У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Національна академія Державної прикордонної служби України

імені Богдана Хмельницького

Мацишин Микола Олексійович

УДК 37.01: 355.233 (477)

ПЕДАГОГІЧНА ТЕХНОЛОГІЯ

ПРОФЕСІЙНОГО СТАНОВЛЕННЯ МАЙБУТНІХ ОФІЦЕРІВ

ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

Спеціальність 13.00.04 – “Теорія і методика професійної освіти

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогічних наук

Хмельницький – 2007

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Національній академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, Державна прикордонна служба України.

Науковий керівник доктор педагогічних наук, професор

ГРЯЗНОВ Ігор Олександрович,

Національна академія Державної прикордонної

служби України імені Богдана Хмельницького,

начальник докторантури.

Офіційні опоненти:

доктор педагогічних наук, професор КУРЛЯНД Зінаїда Наумівна, Південноукраїнський Державний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського, кафедра педагогіки, завідувач кафедри;

кандидат педагогічних наук ДІДЕНКО Олександр Васильович, Національна академія Державної прикордонноїслужби України імені Богдана Хмельницького, заступник начальника факультету.

Провідна установа Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, Міністерство освіти і науки України, кафедра педагогічної майстерності та освітніх технологій, м. Тернопіль.

Захист відбудеться 25 ” квітня 2007 року о 10 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К .705.03 Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, за адресою: 29003, м. Хмельницький, вул. Шевченка, 46.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького (29003, м. Хмельницький, вул. Шевченка, 46).

Автореферат розісланий 25 ” квітня 2007 2007 року.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат педагогічних наук,

доцент Ю. І. Сердюк

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. В умовах подальшого розвитку всіх складових національної освіти змінюється і система підготовки майбутніх офіцерів Державної прикордонної служби України (ДПСУ). Закони України “Про Збройні Сили України”, “Про Державну прикордонну службу України”, Воєнна доктрина України, Стратегія національної безпеки України, Концепція розвитку Державної прикордонної служби України на період до 2015 року визначають завдання впровадження у процес підготовки офіцерських кадрів сучасних педагогічних технологій, основна мета яких полягає в цілеспрямованому та ефективному формуванні у майбутніх офіцерів високих професійних якостей, необхідних для надійного захисту інтересів Батьківщини.

У сучасних умовах професійна підготовка курсантів вищого військового навчального закладу (ВВНЗ) є предметом багатьох досліджень. У своїх працях, зокрема О. В. Барабанщиков, Д. В. Іщенко, В. О. Балашов, Л. В. Боровик, О. А. Вальчук, М. А. Вознюк, П. М. Городов, В. П. Давидов, О. В. Діденко, В. Г. Кельбя, І. А. Новак, Д. В. Таушан, В. А. Чернявський та інші розглядають професійну підготовку під час навчально-виховного процесу. Науковці О. Д. Сафін, Є. М. Потапчук, В. П. Іванов, І. В. Каськов, О. П. Макарович, С. М. Морозов, С. Т. Полторак, В. С. Полюк, І. О. Томків, О. В. Торічний та інші обґрунтовують сучасні вимоги до професійної підготовки офіцерського складу. У військовій педагогіці в роботах О. П. Багаса, М. М. Видиша, В. П. Давидова, В. І. Зеленого, І. М. Когана, С. В. Середенка проаналізовано шляхи вдосконалення процесів навчання та виховання курсантів у ВВНЗ, розкрито питання моральної та правової відповідальності майбутніх офіцерів, їх свідомості та дисципліни. Дослідженню сутності професійного становлення курсантів присвячено роботи І. В. Біочинського, В. В. Бондара, В. П. Гаврищука, М. М. Попова, С. А. Федоренка, В. М. Шатух та ін.

Аналіз професійної підготовки офіцерів-прикордонників у ВВНЗ свідчить, що в ній не в повній мірі враховуються актуалізація переконаності курсантів у правильності вибору професії, розвиток творчого мислення, прагнення до постійного самовдосконалення. У цій ситуації особливо актуальною стає проблема розробки механізму успішного професійного становлення майбутнього офіцера-прикордонника. Її актуальність визначається також і тим, що професійна підготовка є одним з етапів професійного становлення офіцера, на якому інтенсивно формуються професійні знання, уміння і навички, професійно важливі якості, розвивається позитивне ставлення до професії прикордонника.

Необхідність дослідження проблеми зумовлена низкою протиріч у процесі професійного становлення майбутнього офіцера-прикордонника: між вимогами професійної діяльності майбутнього фахівця і наявним рівнем сформованості оперативно-службових умінь у курсантів; між потенційними можливостями професійної підготовки офіцерів у ВВНЗ і їх недостатньою реалізацією; між необхідністю підвищення рівня сформованості професійних умінь у майбутніх офіцерів-прикордонників і відсутністю ефективного навчально-методичного забезпечення цього процесу тощо.

Отже, актуальність даної проблеми, наявні суперечності, її практичне значення і недостатнє вивчення визначили вибір теми дослідження: “Педагогічна технологія професійного становлення майбутніх офіцерів Державної прикордонної служби України”.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано відповідно до плану перспективного проведення наукових досліджень у ДПСУ та в рамках НДР № 207 – А за темою “Комплексна цільова програма професійного становлення майбутніх офіцерів Державної прикордонної служби України”. Тему дисертації затверджено вченою радою Національної академії Державної прикордонної служби України (протокол № 9 від 28 квітня 2006 року) та узгоджено у Раді з координації наукових досліджень в галузі педагогіки та психології в Україні (протокол № 7 від 26 вересня 2006 року).

Обєктом дослідження є процес професійного становлення курсантів-прикордонників у вищому військовому навчальному закладі.

