У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

ЧЕРКАСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

На правах рукопису

ГУЗІЙ РУСЛАН ОЛЕКСІЙОВИЧ

УДК 81.5.01:378.147

СИСТЕМНІ МОДЕЛІ ТА МЕТОДИ ПРОГРЕСИВНОЇ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ УПРАВЛІННЯ ДІЯЛЬНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВ ЗВ'ЯЗКУ

05.13.06 - автоматизовані системи управління та прогресивні інформаційні технології

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук

Черкаси-2007

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Черкаському державному технологічному університеті Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник : доктор технічних наук, професор

ТИМЧЕНКО Анатолій Анастасійович,

Черкаський державний технологічний університет, завідувач кафедри комп`ютерних технологій.

Офіційні опоненти: доктор технічних наук, професор

ЗАЙЧЕНКО Юрій Петрович,

НТУУ "КПІ", професор кафедри

математичних методів системного аналізу.

Доктор технічних наук, професор

ПОДЧАСОВА Тетяна Павлівна,

Київський національний торгово- економічний

університет, професор кафедри інформаційних

технологій і систем.

Захист відбудеться " 27 " вересня 2007 року о 14-30 годині на засіданні спеціальної вченої ради К73.052.01 Черкаського державного технологічного університету за адресою м.Черкаси,бул. Шевченка, 460.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Черкаського державного технологічного університету за адресою м.Черкаси, бул. Шевченка, 460.

Автореферат розісланий " 23 " серпня 2007 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради В.В.Палагін

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Відповідно до Закону України "Про концепцію Національної програми інформатизації" передбачено в напрямі управління діяльністю пріоритетних галузей економіки вирішення проблеми комплексної автоматизації виробництв на основі сучасних технологій і стандартів, яка охоплювала б усі процеси від проектування та підготовки виробництва до безпосереднього автоматизованого виробництва.

Одним із напрямків реалізації даної програми в галузі зв'язку є розробка та впровадження автоматизованої системи управління підприємством (АСУ–зв'язок). АСУ-зв'язок - складна ієрархічна система, структура функціонування та розвиток якої обумовлюються організаційною побудовою управління в галузі, великими обсягами і високою динамікою даних, соціальним характером зв'язку, великою територіальною роз'єднаністю вхідних об'єктів і широким використанням для передачі повідомлень різних видів зв'язку.

Необхідність розробки в галузі зв'язку нових автоматизованих систем управління визначається рядом об'єктивних факторів. До них, у першу чергу, належать:

- кількісний і якісний ріст послуг для всіх видів зв'язку;

- територіальна розгалуженість мереж передачі повідомлень;

- широка автоматизація засобів зв'язку;

- перехід підприємств зв'язку на ринкову систему планування і економічного стимулювання.

Усе це визначає актуальність дисертаційного дослідження.

Управління розробкою АСУ-зв'язок вимагає реалізацію принципів побудови складних ієрархічних автоматизованих систем та створення математичних моделей і методів інформаційних технологій для їхнього цілісного досягнення, вивчення та побудови. Існуючі принципи побудови складних ієрархічних автоматизованих систем не в повній мірі відображають виробничо-економічну систему даної галузі, а існуючі методи в більшості випадків є простими і моделі побудовані на їхній основі та методи інформаційної технології, в яких вони реалізовані є надто неадекватними для того, щоб забезпечити комплексне вирішення проблеми підвищення ефективності процесів управління діяльністю підприємств зв'язку і якості послуг, що ними надаються. Тому задача розробки принципів побудови складних ієрархічних автоматизованих систем управління діяльністю виробничо-економічних систем та пошуку нових більш прогресивних математичних моделей та методів інформаційної технології оптимального управління розробкою АСУ-зв'язок, як складних ієрархічних систем, в умовах багатокритеріального вибору постійно актуальна.

Ефективний шлях вирішення даної проблеми полягає в оптимізації функціонування всіх складових цієї системи і координації всіх етапів процесу її життєвого циклу (ЖЦ).

Даний процес розвивається по спіралі і на одному з витків представляє собою одну стадію "життя" складної ієрархічної системи, де на ранніх етапах наукових досліджень та проектування закладаються основні науково-технічні рішення і цільові характеристики майбутньої системи.

Необхідно відзначити досягнення в цій області таких видатних вчених як В.М. Глушкова, Г.С. Поспелова, В.І. Скуріхіна, О.І. Кухтенко, О.Г. Івахненко, К.Д. Жука. Значний внесок зробили вчені: М.З. Згуровський, В.І. Гриценко, А.Г. Маміконов, Т.П. Подчасова, Ю.П. Зайченко, А.А. Тимченко і їхні численні учні.

