міжвідомчій науковій конференції „Сучасні тенденції міжнародних економічних відносин” м. Київ, 17 травня 2006 р.; IV Всеукраїнській науково-практичній конференції „Проблеми і перспективи розвитку банківської системи України”, 10 листопада 2006 р.; науково-практичній конференції “Регіональні проблеми та перспективи розвитку риків збуту промислової продукції”, м.Київ, 6-7 грудня 2006 року; 4 Міжнародній науково-практичній конференції молодих вчених „Економічний і соціальний розвиток Україні в XXI столітті: національна ідентичність та тенденції глобалізації” м. Тернопіль, 22 лютого 2007р.; III Всеукраїнській науково-практичній конференції студентів, аспірантів та молодих вчених „Проблеми глобалізації та моделі стійкого розвитку економіки” м. Луганськ, 23 березня 2007 р.; IV-й Міжнародній науково-практичної конференції „Облік, контроль і аналіз в управлінні підприємницькою діяльністю” м. Черкаси, 11 квітня 2007 р.

Публікації. За темою дисертації опубліковано 19 наукових праць загальним обсягом 4,8 д.а., з них 10 - у наукових фахових виданнях, 9 - матеріали і тези наукових конференцій.

Структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, що включають десять підрозділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Загальний обсяг дисертації – 180 сторінок. Дисертація містить 28 таблиць на 16 сторінках, 20 рисунків на 10 сторінках, 10 додатків на 15 сторінках. Список використаних джерел налічує 170 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі розкривається актуальність теми дисертації, ступінь наукової розробленості теми, мета, предмет і методи дослідження, завдання, відображення наукової новизни та практичне значення отриманих результатів, їхня апробація та практичний внесок здобувача.

У розділі 1 “Концептуальні основи консолідованої фінансової звітності” визначено загальні наукові принципи побудови фінансової звітності та її особливості при розкритті інформації про об’єднання підприємств, особливу увагу приділено дослідженню сутності фінансової звітності, визначено її інформаційну цінність, а також основні категорії її користувачів. Запропоновано новий підхід до класифікації фінансової звітності з виокремленням її різновидів відповідно до характеристик підприємства, яке її готує (рис.1).

Розглянуто методичні засади консолідації інтересів підприємств та питання їхнього відображення у фінансовій звітності. Досліджено місце груп підприємств у системі об’єднань підприємств, а також порядок створення і діяльності груп відповідно до вимог вітчизяного та міжнародного законодавства. Уточнено термінологічний базис у частині визначення поняття „група підприємств”. Автором запропоновано визначення “Група підприємств – об’єднання юридично самостійних материнського і дочірніх підприємств на економічній основі, шляхом встановлення контролю над дочірніми підприємствами, що діє як єдиний суб’єкт господарювання і здійснює один або декілька видів діяльності”.

Рис. 1. Класифікація фінансової звітності відповідно до ознак підприємства

Запропоновано основні ознаки реалізації прав контролю з метою уникнення неможливості практичної ідентифікації материнського і дочірнього підприємств відповідно до вітчизняного нормативного базису. На основі досліджених характеристик запропоновано можливі варіанти організації системи внутрішніх взаємовідносин у групі.

Досліджено основні сутнісні відмінності між консолідованою, зведеною і окремою звітністю підприємств для обгрунтування необхідності складання консолідованої фінансової звітності групами підприємств. Зведена звітність, а також окрема звітність підприємств не виконують по відношенню до груп підприємств основну законодавчо визначену мету складання звітності: “…надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства”.

Теоретичні характеристики консолідованої фінансової звітності розглянуто відповідно до вимог нормативних актів різних країн, а також виокремлено і сформульовано основні принципи складання консолідованої фінансової звітності в Україні.