Предмет дослідження: педагогічна технологія професійного становлення майбутніх офіцерів в умовах Національної академії Державної прикордонної служби України.

Мета дослідження: теоретично обґрунтувати й експериментально перевірити педагогічну технологію професійного становлення майбутніх офіцерів-прикордонників.

Гіпотеза дослідження. Рівень професійного становлення майбутніх офіцерів-прикордонників значно зросте за умови розробки та впровадження в практику професійної підготовки науково обґрунтованої технології професійного становлення, що передбачає: професійну спрямованість навчання; активність курсантів у процесі професійного становлення; моделювання професійної діяльності через створення професійно значущих ситуацій.

Відповідно до мети й гіпотези визначено основні завдання дослідження:

1. На основі аналізу наукової літератури з’ясувати сутність поняття професійне становлення майбутніх офіцерів-прикордонників.

2. Виявити особливості професійного становлення курсантів Національної академії Державної прикордонної служби України.

3. Визначити основні критерії, показники та рівні професійного становлення курсантів.

4. Теоретично обґрунтувати та експериментально перевірити педагогічну технологію професійного становлення майбутніх офіцерів ДПСУ.

Теоретично-методологічною основою дослідження є: багатовимірний підхід до аналізу педагогічної реальності, який розглядається в аксіологічних та онтологічних аспектах; ідеї і концепції сучасної науки про сутність навчально-виховного процесу як специфічної форми суспільної діяльності; загальнофілософські та соціально-педагогічні положення теорії особистості; положення вітчизняної військово-педагогічної і психологічної науки про вимоги до рівня професійних якостей майбутніх офіцерів-прикордонників.

Теоретичну основу дослідження становлять висновки та положення: удосконалення професійної підготовки майбутніх фахівців (С. У. Гончаренко, А. К. Маркова, З. Н. Курлянд, М. І. Нещадим та ін.); авторських організаційно-методичних систем (В. П. Безпалько, Г. І. Саранцева та ін.). На логіку проведеного дослідження істотно вплинули фундаментальні роботи у сферах: комплексного вивчення технології професійного навчання і виховання – С. І. Архангельського, М. В. Кларина, Г. К. Селевко, С. О. Сисоєвої, Л. В. Романюк й ін.; досліджень особливостей професійного становлення фахівців – Є. О. Клімова, Т. В. Кудрявцева, А. К. Маркової та ін.; професійного самовизначення молоді – М. М. Чистякова, І. В. Каськова, Н. Е. Касаткіної; військової педагогіки  О. В. Барабанщикова, А. В. Галімова, І. О. Грязнова, Б. М. Олексієнка, В. В. Ягупова, Г. Д. Темка.

Для розв’язання поставлених завдань і перевірки гіпотези було використано такі методи дослідження:

теоретичні: порівняльний аналіз філософської, історичної, соціологічної, психолого-педагогічної літератури для розкриття сутності та особливостей процесу професійного становлення майбутніх офіцерів-прикордонників; вивчення та аналіз результатів сучасних вітчизняних досліджень з метою виявлення сучасного стану досліджуваної проблеми та можливостей вищої освіти у її вирішенні; теоретичне моделювання використано для обґрунтування педагогічної технології професійного становлення майбутніх офіцерів ДПСУ;

емпіричні: аналіз педагогічного процесу (спостереження, анкетування, бесіда, ранжування) для визначення комплексу знань, умінь та особистісних якостей, які забезпечують ефективність процесу професійного становлення майбутніх офіцерів ДПСУ; констатувальний експеримент для діагностування рівнів професійного становлення курсантів; формувальний експеримент для перевірки ефективності педагогічної технології професійного становлення майбутніх офіцерів ДПСУ;

методи математичної статистики для опрацювання отриманих даних і встановлення кількісних залежностей між досліджуваними явищами та процесами.

Експериментальна база дослідження. Дослідження проводилося в Західному (м. Львів), Східному (м. Харків) та Північному (м. Житомир) регіональних управліннях ДПСУ у 2002 – роках. Основною базою експериментальної роботи була НАДПСУ, де перевірялась ефективність педагогічної технології професійного становлення майбутніх офіцерів ДПСУ. Усього різними видами дослідження було охоплено 117 офіцерів регіональних управлінь ДПСУ, 396 курсантів та 36 осіб науково-педагогічного складу НАДПСУ.

Організація дослідження. Дослідження передбачало три етапи науково-педагогічного пошуку. На першому етапі (2002 – рр.) було визначено вихідні науково-методичні позиції дослідження, вивчено літературу з проблеми дослідження, сформовано науковий апарат дослідження, розроблено робочий план експерименту.

На другому етапі (2004 – рр.) було здійснено моделювання та експериментальну перевірку авторської педагогічної технології професійного становлення майбутніх офіцерів ДПСУ, здійснено контроль за динамікою змін у професійному становленні курсантів, внесено необхідні корективи з метою успішного проведення експерименту.

На третьому етапі (2006 – 2007 рр.) було проведено корегування основних положень дослідження, узагальнено й систематизовано його матеріали, сформульовано та проаналізовано в якісному та кількісному аспектах висновки, узагальнено отримані наукові результати.

Наукова новизна одержаних результатів.

Уперше обґрунтовано педагогічну технологію професійного становлення майбутніх офіцерів ДПСУ, компонентами якої є: цілі, функції, етапи професійного становлення, зміст діяльності курсантів, форми організації навчально-виховного та науково-дослідного процесу, методи професійного становлення майбутніх офіцерів-прикордонників, критерії оцінки, результат.

Подальшого розвитку набули пізнавальний, емоційний, діяльнісний та вольовий критерії, показники та рівні (високий, середній, низький) професійного становлення курсантів.

