У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Національна академія наук України

Київський національний університет

імені Тараса Шевченка

КУЛИК ВІКТОРІЯ БОРИСІВНА

УДК 528.94:631.1

КАРТОГРАФІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

ПЕРЕДУМОВ РОЗВИТКУ ФЕРМЕРСТВА

(НА ПРИКЛАДІ ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ)

спеціальність 11.00.12 – географічна картографія

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата географічних наук

Київ – 2007

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі геодезії та картографії

географічного факультету Київського національного

університету імені Тараса Шевченка

Науковий керівник

доктор географічних наук, професор

Шевченко Віктор Олексійович

Київський національний університет

імені Тараса Шевченка

завідувач науково-дослідної лабораторії

геодезії, картографії та фотограмметрії

географічного факультету

Офіційні опоненти:

доктор географічних наук, професор

Балабанов Геннадій Васильович

Київський міжнародний університет

завідувач кафедри країнознавства

кандидат географічних наук

Любченко Василь Євгенійович

Державна картографічна фабрика

Головний редактор

Начальник видавничого відділу

Захист відбудеться „24” вересня 2007 р. о 16 годині

на засіданні спеціалізованої вченої ради Д.26.001.07

у Київському національному університеті імені

Тараса Шевченка за адресою: Київ, ДСП-680,

проспект акад. Глушкова, 2, географічний факультет, ауд. 312.

З дисертацією можна ознайомитися у науковій бібліотеці

Київського національного університету імені

Тараса Шевченка за адресою: 01017, м. Київ, вул. Володимирська, 58.

Автореферат розісланий „ __20__” серпня 2007 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

доктор географічних наук ______________________ С.І. Іщук

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. У діяльності будь-якої держави провідне місце займає земельна політика, яка визначає зростання економіки та поліпшення умов життя населення, а в сучасних умовах України ще й має вирішальне значення у відродженні сільського господарства, що може бути здійснено, як показує світовий досвід, на основі розвитку фермерства.

Збільшення кількості земельних власників і організація фермерських господарств розширюють коло учасників земельних відносин. Тому суттєвого значення набувають механізми регулювання цих відносин, а також управління використанням земельних ресурсів. Зважаючи на це, а також на значні земельні ресурси України та їх стан, виникає нагальна потреба наукової доцільності функціонування фермерських господарств, створення сприятливих умов для їх розвитку, а також розробки відповідного науково-методичного обґрунтування. Значне місце в такому обґрунтуванні належить наукам про землю, адже головним об’єктом прикладання праці є власне земля. Поліпшення умов господарювання вимагає детального вивчення території, насамперед її земельного фонду, що можна реалізувати шляхом картографічного методу дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, темами. Тема дисертаційного дослідження тісно пов’язана з науково-дослідними роботами, які виконувалися на кафедрі геодезії та картографії Київського національного університету імені Тараса Шевченка, зокрема з науково-дослідною темою „Геоінформаційне картографування. Формування концептуальних підходів до створення, забезпечення функціонування і застосування геоінформаційних систем і технологій для вирішення військових і народногосподарських завдань” (2001 – 2005 рр., номер державної реєстрації 0104U006231).

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка науково-методичних основ картографічного забезпечення передумов розвитку фермерства в Україні. Для досягнення мети в роботі поставлені і вирішені наступні завдання:

визначити сутність фермерства як об’єкта картографічних досліджень та з’ясувати його місце в сучасній системі сільськогосподарського виробництва та землекористування;

дослідити політичні та соціально-економічні передумови виникнення та сучасний стан фермерських господарств;

проаналізувати досвід сільськогосподарського картографування та картографічного вивчення земельних ресурсів та землекористування в Україні;

дослідити проблеми картографічного забезпечення передумов розвитку фермерства як напряму картографування сільськогосподарської тематики;

обґрунтувати методичні основи формування змісту атласу, орієнтованого на картографічне забезпечення розвитку фермерства, розробити модель структури та змісту атласу;

поглибити науково-методичні основи картографування земельних ресурсів при створенні картографічних творів фермерської тематики;

дослідити питання розробки та створення карт земельних ресурсів нової тематики, зокрема деградованих земель та їх консервації;

обґрунтувати застосування сучасних геоінформаційних технологій у картографічному забезпеченні передумов розвитку фермерства.

Об’єктом дослідження є фермерство та передумови його розвитку.

Предметом дослідження є науково-методичні засади картографічного забезпечення передумов розвитку фермерства в Україні, розробка та створення картографічних творів фермерської тематики.

Методи дослідження. Дисертаційне дослідження базується на загальнонаукових засадах про роль і місце природних ресурсів у розвитку суспільства, про значення й можливості картографічного моделювання у практичному вивченні природних і суспільних явищ та процесів.

Дослідження здійснено з використанням загальнотеоретичних розробок з картографії, положень сільськогосподарського, земельно-ресурсного та геоінформаційного картографування, вивченості природних ресурсів України, висвітлених у працях вітчизняних та зарубіжних географів і картографів: О.М. Берлянта, О.В. Донцова, А.П. Золовського, Т.І. Козаченко, І.Ю. Левицького, М.І. Нікішова, Г.О. Пархоменко, В.П. Руденка, К.О. Саліщева, А.С. Харченка та інших.

Основними методами, використаними автором в роботі, є такі: систематизації, описовий метод та порівняльно-історичний аналіз при вивченні досвіду картографування; порівняльно-географічний метод при вивченні агроресурсних особливостей регіону; методи системного підходу та структурно-графічного моделювання при обґрунтуванні тематики карт, змісту та структури атласу; метод геоінформаційного картографування при розробці картографічних матеріалів.

