У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Підвищення ролі органів самоорганізації населення в системі місцев ого самоврядування великого промислового міста (на прикладі ДОНЕЦЬКий ДЕРЖАВНИЙ Університет УПРАВЛІННЯ

Кольцова діана вікторівна

УДК 352:342.553

ОРГАНИ САМООРГАНІЗАЦІЇ НАСЕЛЕННЯ В СИСТЕМІ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ

Спеціальність 25.00.04 – місцеве самоврядування

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата

наук з державного управління

Донецьк - 2007

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Донбаській національній академії будівництва і архітектури Міністерства освіти і науки України (м. Макіївка).

Науковий керівник: | кандидат наук з державного управління, доцент Долгальова Олена Вячеславівна, Донбаська національна академія будівництва і архітектури Міністерства освіти і науки України (м. Макіївка), доцент кафедри менеджменту організацій

Офіційні опоненти:

доктор наук з державного управління, доцент Саханенко Сергій Єгорович, Одеський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України (м. Одеса), професор кафедри державного управління та місцевого самоврядування;

кандидат економічних наук, доцент Сєвка Вікторія Геннадіївна, Донбаська національна академія будівництва і архітектури Міністерства освіти і науки України (м. Макіївка), доцент кафедри економіки підприємств.

Провідна установа – Харківський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України (м. Харків), кафедра економічної теорії та фінансів.

Захист відбудеться 20 березня 2007 року о 14.30 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.107.01 у Донецькому державному університеті управління Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, пр-т. Б.Хмельницького, 108, ауд. 201.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького державного університету управління Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 163 а.

Автореферат розісланий 19.02.2007 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Клейнер Я.С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. З проголошенням незалежності України відкрились широкі можливості для розвитку місцевого самоврядування, яке є одним з основних елементів розвитку демократії в країні. Головною умовою підвищення демократизації України є подальше реформування системи місцевого самоврядування з метою підвищення його ефективності. Громадяни України реалізують свої права на участь у місцевому самоврядуванні через представницькі органи (сільські, селищні та міські ради) та органи самоорганізації населення. Нормативно-правову основу діяльності останніх закладено в Законі України “Про органи самоорганізації населення” від 29.11.01 р. № 2866-ІІІ.

Вітчизняна наука і практика приділяє пильну увагу різним аспектам роботи органів місцевого самоврядування. Питання розвитку місцевого самоврядування висвітлені в працях Б. Адамова, В. Бабича, М. Баймуратова, В. Дорофієнка, В. Кампо, В. Куйбіди, О. Лазора, Ю. Лебединського, В. Малиновського, Т. Смирнової, Л. Сушинського, Р. Хоменця. Проблематиці розвитку органів самоорганізації населення присвячені праці Л.Бойко-Бойчук, Б.Кравченка, М.Мягченка, Н.Нижник, В. Опришка, В. Прошка, М. Пухтинського, С. Саханенка, Ю. Шарова та ін.

Серед органів місцевого самоврядування (МС) найбільший інтерес становлять органи самоорганізації населення (ОСН). Ці органи представляють собою форму безпосереднього самоврядування, яке реалізується шляхом самостійного вирішення проблем місцевого значення. В разі необхідності ОСН приймають участь в обговоренні діяльності представницьких органів влади.

Роль органів самоорганізації населення в системі місцевого самоврядування поступово збільшується. Вони виконують різні функції, які спрямовані на забезпечення життєдіяльності населення на певній території.

Однак теоретичні і практичні питання розвитку органів самоорганізації населення в системі місцевого самоврядування досліджено меншою мірою. Це насамперед стосується вирішення проблем пов’язаних з їх формуванням і функціонуванням. Усе це доводить актуальність і необхідність дослідження зазначених проблем на місцевому рівні. Необхідність подальшого розвитку теорії, розробки практичних рекомендацій щодо розв’язання зазначених питань і обумовило вибір теми дисертаційного дослідження та її актуальність.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано відповідно до тематики науково-дослідних робіт Донбаської національної академії будівництва і архітектури Міністерства освіти і науки України, Донецького державного університету управління Міністерства освіти і науки України (згідно з договором про наукову і творчу співдружність між кафедрою менеджменту у невиробничій сфері Донецького державного університету управління і кафедрою менеджменту організацій Донбаської національної академії будівництва і архітектури в 1999-2006 рр.).

За участі здобувача проведені наукові дослідження за темами: № К-1-02-01 “Теоретичні підходи до формування регіональної інноваційної політики” (номер держреєстрації 0100U005543) 2001-2003 р.; № К-1-07-04 „Науково-теоретичні проблеми становлення та розвитку нових організаційних структур господарювання в Україні” 2004-2005 р.; № 99.06.01 „Інноваційний і стратегічний менеджмент у регіональному управлінні” (номер держреєстрації 0102U001295) 2005-2006 р.

У цих дослідженнях автором визначені проблеми створення і функціонування органів самоорганізації населення, розроблені практичні рекомендації, спрямовані на підвищення їх ролі в системі місцевого самоврядування, запропоновані напрямки подальшого розвитку державного управління і місцевого самоврядування.

Мета роботи і задачі дослідження. Метою дисертаційного дослідження є наукове обґрунтування нових ролей і функцій діяльності органів самоорганізації населення, розробка напрямків їх вдосконалення щодо покращення місцевих послуг і прийняття управлінських рішень з розвитку територіального утворення. Для досягнення поставленої мети в роботі було вирішено такий комплекс задач:

визначено особливості сучасного етапу функціонування органів самоорганізації населення в системі місцевого самоврядування;

визначено ролі, місце, функції, принципи діяльності органів самоорганізації населення в системі місцевого самоврядування;

проаналізовано сучасні форми функціонування органів самоорганізації населення в системі місцевого самоврядування;

оцінено участь органів самоорганізації населення в м. Макіївка у вирішенні основних проблем територіального утворення;

визначено шляхи вдосконалення механізмів діяльності органів самоорганізації населення;

запропоновано напрямки вдосконалення діяльності органів самоорганізації населення щодо покращення якості місцевих послуг;

розроблено пропозиції щодо підвищення ролі органів самоорганізації населення в прийнятті управлінських рішень з розвитку територіального утворення.