Уточнено сутність, зміст і структурні компоненти (організаційний, особистісний, мотиваційний) професійного становлення майбутніх офіцерів у навчально-виховному процесі ВВНЗ.

Практичне значення отриманих результатів полягає у впровадженні курсу “Охорона державного кордону”, спрямованого на підвищення результативності навчання курсантів. Результати дослідження та розроблені на їх основі методичні рекомендації щодо активізації професійного становлення майбутніх офіцерів-прикордонників у навчально-виховному процесі ВВНЗ дозволяють підвищити рівень знань та умінь, необхідних курсантам для подальшого професійного становлення, саморозвитку та самореалізації в майбутній професійній діяльності.

Матеріали дослідження можуть бути використані в навчально-виховному процесі НАДПСУ, у ВВНЗ Збройних Сил України та інших військових формуваннях, а також на курсах перепідготовки і підвищення кваліфікації офіцерських кадрів.

Результати дослідження впроваджено у навчально-виховний процес НАДПСУ (м. Хмельницький) (акт реалізації № /01-36 від 20.12.2006 року), у Східному регіональному управлінні Державної прикордонної служби України (м. Харків) (акт реалізації № /5100 від 29.11.2006 року), управлінні професійної підготовки Департаменту по роботі з особовим складом Адміністрації Державної прикордонної служби України (м. Київ) (акт реалізації № .31-2335/0/6-07 від 31.01.2007 року). Одержані результати та висновки роботи доповідались на засіданнях кафедри педагогіки та психології, кафедри управління, міжкафедральних семінарах і нарадах НАДПСУ.

Вірогідність результатів дослідження забезпечена методологічним обґрунтуванням його вихідних позицій, застосуванням комплексу взаємодоповнюючих методів, адекватних об’єкту, предмету, меті та завданням дослідження, дослідно-експериментальною роботою, кількісним та якісним аналізом отриманих результатів.

Особистий внесок здобувача. Усі висвітлені у дисертації наукові результати отримані автором самостійно. У статті “Особливості педагогічної технології професійного становлення майбутніх офіцерів Державної прикордонної служби України” особистим внеском здобувача є обґрунтування педагогічної технології професійного становлення майбутніх офіцерів Державної прикордонної служби України.

Апробація результатів дослідження. Теоретичні положення та результати дослідження обговорювалися та були схвалені на Всеукраїнських науково-теоретичних та практичній конференціях, таких як: “Сучасні тенденції та перспективи розвитку освіти і науки у вищих навчальних закладах України” (м. Хмельницький, 12 травня 2006 року), “Українська наука XXІ століття” (м. Київ, 22–24 червня 2006 року), “Сучасний соціокультурний простір 2006” (м. Київ, 25–27 вересня 2006 року); на міжвузівських науково-теоретичній та методичній конференціях “Болонський процес та проблеми підготовки науково-педагогічних кадрів” (м. Хмельницький, 25 травня 2006 року), “Проблеми якості практичної підготовки фахівців в умовах реформування системи вищої освіти” (м. Хмельницький, 25 січня 2007 року).

Публікації. Основні теоретичні положення і висновки дисертації відображено у п’яти статтях у фахових виданнях, рекомендованих ВАК України, з них чотири одноосібних.

Структура дисертації. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (190 найменувань) та додатків. Повний обсяг дисертації становить 214 сторінок, основний текст – 168 сторінок. Рукопис містить 5 рисунків, 22 таблиці та 5 додатків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність обраної теми й вірогідність її дослідження; визначено об’єкт, предмет, мету й основні завдання, сформульовано гіпотезу, розкрито теоретично-методологічну основу, обґрунтовано наукову новизну, розкрито практичне значення роботи, особистий внесок автора, наведено відомості про апробацію та впровадження її результатів у практику.

У першому розділі – “Професійне становлення майбутніх офіцерів як педагогічна проблема” проведено теоретичний аналіз і узагальнення психолого-педагогічної літератури з проблеми професійного становлення особистості, з’ясовано сутність, зміст, структурні компоненти професійного становлення майбутніх офіцерів та виявлено особливості зазначеного процесу.

Проведений аналіз психолого-педагогічних досліджень професійного розвитку особистості на різних його етапах забезпечив можливість уточнити сутність поняття професійне становлення особистості. З метою утворення дефініції цього поняття було проаналізовано погляди вчених на сутність і взаємозв’язок понять “сутність”, “зміст” і “структура”. На основі вивчення та аналізу філософської, соціологічної та психолого-педагогічної літератури (Л. І. Анциферова, Л. І. Божович, І. Д. Бех, К. Роджерс, С. Л. Рубінштейн, О. М. Леонтьєв, А. Маслоу, В. О. Сухомлинський,з’ясовано, що професійне становлення, є одним із основних чинників розвитку особистості. Вивчення та аналіз проблеми професійного розвитку дозволяє стверджувати, що професійне становлення особистості визначено регульованим процесом зміни певних якостей особистості як суб’єкта діяльності. Воно не обмежується періодом навчання в навчальному закладі, а є тривалим процесом оволодіння професією.

На основі узагальнень результатів аналізу наукової літератури сформульовано висновок про те, що професійне становлення майбутніх офіцерів-прикордонників це – інтегративне поняття, що відображає продуктивний, обумовлений військовою специфікою процес професійного розвитку особистості, який спонукає до професійної діяльності.

Аналіз стану розробленості проблеми дозволив на сучасному етапі професійного становлення курсанта-прикордонника виділити три етапи у структурі навчально-виховного процесу ВВНЗ: початковий (фундаментальна (базова) підготовка, перехідний (загальнопрофесійна підготовка) та визначальний (підготовка до посадового призначення). Основне завдання всіх етапів професійного становлення майбутнього офіцера – формування професіонала, здатного вирішувати складні професійні завдання, такого, що має навички виховання та навчання підлеглих.