В процесі дослідження використовувались картографічні та літературні джерела фондів Національної бібліотеки України імені В.І. Вернадського НАН України, бібліотек Інституту географії НАН України, Науково-дослідного інституту геодезії і картографії (НДІГК), фонду Державного науково-виробничого підприємства „Картографія”. Для розробки змісту окремих карт використані картографічні, статистичні та електронні матеріали державних органів управління з топографо-геодезичної та картографічної діяльності, геології та використання надр, Закритого акціонерного товариства „Інститут передових технологій”, Київського та Вінницького інститутів землеустрою.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у науково-методичному обґрунтуванні картографічного забезпечення передумов розвитку фермерства.

Одержано вперше:

визначено сутність картографічного забезпечення передумов розвитку фермерства;

введено до понятійно-термінологічного апарату поняття „картографічний твір для розвитку фермерства”;

створено низку структурно-графічних моделей, що впорядковують наукові уявлення про фермерство та фермерські господарства як об’єкт картографування;

визначено принципи створення атласу розвитку фермерства, сформульовано вимоги до нього та обґрунтовано його структуру і зміст.

Удосконалено:

методику картографічного дослідження сільського господарства та стану земельних ресурсів;

методологію розробки картографічних творів за технологією геоінформаційного картографування.

Отримало подальший розвиток:

дослідження питання картографування деградованих земель та їх консервації;

аналіз досвіду сільськогосподарського картографування та картографічного вивчення земельних ресурсів в Україні.

Практичне значення одержаних результатів полягає в науково обґрунтованих методичних рекомендаціях з розробки картографічних творів, призначених для використання у фермерській діяльності. Запропоновані науково-методичні підходи можуть використовуватися для картографічного забезпечення розвитку фермерства регіонів України. Матеріали дослідження увійшли до наукового звіту кафедри геодезії та картографії Київського національного університету імені Тараса Шевченка „Геоінформаційне картографування. Формування концептуальних підходів до створення, забезпечення функціонування і застосування геоінформаційних систем і технологій для вирішення військових і народногосподарських завдань”, 2001 – 2005 рр., номер державної реєстрації 0104U00627 (Розділ 4. Методичні особливості окремих напрямів картографування. Підрозділ 4.3. Особливості розробки карт землекористування).

Окремі положення дисертаційного дослідження покладені в основу пілотного проекту створення „Атласу фермера. Вінницька область”, який розроблено та укладено на базі Українського відділення Міжнародного центру наукової культури „Всесвітня лабораторія”, та виготовлено в ЗАТ „Інститут передових технологій”, в рамках проекту, що здійснювався за фінансовим сприянням Американського агентства міжнародного розвитку (USAID) у 2000 р. Карти цього атласу використані при створенні електронної версії „Атласу фермера” – „Електронного атласу природних умов Вінницької області” (2001 р).

Особистий внесок здобувача. Робота виконана особисто дисертанткою і є результатом самостійних досліджень автора. Самостійно розроблені науково-методичні положення про роль і місце картографічного методу дослідження в забезпеченні передумов розвитку фермерства. Досліджено стан та узагальнено досвід сільськогосподарського картографування, картографування земельних ресурсів та землекористування в Україні. Обґрунтовано основні науково-методичні засади картографування земельних ресурсів для розвитку фермерства.

Розроблено програму, структуру „Атласу фермера. Вінницька область” (у співавторстві), тематичний зміст та окремі методичні положення створення карт розділу „Земельні ресурси та ґрунти”. Особисто розроблений макет компонування цього атласу, редакційні вимоги щодо укладання карт. Автором виконаний значний обсяг робіт з укладання карт атласу в процесі підготовки його до видання з застосуванням комп’ютерних технологій.

Досліджено питання картографування деградованих земель та їх консервації. Самостійно розроблений зміст, укладено за технологією комп’ютерного картоукладання та підготовлено до друку карти Вінницької області „Деградація орних земель” та „Консервація земель”.

При розробці карт за технологією комп’ютерного картоукладання автором використані сучасні програмні продукти: Microsoft Word, Microsoft Excel, Mapinfo, AutoCAD, ArcView, Adobe Illustrator, CorelDraw, Photoshop, розроблена та апробована система технологічних прийомів, необхідних для створення карт в електронному вигляді та підготовки їх до видання.

Апробація результатів досліджень. Основні положення та результати дисертаційної роботи обговорювались на: VIII з’їзді Українського географічного товариства (Луцьк, 2000 р.); Міжнародній науково-практичній конференції „Регіональні проблеми розвитку АПК України: стан і перспективи вирішення” (Київ, 2000 р.); Всеукраїнській конференції з геоінформаційних технологій „Теорія, технологія, впровадження ГІС”, „ГІС-форум” (Київ, 2000 р.); Другій Міжнародній науково-практичній конференції „Кадастр, фотограмметрія, геоінформатика – сучасні технології і перспективи розвитку” (Львів-Краків, 2000 р.); щорічній науковій конференції студентів та аспірантів Київського університету імені Тараса Шевченка (Київ, 2004 р.); IX Міжнародній науково-технічній конференції „ГЕОФОРУМ-2006” (Львів, 2006 р.).

Публікації. Результати дисертаційних досліджень опубліковано в 8-и наукових працях, загальним обсягом 3,4 д. а. (6 статей – одноосібні); з них 4 – у фахових виданнях, затверджених ВАК України (2,1 д. а.).

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається з вступу, чотирьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Загальний обсяг – 202 сторінки комп’ютерного тексту. Основна частина дисертації вміщує 25 с. ілюстрацій (11 рисунків та 14 карт) та 4 с. таблиці. Список використаних джерел включає 194 найменувань (26 – картографічні матеріали). Додатки складають 17 сторінок тексту.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ

У розділі „МЕТОДОЛОГІЧНЕ ОБґРУНТУВАННЯ КАРТОГРАФІЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ передумов РОЗВИТКУ ФЕРМЕРСТВА” з’ясовано сутність фермерства як об’єкта картографічних досліджень, його місце в сучасній системі сільськогосподарського виробництва та землекористування, проаналізовані політичні та соціально-економічні передумови виникнення та сучасний стан фермерських господарств, проведений аналіз досвіду картографування сільського господарства, земельних ресурсів та землекористування в Україні.

