У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ ІМЕНІ МИХАЙЛА ТУГАН-БАРАНОВСЬКОГО

ГАВРИЛЕНКО Олена Юріївна

УДК 338.46:336.732:658

РОЗВИТОК ПОСЛУГ КРЕДИТНОЇ СПОЖИВЧОЇ

КООПЕРАЦІЇ УКРАЇНИ

Спеціальність 08.00.04 – Економіка та управління підприємствами

(за видами економічної діяльності)

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк – 2007

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Приазовському державному технічному університеті Міністерства освіти і науки України (м. Маріуполь).

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор

Білопольський Микола Григорович,

Приазовський державний технічний університет

(м. Маріуполь), завідувач кафедри обліку і аудиту.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Гончаренко Владислав Васильович,

Полтавський університет споживчої кооперації України, завідувач кафедри грошового обігу

та кредиту;

кандидат економічних наук, доцент

Кононенко Алла Федорівна,

Донецький національний університет економіки

і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського,

доцент кафедри банківської справи.

Захист відбудеться “22” січня 2008 р. о 1400 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.055.01 у Донецькому національному університеті економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського за адресою: 83050, м. Донецьк, вул. Щорса, 31.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського за адресою: 83017, м. Донецьк, б. Шевченка, 30.

Автореферат розісланий “21” грудня 2007 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Виноградова О.В.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. В умовах постійно зростаючих потреб населення і малого підприємництва у фінансових коштах, необхідних не тільки для їх задоволення, але і для вирішення перспективних проблем розвитку підприємств, гостро постає питання формування системи кредитної кооперації як спеціалізованої форми небанківських кредитних організацій. Відродження інституту кредитної споживчої кооперації в регіонах сприятиме активізації ринку приватних інвестицій, перерозподілу грошових коштів на регіональному рівні в сектор малого бізнесу і фермерські господарства. У свою чергу, перспективи кредитної споживчої кооперації залежатимуть від того, чи досягнута гармонізація інтересів регіону і кредитної кооперації, наскільки успішно кредитні спілки (КС) зможуть конкурувати з іншими господарюючими структурами на регіональному ринку позикових капіталів. Це дозволить сформувати останнім повноцінну матеріально-технічну базу для функціонування і розвитку, оптимізувати економічні зв'язки, встановити довірчі взаємини з населенням, державними і місцевими органами влади, підприємствами тощо. У зв'язку з цим стає актуальним питання обґрунтування і розкриття економічних основ функціонування кредитних споживчих кооперативів, вироблення методичних підходів до оцінки ефективності управління ними, що, у свою чергу, необхідно для успішного функціонування кредитної кооперації, розвитку нових джерел інвестування підприємств і населення та подальшого становлення інституційних основ ринкових відносин в цілому.

Питанням історичного розвитку і функціонування кредитних споживчих кооперативів у вітчизняній і зарубіжній літературі приділяється чимала увага. Окремі аспекти відмічених проблем досліджували як вітчизняні, так і зарубіжні вчені: А. Аззі, Р. Аріман, Л. Балабанова, Д. Бартон, Н. Бедринець, В. Гончаренко, О. Карасик, Р. Климко, І. Козюра, А. Кононенко, О. Лук’янченко, Я. Макферсон, І. Маркіна, Л. Омелянович, О. Папаіка, А. Стадник, Е. Ходченко, О. Шубін. В той же час найменше розробленими залишаються питання визначення місця кредитних споживчих кооперативів серед господарюючих суб’єктів, що діють на регіональному ринку послуг, підвищення інвестиційного потенціалу підприємств регіону шляхом активізації приватних інвестицій населення за допомогою розвитку кредитної кооперації, оцінки ефективності діяльності кредитних споживчих кооперативів (КСК) і їх впливу на розвиток регіонального ринку послуг та господарську діяльність підприємств. Указана необхідність дослідження і обумовила вибір теми, визначила мету, завдання та зміст дисертаційної роботи.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконувалася відповідно до плану науково-дослідних робіт Приазовського державного технічного університету Міністерства освіти і науки України за темою “Формування організаційно-економічного механізму розвитку кредитної споживчої кооперації” (номер державної реєстрації 0107U003667), в рамках якої автором розроблено рекомендації щодо формування складових організаційно-економічного механізму управління кредитною споживчою кооперацією.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є розробка теоретичних та методичних положень і практичних рекомендацій із розвитку послуг кредитної споживчої кооперації – кредитними спілками України на основі вдосконалення складових організаційно-економічного механізму їх функціонування.

Для досягнення поставленої мети було сформульовано та вирішено такі завдання:

дослідження процесу становлення та розвитку кредитної споживчої кооперації як учасника ринку кредитних послуг;

узагальнення зарубіжного досвіду надання послуг кредитної споживчої кооперації;

визначення організаційних засад функціонування кредитної спілки як інституту надання послуг та дослідження складових організаційно-економічного механізму функціонування кредитної споживчої кооперації;

аналіз економічного середовища функціонування кредитної споживчої кооперації (кредитних спілок);

оцінка стану діяльності кредитної споживчої кооперації (кредитної спілки);

дослідження організації взаємодії між учасниками кредитного процесу при наданні послуг;

обґрунтування перспективних напрямів розвитку послуг кредитної споживчої кооперації в Україні на підставі вдосконалення організаційно-правового забезпечення;

розробка методичних підходів щодо здійснення моніторингу діяльності кредитної споживчої кооперації на ринку кредитних послуг;

розробка рекомендацій щодо розвитку економічного управління процесом надання послуг кредитною споживчою кооперацією (кредитними спілками) на основі удосконалення складових їх організаційно-економічних механізмів.