В результаті аналізу ринку систем даного класу можна відзначити такі системи як Ensemble, Intercarrier Settlement System, Modular Business Applications, BillConnect, Arbor, Convergent Billing Platform, Flagship, Cboss, Bis, Fastcom, Петер-Сервіс, Астра, Феодосійський варіант та ін.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота виконана в рамках наукової тематики „Еволюційні моделі, методи і засоби підтримки прийняття рішень при створенні віртуальних підприємств" кафедри комп'ютерних технологій Черкаського державного технологічного університету (державний реєстраційний №0103U003686).

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є підвищення ефективності процесів управління діяльністю підприємств зв'язку і якості послуг, що ними надаються, шляхом розробки нових принципів побудови прогресивних ієрархічних автоматизованих систем управління діяльністю виробничо-економічних систем та впровадження оптимізаційних моделей в управлінні її розробкою та використанням.

У відповідності до поставленої мети визначено такі основні складові задачі дослідження:

· з позицій системного підходу дослідити функціонування АСУ - зв'язок, яка є основою формування комплексу задач ефективного управління його діяльністю;

· у відповідності з методологією системного проектування виконати декомпозицію представленого комплексу задач, що забезпечує постановку та розв'язання задач розробки принципів побудови прогресивних ієрархічних автоматизованих систем управління діяльністю виробничо-економічних систем;

· побудувати логічну схему задач оптимального управління розробкою АСУ - зв'язок (формалізація процесу оптимального управління);

· сформувати вимоги та побудувати банк математичних моделей АСУ - зв'язок /модель будови (організаційної структури), модель функціонування (функціональної та ресурсної динаміки), модель розвитку/ ;

· розробити метод інформаційної технології підготовки даних для оптимізації управління розробкою АСУ - зв'язок;

Об'єктом дослідження є процес управління діяльністю підприємства зв'язку та засоби (моделі та методи) його оптимізації.

Предметом дослідження є принципи побудови прогресивних ієрархічних автоматизованих систем управління діяльністю виробничо-економічних систем; моделі і методи інформаційної технології в розв'язанні задач оптимізації управління розробкою АСУ-зв'язок.

Методи дослідження. Для розробки принципів побудови складних ієрархічних автоматизованих систем управління діяльністю виробничо-економічних систем застосовані методи системного аналізу, системного проектування та програмно-цільовий метод управління; при розв'язані задачі оптимізації управління розробкою автоматизованої системи управління діяльності зв'язку використовуються методи багатокритеріальної оптимізації та методи дискретного і об'єктно-орієнтованого програмування.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в наступному:

1. Реалізовано системний підхід до формування комплексу задач ефективного управління діяльністю в зв'язку, що дозволяє розглянути об'єкт дослідження не як неподільне ціле, а як систему взаємопов'язаних складових частин (елементів), їх властивостей та якостей.

2. Розроблені принципи побудови прогресивних ієрархічних автоматизованих систем управління діяльністю виробничо-економічних систем у відповідності з методологією системного проектування.

3. Вперше побудовано логічну схему задач оптимального управління розробкою АСУ-зв'язок, що дозволяє визначити формалізовані елементи (модель, початкові дані, обмеження, алгоритм розв’язання) для об'єкта дослідження.

4. Вперше побудовано банк математичних моделей АСУ - зв'язок, що може реалізувати визначену логічну схему задач оптимального управління.

5. Вперше розроблено метод інформаційної технології підготовки даних для оптимізації процесів управління розробкою АСУ - зв'язок, що забезпечує оптимальний розвиток системи, шляхом адаптації кожного її наступного стану до попереднього протягом усього життєвого циклу, починаючи від фази неавтоматизованої системи і закінчуючи вищою фазою – експертною системою.

6. Вперше впроваджено запропонований метод інформаційної технології для розробки білінгової інформаційної системи "Славутич", яка є основним модулем функціональної підсистеми АСУ-зв'язок ЧД ВАТ "Укртелеком", що забезпечує вибір оптимальних планових показників розвитку підприємства.

Практичне значення одержаних результатів. Результати дисертаційних досліджень є науково-методичною основою розробки перспективних ієрархічних автоматизованих систем управління діяльністю виробничо-економічних систем. Побудовано логічну схему задач і банк математичних моделей та розроблено метод інформаційної технології підготовки даних для оптимізації процесів управління розробкою АСУ - зв'язок.

