У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Храпкіна Валентина Валентинівна

УДК 330.115

СИНТЕЗ СИСТЕМИ ОПЕРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕБІТОРСЬКОЮ ЗАБОРГОВАНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.00.04 – економіка та управління підприємствами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк - 2007

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі економічної кібернетики Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник: кандидат економічних наук, доцент Козлов Вадим Петрович, Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, доцент кафедри фінансів та банківської справи (м. Донецьк).

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Лепа Микола Миколайович, Інститут економіки промисловості НАН України, директор науково-дослідного центру інформаційних технологій (м. Донецьк);

кандидат економічних наук Узбек Павло Ілліч, ВАТ “МК “Азовсталь”, директор з економіки та фінансів (м. Маріуполь)

Захист відбудеться 25 вересня 2007 року о 15 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.051.01 у Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 198-а, великий зал засідань

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України за адресою: 83055, м. Донецьк, вул. Університетська, 24.

Автореферат розіслано 23 серпня 2007 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Г.С. Овечко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Вирішальне значення в досягненні необхідних економічних результатів діяльності підприємства належить оперативному управлінню, що охоплює всі економічні процеси в усіх сферах діяльності й ланках підприємства. Тому необхідно постійно розвивати його організаційні форми й удосконалювати функції, поліпшувати технічну оснащеність центрів прийняття оперативних рішень.

Однією з проблем, які виникають перед підприємством у сучасних умовах, є зростання обсягів дебіторської заборгованості, що веде до погіршення ліквідної позиції підприємства. Так з 1996 по 2006 дебіторська заборгованість суб’єктів господарювання виросла з 51,39 млрд. грн. до 337,63 млрд. грн., тобто в 6,5 рази. Одночасно спостерігалося зростання частки дебіторської заборгованості в оборотних активах підприємства ( в 1,74 рази) і в оборотних коштах у матеріальних запасах (в 2,25 рази). Таке положення з дебіторською заборгованістю є однією з причин наявності збиткових підприємств. У порівнянні з 1996 роком їхня частка значно скоротилася, однак збитковими на кінець 2006 року були 4,7% підприємств.

Рішення цієї проблеми неможливе без глибоких досліджень економічних механізмів, що визначають зростання дебіторської заборгованості кожного окремого суб'єкта господарювання. Питанням управління фінансами підприємств і таким активом, як дебіторська заборгованість підприємств, присвячена значна кількість теоретичних і прикладних робіт, досліджень вітчизняних і закордонних фахівців, серед яких слід особливо зазначити таких вчених - економістів, як Ю. Брігхем, Дж. К. Ван Хорн, П. Міллер, Б.Коллас, Б. Едвардс, І.А.Бланк, В.В.Бурцева, О.В.Кузнєцова, В.В.Ковальов, Н.Ю.Румянцева, О.І.Стоянова, Л.А.Дробозіна, М.М.Крейніна, А.Д.Шеремет, Ю.Г.Лисенко, М.М.Лепа. У більшості робіт досліджені теоретичні, методичні аспекти управління дебіторською заборгованістю, однак недостатньо вивченими залишаються питання оперативного управління дебіторською заборгованістю, розподілу відповідальності між підрозділами, що беруть участь у процесі управління даним видом активу.

Таким чином, існує нагальна потреба в розробці методів дослідження дебіторської заборгованості підприємства, підвищенні наукової обґрунтованості прийняття фінансових рішень у сучасних умовах. Необхідність синтезу системи оперативного управління дебіторською заборгованістю підприємства обумовлена наявністю практичних потреб фінансового управління, які пов'язані з виживанням як окремого підприємства, так й економічної системи держави в цілому.

Це обумовлює актуальність обраної теми дослідження, її мету і завдання.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано відповідно до тематики наукового дослідження Донецького національного університету “Дослідження механізму управління фінансовими і кредитними процесами в економіці України” (номер державної реєстрації 0101U005729).

Мета й завдання дослідження. Метою дослідження є розробка на основі системного підходу концепції синтезу системи оперативного управління дебіторською заборгованістю підприємства, що дозволить підвищити її оборотність, поліпшити якість заборгованості і побудувати на цій основі комплекс адекватних моделей і практичних рекомендацій з управлінських рішень.

