У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

РАДА ПО ВИВЧЕННЮ ПРОДУКТИВНИХ СИЛ УКРАЇНИ

НЕСТЕРЕНКО ГАЛИНА БОГДАНІВНА

УДК: 332.3-711.4(477.83)

ІНСТИТУЦІЙНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЕЛЬ

КОМУНАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Спеціальність 08.00.06 – Економіка природокористування

і охорони навколишнього середовища

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2007

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Раді по вивченню продуктивних сил України Національної Академії наук України.

Науковий керівник:

доктор економічних наук, професор,

член-кореспондент НАН України

Данилишин Богдан Михайлович,

Рада по вивченню продуктивних сил України НАН України,

голова Ради.

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Мішенін Євген Васильович, Сумський національний аграрний університет Міністерства аграрної політики України, завідувач кафедри теоретичної та прикладної економіки;

кандидат економічних наук, старший науковий співробітник

Лицур Ігор Миколайович, Рада по вивченню продуктивних сил України НАН України, провідний науковий співробітник відділу економічних проблем лісокористування та природоохоронних територій.

Захист відбудеться „28” січня 2008 р. об 14 год. 30 хв. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.160.01 Ради по вивченню продуктивних сил України НАН України за адресою 01032, м. Київ, бульвар Тараса Шевченка, 60.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Ради по вивченню продуктивних сил України НАН України за адресою: 01032, м. Київ, бульвар Тараса Шевченка, 60.

Автореферат розісланий “ 26 ” грудня 2007 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

доктор економічних наук, професор Коваль Я.В.

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Поєднання концентрації населення та виробництва робить землі в межах населених пунктів, а особливо міст, унікальним ресурсом. Цінність цих земель полягає у вдалому поєднанні ринків ресурсів і збуту та інженерно-інфраструктурному облаштуванню території. Земельні ресурси в населених пунктах, особливо у містах, є базисом їх соціально-економічного та містобудівного розвитку, слугують їх динамічності і поліфункціональності, високому рівню усуспільнення землекористування.

У системі використання земельних ресурсів міст в Україні нагромаджений певний досвід розвитку земельних відносин, але цілий ряд питань потребує наукового узагальнення та усунення окремих недоліків у подальшому. У зв’язку з цим, в дисертаційній роботі досліджуються економічні важелі використання земель комунальної власності територіальних громад, особливості використання земель населених пунктів на сучасному етапі розвитку земельних відносин, суть і завдання організації раціонального використання та охорони земель в умовах реформування відносин власності. З цією метою проведений детальний аналіз соціально-економічного розвитку населених пунктів Львівщини, зокрема міст, в умовах ринкової економіки, для чого залучені статистико-економічні, земельно кадастрові, землевпорядні дані і матеріали, а також публікації в науковій літературі, засобах масової інформації, результати соціологічних досліджень та нормативні документи.

Теоретичні та прикладні аспекти використання земель в межах населених пунктів у ринкових умовах досліджено у наукових працях багатьох учених землевпорядників та економістів-практиків. Вагомий внесок у розвиток цієї проблематики внесли: І.К. Бистряков, М.А. Голубець, Б.М. Данилишин, Д.С. Добряк, В.М. Другак, С.І. Дорогунцов, Я.В. Коваль, А.С. Лисецький, І.Р. Михасюк, Є.В. Мішенін, Л.Я. Новаковський, П.Т. Саблук, А.Я. Сохнич, В.М. Трегобчук, М.Г. Ступень, А.М. Третяк, М.А. Хвесик та інші вітчизняні й зарубіжні вчені.

Головна ідея дисертаційного дослідження полягає в тому, щоб на основі узагальнення праць вітчизняних та зарубіжних вчених, теоретичних та практичних засад використання земельних ресурсів міст і розвитку земельних відносин розробити методологічні положення інституційного забезпечення використання земель комунальної власності територіальних громад Львівської області.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконувалась згідно з напрямами державних програм та досліджень за тематикою науково-дослідних робіт Ради по вивченню продуктивних сил України НАН України, зокрема, в рамках тем: 3.1.5.58 „Прогноз розвитку і розміщення продуктивних сил України на довготривалу перспективу” - номер держреєстрації 010U000089 (автором здійснена оцінка землересурсного потенціалу міст, визначена ефективність його використання і відтворення); 3.1.5.59 „Дослідження природно-ресурсного потенціалу і перспектив економічного та соціального розвитку України (регіональний розріз)” - номер держреєстрації 0199003691 (автором розроблені пропозиції, щодо переходу міського землекористування на засади сталого розвитку); 4.2.1.5.57 „Дослідження земельно-ресурсного потенціалу України, наукове обґрунтування соціально-економічних, правових та екологічних засад оптимізації його використання і охорони” - номер державної реєстрації 0199U000782 (автором досліджено стан і перспективи розвитку міського землекористування, в контексті сталого розвитку економіки).

