У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Дисертацією є рукопис

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

Інститут проблем ринку та економіко-екологічних досліджень

Матвієнко Марина Валеріївна

УДК 330.141.211:627.21

Управління основним капіталом морських торговельних портів

Спеціальність 08.00.04 –

Економіка і управління підприємствами (економіка морського та річкового транспорту)

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Одеса – 2007

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Одеському національному морському університеті Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник доктор економічних наук, професор

Чекаловець Віктор Ігнатович,

Одеський національний морський університет

Міністерства освіти і науки України, завідувач кафедри економіки підприємства і підприємництва

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, старший науковий співробітник Котлубай Михайло Іванович,

Інститут проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України, головний науковий співробітник відділу ринку транспортних послуг;

кандидат економічних наук

Примачова Наталя Миколаївна,

Одеська національна морська академія Міністерства освіти і науки України, доцент кафедри менеджменту та економіки морського транспорту.

Захист відбудеться „23” листопада 2007 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 41.177.01 в Інституті проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України за адресою: м.
Одеса, Французький бульвар, 29.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Інституту проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України за адресою: м. Одеса, Французький бульвар, 29.

Автореферат розісланий „8” жовтня 2007 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради Н.Г. Ковальова

загальна характеристика роботи

актуальність теми. Ефективність функціонування морського торговельного порту забезпечує наявність та чітка взаємодія цілої низки факторів, не останнім з яких є стан та ефективне використання основного капіталу як складного багатофункціонального конгломерату. Останній, як завершену структуру, формують дві групи умов: макроекономічні та мікроекономічні.

Вплив означених та багатьох інших умов на загальний розвиток і функціонування транспорту взагалі та портів зокрема досліджений у працях багатьох вітчизняних та іноземних вчених: Андреєвої Т.О., Бабиної О.Є., Бакаєва В.Г., Буркинського Б.В., Волокітіна Ю.М., Воєвудського Є.М., Дергачова В.А., Дубровського М.П., Заволоки С.М., Капітанова В.П., Кібік О.М., Котлубая М.І., Котлубая О.М., Лапкіної І.О., Махуренка Г.С., Панарина П.Я., Примачова Н.Т., Постана М.Я., Труніна Г., Чекаловця В.І., Шинкаренка В.Г., Якушенка В.Г. та багатьма іншими. Не останнє місце в багатьох працях займає дослідження стану та перспектив розвитку основного капіталу транспорту (в т.ч. і морських торговельних портів). Віддаючи належне науковим доробкам вищеозначених вчених, зазначимо, що в управлінні основним капіталом морських торговельних портів залишається ще низка невирішених питань.

Часткова концептуальна невизначеність теорії відтворювального про-цесу, невирішеність методологічних, методичних і практичних аспектів проблеми становлення і функціонування механізму стимулювання від-творення та підвищення віддачі основного капіталу в морських торговельних портах визначили вибір теми дослідження.

Наведене вище визначає актуальність та перспективність досліджень у галузі використання, розвитку та відтворення основного капіталу, тобто у галузі управління останнім. Вирішенню питань ефективного управління основним капіталом присвячена дана робота.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконувалась в рамках досліджень за темами “Розробити теоретичні основи функціонування морського транспорту України в ринкових умовах (економічний аспект)” (номер держреєстрації 0101U001486, 2004 р.), “Розробка методологічних основ формування цін на продукцію морських торговельних портів і судноплавних компаній в умовах жорсткої конкуренції на світовому ринку транспортних послуг” (номер держреєстрації 0103U003591, 2005 р.), Методологічні основи функціонування і розвитку морського транспорту України в ринкових умовах” (номер держреєстрації 0106U003475, 2006 р.), що проводилися на кафедрі “Економіка підприємства і підприємництво” ОНМУ відповідно до планів науково-дослідних робіт Міністерства освіти і науки, Одеського національного морського університету і Державного департаменту морського і річкового транспорту Мінтрансзв’язку України. В цих роботах автором дисертації самостійно розроблені розділи „Амортизація в стратегічному управлінні підприємством”, „Обґрунтування доцільності включення амортизаційних відрахувань у ціни на транспортну продукцію”, „Рекомендації щодо вироблення ефективної амортизаційної політики морського торговельного порту”. Дисертаційне дослідження виконувалося в рамках науково-дослідної роботи ПНЦ ТАУ в 2005 - 2006 рр. за темою „Удосконалення системи економічного аналізу Маріупольського морського торговельного порту” (номер держреєстрації 0105U004975). В роботі використано запропоновану автором систему управлінського обліку, що дозволило сформувати ефективну систему економічного аналізу Державного підприємства „Маріупольський державний морський торговельний порт” для підвищення рівня його конкурентоспроможності.