Для досягнення цієї мети в дисертації поставлені й вирішені наступні завдання:

аналіз причин зростання дебіторської заборгованості в Україні;

аналіз вітчизняного й закордонного досвіду організації системи оперативного управління дебіторською заборгованістю;

розробка теоретичних основ концепції системи оперативного управління дебіторською заборгованістю підприємства і визначення її ролі в рішенні проблеми неплатежів;

удосконалення структурно-логічної моделі оперативного управління дебіторською заборгованістю підприємства;

розробка механізму оперативного контролю дебіторської заборгованості підприємства;

розробка комплексу методів оцінки ефективності застосування способів прискорення розрахунків з покупцями продукції підприємства;

удосконалення системи методів формування та експертизи інформаційної бази проведення оцінки кредитоспроможності покупців.

Предметом дослідження є механізми й моделі, що використовуються в системі управління дебіторською заборгованістю підприємства.

Об'єктом дослідження є процес управління дебіторською заборгованістю на підприємстві.

Теоретичною й методологічною основою дослідження послужили праці вітчизняних і закордонних учених з питань економічної теорії й теорії фінансів, фінансового менеджменту, економіко-математичного моделювання, а також періодичні видання, у яких розглядаються означені проблеми.

З метою одержання обґрунтованих висновків у роботі був використаний системний підхід, методи й прийоми техніко-економічного, статистичного й фінансового аналізу, методи наукового пізнання: порівняння, аналіз і синтез.

Наукова новизна одержаних результатів. У дисертаційній роботі вирішена актуальна для сучасної економіки України задача синтезу системи оперативного управління дебіторською заборгованістю підприємства.

При цьому отримані такі наукові результати, які дозволяють підвищити якість управлінських рішень:

вперше:

розроблено концепцію синтезу системи оперативного управління дебіторською заборгованістю підприємства, яку побудовано на основі впорядкування багаторівневого комплексу рішень - організаційних, економічних, методичних, що дозволить оптимізувати рівень дебіторської заборгованості;

розроблено комплекс методів оцінки ефективності застосування способів прискорення розрахунків з покупцями продукції підприємства, який базується на оптимальному поєднанні витрат та доходів від операцій прискорення грошових надходжень, що дозволяє збільшити ліквідність активів та рівень прибутковості;

розроблено механізм оперативного контролю дебіторської заборгованості підприємства, який побудовано з урахуванням особливостей організаційної структури підприємств, внутрішньої структури об’єкту контролю, точок використання елементів функції контролю, досягнення взаємодії елементів контролю.

дістали подальшого розвитку:

система методів формування та експертизи інформаційної бази проведення оцінки кредитоспроможності покупців, яка базується на найбільш важливих характеристиках кредитоспроможності покупців що дозволить зменшити обсяги простроченої дебіторської заборгованості.

Практичне значення отриманих результатів дослідження полягає в тому, що запропоновані механізми оперативного управління дебіторською заборгованістю підприємств дозволяють вийти на якісно новий рівень управління економічними об’єктами и забезпечити своєчасність реакції на зміну умов функціонування підприємств. Економічний ефект від впровадження результатів дисертації на виробничій одиниці “Дзержинськтепломережа” обласного комунального підприємства “Донецьктеплокомуненерго”, підтверджений актом, склав 160 тис. грн.

Особистий внесок автора. Всі представлені в дисертаційній роботі наукові результати були отримані автором самостійно. З робіт, що написані у співавторстві, у дисертацію увійшли лише результати, які отримані особисто автором.

Апробація результатів дослідження. Основні положення дисертаційного дослідження доповідалися й обговорювалися на наукових семінарах кафедри економічної кібернетики Донецького національного університету в 2005-2007 рр., Міжнародній науково-практичній конференції “Актуальні проблеми сучасних наук: теорія та практика” (Дніпропетровськ, 2005р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Сучасні проблеми інноваційного розвитку держави” (Дніпропетровськ, 2005р.); Міжнародній науково-практичної конференції “Сучасні проблеми економіки та управління підприємствами” (Дніпропетровськ, 2007 р.); V Всеукраїнській науково-практичній конференції студентів, аспірантів, докторантів “Менеджмент підприємницької діяльності (Сімферополь, 2007 р.).

Публікації. Основні положення дисертації опубліковано у 8 наукових роботах загальним обсягом 1,8 д.а., у тому числі особисто автору належить 1,3 д.а.

Структура й обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури зі 110 найменувань, 1 додатку. Матеріал роботи проілюстрований 12 таблицями, 13 рисунками. Загальний обсяг роботи складає 150 сторінок.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність, предмет, об’єкт і мету дослідження, наукову новизну результатів, практичну цінність дослідження, пропозиції та рекомендації.

