У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ВНУТРІШНІХ СПРАВ

Прохоренко Михайло Михайлович

УДК 340.134:355

СИСТЕМА ВІЙСЬКОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ

Спеціальність 12.00.01. – теорія та історія держави і права;

історія політичних і правових вчень

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата юридичних наук

Харків - 2007

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, Міністерство освіти і науки України

Науковий керівник : кандидат юридичних наук, професор

КОТЮК Володимир Олександрович,

Київський національний університет імені Тараса Шевченка, професор кафедри теорії та історії держави і права.

Офіційні опоненти: доктор юридичних наук, професор

СКАКУН Ольга Федорівна,

навчально-науковий інститут права, економіки, соціології Харківського національного університету внутрішніх справ, професор кафедри теорії та історії права;

кандидат юридичних наук, професор

БОБРОВНИК Світлана Василівна,

Київський університет права НАН України, проректор з навчальної роботи.

Провідна установа: Київський національний університет внутрішніх справ, кафедра теорії держави та права (м. Київ).

Захист дисертації відбудеться 25 травня 2007 року о 10 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 64.700.02 Харківського національного університету внутрішніх справ за адресою: 61080, м. Харків, пр. 50-річчя СРСР, 27.

З дисертацією можна ознайомитися в науковій бібліотеці Харківського національного університету внутрішніх справ за адресою: 61080, м. Харків, пр. річчя СРСР, 27.

Автореферат розісланий “24” квітня 2007 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради В.Є. Кириченко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. В умовах сучасного розвитку України як суверенної, незалежної, демократичної, соціальної та правової держави важливе значення мають питання організації її оборони, захисту суверенітету, територіальної цілісності й недоторканості, які покладаються на Збройні Сили України. Вони забезпечують стримування збройної агресії та відсіч їй, охорону повітряного простору держави та підводного простору в межах територіальних вод України. Зазначене зумовлює необхідність проведення аналізу на теоретико-правовому рівні системи нормативно-правових актів та міжнародних договорів, які регулюють суспільні відносини у сфері формування, розвитку та функціонування Збройних Сил України шляхом виокремлення їх у певну цілісну єдність.

Актуальність теми обумовлена й тим, що на сьогодні на нормативно-правовому рівні існує проблема вдосконалення нормативно-правового регулювання суспільних відносин у сфері формування, розвитку та функціонування Збройних Сил України, підвищення сучасних вимог до наукових розробок та законотворчої практики в цій сфері. Доведення, що військове законодавство України є автономною системою, може бути покладено в основу вирішення цих проблем.

Вивчення й аналіз системи військового законодавства України дозволяє сформулювати основні ґрунтовні теоретичні положення, які можуть бути покладені в основу вдосконалення нормативно-правових актів та міжнародних договорів, що регулюють суспільні відносини, які виникають з питань формування й організації діяльності Збройних Сил України. Дисертаційні висновки сприятимуть підняттю наукового рівня викладання дисципліни теорії держави і теорії права, практичної діяльності військової адміністрації, організації військового документування та діловодства, правової роботи в Збройних Силах України й інших дисциплін.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано сумісно на кафедрі військового права Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка та кафедри теорії та історії держави і права юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка відповідно до планової тематики науково-дослідної роботи, тема № 01 БФ 042-01, номер державної реєстрації 0101U003579.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційного дослідження є обґрунтування концепції щодо військового законодавства як системи нормативних актів, яка є відносно самостійною частиною системи законодавства України. Мета конкретизована в наукових завданнях, основними з яких є:

-

визначити предмет військового законодавства України, його елементи та зв’язки між ними;

-

встановити основні особливості формування системи військового законодавства України, що спричинені залежністю від економічної системи суспільства;

-

з’ясувати вплив політичної системи на формування системи військового законодавства України;

-

виявити обумовленість розвитку системи військового законодавства України її соціальною системою;

-

встановити характер взаємодії системи права та системи військового законодавства України та на цій підставі визначити чинники формування останньої;

-

розкрити ієрархічну структуру військового законодавства України;

-

визначити місце військового законодавства України в горизонтальній структурі системи законодавства України.

Об’єктом дослідження є законодавство України (у широкому розумінні) – сукупність нормативно-правових актів: Конституція, закони, підзаконні акти та міжнародні договори.

Предметом дослідження є система військового законодавства України. У дисертації досліджується предмет та елементи військового законодавства України як комплексної галузі законодавства, вплив економічної, політичної, соціальної системи та системи права на формування військового законодавства України, ієрархічна структура останнього, його місце в системі законодавства України.

