У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





АКАДЕМІЯ МУНІЦИПАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩІЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД“

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені Вадима Гетьмана”

Петровська Юлія Василівна

УДК 332.262

МОДЕЛІ ТА МЕТОДИ ПЛАНУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ

ОРГАНІВ МІСЦЕВОЇ ВЛАДИ

З НАДАННЯ ПОСЛУГ НАСЕЛЕННЮ

Спеціальність 08.00.11– Математичні методи, моделі та інформаційні

технології в економіці

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2007

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі інформаційного менеджменту ДВНЗ “Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана”, Міністерство освіти і науки України

Науковий керівник: кандидат економічних наук, доцент

Береза Андрій Мартинович

ДВНЗ “Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана”, заступник першого проректора, директор навчального центру

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Ткаченко Іван Семенович,

Вінницький фінансово-економічний університет, проректор із зовнішніх зв’язків, завідувач кафедри фінансів

кандидат економічних наук, доцент

Макаркіна Ганна Володимирівна,

Донбаська державна машинобудівна академія,

завідувач кафедри економічної кібернетики,

м. Краматорськ

Захист відбудеться “_30_” листопада 2007 р. о 1600 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д26.006.06 ДВНЗ “Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана” за адресою: 03680 м. Київ, просп. Перемоги 54/1, ауд. 203.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці ДВНЗ “Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана” за адресою: 03113, м. Київ, вул. Дегтярівська 49г, кім. 601.

Автореферат розісланий “__29__” жовтня 2007 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат технічних наук, професор О.Д.Шарапов

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. В умовах ринкової економіки перед Україною виникли важливі соціально-економічні проблеми, розв’язання яких вимагає підвищення якості соціально-культурних послуг населенню та сприяння соціально-економічному розвитку країни. Однією з найважливіших умов такого розвитку є створення ефективної системи управління на місцях.

У системі управління соціально-економічними процесами, що відбуваються в суспільстві, планування займає особливе місце. Стратегія розвитку сучасних територій передбачає наявність такого прогнозу розвитку територіальної громади і розробку на його основі плану розвитку, який дозволяє узгоджувати поточні управлінські рішення з перспективами розвитку території, з прогнозами її соціального, демографічного і економічного розвитку, враховувати закономірності функціонування сучасного суспільства. Таке узгодження дій стає все більш актуальним у зв’язку з процесами становлення в Україні нової політичної системи, новітніх структур управління, змінами демографічної, економічної та екологічної ситуацій.

Особа, колектив, співтовариство рівноправних громадян, народ є головними суб’єктами економіки. Своїми цілеспрямованими діями вони впливають на соціально-економічний розвиток країни виходячи з власних інтересів. Досягти соціального розвитку суспільства можна орієнтуючись на задоволення потреб і інтересів різних суб’єктів економічної системи. Основним суб’єктом економічної системи, першоосновою розвитку будь-якої території виділено територіальну громаду. Тому при плануванні соціально-економічного розвитку територій перш за все повинні бути максимально враховані інтереси і потреби територіальних громад.

Для забезпечення такого управління Україна приєдналася до Європейської хартії та визначила для себе основні принципи організації місцевого самоврядування, що відображено у відповідних законах та Конституції країни.

Теоретичною основою проведеного дослідження стали праці таких вчених як: О.Ященка, М.І.Корнієнка, О.Д.Василика, В.М.Кампо, М.О.Пухтинського, В.Ф.Погорілка, Б.Є.Кваснюка, М.М.Клименюка, І.С.Ткаченка, А.М.Єріної, А.Т.Мармози та ін. В процесі становлення і розвитку місцевого управління в Україні напрацьовані пропозиції, розроблені методи, що покладені в основу відповідних розділів Конституції та законодавства щодо місцевого самоврядування. Але існуюча система місцевого управління не є досконалою з ряду причин.

До основних проблем, що перешкоджають ефективному плануванню розвитку міст можна віднести проблему розподілу послуг, що надаються населенню між рівнями управління, та недосконалість методів планування діяльності щодо надання послуг населенню відповідної території в умовах обмежених фінансових ресурсів органів місцевої влади.

Недосконалість методів планування діяльності органів місцевої влади в умовах обмеженості фінансових ресурсів з максимальною корисністю для населення та недостатнє використання економіко-математичного моделювання зумовлює необхідність та актуальність дослідження даної проблеми. Розробка та застосування науково обґрунтованих моделей та методів планування сприятиме розвитку та підвищенню якості життя населення і відповідно прискорить соціально-економічний розвиток держави.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана у відповідності з планом науково-дослідних робіт кафедри інформаційного менеджменту Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана (НДР “Проблеми інформатизації об’єктів соціально-економічних систем в ринкових умовах” номер державної реєстрації 0101U009212). Особисто автором розроблено комплекс економіко-математичних моделей, які використовуються при плануванні та прийнятті управлінських рішень в органах місцевої влади.

