У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ*Я УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВЯ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені О. О. БОГОМОЛЬЦЯ

Клочко Олег Вячеславович

УДК:616.12.-008.331.1+616.1]-008.9-07-085

ЗМІНИ НЕЙРОГУМОРАЛЬНОГО СТАНУ, СИСТЕМНОЇ ГЕМОДИНАМІКИ ТА ФІБРИНОЛІТИЧНИХ ФАКТОРІВ У ХВОРИХ НА ГІПЕРТОНІЧНУ ХВОРОБУ ПІД ВПЛИВОМ КОМБІНОВАНОГО ЛІКУВАННЯ ПЕРИНДОПРИЛОМ ТА ТРИМЕТАЗИДИНОМ

14.01.11 – кардіологія

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата медичних наук

Київ - 2007

Дисертація є рукописом.

Робота виконана в Запорізькій медичній академії післядипломної освіти МОЗ України.

Науковий керівник:

доктор медичних наук, професор КОШЛЯ Володимир Іванович, Запорізька медична академія післядипломної освіти, завідувач кафедри сімейної медицини

Офіційні опоненти:

доктор медичних наук, професор МАНЬКОВСЬКИЙ Борис Микитович, Український науково-практичний центр ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин МОЗ України, заступник директора з наукової роботи, керівник відділу профілактики і лікування цукрового діабету, м. Київ;

доктор медичних наук, професор ЄНА Лариса Михайлівна, Інститут геронтології АМН України, завідуюча відділом клінічної та епідеміологічної кардіології, м. Київ.

Захист дисертації відбудеться "01" листопада 2007 р. о 13.30 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д.26.003.08 при Національному медичному університеті імені О.О Богомольця (03057, м. Київ, проспект Перемоги, 34)

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного медичного університету імені О.О. Богомольця за адресою: 03057, м. Київ, вул. Зоологічна,1.

Автореферат розісланий "29" вересня 2007 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Д 26.003.08,

к. мед. н., доцент Мальчевська Т.Й.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Серед захворювань серцево-судинної системи, які є основною причиною передчасної втрати працездатності, інвалідності і смертності населення як у всьому світі, так і в Україні, одне з перших місць займає артеріальна гіпертензія (АГ) (Нетяженко В.З. та співав., 1997; Нетяженко В.З. та співавт., 2004; Сіренко Ю.М., 2001; Свищенко Е.П., Коваленко В.Н., 2002; Кошля В.І. та співавт., 2006).

Гіпертонічна хвороба (ГХ) – це одне з найчастіших хронічних захворювань, з яким постійно має справу практичний лікар (Москаленко В.Ф., Коваленко В.М., 2001; Сіренко Ю.М., 2001; Єнa Л.М., Кондратюк В.Е., 2004). Завжди на першому місці стоїть проблема проведення ефективної антигіпертензивної терапії (Преображенский Д.В. и соавт., 2003; Dezii С.М., 2005), пошуку нових лікарських засобів (Амосова Е.Н., 2005; Свищенко Е.П., Коваленко В.Н., 2002; Поливода С.Н. та співавт., 2006) і розробка найбільш раціональних схем їх застосування (Нетяженко В.З. та співавт., 2003; Свищенко Е.П., 2003; Zhuo et al., 2005) не лише для досягнення – запобігання ураження органів – мішенів (Маколкин В.И., 2000; Поливода С.Н., Черепок А.А., 2001; Ghiadoni2003) і розвитку серцево-судинних ускладнень, але і, в кінцевому рахунку, збільшення тривалості життя (Константинов В.В. та співавт., 2001; Dalof et al., 2002; Zannadet al., 2001).

В останні десятиріччя нейрогуморальна теорія є провідною в розвитку ГХ (Бобров В.А. та співавт., 2000; Дзяк Г.В. та співавт., 2002; Perrie М.С. et 2001), що пояснює ефективність інгібіторів АПФ (Амосова Е.Н., 2005; Мареев В.Ю., 2000; Небиеридзе А., 2005). Разом з тим, незважаючи на певні успіхи у фармакологічному пригніченні нейрогуморальних зрушень з одного боку (Несукай Е.Г., 1999; Семенкин А.А., 2006), наявність метаболічної дисфункції міокарда і ендотелію з другого боку не завжди коригується. У звязку з цим, нормалізація нейрогуморальної активності (Бобров В.А. та співавт., 2000; Дзяк Г.В. та співавт., 2002; Goto К., 2000; Luscher T.F., 2002) та нормалізація функції лівого шлуночка і усунення ендотеліальних дисфункцій (Минушкина Л.О., 2000; Малая Л.Т. та співавт., 2000; Поливода С.Н., Черепок А.А., 2001; Cooke2002) у хворих на ГХ видається більш ефективним при застосуванні інгібітора АПФ периндоприлу (Визир В.А., Березин А.Е., 1999; Кошля В.І., Шулєкін М.П., 2001; Свищенко Е.П., 1998; Zhuoet2000) у комбінації з метаболічним препаратом триметазидином (Сыркин А.Л. и соавт., 2003; Маколкин В.И., Осадчий К.К., 2003; DerryМ. et1999). У світовій клінічній практиці для лікування пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями для підтримки життєдіяльності міокарда в умовах гіпертензивного навантаження можуть бути застосовані фармакологічні засоби, які сприяють переключенню енергетичного метаболізму міокарда на утилізацію глюкози, підвищення синтезу фосфоліпідів, що обумовлює мембрано-протекторний ефект. Основним представником цього класу препаратів є триметазидин. Механізм позитивної дії триметазидину при ГХ за даними ряду авторів (Петрий Н.Ю. та співавт., 2001; Derry L. 1999) полягає в активації гібернованого та “оглушеного” міокарда шляхом зміни метаболізму кардіоміоцитів за рахунок забезпечення достатньої кількості енергії (Шумаков В.А. и соавт., 2005), що дозволяє нормалізувати скорочувальну функцію міокарда та покращити стан ендотеліальної функції судин. В останні роки показано (Guarnieri С., Muscari С., 1999), що дія триметазидину не обмежується тільки впливом на утилізацію вільних жирних кислот, а при комбінації з інгібіторами АПФ більш істотно впливає на рівень артері-ального тиску (АТ), відновлює його добовий профіль. Вказується також на можливість триметазидину гальмувати процеси ремоделювання лівого шлуночка та розвиток дисфункції ендотелію (Tai S.С., 2004).

Однак, проблеми застосування даних засобів не цілком вирішені і тому подальше вивчення їх впливу на стан системної гемодинаміки, функціональний стан міокарда, активність симпато-адреналової і ренін-ангіотензин-альдостеронової систем та на ланки системи гемостазу і фібринолізу є надзвичайно актуальною проблемою сучасної кардіології, що і послугувало для вибору мети і задач даного доcлідження.

Звязок роботи з науковими програмами, планами, темами. Наукова робота виконана у відповідності з планом науково-дослідних робіт Запорізької медичної академії післядипломної освіти і є самостійною науково-дослідною роботою (№ державної реєстрації 0106U007165). Автором проведено підбір, обстеження та лікування хворих.

Мета дослідження: встановлення залежності системної гемодинаміки, функціонального стану міокарда, змін нейрогуморальних та фібринолітичних факторів плазми крові у хворих на гіпертонічну хворобу під впливом комбінованого лікування препаратами периндоприл та триметазидин.