Названі теми мають прямий зв'язок з Державною програмою “Стабілізація і розвиток морського і річкового транспорту до 2010 року”, Цільовою комплексною програмою розвитку й удосконалювання транспорту до 2010 року, Концепцією розвитку дорожньо-транспортного комплексу України до 2020 року.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є формування теоретичних основ ефективного управління основним капіталом морських торговельних портів для забезпечення виживання у конкурентній боротьбі.

Досягнення зазначеної мети обумовило вирішення таких основних задач:

проаналізувати економічну сутність та зміст основного капіталу;

уточнити поняття та структурування процесу кругообігу основного капіталу морського торговельного порту;

дослідити основні елементи процесу кругообігу основного капіталу та інтерпретувати їх для морського торговельного порту;

визначити можливі та ефективні джерела фінансування основного капіталу, його придбання, використання та відтворення.

визначити основні тенденції використання та відтворення основного капіталу в морських торговельних портах.

діагностувати стан та перспективи розвитку основного капіталу морських торговельних портів України;

розробити методичні підходи до удосконалення управління основним капіталом морських торговельних портів.

розробити методичні підходи до визначення ефективної амортизаційної політики морських торговельних портів.

Об’єктом дослідження виступає процес управління основним капіталом морських торговельних портів.

Предметом дослідження є сукупність відносин, які формуються в процесі побудови та реалізації політики управління основним капіталом морських торговельних портів України.

Методи дослідження. Теоретичну та методологічну основу дослідження складає сукупність методів, прийомів та принципів наукового дослідження, системний та комплексний підходи, закони та закономірності економічного розвитку, науковий інструментарій, наукові праці та методичні розробки провідних вітчизняних та зарубіжних вчених в області економіки транспорту, стратегічного управління та в сфері відтворення основного капіталу, фінансів, а також нормативно-правові акти України.

Для вирішення завдань дисертаційного дослідження використані теоретичні та емпіричні методи дослідження: наукове абстрагування, аналіз і синтез при аналізі сутності основного капіталу та процесу управління ним, аналогія при побудові методики оцінки основного капіталу та вибору ефективної політики управління основним капіталом морських торговельних портів, системний аналіз при дослідженні основного капіталу та процесу управління ним, логіко-аналітичні методи при діагностуванні стану та перспектив розвитку основного капіталу морських портів України, економічні та економіко-математичні методи при розробці та обґрунтуванні методики побудови ефективної політики управління основним капіталом морських торговельних портів.

Наукова новизна одержаних результатів дисертаційного дослідження полягає у поглибленні існуючих та розробці нових теоретичних та методологічних положень щодо вдосконалення управління основним капіталом морських торговельних портів.

Вперше:

- запропоновано розробку і впровадження амортизаційної політики окремо для підприємств портової діяльності чи підрозділів морського торговельного порту, а не для порту в цілому, що дозволить підвищити ефективність амортизаційної політики та керованість процесу управління основним капіталом;

- запропоновано методику розробки політики управління основним капіталом та амортизаційної політики порту на основі методу квантово-економічного аналізу та побудови двомірної матриці, що забезпечить максимальне врахування основних факторів, які чинять вплив на ефективність та дієвість використання основного капіталу морського торговельного порту.

Удосконалено:

- формулювання поняття „відтворення основного капіталу морських торговельних портів”;

- розмежування галузей використання та методів нарахування податкової та економічної амортизації основного капіталу порту, що дозволить підвищити ефективність амортизації основного капіталу портів та будувати ефективну амортизаційну політику.

Набули подальшого розвитку:

- систематизація складових політики управління основним капіталом морського торговельного порту, яка дозволяє найбільш повно враховувати їх в процесі побудови ефективної політики управління основним капіталом морських торговельних портів;

- систематизація складових амортизаційної політики морського торговельного порту, яка дозволяє найбільш повно враховувати їх в процесі побудови ефективної амортизаційної політики.

Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості формування ефективної політики управління основним капіталом морського торговельного порту в рамках обраної ним стратегії функціонування і розвитку при використанні нових методичних підходів до відтворення та амортизації основного капіталу. Отримані методики можуть бути використані в учбовому процесі для підготовки спеціалістів у галузі економіки морського транспорту, а також при побудові політики управління основним капіталом морського торговельного порту.

