У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УКРАЇНСЬКА АКАДЕМІЯ АГРАРНИХ НАУК

УКРАЇНСЬКА АКАДЕМІЯ АГРАРНИХ НАУК

ІНСТИТУТ ТВАРИННИЦТВА

ПАЛАГУТА АНДРІЙ ВАСИЛЬОВИЧ

УДК 636.4.084.7

ЕФЕКТИВНІСТЬ ВИРОЩУВАННЯ І ВІДГОДІВЛІ СВИНЕЙ ЗАЛЕЖНО ВІД ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРИЙОМІВ ЗГОДОВУВАННЯ КОРМУ ТА ПОСТАЧАННЯ ВОДИ

06.02.04- технологія виробництва продуктів тваринництва

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата сільськогосподарських наук

Харків –2007

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Інституті тваринництва Української академії аграрних наук

Науковий керівник: доктор сільськогосподарських наук,

старший науковий співробітник.

Ліннік Василь Семенович,

Інститут тваринництва УААН,

завідуючий лабораторією годівлі свиней

Офіційні опоненти : - доктор сільськогосподарських наук, професор Петруша Євген Захарович, Харківський національний технічний університет сільського господарства Мінагрополітики України, професор кафедри механізації тваринницьких ферм

- доктор сільськогосподарських наук, професор

Іванов Володимир Олександрович, Херсон-

ський державний аграрний університет

Мінагрополітики України, завідувач кафедри

морфології та фізіології сільськогосподарських

тварин

Провідна установа - Харківська державна зооветеринарна академія Мінагро-політики України, кафедра технології кормів і годівлі тварин, п/в “Мала Данилівка”.

Захист відбудеться "20" лютого 2007 року о 10 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 65.356.01 Інституту тваринництва УААН за адресою: вул. 7-ї Гвардійської Армії, 3, п/в Кулиничі, Харківського району, Харківської області, 62404.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Інституту тваринництва УААН за адресою: вул. 7-ї Гвардійської Армії, 3, п/в Кулиничі, Харківського району, Харківської області, 62404.

Автореферат розісланий “ 20” січня 2007 року

Вчений секретар спеціалізованої вченої ради,

кандидат сільськогосподарських наук І.В. Корх

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. На сучасному етапі розвитку галузі тваринництва вітчизняне свинарство вимагає розробки нових технологічних прийомів обслуговування тварин, які спрямовані не лише на підвищення їх продуктивності при зниженні витрат кормів на одиницю приросту живої маси та поліпшенні якості продукції, а й на всебічну економію важкої фізичної праці операторів, зокрема, на зменшення витрат робочого часу на роздавання корму, на очищення станків, годівниць, напувалок і т.п.

Успішне вирішення цих питань значною мірою залежить від розробки нових та удосконалення існуючих технологічних прийомів і засобів забезпечення кормами і водою свиней різних вікових груп. Наукова інформація щодо особливостей технологічного процесу вирощування і відгодівлі свиней з допомогою універсальних годівниць, які можна було б використовувати як для вирощування відлучених поросят, так і для заключної відгодівлі свиней, досить обмежена і насичена протиріччями.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконувалась у відділі технології виробництва свинини Інституту тваринництва УААН у 2003-2006 роках і була складовою частиною державної програми: “Наукове забезпечення сталого розвитку тваринництва”, підпрограми: “Удосконалити існуючі та розробити нові технології інтенсивного ведення свинарства, які забезпечать ефективне виробництво продукції” (№ державної реєстрації 0101U003310).

Мета і завдання досліджень. Метою роботи було експериментальне обгрунтування і розробка ефективних технологічних прийомів забезпечення свиней сухим комбікормом та водою при вирощуванні і заключній відгодівлі.

Для досягнення поставленої мети вирішували наступні завдання:

1. Визначити ефективність вирощування і відгодівлі свиней, їх продуктивніcть та оплату корму приростами живої маси залежно від використання різних технологічних прийомів і засобів забезпечення тварин кормом та водою.

2. Уточнити окремі технологічні параметри різних годівниць при використанні їх для вирощування і відгодівлі свиней, а також динаміку щоденного споживання та втрат комбікорму.

3. Вивчити технологічні особливості використання соскових напувалок з лотками-піддонами для свиней на вирощуванні та відгодівлі.

4. Визначити витрати робочого часу оператора на обслуговування тварин при використанні різних технологічних прийомів постачання їм сухого комбікорму та води.

5. Вивчити особливості поведінки свиней при використанні годівниць різних конструкцій і соскових напувалок, розміщених на різній висоті від підлоги.

6. Визначити основні забійні показники свиней, хімічні та фізико-технологічні показники їх м'яса при використанні різних технологічних прийомів забезпечення кормом та водою.

7. Визначити основні зоогігієнічні показники мікроклімату в свинарнику, а також їх залежність від використання різних технологічних прийомів забезпечення тварин сухим комбікор-

мом та водою.

8. Визначити економічну ефективність використання розроблених технологічних прийомів і засобів забезпечення свиней комбікормом та водою при їх вирощуванні та заключній відгодівлі.

Об’єкт досліджень: годівниці, вода, напувалка, комбікорм, робочий час оператора, відлучені поросята та свині уельської породи, поведінка тварин, мікроклімат приміщення, м'ясо.

Предмет досліджень: конструктивні особливості годівниць, динаміка споживання корму, рівень непродуктивних втрат корму та води, середньодобові прирости живої маси, особливості поведінки тварин, витрати робочого часу оператора, стан здоров’я тварин, забійні характеристики та якісні показники м'ясопродукції, економічні показники виробництва cвинини.