Основні результати дисертаційної роботи використано при розробці білінгової інформаційної системи "Славутич", яка є основним модулем функціональної підсистеми АСУ-зв'язок ЧД ВАТ "Укртелеком", що забезпечує вибір оптимальних планових показників розвитку підприємства, а також у навчальному процесі при викладанні дисциплін „Системотехніка", "Методи та засоби комп'ютеризованих інформаційних технологій", "Системний аналіз об'єктів і процесів комп'ютеризації", "Основи САПР“.

Особистий внесок здобувача. Основні наукові, практичні та експериментальні результати одержані автором самостійно і опубліковані в працях [2-7].

Особистий внесок автора в працях, опублікованих із співавторами:

· обґрунтовано можливість розвитку перспективних об'єктів сучасної і нової техніки з використанням методології програмування життєвих циклів АСУ [1];

· запропоновано підхід до розв’язання загальної задачі підтримки прийняття рішень із застосуванням методу послідовного аналізу [8];

· запропоновано системно-евристичний підхід при розв’язанні задач оптимізації програмування життєвих циклів об'єктів нової техніки [9];

· запропоновано всебічне та цілеспрямоване оцінювання динамічних характеристик об’єкту проектування білінгових систем [10];

· запропоновано нові принципи проектування білінгових систем [11];

· реалізовано вирішення загальної задачі оптимального управління розробкою АСУ-зв'язок за принципами “загальне-часткове” і “цілі-засоби” [12];

· застосовано методи системного аналізу, системного проектування та програмно-цільовий метод управління для розробки принципів побудови АСУ-зв'язок [13];

· запропоновано організацію процесу виробництва, як комплексного процесу управління з активною організацією колективної взаємодії [14].

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційної роботи доповідались та обговорювались на конференціях:

· Міжнародній конференції з управління „Автоматика-2001" (Одеса, 2001);

· I-й Міжнародній науковій конференції „Раціональне використання природних ресурсів". Проблеми екології, енергозбереження, економіки, освіти та інформації в умовах ринкових відносин 2001" (Черкаси, 2001);

· V-й Міжнародній науково-практичній конференції „Наука і освіта 2002" (Дніпропетровськ, 2002);

· VI-й Міжнародній науково-практичній конференції „Наука і освіта 2003" (Дніпропетровськ, 2003);

· Міжнародній конференції з управління „Автоматика-2004" (Одеса, 2004);

· 12-й Міжнародній конференції з автоматичного управління

" Автоматика-2005" (Харків, 2005);

· V-й Міжнародній науково-практичній конференції КСАВП-2007 (Хмельницький, 2007 );

· ІХ-й Міжнародній науково-технічній конференції "Системний аналіз та інформаційні технології" ( Київ, 2007);

· Міжнародній науково-практичній конференції "Обробка сигналів і негауссівських процесів "( Черкаси, 2007);

· Державній науково-технічній конференції "Проблеми математичного моделювання" ( Дніпродзержинськ, 2007).

Публікації. За матеріалами дисертаційної роботи опубліковано 14 робіт, у тому числі 3 у спеціалізованих виданнях ВАК України з технічних наук, 11 тезах доповідей на міжнародних конференціях.

Структура та обсяг дисертаційної роботи. Дисертаційна робота складається з вступу, чотирьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Основний текст викладений на 196 сторінках, містить 40 малюнків та 15 таблиць. Список використаних джерел складається з 167 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми, мету та задачі дослідження, викладено наукову новизну та практичне значення одержаних результатів, а також апробацію отриманих результатів.

У першому розділі виконано постановку задачі дослідження та розглянуто існуючі підходи до її розв’язання. Проаналізовано об’єкт дослідження – автоматизована система управління підприємством зв’язку

(АСУ-зв’язок). Виділено дві групи задач: зовнішнього та внутрішнього дослідження. Задача зовнішнього дослідження сформульована як задача системної оптимізації по В.М. Глушкову. Серед задач внутрішнього проектування виділені:

1) підзадача розміщення розрахункових центрів усередині району;

2) підзадача синтезу оптимальної мережі зв'язку між РЦ;

3) задача синтезу системи програмних модулів технологічних та функціональних підсистем функціональної складової АСУ-зв’язок і оброблюваних ними інформаційних масивів;

4) задача оптимізації управління організаціно-функціонального розвитку АСУ-зв’язок.

Визначені основні стандарти та проведено порівняльний аналіз існуючих напрямків у розв’язанні проблеми. Сформовані системні вимоги які полягають в підвищенні ефективності діяльності та якості кінцевих результатів.