У структурі професійного становлення майбутнього офіцера-прикордонника було визначено три компоненти та їх змістову характеристику: організаційний (полягає у формуванні професійних знань, умінь і навичок), особистісний (забезпечує здійснення професійної діяльності та формування професійно важливих якостей офіцера), мотиваційний (спонукає до професійної діяльності). Усі зазначені компоненти професійного становлення перебувають у взаємозв’язку.

На констатувальному етапі дослідження було здійснено аналіз сучасного стану професійного становлення майбутніх офіцерів-прикордонників, проаналізовано ступінь впливу науково-педагогічного складу на цей процес, зясовано дію різних соціально-психологічних чинників на організацію професійного становлення курсантів, ступінь сформованості мотиваційної сфери майбутніх офіцерів щодо зазначеного процесу і вплив її на рівень їхньої військово-професійної підготовки.

Аналіз сучасного стану професійного становлення прикордонників, керівних документів показав, що у зазначеному процесі мають місце характерні особливості досліджуваного процесу, які було класифіковано на загальні та специфічні. Загальні ? властиві процесу становлення студентів будь-якого вищого навчального закладу (ВНЗ), зокрема і військового (вплив індивідуально-психологічних особливостей курсантів на успішність професійного становлення; важливість формування позитивного ставлення курсантів до професії прикордонника, до навчання в академії; необхідність формування у курсантів професійно важливих якостей); специфічні – характерні тільки для професійного становлення курсантів ВВНЗ (закритість ВВНЗ; обмеженість можливостей для самостійної роботи курсантів рамками одного навчального закладу; набуття цивільної і військової професій курсантами за час навчання у ВВНЗ; наявність у ВВНЗ переважно чоловічих колективів курсантів і викладачів; якісний склад педагогічного колективу та контингенту курсантів; послаблення впливу сім’ї).

У розділі доведено, що високих результатів у професійному становленні можна досягти, використовуючи у навчально-виховному процесі сучасні педагогічні технології.

У другому розділі – “Педагогічна технологія професійного становлення майбутніх офіцерів-прикордонників та її реалізація” – теоретично обґрунтовано педагогічну технологію професійного становлення майбутніх офіцерів ДПСУ та подано детальну характеристику її реалізації.

При моделюванні педагогічної технології професійного становлення майбутніх офіцерів ДПСУ було використано ідеї, які наведені у працях науковців А. М. Єрмоли, В. А. Кушніра, Л. М. Романишиної, Г. К. Селевка, С. О. Сисоєвої. Модель педагогічної технології професійного становлення офіцера ДПСУ включає компоненти: цілі, функції, етапи професійного становлення, зміст діяльності курсантів, форми організації навчально-виховного та науково-дослідного процесу, методи професійного становлення майбутніх офіцерів-прикордонників, критерії оцінки та результат, до якого необхідно прагнути в процесі оволодіння професією (Рис. 1).

Зміст навчальної діяльності курсантів у процесі реалізації технології має широкі можливості для успішного їх професійного становлення, зокрема:

послідовність всіх етапів навчально-виховного процесу, інтеграція навчальних дисциплін на основі єдності всіх завдань; перехід від вузькопредметних форм навчання до взаємопов’язаного широкого комплексу (при набутті курсантами знань з певної теми і формуванні методичних навичок, необхідних для майбутнього офіцера, зокрема таких, як навички самостійної роботи, інтелектуальні навички і навички усного публічного мовлення);

Рис.1. Модель педагогічної технології професійного становлення

майбутнього офіцера ДПСУ

професіоналізація фундаментальної освіти, що ґрунтується на посиленні прикладної спрямованості викладання дисциплін фундаментального циклу шляхом використання міждисциплінарних професійних завдань (для вирішення завдань використовуються наукові методи (аналізу, синтезу, моделювання), міждисциплінарні завдання професійного змісту розвивають у курсантів активність, самостійність, здатність до спостереження, аналізу та синтезу, абстрагування, конкретизації);

організація систематичної і послідовної самостійної роботи курсантів (забезпечує високий рівень успішності, розвиває дисциплінованість, організованість, готовність до самостійної діяльності в складних умовах оперативно-службової діяльності на кордоні).

Для розвитку активного мислення у курсантів, їх уміння самостійно вирішувати нестандартні завдання, використовувати знання для творчого розгляду соціальних, моральних, психологічних, правоохоронних та інших питань розроблено структуру управління навчально-виховним процесом, яке передбачало: мету; діагностику (інформованість); прогнозування; ухвалення рішення; виконання рішення; контроль (оцінку); корекцію. Після корекції можна здійснювати будь-який етап управління навчально-виховним процесом.

В авторській технології використано такі методи навчання, як особистісно орієнтоване (ґрунтується на суб’єкт-суб’єктних відносинах всіх учасників навчально-виховного процесу, спрямовуюча роль в якому належить педагогу); проблемне навчання (передбачає активну розумову діяльність курсанта щодо переробки зовнішньої суперечливої інформації, яка повідомляється йому і має вигляд проблеми, саме під час її вирішення (самостійно або за допомогою викладача) курсант повинен одержати нові знання, новий продукт); моделювання професійної діяльності (сприяє розвитку професійних інтересів курсантів, формуванню позитивного ставлення до професії і підвищенню ефективності навчання); інтерактивні методи (створення умов навчання, за яких кожен курсант відчуває свою успішність, інтелектуальну спроможність), самостійна робота (індивідуальна робота з оволодіння науковими знаннями і практичними навичками сприяє активній розумовій діяльності).