У першому розділі “Методологічні передумови розробки механізму оперативного управління дебіторською заборгованістю підприємства” проведено аналіз факторів виникнення й росту дебіторської заборгованості підприємств в Україні, визначено сутність оперативного управління дебіторською заборгованістю підприємства, сутність кредитної політики підприємства, розроблено концепцію синтезу системи оперативного управління дебіторською заборгованістю підприємства.

Сучасний стан економіки України приводить до постійного зростання дебіторської заборгованості і неприпустимо високого її рівня. Неплатежі виникли на початку 1990-х років на макрорівні. Після того, як вони перейшли на рівень підприємств, почалося постійне, безперервне зростання дебіторської заборгованості. Для визначення напрямків вирішення проблеми зростання дебіторської заборгованості підприємств України необхідно виділити як можна більш повну систему факторів, які призвели до незадовільного стану у цій сфері. Такі фактори необхідно згрупувати по двох ознаках: такі, що діють на макроекономічному та мікроекономічному рівнях. До макроекономічних факторів слід відносити: непередбачуваність наслідків шокової терапії, коли зростання цін в 3-5 разів, як очікувалось, фактично склало сотні й тисячі разів; різкі спади обсягів виробництва в 1990-х роках; не проведена державою індексація оборотних коштів підприємств, що були в той час державними; нестача власних оборотних коштів підприємств; недоліки створеної комерційними банками системи організації безготівкових розрахунків; висока вартість позикових коштів, яка обумовлена високою ставкою НБУ; значний рівень криміналізації економіки і в результаті - перебування багатьох підприємств у зоні підвищеного ризику й невизначеності; уповільнення платіжного обороту й зниження ефективності діяльності підприємств, поява значної кількості збиткових підприємств; фінансова напруженість у державі, у результаті чого несвоєчасно оплачувалася продукція деяких галузей (сільського господарства, оборонної промисловості) та не сплачувалася заробітна плата в бюджетній сфері; розрив економічних зв'язків між колишніми радянськими республіками.

2) Мікроекономічні фактори: комерційне кредитування постачальником покупця при відстрочці платежу; несвоєчасна оплата при простроченні платежу; нестачі, розтрати, розкрадання; поставки недоброякісної або некомплектної продукції.

На підставі аналізу поглядів економістів на визначення кредитної політики сформульоване визначення, що дозволяє більш повно розкрити її сутність: кредитна політика - це частина фінансової політики підприємства, що полягає у розробці комплексу рішень по залученню коштів для фінансування діяльності й наданні покупцям товарного (комерційного) і споживчого кредиту.

У роботі запропонована класифікація дебіторської заборгованості підприємства з урахуванням найбільш повного числа ознак.

Результати аналізу факторів і причин росту дебіторської заборгованості підприємств, особливостей розвитку сучасних механізмів і методів фінансового менеджменту є умовою створення концепції синтезу системи оперативного управління дебіторською заборгованістю підприємства (рис.1).

Розроблена концепція спрямована на поліпшення динаміки показників ліквідності й платоспроможності за рахунок використання сучасних методів і механізмів управління.

У другому розділі “Механізми оперативного управління дебіторською заборгованістю підприємства” наведена структурно-логічна модель оперативного управління дебіторською заборгованістю підприємства, запропонований механізм формування кредитної політики підприємства, розроблено комплекс методів оцінки ефективності застосування способів прискорення розрахунків з покупцями продукції.

Основна мета оперативного управління дебіторською заборгованістю - максимізація прибутку підприємства шляхом управління процесами формування, контролю й інкасації дебіторської заборгованості.

Досягнення цієї мети здійснюється за допомогою правильно й логічно побудованої структурно-логічної моделі оперативного управління дебіторською заборгованістю, що являє собою послідовність дій, які організуються й здійснюються підприємством з метою мінімізації інвестицій у дебіторську заборгованість (рис. 2).

Оперативне управління дебіторською заборгованістю починається з розробки політики управління формуванням дебіторської заборгованості, що є складовою частиною загальної політики управління оборотними коштами.

Управління формуванням дебіторською заборгованістю спрямовано на розширення обсягу реалізації продукції й полягає в оптимізації розміру дебіторської заборгованості й забезпеченні своєчасної її інкасації.

Управління умовами кредитування містить у собі формування системи кредитних умов, формування стандартів оцінки покупців і диференціації умов надання кредиту. До складу кредитних умов входять наступні елементи: строк надання кредиту, розмір наданого кредиту, вартість надання кредиту, система штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язань покупцями.

Формування стандартів оцінки покупців і диференціація умов надання кредиту базується на вивченні кредитоспроможності покупців.