Результати дослідження використовуються в навчальному процесі Одеського національного морського університету в навчальних дисциплінах ”Економіка морського транспорту”, “Економічне обґрунтування господарських рішень”, „Економіка портового господарства”, “Основи бухгалтерського обліку”, про що є відповідний документ (акт від 21 травня 2007 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження і наукові публікації, у яких викладено основні положення і результати дисертації, є самостійно виконаними працями, у яких відображені основні теоретичні погляди здобувача і розроблені ним методичні підходи в сфері удосконалення процесу управління основним капіталом морських торговельних портів України. Всі наукові результати дослідження, отримані автором самостійно.

Апробація результатів дослідження. Основні результати дисертаційного дослідження доповідалися, обговорювалися та були схвалені на міжнародних, національних, галузевих науково-методичних та науково-практичних конференціях,зокрема, на:

- професорсько-викладацького складу Одеського національного морського університету (2004-2006 рр.);

- міжнародній науково-практичній конференції “Морські технології: проблеми і рішення” (Керч, 2004-2005 рр.);

- міжнародній науково-практичній конференції „Економічна система України: минуле, сучасне, майбутнє” (Львів, 2005 р.);

- всеукраїнській науково-практичній конференції „Актуальні проблеми термінології та термінографії: морська та суміжні галузі” (Одеса, 2005 р.)

Публікації. За результатами дисертаційного дослідження автором опубліковано 2 статті у наукових журналах, 5 статей у збірниках наукових праць, 2 у матеріалах і тезах конференцій.

Обсяг і структура дисертації. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. У роботі, загальний обсяг якої складає 233 сторінки, наведено 31 таблицю, 43 рисунка. Список використаних джерел нараховує 159 найменувань на 13 сторінках. Дисертаційна робота містить 8 додатків на 41 сторінці.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі розглянуто доцільність і актуальність розробки наукового завдання, сформульовані мета і задачі дослідження, наведено основні наукові результати роботи та рівень їх наукової новизни, визначено теоретичне і практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі – „Теоретичні основи відтворення основного капіталу морських торговельних портів” - досліджуються методологічні основи функціонування та відтворення основного капіталу, розглядається теорія інвестицій в основний капітал, визначаються особливості інвестицій в основний капітал на підприємствах морського транспорту.

В рамках дисертаційного дослідження був здійснений аналіз різних точок зору на поняття основного капіталу та його відтворення. Виникла необхідність уточнення понятійного апарату на загальноекономічному рівні та на рівні морського торговельного порту. Капітал являє собою сукупність різнорідних та відновлювальних ресурсів підприємства, які в процесі свого виробничого використання збільшують початкову вартість коштів, що вкладені у їх придбання.

Відтворення основного капіталу – це безперервний процес оновлення та якісного удосконалення основного капіталу, що здійснюється за рахунок створення нового, технічно більш досконалого капіталу, реконструкції та розширення підприємств шляхом модернізації та відновлення або замін спрацьованого основного капіталу, спрямований на інтенсифікацію суспільного виробництва. Основна мета відтворення основного капіталу – забезпечення порту чи економіки країни (в залежності від масштабу явища) основним капіталом у кількісному та якісному складі, відповідному обраній стратегії, а також підтримання їх в потрібному робочому стані.

В розділі розглянуті також поняття і особливості елементів процесу відтворення. Суттєву увагу приділено результатам спотворення основних процесів відтворення на морському транспорті (рис. 1).

Рис. 1. Особливості спотворення відтворювальних процесів в морському торговельному порту

В розділі систематизовано можливі джерела фінансування функціонування та оновлення основного капіталу морських торговельних портів (рис. 2) та проведено аналіз можливостей використання їх для інвестиційного процесу в портах. Був зроблений висновок про необхідність приділення особливої уваги власним засобам як основному джерелу інвестиційних коштів у наявній інвестиційній та економічній ситуації.

В розділі висвітлюються поняття амортизації основного капіталу та амортизаційної політики морського торговельного порту. Необхідною умовою відновлення засобів праці в натуральному обсязі є поступове відшкодування їхньої вартості, що здійснюється за допомогою амортизаційних відрахувань (амортизації). Дискусійним і досі залишається питання формування собівартості послуг щодо включення до неї амортизації основного капіталу. Більшість дослідників традиційно вважають за необхідне, виходячи з „вітчизняного” тлумачення поняття амортизації при розрахунку собівартості продукції (послуг), включати до неї суму амортизації за період розрахунку собівартості.