Використання цих методів у поєднанні між собою дало можливість курсантам ознайомитися з вимогами майбутньої професії, співвіднести особливості своєї особистості з вимогам професії, а також сприяло формуванню у курсантів професійно важливих якостей офіцера, розвитку їх позитивного ставлення до навчання у ВВНЗ та до професії прикордонника. Технологія передбачає використання професійно значущих ситуацій для курсантів на різних етапах професійного становлення (помічника викладача при організації і проведенні фрагментів навчального заняття або консультації).

Ступінь впливу науково-педагогічного складу на професійне становлення курсанта ВВНЗ залежить від розвитку таких особистісних якостей, як вимогливість, доброзичливість, тактовність, доступність у спілкуванні, принциповість, чуйність, уміння поставити себе на місце курсанта, а також від уміння викладача організувати діалогічне спілкування.

Установлено, що за допомогою таких методів, як опитування, анкетування, бесіди, аналіз спеціально організованих диспутів, науково-педагогічний склад здійснює вплив на професійне становлення курсанта ВВНЗ і, залежно від цього, коректує розвиток своїх особистісних і професійних якостей. Курсанти відчувають вплив науково-педагогічного складу і виділяють, які саме особистісні якості впливають на їх становлення як майбутніх професіоналів.

У третьому розділі – “Дослідження ефективності педагогічної технології професійного становлення майбутніх офіцерів ДПСУ” – визначено основні критерії, показники та рівні професійного становлення майбутніх офіцерів ДПСУ, представлено зміст та методику дослідно-експериментальної роботи, експериментально перевірено педагогічну технологію професійного становлення майбутніх офіцерів ДПСУ, а також проаналізовано результати формувального експерименту.

З метою професійного становлення майбутніх офіцерів-прикордонників розроблено діагностичний інструментарій. Для оцінки професійного становлення майбутніх офіцерів-прикордонників шляхом використання методу групових експертних оцінок було визначено пізнавальний, емоційний, діяльнісний та вольовий критерії.

Пізнавальний критерій виражається в таких показниках: успішне оволодіння знаннями основ наук, представлених навчальними предметами; виявлення інтересу до навчальних предметів; здатність до творчого мислення; бажання займатися самоосвітою; усвідомлення особистих професійних і життєвих цілей. Емоційний критерій виявляється в таких показниках: позитивне ставлення до навчання; позитивне ставлення до дисципліни; позитивне ставлення до професії прикордонника; здатність долати труднощі прикордонної служби; здатність керувати емоціями та долати стресові ситуації. Діяльнісний критерій визначається в таких показниках: активність при оволодінні професією; послідовність в оволодінні професією; дисциплінованість; організованість; вимогливість до себе; ініціативність і самостійність. Вольовий критерій характеризується такими показниками: рішучість і наполегливість; витримка і самовладання; спроможність відстоювати власну думку; здатність підпорядкувати інших людей своїй волі. Відповідно до критеріїв та показників було визначено три рівні професійного становлення курсантів, а саме: високий, середній, низький.

Оцінка за професійне становлення курсантів виставлялась як середньоарифметична серед оцінок, зокрема: ”, якщо показник розвинений, чітко виражений, виявляється часто; ”, якщо показник помітно виражений, але виявляється не постійно, хоча відхилень у негативний бік не спостерігається; ”, якщо показник виражений, але виявляється обмежено та неефективно.

Організаційно реалізація педагогічної технології професійного становлення майбутніх офіцерів ДПСУ під час дослідної роботи проводилася на трьох умовно виділених взаємопов’язаних рівнях: академічному, факультетському та індивідуальному.

До академічних заходів дослідної роботи належать такі: визначення та уточнення на підставі вимог керівних документів накопиченого передового досвіду роботи з професійного становлення майбутніх офіцерів ДПСУ, внесення необхідних змін і доповнень; удосконалення змісту та методики проведення навчально-методичних зборів і семінарів з керівництвом кафедр, науково-педагогічним складом із метою надання їм науково обґрунтованої професійно-прикладної спрямованості; удосконалення морального та матеріального стимулювання офіцерів, які є зразком навчання і виховання курсантів; створення сприятливих навчально-матеріальних та методичних умов для розвитку процесу професійного становлення майбутніх офіцерів-прикордонників; забезпечення професійної компетентності різних категорій посадових осіб у процесі професійного становлення майбутніх офіцерів ДПСУ; дослідження якості викладання основних навчальних курсів та дисциплін.

На факультетському рівні змістом експериментальних заходів було: удосконалення організації і методики проведення занять з офіцерським складом з питань професійного становлення майбутніх офіцерів ДПСУ; науково-методичне забезпечення роботи з вивчення, узагальнення та розповсюдження передового педагогічного досвіду у сфері професійного становлення майбутніх офіцерів ДПСУ; надання курсантам необхідної допомоги, у тому числі індивідуальної, щодо самореалізації їх особистості; здійснення контролю і спостереження за виховною діяльністю командирів підрозділів; створення у факультетських колективах здорової атмосфери, яка б сприяла професійному становленню майбутніх офіцерів ДПСУ.

На індивідуальному рівні перевірялись можливості задіяних в експериментальній роботі курсантів у сфері їх професійного становлення. Основна увага приділялась засвоєнню курсантами методики роботи під час їх професійного становлення, закріпленню високо розвинутих умінь та навичок, усуненню недоліків, що випливають з індивідуальних психофізіологічних особливостей курсантів.

Для перевірки ефективності педагогічної технології професійного становлення майбутніх офіцерів-прикордонників був проведений формувальний експеримент з урахуванням мети, завдань і гіпотези дослідження.

