У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Клішейко Андрій Вікторович

УДК 65.014.1.477

РЕСТРУКТУРИЗАЦІЯ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА НА ОСНОВІ РЕІНЖИНІРИНГОВИХ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНО-

УПРАВЛІНСЬКИХ ЗАХОДІВ

Спеціальність 08.00.04 – Економіка та управління підприємствами

(за видами економічної діяльності)

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Одеса – 2007

Дисертацією є рукопис

Роботу виконано в Одеському державному економічному університеті Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник - |

кандидат економічних наук, доцент

Ковальов Анатолій Іванович,

Одеський державний економічний університет, проректор з наукової роботи

Офіційні опоненти: |

доктор економічних наук, професор

Момот Володимир Євгенович,

Дніпропетровський університет економіки і права, проректор з наукової роботи

кандидат економічних наук, професор

Поповенко Ніна Самуїлівна,

Одеський національний політехнічний університет,

професор кафедри економіки підприємств

Захист відбудеться “28” грудня 2007 р. о 15 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д.41.055.01 у Одеському державному економічному університеті за адресою: 65026, м. Одеса, вул. Преображенська, 8.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Одеського державного економічного університету за адресою: 65026, м. Одеса, вул. Преображенська, 8.

Автореферат розісланий “27”листопада 2007 р.

В.о. вченого секретаря

спеціалізованої вченої ради |

І.О. Гродзинська

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Тривалий перехід держави до ринкових умов функціонування, зростання фінансових ризиків, розвиток тенденцій галузевої монополізації, жорсткість конкурентної боротьби в різних ринкових сегментах підтверджують необхідність та актуальність реалізації трансформаційних перетворень як на макро-, так і на мікрорівні української економіки.

На сучасному етапі розвитку в Україні проблема адаптації діяльності суб'єктів господарювання до швидкомінливих вимог зовнішнього середовища набуває особливої актуальності, що підтверджується численними теоретичними розробками та практичними дослідженнями зарубіжних і вітчизняних учених, присвячених реструктуризаційним перетворенням промисловості. В умовах непередбачено мінливої ринкової кон'юнктури та гострої конкурентної боротьби швидкість і адекватність реагування, точність і ефективність управлінських рішень, які підсилюють конкурентоспроможність підприємства, мають особливу значимість.

Для більшості вітчизняних суб'єктів господарювання каталізатором перетворень є кризова ситуація, яка збільшується через невизначеність і нестабільність умов функціонування, труднощі при виборі стратегії адаптації існуючого організаційно-економічного механізму підприємства до ринкового середовища. У свою чергу труднощі з забезпеченням платоспроможності підприємства призводять до необхідності застосування більш гнучких методів управління реструктуризацією.

У таких умовах одним із найбільш ефективних напрямків реструктуризації є реінжиніринг бізнес-процесів та організаційно-управлінські заходи, доцільність застосування яких досліджується в різноманітних виданнях, присвячених питанням управління.

Питанням реінжинірінгу присвячені роботи таких зарубіжних і вітчизняних дослідників, як Н.М. Абдикеєв, А.А.Бикова, А.І.Бочкарьов, К.В.Волков, Т.X. Давенпорт, Т.П. Данько, І.Дун, О.Євсєєв, А.Б. Забулонов, Е.З. Зингер, С.В. Ільдеменов, Г.Н. Калянов, А.Д. Кисєльов, А. Лузін, С.М. Ляпунов, І.І. Мазур, Ю.Масленченков, В.Г.Мединський, Т.Норберт, Е.Г.Ойхман, В.І.Полушкін, Е.В. Попов, Е.М. Попов, М. Робсон, К.Саймон, П.Страссман, В.П.Тарасов, Ф. Уллах, Е.О.Уткін, М.Хаммер, Дж.Чампі, А. Шеєр та інших.

Розгляду проблем, пов'язаних із процесом організаційно-управлінських перетворень, присвячені дослідження й праці вітчизняних і зарубіжних учених: М.Д. Аістової, В.В. Баринової, С.Г. Бєляєвої, А.В. Богомолової, Л.П. Бєлих, І.О.Бланка, Г.С. Бутковської, Дж.К. Ван Хорна, В.А. Василенко, Л. Водачека, А.Г.Грязнової, А.С.Євсеєва, П.В.Забєліної, А.І.Ковальова, В.Ф.Кравченко, В.Н.Крутько, В.В.Кондратьєвої, В.Б. Краснової, Л.О. Лигоненка, Е.С. Минаєвої, В.П. Нестерчука, В.С. Пономаренка, М. Робсона, Л.П. Страхової, А. Дж. Стрикленда, О.О. Терещенка, А.А. Томпсона, Ф.Уллаха, М.А. Федотової, М. Хаммера, А.Д.Чернявського, В.В. Шапіро та інших учених.

Реструктуризація підприємства на основі реінжинірингових та організаційно-управлінських заходів покликана ліквідувати стан тривалої кризи на підприємстві, відновити його конкурентні позиції, тобто створити за допомогою формування відповідного організаційно-економічного механізму внутрішній організаційний імунітет до негативних факторів виникнення кризових явищ.

У практиці реструктуризації вітчизняних підприємств майже не застосовується реінжиніринг бізнес-процесів, реалізація якого визнана ефективної і є запорукою успішного функціонування багатьох зарубіжних підприємств. Проблематичність здійснення реінжинірингових та організаційно-управлінських перетворень адаптивного типу полягає у відсутності досліджень, теоретичних і методичних розробок із застосування наведених різновидів реструктуризації у процесі вдосконалення організаційно-економічного механізму вітчизняних суб'єктів господарювання, що й обумовило вибір теми дисертації, її мету, завдання та структуру.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до планів науково-дослідних робіт Одеського державного економічного університету і є частиною фундаментальної роботи "Організаційно-економічні умови підвищення ефективності реструктуризованих господарських систем", що здійснюється в рамках тематичного плану фундаментальних наукових досліджень університету на 2004-2007 роки (державний реєстраційний номер теми 0104U005274).

