У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ Й НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Гугля Ольга Сергіївна

УДК 519.86: 330.33:65.012

МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ
В УМОВАХ ЦИКЛІЧНИХ ЗМІН РИНКОВОГО СЕРЕДОВИЩА

Спеціальність 08.00.11 – математичні методи, моделі
та інформаційні технології в економіці

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк – 2007

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі економічної кібернетики Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник:

кандидат економічних наук, доцент Левицький Станіслав Іванович, Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, докторант кафедри економічної кібернетики (м. Донецьк).

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, доцент Іванов Микола Миколайович, Гуманітарний університет “Запорізький інститут державного та муніципального управління”, декан факультету управління (м. Запоріжжя);

кандидат економічних наук Прокопенко Роман Васильович, Донецький університет економіки та права, доцент кафедри інформатики та інформаційних технологій (м. Донецьк).

Захист дисертації відбудеться 25 грудня 2007 року о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.051.01 у Донецькому національному університеті за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 198-а, великий зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького національного університету (83055, м. Донецьк, вул. Університетська, 24).

Автореферат розісланий 23 листопада 2007 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Г.С. Овечко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Розвиток вітчизняних підприємств здійснюється під впливом факторів нестабільного економічного середовища, які у свою чергу визначають складні види циклічних коливань основних економічних показників, таких, як прибуток, виручка від реалізації, рентабельність, обсяги збуту, витрати на збут, брак та інші. Так, наприклад, виручка від реалізації продукції ЗАТ “Бетонмаш” за 1 півріччя 2004 р. – 2 півріччя 2007 р. склали відповідно (млн. грн.): 24,2; 63,1; 34; 89,3; 41,3; 102; 59,6; витрати на збут (млн. грн): 0,69; 2,04; 1,19; 6,14; 1,52; 3,39; 3,96.

Не менш актуальною є дана проблема й для підприємств, чиї економічні показники характеризуються стабільною тенденцією до зростання. Це зумовлено тим, що, як показує практика, зростання економічних показників має схильність до насичення. Таким чином, похибне визначення періодів зростання та спаду, що змінюються, несвоєчасні капіталовкладення у нові технології, диверсифікація виробництва тощо можуть призвести підприємство не тільки до програшу в конкурентній боротьбі, але й до банкрутства під впливом факторів нестабільного економічного середовища.

Фактори впливу нестабільного економічного середовища на економічну ефективність підприємств мають як зовнішні, так і внутрішні джерела. До зовнішніх факторів, що збурюють, можна віднести: коливання валютних курсів; зміни в законодавчій базі країни; політичну нестабільність; зростання рівня безробіття; коливання попиту на продукцію, що випускає підприємство; виникнення та банкрутство великих фірм, що працюють у певній галузі; зміни у складі конкурентів і постачальників сировини; досягнення науково-технічного прогресу; коливання цін на енергоресурси та інші.

Серед внутрішніх факторів, що збурюють, можна виділити: інноваційні пропозиції працівників; коливання цін на ресурси одного об'єднання; зміну обсягів та технології виробництва; втрати інформації при переході з одного рівня управління до іншого. При цьому стан зовнішнього й внутрішнього середовища швидко змінюється в часі й не завжди має закономірний характер, - найчастіше він є чутливим до впливу факторів імовірнісної, стохастичної природи, що ускладнює прогнозування.

Великі промислові підприємства України є надто чутливими до впливу вищезазначених факторів нестабільного ринкового середовища, і, як наслідок, до циклічних коливань основних економічних показників. Це обумовлено зростанням обсягів експортно-імпортних операцій, інтенсифікацією інтеграційних процесів, розвитком конкуренції, що сприяє збільшенню інформаційних, фінансових і матеріальних потоків між суб'єктами підприємництва, впровадженню новітніх інноваційних розробок у виробництво та створенню сприятливого інвестиційного клімату в країні.

Проблемам циклічної динаміки присвячені роботи вітчизняних і зарубіжних вчених: М.А. Бердяєва, М.Д. Кондратьєва, С. Кузнеця, У. Мітчелла, В.С. Соловйова, М.І. Туган-Барановського, І. Шумпетера. Питання адаптації підприємств до умов нестабільного економічного середовища вивчали: Ст. Бір, В.А. Забродський, М.М. Іванов, Т.С. Клебанова, Ю.Г. Лисенко, О.В. Мілов, В.Л. Петренко, В.І. Скурихін, В.П. Стасюк, та інші.

Однак, незважаючи на значний обсяг публікацій із цієї проблематики, задача адаптації промислового підприємства до циклічних коливань ринкового середовища є недостатньо дослідженою. Настійною задачею стає розробка концепції моделювання процесів управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища, яка б розглядала проблеми підвищення ефективності системи управління за рахунок підвищення його стабільності, своєчасного виявлення факторів, що збурюють, та їхньої нейтралізації, а також економічної оцінки наслідків впливу факторів, що збурюють.