Методи досліджень: при виконанні роботи використовували загальноприйняті у зоотехнічних наукових дослідженнях методи і методики: вимірювання, хронометражу, зважування, хіміко-аналітичні, обліково-розрахункові та економіко-математичні методи.

Наукова новизна результатів. Вперше розроблено і експериментально обґрунтовано ефективний технологічний прийом цілодобового забезпечення свиней на вирощуванні і відгодівлі сухим повноцінним комбікормом та водою з використанням бункерної годівниці "Універсал" подвійного призначення (патент № 19062 від 15 грудня 2006 р).

Експериментально доведено, що у визначеному технологічному рішенні бункерна годівниця "Універсал", поєднана з сосковими напувалками, може бути з успіхом використана як для годівлі підсвинків на вирощуванні, так і для заключної відгодівлі та напування свиней до живої маси 110 кг.

Визначено технологічні особливості експлуатації соскових напувалок при вирощуванні і відгодівлі свиней та доцільність обладнання їх відповідними лотками-піддонами з дренажем для збирання відпрацьованої води і відведення її за межі групових станків. Встановлено, що при відгодівлі сухим комбікормом соскові напувалки повинні бути розміщені на годівниці.

Практичне значення одержаних результатів. Застосування розробленого технологічного прийому обслуговування свиней з використанням бункерної годівниці "Універсал” дає можливість підвищити продуктивність тварин на 16,6-16,8 %, зменшити витрати робочого часу оператора на 8,1-8,4 %, непродуктивні витрати кормів на виробництво продукції в 1,8 – 3,2 раза та води - в 2 рази і забезпечує вирощування підсвинків до досягнення живої маси 110 кг без переміщення їх з одного станка в інший у порівнянні з використанням типової технології.

Особистий внесок здобувача. Дисертація містить результати досліджень, які отримані здобувачем особисто. Методологія і схеми досліджень були розроблені спільно з науковим керівником. Організаційні роботи по підготовці дослідних зразків, проведенню дослідів, аналіз та обробка результатів досліджень проведені здобувачем самостійно. Хронометражні дослідження по визначенню витрат праці операторів при обслуговуванні піддослідних тварин, а також етологічні дослідження виконувались спільно з техніками по обслуговуванню дослідів, а хіміко-аналітичні дослідження кормів та м'яса виконані спільно з співробітниками лабораторії зоохіманалізу ІТ УААН.

Апробація роботи. Основні положення результатів дисертації доповідались на Вченій Раді ІТ УААН (2003-2006 р.), наукових конференціях молодих вчених ІТ УААН (Харків, 2004, 2005), ДДАУ (Дніпропетровськ 2005), Міжнародному форумі молодих вчених, присвяченому 75-річчю ХНТУСГ ім. Петра Василенка (Харків, 2005), Міжнародній науково-практичній конференції “Стан проблеми та перспективи сучасної аграрної науки і практики”, присвяченій 105-річчю від дня народження С.З. Гжицького (Львів, 2005), Міжнародній науковій конференції “Інноваційність розвитку сучасного аграрного виробництва” (Львів, 2005), Міжнародній науковій конференції, присвяченій 100-річчю від дня народження Д. Я. Василенка (Харків, 2005).

Публікації результатів роботи. За матеріалами дисертації опубліковано 8 наукових праць, у т.ч. 6 – у фахових виданнях, затверджених ВАК України.

Структура і обсяг дисертації. Дисертація складається із вступу, огляду літератури, матеріалу та методів досліджень, результатів досліджень, висновків, рекомендацій виробництву, списку використаних літературних джерел та додатків. Дисертація надрукована на 157 сторінках, містить 35 таблиць, 16 рисунків, 12 додатків. Список використаної літератури складається із 176 джерел, у тому числі 60 іноземних авторів.

МАТЕРІАЛ ТА МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕНЬ

Теоретичне узагальнення проблеми, розробку технологічних прийомів вирощування і відгодівлі свиней з використанням різних засобів забезпечення їх комбікормами і питною водою, а також виготовлення експериментальних зразків цих засобів здійснювали у 2003-2004 роках в Інституті тваринництва УААН. Науково-господарські досліди на тваринах проводили у ДП ДГ "Гонтарівка" Харківської області в 2004-2006 роках.

Для досліджень нами було розроблено і виготовлено експериментальні бункерні годівниці з одностороннім фронтом годівлі (рис.1) для забезпечення комбікормом піддослідних свиней II групи, яку ми назвали КБС-2, а також годівницю з двостороннім фронтом годівлі (рис.2), названу нами “Універсал”, оскільки її конструкцією передбачалось забезпечення тварин III групи не лише комбікормом, а й водою. Свині I (контрольної) групи споживали комбікорм з типової групової лоткової годівниці (за ВНТП-АПК-02.05).

Технологічною особливістю бункерної годівниці КБС-2 (рис.1) є наявність розділювачів фронту годівлі, розміщених над годівельним лотком, а також наявність шибера для регулювання рівня висипання комбікорму різного гранулометричного складу в годівельний лоток.

 

Рис.1. Схема годівниці КБС-2. Рис.2. Схема годівниці “Універсал”

Бункерна годівниця КБС-2 (рис.1) складається із: 1-кришки бункера; 2-навісів кришки; 3-бункера для комбікорму; 4- розділювачів фронту годівлі; 5- шибера; 6- лотка годівниці; 7- відбивача корму; 8- отворів для регулювання рівня висипання комбікорму; 9- опор.

