У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

ВІННИЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ МИХАЙЛА КОЦЮБИНСЬКОГО

ЖОРОВА Ірина Ярославівна

УДК 377.5 : 641/642 (048)

ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНИХ ЗДІБНОСТЕЙ МАЙБУТНІХ КВАЛІФІКОВАНИХ РОБІТНИКІВ СФЕРИ ОБСЛУГОВУВАННЯ

У ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ

13.00.04 – Теорія і методика професійної освіти

Автореферат дисертації

на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогічних наук

Вінниця – 2007

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Південноукраїнському регіональному інституті післядипломної освіти педагогічних кадрів, Міністерство освіти і науки України, м. Херсон

Науковий керівник: кандидат педагогічних наук, доцент КУЗЬМЕНКО Василь Васильович, Херсонський державний університет, доцент кафедри педагогіки та психології.

Офіційні опоненти: доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент АПН України СИДОРЕНКО Віктор Костянтинович, Академія педагогічних наук України, Інститут професійно-технічної освіти, директор, м. Київ;

кандидат педагогічних наук, доцент ТАРХАН Лєнуза Запаївна, Кримський державний інженерно-педагогічний університет, доцент кафедри технології та конструювання швейних виробів, м. Сімферополь.

Провідна установа: Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, кафедра трудового навчання, Міністерство освіти і науки України, м. Тернопіль.

Захист відбудеться 20 лютого 2007 р. о 1200 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради К .053.01 у Вінницькому державному педагогічному університеті імені Михайла Коцюбинського за адресою: 21100, м. Вінниця, вул. Острозького, 32, зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського за адресою: 21100, м. Вінниця, вул. Острозького, .

Автореферат розісланий 18 січня 2007 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради А.М.Коломієць

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність і доцільність дослідження. Сучасний етап розвитку суспільства, інтеграція України до Європейського союзу ставлять якісно нові завдання в галузі освіти. Національна доктрина розвитку освіти України в ХХІ ст. визначає головною метою освіти створення умов для розвитку і самореалізації кожної особистості як громадянина України, формування покоління, здатного навчатися впродовж життя, створювати і розвивати цінності громадянського суспільства. Це й зумовлює посилення вимог до підготовки кваліфікованих робітників, конкурентоспроможних на ринку праці.

В умовах динамічного розвитку промисловості та сфери обслуговування конкурентоспроможність кваліфікованих робітників забезпечується не лише високим рівнем знань технологічних процесів і вмінням виконувати виробничі операції, а й професійними здібностями, які виявляються в уміннях спілкуватись з клієнтами, самостійно знаходити рішення у нестандартних ситуаціях тощо.

Це передусім зумовлено тим, що працівник сфери побуту має враховувати психологофізіологічні особливості користувача послуг, індивідуальність його запитів, смаків, низку інших чинників. Послуга, крім матеріальної значущості, має відповідати сучасним естетичним вимогам. Індивідуальність послуги зумовлює творчий характер праці, потребує від працівника здібностей вирі-шувати не лише технологічні, а й конструктивно-композиційні та комунікативні завдання. Проте аналіз сучасного стану підготовки працівників для сфери обслуговування засвідчує про наявні суперечності між зростаючими вимогами виробництва та рівнем розвитку здібностей робітників і практикою професійної підготовки учнів.

Розв’язання цих суперечностей потребує визначення структури профе-сійних здібностей та особливостей їх формування у майбутніх кваліфікованих робітників сфери обслуговування.

На важливість досліджень у галузі професійно-технічної освіти з ураху-ванням взаємопов’язаних процесів глобалізації та стрімкого технологічного розвитку, які суттєво змінюють характер трудової діяльності, вказує Н. Ничкало.

Оцінюючи перспективи розвитку профтехосвіти в Україні В. Сидоренко звертає увагу на приведення її структури, змісту й організаційних форм у відповідність до вимог сучасного виробництва, задоволення потреб молоді в розвитку свої творчих здібностей.

На необхідність підвищення ефективності професійної підготовки робітників у зв’язку з безперервно зростаючими вимогами виробництва наголо-шують Р. Гуревич, Ю. Зіньковський, І.Зязюн, З. Павлютенкова, В. Радкевич, Н. Талалуєва та ін. Проблемам підготовки кваліфікованих робітників у професійно-технічних навчальних закладах присвячені роботи С. Добро-воль-ської, І. Козловської, М. Кадемії, Н. Тверезовської, О. Шинкаренко, Т. Якимович та інших. Педагогічний аспект розвитку необхідних професійних якостей особистості досліджений І. Біласевичем, Л. Денисенко, Е. Зеєром, А.Карель-ською, Г. Романцевим, М. Сопільник та ін.

Професійне навчання фахівців сфери обслуговування як проблема педагогічної теорії і практики знайшли своє відображення у дисертаційних дослідженнях О.Марущак “Інтеграція знань з матеріалознавства у професійній підготовці майбутніх фахівців швейного виробництва”, М.Лобур “Формування професійно значущих якостей майбутніх молодших спеціалістів сфери харчування” та ін.

Погоджуємося з твердженнями Н.Горбатюк, І.Гриценок, В.Радкевич, які ана-лізують проблеми підготовки робітників для цієї сфери і вважають, що для масових професій сфери побуту необхідна професійна підготовка на найвищому рівні.

Аналіз психолого-педагогічної та методичної літератури (К.Платонов, В. Шадріков, К. Абульханова-Славська) з проблеми дослідження переконує, що питання про визначення професійно важливих якостей кваліфікованого робітника й специфіки їх формування були предметом вивчення багатьох педагогів і психологів. Однак, зауважимо, що організація та методичне забезпечення процесу формування професійних здібностей майбутніх кваліфікованих робітників сфери обслуговування всебічно не досліджувалися. Тому дане дослідження зумовлене наявністю певних суперечностей:

- між підвищеними вимогами виробництва і рівнем розвитку про-фесійних здібностей майбутніх кваліфікованих робітників сфери обслу-говування;

- між прагненням педагогів формувати професійні здібності учнів і практикою професійної підготовки в професійно-технічних нав-чальних закладах (ПТНЗ);

- між повільним оновленням змісту освіти і стрімкими темпами змін в техніці і технології.