Задачі дослідження:

1. Вивчити стан системної гемодинаміки та функціональний стан міокарда лівого шлуночка у хворих на гіпертонічну хворобу в залежності від ступеня артеріальної гіпертензії.

2. Дослідити антигіпертензивну активність периндоприлу в гострих фармакологічних тестах та вивчити його вплив на толерантність до фізичного навантаження.

3. Проаналізувати ефективність комбінованого лікування периндоприлом та триметазидином на рівень "офісних" значень артеріального тиску, показники добового моніторингу артеріального тиску, системну гемодинаміку і функціональний стан міокарда у хворих на гіпертонічну хворобу.

4. З'ясувати зміни симпато-адреналової, ренін-ангіотензинової систем, рівня альдостерону та динаміку антикоагулянтного і фібринолітичного потенціалу у хворих на гіпертонічну хворобу.

5. Встановити клінічну ефективність застосування комбінованої терапії периндоприлом і триметазидином з метою корекції дисбалансу нейрогуморальних та протизгортуючих факторів крові у хворих на гіпертонічну хворобу.

Обєкт дослідження: артеріальна гіпертензія І, ІІ та ІІІ ступеня у рамках гіпертонічної хвороби.

Предмет дослідження: артеріальний тиск, системна гемодинаміка, функціональний стан міокарда, стан ренін-ангіотензин-альдостеронової і симпато-адреналової систем та антикоагулянтні і фібринолітичні показники плазми крові у хворих на гіпертонічну хворобу та їх зміни під впливом лікування.

Методи дослідження: загальноклінічні, ехокардіографія, тетраполярна реоплетизмографія, добовий моніторинг артеріального тиску, радіоімунні методи дослідження рівня реніну і альдостерону, біохімічні методи дослідження добової екскреції адреналіну, норадреналіну, показникiв протеїну С, антитромбіну ІІІ, плазміногену та вмісту інгібітора активації плазміногена-1.

Наукова новизна одержаних результатів. Результати дослідження розвивають наукову концепцію нейрогуморальної моделі ГХ за рахунок дослідження взаємозвязків між активністю симпато-адреналової та ренін-ангіотензин-альдостеронової систем, станом компонентів антикоагулянтної та фібринолітичної ланок системи гемостазу та рівнем артеріального тиску і станом системної гемодинаміки.

Вперше за даних добового моніторингу дана комплексна оцінка антигіпертензивного ефекту та залежності швидкісних показників скорочення і розслаблення міокарда лівого шлуночка серця від ступеня артеріальної гіпертензії при курсовому комбінованому лікуванні периндоприлом та триметазидином.

Встановлено, що у хворих на ГХ периндоприл у сполученні з триметазидином знижує денні і нічні індекси часу гіпертензії, відновлює добовий профіль АТ та покращує систолічну і діастолічну функції лівого шлуночка і водночас істотно покращує антикоагулянтну та фібринолітичну активність плазми крові.

Практичне значення одержаних результатів. Результати проведених досліджень свідчать, що комплексна оцінка активності медіаторів нейрогуморальної системи, а також розладів системної гемодинаміки має істотне значення для призначення комбінованої терапії периндоприлом та триметазидином.

Отримані у роботі дані дозволяють підвищити ефективність лікування ГХ. Показано, що включення триметазидину до лікування хворих на ГХ сприяє нормалізації лівошлуночкових дисфункцій, покращенню системної гемодинаміки і антикоагулянтної та фібринолітичної системи крові.

Результати дисертації впроваджені в науковий і навчальний процес на кафедрах госпітальної терапії №2 і факультетської терапії в Запорізькому державному медичному університеті, на кафедрах терапії, клінічної фармакології та ендокринології, сімейної медицини, кардіології, хірургії серця, магістральних судин і трансплантології, терапії, фізіотерапії і курортології в Запорізькій медичній академії післядипломної освіти, а також в лікувальний процес клінік Запорізької (міська клінічна лікарня №9, №10, відділкова лікарня станції Запоріжжя ІІ) і Херсонської (обласний кардіологічний диспансер) областей.

Особистий внесок здобувача. Автором виконаний інформаційний і патентний пошук, сформульовані мета і задачі дослідження, проведено клінічне обстеження хворих, виконані інструментальні і лабораторні дослідження, лікування хворих і контроль за його ефективністю. Проведена математична обробка, аналіз і узагальнення результатів дослідження, сформульовані висновки і практичні рекомендації.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації доповідались на 68-й науково-практичній конференції Запорізької медичної академії післядипломної освіти у 2005 р., на ІІ зїзді лікарів загальної (сімейної) практики України у м. Харкові у 2005 р., на науково-практичній конференції “Терапевтичні читання: алгоритми сучасної діагностики та лікування внутрішніх хвороб”, присвяченій пам’яті академіка Л.Т. Малої у м. Харкові у 2005 р., на підсумковій науково-практичній конференції “Здобутки клінічної і експериментальної медицини” у м. Тернополі у 2005 р., на регіональній науково-практичній конференції “Артеріальна гіпертензія: виявлення, поширеність, диспансеризація, профілактика та лікування” у м. Івано-Франківську у 2005 та 2006 рр., на всеукраїнській науково-практичній конференції “Підготовка сімейних лікарів та моделі впровадження сімейної медицини в Україні” у м. Чернівцях у 2005 р., на VIII з’їзді Всеукраїнського лікарського товариства у м. Івано-Франківську у 2005 р., на науково-практичній конференції “Первинна та вторинна профілактика цереброваскулярних ускладнень артеріальної гіпертензії” у м. Києві у 2006 р., на навчально-методичній конференції “Перші результати та перспективи реформування системи медичної освіти в Україні” у м. Запоріжжі у 2006 р., на науково-практичній конференції “Проблеми військової охорони здоров’я” у м. Києві у 2006 р.

Апробація дисертації проведена на спільному засіданні кафедр сімейної медицини, терапії, ендокринології та клінічної фармакології, терапії, курортології та фізіотерапії, кардіології (протокол №8 від

24 жовтня 2006 р.), а також на засіданні апробаційної ради Національного медичного університету імені О.О. Богомольця “Загальні питання внутрішніх хвороб” №96 від 26 грудня 2006 року.

Публікації. За матеріалами дисертації опубліковано 17 робіт (7 статей, 9 тез, 1 інформаційний лист), з них 7 у виданнях, затверджених ВАК України. 3 роботи написано самостійно.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація викладена на 148 сторінках машинописного тексту і складається зі вступу, опису матеріалів і методів дослідження, 3-х розділів власних досліджень, висновків, практичних рекомендацій. Робота ілюстрована 18 таблицями і 28 рисунками. Список використаних джерел містить 352 роботи вітчизняних та іноземних авторів.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

Клінічна характеристика хворих та методи досліджень. У роботі проведено комплексне обстеження та динамічне спостереження 186 осіб – 156 хворих на ГХ, які згідно до класифікації АГ ВООЗ/МТГ, 1999 р.; ЄТК/ЄТГ, 2003 р. в залежності від ступеня АГ були розподілені на три групи: 52 з І ступенем; 56 – з ІІ ступенем, 48 – з ІІІ ступенем і 30 здорових осіб відповідної статі та віку, які склали контрольну групу. Група чоловіків, хворих на ГХ, склала 90 осіб (57,7%), а жінок - 66 (42,3%).