Об'єктом дослідження є процеси надання послуг кредитною споживчою кооперацією.

Предметом дослідження є теоретико-методичні засади розвитку послуг кредитної споживчої кооперації в Україні.

Методи дослідження. Методами наукового дослідження є історичний підхід і діалектичний метод пізнання (при узагальненні зарубіжного досвіду і вітчизняної практики створення і функціонування кредитної споживчої кооперації), метод логічного аналізу (при дослідженні понять “кредитна спілка”, “кредитний споживчий кооператив”), комплексний і системний підходи (при розробці пропозицій з вдосконалення організаційно-правових принципів діяльності кредитної споживчої кооперації – кредитних спілок), а також концептуальний аналіз (при розробці положень концепції механізму управління фінансовим результатом діяльності кредитної спілки) і метод порівнянь (при визначенні ступеня відповідності прийнятих рішень щодо кредитної політики кредитної споживчої кооперації); методи економічного і графічного аналізу (при створенні методу фінансового аналізу діяльності кредитної спілки) та ін.

Методологічну, теоретичну і інформаційну базу виконання дисертаційної роботи складають Конституція і Закони України, інші законодавчі і нормативні документи України; теоретичні положення економічної і фінансової науки; наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених, матеріали регіональних, всеукраїнських і міжнародних конференцій, архівні матеріали з проблем діяльності кредитної споживчої кооперації.

Інформаційною основою роботи є звіти та відповідні публікації міжнародних організацій, статистичні дані Державного комітету статистики України, офіційні дані, які публікуються державними статистичними органами України, а також дані фінансової звітності, аналітичні матеріали окремих кредитних спілок.

Наукова новизна отриманих результатів дослідження полягає в поглибленні теоретико-методичних підходів щодо вдосконалення складових організаційно-економічного механізму розвитку послуг кредитної кооперації та розробці практичних рекомендацій щодо забезпечення ефективної діяльності кредитної споживчої кооперації.

Основні положення з удосконалення складових організаційно-економічного механізму розвитку послуг кредитної кооперації та практичні рекомендації до їх впровадження, які формують наукову новизну дослідження і виносяться на захист, полягають в наступному:

вперше:

запропоновано науково-методичний підхід до економічного управління кредитною спілкою шляхом формування відповідного фінансового механізму, який включає оптимізацію розміщення грошових коштів за допомогою лінійної моделі, що дозволяє забезпечити управління фінансовим результатом кредитної споживчої кооперації та приймати рішення щодо прогнозування обсягів надання ним кредитних послуг;

вдосконалено:

методичні підходи до організації моніторингу впливу внутрішнього і зовнішнього середовища функціонування кредитної споживчої кооперації-кредитної спілки шляхом використання експертних технологій, які дозволяють приймати рішення щодо напрямів розвитку на відповідному ринку послуг;

нормативно-правове забезпечення функціонування кредитної споживчої кооперації-кредитної спілки шляхом визначення переліку регуляторних вимог з урахуванням ризиків, обсягу та характеру проведення кредитних операцій, наявності мережі відособлених підрозділів, що сприятиме підвищенню ефективності діяльності кредитної спілки;

отримали подальший розвиток:

визначення поняття кредитної спілки через уточнення його як інституту кредитної споживчої кооперації, що функціонує на ринку небанківських фінансових установ, акумулює фінансові ресурси учасників з метою задоволення їх інвестиційних потреб для особистого споживання та здійснення господарської діяльності шляхом надання відповідних кредитних послуг;

науково-методичний підхід щодо узагальнення і систематизації організаційно-економічних проблем функціонування кредитної споживчої кооперації в Україні за допомогою аналізу економічного середовища, використання критеріїв оцінки ефективності діяльності кредитної спілки, дослідження організації взаємодії між учасниками кредитного процесу при наданні послуг, що дозволяє визначити напрями їх вирішення на макро- та мікрорівні управління економікою.

Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що запропоновані методичні підходи з вдосконалення організаційної і економічної складових механізму функціонування кредитної спілки можуть бути використані в практичній діяльності різними видами кредитної кооперації. Також результати дослідження створюватимуть передумови розвитку кредитної споживчої кооперації як інституту посередницьких фінансових послуг з урахуванням інтересів всіх учасників відміченого процесу.

Найбільшу практичну цінність мають запропоновані методики, такі як методика реформування системи кредитної кооперації на рівні регіону (міста), яка впроваджена в діяльність кредитної спілки “Гарант” (довідка №348/17 від 15.03.2007 р., економічний ефект 123 тис. грн.) та в діяльність кредитної спілки “Донбас-кредит” (довідка №481/71 від 12.06.2007 р.), методика комплексної оцінки ефективності кредитної послуги (довідка №417/38 від 10.07.2007 р. кредитної спілки “Сприяння”) та методика визначення пріоритетних напрямків розвитку кредитної кооперації як інституту посередницьких фінансових послуг (довідка №72-07 від 06.11.2007 р. Донецької обласної асоціації кредитних спілок), реалізація яких надає можливість кредитним спілкам підвищувати інвестиційний потенціал підприємств території.