Фермерські господарства виникли в результаті інтенсифікації сільськогосподарського виробництва та змін форм власності на землю як засіб праці. Вони є сільськогосподарськими підприємствами приватної форми власності і займаються виробленням, переробкою та реалізацією сільськогосподарської продукції. Фермерські господарства характеризуються різноманітною виробничою спеціалізацією, певним типом сільськогосподарських угідь, а також їх різним цільовим призначенням. Сучасні фермерські господарства є певними мікрорайонами – первинною ланкою в територіальній системі „сільське господарство”. Як сільськогосподарські підприємства приватної форми власності вони співіснують з державними, колективними та міжгосподарськими підприємствами й організаціями.

Розвиток фермерства спрямовується на досягнення таких взаємопов’язаних цілей: створення гармонійного фермерського середовища, що відповідає соціальним, економічним, психологічним та фізичним потребам населення і враховує існуючі політичні, соціально-економічні та інші умови; сприяння економічній активності населення та залучення інвестицій в земельні ресурси; поліпшення стану природного середовища та впровадження заходів з його охорони; підвищення цінності, та привабливості земель сільськогосподарського призначення; підвищення продуктивності сільськогосподарського виробництва.

В ході проведеного аналізу передумов виникнення фермерських господарств з’ясовано, що в Україні вони активно створювалися в перші роки проведення аграрної реформи (1991-1993 рр.), хоча домінувати приватний сектор почав лише з 1996 р. У 1997 році чисельність фермерських господарств досягла майже 36 тис. В наступний рік процес уповільнився, а в період 2000-2003 рр. пережив бурхливий розвиток, досягаючи максимального значення – 43 тис. господарств у 2003 р. В 2004-2005 рр. спостерігалося незначне зменшення загальної кількості господарств (рис. ).

 

Рис. 1. Фрагмент карти „Розвиток фермерства” (масштаб оригіналу 1:5  )

Треба відмітити, що темпи розвитку фермерства в територіальному аспекті суттєво відрізняються (постійне зростання кількості господарств з 2003 по 2006 рр. спостерігається у Волинській, Вінницькій, Одеській, Черкаській та Чернівецькій областях, тоді як постійне зменшення – в Донецькій, Запорізькій, Луганській, Івано-Франківській та Херсонській областях). За кількістю фермерських господарств на Україні зараз переважає Одеська область, тоді як за площею сільгоспугідь у користуванні фермерських господарств – Дніпропетровська. Дані свідчать також про постійне збільшення площі земель фермерських господарств (за останні 10 років площа сільгоспугідь, що припадає на одне господарство, зросла в 4 рази). Це вказує на укрупнення господарств, серед яких успішними є найбільш конкурентноспроможні, що є типовим для розвитку фермерства в світі. Причому для всіх фермерських господарств нашої країни спостерігається суттєве зростання обсягів виробництва сільськогосподарської продукції та спеціалізація в основному на виробництві основних сільськогосподарських культур і меншою мірою – продукції тваринництва. Разом з тим становище фермерів в Україні залишається скрутним, темпи зростання кількості фермерських господарств є вкрай низькими, що, серед інших причин, спричинено тим, що селяни надають перевагу „фіктивному” фермерству, оскільки економія від несплати податків перевищує перспективи отримати матеріальну допомогу від держави.

Аналіз картографування сільського господарства, земельних ресурсів та землекористування України проведено з метою оцінки можливостей використання створених картографічних творів в якості джерел для картографування фермерства. Аналіз досвіду картографування земельних ресурсів України відтворив розвиток тематичного земельно-ресурсного картографування та виявив прогалини, які вимагають подальшого дослідження. Землекористувачі сьогодні незадовільно забезпечені картографічними творами, недостатньо сучасних картографічних творів сільськогосподарської тематики, відсутні комплексні твори областей, адміністративних районів, сільськогосподарських підприємств. Враховуючи зміни, які відбуваються у сфері земельних відносин, створені раніше картографічні твори не відображають повною мірою реальної картини, яка склалася в сфері використання земель.

У розділі „теоретико-МЕТОДиЧНІ ОСНОВИ СТВОРЕННЯ КАРТОГРАФІЧНИХ ТВОРІВ фермерСЬКОЇ ТЕМАТИКИ” висвітлено методологічні основи картографічного забезпечення фермерського землекористування, обґрунтовано картографічне забезпечення передумов розвитку фермерства і концепцію атласу розвитку фермерства (сформульовано основні вимоги до його змісту, особливості та принципи створення, визначено структуру, проаналізовано специфіку створення карт земельних ресурсів в такому творі).

Фермерське землекористування визначено як інституція для реалізації ініціативи громадян щодо виробництва товарної сільськогосподарської продукції, її переробки та реалізації на ринку, а також для забезпечення раціонального використання і охорони відповідних земель.

Фермерське землекористування як специфічний різновид землекористування є цілісною системою в складі системи вищого рангу (сільське господарство) та цілісній системі „Суспільство – природа”. Успішне функціонування таких систем може здійснюватися за наявності комплексу умов та засобів, серед яких важливе місце належить науково-методичному забезпеченню, зокрема картографічному (рис. ).

Рис. 2. Структурно-графічна модель забезпечення фермерського землекористування

Картографічне забезпечення фермерського землекористування може здійснюватися на основі розробки картографічних творів, таких як: окремі карти, плани, картосхеми, серії карт (розділи в атласах) та атласи (рис. ).