Об'єктом дослідження є діяльність органів самоорганізації населення в системі місцевого самоврядування.

Предметом дослідження є вдосконалення функцій, методів і процедур діяльності органів самоорганізації населення в системі місцевого самоврядування на основі визначення відповідних принципів.

Методи дослідження. В дисертації використані загальнонаукові і спеціальні методи, що дозволили сформувати принципи і механізми діяльності органів самоорганізації населення в сучасних умовах. Застосовано метод системного аналізу (при виявленні структури органів самоорганізації населення, їх ролі і повноважень), методи статистичного й економічного аналізу (при аналізі проблем міста Макіївки, соціологічний метод (при проведенні експертних і соціологічних досліджень проблем створення і функціонування органів самоорганізації населення і об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

Теоретичною основою дослідження були роботи іноземних і вітчизняних вчених щодо розвитку місцевого самоврядування і органів самоорганізації населення. Нормативно-правову основу дослідження склали: Конституція України, укази Президента України, закони України. Інформаційна база досліджень формувалася на основі статистичних матеріалів Донецького обласного управління статистики, управління статистики в м. Макіївка, програм і звітів соціально-економічного розвитку Донецької області та м. Макіївка.

Наукова новизна одержаних результатів. Внаслідок виконання досліджень було отримано низку результатів, які мають характер наукової новизни. Це стосується наступних положень дисертації:

уперше:

визначено і науково обґрунтовано нові ролі і функції органів самоорганізації населення в системі місцевого самоврядування;

удосконалено:

поняття „орган самоорганізації населення”, яким останній визначається як орган територіального громадського самоврядування населення за місцем його проживання, призначений для вирішення (безпосереднього або через органи місцевого самоврядування) питань місцевого значення;

визначення принципів діяльності органів самоорганізації населення в сучасних умовах таких як народовладдя, проблемна орієнтація, відкритість для громадян, координація, субсидіарність, збалансування державних, регіональних і місцевих інтересів, колегіальність, багатофункціональність, диференціація та універсалізація, динамічність розвитку, державна підтримка;

дістали подальшого розвитку:

характеристика особливостей створення і функціонування нових форм самоорганізації населення - об’єднань співвласників багатоквартирних будинків;

виявлення сутності сучасного етапу розвитку місцевого самоврядування і органів самоорганізації населення в Україні, для якого характерна діяльність органів самоорганізації населення щодо покращення якості місцевих послуг і в прийнятті управлінських рішень з розвитку територіального утворення;

напрямки підвищення рівня участі органів самоорганізації населення щодо покращення якості місцевих послуг, в прийнятті управлінських рішень з розвитку територіального утворення, підвищення рівня зв’язку органів самоорганізації населення з перспективними програмами, планами, стратегією розвитку територіального утворення, орієнтування органів самоорганізації населення на надання соціальної допомоги і соціальних послуг населенню, підвищення ролі і місця органів самоорганізації населення в процесі вирішення найгостріших проблем територіального утворення і забезпеченні соціальних потреб громадян, поширення співробітництва з громадськими організаціями та їх об’єднаннями, органами влади і місцевого самоврядування;

шляхи вдосконалення організаційного, економічного, нормативно-правового і соціального механізмів діяльності органів самоорганізації населення.

Практичне значення одержаних результатів полягає в розробці конкретних напрямків вдосконалення діяльності органів самоорганізації населення з метою покращення якості місцевих послуг і прийняття управлінських рішень.

Одержані наукові результати використані Макіївським міськвиконкомом при розробці Стратегії соціально-економічного розвитку м. Макіївки до 2015р., програми „Розвиток ефективних механізмів управління”, програм реформування житлово-комунального господарства, розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (довідка № 1/7.12-902 від 04.05.2006р.). Рекомендації автора впроваджені в діяльність Територіальної асоціації комітетів самоорганізації населення м. Макіївки, в результаті чого посилилась роль органів самоорганізації населення в прийнятті управлінських рішень по розвитку міста (довідка Макіївської міської громадської організації „ТАКСОН” № 1/27 від 11.05.2006 р.). Висновки і рекомендації, наведені в дисертаційній роботі, упроваджені у практику роботи міських, сільських, селищних рад і районних адміністрацій, комітетів самоорганізації Донецької області (довідка Донецької обласної державної адміністрації № 09/17о-1656 від 05.05.2006 р.).

Ряд теоретичних положень дисертації використовується в навчальних курсах в Донбаській національній академії будівництва і архітектури: „Регіонально-адміністративний менеджмент”, „Державне регулювання економіки”, „Економіка міського господарства” (довідка № 4-11-29 від 29.05.2006 р.).

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні, методологічні і практичні результати проведених досліджень, а також загальні результати дослідження були представлені на науково-практичних конференціях у вигляді докладів і повідомлень, а саме: на Першій міжнародній науково-практичній конференції „Науковий потенціал світу 2004” (м. Дніпропетровськ, 2004 р.), на Міжнародній науково-практичній конференції „Дні науки, 2005”
(м. Дніпропетровськ, 2005 р.), на Міжрегіональній конференції „Реформування системи місцевого самоврядування великого промислового міста. Досвід та проблеми” (м. Макіївка, 2005 р.), на Четвертій Всеукраїнській науково-практичній конференції „Роль менеджмент-освіти в контексті розвитку механізмів державного регулювання соціально-економічних процесів”,
(м. Святогірськ, 2006 р.).

