У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Робак Ольга Миколаївна

УДК 658.012.4 (043.3)

МОДЕЛЮВАННЯ СИСТЕМИ ЕФЕКТИВНОГО

УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМИ ПОТОКАМИ

МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Спеціальність 08.00.11 – математичні методи, моделі та інформаційні

технології в економіці

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк – 2007

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі економічної кібернетики Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник:

доктор економічних наук, професор, член-кореспондент НАН України Лисенко Юрій Григорович, Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, завідувач кафедри економічної кібернетики (м. Донецьк).

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Заруба Віктор Яковлевич, Національний технічний університет “Харківський політехнічний інститут” Міністерства освіти і науки України, завідувач кафедри економічної кібернетики та маркетингового менеджменту (м. Харків);

кандидат економічних наук Мадих Артем Анатолійович, Донецький університет економіки та права, доцент кафедри інформатики та інформаційних технологій (м. Донецьк).

Захист дисертації відбудеться “22” січня 2008 р. о 15 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.051.01 в Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 198-а, великий зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України за адресою: 83055, м. Донецьк, вул. Університетська, 24.

Автореферат розісланий 21” грудня 2007 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Г.С. Овечко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми досліджень. У ринковій економіці підвищується роль державного регулювання розвитку інтелектуального потенціалу України, який забезпечується навчальними закладами різних рівнів акредитації. Керуючим державним органом для вирішення економічних, методологічних, методичних, соціальних і інших проблем вищої школи виступає Міністерство освіти і науки України. У теперішній час некомерційні навчальні заклади забезпечують виконання своєї функціональної діяльності за рахунок коштів загального і спеціального фондів Державного бюджету. За рахунок спеціального фонду вирішуються задачі інноваційного розвитку і більшість питань фінансово-господарської діяльності. За рахунок загального – компенсуються витрати на заробітну плату, комунальні платежі, капітальний ремонт і будівництво, здійснюється інвестування перспективних розробок. Державна підтримка навчальних закладів за рахунок коштів загального фонду дозволяє проводити гнучку і цілеспрямовану політику регулювання ринку освітніх послуг, згладжувати вплив негативних тенденцій в економіці.

У зв'язку з цим зростає роль підрозділів Міністерства освіти і науки, що здійснюють планування, облік, контроль і регулювання розподілу коштів загального фонду Державного бюджету між підвідомчими закладами для проведення ними функціональної і фінансово-господарської видів діяльності.

Велика кількість навчальних закладів, нерівномірність навантаження на підрозділи, що здійснюють управління фінансовими коштами, складність організації системи розподілу коштів загального фонду, відсутність формальних механізмів стимулювання якісних і кількісних показників функціональної діяльності і визначення напрямків інвестування проектів визначають необхідність застосування методів економіко-математичного моделювання, сучасних комп'ютерних технологій і реінжинірингу при розробці і реалізації механізмів ефективного управління коштами навчальних закладів Міністерством освіти і науки України.

Проблемам розробки моделей механізмів управління фінансовими коштами галузевих міністерств, що входять у систему фінансового менеджменту, присвячено багато робіт вітчизняних і закордонних вчених і дослідників, зокрема О.І. Амоші, В.М. Андрієнка,
Г.П. Башаріна, І.А. Бланка, Р. Брейли, В.М. Геєця, Н.Г. Данілочкіної, К. Друрі, В.Я. Заруби, Ю.Г. Лисенка, С. Майерса, О.І. Пушкаря, Т.Е. Унковської, М.Г. Чумаченка, А.Д. Шеремета. Однак, питання розробки ефективних механізмів управління фінансовими коштами Міністерства освіти і науки, що враховують функціональні особливості галузі і сучасний стан можливостей реалізації системи управління, освітлені не в достатній мірі, що обумовило актуальність теми дослідження, його мету і завдання.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано відповідно до держбюджетних тем Донецького національного університету: "Дослідження і розробка системи управління фінансовими потоками Міністерства освіти і науки України" (номер державної реєстрації – 0101U005372); “Створення комп'ютерної системи управління фінансовими потоками бюджетної організації” (номер державної реєстрації – 0106U001076); "Розробка дворівневої системи управління фінансовими потоками галузі" (номер державної реєстрації - 0106U003341).

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є розробка моделей механізмів управління фінансовими потоками Міністерства освіти і науки України, що забезпечують прийняття ефективних стратегічних рішень і розробку оперативних впливів на фінансовий стан навчальних закладів за рахунок підвищення прозорості руху коштів і об'єктивності прийняття управлінських рішень.