Годівниця “Універсал” (рис.2) складається з: 1- кришки завантажувального бункера, 2- навісів, 3- бункера для комбікорму, 4- опор бункера, 5- труб водогону, 6- конічної частини бункера, 7 – циліндричної частини бункера, 8 – регулювального дозатора, 9- фіксаторів, 10- водонепроникного роздільного екрана, 11 – отворів для закріплення додаткових фронтальних бортів, 12- лотка, 13- водозбірника 14 – соскових напувалок, 15- дренажних отворів водозбірника, 16- опор, 17 – труби водовідведення. Піддон (лоток) годівниці нерухомо з'єднаний з бункером для комбікорму і має зону годівлі і дві зони напування, кожна з яких обладнана двома сосковими напувалками відповідно для тварин різних вікових груп.

Науково-господарські досліди проводили за наступною схемою (табл.1).

Відповідно до наведеної схеми, для першого досліду підібрали 30 двомісячних кастрованих кнурців уельської породи, яких за методом пар-аналогів розподілили в 3 групи. Тварин 1 групи вирощували і відгодовували сухим комбікормом з використанням типової лоткової годівниці.

Підсвинки II групи споживали комбікорм з годівниці КБС-2, а кнурці III групи – з годівниці "Універсал", конструктивно поєднаної з сосковими напувалками. Тривалість досліду становила 182 дні.

Для другого досліду підібрали дві групи двохмісячних поросят-аналогів за віком, живою масою та походженням, яких забезпечували комбікормом з годівниці "Універсал", але після 90 днів досліду висоту фронтальної стінки годівельного лотка для кнурців II групи збільшили шляхом встановлення додаткової накладної стінки і вона від 91 дня до кінця досліду складала 20 см, а у контрольній групі її залишили без змін. Дослід тривав 182 дні.

Третій дослід був проведений за схемою першого на трьох групах двохмісячних кастрованих кнурців (по 10 голів у групі), але годівницю КБС-2 (для свиней II групи) технологічно доопрацювали: збільшили на 25 % обсяг бункера, змінили профіль роздільних перегородок і встановили в годівельному лотку кормовідбивач та змінили кут нахилу нижньої частини передньої стінки годівельного лотка з 90 на 45. Годівницю “Універсал” обладнали додатковими фронтальними накладними бортами з відбивачами корму, а також пристроєм для регулювання висоти розміщення напувалок. Окрім цього, в ній збільшили в два рази площу висипання корму в годівельний лоток. Висота фронтальних стінок годівниць для I і II груп та площа підлоги в розрахунку на 1 голову відповідали нормативам ВНТП СГіП 46-2.95, а соскові напувалки в цих групах були розміщені на бокових стінках станків на висоті 35 см від рівня підлоги. Тривалість досліду 182 дні.

Таблиця 1

Схема науково-господарських дослідів

Група тва-

рин |

Голів у групі | Вік підс-вин-ків, днів | Жива маса тварин, кг |

Фактор, який ставився на вивчення

при пос-тановці на дослід | напри- кінці досліду

Схема першого досліду

I |

10 |

63 |

16,720,3 |

94,360,6 | Типова лоткова годівниця (за ВНТП АПК-02.05).

 

II |

10 |

63 |

16,770,3 |

102,400,7 | Бункерна годівниця КБС-2 з одностороннім фронтом годівлі.

 

III |

10 |

63 |

16,680,4 |

108,170,3 | Бункерна годівниця “Універсал” з двостороннім фронтом годівлі.

Схема другого досліду

I |

10 |

63 |

16,680,4 |

108,170,3 | Забезпечення тварин кормом та водою з годівниці “Універсал”. Висота бортів годівельного лотка 12 см, висота напувалок h=35 cм

 

II |

10 |

63 |

16,700,3 |

108,951,9 | Забезпечення тварин кормом та водою з годівниці “Універсал”. Висота бортів до 90 дн.- 12 см, від 91- до 180 дн.- 20 см, висота напувалок h=35см від підлоги

Схема третього досліду

 

I

|

10 |

61 |

16,710,2 |

95,520,57 | Типова лоткова годівниця (за ВНТП АПК-02.05), висота соскової напувалки, розміщеної на стінці станка, h= 35 см. від підлоги

II |

10 |

61 |

16,670,2 |

104,600,8 | Годівниця КБС-2. Висота фрон-тальної стінки 15 см до 90 дн. і 25 см від 91 до 182 дн., а висота напувалки h = 35 см від підлоги.

III |

10 |

61 |

16,740,1 |

108,680,9 | Годівниця “Універсал”. Висота фронтальних стінок лотка змінна: 12 см до 90 дн., 20см від 91 до 180 дн., висота напувалок: h = 35 см до 90 дн. і 55 см від 91 до 182 дн.

Раціони годівлі свиней усіх груп були розраховані на одержання середньодобових приростів живої маси в межах 550-600 грамів і збалансовані у відповідності з існуючими нормами (Калашников Н.А. и сотр.,1985).

Витрати кормів на приріст живої маси піддослідних свиней визначали шляхом обліку заданих кормів та залишків окремо по кожній групі методом зважування. Витрати робочого часу оператора визначали шляхом хронометражних спостережень за методикою Пурецкого В.М.1996. Етологічні дослідження проводили за методикою Великжанина В.И.1975. Інтенсивність росту та нарощування живої маси визначали щомісячним індивідуальним зважуванням свиней. Облік витрат води та визначення площі зволоженої підлоги здійснювали за методикою Лоджа Г.А. 1982. Контрольний забій тварин проводили за методикою ВІТ, 1981.

Економічну ефективність відгодівлі свиней обраховували обліково-розрахунковим методом за методикою визначення економічної ефективності використання в сільському господарстві результатів науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт, нової техніки, винаходів і рацпропозицій (затв.МСХ СССР, 1986). Усі отримані цифрові дані оброблені біометрично (Плохинский Н.А.,1969).