Постановка та розгляд питання про картографічне забезпечення розвитку фермерства вимагає відповідного термінологічного обґрунтування. Тому автором введене поняття „картографічний твір для розвитку фермерства”. Це поняття визначається як просторово-часова, наочна, образно-знакова модель реальної дійсності, яка призначена для забезпечення пізнавальних потреб населення щодо розвитку власної діяльності з використання земельних ресурсів, вибору спеціалізації господарювання на землі, організації робіт з використання землі, управління в сільському господарстві.

Карти для розвитку фермерства доцільно класифікувати за такими ознаками: масштабом (великомасштабні карти, середньомасштабні та дрібномасштабні); територіальним охопленням (великого регіону чи країни, області, району, сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, підсобного господарства тощо); рівнем синтезу змісту (аналітичні, комплексні, синтетичні);

Рис. 3. Картографічне забезпечення передумов розвитку фермерства

практичним спрямуванням (інвентаризаційні, прогнозні, рекомендаційні, проблемні, оцінні); методом виготовлення (рукописні, поліграфічно видані, комп’ютерні, електронні, мультимедійні); видом використання (стінні, настільні, складані, текстові, WEB-карти); змістом (1-відображають об’єкт картографування – фермерське господарство; 2-містять інформацію про суб’єкт фермерства; 3-показують взаємозв’язок між суб’єктом та об’єктом фермерського господарювання); широтою охоплення теми (оглядові, галузеві, інші види); призначенням (науково-довідкові, практичного спрямування, рекламні); категорією користувачів (фермери, управлінці, науковці тощо); типом фермерської діяльності (карти різних видів сільськогосподарської діяльності); мовою видання (національною, іншомовною, декількома мовами).

Найбільш повне розкриття проблеми пошуку шляхів розвитку фермерства досягається завдяки створенню комплексних картографічних творів фермерської тематики, яким є атлас розвитку фермерства.

Атлас розвитку фермерства визначено як комплексний твір, в якому зібрані карти сільськогосподарської тематики, виконані за єдиною програмою та призначенням, доповнений інформацією, яка сприяє створенню та розвитку фермерських господарств. Це науково-довідковий, галузевий атлас сільськогосподарської тематики, створений на основі зведення і узагальнення сучасних наукових знань, спрямований на практичне застосування, доступний широкому колу користувачів, який містить найсучасніші дані, потрібні для забезпечення ведення фермерської діяльності. Атлас є середньомасштабним, обласним за територіальним охопленням, за практичним спрямуванням – інвентаризаційним та оцінним; поліграфічно виданим, настільним; за форматом – середнього розміру; за змістом – взаємозв’язків об’єктів та суб’єктів фермерства; оглядовим, розрахованим на потреби широкого кола користувачів, для використання при веденні різних видів сільськогосподарської діяльності; виданим національною мовою.

В основі розробки атласу поєднано підходи до земельно-ресурсного та сільськогосподарського картографування. При формуванні його змісту збережені традиції комплексного атласного картографування, розглянуті в працях радянських та українських вчених.

Використання системного аналізу та структурно-графічного моделювання надали змогу впорядкувати уявлення про умови та фактори розвитку фермерських господарств, об’єкт дослідження та визначити напрями картографування. Відповідно до створеної графічної моделі (рис. ) розроблено структуру, зміст атласу, визначено тематику його карт (табл. ). Основними принципами, закладеними в створену модель, є задоволення потреб сучасних землекористувачів та відповідність вимогам до комплексних картографічних творів. При побудові атласу збережений сучасний підхід до формування структури тематичного атласу, який полягає у виділенні умов та факторів розвитку господарської діяльності окремим розділом. Для наслідування тенденцій розвитку сучасної науки в галузі сільськогосподарської картографії виділений окремо екологічний підхід до вирішення проблем раціонального землекористування. Основними розділами атласу фермера є: вступ, природні умови та фактори розвитку фермерства, загальна характеристика фермерського господарювання, діяльність фермерських господарств, організація фермерського господарювання, екологічні умови розвитку фермерства.

При розгляді процесу картографування розвитку фермерства як напряму картографування особливого значення надавалося методологічним аспектам створення карт земельних ресурсів та землекористування в атласі розвитку фермерства. Специфіка картографування земельних ресурсів в такому комплексному творі сільськогосподарської тематики, як атлас розвитку фермерства, обумовлена особливостями сільськогосподарського виробництва, а також подвійною сутністю земельних ресурсів як предмета та засобу праці. При такому картографуванні важливо відобразити специфіку ведення сільського господарства, яка полягає у наявності різних форм власності на землю, а також характером використання землі.

Спираючись на досвід створення карт земельно-ресурсної тематики, вирішено, що при картографуванні земельних ресурсів в атласі розвитку фермерства повинні знайти відображення такі теми: сільськогосподарські землі, ґрунти, землекористування, цільове використання земель, а також заходи з охорони земель та їх відновлення. Не менш важливими є такі теми, як грошова оцінка земель, деградація земель та їх консервація.

У розділі 3 „ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІ РОЗРОБКИ „АТЛАСУ ФЕРМЕРА. ВІННИЦЬКА ОБЛАСТЬ” ТА КАРТ ДЕГРАДОВАНИХ ЗЕМЕЛЬ І ЇХ КОНСЕРВАЦІЇ” здійснено практичну апробацію окремих теоретико-методологічних положень проведеного дослідження в пілотній версії атласу фермера та проведено картографування деградованих земель і їх консервації.