Водночас, ефективність підготовки кваліфікованих робітників можна вдосконалити шляхом відповідної організації занять із теоретичного та вироб-ничого навчання, що містять значні можливості щодо формування про-фесійно важливих якостей особистості.

Таким чином, актуальність проблеми підготовки кваліфікованих робіт-ників для сфери обслуговування, її практичне значення та недостатня розробка, котрі потребують визначення структури професійних здібностей, обґрунтування етапів і шляхів їх формування, зумовили вибір теми дослідження: “Формування професійних здібностей майбутніх кваліфікованих робітників сфери обслугову-вання у професійно-технічних навчальних закладах”.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Обрана тема дослідження є складовою науково-дослідної роботи Півден-но-українського регіонального інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів “Теоретико-методологічні основи вдосконалення системи освіти та поліпшення її кадрового забезпечення” (державний реєстраційний номер 0104U010624).

Тема дослідження затверджена вченою радою Південноукраїнського регіонального інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів (протокол № від 7 лютого 2003 року) та узгоджена Радою з координації наукових дос-ліджень у галузі педагогіки та психології в Україні (протокол № від 2 березня 2003 року)

Обєкт дослідження – підготовка майбутніх кваліфікованих робітників у про-фесійно-технічних навчальних закладах.

Предмет дослідження – організація та методичне забезпечення форму-вання професійних здібностей учнів у ПТНЗ сфери обслуговування.

Мета дослідження – теоретично обґрунтувати та експериментально пере-вірити методичне забезпечення навчальних занять, спрямованих на формування професійних здібностей майбутніх працівників сфери обслуговування.

Гіпотеза дослідження: ефективність розвитку професійних здібностей у майбутніх робітників сфери обслуговування можна підвищити за таких педагогічних умов:

- діагностування здібностей на всіх етапах професійного навчання;

- використання комплексу методичного забезпечення, побудованого на системному та диференційованому підходах до навчання;

- впровадження системи розвивальних завдань, в яких реалізована специфіка конкретної професійної діяльності робітників на сучасному підприємстві.

Дослідно-експериментальна перевірка гіпотези та реалізація мети дослі-дження передбачає розв’язання таких основних завдань:

1. На основі аналізу психолого-педагогічної літератури та практики роботи ПТНЗ уточнити зміст та сутність поняття “професійні здібності”.

2. Визначити структуру професійних здібностей працівників сфери обслуговування.

3. Виявити вплив сучасних технологій професійного навчання на формування професійних здібностей майбутніх кваліфікованих робітників.

4. Визначити основні етапи, методи, прийоми формування професійних здіб-ностей майбутніх кравців, закрійників та перукарів на заняттях з теоре-тич-ного і виробничого навчання.

5. Розробити й експериментально перевірити методичне забезпечення про-цесу формування професійних здібностей у майбутніх працівників сфери обслуговування.

Методологічну та теоретичну основу дослідження склали основні положення, котрі розкривають провідну роль діяльності у формуванні здібностей людини (К.Платонов, С.Рубінштейн), активність особистості у процесі розвитку та поєднанні навчання з продуктивною працею (В.Крутецький); положення гуманістичної психології і педагогіки про особистісне зростання (О.Леонтьєв, Л.Божович); теорія професійних здібностей (В.Шадриков, Н.Левітов); діяль-нісний підхід у формуванні здібностей (К.Абульханова-Славська); теорія поетап-ного засвоєння розумових і практичних дій (А.Маркова, В.Шадриков); теорія управління пізнавальною діяльністю учнів (Б.Ананьєв).

Законодавчу базу дослідження склали Закони України “Про освіту”, “Про професійно-технічну освіту”, Національна доктрина розвитку освіти в Україні, Концепція професійно-технічної (професійної) освіти, Державна програма “Освіта” (Україна ХХІ століття), Постанова Загальних зборів АПН України “Про концепту-альні засади та основні напрями розвитку професійно-технічної освіти в Україні” а також нормативно-правові документи Міністерства освіти і науки України.

Методи дослідження. У дисертаційній роботі використані методи дослі-дження, адекватні його меті та завданням, зокрема такі:

? теоретичні методи (для одержання об’єктивних даних щодо специфіки предмета дослідження): аналіз філософської, психолого-педагогічної, спеціаль-ної, методичної літератури і періодичних видань з проблеми дослідження, а також дисертаційних робіт дозволив виділити професійні здібності квалі-фікованих робітників сфери обслуговування;

? емпіричні методи (для вивчення досліджуваних явищ у реальному процесі підготовки кваліфікованих робітників): вивчення та узагальнення передового педагогічного дос-віду з проблем формування професійних здібностей; спосте-реження, анкету-вання дозволили виявити проблеми підготовки в професійно-технічних навчальних закладах; діагностування і тестування сприяли визна-ченню рівнів сформованості професійних здібностей кваліфікованих робітників сфери обслуговування; педагогічний експеримент дав змогу визначити основні етапи, методи, прийоми формування професійних здібностей учнів на заняттях з теоретичного і виробничого навчання; методи статистичної обробки підтвердили ефективність запропонованого методичного забезпечення.

Експериментальна база та етапи дослідження. Дослідно-експеримен-тальна робота проводилась на базі професійно-технічних навчальних закладів Херсонської області, міста Хуст (Закарпатська область) та Автономної Респуб-ліки Крим. На різних етапах дослідження експериментальною роботою було охоплено 842 учні міських і районних професійно-технічних навчальних закладів, 45 викладачів, 52 майстри виробничого навчання.

Дослідження проводилось протягом 2001 – 2006 рр. і складалось із трьох етапів науково-педагогічного пошуку.