У розділі 2 “Методика складання консолідованої фінансової звітності групами українських підприємств” розглянуто основні нормативні вимоги до процесу складання консолідованої фінансової звітності та розроблено алгоритм підготовки консолідованої фінансової звітності, що включає в себе чотири структуровані блоки: сфера застосування, зміст та форма, аналітична база, фактор оприлюднення. Досліджено нормативне регулювання консолідованої фінансової звітності відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку і міжнародних стандартів бухгалтерського обліку та фінансової звітності, що обумовлено курсом нашої країни на інтеграцію до Європейського Союзу, який серед інших умов передбачає і адаптацію національного законодавства (в сфері бухгалтерського обліку, зокрема) до законодавства Європейського Союзу. Розроблено модель співвідношення між останніми змінами у вимогах міжнародних стандартів та існуючими в Україні вимогами. В роботі зауважено на тому, що основні відмінності між даними вимогами стосуються питань необхідності складання консолідованої фінансової звітності.

Значну увагу приділено питанню теоретичного визначення поняття гудвілу, а також питанням його класифікації та облікової оцінки відповідно до національних і міжнародних стандартів.

На основі проведених досліджень розроблено алгоритм підготовки та складання консолідованої фінансової звітності (рис.2), який становить чотири блоки.

Перший блок призначений для визначення меж групи, сфери і способу консолідації, що є своєрідною основою консолідованої фінансової звітності, а також для приведення у відповідність звітів підприємств-учасників групи, проведення аналітичної оцінки гудвілу.

Другий блок характеризується безпосередньо формуванням показників консолідованих фінансових звітів, здійсненням усіх необхідних процедур консолідації, а також формуванням додаткової інформації, що має бути відображена у консолідованій фінансовій звітності. На даному етапі запропоновано наведення інформації про ранги дочірніх підприємств.

Третій блок – аналітичний, він характеризується проведенням аналітичних процедур, спрямованих на визначення ефективності діяльності групи.

Четвертий блок – формування на основі отриманих результатів стратегії розвитку консолідованих груп підприємств та оприлюднення консолідованих звітів внутрішнім і зовнішнім користувачам.

Розроблений алгоритм проілюстровано практичним прикладом складання консолідованої фінансової звітності, розрахунком необхідних для коригування показників, проведенням процедур консолідації фінансових звітів, складанням робочої таблиці на основі даних підприємств України.

У розділі 3 “Аналіз ефективності діяльності дочірніх підприємств у складі консолідованих груп” розглянуто теоретичні і практичні основи проведення аналізу діяльності груп підприємств. Автором запропоновано методику аналізу ефективності дяльності груп підприємств за даними консолідованої фінансової

звітності і окремої звітності підприємств-учасників групи. Розроблено методику двоступеневого ранжування дочірніх підприємств на основі економічних та

Рис. 2. Уніфікований алгоритм підготовки та складання консолідованої фінансової звітності

синергічних критеріїв, у тому числі дочірніх підприємств, яка дозволить материнському підприємству відшукати об’єкти пріоритетного інвестування в межах групи (табл.1).

Таблиця 1

Реалізація методики ранжування дочірніх підприємств однієї галузі

з/п | Коефіцієнт | Нормативне

значення показника | Умовне значення показника | ДП1 | ДП2 | ДП3 | ДП4 | ДП4

1 | Коефіцієнт фінансової незалежності | Кф.н. | ? 0,5 | 0,5 | 0,4 | 0,5 | 0,5 | 0,4 | 0,5

2 | Коефіцієнт фінансової стабільності | Кф.с. | ? 1 | 1 | 0,8 | 1 | 1 | 0,8 | 0,9

3 | Коефіцієнт самофінансування | Кс.ф. | На вимогу керівництва | 0,5 | 0,5 | 0,4 | 0,3 | 0,45 | 0,45

4 | Коефіцієнт активної частини основних засобів | Чак | 0,7-1 | 0,8 | 0,75 | 0,6 | 0,7 | 0,65 | 0,65