Методи дослідження. Методологічну основу дисертаційного дослідження складає комплексне поєднання загальнофілософських, загальнонаукових та спеціальних методів. Дослідження військового законодавства України як системи здійснюється за допомогою використання методів – діалектичного, системного, формально-логічного, порівняльного, аналізу і синтезу й інших. Застосування діалектичного методу дало змогу розкрити динаміку військового законодавства України на сучасному етапі розбудови демократичної правової соціальної держави. За допомогою діалектичного методу надано характеристики зв’язків та цілісності системи військового законодавства України. Показано специфіку розвитку військового законодавства України, формування його вертикальної та горизонтальної структур. За допомогою системного методу визначено загальні засади дослідження військового законодавства України як системи, доведено його цілісність. Проаналізовано залежність розвитку останнього від економічної, політичної, соціальної систем, формування його системою права. Формально-логічний метод був задіяний при виявленні системних складових військового законодавства України: структури, елементів, зв’язків. Визначенні предмету військового законодавства, місця його в горизонтальній структурі законодавства України тощо. Порівняльний метод застосовано при проведені порівняльного аналізу військового законодавства України й інших держав. За допомогою цього методу також виокремлено відмінність і схожість загальних ознак військового законодавства України й таких фундаментальних галузей законодавства України, як конституційне, адміністративне, земельне, трудове та інші. Здійсненню дослідження системних складових військового законодавства України та їх формування в певну відносну єдність сприяв метод аналізу та синтезу.

Джерелами та теоретико-правовим підґрунтям дослідження проблематики системи військового законодавства України були роботи українських учених: С.В. Бобровник, О.Л. Богінича, Б.П. Ганьби, Г.І. Дутки, П.Б. Євграфова, А.П. Зайця, М.І. Козюбри, А.М. Колодія, Р.А. Калюжного, В.В. Копєйчикова, В.О. Котюка, О.С. Лисенкової, О.Я. Рогача, О.Ф. Скакун, В.П Шевченка; російських науковців: С.С. Алексєєва А.Б. Вєнгерова, А.Г. Горного, А.А. Зайцева, С.Л. Зівса, О.А. Красавчикова, М.І. Кузнєцова, Ю.І. Мігачова, А.В. Міцкевича, С.В. Полєніної, І.С. Самощенко, В.М. Сирих, С.В. Тихомирова, Л.Б. Тіунової та ін.

Наукова новизна одержаних результатів визначається тим, що дисертація є першим в Україні монографічним комплексним дослідженням системи військового законодавства України.

Наукова новизна роботи й особистий внесок автора в дослідження проблеми висвітлені в наступних положеннях, висновках та рекомендаціях:

-

військове законодавство України є системою, тобто цілісною сукупністю нормативних приписів, які містяться у складі нормативно-правових актів та міжнародних договорів, і регулюють суспільні відносини у сфері формування, розвитку та функціонування Збройних Сил України;

-

до складу військового законодавства України входять міжнародні договори України, що ратифіковані Верховною Радою України, та ті, що не підлягають ратифікації, бо є загальнообов’язковими для органів державної влади, мають нормативно визначену форму надання згоди Україною на їх загальнообов’язковість, мають пріоритет над нормативними приписами відповідного акту національного законодавства України, укладаються у відповідності до змісту ратифікованих міжнародних договорів;

-

з’ясовано, що за допомогою економічної системи формуються нормативні приписи військового законодавства України, які регулюють суспільні відносини щодо господарської діяльності Збройних Сил України й ведення ними військового господарства. Економічна система розвиває нормативне регулювання оборонної сфери, що направлена на забезпечення суверенітету, територіальної цілісності й недоторканості України;

-

диференційовано вплив політичної системи на формування військового законодавства України вказує на те, що з одного боку військовослужбовці та працівники Збройних Сил України є політично нейтральні (позбавлені права бути членом політичних партій, організацій чи рухів), а з іншого відповідний їх статут є запорукою здійснення належних демократичних процесів у державі. Водночас, політична система формує порядок функціонування Збройних Сил України на засадах оборонної політики держави, демократичного розвитку та прозорості з боку населення та здійснення допустимого контролю за їх діяльністю іншими державами. Основні засади політичних поглядів, політичної свідомості й культури військовослужбовця та працівника Збройних Сил України покладено в основу формування ступеня бойової, мобілізаційної та інших видів готовності Збройних Сил України;

-

з’ясовано, що військовим законодавством України визначені пільги та привілеї військовослужбовцям Збройних Сил України та членам їх сімей, що робить їх більш соціально захищеними. Водночас, їх статус на нормативно-правовому рівні характеризується наявністю розгалуженого переліку обов’язків, яким властива конкретизація та деталізація, а також особливістю дисциплінарної відповідальності, яка настає за правопорушення, що виходять за межі невиконання обов’язків військової служби. Військовий колектив є соціальною організацією та має особливість щодо діяльності у вигляді нормативного закріплення принципів його функціонування, обов’язків посадових осіб та функцій певних військових організацій, які відповідають за його формування. Військові ритуали та моральні норми також знайшли свій вираз у нормативних приписах військового законодавства України;

-

норма права як „клітина” системи права є основою формування системи військового законодавства. Оскільки нормативний припис є формою норми права і може складатися із декількох норм, а норма права може бути закріплена в нормативно-правових актах в одному чи в декількох нормативних приписах, то системні властивості норми права, власне, й будують систему військового законодавства. Поряд із нормою права, систему військового законодавства України логічно впорядковують наступні групи спеціалізованих нормативних приписів: 1) цілі, принципи, дефініції, рекомендації, строки; 2) задачі, фікції, презумпції, преюдиції. За допомогою останніх є можливість уникнути протиріччя і розбіжності у військовому законодавстві України;

-

розвинуто й обґрунтовано положення, що військове законодавство України в горизонтальній структурі законодавства України є окремою комплексною галуззю законодавства;

-

доведено доцільність регулювання суспільних відносин притягнення військовослужбовців Збройних Сил України до матеріальної відповідальності нормативними приписами закону України, а не постановою Верховної Ради України;

-

аргументовано пропозицію нормативно-правового визначення статусу об’єднань, з’єднань і військових частин Збройних Сил України.