На першому етапі (2001 – 2002 рр.) шляхом теоретичного аналізу філо-софської, психологічної та педагогічної літератури визначено вихідні параметри дослідження, його предмет, структуру, гіпотезу, методологію та методи, понятійний апарат, вивчений педагогічний досвід з проблеми дослідження.

На другому етапі (2002 – 2005 рр.) з’ясовано базовий рівень професійних здібностей учнів; розроблено технологію організації та уточнено систему методичного забезпечення, що сприятимуть формуванню професійних здібнос-тей у майбутніх кваліфікованих робітників сфери обслуговування. В цей період проводився формувальний експеримент, під час якого науково обґрунтовано та апробовано прийоми формування професійних здібностей у майбутніх праців-ників сфери обслуговування.

На третьому етапі (2005-2006 рр.) проаналізовано й систематизовано результати дослідження, уточнено експериментальні показники, сформульовано основні висновки та рекомендації.

Наукова новизна і теоретичне значення дослідження полягають у тому, що:

- вперше визначено етапи формування професійних здібностей майбутніх кваліфікованих робітників сфери обслуговування;

- уточнено зміст поняття “професійні здібності”, визначено структуру професійних здібностей працівників сфери обслуговування;

- подальшого розвитку набули положення, що стосуються методів і прийомів навчання в ПТНЗ.

Практичне значення дослідження полягає у створенні комплексу завдань для формування професійних здібностей майбутніх кравців, закрійників і перукарів на заняттях з теоретичного та виробничого навчання; розробці навчального курсу “Професійні здібності особистості”, котрий призначений для підвищення психолого-педагогічної компетентності педагогічних кадрів; складанні методичних рекомендацій (затверджені вченою радою Південноукра-їнського регіонального інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів (протокол №5 від 23.11.2004 р.), що можуть використати викладачі та майстри виробничого навчання професійно-технічних навчальних закладів для збагачення дидактичних засобів і методів навчання.

Особистий внесок автора полягає у теоретичній розробці й обґрунтуванні основних ідей і положень досліджуваної проблеми; окресленні основних професійних здібностей та впровадженні методичного забезпечення навчального процесу, що сприяє ефективному формуванню професійних здібностей майбут-ніх кваліфікованих робітників сфери обслуговування. В роботах написаних у співавторстві особистий внесок здобувача полягає в аналізі особливостей взаємодії суб’єктів інтерактивного навчання, підборі методик діагностики професійних здібностей майбутніх кваліфікованих робітників та визначенні шляхів їх формування.

Вірогідність і надійність результатів дослідження забезпечується методологічною обґрунтованістю вихідних теоретичних положень, адекватністю методів дослідження його цілям і завданням; логікою проведення експерименту у відповідності з метою та завданнями дослідження, адекватними проблемі, об’єкту та предмету дослідження; позитивними даними апробації основних положень дослідження у практиці професійно-технічних навчальних закладів, використанням об’єктивних статистичних методів.

Апробація результатів дослідження. Основні результати дослідження доповідалися й обговорювалися на міжнародних науково-практичних конфе-ренціях: “Сучасні інформаційні та інноваційні методики навчання в підготовці фахівців: методологія, теорія, досвід, проблеми” (Вінниця, 2002; 2006); “Про-фесійне становлення особистості: проблеми і перспективи”. (Хмель-ниць-кий, 2005); “Зміст громадянської освіти і виховання: історія, реалії, перспективи” (Херсон 2006); всеукраїнських науково-практичних конференціях: “Особливості підготовки вчителя обслуговуючої праці в сучасних умовах” (Херсон, 2000); “Сучасні педагогічні технології в ступеневій освіті” (Херсон, 2002); “Актуальні теоретико-методологічні та методико-педагогічні проблеми викладання історії в загальноосвітніх навчальних закладах” (Херсон, 2004); “Сучасні погляди на гендерну проблему в Україні” (Херсон, 2005); всеукраїнських науково-мето-дичних конференціях: “Технічна та художня творчість у трудовій підготовці мо-лоді” (Херсон, 2002); “Проблеми формування конструкторсько-технологічних знань та вмінь студентів вищих навчальних закладів” (Херсон, 2005); “Сучасні педагогічні технології формування готовності молоді до соціально-виробничої адаптації в профільному та професійному навчанні” (Херсон, 2005); міжре-гіо-нальній науково-практичній конференції “Гуманізація взаємин учителя і учнів – необхідна умова особистісно-орієнтованої освіти” (Київ-Житомир 2004); засі-даннях кафедри педагогіки і психології, менеджменту освіти Півден-ноукра-їнського регіонального інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів.

Результати дослідження впроваджено у навчально-виховний процес професійно-технічного училища № (м. Херсон) (довідка № від 6 червня 2006 року), Херсонського професійного ліцею побутового обслуговування (довідка № /11-129 від 14 червня 2006 року), Херсонського професійного ліцею сфери послуг (довідка № /1 від 7 червня 2006 року), Іванівського професійного аграрного ліцею (довідка № від 7 червня 2006 року), Цюрупинського професійного ліцею (довідка № від 8 червня 2006 року), Хустського професійного ліцею сфери послуг (довідка № а від 19 травня 2006 року), Сімферопольського вищого професійного училища сервісу та дизайну (довідка № від 15 червня 2006 року).

Публікації: за результатами досліджень опубліковано 14 наукових праць (12 – одноосібних), з яких 7 – у фахових виданнях з переліку ВАК України.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, двох розділів, висновків до кожного розділу, загальних висновків, списку використаних джерел (244 найменування, з них 4 – іноземними мовами), 13 додатків на 30 сторінках. Загальний обсяг становить 218 сторінок друкованого тексту, з яких 168 – основного тексту. Робота містить 15 рисунків і 8 таблиць.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність дослідження, визначено його предмет, об’єкт, мету, завдання та гіпотезу дослідження, розкрито наукову новизну, теоретичне і практичне значення; подані відомості про апробацію та впровадження результатів дослідження.