Мета і завдання дослідження. Метою роботи є розробка теоретико-методологічних і практичних рекомендацій з удосконалення економічного механізму реструктуризації промислових підприємств із виробництва синтетичних мийних засобів на основі реінжинірингових та організаційно-управлінських заходів.

Для досягнення поставленої мети вирішено такі задачі:

- розглянуто сутність і доцільність трансформації підприємств на основі реінжинірингу бізнес-процесів та організаційно-управлінської реструктури-зації;

- обґрунтовано передумови системно-стратегічних перетворень в управлінні підприємствами із виробництва синтетичних мийних засобів;

- проаналізовано інституційні передумови вдосконалення бізнес-процесів у практиці вітчизняних підприємств;

- визначено тенденції розвитку й удосконалення організаційно-управлінської реструктуризації підприємств;

- розроблено методи проведення реструктуризації, що відповідають фінансово-економічному стану підприємств із виробництва синтетичних мийних засобів та фазі життєвого циклу, у якій вони знаходяться;

- розроблено алгоритм прогнозування й моніторингу динаміки показників господарської діяльності підприємств із виробництва синтетичних мийних засобів та виявити перспективні напрямки розвитку за допомогою реінжинірингових та організаційно-управлінських заходів.

Об'єктом дослідження є процес формування й функціонування організаційно-економічних механізмів стратегічних перетворень підприємств із виробництва синтетичних мийних засобів.

Предметом дослідження є науково-практичні й методичні підходи до вдосконалення організаційно-економічного механізму реструктуризаційної діяльності підприємств із виробництва синтетичних мийних засобів.

Методи дослідження. Теоретичною й методологічною основою дисертаційного дослідження є розробки, здійснені вітчизняними та зарубіжними вченими, законодавчі й нормативні акти України, дані підприємств, які виробляють і реалізують синтетичні мийні засоби.

У роботі були використані такі методи досліджень:

абстрактно-логічний - для узагальнення теоретичного матеріалу; узагальнення, аналізу і синтезу - для уточнення основних напрямків та об'єкта дослідження; індукції і дедукції - для удосконалення механізму проведення реінжинірингу бізнес-процесів; порівняння - для виявлення загальних тенденцій і відхилень у процесі здійснення організаційно-управлінської реструктуризації підприємств; класифікації - для виявлення особливостей реалізації реінжинірингових перетворень; математико-статистичні методи статистичного моделювання і прогнозування - для визначення напрямків розвитку підприємства за умови реалізації запропонованих реструктуризаційних перетворень.

Для обробки економічної інформації, побудови діаграм, графіків, таблиць використовувалися ліцензовані пакети програм Mіcrosoft, STATІSTІCA та ALT - prognoz.

Наукова новизна отриманих результатів викладена в теоретичному обґрунтуванні доцільності проведення реінжинірингових та організаційно-управлінських заходів і формуванні теоретико-практичних основ їх запровадження на підприємствах із виробництва синтетичних мийних засобів.

На основі проведеного дисертаційного дослідження сформульовані такі результати роботи:

Уперше :

- розроблено концепцію формування комплексних реструктуризаційних процесів підприємства на основі реінжинірингових та організаційно-управлінських заходів, упровадження яких сприяє підвищенню конкурентоспроможності виробництва;

- запропоновано методичні підходи до прогнозування господарської діяльності підприємств у післяреструктуризаційному періоді, що забезпечує реалізацію принципів циклічності, збалансованості та керованості системними перетвореннями.

Удосконалено:

- технології ефективного реформування підприємств за допомогою вдосконалення ключових бізнес-процесів, а саме на підготовчих, виробничих та збутових фазах функціонування промислового капіталу;

- методичні підходи до моделювання асортиментної політики підприємств, яка враховує наслідки комбінаторної диверсифікації виробництва;

- порядок розробки та реалізації планово-стратегічних перетворень підприємств із виробництва синтетичних мийних засобів на основі SWOT-аналізу;

- методичні підходи до виявлення резервів підвищення ефективності використання виробничого потенціалу підприємств із виробництва синтетичних мийних засобів на основі порівняльного (еталонного) аналізу.

Набули подальшого розвитку:

- теоретичні основи циклічного, збалансованого та комплексного управління реструктуризацією промислових підприємств на основі реінжинірингових та організаційно-управлінських заходів;

- механізм проведення моніторингу наслідків реструктуризаційної діяльності, у тому числі за рахунок упровадження реінжинірингових та організаційно-управлінських заходів.

Практичне значення отриманих результатів.

У дисертаційній роботі обґрунтовано необхідність перетворення бізнес-процесів підприємств із виробництва синтетичних мийних засобів для підвищення ефективності їхнього функціонування. Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що застосування розроблених методичних рекомендацій забезпечує вибір стратегічно обґрунтованих напрямків розвитку, відповідних фінансово-економічному стану підприємства. Отримані наукові результати впроваджено до практичного виконання провідними підприємствами України із виробництва синтетичних мийних засобів, зокрема ЗАТ “АВС Кемікалс Індастрі” (акт впровадження № 108 від 11.10.2007 р.), ГЕ-УКР система “Геалан” (акт впровадження № 53 від 15.10.2007 р.) та ВАТ “Одескабель” № 79 від 26.10.2007 р.)

Рекомендації здобувача щодо планування виробничо-господарської діяльності підприємств із виробництва синтетичних мийних засобів на підставі запропонованих та обґрунтованих підходів до бізнес-планування реструктуризаційних перетворень на основі реалізації реінжинірингових та організаційно-управлінських заходів поглиблюють методичні розробки щодо вдосконалення управління підприємствами. Довідкою Головного управління економіки Одеської обласної державної адміністрації від 19.10.2007 р. № 11/03-224 підтверджено практичне використання рекомендацій здобувача в галузі планування та проведення реструктуризаційних заходів у діяльності промислових підприємств регіону. Довідкою від 30.10.2007 р. підтверджено впровадження методичних розробок здобувача у навчальному процесі Одеського державного економічного університету у відповідних курсах “Бізнес-планування” та “Економіка підприємства”.