Практичне значення одержаних результатів. Положення, висновки та пропозиції, викладені в дисертаційному дослідженні, можуть бути використані:

- у законотворчому процесі при створенні нормативно-правових актів у сфері формування, розвитку та функціонування Збройних Сил України;

- у дослідженнях проблем військово-правових відносин, при проведенні правової роботи серед військовослужбовців і працівників Збройних Сил України;

- у навчальному процесі юридичних вищих навчальних закладів при викладанні навчальних дисциплін „теорія держави” та „теорія права”, а також у навчальному процесі у вищих військових навчальних закладах і їх військових навчальних підрозділах при вивченні таких навчальних дисциплін, як: „Військова адміністрація”, „Правова робота в Збройних Силах України”, „Актуальні проблеми правового забезпечення військової діяльності” та ін.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційного дослідження обговорювалися на засіданнях кафедри військового права Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кафедри теорії та історії держави і права юридичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, на науково-практичній конференції на честь 70-річчя заснування військової підготовки в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка “Військова наука та освіта: сьогодення та майбутнє” (Київ, 14-15 жовтня 2003 р.), на 5-ій міжнародній науково-практичній конференції “Сучасні проблеми науки та освіти” (Алушта, 30 квітня-10 травня 2004 р.), на міжнародній науково-практичній конференції студентів та аспірантів “Проблеми реформування правовідносин у сучасних умовах очима молодих дослідників” (Київ, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, 13-14 квітня 2005 р.), на 1-му Всеукраїнській науково-практичній конференції „Військова освіта та наука: сьогодення та майбутнє” (Київ, Військовий інститут Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 24-25 листопада 2005 р.), на 2-ій Міжнародній науково-практичній конференції „Військова освіта та наука: сьогодення та майбутнє” (Київ, Військовий інститут Київського національного університету імені Тараса Шевченка, 12-13 жовтня 2006 р.).

Публікації. Основні наукові положення дисертації викладено в 5 наукових працях, опублікованих у виданнях, затверджених ВАК України.

Структура дисертації зумовлена завданнями дослідження. Робота складається зі вступу, трьох розділів, що містять одинадцять підрозділів, висновків і списку використаних джерел.

Загальний обсяг дисертації – 216 сторінок, обсяг тексту становить 199 сторінок. Список використаних джерел налічує 177 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У Вступі обґрунтовано актуальність обраної теми дисертаційного дослідження, визначено зв’язок з науковими програмами, планами, темами, мета та завдання; сформульовано об’єкт та предмет, основні методологічні підходи до дослідження; описано джерельну базу; аргументовано наукову новизну та практичне значення роботи; надано відомості про апробацію результатів дослідження.

Розділ перший – „Теоретико-методологічні засади дослідження військового законодавства України” – складається з трьох підрозділів.

У підрозділі 1.1. – „Поняття системи та структури в контексті дослідження військового законодавства України” – окреслено основні категоріальні закономірності системи на філософському рівні та їх дія в юриспруденції, а також методологію дослідження військового законодавства України як системи.

Проблемним поняттям системи та структури приділяли свою увагу такі вчені-філософи, як І.В. Блауберг, Г.В.Ф. Гегель, В.М. Садовський, Е.Г. Юдін та інші, а розвитку цих понять в юриспруденції присвячені роботи вчених юристів: С.С. Алексєєва, Ю.А. Вєдєнєєва, В.М. Сирих, С.В. Полєніної та інших. На підставі проведеного аналізу наукових робіт автор приходить до висновку, що систему в своєму дослідженні можна розглядати, як філософсько-юридичну категорію, що є упорядкованою множинністю взаємопов’язаних між собою елементів, які утворюють відносну цілісність за допомогою зв’язків. А військове законодавство України, як система, може бути досліджено за основними системними складовими, до яких автор відносить: елемент, зв’язки та цілісність.

У підрозділі 1.2. – „Поняття та сутність військового законодавства України” – досліджено існуючі підходи до розуміння поняття „законодавство”. Доведено, що термін „законодавство” при визначенні військового законодавства України, за умов наявності підзаконних нормативно-правових актів, розуміється як уся сукупність нормативно-правових актів, прийнятих на державному рівні, та міжнародних договорів. З’ясовано, що міжнародні договори України, які входять до складу військового законодавства, можуть бути ратифіковані Верховною Радою України, а також не ратифіковані. Міжнародні договори, що не підлягають ратифікації на міжурядовому та міжвідомчому (укладені Міністерством оборони України) рівнях, віднесено до складу військового законодавства України у зв’язку із тим, що вони є загальнообов’язковими для органів державної влади, мають нормативно визначений порядок надання згоди України на їх загальнообов’язковість, мають пріоритет над нормативними приписами відповідного акту національного законодавства України, у своїй основі укладаються відповідно до змісту ратифікованих міжнародних договорів України.