Таким чином, проблема розробки економіко-математичних моделей процесів управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища є актуальною та зумовлює вибір теми дослідження, його мету й задачі.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано згідно з держбюджетними темами Донецького національного університету: Г-07/32 “Моделювання проектного управління складними економічними об’єктами” (номер державної реєстрації 0107U004650) та 04-1/27 “Моделювання логістичної системи підприємства” (номер державної реєстрації 0104U009167), у яких автор брала участь як співвиконавець.

Мета та задачі дослідження. Метою дослідження є розробка механізмів та моделей управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища.

Для досягнення мети в дисертаційній роботі поставлено й вирішено наступні задачі:

визначено особливості управління підприємствами, що функціонують в умовах циклічних змін ринкового середовища;

досліджено поняття “економічні цикли” як форми поведінки економічних систем, визначено основні характеристики, що забезпечують стійкий розвиток підприємства, що функціонує в умовах циклічних змін ринкового середовища;

проведено аналіз основних підходів до управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища;

розроблено концепцію моделювання процесів управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища;

запропоновано механізм управління реакціями підприємства, що функціонує в умовах циклічних змін ринкового середовища;

здійснено формалізацію процесу ідентифікації циклічних коливань в умовах зашумованості статистичних рядів;

розроблено адаптивну модель управління запасами в умовах циклічних коливань на ринку сировини та матеріалів;

розроблено модель управління системою товарного кредитування в умовах циклічних змін на ринку споживачів;

запропоновано систему підтримки прийняття рішень у процесі управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища;

здійснено практичну реалізацію концепції моделювання процесів управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища й проведено оцінку її ефективності на ЗАТ “Бетонмаш”.

Об'єктом дослідження є процеси управління підприємствами, які функціонують в умовах циклічних змін ринкового середовища.

Предметом дослідження даної дисертаційної роботи є механізми та економіко-математичні моделі управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою дослідження стали розробки вітчизняних та зарубіжних вчених у галузі системного аналізу, економіко-математичного моделювання, ситуаційного підходу, сучасних інформаційних технологій; принципи адаптивного управління економічними системами. Зокрема, при розробці механізму управління реакціями підприємства використано теорію нечітких множин, теорію нейронних мереж, теорію прийняття рішень; у адаптивній моделі управління запасами в умовах циклічних коливань цін на сировину й матеріали – ситуаційний підхід до управління підприємством; у моделі управління системою товарного кредитування в умовах циклічних змін на ринку споживачів – методи математичного програмування та економіко-математичного моделювання. При розробці методу ідентифікації циклічних коливань в умовах зашумованості статистичних рядів використано методи математичної та економічної статистики.

Наукова новизна. У дисертації здійснено постановку та вирішення нової актуальної задачі розробки економіко-математичних моделей та механізмів управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища. При цьому отримано наступні наукові результати:

Вперше:

розроблено концепцію моделювання процесів управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища, яка заснована на принципах системного та ситуаційного підходів до управління підприємством, що дозволяє підвищити його стійкість до дії факторів нестабільного економічного середовища, що збурюють;

розроблено механізм управління реакціями підприємства, яке функціонує в умовах циклічних змін ринкового середовища, який засновано на теорії прийняття рішень з використанням нечітких множин та нейронних мереж, що дозволяє підвищити ефективність економічної діяльності підприємства;

розроблено модель управління системою товарного кредитування в умовах циклічних змін на ринку споживачів, яка заснована на методах економіко-математичного моделювання; застосування моделі сприяє збільшенню прибутку підприємства, вивільненню обігових коштів в результаті зменшення середнього терміну погашення дебіторської заборгованості.

Удосконалено:

адаптивну модель управління запасами в умовах циклічних коливань на ринку сировини та матеріалів, яка заснована на методах математичного програмування, що дозволяє підвищити фінансову стійкість підприємства в умовах нестабільного ринкового середовища.

Дістав подальшого розвитку:

метод ідентифікації циклічних коливань в умовах зашумованості статистичного ряду, який дозволяє своєчасно розпізнати циклічні коливання в динаміці економічних показників, що сприяє зменшенню витрат на ліквідацію негативних наслідків дії факторів ринкового середовища, що збурюють.

Практична цінність одержаних результатів. Запропоновані в дисертації концепція моделювання процесів управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища та економіко-математичні моделі дозволяють: адекватно та вчасно реагувати на коливальні процеси, які мають місце у ринковому середовищі; вийти на якісно новий рівень забезпечення ефективності управління промисловим підприємством за рахунок формалізації процесів управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища.

Основні результати дослідження використані при розробці системи управління ЗАТ “Бетонмаш” в умовах циклічних коливань ринкового середовища та удосконаленні процесів управління запасами сировини та матеріалів, дебіторською заборгованістю та системою товарного кредитування. Підтверджений актом економічний ефект склав 168,85 тис. грн.