У першому розділі – “Психолого-педагогічні засади підготовки майбутніх кваліфікованих робітників у професійно-технічних навчальних закладах” – проаналізовано досягнення педагогічної науки і практики щодо підготовки майбутніх кваліфікованих робітників у професійно-технічних нав-чальних закладах.

Перехід України на ринкові відносини, реформування системи освіти, впровадження нових форм господарювання за умов подальшої автоматизації та механізації сучасних виробничих процесів вимагає докорінного удосконалення професійної підготовки робітників. Показники діяльності робітників значною мірою визначаються рівнем розвитку їхніх професійних здібностей.

На основі аналізу різних підходів до поняття “професійні здібності” учнів, сформульовано визначення професійних здібностей в контексті професійної підготовки: професійні здібності – це комплекс якостей особистості, який формується протягом усього життя людини у процесі її професійної діяльності й забезпечує високий рівень виконання трудових операцій.

Вивчення основних підходів до класифікації та формування професійних здібностей, виділених у психолого-педагогічній науці, засвідчує, що вони, по-перше, співвідносяться і формуються у певній діяльності, по-друге, характе-ризуються як здібності до конкретної діяльності, які в цій самій діяльності й розвиваються.

У навчально-виховному процесі під час розв’язання завдань фунда-ментальної підготовки кваліфікованого робітника успішність його діяльності має оцінюватись за ступенем відповідності рівня сформованості знань, вмінь та навичок тим вимогам, які висуває майбутня професійна діяльність. Саме тому в процесі формування професійних здібностей у системі професійно-технічної освіти важливо виходити з розуміння багатофункціо-нальності професії праців-ника сфери обслуговування.

З метою визначення структури професійних здібностей кваліфікованих робіт-ників сфери обслуговування процес професійної діяльності поділено на окремі дії, визначено інформаційні основи, процеси прийняття рішень та виконавчу частину.

В рамках дослідження проаналізовано групу професій працівники якої повністю або частково виконують послуги в присутності клієнта, замовника і несуть відповідальність як за якість, строки виконання, так і культуру обслуго-вування. До даної групи відносимо закрійників, кравців, перукарів та ін.

Закрійник працює в сфері побутового обслуговування населення. В коло його професійної діяльності входить: надання допомоги клієнту при виборі фасону моделі з урахуванням напрямку моди, виду тканини, побажань клієнта та особливостей його фігури; зняття мірок; побудова креслення виробу; розкладка лекал; нанесення ліній тощо.

Кравець отримує деталі крою і його діяльність передбачає: визначення виду швейних матеріалів; виконання ручних, машинних та волого-теплових робіт; усунення можливих неполадок в роботі швейного обладнання та дефектів в готових швейних виробах, проведення примірок тощо.

Безпосередню участь у створенні зовнішнього образу людини приймає перукар. Він за допомогою зачіски виявляє та підкреслює красу людини, приховує її недоліки. Професійна діяльність перукаря включає виконання таких видів робіт: бесіда з клієнтом; вибір моделі зачіски; миття голови; стрижка та укладання волосся; фарбування або завивання волосся тощо.

Естетичне значення, можливість задовольняти індивідуальні запити висту-пають провідними мотивами звернення за послугами. Отже, трудовий процес надання послуг не обмежується суворими технологічними рамками. Творчий характер праці вимагає від працівника здібностей вирішувати не тільки технологічні задачі, а й конструктивно-композиційні.

Характерною особливістю робітників сфери обслуговування є те, що стосунки фахівця з користувачем послуг належать до кола професійних обов’язків і регламентуються як правовими, так і моральними нормами. У зв’язку з цим, поряд з професійною майстерністю особливого значення набу-вають моральні якості робітника, його ставлення до праці, культура спілкування з клієнтами, вияв ініціативи у пропонуванні послуг. Індиві-дуальність послуг, їх естетичне значення зумовлює творчий характер праці, що висуває підвищенні вимоги до загальної та професійної освіти робітника.

На основі аналізу специфіки визначених дій, з урахуванням умов діяль-ності визначено здібності, які обумовлюють успіх виконання конкретних дій.

У сучасного працівника сфери обслуговування на високому рівні мають бути сформовані перцептивні здібності, що забезпечить адекватне сприйняття предметів та явищ навколишнього середовища.

Дослідження довело: протягом робочого дня до робітника надходить значна кількість інформації, яка вимагає концентрації або переключення уваги з одного об’єкта на інший, а саме, з однієї деталі виробу на іншу, що висуває особливі вимоги до функції уваги.

В основі професійної діяльності робітника сфери побуту лежать такі пізнавальні процеси, що реалізують функцію сприйняття, збереження та відтво-рення інформації, успішний перебіг яких зумовлює високий рівень сформо-ваності мнемічних здібностей.

Необхідним елементом професійної діяльності є мисленнєві здібності, що реалізують функцію відображення у свідомості людини предметів і явищ в їхніх істотних властивостях, зв’язках і відношеннях.

У процесі дослідження підтверджено, що провідними чинниками, які формують особистість, є спілкування, пізнання, праця. При цьому внесок спіл-кування – визначальний, оскільки інші чинники реалізуються за його допо-могою. Саме завдяки спілкуванню збагачується соціальний досвід особистості, розширюється сфера комунікативних умінь та навичок.

За сучасних умов до фахівця сфери обслуговування висуваються досить високі вимоги. У професійній діяльності кравця, закрійника та перукаря основні виробничі дії виконуються за допомогою рук, тому координація рухів рук визначена як професійна здібність.

Виходячи з багатофункціональності професійної діяльності працівника сфери обслуговування, виділяємо шість груп професійних здібностей, котрі формуються у процесі навчально-пізнавальної діяльності під час професійно-теоретичної та професійно-практичної підготовки. До складових професійних здібностей майбутніх кваліфікованих робітників сфери обслуговування відносимо перцептивні (лінійний окомір, тактильно-кінестезійна чутливість); мнемічні (пам’ять на кольоровий, конкретно-образний та схематичний матеріал); атенційні (концентрація та стійкість уваги, переключення уваги); мисленнєві (логічне та творче мислення), комунікативні та психомоторні здібності (рис.1).