Публікації. За результатами виконаних досліджень опубліковано 15 наукових праць, серед яких 4 монографії, 6 статей у фахових виданнях, 5 публікацій в матеріалах наукових конференцій. Загальний обсяг публікацій 31,1 д.а., з яких авторові належить 15,9 д.а.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно написаною науковою працею, в якій викладено авторський підхід до вирішення теоретичних та практичних питань удосконалення діяльності органів самоорганізації населення в системі місцевого самоврядування. Особистий внесок здобувача в наукові праці, написані у співавторстві, наведено у списку публікацій.

Структура роботи. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, які викладено на 176 сторінках друкованого тексту. Матеріали дисертації містять 24 рисунки, 38 таблиць, які наведено на 25 сторінках. Список використаних джерел із 192 найменувань наведено на 17 сторінках, додатки – на 5 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

Розділ 1. Теоретичні засади діяльності органів самоорганізації населення в системі місцевого самоврядування. Органи самоорганізації населення є складовою частиною місцевого самоврядування, яка функціонує на визначених принципах і виконує важливі функції в сучасному житті. ОСН являють собою також інститут безпосередньої демократії, елемент громадянського суспільства, колективну форму реалізації права громадян на участь у місцевому самоврядуванні. Органи самоорганізації населення відрізняються від органів влади та місцевого самоврядування повноваженнями, відповідальністю, формами та територією діяльності. Діяльність органів самоорганізації населення ґрунтується на демократизмі, який виявляється при обранні цих органів; наближеності цих органів до мешканців відповідної території; самостійності населення щодо вирішення питань місцевого значення; діяльності органів самоорганізації населення у межах місцевого самоврядування; підзвітності і підконтрольності органів самоорганізації населення перед мешканцями, що їх обрали та відповідними радами.

Під час дослідження еволюції розвитку органів місцевого самоврядування і самоорганізації населення в Україні виділено характерні риси сучасного етапу розвитку місцевого самоврядування, серед яких: збільшення кількості органів самоорганізації населення, підвищення їх ролі в сучасному житті, розвиток місцевого самоврядування. За результатами аналізу нормативно-правових засад функціонування органів місцевого самоврядування і органів самоорганізації населення визначено необхідність подальшого вдосконалення нормативно-правового механізму діяльності органів самоорганізації населення.

Запропоновано до основних принципів діяльності органів самоорганізації населення, які визначені в Законі України “Про органи самоорганізації населення” (законності, гласності, добровільності щодо взяття окремих повноважень сільської, селищної, міської, районної влади, фінансової та організаційної самостійності, територіальності, виборності, підзвітності, підконтрольності, відповідальності перед радами, мешканцями), додати наступні принципи: народовладдя; проблемної орієнтації; максимальної відкритості для громадян; координації роботи органів самоорганізації населення; збалансування державних, регіональних і місцевих інтересів; колегіальності в прийнятті управлінських рішень; багатофункціональності завдань, що вирішуються; динамічності розвитку; субсидіарності; державної підтримки.

Під час аналізу діяльності органів самоорганізації населення визначено особливості сучасного етапу функціонування цих органів:

органи самоорганізації населення мають особливий суб'єкт - мешканців, які здійснюють своє право на місцеве самоврядування через ОСН;

підвищення ролі зворотного зв'язку органів самоорганізації населення з населенням, громадськими організаціями, органами влади і місцевого самоврядування;

органи самоорганізації населення посідають окреме місце в політичній системі, в механізмі управління суспільством та державою поява нових функцій органів самоорганізації населення;

поява нових ролей, напрямків діяльності органів самоорганізації населення (рис. 1).

В результаті класифікації функцій органів самоорганізації населення серед них виділено традиційні функції (представницька, фінансова, екологічна, облікова, культурна), які визначені в існуючому законодавстві України. Запропоновано розширити зміст низки існуючих функцій, таких як:

економічна (прогнозування економічного розвитку території, участь в прийнятті управлінських рішень з питань розвитку території, планування розвитку території);

інформаційна (інформаційний зв’язок з громадянами, обговорення проектів рішень з розвитку територіального утворення);

виробнича (задоволення матеріальних послуг і потреб мешканців, робота з підвищення рівня якості надання місцевих послуг);

безпека діяльності (юридична підтримка громадян, громадських організацій при захисті їх прав, охорона громадського порядку).

Рис. 1. Ролі та напрямки діяльності органів самоорганізації населення в системі місцевого самоврядування

Виділено наступні нові функції органів самоорганізації населення:

адміністративна (управління кадрами ОСН (підготовка, підвищення кваліфікації, розподіл кадрів);

соціальне партнерство (взаємозв'язок між роботодавцями, громадськими організаціями, громадянами, органами МС, органами державної влади).

Визначено, що в сучасних умовах з’являються нові ролі органів самоорганізації населення.

Роль контролера проявляється у виконанні функції спостереження і контролю за наданням мешканцям місцевих послуг. Під поняттям місцеві послуги розуміється система комунальних, соціальних і адміністративних послуг, спрямованих на задоволення потреб місцевої громадськості. Під комунальними послугами розуміються послуги, які направлені на задоволення загальних побутових потреб громадськості. Ця функція традиційно розділяється з органами влади і місцевого самоврядування (контролер надання якості місцевих послуг, контроль суспільних процесів, контроль здійснення діяльності органів державної влади й органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб).