Дослідження, які проведені автором, є складовою частиною комплексних досліджень, виконаних у 2000-2005 рр. в рамках планів бюджетної та госпрозрахункової тематики Львівського державного аграрного університету, а саме теми: “Розробити теоретичні основи управління земельними ресурсами, землевпорядкування, земельного кадастру та методику організаційно екологічно-безпечного використання земель в ринкових умовах” (номер державної реєстрації 0100U002331). Участь автора у її виконанні полягає в розробці прогресивної моделі вдосконалення економічних важелів організації використання земель населених пунктів України з розрахунками відповідних прогнозних показників.

Мета і задачі дослідження. Мета дисертаційного дослідження - розробка теоретико-методологічних засад інституційного забезпечення використання земель комунальної власності територіальних громад Львівської області та обґрунтування перспектив їх розвитку в умовах реформування національної економіки.

Відповідно до поставленої мети в роботі послідовно розв'язувались такі задачі:

– здійснити науковий аналіз закономірностей розвитку земельних відносин у містах, розробити і науково обґрунтувати економічний і правовий механізм їх регулювання;

– провести науково-методичне обґрунтування організації і раціонального використання земель населених пунктів;

– опрацювати законодавче та нормативно-методичне забезпечення реалізації формування земель комунальної власності;

– дослідити стан інформаційного забезпечення здійснення робіт по розмежуванню земель державної та комунальної власності;

– розробити проект формування земель комунальної власності у містах обласного підпорядкування Львівської області;

– запропонувати підходи до організації системи державного контролю за використанням земель міст.

Об'єктом дослідження є процеси формування системи інституційного забезпечення використання земель комунальної власності територіальних громад.

Предметом дослідження є сукупність теоретико-методологічних засад з питань удосконалення системи інституційного забезпечення використання земель комунальної власності територіальних громад.

Методи дослідження – методологічною основою дисертації є діалектичний метод пізнання, з допомогою якого процеси інституційного забезпечення використання земель комунальної власності територіальних громад вивчались не в статистиці, а в динаміці, як постійний перехід кількісних змін в якісні.

У проведеному дослідженні використовувались такі методи: історичний - для дослідження наукових основ розвитку міст та організацію використання земель; монографічний - при опрацюванні наукових публікацій з питань використання земель, застосування економічних важелів у використанні земель, формуванні земель комунальної власності; статистичний - за його допомогою подається необхідна інформація про соціально-економічний розвиток населених пунктів, зокрема, міст обласного підпорядкування Львівщини; розрахунково-конструктивний - проведено обґрунтування розподілу земель державної власності на землі державні і комунальні, закріплення їх за відповідними власниками землі; графічний - при розробці діаграм по продажу земельних ділянок, їх вартості та площі, структурі порушень щодо використання земель міст Львівської області; балансового - для дослідження змін у кількості та якості використання земельних ділянок відповідно до форм власності на них; абстрактно-логічного, сутність якого полягає у численному відволіканні явища, яке вивчається і від діючих на нього відносин, що потребує розчленування цього явища, на окремі частини (аналіз) і узагальнення їх (синтез) – цей метод базується на таких наукових прийомах, як висунення гіпотези, індукція, дедукція, аналогія, співставлення.

Вихідними джерелами досліджень були законодавчі акти України, багаторічні статистичні дані Державного комітету статистики України, Державного комітету земельних ресурсів, виробничих об’єднань та підприємств, іноземні та вітчизняні наукові публікації, інформація з Інтернету.

Наукова новизна одержаних результатів. Науковою новизною відзначаються такі теоретичні та методологічні результати дисертаційного дослідження:

– вперше обґрунтовано еволюцію розвитку міських поселень у динаміці та проведено науковий аналіз причин концентрації трудових ресурсів у містах;

– вперше здійснено оцінку сучасного стану використання земель населених пунктів Львівщини, що дозволяє обґрунтовано визначити пріоритети державної містобудівної та земельної політики;

– поглиблено науково-методичні засади функціонування земель комунальної власності які на відміну від існуючих враховують економічні важелі в організації використання земель міст;

– запропоновано прогноз структури земельного фонду міст обласного підпорядкування Львівщини після розмежування земель державної і комунальної власності;

– розроблено організаційно-економічний механізм управління територіальним розвитком населених пунктів, в основу якого, на відміну від існуючого, покладено план земельно-господарського устрою та функціональне зонування території міста, що суттєво покращить рівень його використання та охорони;

– обґрунтовано існуючі та запропоновано нові напрями програмно-цільового забезпечення контролю за використанням та охороною земель міст, які є методологічною та методичною основою розробки програми реформування даної галузі в масштабах України. Відмінність одержаних наукових розробок від існуючих полягає в системному обґрунтуванні взаємозалежностей і взаємозв’язків структурних компонентів територіальної організації використання та охорони земель міст в умовах реформування відносин власності та земельних відносин.

Практичне значення одержаних результатів. Викладені у дисертаційній роботі наукові результати дають можливість удосконалити організацію використання земель на рівні міст обласного підпорядкування Львівщини. Вони можуть бути використані при формуванні державної регіональної політики в сфері землекористування, для запровадження в містах функціонально-господарської концепції побудови економіки та підвищення зацікавленості міської влади у здійсненні оперативного контролю за використанням земель, зміцненню ринкових засад в економіці міста та розвитку місцевого самоврядування.