Особистий внесок здобувача. Дослідження, проведені здобувачем особисто, підтвердили необхідність і ефективність реструктуризаційних перетворень. На основі вітчизняного і зарубіжного досвіду, а також особистих досліджень, автором запропоновано методичні рекомендації та практичний інструментарій, що дозволяє збільшити рівень капіталізації підприємств із виробництва синтетичних мийних засобів, удосконалювати методи стратегічного планування їх господарської діяльності. Основні розробки й рекомендації, надані автором, описано в дослідженні та відображено в публікаціях.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні положення і практичні результати дослідження доповідалися й одержали позитивну оцінку на підсумкових наукових конференціях професорсько-викладацького складу Одеського державного економічного університету 2004-2007 років; на 9-ій Міжнародній науково-практичній конференції "Актуальні питання розвитку інноваційної діяльності" (м.Алушта, 2004р.); на 10-ій Міжнародній науково-практичній конференції "Актуальні питання розвитку інноваційної діяльності" (м.Алушта, 2005р.); на Міжнародній науково-практичної конференції "Управління підприємством: проблеми і шляхи вирішення" (м.Ялта, 2005р.), а також на Міжнародній науково-практичній конференції "Проблеми підвищення ефективності господарювання на мезо- та мікроекономічному рівні " (смт Чабанка, 2007р.).

Публікації. За результатами проведеного дисертаційного дослідження опубліковано 7 наукових праць у виданнях ВАК України, загальний обсяг яких складає більше трьох друкованих аркушів.

Структура й обсяг роботи. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновку і додатків. Основний зміст викладено на 205 сторінках комп'ютерного тексту. Робота містить 20 таблиць, 36 рисунків, список використаної літератури, що складається з 153 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У Вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, зазначено зв'язок проведеного дослідження з науковими програмами, планами, визначено мету і завдання дослідження, його об'єкт, предмет і методи, розкрито наукову новизну і практичне значення отриманих результатів, представлено дані про апробацію і публікації здобувача, а також структуру і зміст роботи.

У першому розділі "Теоретичні аспекти реструктуризаційних процесів на мікрорівні" розглянуто основи формування реструктуризаційних процесів на промислових підприємствах, особливості запровадження реінжинірингу бізнес-процесів та організаційно-управлінської реструктуризації як ефективних інструментів реформування діяльності підприємств, сучасні тенденції та особливості реалізації реінжинірингу на підприємствах.

В умовах економіки перехідного періоду більшість вітчизняних підприємств не змогла здійснити процес адаптації, внаслідок чого деякі стратегічні суб'єкти господарювання стали збитковими або збанкрутували, цілісність інших була порушена, внутрішні механізми функціонування розбалансовані, що спровокувало стан глибокої кризи. Здобувачем доведено, що для стратегічного реформування суб'єктів господарювання найбільш ефективним засобом є комплексна реструктуризація, що складається з таких її різновидів, як реінжиніринг бізнес-процесів, організаційно-управлінські заходи та фінансове оздоровлення (санація) підприємства. У дисертації автором звернено особливу увагу на питання застосування адаптованої для вітчизняних умов ринкового господарювання технології реінжинірингу та такої важливої складової реструктуризації підприємства як науково обґрунтована розробка та впровадження організаційно-управлінських заходів.

Для вітчизняних підприємств упровадження управління комплексною реструктуризацією можливе за визначеною схемою (рис.1).

Рис.1. Трансформаційні процеси та реструктуризація підприємства

Таким чином, реформування на мікрорівні передбачає, насамперед, трансформацію власності підприємств, що може бути здійснено у двох напрямках: приватизація та акціонування. Після проходження даного етапу на підприємствах може здійснюватися процес реорганізації, який передбачає інтеграційні або дезінтеграційні перетворення. Наступним логічним етапом є комплексна реструктуризація підприємства, що може здійснюватися у таких двох взаємодоповнюючих напрямках, як реінжиніринг та організаційно-управлінська реструктуризація. Організаційно-управлінська реструктуризація передбачає зовнішню адаптацію підприємства, а реінжиніринг – внутрішні, глибинні перетворення. Зміст даного етапу є надзвичайно важливим, тому що дозволяє здійснити адаптацію підприємств до ринкових умов господарювання з мінімальними витратами на її проведення та максимальним ефектом капіталізації.

Досвід вітчизняних підприємств свідчить, що вирішення проблеми реструктуризації підприємств можливе двома протилежними способами: еволюційним або революційним. З огляду на зміст зовнішніх і внутрішніх факторів, що впливають на діяльність вітчизняних підприємств, а також несприятливе фінансово-економічне становище значної їх частини (за даними Держкомстату України за станом на 01.01.2007р. питома вага таких підприємств складає близько 42%) здобувач вважає, що більшості вітчизняних підприємств необхідно впроваджувати комплексну стратегічну реструктуризацію, яка торкається всіх найважливіших базисних процесів функціонування підприємства, тобто передбачає дотримання принципів комплексності, збалансованості та керованості при проведенні реструктуризації діяльності підприємств.

Одним із найбільш розповсюджених та ефективних методів управління розвитком бізнесу є бізнес-реінжиніринг, який дозволяє подолати перепони, що перешкоджають ефективному функціонуванню підприємства. Для більшості вітчизняних підприємств, що функціонують на основі "старих правил", необхідна, як попередня умова, кардинальна трансформація, досягнення якої закладене в основі проведення бізнес-реінжинірингу.

Більшість економістів вважає, що проведення реінжинірингу є доцільним тільки у таких випадках, коли варто досягти різкого поліпшення показників діяльності підприємства, змінюючи старі методи управління на нові. На думку автора, загальним підходом до здійснення змін на підприємстві, які призначені для підвищення ефективності виробництва, швидкості його реагування на ринкові зміни, є проведення комплексної реструктуризації. Здійснення реінжинірингу є процесно орієнтованим, глибинним, тому під час його реалізації можуть бути варіанти часткових і поступових змін бізнесів-процесів, тобто еволюційне впровадження, що для вітчизняних підприємств є в більшості випадків найбільш ймовірним, з точки зору результативності.