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійно виконаною науковою працею з використанням вітчизняного і зарубіжного досвіду розвитку кредитних відносин в Україні. Вона відображає авторський підхід до вирішення наукових завдань, які пов’язані зі створенням та ефективним функціонуванням кредитних спілок.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і результати роботи апробовані на: міжнародній науково-практичній конференції “Фінансовий і банківській менеджмент” (м. Донецьк, 2003 р.); ІІ міжнародній науково-практичній конференції “Актуальні проблеми регіонального розвитку в контексті європейської інтеграції” (м. Львів, 2006 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції науковців, молодих учених, ад'юнктів, аспірантів, курсантів і студентів “Шлях України до економічної безпеки” (м. Харків, 2006 р. ); Всеукраїнській науково-практичній конференції “Держава та ринок: стратегія внутрішнього розвитку промислових регіонів” (м. Маріуполь, 2006 р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Особливості соціально-економічного розвитку України і регіонів” (м. Запоріжжя, 2006 р.); IV Всеукраїнській науковій конференції студентів аспірантів і молодих учених “Перспективи і пріоритети розвитку економічного аналізу” (м. Донецьк, 2007 р.).

Публікації. За результатами дослідження опубліковано 9 одноосібних наукових робіт загальним обсягом 2,72 д.а., у тому числі 5 статей у фахових виданнях (2,12 д.а.) та 4 тези доповідей (0,6 д.а.).

Структура й обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновку, списку використаних джерел зі 155 найменування, 8 додатків (на 23 с.). Зміст роботи викладений на 149 сторінках, містить 17 таблиць на 9 сторінках, 10 рисунків на 5 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету, завдання дослідження. Визначено об'єкт і предмет дослідження, методологічну і теоретичну базу, обґрунтовано наукову новизну і практичне значення роботи, приведено інформацію про впровадження результатів дослідження.

У розділі 1 “Теоретичні засади надання послуг кредитної споживчої кооперації в Україні” досліджено процес становлення та розвитку кредитної споживчої кооперації як учасника ринку кредитних послуг; узагальнено зарубіжний досвід надання послуг кредитної споживчої кооперації; визначено організаційні засади функціонування кредитної спілки як інституту надання послуг кредитної споживчої кооперації.

На сучасному ринку кредитних послуг діють як банківські, так і небанківські фінансові установи. Небанківські фінансово-кредитні установи відіграють важливу роль у розвитку вітчизняної економіки. Вони є складовою фінансово-інвестиційного ринку, важливим елементом кредитної інфраструктури. Це створює додаткові можливості для посередництва у залученні заощаджень громадян та розширенні можливостей у виборі джерел фінансування. Кредитна кооперація, яка ґрунтується на засадах незалежності створення споживачами чи підприємцями та має за мету діяльності не отримання прибутку, а економію коштів своїх членів і надання якісніших кредитних послуг на кращих умовах, є кредитною споживчою кооперацією. Найбільш поширеним інститутом кредитної споживчої кооперації є кредитна спілка.

У роботі підкреслено, що недостатнє опрацювання теоретичних питань щодо розвитку кредитної споживчої кооперації призводить до ототожнення кредитної спілки з касою взаємодопомоги або банком із наступним поширенням чинного банківського законодавства на її діяльність та шляхи розвитку і дії на ринку кредитних послуг. Відмінність кредитної спілки від банку полягає у тому, що вона виконує лише дві базові операції грошового ринку – залучення коштів та їх розміщення, а не розрахунково-касове обслуговування клієнтів.

Зарубіжний досвід свідчить, що кредитні кооперативи мають наступні переваги: вони спроможні забезпечити більш тісний контакт з клієнтами, запропонувати більш високий, чим у банку відсоток по ощадних вкладах, забезпечити гнучку ділову політику і зробити процес прийняття рішень з видачі кредитів більш коротким. Треба додати, що у багатьох країнах світу специфічні проблеми надання кредитних послуг у фермерських господарствах вирішувалися шляхом створення спеціалізованих кооперативних кредитних інститутів.

У зв’язку з тим, що поширене визначення кредитної спілки як організації, головною метою якої є фінансовий та соціальний захист її членів шляхом залучення їхніх особистих заощаджень для взаємного кредитування, є неповним, не характеризує принаймні її кооперативної сутності, в роботі запропоновано уточнення визначення поняття кредитної спілки як інституту кредитної споживчої кооперації, що функціонує на ринку небанківських фінансових установ, акумулює фінансові ресурси учасників з метою задоволення їх потреб для особистого споживання та здійснення господарської діяльності шляхом надання відповідних кредитних послуг.

На підставі аналізу літературних джерел узагальнено підходи до визначення кредитної споживчої кооперації і підкреслено їх особливу роль у задоволенні населення у кредитних послугах на відповідному ринку. Основні ознаки кредитної кооперації, які включають відсутність засновників та статутного фонду з точки зору традиційного трактування цих понять щодо суб’єктів підприємницької діяльності, надання послуг лише своїм членам, здійснення лише одного виду господарської діяльності: надання кредитних і ощадних послуг своїм членам, представлено у табл. 1.