Окремі положення дисертаційної роботи використовуються в рамках навчального процесу Донецького національного університету при викладанні дисциплін “Системний аналіз” та “Системи підтримки прийняття рішень”.

Запропоновані в дисертації механізми та економіко-математичні моделі, що реалізують технологію моделювання процесів управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища, є в значній мірі універсальним формалізованим інструментом прийняття рішень і можуть бути використані для виявлення циклічних коливань в ринковому середовищі та управління ними.

Апробація результатів дослідження. Положення дисертації доповідалися та обговорювалися на IX Всеукраїнській науково-методичній конференції “Проблеми економічної кібернетики” (м. Запоріжжя, 2004 р.), на X Всеукраїнській науково-методичній конференції “Проблеми економічної кібернетики” (м. Київ, 2005 р.), на XI Всеукраїнській науково-методичній конференції “Проблеми економічної кібернетики” (м. Алушта, смт. Партеніт, 2006 р.), на V Міжнародній науково-практичній конференції студентів, аспірантів та молодих вчених “Шевченківська весна” (м. Київ, 2007 р.), на Підсумковій науковій конференції Донецького національного університету за період 2005-2006 рр. (м. Донецьк, 2007 р.), наукових семінарах кафедри економічної кібернетики Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України.

Особистий внесок здобувача. Усі наукові результати, які представлено в дисертаційній роботі, отримані здобувачем самостійно. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, використано лише ті матеріали, які отримані в результаті індивідуальних досліджень.

Публікації. Результати дослідження опубліковані в 13 роботах, загальним обсягом 6,25 д.а., з яких автору належить 5,38 д.а.

Структура й обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел зі 145 найменувань, 7 додатків. Робота викладена на 146 сторінках машинописного тексту, матеріал дисертації ілюструють 39 рисунків, 4 таблиці.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, визначено мету та основні задачі дослідження, об'єкт, предмет і методологічну основу дослідження, відображено наукову новизну та практичне значення одержаних результатів, подано інформацію щодо апробації та кількості публікацій за результатами дисертації, наведено структуру дисертації.

У першому розділі “Методологічні основи моделювання процесів управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища” проаналізовано актуальні проблеми функціонування підприємств в умовах нестабільного ринкового середовища, розроблено концепцію моделювання процесів управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища.

У сучасних умовах розвиток промислових підприємств здійснюється під впливом факторів нестабільного ринкового середовища, які, в свою чергу, впливають на динаміку основних економічних показників підприємств України. Фактори, що збурюють, перешкоджають досягненню поставленої мети та знижують ефективність функціонування підприємства в цілому. До економічних показників, які характеризуються циклічною динамікою та залежать від дії факторів ринкового середовища, можна віднести: прибуток, рентабельність, обсяги виробництва та збуту, технологічні збитки, брак та інші. На рис. представлено коливання обсягів виробництва сталі в Україні.

Вплив факторів ринкового середовища, які мають циклічний характер, провокує виникнення спадів та ризикових ситуацій на підприємстві та може призвести до значних фінансових збитків внаслідок несвоєчасного реагування чи неадекватного підходу до управління.

Таким чином, для вітчизняних підприємств особливого значення набувають проблеми управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища. Застосування моделей та методів управління дозволить в межах підприємства розробити необхідні механізми реакцій на зміни у ринковому середовищі та визначити способи їх використання для забезпечення ефективного функціонування.

У роботі розроблено концепцію моделювання процесів управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища, що дозволяє підвищити стійкість підприємства до дії факторів нестабільного економічного середовища, що збурюють. В рамках розробленої концепції підприємство, яке функціонує в умовах циклічних змін ринкового середовища, представимо як складну виробничо-економічну систему, яка спроможна до адаптації. Важливим завданням ефективної системи управління є забезпечення безперервного моніторингу внутрішнього та зовнішнього середовища підприємства.

Для вирішення проблем управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища, представимо процеси моделювання й управління в системі “підприємство”, декомпонованій таким чином (рис. ).

Система управління підприємством складається з підсистеми стратегічного, тактичного та оперативного управління. З урахуванням поставленої задачі виділимо ще одну підсистему – підсистему управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища. Система стратегічного управління формує місію та стратегічні цілі, інформація про які надходить у підсистему управління підприємством в умовах циклічних змін. Одним із завдань даної підсистеми є моніторинг ринкового середовища, у процесі якого здійснюється збір і систематизація даних про умови функціонування підприємства. При цьому відстежується інформація про впливи факторів нестабільності ринкового середовища, що збурюють, під якими будемо розуміти безліч імпульсів внутрішнього або зовнішнього середовища підприємства, що носять постійний або періодичний характер. Такі імпульси мають вигляд економічних “шоків”, що безпосередньо або опосередковано впливають на фінансово-господарську діяльність підприємства та призводять до змін його основних економічних показників.

