У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

ГУЦУ СВІТЛАНА ФЕДОРІВНА

УДК 349.2 + 331.322.5

ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ВІДПУСТОК

ЦІЛЬОВОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

12.00.05 – трудове право;

право соціального забезпечення

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата юридичних наук

Харків – 2007

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі цивільно-правових дисциплін та трудового права Харківського національного педагогічного університету імені
Г.С. Сковороди, Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник: доктор юридичних наук, професор

Процевський Олександр Іванович,

Харківський національний педагогічний

університет імені Г.С. Сковороди,

завідувач кафедри цивільно-правових дисциплін

та трудового права

Офіційні опоненти: доктор юридичних наук, професор

Венедиктов Валентин Семенович

Харківський національний університет

внутрішніх справ, т.в.о. проректора з наукової

роботи

кандидат юридичних наук, доцент

Прилипко Сергій Миколайович

Національна юридична академія України

Імені Ярослава Мудрого, доцент кафедри

трудового права

Провідна установа: Одеська національна юридична академія

Міністерства освіти і науки України,

кафедра трудового права та права соціального

забезпечення, м. Одеса.

Захист відбудеться “ 9 ” червня 2007 року о “10.00” годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 64.700.02 Харківського національного університету внутрішніх справ за адресою: 61080, м. Харків, проспект
50 річчя СРСР, 27.

З дисертацією можна ознайомитися в науковій бібліотеці Харківського національного університету внутрішніх справ за адресою: 61080, м. Харків, проспект 50 річчя СРСР, 27.

Автореферат розісланий “ 8 ” травня 2007 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради В.Є. Кириченко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Конституція України визнала, що права та свободи людини і їх гарантії визначають зміст та напрямки діяльності держави, а це потребує соціальної спрямованості державної політики України, в тому числі, у сфері суспільної організації праці. Постає необхідність у комплексному оновленні трудового законодавства, яке б відповідало умовам ринкової економіки, міжнародним стандартам та принципам соціальної справедливості, а також враховувало б інтереси усіх учасників трудових правовідносин: працівника, роботодавця і держави. При цьому, можливість постійного особистого розвитку та самовдосконалення працівника, має стати вирішальним фактором при визначенні змісту трудового договору. Держава створює правові умови для реалізації працівниками такої можливості, в тому числі, шляхом обмеження робочого часу та максимального збільшення вільного від праці часу. Особливе місце при цьому належить відпусткам цільового призначення, час яких працівник може використати для всебічного розвитку своєї особистості та самовдосконалення.

Шляхом використання відпусток цільового призначення працівник має можливість реалізувати цілий комплекс конституційних прав та свобод: право на освіту, на свободу літературної, художньої, наукової та технічної творчості, на соціальний захист, на вільний та всебічний розвиток своєї особистості, на охорону здоров’я та інші соціальні та особисті права. Цільові відпустки становлять невід’ємну складову державних гарантій здійснення соціально-трудових та культурних прав працівників. Створення правових механізмів реалізації таких гарантій, забезпечення ефективного захисту соціальних та особистих прав працівників стає нагальною необхідністю при подальшому реформуванні трудового законодавства.

Актуальність цього дисертаційного дослідження обумовлена також прагненням України вступити до Європейського Співтовариства, що потребує адоптації національного законодавства до європейських стандартів. На сьогодні ще існує проблема приведення законодавства України про відпустки цільового призначення у відповідність до ратифікованих міжнародних конвенцій і рекомендацій Міжнародної Організації Праці.

Слід зауважити, що право на відпустки досліджували такі відомі вчені в галузі трудового права, як М.Г. Александров, Л.Я. Гінцбург, Р.З. Лівшиць та інші. Цінним джерелом при підготовці дисертації стали праці українських вчених
В.С. Венедиктова, В.В. Жернакова, Д.О. Карпенко, Л.І. Лазор, А.Р. Мацюка,
В.І. Прокопенко, О.І. Процевcького, С.М. Прилипко, В.Г. Ротаня, З.К. Симорот, Н.М. Хуторян. Особливостям правового регулювання окремих видів цільових відпусток були присвячені праці В.М. Артемової, В.М. Толкунової, Г.І. Шебанової і українських вчених М.І. Данченко, А.Р. Мацюка, Є.О. Монастирського та інших. Однак, комплексні дослідження правового регулювання відпусток цільового призначення на сучасному етапі розвитку суспільних відносин та реформування законодавства у вітчизняній юридичній науці на сьогодні відсутні.

Однією з важливих проблем, яка вимагає свого вирішення, є невизначеність окремих понятійних категорій стосовно цільових відпусток, що заважає однозначній їх інтерпретації і залишає місце для зловживання чи не вірного застосування права.

Вибір теми дисертаційного дослідження обумовлений також змінами в соціально-економічному житті суспільства до яких завжди призводять розвиток ринкової економіки. Вони характеризуються постійним підвищенням вимог до професійного та освітнього рівня працівника, та жорсткою конкуренцією на ринку праці. При цьому загострюється питання додержання та охорони соціальних, побутових, культурних та сімейних прав працівника з боку роботодавця, в тому числі, надання цільових відпусток для реалізації цих прав.