Відповідно до мети в дисертаційній роботі поставлено і вирішено наступні задачі:

проаналізовано процеси управління фінансовими потоками Міністерства освіти і науки;

розроблено концепцію організації системи ефективного управління коштами загального фонду Державного бюджету, які виділено галузі освіти і науки;

розроблено багаторівневу систему бюджетування закладів освіти і науки;

розроблено моделі механізму мотивації функціональної діяльності закладів освіти і науки;

розроблено моделі розрахунку економічних показників, що оцінюють якість використання коштів загального і спеціального фонду закладу;

розроблено механізм пільгового кредитування незаможних прошарків населення при одержанні освітніх послуг;

розроблено структуру інформаційно-аналітичної системи моніторингу економічних показників, що відображають ефективність функціонування галузі освіти і науки.

Об'єктом дослідження є процеси управління фінансовими потоками Міністерства освіти і науки України.

Предметом дослідження даної дисертаційної роботи є моделювання процесів управління фінансовими потоками Міністерства освіти і науки України.

Методи дослідження. В ході наукових досліджень використано роботи вітчизняних і зарубіжних вчених в області системного аналізу щодо дослідження процесів управління фінансовими потоками, менеджменту – для вирішення проблем мотивації функціональної діяльності ВНЗ, економіко-математичного моделювання – в ході розробки моделей механізмів фінансового менеджменту, інформаційних технологій та систем – в процесі розробки структури інформаційно-аналітичної системи моніторингу показників ефективності галузі. У дисертаційній роботі застосовано системний підхід при побудові багаторівневих систем управління з використанням моделей оптимального управління і індуктивний підхід – до використання інформаційних технологій і систем.

Інформаційну базу дослідження склали дані 2000-2006 років статистичної, фінансової і бухгалтерської звітності провідних навчальних закладів України і Міністерства освіти і науки у цілому, які було опубліковано на офіційних сайтах державних установ.

Наукова новизна одержаних результатів. У дисертації здійснено постановку і вирішення нової актуальної задачі моделювання системи управління фінансовими коштами Міністерства освіти і науки України в ринкових умовах функціонування економіки і було одержано наступні нові результати:

вперше розроблено:

концепцію управління інформаційними і фінансовими потоками Міністерства освіти і науки України, основу якої складають універсальна багаторівнева система бюджетування галузі, моделі раціонального розподілу і використання засобів основного фонду і інформаційно-аналітична система моніторингу економічних показників ефективності галузі науки і освіти, що забезпечують ефективне використання коштів державного бюджету, найбільш повне задоволення потреб економіки у фахівцях різних кваліфікаційних рівнів і реалізацію нових підходів до розвитку цієї сфери;

економіко-математичні моделі механізму розподілу засобів основного фонду Державного бюджету на основі кількісних критеріїв оцінки ефективності фінансово-господарської діяльності навчальних закладів і механізмів мотивації, що забезпечують ефективне використання коштів загального і спеціального фондів;

одержали подальший розвиток:

універсальна багаторівнева система бюджетування галузі, що побудована за дивізіональним і функціональним принципами, і забезпечує прозорість руху грошових коштів на рівні навчальних закладів різних рівнів акредитації і Міністерства у цілому;

механізм пільгового кредитування навчання малозабезпечених верств населення, який засновано на оцінці регіональних і державних потреб у молодих фахівцях, що забезпечує нарощування інтелектуального потенціалу країни;

удосконалено:

структуру інформаційно-аналітичної системи моніторингу економічних показників, що відображають ефективність функціонування галузі освіти і науки, яку засновано на використанні сучасних інформаційних технологій і систем, що забезпечує інформаційну підтримку прийняття рішень на стратегічному і тактичному рівнях відносно розвитку галузі.

Практична значимість одержаних результатів. Запропоновані в дисертації механізми, моделі і засоби їхньої реалізації в системі управління фінансовими потоками Міністерства освіти і науки є досить універсальними і придатними для використання в галузевих міністерствах з аналогічною структурою управління. Їхнє застосування дозволяє підвищити ефективність функціонування зазначеної системи в умовах нестабільного економічного середовища.

Економічний ефект від впровадження результатів дисертаційного дослідження, підтверджений актом, склав 755 тис. грн.

Особистий внесок здобувача. Всі наукові результати, які містяться в дисертації, отримано автором самостійно. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертації використано лише ті положення, що належать особисто автору.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційної роботи докладалися і обговорювалися на XІ Всеукраїнській науково-методичній конференції "Проблеми економічної кібернетики" (Алушта,
2006 р.), на Науково-практичній конференції "Проблеми інформаційно-статистичного дослідження розвитку економічних систем" (Дніпропетровськ, 2007 р.), на ІІІ Міжнародній науково-практичній конференції "Управління в освіті" (Львів, 2007 р.), на наукових семінарах у Донецьком національному університеті (Донецьк, 2004-2007 рр.)

Публікації. За темою дисертації опубліковано 10 наукових праць, з яких 3 монографії у співавторстві, загальним обсягом 21,3 д.а., з яких авторові належить 6,95 д.а.