5 | Рентабельність капіталу | Рк | На вимогу керівництва | 0,20 | 0,10 | 0,15 | 0,20 | 0,20 | 0,20

6 | Рентабельність власного капіталу | Рв.к. | На вимогу керівництва | 0,25 | 0,15 | 0,2 | 0,25 | 0,25 | 0,25

7 | Коефіцієнт загальної ліквідності | Кз.л. | 1-2 | 1,5 | 0,7 | 1,2 | 1,3 | 0,7 | 0,9

8 | Коефіцієнт абсолютної ліквідності | Ка.л. | 0,2-0,3 | 0,25 | 0,15 | 0,2 | 0,2 | 0,15 | 0,17

9 | Коефіцієнт корпоративності. | Кк | На вимогу керівництва | 0,2 | 0,2 | 0,2 | 0,2 | 0,2 | 0,2

10 | Коефіцієнт синергічного ефекту | 5,2 | 3,75 | 4,45 | 4,65 | 3,8 | 4,22

11 | Місце | 5 | 2 | 1 | 4 | 3

де ДП1...4 – дочірні підприємства.

Методика двоступеневого ранжування дочірніх підприємств включає в себе розрахунок коефіцієнту синергічного ефекту. Розрахунок цього коефіцієнту проводиться за такою формулою:

(1)

Тенденція до збільшення розміру даного показника вважається позитивною. Тому саме дочірнє підприємство із найбільшим розміром загального коефіцієнту займатиме перше місце, а підприємство із найменшим розміром – останнє місце.

Слід також відзначити, що нормативні значення наведених вище коефіцієнтів, а також ступінь їхньої важливості, не є однаковими для всіх підприємств. Таким чином, для груп, у складі яких наявні підприємства різної галузевої спрямованості, наприклад в складі групи є торговельні, промислові підприємства, будівельні фірми і науково-дослідний інститути, загальний коефіцієнт Кз розраховуватиметься за відповідними учасниками, об’єднаними загальними характеристиками.

В умовах необхідності проведення загального порівняння всіх дочірніх підприємств вважається доцільним рекомендувати введення поправок до даного коефіцієнту, розрахунок яких проводиться на основі таблиці 2.

Таблиця 2

Реалізація методики ранжування дочірніх підприємств різної галузевої спрямованості

з/п | Показник | Середні значення | Значення норм. Для n-ної галузі | ДП1 | ДП2 | Значення норм. Для галузі m | ДП3 | ДП4 | Значення норм. Для k-тої галузі | ДП5

1 | Коефіцієнт фін.незалежності | Q1 | n1 | x11 | x21 | m1 | x31 | x41 | k1 | x51

2 | Коефіцієнт фін.стабільності | Q2 | n2 | x12 | x22 | m1 | x32 | x42 | k2 | x52

3 | Коефіцієнт самофінансування | Q3 | n3 | x13 | x23 | m1 | x33 | x43 | k3 | x53

4 | Коефіцієнт активної частини основних засобів | Q4 | n4 | x14 | x24 | m1 | x34 | x44 | k4 | x54

5 | Рентабельність капіталу | Q5 | n5 | x15 | x25 | m1 | x35 | x45 | k5 | x55

6 | Рентабельність власного капіталу | Q6 | n6 | x16 | x26 | m1 | x36 | x46 | k6 | x56

7 | Коефіцієнт заг.ліквідності | Q1 | n7 | x17 | x27 | m1 | x37 | x47 | k7 | x57

8 | Коефіцієнт абс.ліквідності | Q1 | n8 | x18 | x28 | m1 | x38 | x48 | k8 | x58

9 | Коефіцієнт корпоративності | Q1 | n9 | x19 | x29 | m1 | x39 | x49 | k9 | x59

10 | Разом

Для порівняння загальних коефіцієнтів кінцеві показники кожного підприємства мають бути скориговані відносно до середього загального показника. Розрахунок буде виглядати таким чином:

ДПі: (2)

Отримані на основі даних розрахунів загальні коефіцієнти порівнюються із середнім (або загальноприйнятим) значенням і на цій основі на першому етапі проводиться кінцеве ранжування підприємств.