Мета та задача дослідження. Метою дисертаційної роботи є розвиток теоретичних і науково-методичних положень та побудова комплексу економіко-математичних моделей планування та управління діяльністю органів місцевої влади з надання послуг населенню. Поставлена мета визначає зміст досліджень, які зводяться до вирішення наступних взаємопов’язаних завдань теоретичного, практичного та методичного характеру:

- дослідити сучасний стан діяльності органів місцевої влади з надання населенню суспільних послуг;

- проаналізувати існуючі методи планування діяльності органів місцевої влади з надання послуг населенню та відомі теоретичні підходи, покладені в основу цих методів;

- розробити теоретичні та методичні положення концепції планування діяльності органів місцевої влади з надання послуг населенню в умовах обмежених фінансових ресурсів;

- розробити теоретичні засади та методи визначення граничної корисності послуг, що споживаються населенням;

- розробити комплекс економіко-математичних моделей планування надання послуг населенню органами місцевої влади в умовах обмежених фінансових ресурсів;

- розробити комплекс економіко-математичних моделей та технологію розподілу функцій органів місцевої влади за рівнями управління;

- реалізувати розроблені економіко-математичні моделі на базі сучасних інформаційних технологій для проведення розрахунків згідно запропонованим методам.

Об’єктом дослідження є діяльність органів місцевої влади із забезпечення населення соціально-економічними послугами.

Предметом дослідження є методи та моделі планування та управління діяльністю органів місцевої влади з надання послуг населенню.

Методи дослідження. Теоретичними та методологічними засадами дослідження є наукові праці та науково-практичні результати досліджень провідних спеціалістів в галузі місцевого управління. Для досягнення поставленої мети використано: принципи та методологію системного підходу, теорію та методологію економіко-математичного моделювання, методи математичної статистики, математичного програмування, метод вибіркових спостережень, теорію оптимального вибору споживання товарів. Розрахунки були здійснені за допомогою програмного забезпечення на основі комп’ютерної програми Microsoft Excel із використанням мови програмування Visual Basic.

Наукова новизна одержаних результатів.

Вперше:

– розроблено концептуальні положення створення постійно діючої системи забезпечення соціально-економічними послугами населення, яка включає: підсистему визначення корисності послуг і їх ранжування за цією ознакою; підсистему планування діяльності з надання послуг населенню; моніторинг процесу задоволення потреб населення та змін попиту;

– розроблено метод та побудовано економіко-математичну модель планування діяльності органів місцевої влади з надання послуг населенню в умовах обмежених фінансових ресурсів, що ґрунтуються на методі багатокрокової оптимізації і використовує критерій максимізації корисності від споживання наданих послуг;

– запропоновано технологію та побудовано економіко-математичну модель розподілу функцій органів місцевої влади за рівнями управління, що, на відміну від існуючих підходів, ґрунтуються на декомпозиції функцій на підфункції та закріплення кожної з них за відповідним рівнем управління за критерієм максимального наближення до споживача з урахуванням обмеження по потенціалу кожного рівня управління.

Дістали подальшого розвитку:

– підходи до визначення корисності послуг, що споживаються населенням. Запропонований спосіб передбачає обчислення показників корисності послуг у динаміці на підґрунті інформації щодо рівня задоволення потреб населення у відповідній послузі.

Удосконалено:

– методологічні положення та інструментарій вивчення потреб населення на підґрунті методу вибіркових спостережень, що дозволяє врахувати актуальні потреби різних соціальних груп населення та постійно оновлювати відповідний банк даних.

Практичне значення одержаних результатів. Запропоновані в дисертації метод планування задоволення потреб населення та технологія розподілу функцій використовуються органами місцевої влади для удосконалення процесу планування надання послуг населенню відповідної території та сприяння її соціально-економічному розвитку.

Основні результати дисертаційного дослідження знайшли практичне застосування в діяльності Подільської районної у м. Києві державної адміністрації (довідка № 1227 від 22.02.2006 р.), в роботі Комунальної науково-дослідної установи “Науково-дослідного інституту соціально-економічного розвитку міста” (довідка № 190-305/1 від 24.05.07). Також результати дисертаційної роботи розглянуті та можуть бути впроваджені в роботі фінансового управління Дарницької районної у м. Києві державної адміністрації в процесі формування видаткової частини бюджету Дарницького району (довідка № 3588 від 12.06.07). Основні теоретичні положення і результати дослідження використовуються у навчальному процесі на факультеті інформаційних систем і технологій Київського національного економічного університету при викладанні дисциплін ”Інформаційний менеджмент” і ”Системний аналіз” (довідка від 22.05.07 р.) та на факультеті менеджменту Академії муніципального управління при викладанні дисципліни ”Основи менеджменту” (довідка від 15.05.07 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаною науковою працею, в якій викладено авторський підхід щодо планування задоволення потреб населення за критерієм максимальної корисності, розподілу та закріплення послуг, що надають органи місцевої влади, між рівнями управління. Всі наукові результати, що викладені в дисертації і виносяться на захист, отримані автором особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертаційній роботі використані лише ті ідеї та положення, які є результатом особистих досліджень здобувача.

Апробація результатів дисертації. З основних теоретичних, методологічних, практичних розробок, інших матеріалів проводились обговорення на науково-методичних семінарах та засіданнях кафедри менеджменту Академії муніципального управління та кафедри інформаційного менеджменту ДВНЗ “Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана”.