Рис. 2. Основні джерела формування інвестицій в основний капітал морського торговельного порту

Автор дотримується точки зору послідовників директ-костінга. Розгляд класичної системи кругообороту коштів в порту, дає можливість зробити висновок, що основний капітал впливає на виробничий процес, приймає участь у кожному виробничому циклі, але витрати на нього не формують собівартості виробленої за їх допомогою продукції. Амортизація основного капіталу за своєю економічною сутність не являє собою витрати, а є інструментом повернення інвестицій в основний капітал. Собівартість портових послуг формується на рівні входу до системи. Витрати на утримання та оновлення основного капіталу мають покриватися за рахунок ефективного перерозподілу прибутку підприємства. Таке покриття саме й буде відповідати природі основного капіталу та амортизації як не витратного механізму, а елементу власних засобів порту, а також дозволить порту не „переобтяжувати” собівартість продукції. Крім того, саме в цьому випадку порт зможе обирати дійсно ефективну для себе амортизаційну політику в межах обраної загальної стратегії, відповідну довгостроковим цілям та завданням.

Особливостями використання інвестицій в морських торговельних портах є такі:

-

значне покращення умов ведення підприємницької діяльності;

-

поява можливості створення нової чи поновлення (вдосконалення) існуючої технічної бази, здійснення реструктуризації чи диверсифікації діяльності;

-

формування умов для виходу на ринок з новими пропозиціями;

-

стимулювання “здорової” конкуренції та посилення внутрішнього контролю за додержанням обраної стратегії та виконанням поставлених завдань та інш.

У другому розділі - "Амортизація у механізмі відтворення основного капіталу морського торговельного порту" – розглядаються засади процесу амортизації як основного елементу відтворення основного капіталу, досліджується вплив амортизаційного та відтворювального процесу на формування та функціонування техніко-технологічної бази морського торговельного порту, на його конкурентоспроможність на ринку портових послуг, визначається роль власних засобів взагалі та амортизаційних коштів, зокрема, у формуванні основного капіталу порту, розглядається вплив основного капіталу на загальний розвиток порту.

В рамках дисертаційного дослідження у другому розділі проведено аналіз діяльності вітчизняних портів, в результаті якого зроблено висновок про необхідність реформування системи управління основним капіталом та забезпечення її відповідності загальній стратегії функціонування і розвитку морського торговельного порту для досягнення конкурентоспроможності портової продукції на світовому ринку.

Було визначено, що техніко-технологічний потенціал морського торговельного порту реалізується безпосередньо у виробничому процесі і поряд з кадровим потенціалом складає основу цього процесу. Його використання покликане забезпечити належні матеріальні умови для здійснення господарської діяльності порту та підвищення про-дуктивності праці й ефективності господарської діяль-ності. Тому об'єктивна його оцінка відіграє важливу роль у процесі формування й оцінки сукупного потенціалу порту, визначення ефективної політики управління основним капіталом порту та розробки ефективної амортизаційної політики.

Для уточнення понятійного апарату було запропоноване визначення техніко-технологічної бази морського торговельного порту. Техніко-технологічна база (ТТБ) морського торговельного порту являє собою системну сукупність найбільш ак-тивних елементів виробництва, яка визначає техно-логічний спосіб надання послуг, здійснюваний за допомогою машинної техніки (устаткування, прилади, апарати), різноманітних транспортних, передавальних, діагно-стичних та інформаційних засобів, організованих у технологічні системи виробничих підрозділів і порту в цілому.

Забезпечення певних темпів розвитку і підвищення ефективності портового виробництва можливе за умови інтенсифікації відтворення та ліп-шого використання діючого основного капіталу морського порту. Ці про-цеси, з одного боку, сприяють постійному підтримуванню належно-го технічного рівня порту, а з іншого — дають змо-гу збільшувати обсяг виробництва продукції та послуг без додаткових інвес-тиційних ресурсів, підвищувати капіталовіддачу і прибутковість.

Забезпечення вищеозначеного в рамках політики управління основним капіталом морських торговельних портів неможливе без здійснення обґрунтованої та своєчасної діагностики основного капіталу та прийняття відповідних управлінських рішень щодо основного капіталу, особливостей його руху. В рамках другого розділу запропоновано методичні засади діагностики основного капіталу та визначено ефективні терміни її проведення та адаптація результатів для прийняття управлінських рішень щодо основного капіталу морського торговельного порту.