Роль регулятора. Там, де існує різноманіття інтересів, повинен бути орган, що регулює дії інших для блага всіх мешканців даної території. Це надзвичайно важлива функція по відношенню до економічного розвитку. Вищезазначена роль значно впливає на економічне зростання та розвиток даної території.

Роль постачальника послуг. Ця роль найбільш чітко простежується при наданні комунальних послуг населенню, яке проживає на території об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Роль посередника між органами місцевого самоврядування, органами влади, населенням та бізнесовими структурами.

Роль каталізатора, яка проявляється в підвищенні різних видів громадської активності населення, активності громадських організацій, підприємців, органів місцевого самоврядування, органів державної влади в напрямку сприяння подальшому розвитку територій. Орган самоорганізації населення може забезпечувати чи створювати умови, сприяючі економічному розвитку території. Органи самоорганізації населення також можуть обмежувати розвиток деяких видів промисловості, але в такому випадку це повинно впливати позитивним чином на життя громади.

Розділ 2. Визначення ролі органів самоорганізації населення у вирішенні основних проблем розвитку територіального утворення. Аналіз діяльності органів самоорганізації населення проводився в м. Макіївка, в якому створено широку мережу комітетів самоорганізації населення (КСОН) (табл.1).

Таблиця 1

Динаміка створення комітетів самоорганізації населення у м. Макіївка

Вид комітету | 2001 р. | 2005 р.

Будинкові комітети | 218 | 264

Вуличні комітети | 239 | 276

Квартальні комітети | 257 | 227

Комітети громадського територіального самоврядування,

у тому числі з правом юридичної особи | 25

10 | 48

41

Сільські комітети | 3 | 3

Селищні комітети | 6 | 9

Всього формувань | 748 | 827

Визначено, що в сучасних умовах роль органів самоорганізації населення проявляється в наступних напрямках діяльності:

посередництво у взаєминах населення з органами державної влади і місцевого самоврядування;

інформаційно-роз'яснювальна робота з населенням;

контроль і підвищення якості надання місцевих послуг населенню, здійснення його соціального захисту населення (реформування й розвиток житлово-комунального господарства, створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), благоустрій територій і санітарне утримання вулиць і будинків).

Під час проведення соціологічного опитування голів комітетів самоорганізації населення м. Макіївка було здійснено оцінку діяльності органів самоорганізації населення, результати якої представлені в табл. 2.

За результатами проведеного аналізу визначено основні проблеми комітетів самоорганізації населення, а саме:

брак прав для здійснення своєї діяльності у межах існуючих законів;

слабка матеріально-технічна база;

незадовільна робота житлово-комунальних служб;

низька соціальна активність населення у вирішенні місцевих проблем і питань подальшого розвитку територіального утворення.

Під час дослідження соціального капіталу комітетів самоорганізації населення окремого мікрорайону “Черемушки” м. Макіївки було проаналізовано рівень особистої участі респондентів у житті комітетів самоорганізації населення та їх потенційну готовність взяти участь у діяльності ОСН. Соціальний капітал визначено як потенціал взаємної довіри і взаємодопомоги, властивий міжособовим відносинам мешканців.

Визначено, що різними формами участі в житті комітетів самоорганізації населення охоплено 75,3% опитаних мешканців, але особисто брати участь у вирішенні проблем свого комітету бажають тільки 27,2% опитаних. У результаті анкетування виявлено, що мешканці мікрорайону не вірять у владність органів самоорганізації населення (менш третини респондентів вважають, що комітети самоорганізації населення здатні брати участь у вирішенні найбільш гострих проблем). Багато в чому це пов'язано з недостатньою поінформованістю населення про права та обов’язки органів самоорганізації населення. За результатами дослідження пропонуються наступні заходи з покращення діяльності органів самоорганізації населення:

Таблиця 2

Оцінка роботи органів самоорганізації населення на думку опитаних голів КСОН м. Макіївки

Напрямки

діяльності | Оцінка роботи (питома вага відповідей у загальному об’ємі вибірки, %)

Добре | Добре

Представлення інтересів мешканців в органах влади і місцевого самоврядування | 33,4 | 66,6 | - | -

Внесення пропозицій у проекти програм розвитку території | 33,3 | 53,3 | - | 13,4

Охорона навколишнього середовища, благоустрій, озеленення | 20 | 80 | - | -

Спортивні, культурні заходи | 13,3 | 53,3 | 33,4 | -

Будівельні роботи | - | 33,3 | 13,4 | 53,3

Контроль за наданням послуг населенню | 26,6 | 60 | 13,4 | -

Соціальна допомога і захист населення | 40 | 46,6 | 13,4 | -

Правоохоронні заходи | - | 53,3 | 20 | 26,7

Облік громадян | 26,6 | 73,4 | - | -

Розгляд заяв громадян | 46,6 | 53,4 | - | -

Допомога депутатам, органам влади і місцевого самоврядування | 33,4 | 46,6 | 13,4 | 6,6

Інформування громадян | 66,6 | 33,4 | - | -

виділення серед населення для роботи в комітетах самоорганізації населення ініціативних мешканців з орієнтацією на вік від 23 до 35 років, з високим освітнім рівнем;

створення системи інформування населення стосовно можливостей, прав і результатів діяльності органів самоорганізації населення, передовий досвід в цій області.

Однією з найбільш гострих проблем в м. Макіївка виявлено низьку якість житлово-комунальних послуг. Одним зі шляхів вирішення цієї проблеми є створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків, які представляють собою нову форму органів самоорганізації населення.