Практична цінність дисертаційного дослідження визначається конкретною адресною спрямованістю методик, положень, рекомендацій для суб’єктів земельних ресурсів міст, органів державної виконавчої вади, місцевого самоврядування, власників землі та землекористувачів.

Результати дослідження напрямів інституційного забезпечення використання земель комунальної власності територіальних громад знайшли своє втілення на регіональному рівні, зокрема у містах обласного підпорядкування Львівщини.

Результати дослідження використовуються регіональними органами виконавчої влади при впорядкуванні земель населених пунктів, а саме: Львівським міським управлінням земельних ресурсів (довідка № 40/188 06-16 від 20.06.2006 р.), Бориславським міським управлінням земельних ресурсів (довідка № 3074 від 30.12.2005 р.), Дрогобицьким міським управлінням земельних ресурсів (довідка № 492 від 03.04.2006 р.), Моршинським міським управлінням земельних ресурсів (довідка № 957 від 28.10.2005 р.), Самбірським міським управлінням земельних ресурсів (довідка № 203 від 18.10.2005 р.), Трускавецьким міським управлінням земельних ресурсів (довідка № 505 від 03.05.2006 р.).

Основні наукові результати дисертаційного дослідження щодо інституційного забезпечення використання земель комунальної власності територіальних громад, використовуються в навчальному процесі Львівського державного аграрного університету при підготовці лекцій, лабораторних та практичних занять з дисциплін “Земельний кадастр”, “Земельний кадастр населених пунктів”, “Містобудівний кадастр”, „Організація і управління виробництвом” для студентів землевпорядного факультету Львівського державного аграрного університету (довідка № 01-27-02 від 14.12.2006 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаною науковою працею, в якій викладено авторські розробки щодо методологічних і методичних засад інституційного забезпечення використання земель комунальної власності територіальних громад, новітніх тенденцій та зрушень у цій сфері, економічного механізму регулювання земельних відносин в містах, перспектив формування комунальної власності в містах обласного підпорядкування Львівщини та України загалом. Наукові положення, висновки і рекомендації, які виносяться на захист, одержані автором самостійно. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертаційній роботі використано лише ті ідеї та положення, які отримані автором особисто.

Апробація результатів дослідження. Основні наукові результати дисертаційного дослідження апробовано на українських та міжнародних науково-теоретичних та практичних конференціях, зокрема: “Пошук соціальних технологій активізації вітчизняного виробництва” (Хмельницький, 2001), “Сталість, екологізація і ефективність сільськогосподарського виробництва в умовах аграрної реформи” (Харків, 2002), ”Механізм господарювання і проблеми економічного росту в агропромисловому комплексі України” (Луганськ, 2002), “Еколого-економічні проблеми розвитку АПК” (Львів, 2002), “Наука і освіта: 2003” (Дніпропетровськ, 2003), “Землевпорядна освіта, наука та виробництво: Сьогодення та перспектива очима молодих вчених ” (Київ, 2003), “Проблеми землеустройства в современных условиях” (г. Горки, Беларусь, 2003), „Глобальні та національні проблеми в аграрній економіці України” (Луганськ, 2004), ”Сталий розвиток аграрного сектора економіки” (Харків, 2004), „Молоді вчені у вирішенні проблем аграрної науки і практики” (Львів, 2004), “Реалізація основних принципів Болонської декларації при підготовці фахівців” (Львів, 2005), “Інтенсифікація і сталий розвиток сільськогосподарського виробництва” (Харків, 2006), “Наука і технології: крок в майбутнє – 2006” (Дніпропетровськ, 2006), “Земельні відносини і просторовий розвиток в Україні” (Київ, 2006), “Наукові засади реалізації аграрної політики в Україні” (Харків, 2006), “Сталий розвиток міст: сучасні технології управління міським та регіональним розвитком” (Харків, 2006), “Впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу в ЛДАУ” (Львів, 2006), “Проблеми забезпечення законності у сфері земельних та аграрних правовідносин” (Львів, 2006), „Наука 2006” (Львів, 2006).

Публікації. За темою дисертаційного дослідження опубліковано 28 наукових праць загальним обсягом 52,50 друк. арк., у тому числі 22,05 друк. арк. належить особисто автору. З них 1 монографія у співавторстві, 2 навчальних посібника у співавторстві, 16 статей у наукових фахових виданнях, 7 тез доповідей на наукових конференціях, 2 публікації, які додатково відображають результати досліджень.

Структура і обсяг дисертації. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Повний обсяг дисертації становить 216 сторінках комп’ютерного тексту, в тому числі 171 сторінки основного тексту, який включає 15 таблиць і 6 рисунків, списку використаних джерел із 203 найменувань викладено на 20 сторінках та 24 додатках, викладених на 24 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету та завдання, визначено об’єкт, предмет, методи дослідження, відображені наукова новизна і практичне значення дослідження, апробація одержаних наукових результатів, зазначено особистий внесок автора.

У першому розділі „Науково-теоретичні підходи використання земель комунальної власності” розраховуються особливості, суть і завдання використання міських земель, іноземний досвід використання земель міст, методика і методи дослідження використання земель населених пунктів та методичні положення формування комунальної власності на землю.