У другому розділі викладено сформовану методику системного підходу до проектування АСУ-зв’язок. Для вирішення задач проектування АСУ-зв’язок використаний системний підхід, в якому об'єкт дослідження розглядається не як неподільне ціле, а як система взаємопов'язаних складових частин (елементів), їх властивостей та якостей. Проведено декомпозицію процесу проектування по етапах та об’єкта проектування по рівням на структурно-логічну сукупність цілей і задач, що забезпечують вирішуваність останніх в класі сучасних ефективних методів моделювання і оптимізації. Виконано побудову структурно-логічної схеми задач проектування (СЛСП). Вказано на те, що задача проектування АСУ-зв’язок не може бути декомпонована тільки на певну сукупність локальних задач, кожна з яких може бути представлена і вирішена у вузьких традиційних постановках інженерного проектування.

На основі системного підходу та аналізу визначено АСУ-зв'язок, як різновид інформаційної системи, яка має ієрархічну структуру, що містить такі складові (рис. 1): організаційну (будова); функціональну (протікання процесів); розвитку (адаптації).

Зазначено, що створення сучасних організаційно-економічних, виробничо-технологічних та технічних систем, якою і є АСУ-зв'язок, характеризується великою складністю і для неї відсутні аналітичні методи їх дослідження, що не дає змоги знаходити рішення у замкненому вигляді та в повному обсязі. Тому за практичну основу розв'язування цих задач обрані комплексний підхід та методи моделювання.

Концентрованим виразом такого підходу є системні моделі (модель будови, модель функціонування, модель розвитку), що становлять багаторівневу структуру, кожен рівень якої є визначеним етапом (аспектом) зображення системи, виражений та зафіксований мовою даного рівня. З таких рівнів виділено: цілей; задач (методів); алгоритмів (технологій); організаційно-технічних засобів та процесів, що відбуваються.

Відповідно до вищевикладеного зроблені пропозиції до побудови банку математичних моделей АСУ-зв'язок , який може включати в себе моделі:

1) цілепокладання та ціле досягнення; 2)організаційної складової (будови); 3)функціональну (протікання процесів); 4) розвитку (адаптації).

Для кожної з моделей визначений рівень цілей, рівень нових оптимізаційних задач (визначення оптимальної організаційної складової, синтез оптимальних модульних систем обробки даних функціональної складової, оптимізація управління організаційно-функціонального розвитку), рівень алгоритмів (третій розділ) та рівень організаційно-технічних засобів та процесів (четвертий розділ), представлений методом інформаційної технології підготовки даних для оптимізації процесів управління розробкою АСУ-зв'язок.

Перераховані вище задачі розглянуті як компоненти загальної задачі системного проектування, що об'єднані структурно-логічною схемою задач проектування, а засобами системного проектування АСУ-зв’язок стала розроблена математична теорія нового класу систем і програмні засоби, що забезпечили як дослідження внутрішніх властивостей проектованого об'єкта (стійкість, керованість, якість і т.п.), так і вирішення задач синтезу з використанням методів послідовного аналізу варіантів. Виділяється 4 етапи системного проектування: архітектурний; структурний; алгоритмічний; конструктивний.

Запропонований в рамках роботи підхід дає можливість представити узагальнену системну модель АСУ-зв’язок (об'єкта управління) у вигляді динамічної системи з керованою структурою(рис. 2). Зроблено висновок, що така структурна модель інваріанта відносно структурних змін об'єкта, тобто вид моделі не змінюється при варіаціях структури АСУ-зв’язок, а зміна задається зміною елементів матриць зв'язків, що дуже зручно при програмуванні і моделюванні (зміна структури зводиться до зміни тільки початкових даних, а не програми моделювання).

В роботі виділено об'єкт системного дослідження – підприємства зв’язку та процес проектування підсистем АСУ-зв'язок (прийняття рішення та білінгової(розрахункової) підсистем). Задача полягає в оптимізації процесів управління з метою підвищення діяльності та якості кінцевих результатів заснованих на сучасних інформаційних технологіях і методологіях, що відповідають вимогам до інформаційних систем (ІС) нового покоління. При цьому розв’язуються задачі аналізу синтезу та прийняття рішень, та використовуються моделі будови, функціонування та оптимізації.

Окремо виділені етапи розв’язку задач внутрішнього дослідження (підзадача розміщення розрахункових центрів усередині району; підзадача синтезу оптимальної мережі зв'язку між РЦ). В якості методу відбору варіантів пропонується відомі методи гілок та меж, а також деякі генетичні алгоритми. Результати вирішення цих задач та формування підприємств зв’язку, як об’єкта управління представлено на рис. 3.

В завершенні даного розділу запропоновано підхід до формування структури підприємств зв’язку як об’єкта дослідження (рис. 4), а також розробки видів забезпечення, як АСУ-зв'язок в цілому, так і відповідно до окремих підсистем, включаючи БІС, як підсистему зворотнього зв’язку.