Встановлено, що діяльність об’єднань співвласників багатоквартирних будинків має наступні особливості: мешканці відповідної території приймають участь в розробці та реалізації рішень стосовно розвитку і функціонування будинків та прибудинкових територій, покращення якості житлово-комунальних послуг, що надаються; діяльність об’єднань ґрунтується на вирішенні основних цілей (утримання будинків та прибудинкових територій власниками їх приміщень тощо); такі об’єднання створюються в результаті волевиявлення громадян на установчих зборах мешканців, де обираються члени правління і ревізійної комісії, які в свою чергу повинні звітувати перед мешканцями; основні рішення приймаються на загальних зборах членів об’єднань; об’єднання мають статус юридичної особи (печатки, інших реквізитів, розрахункових рахунків в установах банку, статуту).

Під час проведення соціологічного опитування голів об’єднань співвласників багатоквартирних будинків було виділено основні проблеми, які виникають в його діяльності (табл. 3).

Існуючі недоліки та проблеми в діяльності органів самоорганізації населення потребують вдосконалення організаційного, економічного та соціального механізмів їх діяльності.

Розділ 3. Шляхи вдосконалення діяльності органів самоорганізації населення в системі місцевого самоврядування. У розділі подано пропозиції щодо вдосконалення механізмів діяльності органів самоорганізації населення, а саме організаційного механізму, який представляє собою певну систему організації діяльності органів самоорганізації населення, сприяє створенню умов для кращого виконання функцій і задач цих органів, забезпечує координацію, взаємозв’язок органів самоорганізації населення з органами державної влади і місцевого самоврядування; економічного механізму, який представляє собою сукупність економічних умов, що здійснюють економічний вплив на об'єкти управління, який проявляється у виникненні в них матеріальної відповідальності і зацікавленості в реалізації вимог інших механізмів управління; нормативно-правового механізму діяльності органів самоорганізації населення, який представляє собою сукупність законів, правових норм, положень, присвячених функціонуванню органів самоорганізації населення; соціального механізму, який представляє собою сукупність психологічних настанов, що характеризують відношення суспільства до створення і функціонування органів самоорганізації населення, активної участі в діяльності цих органів.

Напрямки вдосконалення організаційного механізму є наступними:

реформування організаційної структури органів самоорганізації населення, системи підпорядкування складу цих органів. Пропонується створення комітету органів самоорганізації населення, якому повинні бути підпорядковані будинкові, вуличні, квартальні комітети самоорганізації населення;

Таблиця 3

Характеристика основних проблем об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (відмічалось не більш 3 варіантів відповідей)

Характеристика основних проблем діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків | Кількість відповідей | Питома вага відповіді до загальної кількості відповідей, %

1. Економічні:

нестача коштів на проведення ремонтів,

нестача коштів на обслуговування домов

зростання цін

низький рівень оплати жильцями комунальних послуг |

110

27

23

5 |

91 %

25 %

19,1 %

4,2 %

2. Організаційні:

не могли довго обрати голову; провести збори; |

10 |

6,2

не могли скласти документи для реєстрації;

недостатньо людей для роботи в ОСББ

не має спеціальної літератури, присвяченої ОСББ

недостатньо знань своїх прав и обов’язків

існує багато контролюючих органів | 13

7

22

32

49 | 8,0

5,8

18,3

26,6

41,2

3. Соціальні:

люди не вірять в ОСББ;

поганий психологічний клімат в ОСББ |

29

7 |

17,9

5,83

вдосконалення системи інформування шляхом створення інформаційно-навчального центру органів самоорганізації населення (основні напрямки діяльності центру наведені на рис. 2);

вдосконалення кадрового складу органів самоорганізації населення через організацію загальних навчальних курсів і тренінгів для підготовки та підвищення кваліфікації керівного складу органів самоорганізації населення; стажування керівників цих органів у відділах та управліннях міських рад та адміністрацій з метою отримання інформації про роботу та повноваження виконавчих органів влади; створення кадрового резерву керівників органів самоорганізації населення.

Рис. 2. Напрямки діяльності інформаційно-навчального центру розвитку органів самоорганізації населення

Напрямки вдосконалення економічного механізму включають:

вдосконалення фінансового механізму функціонування органів самоорганізації населення. Потрібно розширити права органів самоорганізації населення в області розпорядження коштами місцевого бюджету, які надаються органами місцевого самоврядування для здійснення повноважень органів самоорганізації населення. Органи самоорганізації населення мають розпоряджатись комунальною власністю, що передається їм органами місцевого самоврядування, а також земельними та іншими природними ресурсами, житловим фондом і нежилими приміщеннями, що знаходяться на їх території;

визначення порядку і умов приватизації комунальної власності, яка знаходиться на відповідній території. Вважається необхідним її проведення за участю органів самоорганізації населення. Частина доходів від приватизації об'єктів комунальної власності має надходити на рахунок органу самоорганізації населення;

розробка органами місцевого самоврядування плану матеріально-технічного забезпечення діяльності кожного органу самоорганізації населення;

комітет самоорганізації населення району повинен мати свій власний бюджет (який буде складатись з надходжень місцевого бюджету та добровільних внесків) і самостійно його використовувати;

вдосконалення планування діяльності органів самоорганізації населення;

розвиток діяльності органів самоорганізації населення в процесі прийняття управлінських рішень, які спрямовані на поширення участі цих органів в розробці соціально-економічної програми розвитку території шляхом введення в Програму соціально-економічного розвитку територіального утворення нового розділу „Про співпрацю з органами самоорганізації населення”.

