У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

ІНСТИТУТ ПСИХОЛОГІЇ ім. Г.С.КОСТЮКА

АПН УКРАЇНИ

Надюк НАТАЛЯ МИКОЛАЇВНА

УДК 159.923.5:37.035.91

ФОРМУВАННЯ У МАЙБУТНІХ МЕНЕДЖЕРІВ ЗДАТНОСТІ ДО ПРИЙНЯТТЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ

19.00.10 – організаційна психологія; економічна психологія

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата психологічних наук

Київ – 2007

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Інституті психології ім. Г.С.Костюка АПН України,

лабораторія екологічної психології, м. Київ.

Науковий керівник - |

доктор психологічних наук, професор

ШВАЛБ Юрій Михайлович,

Національний університет ім. Тараса Шевченка, кафедра соціальної роботи, завідувач (м. Київ).

Офіційні опоненти: | доктор психологічних наук, професор

БОЧЕЛЮК Віталій Йосипович,

Гуманітарний університет “Запорізький інститут державного та муніципального управління”,

кафедра практичної психології, завідувач (м. Запоріжжя);

кандидат психологічних наук, доцент

БОНДАРЧУК Олена Іванівна,

Центральний інститут післядипломної педагогічної освіти АПН України, кафедра психології, завідувач (м. Київ).

Провідна установа | Харківський національний університет ім. В.Н.Каразіна МОН України, кафедра прикладної психології (м. Харків).

Захист відбудеться 5 липня 2007 року об 11 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.453.02 в Інституті психології ім. Г.С.Костюка АПН України за адресою: 01033, м. Київ-33, вул. Паньківська, 2.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Інституту психології ім. Г.С.Костюка АПН України за адресою: 01033, м. Київ-33, вул. Паньківська, 2

Автореферат розіслано 1 червня2007 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради В.В.Андрієвська

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Стрімкі трансформаційні процеси і складні соціально-економічні умови примушують людину відчувати нові та щоразу вищі вимоги як до особистості, фахівця та громадянина своєї країни. Устрій життя заохочує і підштовхує її до готовності приймати рішення, брати особисту відповідальність за дії, вирішувати власну долю і долю інших. У зв’язку з цим постає питання щодо необхідності формування ефективного кадрового складу і психологічного забезпечення цього процесу.

Особливої актуальності сьогодні набуває потреба у фахівцях з управлінської діяльності, які могли б якісно керувати проведенням реформ в усіх галузях політики, економіки, освіти тощо.

Складність наукового розгляду організаційних і соціально-психологічних чинників суспільних процесів полягає у тому, що сучасні дослідження в галузі теорії організацій стикаються з проблемами методологічного характеру: нові явища у функціонуванні організацій, зумовлені ринковими перетвореннями, не завжди вписуються у звичну для управлінської науки парадигму, що звужує поле аналізу й затримує впровадження ефективних соціально-психологічних проектів в управлінську діяльність. Цими проблемами займалися й займаються вчені та ініціатори розвитку організаційної психології в Україні О.В.Винославська, О.В.Данчева, Т.В.Зайчикова, Л.М.Карамушка, Н.Л.Коломінський, О.А.Філь, Ю.М.Швалб та інші.

Особливості діяльності менеджерів в сучасних організаціях та проблеми розвитку їх особистісних та професійних здібностей відображено в працях В.С.Агапова, Т.Ю.Базарова, О.І.Бондарчук, О.М.Борисової, В.Й.Бочелюка, І.В.Ващенко, О.В.Винославської, М.Вудкока, А.О.Деркача, О.П.Єгоршина, В.Г.Зазикіна, Л.М.Карамушки, Г.В.Ложкіна, Л.М.Мітиної, Л.Е.Орбан-Лембрик, В.В.Третьяченко та інші.

Основні засади формування змісту підготовки сучасних управлінців досліджують у своїх працях Л.С.Возняк, С.У.Гончаренко, І.А.Зязюн, І.М.Козловська, Ю.П.Нагірний, Н.Г.Ничкало, Н.А.Побірченко, О.С.Пономарьова, Л.П.Пуховська, В.В.Рибалко, О.Г.Романовський, О.П.Рудницька, С.О.Сисоєва, Б.О.Федоришин, В.Д.Шадриков та інші.

Психологічні засади організації процесу формування у майбутніх менеджерів здатності до прийняття управлінських рішень до цього часу не були предметом спеціального наукового дослідження, а необхідність впровадження у навчальний процес при підготовці фахівців з менеджменту сучасних соціально-психологічних технологій, новітніх наукових знань з теорії організацій, знань психологічних засад функціонування управлінця організації є дуже гострою. Це й зумовило вибір теми дослідження – “Формування у майбутніх менеджерів здатності до прийняття управлінських рішень”.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу здійснено у межах науково-дослідної теми лабораторії екологічної психології Інституту психології ім. Г.С.Костюка АПН України “Еколого-психологічні чинники сучасного способу життя” (номер державної реєстрації 0103U000816). Тему дисертаційного дослідження затверджено на Вченій раді Інституту психології ім.Г.С.Костюка АПН України (протокол № 5 від 26.05.2005 р.) та узгоджено Радою з координації наукових досліджень у галузі педагогіки і психології в Україні (протокол № 8 від 31.10.2006 р.).

Об’єкт дослідження - процес фахової підготовки менеджерів до прийняття управлінських рішень.

Предмет дослідження - психологічна організація процесу формування у майбутніх менеджерів здатності до прийняття управлінських рішень у вищому навчальному закладі.

Мета дослідження – полягає у розробці, апробації та впровадженні у систему фахової підготовки менеджерів моделі психологічної організації процесу формування особистісної здатності до прийняття управлінських рішень та визначенні провідних індивідуально-психологічних якостей студентів, що впливають на ефективність прийняття управлінських рішень.

В основу дослідження покладено припущення про те, що ефективність процесу формування особистісної здатності до прийняття управлінських рішень зумовлено двома провідними чинниками: по-перше, системою психологічного забезпечення організації навчального процесу; по-друге, рівнем розвитку значущих для прийняття управлінських рішень індивідуально-психологічних якостей особистості.