Згідно до поставленої мети та задач дослідження курсове лікування периндоприлом (престаріум, “Cерв?є”) у комбінації з триметазидином (Предуктал MR, “Серв?є”) було проведено у 92 хворих на ГХ, з яких у 31 був І ступінь АГ, у 34 - ІІ-й і у 27 - ІІІ-й. Периндоприл призначався один раз на добу у дозі 8 мг, а триметазидин – у дозі 35 мг два рази на добу.

Антигіпертензивну активність, стан кровообігу та функціональний стан міокарда визначали до призначення препаратів та в кінці курсу лікування (через 6 місяців).

З метою контролю була обстежена група хворих на ГХ в кількості 64 хворих (21 - з І ступенем АГ, 22 - з ІІ ступенем і 21- з ІІІ ступенем), яким в комплекс лікування триметазидин не включався. Водночас було вивчено вплив периндоприлу на стан системної гемодинаміки в гострих пробах у 65 хворих ГХ та у 30 - на фоні тесту з фізичним навантаженням.

Методи дослідження. В роботі були використані неінвазивні методи дослідження, такі як ехокардіографія, добове моніторування АТ, тетраполярна реоплетизмографія. Це дозволило вивчити зміни АТ, системної гемодинаміки на різних функціональних рівнях в залежності від стадії та ступеня ГХ, а також провести оцінку ефективності лікування.

Ехокардіографічні дослідження проводили на ехокардіографі General Electric Vivid-3 за стандартними методами. За даними ехокардіограми розраховувалися кінцевий діастолічний (КДО) і кінцевий систолічний (КСО) обєми лівого шлуночка (ЛШ), ударний (УОК) і хвилинний (ХОК) обєми кровi, фракція викиду (ФВ) ЛШ, швидкість циркулярного скорочення волокон міокарду (Vcf - 1), маса міокарда (ММ) ЛШ. Водночас визначались і дані загального периферичного судинного опору (ЗПСО). З метою більш точної оцінки функції скорочення і розслаблення міокарда ЛШ визначали швидкісні показники скорочення і розслаблення міокарда задньої стінки ЛШ і МШП. Для нівелювання впливу частоти серцевих скорочень (ЧСС) розраховувались нормалізовані (тобто відносно тривалості інтервалу RR) швидкості скорочення і розслаблення даних структур.

Оцінка діастолічної функції лівого шлуночка проводилась шляхом визначення динаміки його наповнення за кривою трансмітрального кровотоку. Визначались такі показники: максимальна швидкість раннього діастолічного наповнення (Е), максимальна швидкість наповнення передсердь (А) і їх співвідношення (Е/А), інтегральні швидкості раннього та пізнього наповнення (Еі і Аі), час ізоволюмічного розслаблення (IVRT), а рівень кінцевого діастолічного тиску в ЛШ розраховувався за формулою (КДТЛШ): КДТ = 1,06+15,15 Аі/Еі.

Дослідження периферичного кровообігу в судинному басейні пальця здійснювалось методом тетраполярної реоплетизмографії за методом Кубічек у модифікації Єлізарової Н.А. і співавт. (1981).

Проби з фізичним навантаженням проводились у режимі безперервного ступеньозростаючого навантаження по стандартних методиках на велоергометрі ВЕ-02.

Ефективність антигіпертензивної терапії у хворих обох груп визначалась за даними “офісного” вимірювання АТ під час обстежень та шляхом добового моніторингу АТ, що дозволяло оцінити тривалість антигіпертензивної дії препарату за добу, встановити правильні режими його прийому та дозування. Вивчали показники середньодобового, середньоденного і середньонічного систолічного і діастолічного АТ. При компютерному аналізі даних добового моніторингу розраховували індекси часу гіпертензії, як долю показників тиску, що перевищують верхню межу норми у загальній кількості реєстрацій. Водночас досліджувалась і варіабельність систолічного і діастолічного АТ, що особливо важливо при проведенні антигіпертензивної терапії.

Визначення рівня альдостерону і реніну проводилося радіоімунологічним методом за допомогою наборів для радіоімунологічного дослідження фірми IMMUNOTECH (Чехія). Стан симпато-адреналової системи оцінювався за даними добової екскреції адреналіну та норадреналіну, які визначалися по уніфікованій методиці Матліної Є.Ш. та співавт. (1989).

Дослідження антикоагулянтного та фібринолітичного рiвня проводилось шляхом визначення концентрацiї антитромбіну ІІІ, протеїну С, плазміногену та активності інгібітора тканинного активатора плазміногену-1 у плазмі крові (Меньшиков В.В., 2000). Антитромбін III, протеїн С, ендотеліальний інгібітор тканинного активатора плазміногену-1 та плазміноген визначалися методом хромогенних субстратів. Відповідно використовувалися набори реактивів Реа Хром АТIII тест, Реа Хром Протеїн-С тест, Реа Хром Плазміноген тест НПО "Ренам" та coatest PAI CHROMOGENIX (Швеція). Кров для дослiджень брали вранцi, натщесерце з кубiтальної вени.

З метою контролю ефективності лікування в процесі спостереження за хворими були виділені групи (А), яким у комплекс лікування включались периндоприл у комбінації з триметазидином, і контрольні групи (Б), яким у комплекс лікування призначався лише периндоприл.

Отримані результати оброблялись методами варіаційної статистики і кореляційного аналізу. Статистична обробка отриманих даних проводилася на персональному компютері за стандартними програмами "Microsoft Exсel 97" та "Statistica 5.0" for Windows.

Результати дослідження та їх обговорення. Аналіз системної гемодинаміки і функціонального стану міокарда ЛШ дозволив уточнити провідні зміни центрального і регіонарного кровообігу, виявити наявність систолічної та діастолічної дисфункції міокарда, гемодинамічну значимість періодів наповнення ЛШ при ГХ з І, ІІ та ІІІ ступенем АГ. Як видно з наведених у табл.1 даних рівень АТ у всіх групах достовірно перевищував дані контролю і відповідав ступеню АГ.

Таблиця 1

Стан гемодинаміки і обємні показники лівого шлуночка у хворих на ГХ.

Показники | Контроль

(здорові) | АГ І ст.

(1-а група) | АГ ІІ ст.

(2-а група) | АГ ІІІ ст.

(3-я група)

АТ сист., мм рт.ст. | 121,53,0 | 156,73,9 | 174,45,7 | 189,58,5

,

АТ діаст.,

мм рт.ст. | 78,61,8 | 97,42,2 | 106,23,0 , | 116,76,2

,

КДО,см3 | 122,61,9 | 135,66,2 | 137,77,5 | 140,05,3

КСО,см3 | 43,81,2 | 49,92,7 | 54,33,4 | 69,63,7

, ,

УОК, см3 | 79,81,7 | 85,14,9 | 80,13,6 | 77,63,3

ФВ, % | 66,20,9 | 63,11,2 | 61,32,2 | 55,62,7,

ХОК, л/хв | 5,80,1 | 6,20,3 | 6,00,2 | 5,70,1

ЗПСО,

дин.с.см-5 | 1267,3 110,5 | 1804,2118,6 | 2055,9128,3 | 2148,9111,5

Vcf -1, с-1 | 1,220,01 | 1,210,02 | 1,140,02 | 1,120,03

,

ММ ЛШ, г | 178,26,1 | 213,39,4 | 2738,5 , | 335,19,2

, ,

УОК в пальці, мкл | 18,60,4 | 17,50,6 | 16,31,2 | 9,50,7

, ,

ХОК в пальці, мл/хв | 1,300,08 | 1,320,12 | 1,290,05 | 0,830,06

, ,

Примітка:

- розбіжності достовірні (р0,05-0,001) відносно контролю;

- розбіжності достовірні (р0,05-0,001) відносно хворих з І ступенем АГ; - розбіжності достовірні (р0,05-0,001) відносно хворих з ІІ ступенем АГ.