У третьому розділі - "Методичні засади формування амортизаційної політики морського торговельного порту" – розглядаються теоретико-методологічні та методичні основи побудови ефективної амортизаційної політики морського торговельного порту, уточнюються поняття амортизаційної політики та амортизації, досліджується ефективність та необхідність ведення економічного і податкового обліку амортизації, пропонуються методичні основи побудови ефективної амортизаційної політики і політики управління основним капіталом морського торговельного порту.

Підвищення ефективності функціонування національного морського транспорту взагалі та морських торговельних портів, зокрема, неможливе без удосконалення процесів стратегічного управління підприємствами галузі. Це потребує чіткого підходу до формування всіх складових стратегії, в тому числі й до побудови політики управління основним капіталом порту, в її межах до політики амортизації основного капіталу.

Під амортизаційною політикою морського торговельного порту слід розуміти сукупність цілей, принципів, форм і методів, що формуються та використовуються на етапах придбання, експлуатації основного капіталу, його спрацювання та амортизації, формування собівартості продукції, реалізації виготовленої продукції, формування амортизаційного фонду і реновації основного капіталу, тобто на кожному етапі управління основним капіталом, для забезпечення ефективного використання основного капіталу і забезпечення отримання максимального ефекту від його використання.

В інтересах держави створити ефективну амортизаційну політику саме для підприємств, в тому числі й морських портів. Тобто цілі держави та цілі порту мають бути односпрямовані для ефективної реалізації обраної амортизаційної політики. Результати обчислення, що наведені в додатках, дозволяють стверджувати про односпрямованість державної амортизаційної політики і політики порту, та про необхідність обґрунтованого підходу до побудови такої політики як на рівні держави, так і на рівні порту.

Проведене дослідження у другому розділі свідчить про незадовільний стан основного капіталу вітчизняних портів. Однією з основних причин такого становища є неефективна амортизаційна політика, що реалізується на двох рівнях: державному і на рівні конкретного порту.

В теорії та практиці відтворення основного капіталу існують різноманітні трактовки поняття і сутності амортизації, що спричинені різними напрямками, цілями та предметами дослідження науковців та задачами практиків. Всі їх можна звести до трьох визначень (рис. 3).

Рис. 3. Визначення змісту амортизації

Амортизацію слід розглядати як комплексну економічну категорію, що характеризує співвідношення початкових інвестицій в основний капітал, економічно ефективних термінів його використання, прибутків від його функціонування та коштів на його відтворення, а також визначає певні пільги щодо оподаткування.

Економічні закони, за якими ті чи інші управлінські рішення мають позитивні чи негативні наслідки, мають об’єктивний характер, тому їх дослідження дозволяє прийняти ефективні економічні рішення та вижити в умовах жорсткої конкуренції. Основною ідеєю концепції квантово-економічного аналізу (КЕА) є не визначення стану окремих елементів системи чи її рівнів розвитку, а зіставлення стану окремих елементів системи та визначення економічно ефективного їх співвідношення. Такий підхід запропоновано використати для побудови ефективної амортизаційної політики морського торговельного порту. Реалізація запропонованого підходу можлива через побудову матриці складових амортизаційної політики морського торговельного порту та визначення дозволених складових амортизаційної політики (рис. 4).

В процесі побудови політики управління основним капіталом морського торговельного порту первинною є його загальна стратегія. Вибір стратегії, а в її межах – і політики управління основним капіталом порту, можливо здійснювати, використовуючи формальні прийоми, які існують у світовій теорії та практиці.

 

5

4

 

3

2

1 2 1 1 2 3

Рис. 4. Сукупність можливих сполук елементів амортизаційної політики морського торговельного порту

Одним з таких прийомів є використання різноманітних двомірних матриць. Двомірна матриця являє собою розвинений комплекс, в якому використовуються системні критерії: набір внутрішніх та зовнішніх. В рамках дисертаційного дослідження використаний такий підхід пропонується для побудови політики управління основним капіталом.

ВИСНОВКИ

В дисертаційній роботі наведене теоретичне узагальнення і нове вирішення наукового завдання, що знайшло вираження в системі базових понять управління основним капіталом морських торговельних портів України, підходах щодо комплексної діагностики основного капіталу та методичних основах побудови політики управління останнім.