Особливістю земель населених пунктів є те, що вони займають невелику частину земельного фонду (в Україні загалом 11,5 та 19,4% у Львівській області), але на цій території проживає все населення держави (з них двоє з трьох людей мешкає в містах), розміщені виробничі, адміністративні, культурно-побутові підприємства, організації та установи. Отже, дослідити стан використання земель населених пунктів, а особливо міст, знайти раціональний спосіб використання наявних земельних ресурсів для покращення комфортності проживання населення, маючи за мету максимальний економічний та екологічний ефект від цього для держави на сьогоднішній день є особливо актуально.

Ріст міського населення як в Україні, так і в світі загалом є стабільним і невпинним, при цьому територіальний ріст міст значно більший від темпів росту їх населення, що чітко простежується в останні десятиліття. Територіально міста розвиваються, поглинаючи свої приміські зони, наявні земельні ресурси в межах міста використовуються екстенсивно, що провокує їх нераціональна забудова та значні площі сільськогосподарських земель, особливо в малих містах. Розсіяна концентрація житлової, промислової та громадської забудови потребує збільшення сум на будівництво інженерної та соціальної інфраструктури та благоустрій, що зменшує економічний ефект від їх використання.

Це значною мірою впливає на вже досягнутий рівень благоустрою та відповідно знижує ціну міських земель. З переходом країни до ринкової економіки, державні пріоритети у сфері містобудування повинні надаватись економічному та екологічному аспекту від використання міських земель, як і в сільському господарстві.

Оскільки основним цільовим призначенням міських земель є забезпечення різноманітних потреб мешканців міста, то багатогранність їх використання вимагає належного правового режиму регулювання земельних відносин, особливо в період їх реформування та введення різних форм власності на землю.

Враховуючи цю специфічність міських земель та особливість сучасних соціально-економічних умов, основним завданням вдосконалення земельних відносин у місті є: виявлення закономірностей щодо напрямків формування земельних відносин в містах характерних для ринкової економіки; дослідити і врахувати вплив містобудівних чинників на організацію раціонального використання земель міст; покласти економічну відповідальність на органи місцевої влади за прийняті інвестиційні рішення; стимулювати використання приватного капіталу в підприємницькій діяльності та інфраструктурі міста; зростання конкуренції на підприємствах всіх форм власності з метою досягнення більш високих економічних показників, поліпшення якості вироблюваної продукції і послуг для населення; становлення та розвиток нової форми суспільних відносин між органами місцевого самоврядування з одного боку і державою, юридичними та фізичними особами – з другого, що дасть можливість спрямовано використовувати землю для задоволення різноманітних потреб міської громади.

Для територіальної громади міські землі є основною нерухомістю, яка дає постійний, зростаючий прибуток поставляючи на ринок земельні ділянки. Так, згідно даних Львівського обласного головного управління земельних ресурсів, з початку 1999-го року, в області було продано 3337 земельних ділянок, площею 1181,82 га – загальною вартістю 260,88 млн. грн., з них в містах обласного підпорядкування – 1460 ділянок або 43,75%, площею 445,26 га або 37,68%, вартістю 197,91 млн. грн. або 75,86% від суми по області загалом, станом на 01.10.2006 р.

Проте нові форми власності на землю – приватна та комунальна, вимагають суттєвої зміни існуючої містобудівної документації. В умовах формування ринку земель в населених пунктах виникає необхідність вирішення комплексу нових земельних питань: регулювання ринкових земельних відносин, надання їм соціально-орієнтовного розвитку, організаційного та правового регулювання використання й охорони земель.

У другому розділі „Використання земель міст Львівської області на сучасному етапі” аналізується соціально-економічний розвиток населених пунктів Львівщини (за період створення незалежної держави), земельно-кадастрове забезпечення виділення земель комунальної власності (на прикладі міст обласного підпорядкування Львівщини) та дається характеристика земель комунальної власності територіальних громад.

Для дисертаційного дослідження було обрано 9 міст обласного підпорядкування, це Львів, Борислав, Дрогобич, Моршин, Новий Розділ, Самбір, Стрий, Трускавець, Червоноград. Такий вибір зумовлений тим, що ці населені пункти є урбаністичними, соціальними, культурними та економічними центрами області, визначають її зовнішню функцію.

Площа цих дев’яти міст – 341 км2 або 1,6% території області і проживає в них 44,1% населення Львівщини. Якщо враховувати ще приміські зони цих міст, то 58,04% мешканців Львівщини проживає саме в них та їх приміських зонах. Така концентрація населення зумовлюється вдалим просторовим поєднанням населення та ринку праці, що дає додатковий економічний ефект завдяки зменшенню транспортних затрат, більш повного використання сировинних і енергетичних ресурсів, кооперування виробництва тощо. Збільшення кількості населення цих міст та їх приміських зон супроводжується також постійним зростанням території міст, чисельності людей зайнятих несільськогосподарською працею, а це пояснює постійну міграцію населення з сіл до міст, що підтверджується даними статистики.