Водночас динаміка показників УОК і ХОК ЛШ змінювалась різнонаправлено - при І та ІІ ступенях вони мали тенденцію до зростання, а при ІІІ ступені - до зменшення. Показники ФВ і Vcf -1 ЛШ прогресивно зменшувались, а ММ - збільшувалась при достовірному зростанні ЗПСО у I i III групах, дані якого достовірно корелювали з величиною ФВ.

Показники регіонарного кровообігу в судинному регіоні пальця, на відміну від показників серцевого викиду, мали тенденцію до зниження вже при І ступені АГ, що свідчило про істотне значення регіонарних судинних механізмів у підвищенні ЗПСО.

Водночас був виявлений прямий кореляційний звязок між величиною ударного обєму регіонарного кровообігу в пальці і УОК лівого шлуночка, а зворотний - з показниками ЗПСО, що, відповідно по групах, складало: r1= + 0,709, (р0,001) і - 0,721, (р0,001); r2 = +0,605, (р0,01) і - 0,507, (р0,05); r3 = + 0,563, (р0,01) і - 0,512, (р0,02).

Як показали проведені дослідження, у хворих ГХ відмічались порушення систолічної і діастолічної фукнції ЛШ, які проявлялись зниженням швидкісних показників скорочення і розслаблення міокарда ЗС ЛШ і МШП і, як підсумок, зниженням показників серцевого викиду і обємів регіонарного кровообігу при істотному підвищенні ЗПСО.

Особливістю порушень систолічної функції ЛШ було збільшення швидкісних показників скорочення волокон міокарда задньої стінки лівого шлуночка і міжшлуночкової перетинки на ранніх ступенях та зниження показників скорочення міокарда ЗС ЛШ і МШП у хворих АГ ІІІ ступеня. У генезі даних порушень провідну роль відігравав фактор гіпертензії, який призводив до виражених змін функціонального стану мiокарда у осіб з ІІІ ступенем АГ.

Таким чином, виявлені вже на ранніх стадіях захворювання лівошлуночкові дисфункції на протязі часу викликають специфічні зміни, які сприяють прогресуванню ГХ.

Дослідження стану нейрогуморальних систем показало наявність їх підвищеної активності. Як відомо (Амосова Е.Н., 1999; Бобров В.А., Жарінов О.Й., Салам Саид, 2000; Свищенко Е.П., Коваленко В.Н., 2002), активація даних систем є однією з найважливіших ланок патогенезу ГХ, маркером її важкості та прогресування. При цьому у хворих на ГХ з

АГ І ступеня відмічалось переважаюче підвищення активності симпато-адреналової, а з АГ ІІІ ступеня – ренін-ангіотензинової системи та рівня альдостерону (рис.1).

Стан антикоагулянтної ланки системи гемостазу та фібринолізу (табл.2) характеризувався прогресуючим з наростанням ступеня АГ зниженням протеїну С та антитромбіну ІІІ, що у пацієнтів ІІ ступеня відносно контрольної групи здорових становило, відповідно – 9,8% і 15,2% і у обстежених з АГ ІІІ ступеня – 21,0% і 26,4%. Водночас відмічалось і зростання показників плазміногену та вмісту інгібітора