Результати досліджень доповідались та обговорювались на міжнародних та всеукраїнських конференціях:

- Міжнародна науково-методична конференція “Актуальні проблеми підготовки фахівців в умовах реструктуризації органів регіонального управління” (Рівне, 2002 р.);

- Міжнародна науково-практична конференція “Реформування фінансово-кредитної системи і стимулювання економічного зростання” (Луцьк, 2004 р.);

- Міжнародна науково-практична конференція “Фінансово-кредитне стимулювання економічного зростання” (Луцьк, 2005 р.);

- Всеукраїнська наукова конференція “Проблеми управління регіональним економічним і соціальним розвитком” (Рівне, 2004 р.);

- Науково-методична конференція “Теоретичні та практичні підходи до впровадження нового покоління освітньо-професійних програм і навчальних планів підготовки фахівців: шляхи розвитку” (Київ, 2007 р.).

Публікації. За результатами дисертації опубліковано 8 наукових праць загальним обсягом 2,7 друк. аркушів (з них особисто автором 2,3 друк. аркушів), з яких 4 – у фахових виданнях, 4 в інших виданнях.

Обсяг і структура роботи. Дисертація викладена на 170 сторінках, складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Містить 29 таблиць на 16 стор. і 25 рисунків на 10 стор. Список використаних джерел налічує 137 найменувань. Робота містить 11 додатків на 29 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі висвітлено актуальність теми дисертації та сучасний стан її вивчення, мета, завдання, наукова новизна і практичне застосування проведених досліджень та отриманих результатів.

У розділі 1 “Аналіз системи планування діяльності органів місцевої влади з надання послуг населенню” досліджено проблеми планування діяльності органів місцевої влади в умовах обмеженості фінансових ресурсів та різноманітності інтересів членів територіальної громади і їх врахування при плануванні надання послуг.

При управлінні територією, основною інформацією для прийняття управлінських рішень є інформація про потреби населення в різних соціально-економічних послугах. Ніхто краще не може знати про потреби населення ніж місцеві ради, оскільки згідно із сучасним законодавством України правом прийняття рішень від імені та в інтересах населення відповідної території наділені місцеві ради. Отже, органи місцевої влади повинні забезпечувати належне і достатнє виконання соціальних послуг та сприяти прискоренню соціально-економічного розвитку.

Оскільки населення виступає основним споживачем соціально-економічних послуг, які надає орган місцевої влади, врахування його інтересів при плануванні розвитку міста прямо впливає на його ефективність.

Аналіз схеми інформаційних зв’язків системи муніципального управління в системі державного управління дозволив зробити висновок про те, що ефективність управління залежить від ступеня мотивації суб’єкта управління по відношенню до об’єкта, оскільки інтереси суб’єкта пов’язані з результатами діяльності об’єкта. В системі місцевого самоврядування основною умовою, за якої суб’єкт управління буде мотивований по відношенню до об’єкта, і яка не виконується на сьогоднішній день в Україні, є виборність суб’єкту управління.

Аналіз методів планування показав недостатнє використання економіко-математичного моделювання в діяльності органів місцевої влади, недостатня увага приділяється питанню виявлення потреб та визначення пріоритетності надання муніципальних послуг. Моделі, що використовуються, дозволяють оцінювати окремі галузі економіки або спрямовані на розробку стратегії міста в цілому, але вони віддалені від потреб населення міста і не дозволяють врахувати його інтереси при плануванні діяльності місцевої влади.

Підсистема муніципального управління, є однією з основних підсистем соціально-економічного розвитку країни. Сформована під впливом різних теорій система місцевого управління не виключає необхідності її подальшого удосконалення. У даному розділі виявлено та досліджено ключові проблеми її ефективного розвитку. Основними виділено:

- проблема виявлення та максимального врахування інтересів жителів територій (села, селища, міста) при планування діяльності місцевої влади;

- проблема дублювання функцій органів місцевої влади між різними рівнями управління.

Розмитість і дублювання функцій органів управління різних рівнів призводять до невизначеності їх відповідальності, знижують державний і громадський контроль за результатами їх практичної діяльності, тому розмежування їх функцій є важливою теоретичною та практичною проблемою.

Виконання функцій, покладених на органи місцевої влади, передбачає послідовне розв’язання завдань соціально-економічного розвитку країни. Аналізуючи діяльність органів місцевої влади, можна дійти висновку, що типовою проблемою, потребуючою негайного розв’язання, є проблема виконання покладених на місцеву владу функцій по забезпеченню соціально-економічними послугами в умовах дефіциту фінансових ресурсів. Ця проблема стосується всіх рівнів місцевої влади.

Задачі планування основної діяльності органів місцевої влади за своєю складністю і впливом на кінцеві результати займають важливе місце серед інших задач управління. Тому першочерговим завданням для підвищення ефективності діяльності органів місцевої влади є розробка методів та моделей планування, які дозволять по-перше, виходячи з бюджетного обмеження, планувати діяльність місцевої влади таким чином, щоб виконувалась умова її ефективної діяльності – максимальне задоволення населення в послугах, і по-друге – розподілити виконання всіх функцій між рівнями управління за критерієм наближення органу управління до споживача. Складність розв’язання зазначених проблем зумовлює необхідність використання економіко-математичного моделювання в процесі прийняття планових рішень органами місцевої влади.

У розділі 2 ”Моделювання та оптимізація планових рішень з надання послуг населенню” відповідно до поставлених завдань наведено розробку методів та моделей планування, що спрямовані на удосконалення та підвищення ефективності діяльності органів місцевої влади з точки зору задоволення потреб населення.