Реалізація реінжинірингу може здійснюватися подвійно: у першому випадку здійснюється перепроектування окремих бізнес-процесів, а в другому - повна реструктуризація організаційної структури і бізнес-процесів підприємства. Вибір варіанта залежить від цілей, які переслідуються у межах реалізації реінжинірингу, що, в свою чергу, формуються в залежності від стратегічних пріоритетів підприємства.

Важливою особливістю справжнього реінжинірінгу є управління роботою підприємства в післяреструктуризаційному періоді, тобто після реалізації реінжинірингу бізнес-процесами слід керувати так, щоб досягти адекватного їм рівня економічних результатів. Для більшості підприємств управління оновленими бізнес-процесами стає продовженням реструктуризаційного періоду. Отже, необхідно приділяти особливу увагу процесу управління підприємством, на якому був здійснений реінжиніринг, тому що відсутність науково обґрунтованого управління в післяреалізаційному періоді може звести нанівець усіх досягнутих позитивних результатів.

У другому розділі „Методичні аспекти реструктуризації підприємств із виробництва синтетичних мийних засобів” проведено дослідження впливу тенденцій розвитку цього сегменту українського ринку на вибір стратегії розвитку підприємства, здійснено стратегічний аналіз та прогнозування впливу динаміки показників господарської діяльності на реструктуризацію бізнесів-процесів підприємства, обґрунтовано перетворення бізнес-процесів на основі моделювання товарного асортименту підприємств із виробництва синтетичних мийних засобів.

З 2000 року в Україні спостерігається активний розвиток вітчизняного виробництва мийних засобів, у тому числі таких його сегментів як виробництво пральних порошків, засобів для чищення, мийних, відбілюючих, дезінфікуючих та інших синтетичних речовин, які використовуються у побутових умовах (табл. 1).

Таблиця 1

Річний обсяг виробництва в Україні синтетичних мийних засобів

за 2006 рік (тонн)

Група виробленої продукції | Річний обсяг виробництва (т) | Приріст у порівнянні з 2000р. ( %)

Пральні порошки | 81576 | +25,5

Сухі засоби для чищення | 8139 | +22,6

Засоби для миття скла | 1981 | +38,7

Рідина для миття посуду | 29060 | +45,9

Разом | 120756 | +30,1

Усього обсяг продажу синтетичних мийних засобів у 2006 році складав 215 тис. тонн, що у вартісному вираженні становить 1060 млн. грн. (у роздрібних цінах).

Це свідчить про те, що український ринок перенасичений імпортованими мийними засобами та про наявність резервів розширення обсягів виробництва вітчизняними підприємствами за рахунок проведення стратегічної реструктуризації. Основною метою реструктуризації вітчизняних підприємств може бути створення такої системи, яка надасть можливість суб'єктам господарювання реалізовувати стратегії, засновані на ключових компетенціях і ринкових пріоритетах. Відсутність ґрунтовно виважених стратегій розвитку затруднює управління підприємством і робить усі спроби досягти ефективного функціонування безуспішними. У свою чергу виробнича структура підприємства та система управління повинні орієнтуватися на досягнення стратегічних цілей розвитку підприємства. Ігнорування стратегічної орієнтації зводить нанівець можливість правильної оцінки системи управління реструктуризацією і складання програми ефективних організаційно-управлінських змін на підприємстві. Стратегічна орієнтація дозволяє суб'єктам господарювання чітко визначити споживчі групи, нові канали збуту, а також нагальні внутрішні зміни.

Для того, щоб бути конкурентоспроможним на ринку, підприємство повинно не тільки добре представляти потреби ринку та свої можливості, але й визначити, яким чином воно зможе досягти своїх цілей. Відповідне рішення має бути прийнятим на основі вибору стратегічного пріоритету реінжинірингу в сфері внутрішнього середовища. Здобувач дійшов висновку, що результат успішної господарської діяльності підприємства, у першу чергу, залежить від обґрунтування обраної стратегії реформування та вміння її запровадити за допомогою обраних засобів. Проведення реструктуризаційних заходів підприємств із виробництва синтетичних мийних засобів може орієнтуватися на виробничу досконалість, лідерство продукту, близькість до споживача. Кожна з наведених цілей повинна ґрунтуватися на об'єктивній оцінці не тільки ресурсів і можливостей підприємства, але й на реальній ситуації, що склалася на ринку. При реалізації на практиці кожен із цих пріоритетів потребує впровадження відповідної моделі управління. Таким чином, обрані стратегічні пріоритети підприємства задають основний напрямок при проведенні бізнес-реінжинірингових та організаційно-управлінських заходів, тому ухвалення рішення про ключові компетенції і пріоритети підприємства належить до галузі стратегічного планування.

Для визначення ключових компетенцій і пріоритетів можна використовувати результати SWOT-аналізу, за допомогою якого слід проаналізувати сильні і слабкі сторони підприємства, а також можливості та ризики, що виникають на ринку. Саме на основі даної інформації визначаються ключові компетенції та стратегічні пріоритети підприємств.

У результаті дослідження здобувачем класифіковано засоби, за допомогою яких підприємства, що функціонують на ринку товарів синтетичних мийних засобів, зможуть оцінити свої сильні і слабкі сторони. Це зроблено на прикладі українських підприємств промислової групи “АВС Кемікалс Індастрі”, питома вага яких у вітчизняному обсязі виробництва синтетичних мийних засобів складає 12-14 %.

До сильних сторін досліджених базисних підприємств України із виробництва синтетичних мийних засобів віднесено: існуюча виробнича база, модернізація якої економічно доцільна; високий організаційно-технічний рівень виробництва; досвід роботи на ринку; наявність власної торгової марки; відповідність якості продукції європейським стандартам. Істотною перевагою даних підприємств є відносно низький середньогалузевий рівень собівартості продукції, що виробляється, а також стабільність доступу до сировинної бази. Потенційно сильною стороною підприємств є наявність розробок нових технологій виробництва продукції.