При цьому визначаються характеристики, що оцінюють кредитоспроможність покупців, методи оцінки цих характеристик, методи формування й експертизи інформаційної бази кредитоспроможності, критерії угрупування покупців, критерії диференціації кредитних умов.

Управління інкасацією дебіторської заборгованості передбачає розробку ряду заходів щодо погашення дебіторської заборгованості, терміни сплати якої прострочені.

Побудова ефективних систем оперативного контролю за рухом і своєчасною інкасацією дебіторської заборгованості необхідна для того, щоб забезпечити надходження інформації не тільки про те, що відбулося, але й про відхилення, які можуть бути. Це необхідно для того, щоб регулювання могло здійснюватися в превентивному порядку.

Формування принципів кредитної політики підприємства відображає умови практики реалізації продукції підприємства з відстрочкою платежу й спрямовано на підвищення ефективності операційної й фінансової діяльності підприємства.

У процесі формування принципів кредитної політики підприємства стосовно покупців продукції вирішуються два основних питання:

1) у яких формах здійснювати реалізацію продукції в кредит;

2) який тип кредитної політики варто обрати підприємству.

Форми реалізації продукції в кредит мають два різновиди - товарний (комерційний) і споживчий кредит. Вибір форм реалізації продукції в кредит визначається галузевою приналежністю підприємства й характером реалізованої продукції (товарів, послуг).

Тип кредитної політики характеризує принципові підходи до її здійснення з позиції співвідношення рівня прибутковості й ризику кредитної діяльності підприємства. Розрізняють три принципових типи кредитної політики підприємства стосовно покупців продукції: консервативний, помірний й агресивний .

У процесі вибору типу кредитної політики повинні враховуватися наступні основні фактори (рис. 3 ):

1. Зовнішні фактори: кон'юнктура ринку; сформовані в галузі й регіоні умови кредитування покупців; розмір банківських процентних ставок; рівень і динаміка інфляції; криза неплатежів; нормативне регулювання розрахункових, кредитних операцій, вексельного обігу, факторингових операцій; недосконалість процедур банкрутства.

2. Внутрішні фактори: стратегічні й тактичні цілі підприємства; можливості виробництва окремих видів продукції з урахуванням сезонності попиту й виробництва; фінансове становище підприємства і його фінансові можливості; передбачуваний ступінь можливого ризику й очікувані втрати від політики реалізації продукції; платоспроможність покупців, партнерські відносини між ними, рівень ризиків; споживчий попит, обсяг закупівель; налагодженість практики застосування санкцій за прострочення оплати.

В процесі формування політики кредитування покупців своєї продукції, підприємство повинне визначитися по наступних ключових питаннях:

строк надання кредиту (найчастіше в підприємства існує кілька типових договорів, що передбачають граничні строки оплати продукції);

стандарти кредитоспроможності (критерії, по яких постачальник визначає фінансову самостійність покупця);

система створення резерву по сумнівних боргах (передбачається, що завжди існує ризик неотримання платежу, хоча б за форс-мажорними обставинами, тому необхідно створювати резерв на втрати у зв'язку з неспроможністю покупця);

система збору платежів (сюди входять процедури взаємодії з покупцями у випадку порушення умов оплати, сукупність критеріальних значень показників, що свідчать про наявність істотних порушень в оплаті, системи покарання контрагентів, які допустили прострочення платежів, інш.);

система знижок (у ринковій економіці звичайною є практика надання знижок у випадку обговореного й досить короткого періоду оплати поставленої продукції).

Для скорочення дебіторської заборгованості кожне підприємство повинне розробляти методи вдосконалювання розрахункових операцій, створювати механізм поліпшення розрахункових відносин, забезпечувати максимальний ефект від цих відносин.

Система способів прискорення розрахунків за поставлену продукцію включає наступні способи:

1) надання знижок дебіторам за скорочення строків повернення платежів;

2) використання векселів у розрахунках з дебіторами з урахуванням заборгованості банку для прискорення одержання коштів від дебіторів зі сплатою відсотків і комісійних банку, факторингові операції;

3) надання відстрочки платежу з одержанням відсотків від використання комерційного кредиту дебіторами.

При ухваленні рішення про застосування цих способів необхідно використати розроблений комплекс методів оцінки ефективності способів прискорення розрахунків.

Найбільш гнучким інструментом впливу на швидкість повернення коштів в оборот підприємства є надання знижок за швидку оплату продукції. Негайне погашення дебіторської заборгованості скоротить суму заборгованості дебіторів.