В дисертаційній роботі розроблено метод планування надання послуг населенню в умовах обмежених фінансових ресурсів, що базується на багатокроковій оптимізації за критерієм максимізації корисності від споживання наданих послуг. Оскільки критерієм оптимальності є максимізації корисності від споживання послуг, необхідною інформацією для реалізації задачі планування є значення граничної корисності послуг по крокам. В дисертації запропоновані два підходи до оцінки корисності послуг.

По-перше, це використання вибіркових спостережень для можливості виявлення і ранжування корисності послуг. По – друге, аналітичний спосіб, що розроблено в даній дисертаційній роботі. Він передбачає порівняння рівня забезпечення функціями для об’єкта, що досліджується, з так званим “еталонним” рівнем, наприклад рівнем розвинених країн. Результатом застосування аналітичного способу є значення граничної корисності по крокам.

Сутність даного способу визначення оцінок корисності представлено наступними етапами:

1. Формулюється множина послуг, що підлягають дослідженню, J = {j, j=}.

2. Визначається фактичний рівень забезпечення об’єкта обраними послугами, Xj, j=.

3. Визначається так званий “еталонний рівень” забезпечення послугами, тобто такий рівень до якого буде наближатись фактичний рівень забезпечення, Х , j=.

4. Розраховується ступінь насиченості (забезпеченості) кожною послугою, Отримані коефіцієнти дають можливість визначити найбільш “дефіцитну” послугу.

5. Коефіцієнти ранжуються по зростанню, k1< k2<…< kj<…< km.

6. Визначається коефіцієнт випередження кожної послуги над найбільш “дефіцитною” послугою.

7. Розраховується гранична корисність кожної послуги на момент t=0. Визначається еталонний рівень забезпечення (насичення) кожною послугою, тобто фізичні показники рівня забезпечення тією чи іншою послугою перераховуються в розрахунку до прийнятої грошової одиниці.

8. Задаються проміжні точки, виходячи із прийнятої шкали для кожної послуги.

9. Для кожної послуги за методом найменших квадратів будується рівняння та за значенням R2 обирається адекватне.

10. Будуються графіки спадаючої граничної корисності для послуг, що були обрані для дослідження.

Отримана в один з таких способів інформація про граничну корисність послуг використовується як вхідна інформація задачі планування надання послуг населенню органами місцевої влади.

Сутність даного методу планування полягає в наступному. Населення, як споживач суспільних послуг має бажання отримувати їх в повній мірі з максимальною для себе корисністю. На сьогоднішній день органом управління, який наближений до потреб населення і наділений правами і повноваженнями щодо задоволення його потреб, є місцева влада. Своєю діяльністю вона призначена створювати умови для громади і підприємств, виконувати роботи та надавати послуги, які б забезпечили найбільшу корисність споживачам послуг. Тобто метою повинна бути максимізація задоволення потреб в послугах, що існують для населення відповідної території.

Задача полягає у визначенні таких послуг, а також їх обсягів на кожному інтервалі часу, виконання яких було б забезпечено наявними ресурсами, а сумарна корисність населення від їх споживання досягла максимуму.

Здійснимо постановку задачі.

Позначимо:

j – індекс створюваної послуги, ;

і – вид ресурсу, ;

s – крок планування;

S – множина кроків;

Сj – вартість одиниці послуги j;

бj – кількість послуги j, що відповідає прийнятій одиниці грошових коштів;

бij – кількість ресурсу і, що витрачається на створення одиниці послуги j;

Аі – наявна кількість ресурсу і;

С – бюджет органу управління (обмеження по грошових коштах);

Ujs – гранична корисність споживання одиниці послуги j на кроці s;

U – загальна кумулятивна корисність від споживання всіх послуг за весь період;

Хjs булева змінна, що приймає значення 0 або 1.

Задача відноситься до класу задач цілочисленного програмування з булевими змінними. Введена змінна Хjs приймає одне з двох значень та відображає вибір і включення в план j-ї послуги на s-му кроці. В даній задачі вона прийматиме наступні значення: |

1, якщо на s-му кроці в план включається j-а послуга; | (1) | 0 в протилежному випадку. |

Тоді економіко-математична модель планування надання послуг матиме наступний вигляд.

Оскільки планування відбувається за критерієм максимізації корисності послуг, цільова функція матиме наступний вигляд:

(2) | тобто, загальна корисність від споживання всіх послуг за весь період повинна досягати максимуму.

Дотримуючись цього критерію, необхідно задовольнити такі обмеження:

| (3) | обсяг послуг, що надається, не може перевищувати наявну кількість необхідних ресурсів кожного виду i.

(4) | тобто, кількість послуг, що планується, обмежується наявними грошовими коштами.

Результатом розв’язання задачі повинні стати плани надання послуг кожного виду по кроках та значення цільової функції. Процес вибору буде завершено, коли бюджетне обмеження дорівнюватиме нулю.

Після завершення відбору необхідно знайти оптимальний план. Спочатку знаходиться кількість послуг, що плануються на кожному кроці. Далі визначаються обсяги послуг по всіх кроках планування та значення цільової функції. Зроблений вибір є оптимальним.