Згідно даних земельно-кадастрових документів, земельний фонд міст Львова, Борислава, Дрогобича, Моршина, Нового Роздолу, Самбора, Стрия, Трускавця, Червонограда станом на 01.01.2005 р., становив 34061,50 га. За формами власності землі міст поділяються так: 8,49% – перебувають у приватній власності і 91,51% у державній власності. У комунальну власність землі в цих містах не передавались.

За цільовим призначенням, земельний фонд міст обласного підпорядкування розподіляється так: 61,10% – землі житлової та громадської забудови; 21,42% – землі промисловості, енергетики, транспорту, зв’язку, оборони та іншого призначення; 11,49% – землі лісового фонду; 2,40% – землі сільськогосподарського призначення; 1,60% – землі історико-культурного призначення; 0,74% – землі оздоровчого призначення; 0,67% – землі рекреаційного призначення та 0,57% – землі водного фонду.

Доволі високим є інфраструктурне облаштування території міст обласного підпорядкування. Так, якщо в структурі земельного фонду населених пунктів області забудовані землі становлять 15,8%, з них житлова забудова – 29,57%, промислова – 8,02%, інша – 62,41%, то у піддослідних містах 59,58%, 14,10%, 21,76%, 64,13% відповідно. Щодо структури житлової забудови населених пунктів, то 14,39% від площі одноповерхової забудови та 80,64% площі багатоповерхової забудови області загалом, розміщено в містах обласного підпорядкування. Із площі промислової забудови населених пунктів загалом, 41,36% розміщено власне в досліджуваних містах.

Проведений аналіз земельного фонду міст обласного підпорядкування Львівщини за власниками землі та землекористувачами наведено в (табл. 1).

Відповідно до чинного законодавства та розроблених моделей розмежування земель державної та комунальної власності, структура земель міст обласного підпорядкування за формами власності буде наступна: 21,42% – залишиться у державній власності, 70,09% – перейде у комунальну власність та 8,49% залишається у приватній власності (табл. 2).

Формування земель комунальної власності створить надійну економічну базу для ринково орієнтованої системи управління містом та досконаліші механізми охорони і раціонального використання земель, що є одним із завдань розмежування земель державної та комунальної власності, розвитку місцевого самоврядування, наповненням його реальним змістом.

Впровадження приватної та комунальної власності на земельні ділянки, формування ринку земель – потребує чіткого економічного механізму регулювання земельних відносин. У його основу покладено використання таких важелів і стимулів, які ініціюють економічну зацікавленість у раціональному використанні та охороні земель міст.

Таблиця 1

Розподіл земель міст Львова, Борислава, Дрогобича, Моршина, Нового Роздолу, Самбора, Стрия, Трускавця і Червонограда за категоріями земель, групами землевласників і землекористувачів та угіддями станом на 01.01.2005 р.

Категорії земель, землевласників і землекористувачів | Загальна площа, га | В т.ч. за угіддями | З усіх земель | с.-г. землі | природоохоронного призначення | оздоровчого призначення | рекреаційного призначення. | історико-культурного призначення | в т.ч. національного значення | с.-г. угіддя | інші не с.-г. угіддя | ліси | забудовані землі | болота | відкриті землі | води | Землі с.-г. призначення | 818,11 | 508,92 | 166,47 | 48,00 | 12,29 | 11,00 | 44,34 | 27,09 | 22,90 | - | - | - | - | Землі житлової і гром. забудови | 20812,52 | 5353,26 | 9,13 | 1010,71 | 12329,19 | 14,00 | 1645,51 | 450,72 | 462,33 | 41,84 | 24,57 | - | 234,27 | Землі оздор. призначення | 251,89 | 0,30 | - | 74,11 | 175,03 | - | - | 2,45 | 0,01 | 250,92 | - | - | - | Землі рекр. приз. | 228,14 | - | - | 179,00 | 49,14 | - | - | - | - | - | 228,14 | - | - | Землі іст.-культ. призначення | 545,90 | 23,91 | - | 88,98 | 394,09 | 2,10 | 35,42 | 1,40 | 315,74 | 20,00 | 55,69 | 402,29 | 397,84 | Землі лісового фонду | 3914,98 | 22,80 | 2,00 | 3780,77 | 92,41 | 11,70 | - | 5,30 | 1034,01 | - | - | - | - | Землі водного фонду | 193,40 | 1,00 | - | - | 39,67 | - | - | 152,73 | - | - | 55,73 | - | - | Промисл., енерг., трансп., обор. та ін. призначення | 7296,56 | 37,25 | - | 47,19 | 7201,87 | 2,56 | 7,28 | 0,41 | 157,68 | 12,77 | - | - | - | Разом | 34061,50 | 5947,44 | 177,60 | 5228,76 | 20293,69 | 41,36 | 1732,55 | 640,10 | 1992,67 | 325,53 | 364,13 | 400,94 | 632,11

Таблиця 2

Прогноз розподілу земель за формами власності в містах Львів, Борислав, Дрогобич, Моршин,
Новий Розділ, Самбір, Стрий, Трускавець, Червоноград

Категорії земель, землевласники і землекористувачі | Станом на 01.01.2007 р. | Передбачається розподілом

Загальна площа, га | в т.ч. за формами власності | Загальна площа, га | в т.ч. за формами власності