Вищезазначені обставини зумовлюють нагальність наукового дослідження проблем правового регулювання відпусток цільового призначення.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дане дисертаційне дослідження виконане відповідно до планів наукових досліджень кафедри цивільно-правових дисциплін та трудового права Харківського на-ціонального педагогічного університету імені Г.С. Сковороди, в рамках державної наукової програми “Правові засади розбудови державності”, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 24 грудня 2001 року № 1716 “Про затвердження переліку державних наукових і науково-технічних програм з пріори-тетних напрямів розвитку науки і техніки на 2002 – 2006 роки. Наукове до-слідження також проводилося у межах виконання фундаментальної держбюджет-ної теми “Дослідження та прогнозування здатності людини-оператора до виконан-ня критично-небезпечних задач в системі “людина-техніка-середовище” (держав-ний реєстраційний номер 0106U001074, Д 702-48/2006), яка виконується у Харківському національному аерокосмічному університеті ім. М.Є. Жуковського на кафедрі політології та історії впродовж 2006 – 2008 р.р.

Мета і задачі дослідження. Мета дисертаційного дослідження полягає в тому, щоб на основі комплексного аналізу наукової юридичної літератури, з урахуванням досягнень науки трудового права, узагальнення правозастосовної практики вітчизняного та зарубіжного досвіду з’ясувати основні проблеми правового регулювання і фактичної реалізації права працівників на відпустки цільового призначення; визначити правові дефініції з урахуванням сучасного стану соціально-трудових правовідносин; виробити пропозиції щодо усунення суперечностей, заповнення прогалин, вдосконалення правових норм для зміцнення соціальних гарантій та поліпшення правового захисту соціально-трудових прав працівників.

Досягнення поставленої мети реалізується через вирішення наступних задач:

-

дослідження поняття, правової природи, сутності, змісту та характерних ознак відпустки цільового призначення;

-

з’ясування місця відпустки цільового призначення в системі трудових правовідносин;

-

дослідження співвідношення права на цільову відпустку з правом на відпочинок та щорічну відпустку;

-

визначення поняття відпустки цільового призначення;

-

визначення критеріїв класифікації відпусток цільового призначення і виділення особливостей кожного виду;

-

на підставі аналізу міжнародно-правового досвіду реалізації права на цільову відпустку обгрунтування конкретних пропозицій і рекомендацій по удосконаленню законодавства, які б забезпечили максимальні гарантії дотримання соціальних прав працівників власниками підприємств, установ, організацій в умовах ринкової економіки.

Об’єкт дослідження становлять соціально-трудові відносини, пов’язані з виникненням та реалізацією права на відпустку в умовах реформування трудового законодавства і приведення його до європейських стандартів.

Предметом дослідження є теоретичні та практичні проблеми правового регулювання відпустки цільового призначення як елемента трудових правовідносин, особливості правового регулювання її видів, відповідне національне та зарубіжне законодавство, пов’язане з її застосуванням, міжнародний досвід та погляди вчених на данний правовий інститут.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертаційного дослідження є методи і прийоми наукового пізнання, в основі яких лежить загальнонауковий діалектичний метод, що надав можливість розглядати явища у розвитку, взаємозв’язку між собою та суспільством. У процесі дослідження були також використані такі загальнонаукові та спеціально-правові методи: історичний, історично-порівняльний, метод аналізу, узагальнення, соціоло-гічний, спеціально-юридичний, порівняльно-правовий.

Спеціально-юридичний метод дав змогу автору тлумачити такі поняття, як “відпустка”, “відпустка цільового призначення”, “навчальна відпустка”, “творча відпустка”, “соціальна відпустка”. Метод аналізу сприяв виявленню характерних рис окремих видів цільової відпустки. За допомогою історичного методу показано генезис суспільних відносин з надання цільових відпусток. Використання історично-порівняльного методу обумовлено необхідністю порівняти основні поняття та види відпустки в процесі їх становлення і розвитку. За допомогою порівняльно-правового методу вивчалася динаміка розвитку законодавства України та зарубіжних країн щодо правового регулювання цільових відпусток. Метод узагальнення використовувався при встановлені характерних рис законодавства України та міжнародних актів про цільові відпустки в окремі періоди; соціологічний – при впорядкуванні статистичних данних щодо рівня та динаміки професійного навчання та перепідготовки працівників, а також при узагальненні судової практики щодо захисту соціально-трудових прав працівників.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що робота становить собою перше в Україні комплексне та фундаментальне монографічне дослідження теоретичних і практичних проблем правового регулювання відпусток цільового призначення. У дисертації сформульовані одержані особисто здобувачем концептуальні положення і висновки, які є новими або мають елементи новизни, а саме:

1.