Головним критерієм ефективності дій місцевої влади є позиція вирішення питань місцевого значення з точки зору задоволення інтересів населення. Звідси виникає необхідність будувати місцеве самоврядування як владу наближену до людей. В практичній діяльності органів місцевої влади виникають ситуації коли, будучи найближчою до людини владою, щоденно стикаючись з проблемами громадян, знає причини і наслідки цих проблем, не може вплинути на їх розв’язання, оскільки не вистачає наданих адміністративних прав, фінансових ресурсів, тобто інструментів місцевої влади. Це говорить про необхідність розподілу і закріплення послуг з позиції їх отримувача, або замовника, тобто населення.

З цією метою розроблено економіко-математичну модель та технологію розподілу функцій органів місцевої влади за рівнями управління. До вхідної інформації задачі розподілу функцій за рівнями управління можна віднести: рівні управління, структуру функції, потребу в ресурсах різних рівнів на виконання функцій, потенціал кожного рівня управління щодо виконання функцій. Критерієм розподілу функцій за рівнями є максимальне наближення органу управління до споживачів.

Отже, при відомих рівнях управління, потребі в ресурсах, потенціалі, яким володіє відповідний орган управління, структурі функцій та рангів відповідних підфункцій, необхідно визначити множину функцій, її підфункцій, які будуть розподілені між різними рівнями управління за критерієм максимального наближення органу управління до споживача, за умови, що потенціалу розглядаємого рівня достатньо для виконання функції.

Представимо модель розподілу функцій органів місцевої влади між рівнями управління.

Введемо позначення:

r – рівень державного управління, ;

j – вид функції, що виконує державний орган управління, ;

l– номер підфункції (роботи), що входить в функцію j, ;

де Lj – кількість підфункцій j-ї функції;

( j, l ) – пара індексів, що означають будь-яку функцію, підфункцію;

Uj, Ul – ранг присвоєний відповідно функції, підфункції.

rj – множина незакріплених підфункцій функції j за r-м рівнем управління;

Nrjl, rjl – потенціал органу управління r по виконанню відповідно підфункції l функції j та системної складової;

Ajl, jl - кількість ресурсів (значення потенціалу), необхідних для виконання відповідно підфункції l функції j та системної складової.

Оскільки критерієм оптимальності виступає максимальне наближення виконання функції до споживача, цільова функція матиме наступний вигляд.

(5) |

Цільова функція відображає корисність для населення від закріпленої множини функцій за рівнем, що розглядається.

Функція може бути закріплена за відповідним рівнем за умови, що потенціалу розглядаємого рівня достатньо для її виконання.

Отже, повинно задовольнятись таке обмеження:

(6) |

Для відображення факту закріплення вводимо змінну, яка приймає одне з двох значень: 1 – за одних умов, 0 – за інших. Наприклад:

=1, якщо підфункція l функції j закріплюється за рівнем r; | (7) | 0 в протилежному випадку; |

Технологія розподілу функцій може бути представлена структурною схемою, яка відображає процес відбору функцій місцевої влади для різних рівнів управління.

Результатом застосування технології є перелік функцій (підфункцій) закріплених за рівнем управління, що максимально наближений до споживача та володіє достатнім потенціалом для її виконання. Застосування розробленої технології усуває дублювання функцій між різними рівнями управління, зменшує інформаційне навантаження між замовником (людиною, підприємством) та виконавцем (органом місцевої влади), що, відповідно, прискорює надання послуг, зменшує недоцільні витрати часу та інших ресурсів та підвищує ефективність діяльності органів місцевої влади.

В розділі 3 “Інформаційно-аналітична підтримка управління наданням послуг населенню” представлено реалізацію розроблених методів та економіко-математичних моделей планування діяльності органів місцевої влади з надання послуг населенню.

Основною початковою інформацією для планування є значення граничної корисності послуг. Отримати її можливо від безпосередніх споживачів послуг, тобто від членів територіальної громади. Отже, виникає необхідність проведення заміру з метою одержання достовірної інформації.

Методом вибіркових спостережень проведено дослідження та виявлено потреби членів територіальної громади. Отриманні оцінки респондентів дозволили ранжувати корисність послуг по зменшенню. Для кожної із запропонованих для оцінки послуг розраховано мінімальні об’єми вибірки, які відображають мінімально необхідну кількість спостережень, яку необхідно провести по кожній з послуг за умови, що з вірогідністю 0,95 вибіркова середня відрізнятиметься від середньої гіпотетичної генеральної не більше ніж на 10%. Оскільки проведення спостереження по кожній з послуг окремо є недоцільним, серед всіх n обрано максимальне значення, яке задовольнить вимогу для всіх послуг. В нашому випадку воно склало nіmin = 3995 спостережень.

Як один із методів перевірки узгодженості індивідуальних оцінок використано коефіцієнт конкордації W. Відповідно до проведених розрахунків значення коефіцієнта конкордації W=0,859, що свідчить про високу узгодженість експертних оцінок і відповідно об’єктивне відображення потреб територіальної громади.

Використавши другий спосіб отримання інформації про потреби членів територіальної громади, розроблений в даній дисертації – аналітичний спосіб, отримано значення граничної корисності по крокам. Дана інформація була використання як вхідна інформація задачі планування надання послуг населенню.

Реалізувавши задачу планування надання послуг населенню на реальних даних, отримано оптимальний план надання послуг, при якому досягнуто максимальної корисності від споживання наданих послуг з урахуванням існуючого фінансового обмеження. кількість бj, що відповідає прийнятій грошовій одиниці, або нуль.