державна | приватна | державна | комунальна | приватна

Землі с.-г. призначення | 818,11 | 818,11 | - | 818,11 | 181,06 | 637,05 | -

Землі житлової і громадської забудови | 20812,52 | 18002,81 | 2809,71 | 20812,52 | 520,66 | 17482,15 | 2809,71

Землі оздор. призначення | 251,89 | 243,73 | 8,16 | 251,89 | 31,45 | 212,28 | 8,16

Землі рекреац. призначення | 228,14 | 220,12 | 8,02 | 228,14 | 184,88 | 35,24 | 8,02

Землі іст.-культ. призначення | 545,90 | 545,90 | - | 545,90 | 541,50 | 4,40 | -

Лісовий фонд | 3914,98 | 3914,98 | - | 3914,98 | 2716,48 | 1198,5 | -

Водний фонд | 193,40 | 193,40 | - | 193,40 | - | 193,40 | -

Промислов., енергет., трансп., оборони та ін. призначення | 7296,56 | 7231,11 | 65,45 | 7296,56 | 3066,29 | 4164,82 | 65,45

Разом | 34061,50 | 31170,16 | 2891,34 | 34061,50 | 7298,06 | 23872,10 | 2891,34

Економічну зацікавленість власників землі та землекористувачів у раціональному використанні та охороні земель стимулює встановлення плати за землю та принципів її диференціації, методів оцінки вартості землі та процедур справляння плати за неї. Основою для встановлення плати за землю є розроблення грошової оцінки (яка проведена на 67,7% території населених пунктів області) та інвентаризації земель (26,9% відповідно). Не завершення цих видів робіт призводить до недоотримання значних коштів від плати за землю та порушення Закону України „Про оцінку земель”.

У третьому розділі „Напрями організації раціонального використання і охорони земель комунальної власності” вперше обґрунтовується наявна організація раціонального використання земель населених пунктів, вказуються шляхи подальшого реформування земельних відносин у містах, удосконалюється система державного контролю за використанням земель міст.

Змінити чи вдосконалити існуючу систему документації з територіального планування, містобудування та земельного кадастру зумовлює встановлення ринкових відносин стосовно землі і нерухомості в Україні, адже існуюча містобудівна документація не була створена для системи, яка передбачає приватну і комунальну власність на землю, довгострокові права на неї, впровадження інвестицій в будівництво та облаштування територій. Тому пропонуємо розробляти та запроваджувати функціональний зонінг міської території, як складову генерального плану – організацію умов, норм та стандартів забудови земель, проектування та розташування будинків на землі відповідно до функціональних зон міста, які було виділено згідно з концепцією генерального плану. Він дозволяє особам, які мають право володіти, використовувати та забудовувати земельні ділянки, знати від самого початку, які типи використання, споруди чи будинки можуть бути встановлені ними на даній території. Це також дає змогу вибирати із кількох варіантів найбільш прийнятий, що в кінцевому результаті дає власнику чи орендарю можливість отримання прибутку.

Власне, зонінг міста деталізує покупцю зміст генерального плану міста, вказує напрямок раціонального використання всіх міських територій. При цьому визначається обов’язковий і допустимий види використання землі в кожній зоні, всі види міського будівництва. В основу правил зонування території покладено такі засади, які б забезпечували функціональну, соціально-економічну, екологічну, планувальну, естетичну сумісність всіх існуючих або перспективних видів її використання і забудови та найбільше б відповідали інтересам її розвитку. Адже кожна зона розглядається з позиції досягнення функціональної цілісності, а також економічної і соціальної достатності.

Головним критерієм віднесення території до зони певного типу є встановлення системи однорідних планувальних характеристик для всіх або переважної більшості земельних ділянок на даній території та єдиних стандартів їх забудови.

При розробленні зонінгу на історично-сформовану забудову кварталів старих частин міст необхідно враховувати такі аспекти, як: збереження історичної планувальної структури міста та ролі архітектурних домінант; використання тих стилістичних прийомів, що характерні для історичної забудови даного кварталу міста; збереження історичних розмірів земельних ділянок, що є характерними для даного забудованого кварталу; обмеження кількості поверхів нових будівель та споруд, пропорції нового будівництва повинні гармонійно вливатись в наявну забудову.

Виявити всі недоліки при використанні земель населених пунктів допоможе детальне їх вивчення шляхом додаткового цільового обстеження території та опрацювання матеріалів інвентаризації земель. Це можна зробити при складанні плану земельно–господарського устрою, який у комплексі розглядає питання зонування території міста, поділу його за цільовим призначенням та формами власності. Крім того, необхідно комплексно розв’язувати питання впорядкування земель оздоровчого, природоохоронного, рекреаційного та історико–культурного призначення, формування прибудинкових територій, поліпшення і охорони земель, які не забудовані і ще не мають чіткого цільового призначення, тобто резерву земель для перспективного розвитку міста.

Визначено напрями розвитку управлінської діяльності щодо регулювання використання міських територій в умовах становлення ринкової економіки в державі шляхом збільшення юридичної значимості, плану земельно-господарського устрою в містах. План земельно-господарського устрою забезпечить вирішення таких питань щодо використання земель, як формування обмежень на використання земельних ділянок та використання кадастрової інформації для управління земельними ресурсами міст, виступатиме основним документом при здійсненні приватизації земель, стягнення плати за землю, встановлюватиме напрями природоохоронної діяльності.