Підприємство при цьому одержить додатковий прибуток, який може бути розрахований за формулою:

де - сума скорочення боргу (економія) дебіторів від надходження коштів без відстрочки;

- сума надходжень;

- рентабельність змінних витрат, %,

- додатковий прибуток підприємства від суми надходжень без відстрочки;

- період погашення дебіторської заборгованості по даному виді розрахунків, дн.;

- число днів у звітному періоді.

При оцінці способу використання векселів у розрахунках з дебіторами потрібно зіставити комісійні, сплачені банку, з результатом, отриманим від банківських послуг зі скорочення строків погашення дебіторської заборгованості, а також зіставити витрати по операціях з витратами по наданню знижок дебіторам за прискорення розрахунків.

Якщо власник векселя на суму продає його банку, банк відповідно пропонує за нього меншу суму, рівну , яка розраховується виходячи з дисконтної ставки Дисконтна ставка залежить від ризику, пов'язаного з погашенням векселя, комісійних, які банк вважає за доцільне одержати.

Розрахунок величини ведеться за формулою:

 

де – відносна тривалість періоду до погашення векселя, яка розраховується як відношення числа періодів інвестування до числа цих періодів у році, наприклад, - відношення кількості днів наданого кредиту до числа днів у році (розраховується, якщо ).

Різниця являє собою комісійні, отримані банком за надану позику.

Зіставивши місячний дисконт банку, місячну знижку дебіторам і критичну ставку знижки дебіторам, можна зробити висновок про можливості використання дисконту векселя в банку замість надання знижки дебіторам.

Третій спосіб прискорення розрахунків з нарахуванням відсотків за відстрочку платежу також вимагає проведення розрахунків по оцінці доцільності надання відстрочки. Додатковий прибуток (до оподатковування), який підприємство може одержати в результаті очікуваного збільшення продажів, розраховується як різниця між додатковим прибутком, отриманим від приросту продажів, і додатковими витратами на виробництво:

,

де - додатковий прибуток підприємства від суми надходжень при наданні відстрочки;

- обсяг продажів до відстрочки;

- індекс росту обсягу продажів (%);

- змінні витрати виробництва;

- кількість одиниць реалізованої продукції до відстрочки.

У третьому розділі “Реалізація концепції синтезу системи оперативного управління дебіторською заборгованістю підприємства” реалізовані процедури вдосконалення діяльності підприємства з оперативного управління дебіторською заборгованістю, а саме - розроблено механізм оперативного контролю дебіторської заборгованості, який побудовано з урахуванням особливостей організаційної структури підприємств житлово-комунального господарства, внутрішньої структури об’єкту контролю, моментів використання елементів функції контролю, досягнення взаємодії елементів контролю. Механізм оперативного контролю формується з урахуванням товарної політики, інкасаційної політики, політики комерційного кредитування, збутової політики.

Механізм оперативного контролю включає цільові завдання оперативного контролю: визначення й удосконалення інформаційного забезпечення; удосконалення аналітичної бази; координацію планування, регулювання, контролю; розробку альтернативних варіантів прийняття управлінських рішень, а також функції оперативного контролю: превентивний контроль на стадії планування й прогнозування; поточний фінансовий (розрахунковий) контроль; ретроспективний контроль.

Проведений аналіз дебіторської заборгованості на виробничій одиниці “Дзержинськтепломережа” обласного комунального підприємства “Донецьктеплокомуненерго” показав, що її рівень за період з 2004 по 2006 рік постійно знижується, однак залишається досить високим. Так, усього скорочення рівня дебіторської заборгованості склало в 2005 році в порівнянні з 2004 роком - 403,8 тис. грн., в 2006 році в порівнянні з 2005 роком - 602,2 тис. грн. Найбільші обсяги дебіторської заборгованості накопичені по розрахунках з населенням, і частка такої заборгованості зростає - в 2004 вона склала 88,9% сукупної дебіторської заборгованості, в 2005 році - 90,6%, в 2006 році - 97,3%. Значні обсяги дебіторської заборгованості накопичені й по розрахунках з підприємствами вугільної промисловості.

На підприємстві “Дзержинськтепломережа” вся робота з аналізу, оперативного управління й контролю дебіторської заборгованості покладена на абонентську службу. Окремий підрозділ з управління дебіторською заборгованістю не виділяється, що знижує ефективність оперативного управління цим активом. У дисертації розроблено й запропоновано до впровадження методологічні положення з оперативного управління дебіторською заборгованістю підприємства, метою яких є оптимізація роботи з дебіторською заборгованістю.