Другий етап ранжування необхідно проводити, виходячи з відповідності дочірніх підприємств таким основним узагальненим критеріям:

1. Відповідність дочірнього підприємства стратегіченому плану розвитку групи.

2. Мотивація сприяння дочірнім підприємством стратегічному плану розвитку групи.

3. Фактор корисності дочірнього підприємства у складі групи.

4. Фактор вирішення проблем групи за допомогою дочірнього підприємства.

В роботі надається повний перелік критеріїв, розроблений на основі всіх характеристик як групи в цілому, так і кожного дочірнього підприємства, зокрема.

На основі даних критеріїв, методом узагальненого оцінювання проводиться аналіз ефективності діяльності дочірніх підприємств та формується шкала ранжування (табл.3).

Таблиця 3

Оцінювання дочірніх підприємств на основі розроблених критеріїв

№ | Критерій | ДП1 | ДП2 | ДП3 | ДП4 | ДП5

1 | Наскільки консолідація з даним підприємством відповідає стратегічному плану розвитку групи | 1 | 2 | 5 | 4 | 3

2 | Чи сприяє дане підприємство здійсненню загальної місії групи | 2 | 1 | 4 | 5 | 3

3 | Наскільки присутність даного підприємства в складі учасників групи підвищує її конкурентоспроможність | 1 | 3 | 5 | 4 | 2

4 | Чи вирішуються, і яким саме чином, за допомогою даного підприємства проблемні питання для групи | 2 | 4 | 3 | 1 | 5

5 | Разом | 6 | 10 | 17 | 14 | 13

6 | Порядкове місце | 5 | 4 | 1 | 2 | 3

На основі даних, що отримані по двух етапах ранжування дочірніх підприємств проводиться загальне кінцеве ранжування і визначається місце відповідних дочірніх підприємств в складі групи.

ВИСНОВКИ

У дисертаційному дослідженні здійснено теоретичне узагальнення і запропоновано сучасне вирішення наукового завдання, яке стосується методики складання консолідованої фінансової звітності та аналізу ефективності діяльності дочірніх підприємств. Це дозволило обгрунтувати висновки науково-прикладного характеру, що відображають вирішення завдань, поставлених у дисертації відповідно до обраної мети.

1. Дослідження основних наукових принципів побудови фінансової звітності підтвердило, що вона є важливою складовою системи бухгалтерського обліку і бухгалтерської звітності. В умовах неоднозначності підходів до її трактування, а також недостатньо чіткого законодавчого регулювання, підготовка її ускладнена, особливо даний факт стосується консолідованої фінансової звітності, як спеціального різновиду фінансової звітності, що спрямований на надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів материнського і його дочірніх підприємств як єдиної економічної одиниці, що здійснює один або декілька видів діяльності.

2. Дослідження економічної і правової сутності груп підприємств дало підстави стверджувати, що групи підприємств є дуже важливими суб’єктами господарської діяльності, хоча формально і не визнані українським законодавством. Групи підприємств характеризуються складною системою ознак, яка заснована на особливості організації контролю над дочірніми підприємствами, типах інтеграції підприємств-учасників групи, структурі внутрішніх взаємозв’язків, організаційно-правових формах дочірніх підприємств тощо. Обгрунтування необхідності складання консолідованої фінансової звітності засноване на необхідності реалізації на практиці того факту, що для груп підприємств недостатньо показників окремої звітності підприємств-учасників групи, а також історично відомої українським практикам зведеної звітності.