Рис.1. Структура професійних здібностей

кваліфікованого робітника сфери обслуговування

Під час констатувального експерименту вивчено здібності учнів шляхом діагностування з використанням коректурних таблиць Бурдона, окомірної лінійки, методики Кєкчєєва, Равена, переплутаних ліній, а також анкетування тощо. Результати діагностики 842 учнів виявили, що у майже половини з них професійні здібності сформовано на низькому та середньому рівні.

З метою виявлення зацікавленості учнів у навчанні, інтенсивності пізнавального інтересу та потреби в самоосвіті проведено анкетування. Комплексний аналіз його результатів дав можливість дійти висновків, що 70-85% учнів, які вступили до професійно-технічного навчального закладу, потребують до себе уважного ставлення, диференційованого підходу до навчання шляхом раціонального використання комплексу різних методів, прийомів навчання та розвивальних завдань.

В той самий час опитування педагогічних працівників показало, що лише 12,5% з них здійснюють цілеспрямований вплив на формування професійних здібностей; 9,3% педагогів вважають зайвим спеціальний вплив на розвиток здібностей; інші викладачі та майстри виробничого навчання формують професійні здібності стихійно без попереднього планування.

Одержані результати дали підстави для наукового визначення методичного забезпечення процесу формування професійних здібностей майбутніх квалі-фікованих робітників сфери обслуговування. Доведено, що процес формування професійних здібностей має бути спеціально організований і заняття з теоре-тичного та виробничого навчання містимуть в собі значні можливості щодо під-ви-щення ефективності формування професійно важливих якостей особистості.

Формування професійних здібностей передбачає комплексний підхід до організації навчального процесу, що акумулює проблемне, інтерактивне навчан-ня, виконання учнями творчих проектів з прийомами оптимізації сприйняття, активізації процесів пізнання та завданнями, які інтегрують в собі навчальні можливості й розвивальний компонент. Сукупність цих чинників у подальшому набуває статусу методичного забезпечення процесу формування професійних здібностей майбутніх кваліфікованих робітників.

У другому розділі “Організація процесу формування професійних здібностей майбутніх кваліфікованих робітників сфери обслуговування” обґрунтовано методичне забезпечення процесу формування професійних здіб-нос-тей майбутніх кваліфікованих робітників сфери обслуговування, яке було пок-ла-дено в основу розробки методичних аспектів планування уроків теоре-тич-ного та виробничого навчання; наведено результати експери-мен-тального дослідження.

Розроблене методичне забезпечення процесу формування професійних здібностей майбутніх кваліфікованих робітників сфери обслуговування реалізоване на заняттях з теоретичного і виробничого навчання в три етапи.

На першому етапі (первинної професіоналізації) учні засвоюють технічні знання, спеціальну термінологію, оволодівають основами виконання техноло-гічних операцій, засвоюють поняття технічні умова та технологічна послідовність.

Метою другого етапу (професійної досконалості) є формування фунда-ментальних знань, удосконалення професійних вмінь та навичок.

На третьому етапі (професійної реалізації) розкривається творчий потенціал учнів в ході професійної діяльності.

Під час дослідження ми переконалися, що психічні процеси неподільні – розвиток однієї здібності передбачає одночасний розвиток й інших; але можливості кожного етапу щодо ефективності формування професійних здіб-ностей різні (табл.1).

Таблиця 1.

Можливості різних етапів щодо формування

професійних здібностей учнів ПТНЗ

Етапи формування | Професійні здібності

Пізнавальні здібності | Психо-моторні

Перцеп-тивні | Антен-ційні | Мнемічні | Мисленнєві | Комуні-кативні

ЛО | ТКЧ | СУ | ПУ | ПКМ | ПСМ | ЛМ | ТМ | КВК

Первинної професіона-лізації | +++ | ++ | ++ | ++ | +++ | +++ | ++ | + | + | +

Професій-ної доско-на-лості | ++ | +++ | +++ | +++ | ++ | +++ | +++ | ++ | +++ | ++

Професій-ної реалізації | + | + | +++ | +++ | ++ | ++ | ++ | +++ | +++ | +++

Примітка: + - мінімальні можливості розвитку здібності

++ - середні можливості розвитку здібності

+++ - максимальні можливості розвитку здібності

ЛО – лінійний окомір

ТКЧ – тактильно-кінестезійна чутливість

СУ – концентрація та стійкість уваги

ПУ – переключення уваги

ПКМ - пам'ять на кольоровий матеріал

ПСМ – пам’ять на конкретно-образний та схематичний матеріал

ЛМ – логічне мислення

ТМ – творче мислення

КВК – координація рухів рук

Можливості етапів формування професійних здібностей учнів у процесі навчання враховувалися в процесі розробки методичних аспектів підготовки кваліфікованих робітників, органічно поєднуючи технології проблемного, інте-рактивного навчання, творчі проекти з прийомами оптимізації сприйняття, акти-візації процесів пізнання та навчальними завданнями, що містять розвивальні можливості.

Для збільшення ефективності навчально-виховного процесу при форму-ванні професійних здібностей особистості з педагогами проведено серію занять за навчальним курсом “Професійні здібності особистості”. Навчально-методичні рекомендації з проведення занять вчили педагогів правильно вико-ристовувати діагностичні методики для визначення рівня розвитку здібностей та складати навчальні завдання з використанням їх можливостей щодо розвитку здібностей.

Залучення до процесу сприйняття пам’яті та мислення дало можливість удосконалити, поповнити уявлення про предмет чи об’єкт. Саме тому на етапі первинної професіоналізації використовували прийоми оптимізації сприй-няття, котрі забезпечили усвідомлення учнями меж психічних можливостей, міцне засвоєння знань за рахунок активізації сприйняття. Дану групу прийомів використано передусім на першому та другому етапах процесу формування про-фесійних здібностей учнів. До неї належать використання контрастного кольо-ру в демонстраційному матеріалі, робота зі схематичними зобра-женнями, практичне відтворення процесів, поетапне виконання ескізів, складання опорних конспектів, контакт з дійсними моделями.