„Атлас фермера. Вінницька область” був розроблений як комплексний сільськогосподарський твір, з метою його створення як навчально-методичного посібника для вузів країни, центрів навчання та підтримки сільгоспвиробника. Атлас є проектом картографічного забезпечення ведення сільськогосподарського виробництва і, особливо, фермерського господарства, і відображає природні умови розвитку

Рис. 4. Графічна модель структури атласу розвитку фермерства

фермерських господарств регіону. Створений твір сприятиме вдосконаленню системи прийняття управлінських рішень, спрямованих на реалізацію сталого розвитку економіки держави, зокрема сільського господарства, впровадження технологій точного землеробства, підвищення продуктивності сільськогосподарського виробництва тощо.

Враховуючи призначення атласу, розміри та конфігурацію території, тематичний зміст та формат аркушів, доступний за вартістю видання та можливостями його друку, обраний такий масштабний ряд карт: 1:750 , 1:1  , 1:1  та 1:2  .

Вважаючи економічну окупність витрат на складання атласу фермера, завдання проекту, в рамках якого він створювався, структура його значно спрощена. Атлас представлений у вигляді першої частини „Природні умови розвитку фермерського господарства” та складається з таких розділів: вступна частина, земельні ресурси та ґрунти, гідрогеологічне обстеження, агрокліматичні, біокліматичні, біологічні умови та шкідники сільськогосподарських культур, природно-енергетичні ресурси.

В ході виконаного дослідження проаналізовано агроресурсні особливості Вінницької області та основні характеристики її АПК, що дало можливість зробити висновки про придатність природних та соціально-економічних умов для розвитку сільського господарства і, особливо, фермерських господарств, які загалом визначені як сприятливі.

Серед окремого напряму при вивченні земельних ресурсів в атласі фермера виділено питання картографування деградованих земель та їх консервації. Консервація земель здійснюється при неможливості найближчим часом відновити родючість ґрунтів деградованих сільськогосподарських угідь, земель, забруднених хімічними та радіоактивними речовинами понад норму допустимої концентрації, а також карантинними шкідниками й хворобами рослин. Консервація земель здійснюється шляхом припинення їх господарського використання на визначений термін (реабілітація) та трансформації їх в сіножаті, пасовища (залуження), ліс (заліснення), або на регенерацію. На землекористувачів, таких як фермери, поширюється порядок проведення консервації, тому в атласі спроектовано відображення цієї теми для планування видів та строків проведення сільськогосподарських робіт.

Створені карти деградації орних земель Вінницької області та їх консервації є новими, оскільки цей напрям картографування на територію області раніше не виконувався. На карті „Деградація орних земель” області, створеній в масштабі 1:1  (рис. ), досліджено розподіл деградованих орних земель за видами деградації по адміністративних районах. Для аналізу територіальних особливостей явища по адміністративних районах області визначений показник – „деградованість орних земель” (як відношення сумарної величини основних видів деградації до загальної площі району). Способом картодіаграми показано загальну площу деградованих орних земель у гектарах по районах за видами деградації.

На карті „Консервація земель” області (масштабу 1:1  ) відображено консервацію деградованих та малородючих ґрунтів ріллі у відсотках від площі орних земель по природно-сільськогосподарських районах способом картограми (рис. ).

Рис. 5. Зменшене зображення карти деградації орних земель

Вінницької області з легендою та діаграмою

Способом картодіаграм показано загальну площу ґрунтів орних земель, які підлягають консервації у тисячах гектарів з поділом за видами консервації – реабілітацією та трансформацією.

Подальші дослідження передбачають створення карт, які відображатимуть залежність показника консервації від ступеня господарського освоєння земель, навантаження на землю внаслідок її сільськогосподарського використання, що призведе до деградації ґрунтів і неможливості їх використання. Доцільно показати

Рис. 6. Зменшене зображення карти консервації земель

Вінницької області з легендою та діаграмами

також картину часової зміни показників консервації – збільшення площі земель, непридатних для сільськогосподарського використання, під впливом збільшення навантаження на землі, нераціонального їх використання. Актуальною є карта прогнозу майбутньої величини консервації земель при нинішньому рівні сільськогосподарського використання земель. Ця інформація буде цікавою для фермера щодо придбання та використання ним земельної ділянки, а також для інших господарів стосовно наслідків їх діяльності.

У розділі 4 „ОСОБЛИВОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ГІС-ТЕХНОЛОГІЙ У КАРТОГРАФІЧНОМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННІ РОЗВИТКУ ФЕРМЕРСТВА” розглянуто можливості використання ГІС у сільськогосподарському картографуванні та описано апробовану методику створення і підготовки до видання „Атласу фермера. Вінницька область” з використанням ГІС-технологій.

Серед основних напрямів геоінформаційного картографування у сільськогосподарському картографуванні виділено такі: картографування територіально-організаційної структури сільського господарства і створення єдиної геопросторової бази даних для автоматизованого складання карт; геоінформаційне картографування земельних, гідрогеологічних, агрокліматичних, геоботанічних, природно-енергетичних та інших умов і ресурсів; геоінформаційне картографування процесів вивчення та впорядкування землекористування; геоінформаційне моделювання сільського господарства; геоінформаційне картографування заходів з охорони земель та екологічних аспектів сільського господарства. При розгляді питання геоінформаційного картографування земельних ресурсів з’ясовано, що ГІС-технології матимуть широке застосування для оцінки земель, раціонального планування, управління землекористуванням, ведення державного земельного кадастру та моніторингу земель.

Застосування сучасних геоінформаційних технологій при розробці та створенні карт „Атласу фермера. Вінницька область” дало змогу опрацювати велику кількість різнопланової інформації стосовно земельних ресурсів, агрокліматичних, біокліматичних, біологічних умов тощо, вирішити технічні питання картографування. При створенні застосовано комп’ютерну технологію створення карт, запропоновану учасниками проекту Українського відділення Міжнародного центру наукової культури „Всесвітня лабораторія”, а також технологію підготовки карт до видання, впроваджену „Інститутом передових технологій”.