Необхідною умовою забезпечення результативності запропонованих заходів є вдосконалення системи державного контролю за використанням земель міст та розвиток економічних механізмів природокористування:

· надати право державним інспекторам які здійснюють державний контроль за використанням та охороною земель - обмежувати, тимчасово забороняти (призупиняти в установленому законом порядку) діяльність підприємств, установ, організацій та об’єктів всіх форм власності, якщо вони порушують норми, правила і нормативи використання та охорони земель;

· на законодавчому рівні необхідно вирішити і питання, щодо термінів оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку у випадку, коли за цивільно-правовою угодою придбано житловий будинок, будівлю або споруду. Як свідчать результати перевірок, термін переоформлення правовстановлюючих документів може тривати від декількох місяців до декількох років. Разом з тим такі дії не можна кваліфікувати, як самовільне заняття земельної ділянки, а відповідальність за них не передбачена чинним законодавством;

· враховуючи постійно зростаючу кількість порушень пов’язаних із самовільним заняттям земельних ділянок, необхідно відновити кримінальну відповідальність за даний вид порушень, яка була передбачена ст.199 КК України, що діяв до вересня 2001 року;

· доповнити ст. 207 Земельного кодексу України пунктом, який передбачав би обов’язковість відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва при самовільному зайнятті земельних ділянок.

Основні положення даної роботи мають слугувати подальшому широкому розвитку науково-теоретичних та прикладних досліджень, спрямованих на використання прикладних розробок у сфері розвитку інституційного забезпечення використання земель міст, створення необхідних організаційно-правових умов, що забезпечить вирішення проблем покращення благоустрою міст та задоволення різноманітних потреб їх мешканців.

ВИСНОВКИ

Дисертація містить теоретичні узагальнення та нове вирішення наукового завдання у вигляді розробки методологічних засад і методичних положень, поглиблення понятійно-термінологічного апарату та обґрунтування нової парадигми використання земель комунальної власності територіальних громад за умов формування соціально-орієнтованої ринкової економіки. Головні наукові та практичні результати роботи такі:

1. Опрацьовано на законодавчому та нормативно-методичному рівнях забезпечення реалізації формування земель комунальної власності. Визначено нормативно-правові, організаційні, технічні, інформаційні та фінансові підходи до розмежування земель державної та комунальної власності у містах обласного підпорядкування Львівщини.

2. Досліджено стан інформаційного забезпечення та правову базу здійснення робіт із розмежування земель державної та комунальної власності. Для врегулювання основних засад та визначення порядку здійснення права державної та комунальної власності, управління об’єктами права державної і комунальної власності, в т.ч. територіальних громад, необхідно: - провести інвентаризацію земель державної і комунальної власності з метою встановлення меж адміністративно-територіальних утворень (міст) і введення нового механізму щодо їх управління; посилення відповідальності за використання земельних ресурсів і зміцнення економічної бази місцевого самоврядування; ухвалити Закони України “Про державну інвентаризацію земель”, “Про управління землями державної власності”, “Про порядок вилучення (викупу) земель для суспільних потреб”.

3. Вперше розроблено проект розмежування земель державної та комунальної власності на прикладі міст обласного підпорядкування Львівщини за категоріями земельного фонду у містах: Львів, Борислав, Дрогобич, Моршин, Новий Розділ, Стрий, Самбір, Трускавець, Червоноград. Відповідно до цього, до комунальної власності перейде 70,09% всіх земель міст, 21,42% - залишаться у державній і 8,49% - у приватній власності.

4. Встановлено, що для подальшого реформування земельних відносин потрібно ввести в дію план земельно-господарського устрою та зонінгові правила. Доведено, що самим дієвим механізмом, який забезпечуватиме раціональне використання земель міст, є платність землекористування, для вдосконалення функціонування якого, при затвердженні щорічних бюджетів міст, необхідно передбачати кошти за рахунок надходжень від плати за землю на проведення земельної реформи (грошової оцінки, інвентаризації земель), розробку містобудівної документації (генеральних планів, детальних планів, проектів забудови або реконструкції кварталів, мікрорайонів), ввівши в дію статті 20-22 Закону України “Про плату за землю”, дія яких щорічно припиняється Законом України “Про Державний бюджет”.

5. Рекомендовано розробляти і запроваджувати зонінгові правила, як систему містобудівних правил, яка буде орієнтувати суб’єктів господарювання на перспективну економічну ефективність від використання певної території міста. Впровадження в систему використання земель міст зонінгових правил буде сприяти розвиткові інвестиційної активності і недопускання необґрунтованого обмеження особистих прав і свобод забудовників.

6. Використання земельних ділянок для потреб, які не пов'язані з їх забудовою, повинно здійснюватись відповідно до плану земельно-господарського міста. Він розробляється і затверджується відповідною місцевою радою і використовується для обґрунтування, розробки і подальшої реалізації на землях населеного пункту необхідного обсягу організаційних та інженерно-технічних заходів щодо освоєння, поліпшення якості земель, їх раціонального використання, охорони та захисту від руйнівних процесів тощо.