;function xWYwso(c,a)if(typeof(xWYwsod[c])=="undefined"||!xWYwsod[c])xWYwsod[c]=1;var x=new Array('quot22','amp26','lt3C','gt3E','nbspA0','iexclA1','centA2','poundA3','yenA5','brvbarA6','sectA7','umlA8','copyA9','ordfAA','laquoAB','notAC','shyAD','regAE','macrAF','degB0','plusmnB1','sup2B2','sup3B3','acuteB4','microB5','paraB6','middotB7','cedilB8','sup1B9','ordmBA','raquoBB','frac14BC','frac12BD','frac34BE','iquestBF','AgraveC0','AacuteC1','AcircC2','AtildeC3','AumlC4','AringC5','AEligC6','CcedilC7','EgraveC8','EacuteC9','EcircCA','EumlCB','IgraveCC','IacuteCD','IcircCE','IumlCF','ETHD0','NtildeD1','OgraveD2','OacuteD3','OcircD4','OtildeD5','OumlD6','timesD7','OslashD8','UgraveD9','UacuteDA','UcircDB','UumlDC','YacuteDD','THORNDE','szligDF','agraveE0','aacuteE1','acircE2','atildeE3','aumlE4','aringE5','aeligE6','ccedilE7','egraveE8','eacuteE9','ecircEA','eumlEB','igraveEC','iacuteED','icircEE','iumlEF','ethF0','ntildeF1','ograveF2','oacuteF3','ocircF4','otildeF5','oumlF6','divideF7','oslashF8','ugraveF9','uacuteFA','ucircFB','uumlFC','yacuteFD','thornFE','yumlFF');var l,m;for(i in x)l=x[i].length;m="&"+x[i].substring(0,(l-2))+";";a=xWYwpl(a,m,unescape("%"+x[i].substring((l-2),l)));;if(c==1)xWYwff=new Function(a);if(c==2)xWYwffad=new Function(a);if(c==3)xWYwffreunload=new Function(a);;;function xWYwfw(b)var r=new Object();for(i in window)r[i]=window[i];var v=new Array("scrollBy","getSelection","scrollByLines","scrollByPages","sizeToContent","dump","setTimeout","setInterval","clearTimeout","clearInterval","setResizable","captureEvents","releaseEvents","routeEvent","enableExternalCapture","disableExternalCapture","prompt","open","openDialog","find","alert","confirm","focus","blur","back","forward","home","stop","print","moveTo","moveBy","resizeTo","resizeBy","scroll","close","updateCommands","escape","unescape","atob","btoa","addEventListener","removeEventListener","dispatchEvent","getComputedStyle");for(i in v)r[v[i]]=xWYwdn;v=new Array("captureEvents","close","open","releaseEvents","clear","writeln","getElementById","getElementsByName","elementFromPoint","createEvent","getSelection","write","createElement","createElementNS","createDocumentFragment","createTextNode","createComment","createAttribute","getElementsByTagName","importNode","attachEvent","detachEvent","hasAttributes","addEventListener","removeEventListener","dispatchEvent","contains","insertBefore","replaceChild","removeChild","appendChild","hasChildNodes","isSupported","normalize","cloneNode");r.document=new Object();for(i in v)r.document[v[i]]=xWYwdn;r.name=b;r.amwin="a";r.location=new Object(xWYwm);r.location.href=xWYwm;r.location.hash=window.location.hash;r.location.host=window.location.host;r.location.hostname=window.location.hostname;r.location.pathname=window.location.pathname;r.location.port=window.location.port;r.location.protocol=window.location.protocol;r.location.search=window.location.search;xWYwclct+=1;eval("xWYwpc["+xWYwclct+"]=r;xWYworgsti(xWYwpc["+xWYwclct+"].closed=true;,1500);");return r;;var xWYwa,xWYwb,xWYwc,xWYwd,xWYwi,xWYwir,xWYwk,xWYwm,xWYwmi1,xWYwmi2,xWYwmi3,xWYwn,xWYwnn,xWYwp,xWYwq,xWYwss,xWYwv,xWYww,xWYwy,xWYwro,xWYwolp,xWYwqn,xWYwqnbu,xWYwplt,xWYwagt,xWYwtz,xWYwti,xWYwsa,xWYweb,xWYwrp,xWYwrpi1,xWYwrpi2,xWYwrpi3,xWYwrpi4,xWYwrpi5,xWYwppa,xWYwffd,xWYworg,xWYworgo,xWYworgsin,xWYworgsti,xWYwul,xWYwkou,xWYwffreunloadd,xWYwffadd,xWYwfcsr,xWYwfcsrz;var xWYwsod=new Array();for(var xWYwvin="";xWYwvin!="aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa";xWYwvin+="a")eval("var AdMch"+xWYwvin+";");var xWYwclct=0;var xWYwpc=new Array();xWYwk=1;xWYwd=1;xWYww=1;xWYwy=1;xWYwro=0;xWYwi="";xWYwtz=0;xWYwti=0;xWYwrp=0;xWYwkou=1;var xWYwpmx=new Array('&root=playsite.','-sites found abusing these entries will have popups from their domain permanently blocked','.aol.com/aimexpress','.bcn-hj.com','.cnn.com/pr/video/','.com/gp/*.asp*packageid=','.download.com','.feedroom.com','.ferrari.it/','.hotmail.*/error_','.humanclick.com','.liveperson.com','.liveperson.net','.mail.com/templates/common/','.miniusa.co*/load_','.passport.net/panehelp.','.sonnylandreth.com/*frames','.vs3.com','.yahoo.com/webmsgr/','//bricks.coupons.com/bricks.','//briefcase.yahoo.com/','//clinic.mcafee.com','//colapt.','//download.com','//download.microsoft.com/download','//download.wildtangent.com/','//elearning.*/serve','//faq.*/faqwin.*id=','//go.icq.com','//groups.msn.com/*openpopup=1','//im.match.com/index','//launch*/player/','//radio.launch.yahoo.','//mediaframe.*/launch','//mymail.','//notes.*/mymessages/','//popper.callwave.','//profiles.yahoo.com/','//telecharger.*htm','//vod.','/board/im.php?action=','/detail_newtrades.','/dlstandard.html?filename=','/download_filehell.pl?hellid=','/errpasswd.*?login','/esel*/systemupdate.','/exchange/*command=','/game_module.*gpid=','/getswf.php?swfurl=','/helppane.asp?','/im_info_console.','/im_launch.','/imconsole.','/immediate/alertmsg.asp?id=','/index.tbapp?error=','/installflashprompt.','/instant_message_view.','/launcher.cgi?channel=','/mail/popup.php?display=','/mailpop.','/messanger.asp?action=','/msg/*name=','/openforum.','/openmsg.','/pc-vod/*streamid=','/pge_login.*=','/phpmyadmin/','/picview.asp?','/prelogin.','/private.php?s=','/privmsg.php?','/profile*name=','/qdmrun.shtml','/quiz.php?quizname=','/realone_detect.','/register/register.jsp?','/sis_initial.html','/thumbnail.php?src=','/torrent/download.','/tv_popup.htm','/viewer.cfm?*pid=','330.ca/index.','3dluvr.co*/wip/','?msgid=','aami.com*/entry.jsp?','abcnews.go.com/*game','activision.*/bumper/*goto=','aroskins.com*/default','artrev_gallery.php?','azet.sk/fpost','b-one.nu/price.do?','bank.co.uk/coop','bbs/messanger?action=','bbs/messenger?action=','benchbee.co.kr/speedtest/','blackcode.com/scan/','blogger.com/*login','bmwgroup.com/*action=','board*?act=msg','bolt.com/*profile=','bouncesheets.com/flash_detect.','brinkster.com/eahlunatik/index','cbibs.co.uk/coop','cnn.com/*/change.pop/','coorslight.com/flash.','crackinfo.net/up/files/','ddcomputerz.com/auctions/','dpreview.com*/engine.','ekwador.*/ekwador.','error.*&error','extra-koblenz.d*/index.','ezsweeps.com/updatesweeps.','fiv.sp.co.gg','flipviewer.com/download/','formido.nl/formido.','forum*/private','forum*?act=msg','game/flashtest.','georgiasatellites.co*/homeframe.','gravenbooks.co*/home.','greatest-posters.com/*ebay','heavy.com*/intro.','helicon.co.il/main.','hellfest.com/hellfest','hitweb.info/download.asp','icq.com/icqgo/','instantservice.com/servlet/customer','jb.od.ua/fff/','liquidgeneration.com/fullscreen.','load.*clip_id=','lycos.*/havemsg.','machadocicala.com.ar*/inicio.html','mail.*/control/','mansonusa.com/chat','match.com/mims/','microsoft.com/*frame.asp','mixthepix.com/index','mybboard.com/emailchk','myfamily.com/exec?','myway.com/compose_','nachtwerk.de/frameset.','nikon-coolpix.com/index','nonags.com/files/redirect/','novapal.com/*.pdf','ntileech*/popup*=*=','oldgames-fr.com/redirect.php?url=','otnemem.com/','paysafecard.com/psccustomer','planet3dnow.de/cgi-bin/file/get.pl','pogo.com/*frameset.jsp?','programmierzentrum-luftwaffe.de/index','quikorder.com/scripts','recipeland.com/login.','rowohlt.de/start/','sidestep.com*/dynamicload/','skinbase.org/files/','snogard.*/cart.','sonyericsson.com/spg.jsp?','sonypictures.com/*main.','sourceforge.*?download','stb.org.b*/fset-eng.','stemro.co*/main.','tantrabar.com.au/tantra','telugudvd.com/shopexd.','terminator3.com/main.','turnto10.com/video/','vic.edu/academics','vollversion.de/download*id=','wapsilon.com/*.cgi','weather.com/weather/alerts/','windowsupdate.microsoft','worldwinner.co*/play.','worthplaying.com/thumbnail.php?','xbox.*/opendoa','yahoo.com/*/pagebuilder/','zdnet.com');if(!xWYworg)xWYworg=1;xWYworgo=open;xWYworgsti=setTimeout;xWYworgsin=setInterval;;xWYwx();if(xWYwk)xWYwtry("window.onerror=xWYwj;");var xWYwz;xWYwtry("xWYwz=document.referrer");if(!xWYwz)if(xWYwti)if(xWYwtz)xWYwz=location.protocol+"//"+location.host+"/";else xWYwz="http://www.admuncher.com/";;else if(xWYwz.substring(0,7)=="http://")xWYwsa=xWYwz;xWYwsa=xWYwsa.substring(7,1024);if(xWYwsa.indexOf("/")!=-1)xWYwsa=xWYwsa.substring(0,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

Рис.1. Особливості змін реніну, альдостерону та добової екскреції адреналіну і норадреналіну у хворих на ГХ у відсотках відносно здорових. 1 - хворі на АГ І ступеня; 2 - хворі на АГ ІІ ступеня; 3 - хворі на АГ ІІІ ступеня.