Згідно з поставленою метою та висунутою гіпотезою поставлено такі завдання дослідження:

1. Проаналізувати сучасні підходи та теоретичні моделі організації підготовки менеджерів.

2. Визначити психологічну структуру здатності до прийняття управлінських рішень та розробити діагностичний інструментарій для виявлення рівня сформованості її компонентів у студентів.

3. Проаналізувати систему організаційних умов і факторів, що впливають на ефективність процесу формування у менеджерів здатності до прийняття управлінських рішень.

4. Побудувати психологічну модель формування особистісної здатності менеджерів до прийняття управлінських рішень в процесі їх професійної підготовки.

5. Розробити та апробувати програму формування здатності до прийняття управлінських рішень у процесі навчання майбутніх менеджерів у ВНЗ.

Методологічну та теоретичну основу дослідження становлять:

- психологічні теорії розвитку особистості у юнацькому віці та в умовах професійного навчання (Б.Г.Ананьєв, Н.А.Антонова, Г.О.Балл, І.Д.Бех, М.Й.Боришевський, В.Й.Бочелюк, Н.І.Іванцев, Г.С.Костюк, С.Д.Максименко, Н.В.Чепелєва);

- теоретико-методологічні положення сучасної психологічної та управлінської наук щодо управлінської діяльності (Р.Армстронг, Р.Л.Дафт, С. О`Доннел, А.В.Карпов, Ю.Козелецький, Т.В.Корнілова, Г.Кунц, А.Маслоу, М.Мескон, П.Скотт) та особистісних якостей менеджера (В.А.Денисов, О.С.Ковальчук, Р.Кричевський, Н.А.Побірченко, А.Шегда, Г.Й.Юркевич);

- психологічні теорії професійної підготовки до управлінської діяльності майбутніх фахівців різного профілю (Л.М. Карамушка, Н.Л.Коломінський, В.С.Лозниця, О.Г.Романовський, Л.М.Сергєєва);

- методологічні положення щодо використання активних методів соціально-психологічного навчання (П.П.Дитюк, С.І.Макшанов, В.О.Моляко, Л.І.Мороз, Л.Е.Орбан-Лембрик, А.П.Панфілова, В.П.Пугачов, М.Л.Смульсон, В.В.Третьяченко, Ю.М.Швалб, Т.С.Яценко).

Організація та методи дослідження. Для реалізації поставлених у дисертації мети й завдань використовувався комплекс взаємопов’язаних та взаємодоповнюючих загальнонаукових і спеціальних методів дослідження, спрямованих на отримання об’єктивних та достовірних результатів. Зокрема у процесі дослідження використовувалися наступні методи: а) теоретичні: порівняльний аналіз і узагальнення даних; б) емпіричні: спостереження, психологічне консультування майбутніх спеціалістів, експеримент, тестування за стандартизованими методиками, опитування; в) методи математичного опрацювання даних та статистичного аналізу.

Дослідно-експериментальна робота проводилася упродовж 2000-2005 рр. і складалася з підготовчого та трьох основних етапів.

На підготовчому етапі (2000 р.) було здійснено теоретичний аналіз психологічної, педагогічної літератури та літератури з менеджменту, присвяченої проблемам вивчення психологічної структури управлінської діяльності, методів та засобів формування й розвитку психологічних якостей, які є умовою успішного функціонування майбутнього спеціаліста з управлінської діяльності, а, зокрема, прийняття ним управлінських рішень. Крім того, було розроблено опитувальну методику з метою встановлення рівня сформованості здатності до прийняття управлінських рішень, а також основних її компонентів.

На першому етапі (2000-2001 рр.) було проведено емпіричне дослідження, спрямоване на з’ясування рівня сформованості здатності до прийняття рішень у студентів-менеджерів першого та п’ятого курсів навчання. Для вирішення цього завдання було використано такі методики дослідження: а) опитувальник, спрямований на визначення рівня сформованості основних якостей, які входять до структури здатності до прийняття управлінських рішень; б) тест “Рішучість”; в) тест “Упевненість у собі”; г) “Тест RSK для виявлення схильності до ризику (за Г.Шубертом)”; д) тест “Який Ваш творчий потенціал?” – для визначення рівня креативності, оригінальності, творчості.

Отримані дані піддавались статистичному аналізу для співставлення двох вибірок за частотою досліджуваної ознаки. У цьому випадку було використано критерій Фішера, який оцінює достовірність різниці між процентними частками двох вибірок, у яких реєструється досліджувана ознака.

Для виявлення можливих відмінностей між групами за сформованістю здатності до прийняття управлінських рішень серед студентів застосовувалась методика визначення S-критерію тенденцій Джонкіра.

На другому етапі (2001-2005 рр.) було проведено формуючий експеримент, спрямований на експериментальну перевірку ефективності моделі психологічної організації процесу формування особистісної здатності до прийняття управлінських рішень і програми формування психологічної структури та компонентів управлінської діяльності. Було організовано активне соціально-психологічне навчання як засіб формування здатності до прийняття управлінських рішень (ділові ігри, рольові ігри, тестові методики, тренінги).

На третьому етапі (2005 р.) було повторно застосовано той самий набір тестових і опитувальну методику, що дало змогу вивчити: а) рівень сформованості здатності майбутніх менеджерів до прийняття управлінських рішень взагалі; б) рівень сформованості основних її компонентів на останньому етапі навчання у вищому навчальному закладі.

Отримані дані піддавались статистичному аналізу з використанням критерію Фішера і S-критерію тенденцій Джонкіра.

Експериментальна база дослідження. Різними видами дослідницько-експериментальної роботи було охоплено 480 студентів: 167 студентів Національного аерокосмічного університету ім. М.Є.Жуковського “Харківський авіаційний інститут”; 172 студенти Гуманітарного університету “Запорізький інститут державного та муніципального управління” і 141 студент Мелітопольського інституту державного та муніципального управління Гуманітарного університету “Запорізький інститут державного та муніципального управління”.