Структура і обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел з 142 найменувань, 1 додатку. Робота викладена на 159 сторінках. Текст дисертації містить 17 рисунків, 3 таблиці.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі сформульовано актуальність, визначено мету і задачі, об'єкт і предмет дослідження, розкрито наукову новизну отриманих результатів, їх практичне значення.

У першому розділі “Методологічні основи управління фінансовими ресурсами галузі освіти і науки” розглянуто особливості організації системи управління фінансовими ресурсами Міністерства освіти і науки України, інноваційні підходи до управління фінансовими ресурсами галузі та запропоновано концепцію організації системи управління фінансовими ресурсами Міністерства.

Високий рівень динаміки змін зовнішнього оточення визначає перед Міністерством освіти і науки, як перед керуючою ланкою в системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики за напрямками освітньої, наукової, науково-технічної, інноваційної діяльностей та інтелектуальної власності, задачі пошуку механізмів, які дозволяють вчасно та ефективно здійснювати оперативний моніторинг стану вищих навчальних закладів і ефективно впливати на економічне становище галузі.

У 2006-2007 навчальному році, у порівнянні з 1990-1991 навчальним роком, кількість студентів, що навчаються у вищих навчальних закладах країни, збільшилася майже в 1,5 рази. Незважаючи на тенденцію до збільшення комерційних закладів, що намітилася, основний контингент студентів навчається в державних ВНЗ, функціонування яких забезпечується за рахунок коштів загального та спеціального фондів. Тому ефективний розподіл і цільове використання бюджетних коштів вищими навчальними закладами країни є актуальною задачею, що постає перед Міністерством освіти і науки. Це в першу чергу стосується задач вдосконалення процесів управління фінансовими та інформаційними потоками; формального розподілу та моніторингу використання бюджетних коштів; пошуку нових методів мотивації населення щодо одержання освітніх послуг.

Розглядаючи структуру джерел фінансування у вищих навчальних закладах І-ІV рівнів акредитації державної форми власності на початок 2006-2007 навчального року, можна відмітити, що найбільшу частину у вищих навчальних закладах І-ІІ і ІІІ-ІV рівнів акредитації складають студенти, які навчаються за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб – відповідно 51 % і 62 %. Другою за величиною є частина студентів, які навчаються за рахунок коштів державного бюджету. У вищих навчальних закладах І-ІІ рівня акредитації вони складають 37 %, в закладах ІІІ-ІV рівнів акредитації – 35 %. Відсутні такі джерела фінансування, як кредити, цільова допомога, гранти та ін.

Поширення принципу платності навчання на державні вищі навчальні заклади істотно звузило перспективи одержання вищої освіти для більшої частини молоді, зокрема з незабезпечених родин. Зазначена проблема актуалізує розширення джерел фінансування освіти.

В Україні є не достатньо розвиненою сфера кредитування освіти. Світовий досвід переконує, що принцип кредитування населення з метою одержання вищої освіти можна успішно реалізувати. У деяких з країн, наприклад, у Франції, ця система набула значного розвитку. У Великобританії та Швеції кредити на освіту теж мають неабиякий попит у населення.

На підставі даних, що наведені у табл. 1, можна зробити висновок, що в середньому 43 % фінансування Міністерства освіти і науки України складають позабюджетні фонди, які визначають необхідність ефективного управління розподілом бюджетних коштів, що складають 57 % фінансування.

Таблиця 1

Динаміка фінансування Міністерства освіти і науки України

в 2000-2006 рр.

Види

фінансування | Розмір фінансування по роках (%)

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006

Бюджетні кошти | 57,6 | 55 | 55,4 | 57,4 | 60,4 | 61,8 | 62,3

Спеціальні кошти | 42,4 | 45 | 44,6 | 42,6 | 39,6 | 38,2 | 37,7

Результати проведеного аналізу процесів функціонування департаменту економіки і фінансування Міністерства освіти і науки свідчать, що мають місце наступні недоліки у його роботі: відсутність формальних методів планування лімітів фінансування підвідомчих економічних об'єктів; відсутність зворотного зв'язку з Державним казначейством щодо перерахування відповідно реєстру розподілу коштів навчальним закладам й одержувачам коштів науково-дослідних і дослідно-конструкторських робіт; автономна реалізація функцій планування та обліку з наступним формуванням у ручному режимі звітних форм документів; візуальна (у ручному режимі) перевірка і прийом звітів від підвідомчих економічних об'єктів.