Використання ГІС-технологій при підготовці карт атласу дозволило оптимізувати картоукладальні роботи, зберегти напрацьований матеріал в електронному вигляді з метою його швидкого оновлення та подальшого використання, розширити можливості картографічного дизайну.

Шляхами подальшого розвитку у використанні ГІС-технологій при створенні картографічних творів фермерської тематики можуть бути такі: вдосконалення методики комп’ютерного картоскладання; вивчення особливостей, недоліків та переваг різних програмних комплексів, їх нових версій; формування баз та банків даних для картографування фермерських господарств; створення інтерактивних електронних версій картографічних творів фермерського напряму; більш широке впровадження ГІС в процес картографування фермерських господарств завдяки використанню можливостей мережі Internet.

ВИСНОВКИ

Вирішення задач сталого розвитку сільськогосподарського виробництва в Україні в ринкових умовах об’єктивно потребує розв’язання проблем розвитку фермерства. Розробка проектів організації територій фермерських землекористувань викликана необхідністю в збереженні, раціональному використанні та охороні земель, а також в стійкому поступовому зростанні сільськогосподарського виробництва та покращенні економіки держави в цілому. Картографування фермерської тематики в широкому розумінні це напрям, який сприяє покращенню використання природного потенціалу землі, води, клімату, рослинності за рахунок оптимального та раціонального використання ресурсів, забезпечення проведення земельної реформи.

Потреби сільськогосподарського виробництва в картографічних матеріалах, різнобічні вимоги спеціалістів до змістової частини карт, темпів і якості картографічного забезпечення, викликали необхідність створення спеціалізованих картографічних творів – атласів розвитку фермерства. Їх створення спрямоване на реалізацію сталого розвитку економіки держави, впровадження технологій точного землеробства, підвищення продуктивності сільськогосподарського виробництва тощо та сприяє успішному розвитку фермерства завдяки застосуванням сучасних досягнень географічної та картографічної наук.

У відповідності до поставленої мети, в дисертаційній роботі розроблено науково-методичні основи картографічного забезпечення передумов розвитку фермерства та виконано експериментальні розробки деяких картографічних творів, які дозволили визначити методичні аспекти картографічного забезпечення розвитку фермерства на Україні. Основні наукові та практичні результати досліджень є такими:

Фермерство – новий і перспективний напрям у розвитку сільськогосподарського виробництва та землекористування. Фермерське землекористування дає можливість реалізувати ініціативу громадян щодо виробництва товарної сільськогосподарської продукції, її переробки та реалізації на ринку. Воно має на меті сприяти розвитку сільського господарства за умови раціонального використання і охорони земель фермерських господарств. В силу об’єктивних причин (відсутність чіткої політики розвитку фермерства, декларативність програм підтримки фермерського руху, недостатня інформованість селян щодо можливостей розвитку їх господарств, недостатня забезпеченість засобами виробництва) фермерські господарства в нашій країні не змогли ще повністю розкрити своїх потенційних можливостей, зумовлених фактором приватної власності та повною самостійністю у вирішенні всіх питань господарської діяльності. Останнім часом інтерес до фермерів з боку держави зростає. Незважаючи на труднощі, кількість фермерських господарств повільно збільшується, а площа зростає. Тому, враховуючи зміни, які відбуваються в суспільстві, економіці та політиці держави, можна говорити про поступальний розвиток фермерського руху.

Картографування фермерства є методом дослідження спеціалізованих підсистем, що складають систему такого інтегрального комплексу, як сільське господарство, або способом вивчення його структури та територіальної диференціації. Таке картографування визначено як галузевий тематичний вид картографування, при якому увага зосереджується на такому елементі геосистеми, як земельні ресурси (в якості об’єкта прикладання праці людини) та враховується системний вплив на нього. Особливості використання земельних ресурсів впливають на формування фермерського господарства конкретного типу, визначають його призначення в залежності від якості цих ресурсів, а також наявності та характеру поєднання інших ресурсів на території господарювання.

Аналіз історичного досвіду сільськогосподарського та земельно-ресурсного картографування України дозволив простежити просторово-часові зміни в картографуванні та окреслити теми, які вимагають подальшого дослідження: розробка теоретичних питань комплексного картографування земельних ресурсів та землекористування на системній основі; стандартизація способів відображення, засобів оформлення для автоматизованого картоукладання творів земельно-ресурсної тематики з використанням новітніх комп’ютерних технологій; стандартизація та уніфікація географічних основ для створення карт земельних ресурсів; картографічне забезпечення реформ, пов’язаних зі зміною власності на землю, шляхом створення нових видів картографічних творів – карт та атласів для розвитку фермерства, а також інших землекористувачів.

Картографування фермерського землекористування як різновиду системи землекористування є збагаченим за змістом та інформаційним наповненням тематичним сільськогосподарським картографуванням. Основними в картографічних дослідженнях фермерського землекористування визначені комплексне картографування та системний підхід до об’єкта картографування як новий ступінь його розвитку. Картографічне забезпечення фермерського землекористування здійснюється на основі розробки окремих карт, планів, картосхем, серій карт (розділів в атласах) або атласів.

Розроблена графічна модель структури атласу розвитку фермерства допомагає визначити зміст такого твору. В основі проектування атласу поєднано підходи до земельно-ресурсного та сільськогосподарського картографування. Зміст карт атласу визначився потребами його користувачів та основними вимогами до сучасних комплексних картографічних творів. При його формуванні збережені традиції комплексного атласного картографування.

Специфіка картографування земельних ресурсів у комплексному творі сільськогосподарської тематики – атласі розвитку фермерства – обумовлена особливостями сільськогосподарського виробництва, а також подвійною сутністю земельних ресурсів як предмету та засобу праці. При такому картографуванні важливо відобразити специфіку ведення сільського господарства, яка полягає у наявності різних форм власності на землю, а також характером використання землі.