Проаналізовано різні підходи до визначення предмета військового права та військового законодавства, серед яких можна зазначити роботи Н.К. Ренненкампфа, який ще в 1898 році вказував, що військове право містить у собі устрій військових сил, установ і порядок дій військових сил, та дисциплінарні правила про службові відносини осіб військового стану та про види стягнень за порушення військової дисципліни. А.Г. Горний зазначав, що радянське військове законодавство є сукупністю законів, військових статутів та інших нормативно правових актів, які регламентують будівництво, життя та діяльність Збройних Сил. М.І. Кузнєцов виходив з того, що військове законодавство регулює суспільні відносини будівництва та діяльність Збройних Сил. Сучасні російські вчені Ю.І. Мигачов та С.Ю. Тихомиров вважають, що військовим правом регулюються суспільні відносини щодо воєнної діяльності держави.

Розглянувши вищезазначені та інші підходи, зроблено висновок про те, що предмет військового законодавства України складають суспільні відносини у сфері формування, розвитку та функціонування Збройних Сил України. Таке розуміння предмету є відтворенням обґрунтованої та логічно сформованої системи державних заходів, які здійснюються в інтересах зміцнення її обороноздатності відповідно до функцій Збройних Сил України.

У підрозділі 1.3. – „Нормативний припис, зв’язки і цілісність як основні ознаки системи військового законодавства України” – розглянуто різні підходи до визначення первинного елементу системи законодавства.

На основі узагальнених поглядів таких учених юристів, як С.В. Бобровник, О.С. Лисенкової, С.В. Полєніної, В.М. Сирих та інших щодо поняття первинного елементу законодавства, обґрунтовано, що як первинний елемент у системі військового законодавства України доцільно застосовувати нормативний припис.

За допомогою нормативного припису в горизонтальній структурі законодавства можна чітко виокремити предмет військового законодавства України, який складається з нормативних приписів військового, цивільного, адміністративного, міжнародного й інших галузей законодавства України. А в ієрархічній структурі законодавства нормативний припис знаходиться у складі нормативно-правового акту та набуває тієї самої юридичної сили, як і нормативно-правовий акт.

Проводячи аналіз існуючих у науковій літературі системних зв’язків, у роботі акцентується увага на тому, що в системі військового законодавства України простежуються генетичні, координаційні, субординаційні й управлінські зв’язки та цілісність. Здійснена класифікація зв’язків військового законодавства України на внутрішні та зовнішні. Внутрішні зв’язки є зв’язками між нормативними приписами в системі військового законодавства України. Зовнішні – виникають між елементами військового законодавства України та елементами інших систем (економічною, політичною, соціальною та іншими).

Цілісність військового законодавства України є комплексна ознака, яка полягає в наявності стійких зв’язків між елементами. Також вона ґрунтується на особливостях системи військового законодавства України, які формуються економічною, політичною, соціальною системами та ін.

Розділ другий – „Фактори формування та розвитку військового законодавства України” – складається із чотирьох підрозділів.

У підрозділі 2.1. – „Вплив економічної системи на формування та розвиток військового законодавства України” – проаналізовано взаємодію елементів військового законодавства України з елементами економічної системи: виробничими силами; технічно-економічними; організаційно-економічними; виробничими відносинами і господарським механізмом.

За результатами аналізу з’ясовано, що кожний елемент економічної системи формує нормативні приписи військового законодавства, які визначають функції Збройних Сил України щодо ведення господарської діяльності та військового (корабельного) господарства. На основах економічної системи здійснюється регулювання суспільних відносин щодо забезпечення оборони, захисту суверенітету, територіальної цілісності й недоторканості України.

Виявлено особливості розвитку організації ведення господарської діяльності Збройних Сил України, які полягають у нормативному обмеженні сфер цієї діяльності та в нормативній деталізації і змістовній конкретизації ведення військового (корабельного) господарства з багатоступеневим контролем, подвійним підпорядкуванням та детальним переліком обов’язків посадових осіб. З’ясовано, що військовослужбовці перебувають у матеріальній залежності від держави щодо забезпечення своїх потреб. Майно Збройних Сил України є державною власністю, користування яким здійснюється на підставі права оперативного управління.

У підрозділі 2.2. – „Політична система як фактор формування та розвитку військового законодавства України” – представлено політичну систему як сукупність основних елементів: суб’єктів (носіїв) політики; політичних норм та принципів; політичних відносин (стосунків); політичних поглядів; політичної свідомості та культури.

Військовослужбовці та працівники Збройних Силах України, а також Збройні Сили України як суб’єкти політики, мають особливий статус. Військовослужбовці та працівників Збройних Сил України позбавлені права бути членом політичних партій, організацій чи рухів. Відповідне робить їх політично нейтральними, що є необхідною умовою функціонування демократичного розвитку держави. Формування, розвиток та функціонування Збройних Сил України здійснюється на сучасних засадах політичного розвитку суспільства: запровадження оборонного характеру держави; реалізації демократичних підходів у їх діяльності; дотримання відкритості й контролю з боку інших держав відповідно до європейських стандартів.

Особливістю військового законодавства України є нормативна визначеність стосовно основних засад політичних поглядів, політичної свідомості й культури військовослужбовця та працівника Збройних Сил України, що слугує запорукою належної бойової, мобілізаційної й інших видів готовності Збройних Сил України.