Переваги цієї фінансової установи полягають в наступному: механізм створення і реєстрації КС є простим і дешевим; статус неприбуткової організації дає пільги при оподаткуванні; члени спілки мають змогу швидко отримати необхідний кредит під невеликий відсоток позики та ощаджувати свої кошти і мати з цього дохід.

Таблиця 1

Характерні ознаки кредитної споживчої кооперації (КСК), які відрізняють її

від каси взаємодопомоги та банку

Аналіз виникнення і діяльності кредитних спілок дозволяє виділити їх ряд специфічних рис: кредитні спілки об'єднують лише фізичних осіб, надають переважно дрібні позики, їх діяльність передбачає мінімізацію фінансових ризиків. Крім того, кредитним спілкам властиве швидше надання кредиту за умов спрощеного оформлення документів і чуйніше відношення до позичальника в умовах виникнення фінансових ускладнень з його боку.

Кредитна споживча кооперація (кредитні спілки) діє на принципах, які є основою діяльності кооперативів, зокрема: добровільність і відкрите членство; демократичний членський контроль; економічна участь членів; автономія і незалежність; співпраця між кооперативами; сприяння суспільству, рівноправ'я його членів; самоврядування; гласність.

В структурі надання кредитних послуг на першому місці споживче кредитування – 36%, друге місце серед пріоритетних напрямів кредитування посідають кредити на ведення селянських господарств (25%) (рис.1). Третє – кредити на придбання, будівництво, ремонт, реконструкцію житла (23%). Все це свідчить про те, що послуги кредитної споживчої кооперації мають всебічний характер кредитування: як для соціальних потреб окремих її членів, так і для розвитку їх господарств.

Рис. 1. Структура кредитних послуг, які надаються кредитними спілками (у %)

Урахування виявлених особливостей формування та функціонування кредитної споживчої кооперації, зарубіжного досвіду надання послуг, переваг у порівнянні з банками та касами взаємодопомоги сприяє функціонуванню організаційно-економічного механізму кредитної спілки, який є достатньо простим і не враховує процеси управління результативністю діяльності. Для підвищення його ефективності він потребує удосконалення у напрямку деталізації та врахування функціонального навантаження кредитної кооперації як інституту надання фінансово-кредитних послуг. У зв’язку з цим, у роботі обґрунтовано механізм управління фінансовим результатом діяльності кредитної спілки, який включає розгорнену характеристику, принципи управління, мету, методи і моделі досягнення необхідного рівня фінансового результату діяльності.

У розділі 2 “Стан діяльності кредитної споживчої кооперації в Україні” проаналізовано економічне середовище функціонування кредитної споживчої кооперації (кредитних спілок); оцінено стан діяльності кредитної споживчої кооперації (кредитної спілки) та досліджено процес організації взаємодії між учасниками кредитного процесу при наданні послуг.

За допомогою методу SWOT-аналізу виявлено стан потенціалу розвитку вітчизняного руху кредитних спілок, зокрема, сильних і слабких сторін, можливостей і погроз їх функціонування (табл. 2), на основі чого розроблено пропозиції щодо вдосконалення управління та підвищення ефективності їх діяльності.

Таблиця 2

Результати SWOT-аналізу руху кредитних спілок в Україні

Спираючись на підсумок SWOT-аналізу руху кредитних спілок в Україні, теоретичне узагальнення зарубіжних та вітчизняних доробок, результати проведеної останнім часом активізації законотворчої ініціативи Держфінпослуг відносно внесення змін до раніше прийнятих документів, якими посилюються вимоги до фінансових нормативів діяльності кредитних спілок, здійснено удосконалення механізму управління діяльністю кредитних спілок для досягнення їх основної мети: максимізувати задоволення потреб її членів в одержанні та використанні необхідних фінансових коштів за рахунок скорочення рівня витрат по мобілізації коштів, підвищення доходів від розміщення коштів.

Обґрунтовані напрями удосконалення механізму управління кредитної спілки апробовано на матеріалах діючої кредитної спілки. Аналіз фінансового стану кредитної спілки, проведений на прикладі кредитної спілки “Гарант”, дозволив оцінити поточний і перспективний фінансовий стан кредитної спілки; визначити доступні джерела коштів і оцінити можливість і доцільність їх мобілізації; спрогнозувати розвиток кредитної спілки на ринку капіталів. Результати фінансового аналізу діяльності кредитної спілки дозволили виявити уразливі місця, що вимагають розробки заходів щодо їх ліквідації. По-перше, для поліпшення фінансової стійкості кредитної спілки, необхідна оптимізація структури пасивів. По-друге, щоб фінансовий стан покращився або залишився у нормі необхідно активно займатися просуванням своїх послуг.

Дослідження процесу організації взаємодії між учасниками спілки при наданні послуг включає оцінку зовнішніх і внутрішніх економічних аспектів діяльності кредитних спілок. У роботі була розроблена система критеріїв, за якими методом експертної оцінки було визначено організаційні проблеми процесу надання кредитних послуг кредитними спілками в Україні. Дані, які отримані автором за період 2006 – 2007 рр. під час експертних опитувань та результати аналізу експертної думки, свідчать, що серед чинників внутрішнього середовища діяльності кредитних спілок, особливе місце в кредитних кооперативах займають відсотки за користування позикою. Якщо за останні роки середня процентна ставка кредиту в комерційних банках складала не менш 19% річних, то в кредитних кооперативах вона варіюється від 10 до 25% – залежно від того, на що береться позика, який її розмір і термін користування. З врахуванням чинників зовнішнього та внутрішнього середовища було визначено основні принципи надання кредитів у кредитних спілках. Отримання плати за надані кредити необхідне як для забезпечення необхідних операційних витрат спілки, так і для її розвитку. За рахунок плати, яка встановлюється в угоді у формі річного відсотка, формуються фонди фінансового кооперативу, одним із завдань яких є збільшення обсягів власного капіталу, а значить, і активів кредитної спілки.