На рис. 1 наведено схему процесу формування системи фінансового забезпечення сфери освіти. Для управління фінансовими ресурсами галузевого міністерства як складною системою, необхідно використати методи, що відповідають складності його організації. Одним з найбільш ефективних підходів до управління є контролінг. У системі управління фінансовими ресурсами галузевого міністерства служба контролінгу є аналітичним центром, який здійснює не тільки інформаційну підтримку прийняття рішень, але й узгодження розвитку підвідомчих економічних об'єктів з певними цілями галузевого міністерства.

Для забезпечення високого рівня ефективності управління фінансовими ресурсами треба в сучасних умовах мати можливість оперативно перебудовувати стратегію і тактику своєї діяльності, що досягається за рахунок переходу до найбільш ефективної концепції менеджменту – реінжинірингу бізнес-процесів, в основі якої лежить зміна базових принципів управління організацією: перехід від орієнтації на функції до орієнтації на процеси.

Таким чином, новий методологічний підхід до формування механізму управління фінансовим забезпеченням сфери освіти дозволив сформулювати концепцію моделювання системи ефективного управління фінансовими потоками Міністерства освіти і науки України, схему якої наведено на рис. 2.

Ця концептуальна модель є основою для розробки економіко-математичних моделей базових механізмів управління фінансовими ресурсами Міністерства освіти і науки України.

У другому розділі „Моделі механізмів управління фінансовими ресурсами галузі освіти і науки” представлено моделі механізмів, які можуть використовуватися при управлінні коштами Міністерства освіти і науки, дозволяють формально обґрунтувати процес планування витрат коштів загального фонду Державного бюджету підвідомчими закладами, а також стимулювати ефективне використання цих коштів протягом бюджетного періоду. Характерною рисою розроблених моделей є їхнє використання в рамках бізнес-процесів, реалізованих у єдиному віртуальному інформаційному просторі, утвореному сучасними інформаційними системами і комунікаційними засобами зв'язку.

В умовах підвищення вимог до ефективності управління фінансовими коштами галузі освіти і науки, що виділяється із загального фонду Державного бюджету, доцільно функції планування, обліку, контролю і регулювання процесів використання коштів розглянути в рамках єдиного процесу. Назвемо його процесом бюджетного фінансування та визначимо часові відрізки, на яких виконуються підпроцеси (рис. 3).

Процес бюджетного фінансування визначається часовим відрізком де і відповідно дати його початку та закінчення.

На часовому відрізку виділяються підвідрізки, на яких реалізуються підпроцеси процесу бюджетного фінансування:

- планування бюджету галузі;

- виконання бюджету галузі (інакше – період бюджетування).

Часовий відрізок у свою чергу розбивається на підвідрізки , що відповідають підперіодам бюджетування.

Розглянемо функції управління процесу бюджетного фінансування.

Процес планування бюджету галузі, представлений у вигляді схеми (рис. 4), є ітеративним, якщо в момент часу Міністерство фінансів прийме рішення про зміну величини .

У випадку повторного і наступних корегувань бюджету галузі є можливим, що момент часу його затвердження перевищує момент початку виконання бюджету . У цьому випадку підвідомчі заклади при виконанні операцій фінансово-господарської діяльності керуються проектом бюджету, складеним за аналогією з попереднім бюджетним періодом.

Прийняття рішення департаментом економіки і фінансування про зміну носить суб'єктивний характер і визначає необхідність формалізації розглянутої процедури.

На відрізку часу здійснюється виконання бюджету галузі .

Контроль за його виконанням здійснюється в точках на підставі порівняння фактичних перерахувань коштів і звітних документів, які надаються підвідомчими закладами.

Розроблені економіко-математичні моделі функцій планування, обліку і контролю, а також динамічна модель їхньої реалізації лежать в основі моделей стратегічного та оперативного планування ресурсів загального фонду Державного бюджету, а також аналізу ефективності їхнього використання.

Визначення сум коштів, що виділяються із загального фонду Державного бюджету для підтримки підвідомчих закладів, а також їхнього коректування, у випадку недостатнього загального фінансування галузі в цей час носять суб'єктивний характер і залежать від професійної інтуїції працівників департаменту економіки і фінансування Міністерства освіти і науки та менеджерських якостей керівників фінансових служб підвідомчих закладів, здатних обґрунтувати необхідність виділення планованої суми грошей.

Розглянемо підхід при якому сума загального фонду Державного бюджету містить дві складові и .

Сума коштів розподіляється пропорційно між підвідомчими закладами.

Сума коштів розподіляється між підвідомчими закладами з метою максимізації ефективності використання бюджетних коштів (бюджетні кошти включають кошти загального і спеціального фондів).

Нехай - коефіцієнти ефективності використання бюджетних коштів. Тоді розподіл суми між підвідомчими закладами може розглядатися як вирішення задачі:

,

,

, | (1)

(2)

(3)

де – сума грошей, що розподіляється із загального фонду Державного бюджету додатково до .