ОСНОВНІ РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ

Результати першого досліду (табл. 2) свідчать про те, що вирощування і відгодівля курців з використанням розробленої нами бункерної годівниці "Універсал" забезпечили одержання середньодобових приростів на рівні 502,7 грама. Це на 16,9 % більше, ніж у I групі (типова лоткова годівниця) і на 6,7 % більше, ніж у II групі, свині якої користувались годівницею КБС-2.

Витрати корму на 1 кг приросту в III групі були на 0,67 корм.од. нижчими, ніж у I групі і на 0,32 корм.од. нижчими, ніж у II групі.

Одержаний результат можна пояснити тим, що свині I групи споживали корм з лоткової годівниці, у яку вони постійно залазили ногами і забруднювали його. У той же час свині III групи споживали завжди свіжий корм, який постійно підсипався з годівниці "Універсал", а тому їх продуктивність була найбільш високою.

Непродуктивні втрати корму при використанні різних технологічних прийомів також були різними. Так, найвищими вони були в другій половині облікового періоду досліду при застосуванні лоткової годівниці - 471 г, що в 1,8 раза більше, ніж за використання годівниці "Універсал", та в 1,5 раза більше, ніж за користування годівницею КБС-2.

Результатами хронометражних спостережень за витратами робочого часу на обслуговування тварин (таблиця 3) було встановлено, що використання годівниці "Універсал" забезпечувало економію часу оператора на роздавання корму

Таблиця 2

Основні показники вирощування свиней та втрати комбікорму

за різних прийомів його згодовування, n=10, Mm

Показник | Група

І

(лоток) | ІІ

(КБС-2) | ІІІ

(Універсал)

Жива маса 1 свині, кг:

при постановці |

16,720,34 |

16,770,28 |

16,680,36

наприкінці досліду | 94,360,62 | 102,400,73 | 108,170,33

Валовий приріст, кг | 77,640,51 | 85,630,63 | 91,492,23

Середньодобовий приріст, г | 430,102,32 | 470,903,42 | 502,692,23

Середньодобові непродуктивні втрати комбікорму, г/гол.:

за першу половину досліду |

251,90 |

161,85 |

130,12

за другу половину досліду | 471,10 | 319,90 | 261,50

за обліковий період досліду | 361,50 | 240,88 | 195,80

Витрати корму на 1 кг приросту:, кг | 6,05 | 5,75 | 5,47

корм. од. | 6,96 | 6,61 | 6,29

перетравного протеїну, г | 720 | 690 | 651

*- Р<0,05 (ІІ:ІІІ), Р<0,001 (І:ІІІ)

(в 2,7 раза) на очищення годівниць (в 2 рази) і на прибирання станка (в 2,5 раза) у порівнянні з I групою. Це зменшення забезпечило щоденне отримання оператором 34 хвилин вільного часу в розрахунку на 10 голів.

Результати вивчення особливостей споживання тваринами води (табл. 4) свідчать про те, що кнурці III групи користувались сосковими напувалками в 1,6-1,4 раза частіше, ніж їх ровесники з I та II груп. Це було результатом того, що в III групі, на відміну від I та II груп, соскові напувалки були розміщені на годівниці і тварини постійно мали до них необмежений доступ.

Вивчення площі зволоження підлоги у станках водою свідчить про те, що використання піддонів з дренажною системою видалення відпрацьованої води під сосковими напувалками годівниці "Універсал" забезпечувало зменшення цього показника в станку тварин III групи в 2,6-2,3 рази у порівнянні з I та II групами, де таких піддонів не було.

Результати другого досліду щодо вивчення рівня непродуктивних втрат комбікорму при вирощуванні та відгодівлі кнурців з використанням годівниці "Універсал", обладнаної фронтальними бортами різної висоти, наведено у таблиці 5.

Таблиця 3

Витрати робочого часу оператора на обслуговування свиней,

в середньому за обліковий період досліду, хв (n=3) |

Групи тварин

Технологічна операція | І | ІІ | ІІІ

М | m | % | М | m | % | М | m | %

Роздавання корму | 20,12 | 2,92 | 4,79 | 11,77 | 1,73 | 2,8 | 7,53 | 1,43* | 1,79

Очищення годівниць | 13,68 | 1,38 | 3,25 | 6,85 | 1,68 | 1,63 | 6,92 | 1,72* | 1,64

Очищення напувалок | 5,37 | 0,09 | 1,27 | 5,34 | 0,15 | 1,27 | 5,32 | 0,14 | 1,26

Прибирання станка | 25,48 | 2,99 | 6,06 | 16,92 | 1,86 | 4,02 | 10,35 | 0,17** | 2,46

Очищення проходу | 10,14 | 0,04 | 2,41 | 10,71 | 0,08 | 2,55 | 10,66 | 0,08 | 2,53

Розсипання підстилки | 10,42 | 0,21 | 2,48 | 10,56 | 0,11 | 2,51 | 10,29 | 0,18 | 2,45

Інші витрати | 334,79 | 7,38 | 79,74 | 357,84 | 5,31 | 85,22 | 368,92 | 3,08 | 87,87

*- Р<0,05 (І:ІІІ), **- Р<0,01 (І:ІІІ) Таблиця 4

Результати вивчення особливостей споживання тваринами води, (n=3)

Показник | Групи тварин

I

( напувалка без піддону) | II

(напувалка без піддону) | III

(напувалки з піддонами)