В третьому розділі з позицій системного підходу, викладених в другому розділі побудовано моделі по рівням зображення системи, що реалізує визначену в другому розділі логічну схему задач оптимального управління.

1. Модель та алгоритм організаційної підсистеми узагальненої моделі АСУ-зв'язок.

Організаційну частину АСУ-зв'язок, яка представлена даною моделлю будови, становить мережа розрахункових центрів (РЦ). Необхідно підкреслити, що структура РЦ у кожному окремому випадку визначається обсягами інформації й режимом її обробки, видами обчислювальної техніки.

На вхід моделі подається вектор параметрів, який визначений на рівні задач, на виході отримуємо критеріальні функції сумарних витрат (капітальні та експлуатаційні) для розміщення РЦ та передачі інформації у мережі.

Задача та алгоритм визначення оптимальної організаційної підсистеми АСУ - зв'язок.

При прийнятій схемі моделювання затримки негативні, що свідчить про брак часу в ланці на рішення задачі управління при вибраних значеннях параметрів.

Аналізуючи граничний режим функціонування ("задухи") підприємства зв`язку (рис. 5-7), при формах організації праці, що традиційно склалися, виробництва і управління можна зробити висновок про необхідність його структурно - організаційної реорганізації (перебудови). Одним з основних напрямів підвищення ефективності діяльності є широке використання прогресивних економічно обґрунтованих методів організації праці виробництва (безпаперова інформаційна технологія).

2. Функціональна модель АСУ-зв'язок. Структурний синтез законів керування підсистеми прийняття рішення.

В роботі розглянуто метод структурного синтезу, закони керування динамічної системи (рис. 8) , яка задана диференційною системою рівнянь :

І етап | ІІ етап | ІІІ етап

, | |

В результаті синтезу найдені основні варіанти структурних схем.

Для того, щоб управляти системою в заданих умовах треба відповідно перетворити завдання та компенсувати збурення . Якщо закон зміни збурення невідомий, або його не можна виміряти, то відповідно він не може бути внесений і в закон управління.

На вхід моделі подається вектор параметрів, який визначений на рівні задач, на виході отримуємо значення критеріальної функції загального часу обміну між підсистемами АСУ-зв'язок.

Цільовими для даної моделі є оптимальне проектування технологічних, функціональних, інформаційно-довідникових підсистем АСУ - зв'язок.

3. Модель та алгоритм розвитку АСУ-зв'язок.

Модель розвитку є складовою узагальненої моделі на вхід якої подається вектор параметрів, який визначений на рівні задач, на виході отримуємо значення критеріальної функції потужності надання послуг операторами АСУ-зв'язок.

Для даної моделі цільовими є оптимальне управління організаційно-функціональним розвитком АСУ - зв'язок.

Рівень організаційно-технічних засобів та процесів, що відбуваються – є загальним для представлених моделей і реалізований у вигляді метода інформаційної технології підготовки даних для оптимізації процесів управління розробкою АСУ-зв'язок .

Як видно із графіка (рис. 9) , при сталих значеннях бюджету на розвиток інформаційних технологій даного підприємства кожного року, застосування визначеного вище методу інформаційної технології дозволило обрати оптимальний варіант розвитку (V5), що за чотири роки на 8-25% збільшив потужність АСУ-зв'язок, порівняно з іншими варіантами розвитку системи (V1,V2,V3,V4).

У четвертому розділі визначено метод прогресивної інформаційної технології підготовки даних для оптимізації процесів управління розробкою АСУ-зв'язок на базі схеми застосування узагальненої системної моделі (рис.10) та визначено призначення білінгової інформаційної системи "Славутич", принципи її побудови та основні програмні особливості (рис. 11).

Рис. 10. Схема застосування узагальненої моделі для розвитку АСУ-зв'язок

На вхід узагальненої системної моделі подається змінний вектор параметрів (), які визначені на рівні задач для складових моделей та за допомогою критеріальної функції предикат , визначаються оптимальні планові параметри, на основі яких відбувається підготовка даних для оптимізації процесів управління розробкою АСУ-зв'язок від поточного до наступного рівня автоматизації.

Реальні параметри, які отримані з нової АСУ-зв'язок, стають поточними параметрами для узагальненої моделі. Тобто розвиток АСУ-зв'язок здійснюється адаптацією кожного її наступного стану до попереднього протягом усього ЖЦ, починаючи від фази неавтоматизованої системи і закінчуючи вищою фазою – експертною системою.

Даний метод прогресивної інформаційної технології підготовки даних для оптимізації процесів управління розробкою АСУ-зв'язок був реалізований в окремій процедурі в модулі адміністрування білінгової системи "Славутич", яка є основним модулем функціональної підсистеми АСУ-зв'язок ЧД ВАТ "Укртелеком".