Результатом розв’язання задачі повинні стати плани надання послуг кожного виду по кроках та значення цільової функції.

Для проведення розрахунків зручно скористатись формою (табл.1) в якій наглядно буде відображатись процес відбору.

Таблиця 1

Процес оптимального вибору

Кроки

оптим. | Можливі варіанти | Гран. кор., ютіл | Оптимальний вибір | Залишок коштів, млн.грн

На один. послуги | На 10 млн. грн | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6

1 | 1-ша одиниця А** | U11 | U11 | 1-ша одиниця D

Xj1 | C – вартість

послуги =? | 1-ша одиниця В** | U21 | U21 | 1-ша одиниця С** | U31 | U31

1-ша одиниця D** | U41 | U41* | 2 | 1-ша одиниця А | U12 | U12* | 1-ша одиниця А

Xj2 | C – вартість

послуги =? | 1-ша одиниця В | U22 | U22 | 1-ша одиниця С | U32 | U32

2-га одиниця D | U42 | U42

... | ... | ... | ... | … | …

S | n-на одиниця А | Ujs | Ujs | n-на одиниця В

Xjs | C – вартість

послуги = 0 | n-на одиниця В | Ujs | Ujs* | n-на одиниця С | Ujs | Ujs | n-ня одиниця D | Ujs | Ujs |

*) - знак відмічає вибір відповідної одиниці послуги на кроці планування, що розглядається.

**) А – лікарняні ліжка

В – державне житло

С – місця в дошкільних закладах

D – робочі місця

Для можливості розрахунку оптимального плану, використовуючи великі масиви інформації, в дисертації реалізовано розроблені економіко-математичні моделі з використанням мови програмування Visual Basic, яка інтегрована в середовище Microsoft Excel.

На рис. 1 представлено результат розв’язання задачі планування обсягів послуг для задоволення потреб громади.

Рис. 1. Оптимальний план надання послуг

Результатом проведених розрахунків є оптимальний план надання послуг населенню. В рамках отриманого плану відображено загальна корисність населення від споживання запланованих послуг, кількість послуг кожного виду, що запланована до виконання, сума витрат на послуги кожного виду та сумарні витрати, які дорівнюють бюджетному обмеженню.

Застосувавши модель розподілу функцій органів місцевої влади між рівнями управління на прикладі такої функції як охорона здоров’я, розглянуто закріплення кожної з її підфункцй за відповідним рівнем управління. Результатом розподілу стали плани закріплень функцій за рівнями, що розглядались.

Процес відбору і зміна значення потенціалу рівнів, що розглядались представлено на рис. 2.

Рис. 2. Розподіл функцій та зміна значень потенціалу рівнів управління

Науково обґрунтований розподіл послуг між рівнями влади дозволяє усунути перетини в системі управління, та підвищити рівень надання послуг мешканцям відповідної території.

До того ж отримані блага від наданих послуг матимуть максимальну корисність для певного територіального утворення.

ВИСНОВКИ

У дисертації наведено теоретичне узагальнення та нове вирішення актуального наукового завдання, яке полягає у моделюванні та оптимізації процесів планування та управління діяльності органів місцевої влади щодо соціально-економічного розвитку міста (села, селища, міста). Результати проведеного дослідження дозволяють зробити такі висновки:

1. Головним фактором розвитку будь-якої території (села, селища, міста) є задоволення існуючих потреб населення, які повинні відображатись у стратегічних планах розвитку таких територій. Урахування потреб населення у процесі планування розвитку міста (села, селища, міста) підвищує його ефективність. Отже в основі планування соціально-економічного розвитку будь-якої території лежить задоволення потреб з максимальною корисністю для населення.

2. Законодавчо визначено, що органом управління, який має відповідні права і повноваження щодо задоволення потреб територіальної громади, є органи місцевої влади. А тому розроблення нових методів планування та управління дозволить удосконалити існуючу систему надання послуг територіальній громаді та сприятиме соціально-економічному розвитку міста (села, селища, міста).

3. Формування нової системи управління передбачає пошук та розроблення нових підходів і методів прийняття рішень та удосконалення діяльності органів місцевої влади. Дане дослідження присвячено удосконаленню процесу планування діяльності органів місцевої влади. Головна увага зосереджена на наступних проблемах:

а) удосконалення управлінської вертикалі, розмежування і збалансування повноважень та відповідальності органами управління різних рівнів;

б) планування і прийняття рішень щодо визначення необхідних обсягів робіт і послуг, які повинні надаватись на відповідній території в умовах обмежених фінансових ресурсів.

4. У результаті проведеного дослідження стосовно проблеми удосконалення управлінської вертикалі, зроблено висновок, що вирішення цієї проблеми полягає у розмежуванні функцій та повноважень між органами управління різних рівнів. У роботі запропоновано технологію та розроблено економіко-математичну модель розподілу функцій органів місцевої влади за рівнями управління.

5. Результатом застосування технології розподілу є множини функцій, закріплені за різними рівнями управління. Це усуває дублювання функцій між різними рівнями управління, зменшує інформаційне навантаження між споживачем (населенням) та виконавцем (органом місцевої влади), зменшує недоцільні витрати часу та інших ресурсів та підвищити ефективність діяльності органів місцевої влади.