У роботі запропоновано методи формування й експертизи інформаційної бази проведення оцінки кредитоспроможності покупців. Обґрунтовано необхідність розвитку в Україні кредитних агентств (бюро), які акумулюють інформацію, отриману від кредиторів та інших суб’єктів ринку, та володіють базою даних для формування широкого інформаційного поля й побудови статистичних моделей оцінки ризиків. Нагромадження й використання кредитних історій дозволить значно розширити кредитування суб’єктів економіки й поліпшити ситуацію з дебіторською заборгованістю підприємств.

ВИСНОВКИ

У дисертації на теоретичному, методичному та практичному рівнях поставлено та розв’язано актуальну задачу синтезу системи оперативного управління дебіторською заборгованістю підприємства. У результаті проведення дослідження було отримано наступні основні результати:

1. Визначено принципи побудови системи оперативного управління дебіторською заборгованістю підприємства, а також визначено складові елементи цієї системи. Виявлено недоліки в організації систем оперативного управління дебіторською заборгованістю вітчизняних підприємств. Проаналізовано науковий та практичний досвід оперативного управління дебіторською заборгованістю підприємства, в результаті чого уточнено поняття “кредитна політика”.

2. Розроблено концепцію синтезу системи оперативного управління дебіторською заборгованістю підприємства. Концепція побудована на основі впорядкування багаторівневого комплексу рішень – організаційних, економічних, методичних. Реалізація концепції дозволяє оптимізувати рівень дебіторської заборгованості підприємства.

3. Розроблено комплекс методів оцінки ефективності способів прискорення розрахунків з покупцями продукції підприємства, який базується на оптимальному поєднанні витрат та доходів від операцій прискорення грошових надходжень.

4. Розроблено механізм оперативного контролю дебіторської заборгованості підприємства, який побудовано з урахуванням особливостей організаційної структури підприємств житлово-комунального господарства, внутрішньої структури об’єкта контролю, точок використання елементів функції контролю, досягнення взаємодії елементів контролю.

5. Запропоновано систему методів формування та експертизи інформаційної бази проведення оцінки кредитоспроможності покупців, яка базується на найбільш важливих характеристиках кредитоспроможності покупців та дозволить зменшити обсяги простроченої дебіторської заборгованості.

6. Проведено аналіз ефективності системи управління дебіторською заборгованістю на виробничій одиниці “Дзержинськтепломережа” обласного комунального підприємства “Донецьктеплокомуненерго”, визначено напрямки впровадження нових механізмів оперативного управління дебіторською заборгованістю. Підтверджений економічний ефект від впровадження запропонованих у роботі розробок склав 160 тис. грн. Ефект досягнуто в першу чергу за рахунок прискорення оборотності обігових активів.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ РОБІТ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

у наукових фахових виданнях:

1. Храпкина В.В. Экономико-организационные предпосылки создания системы оперативного управления дебиторской задолженностью на предприятии // Сб. научн. трудов “Финансы, учёт, банки”/ Выпуск 11 - Д.: ДонНУ, 2005. – С. 75-78.

2. Маглаперідзе А.С., Храпкіна В.В. Реструктуризація – важливий чинник управління дебіторською заборгованістю// Экономика Крыма. – Симферополь: ТНУ им. В.И.Вернадского. 2006. – с.56-59. (Особистий внесок здобувача: запропоновано методику реструктуризації дебіторської заборгованості підприємства).

3. Маглаперідзе А.С., Храпкіна В.В. Оперативне управління фінансами підприємства – фінансова база інноваційного розвитку// Вісник Криворізького економічного інституту КНЕУ, №7. – Кривий Ріг: КНЕУ, 2006. – С.48-52. .(Особистий внесок здобувача: досліджено цілі, функції, елементи системи оперативного управління дебіторською заборгованістю підприємства ).

4. Маглаперідзе А.С., Коровіна З.П., Храпкіна В.В. Удосконалення методів прискорення розрахунків з покупцями продукції підприємства. // Вісник Криворізького економічного інституту КНЕУ, №8. - Кривий Ріг: КНЕУ, 2006. – С.47-50. (Особистий внесок здобувача: запропоновано основні економічні інструменти впливу на прискорення розрахунків з покупцями продукції підприємства).

за матеріалами конференцій:

5. Храпкіна В.В. Організація системи оперативного контролю дебіторської заборгованості підприємства// Матеріали міжнародної науково-практичної конференції “Актуальні проблеми сучасних наук: теорія та практика”, том 1 Ек. науки – Дніпропетровськ: ДНУ, Інститут економіки, 2005. - С.84-87.