M | m | M | m | M | m

Кількість підходів свиней до напувалок, разів/добу: - на 30 день |

10,23 |

1,04 |

11,27 |

0,92 |

15,90 |

1,15

- на 90 день | 9,23 | 1,07 | 10,27 | 1,11 | 14,6 | 0,17

- на 180 день | 8,37 | 0,50 | 9,63 | 0,47 | 13,13 | 0,23

В середньому за дослід, разів/добу | 9,28 | 0,54 | 10,39 | 0,48 | 14,54 | 0,80**

Площа зволоження підлоги у станку водою, м2: -на 30 день |

2,63 |

0,09 |

2,40 |

0,06 |

1,00 |

0,12

- на 90 день | 2,55 | 0,38 | 2,10 | 0,12 | 1,17 | 0,09

- на 180 день | 3,90 | 0,12 | 3,53 | 0,07 | 1,3 | 0,06

В середньому за дослід, м2 | 3,03 | 0,44 | 2,68 | 0,44 | 1,16 | 0,09

Р<0,01 (І:ІІІ)

Таблиця 5

Основні показники вирощування та витрати комбікорму

при використанні годівниці "Універсал", n=10, Mm

П о к а з н и к | Група

І

(висота борту годівниці

12 см) | ІІ

(висота борту 12 см. до 90 дн., 20 см від 91 до 180 дн.)

Жива маса 1 тварини, кг: при постановці | 16,680,36 | 16,700,27

наприкінці досліду | 108,170,34 | 108,951,91

Середньодобовий приріст, г | 502,6913,2 | 507,010,70

Середньодобове споживання корму, кг | 2,55 | 2,53

Загальні середньодобові витрати комбікорму на вирощування 1 голови, кг |

2,75 |

2,64

у т.ч. середньодобові непродуктивні втрати комбікорму, г/гол.:

за першу половину досліду |

130,12 |

129,30

за другу половину досліду | 261,50 | 98,20

за обліковий період досліду | 195,80 | 113,75

Всього витрачено корму на 1 гол., кг | 500,45 | 479,75

Витрати корму на 1 кг приросту:, кг | 5,47 | 5,20

корм. од. | 6,29 | 5,98

перетравного протеїну, г | 651 | 619

- Р<0,001 (І:ІІ)

Встановлено, що першу половину досліду як середньодобове споживання, так і непродуктивні втрати корму в обох групах були майже однаковими. А за другу його половину, після збільшення висоти фронтальної стінки лотка годівниці за рахунок встановлення на основну стінку додаткової накладної стінки висотою 8 см, в дослідній групі непродуктивні втрати корму знизились в 2,7 раза. Ці втрати вплинули на загальні витрати корму в розрахунку на 1 кг приросту живої маси, які в дослідній групі були на 0,31 корм.од нижчими в порівнянні з контролем.

Це свідчить про необхідність збільшення висоти фронтальних стінок годівниці перед початком заключної відгодівлі за рахунок технологічного прийому встановлення на основні фронтальні стінки годівельного лотка додаткових накладних стінок. Аналіз динаміки витрат води (табл.6) за незмінної висоти соскових напувалок годівниці "Універсал" свідчить про те що, якщо на початку досліду рівень непродуктивних втрат води становив 23 % від загальних втрат, то наприкінці відгодівлі він зріс до 40,6 %, тобто майже в 2,5 раза.

Таблиця 6

Динаміка добових витрат води за незмінної висоти (h=35см) розміщення соскових напувалок у годівниці “Універсал”, n=3

Показник | Вік підсвинків, місяців

3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Жива маса, кг | 27,64 | 40,89 | 54,34 | 70,82 | 89,44 | 108,17

Висота в холці, см | 37,5 | 44,6 | 50,8 | 58,30 | 63,07 | 66,07

Загальні середньодобові витрати води, л/гол. | 4,23 |

5,37 |

6,37 | 8,47 |

10,67 |

12,13

в т.ч. витрати води на напування свині, л/гол. |

3,30 |

3,67 |

4,67 |

5,63 |

6,60 |

7,2

непродуктивні втрати води, л/гол. |

0,97 |

1,73 |

1,70 |

2,84 |

4,07 |

4,93

Одержані дані надали підстави зробити припущення про те, що висота встановлення соскових напувалок для свиней різних вікових груп повинна відповідати параметрам висоти тварин та їх живої маси.

В результаті третього досліду (табл. 7) встановлено, що за період вирощування і заключної відгодівлі середньодобовий приріст кастрованих кнурців III групи, яких вирощували і відгодовували з використанням удосконаленої бункерної годівниці "Універсал", був на 16,6 % вищим в порівнянні з контролем і на 4,6 % більшим, ніж у II групі, свині якої користувались годівницею КБС-2.

В цілому за обліковий період досліду збільшення висоти фронтальних стінок лотка годівниці привело до зниження непродуктивних втрат корму в III групі тварин. Вони були в 3,2 та в 1,8 раза нижчими, ніж відповідно у I та II групах. Це позитивно вплинуло на витрати корму на 1 кг приросту, які в III групі були на 1,51 корм.од. нижчими у порівнянні з використанням типової лоткової годівниці.

Витрати робочого часу оператора на обслуговування свиней при вирощуванні і відгодівлі за різних технологічних засобів забезпечення їх комбікормом та водою наведено в таблиці 8.

Аналіз даних таблиці 8 свідчить про те, що вирощування і відгодівля кастрованих кнурців сухими комбікормами з використанням годівниці "Універсал" забезпечувало зниження витрат робочого часу оператора на роздавання корму в 2,3 раза, на очищення годівниць в 2,4 раза, на прибирання станка в 2,6 раза. Менш значна різниця за цими показниками встановлена при порівнянні III групи з II групою (годівниця КБС-2).