Вдосконалення нормативно-правового механізму діяльності органів самоорганізації населення включає наступні напрямки:

конкретизацію обов’язків і відповідальності органів самоорганізації населення. Її необхідно проводити в напрямку розширення повноважень цих органів в системі місцевого самоврядування. Перелік повноважень органів самоорганізації населення повинен відповідати новим ролям і функціям ОСН в системі місцевого самоврядування. Здійснення подальшого розмежування повноважень між комітетом району та комітетом самоорганізації населення мікрорайонів;

спрощення механізму створення органів самоорганізації населення;

укладання угод про партнерство та співробітництво між органами місцевого самоврядування та органами державної влади, громадськими організаціями, а також підприємницькими структурами;

розробку заходів з підвищення рівня участі членів громади в діяльності органів місцевого самоврядування, що передбачає вдосконалення системи відповідальності органів місцевого самоврядування, сільських, селищних та міських голів перед громадами, що їх обрали;

розширення можливостей громадських організацій щодо реальної участі у місцевому самоврядуванні;

організацію діяльності будинкових, вуличних, квартальних та інших органів самоорганізації населення.

Вдосконалення соціального механізму спрямоване на підвищення соціальної активності населення і полягає в наступному:

активізації роботи з потенційними лідерами органів самоорганізації населення та волонтерами шляхом розробки програми залучення волонтерів (молоді, студентів) до роботи в цих органах;

проведенні аналізу рівня соціального капіталу органів самоорганізації населення, розробці напрямків його ефективного використання та підвищення його рівня;

проведенні конкурсів з метою виявлення серед населення молодих лідерів, не байдужих до розвитку території на якій вони проживають;

підвищенні ролі і значення діяльності керівників органів самоорганізації населення в системі місцевого самоврядування шляхом організації професійного свята „День робітника самоорганізації населення” (на міському рівні);

проведенні рейтингових опитувань для виявлення кращих практик роботи комітетів самоорганізації населення;

активізації діяльності органів самоорганізації населення в проведенні громадських слухань, в роботі громадських колегій (рад);

вдосконаленні взаємозв’язку з депутатами рад, правоохоронними органами.

Діяльність об’єднань співвласників багатоквартирних будинків як нової форми органу самоорганізації населення потребує подальшого вдосконалення. Пропонуються наступні напрямки вдосконалення діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків:

надання фінансової допомоги об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків від органів місцевого самоврядування, введення пільгового кредитування об’єднань на проведення ремонтів, створення ремонтних рахунків, відкриття накопичувальних рахунків в ОСББ;

виділення заробітної платні головам та бухгалтерам об’єднань співвласників багатоквартирних будинків з міського бюджету;

спрощення звітної документації об’єднань співвласників багатоквартирних будинків;

підготовка фахівців для об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, випуск фахової літератури з питань діяльності ОСББ;

надання переважного права об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків на придбання вивільнених в їх будинках квартир.

Основними напрямками подальшого залучення громадян у процес прийняття управлінських рішень є створення громадських рад (дорадчого або експертного характеру), систематичний обмін інформацією. Процес участі громадян у виробленні місцевих стратегій розвитку територіального утворення є важливим чинником який об’єднує мешканців навколо вирішення найбільш актуальних і гострих проблем цього утворення.

ВИСНОВКИ

У результаті дисертаційного дослідження вирішено науково-практичне завдання підвищення ролі і розширення функцій діяльності органів самоорганізації населення на основі визначення відповідних принципів, які забезпечують їх ефективну роль в системі місцевого самоврядування. Основні висновки і результати досліджень зводяться до наступного.

1. Сучасний етап розвитку місцевого самоврядування характеризується підвищенням ролі органів самоорганізації населення. Органи самоорганізації населення мають велике значення в соціально-економічному розвитку територіального утворення, оскільки знаходяться найближче до населення. Вони допомагають вирішувати нагальні проблеми комунального характеру, впорядкування, належного утримання і збереження житла, охорони громадського порядку і навколишнього природного середовища, проведення культурно-виховних заходів. В результаті дослідження виявлено недостатній рівень теоретичної і практичної розробленості питання розвитку органів самоорганізації населення в системі місцевого самоврядування.

2. Розвиток органів самоорганізації населення в сучасних умовах характеризується зміною ролей та функцій цих органів. Виявлено, що до основних нових ролей органів самоорганізації населення в системі місцевого самоврядування відносяться наступні: постачальник місцевих послуг населенню; регулятор і посередник у взаємовідносинах між органами влади, місцевого самоврядування, бізнесовими структурами і населенням даної території; каталізатор активності населення і підприємницьких структур, які розташовані на його території, відносно покращення якості надання місцевих послуг населенню. В результаті класифікації функцій органів самоорганізації населення виділено традиційні, розширені та нові функції цих органів. При вивченні економічних, організаційних та соціальних факторів, пов’язаних зі створенням і функціонуванням органів самоорганізації населення, визначено основні принципи діяльності цих органів.

3. В результаті аналізу сучасних форм функціонування органів самоорганізації населення визначено, що об'єднання співвласників багатоквартирних будинків є формою функціонування органів самоорганізації населення, яка сприяє подальшому розвитку житлово-комунального господарства територіального утворення.

4. Оцінюючи участь органів самоорганізації населення у вирішенні основних проблем територіального утворення встановлено, що існує ціла низка проблем нормативно-правового, економічного, організаційного і соціального характеру, які перешкоджають ефективному функціонуванню цих органів.

5. В роботі визначено основні шляхи вдосконалення нормативно-правового, економічного, організаційного і соціального механізмів діяльності органів самоорганізації населення в системі місцевого самоврядування; розроблено напрямки вдосконалення діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

6. Запропоновано наступну класифікацію напрямків діяльності органів самоорганізації населення: посередництво у взаєминах населення з органами державної влади і місцевого самоврядування; участь у прийнятті управлінських рішень з розвитку міста, територіальної громади (формування внутрішньої структури, економічний розвиток і будівництво); інформаційно-роз'яснювальна робота з населенням; контроль і підвищення якості надання місцевих послуг населенню, реформування й розвиток житлово-комунального господарства, створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, розвиток соціального капіталу, здійснення соціального захисту населення.