Надійність і вірогідність результатів дослідження забезпечувалися використанням емпіричних методів, адекватних меті і завданням дослідження; репрезентативністю вибірки; статистичним аналізом отриманих даних; якісним аналізом отриманих результатів.

Наукова новизна дослідження полягає у тому, що вперше: а) розроблено модель психологічного забезпечення організації процесу формування у майбутніх менеджерів особистісної здатності до прийняття управлінських рішень в ході їх фахової підготовки; б) визначено систему умов і факторів, що впливають на ефективність формування особистісної здатності до прийняття управлінських рішень в процесі навчання у вищому навчальному закладі; в) доведено, що психологічне забезпечення організації навчального процесу має системно поєднувати певну організацію фахової підготовки та використання методів активного соціально-психологічного навчання; г) показано, що можливості формування здатності до прийняття управлінських рішень безпосередньо залежать від рівня розвитку низки індивідуально-психологічних якостей особистості, значущих з точки зору процесу прийняття управлінських рішень.

Теоретичне значення роботи полягає у тому, що:

- набули подальшого розвитку: категорійно-поняттєвий апарат організаційної психології (уточнено поняття “здібність” та “здатність” в контексті управлінської діяльності та поняття “здатність до прийняття управлінських рішень”);

- побудовано теоретичну модель засобів формування у майбутніх менеджерів здатності до прийняття управлінських рішень;

- поглиблено розуміння механізмів розвитку здатності до прийняття управлінських рішень у майбутніх менеджерів.

Практичне значення одержаних результатів. Результати дослідження, присвяченого формуванню здатності майбутніх менеджерів до прийняття управлінських рішень, застосовуються у навчальному процесі в Національному аерокосмічному університеті ім. М.Є.Жуковського “ХАІ” (довідка про впровадження від 15.04.2005 р. № 38-602/53); у Гуманітарному університеті “Запорізький інститут державного та муніципального управління” (довідка про впровадження від 26.05.2006 р. № 765-1); у Мелітопольському інституті державного та муніципального управління Гуманітарного університету “ЗІДМУ” (довідка про впровадження від 10.09.2006 р. № ); у Мелітопольському державному педагогічному університеті (довідка про впровадження від 13.09.2006 р. № 543).

Зміст основних теоретичних положень дослідження, висновків і рекомендацій, а також отримані емпіричні дані покладено в основу системи підготовки студентів спеціальності “Менеджмент організацій”. Організовано психолого-діагностичну роботу у вищому навчальному закладі по виявленню рівня сформованості здатності до прийняття управлінських рішень в процесі навчання шляхом впровадження авторської опитувальної методики оцінки особистісних якостей.

Апробація результатів дослідження. Головні положення дисертації дістали своє відображення в публікаціях автора, доповідалися й обговорювалися на засіданнях лабораторії екологічної психології Інституту психології ім. Г.С.Костюка АПН України.

Результати дисертаційного дослідження доповідалися автором на Міжнародній науково-практичній конференції “Соціально-економічна трансформація суспільства в умовах глобалізації” (Мелітополь, 2005 р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Інституціональні перетворення в суспільстві: світовий досвід і українська реальність” (Мелітополь, 2006 р.); Науково-практичній конференції за міжнародною участю “Актуальні проблеми державного управління на новому етапі державотворення”, присвяченій 10-річчю Національної академії державного управління при Президентові України (Київ, 2005 р.); Міжнародному круглому столі “Наукові проблеми суспільства з транзитивною економікою” (Мелітополь, 2005 р.); Другій Всеукраїнській науковій конференції “Політичні, економічні та психологічні виміри перехідного суспільства” (Суми, 2004 р.); Науково-практичній конференції „Психологічна наука в системі регіонального управління” в межах “Тижня науки” (Запоріжжя, 2003 р.); Науково-практичній конференції „Психологія освіти: сучасний стан та перспективи розвитку” в межах “Днів науки” (Запоріжжя, 2005 р.); Міжвузівській науковій конференції “Соціальні та психологічні особливості інституціональних змін в сучасній Україні” в межах “Днів науки” (Запоріжжя, 2006 р.); Науково-практичному семінарі “Актуальні проблеми управління закладами освіти” в межах “Тижня науки” (Запоріжжя, 2003 р.); Міжвузівській студентській науково-практичній конференції “Практичні проблеми психології особистості” (Київ, 2003 р.); ХІІІ міжвузівській науковій конференції “Наука і вища освіта” (Запоріжжя, 2005 р.).

Публікації. Основні положення дослідження викладено у 20 наукових працях, у тому числі, в одній монографії, у шести статтях у наукових фахових виданнях та тринадцяти наукових працях в інших наукових виданнях.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних літературних джерел (233), додатків (21). Основний зміст дисертації викладено на 176 сторінках. Робота містить 10 рисунків, 61 таблицю.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

Вступ містить обґрунтування актуальності обраної теми дослідження та напряму дисертаційної роботи, розкриває її об’єкт і предмет, основну мету, гіпотезу, завдання, методологічну та теоретичну основу та методичні підходи. Розглянуто наукову новизну, теоретичне і практичне значення роботи. Подано відомості про апробацію результатів дослідження та публікації за темою дисертації.

У першому розділі – “Теоретико-методологічні засади дослідження проблеми формування здатності до прийняття управлінських рішень” – висвітлено стан вивчення досліджуваної проблеми, проаналізовано основні підходи до вивчення сутності прийняття управлінських рішень. Особливу увагу приділено аналізу понять “здібність”, “здатність” та “здатність до прийняття управлінських рішень”. Розкриваються психолого-організаційні чинники формування у майбутніх менеджерів здатності до прийняття управлінських рішень.