Слабкі сторони підприємств наведеної промислової групи ЗАО “АВС Кемікалс Індастрі” характеризуються незадовільним фінансовим станом частини з них, що перешкоджає створенню запасу оборотних коштів для подальшого ефективного розвитку, несвоєчасність у впровадженні інноваційних розробок та розрахунків покупців, обмежений доступ до якісної сировини, що також знижує конкурентоспроможність підприємства.

Потенційними можливостями для підприємств із виробництва синтетичних мийних засобів є залучення нових корпоративних клієнтів, вихід на нові внутрішні та зовнішні сегменти ринку; нарощування обсягів виробництва та розширення асортименту товарів для задоволення потреб клієнтів; використання технологічних “ноу-хау” у випуску нової продукції; проведення активного маркетингу та впровадження інноваційних розробок; зниження торгових бар'єрів на привабливих ринках; ослаблення позицій конкурентів; можливість швидкого розвитку в зв'язку із зростанням попиту на ринку; поява нових технологій.

Потенційними загрозами для підприємств України із виробництва синтетичних мийних засобів можуть бути: низький рівень платоспроможності населення; вихід на ринок іноземних конкурентів; високий рівень інфляційної залежності; нестабільність чинного законодавства в сфері підприємництва й оподатковування; занадто низькі вхідні бар'єри, що створюють підвищений рівень конкуренції; повільне розширення і диверсифікованість ринку; монополізація постачальників; суттєва зміна потреб і смаків покупців; несприятливі демографічні зміни, а також форс-мажорні фактори.

За результатами проведеного аналізу в дисертації розроблені конкретні й адресні організаційно-управлінські заходи, спрямовані на усунення виявлених слабких сторін діяльності підприємств, а також на мінімізацію ризиків, пов'язаних із реалізацією галузевих і регіональних програм удосконалення виробництва товарів і надання послуг.

Проведення реінжинірингових та організаційно-управлінських заходів є складним і кропітким процесом, реалізація якого вимагає застосування різних інструментів реструктуризації, стратегічного управління, а також різних методик дослідження і моніторингу. На вибір засобів управління впливають особливості та сфера діяльності конкретних суб'єктів господарювання, тому що в кожному окремому випадку стратегічні орієнтації, підходи та напрямки проведення реформування повинні бути різними, індивідуальними.

Одним із найважливіших факторів підвищення результативності виробництва в контексті нестабільних ринкових умов є формування товарної стратегії й асортиментної політики, які визначають обсяги виробництва конкретних видів продукції. Правильність, наукова обґрунтованість формування асортименту виробленої продукції забезпечують реалізацію необхідних конкурентних переваг та досягнення кінцевої мети реструктуризації, підвищення конкурентоспроможності підприємства.

Здобувачем обґрунтовано такі етапи формування товарної стратегії:

- дослідження потенційних товарних ринків, на які повинні орієнтуватися підприємства із виробництва синтетичних мийних засобів України;

- діагностика рівня конкурентоспроможності продукції;

- загальна оцінка внутрішнього потенціалу підприємств;

- розробка номенклатури товарів;

- формування товарного асортименту підприємств;

- формування і добір оптимального товарного асортименту на основі базового товарного асортименту підприємств.

Рис. 2. Асортиментна структура виробництва продукції промислової групи ЗАТ “АВС Кемікалс Індастрі”.

Отримані під час проведення дослідження результати свідчать про наступне: зростання рентабельності продажу на один відсоток підвищує чистий дохід у репрезентованій сукупності промислових підприємств майже на 3%; одновідсоткове зниження витрат на одну гривню реалізованої продукції забезпечує зростання доходів від її продажу на 8,8%; на 1% зниження матеріаломісткості продукції гарантує додаткове зростання чистого доходу майже на 0,25% і, навпаки, зростання витрат на оплату праці та зростання фондомісткості продукції на 1% вплине на зменшення чистого доходу відповідно на 0,45% та 0,13%. Проводився аналіз впливу змін у питомій вазі кожного з синтетичних мийних засобів. З урахуванням досліджених співвідношень та можливостей впровадження реструктуризацій них заходів у асортиментній політиці вищезгаданих підприємств здобувачем була встановлена наявність великого впливу на обсяги продажу таких чинників зростання питомої ваги асортиментної групи продукції “рідкі мийні засоби” та “пральні порошки для автоматичного прання”.

Продукція “засоби для чищення” практично не впливала на зміну обсягів збуту. Це є наслідком невеликих обсягів цього виробництва і низької питомої ваги у загальному обсязі виробництва та збуту продукції підприємства.

Істотне зниження впливу групи продукції “порошки для ручного прання” на зміну обсягів реалізації пов’язане з тенденцією до зниження попиту на даний вид продукції.

Рис. 3. Вплив змін структури асортименту на дохідність продажу синтетичних мийних засобів

Формування раціонального асортименту продукції потребує подальшого кількісного уточнення, тобто товарна реструктуризаційна стратегія може бути визначена за допомогою економіко-математичної моделі оптимізації виробничої програми, використання якої надає можливість визначити кількісні пропорції виробництва кожного виду продукції. Дана модель дозволить визначити, яку продукцію та в якому співвідношенні необхідно виробляти при існуючих обмеженнях збуту, матеріальних та трудових ресурсах на одиницю синтетичних мийних засобів. Результати, отриманні за допомогою такого моделювання, надають змогу визначити не тільки кількісні параметри випуску продукції, необхідної для отримання максимального прибутку, але й встановити найбільш бажану структуру виробництва, що тим самим забезпечує здійснення реальної організаційно-управлінської реструктуризації.

Вплив змін асортиментної стратегії на рівень отриманого прибутку наведено в таблиці 2. Дані таблиці характеризують зміни прибутку від кількісних пропорцій у виробництві продукції. Зменшення частки на ринку пральних порошків для ручного прання приводить до відповідного результату. Найбільш прибутковими є порошки для автоматичних пральних машин. Прибуток від реалізації продукції за умови забезпечення оптимальної кількості його виробництва дозволить збільшити прибуток на 9,2%.