Експериментальна робота проводилась в реальних умовах навчально-виховного процесу НАДПСУ. Для її здійснення було сформовано експериментальну (ЕГ) та контрольну (КГ) групи (по 198 курсантів у кожній). З метою забезпечення репрезентативності вибірки склад груп було визначено таким чином: генеральною сукупністю стали усі майбутні офіцери ДПСУ; вибіркову сукупність було сформовано з курсантів, які у 2005 році перейшли на третій курс навчання. Усього в експерименті взяли участь 396 курсантів. Для оціночної діяльності була сформована група експертів, до якої увійшов науково-педагогічний склад кафедр НАДПСУ загальною кількістю 23 особи.

Результати формувального експерименту як основного методу дослідження постійно аналізувалися, порівнювалися і доповнювалися даними, показниками, отриманими іншими методами. Серед них найчастіше використовувався метод спостереження, який дозволяв цілеспрямовано, систематично фіксувати професійне становлення курсантів, зміни його рівня. Одержані експериментальні дані було перевірено методами вивчення незалежних характеристик, під час бесід з різними категоріями командирів, що безпосередньо працюють з курсантами, а також науково-педагогічним складом.

З урахуванням того, що процес професійного становлення курсантів є складним і динамічним, було вирішено проводити фіксацію, вивчення та аналіз стану цього процесу до початку експерименту, під час експерименту і в кінці його проведення, тобто відстежувати зміни на кожному етапі професійного становлення (табл. 1).

Таблиця 1

Узагальнені результати формувального експерименту

Групи | Фактичний бал | Динамічний бал | Середній
приріст | 1-й замір | 2-й замір | 3-й замір | 1–2-й заміри | 2–3-й заміри | ЕГ | 2,22 | 2,36 | 2,44 | 0,14 | 0,08 | 0,22 | КГ | 2,22 | 2,24 | 2,25 | 0,02 | 0,01 | 0,03 |

Результати формувального експерименту підтвердили правильність гіпотези та творчих узагальнень, які зроблені автором у другому розділі дослідження. Середній динамічний бал в експериментальній групі склав 0,22 бала, тоді як в контрольній 0,03 бала.

Аналіз та інтерпретація результатів експериментального дослідження дозволили розробити науково-методичні рекомендації щодо активізації професійного становлення майбутніх офіцерів-прикордонників у навчально-виховному процесі ВВНЗ.

ВИСНОВКИ

1. Проблема підвищення ефективності професійної підготовки майбутніх офіцерів-прикордонників у сучасних умовах набуває особливої актуальності. Одним із шляхів вирішення цієї проблеми є удосконалення професійного становлення майбутніх офіцерів у навчально-виховному процесі ВВНЗ. Проведений теоретичний аналіз різних підходів до проблеми професійного становлення курсанта ВВНЗ як майбутнього офіцера-прикордонника свідчить про неусталеність єдиного погляду в педагогічній науці на цю проблему.

Професійне становлення майбутніх офіцерів-прикордонників це інтегративне поняття, що відображає продуктивний, обумовлений військовою специфікою процес професійного розвитку особистості, який спонукає до професійної діяльності. Професійне становлення майбутніх офіцерів-прикордонників у навчально-виховному процесі ВВНЗ здійснюється безперервно, послідовно і проходить у своєму розвитку початковий (фундаментальна (базова) підготовка), перехідний (загальнопрофесійна підготовка) та визначальний (підготовка до посадового призначення) етапи.

У структурі професійного становлення майбутнього офіцера-прикордонника було визначено три компоненти та їх змістову характеристику: організаційний є базою для професійної діяльності, особистісний – забезпечує здійснення професійної діяльності, мотиваційний – спонукає до професійної діяльності. Якість професійних знань, умінь і навичок характеризує організаційний компонент. Особистісний компонент визначає наявність сформованих професійно важливих якостей. Мотиваційний компонент виявляється через потребу в діяльності, максимально наближеній до професійної, ставлення до навчання у ВВНЗ та до професії військового. Усі зазначені компоненти професійного становлення перебувають у взаємозв’язку.

2. Виявлено загальні та специфічні особливості професійного становлення курсантів НАДПСУ. До загальних особливостей професійного становлення відносяться: вплив індивідуально-психологічних особливостей курсантів на успішність їх професійного становлення; важливість формування позитивного ставлення курсантів до професії прикордонника, до навчання в академії; необхідність формування у курсантів професійно важливих якостей.

До специфічних особливостей професійного становлення відносяться: закритість ВВНЗ; обмеженість можливостей для самостійної роботи курсантів рамками тільки навчального закладу; одночасне набуття військової і цивільної професій курсантами за час навчання у ВВНЗ; наявність у ВВНЗ переважно чоловічого колективу курсантів і викладачів; якісний склад педагогічного колективу та контингенту курсантів; обмежений вплив сім’ї курсанта на його професійне становлення.

3. З метою діагностування професійного становлення курсантів визначено пізнавальний, емоційний, діяльнісний та вольовий критерії професійного становлення майбутніх офіцерів ДПСУ. Пізнавальний критерій виражається в таких показниках: успішне оволодіння знаннями основ наук, представлених навчальними предметами; виявлення інтересу до навчальних предметів; здатність до творчого мислення; бажання займатися самоосвітою; усвідомлення особистих професійних і життєвих цілей. Емоційний критерій виявляється в таких показниках: позитивне ставлення до навчання; позитивне ставлення до дисципліни; позитивне ставлення до професії прикордонника; здатність долати труднощі прикордонної служби; здатність керувати емоціями та долати стресові ситуації. Діяльнісний критерій визначається в таких показниках: активність при оволодінні професією; послідовність в оволодінні професією; дисциплінованість; організованість; вимогливість до себе; ініціативність і самостійність. Вольовий критерій характеризується такими показниками: рішучість і наполегливість; витримка і самовладання; спроможність відстоювати власну думку; здатність підпорядковувати інших людей своїй волі. Відповідно до критеріїв та показників розроблено три рівні професійного становлення курсантів, а саме: високий, середній, низький.