В будь-який момент часу , кожен вплив, що збурює, можна представити у вигляді:

, | (1)

де – множина характеристик впливу, що збурює;

– множина можливих наслідків, які матимуть місце, якщо вплив буде реалізовано (збитки, зміни обсягів збуту, витрат, якості продукції та інші);

– множина умов у нестабільному економічному середовищі, певне сполучення яких призводить до виникнення впливу, що збурює.

Дані, які були отримані в результаті моніторингу економічного середовища, надходять у блок аналізу й ідентифікації ситуації, де відбувається аналіз причин виникнення факторів нестабільності, основних характеристик і можливих наслідків.

Управлінські рішення , які система управління підприємством виробила в момент часу , надходять до блоку тактичного управління, а потім, трансформовані в блоці оперативного управління, у вигляді управлінських впливів надходять до системи, якою управляють. Як результат, об’єкт управління, здійснює вплив на ринкове середовище, змінюючи свою поведінку.

Таким чином, розроблена концепція моделювання процесів управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища забезпечує принципову можливість комплексного дослідження факторів нестабільності та оптимізацію системи управління підприємством з використанням формальних методів, процедур та критеріїв, що дозволяє підвищити ефективність функціонування підприємства та забезпечити його стійкість.

У другому розділі “Механізми та моделі управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища” відповідно до запропонованої концепції було представлено механізми та економіко-математичні моделі управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища.

Серед множини факторів ринкового середовища, що впливають на підприємство, особливе значення мають фактори, які носять циклічний характер. Важливість таких факторів для підприємства полягає в тому, що за певних умов підприємство може використати впливи ринкового середовища, що збурюють, як джерела розвитку. Однак, впливи середовища можуть проявлятися не тільки у вигляді можливостей, але й у вигляді загроз. Це визначило необхідність розробки механізму управління реакціями підприємства (рис. ), який би сприяв своєчасному розпізнаванню впливів, що збурюють, у різноманітті факторів економічного середовища та формуванню відповідного управлінського рішення.

У сучасних умовах однією з проблем вітчизняних підприємств стає невідповідність прийнятих управлінських рішень ситуації, яка склалася в ринковому середовищі. У зв'язку з цим виникає необхідність організації моніторингу зовнішнього та внутрішнього середовища підприємства з метою отримання актуальної, повної та своєчасної інформації про процеси, які мають місце в економічному середовищі підприємства. Моніторинг повинен бути безперервним та враховувати можливість побудови короткострокових, середньострокових та довгострокових прогнозів динаміки підприємства та умови його розвитку.

Основним завданням системи моніторингу є збір даних та подання їх у формі, придатній для постійного зберігання, передачі та автоматизованої обробки. Здійснення моніторингу дозволяє вчасно виявити в середовищі впливи, що збурюють, визначити основні залежності між ними, їх характеристики та можливі наслідки, які будуть мати місце, якщо вплив буде реалізовано.

Проведення моніторингу потрібно для оцінки не тільки умов та обставин, які створюють певну економічну ситуацію (зовнішнє середовище), але й стан економічного об'єкту в поточний момент часу (внутрішнє середовище).

Як було зазначено вище, кожен вплив, що збурює, можна представити у вигляді . Таким чином, підсистема моніторингу нестабільного ринкового середовища здійснює збір й аналіз даних, щодо характеристик , даних про умови їхнього виникнення й можливих наслідків . Після визначення основних умов , що сприяють виникненню впливу, що збурює, необхідно провести аналіз і ранжирування його основних характеристик .

Процедура аналізу та ранжирування характеристик здійснюється за допомогою методів шкалювання та базується на припущенні, що для кожної характеристики встановлюється мінімальне й максимальне значення, які являють собою діапазон . Якщо вплив, що збурює, має високу значимість для підприємства, необхідно провести його класифікацію за типом “можливість” або “загроза”. Якщо наслідки від реалізації впливу , що збурює, здатні принести позитивний ефект діяльності підприємства, тобто сприяють збільшенню прибутків та обсягів збуту, підвищенню рівня рентабельності, то такий вплив буде класифіковано як “можливість”. Якщо наслідки від реалізації впливу що збурює, є дестабілізуючими, призводять до порушення організаційної цілісності підприємства, до збільшення витрат у грошовому вираженні, то такий вплив, буде класифіковано як “загрозу”. Надалі досліджується можливість та необхідність посилення впливів, класифікованих як “можливість”, та ослаблення впливів, класифікованих як “загроза”.

Після того, як було проведено оцінку значущості впливів, що збурюють, та їх класифікацію за типом “можливість/загроза”, оцінюється їх ступінь відповідності. Для оцінки ступеня відповідності впливів ринкового середовища було запропоновано двошарову нейронну мережу за типом Хеммінгу (рис. ).