Основні наукові та прикладні результати, рекомендації з наукового і практичного їх використання полягають у такому:

1. Знайшло підтвердження, що сучасний стан управління основним капіталом в морських торговельних портах характеризується низкою негативних тенденцій, що свідчить про спотворення відтворювального процесу основного капіталу та зниження ефективності діяльності портів України та їх конкурентоспроможності на світовому ринку. Основні з них – стихійність та сезонність управлінських рішень щодо придбання та побудови об’єктів основного капіталу, невідповідність конкретних управлінських рішень стратегії розвитку порту та економічним і господарським реаліям, несвоєчасність рішень щодо виведення об’єктів основного капіталу з експлуатації, неефективна амортизаційна політика.

На рівні морського порту ці тенденції виявляються в зниженні ефективність діяльності морського торговельного порту, зниженні конкурентоспроможності портової продукції, невідповідності результатів діяльності обраній стратегії розвитку, некерованості відтворювального процесу та його спотворенні.

2. Одержали подальший розвиток, теоретичне та практичне узагальнення поняття та складові процесу управління основним капіталом морських торговельних портів. Виявлено недостатню висвітленість та обгрунтованість управлінського процесу морських торговельних портів в цій області.

3. Автором доведено, що побудова ефективної політики управління основним капіталом порту потребує докорінної перебудови структури основного капіталу порту загалом та окремих підприємств портової діяльності. Розподіл та облік основного капіталу за підприємствами портової діяльності дозволить підвищити ефективність його обліку, структурувати грошові потоки від експлуатації об’єктів основного капіталу та сформувати ефективні стратегічні напрямки щодо придбання, введення у дію, використання, оновлення та ліквідації основного капіталу в рамках процесу управління ним.

4. В дисертації пропонується відтворення основного капіталу морського торговельного порту визначати як безперервний процес оновлення та якісного удосконалення основного капіталу, що здійснюється за рахунок створення нового, технічно більш досконалого капіталу, реконструкції та розширення порту шляхом модернізації та відновлення або замін спрацьованого основного капіталу, спрямований на інтенсифікацію суспільного виробництва. Основна мета відтворення основного капіталу – забезпечення порту чи економіки країни (в залежності від масштабу явища) основним капіталом у відповідному обраній стратегії кількісному та якісному складі, а також підтримання їх в потрібному робочому стані.

5. Дисертантом обгрунтовано необхідність періодичної діагностики технічного рівня морського торговельного порту в процесі аналізу та узагальнення певної системи показників, які відбивають ступінь технічної оснащеності праці персоналу, рівень прогресивності за-стосовуваної технології, технічний рівень виробничого устаткуван-ня, рівень механізації та автоматизації основного й допоміжного виробництва та визначено її часові межі.

6. Запропоновано з метою розробки ефективної політики управління основним капіталом та амортизаційної політики порту провадити оцінку основного капіталу в двох напрямках: щодо результатів використання основного капіталу за період часу, що оцінюється, його стан на момент оцінки та щодо основних виробничих процесів, які охоплюють використання та невикористання основного капіталу порту. З метою реалізації оцінки основного капіталу порту слід забезпечити ретельний поділ об’єктів основного капіталу за декількома напрямками у відповідності з цілями такого поділу та напрямками амортизаційної та загальної політики управління основного капіталу.

7. Дисертантом пропонується для розробки методики формування ефективної політики управління основним капіталом порту та амортизаційної політики використовувати показник капіталовіддачі, як найбільш доступний та репрезентативний з точки зору менеджменту порту.

8. В дисертації пропонується під амортизаційною політикою морського торговельного порту розуміти сукупність цілей, принципів, форм і методів, окреслюваних та використовуваних на етапах придбання, експлуатації основного капіталу, його спрацювання та амортизації, формування собівартості продукції, реалізації виготовленої продукції, формування амортизаційного фонду та реновації основного капіталу, тобто на кожному етапі управління основним капіталом, для забезпечення ефективного використання основного капіталу та забезпечення отримання максимального ефекту від його використання.

9. У роботі обгрунтовується можливість та ефективність застосування для побудови ефективної амортизаційної політики та політики управління основним капіталом порту методику побудови двомірної матриці або використання можливостей квантово-економічного аналізу. Для практичного застосування означених методик пропонується використання можливостей імітаційного моделювання та розроблених автором методичних положень.