Таблиця 2

Результати впливу зміни асортиментної стратегії на рівень прибутку промислової групи підприємств ЗАТ “АВС Кемікалс Індастрі”

Види продукції | Прибуток при існуючій структурі асортименту, тис. грн. | Прибуток при оптимізованій структурі асортименту, тис.грн. | Розрахун-ковий прибуток у % до 2006 г.

2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006

Пральні порошки (ручні) | -400 | -4050 | 1190 | -520 | 2967 | 2760 | 93,0

Пральні порошки (автомат) | - | 3200 | 891 | 2079 | 2415 | 2760 | 114,3

Засоби для чищення | -200 | 966 | 297 | 300 | 195 | 120 | 61,5

Мийні засоби | - | 0 | 2176 | 2607 | 7380 | 8528 | 115,6

Загальний прибуток від реалізації продукції | -600 | 116 | 4554 | 4466 | 12937 | 14168 | 109,2

Таким чином, найбільш вигідними для підприємства з урахуванням його можливостей та потреб ринку є рідкі мийні засоби. Забезпечення оптимальності виробництва синтетичних мийних засобів гарантує зростання прибутку на 15,6%.

Одним із найбільш значущих факторів в побудованій багатофакторній економіко-математичній моделі є комплексні витраті на 1 грн виторгу.

Динаміку змін цього показника відображено на рисунку 4.

Рис.4. Динаміка змін витрат на 1 грн. виторгу від реалізації синтетичних мийних засобів

Рівняння тренду для показника “Витрати на 1 грн. виторгу” дає змогу визначити його рівень в 2007 році – 0,8 грн. Фактичні дані трьох кварталів 2007 року підтвердили наукову обґрунтованість виконаних здобувачем прогнозних розрахунків.

У третьому розділі „ Удосконалення управління розвитком підприємства на основі реінжинірингу та організаційно-управлінської реструктуризації” сформульовано рекомендації щодо обґрунтування вибору ключових бізнес-процесів на прикладі підприємств промислової групи ЗАТ "АВС Кемікалс Індастрі", виявлено резерви підвищення ефективності використання виробничого потенціалу підприємств із виробництва синтетичних мийних засобів, здійснено прогнозування і моніторинг динаміки показників господарської діяльності підприємства в післяреінжинірінговому періоді. Підприємства вищезазначеної групи ЗАТ "АВС Кемікалс Індастрі" досягли певних позитивних результатів протягом останніх трьох років. Разом з тим, проведений аналіз показників господарської діяльності засвідчив про необхідність здійснення заходів, спрямованих на зниження витрат та зростання прибутку і капіталізації, тобто підвищення ефективності функціонування.

Ураховуючи особливості та фінансово-економічний стан підприємства, для забезпечення підвищення ефективності функціонування підприємств української промислової групи ЗАТ "АВС Кемікалс Індастрі” було прийняте рішення про необхідність реалізації комплексу реінжинірингових та організаційно-управлінських заходів.

Зокрема здобувачем обґрунтовано, що ЗАТ "АВС Кемікалс Індастрі", у першу чергу, повинно зосередити увагу на тих ключових позиціях бізнес-процесів, що могли б безпосередньо вплинути на діяльність підприємства та вдосконалювання яких дозволило б йому домогтися позиції лідера на ринку України із виробництва синтетичних мийних засобів. Для досягнення поставленої мети в практиці господарювання можуть застосовуватися різні стратегії та типи організаційних структур у залежності від масштабу діяльності, виробничо-технологічних особливостей, операційної і фінансово-економічної діяльності підприємства. У досліджуваній групі промислових підприємстві на початковому етапі була прийнята лінійна організаційна структура управління. Однак у процесі проведених заходів щодо реструктуризації системи управління підприємством був здійснений перехід до дивізіональної організаційної структури управління, що базується на суттєвому поглибленні поділу управлінської праці, зростанні відповідальності та мотивації персоналу за підсумки роботи.

Внаслідок проведення на підприємствах ЗАТ "АВС Кемікалс Індастрі" запланованих перетворень чисельність зайнятих у виробництві робітників на початок 2007 року умовно зменшилася до оптимального рівня при одноразовому збільшенні фізичних обсягів виробництва синтетичних засобів на 35% у порівнянні з 2004 роком.

Негативним чинником у досліджуваній групі промислових підприємств із виробництва синтетичних засобів визначено непостійність ціни реалізації готової продукції, яка пов'язана з впливом витрат на постачання тари й упакування для потреб виробництва всіх видів мийних засобів. Таким чином, у межах реінжинірингових перетворень було запропоновано приділити особливу увагу даним складовим бізнес-процесу.

Здійснення реструктуризаційних заходів на ЗАТ "АВС Кемікалс Індастрі" не виключило можливості пошуку джерел фінансування та підвищення ефективності використання фінансово-кредитних важелів для досягнення подальшого інноваційного розвитку підприємства, що, на думку здобувача, є найважливішою складовою забезпечення конкурентоспроможності підприємства.

Дані дослідження свідчать, що впровадження інноваційної компоненти, на думку здобувача, частка якої є недостатньою, дозволить підприємству "пожвавити" ринок, а також укріпити на ньому свої конкурентні позиції. Це надасть можливість ЗАТ "АВС Кемікалс Індастрі" більш ефективно використовувати наявний науково-технічний потенціал для здійснення структурних та технологічних змін.

Процес структурно-технологічних та управлінських перетворень залежить від швидкості реагування на зміни, а також від впровадження адекватних змін в організації та управлінні промисловими підприємствами. При перетворенні бізнес-процесів необхідно враховувати вплив не тільки внутрішніх, але і зовнішніх факторів. Так, у зв'язку з непропорційною величиною витрат, пов'язаних з постачаннями тари й упакування для потреб виробництва всіх видів мийних засобів, вироблених українською промисловою групою ЗАТ "АВС Кемікалс Індастрі", були проведені маркетингові дослідження з вивчення ринку тари та доцільності створення власного виробництва тари з поліетилену найбільш економічним екструзійним методом.