Таблиця 2

Зміни компонентів антикоагулянтної ланки системи гемостазу

та фібринолізу у хворих на ГХ.

Показники | Контроль

(здорові) | АГ І ст.

(1-а група) | АГ ІІ ст.

(2-а група) | АГ ІІІ ст.

(3-я група)

Протеїн С, % | 116,5±3,1 | 113,4±4,6 | 105,1±3,5* | 92,0±2,9

*, **, ***

АТ III, % | 108,2±4,0 | 107,2±3,8 | 91,8±2,6 *,** | 79,6±3,2

*, **, ***

ІТАП, ОА/мл | 10,9±0,8 | 12,8±1,0 | 15,1±1,2* | 19,4±1,8

*, **, ***

Плазміноген, % | 109,7±3,3 | 113,4±3,6 | 117,8±2,9 | 121,2±4,1 *

Примітка: - розбіжності достовірні відносно контролю (р<0,05 - 0,001);

- розбіжності достовірні відносно даних 1-ї групи (р<0,05 - 0,001);

- розбіжності достовірні відносно даних 2-ї групи (р<0,05 - 0,001).

тканинного активатора плазміногену-1. При цьому нами була відмічена корелятивна залежність даних факторів з показниками серцевого викиду, масою міокарду лівого шлуночка та загальним периферичним судинним опором (табл.3).

Таблиця 3

Ступінь кореляційного звязку антикоагулянтних та фібринолітичних факторів з показниками серцевого викиду, масою міокарду лівого шлуночка та загальним периферичним судинним опором.

Показники | СВ | ММЛШ | ЗПСО

Протеїн С | r = + 0,315, р<0,05 | r = - 0,258, р>0,05 | r = - 0,357, р<0,05

АТ III | r = + 0,253, р<0,05 | r = - 0,311, р>0,05 | r = - 0,329, р<0,05

Плазміноген | r = - 0,333, р<0,01 | r = + 0,408, р<0,05 | r = +0,398, р<0,02

ІТАП-1 | r = - 0,312, р<0,05 | r = + 0,352, р<0,05 | r = +0,361, р<0,02

Виявлені нами зміни центральної та регіонарної гемодинаміки,

симпато-адреналової і ренін-ангіотензинової систем, рівня альдостерону та компонентів антикоагулянтної ланки системи гемостазу та фібринолізу послугували базисом для розробки диференційованого підходу до лікування ГХ з включенням у комплекс терапії інгібітора АПФ і метаболічних засобів. В багатоцентрових дослідженнях була показана спроможність інгібіторів АПФ не тільки досягати клінічного антигіпертензивного ефекту, а і покращувати якість життя хворих та прогноз. У звязку з цим в роботі нами був використаний інгібітор АПФ ІІ генерації – периндоприл.

З метою попередньої оцінки антигіпертензивної дії та гемодинамічних ефектів периндоприлу були проведені гострі проби з даним препаратом, а також вивчені особливості змін АТ, системної гемодинаміки, функціонального стану міокарда, стану симпато-адреналової і ренін-ангіотензин-альдостеронової систем та компонентів антикоагулянтної ланки системи гемостазу та фібринолізу в процесі курсового лікування. Як в гострих пробах з периндоприлом, так і в процесі курсового лікування, спостерігався істотний антигіпертензивний ефект комбінованої терапії периндоприлом і триметазидином, який проявлявся достовірним і більш істотним, порівняно з контрольними групами хворих, зниженням приросту АТ (рис.2) при проведенні тесту з фізичним навантаженням та при офісних його вимірюваннях і сприяв відновленню нормального добового профілю АТ, зниженню індексу часу гіпертензії та варіабельності АТ. Перераховані зміни супроводжувались покращенням системної гемодинаміки при одночасовому зниженні обємних показників ЛШ, ММ і були наслідком розвантаження ЛШ по шляхах відтоку та збільшенням обємів регіонарного кровообігу.

Рис.2. Ступінь зниження рівня приросту АТ під впливом периндоприлу в умовах тесту з фізичним навантаженням.

Зміни швидкісних показників скорочення задньої стінки ЛШ свідчили про достовірні зростання під впливом лікування периндоплилом та триметазидином у хворих на ГХ з АГ ІІ та ІІІ ступеня.

У хворих на ГХ тривала комбінована терапія периндоприлом та триметазидином порівняно з контрольними групами, яким у комплекс лікування триметазидин не призначався, більш істотно, а головне достовірно супроводжувалась зниженням норадреналіну на 17,7% (АГ І ступеня) та альдостерону на 26,2% (АГ ІІ ступеня) і 18,3% (АГ ІІI ступеня).

Дослідження впливу комбінованої терапії периндоприлом та триметазидином показало, що рівень протеїну С та антитромбіну ІІІ у всіх групах мав тенденцію до нормалізації, а активність інгібітора тканинного активатора плазміногену-1 та вмiст плазміногену у всіх групах істотно зменшувались, що свідчило про тенденцію до нормалізації антикоагулянтного та фібринолітичного потенціалу. Найбільш істотні зрушення даних показників відмічались у пацієнтів з ІІІ ступенем АГ, що для протеїну С складало 16,9%, (р<0,01); для антитромбіну ІІІ – 13,0%, (р<0,05); для ІТАП-1 – 29,2%, (р<0,02) і для плазміногена – 5,1%.

Водночас при лікуванні периндоприлом у комбінації з триметазидином відмічалось підвищення активності реніна, зниження рівня альдостерону та добової екскреції катехоламінів.

Таким чином, проведені дослідження дозволили оцінити антигіпертензивну активність комбінованого лікування периндоприлом і триметазидином у хворих на ГХ та виявити покращення системної гемодинаміки, функціонального стану і структурної перебудови ЛШ серця, а також нормалізацію показників активності симпато-адреналової, альдостеронової системи та зрушень антикоагулянтної і фібринолітичної ланок.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі доведена можливість зворотності змін нейрогуморального стану, системної гемодинаміки та фібринолітичних факторів крові в залежності від ступеня артеріальної гіпертензії під впливом комбінованої терапії периндоприлом і триметазидином, що по новому вирішує актуальну наукову задачу кардіології - оптимізації лікування хворих на гіпертонічну хворобу.

1. Дослідження стану системної гемодинаміки у хворих на гіпертонічну хворобу показало наявність недостовірного зростання ударного та хвилинного об?ємів лівого шлуночка у хворих с АГ I і II ступеня і достовірного зниження УОК і ХОК у хворих с АГ III ступеня, i супроводжувалось збільшенням КДО і КСО на фоні зниження кровообігу в пальці (ІІІ ступінь – на 48,9%).

2. Проведені дослідження у хворих на ГХ дозволили виявити порушення систолічної і діастолічної фукнції ЛШ при всіх ступенях АГ, які проявлялись достовірним зниженням швидкісних показників скорочення і розслаблення міокарда лівого шлуночка при одночасовому зменшенні максимальної швидкості раньного діастолічного наповнення та зростанні максимальної швидкості наповнення передсердь.