6. Маглаперидзе А.С., Гизатуллина О.М., Храпкина В.В. Управление дебиторской задолженностью – важный фактор финансовой устойчивости угольных предприятий // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції “Сучасні проблеми інноваційного розвитку держави”, – Дніпропетровськ: ДНУ, Інститут економіки, 2005. (Особистий внесок здобувача : досліджено вплив дебіторської заборгованості на фінансові показники діяльності підприємства).

7. Храпкіна В.В. Оперативне управління дебіторською заборгованістю – потужний імпульс розвитку підприємництва у ринковій економіці // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції “Сучасні проблеми економіки та управління підприємствами”, – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2007. – С.43-46.

8. Маглаперідзе А.С., Храпкіна В.В. Формування кредитної політики підприємства – важливий чинник фінансового забезпечення головної ланки національної економіки // Матеріали V Всеукраїнської науково-практичної конференції студентів, аспірантів, докторантів “Менеджмент підприємницької діяльності. –Сімферополь: ТНУ им. В.И.Вернадського, 2007. – С.153-155. (Особистий внесок здобувача: запропоновано механізм формування кредитної політики підприємства).

АНОТАЦІЯ

Храпкіна В.В. Синтез системи оперативного управління дебіторською заборгованістю підприємства. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами. Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, Донецьк, 2007.

У дисертаційній роботі на теоретичному, методичному та практичному рівнях поставлено та розв’язано актуальну задачу синтезу системи оперативного управління дебіторською заборгованістю підприємства.

Необхідність синтезу системи оперативного управління дебіторською заборгованістю на підприємстві обумовлена наявністю практичних потреб фінансового управління, які пов'язані з виживанням як окремого підприємства, так й економічної системи держави в цілому.

Для забезпечення ефективного управління дебіторською заборгованістю підприємства розроблено концепцію синтезу системи оперативного управління дебіторською заборгованістю підприємства. Концепція побудована на основі впорядкування багаторівневого комплексу рішень – організаційних, економічних, методичних. Реалізація концепції дозволяє оптимізувати рівень дебіторської заборгованості.

Розроблено комплекс методів оцінки ефективності способів прискорення розрахунків з покупцями продукції підприємства, який базується на оптимальному поєднанні витрат та доходів від операцій прискорення грошових надходжень

Розроблено механізм оперативного контролю дебіторської заборгованості підприємства, який побудовано з урахуванням особливостей організаційної структури підприємств житлово-комунального господарства, внутрішньої структури об’єкта контролю, точок використання елементів функції контролю, досягнення взаємодії елементів контролю.

Запропоновано систему методів формування та експертизи інформаційної бази проведення оцінки кредитоспроможності покупців, яка базується на найбільш важливих характеристиках кредитоспроможності покупців та дозволить зменшити обсяги простроченої дебіторської заборгованості.

Ключові слова: оперативне управління, дебіторська заборгованість, кредитна політика, оперативний контроль, знижки за швидку оплату продукції, відстрочка платежу, вексель.

АННОТАЦИЯ

Храпкина В.В. Синтез системы оперативного управления дебиторской задолженностью предприятия. - Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.04 – экономика и управление предприятиями. Донецкий национальный университет Министерства образования и науки Украины, Донецк, 2007.

В диссертационной работе на теоретическом, методическом и практическом уровнях поставлена и решена актуальная задача синтеза системы оперативного управления дебиторской задолженностью предприятия.

Современное состояние экономики Украины приводит к постоянному росту дебиторской задолженности предприятий. Неплатежи возникли в начале 1990-х годов на макроуровне. После того, как они перешли на уровень предприятий, начался постоянный, беспрерывный рост дебиторской задолженности. Для определения направлений решения проблемы роста дебиторской задолженности предприятий Украины необходимо выделить наиболее полную систему факторов, которые привели к неудовлетворительному состоянию в этой сфере. Такие факторы группируются по двум признакам: действующие на макроэкономическом и микроэкономическом уровнях.

Необходимость синтеза системы оперативного управления дебиторской задолженностью предприятии обусловлена наличием практических нужд финансового управления, которые связаны с выживанием как отдельного предприятия, так и экономической системы государства в целом.

На основе анализа взглядов экономистов на определение кредитной политики в диссертационном исследовании сформулировано определение, которое позволяет наиболее полно раскрыть её сущность: кредитная политика – это часть финансовой политики предприятия, которая заключается в разработке комплекса решений по привлечению средств для финансирования деятельности и предоставления покупателям товарного (коммерческого) и потребительского кредита.

В работе предложена классификация дебиторской задолженности предприятия с учётом наиболее полного количества признаков.