Картографування деградованих земель ускладнено неоднозначністю сучасних поглядів на проблему оцінки деградації ґрунтів. Створені карти деградації орних земель Вінницької області та їх консервації є новими картами, оскільки цей напрям картографування на територію області раніше не розглядався. Картографування земель, які підлягають консервації, необхідне для виявлення територіального розподілу ступеня деградації ґрунтів внаслідок діяльності людини чи несприятливих природних факторів. Виявлення територіальних особливостей поширення певних видів деградації допоможе проведенню заходів з охорони земель, а також визначенню шляхів відновлення порушених ділянок, покращення їх стану та родючості.

Технології геоінформаційного картографування повинні застосовуватися в сільському господарстві для управління в галузі, оптимізації діяльності сільськогосподарського виробництва, оцінки стану та перспектив розвитку галузі; для створення бази знань, її оновлення, зберігання, аналізу й отримання нових даних; розробки технологій точного землеробства, формування агрономічних рішень за рахунок впровадження екологічно збалансованих систем землеробства. При розгляді питання геоінформаційного картографування земельних ресурсів з’ясовано, що ГІС-технології матимуть широке застосування для оцінки земель, раціонального планування, управління землекористуванням, ведення державного земельного кадастру та моніторингу земель.

Застосування ГІС-технологій під час розробки та виготовлення „Атласу фермера. Вінницька область” апробувало методику комп’ютерної технології видання картографічних творів із використанням можливостей ГІС, надало певні вагомі переваги в порівнянні з традиційними технологіями картоукладання. Експериментальні розробки зі створення атласу підтверджують ефективність застосування геоінформаційних технологій при укладанні картографічних творів та підготовці їх до видання.

сПИСОК ПублікаціЙ за темою дисертації

опублікованих в фахових виданнях

Кулик В.Б., Лепетюк Б.Д. Методологічні аспекти геоінформаційного картографування // Вісник геодезії та картографії. – 2000. – №2. – С. . (Автором проаналізовані особливості та витоки геоінформаційного картографування, обґрунтовано питання геоінформаційного тематичного картографування та його системності, 0,4 д. а.).

Кулик В.Б. Розвиток картографування земельних ресурсів України // Вісник геодезії та картографії. – 2004. – №4(35). – С. .

Кулик В.Б. Теоретико-методичні основи створення картографічних творів для забезпечення розвитку фермерських господарств // Картографія та вища школа: Зб. наук. пр. – К.: Інститут передових технологій, 2005. – Вип. 10. – С. .

Кулик В.Б. Картографічний аналіз передумов розвитку фермерства // Вісник геодезії та картографії. – 2006. – №1(40). – С. .

опублікованих в інших виданнях

Кулик В. Особливості використання ГІС-технологій у сільськогосподарському картографуванні // Сучасні досягн. геодез. науки та вир-ва: Зб. наук. пр. – Л.: Вид-во Нац. ун-ту „Львівська політехніка”, 2006. – Вип. I (11). – С. .

Дрич С.К., Кулик В.Б., Куренков В.О. Досвід створення комплексного регіонального атласу сільгоспвиробника за допомогою ArcView 3.1. // ГІС-форум. – К., 2000. – С. . (Автором описана методика оформлення карт атласу, 0,1 д. а.).

Кулик В.Б. Картографування землекористування в інтересах розвитку фермерських господарств // Регіональні проблеми розвитку агропромислового комплексу України: стан і перспективи вирішення: Матер. Міжн. наук.-практ. конфер. – К.: Знання, 2000. – С. 178-179.

Кулик В.Б. Підходи до картографічного забезпечення розвитку фермерства // Україна та глобальні процеси: географічний вимір: Зб. наук. пр. – Київ-Луцьк: Ред.-вид. відд. „Вежа” Волин. держ. ун-ту ім. Лесі Українки, 2000. – Т. . – С. .

АНОТАЦІЯ

Кулик В.Б. Картографічне забезпечення передумов розвитку фермерства (на прикладі Вінницької області). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата географічних наук за спеціальністю 11.00.12 – географічна картографія. – Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Київ, 2007.

Дисертація присвячена питанням розробки науково-методичних основ картографічного забезпечення передумов розвитку фермерства. В ході виконаного дослідження проведений аналіз досвіду картографування сільського господарства, земельних ресурсів та землекористування в Україні, визначено сутність понять, пов’язаних з картографічним забезпеченням передумов розвитку фермерства, запропоновано поняття „картографічний твір для розвитку фермерства”. Обґрунтовано методичні основи формування змісту атласу розвитку фермерства, розроблено графічну модель структури атласу. Визначено принципи створення атласу та сформульовано вимоги до нього. Обґрунтовано застосування ГІС-технологій у картографічному забезпеченні розвитку фермерства. У процесі експериментальних розробок апробовано методику розробки, складання та підготовки до видання „Атласу фермера. Вінницька область” та карт деградованих земель і їх консервації з використанням ГІС-технологій.

Ключові слова: картографічне забезпечення передумов розвитку фермерства, атлас розвитку фермерства, структура та зміст атласу, картографування деградованих земель та їх консервації, ГІС-технології.

Аннотация

Кулик В.Б. Картографическое обеспечение предпосылок развития фермерства (на примере Винницкой области). – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата географических наук по специальности 11.00.12 – географическая картография. – Киевский национальный университет имени Тараса Шевченко, Киев, 2007.