Відповідно до отриманої оцінки ступеню відповідності приймаються управлінські рішення, спрямовані на підвищення стабільності підприємства.

У рамках моделювання процесів управління підприємством в умовах нестабільного ринкового середовища вирішується важлива задача управління підсистемою постачання, тому що безпосередньо через цю підсистему підприємство відчуває дію факторів нестабільності, які зумовлює ринок сировини та матеріалів. Розроблена адаптивна модель управління запасами враховує коливання на ринку сировини та матеріалів, серед яких треба виділити коливання цін та пропозиції. Таким чином, виникає необхідність зниження значущості коливань цін та пропозиції на сировину та матеріали за рахунок створення додаткового обсягу запасів, при цьому вирішується задача забезпечення мінімуму витрат на його формування.

Адаптивна модель управління запасами в умовах циклічних коливань цін на сировину та матеріали, вартості зберігання та обсягів споживання має вигляд:

, | (2)

, | (3)

, | (4)

, | (5)

, | (6)

, | (7)

Обмеження (3) характеризує можливість задоволення потреби підприємства в матеріальних ресурсах у період . Обмеження (4) характеризує можливість задоволення потреби підприємства в матеріальних ресурсах у період . Обмеження за розміром запланованих витрат (бюджет постачання) на закупівлю матеріальних ресурсів у періоді задано у обмеженні (5), аналогічне обмеження за розміром запланованих витрат на закупівлю ресурсів у періоді – (6).

Одним з можливих засобів послаблення негативної дії впливів, що збурюють, поряд з системою матеріальних запасів у момент спаду показників рентабельності підприємства, є маніпулювання термінами оплати реалізованої продукції. В умовах циклічних змін ринкового середовища підприємство повинно використовувати механізми стимулювання попиту, одним з яких є створення системи товарного кредитування.

Модель управління системою товарного кредитування в умовах циклічних змін на ринку споживачів, яка сприяє збільшенню прибутку підприємства та вивільненню обігових коштів за рахунок впровадження системи товарного кредитування та системи знижок, має вигляд: |

(8)

, | (9)

, | (10)

, | (11)

, | (12)

, | (13)

Модель (8)-(13) застосовує дані ретроспективного аналізу з використанням методів усереднення. З метою підвищення адекватності винайденого рішення необхідно застосовувати модель (14), яка використовує дані прогнозу циклічних коливань на ринку споживачів: |

(14)

Таким чином, модель управління системою товарного кредитування в умовах циклічних змін на ринку споживачів дозволяє створити механізм стимулювання попиту на продукцію підприємства. Реалізацію моделі доцільно здійснювати з використанням методів імітаційного моделювання.

У третьому розділі “Реалізація концепції моделювання процесів управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища” запропоновано структуру системи підтримки прийняття рішень в управління логістичними потоками промислового підприємства; проведено аналіз ефективності застосування запропонованої системи управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища на прикладі ЗАТ “Бетонмаш”.

У процесі функціонування підприємства в умовах циклічних змін ринкового середовища виникає проблема, що пов’язана з розробкою та прийняттям рішень в умовах неповної інформації. Це обумовлено дією факторів ринкового середовища, що збурюють. Найефективнішим вирішенням цієї проблемної ситуації є створення та впровадження системи підтримки прийняття рішень, яка дозволяє сформувати простір прийняття рішень щодо управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища (рис. ).

У дисертаційні роботі представлено концептуальну модель системи підтримки прийняття рішень щодо управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища, яка містить такі компоненти: база даних, база моделей, системи управління базою даних та базою моделей, інтерфейс користувача, персонал підприємства, експерти.

Зазначені проблеми обумовили необхідність впровадження таких наукових результатів у систему управління підприємством: концепцію моделювання процесів управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища; механізм управління реакціями підприємства, яке функціонує в умовах циклічних коливань; адаптивну модель управління запасами в умовах циклічних коливань на ринку сировини та матеріалів; модель управління системою товарного кредитування в умовах циклічних коливань на ринку споживачів.

Реалізація розроблених у дисертаційній роботі механізмів та моделей управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища було проведено на ЗАТ “Бетонмаш”. Через складність об’єкта впровадження реалізація результатів дослідження здійснювалася в межах двох структурних підрозділів ЗАТ “Бетонмаш” - сталеливарного цеху та цеху металоконструкцій. Механізми та моделі, запропоновані в роботі, дозволили організувати функціонування підприємства в тісному взаємозв’язку з потребами ринку споживачів та змінами на ринку постачальників, а також побудувати гнучкі механізми реакції підприємства на циклічні зміни ринкового середовища.

В табл. відображено фактори, які зумовили економічний ефект від впровадження результатів дисертаційної роботи ЗАТ “Бетонмаш”.

Економічний ефект від впроваджених механізмів та моделей на підприємстві ЗАТ “Бетонмаш” доводить практичну значущість результатів дослідження та склав 168,85 тис. грн.