Дістала подальшого розвитку позиція авторів щодо поділу загального фонду часу працівника на робочий та позаробочий час. Пропонується визначити поняття “позаробочий час” як будь-який період звільнення працівника від виконання трудових функцій без розірвання з ним трудових правовідносин.

2.

З урахуванням соціально-економічних змін в суспільстві запропоновані нові визначення понять: “відпустка”, “відпустка цільового призначення”, “творча відпустка”, “соціальна відпустка”, та внесення відповідних доповнень до Закону України “Про відпустки”.

3.

Сформульовано доцільність приведення норм національного зако-нодавства щодо відпусток цільового призначення у відповідність до ратифіко-ваних конвенцій МОП та адаптації до законодавства Європейського Союзу.

4.

Вперше за історію незалежності України комплексно розглянуті навчальні відпустки; дослідженні їх зміст, умови та порядок надання; запро-поновані нові критерії класифікації навчальних відпусток та виявлені особливості правового регулювання кожної групи.

5.

На основі історично-правового аналізу досвіду розвинутих зарубіжних країн з безкоштовного професійного навчання працівників роботодавцем, аргументовано висновок про те, що в Україні необхідно створити комплексну систему заходів по навчанню працівників, з можливістю використання ними оплачуваних навчальних відпусток. Внесено пропозиції щодо заохочення власників підприємств навчати своїх працівників за власний кошт з дотриманням усіх правових гарантій щодо працівників, які навчаються. Для цього пропонується встановити податкові пільги, компенсації та інші види державної допомоги таким роботодавцям.

6.

Пропонується нова диференціація соціальних відпусток: а) відпустки працівникам із сімейними обов’язками (відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами; відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку; відпустка працівникам, які мають дітей); б) відпустки у зв?язку з тимчасовою непрацездатністю (наприклад, у зв’язку з хворобою працівника; для догляду за хворим членом родини та інші).

7.

Запропоновано встановити однакову тривалість допологової та після-пологової відпусток та збільшити тривалість останньої до 70 календарних днів. Обгрунтовано пропозицію про внесення до чинного законодавства норми щодо надання додаткової оплачуваної відпустки працівникам, які усиновили дитину у віці до 6 місяців.

8.

Обгрунтовується висновок про необхідність вважати усі випадки порушення трудових прав працівників із сімейними обов’язками грубим порушення законодавства про працю. Пропонується внести до КЗпП України норму про підвищену відповідальність роботодавця за порушення передбачених чинним законодавством, трудовим або колективним договором соціально-трудових прав працівників.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що основні висновки та рекомендації дисертації спрямовані на подальшу розробку концептуаль-них засад правового регулювання відпусток цільового призначення як важливого засобу реалізації соціальних прав працівників. Окремі висновки та пропозиції роботи можуть бути використані при підготовці нового Трудового кодексу України; для удосконалення трудового законодавства, а саме: при внесенні змін та доповнень до Закону України “Про відпустки”. Низка дисертаційних положень можуть бути використані при укладанні генеральних, регіональних та галузевих угод, в процесі вдосконалення практики локального регулювання соціально-трудових відносин на підприємствах, установах, організаціях, а також при укладанні трудових договорів.

Матеріали дисертації можна застосовувати у навчальному процесі, при викладанні курсу “Трудове право України”, спеціальних курсів, присвячених окремим інститутам трудового права, при підготовці навчальної та методичної літератури, виконанні науково-досліних робіт студентами.

Апробація результатів дисертації. Дисертація виконана і обговорена на кафедрі цивільно-правових дисциплін та трудового права Харківського національного педагогічного університету ім. Г.С. Сковороди.

Основні положення дослідження доповідалися на міжнародних наукових конференціях: “Динаміка наукових досліджень – 2005” (20 – 30 червня 2005 року м. Дніпропетровськ); “Наука: теория и практика” (серпень 2005 року м. Дніпро-петровськ – Бєлгород); всеукраїнській науковій конференції “Україна наукова” (грудень 2006 року м. Київ).

Наукові результати і теоретичні висновки використовуються в процесі викладання курсів “Правознавство” та “Трудове право України” як здобувачкою, так і іншими викладачами Національного аерокосмічного університету
ім. М.Є. Жуковського.

Публікації. Основні теоретичні положення й висновки дисертаційного дослідження викладені у трьох статтях, опублікованих у збірниках наукових праць, які входять до переліку фахових видань, затверджених Вищою атестаційною комісією України та трьох тезах доповідей на науково-практичних конференціях.

Структура дисертації. Відповідно до мети та завдань дослідження дисертація складається зі вступу, трьох розділів, що включають десять підрозділів, висновків та списку використаних джерел (151 найменування). Загальний обсяг дисертації становить 204 сторінки, із яких основного тексту – 194 сторінки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У Вступі розкривається сутність та стан наукової розробки проблем правового регулювання відпусток цільового призначення в нових соціально-економічних умовах. Обгрунтовується актуальність теми дослідження та необхідність подальших наукових досліджень правового регулювання цільових відпусток.