Диссертация посвящена вопросам разработки научно-методических основ картографического обеспечения предпосылок развития фермерства. В ходе проведенного исследования определены: сущность фермерства как объекта картографических исследований, его место в современной системе сельскохозяйственного производства и землепользования. Картографирование фермерства рассмотрено как отраслевой тематический вид картографирования, при котором акцентируются земельные ресурсы как объект человеческой деятельности, и учитывается системное влияние на них.

Проанализированы политические и социально-экономические предпосылки возникновения фермерских хозяйств, их современное состояние в Украине. Изучен опыт картографирования сельского хозяйства, земельных ресурсов и землепользования в Украине.

Представлена структурно-графическая модель обеспечения фермерского землепользования в системе “Общество-природа”. В работе введено понятие “картографическое произведение для развития фермерства”. Представлена классификация карт для развития фермерства. Обоснованы методические основы формирования содержания атласа развития фермерства. Определены принципы создания атласа и сформулированы требования к нему. Разработана графическая модель структуры атласа развития фермерства. В основе розработки атласа объединены подходы земельно-ресурсного и сельскохозяйственного картографирования. Содержание карт атласа определилось потребностями его пользователей и основными требованиями к современным комплексным картографическим произведениям. Сохранены традиции комплексного атласного картографирования.

Изучена специфика картографирования земельных ресурсов в атласе фермера. В ходе исследования изучены агроресурсные особенности Винницкой области и основные характеристики ее агропромышленного комплекса. Отдельным направлением в изучении земельных ресурсов выделено картографирование деградированных земель и их консервации. Созданы карты деградированности пахотных земель и консервации земель Винницкой области.

В работе выделены направления геоинформационного картографирования в сельскохозяйственном картографировании и обосновано использование ГИС-технологий в картографическом обеспечении развития фермерства. В ходе экспериментальных исследований апробирована методика разработки, составления и подготовки к изданию “Атласа фермера. Винницкая область” с использованием ГИС-технологий. Определены перспективные направления использования ГИС-технологий при создании картографических произведений фермерского направления.

Ключевые слова: картографическое обеспечение предпосылок развития фермерства, атлас развития фермерства, структура и содержание атласа, земельные ресурсы, картографирование деградированных земель и их консервации, ГИС-технологии.

ANNOTATION

V.B. Kulik. Cartographical maintenance of preconditions of development of farming (by the example of Vinnitsa region). – The manuscript.

The dissertation for candidate science degree in Geography speciality 11.00.12. – The geographical cartography. – The Taras Shevchenko National University of Kyiv, Kyiv, 2007.

The dissertation is devoted to questions of development of scientific-methodical bases of cartographical maintenance of preconditions of development of farming. During the carried out research the analysis of experience of mapping of an agriculture, land resources and land tenure in Ukraine is carried out, the essence of the concepts connected to cartographical maintenance of farming is determined, concepts "Cartographical product for development of farming" are offered. Theoretical and methodical features of creation of the atlas of development of farming are analyzed. Principles of creation of the atlas are determined and requirements to it are formulated. The structure and the contents of the atlas is proved. Features and opportunities of application of GIS-technologies in cartographical maintenance of development of farming are determined. As a result of experimental researches the technique of development, creation and preparation for the edition "The atlas of the farmer. Vinnitsa region" and maps of the lands of degradation and their preservation is approved with use of GIS-technologies.

Key words: Cartographical maintenance of preconditions of development farming, the atlas of development of farming, structure and the contents of the atlas, mapping the lands of degradation and their preservation, GIS-technologies.

Підписано до друку 09.08.2007. Формат 60x90/16.

Папір офсетний. Друк різографічний.

Умовн. друк. арк. 0,9. Тираж 100 прим. Зам. №753.

Віддруковано поліграфічним центром

Українського ДАГП.

03150 м. Київ, вул. Червоноармійська, 69






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ІНСТИТУТ БАНКРУТСТВА В СИСТЕМІ ДЕРЖАВНОГО РЕГУЛЮВАННЯ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ - Автореферат - 31 Стр.
ОПТИМАЛЬНЕ КЕРУВАННЯ ПРОЦЕСОМ БУРІННЯ НАФТОВИХ І ГАЗОВИХ СВЕРДЛОВИН З ДИСКРЕТНО-НЕПЕРЕРВНОЮ ЗМІНОЮ КЕРУВАЛЬНИХ ДІЙ - Автореферат - 27 Стр.
АВТОМАТИЗОВАНЕ УПРАВЛІННЯ СКЛАДНИМИ ОБ’ЄКТАМИ ЗА УМОВ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ НА ОСНОВІ ГІБРИДНИХ ІМІТАЦІЙНИХ МОДЕЛЕЙ - Автореферат - 26 Стр.
КОМПЛЕКСНА КОРИГУЮЧА ТЕРАПІЯ ХВОРИХ НА АТОПІЧНИЙ ДЕРМАТИТ НЕМОВЛЯТ І ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ З УРАХУВАННЯМ ЗМІН ІМУННОГО СТАТУСУ ТА СИСТЕМИ ЛІПОПЕРОКСИДАЦІЇ - Автореферат - 29 Стр.
РОЗРОБКА ТЕХНОЛОГІЇ ДИФЕРЕНЦІЙОВАНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ З ГАРАНТОВАНИМ СЕРВІСОМ НА БАЗІ ОБЛАДНАННЯ FRAME RELAY - Автореферат - 25 Стр.
УКРАЇНСЬКА НАРОДНА БАЛАДА: естетичний аспект - Автореферат - 30 Стр.
ВЗАЄМОДІЯ РЕГУЛЯТОРНИХ ГЕНІВ БІОСИНТЕЗУ РИБОФЛАВІНУ І КОНСТРУЮВАННЯ ШТАМІВ-НАДСИНТЕТИКІВ ЦЬОГО ВІТАМІНУ У ДРІЖДЖІВ PICHIA GUILLIERMONDII - Автореферат - 34 Стр.