У роботі процес прийняття управлінських рішень розглядається як важлива складова функції управління, що полягає у виборі керівником оптимального способу розв’язання управлінської проблеми або завдання (М.Альберт, В.Г.Афанасьєв, С.О`Доннел, Л.Г.Євланов, Л.М.Карамушка, А.В.Карпов, В.Кінг, Д.Кліланд, Г.Кунц, М.Х.Мескон, А.Файоль, Ф.Хедоурі).

Прийняття управлінських рішень може розглядатися на базі двох основних характеристик – зовнішньої (предметно-діяльнісної) та внутрішньої (психологічної) (Л.М.Карамушка, А.В.Карпов, Н.Л.Коломінський).

У роботах більшості авторів (А.В.Карпов, В.Ф.Рубахін, Б.та Х.Швальбе) виокремлюється така послідовність етапів процесу прийняття управлінського рішення: визначення проблемної ситуації, аналіз змісту проблемної ситуації, формулювання альтернатив, оцінка альтернатив за системою сформульованих критеріїв і у відповідності до основних цілей діяльності, вибір альтернативи, реалізація прийнятого рішення, контроль його виконання, оцінка ефективності і корекція рішення.

Ефективність проходження цих етапів, як правило, пов’язується з наявністю певного особистісного конструкту, який термінологічно визначається як “здібність” чи “здатність”. Під здібностями, зазвичай, розуміються такі психологічні особливості людини, від яких залежить успішність засвоєння знань, умінь та навичок. Під здатністю ми розуміємо такі особливості людини, які визначають ефективність виконання будь-якого конкретного виду діяльності.

В основу теоретичного аналізу проблеми здатності до прийняття управлінських рішень покладено підходи до визначення основних індивідуально-психологічних якостей, якими повинні характеризуватися професійні керівники (М.Вудкок, Р.Катц, В.Ф.Пуртов, А.Файоль, Д.Френсіс): досвід управлінської діяльності; гарна риторика, виразність, швидка словесна реакція; переконливість, високий інтелект, почуття гумору, впевненість у собі; висока працездатність, життєва активність, витривалість; чарівність, популярність, привабливість; здатність до прийняття управлінських рішень, готовність прийняти на себе відповідальність; ділова та соціальна компетентність; впевненість у судженнях, оригінальність, творчий підхід; готовність до співпраці, пристосування, гнучкість; цілеспрямованість; вміння керувати емоціями в стресових ситуаціях.

Здатність до прийняття управлінських рішень визначено як комплекс діяльнісних можливостей та індивідуально-психологічних властивостей особистості менеджера, які у своїй сукупності визначають ефективність прийняття управлінських рішень.

Нами визначено основні індивідуально-психологічні особливості спеціаліста з управлінської діяльності, що впливають на успішне прийняття управлінських рішень (мал. 1).

Мал. 1. Психологічна структура здатності до прийняття управлінських рішень

В результаті аналізу нами виявлено основні чинники, що впливають на формування здатності до прийняття управлінських рішень у студентів менеджерських спеціальностей: на макрорівні – тенденції суспільного розвитку (демократизація суспільства загалом і сучасної освіти зокрема) та світові тенденції розвитку менеджменту як особливого типу діяльності; на мезорівні – організаційні (рівень урбанізації та розвитку інфраструктур, провідна фахова спрямованість вищого навчального закладу, спосіб організації фахової підготовки) та соціальні (фаховий рівень викладацького складу, соціальний статус студентів, ґендерний склад студентських груп); на мікрорівні – ставлення студентів до ВНЗ та процесу навчання, наявність індивідуального досвіду у галузі прийняття рішень та індивідуально-психологічні чинники.

Аналіз програм та змісту підготовки майбутніх фахівців з менеджменту дає змогу виявити ряд проблем, що перешкоджають формуванню здатності до прийняття управлінських рішень відповідно до вимог сьогодення. Серед таких чинників, що можуть і повинні бути вдосконалені, називають фаховий відбір (В.І.Барко, Л.С.Возняк, В.Г.Панок, О.В.Шаповалов), довузівську профільну підготовку, створення психологічної служби, формування психологічної компетентності (психологічна компетентність майбутнього керівника по відношенню до себе, до своїх підлеглих, до людей, які знаходяться поза організацією (О.Романовський, Н.В.Чепелєва), особистісно-орієнтований підхід (Г.О.Балл, І.Д.Бех, І.А.Зязюн, Т.Одобецька, П.С.Перепелиця, В.В.Рибалка, С.О.Сисоєва), комп’ютерно-орієнтоване навчально-методичне забезпечення (Н.Баловсяк, П.В.Беспалов, В.В.Брежнєва, О.О.Назаров, О.В.Тімченко, Д.Є.Швець), дистанційне навчання, розробку підручників і методик з урахуванням сучасного та майбутнього соціально-економічного розвитку нашої країни (М.В.Жук), зв’язок з професійною практичною діяльністю (А.А.Налчаджян).

У другому розділі – “Емпіричне дослідження особливостей здатності майбутніх менеджерів до прийняття управлінських рішень” – визначено загальну стратегію констатуючого етапу дослідження, обґрунтовано вибір методів дослідження, проаналізовано рівні сформованості здатності до прийняття управлінських рішень. Розкрито основні чинники, що впливають на формування здатності до прийняття управлінських рішень у студентів менеджерських спеціальностей.

Констатуюче дослідження проводилося у два етапи упродовж 2000-2001 навчального року.

Перший етап емпіричного дослідження (констатуючий) мав на меті виявлення рівня сформованості здатності майбутніх менеджерів до прийняття управлінських рішень на початковій стадії їх навчання у ВНЗ.

З метою виявлення рівня сформованості здатності до прийняття рішень у студентів-менеджерів було розроблено опитувальник, що складається з кількох блоків, спрямованих на визначення рівня сформованості основних якостей, які входять до структури здатності до прийняття управлінських рішень (аналітичність, креативність та гнучкість мислення, самостійність, відповідальність, рішучість, схильність до ризику, здатність працювати у групі, впевненість у собі, емоційна стійкість, вміння сконцентруватися, організованість).