Для обеспечения эффективного управления дебиторской задолженностью предприятия разработана концепция синтеза системы оперативного управления дебиторской задолженностью предприятия. Концепция построена на основе упорядочения многоуровневого комплекса решений - организационных, экономических, методических. Реализация концепции позволяет оптимизировать уровень дебиторской задолженности.

Разработан комплекс методов оценки эффективности применения способов ускорения расчетов с покупателями продукции предприятия, который основывается на оптимальном соотношении расходов и доходов от операций ускорения денежных поступлений

Разработан механизм оперативного контроля дебиторской задолженности предприятия, который построен с учетом особенностей организационной структуры предприятий жилищно-коммунального хозяйства, внутренней структуры объекта контроля, точек использования элементов функции контроля, достижения взаимодействия элементов контроля.

Предложена система методов формирования и экспертизы информационной базы проведения оценки кредитоспособности покупателей, которая основана на наиболее важных характеристиках кредитоспособности покупателей и позволит уменьшить объемы просроченной дебиторской задолженности.

Ключевые слова: оперативное управление, дебиторская задолженность, кредитная политика, оперативный контроль, скидки за быструю оплату продукции, отсрочка платежа, вексель.

SUMMARY

Hrapkina V.V. Synthesis of system of operative management debts of the enterprise. - Manuscript.

The dissertation on competition of a scientific degree of the candidate of economic sciences on a speciality 08.00.04 - economy and management of the enterprises. Donetsk national university of the Ministry of Education and science of Ukraine, Donetsk, 2007.

In dissertational work at theoretical, methodical and practical levels the actual problem of synthesis of system of operative management is put and solved by debts of the enterprise.

Necessity of synthesis of system of operative management debts the enterprise is caused by presence of practical needs of a finance administration which are connected to a survival both the separate enterprise, and economic system of the state as a whole.

For maintenance of efficient control the debts of the enterprise develops the concept of synthesis of system of operative management by debts of the enterprise. The concept is constructed on the basis of ordering a multilevel complex of decisions - organizational, economic, methodical. Realization of the concept allows to optimize a level debts.

The complex of methods of an estimation of efficiency of application of ways of acceleration of calculations with buyers of production of the enterprise which is based on an optimum parity of charges and incomes of operations of acceleration of monetary receipts is developed

The mechanism of the operative control debts of the enterprise which is constructed in view of features of organizational structure of the enterprises of housing and communal services, internal structure of object of the control, points of use of elements of function of the control, achievement of interaction of elements of the control is developed.

The system of methods of formation and examination of information base of carrying out of an estimation of credit status of buyers which is based on the most important characteristics of credit status of buyers is offered and will allow to reduce volumes delayed debts.

Key words: operative management, debts, a credit politics, the operative control, discounts for fast payment of production, a delay of payment, the bill.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

УКРАЇНСЬКО-НІМЕЦЬКІ ВІДНОСИНИ: ПОЛІТИЧНА, ЕКОНОМІЧНА ТА КУЛЬТУРНА СПІВПРАЦЯ (1998-2005 рр.) - Автореферат - 29 Стр.
ВЕРТЕБРОГЕННІ ПРЕДИКТОРИ АРТЕРІАЛЬНОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ, ДИФЕРЕНЦІЙНО-ДІАГНОСТИЧНІ КРИТЕРІЇ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЛІКУВАННЯ - Автореферат - 30 Стр.
УПРАВЛІННЯ ПРИБУТКОМ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Автореферат - 25 Стр.
ПСИХОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ АМБІВАЛЕНТНОСТІ ЯК ЧИННИКА РОЗВИТКУ ОСОБИСТОСТІ В РАННЬОМУ ЮНАЦЬКОМУ ВІЦІ В УМОВАХ СІМ’Ї - Автореферат - 34 Стр.
ДЕРЖАВНІ МЕХАНІЗМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВЗАЄМОДІЇ ГІЛОК ВЛАДИ НА ЗАСАДАХ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ЛОГІСТИКИ - Автореферат - 28 Стр.
АНТРОПОМЕТРИЧНІ ТА СОМАТОТИПОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ МОРФОЛОГІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ СЕРЦЯ ЧОЛОВІКІВ ЗРІЛОГО ВІКУ - Автореферат - 29 Стр.
ФІЛОСОФІЯ “ГЕРОЇЧНОЇ ОСОБИСТОСТІ” В ХУДОЖНІЙ ЛІТЕРАТУРІ ХХ СТОЛІТТЯ - Автореферат - 28 Стр.