На рис. 2 приведено результати опитування клієнтів стосовно критеріїв щодо вибору кредитної кооперації (оцінку проведено у балах).

Визначено, що важливим у діяльності кредитної кооперації є її імідж, тому у структурі кредитного кооперативу доцільно було б відкриття й функціонування відділу, який буде займатися маркетингом. Основні функції такого відділу можуть бути наступними: постійна робота над іміджем кредитної спілки; розробка рекламних кампаній, постійний моніторинг зовнішньої інформації.

Таким чином, функціонування механізму управління діяльністю кредитної кооперації повинно бути направлено як на забезпечення врахування впливу зовнішніх і внутрішніх чинників, так і на впровадження нових форм надання фінансових послуг при забезпеченні стабільної діяльності.

Рис. 2. Критерії, якими керуються клієнти при виборі кредитної кооперації, бали

У розділі 3 “Вдосконалення організаційно-економічного забезпечення розвитку послуг кредитної споживчої кооперації” обґрунтовано перспективні напрями розвитку послуг кредитної споживчої кооперації в Україні на підставі вдосконалення організаційно-правового забезпечення; запропоновано методичний підхід до організації моніторингу діяльності кредитної споживчої кооперації на ринку кредитних послуг; розроблено рекомендації щодо розвитку управління процесом надання послуг кредитною споживчою кооперацією-кредитними спілками.

У роботі запропоновано наступні перспективні напрями розвитку кредитної споживчої кооперації:

поширення практики створення кредитних спілок на підприємствах, що матиме позитивні наслідки як для працівників, які виступають членами вказаних спілок, так і в цілому для підприємств;

розширення складу учасників кредитних операцій, що здійснюються кредитними спілками, необхідно надати право кредитним спілкам, створеним акціонерами акціонерного товариства, надавати кредити останньому під гарантії акціонерів, які володіють у сукупності не менш як 10% статутного капіталу;

створення членами кредитної спілки, які одночасно є працівниками відповідного підприємства, місцевого кооперативного банку з урахуванням стану чинного законодавства України, найбільш привабливі умови для задоволення потреб підприємств у кредитних ресурсах;

вдосконалення відносин з надання кредитів та реалізації кредитної політики кредитними спілками України. Зокрема, запропоновано, з урахуванням передового світового досвіду, надавати кредити членам кредитних спілок із забезпеченням їх у кредитному портфелі до 50%, що створить сприятливі умови для споживчого кредитування останніх;

обмеження питомої ваги кредитів комерційного характеру певними кількісними параметрами, а саме запропонувати 20% бар’єр сукупних активів кредитної спілки, що можуть спрямовуватися на комерційні цілі;

дозвіл кредитним спілкам здійснювати операції комерційного характеру, кошти від яких будуть спрямовуватися на забезпечення здійснення кредитними спілками своєї основної діяльності та реалізацію статутних завдань.

Для реалізації запропонованих перспективних напрямів розвитку кредитної споживчої кооперації обґрунтовано методичні підходи до організації моніторингу її діяльності на ринку кредитних послуг, які включають до себе засоби досягнення поставленої мети за допомогою урахування впливу зовнішніх і внутрішніх чинників на її діяльність. До них, в першу чергу, відносяться результати експертного опитування клієнтів кредитної кооперації.

Експертне опитування застосовувалося для отримання інформації про кредитні ринки і процеси на ринку (інформація про які через об’єктивні причини відсутня, оскільки її мають можливість отримати невелике коло фахівців), а також для прогнозування ситуації в майбутньому. Отримані результати експертного опитування у рамках моніторингу використовувалися при вирішенні завдань системного аналізу, пов'язаних із стратегічним плануванням і прогнозуванням, вибором і прийняттям рішень, структурним аналізом і розподілом ресурсів.

Урахування перспективних напрямів розвитку кредитної споживчої кооперації та результатів реалізації методичних підходів до організації моніторингу їх діяльності дозволило сформулювати механізм управління фінансовим результатом функціонування кредитної спілки. Як свідчить рис. 3, здійснення концепції (максимізація задоволення членів кооперативу у необхідних позиках) і механізму управління фінансовим результатом діяльності кредитної спілки здійснюється за допомогою методичних підходів:

1. Пошук додаткових джерел фінансових ресурсів.

2. Зниження операційних витрат.

3. Зниження заборгованості по прострочених, неповернених і безнадійних кредитах.

4. Оптимізація розміщення грошових коштів.

Створення указаного механізму кредитної споживчої кооперації сприятиме:

рішенню на регіональному рівні соціальних проблем населення шляхом задоволення попиту на кредитні кошти для придбання товарів тривалого користування, ремонту квартир і будинків, здобування освіти, лікування та інших споживчих потреб, з одного боку, з іншого боку – створенню додаткових робочих місць;

підвищенню рівня самоорганізації населення регіону в рішенні побутових питань за допомогою забезпечення додаткового джерела доходів у вигляді виплат по розміщених в кредитних кооперативах особистих заощаджень;

зміцненню і розширенню сфери діяльності суб'єктів малого підприємництва в регіоні за рахунок доступу до нового джерела фінансових ресурсів;

зростанню прибуткової частини регіонального і місцевого бюджетів, як результату збільшення кількості господарюючих суб'єктів в регіоні.