4. У дослідженні науково обґрунтовано педагогічну технологію професійного становлення майбутніх офіцерів ДПСУ, її компонентами є: цілі, функції, етапи професійного становлення, зміст діяльності курсантів, форми організації навчально-виховного та науково-дослідного процесу, методи професійного становлення майбутніх офіцерів-прикордонників, критерії оцінки, результат.

Зміст навчальної діяльності курсантів у процесі реалізації технології має такі можливості: послідовність всіх етапів навчально-виховного процесу; інтеграція навчальних дисциплін на основі єдності всіх завдань, що дозволяє встановити взаємозв’язки між різними дисциплінами щодо цілей навчання, перехід від вузькопредметних форм навчання до взаємопов’язаного широкого комплексу; професіоналізація фундаментальної освіти, що ґрунтується на посиленні прикладної спрямованості викладання дисциплін фундаментального циклу шляхом використання міждисциплінарних професійних завдань; організація систематичної і послідовної самостійної роботи курсантів.

Для розвитку активного мислення у курсантів, їх уміння самостійно вирішувати нестандартні завдання, використовувати знання розроблено управління навчально-виховним процесом, яке передбачало: мету; діагностику (інформованість); прогнозування; ухвалення рішення; виконання рішення; контроль (оцінку); корекцію. Після корекції можна здійснювати будь-який етап управління навчально-виховним процесом.

У технології використано такі методи навчання, як особистісно орієнтоване, проблемне навчання, моделювання професійної діяльності, інтерактивні методи, самостійна робота. Їх використання дало можливість курсантам ознайомитися з вимогами майбутньої професії, співвіднести особливості своєї особистості з вимогам професії, а також сприяло формуванню у курсантів професійно важливих якостей офіцера, розвитку їх позитивного ставлення до навчання у ВВНЗ та до професії прикордонника.

Унаслідок проведеного формувального експерименту відбулися позитивні статистично значущі зміни у рівнях професійного становлення майбутніх офіцерів ДПСУ. Проведене дослідження підтвердило правомірність висунутої гіпотези і довело ефективність педагогічної технології професійного становлення майбутніх офіцерів ДПСУ.

Результати проведеного дослідження не претендують на вичерпне розкриття проблеми професійного становлення майбутніх військових фахівців, а дозволяють лише визначити перспективні напрями її подальшої розробки: педагогічне керівництво професійним становленням майбутніх військових фахівців, особливості професійного становлення сержантського складу в органах та підрозділах ДПСУ.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Мацишин М. О. Професійне становлення майбутніх офіцерів як педагогічна проблема // Наукові записки Тернопільського національного педагогічного університету. Серія: Педагогіка. – 2006. – № 7. – С. 203–207.

2. Мацишин М. О. Особливості професійного становлення майбутніх офіцерів-прикордонників // Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету. Серія: Педагогіка і психологія. – 2006. – № 18. – С. 156–160.

3. Мацишин М. О. Експериментальне дослідження професійного становлення майбутніх офіцерів Державної прикордонної служби України // Збірник наукових праць № 36. Частина ІІ. – Хмельницький: Вид-во НАДПСУ, 2006. – С. 100–103.

4. Мацишин М. О., Мисечко О. В. Особливості педагогічної технології професійного становлення майбутніх офіцерів Державної прикордонної служби України // Збірник наукових праць № 37. Частина ІІ. – Хмельницький: Вид-во НАДПСУ, 2006. – С. 98–101.

5. Мацишин М. О. Модель професійного становлення майбутніх офіцерів Державної прикордонної служби України // Науковий вісник Чернівецького університету: Збірник наукових праць. Вип. 308: Педагогіка та психологія. – Чернівці: Рута, 2006. – С. 64–71.

6. Мацишин М. О. Особливості педагогічної технології професійного становлення майбутніх офіцерів Державної прикордонної служби України // Міжвузівська науково-теоретична конференція Болонський процес та проблеми підготовки науково-педагогічних кадрів. НАДПСУ. – Хмельницький, . – С. 51–54.

7. Мацишин М. О. Професійне становлення майбутніх офіцерів – прикордонників // Всеукраїнська науково-практична Інтернет-конференція “Українська наука XXІ століття”. – К., 2006. – С. 45–46.

8. Мацишин М. О. Роль викладача у професійному становленні майбутніх офіцерів-прикордонників // Всеукраїнська науково-практична Інтернет-конференція “Сучасний соціокультурний простір 2006”. – К., 2006. – С. 44–45.

9. Мацишин М. О. Експериментальне дослідження професійного становлення майбутніх офіцерів Державної прикордонної служби України // Всеукраїнська науково-теоретична конференція “Сучасні тенденції та перспективи розвитку освіти і науки у вищих навчальних закладах України”. – Хмельницький, 2006. – С. 45–46.

10. Мацишин М. О. Обґрунтування педагогічної технології професійного становлення майбутніх офіцерів Державної прикордонної служби України // Міжвузівська науково-методична конференція “Проблеми якості практичної підготовки фахівців в умовах реформування системи вищої освіти”. – Хмельницький, 2007. – С. 127–128.

АНОТАЦІЇ

Мацишин М. О. Педагогічна технологія професійного становлення майбутніх офіцерів Державної прикордонної служби України. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.04 – “Теорія і методика професійної освіти”. – Національна академія Державної прикордонної служби України ім. Богдана Хмельницького, м. Хмельницький, 2007.