У підрозділі 2.3. – „Роль соціальної системи у формуванні військового законодавства України” – проведено аналіз упливу соціальної системи на формування нормативних приписів військового законодавства України.

Зокрема доведено, що військовослужбовці Збройних Сил України специфічні суб’єкти та мають особливості щодо прав, обов’язків і відповідальності. Особливість обов’язків полягає в тому, що вони конкретизовані та деталізовані на нормативно-правовому рівні. Автором запропонована класифікація обов’язків на: загальні (поширюються на всіх військовослужбовців) і спеціальні (посадові, обов’язки відповідно до військових звань). Крім загальних прав військовослужбовці мають права на пільги, що існують не тільки в них особисто, а й у членів їх сімей. Водночас, військовослужбовці підлягають притягненню до дисциплінарної відповідальності за порушення військової дисципліни. Дисциплінарна відповідальність спонукає військовослужбовців до підтримання належного рівня дисципліни й поза місцем проходження військової служби, й у неслужбовий час, або під час виконання ним неслужбових обов’язків.

Охарактеризовано нормативно-правовий рівень формування військового колективу як особистий обов’язок кожного військовослужбовця, так і обов’язок загальнодержавний.

Визначено, що соціальні норми й цінності, закріплені в нормативних приписах військового законодавства України у вигляді ритуалів, моральних норм – вони спрямовані на підтримання соціального статусу Збройних Сил України.

У підрозділі 2.4. – „Правова норма у системі права як основа формування системи військового законодавства України” – проаналізовано взаємодію системи права та військового законодавства України, а саме: вплив норми права на розвиток і функціонування системи нормативних приписів військового законодавства України. На основі трьохелементної структури норми права, що складається з гіпотези, диспозиції та санкції, проведено дослідження варіантів закріплення елементів норми права в нормативних приписах військового законодавства України.

На конкретних прикладах з військового законодавства України з’ясовано, що його нормативний припис є формою норми права на нормативному рівні. Нормативний припис може складатися із декількох норм права, та, водночас, норма права може бути закріплена в одному чи в декількох нормативних приписах, кожен з яких може містити в собі гіпотезу або диспозицію, чи санкцію. Це свідчить про те, що норми права, які виражені в нормативних приписах, формують систему військового законодавства України.

Визначено, що поряд з нормою права систему військового законодавства України формують і спеціалізовані нормативні приписи: цілі, принципи, дефініції, рекомендації, строки, а також задачі, фікції, презумпції, преюдиції. Спеціалізовані нормативні приписи не є елементами норми права, але самостійно не існують. Разом з нормою права ці нормативні приписи дозволяють уникнути протиріч і розбіжностей у військовому законодавстві України та логічно узгоджують дане законодавство в певну цілісність.

Розділ третій – „Структура військового законодавства України” – складається із чотирьох підрозділів.

У підрозділі 3.1. – „Закони України в ієрархічній структурі військового законодавства України” – подано загальну характеристику ієрархічної структури військового законодавства України та місце законів України в цій структурі.

Ієрархічна структура військового законодавства представлена поділом нормативних приписів у складі нормативно-правових актів на групи за їх юридичною силою. Специфіка зв’язків ієрархічної структури полягає в тому, що вони виникають залежно від місця нормотворчого органу у структурі органів державної влади та нормативними приписами у складі нормативно-правових актів, які вони видають. Зв’язок залежить від виду нормативно-правового акту одного нормотворчого органу та може виникати між нормативними приписами поточних нормативно-правових актів, кодифікованих, конституційних тощо.

Ієрархічна структура військового законодавства України розуміється як цілісний взаємозв’язок нормативних приписів у складі нормативно-правових актів, які регулюють суспільні відносини формування, розвитку та функціонування Збройних Сил України залежно від положення нормативного припису, що стоїть нижче, у відношенні до того, що стоїть вище в їх управлінській та субординаційній взаємозалежності, як у зовнішній, так і у внутрішній субординації, відповідно до місця нормотворчого органу в системі органів державної влади та його компетенції.

Уперше проаналізовано ієрархічну структуру військового законодавства України та розмежовано на ланки:

1) нормативні приписи, що містяться в Конституції України;

2) нормативні приписи, що містяться в кодифікованих законодавчих актах: кодексах та статутах, до яких належать загальновійськові статути Збройних Сил України (Статут внутрішньої служби Збройних сил України, Дисциплінарний статут Збройних Сил України, Статут гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України, Стройовий статут Збройних Сил України, які затверджені Законами України від 24 березня 1999 року зі змінами). Визначено ознаки, за якими останні віднесені до кодифікованих нормативно-правових актів. А саме: мають значний обсяг регулювання певної сфери суспільних відносин; закріплюють основи державної політики, принципи формування, розвитку та функціонування Збройних Сил України, норми моралі тощо; мають структурну особливість – Загальну та Особливу частини; визначаються тривалим періодом дії;

3) нормативні приписи, що складають зміст поточних законів України.

У підрозділі 3.2. – „Ієрархічна структура підзаконних нормативно-правових актів військового законодавства України” – досліджено підпорядкованість нормативних приписів у складі підзаконних нормативно-правових актів, що входять у систему військового законодавства України залежно від їх юридичної сили.