У першому розділі “Відпустка цільового призначення в часі відпочинку за трудовим законодавством”, який складається з чотирьох підрозділів та коротких висновків, досліджуються загальнотеоретичні положення та підходи щодо визначення права на відпочинок та відпустку, а також місце відпусток цільового призначення у загальній системі відпусток України.

У першому підрозділі “Право на відпочинок. Відпустка як вид часу відпочинку” аналізуються різні наукові погляди щодо визначення поняття “час відпочинку” та його місця у загальному фонді часу працівника, досліджуються різноманітні підходи до визначення поняття “відпустка” і критеріїв її класифікації.

Трудове законодавство України класифікує загальний фонд часу працівника на робочий час та час відпочинку. Такий поділ часу не є досконалим, бо не дозволяє необхідним чином диференціювати все коло правових явищ, які входять до інституту “час відпочинку”. У науці трудового права поряд з поняттям “час відпочинку” неодноразово використовувалось поняття “позаробочого часу”. Дисертант приходить до висновку, що час відпочинку є складовою частиною позаробочого часу працівника, до якого належать усі періоди часу, коли працівник звільнюється від виконання основних трудових обов’язків перед роботодавцем або суспільством. Разом з єдністю існуючих думок щодо визначення меж позаробочого часу, на зміст окремих його складових існує певна різниця. Так, по-різному може визначатися режим часу, який витрачається працівником на навчання, на творчу чи наукову діяльність, на догляд за дітьми, проїзду до місця роботи чи служби і назад тощо. Але поділ загального фонду часу працівника на робочий та позаробочий дозволяє провести відмежування основних сфер життєдіяльності людини та організувати ефективний облік часових затрат працівника. На думку автора, структура позаробочого часу складається з: вільного часу працівника (час відпочинку) та позаробочого зайнятого часу. Поділ часу відбувається за ознакою можливості використання його на власний розсуд працівника.

Автор вважає, що було б доцільно доповнити КЗпП України поняттям “позаробочого часу” і визначити його як час до якого належать усі періоди звільнення працівника від виконання прямих трудових обов’язків без розірвання з ним трудових відносин.

Правову категорію “відпустка” необхідно розглядати у двох аспектах: як частину часу відпочинку та як складову позаробочого зайнятого часу працівника. В юридичній літературі відсутня єдина думка щодо визначення поняття та класифікації відпусток. Дисертант прийшов до висновку, що спільними рисами для всіх видів відпустки є тимчасове звільнення працівників від виконання своїх трудових обов’язків при збереженні місця роботи (посади) і, як правило, заробітної плати. В іншому ж, кожен вид відпустки має свої особливості. Відповідно, загальне поняття “відпустка” дисертантом визначається таким чином: “відпустка – це передбачений законом або колективним договором відносно тривалий та безперервний період часу, коли працівник тимчасово звільнюється від виконання трудової функції з правом повернутися до роботи на тих же умовах, що і до відпустки”. При такому визначенні поняття відпустки, автор пропонує класифікувати їх за критерієм цільового призначення на: щорічні трудові відпустки та відпустки цільового призначення.

Другий підрозділ “Правова природа та критерії класифікації відпусток цільового призначення” присвячено дослідженню юридичної природи цільових відпусток та визначенню їх місця у системі трудових правовідносин.

На думку автора, основною ознакою поділу відпусток є їх мета – це той результат до якого прагне суб’єкт при її використанні, і саме цим обумовлюються підстави та порядок надання певного виду відпустки. Для відпусток цільового призначення цє реалізація прав та виконання обов’язків не пов’язаних безпосередньо з трудовою діяльністю працівника. Звідси автор робить висновок, що усі відпустки призначенням яких не є відпочинок від праці належать до групи відпусток цільового призначення. Дисертант зазначає, що в юридичній літературі вже висловлювались пропозиції щодо об’єднання відпусток, призначенням яких не є відпочинок від праці в окрему групу відпусток спеціального цільового призначення (А.Р. Мацюк, З.К. Симорот,
А.Т. Стесін, О.Ф. Трошин та інші). Але більшість вчених під відпустками цільового призначення розуміють навчальні та творчі відпустки, під час яких працівник не відпочиває, а виконує певну роботу чи завдання. У зв’язку з цим дисертант зазначає, що соціальні відпустки також надаються не для відпочинку від праці, а для реалізації сімейних чи батьківських функцій, або відновлення працездатності працівника, тому їх також необхідно відносити до групи відпусток цільового призначення.