ОСНОВНІ ВИСНОВКИ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У дисертаційній роботі подано наукове вирішення нової актуальної задачі розробки механізмів та моделей управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища. Проведене дослідження дозволяє зробити такі основні висновки та практичні рекомендації:

1. На підставі аналізу особливостей функціонування підприємств в умовах циклічних змін ринкового середовища доведено важливість врахування коливальних процесів на ринках сировини та матеріалів, готової продукції, трудових та грошових ресурсів. Результати аналізу дозволили визначити роль системи управління підприємством у процесі адаптації до циклічних змін ринкового середовища.

Таблиця 

Основні показники, що були враховані при розрахунку економічного ефекту від впровадження результатів дослідження в процес управління ЗАТ “Бетонмаш”

Науковий результат | Чинник | Річний ефект,
тис. грн. | Усього, по науковому результатуМодель управління системою товарного кредитування в умовах циклічних змін на ринку споживачів | Збільшення валового доходу: в середньому на 173,15 тис. грн. щомісяця | 2077,8 | 574,7 | Вивільнення обігових коштів (у результаті зменшення середнього строку погашення дебіторської заборгованості): у середньому 145,6 тис. грн. щомісяця | 1747,2 | Витрати на маркетингові заходи, обслуговування кредитів | -3250,3 | Адаптивна модель управління запасами в умовах циклічних коливань на ринку сировини та матеріалів | Витрати на створення додаткових обсягів запасів як засобу нейтралізації дії циклічних коливань цін на сировину та матеріали, вартість зберігання та коливання обсягів споживання: в середньому -28,10 тис. грн. щомісяця | -385,2 | 21,2 | Зниження вартості запасів на 1,27% | 406,4 | Концепція моделювання процесів управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища | Витрати на створення організаційних елементів системи моніторингу: в середньому -21,30 тис. грн. щомісяця | -276,9 | -427,05 | Витрати, які пов’язані зі створенням та супроводженням СППР у системі управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища:
-150,15 тис. грн. за рік | -150,15

Всього (сукупний річний ефект) | 168,85

2. В дисертації було проведено дослідження поняття “економічні цикли”, як форми поведінки підприємств, та визначено основні характеристики, які забезпечують стійкий розвиток підприємства, що функціонує в умовах циклічних змін ринкового середовища.

3. Аналіз методів та моделей організації процесів управління підприємством в умовах нестабільного ринкового середовища, а також дослідження особливостей функціонування дозволили розробити концепцію моделювання процесів управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища. Концепція заснована на принципах системного та ситуаційного підходів до управління підприємствами, що дозволяє підвищити їх стійкість в умовах дії факторів нестабільного ринкового середовища.

4. В роботі запропоновано механізм управління реакціями підприємства, яке функціонує в умовах циклічних змін ринкового середовища. Механізм засновано на теорії нечітких множин та принципах ситуаційного управління, що дозволяє підвищити ефективність управління підприємством за рахунок формалізації процесів моніторингу, ідентифікації, класифікації та аналізу впливів ринкового середовища.

5. В межах вирішення задачі формалізації підсистеми моніторингу системи управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища дістав подальшого розвитку метод ідентифікації циклічних коливань в умовах зашумованості статистичного ряду, який дозволяє своєчасно розпізнати циклічні коливання в динаміці економічних показників, що сприяє зменшенню витрат на ліквідацію негативних наслідків дії факторів ринкового середовища, що збурюють.

6. Для нейтралізації дії факторів ринкового середовища, таких, як циклічні коливання цін на сировину та матеріали, вартість зберігання та коливання обсягів споживання, що впливають на функціонування та стійкість підприємства, запропоновано адаптивну модель управління запасами. Запропонована модель враховує коливання вищезазначених факторів та дозволяє створити оптимальний додатковий обсяг запасів сировини та матеріалів з мінімальними витратами.

7. В роботі запропоновано модель управління системою товарного кредитування в умовах циклічних змін на ринку споживачів, яка заснована на методах економіко-математичного моделювання; що дозволяє створити механізм стимулювання попиту на продукцію підприємства в умовах циклічних змін на ринку споживачів – систему товарного кредитування, що сприяє підвищенню прибутку підприємства та вивільненню його обігових коштів.

8. Високий рівень ефективності запропонованих моделей та механізмів досягається за рахунок включення їх в структуру системи підтримки прийняття рішень в управлінні підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища, що забезпечує необхідну точність та оперативність підготовки інформації.

9. Економічний ефект від впровадження системи управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища на ЗАТ “Бетонмаш” склав 168,85 тис. грн. за рахунок збільшення валового доходу, зниження собівартості продукції, вивільнення обігових коштів тощо.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

у фахових виданнях:

1. Гугля О.С. Анализ зашумленности статистического ряда с использованием экстраполяционных моделей // Модели управления в рыночной экономике: Сб. науч. тр. – Донецк: ДонНУ, Том 1, 2004. – Вып. 7. - С. -196.