У результаті дослідження з’ясовано сутність, зміст, структурні компоненти професійного становлення, виявлено особливості професійного становлення майбутніх офіцерів-прикордонників, визначено основні критерії, показники та рівні професійного становлення курсантів.

Теоретично обґрунтовано та експериментально перевірено педагогічну технологію професійного становлення майбутніх офіцерів ДПСУ. Її компонентами є: цілі, функції, етапи професійного становлення, зміст діяльності курсантів, форми організації навчально-виховного та науково-дослідного процесу, методи професійного становлення майбутніх офіцерів-прикордонників, критерії оцінки, результат.

Ключові слова: педагогічна технологія, професійне становлення, критерії, показники та рівні професійного становлення, навчально-виховний процес, майбутні офіцери-прикордонники.

Мацишин Н. А. Педагогическая технология профессионального становления будущих офицеров Государственной пограничной службы Украины. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата педагогических наук по специальности 13.00.04 – “Теория и методика профессионального образования”. – Национальная академия Государственной пограничной службы Украины им. Богдана Хмельницкого, г. Хмельницкий, 2007.

В диссертационной работе раскрыта сущность, содержание и структурные компоненты профессионального становления будущих офицеров-пограничников. Профессиональное становление будущих офицеров-пограничников – это интегративное понятие, которое отображает продуктивный, обусловленный военной спецификой процесс профессионального развития личности, который способствует к профессиональной деятельности.

Проведенное теоретическое исследование позволило установить этапы профессионального становления: этап фундаментальной (базовой) подготовки, этап общепрофессиональной подготовки и этап подготовки к должностному назначению. Каждый этап соответствует определенному этапу в структуре учебно-воспитательного процесса ВВУЗа.

В диссертации анализируются общие и специфические особенности профессионального становления курсанта ВВУЗа. Общими особенностями профессионального становления являются те, которые свойственны процессу становления студентов любого высшего учебного заведения, в частности и военного; специфическими – особенности, характерные только для профессионального становления курсантов ВВУЗов.

С целью диагностирования профессионального становления курсантов определено познавательный, эмоциональный, деятельный и волевой критерии и их показатели. В соответствии с критериями и показателями было разработано три уровня профессионального становления курсантов, а именно: высокий, средний, низкий.

В исследовании научно обосновано педагогическую технологию профессионального становления будущих офицеров ГПСУ, составными компонентами которой есть: цели, функции, этапы профессионального становления, содержание деятельности курсантов, формы организации учебно-воспитательного и научно-исследовательского процесса, методы профессионального становления будущих офицеров-пограничников, критерии оценки, результат для достижения которого необходимо стремиться будущим офицерам-пограничникам.

В технологии использовано такие методы обучения, как личностно ориентировочное (основывается на субъект-субъектных отношениях всех участников учебно-воспитательного процесса, направляющая роль в котором принадлежит педагогу), проблемное обучение (предусматривает активную умственную деятельность курсанта по переработке внешней противоречивой информации, которая сообщается ему и имеет вид проблемы, именно во время ее решения (самостоятельно или с помощью преподавателя) курсант должен получить новые знания, новый продукт); моделирование профессиональной деятельности (способствует развитию профессиональных интересов курсантов, формированию положительного отношения к профессии и повышению эффективности обучения); интерактивные методы (создание условий обучения, при которых каждый курсант ощущает свою успешность, интеллектуальную способность), самостоятельная работа (индивидуальная работа с приобретения научных знаний и практических навыков содействует активной умственной деятельности).

Использование этих методов позволяет курсанту узнать о требованиях будущей профессии, установить соответствие личностных качеств требованиям профессии, сформировать профессионально важные качества офицера, развить их положительное влияние на обучение в ВВУЗе и подготовить к профессии пограничника.

Вследствие проведенного формирующего эксперимента произошли статистически значимые изменения в уровнях профессионального становления будущих офицеров ГПСУ. Проведенное исследование подтвердило правомерность гипотезы и доказало эффективность педагогической технологии профессионального становления будущих офицеров-пограничников.

Полученные в исследовании результаты могут быть использованы для повышения эффективности профессионального становления будущих офицеров в учебно-воспитательном процессе ВВУЗа, в разработке программ, научно-методических рекомендаций по профессиональному становлению будущих офицеров в учебно-воспитательном процессе ВВУЗов.

Ключевые слова: педагогическая технология, профессиональное становление, критерии, показатели и уровни профессионального становления, учебно-воспитательный процесс, будущие офицеры-пограничники.

Matsyshyn M.Pedagogical technology of future officers of the State Border Guard Service of Ukraine professional personality formation. – Manuscript.

Thesis on gaining the scientific degree of a Candidate of Pedagogical Science on speciality 13.00.04 – “Theory and methodology of professional education.” – The National Academy of the State Border Guard Service of Ukraine named after Bohdan Khmelnytskyi, Khmelnytskyi, 2007.

As a result analysis of the problem of professional personality formation, main points, contents and structure components of professional personality formation have been defined more precisely, peculiarities of professional personality formation future officers-border guards have been determined, criteria, indices and levels of future officers professional personality formation have been grounded.

The pedagogical technology of future officers’ professional personality formation in the educational process of a higher military educational establishment has been worked out and grounded. The components of the technology are as follows: goals, functions, stages of professional formation, cadets’ activities, forms of educational and research process organization, methods of future officers of the State Border Guard Service of Ukraine professional personality formation, evaluation criteria, result.

Key words: pedagogical technology, professional personality formation, criteria, indices and levels of professional personality formation, educational process, future officers-border guards.