Проведені дослідження свідчать, що аналогічних конкурентоспроможних виробництв у південному регіоні України практично не існує, а в інших регіонах - Дніпропетровську, Дніпродзержинську, Харкові - обсяг виробництва спеціалізованої тари недостатній, а підвищений попит призвів до загострення дефіциту. Використання принципу ефективності за рахунок максимального наближення джерел сировини безпосередньо до місця переробки дозволив підприємству звести до мінімуму витрати з постачання, а також складування продукції. Унаслідок досягнуто відчутний інтегрований ефект, одержаний підприємством у результаті ліквідації проблем з якістю й дизайном тари та упакування, які повною мірою відповідали б реальним вимогам асортиментної політики.

Проведений здобувачем внутрішній реінжинірінговий аналіз резервів української промислової групи ЗАТ "АВС Кемікалс Індастрі" свідчить, що інженерні мережі й інша необхідна виробнича інфраструктура підприємства цілком задовольняють потреби виробництва пластмасової тари. Для здійснення динамічного конкурентоспроможного розвитку розроблено та запроваджено проект освоєння виробництва пластмасової тари щорічною потужністю 12 млн пляшок, що повністю задовольняє потреби всієї промислової групи підприємств ЗАТ "АВС Кемікалс Індастрі". Диверсифікована стратегія розширення меж ринку передбачає активізацію підприємницької діяльності, головним чином за рахунок освоєння нових ринків збуту як в Україні, так і за кордоном, причому товари можуть залишатися без змін за своїми експлуатаційними параметрами. Слід зазначити, що при даному виді диверсифікації підприємство змушене проводити постійний пошук не тільки нових ринків у географічному розумінні, але і нових сегментів ринку, тобто здійснюється розширення та поглиблення вивчення груп споживачів продукції підприємства, що дозволяє значною мірою забезпечити зростання обсягів продажу. Здобувач дійшов висновку, що зазначені відомі види диверсифікації необхідно доповнити так званою “комбінаторною” диверсифікацією. Багатьом сферам виробництва, як, наприклад, виробництву синтетичних мийних засобів, не вигідно і не доцільно використовувати в чистому вигляді товарну чи ринкову диверсифікацію. Підприємства цієї галузі розвиваються, як правило, поетапно, тому для них найбільш доцільним може бути одночасне використання деяких елементів товарної і ринкової диверсифікації. У цьому, на думку автора, і полягає перевага комбінаторної диверсифікації. Саме їй притаманна динамічна й оптимальна стратегія поведінки підприємства, оскільки вона потребує значних зусиль з боку керівництва і всього персоналу, а також визначених обсягів фінансових коштів для її реалізації. Отже, для підприємств, що виробляють синтетичні мийні засоби, саме комбінаторна диверсифікація є реальним засобом виживання в конкурентній боротьбі (рис.5).

Виходячи із зазначеного, автором було розроблено і запропоновано до впровадження концепцію вдосконалення ключових бізнес-процесів підприємства ЗАТ "АВС Кемікалс Індастрі" на основі комбінаторної диверсифікації.

Рис. 5. Напрямки диверсифікації підприємств із виробництва синтетичних мийних засобів

Розроблена й обґрунтована здобувачем у дисертаційній роботі концепція передбачає поетапне освоєння і розвиток технологічного парку в м.Теплодар Одеської області. На базі існуючих потужностей обґрунтовано виробництво виробів з металопластику, а також виробництво пластикових виробів (пляшок, банок, кришок). Створення кластерно орієнтованого виробництва синтетичних мийних засобів та пластикових виробів у зазначеному технопарку забезпечить завершення повного циклу виробництва продукції всіма запланованими до запуску в експлуатацію підприємствами української промислової групи ЗАТ "АВС Кемікалс Індастрі".

ВИСНОВКИ

Результатом дисертаційної роботи є вирішення науково-практичного завдання, що складається в удосконаленні теоретичних основ та розробці рекомендацій з формування адаптованого до ринкових умов механізму реструктуризації підприємства на основі реінжинірингових та організаційно-управлінських заходів.

Проведене дослідження дозволяє зробити такі висновки:

1. Трансформація промислових підприємств є актуальною для України, виходячи з причин, головною серед яких є досить тривалий перехід нашої держави до ринкових економічних відносин. Крім цього, варто виділити значне підвищення фінансових ризиків вітчизняних підприємств у сучасних умовах, а також жорсткість конкурентної боротьби в різних сегментах ринку, у тому числі ринку виробництва синтетичних мийних засобів.

2. Єдиної схеми проведення реструктуризації не існує, тому що кожному підприємству притаманні власні проблеми, які вимагають індивідуальних управлінських вирішень на основі діагностики та врахування фінансово-економічного стану підприємства і фази життєвого циклу, в якій воно знаходиться.

3. Одним з найбільш ефективних способів здійснення реструктуризаційних перетворень є бізнес-реінжинірінг, якому властиве викорінення форм і методів неринкового управління підприємством. Для більшої частини вітчизняних кризових підприємств, що функціонують на основі "старих правил", необхідне проведення циклу реінжинірингових та організаційно-управлінських заходів , які істотно підвищують конкурентоспроможність виробництва.

4. Загальним стратегічним підходом до здійснення комплексних, збалансованих і циклічних змін на підприємствах, орієнтованих на підвищення ефективності господарювання, швидкості реагування на зміни ринку, є реалізація процесу реструктуризації, у тому числі за рахунок здійснення реінжинірингових та організаційно-управлінських заходів.

5. Господарська діяльність підприємств є сукупністю процесів, удосконалюючи елементи яких можна досягти конкурентних переваг. Реінжиніринг об'єднує в єдине ціле виробничі процеси та розподіляє їх на окремі складові. Разом з тим їх штучне поєднання за допомогою ієрархічної управлінської структури може ускладнити управління підприємством, що, у свою чергу, може призвести до зростання витрат, зниження якості й конкурентоспроможності загалом. Отже, щоб забезпечити керованість підприємством, реструктуризація повинна бути чітко скоординованою перманентною управлінською технологією.

6. Сконцентрованість на процесах, а не на окремих складових бізнесу, дозволяє якнайкраще забезпечити досягнення кінцевого результату, тому при застосуванні реінжинірингу необхідно змінювати сам процес у цілому, а не його окремі ланки. При такому підході стає можливим перетворити і частину структури підприємства, що не пов'язана зі створенням продукту, що вирішує внутрішні допоміжні проблеми життєзабезпечення підприємства.