Автор приходить до висновку, що цільові відпустки мають такі спільні риси: по – перше, вказані відпустки не залежать від тривалості трудового стажу працівника, умов та режиму праці. По-друге, вказані відпустки надаються незалежно від інших видів відпусток, їх тривалості та умов надання. Відпустка цільового призначення надається тоді, коли настають зазначені в законі життєві обставини, що дають працівнику право на неї. Такі відпустки не можна переносити, ділити та вимагати компенсації за їх невикористання. По-третє, – складний фактичний склад, один з елементів якого знаходиться поза межами трудових відносин. Тобто виникнення права на відпустку цільового призначення обумовлено двома елементами: наявністю трудових правовідносин між працівником та підприємством та передбаченого законом юридичного факту, не пов’язаного з трудовою діяльністю працівника (наприклад, факту успішного навчання у закладі освіти без відриву від виробництва). Тільки при наявності одночасно двох зазначених елементів у працівника виникає право на певну відпустку. Зв’язок одного з елементів фактичного складу з трудовими правовідносинами обумовлює наявність спільних ознак відпусток цільового призначення з відпустками для відпочинку, а саме: збереження за працівниками на час відпустки робочого місця та посади; заборони змінювати суттєві умови праці чи розривати трудові відносини; час відпустки зараховується до трудового стажу працівника.

Таким чином, відпустка цільового призначення – це передбачена законом чи колективним договором відпустка, що надається працівнику впродовж робочого часу для відновлення працездатності, реалізації сімейних, культурних та інших соціальних прав, виконання батьківських обов’язків чи спеціального творчого завдання і яку працівник зобов’язаний використати відповідно до цільового призначення.

У третьому підрозділі “Становлення і розвиток законодавства про відпустки цільового призначення в Україні” проводиться аналіз законодавства про відпустки цільового призначення, починаючи з 1918 року. Визначаються наступні етапи становлення і розвитку законодавства України про цільові відпустки: 1)  1940 рр.; 2) 1941 – 1945 рр.; 3) 1946 – 1958 рр.; 4) 1958 – 1991 рр.; 5) 1991 – 2007 рр. Підставою для їх виділення є прийняття та дія основних нормативних актів, що регулювали порядок надання відпусток, а також соціально-економічний розвиток держави та суспільства.

Перший етап (1918 – 1940 р.р.) відзначився тим, що вперше в світі у законодавстві з’явилися не тільки відпустки для відпочинку, а і відпустки для надання працівникам можливості здобувати освіту та професію. Факт виникнення таких відпусток пов’язаний із соціально – політичною ситуацією у державі, браком освічених та кваліфікованих трудових кадрів. Впродовж другого етапу (1941 –
1945 р.р.) усі види відпусток, що надавалися працівникам для здобуття освіти чи професії були тимчасово скасовані на час Другої Світової Війни, але було збережено деякі види соціальних відпусток (наприклад, відпустка у зв?язку з вагітністю та пологами, відпустка у зв’язку з хворобою). Для законодавства України повоєнних років притаманне відновлення усіх відпусток довоєнних часів та широке закріплення пільг для працівників, що навчаються. Характерною ознакою законодавства цих років стає стрімкий розвиток соціальних та навчальних відпусток. Найбільш потужний розвиток та поширення відпусток цільового призначення спостерігається впродовж четвертого етапу (1958 – 1991 р.р.). У цей період політика держави спрямована на підтримку громадян, що прагнуть підвищити свій освітній та професійний рівень. Законодавство про навчальні відпустки відзначалося значною диференціацією та наявністю великої кількості спеціальних норм, що поширювались на окремі категорії працівників та мали вузьке коло дії. Правові норми щодо надання соціальних відпусток, навпаки розширюють коло працівників, які мають право на отримання оплачуваної відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та по тимчасовій непрацездатності.

Останній етап починається з проголошення України в якості незалежної держави і триває до теперішнього часу. Здобутками вказаного періоду можна вважати ратифікацію міжнародних норм, що стосуються відпусток для працівників та поступове введення їх у чинне трудове законодавство. Закріплено новий вид навчальної відпустки – це відпустка для профспілкового навчання. Оновлено строки відпусток, пов’язаних із вступом до навчальних закладів та навчанням у них. Подовжено тривалість відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами – до 126 календарних днів та оплачувану відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років.

Однак, на сьогодні так і не визначені основні дефініції та залишаються неузгодженими окремі закони та підзаконні акти України щодо відпусток цільового призначення.

Четвертий підрозділ “Право на відпустки цільового призначення у міжнародно – правових актах та в законодавстві зарубіжних країн” присвячений аналізу міжнародно-правових актів, а також дослідженню нормативної бази розвинутих країн світу та деяких країн СНД щодо правового регулювання цільових відпусток. Автором розглянуто низку Директив Європейського Союзу, які закріплюють право на цільові відпустки, а також проаналізовано конвенції і рекомендації Міжнародної Організації Праці щодо цього питання. Загально-європейське законодавство надає більше гарантій працівникам, які знаходяться у відпустці за сімейними обставинами. В той же час, норми, які регулюють надання відпусток по вагітності та пологам, а також відпустки для догляду за дитиною найбільш соціально-спрямовані в національному законодавстві України.

МОП велику увагу в неї приділяє питанням регулювання часу для підготовки та перепідготовки кадрів, наданню працівникам можливості здобувати професійну освіту та підвищувати свій кваліфікаційний рівень. Наприклад, Конвенція МОП за № 140 “Про оплачувані навчальні відпустки” –
це єдиний міжнародний документ, який надає визначення одного з видів відпустки навчальної.