ВИСНОВКИ

В дисертаційній роботі проведено теоретичне обґрунтування та нове розв`язання наукової задачі, що полягає у створенні нових системних моделей, методів прогресивної інформаційної технології в управлінні діяльністю підприємств зв`язку.

Основні наукові і практичні результати роботи полягають у наступному:

1. Проведений системний аналіз та реалізовано системний підхід до формування комплексу задач ефективного управління діяльністю в зв'язку, який дозволяє розглянути об'єкт дослідження не як неподільне ціле, а як систему взаємопов'язаних складових частин (елементів), їх властивостей та якостей.

2. Розроблені принципи побудови прогресивних ієрархічних автоматизованих систем управління діяльністю виробничо-економічних систем у відповідності з методологією системного проектування.

3. Побудовано структурно-логічну схему задач оптимального управління розробкою автоматизованої системи управління (АСУ-зв'язок), що дозволяє проектанту визначити відповідні формалізовані елементи (модель, початкові дані, обмеження, алгоритм розв’язання) для об'єкта дослідження.

4. Запропоновано для побудови банк математичних моделей/модель будови (організаційної структури), модель функціонування (функціональної та ресурсної динаміки), модель розвитку (адаптації)/, який реалізує визначену структурно-логічну схему задач оптимального управління розробкою АСУ - зв'язок.

5. Розроблено метод інформаційної технології підготовки даних для оптимізації процесів управління розробкою АСУ - зв'язок, що забезпечує оптимальний розвиток системи, шляхом адаптації кожного її наступного стану до попереднього протягом усього життєвого циклу, починаючи від фази неавтоматизованої системи і закінчуючи вищою фазою–експертною системою.

6. Впроваджено запропонований метод інформаційної технології для розробки білінгової інформаційної системи "Славутич", яка є основним модулем функціональної підсистеми АСУ-зв'язок ЧД ВАТ "Укртелеком", що забезпечило вибір оптимальних планових показників розвитку підприємства. Застосування визначеного вище методу інформаційної технології дозволило обрати оптимальний варіант розвитку (V5), що за чотири роки на 8-25% збільшив потужність АСУ-зв'язок, порівняно з іншими варіантами розвитку системи (V1,V2,V3,V4). А також впроваджено запропонований метод інформаційної технології в навчальному процесі при викладанні дисциплін „Системотехніка", "Методи та засоби комп'ютеризованих інформаційних технологій", "Системний аналіз об'єктів і процесів комп'ютеризації", "Основи САПР“.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ

1. Тимченко А.А., Гузій Р.О. Підприємство зв`язку як об`єкт комп'ютеризації // Вісник Черкаського державного технологічного університету. – 2006. – №4. - С. 141 -146.

2. Гузій Р.О. Системні моделі та методи розробки інформаційних систем для підприємств зв'язку // Вісник Хмельницького національного університету. – 2007. - Том1. - С. 202 - 205.

3. Гузій Р.О. Биллинговые информационные системы. Разработка и применение// Вісник Черкаського державного технологічного університету. – 2007. - №1. – С.118-123.

4. Гузій Р.О. Системний аналіз сучасних технологій в галузі адаптації та інтеграції інформаційних систем в електронній торгівлі та в підприємницькій економічній діяльності "Наука і освіта - 2002." – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2002.- Том 21. – С. 10-12.

5. Гузій Р.О.Системний аналіз моделей життєвого циклу проектування програмного забезпечення в інформаційних системах "Наука і освіта - 2002." – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2002.- Том 21. – С. 13-15.

6. Гузій Р.О. Моделі та методи розробки і інтеграції інформаційних систем для різних галузей народного господарства "Наука і освіта - 2003." – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2003. - Том 28. – С. 6-7.

7. Гузій Р.О. Інформаційні технології та інформаційні системи для підприємств зв`язку // Матеріали МНПК "Обробка сигналів і негауссівских процесів."// - 2007.- Черкаси:ЧДТУ.- С. 177- 179.

8. Тимченко А.А., Гузій Р.О., Лютов О.В. Система підтримки прийняття рішень в інформаційному забезпеченні ресурсо-товарного ринку агропромислового комплексу України // Матеріали міжнародної конференції з управління "Автоматика-2001." – Одеса : Автоматика, 2001.- Том 2. - С. 68-69.

9. Тимченко А.А., Снітюк В.Є., Гузій Р.О., Куріцин Б.О. Методологія програмування життєвих циклів об'єктів нової техніки, технологій та продукції як логіко-інформаційна і техніко-економічна основа процесів розвитку // Матеріали першої наукової міжнародної конференції "Раціональне використання природних ресурсів". "РВПР-2001" - 2001. – С.58-61.