У процесі дослідження з’ясовано, що в ієрархічній структурі підзаконних нормативно-правових актів як певної частини військового законодавства України першу ланку займають нормативні приписи у складі постанов Верховної Ради України. Але віднесення питання про матеріальну відповідальність військовослужбовців за шкоду, заподіяну державі, до регулювання на рівні постанови Верховної Ради (як це має місце в Положенні про матеріальну відповідальність військовослужбовців за шкоду, заподіяну державі, яка затверджена постановою Верховної Ради України від 23.06.1995 року) не є конституційно витриманим. Такого роду відповідальність щодо інших осіб регулюється на рівні законодавчих актів. То ж доцільно привести у відповідність притягнення військовослужбовців Збройних Сил України до матеріальної відповідальності до конституційних основ і регулювати ці суспільні відносини законом України.

Нормативні приписи указів, розпоряджень (нормативного характеру) та наказів (як Верховного Головнокомандувача Збройними Силами України) Президента України, що регулюють суспільні відносини у сфері формування, розвитку та функціонування Збройних Сил України, знаходяться на наступній ланці ієрархічної структури. Їм та нормативним приписам у складі нормативно-правових актів, що стоять вище, повинні відповідати нормативні приписи у складі постанов та розпоряджень (нормативного характеру) Кабінету Міністрів України.

Наступну ланку займають накази Міністра оборони України, яким повинні відповідати накази начальника Генерального штабу Збройних Сил України. Накази і розпорядження заступника Міністра оборони України – командуючого сухопутними військами Збройних Сил України, накази Командувача Військово-Морських Сил Збройних Сил України та Командувача Повітряних Сил Збройних Сил України знаходяться на нижчій ланці ієрархічної структури військового законодавства України.

З прийняттям змін до Закону України “Про Збройні Сили України” 03.06.2004 року, Військово-Повітряні Сили та Війська Протиповітряної оборони були перейменовані в Повітряні Сили України. Однак, Положення про Повітряні Сили Збройних Сил України та про командування Повітряних Сил Збройних Сил України не затверджено наказом Міністра оборони України, що є суттєвим недоліком у нормативно-правовому забезпеченні організації їх служби.

Наступну ланку ієрархічної структури військового законодавства України займають накази Командувача військ оперативного командування. Їм повинні відповідати накази та розпорядження військових комісарів Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя.

Накази та розпорядження комісарів районних і міських комісаріатів, накази та розпорядження начальника гарнізону з питань гарнізонної служби та служби гарнізонних варт займають нижчу ланку щодо вищезазначених нормативних актів. Їм відповідають накази командирів об’єднань, а наказам командирів об’єднань мають відповідати накази командирів з’єднань. Накази командирів військових частин (які не мають статусу об’єднання та з’єднання) і начальників військових навчальних закладів займають останню ланку в ієрархічній структурі військового законодавства України.

З’ясовано, що на сьогодні на рівні окремих нормативно-правових актів не визначено статус об’єднань, з’єднань та військових частин Збройних Сил України.

Проаналізовано місце спільних актів військового командування з іншими міністерствами. Визначено, що їх юридична сила залежить від компетенції органів, які їх приймають, а право видання спільних нормативно-правових актів між міністерствами належить Міністру оборони України. Отже, їх місце в ієрархічній структурі військового законодавства України знаходиться на рівні наказів Міністра оборони України.

У підрозділі 3.3. – „Ієрархічна структура міжнародних договорів військового законодавства України” – розглянуто різні підходи до визначення місця міжнародних договорів у системі військового законодавства України та встановлено їх ієрархічну структуру. Запропоновано авторське визначення поняття міжнародного договору. Це договір, що укладений у письмові формі з іноземною державою або іншими суб’єктами міжнародного права, який регулюється міжнародним правом незалежно від того, чи міститься договір в одному або декількох пов’язаних між собою документах, і незалежно від його конкретного найменування, та чи укладений він на міждержавному, міжурядовому й міжвідомчому рівнях. Міжнародний договір є джерелом міжнародного права, повинен мати ознаки нормативності, встановлювати норму права, що є загальнообов’язковою для виконання.

На основі аналізу робіт А.Н. Талалаєва, І.І. Лукашука, Г.В. Ігнатієнка, В.Я. Суворової, О.І. Туінова та ін. автор дійшов висновку, що ієрархія міжнародних договорів розміщується в особливому порядку, відмінному від ієрархії нормативно-правових актів внутрішнього законодавства держави, і зводиться до пріоритету між договорами. Отже, ієрархія міжнародних договорів військового законодавства України розглядається як взаємозв’язок нормативних приписів у складі міжнародних договорів у їх підпорядкованості за пріоритетом, який залежить від важливості потреб та інтересів держав і визначається рівнем укладання догорів.

За юридичною силою міжнародні договори військового законодавства України автором поділяються на ланки. До першої ланки віднесено договори, що мають нормативні принципи („pacta sunt servanda”; осудження та заборона геноциду; вирішення суперечок між державами мирним шляхом та інші) й імперативні норми (заборона агресивної війни; недійсність договору, який укладений примусово або з порушенням принципів міжнародного права, або на момент укладання він суперечить імперативній нормі загального міжнародного права та інші), оскільки вони є обов’язкові для всіх держав, незалежно від того, чи є вони учасниками відповідних міжнародних угод, чи ні. До другої ланки – міжнародні договори, що укладені від імені України. До третьої – міжнародні договори, укладені від імені Уряду. До останньої ланки віднесено міжнародні договори, укладені від імені Міністерства оборони України.