7. Здобувачем встановлено наявність суттєвого впливу на обсяги продажу такого чинника, як зростання питомої ваги асортиментної групи продукції “рідкі мийні засоби” та “пральні порошки для автоматичного прасування”.

8. Товарна реструктуризаційна стратегія може бути визначена за допомогою відповідної економіко-математичної моделі оптимізації виробничої програми. У свою чергу отримані результати надають можливість встановити найбільш бажану структуру продукції, що виробляється, тобто забезпечується здійснення реальної, комплексної реструктуризації підприємства.

9. Одним з найбільш суттєвих чинників у розрахунках обсягів та структури продажу синтетичних мийних засобів є комплексні витрати на виробництво. Дослідження їх тренду за останні п’ять років на підприємствах ЗАТ “АВС Кемікалс Індастрі” підтвердило висновок про економічну значущість реструктуризаційних змін в асортиментній політиці, а саме за рахунок заходів у цій сфері забезпечено суттєве зниження собівартості продукції та зростання рівня його конкурентоспроможності.

10. За рахунок обґрунтованої та впровадженої здобувачем концепції вдосконалення ключових бізнес-процесів підприємства України із виробництва синтетичних мийних засобів мають змогу на основі комбінаторної диверсифікації значно підвищити ефективність виробничого потенціалу. Крім того, поетапне освоєння і розвиток спеціалізованого технологічного парку на площадці підприємства ЗАТ “АВС Кемікалс Індастрі” у м. Теплодарі надає реальну можливість створення першого в Україні науково-виробничого кластеру в галузі побутової хімії та санітарно-гігієнічних засобів.

11. Імплементація теоретичних та прикладних розробок здобувача щодо здійснення реінжинірингових та організаційно-управлінських заходів дозволяє українським підприємствам із виробництва синтетичних мийних засобів йти шляхом комплексного, збалансованого та циклічного управління реструктуризацією, що забезпечує не тільки підвищення рівня показників їхньої капіталізації, але й конкурентоспроможності, тобто відповідає ключовій задачі розвитку підприємств даної галузі промисловості України.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Клишейко А.В. Подход к реинжинирингу системы управления предприятиями // Сборник научных трудов “Вопросы развития Крыма”. Издание “Актуальные вопросы инновационной деятельности”.- Симферополь.- 2004.- С.104-108.

2. Клишейко А.В. Экономические проблемы кластеризации регионов // Сборник научных трудов “Вопросы развития Крыма”. Издание “Актуальные вопросы инновационной деятельности”.- Симферополь.- 2005.- С.26-28.

3. Клишейко А.В., Бабий О.Н. Комбинаторная диверсификация как направление развития предприятий //Управління підприємством: проблеми та шляхи їх вирішення, Т-2. Донецьк: ДонДУЕТ.- 2005.- С.185-188.

Особистий внесок здобувача: досліджено переваги комбінаторної діверсифікації й можливості її використання у діяльності відчизняних підприємств.

4. Клішейко А.В. Підходи до реструктуризації системи управління компанією // Вісник соціально-економічних досліджень, ОДЕУ.- Вип. 19.- 2005.- С.114-118.

5. Клішейко А.В. Реінжиніринг та його вплив на подальший ефективний розвиток

підприємства // Науковий журнал Криворізького технічного університету.- Вип. 14.- 2006.-С.246-249.

6. Клішейко А.В., Ковальов А.І. Реінжиніринг та організаційно-управлінські заходи з реструктуризації підприємств // Вісник соціально-економічних досліджень, ОДЕУ.- Вип. 25.- 2007.- С.160-165.

Особистий внесок здобувача: розглянуто


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ОПТИМІЗАЦІЯ ВИКОРИСТАННЯ В ГОДІВЛІ МОЛОДНЯКУ СВИНЕЙ ВИСІВОК ПШЕНИЧНИХ, ФЕРМЕНТНИХ ПРЕПАРАТІВ (ГРИНДАЗИМ ГП 5000; ПОРЗИМ-9300) - Автореферат - 22 Стр.
ВПЛИВ ПОПЕРЕДНЬОЇ ДЕФОРМАЦІЙНОЇ ОБРОБКИ ПОРОШКІВ ВЮРЦИТНОГО НІТРИДУ БОРУ НА ФОРМУВАННЯ ІНСТРУМЕНТАЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ З ПІДВИЩЕНИМИ ЕКСПЛУАТАЦІЙНИМИ ХАРАКТЕРИСТИКАМИ - Автореферат - 30 Стр.
ВІЧНИЙ” СЮЖЕТ ПРО ДОН ЖУАНА В ІНДИВІДУАЛЬНО-АВТОРСЬКИХ ІНТЕРПРЕТАЦІЯХ ДЖ.БАЙРОНА, О.ПУШКІНА, ЛЕСІ УКРАЇНКИ - Автореферат - 29 Стр.
УДОСКОНАЛЕННЯ ШВИДКІСНО-СИЛОВИХ ЯКОСТЕЙ ВИСОКОКВАЛІФІКОВАНИХ ЛЕГКОАТЛЕТІВ У РІЧНОМУ ТРЕНУВАЛЬНОМУ ЦИКЛІ (НА ПРИКЛАДІ ПОТРІЙНОГО СТРИБКА) - Автореферат - 27 Стр.
УПРАВЛІННЯ ОРГАНІЗАЦІЄЮ ВИРОБНИЦТВА НА ПОЛІГРАФІЧНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ В РИНКОВИХ УМОВАХ. - Автореферат - 25 Стр.
НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНИЙ СТАН НЕРОЗРІЗНИХ ЗАЛІЗОБЕТОННИХ БАЛОК - Автореферат - 21 Стр.
ЕФЕКТИВНИЙ РОЗВИТОК ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В АГРАРНОМУ СЕКТОРІ ЕКОНОМІКИ РЕГІОНУ - Автореферат - 31 Стр.