2. Гугля О.С., Буркинский И.Б. Анализ взаимодействия объектов малого бизнеса с использованием теории катастроф // Новое в экономической кибернетике: Моделирование нелинейной динамики экономических систем. – Донецк: ДонНУ, 2005. - №1. - С. 35-45. (Особистий внесок здобувача: проведено аналіз особливостей взаємодії економічних суб’єктів в умовах циклічних змін ринкового середовища).

3. Гугля О.С., Буркинский И.Б., Левицкий С.И. Моделирование конкуренции в сфере малого бизнеса с использованием нелинейной динамики // Модели управления в рыночной экономике: Сб. науч. тр. – Донецк: ДонНУ, 2005. – Вып. 8. – C. 47-60. (Особистий внесок здобувача: проаналізовано шляхи підвищення конкурентного статусу підприємства в умовах нестабільного економічного середовища на прикладі підприємств малого бізнесу).

4. Гугля О.С. Анализ современных подходов к управлению предприятием в условиях нестабильной среды // Модели управления в рыночной экономике: Сб. науч. тр. – Донецк: ДонНУ, 2006. – Вып. . – С. .

5. Гугля О.С. Структурная адаптация предприятий в условиях нестабильной среды // Модели управления в рыночной экономике: Сб. науч. тр. – Донецк: ДонНУ, 2006. – Спец. вып. – С. 178-184.

6. Гугля О.С. Моделирование процесса принятия решений в условиях сложных видов поведения предприятия // Новое в экономической кибернетике: Методы, модели, прикладные задачи принятия решений. – Донецк: ДонНУ, 2006. - №4. – С. 96-107.

7. Гугля О.С. Концепция моделирования процессов управления предприятием в условиях циклических изменений рыночной среды // Новое в экономической кибернетике: Финансовое моделирование. – Донецк: ДонНУ, 2007. - №2. – С. 96-107.

8. Гугля О.С. Моделирование процессов управления запасами предприятия в условиях циклических колебаний на рынке сырья и материалов // Новое в экономической кибернетике: Инновации, инвестиции, кредитование: методы, модели, механизмы. – Донецк: ДонНУ, 2007. - №3. – С. 35-45.

за матеріалами конференцій:

9. Гугля О.С. Распознавание цикличности в рядах динамики экономических показателей: IX Всеукраїнська науково-методична конференція „Проблеми економічної кібернетики” 17 – 18 верес. 2004 р. – Запоріжжя; Донецьк, 2004. – С. 97.

10. Гугля О.С. Анализ конкуренции в сфере малого и среднего бизнеса с использованием синергетического подхода: X Всеукраїнська науково-методична конференція „Проблеми економічної кібернетики” з нагоди 40-ї річниці „Економічної кібернетики” 15-17 верес. 2005 р. – Київ; Донецьк, 2005. – С. .

11. Гугля О.С. Процессы структурной адаптации предприятия к воздействиям внешних и внутренних флуктуацій: XI Всеукраїнська науково-методична конференція „Проблеми економічної кібернетики” 2-4 жовт. 2006 р. – Алушта, смт. Партеніт; Донецьк, 2006. – С. .

12. Гугля О.С. Моделирование развития структуры предприятия в условиях нестабильной экономической среды: V Міжнародна науково-практична конференція студентів, аспірантів та молодих вчених “Шевченківська весна” 1-4 берез. 2007 р. – Київ, 2007. - С. .

13. Гугля О.С., Черных А.А. Моделирование системы управления кредитными операциями промышленного предприятия: Итоговая научная конференция Донецкого национального университета за период 2005 – 2006 гг. – Донецк, 2007. – С. . (Особистий внесок здобувача: проаналізовано основні особливості товарного кредиту як засобу нейтралізації дії факторів ринкового середовища, що збурюють).

АНОТАЦІЯ

Гугля О. С. Моделювання процесів управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.11 - математичні методи, моделі та інформаційні технології в економіці. – Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, Донецьк, 2007 р.