Цільова функція (1) визначає максимальну ефективність при використанні грошей із загального фонду Державного бюджету при отриманому розподілі коштів між підвідомчими закладами. У задачі (1) – (3) рішення визначається шляхом упорядкування величин за убуванням відповідних значень коефіцієнтів .

Побудуємо послідовність таку, що й .

Індексація величин зміниться відповідним чином. Алгоритм рішення задачі (1) – (3) наступний:

1.

2.

3. Якщо то перехід на 5.

4. Якщо , перехід на 2.

5. Повернення до початкової індексації .

Як випливає з алгоритму, рішення буде знайдено при виконанні обмеження (2). При такому методі вирішення задачі розподілу коштів загального фонду Державного бюджету підвідомчі заклади з низьким значенням коефіцієнта ефективності їхнього використання можуть одержати нульове значення і не відчувати мотиваційну зацікавленість у його підвищенні.

Змінимо обмеження (3) на

. |

(3')

У цьому випадку можна, задаючи початкове значення і використовуючи ітераційний алгоритм обчислення , визначити значення при фіксованому значенні цільової функції (1).

Упорядкуємо послідовність за убуванням значень її елементів. Побудуємо послідовність таку, що і . Виберемо довільну величину .

Тоді

,

Таким чином, задача (1) – (3) може вирішуватися як методом послідовного визначення елементів з убутними значеннями коефіцієнта ефективності використання бюджетних коштів, так і методом рекурентного розрахунку, початкове значення для якого визначає особа, що приймає рішення.

Відмітною особливістю вирішення задачі (1), (2), (3') є те, що особа, що приймає рішення, за рахунок вибору величини h може варіювати значення .

У третьому розділі “Інформаційно-обчислювальна система підтримки прийняття рішень в системі управління фінансовими ресурсами галузі освіти і науки” розглянуто можливості застосування розроблених моделей у департаменті економіки і фінансування Міністерства освіти і науки України.

Рівень розвитку сучасних інформаційних технологій створює умови до побудови нових функціональних і організаційних систем як на рівні навчального закладу, так і на рівні галузевого міністерства. При цьому концепція реінжинірингу бізнес-процесів реалізується через інтеграцію систем управління і створення віртуального простору засобами розподілених баз даних, мережі Internet, об’єктно-орієнтованого програмного забезпечення, що дозволяє отримати суттєвий сінергетичний ефект від оперативного ритмічного та узгодженого функціонування як керуючих, так і підпорядкованих органів.

На рис. 5 представлено структуру інформаційно-обчислювальної системи підтримки прийняття рішень в системі управління фінансовими ресурсами Міністерства освіти і науки України. Ефективність роботи такої системи залежить від оперативного надходження інформації від підвідомчих закладів до Міністерства освіти і науки, що потребує організації на їх рівні відповідного фінансового менеджменту. Основні компоненти такої системи фінансового менеджменту закладу наведено у нижній частині рис. 5. Її зв’язок з системою управління Міністерства освіти і науки (керуючої системи) підтримується при вирішенні задач планування кошторисів, прийняття оперативних звітів за виділені періоди бюджетування, при наданні пільгового кредитування населенню і аналізі економічних показників. Обробку інформації, що надходить, здійснюють підсистеми фінансового менеджменту Міністерства освіти і науки: стратегічного планування розподілу коштів Державного бюджету, аналізу використання коштів закладами, оперативного розподілу коштів, формування платежів перерахування коштів, прийому звітів про фінансово-господарську діяльність закладів, аналізу економіки закладу. Зв’язок Міністерства освіти і науки з Міністерством фінансів здійснюється на рівні підтримки потоків обсягів фінансування, а з Державним казначейством – платежів і виписок.

На рис. 5 центральне місце в керуючій і керованих системах займають засоби накопичення, передачі і обробки інформації: сервери даних, додатків, поштовий, Web і програмне забезпечення. Організація системи підтримки прийняття рішень за схемою, що наведена на рис. 5, забезпечує прозорість руху фінансових коштів, оперативний аналіз їх ефективного використання одержувачами, обґрунтоване стратегічне планування розподілу коштів Державного бюджету і оперативний їх розподіл, а також контроль підвідомчих закладів з ефективного використання надходжень як на окремих часових відрізках, так і протягом всього періоду бюджетування.

Запропоновані у дисертаційній роботі коефіцієнти ефективного використання коштів Державного бюджету (питома собівартість навчання, рентабельність освіти, реінвестований прибуток, рентабельність майна, частка дебіторської та кредиторської заборгованостей, знос основних фондів) відіграють стимулюючі дії щодо поліпшення показників фінансово-господарської діяльності закладів освіти і науки.

Розрахунки економічного ефекту від використання результатів дисертаційної роботи, що наведено у табл. 2, показали його у сумі 755,0 тис. грн.