У підрозділі 3.4. – „Місце військового законодавства в системі законодавства України” – проведено дослідження місця військового законодавства в горизонтальній структурі законодавства України шляхом аналізу взаємодії його з галузями законодавства України, началами яких є як публічні, так і приватні потреби й інтереси. Визначено критерії галузевої будови військового законодавства України.

Шляхом проведеного аналізу законодавства України, яке регулює суспільні відносини у сфері формування, розвитку та функціонування Збройних Сил України, виокремлено критерії формування останнього в окрему галузь та вказано на те, що військове законодавство України в горизонтальній структурі законодавства України є окремою комплексною галуззю законодавства України.

Дослідивши функції та повноваження Міністерства оборони України й інших органів військового управління Збройних Сил України, автор дійшов висновку, що військовим законодавством України регулюються суспільні відносини окремої сфери державного управління, що є одним з чинників виділення цього законодавства в окрему галузь. Наступним фактором названо доцільність, як ознаку наявності комплексу нормативно-правових приписів щодо військово-правових відносин у нормативно-правових актах, які можна об’єднати в окрему галузь законодавства України. Також до складу військового законодавства входять окремі кодифіковані нормативно-правові акти, основу яких утворюють загальновійськові статути Збройних Сил України. Наявність окремих кодифікованих нормативно-правових актів слугує також одним з факторів щодо формування галузі військового законодавства.

У роботі встановлено, що військове законодавство України має свій єдиний предмет та є комплексним законодавством, що включає нормативні приписи, які входять до нормативно-правових актів цих галузей законодавства України. Єдність предмету військового законодавства України є ще одним чинником, що підтверджує необхідність виокремлення його в окрему галузь законодавства України.

У дисертаційному дослідженні спростовується точка зору українських правознавців (В. Німченко, В. Чумак) щодо визначення місця правових норм, які регулюють суспільні відносини у військовій сфері. Останні виокремлюють військове право як підгалузь адміністративного права та вносять пропозицію називати його військово-адміністративним правом.

У результаті аналізу взаємодії військового законодавства з адміністративним законодавством України встановлено, що військове законодавство хоч і регулює суспільні відносини з питань державного управління Збройними Силами України, які входять до предмету адміністративного законодавства, але, водночас, нормативні приписи адміністративного законодавства не регламентують дисциплінарну відповідальність військовослужбовців Збройних Сил України. Регламентації адміністративного законодавства не підлягають і ті суспільні відносини, що входять до сфери регулювання конституційного, трудового й інших галузей законодавства України та з яких за предметом регулювання (військові відносини) можуть бути виділені нормативні приписи в такий комплекс, що становить складову частину військового законодавства.

ВИСНОВКИ

В результаті дисертаційного дослідження, виконаного на основі аналізу чинного законодавства України та практики його реалізації, теоретичного осмислення численних наукових праць у різних галузях юриспруденції, автором сформульовано ряд висновків, пропозицій та рекомендацій, спрямованих на вдосконалення інституту військового законодавства України:

До найбільш вагомих висновків дисертаційної роботи спід віднести наступні:

1. Предмет військового законодавства України включає суспільні відносини у сфері формування, розвитку та функціонування Збройних Сил України, що регулюються Конституцією України, законами України та підзаконними нормативно-правовими актами, а також міжнародними договорами України. Первинним елементом системи військового законодавства є нормативний припис у складі нормативно-правового акту як горизонтальної, так і вертикальної його структур. У системі військового законодавства між елементами виникають внутрішні та зовнішні зв’язки: генетичні, субординаційні, координаційні й управлінські.

2. Економічна система є фактором формування та розвитку військового законодавства України й визначає основні чинники регулювання господарської діяльності Збройних Сил. Господарська діяльність має чіткий перелік видів та є субсидіарною для Збройних Сил — здійснюється з метою отримання додаткових джерел фінансування та створення матеріальних і духовних благ задля якісного забезпечення функціонування Збройних Сил України. Нормативно-правове регулювання порядку ведення військового (корабельного) господарства Збройних Сил передбачає багатоступеневий контроль, подвійне підпорядкування та деталізацію обов’язків посадових осіб щодо його ведення. Економічна (матеріальна) залежність військовослужбовців від держави в забезпеченні своєї життєдіяльності обумовлена тим, що остання визначає правові відносини власності на майно Збройних Сил України та права оперативного управління ним.

3. Політична система впливає на формування нормативних приписів військового законодавства України при визначенні особливого статусу військовослужбовців та працівників Збройних Сил України як політично нейтральних суб’єктів, але громадян, які мають політичні погляди, політичну свідомість і культуру. Політична система впливає на оборонну доктрину держави та порядок формування Збройних Сили України виключно для оборони держави. Військовим законодавством України закріплені демократичні підходи в діяльності Збройних Сил, відкритість і контроль з боку населення України та інших держав, розвиток останніх відповідно до європейських стандартів.