Рис. 3. Механізм управління фінансовим результатом кредитної спілки

 

В роботі також запропоновано оптимізаційну модель з лінійною цільовою функцією при лінійних обмеженнях на змінні і вимозі їх позитивності, для чого розроблено цільову функцію, що дозволяє розрахувати фінансовий результат і-того кварталу:

Fi(РКдн, xij, nднj,SDi, iбдн, КРПi, PKкв, РДКСi, ОРi, Рркрі) ––> max (1)

У кожному і-тому кварталі повинне дотримуватися обмеження для загальної суми всіх виданих кредитів, виходячи із сформульованих вище вимог:

? ПКi + ДС1i + ДС2i – ОРi – Рркрі, (2)

де Xij– сума (обсяг) кредитів j-того вигляду, що видається в і-тому кварталі розрахункового року повинне бути не нижче реальних сум, значення яких відомі для кожного кварталу розрахункового року;

і – номер кварталу, і = 1,4;

j – вид кредиту, j = 1,4 (j1 = до 500 грн.; j2 = 500 – 1000 грн.; j3 = 1000 – 3000 грн.; j4 = понад 3000 грн.);

РКдн – денна процентна ставка, що нараховується кредитною спілкою за користування кредитом;

nдн j – кількість платіжних періодів (днів) для кредитів j-гo виду;

SDi – сума грошових коштів, розміщена на депозитних рахунках банку в і-тому кварталі;

iбдн – процентна денна ставка, що нараховується банком на депозитні внески;

nбдн – кількість платіжних періодів (днів), на які розміщені грошові кошти на депозитному рахунку в банку;

КРПi – сума кредитів, виданих в попередніх кварталах, термін погашення яких не закінчився;

PKкв – процентна ставка (квартальна), що нараховується за користування кредитом;

РДКСi – відсотки, нараховані в і-тому кварталі по внесках на депозитні рахунки членів кредитної спілки на умовах щомісячної виплати відсотків і на умовах капіталізації відсотків;

ОРi – операційні витрати в і-тому кварталі;

Рркрі – витрати на формування резерву забезпечення покриття збитків від неповернених кредитів (кредитні ризики);

ПКi – пайовий капітал в і-тому кварталі;

ДС1i – сума грошових коштів по внесках на депозитні рахунки членів кредитної спілки на умовах щомісячної виплати відсотків в і-тому кварталі;

ДС2i – сума грошових коштів по внесках на депозитні рахунки членів кредитної спілки на умовах капіталізації відсотків в і-тому кварталі.

Для пошуку рішення поставленої задачі доцільно використовувати засіб “Пошук рішення” прикладної програми MS Excel. В результаті створена модель і вибране середовище дозволяє, змінюючи обмеження в засобі “Пошук рішення”, представити і змоделювати різні можливі варіанти результатів фінансової діяльності кредитної спілки як в окремих кварталах, так і в розрахунковому році.

Для отримання передбаченої відповіді (у необхідному діапазоні) необхідно запускати засіб “Пошук рішення” кілька разів, змінюючи параметри обмеження. Обмеження можна змінювати до тих пір, поки не отримаємо очікуване рішення – задоволення у позиках найбільшої кількості членів кооперації та одержання найбільшого фінансового результату діяльності кредитної спілки.

В результаті апробації моделі максимізації фінансового результату (на прикладі кредитної спілки “Гарант”) було отримано наступні рішення, представлені у табл. 3. При цьому під фінансовим результатом кредитної спілки в роботі розуміється різниця доходів та видатків спілки.

Таблиця 3

Рішення, отримані при апробації моделі максимізації фінансового результату (на прикладі кредитної спілки “Гарант”)

Рішення 1 | Рішення 2 | Рішення 3 | Рішення 4

Збільшивши загальну суму кредитів до граничної суми кожного кварталу, а також перерозподіливши видачу кредитів так, щоб в першому і другому кварталах кредитів від 1000 до 3000 грн. видавалося на суму 369, 4 тис. грн. і 341, 4 тис. грн. відповідно, а в третьому і четвертому кварталах видавалися кредити на суму 355,0 тис. грн. і 455,5 тис. грн. (тобто j4 = понад 3000 грн.) відповідно, можна отримати найбільший фінан-совий результат – 140,34 тис. грн. | Змінивши обмеження для сум виданих кредитів по кожному виду в кожному кварталі так, щоб вона не перевищувала підсумкової суми виданих кредитів у відповідному кварталі, для підсумкової суми задамо обмеження, щоб її розмір не перевершував розмір показників реальних даних, з якими вже пропрацювала кредитна спілка. Змінивши обмеження, можна рекомендувати зосередити грошові кошти для видачі кредитів від 1000 до 3000 грн. (тобто j3). Тоді фінансовий результат діяльності зростає на 8,37 тис. грн. (246, 2 – 237, 8 тис. грн.) | Змінивши область змінних даних так, щоб залишити незмінними значення сум кредитів до 500 грн. і від 500 до 1000 грн. у всіх кварталах і прийнявши обме-ження для підсумкових сум, як в рішенні 1, отримаємо рішення для видачі кредитів від 1000 до 3000 грн. і понад 3000 грн. з терміном користування квартал і більше. При цьому фінансовий ре-зультат дорівнює 78,12 тис. грн. | Встановивши як цільову функцію із значенням фінансового результату за другий квартал, залишивши обмеження тіль-ки для змінних другого квар-талу, змінюючи значення сум кредитів тільки до 500 грн. та від 500 до 1000 грн., отримаємо збільшення значення фінансового ре-зультату для 2-го кварталу лише на 61,15 грн.