У дисертації запропоновано концепцію моделювання процесів управління підприємством в умовах циклічних змін ринкового середовища, яка заснована на принципах системного та ситуаційного підходів до управління підприємством, що дозволяє підвищити його стійкість в умовах вплину факторів нестабільного економічного середовища. Механізм управління реакціями підприємства, що функціонує в умовах циклічних збурень ринкового середовища, дозволяє підвищити ефективність економічної діяльності підприємства за рахунок формалізації процесів моніторингу, ідентифікації, класифікації та аналізу впливів ринкового середовища, що збурюють. Модель управління системою товарного кредитування в умовах циклічних змін на ринку споживачів, яка заснована на методах економіко-математичного моделювання, дозволяє створити механізм стимулювання попиту на продукцію підприємства в умовах циклічних змін на ринку споживачів – систему товарного кредитування, що дозволяє підвищити прибуток підприємства. Модель адаптивної системи управління запасами в умовах циклічних коливань цін на сировину та матеріали, вартості зберігання та обсягів споживання, заснована на методах математичного програмування, що дозволяє підвищити стійкість підприємства в умовах нестабільного ринкового середовища. Набув подальшого розвитку метод ідентифікації циклічних коливань в умовах зашумованості статистичного ряду, який дозволяє своєчасно розпізнати циклічні коливання в динаміці економічних показників, що сприяє зменшенню витрат на ліквідацію негативних наслідків дії факторів ринкового середовища, що збурюють. Удосконалено схему організації системи підтримки прийняття управлінських рішень з використанням сучасних інформаційних технологій управління підприємством в умовах нестабільного ринкового середовища, що забезпечує необхідну точність і оперативність підготовки інформації.

Ключові слова: циклічні коливання, ринкове середовище, система управління, впливи, що збурюють, моделювання.

АННОТАЦИЯ

Гугля О.С. Моделирование процессов управления предприятием в условиях циклических изменений рыночной среды. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.11 – математические методы, модели и информационные технологии в экономике. – Донецкий национальный университет Министерства образования и науки Украины, Донецк, 2007 г.

В диссертации поставлена и решена новая актуальная задача разработки механизмов и экономико-математических моделей управления предприятием в условиях циклических изменений рыночной среды.

В рамках решения поставленной задачи разработана концепция моделирования процессов управления предприятием в условиях циклических изменений рыночной среды, основанная на принципах системного и ситуационного подходов к управлению производственно-экономическими системами, позволяющая повысить устойчивость предприятия в условиях воздействия факторов нестабильной экономической среды, а также экономико-математические модели и механизмы, позволяющие провести реализацию основных положений данной концепции.

В результате анализа была отмечена возрастающая роль циклических колебаний, что обуславливает повышение нестабильности рыночной среды и усиление дестабилизирующих воздействий на предприятия. Важнейшими факторами рыночной среды, циклические изменения которых предприятие должно учитывать в процессе своего функционирования, являются колебания спроса и предложения, колебания цен на сырье и готовую продукцию, колебания платежеспособности потребителей и другое.

Для повышения эффективности экономической деятельности предприятия, которое функционирует в условиях циклических изменений рыночной среды, используется механизм управления реакциями. Это достигается за счет формализации процессов мониторинга, идентификации, классификации и анализа возмущающих воздействий рыночной среды.

В работе предусмотрена возможность создания дополнительного объема запасов сырья и материалов как способа нейтрализации возмущающих воздействий в условиях циклических колебаний цен на сырье и материалы, стоимости хранения и объемов потребления.

Для снижения негативного влияния возмущающих воздействий, наряду с системой материальных запасов, в период снижения показателей рентабельности предприятия является манипулирование сроками оплаты реализованной продукции. В условиях нестабильной рыночной среды предприятие вынуждено использовать механизмы стимулирования спроса, одним из которых является создание системы товарного кредитования.

С целью снижения затрат на ликвидацию негативных последствий действия факторов рыночной среды, получил дальнейшее развитие метод идентификации циклических колебаний в условиях зашумленности статистического ряда, который позволяет своевременно распознать циклические колебания в динамике экономических показателей.

Основные результаты диссертационной работы были внедрены на ЗАО “Бетонмаш”.

Ключевые слова: циклические колебания, рыночная среда, система управления, возмущающие воздействия, моделирование.

SUMMARY

GuglyaThe modeling of enterprise management processes in cyclic changes of market environment.

Thesis for a candidate degree Economic Sciences on speciality 08.00.11 – Mathematical methods, models and information technology in the Economics. Donetsk national university, Ministry of Education and Science of Ukraine, Donetsk, 2007.

Dissertation is devoted to research and decision of actual science task – development of economical-mathematical models and enterprise management mechanisms in cyclic changes of market environment.

The features of external environment were analyzed. The increasing role of cyclic fluctuation was identified. These fluctuation are make for instability of market environment and strengthening of influence on the enterprises. The analysis allowed to set the system of management role’s in the process of adaptation to the changes in market environment. The major factors of market environment are: demand and supply fluctuations, raw material and productions price’s fluctuations, consumers solvency fluctuations.

Conception of enterprise management processes modeling in cyclic changes of market environment is developed. Conception uses: principle of the system and situation management. It allows providing stability of enterprise in conditions of syclic fluctuation. Is developed economical-mathematical models and mechanisms that allow realizing the conception. The mechanism of reactions management for the rise of efficiency of economic enterprise activity is used

In dissertation is foreseen the possibility of using of additional volume supplies. It allows neutralizing revolting influences. In the conditions of unstable market environment an enterprise is forced to use the mechanisms of demand stimulation, for example commodity crediting system.

Keywords: cyclic changes, market environment, management system, revolting influences, modeling.