При аналізі розвитку правового регулювання відпусток у зарубіжних країнах з ринковою економікою, не дивлячись на існуючі особливості законодавства кожної держави, автором виявлені деякі загальні риси, а саме: збільшення кількості відпусток спеціального цільового призначення які оплачуються; збільшення загальної тривалості соціальних відпусток; поширення навчальних відпусток. Крім цього, законодавством та колективними договорами в країнах Європи передбачені і інші види цільових відпусток: відпустка “себетікл”; відпустки для будівництва власного будинку, для запровадження власного бізнесу; відпустки для працівників, які не палять. Таким чином, система заохочувальних відпусток Європи має більш широке застосування, ніж в Україні.

Другий розділ “Право на цільову відпустку у зв’язку з навчанням та умови його реалізації” складається з трьох підрозділів і коротких висновків.
У ньому досліджується юридична природа відпустки для навчання та особливості окремих її видів.

У першому підрозділі “Юридична природа відпусток у зв’язку з навчанням” визначаються ознаки та місце навчальної відпустки у системі трудових право-відносин. У сферу дії українського права підпадає цілий комплекс суспільних відносин, які об’єднані ознакою поєднання праці та навчання. Відносини щодо навчання та праці з одного боку проходять паралельно й не впливають один на одного, а з іншого – їх поєднання надає можливість отримати більш якісні резуль-тати трудової діяльності працівника. Таким чином, надання відпусток у зв’язку з навчанням сприяє не тільки реалізації працівником своїх конституційних прав, а й надає можливість роботодавцю отримати висококваліфіковані кадри. Автором пропонується таке визначенням поняття відпустки у зв?язку з навчанням – це час, який надається працівнику в період робочого часу протягом навчального року з метою здобуття освіти чи підвищення кваліфікаційного рівня, із збереженням місця роботи та посади і виплатою відповідної заробітної плати чи винагороди. Систему навчальних відпусток складають: а) відпустки для здобуття освіти; б) відпустки для професійної підготовки; в) відпустка для профспілкового навчання.

Другий підрозділ “Особливості правового регулювання окремих видів від-пусток у зв’язку з навчанням” складається з трьох пунктів, в яких досліджуються проблеми правового регулювання різних видів навчальних відпусток.

У пункті 2.2.1. “Відпустки для здобуття освіти” аналізується правове регулювання відпусток, які надаються працівникам, для здобуття освіти у середніх чи вищих навчальних закладах, без припинення трудових правовідносин з підприємством чи установою. Мета цих відпусток – полегшення поєднання працівником трудових фунцій із конституційним правом на освіту та особистий розвиток. При цьому працівник зобов?язаний використовувати наданий відпусткою час у відповідності з цільовим призначенням відпустки. Тривалість такої відпустки залежить від виду навчального закладу де навчається працівник та форми навчання.

У пункті 2.2.2. “Відпустки для професійної підготовки та підвищення кваліфікації кадрів” розглядаються особливості правового регулювання часу, що надається працівнику для здобуття професійної освіти, професійної перепідготовки або підвищення свого кваліфікаційного рівня. З усієї сукупності суспільних відносин, які виникають при професійної підготовки до предмету трудового права відносяться лише ті, в яких суб’єктом виступає одна з сторін трудового правовідношення. Якщо професійна підготовка працівника відбу-вається у навчальних закладах і здійснюється без відриву від виробництва, сфера впливу трудового права обмежується встановленням пільг та гарантій таким працівникам. Вказані відносини належать до супутніх індивідуальних трудових відносин і в такій якості входять до предмету регулювання трудового права.

Відносини по підвищенню кваліфікації автор відносить до основних індивідуальних трудових відносин. Останні є обов’язковою умовою для виникнення відносин по підвищенню кваліфікації та сприяють їх здійсненню. Реалізація права на освіту шляхом підвищення кваліфікації можливе лише за умови здійснення особою права на труд у конкретних трудових правовідносинах. Відпустка для підвищення кваліфікації з відривом від виробництва – це єдина навчальна відпустка, яка завжди пов’язана з трудовою функцією працівника на конкретному підприємстві. А значить її результати одразу застосовуються у процесі праці. По закінченню такого навчання працівник проходить атестацію, за результатами якої визначається зміст подальших трудових відносин між ним та роботодавцем. Дисертант пропонує ввести поняття відпустки для професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікаційного рівня працівників до чинного законодавства і визначити її як час, що надається працівнику для професійно-технічного навчання з відривом від виробництва, за рахунок робочого часу із збереженням місця роботи та заробітної плати. Зазначені відпустки повинні надаватися на підставі договору між працівником та роботодавцем про відповідне навчання.

У пункті 2.2.3. “Особливості інших видів відпусток, пов’язаних з навчанням” розглядються відпустки для профспілкового навчання, творча відпустка, відпустка по закінченню курсу навчання.