10. Тимченко А.А., Гузій Р.О., Підгорний М.В. Системний підхід та принципи проектування білінгових систем // Матеріали 12-ї Міжнародної конференції з автоматичного управління "Автоматика- 2005." – Харків: Автоматика, 2005.- Том 2. – С.204.

11. Тимченко А.А., Гузій Р.О., Підгорний М.В. Перспективні методи та принципи проектування білінгових систем. – Вінниця. ВПУ.// Матеріали V111 Міжнародної конференції "Контроль і управління в складних системах". "КУСС-2005". – 2005. - С. 203.

12. Тимченко А.А., Гузій Р.О., Махинько Н.В. Модели и методы в задачах комплексной автоматизации производственных процессов // Вісник Хмельницького національного університету. – 2007. - Том1. - С. 41-44.

13. Гузій Р.О., Тимченко А.А. Системний підхід до моделювання процесів функціонування в області підприємств зв`язку // ІХ МНТК "Системний аналіз та інформаційні технології." - Київ: НТТУ "КПІ" та ІПСА, 2007. – C. 22-23.

14. Тимченко А.А., Гузій Р.О., Данилюк А.А. Системне моделювання процесів створення розрахункових інформаційних систем в галузі зв'язку //ДНТУ ДНМК "Проблеми математичного моделювання." - Дніпродзержинськ, 2007. – С. 168-169.

АНОТАЦІЯ

Гузій Р.О. Системні моделі та методи прогресивної інформаційної технології в управлінні діяльністю підприємств зв’язку. - Рукопис.

Дисертація подана на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук зі спеціальності 05.13.06 – автоматизовані системи управління та прогресивні інформаційні технології. – Черкаській державний технологічний університет. – Черкаси, 2007.

Дисертацію присвячено проблемі підвищення ефективності процесів управління діяльністю підприємств зв'язку і якості послуг, що ними надаються, шляхом розробки нових принципів побудови прогресивних ієрархічних автоматизованих систем управління діяльністю виробничо-економічних систем та впровадження оптимізаційних моделей в управлінні її розробкою та використанням.

Основні результати дисертаційної роботи використано при розробці білінгової інформаційної системи "Славутич", яка є основним модулем функціональної підсистеми АСУ-зв'язок ЧД ВАТ "Укртелеком", а також у навчальному процесі при викладанні дисциплін „Системотехніка", "Методи та засоби комп'ютеризованих інформаційних технологій", "Системний аналіз об'єктів і процесів комп'ютеризації", "Основи САПР“.

Ключеві слова: АСУ-зв'язок, білінгова інформаційна система, автоматизована система розрахунків, об`єкт проектування, життєвий цикл.

АННОТАЦИЯ

Гузий Р.А. Системные модели и методы прогрессивной информационной технологии в управлении деятельностью предприятий связи. - Рукопись.

Диссертация представлена на соискание научной степени кандидата технических наук по специальности 05.13.06 - автоматизированные системы управления и прогрессивные информационные технологии. - Черкасский государственный технологический университет.- Черкассы, 2007.

Диссертация посвящена решению важной научной задачи - повышению эффективности процессов управления деятельностью предприятий связи и качества услуг, которые ими предоставляются, путем разработки принципов построения прогрессивных иерархических автоматизированных систем управления предприятием и внедрение оптимизационных моделей в управлении ее разработкой.

Одним из направлений решения данной проблемы в области связи есть разработка и внедрения автоматизированной системы управления предприятием (АСУ-связь). АСУ-связь - сложная иерархическая система, структура функционирования и развитие которой обусловливаются организационным построением управления в области, большими объемами и высокой динамикой данных, социальным характером связи, большой территориальной разобщенностью входных объектов и широким использованием для передачи сообщений разных видов связи.

Необходимость разработки в области связи новых автоматизированных систем управления определяется рядом объективных факторов. К ним, в первую очередь, принадлежат:

- количественный и качественный рост услуг для всех видов связи;

- территориальная разветвленность сетей передачи сообщений;

- широкая автоматизация средств связи;

- переход предприятий связи на рыночную систему планирования и экономического стимулирования.

Существующие принципы построения сложных иерархических автоматизированных систем не в полной мере отображают производственно-экономическую систему данной области, а существующие методы в большинстве случаев являются простыми и модели построенные на их основе и информационные технологии, в которых они реализованные есть весьма неадекватными для того, чтобы обеспечить комплексное решение проблемы повышения эффективности процессов управление деятельностью предприятий связи и качества услуг, которые ими предоставляются. Поэтому задача разработки новых принципов построения сложных иерархических автоматизированных систем управления и поиска новых более прогрессивных математических моделей методов и информационных технологий управления разработкой АСУ-связь как сложных иерархических систем в условиях многокритериального выбора постоянно актуальная.