7. Розроблено пропозиції щодо підвищення ролі органів самоорганізації населення в процесі прийняття управлінських рішень з розвитку територіального утворення. Вони полягають в координації зв’язків між населенням і органами державної влади та місцевого самоврядування; створенні комітетів для обговорення нагальних місцевих проблем та визначенні пріоритетів розвитку територіального утворення; проведенні тренінгів для керівників та активістів органів самоорганізації населення, а також реалізації заходів, спрямованих на залучення громадськості.

Список опублікованих автором праць за темою дисертації

Монографії

1. Беззубко Л.В., Кольцова Д.В. Анализ, проблемы и перспективы развития современного города. - Донецк: ООО „Норд компьютер”, 2005. - 123 с.

Особистий внесок: визначено актуальні проблеми міського управління і самоуправління, перспективи і основні напрямки розвитку міста.

2. Беззубко Л.В., Кольцова Д.В. Направления улучшения качества предоставляемых населению жилищно-коммунальных услуг. - Донецк: ООО „Норд компьютер”, 2006. - 83 с.

Особистий внесок: розглянуто розвиток нових форм організації населення, проблеми створення і функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

3. Беззубко Л.В., Кольцова Д.В. Підвищення ролі органів самоорганізації населення в системі місцевого самоврядування великого промислового міста (на прикладі м. Макіївка) . - Донецьк: ООО „Норд компьютер”, 2006.- 139 с.

Особистий внесок: характеристика розвитку діяльності органів самоорганізації населення в системі місцевого самоврядування.

4. Беззубко Л.В., Кольцова Д.В. Органи самоорганізації населення: проблеми і шляхи рішення. – Донецьк: – Донецьк: Норд-Прес, 2006. – 122 с.

Особистий внесок: проаналізовано роль органів самоорганізації населення у вирішенні основних проблем великого промислового міста.

Статті в наукових фахових виданнях

1. Мара (Кольцова) Д.В. Социальное партнерство - основа эффективного управления городом в рыночных условиях // Зб. наук. праць ДонДАУ: „Соціальний менеджмент і управління інформаційними процесами”: серія „Державне управління”, т. ІІІ, вип. 8. - Донецьк: ДонДАУ, 2002. – С. 79-83.

2. Мара (Кольцова) Д.В., Ніколаєва О.М. Социально-экономический потенциал большого города: его роль в улучшении социального благосостояния // Менеджер: Вісник ДонДАУ. – № 5(21). – 2002. - С. 169-174.

Особистий внесок: проведено дослідження соціально-економічного потенціалу міста Макіївка, визначено основні задачі для підтримки розвитку міста.

3. Мара (Кольцова) Д.В. Економічна основа місцевого самоврядування в ринкових умовах // Зб. наук. праць ДонДАУ: „Соціальний менеджмент і управління інформаційними процесами”: серія „Державне управління”, т. ІV, вип. 21. – Донецьк: ДонДАУ, 2003. – С. 68-73.

4. Кольцова Д.В., Котлярова Г.І. Основні напрямки стратегічного розвитку міста (на прикладі м. Макіївки) // Зб. наук. праць ДонДАУ: „Соціальний менеджмент і управління інформаційними процесами”: серія „Державне управління”, т. ІV, вип. 24. – Донецьк: ДонДАУ, 2003. – С . 58-67.

Особистий внесок: визначено основні напрямки стратегічного розвитку м. Макіївка.

5. Кольцова Д.В. Кадрове забезпечення місцевого самоврядування: морально-етичні аспекти // Зб. наук. праць ДонДУУ: „Соціальний менеджмент і управління інформаційними процесами”: серія „Державне управління”, т. VІ, вип. 44. - Донецьк: ДонДУУ, 2005. – С. 39-47.

6. Кольцова Д.В. Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків як нова форма органів самоорганізації населення // Зб. наук. праць ДонДУУ: „Соціальний менеджмент і управління інформаційними процесами”: серія „Державне управління”, т. VІІ, вип. 61. – Донецьк: ДонДУУ, 2006. – С. 35-45.

Друковані праці наукових конференцій, статті в інших виданнях

1. Кольцова Д.В. Взаємодія органів центральної влади та місцевого самоврядування // Матеріали Першої Міжнародної науково-практичної конференції „Науковий потенціал світу 2004”. Том 5. Державне управління. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. – С. 44-45

2. Кольцова Д.В. Кадрове забезпечення місцевого самоврядування // Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції „Дні науки’2005”. Том 5. Державне управління. - Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2005. – С. 66-67.

3. Кольцова Д.В., Нівінська Я.О. Роль соціального капіталу в стратегічному розвитку міста // Матеріали всеукраїнської студентської науково-практичної конференції „Україна конкурентоспроможна: інноваційні ідеї та рішення”. – Донецьк: „ВІК”, 2006. – С. 52-54.

Особистий внесок: визначено основні проблеми, пов’язані з інформуванням населення.

4. Беззубко Л.В., Кольцова Д.В. Развитие органов самоорганизации населения в новых условиях // Матеріали ІІ міжнародної студентської науково-практичної конференції „Менеджмент ХХІ століття: еволюційне та революційне”, Том І, Секція „Державне управління”, 2006 р. – Донецьк. – С. 104-106.