4. Соціальна система визначає особливості прав, обов’язків і відповідальності військовослужбовці Збройних Сил України. В порівняні з іншими верстами населення України, законодавством передбачено для військовослужбовців значний обсяг прав на пільги, в тому числі пільги мають і члени їх сімей, що робить військовослужбовців більш соціально захищеними. Відповідна соціальна захищеність виправдана законодавчо визначеним значним переліком обов’язків, які можна класифікувати на види: загальні (поширюються на всіх військовослужбовців) і спеціальні (посадові, обов’язки відповідно до військових звань). Вона виявляється також у суворому порядку притягнення військовослужбовців до дисциплінарної відповідальності за порушення військової дисципліни.

Соціальна система на нормативно-правовому рівні сприяє формуванню військового колективу. Військове законодавство містить нормативні приписи, які визначають обов’язки порядку поводження у військовому колективі кожного військовослужбовця, а також обов’язки посадових осіб щодо його діяльності. У військовому законодавстві України закріплені військові ритуали та моральні норми, що складають основу соціального статусу Збройних Сил України.

5. Система права є основою формування системи військового законодавства України, оскільки її складові „клітини”– норми права – відтворені в нормативних приписах військового законодавства України. Один нормативний припис військового законодавства України може складатися з декількох норм права, а норма права може бути закріплена в одному чи в декількох нормативних приписах.

Поряд із нормою права систему військового законодавства формують спеціалізовані нормативні приписи, до яких відносимо: цілі, принципи, дефініції, рекомендації, строки, а також задачі, фікції, презумпції, преюдиції. Спеціалізовані нормативні приписи є допоміжними чинниками формування та узгоджують військового законодавства України в певну цілісність.

6. Ієрархічна структура військового законодавства України розмежовується на ланки нормативних приписів у складі наступних нормативно-правових актів: 1) конституційних; 2) кодифікованих (кодекси та статути, прийняті Верховною Радою України); 3) законів України; 4) постанов Верховної Ради України; 5) указів, розпоряджень (які мають нормативний характер) і наказів (як Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України) Президента України; 6) постанов і розпоряджень (які мають нормативний характер) Кабінету Міністрів України. Подальші ланки визначають такі нормативно-правові акти: 7) накази Міністра оборони України; 8) накази начальника Генерального штабу Збройних Сил України; 9) накази й розпорядження (які мають нормативний характер) заступника Міністра оборони України – командуючого сухопутними військами Збройних Сил України та накази Командувача Військово-Морських Сил Збройних Сил України та Командувача Повітряних Збройних Сил України; 10) накази Командувача військ оперативного командування; 11) накази та розпорядження (нормативного характеру) військових комісарів Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, яким відповідають накази й розпорядження (нормативного характеру) комісарів районних та міських комісаріатів; 12) накази й розпорядження (нормативного характеру) начальника гарнізону з питань гарнізонної служби та служби гарнізонних варт; 13) накази командирів об’єднань; 14) накази командирів з’єднань; 15) накази командирів військових частин (які не мають статусу об’єднання та з’єднання) та начальників військових навчальних закладів.

7. За юридичною силою міжнародні договори військового законодавства України розмежовуються на комплекси нормативних приписів у їх складі: 1) нормативних приписів-принципів й імперативних нормативних приписів, які є загальнообов’язкові для всіх держав; 2) укладені від імені України; 3) укладені від імені Уряду України; 4) укладені від імені Міністерства оборони України;

8. Військове законодавство України в горизонтальній структурі законодавства України є комплексною галуззю законодавства України. Критеріями виділення його в окрему галузь слугують: регулювання ним окремої сфери державного управління;


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ЕКОЛОГІЧНО БЕЗПЕЧНІ ресурсозберІгаючі ТЕХНОЛОГІЧНІ ПРОЦЕСИ та УСТАТКУВАННЯ У ВИРОБНИЦТВІ ПОВЕРХНЕВО-АКТИВНИХ РЕЧОВИН - Автореферат - 39 Стр.
ПідВищЕНня НАДійНОСТі ПРИСТРОЇВ УПРАВЛІННЯ ЦИФРОВИХ систем комутацІЇ на основІ ВДОСКОНАЛЕННЯ ПРОГРАМНого КОНТРОЛЮ ТА ДІАГНОСТУванНя - Автореферат - 24 Стр.
ЕФЕКТИВНІСТЬ МЕХАНІЗМІВ НАРОДОВЛАДДЯ ЯК ОСНОВА ВНУТРІШНЬОПОЛІТИЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - Автореферат - 23 Стр.
Дизайн, синтез та дослідження регуляторних властивостей похідних 6 - азапіримідинів - Автореферат - 27 Стр.
Силова підготовка неповносправних баскетболістів - Автореферат - 24 Стр.
МІКРОПОТУЖНІ ОПТОЕЛЕКТРОННІ ЛОГІЧНІ ЕЛЕМЕНТИ ЦИФРОВИХ ІНТЕГРАЛЬНИХ СХЕМ НА ТВЕРДОТІЛЬНИХ СВІТЛОВИПРОМІНЮЮЧИХ І ФОТОЕЛЕКТРИЧНИХ ПРИЛАДАХ - Автореферат - 31 Стр.
ЛОГІКА В УКРАЇНІ У ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ ХІХ – НА ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ: НАПРЯМИ РОЗВИТКУ - Автореферат - 31 Стр.