Научная новизна полученных результатов заключается в следующем:

Реализовано системный подход формирования комплекса задач эффективного управления деятельностью связи.

Разработаны принципы построения иерархических автоматизированных систем управления деятельностью проиводственно-экономической системы в зависимости с методологией системного проектирования.

Построена логическая схема задач оптимального управления разработкой АСУ-связь.

Построен банк математических моделей АСУ-связь.

Разработан метод информационной технологии подготовки данных для оптимизации процессов управления разработкой АСУ-связь.

Для разработки принципов построения сложных иерархических автоматизированных систем управления деятельностью производственно-экономических систем применены методы системного анализа, системного проектирования и программно - целевой метод управления; при решении задач оптимизации управления разработкой автоматизированных систем управления деятельностью связи использованы методы многокритериальной оптимизации и методы дискретного и объектно-ориентированого программирования.

Основные результаты диссертационной работы использованы при разработке биллинговой информационной системы "Славутич", которая является основным модулем функциональной подсистемы АСУ-связь ЧД ОАО "Укртелеком", а также в учебном процессе при преподавании дисциплин посвященных компьютеризированным информационным технологиям.

Ключевые слова: АСУ-связь, биллинговая информационная система, автоматизированная система расчетов, объект проектирования, жизненный цикл.

SUMMARY

Guziy R. O. System models and methods of progressive information technology in management of activity of telecommunications companies - Manuscript.

The dissertation on reception of scientific degree of the candidate of engineering sciences behind the speciality 05.13.06 - automated control systems and progressive information technologies, - Cherkassy state technological university. - Cherkassy, 2007.

The dissertation is devoted the decision of the important scientific problem - to increase of efficiency of management's processes by activity of telecommunications companies and qualities of services which are given by them, by working out new principles of construction of the progressive hierarchical automated control systems of the enterprise and introduction of optimizing models in management of its working out.

The basic results of dissertation work are used by working out billing information system "Slavutich" which is the basic module of a functional subsystem of "Ukrtelecom", and also in educational process at teaching of disciplines devoted to the computerized information technologies.

Keywords: the billing information system, development’s object, life cycle.

Черкаський державний технологічний університет

Свідоцтво про державну реєстрацію ДК № 896 від 16.04.2002 р.

Підписано до друку 16.07.2007. Формат 60x84 1/16. Папір офісн.

Друк оперативний. Ум. друк. арк. 0,9. Тираж 120 прим. Зам. №

Надруковано в редакційно-видавничому центрі

Черкаського державного технологічного університету

бульвар Шевченка, 460, 4к., м. Черкаси, 18006.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ПЕДАГОГІЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ІНШОМОВНОЇ СОЦІОКУЛЬТУРНОЇ КОМПЕТЕНЦІЇ СТУДЕНТІВ НЕФІЛОЛОГІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ У ПРОЦЕСІ ФАХОВОЇ ПІДГОТОВКИ - Автореферат - 46 Стр.
ЕТІОПАТОГЕНЕТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ МІКРОЕЛЕМЕНТНОЇ НЕДОСТАТНОСТІ У КОРІВ З БІОГЕОХІМІЧНИХ ПРОВІНЦІЙ ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ ТА МЕТОДИ ЇЇ КОРЕКЦІЇ - Автореферат - 23 Стр.
СТУДЕНТСТВО МІСТА ЛЬВОВА В УКРАЇНСЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ РУСІ (1944–1953) - Автореферат - 29 Стр.
Географічні особливості сільськогосподарського виробництва в особистих селянських господарствах Чернівецької області - Автореферат - 20 Стр.
ЛІЦЕНЗІЙНИЙ ДОГОВІР - ПРАВОВА ФОРМА РЕАЛІЗАЦІЇ ПАТЕНТНИХ ПРАВ - Автореферат - 29 Стр.
ОРТОПЕДИЧНЕ ЛІКУВАННЯ СТОМАТОЛОГІЧНИХ ХВОРИХ З АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ ТА КОРЕКЦІЯ ЇХ СТАНІВ КОМПЛЕКСОМ ПСИХОТЕРАПЕВТИЧНИХ ПРОЦЕДУР - Автореферат - 21 Стр.
ЮРИДИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ: МЕТОДОЛОГІЧНІ ТА ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ - Автореферат - 49 Стр.