3. При розгляді основних теоретичних моментів складання консолідованої фінасової звітності зауважено на недостатній опрацьованості даної теми вітчизняними дослідниками, що на практиці заважає чіткому процесу її підготовки. Саме тому автором цього дослідженя були окреслені основні її ознаки, визначено її користувачів, а також інформаційну цінність, визначено принципи її складання відповідно до національного і міжнародного законодавства.

4. При проведенні критичного аналізу вимог вітчизняного і міжнародного законодавства до процесу складання консолідованої фінансової звітності виявлено, що в Україні триває процес гармонізації нормативних актів з міжнародними нормативними актами, дослідження проводилось у частині відповідності національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку і міжнародних стандартів бухгалтерського обліку та фінансової звітності. Основний зміст національних стандартів відповідає вимогам міжнародних стандартів, проте національні стандарти розглядають значно вужче коло питань, ніж міжнародні. Було зауважено також, що процес удосконалення змісту національних стандартів не відповідає термінам доопрацювання вимог міжнародних стандартів, особливо в частині вимог до консолідованої фінансової звітності, що спотворює сам процес гармонізації.

5. На основі обгрунтованих вище фактів проведено дослідження сутності поняття “гудвіл” та варіантів його ідентифікації. В процесі дослідження було зауважено на існування суперечностей у вимогах міжнародних і національних стандартів до його ідентифікації, а також на некоректне тлумачення даного терміну в українському законодавстві.

6. При дослідженні вимог українського законодавства до процесу складання консолідованої фінансової звітності автором даного дослідження наголошено на відсутності алгоритму підготовки консолідованої фінансової звітності, саме тому цей алгоритм було розроблено і узагальнено у вигляді чотирьох блоків, а саме, назву: сфера застосування, зміст та форма, аналітична база, фактор оприлюднення.

7. У процесі дослідження ролі фінансового аналізу при визначенні ефективності діяльності дочірніх підприємств автором дослідження зауважено, що фінансовий аналіз є особливо важливим для груп підприємств, внаслідок складної системи взаємозв’язків всередині групи, а також представлення спеціальної звітності – консолідованої фінансової звітності. Аналіз консолідованої фінансової звітності має сприяти відображенню реальної картини фінансового стану і фінансових результатів групи підприємств як єдиної економічної одиниці. Аналіз окремої фінансової звітності підприємств-учасників групи дозволяє правильно оцінити фінансову структуру групи, відмітити її слабкі та сильні сторони, відшукати приховані резерви.

8. У цьому дослідженні розроблено систему показників для експрес-аналізу звітності груп підприємств, з метою організації процесу підтримки прийняття рішень менеджментом групи. Процес проведення експрес аналізу засновано на співставленні середнього коефіцієнту, розрахованого на основі значень показників, які всебічно характеризують діяльність підприємств-учасників групи і розраховані за даними окремої звітності підприємств-учасників та показників визначених на основі консолідованої фінансової звітності.

9. З метою зменшення варіативності вибору пріоритетних напрямів фінансування материнським підприємством в межах групи, в даній роботі розроблено методику ранжування дочірніх підприємств (у тому числі підприємств різної галузевої спрямованості). Обрано двохступеневу систему ранжування. Перший етап заснований на аналізі пакету економічних показників. Другий етап ранжування заснований на аналізі критеріїв доцільності присутності даного дочірнього підприємства в межах групи, перелік критеріїв може бути сформований менеджментом групи, орієнтовний перелік запропоновано автором даного дослідження. На основі даних, отриманих на двох етапах ранжування, й визначається місце дочірнього підприємства в складі групи підприємств.

10. У дисертації було поставлено завдання вдосконалення методики аналізу потенційних дочірніх підприємств, з метою активізації інвестиційної діяльності та розбудови системи груп підприємств в Україні. При оцінці ефективності консолідації з певним дочірнім підприємством автором даного дослідження було визначено і розраховано на практичному прикладі три блоки аналізу:

1. Аналіз показників, що засновані на грошових потоках.

2. Аналіз показників, розрахованих на основі ринкової вартості підприємств.