Таблиця 7

Основні показники вирощування та витрати комбікорму при використанні удосконалених годівниць, n=10, Mm

Показник | Група

І (лоток) | ІІ (КБС-2) | ІІІ (Універсал)

Жива маса 1 свині кг: при постановці | 16,710,20 | 16,670,23 | 16,740,14

наприкінці досліду | 95,520,57 | 104,600,83 | 108,680,98

Середньодобовий приріст, г | 433,102,84 | 483,204,60 | 505,205,4

Споживання корму, кг/гол.за добу | 2,53 | 2,54 | 2,58

Загальні витрати корму,кг/гол за добу | 2,88 | 2,73 | 2,69

у т.ч. середньодобові втрати корму, г/гол.: за першу половину досліду |

248,85 |

146,91 |

108,84

за другу половину досліду | 459,85 | 236,34 | 109,60

за обліковий період досліду | 354,35 | 191,62 | 109,22*

Всього витрачено корму на 1 гол., кг | 524,16 | 496,56 | 489,58

Витрати корму на 1 кг приросту:, кг | 6,65 | 5,65 | 5,33

корм. од. | 7,64 | 6,50 | 6,13

перетравного протеїну, г | 946 | 804 | 758

*- Р<0,05 (І:ІІІ), **- Р<0,01 (І:ІІІ), - Р<0,001 (І:ІІІ)

Таблиця 8

Середньодобові витрати робочого часу оператора

на обслуговування піддослідних груп свиней, хв, (n=3) |

Групи тварин

Технологічна операція | І | ІІ | ІІІ

М | m | % | М | m | % | М | m | %

Роздавання корму | 20,94 | 2,91 | 4,99 | 12,66 | 1,43 | 3,01 | 8,94 | 1,34* | 2,13

Очищення годівниць | 13,87 | 1,57 | 3,30 | 6,07 | 1,67 | 1,45 | 5,69 | 1,31* | 1,35

Очищення напувалок | 5,35 | 0,19 | 1,27 | 5,37 | 0,05 | 1,28 | 5,38 | 0,11 | 1,28

Прибирання станка | 25,67 | 2,90 | 6,11 | 16,54 | 1,18 | 3,94 | 9,81 | 1,08** | 2,34

Очищення проходу | 10,01 | 0,88 | 2,38 | 10,36 | 1,15 | 2,47 | 10,10 | 1,04 | 2,40

Інші потреби | 333,83 | 8,05 | 79,48 | 358,52 | 4,63 | 85,36 | 369,27 | 3,67* | 87,92

*- Р<0,05 (І:ІІІ), **- Р<0,01 (І:ІІІ)

Середньодобова економія робочого часу оператора при обслуговуванні cвиней III групи складала 35,4 хв у порівнянні з I групою (лоткова годівниця) і 10,7 хв у порівнянні з II групою (годівниця КБС-2) в розрахунку на 10 голів.

Споживання та втрати води при вирощуванні і відгодівлі кнурців з використанням різних годівниць та напувалок наведено в таблиці 9.

Таблиця 9

Споживання та витрати води

за різних технологічних прийомів її постачання, (n=3)

Показник | Г р у п а

I ( напувалка без піддону) | II (напувалка без піддону) | III (напувалки з піддонами)

M | m | M | m | M | m

Кількість підходів свиней до напувалок, разів за добу:-

- на 30 день досліду |

10,63 |

0,43 |

10,93 |

0,72 |

16,93 |

0,57

- на 90 день досліду | 8,36 | 0,44 | 11,60 | 0,44 | 14,50 | 0,35

…. - на 100 день досліду | 8,10 | 0,98 | 11,80 | 1,45 | 13,9 | 0,55

- на 180 день досліду | 9,20 | 0,40 | 10,56 | 0,33 | 14,40 | 0,36

В середньому за дослід | 9,28 | 0,54 | 10,39 | 0,48 | 14,54 | 0,80

Площа зволоження підлоги у станку водою, м2 :

- після 30 днів досліду |

2,43 |

0,15 |

2,47 |

0,206 |

1,31 |

0,05

- після 90 днів досліду | 2,80 | 0,12 | 2,47 | 0,15 | 1,10 | 0,15

-після 100 днів досліду | 2,60 | 0,12 | 2,67 | 0,03 | 1,23 | 0,09

- після 180 днів досліду | 4,07 | 0,12 | 3,67 | 0,09 | 1,27 | 0,03

В середньому за дослід, м2 | 3,11 | 0,51 | 2,90 | 0,40 | 1,23 | 0,07**

- Р<0,001 (І:ІІІ), **- Р<0,01 (І:ІІІ)

Аналіз одержаних даних свідчить про те, що, як і у першому досліді, кнурці Ш групи користувались сосковими напувалками в 1,6-1,4 раза частіше, ніж їх ровесники з I та II груп.

Встановлення лотків-піддонів під сосковими напувалками годівниць "Універсал" в III групі забезпечувало достовірне (в 2,3 раза) зменшення площі зволоження підлоги у станку водою в порівнянні з I та II групами.

Вивчення динаміки втрат води при експлуатації соскових напувалок, встановлених на різній висоті, наведено в таблиці 10. Аналіз цих даних свідчить, що рівень непродуктивних втрат води з віком тварин зростав. Але після підйому напувалок з висоти 35 см на висоту 55 см (після 90 днів досліду) він знизився майже в 2 рази в порівнянні з аналогічним періодом другого досліду і становив 25,2 % від загальних середньодобових втрат.

Одержані дані надають підставу стверджувати, що перед початком вирощування підсвинків соскові напувалки необхідно встановлювати на висоту 35 см, а перед початком заключної відгодівлі свиней - на висоту 55 см від рівня підлоги у станку з тим, щоб забезпечити відповідність висоти розміщення напувалок росту свиней та зручність користування ними.