На етапі професійного вдосконалення здійснювалося формування фунда-ментальних знань, розвиток практичних умінь та навичок. Під час проведення занять використані прийоми активізації пізнавальної діяльності учнів, які передбачали перехід від репродуктивного сприйняття інформації до активних форм навчання: постановка проблемних питань, обговорення їх у процесі діалогу або дискусії, делегування учням функцій викладача, використання ігро-вих ситуацій, виконання творчих проектів. Характер виробничих завдань трансфор-мувався в напрямі збільшення самостійності; їх розв’язання потре-бувало нестандартних підходів.

На етапі професійної реалізації учні виконували індивідуальні творчі завдання, колективні творчо-пізнавальні проекти, брали участь у конфе-ренціях, на заняттях використовувались такі інтерактивні методи, як рольові та імітаційні ігри тощо.

Практика підтвердила, що розвивальні завдання і прийоми активізації пізнання та оптимізації сприйняття можуть бути використані на різних етапах формування професійних здібностей учнів.

Під час дослідження ми переконалися, що керованість процесу форму-вання професійних здібностей забезпечує їх вивчення шляхом діагностики.

Порівняльний аналіз результатів діагностування професійних здібностей в учнів контрольних і експериментальних груп засвідчив, що в експеримен-тальних групах рівень сформованості професійних здібностей значно підвищився. Зокрема, в учнів експериментальних груп найбільших позитивних зрушень вдалося досягти у процесі формування атенційних, мисленнєвих та комуніка-тивних здібностей. Більш високий рівень сформованості професійних здібностей в учнів експериментальних груп пояснюється розвитком у них самостійності мислення, ініціативності, творчого підходу до розв’язання проблемних завдань.

Кількість учнів, в яких сформовано професійні здібності на високому, середньому або низькому рівні, визначалась за допомогою коефіцієнту сформованості професійних здібностей.

Узагальнені показники результатів експерименту учнів контрольних (КГ) та експериментальних (ЕГ) груп наведені в табл. 2.

Таблиця 2.

Зведена таблиця показників констатувального
та формувального експерименту

Рівень сформованості професійних здібностей | На початку експерименту | По завершенню експерименту

КГ | ЕГ | КГ | ЕГ

Високий | 14,7 | 14,8 | 20,3 | 30,1

Середній | 42,6 | 42,9 | 48,1 | 55,6

Низький | 42,7 | 42,3 | 31,6 | 14,3

Аналіз табличних даних дозволяє констатувати, що в експериментальних групах високорозвинені професійні здібності мають – 30,1% учнів, середні – 55,6% учнів, низькі – 14,3% учнів. Водночас у контрольних групах цей показник, хоча і має динаміку зростання, але не таку ефективну. Так, високий рівень розвитку професійних здібностей мають – 20,3% учнів, середній – 48,1% учнів, низький – 31,6% учнів. Тут слід зауважити, що на початку експерименту показники розвитку професійних здібностей були майже однакові, що не можемо стверджувати наприкінці експерименту.

Перевірка достовірності одержаних результатів здійснювалась за допомогою нуль-гіпотези, згідно якої було передбачено, що відмінності у рівнях сформованості професійних здібностей учнів до і після застосування експери-ментальної методики відсутні, а будь-яка різниця є випадковою. Було визначено, що на початку експерименту непараметричний критерій спосте-реження не перевищував табличний показник (Тспост до = 0, 0105, що значно менше ніж Ттабл. = 4,61), тому нуль-гіпотеза була підтверджена. У кінці експерименту Тспостпісля38,4196, що значно більше ніж Ттабл.4,61. Отже, нуль-гіпотеза відхиляється, тобто відмінність у рівнях сформованості професійних здібностей учнів контрольних та експериментальних груп є суттєвою, що свідчить про ефективність застосованої методики.

Одержані результати дають змогу зробити висновок про ефективність запропонованого методичного забезпечення навчального процесу з метою формування професійних здібностей майбутніх кваліфікованих робітників сфери обслуговування. Враховуючи це, можна вважати, що гіпотезу дослідження доведено, мети досягнуто, завдання розв’язано.

ВИСНОВКИ

1. Формування професійних здібностей є актуальною проблемою педагогічної теорії і практики. Сучасний ринок праці вимагає високої мобільності трудових функцій робітників, готовності достатньо швидко освоювати нову техніку та технологію, успішно адаптуватися до змін. Показники діяльності робітників за даних умов значною мірою визначаються рівнем розвитку їх професійних здібностей. В ході дослідження було доведено, що здібності, утворюючи особистість як соціальну систему, перебувають у взаємозв’язку, характеризуються відносною стійкістю та взаємодією. З’ясовано, що професійні здібності – це комплекс якостей особистості, який формується протягом усього життя людини у процесі її професійної діяльності і забезпечує високий рівень виконання трудових операцій.

Дослідження довело, що визначення структури професійних здібностей працівників сфери обслуговування дає можливість впливати на процес їх розвитку, формувати саме ті групи здібностей, які оптимально відповідають майбутній професійній діяльності. Теоретичний аналіз психолого-педагогічної літератури дозволив виділити основні структурні компоненти професійних здібностей працівників сфери обслуговування. Серед них такі: перцептивні (лінійний окомір, тактильно-кінестезійна чутливість); атенційні (концентрація та стійкість уваги, переключення уваги); мнемічні (пам’ять на кольоровий матеріал, пам’ять на конкретно-образний та схематичний матеріал); мисленнєві (логічне та творче мислення), психомоторні (координація рухів рук) та комунікативні здібності. Без них немає і не може бути гармонійно розвиненої особистості, здатної в сучасних умовах реалізувати себе як у професійній діяльності, так і в соціальній взаємодії.