У процесі дослідження рівня сформованості здатності до прийняття управлінських рішень було виявлено, що більшість обстежених першокурсників мають середній рівень сформованості цієї здатності – близько 48% респондентів Національного аерокосмічного університету ім. М.Є.Жуковського “ХАІ” (НАУ “ХАІ”), 40% Гуманітарного університету “ЗІДМУ” (ГУ “ЗІДМУ”) і 57% Мелітопольського інституту державного та муніципального управління ГУ “ЗІДМУ” (МІДМУ ГУ “ЗІДМУ”). Низький рівень продемонстрували близько 13% респондентів НАУ “ХАІ”, 12% ГУ “ЗІДМУ” та 15% МІДМУ ГУ “ЗІДМУ”. Високий рівень мають близько 39% студентів НАУ “ХАІ”, 48% студентів ГУ “ЗІДМУ” та 28% студентів МІДМУ ГУ “ЗІДМУ”.

Проведене експериментальне дослідження дало підстави вважати, що при вступі до ВНЗ абітурієнти мають низький рівень сформованості основних компонентів здатності до прийняття управлінських рішень.

Вищий рівень сформованості здатності до прийняття управлінських рішень студентів І-го курсу спеціальності “Менеджмент організацій” у ГУ “ЗІДМУ” можна пояснити впливом наступних чинників: організація довузівської підготовки і профорієнтаційної роботи, рівень урбанізації та розвитку інфраструктур, соціальний статус студентів, ґендерний склад студентських груп.

Відсоток студентів, які виявили високий рівень у НАУ “ХАІ”, є нижчим від ГУ “ЗІДМУ”, проте вищим, ніж у студентів МІДМУ ГУ “ЗІДМУ”, що може бути пояснено проживанням абітурієнтів у місті з меншими можливостями до самореалізації і саморозвитку (порівняно із Запоріжжям та Харковом).

З метою порівняння були застосовані й відомі тестові методики вивчення рівня сформованості основних компонентів здатності до прийняття управлінських рішень, а саме: “Рішучість”, “Упевненість у собі”, “Тест RSK для виявлення схильності до ризику (за Г.Шубертом)” і тест “Який Ваш творчий потенціал?”.

Результати цих тестів практично збігаються з результатами запропонованого опитувальника.

Другий етап емпіричного дослідження був спрямований на виявлення рівня сформованості здатності до прийняття управлінських рішень на завершальній стадії підготовки менеджерів у ВНЗ.

Аналіз рівня сформованості здатності до прийняття управлінських рішень обстежуваних випускників показав, що низький рівень продемонстрували близько 11% респондентів НАУ “ХАІ”, 10% ГУ “ЗІДМУ” і 17% МІДМУ ГУ “ЗІДМУ”, а високий рівень мають близько 51% студентів НАУ “ХАІ”, 48% студентів ГУ “ЗІДМУ” та 35% студентів МІДМУ “ЗІДМУ”.

Після порівняння результатів опитувань студентів І-го і V-го курсів досліджуваних ВНЗ, було розраховано показник цемп для цих результатів. Для НАУ “ХАІ”: цемп. = 1,26; p?0,01; для ГУ “ЗІДМУ” – цемп. = 0,09; p?0,01 і для МІДМУ ГУ “ЗІДМУ” – цемп. = ,56; p?0,01. Всі ці результати не є у зоні значимості критерію кутового перетворення Фішера. Отже, можна зробити висновок, що різниця між порівнюваними групами студентів I-го і V-го курсів у 2001 не є статистично достовірною.

Аналіз отриманих даних дає підстави вважати, що суттєвих змін у здатності до прийняття управлінських рішень від початку навчання (І-ий курс) до кінця навчання (V-ий курс) не відбулося. Разом з тим, слід вказати на кращу динаміку сформованості здатності до прийняття управлінських рішень в НАУ “ХАІ”. На нашу думку, причиною таких результатів є різниця в організації навчального процесу, у ставленні до навчання, ґендерні особливості (тобто переважання чоловічої статі в технічному вищому навчальному закладі) тощо.

На основі статистичного аналізу результатів тестувань та опитування можна зробити висновок, що різниця між порівнюваними групами студентів на початку навчання (І-ий курс) і в кінці навчання (V-ий курс) не є статистично достовірною, що свідчить про наступне: здатність до прийняття управлінських рішень не формується стихійно і виникає тільки як побічний продукт навчання, а не як закономірність. Отже, існує необхідність цілеспрямованої організації навчального процесу у напрямі формування основних компонентів здатності до прийняття управлінських рішень у студентів спеціальності “Менеджмент організацій”.

У третьому розділі – “Психологічна організація процесу формування здатності до прийняття управлінських рішень” – представлено загальну стратегію формуючого експерименту, аналіз змісту програми психологічної організації процесу формування особистісної здатності до прийняття управлінських рішень і моделі формування психологічної структури та компонентів управлінської діяльності.

Аналізуючи проблему вдосконалення підготовки керівників у системі вищої освіти, ми дійшли висновку, що програма психологічної організації навчального процесу повинна складатися з низки етапів, які має проходити студент для формування здатності до прийняття управлінських рішень: 1) формування знань теоретичного типу; 2) розробка імітаційних моделей, в яких відображається специфіка майбутньої управлінської діяльності; 3) включення до навчального процесу модельних дій (тренінги, ігри, тести); 4) залучення студентів до ситуацій реального прийняття управлінських рішень; 5) забезпечення рефлексивного усвідомлення студентами набутих компетенцій, тобто розуміння технологій використання методів прийняття рішень; 6) формування індивідуального стилю прийняття управлінських рішень.

Найбільш перспективними в сучасних умовах формами підготовки спеціалістів з менеджменту є такі, які базуються на методах активного навчання. Застосування методів активного навчання має високий потенціал розвитку особистісних якостей. Серед таких методів навчання особлива роль відводиться іграм, тренінгам, тестам.