Таблиця 10

Динаміка добових витрат води при експлуатації годівниці “Універсал”

Показник | Вік свиней, місяців

3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8

Жива маса, кг | 26,54 | 39,32 | 52,64 | 69,50 | 88,59 | 108,68

Висота в холці, см | 37,43 | 43,33 | 49,53 | 57,67 | 62,43 | 67,17

Висота соскової напувалки над підлогою, см |

35 |

55

Витрати води за добу,л/гол. | 4,37 | 5,43 | 6,10 | 7,27 | 8,43 | 9,63

в т.ч. витрати води на напування свині, л/гол. |

3,37 |

3,60 |

4,43 |

5,53 |

6,67 |

7,20

непродуктивні середньо-добові втрати води, л/гол. |

1,00 |

1,83 |

1,67 |

1,74 |

1,76 |

2,43

Економічні розрахунки ефективності використання різних технологічних прийомів забезпечення свиней комбікормом наведено в таблиці 11.

Таблиця 11

Економічні показники використання різних технологічних прийомів

згодовування свиням комбікорму та постачання води

Показники | Групи тварин

І | ІІ | ІІІ

Собівартість 1 ц приросту, грн. | 701,60 | 674,90 | 659,90

Собівартість 1 голови, грн. | 670,55 | 700,82 | 717,29

Валовий доход з 1 голови, грн. | 764,16 | 836,80 | 869,44

Ціна реалізації 1 ц живої маси, грн. | 800 | 800 | 800

Чистий прибуток з 1 голови, грн. | 93,61 | 135,98 | 152,15

Рівень рентабельності, % | 13,96 | 19,41 | 21,21

Аналіз отриманих даних свідчить про те, що рівень рентабельності вирощування і відгодівлі кастрованих кнурців з використанням бункерної годівниці "Універсал" при реалізації тварин у живій вазі був на 7,3 % вищим в порівнянні з I групою (лоткова годівниця) та на 1,8 % вищим в порівнянні з II групою (годівниця КБС-2).

ВИСНОВКИ

На основі проведеного комплексу науково-господарських, технологічних, хіміко-аналітичних та економічних досліджень вивчено ефективність вирощування і відгодівлі свиней з використанням трьох різних технологічних прийомів забезпечення їх кормом і водою. Результати проведених досліджень дозволяють сформулювати наступні основні висновки:

1. Найефективнішим, з трьох вивчених технологічних прийомів вирощування і відгодівлі свиней, було використання годівниці "Універсал" завдяки якій тваринам постійно надходив свіжий комбікорм та вода, що сприяло підвищенню їх продуктивності на 16,6 % при зменшенні витрат на 1 кг приросту на 0,67 корм.од., непродуктивних втрат корму - в 3,2 раза, а також зменшенню витрат робочого часу оператора на 8,4 %, у порівнянні з традиційною технологією.

2. Технологічний прийом вирощування і відгодівлі свиней з використанням бункерної годівниці КБС-2 поступався перед використанням годівниці "Універсал", зокрема, за рівнем непродуктивних витрат корму - на 23-75 %, за продуктивністю свиней - на 4,4-6,7 %, за витратами часу оператора - на 2,6-2,7 %, але за всіма цими показниками він був більш ефективним, ніж типова технологія виробництва свинини.

3. Встановлено ряд технологічних переваг регулювання висоти фронтальних стінок годівниці "Універсал" та кількості висипання корму в лоток (III група) перед типовою технологією (I група). Ці конструктивні особливості забезпечували зменшення втрат корму та води і можливість використання годівниці як для вирощування, так і для заключної відгодівлі.

4. Вирощування і відгодівля кнурців з використанням годівниці "Універсал" забезпечує зменшення кількості актів відпочинку на 17-25 %, але їх тривалість була в 1,3-2 рази довшою, а тривалість 1 прийому корму в них була на 18,7-42,8 % більшою в порівнянні з ровесниками II і I груп, що позитивно впливало на їх продуктивність.

5. Згодовування свиням сухого комбікорму та постачання води з допомогою годівниці "Універсал" забезпечує зменшення площі зволоження підлоги у станку водою в 2,6 раза і позитивно впливає на відносну вологість повітря у станку, яка в III групі була на 1,7 - 2,3 % нижчою, ніж у контролі (P<0,05).

6. Вирощування і відгодівля кастрованих кнурців з 2-до 8-місячного віку з допомогою різних технологічних прийомів забезпечення кормом і водою не впливали суттєво на їх основні забійні показники, хімічний склад та фізико-технологічні якості м'яса.

7. Постачання свиням води з допомогою соскових напувалок, розміщених на годівниці "Універсал", є більш технологічно виправданим рішенням у порівнянні з розміщенням їх на протилежній стінці станка. Встановлено що, при годівлі тварин сухим комбікормом, вони 13-16 разів за добу, після кожного споживання корму, користувались водою з напувалок.

8. При вирощуванні свиней живою масою від 16 кг до 60 кг оптимальна висота розміщення соскових напувалок -35 см, а від 61 кг до 110 кг – 55 см від рівня підлоги у станку, що забезпечує зручне споживання води тваринами і зменшення невиробничих втрат у 2 рази в порівнянні з їх встановленням на незмінній висоті.

9. Технологічний прийом збільшення висоти фронтальних стінок годівниці "Універсал" з 12 см до 20 cм перед початком заключної відгодівлі свиней шляхом встановлення додаткових стінок з кормовідбивачами розробленої конструкції знижує на 41,9 % рівень непродуктивних втрат комбікорму за період відгодівлі.