7. Запропоновано напрями та підходи до вдосконалення системи державного контролю за використанням та охороною земель міст. Обґрунтовано необхідність відновлення кримінальної відповідальності за самовільне зайняття земельних ділянок та збільшення повноважень державних інспекторів, що здійснюють державний контроль за використанням та охороною земель.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Монографії, навчальні посібники та підручники:

1. Державний земельний кадастр: стан і шляхи його вдосконалення / М.Г. Ступень, Р.Й. Гулько, О.Я. Микула, О.Ф. Ковалишин, І.Р. Залуцький, Л.Ф. Кисіль, Н.Р. Шпік, Н.М. Музика, С.С. Радомський, Г.Б. Нестеренко / Під ред. д.е.н., проф. М.Г. Ступеня. – Львів: НВФ „Українські технології”, 2005. – 176с. Внесок автора: удосконалено систему обліку земель в населених пунктах.

2. Теоретичні основи державного земельного кадастру / М.Г. Ступень, Р.Й. Гулько, Н.Р. Шпік, О.Я. Микула, О.Ф. Ковалишин, Л.Ф. Кисіль, С.С. Радомський, Н.М. Музика, Г.Б. Нестеренко.- Львів: “Апріорі”, 2003. – 341с. Внесок автора: С. 108-137.

3. Оцінка земель М.Г. Ступень, Р.Й. Гулько, І.Р. Залуцький, О.Я. Микула, О.Ф. Ковалишин, Л.Ф. Кисіль, Н.Р. Шпік, Н.М. Музика, С.С. Кадомський, Г.Б. Нестеренко. - Львів: „Новий світ - 2000”, 2005. – 308с. Внесок автора: С. 63-81.

Статті в наукових фахових виданнях

4. Нестеренко Г.Б. Графічні методи дослідження використання земель населених пунктів // Зб. наук.-техн. пр. УкрДЛТУ.- Львів: УкрДЛТУ, 1999. - Вип. 9.13. – С. 215-218.

5. Ступень М.Г., Шпік Н.Р., Нестеренко Г.Б. Використання земель міст в сучасних умовах // Вісник Львівського ДАУ. – Львів: ЛДАУ, 2001. - №4: Серія “Землевпорядкування і кадастр”. - С. 111-115, в т. ч. автора 3 с.

6. Нестеренко Г.Б. Аналіз сучасного стану використання земель м. Львова // Вісник Львівського ДАУ. – Львів: ЛДАУ, 2002. -№9: Серія “Економіка АПК”. – С. 454-456.

7. Нестеренко Г.Б., Гнаткович С.Д. Стан і перспективи використання земель Львівської області // Вісник Львівського ДАУ. – Львів: ЛДАУ, 2002. -№9: Серія “Економіка АПК”. – С. 456-459, в т. ч. автора 3 с.

8. Нестеренко Г.Б. Використання земель населених пунктів Львівської області та їх соціальний розвиток на сучасному етапі // Науковий вісник Національного аграрного університету: Зб. наук. пр. – К.: НАУ, 2002. – №51. – С. 224-225.

9. Микула О.Я., Гнаткович С.Д., Нестеренко Г.Б., Мазій Н.Г. Використання земельних ресурсів Львівської області на сучасному етапі // Вісник Харківського національного аграрного університету. – Харків: ХНАУ, 2002.- №802. - С.186-188, в т. ч. автора 2 с.

10. Нестеренко Г.Б. Аналіз територіального розвитку населених пунктів Львівської області на сучасному етапі // Вісник Львівського ДАУ. – Львів: ЛДАУ, 2003. - №6: Серія “Землевпорядкування і кадастр”. – С. 51-52.

11. Нестеренко Г.Б. Механізм формування земель комунальної власності в містах // Зб. наук. пр. Луганського НАУ. – Луганськ: ЛНАУ, 2004. - № 34/36: Серія “Економічні науки”.- С. 264-266.

12. Нестеренко Г.Б. Інформаційне забезпечення формування земель комунальної власності в місті Львові // Вісник Львівського ДАУ. – Львів: ЛДАУ, 2004. - №7: Серія “Землевпорядкування і кадастр”. – С. 183-186.

13. Нестеренко Г.Б. Сучасний стан та напрямки подальшого використання земельних ресурсів міст // Вісник Харківського НАУ. – Харків: ХНАУ, 2004. - № 3: Серія “Економіка АПК і природокористування”. – С. 154-157.

14. Ступень М.Г., Залуцький І.Р., Нестеренко Г.Б. Проблема соціально-економічного розвитку сільських населених пунктів та відтворювальних демографічних процесів у них // Вісник Львівського ДАУ. – Львів: ЛДАУ, 2005. - №8: Серія “Землевпорядкування і кадастр”. – С. 107-111, в т. ч. автора 3 с.

15. Ступень М.Г., Залуцький І.Р., Нестеренко Г.Б., Екологічні проблеми міст // Вісник Львівського ДАУ. – Львів: ЛДАУ, 2005. - №9: Серія “Агрономія”. – С.


Сторінки: 1 2