Таблиця 2

Розрахунок економічного ефекту від використання результатів

дисертаційної роботи

№ | Показник | Значення

1. | Зменшення дебіторської заборгованості, тис.грн. | 170,255

2. | Зменшення кредиторської заборгованості, тис.грн. | 510,765

3. | Умовне вивільнення працівників департаменту економіки і фінансування за рахунок впровадження системи фінансового менеджменту, одиниці | 3

4. | Зменшення трудомісткості контролюючих функцій одержання розподілених коштів за рахунок оперативної звітності підвідомчих установ, % | 20

5. | Економічний ефект від впровадження результатів дисертаційної роботи, тис. грн. | 755

ВИСНОВКИ

Результати проведеного дослідження щодо теоретичних, методичних та практичних питань моделювання системи управління фінансовими коштами Міністерства освіти і науки України даної дисертаційної роботи надають можливість дійти наступних висновків.

1. З аналізу системи руху фінансових потоків Міністерства освіти і науки України, що здійснено у роботі, виявлено роль і місто Департаменту економіки і фінансування у процесах стратегічного і оперативного розподілу коштів загального фонду Державного бюджету. Виявлено переваги і недоліки існуючих підходів до управління фінансовими коштами галузевого міністерства.

2. З метою найбільш повного задоволення потреб економіки України у фахівцях та забезпечення при цьому ефективного використання коштів загального фонду розроблено концептуальну модель системи управління фінансовими коштами Міністерства освіти і науки, в основі якої лежать механізми багаторівневого бюджетування підвідомчих закладів, стратегічного і оперативного розподілу бюджетних коштів з використанням економіко-математичних моделей, комунікаційних технологій і віртуальних утворень.

3. Для забезпечення стратегічного планування розподілу коштів Державного бюджету, а також обґрунтування оперативного розподілу розроблено економіко-математичну модель механізму багаторівневого бюджетування підвідомчих закладів, що використовує теоретико-множинний підхід.

4. Підвищення ефективності використання коштів загального фонду Державного бюджету, а також кількісних і якісних показників діяльності підвідомчих закладів здійснюється завдяки використанню запропонованої системи економічних показників, що характеризують діяльність закладів освіти і науки. Розроблено економіко-математичну модель механізму їх стимулювання, що побудована на основі методів оптимізації.

5. Реалізація концептуальної моделі із застосуванням сучасних інформаційних систем і технологій у системі управління фінансовими коштами Міністерства освіти і науки забезпечує одержання сінергетичного ефекту від використання віртуальних утворень між підвідомчими закладами в єдиному інформаційному просторі, створеному розподіленими інтегрованими базами даних. Взаємозв'язок між Міністерством фінансів, Міністерством освіти і науки, Державним казначейством України забезпечується електронними засобами комунікації, що дозволяє оперативно регулювати рух фінансових коштів, виробляти обґрунтовані та ефективні керуючі впливи.

6. Для забезпечення пільгового кредитування незаможних прошарків населення запропоновано механізм, який обґрунтовує розмір надання сум кредитування, а також забезпечує контроль за погашенням заборгованості після отримання освітніх послуг.

7. Обґрунтовано необхідність створення підрозділу, який відслідковував би економічні показники діяльності закладів Міністерства освіти і науки та надавав релевантну інформацію для прийняття ефективних управлінських рішень.

8. Елементи концептуальної моделі щодо організації системи управління фінансовими потоками впроваджено у Міністерстві освіти і науки України, що дозволило зменшити дебіторську і кредиторську заборгованість у галузі і трудомісткість та якість виконання управлінських функцій. Сумарний економічний ефект становить 755 тис. грн.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

монографії:

1. Андриенко В.Н., Лисенко Ю.Г., Робак О.Н. и др. Модели управления финансовыми потоками Министерства образования и науки Украины. – Донецк: ООО “Юго-Восток, Лтд”, 2006. – 190 с. (автором розроблено моделі: розрахунку собівартості підготовки спеціалістів підвідомчими економічними об‘єктами; розподілу бюджетних коштів між підвідомчими економічними об‘єктами; механізму стимулювання підвідомчих економічних об‘єктів; механізму прийняття звітної документації).

2. Андриенко В.Н., Лисенко Ю.Г., Робак О.Н. и др. Система компьютеризованного финансового менеджмента высшего учебного заведения. – Донецк: ООО “Юго-Восток, Лтд”, 2006. – 490 с. (автором розроблено моделі: особливостей організації і концепція управління соціально-побутовою сферою діяльності ВНЗ).

3. Андрієнко В.М., Лисенко Ю.Г., Робак О.М. і інш. Фінансовий менеджмент вищого навчального закладу з використанням новітніх інформаційних технологій. – “Юго-Восток, Лтд”, 2007. – 464 с. (автором розроблено моделі: підсистеми “Облік касових операцій”; підсистеми “Облік банківських операцій”).