Для формування у майбутніх менеджерів всіх компонентів здатності до прийняття управлінських рішень нами була розроблена програма, що складається з 4-х основних блоків: тренінгові засоби; ділові ігри; рольові ігри і тести. Тренінгова частина містить як достатньо відомі тренінги, так і розроблений нами тренінг “Прийняття управлінських рішень”, спрямований на формування когнітивного, особистісного, соціально-психологічного і психофізіологічного компонентів здатності до прийняття управлінських рішень, а також уявлень про функцію та процес прийняття управлінських рішень. Ділові й рольові ігри, в основному, використовуються для формування когнітивного, особистісного і соціально-психологічного компонентів здатності. Залучення до навчального процесу тестів допомагає формувати креативність та гнучкість мислення, аналітичність і вміння сконцентруватися.

Загальну структуру програми можна зафіксувати у вигляді психологічної моделі формування здатності до прийняття управлінських рішень (мал. 2), а також представити у вигляді таблиці (табл. 1).

Перелік компонентів програми формування здатності до прийняття управлінських рішень: тренінги: 1 – „Креативність” (група вправ); 2 – „Або-або”; 3 – „Прийняття управлінських рішень”; ділові ігри: 4 – „Експедиція на Місяць”; 5 – „Організаційна структура управління комерційною фірмою”; 6 – „Комерційна фірма – світовий ринок”; 7 – „Організація прийняття управлінських рішень”; 8 – „Мозковий штурм – основа прийняття рішень”; рольові ігри: 9 – „Аварія корабля”; 10 – „Зруйновані мости”; 11 – „Образ бажаного”; 12 – „Що робити, якщо...?”; 13 – „Підрахуйте квадрати”; тести: 14 – „Фігури”; 15 – „Олівець”; 16 – „Незвичне використання”; 17 – „Незвичні питання”.

Мал. 2. Психологічна модель формування особистісної здатності до прийняття управлінських рішень

Таблиця 1

Психологічна модель формування особистісної здатності до прийняття управлінських рішень

Методи | Компоненти здатності до прийняття управлінських рішень

креативність та гнучкість мислення | аналітичність | самостійність | відповідальність | рішучість | схильність до ризику | здатність працювати у групі | впевненість у собі у взаємодіях | емоційна стійкість | вміння сконцентруватися | організованість

І. Тренінги

“Креативність” | + | + | +

“Або-або” | + | + | +

“Прийняття управлінських рішень” | + | + | + | + | + | + | + | + | + | + | +

ІІ. Ділові ігри

“Експедиція на Місяць” | + | + | + | +

“Організаційна структура управління комерційною фірмою” | + | + | + | + | + | + | + | +

“Комерційна фірма – світовий ринок” | + | + | + | + | + | + | + | + | +

“Організація прийняття управлінських рішень” | + | + | + | +

“Мозковий штурм – основа прийняття рішень” | + | + | + | + | + | +

ІІІ. Рольові ігри

“Аварія корабля” | + | + | + | + | +

“Зруйновані мости” | + | + | + | +

“Образ бажаного” | + | +

“Що робити, якщо...?” | + | + | +

“Підрахуйте квадрати” | + | + | +

ІV. Тести

“Фігури” | + | + | +

“Олівець” | + | + | + | +

“Незвичне використання” | + | +

“Незвичні питання” | + | +

Ця психологічна модель була використана у навчальному процесі НАУ “ХАІ”, ГУ “ЗІДМУ” та МІДМУ ГУ “ЗІДМУ” для студентів спеціальності “Менеджмент організацій” з метою формування у них здатності до прийняття управлінських рішень.

З метою виявлення рівня сформованості здатності до прийняття управлінських рішень на останньому етапі навчання у ВНЗ (тобто після застосування вищезазначеної моделі і програми) було застосовано той самий, що й на І-му курсі, набір методик (табл. 2).

Таблиця 2

Результати опитування на визначення рівня сформованості здатності до прийняття управлінських рішень студентів V-го курсу спеціальності “Менеджмент організацій”(у %)

Рівень сформованості | НАУ “ХАІ” | ГУ “ЗІДМУ” | МІДМУ ГУ “ЗІДМУ”

Високий | 73,13 | 71,87 | 68,62

Середній | 23,89 | 23,45 | 25,50

Низький | 2,98 | 4,68 | 5,88

Порівнявши результати тестувань студентів І-го і V-го курсів досліджуваних ВНЗ (табл. 3), можна зробити висновок, що різниця між порівнюваними групами студентів 2000 і 2005 рр. є статистично достовірною.

Таблиця 3

Дані для розрахунку критерію Фішера при порівнянні студентів І-го курсу (2000 р.) і V-го курсу (2005 р.) НАУ “ХАІ”, ГУ “ЗІДМУ” і МІДМУ ГУ “ЗІДМУ” за процентними частками рівнів сформованості здатності до прийняття управлінських рішень

Групи | Високий рівень сформованості | Низький та середній рівні | Усього досліджу-ваних

Кількість досліджуваних | % частка | Кількість досліджуваних | % частка

НАУ “ХАІ”

І курс | 27 | 39,13 | 42 | 60,87 | 69

V курс | 49 | 73,13 | 18 | 26,87 | 67

Усього | 76 | 60 | 136

ГУ “ЗІДМУ”

І курс | 32 | 47,76 | 35 | 52,24 | 67

V курс | 46 | 71,87 | 18 | 28,13 | 64

Усього | 78 | 53 | 131

МІДМУ ГУ “ЗІДМУ”

І курс | 15 | 28,30 | 38 | 71,70 | 53

V курс | 35 | 68,62 | 16 | 31,38 | 51

Усього | 50 | 54 | 104

Використавши критерій Фішера, ми визначили, що саме застосування активних методів навчання, а не вікові зміни, є основним фактором у формуванні здатності до прийняття управлінських рішень. З цією метою було здійснено порівняння студентів V-го курсу 2000 року навчання і V-го курсу 2005 року навчання.

Для виявлення можливих відмінностей між рівнем сформованості здатності до прийняття управлінських рішень серед студентів НАУ “ХАІ”, ГУ “ЗІДМУ” та МІДМУ ГУ “ЗІДМУ” був застосований S-критерій тенденцій Джонкіра.