Найбільш оптимальним для кредитної спілки “Гарант” є рішення 1. Його застосування повинне супроводжуватися збільшенням об'ємів кредитів, термін користування якими не менш кварталу, а також ефективнішим використанням вільних залишків грошових коштів на поточному і депозитному рахунках в банку. Впровадження даного варіанту дозволить збільшити фінансовий результат діяльності кредитної спілки “Гарант” на 140,34 тис. грн. (на 59%).

Таким чином, створена модель і обране середовище для її апробації за допомогою ПК, дозволяє, змінюючи обмеження в засобі “Пошук рішення”, побачити і змоделювати різні результати фінансової діяльності кредитної спілки як в окремих кварталах, так і в розрахунковому році.

ВИСНОВКИ

У дисертації наведено теоретичне узагальнення і нове вирішення науково-прикладного завдання, що полягає у розвитку послуг кредитної споживчої кооперації - кредитних спілок на підставі вдосконалення організаційної та економічної складової механізму їх функціонування. Результати дослідження дозволяють зробити такі висновки:

1. Дослідження процесу становлення та розвитку кредитних спілок кредитної споживчої кооперації як учасників ринку кредитних послуг дозволило довести їх принципову відмінність як небанківських установ, яка полягає у тому, що вони виконують дві базові операції грошового ринку, зберігаючи при цьому статус фінансового посередника: це залучення коштів і їх розміщення.

2. Узагальнюючи зарубіжний досвід надання послуг кредитною споживчою кооперацією, слід зазначити, що кредитні спілки здатні вирішувати важливі і складні завдання у сфері надання фінансових послуг та кредитування, тому що мають переваги, які включають: демократичний стиль управління; прийнятні вимоги по забезпеченню позик, оскільки кредитні споживчі кооперації - кредитна спілка об'єднує зацікавлених людей; високий ступінь фінансової захищеності, оскільки у супереч високорентабельним і достатньо ризиковим вкладенням коштів віддається перевага менш рентабельним, але надійним операціям; нижчий відсоток по позиках пайовикам і стабільніший відсоток по заощадженнях за рахунок того, що кредитний кооператив не прагне до витягання прибутку; малі терміни розгляду.

3. Організаційні засади функціонування кредитної спілки серйозно впливають на забезпечення ефективного механізму управління фінансовою діяльністю, оскільки стратегію кредитної установи визначає фінансова політика та потенціал її реалізації. Це твердження підсилюється з урахуванням активізації останнім часом законотворчої ініціативи Держфінпослуг України відносно внесення змін до нормативних документів, якими посилюються вимоги до фінансових нормативів діяльності кредитних спілок.

4. На підставі результатів аналізу економічного середовища функціонування кредитної споживчої кооперації визначено чинники та умови надання кредитних послуг за принципами платності позики, що обумовлено необхідністю отримання плати за надані кредити як для забезпечення операційних витрат спілки, так і для її розвитку. Реалізація визначених чинників і удосконалення умов надання кредитних послуг сприяє росту плати, яка встановлюється в кредитній угоді у формі річного відсотка, збільшує прибуток фінансового кооперативу, одним із завдань якого є підвищення обсягу власного капіталу, а відповідно і активів кредитної спілки.

5. При здійсненні аналізу стану діяльності кредитної споживчої кооперації (кредитної спілки) обов’язково використання фінансових коефіцієнтів ліквідності, фінансової стійкості та ділової активності, граничні критерії яких визначаються відповідно до умов функціонування кредитної спілки, що дозволяє виявити резерви по позиках, підвищити рівень ефективності фінансової структури, доходів та витрат, а також ліквідності та зростання відповідно до напрямів стратегічного розвитку.

6. За результатами використання методів експертної оцінки процесів формування та функціонування кредитних спілок визначено напрямки розвитку та поширення їх руху в Україні й обґрунтовано необхідність врахування чинників внутрішнього середовища, серед яких: рівень відсотків за користування позикою, оцінки ризику її неповернення та можливість застосування заохочувальних та штрафних санкцій.

7. За результатами аналізу світового досвіду надання фінансових послуг кредитної споживчої кооперації, обґрунтовано доцільність вдосконалення відносин

з надання кредитів та реалізації кредитної політики кредитними спілками України. Крім того, слід запропонувати 20% бар’єр сукупних активів кредитної спілки, що можуть надаватися одному члену кооперації, а також дозволити кредитним спілкам здійснювати операції комерційного характеру, кошти від здійснення яких будуть спрямовуватися на забезпечення здійснення кредитними спілками своєї основної діяльності та реалізацію статутних завдань.