3. Аналіз показників, що базуються на ринкових індикаторах.

При аналізі потенційних дочірніх підприємств автором даного дослідження визначено, що в умовах неоднозначності кінцевих результатів аналізу, прийняття відповідного рішення має бути засновано на детальному аналізі додаткових факторів, суттєвість яких має бути визначена менеджментом групи.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У наукових фахових виданнях:

1. Герасименко О.С. Консолідована фінансова звітність // Формування ринкових відносин в Україні: Збірник наукових праць. Вип. 4 (59), Київ, 2006. – с.17-21. – 0,5 д.а.

2. Герасименко О.С. Науково-прикладні аспекти формування консолідованої фінансової звітності // Формування ринкових відносин в Україні: Збірник наукових праць. Вип. 6 (61), Київ, 2006. – с.13-18. – 0,4 д.а.

3. Герасименко О.С. Теоретичні аспекти створення груп підприємств в Україні // Економіка: Проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Випуск 214. В 4 т. Том 2. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2006. – с.430-437. – 0,3 д.а.

4. Герасименко О.С. Теоретичне обгрунтування національної методики створення груп підприємств // Вісник НУВГП. Серія Економіка. Збірник наукових праць. Випуск 4 (36). –Рівне, 2006. - с.54 – 60. – 0,4 д.а.

5. Герасименко О.С. Теоретичні основи права власності в контексті груп підприємств // Аналітично-інформаційний журнал „Схід”. Випуск 3 (81). – Донецьк, 2007. – с. 27 – 29. – 0,5 д.а.

6. Герасименко О.С. Дочірні підприємства: сутність і створення // Фінанси, облік і аудит. Збірник наукових праць. Випуск 9. – Київ: КНЕУ, 2007. – с. 178 – 186. – 0,5 д.а.

7. Герасименко О.С. Особливості процесу формування консолідованої фінансової звітності відповідно до міжнародних стандартів // Економіка та підприємництво. Збірник наукових праць молодих учених та аспірантів. Випуск 19. – Київ: КНЕУ, 2007. – с. 147-153. – 0,3 д.а.

8. Оністрат А.А., Герасименко О.С. Алгоритм складання консолідованої фінансової звітності в Україні // Вісник НУВГП. Серія Економіка. Збірник наукових праць. Випуск 3 (35). –Рівне, 2006. - с.159 – 166. – 0,4 д.а. (особистий внесок автора полягає в розробці алгоритму складання консолідованої фінансової звітності – 0,2 д.а.).

9. Оністрат А.А., Герасименко О.С. Аналіз ділової репутації підприємства // Прометей: Регіональний збірник наукових праць з економіки. Донецький економіко-гуманітарний інститут МОН України, Інститут економіко-правових досліджень НАН України. – Вип. 2 (20). Донецьк: ТОВ “Юго-Восток ЛТД”, 2006. – с. 121-123. – 0,2 д.а. (особистий внесок автора полягає у формуванні основних ознак аналізу ділової репутації підприємств – 0,1 д.а.).

10. Герасименко О.С., Бурський М.А. Особливості фінансового аналізу консолідованої фінансовї звітності // Вісник НУВГП. Серія Економіка. Збірник наукових праць. Випуск 1 (37). – Рівне, 2007. - с.11 – 18. – 0,45 д.а. (особистий внесок автора полягає у формуванні основних критеріїв аналізу консолідованої фінансової звітності – 0,3 д.а.).

В інших виданнях

11. Герасименко О.С. Форми об’єднання підприємств // Методика обліку, аналізу і аудиту в контексті світової та вітчизняної практики її вдосконалення: матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції студентів і молодих вчених. Київ, 27-28 квітня 2005 р. – К.: КНЕУ, 2005 р. - с. 14-17. – 0,1 д.а.