2. Автором проаналізовано сучасні технології професійного навчання майбутніх кваліфікованих робітників. У роботі представлено технології повного засвоєння знань, взаємонавчання, диференційованого, особистісно-зорієнто-ваного й інтерактивного навчання, метод творчих проектів та інші. Отримані педагогічні новації дають можливість адаптувати навчальний процес до індивідуальних особливостей учнів, до різного рівня складності змісту навчання, до особливостей кожного професійно-технічного навчального закладу.

3. Проведене дослідження дозволило дійти висновку: для ефективного формування професійних здібностей необхідно забезпечити усвідомлення і розуміння учнями вимог, які висуває майбутня професія до їхніх здібностей; узгодити педагогічні вимоги в організації навчальної діяльності з вимогами самої особистості в її саморозвитку; планувати процес організації навчання на основі системного та послідовного педагогічного аналізу шляхів й умов формування в особистості нормативних еталонів її діяльності.

Розроблено та експериментально перевірено методичне забезпечення процесу формування професійних здібностей майбутніх кваліфікованих робітників, де органічно поєднуються технології проблемного, інтерактивного навчання, творчі проекти з прийомами оптимізації сприйняття, активізації процесів пізнання та навчальними завданнями, які містять можливості оптимального формування професійно важливих якостей особистості.

4. Під час дослідження визначено, що методи активного навчання, розвивальні завдання і прийоми активізації пізнання й оптимізації сприйняття можуть бути використані на різних етапах формування професійних здібностей учнів.

Встановлено, що на етапі первинної професіоналізації формуються базові технологічні знання, основи виконання технологічних операцій. Це відбувається шляхом використання проблемного та інтерактивного навчання (ігрові ситуації); контакту з дійсними моделями; поетапного виконання ескізів; узгодженні навичок спілкування; актуалізації понять “Технічні умови”, “Технологічна послі-довність”; роботи з об’єктами, зображеними в різних масштабах; вимірювання на око довжини і відстані; розташування за різними ознаками предметів; визначення зайвого елементу; порівняння зображень тощо.

Доведено, що на етапі професійного вдосконалення формуванню фундамен-тальних знань, розвитку практичних умінь і навичок, сприяло проблемне та інтерактивне навчання (рольові ігри, імітаційні ігри); робота зі схематичним матеріалом; делегування учням функцій викладача (додаткові запитання, виправлення помилок у відповіді, фронтальне опитування); змістовне зіставлення відомого і невідомого; складання опорного конспекту; складання логічної послідовності та ін.

Досягнення мети на етапі професійної реалізації зумовило застосування проблемного та інтерактивного навчання (рольові ігри, імітаційні ігри); вико-нання учнями творчих проектів; делегування учням функцій викладача (взаємний контроль одержаних знань і вмінь); особистий показ прийомів майст-ром виробничого навчання із залученням асистентів з числа учнів; ескізування; створення моделі; контроль за якістю та інше.

5. Результати проведеного експерименту переконують у тому, що керованість процесу формування професійних здібностей забезпечує їх вивчення на діагностичній основі.

Практика підтвердила, що використання проблемного та інтерактивного навчання, методу творчих проектів, розвивальних завдань і прийоми активізації пізнання та оптимізації сприйняття сприяють ефективному формуванню професійних здібностей у майбутніх кваліфікованих робітників сфери обслуговування.

Проведене дослідження, звісно, не вичерпує повною мірою проблеми і передбачає подальший науковий пошук, пов’язаний з обґрунтуванням умов реалізації методичного забезпечення формування професійних здібностей працівників інших сфер діяльності. Розробка професіограм різних професій з урахуванням сучасної техніки й активних технологій дозволить створювати моделі підготовки кваліфікованих робітників, що забезпечить підготовку конкурентноспроможної на ринку праці молоді.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Жорова І.Я. Особливості взаємодії суб’єктів в інтерактивному навчанні при формуванні професійних здібностей учнів ПТУ // Збірник наукових праць. Педагогічні науки.– Випуск 28. – Херсон: Видавництво ХДПУ, 2002. – С.55-58.

2. Кузьменко В.В., Жорова І.Я. Використання інтерактивних методів у процесі професійного навчання // Сучасні інформаційні технології та інноваційні методики навчання у підготовці фахівців: методологія, теорія досвід, проблеми / Зб. наук. пр. У 2–х част. – Ч-1./ Редкол.: І.А.Зязюн (голова) та ін. – Київ – Вінниця: ДОВ Вінниця, 2002. – С.444-447.

3. Жорова І.Я. Професійні здібності як основа підготовки кваліфікованих робітників // Збірник наукових праць. Педагогічні науки. – Випуск 38. – Херсон: Видавництво ХДУ, 2005. – С.261-266.

4. Жорова І.Я. Використання прийомів формування професійних здібностей учнів ПТНЗ у процесі професійно-теоретичної підготовки //Сучасні інформаційні технології та інноваційні методики навчання у підготовці фахівців: методологія, теорія досвід, проблеми // Зб. наук. пр – Випуск 9 / Редкол.: І.А.Зязюн (голова) та ін. – Київ-Вінниця: ДОВ “Вінниця”, 2006. – С.244-249.

5. Жорова І.Я. Деякі аспекти діагностики та формування професійних здібностей учнів ПТНЗ // Збірник наукових праць. Педагогічні науки. – Випуск 41. – Херсон: Видавництво ХДУ, 2006. – С.265-268.

6. Жорова І.Я. Діагностика та формування мнемічних здібностей як елементу професійно важливих якостей особистості // Молодь і ринок / науково-педагогічний та економічний журнал. – Дрогобич. - 2006. - №4 (19). – С.91-95.

7. Жорова І.Я. Формування професійних здібностей майбутніх кваліфікованих робітників сфери обслуговування // Збірник наукових праць. Педагогічні науки. – Випуск 42. – Херсон: Видавництво ХДУ, 2006. – С.302-307.