у фахових виданнях:

4. Робак О.М. Особливості кредитування освітянських послуг в умовах ринкової економіки України. – Актуальні проблеми економіки №5(23). – Київ, 2003. – С. 23-29.

5. Робак О.М. Практика одержання освіти в кредит: зарубіжний та український досвід. – Актуальні проблеми економіки №7. – Київ, 2004. – С. 208-221.

6. Робак О.Н. Формирование механизма управления финансовым обеспечением сферы образования. – Модели управления в рыночной экономике // Сб. научн. ст. под общ. ред. Ю.Г. Лысенко. – Том. 2 . – Донецк: ДонНУ, 2006. –С. 156-164.

7. Робак О.Н. Методы льготного государственного кредитования образовательных услуг. – Модели управления в рыночной экономике // Сб. научн. ст. под общ. ред. Ю.Г. Лысенко. – Вып 9. – Донецк: ДонНУ, 2006. – С. 382-387.

за матеріалами конференцій:

8. Робак О.М. Механізми перебудови і вдосконалення надання послуг освіти // Тези доповідей ХІ науково-методичної конференції „Проблеми економічної кібернетики” 2–4 жовтня 2006 р. м. Алушта, смт. Партеніт. – Донецьк: ТОВ “Юго-Восток, Лтд”, 2006. – С. 263-265.

9. Робак О.Н. Механизм привлечения источников финансирования в системе образования. – Матеріали всеукраїнської науково-практичної конференції „Проблеми інформаційно-статистичного дослідження розвитку економічних систем”. – Дніпропетровськ, 2007. – С. 135-137.

10. Робак О.М. Механізми розподілу бюджетних коштів галузі освіти і науки. – III Міжнародна науково-практична конференція „Управління в освіті”. – Львів, 2007. – С. 71.

АНОТАЦІЯ

Робак О.М. Моделювання системи ефективного управління фінансовими потоками Міністерства освіти і науки України. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за фахом 08.00.11 – математичні методи, моделі та інформаційні технології в економіці. Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, Донецьк, 2007 р.

Дисертація присвячена розробці моделей механізмів управління фінансовими потоками Міністерства освіти і науки України, які дозволяють приймати ефективні стратегічні рішення і оперативно впливати на фінансове забезпечення діяльності навчальних закладів за рахунок прозорості руху засобів і об'єктивності ухвалення управлінських рішень.

Розроблена концепція моделювання механізмів управління фінансовими ресурсами галузевого міністерства, яка базується на моделях механізмів бюджетування і стимулювання підвідомчих економічних об'єктів, інвестування перспективних проектів і забезпечує ефективне регулювання бюджетних грошових коштів за рахунок використання економіко-математичного моделювання, сучасних інформаційних технологій і віртуальних утворень в електронному інформаційному просторі, сформованому підвідомчими економічними об'єктами.

Розроблена економіко-математична модель механізму стимулювання підвідомчих економічних об'єктів, яка забезпечує узгодження їх діяльності із стратегією галузевого міністерства.

Розроблена економіко-математична модель механізму бюджетування підвідомчих економічних об'єктів, яка забезпечує планування лімітів фінансування та їх фактичний розподіл.

Синтезована модель системи управління процесом ухвалення звітної документації підвідомчих економічних об'єктів, що забезпечує оперативність, достовірність, релевантность агрегованої інформації.

Ключові слова: економіко-математичне моделювання, механізми управління фінансовими потоками, функціональна діяльність навчальних закладів, механізми бюджетування і стимулювання, бюджетні грошові кошти.

АННОТАЦИЯ

Робак О.Н. Моделирование системы эффективного управления финансовыми потоками Министерства образования и науки Украины. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.11 – математические методы, модели и информационные технологии в экономике. Донецкий национальный университет Министерства образования и науки Украины, Донецк, 2007 г.

Диссертация посвящена разработке моделей механизмов управления финансовыми потоками Министерства образования и науки Украины, которые позволяют принимать эффективные обоснованные стратегические решения и оперативно влиять на финансовое обеспечение деятельности учебных заведений за счет прозрачности движения средств и объективности принятия управленческих решений.

В результате проведенного анализа существующей структуры системы ведения учета движения финансовых потоков отраслевого министерства, а также существующих подходов к управлению финансовыми средствами отраслевого министерства были выявлены их недостатки и предложена усовершенствованная модель управления финансовыми потоками.

Разработана концепция моделирования механизмов управления финансовыми средствами отраслевого министерства, базирующаяся на моделях механизмов бюджетирования и стимулирования подведомственных экономических объектов, инвестирования перспективных проектов и обеспечивающая эффективное регулирование бюджетных денежных средств за счет использования экономико-математического моделирования, современных информационных технологий и виртуальных образований в электронном информационном пространстве, сформированном подведомственными экономическими объектами.