Доцільність профспілкового навчання в сучасних умовах обумовлюється особливостями діяльності профспілок та її метою. Для ефективного здійснення своїх функцій працівник профспілкового органу повинен володіти знаннями у галузі трудового права, охорони праці, соціального забезпечення, економіки, культури тощо. Дисертант зауважує, що у проекті Трудового кодексу України не закріплюються відпустки для профспілкового навчання. З огляду на те, що передбачається втрата чинності Закону України “Про відпустки” це може призвести до неузгодженості норм Трудового кодексу та Закону України “Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності” і як слідство – до обмеження прав профспілок.

У підрозділі також аналізуються проблеми, які постають при реалізації працівником права на творчу відпустку. На думку дисертанта, особливістю творчої відпустки є її цільове призначення – виконання спеціального творчого завдання.

Піддається критиці норма щодо надання творчої відпустки одному з авторів підручника чи наукової праці. На погляд дисертанта з редакції норми можна зробити висновок, що творча відпустка при написанні підручника чи наукової праці повинна надаватися лише одному з авторів, а інші повинні давати згоду на це, тим самим відмовляючись від свого права на таку відпустку. Але ж це – обмеження трудових і конституційних прав працівника, що є непри-пустимим. Якщо ж автори можуть поділити творчу відпустку, то необхідно законодавчо визначити це право та процедуру його застосування. Автором пропонується таке визначення терміну “творча відпустка” – це тимчасове звільнення працівника від виконання основних трудових обов?язків, з метою закінчення певної творчої роботи, написання наукової праці, проведення наукового дослідження тощо, впродовж якого за ним зберігається робоче місце та виплачується заробітна плата (винагорода).

У підрозділі розглядається ще один специфічний вид відпустки – це відпустка по закінченню курсу навчання. За своїм характером вона не є суто навчальною, бо надається з метою відпочинку. Разом з тим вона пов’язана з навчанням працівника, тому що надається після закінчення ним навчального закладу. Здобувач не погоджується з думкою, що дані періоди часу не мають властивостей відпустки. Данному періоду часу не притаманні усі ознаки трудової відпустки. Але, цей час підпадає під регулювання норм трудового права, а не адміністративного, оскільки правовідносини з навчальним закладом після отримання диплому припиняються, а молоді фахівці, які мають направлення на роботу підпорядковуються адміністрації підприємства, яке погодилось прийняти їх на роботу. Той факт, що підприємство надає їм відпустку та оплачує її, свідчить про наявність між ними правовідносин, що входять до предмету правового регулювання трудового права.

У третьому підрозділі “Гарантії реалізації права на відпустку у зв’язку з навчанням” розкривається сутність загальних та спеціальних юридичних гарантій здійснення права на навчальну відпустку.

Серед основних гарантій реалізації права працівника на навчальну відпустку автор особливу увагу приділяє її оплаті. Розглядаються різні точки зору, щодо можливості звернення стягнення на ці кошти у випадку неналежного виконання працівником обов’язків по навчанню. На думку дисертанта, виплати за час навчальної відпустки не можуть бути віднесені до заробітної плати, оскільки працівник в цей час безпосередньо не виконує трудові обов’язки, а навчається чи виконує спеціальне завдання. За своєю природою ці кошти є гарантійними виплатами, які дозволяють працівнику повноцінно навчатися, виконувати творче завдання чи закінчити наукову працю, тому на них не може бути звернене стягнення.

Третій розділ “Правова природа та особливості регулювання інших відпусток цільового призначення” складається з трьох підрозділів та коротких висновків і присвячений аналізу юридичної природи соціальних та інших оплачуваних і неоплачуваних цільових відпусток.

У першому підрозділі “Визначення та класифікація соціальних відпусток” досліджується юридична природа та сутність соціальних відпусток, визначаються критерії їх класифікації. На думку дисертанта, використання терміну “соціальна” відносно до відпустки свідчить про їх приналежність до системи засобів соціального захисту населення з боку держави; вказує на їх особливе місце у системі відпусток України. Надання соціальних відпусток з одного боку є способом заохочення до реалізації сімейних й батьківських функцій, а з іншого, підтримкою працівників у час вимушеної перерви праці.
В даному випадку “соціальні” підкреслюють державний інтерес, державні гарантії та державне фінансування певної стадії трудових відносин – відпусток у зв’язку з виконанням батьківських обов’язків чи сімейних функцій та іншими випадками тимчасової непрацездатності.