8. Жорова І.Я. Професійні здібності: особливості формування та розвитку в учнів ПТУ // Таврійський вісник освіти. – 2004. – №1. – С.144-149.

9. Жорова І.Я. Розвиток особистості в процесі праці у педагогічній спадщині В.О.Сухомлинського // Витоки – Випуск 2. – Полтава: Видавництво “АСМІ”, 2004. – С.56-58.

10. Жорова І.Я. Розвиток перцептивних здібностей особистості //Таврійський вісник освіти. – 2004. – №2. – С.101-106.

11. Жорова І.Я. До проблеми гуманізації відносин між суб’єктами навчального процесу // Гуманізація взаємин вчителя та учнів – необхідна умова особистісно орієнтованої освіти: науково-методичний збірник За ред.. С.Д. Максименка, Г.О. Балла, М.М. Заброцького. – Житомир-Київ, ЖОІППО, 2004. – С.113-117.

12. Жорова І.Я. Розвиток атенційних здібностей особистості //Таврійський вісник освіти. – 2004. – №4. – С.157-161.

13. Жорова І.Я. Професійне навчання як складова підготовки до життя громадянина України // Зміст громадянської освіти і виховання: історія, реалії, перспективи: Матеріали міжнародної науково-практичної конференції (14-15 вересня 2006 року). – Херсон: РІПО, 2006. – С.53-55.

14. Кузьменко В.В., Жорова І.Я. Професійні здібності особистості: діагностика та шляхи формування: Методичні рекомендації. – Херсон: Придніпров’я, 2005. – 48 с.

Анотація

Жорова І.Я. Формування професійних здібностей майбутніх кваліфікованих робітників сфери обслуговування у професійно-технічних навчальних закладах. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.04 – теорія і методика професійної освіти. – Вінницький державний педагогічний університет імені Михайла Коцюбинського, м. Вінниця, 2007.

Дисертаційне дослідження присвячене проблемі формування професійних здібностей майбутніх кваліфікованих робітників сфери обслуговування у професійно-технічних навчальних закладах. Автор проаналізувала сучасний стан проблеми, визначила структуру професійних здібностей працівників сфери обслуговування, дала опис цих структурних компонентів, деталізувала сутність поняття “професійні здібності”, розробила комплекс завдань щодо розвитку професійних здібностей майбутніх кваліфікованих робітників сфери обслуговування.

У дисертаційній роботі обґрунтовано методичне забезпечення процесу формування професійних здібностей у майбутніх працівників сфери обслуговування та розроблено рекомендації, які можуть бути використані викладачами й майстрами виробничого навчання професійно-технічних навчальних закладів для збагачення дидактичних засобів і методів навчання.

Ключові слова: здібності, професійні здібності, структура професійних здібностей, діагностування, етапи формування, методичне забезпечення.

АННОТАЦИЯ

Жорова И. Я. Формирование профессиональных способностей будущих квалифицированных рабочих сферы обслуживания в профессионально-технических учебных заведениях. – Рукопись.

Диссертация на соискание учёной степени кандидата педагогических наук по специальности 13.00.04 – теория и методика профессионального образования. – Винницкий государственный педагогический университет имени Михаила Коцюбинского, Винница, 2007.

Диссертационное исследование посвящено актуальной проблеме форми-ро-ва-ния профессиональных способностей у будущих квалифицированных рабо-чих сфе-ры обслуживания. Автором проанализировано современное поло-жение проб-лемы в про-фес-сионально-технических учебных заведениях, разработана структура про-фессиональных способностей работников сферы обслу-живания, дано описание ёё струк-турных компонентов и элементов, уточнено понятие “про-фессиональные спо-соб-ности”. В процессе работы создано методическое обес-пе-чение процесса форми-рования профессиональных способностей у уча-щихся профессионально-техни-чес-ких учебных заведений, а также сфор-мулированы методические рекомендации отно-си-тельно его эффективного внед-рения в учебный процесс системы профес-сио-нально-технического образования.

Установлено, что профессиональные способности – это комплекс качеств личности, который формируется на протяжении всей жизни человека в процессе его профессиональной деятельности и обеспечивает высокий уровень выпол-нения трудовых операций.

В работе рассмотрены профессиональные способности работников сферы обслуживания, которые состоят из тактильно-кинестезической чувстви-тель-ности, линейного глазомера, концентрации и стойкости внимания,


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ЛІТЕРАТУРНА ДІЯЛЬНІСТЬ А.А. ДЕЛВІГА - Автореферат - 25 Стр.
ФОРМУВАННЯ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ УЧНІВ 8–9 КЛАСІВ У ПРОЦЕСІ ФІЗКУЛЬТУРНО-СПОРТИВНОЇ РОБОТИ В ПОЗАШКІЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ - Автореферат - 28 Стр.
ускладнені гіпертензивні кризи: клініко-гемодинамічна характеристика і обгрунтування лікувальної тактики - Автореферат - 26 Стр.
ПОЕТИКА УКРАЇНСЬКОЇ МЕЛОДРАМИ КІНЦЯ ХІХ – ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ (ЗА ТВОРАМИ Л. ЯНОВСЬКОЇ, І. ТОГОБОЧНОГО) - Автореферат - 27 Стр.
ДЕРЖАВНЕ УПРАВЛІННЯ У СФЕРІ ЦИВІЛЬНОГО ЗАХИСТУ В УКРАЇНІ: ФУНКЦІОНАЛЬНО-СТРУКТУРНИЙ АСПЕКТ - Автореферат - 29 Стр.
КОГНІТИВНІ СТИЛІ ЯК ЧИННИК ПРОФЕСІЙНОГО СТАНОВЛЕННЯ МАЙБУТНІХ ПСИХОЛОГІВ - Автореферат - 31 Стр.
математичне моделювання процесів ПОШИРЕННЯ ТЕПЛОВОГО та ЕЛЕКТРОМАГНІТНОГО ПОЛІВ у неоднорідних середовищах методами приграничних елементів та скінченних різниць - Автореферат - 54 Стр.