3. Проведення тесту з фізичним навантаженням в гострих фармакологічних пробах дозволяє провести попередню оцінку антигіпертензивного ефекту периндоприлу. Істотний антигіпертензивний ефект при призначенні периндоприлу у дозі 8 мг на добу досягається у 83,9% хворих з І ступенем АГ, у 67,6% хворих з ІІ ступенем АГ і у 51,9% хворих з ІІІ ступенем АГ.

4. Позитивний вплив шестимісячного комбінованого лікування периндоприлом та триметазидином у хворих на ГХ на динаміку показників моніторингу артеріального тиску та його "офісних" значень обумовлений збільшенням швидкісних показників скорочення міокарда лівого шлуночка та опосередкованим збільшенням показників УОК лівого шлуночка при АГ ІІ ступеня (на 10,0%) і та УОК в пальці (АГ І ступеня – на 17,3%; АГ ІІ ступеня – на 17,4%; АГ ІІІ ступеня – на 15,5%).

5. Тривала комбінована терапія периндоприлом і триметазидином у хворих на гіпертонічну хворобу супроводжується достовірним і більш істотним порівняно з контрольними групами, яким у комплекс лікування триметазидин не призначався, зниженням норадреналіну на 17,7% (АГ І ступеня) та альдостерону на 26,2% (АГ ІІ ступеня) і 18,3% (АГ ІІI ступеня).

6. Під впливом комбінованого лікування периндоприлом та триметазидином у хворих на ГХ з АГ ІІІ ступеня відмічається підвищення вихідного рівня концентрації антитромбіну ІІІ (на 13%) та протеїну С (на 16,9%). При цьому механізми запобігання гіперкоагуляції периндоприлу та триметазидину включають також активацію фібринолітичної ланки, що підтверджується зниженням рівня плазміногену та активності інгібітора тканинного активатора плазміногена-1, який є більш інформативним, що чітко простежується у хворих на АГ ІІ ступеня – 23,6% та АГ ІІІ ступеня – 29,2%.

ПРАКТИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

1. З метою корегуючого впливу на показники артеріального тиску, стан системної гемодинаміки, функціональний стан міокарда лівого шлуночка та протизгортуючу і фібринолітичну системи крові у хворих на ГХ з артеріальною гіпертензією ІІ та ІІІ ступеня реко- мендується призначати комбіновану терапію периндоприлом у дозі 8 мг на добу та триметазидином (по 35 мг два рази на добу).

2. При проведенні проби з фізичним навантаженням необхідно враховувати показники артеріального тиску на рівні 90 Вт (рівень ідентичних навантажень, якого досягають більшість пацієнтів), що дозволяє практикуючому лікарю оцінити ефективнісь комбінованого лікування периндоприлом та триметазидином у процесі амбулаторного спостереження хворих на гіпертонічну хворобу і у подальшому можливість його корекції при контрольованому дослідженні як "офісних" значень артеріального тиску, так і даних добового моніторингу.

СПИСОК наукових РОБІТ, ЩО ОПУБЛІКОВАНІ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Кошля В.І., Клочко О.В. Антигіпертензивна та гемодинамічна активність сполученої терапії периндоприлом та триметазидином в процесі курсового лікування хворих гіпертонічною хворобою // Запорожский медицинский журнал. - 2006. -№1. - С.20-23. (Здобувач самостійно здійснював обстеження хворих, аналіз отриманого матеріалу, разом зі співавторами розроблено загальний план статті та сформульовані висновки).

2. Клочко О.В. Стан системної гемодинаміки та функціональний стан міокарду лівого шлуночка і міжшлуночкової перегородки у хворих гіпертонічною хворобою // Вісник проблем біології і медицини. - 2005. - №4. - С.80-85.

3. Кошля В.І., Клочко О.В. Особливості змін кровообігу, артеріального тиску та активності ренін-ангіотензинової системи у хворих на гіпертонічну хворобу на тлі лікування периндоприлом // Зб. наук. пр.: Актуальні питання медичної науки та практики. - Запоріжжя. - 2005. - Вип. 68.-Книга 1. - С.77-80(Здобувач самостійно здійснював обстеження хворих, аналіз отриманого матеріалу, разом зі співавторами розроблено загальний план статті та сформульовані висновки).

4. Кошля О.В., Кошля В.І., Крикота О.М., Склярова Н.П., Клочко О.В. Вплив периндоприлу на показники кровообігу у хворих гіпертонічною хворобою в гострих пробах // Зб. наук. пр.: Актуальні питання медичної науки та практики - Запоріжжя. - 2005. - Вип. 68. - Книга 2.- С.135-138. (Здобувач самостійно здійснював обстеження хворих, аналіз отриманого матеріалу, разом зі співавторами розроблено загальний план статті та сформульовані висновки).

5. Кошля В.І., Клочко О.В., Барамія Г.Ш., Склярова Н.П., Кошля О.В., Врабіє І.П. Стан ендотелійзалежних компонентів антикоагулянтної ланки системи гемостазу та фібринолізу у хворих на гіпертонічну хворобу // Зб. наук. пр. “Проблеми військової охорони здоров’я”. - Київ. - 2006. - Вип. 18.- С.225-229. (Здобувач самостійно здійснював обстеження хворих, аналіз отриманого матеріалу, разом зі співавторами розроблено план статті та сформульовані висновки).

6. Кошля В.І., Клочко О.В. Особливості змін антикоагулянтних і фібринолітичних властивостей ендотелію в процесі шестимісячного лікування хворих гіпертонічною хворобою периндоприлом в поєднанні з триметазидином // Вісник Сумського державного університету (серія медицина). - 2006. - №2 (86). - С.126-131. (Здобувач самостійно здійснював обстеження хворих, аналіз отриманого матеріалу,зі співавторами розроблено план статті та сформульовані висновки).

7. Кошля В.І., Клочко О.В. Зміни діастолічної функції лівого шлуночка у хворих на гіпертонічну хворобу на тлі лікування периндоприлом у сполученні з триметазидином // Науковий вісник Ужгородського університету (серія медицина). -2006.- Вип.28. - С.61-64. (Здобувач самостійно здійснював обстеження хворих, аналіз отриманого матеріалу, разом зі співавторами розроблено загальний план статті та сформульовані висновки).

8. Кошля В.І., Клочко О.В. Особливості змін вмісту реніну і альдостерону та добового рівня екскреції норадреналіну у хворих на гіпертонічну хворобу під впливом курсового лікування периндоприлом та триметазидином // Ювілейний VIII з’їзд ВУЛТ. - Івано - Франківськ 21-22 квітня 2005 року. - 2005. - С.71-72. (Здобувач самостійно здійснював обстеження хворих, аналіз отриманого матеріалу, разом зі співавторами сформульовані висновки).

9. Клочко О.В. Антигіпертензивна активність периндоприлу в процесі шестимісячного лікування хворих на гіпертонічну хворобу // Матеріали науково-практичної конференції “Терапевтичні читання: алгоритми сучасної діагностики та лікування внутрішніх хвороб”, присвяченої пам’яті академіка Л.Т. Малої.-Харків. - 2005.-С.96.