10. Економічні розрахунки свідчать про те, що цілодобове забезпечення свиней на вирощуванні і відгодівлі повнораціонним комбікормом і водою з бункерної годівниці "Універсал", поєднаної з сосковими напувалками, дало змогу отримати в 1,6 раза більше чистого прибутку з однієї голови та підвищити рівень рентабельності виробництва свинини на 7,25 % порівняно з типовою лотковою годівницею.

ПРОПОЗИЦІЇ ВИРОБНИЦТВУ

1. У свинарських господарствах різних форм власності для поліпшення ефективності використання сухих комбікормів, води та праці операторів, підвищення рентабельності виробництва свинини при вирощуванні підсвинків від 16 кг до 60 кг і для відгодівлі свиней з живою масою від 61 кг до 110 кг пропонуємо використовувати технологічний прийом забезпечення свиней кормами та водою за допомогою годівниці “Універсал”.

2. Проектним установам при розробці типових та індивідуальних проектів свинарських ферм використовувати запропонований технологічний прийом і засіб за розробленими кресленнями.

Список опублікованих робіт за темою дисертації

1.

Палагута А.В. Эффективность комбикорма для свиней в связи с применением разного зернофуража и конструктивных особенностей кормушек. “Вдосконалення технологій та обладнання виробництва продуктів тваринництва”// Вісник ХНТУСГ, 2005.-Вип. 42.-С.278-283.

2.

Палагута А.В. Шляхи підвищення ведення галузі свинарства. // Тваринництво України.-2005.- № 10.-С.9-12.

3.

Палагута А.В. Українська годівниця для свиней.// Пропозиція .- 2005. № 10.-С. 125-126.

4.

Палагута А.В. Скільки корму витрачаємо-скільки втрачаємо.// Пропозиція.- 2006-№ 1.-С.-109-110.

5.

Палагута А.В. Годівниця “Універсал” з додатковими бортами.// Тваринництво України, -2006.-№ 6.-С.13-15.

6.

Палагута А.В. Раціональна конструкція годівниць.//Тваринництво України.-2006-№ 7.-С.7-9.

7.

Палагута А.В. Витрати часу операторів при використанні різних засобів забезпечення свиней кормом та водою. Матеріали науково-практичної конференції молодих вчених “Внесок молодих вчених у науково-технічний прогрес галузі тваринництва” //НТБ ІТ УААН.-Харків.-2006.-№ 92.-С. 75-81.

8.

Палагута А.В. Результати непродуктивних втрат корму свинями при експлуатації годівниць різних конструкцій. Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції “Селекційно-технологічні аспекти розвитку свинарства в різних регіонах світу”// Вісник аграрної науки Причорномор’я.-Миколаїв.-2006.-№3(35).-С.132-137.

АНОТАЦІЇ

Палагута А.В. Ефективність вирощування і відгодівлі свиней залежно від технологічних прийомів згодовування корму і постачання води.-Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата сільськогосподарських наук за спеціальністю 06.02.04- технологія виробництва продуктів тваринництва. Інститут тваринництва УААН, Харків, 2007.

Дисертація присвячена вивченню ефективності та розробці технологічних прийомів вирощування і відгодівлі кастрованих кнурців сухими комбікормами з використанням годівниць різних конструкцій.

Розроблено і експериментально випробувано в дослідах на тваринах різні технологічні прийоми і засоби вирощування та відгодівлі свиней з використанням: типової лоткової годівниці (за ВНТП-АПК-02.05), а також бункерних годівниць КБС-2 і "Універсал" (подвійного призначення для цілодобового забезпечення свиней комбікормом та водою). Вивчено інтенсивність росту і оплату корму приростами живої маси тварин, втрати корму та води, витрати часу оператора, особливості поведінки тварин при різних технологічних прийомах вирощування і відгодівлі, забійні та економічні показники відгодівлі.

Визначено висоту встановлення соскових напувалок над підлогою та доцільність обладнання їх лотками


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

МЕТОДИ ПЛАНУВАННЯ ЕКСПЕРИМЕНТІВ ДЛЯ ОПТИМІЗАЦІЇ МАТЕМАТИЧНИХ МОДЕЛЕЙ НА ОСНОВІ ІНТЕРВАЛЬНИХ ДАНИХ - Автореферат - 25 Стр.
Розвиток організаторських здібностей особистості в підлітковому віці - Автореферат - 29 Стр.
РОЗВИТОК ПРОСТОРОВОЇ УЯВИ УЧНІВ ОСНОВНОЇ ШКОЛИ В ПРОЦЕСІ ТЕХНІЧНОГО МОДЕЛЮВАННЯ - Автореферат - 31 Стр.
ПРИКЛАДНА СПРЯМОВАНІСТЬ ШКІЛЬНОГО КУРСУ СТЕРЕОМЕТРІЇ - Автореферат - 32 Стр.
ЕФЕКТИВНІСТЬ МОДИФІКОВАНОГО “РЕВАСКУЛЯРИЗУЮЧОГО” ВТРУЧАННЯ у КОМПЛЕКСНОМу Лікуванні ХВОРИХ НА СЕНіЛЬНУ МАКУЛЯРНУ ДЕГЕНЕРАЦіЮ - Автореферат - 29 Стр.
ОПТИМІЗАЦІЯ КОМПЛЕКСНОГО ЛІКУВАННЯ ПСОРІАЗУ З ВИКОРИСТАННЯМ ХРОНОДЕТЕРМІНОВАНОЇ АНТИОКСИДАНТНОЇ ТЕРАПІЇ ТА ЛАЗЕРНОГО ФОТОФОРЕЗУ - Автореферат - 31 Стр.
ФОРМУВАННЯ ЗДОРОВОГО СПОСОБУ ЖИТТЯ ПІДЛІТКІВ ЗАСОБАМИ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ - Автореферат - 25 Стр.