8. Методичні підходи до організації моніторингу діяльності кредитної споживчої кооперації на ринку кредитних послуг враховують погляди керівників кредитних спілок, службовців Держфінпослуг та працівників інших кредитних організацій. Результати експертного опитування у рамках моніторингу дозволяють вирішувати завдання системного аналізу, пов’язані з стратегічним плануванням і прогнозуванням, вибором та прийняттям рішень, а також із структурним аналізом і розподілом ресурсів кредитної спілки.

9. Розвиток управління процесом надання послуг кредитної споживчої кооперації включає формування умов досягнення необхідного рівня фінансового результату діяльності кредитної спілки за рахунок скорочення рівня витрат по мобілізації коштів та підвищення доходів від розміщення коштів. При цьому оптимізація розміщення грошових коштів кредитної спілки, яка дозволяє приймати рішення щодо обсягів надання кредитних послуг, має велике значення.

Таким чином, на сучасному етапі ефективним джерелом фінансового забезпечення індивідуального споживання та підвищення підприємницької активності населення є розвиток кредитної кооперації - кредитних спілок. Кредитні спілки є фінансовими кооперативами, які незалежно від того ким вони створені – споживачами чи підприємцями, мають основною метою не отримання прибутку, а економію коштів своїх членів, надання якісніших послуг за кращих умов і дозволяють з врахуванням інтересів всіх учасників кредитного процесу задовольняти потреби населення у інвестиційних ресурсах шляхом надання фінансово-кредитних послуг.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у провідних наукових фахових виданнях

1. Гавриленко О.Ю. Проблеми формування та функціонування кредитних спілок в Україні // Вісник економічної науки України. – 2006. – № (9). – С. 38–41.

2. Гавриленко О.Ю. Проблеми питання функціонування кредитних спілок в Україні // Вісник економічної науки України. – 2006. – № (10). – С. –65.

3. Гавриленко О.Ю. Підприємства кредитної кооперації в Україні: проблеми розвитку та умови підвищення ефективності управління діяльністю // Вісник економічної науки України. – 2007. – № (11). – С. 29–33.

4. Гавриленко О.Ю Концептуальні аспекти розвитку кредитних спілок в Україні // Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємство, стале економічне зростання: Зб. наук. праць . – Донецьк: ДонНУ, 2003. – С. 48 – 49.

5. Гавриленко О.Ю. Підходи до формування концепції управління діяльністю кредитних спілок // Вісник Львівської комерційної академії. Сер. Економічна. – 2006. – Вип.20. – С.324–327.

Опубліковано за матеріалами конференцій, основні тези

1. Гавриленко О.Ю. Еволюція поглядів на розвиток кредитних спілок в Україні // Фінансовий і банківський менеджмент: досвід та проблеми: Тези доповідей і виступів V міжнародної наукової конференції студентів та молодих учених. – Донецьк: ДонНУ, 2003. – С. 165 - 166.

2. Гавриленко О.Ю. Підходи до забезпечення подальшого розвитку кредитних спілок в Україні // “Дні науки” 5-6 жовтня 2006 р.: Зб. тез доп. – Запоріжжя: ДУ ЗІДМУ, 2006. – Т.2.– С.127 - 128.

3. Гавриленко О.Ю. Про підвищення ролі кредитних спілок у складі небанківських фінансово-кредитних установ // Держава та ринок: стратегія внутрішнього розвитку промислових регіонів: Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції. – Маріуполь: ПДТУ, 2006. – С.90-92.

4. Гавриленко О.Ю. Система фінансового моніторингу кредитних спілок PEARLS як інструмент підвищення ефективності аналізу та управління їх діяльністю // Перспективи та пріоритети розвитку економічного аналізу: Тези доп. і вист. ІV Всеукраїнської наук. конф. студентів, аспірантів і молодих вчених. – Донецьк: ТОВ “Юго-Восток, Лтд”, 2007. – С.233-235.

АНОТАЦІЯ

Гавриленко О.Ю. Розвиток послуг кредитної споживчої кооперації України. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – Економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). – Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, Донецьк, 2007.

У роботі узагальнено теоретичні засади надання послуг кредитної споживчої кооперації в Україні за рахунок дослідження процесу її становлення та розвитку як учасника ринку кредитних послуг; узагальнено зарубіжний досвід надання послуг кредитної споживчої кооперації; визначено організаційні засади функціонування кредитної спілки як інституту надання послуг кредитної споживчої кооперації; обґрунтовано напрямки удосконалення організаційно-економічного механізму функціонування кредитної спілки.

Запропоновано напрями вдосконалення організаційно-економічного забезпечення розвитку послуг кредитної споживчої кооперації, включаючи перспективні напрями розвитку послуг кредитної споживчої кооперації в Україні на підставі вдосконалення організаційно-правового забезпечення; методичний підхід до організації моніторингу діяльності кредитної споживчої кооперації на ринку кредитних послуг; рекомендації щодо розвитку економічного управління процесом надання послуг кредитною споживчою кооперацією-кредитними спілками.

Ключові слова: кредитна споживча кооперація, кредитна спілка, кредитна послуга, ринок кредитних послуг, організаційно-економічний механізм.

АННОТАЦИЯ

Гавриленко Е.Ю. Развитие услуг кредитной потребительской кооперации Украины. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.04 – Экономика и управление предприятиями (по видам экономической деятельности). – Донецкий национальный университет экономики и торговли имени


Сторінки: 1 2