На основі проведених розрахунків виявлено тенденцію до зниження відмінностей між студентами спеціальності “Менеджмент організацій” у досліджуваних ВНЗ щодо формування здатності до прийняття управлінських рішень. Це може бути пояснено застосуванням запропонованої нами єдиної методики для формування здатності до прийняття управлінських рішень у студентів цих закладів.

Результати, отримані при тестуванні груп студентів НАУ “ХАІ”, ГУ “ЗІДМУ” і МІДМУ ГУ “ЗІДМУ” як у 2000 р., так і у 2005 р., вказують на достовірну різницю між цими ВНЗ з тенденцією до зростання показників здатності до прийняття управлінських рішень у студентів НАУ “ХАІ” по відношенню до студентів ГУ „ЗІДМУ” і МІДМУ ГУ “ЗІДМУ” і у студентів ГУ “ЗІДМУ” по відношенню до їх колег з МІДМУ ГУ “ЗІДМУ”, що, на нашу думку, може бути пояснено наступними чинниками: рівень урбанізації та розвитку інфраструктур, провідна фахова спрямованість ВНЗ, спосіб організації фахової підготовки, фаховий рівень викладацького складу, соціальний статус студентів, ґендерний склад студентських груп, ставлення студентів до ВНЗ та процесу навчання.

Отже, можна зробити висновок, що існує необхідність психологічної організації навчального процесу, яка полягає у використанні тренінгових, ігрових і тестових форм навчання з метою формування у студентів здатності до прийняття управлінських рішень.

У “Висновках” визначено основні результати дослідження.

1. Інноваційний характер змін у всіх галузях суспільного життя – політиці, економіці, освіті тощо – передбачає формування у майбутніх менеджерів здатності до прийняття управлінських рішень як базової компоненти професійної компетентності.

2. Встановлено, що здатність до прийняття управлінських рішень є комплексом діяльнісних можливостей та індивідуально-психологічних властивостей особистості менеджера, які у своїй сукупності визначають ефективність прийняття управлінських рішень та формуються у процесі навчально-професійної діяльності. Діяльнісні можливості розкриваються через систему професійних компетентностей майбутнього менеджера. Індивідуально-психологічна складову утворюють такі компоненти, як: когнітивний (аналітичність, креативність та гнучкість мислення); особистісний (самостійність, відповідальність, рішучість, схильність до ризику); соціально-психологічний (здатність працювати у групі, впевненість у собі у взаємодіях); психофізіологічні (емоційна стійкість, вміння сконцентруватися, організованість).

3. Визначено рівневий характер чинників, що впливають на формування здатності до прийняття управлінських рішень у студентів менеджерських спеціальностей і які виявляються на трьох рівнях:

- на макрорівні – тенденції суспільного розвитку (демократизація суспільства загалом і сучасної освіти зокрема) та світові тенденції розвитку менеджменту як особливого типу діяльності;

- на мезорівні – організаційні (рівень урбанізації та розвитку інфраструктур, провідна фахова спрямованість вищого навчального закладу, спосіб організації фахової підготовки) та соціальні (фаховий рівень викладацького складу, соціальний статус студентів, ґендерний склад студентських груп);

- на мікрорівні – ставлення студентів до ВНЗ та процесу навчання, наявність індивідуального досвіду у галузі прийняття рішень та індивідуально-психологічні чинники.

4. Формування здатності до прийняття управлінських рішень при підготовці менеджерів у ВНЗ має носити системний характер і поєднувати засоби психологічної організації навчального процесу та використання методів активного соціально-психологічного навчання. Програма психологічного забезпечення організації навчального процесу складається з низки етапів, які має проходити студент для формування здатності до прийняття управлінських рішень: 1) формування знань теоретичного типу; 2) розробка імітаційних моделей, в яких відображається специфіка майбутньої управлінської діяльності; 3) включення до навчального процесу модельних дій (тренінги, ігри, тести); 4) залучення студентів до ситуацій реального прийняття управлінських рішень; 5) забезпечення рефлексивного усвідомлення студентами набутих компетенцій, тобто розуміння технологій використання методів прийняття рішень; 6) формування індивідуального стилю прийняття управлінських рішень.

5. Доведено ефективність побудованої психологічної моделі і програми формування особистісної здатності менеджерів до прийняття управлінських рішень в процесі професійної підготовки менеджерів, що передбачають включення у навчальний процес інтерактивних методів навчання та активного соціально-психологічного тренінгу.

Здійснене дослідження відкриває перспективи подальшого вивчення проблеми формування у майбутніх менеджерів здатності до прийняття управлінських рішень. До перспективних напрямів можна віднести: визначення впливу ґендерного чинника на формування здатності до прийняття управлінських рішень, побудову програми формування здатності до прийняття управлінських рішень в умовах групової дискусії та ін.

Основний зміст дисертації викладено у таких публікаціях:

а) Розділ у монографії:

1. Севастьянович Н.М. Психологічна безпека людини в процесі глобалізації // Соціально-економічна трансформація суспільства в умовах глобалізації / Ткач А.А., Ткач Т.В., Севастьянович Н.М. та ін. – Запоріжжя: Просвіта, 2003. – С. 110-128.

б) Статті у наукових фахових виданнях, включених до списку ВАК України:

2. Севастьянович Н.М. Здатність до прийняття управлінських рішень як компонент в структурі особистості майбутніх менеджерів // Вісник Харківського національного університету (Серія “Психологія”), 2004. – № 617. – С. 199-202.

3. Севастьянович Н.М. Психологічні засади організації підготовки майбутніх менеджерів // Проблеми загальної та педагогічної психології: Збірник наукових праць Інституту психології ім. Г.С. Костюка АПН України / За ред. Максименка С.Д. – К.: 2004, т. VI, вип. 1. – С. 287-291.