6. Розроблено метод та побудовано економіко-математичну модель планування діяльності органів місцевої влади з надання послуг населенню в умовах обмежених фінансових ресурсів. Метод дозволяє визначити такі обсяги послуг на кожному інтервалі часу, виконання яких забезпечено наявними ресурсами, а сумарна корисність населення від споживання цих послуг досягла максимуму.

7. Для реалізації моделі планування надання послуг органами місцевої влади основною вхідною інформацією є значення граничної корисності послуг, що надаються населенню органами місцевої влади.

8. Запропоновано використання методу вибіркових спостережень для визначення граничної корисності послуг, що надаються органами місцевої влади територіальним громадам. Отримані значення граничної корисності по крокам є основною вхідною інформацією для реалізації моделі планування надання послуг органами місцевої влади. На основі отриманих даних проведені розрахунки мінімального об’єму вибірки. Отримані дані показали мінімальну кількість обстежень, яку необхідно зробити, щоб отримати достовірні оцінки для всієї громади.

9. Для перевірки узгодженості думок респондентів використаний коефіцієнт конкордації, який показав високу узгодженість оцінок респондентів.

10. Також для оцінки корисності послуг розроблено аналітичний спосіб. Він передбачає розрахунок показників корисності послуг та їх перерахунок в динаміці, на основі інформації про міру насичення послугами у порівнянні з еталонним рівнем. Отримана в такий спосіб інформація використана для розрахунку оптимального плану обсягів послуг, що повинні надавати органи місцевої влади.

11. Запропоновано програмну реалізацію розроблених економіко-математичних моделей на основі пакета Microsoft Excel з використанням мови програмування Visual Basic, що дає можливість проводити відповідні розрахунки.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У наукових фахових виданнях:

1. Клименюк М.М., Петровська Ю.В. Формалізація задач управління як шлях удосконалення науки менеджмент // Теорії мікро – макроекономіки. Збірник наукових праць. Випуск 9 – К.: АМУ, 2001. – С. 43 – 49. (0,3 д.а.) (особисто автором здійснено опис та підготовка вхідної інформації до задач наведених в статті – 0,2 д.а.).

2. Клименюк М.М., Петровська Ю.В. Планування функцій органів місцевої влади з урахуванням фінансових обмежень // Науковий вісник Волинського державного університету ім. Лесі Українки. Луцьк. 2003. - №9. – С. 179 – 183. (0,4 д.а.) (особисто автором здійснено обґрунтування необхідності врахування фінансового обмеження при плануванні та розрахунок значень граничної корисності по кроках для різних благ – 0,2 д.а.)

3. Петровська Ю.В. Планування фінансів в муніципальному управлінні // Теорії мікро – макроекономіки. Збірник наукових праць. Випуск 16 – К.: АМУ. 2004. – С. 192 – 195. (0,3 д.а.).

4. Петровська Ю.В. Застосування нових методів планування на місцевому рівні як механізм оптимального використання ресурсів регіону // Вісник Національного університету водного господарства та природокористування (Економіка). Збірник наукових праць. Випуск 1 (29). Рівне. 2005. – С. 123 –131. (0,5 д.а.).

В інших виданнях:

1. Клименюк М.М., Петровська Ю.В. Модель оптимального планування функцій органів місцевої влади // Вісник Рівненського державного технічного університету (Економіка). Збірник наукових праць. Випуск 2 (15). – Рівне. 2002. – С. 304 – 310. (0,3 д.а.) (особисто автором здійснено опис необхідності удосконалення процесу планування органами місцевої влади та підготовка вхідної інформації для реалізації моделі – 0,2 д.а.).

2. Петровська Ю.В. Методика розподілу функцій між рівнями влади // Вісник Українського державного університету водного господарства та природокористування (Економіка). Збірник наукових праць. Випуск 2 (26) частина ІІ. Рівне. 2004. – С. 682 – 687. (0,5 д.а.).

3. Петровська Ю.В. Планування фінансів в муніципальному управлінні // Матеріали міжнар. наук.-практ. конф. “Реформування фінансово-кредитної системи і стимулювання економічного зростання”. Тези доп. (4 – 5 червня 2004 р.). Луцьк: РВВ “Вежа” Волин. держ. ун-ту ім. Лесі Українки, 2004. – С. 48 – 49. (0,2 д.а.).

4. Петровська Ю.В. Планування фінансів в регіональному управлінні // Матеріали міжнар. наук.-практ. конф. “Фінансово-кредитне стимулювання економічного зростання”. Тези доп. (3 – 5 червня 2005 р.). Луцьк: РВВ “Вежа” Волин. держ. ун-ту ім. Лесі Українки, 2005. – С. 628 – 629. (0,2 д.а.).

АНОТАЦІЯ

Петровська Ю.В. Моделі та методи планування діяльності органів місцевої влади з надання послуг населенню. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.11– Математичні методи, моделі та інформаційні технології в економіці. – ДВНЗ “Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана”, Київ, 2007.