Для увеличения объема внебюджетных средств ВУЗов разработана экономико-математическая модель механизма стимулирования подведомственных экономических объектов, которая обеспечивает согласование их функциональной и финансово-хозяйственной деятельности со стратегией отраслевого министерства и активизацию поиска и разработки новых перспективных инвестиционных проектов в рамках экономического объекта.

Для обеспечения более точного и целенаправленного использования ограниченных денежных средств отраслевого министерства разработана экономико-математическая модель механизма бюджетирования подведомственных экономических объектов, построенная с использованием теоретико-множественного подхода, которая обеспечивает планирование соответствующих лимитов финансирования и их обоснованное фактическое распределение.

Для выполнения эффективной корректировки финансовых средств за счет их своевременного перераспределения между подведомственными экономическими объектами синтезирована модель системы управления процессом принятия отчетной документации подведомственных экономических объектов, разработанная с использованием теоретико-множественного подхода и обеспечивающая оперативность, достоверность, релевантность агрегированной информации. Формализован процесс принятия отчетности, рассмотрены различные варианты схем принятия отчетности.

Применение разработанной концептуальной модели организации системы управления финансовыми средствами отраслевого министерства, базирующейся на механизмах бюджетирования и стимулирования подведомственных экономических объектов, обеспечило эффективное управление бюджетными средствами Министерства образования и науки, позволяет уменьшить инфляционные потери, обеспечить снижение дебиторской и кредиторской задолженности.

Ключевые слова: экономико-математическое моделирование, механизмы управления финансовыми потоками, функциональная деятельность учебных заведений, механизмы бюджетирования и стимулирования, бюджетные денежные средства.

SUMMARY

Robak O.N. Financial flow effective management system modelling for Ministry of Education and Science of Ukraine – Manuscript.

Thesis for the candidate of economic sciences degreeby the speciality 08.00.11 – mathematical methods, models and information technologies in economics. – Donetsk National University of Ministry of Education and Science of Ukraine, Donetsk, 2007.

Thesis is devoted to financial flow management tool models development for Ministry of Education and Science of Ukraine, which allow making effective strategic decisions and providing an operative influence on financial supply of University functional activity by securing the transparency of asset flow and the objectivity of managerial decision-making. Conception for Ministry’s financial asset flow management tool modelling, based upon budgeting and stimulation of lower organisations models, promising project investment, providing efficient budget funds control by means of economic and mathematical modelling, modern information technologies and virtual neoplasm in electron information space, formed by lower organisations, is developed.

Economic and mathematical model of stimulation mechanism for lower organisations, providing coordination of their activity with Ministry’s strategy, is developed.

Economic and mathematical model for budgeting of lower economic organisation providing limits planning for financing and actual distribution is developed.

Model of management system for report submission by lower organisations providing efficiency, reliability and relevance of aggregate information is synthesized.

Key words: economic and mathematical modelling, financial flow management tools, education organisation functional activity, budgeting and stimulation tools, budget funds.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ОРГАНІЗАЦІЙНО – ЕКОНОМІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ СКОРОЧЕННЯ ВИКИДІВ ПАРНИКОВИХ ГАЗІВ В АТМОСФЕРУ   - Автореферат - 27 Стр.
-L-РАМНОЗИДАЗА PENICILLIUM COMMUNE 266 - Автореферат - 28 Стр.
РОЗВИТОК УКРАЇНСЬКО-РОСІЙСЬКИХ ВІДНОСИН В СФЕРІ КУЛЬТУРИ І НАУКИ (1991-2005 рр.) - Автореферат - 31 Стр.
ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ НА ВПЕРШЕ ДІАГНОСТОВАНИЙ ТУБЕРКУЛЬОЗ ЛЕГЕНЬ З ПОРУШЕННЯМИ ФУНКЦІЇ ЗОВНІШНЬОГО ДИХАННЯ ТА ГЕМОДИНАМІКИ - Автореферат - 28 Стр.
ЗАСТОСУВАННЯ УЛЬТРАЗВУКУ В КОМПЛЕКСНОМУ ЛІКУВАННІ ХВОРИХ НА ЕСЕНЦІАЛЬНУ АРТЕРІАЛЬНУ ГІПЕРТЕНЗІЮ - Автореферат - 28 Стр.
Пружно-пластичні деформації корпусу гідроімпульсних приладів з урахуванням хвильових процесів динамічного навантаження - Автореферат - 24 Стр.
ПОЛІТИЧНА КОМУНІКАЦІЯ ЯК ФАКТОР СОЦІОКУЛЬТУРНОЇ РЕІНТЕҐРАЦІЇ СУЧАСНОГО УКРАЇНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА - Автореферат - 24 Стр.