Автор пропонує визначення терміну “соціальна відпустка” у такій редакції – це передбачений законом, колективним чи трудовим договором час, впродовж якого працівник тимчасово звільнюється від трудових обов’язків з метою виконання батьківських обов’язків і реалізації сімейних функцій, а також для покращення стану здоров’я та відновлення працездатності. Систему соціальних відпусток складають: відпустки працівникам із сімейними обов’язками та відпустки у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

У пункті 3.1.1. “Особливості регулювання соціальних відпусток пра-
цівникам із сімейними обов’язками” розглядаються проблеми правового регулювання відпусток: у зв’язку з вагітністю та пологами; для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку; працівникам, які мають дітей. Дисертант вважає, що норми про працю осіб із сімейними обов’язками, необхідно розглядати в якості самостійного інституту трудового права, який діє за принципом підвищеної охорони праці зазначених працівників. Пропонується встановити розмір допомоги по догляду за дитиною у певному співвідношенні до заробітної плати (доходу) працівника, або виплачувати її у розмірі прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, бо така допомога виплачується в якості компенсації втрати працівником заробітку (доходу). Ситуація зрівняльного підходу до визначення розміру зазначеної допомоги, на нашу думку, протирічить принципу соціальної справедливості.

У пункті 3.1.2. “Правове регулювання оплачуваних відпусток у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю працівника” досліджується правова природа часу, що надається працівникам для відновлення своєї працездатності та покращення стану здоров’я, а також для догляду за хворим членом сім’ї. Внаслідок наявності спільних рис з іншими цільовими відпустками, дисертантом обгрунтовується доцільність визначення такого часу як відпустки цільового призначення.

Другий підрозділ “Особливості правового регулювання неоплачуваних відпусток цільового призначення” присвячено дослідженню двох видів неопла-чуваних відпусток: відпусткам, які надаються працівникам за їх вимогою в обов’язковому порядку та таким, що надаються працівнику за згодою сторін по сімейним обставинам та з інших причин. Усі види названих відпусток надаються працівнику тільки при наявності трудових правовідносин з підприємством та обумовленого в законі юридичного факту, не пов’язаного з трудовою функцією конкретного працівника. Право на відпустку цільового призначення без збереження заробітної плати автором відноситься до суміжних з основним індивідуальним трудовим правовідношенням.

У третьому підрозділі “Правовий захист права працівника на відпустку цільового призначення” аналізуються проблеми, що виникають при здійсненні права на відпустку цільового призначення, та вносяться конкретні пропозиції по вдосконаленню законодавства щодо правового захисту права працівників на цільові відпустки. Право на відпустку цільового призначення повинне не тільки закріплюватись у нормативно-правових актах, а й забезпечуватись належним правовим захистом. Необхідно встановити такі механізми регулювання соціально-трудових відносин, щоб роботодавцю було вигідно надавати своїм працівникам навчальні, соціальні та інші цільові відпустки. Разом з цим, на думку дисертанта, треба встановити підвищену відповідальність роботодавця за порушення передбачених чинним законодавством, трудовим або колективним договором соціально-трудових прав працівників.

ВИСНОВКИ

У висновках наводяться найбільш важливі теоретичні положення дисертаційного дослідження, формулюються пропозиції щодо вдосконалення правового регулювання відпусток цільового призначення. Зокрема сформульо-вано наступні результати проведеного дослідження:

1.

Обгрунтовано висновок про доцільність введення до КЗпП України поняття позаробочого часу. Пропонується визначити його як будь-який період звільнення працівника від виконання трудових функцій без розірвання з ним трудових правовідносин. Запропоновано доповнити Главу V КЗпП України визначенням часу відпочинку в такій редакції – це встановлена законом, колективним чи трудовим договором частина календарного часу, впродовж якої працівник звільнюється від виконання трудових обов’язків та використовує цей час на власний розсуд.

2.

Аргументовано висновок про те, що в залежності від мети надання, відпустка може бути складовою частиною або часу відпочинку, або зайнятого позаробочого часу працівника. Відповідно до цього, пропонується доповнити Главу V КЗпП України поняттям “відпустка” у редакції: “відпустка – це передбачений законом відносно тривалий та безперервний період часу, коли працівник тимчасово звільнюється від виконання основної трудової функції з гарантованим правом повернутися до роботи на тих же умовах, що і до відпустки”.

3.

Сформульовано пропозиції про необхідність доповнення ст. 4 Закону України “Про відпустки” визначенням відпустки цільового призначення – це передбачена законом чи колективним договором відпустка, що надається впродовж робочого часу для відновлення працездатності працівника, реалізації сімейних, культурних та інших соціальних прав, виконання батьківських обов’язків чи спеціального завдання і яку працівник зобов’язаний використати за цільовим призначенням. Запропоновано критерії диференціації відпусток цільового призначення: мета, цільова спрямованість, ознака оплачуваності.

4.

Зроблено висновок про необхідність створення в Україні системи заходів заохочування роботодавців до навчання власних працівників, шляхом запровадження податкових пільг або компенсацій, а також шляхом надання інших видів державної допомоги. Запропоновано зобов’язати власників середніх та крупних підприємств створювати власні навчальні підрозділи або впроваджу-вати програми виробничого навчання, контролювати періодичність підвищення кваліфікації працівників відповідно до встановлених стандартів шляхом укладання відповідних угод з працівником та навчальним закладом. Зобов’язати власників підприємств спрямовувати не менше 1% від фонду заробітної плати на професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації кадрів. Заохочувати власників середніх та малих підприємств до навчання
Сторінки: 1 2