Особистий внесок: розглянуто досвід м. Макіївка у створенні об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

5. Кольцова Д.В. Пропозиції по вдосконаленню діяльності органів самоорганізації населення в сучасних умовах // Матеріали ІV Всеукраїнської науково-практичної конференції „Роль менеджмент-освіти в контексті розвитку механізмів державного регулювання соціально-економічних процесів” (11-13 травня 2006 р. м. Святогірськ) / Під заг. ред. Дорофієнко В.В. - Донецьк: ДонДУУ, 2006. – C. 98-101.

АНОТАЦІЯ

Кольцова Д.В. Органи самоорганізації населення в системі місцевого самоврядування. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата наук з державного управління за спеціальністю 25.00.04 – місцеве самоврядування. – Донецький державний університет управління Міністерства освіти і науки України, Донецьк, 2007.

Дисертація присвячена теоретичному узагальненню комплексу актуальних питань створення і розвитку органів самоорганізації населення. Визначено ролі, місце, функції, особливості розвитку органів самоорганізації населення в системі сучасного місцевого самоврядування. Доведено, що об'єднання співвласників багатоквартирних будинків являють собою нову форму органів самоорганізації населення, спрямовану на сприяння подальшого реформування й розвитку житлово-комунального господарства. В роботі визначено основні шляхи вдосконалення нормативно-правового, економічного, організаційного і соціального механізмів діяльності органів самоорганізації населення в системі місцевого самоврядування. Розроблені напрямки вдосконалення діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. Розглянуто роль органів самоорганізації населення в залученні громадян до процесу прийняття управлінських рішень з розвитку територіального утворення і підвищення якості надання місцевих послуг населенню.

Ключові слова: державне управління, органи місцевого самоврядування, органи самоорганізації населення, об'єднання співвласників багатоквартирних будинків.

АННОТАЦИЯ

Кольцова Д.В. Органы самоорганизации населения в системе местного самоуправления. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата наук по государственному управлению по специальности 25.00.04 – местное самоуправление. – Донецкий государственный университет управления Министерства образования и науки Украины, Донецк, 2007.

Диссертация посвящена теоретическому обобщению комплекса актуальных вопросов создания и развития органов самоорганизации населения. Определены роли, место, функции, особенности развития органов самоорганизации населения в системе современного местного самоуправления.

Органы самоорганизации населения должны рассматриваться как институт непосредственной демократии, элемент местного самоуправления, элемент гражданского общества, особая коллективная форма реализации гражданами права на участие в местном самоуправлении. Определено, что эффективность деятельности органов самоорганизации населения влияет на уровень социально-экономического развития территориальной общины, степень удовлетворенности населения условиями жизнедеятельности, уровень жизни граждан.

Выявлено, что современный этап развития местного самоуправления характеризуется повышением роли органов самоорганизации населения. Определено, что к основным новым ролям органов самоорганизации населения в системе местного самоуправления относятся следующие: поставщик определенных услуг населению; регулятор и посредник во взаимоотношениях между органами власти, местного самоуправления, бизнес-структурами и населением данной территории; катализатор активности населения и предпринимательских структур, которые расположены на его территории в деятельности по повышению качества предоставляемых услуг населению. Для органов самоорганизации населения характерно появление новых функций: управленческой, административной, производственной, социального партнерства.

Доказано, что объединение совладельцев многоквартирных домов является новой формой функционирования органов самоорганизации населения, которая направлена на содействие дальнейшему реформированию и развитию жилищно-коммунального хозяйства города. Определены основные принципы деятельности объединений совладельцев многоквартирных домов, основные проблемы, связанные с созданием и функционированием этих органов.

В настоящее время существует целый ряд проблем нормативно-правового, экономического, организационного и социального характера, которые препятствуют эффективному функционированию органов самоорганизации населения. В работе определены основные пути совершенствования нормативно-правового, экономического, организационного и социального механизмов деятельности органов самоорганизации населения в системе местного самоуправления, разработаны направления совершенствования деятельности объединений совладельцев многоквартирных домов.

Определены основные направленя деятельности органов самоорганизации населения: посредничество во взаимоотношениях населения с органами государственной власти и местного


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ У СИСТЕМІ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я - Автореферат - 60 Стр.
ПАРАМЕТРИЧНИЙ СИНТЕЗ НЕЧІТКОГО РЕГУЛЯТОРА СИСТЕМИ АВТОМАТИЧНОГО УПРАВЛІННЯ ПІДЙОМОМ АНТЕННОЇ ЩОГЛИ ВІЙСЬКОВИХ ЗАСОБІВ РАДІОЗВ’ЯЗКУ - Автореферат - 23 Стр.
ЮХНІВСЬКА КУЛЬТУРА - Автореферат - 25 Стр.
ПІДВИЩЕННЯ КОРОЗІЙНОЇ СТІЙКОСТІ БЕТОНІВ ПОВЕРХНЕВОЮ ОБРОБКОЮ ОЛІГООРГАНОСИЛОКСАНАМИ - Автореферат - 33 Стр.
ВИКОРИСТАННЯ ОПЕРАТИВНОЇ ІНФОРМАЦІЇ ЯК ПІДСТАВИ ДЛЯ ЗАСТОСУВАННЯ ЗАХОДІВ ПРОЦЕСУАЛЬНОГО ПРИМУСУ У КРИМІНАЛЬНОМУ СУДОЧИНСТВІ - Автореферат - 32 Стр.
ФОРМУВАННЯ ПРЕСТИЖУ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ (НА ПРИКЛАДІ МИТНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ) - Автореферат - 27 Стр.
ВИЗНАЧЕННЯ ПАРАМЕТРІВ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ ПЕРЕВЕЗЕННЯ ПАСАЖИРІВ АВТОМОБІЛЬНИМ ТРАНСПОРТОМ З УРАХУВАННЯМ СТАНУ ОРГАНІЗМУ ВОДІЯ - Автореферат - 22 Стр.