Дисертація присвячена розробці нових методів, моделей планування щодо задоволення потреб населення з метою підвищення ефективності соціально-економічного розвитку територій. Плануванням надання соціально-економічних послуг населенню займаються органи місцевої влади, від ефективної діяльності яких залежить розвиток територій, а відповідно і країни в цілому. Здійснено аналіз існуючих проблем, щодо задоволення потреб населення відповідних територій, та виявлені ключові питання, розв’язання яких дозволить удосконалити систему управління на місцях. Розроблено метод планування надання послуг населенню в умовах обмежених фінансових ресурсів за критерієм максимізації корисності від споживання наданих послуг. Основною вхідною інформацією є значення граничної корисності послуг по крокам. Для отримання вхідної запропоновано наступне:

– використання вибіркового спостереження для отримання інформації про реальні потреби територіальної громади, яке проводиться шляхом анкетування респондентів. На основі отриманих даних проведені розрахунки мінімального об’єму вибірки та коефіцієнту конкордації.

– розроблено аналітичний спосіб, що передбачає розрахунок показників корисності послуг та їх перерахунок в динаміці, на основі інформації про міру насичення послугами у порівнянні з еталонним рівнем. Отримана в такий спосіб інформація використана для розрахунку оптимального плану обсягів послуг, що повинні надавати органи місцевої влади. Для комп’ютерної реалізації використана мова програмування Visual Basic, яка інтегрована в середовище Microsoft Excel.

Розроблено технологію розподілу функцій органів місцевої влади між рівнями управління. Технологія розподілу функцій враховує особливість поділу функцій на підфункції і дає можливість розподілити і закріпити кожну функцію, підфункцію, системну складову за відповідним рівнем управління за критерієм максимального наближення до споживача з урахуванням обмеження по потенціалу кожного рівня управління.

Ключові слова: органи місцевої влади, територіальна громада, планування, оптимізація, вибіркові спостереження.

АННОТАЦИЯ

Петровская Ю.В. Модели и методы планирования деятельности органов местной власти по предоставлению услуг населению. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.11– Математические методы, модели и информационные технологии в экономике. – ГВУЗ “Киевский национальный экономический университет имени Вадима Гетьмана”, Киев, 2007.

Диссертация содержит результаты исследований механизмов и методов планирования обеспечения населения определённой территории социально-экономическим услугами с целью их усовершенствования и содействия социально-экономическому развитию города.

Исследование теории возникновения и развития местного управления, как системы управления максимально приближенной к потребностям населения той или иной территории, и анализ существующих в этой области проблем позволил выделить ключевые: разграничение функций органов местной власти и планирование её деятельности максимально учитывая интересы населения.

Для изменения сложившейся ситуации разработаны методы направленные на решение выделенных как первоочередных проблем.

Первый метод – метод планирования обеспечения услугами население определённой территории в условиях ограниченных финансовых ресурсов. Данный метод основан на многошаговой оптимизации по критерию максимизации полезности от потребления услуг. Отличием данного метода от существующих является возможность распределения даже наименьшего бюджета с максимальным учетом интересов территориальной громады.

Основной исходной информацией для реализации метода, является информация о граничной полезность разных услуг. С целью получения такой информации предложены два подхода:

1) использование выборочных обследований (наблюдений) для получения информации о реальных потребностях населения. Для этого респондентам предлагается оценить различные услуги в рамках предложенной шкалы, после чего полученные данные обрабатываются. Для проверки согласованности данных рассчитан коэффициент конкордации. Поскольку для оценки рангов разных услуг и их полезности для определённой громады, применяется выборочный метод, важное значение имеет проверка достоверности экспертных оценок. Поэтому рассчитан минимальный объём выборки, который отображает минимальное необходимое количество наблюдений, которое необходимо провести, чтобы с определённой вероятностью выборочная средняя отличалась от средней гипотетической не более чем на заданную величину.

2) разработан аналитический способ, который позволяет получить граничную полезность по шагам путём расчёта показателей полезности услуг и их перерасчёта в динамике на основе информации относительно меры удовлетворения потребностей в сравнении с эталонным уровнем.

Полученная информация используется для планирования обеспечения услугами населения. Критерием


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРІ АВТОМОБІЛЕБУДУВАННЯ В УКРАЇНІ - Автореферат - 28 Стр.
ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ФОРМУВАННЯ І ФУНКЦІОНУВАННЯ ГІДРОЕКОСИСТЕМ МАЛИХ ВОДОСХОВИЩ РІЗНОГО ЦІЛЬОВОГО ПРИЗНАЧЕННЯ СТЕПОВОЇ ЗОНИ УКРАЇНИ В УМОВАХ АНТРОПОГЕННОГО НАВАНТАЖЕННЯ - Автореферат - 55 Стр.
ПОШИРЕННЯ, БІОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ЗБУДНИКА ТА УДОСКОНАЛЕННЯ ПРОФІЛАКТИКИ ПАСТЕРЕЛЬОЗУ КРОЛИКІВ - Автореферат - 34 Стр.
Розробка та використання моделей теплового стану і аналіз вогнестійкості кабельних трас енергетичних об’єктів - Автореферат - 33 Стр.
ЮРИДИЧНА ТЕРМІНОЛОГІЯ КОРЕЙСЬКОЇ МОВИ: СТРУКТУРА ТА СЕМАНТИКА - Автореферат - 28 Стр.
КОНЦЕПЦІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ДЕРЖАВИ В ІДЕОЛОГІЇ ОУН (1939-й – 1950-ті РОКИ) - Автореферат - 26 Стр.
УДОСКОНАЛЮВАННЯ ЕНЕРГЕТИЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК СТРУМИННИХ НАГНІТАЧІВ - Автореферат - 22 Стр.