4. Севастьянович Н.М. Психолого-педагогічна модель навчального процесу при формуванні здатності до прийняття управлінських рішень // Актуальні проблеми психології: Збірник наук. праць Інституту психології ім. Г.С. Костюка АПН України / За ред. Максименка С.Д. – К.: 2004, т. VII, вип. 3. – С. 204-210.

5. Севастьянович Н.М. Теоретичний та психологічний аналіз структури прийняття управлінських рішень // Вісник Харківського національного університету (Серія “Психологія”), 2005. – № 653. – С. 186-190.

6. Надюк Н.М. Ділові ігри як один з основних методів формування здатності до прийняття управлінських рішень у майбутніх спеціалістів з менеджменту // Вісник Харківського національного університету (Серія “Психологія”), 2005. – № 652. – С. 184-187.

7. Надюк Н.М. Застосування активних засобів навчання у процесі формування здатності до прийняття управлінських рішень // Актуальні проблеми психології: Збірник наук. праць Інституту психології ім. Г.С. Костюка АПН України / За ред. Максименка С.Д. – К.: “Логос”, 2006, т. УП, вип. 9. – С. 269-274.

в) Статті у нефахових виданнях та тези доповідей на наукових конгресах, конференціях і семінарах (13), серед яких основними є:

8. Севастьянович Н.М. Прийняття рішень як центральна ланка управлінської діяльності в освіті // Держава та регіони (серія: Державне управління), 2004. - №2. – С. 107-110.

9. Севастьянович Н.М. Системний підхід до вивчення особистості // Оновлення змісту, форм та методів навчання і виховання в закладах освіти. Формування парадигми самосвідомості у психологічній науці: Збірник наукових праць. Наукові записки Рівненського державного гуманітарного університету. Вип. 30. – Рівне: РДГУ, 2004. – С. 175-178.

10. Севастьянович Н.М. Аналіз психологічної структури управлінської діяльності // Практичні проблеми психології особистості: Тези доповідей міжвузівської студентської наук.-практ. Конференції. Київ, 25 квітня 2003 року – К.: КІВС при НАВСУ, 2003. – С. 18-19.

11. Севастьянович Н.М. Значення психологічної компетентності при підготовці спеціалістів з менеджменту // Політичні, економічні та психологічні виміри перехідного суспільства: Збірник матеріалів Другої всеукраїнської наукової конференції, 24-26 листопада 2003 р. – Вид-во СумДУ, 2004. – С. 153-159.

12. Севастьянович Н.М. Психологічна компетентність як складова частина якісного управління // Тиждень науки: Збірник тез доповідей: в 3 т. / Гуманітарний університет “ЗІДМУ”, 30-31 жовтня 2003. – Запоріжжя: ГУ „ЗІДМУ”, 2005. – Т.1, ч.2. – С. 16-17.

13. Надюк Н.М. Формування креативності мислення у процесі підготовки керівних кадрів // Актуальні проблеми державного управління на новому етапі державотворення: Матеріали науково-практичної конференції за міжнародною участю, присвяченої 10-річчю Академії, Київ, 31трав. 2005р.: У 2 т. / За заг. ред. В.І. Лугового, В.М. Князева. – К.: Вид-во НАДУ, 2005. – Том 1. – С. 333-334.

14. Надюк Н.М. Психологічний портрет керівника // Інституціональні перетворення в суспільстві: світовий досвід і українська реальність: Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції / За заг. ред. А.А. Ткач. – Мелітополь, 8-10 вересня 2006 р. – Мелітополь, МІДМУ ГУ ”ЗІДМУ”, 2006. – С. 90-91.

Анотація

Надюк Н.М. Формування у майбутніх менеджерів здатності до прийняття управлінських рішень. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата психологічних наук за спеціальністю 19.00.10 – організаційна психологія; економічна психологія. – Інститут психології ім. Г.С.Костюка АПН України, Київ, 2007.

Дисертацію присвячено вивченню формування у майбутніх менеджерів здатності до прийняття управлінських рішень. Робота містить теоретичне обґрунтування, методичні засади та результати емпіричного дослідження проблеми.

Виявлено і проаналізовано систему організаційних умов


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ФОРМУВАННЯ ГРОМАДЯНСЬКОЇ ПОЗИЦІЇ УЧНІВ У НАВЧАЛЬНО-ВИХОВНОМУ ПРОЦЕСІ ПЕДАГОГІЧНОГО ЛІЦЕЮ - Автореферат - 25 Стр.
Інститут омбудсмана в Україні та Республіці Польща: порівняльне дослідження - Автореферат - 31 Стр.
ФОРМУВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОГО СВІТОГЛЯДУ СТАРШОКЛАСНИКІВ ЛІЦЕЮ МЕДИКО-БІОЛОГІЧНОГО ПРОФІЛЮ - Автореферат - 28 Стр.
ВЛАСТИВОСТІ І ФУНКЦІОНАЛЬНА РОЛЬ СИСТЕМ Na+-ЗАЛЕЖНОГО І Na+-НЕЗАЛЕЖНОГО ВИХОДУ Са2+ З МІТОХОНДРІЙ ПЕЧІНКИ І МІОКАРДА - Автореферат - 29 Стр.
ПСИХОЛОГІЧНІ ЗАСОБИ ПРОФІЛАКТИКИ “ПРОФЕСІЙНОГО ВИГОРАННЯ” ВЧИТЕЛЯ - Автореферат - 28 Стр.
МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ ВИКОРИСТАННЯ ПЕДАГОГІЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У НАВЧАННІ ПРИРОДНИЧИХ ДИСЦИПЛІН СТУДЕНТІВ БІОЛОГІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ - Автореферат - 28 Стр.
ПАТОФІЗІОЛОГІЧНІ МЕХАНІЗМИ КОНТРОЛЮ ПІДВИЩЕНОЇ ЗБУДЛИВОСТІ ГОЛОВНОГО МОЗКУ ЗА УМОВ ВПЛИВУ ЛАЗЕРНИМ ВИПРОМІНЮВАННЯМ НИЗЬКОЇ ІНТЕНСИВНОСТІ - Автореферат - 27 Стр.