10. В дисертації обгрунтовано, що особливістю амортизаційної політики морського торговельного порту є неможливість та неефективність побудови монополітики для всього порту через диверсифікованість діяльності та неоднорідність її результатів і необхідність визначення такої політики для окремих підприємств портової діяльності.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у наукових фахових виданнях

1. Матвиенко М.В. Амортизационные отчисления в системе инвестиций в развитие морского транспорта // Розвиток методів управління та господарювання на транспорті: Зб. наук. праць. – Одеса, 2004. - Вип. 18.– С. 147-159.

2. Матвієнко М.В. Місце і роль амортизації в стратегічному управлінні підприємствами морського транспорту // Розвиток методів управління та господарювання на транспорті: Зб. наук. праць. – Одеса, 2005. - Вип. 21.– С. 123-133.

3. Матвієнко М.В. Формування амортизаційної політики на морському транспорті // Економіка транспортного комплексу: Зб. наук. праць. – Харків, 2005. - Вип. 9.– С. 122 – 128.

4. Матвієнко М.В. Економічна амортизація в морських торговельних портах // Розвиток методів управління та господарювання на транспорті: Зб. наук. праць. – Одеса, 2005. - Вип. 23. – С. 74-83.

5. Матвиенко М.В. Как посчитать капитал (Влияние системы амортизации основного капитала порта на формирование себестоимости его продукции) // Судоходство. – 2006. - № 10. – С. 44 – 45.

6. Матвієнко М.В. Амортизація основного капіталу порту та система формування собівартості портової продукції // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. праць. – Дніпропетровськ, 2006. - Вип. 218.– С. 413 – 420.

7. Матвієнко М.В. Амортизация как необходимость (Формирование амортизационной политики порта) // Судоходство. – 2007. - № 1-2 (127). – С. 42 – 43.

Тези доповідей

8. Матвієнко М.В. Управління основним капіталом морських торговельних портів як механіхм підвищення конкурентоспроможності // Проблеми розвитку економіки і підприємництва в Україні в контексті міжнародних інтеграційних процесів: Всеукраїнська науково-практична конференція, Тернопіль, 26-27 травня 2005 р. – Тернопіль: Інститут економіки і підприємництва, 2005. – С. 62-63.

9. Матвієнко М.В. Визначення поняття „амортизація” в ринкових умовах // Актуальні проблеми термінології та термінографії: морська та суміжні галузі: Всеукраїнська науково-практична конференція, Одеса, 25-26 листопада 2005 р. – Одеса: Одеський національний морський університет, 2005. – С. 133-138.

Матвієнко М.В. Управління основним капіталом морських торговельних портів. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка і управління підприємствами (економіка морського і річкового транспорту). – Інститут проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України. – Одеса, 2007.

Розглядаються процеси формування та функціонування основного капіталу, його відтворення та управління ним. Визначено особливості означених процесів в морських торговельних портах. Обґрунтовано необхідність побудови політики управління основним капіталом, відповідної загальній стратегії розвитку порту. Розроблено методичні засади діагностики основного капіталу та визначено ефективні терміни її проведення.

Розроблено та обґрунтовано методичні основи побудови амортизаційної політики та політики управління основним капіталом морського торговельного порту.

Ключові слова: основний капітал, відтворення основного капіталу, амортизація, власні джерела інвестицій, амортизаційна політика, політика управління основним капіталом.

Матвиенко М.В. Управление основным капиталом морского торгового порта, - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.04 – экономика и управление предприятиями (экономика морского и речного транспорта). – Институт проблем рынка и экономико-экологических исследований НАН Украины. – Одесса, 2007.

Диссертация посвящена исследованию управления основного капитала как сложного непрерывного процесса и разработке методики построения политики управления основным капиталом морских торговых портов.

Вопросы места, роли и значения основного капитала в системе производственных отношений широко освещаются в научных работах отечественных ученых-экономистов, но большинство этих работ посвящено общетеоретическим вопросам формирования и функционирования основного капитала и инвестициям в него без учета специфики морского торгового порта.

Одним из важнейших условий хозяйствования и базисом экономики является основной капитал. В современных условиях развития морских торговых портов и морской отрасли в целом возможности их эффективной деятельности определяются в большей степени состоянием и условиями функционирования основного капитала. Функционирование порта как целостной высокоэффективной системы невозможно без жесткого, эффективного управления основным капиталом.

Основным условием эффективного управления основным капиталом порта является обеспечение нормального протекания его воспроизводственного процесса на всех его стадиях, а также его управляемости.