12. Герасименко О.С. Принципи консолідованої фінансової звітності // Становлення та розвиток обліку, контролю і аналізу в Україні: Тези доп. Міжнародної наукової конференції 16-17 березня 2006 р. – К.: КНЕУ, 2006. – с. 64-68. – 0,25 д.а.

13. Герасименко О.С. Консолідована фінансова звітність // Розвиток системи обліку, аналізу та аудиту в Україні: традиції, проблеми, перспективи: Тези доповідей учасників IV Міжвузівської наукової конференції 28 березня 2006 р. – К.: Державна академія статистики, обліку і аудиту Держкомстату України, 2006. – с 43- 45. - 0,2 д.а.

14. Герасименко О.С. Гармонізація національних стандартів обліку і звітності в умовах сучасної глобалізації // Сучасні тенденції міжнародних економічних відносин. Матеріали міжвідомчої наукової конференції м. Київ, 17 травня 2006 р. – К.: НДІ МВ НАУ, ІСЕМВ НАН України, 2006 р. -с. 106-111. – 0,2 д.а.

15. Герасименко О.С. Місце та роль дочірніх підприємств в українському законодавстві // Проблеми і перспективи розвитку банківської системи України: Збірник тез доповідей IV Всеукраїнської науково-практичної конференції (9-10 листопада 2006 р.). – Суми: УАБС НБУ, 2006.-с 174 – 175. - 0,1 д.а.

16. Герасименко О.С. Проблематика створення груп підприємств в Україні // Регіональні проблеми та перспективи розвитку ринків збуту наукової продукції. Тези доповідей. – Т.2. – К.: УКРІНТЕІ, 2006. –с.145-146. – 0,15 д.а.

17. Герасименко О.С. Сутність поняття контроль у вимогах міжнародних і національних стандартів // Економічний і соціальний розвиток Україні в XXI столітті: національна ідентичність та тенденції глобалізації. Збірник тез доповідей за матеріалами IV Міжнародної науково-практичної конференції молодих вчених: Тернопіль, 22-23 лютого 2007 р. – Тернопіль: ТНЕУ, “Економічна думка” Ч.2, 2006. – с.502-504.– 0,1 д.а.

18. Герасименко О.С. Мотивація створення груп підприємств в умовах глобалізації // Матеріали III Всеукраїнської науково-практичної конференції студентів, аспірантів та молодих вчених „Проблеми глобалізації та моделі стійкого розвитку економіки” (21-23 березня 2007 р.). – Луганськ: Східноукраїнський національний університет ім. В. Даля, 2007. – 31-33. – 0,1 д.а.

19. Герасименко О.С. Підприємства спеціального призначення: вимоги національних і міжнародних стандартів // Облік, контроль і аналіз в управлінні підприємницькою діяльністю: Матеріали IV Міжнародної науково-практичної конференції: Черкаси: ЧДТУ, 2007. с. 33-34. – 0,1 д.а.

АНОТАЦІЯ

Герасименко О.С. Методика складання консолідованої фінансової звітності та аналіз ефективності діяльності дочірніх підприємств. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.09 – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит (за видами економічної діяльності). – ДВНЗ “Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана”. – Київ, 2007.

Дисертація присвячена дослідженню методологічних і методичних аспектів складання консолідованої фінансової звітності за національними і міжнародними стандартами. Розроблено пропозиції та рекомендації щодо вдосконалення алгоритму складання фінансової звітності консолідованих груп українських підприємств з урахуванням синергічного ефекту, створення інтегрованої інформаційної бази для проведення аналізу ефективності діяльності дочірніх підприємств і розробки стратегії розвитку консолідованих груп підприємств.

Обгрунтовано необхідність оцінки гудвілу на основі затратного і доходного методу використання фінансових ресурсів групою підприємств.

У дисертації висвітлено процедури формування груп підприємств без утворення юридичної особи: запропоновано нові варіанти організації контролю дочірніх підприємств відповідно до міжнародних


Сторінки: 1 2