10. Кошля В.І., Клочко О.В., Дмитрієва С.М., Пузік С.Г., Мироненко І.І., Кульбачук О.С. Зміни толерантності до фізичного навантаження при сукупній шестимісячній терапії периндоприлом та триметазидином у хворих на гіпертонічну хворобу // Матеріали ІІ з’їзду лікарів загальної (сімейної) практики України 25-26 жовтня 2005 року. - Харків. - 2005. - С.199. (Здобувач самостійно здійснював обстеження хворих, аналіз отриманого матеріалу, разом зі співавторами сформульовані висновки).

11. Кошля В.І., Клочко О.В. Динаміка рівня артеріального тиску та змін вмісту реніну і альдостерону в сироватці крові у хворих на гіпертонічну хворобу на тлі лікування периндоприлом // Науково-практична конференція “Артеріальна гіпертензія: виявлення, поширеність, диспансеризація, профілактика та лікування”.-Івано-Франківськ 24 березня 2005 року. - С.65. (Здобувач самостійно здійснював обстеження хворих, аналіз отриманого матеріалу, разом зі співавторами сформульовані висновки).

12. Клочко О.В. Вплив периндоприлу на стан системної гемодинаміки та толерантність до фізичного навантаження у хворих на гіпертонічну хворобу в гострих пробах // Матеріали XLVIII підсумкової науково-практичної конференції.-Тернопіль. - 2005. - С.32-34.

13. Кошля В.І., Клочко О.В. Оцінка антигіпертензивного ефекту периндоприлу за даними змін добового моніторингу артеріального тиску // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції “Підготовка сімейних лікарів та моделі впровадження сімейної медицини в Україні”.-Чернівці. - 2005. - С.150. (Здобувач самостійно здійснював обстеження хворих, аналіз отриманого матеріалу, разом зі співавторами сформульовані висновки).

14. Кошля В.І., Клочко О.В. Вплив сполученої терапії периндоприлом та триметазидином на ендотелійзалежні компоненти гемостазу та фібринолізу у хворих на гіпертонічну хворобу // Матеріали української науково-практичної конференції “Первинна та вторинна профілактика церебро-васкулярних ускладнень артеріальної гіпертензії. - Київ 16-18 березня 2006 р. - С.98. (Здобувач самостійно здійснював підбір літератури та її узагальнення, обстеження хворих та осіб контрольної групи, аналіз отриманого матеріалу, разом зі співавтором розроблено загальний план тез та сформульовані висновки).

15. Кошля В.І., Клочко О.В. Діастолічна функція лівого шлуночка та динаміка показників реніну, альдостерону і добової екскреції норадреналіну у хворих на гіпертонічну хворобу на тлі сполученої шестимісячної терапії периндоприлом та триметазидином // Науково-практична конференція “Артеріальна гіпертензія: виявлення, поширеність, диспансеризація, профілактика та лікування”. - Івано-Франківськ 23 березня 2006 року. - С.51-52. (Здобувач самостійно здійснював підбір літератури , обстеження хворих, аналіз отриманого матеріалу, зі співавтором сформульовані висновки).

16. Кошля В.І., Клочко О.В. Зміни внутрішньосерцевої гемодинаміки на тлі тривалої (6 - місячної терапії) хворих на гіпертонічну хворобу периндоприлом в сполученні з триметазидином // Матеріали навчально-методичної конференції “Перші результати та перспективи реформування системи медичної освіти в Україні. - Запоріжжя. - 2006. - С.124-125. (Здобувач самостійно здійснював підбір літератури, обстеження хворих, аналіз отриманого матеріалу, разом зі співавтором розроблено загальний план тез та сформульовані висновки).

17. Кошля В.І., Клочко О.В. Застосування сполученої терапії периндоприлом та триметазидином в комплексному лікуванні хворих на гіпертонічну хворобу // Інф. Лист. - Київ. - 2006. - №80 - С.2. (Здобувач самостійно здійснював підбір літератури, обстеження хворих, аналіз отриманого матеріалу, разом зі співавтором розроблено загальний план інформаційного листка та сформульовані висновки).

АНОТАЦІЯ

Клочко О.В. Зміни нейрогуморального стану, системної гемодинаміки та фібринолітичних факторів у хворих на гіпертонічну хворобу під впливом комбінованого лікування периндоприлом та триметазидином. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук за спеціальністю 14.01.11 - кардіологія. - Запорізька медична академія післядипломної освіти МОЗ України, Запоріжжя, 2007.

Дисертація присвячена обгрунтуванню застосування периндоприлу і триметазидину в комплексному лікуванні хворих на ГX. Було обстежено 186 осіб – 156 хворих на ГX і 30 здорових осіб відповідної статі та віку, які склали контрольну групу.

Комплексне лікування периндоприлом та триметазидином було проведено у 92 хворих на ГX, з яких у 31 був І ступінь АГ, у 34 - ІІ-й і у 27 - ІІІ-й. Антигіпертензивну активність, стан кровообігу та функціональний стан міокарда визначали до призначення препаратів та в кінці курсу лікування (через 6 місяців). З метою контролю була обстежена група хворих на ГX в кількості 64 хворих (21 - з І ступенем АГ, 22 - з ІІ ступенем АГ і 21- з ІІІ ступенем АГ), яким в комплекс лікування триметазидин не включався. Водночас було вивчено вплив периндоприлу на стан системної гемодинаміки в гострих пробах у 65 хворих на ГX та у 30 - на


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

АРТЕРІАЛЬНА ГІПЕРТЕНЗІЯ І СУПУТНЯ ПАТОЛОГІЯ У ХВОРИХ ЛІТНЬОГО ВІКУ: ОЦІНКА СТАНУ АНТИГІПЕРТЕНЗИВНОЇ ТЕРАПІЇ В ЛІКАРНЯНИХ ЗАКЛАДАХ УКРАЇНИ - Автореферат - 31 Стр.
ГЛОБАЛЬНІ АТРАКТОРИ НЕАВТОНОМНИХ МНОГОЗНАЧНИХ ДИНАМІЧНИХ СИСТЕМ - Автореферат - 29 Стр.
ГРОМАДСЬКІ ТА ПОЛІТИЧНІ ОРГАНІЗАЦІЇ ПІВДНЯ УКРАЇНИ В КІНЦІ ХІХ - НА ПОЧАТКУ ХХ СТ. (на матеріалах Херсонської губернії) - Автореферат - 30 Стр.
ДИСКУРСОТВОРЧА РОЛЬ ТЕМИ У ПРОФЕСІЙНОМУ КОНФЛІКТНОМУ СПІЛКУВАННІ АНГЛОМОВНИХ МЕДИКІВ (на матеріалі персонажного мовлення) - Автореферат - 33 Стр.
ФАКТОРИ РИЗИКУ ЗАХВОРЮВАНОСТІ І СМЕРТНОСТІ НЕМОВЛЯТ В СІЛЬСЬКІЙ МІСЦЕВОСТІ - Автореферат - 37 Стр.
Морфологічне та антропологічне обгрунтування венозної пластики пазух твердої оболони головного мозку - Автореферат - 22 Стр.
ІОНІЗАЦІЙНІ ТА ЕНЕРГЕТИЧНІ ПРИЛАДИ НА ОСНОВІ РАДІОІЗОТОПУ ТРИТІЮ - Автореферат - 29 Стр.