В диссертационном исследовании рассматриваются вопросы формирования и функционирования основного капитала в морских торговых портах. Уточнен понятийный аппарат в данной области. Очерчены и систематизированы основные управленческие решения, влияющие на формирование и функционирование основного капитала в портах Украины. Определены особенности основного капитала и инвестиций в него на морском транспорте в целом и в морских торговых портах в частности. Определены особенности построения политики управления основным капиталом и амортизационной политики в морском торговом порту. Предложены методические основи диагностики основного капитала морского торгового порта с определением эффективных сроков ее проведения и способами адаптации ее результатов для принятия эффективных управленческих решений в области управления основным капиталом. Разработаны методические основы, а на их базе сформирована методика построения эффективной политики управления основным капиталом и методика построения амортизационной политики. В основу методики построения политики управления основным капиталом морских торговых портов положены возможности квантово-экономического анализа, что позволяет учесть основную массу факторов (внешних и внутренних), оказывающих существенное влияние на политику управления. В основу методики формирования амортизационной политики морского торгового порта положены принципы построения двухмерных матриц, позволяющие учесть основные формирующие факторы внутренней и внешней среды порта.

Все предложенные в диссертационной работе показатели рассчитаны на основе единой системы моделей и исходных данных, что обеспечивает их непротиворечивость, взаимообусловленность и согласованность между собой.

На основе предложенных в диссертационной работе методических подходов построены методики формирования амортизационной политики и политики управления основным капиталом морских торговых портов.

Ключевые слова: основной капитал, воспроизводство основного капитала, амортизация, собственные источники инвестиций, амортизационная политика, политика управления основным капиталом.

Matvienko M.V. Management by the fixed assets of marine trade ports. - The manuscript.

The thesis for a scientific degree of the candidate of economical sciences by specialty 08.00.04 - economics and management of an enterprise (economic of sea and river transport). - The Institute of Market Problems and Economic and Ecological Researches of the National Academy of Sciences of Ukraine. - Odessa, 2007.

The questions of forming and functioning of the fixed assets in marine trade ports are considered in dissertation research. The features of the fixed assets and investments in him on a marine transport are definite. The features of construction of policy of management by the fixed assets and amortization policy in marine trade port are definite. The method of diagnostics of the fixed assets of marine trade port with determination of effective terms of its conducting and methods of adaptation of its results for acceptance of effective administrative decisions in area of management by the fixed assets is offered. The method of construction of effective policy of management by the fixed assets and method of construction of amortization policy is developed.

Keywords: fixed assets, reproduction of the fixed assets, amortization, own sources of investments, amortization policy, policy of management by the fixed assets.

Підписано до друку 25.07.2007

Формат 60х84/16. Ум. друк. арк. 1,0.

Зам. № ______. Тираж 100 пр.

Адреса Видавництва ОНМУ:

65029, Одеса, вул.. Мечнікова, 34,

тел. 728-31-14






Наступні 7 робіт по вашій темі:

НАПРУЖЕНО–ДЕФОРМОВАНИЙ СТАН І КОЛИВАННЯ КОМПОЗИТНИХ ОБОЛОНОК І ПЛАСТИН ІЗ ІДЕАЛЬНИМ ТА НЕДОСКОНАЛИМ КОНТАКТОМ ШАРІВ - Автореферат - 40 Стр.
ФОРМУВАННЯ ГРОМАДЯНСЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПРЕДМЕТІВ ГУМАНІТАРНОГО ЦИКЛУ - Автореферат - 30 Стр.
удосконалення елементів технології вирощування гібридів кукурудзи та їх батьківських форм в північному степу україни - Автореферат - 24 Стр.
СТАН НЕОАНГІОГЕНЕЗУ САРКОМ МАТКИ – ПРОГНОЗ І ТАКТИКА ЛІКУВАННЯ - Автореферат - 25 Стр.
СТРАХУВАННЯ ЯК МЕХАНІЗМ НАДАННЯ ГАРАНТІЙ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ТА СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ НАСЕЛЕННЯ : СУЧАСНА ТЕОРІЯ І ПРАКТИКА - Автореферат - 56 Стр.
НЕСТАЦІОНАРНИЙ КВАНТОВИЙ ТРАНСПОРТ В МЕЗОСКОПІЧНИХ СИСТЕМАХ - Автореферат - 36 Стр.
ПРОФІЛАКТИКА ТА ЛІКУВАННЯ УСКЛАДНЕНЬ МІОТЕНОПЛАСТИЧНОЇ КОРЕКЦІЇ ПОПЕРЕЧНО РОЗПЛАСТАНОЇ СТОПИ - Автореферат - 28 Стр.