У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ГУМАНІТАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ГУМАНІТАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

“Запорізький інститут державного та муніципального управління”

ШИДЛОВСЬКИЙ Дмитро Олександрович

УДК 316.35:39

ПОЛІТИЧНА КОМУНІКАЦІЯ

ЯК ОБ’ЄКТ СОЦІОЛОГІЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ

22.00.04 – спеціальні та галузеві соціології

А в т о р е ф е р а т

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата соціологічних наук

Запоріжжя – 2007

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі галузевої соціології Київського національного університету ім. Тараса Шевченка.

Науковий керівник: доктор філософських наук, професор
Гавриленко Іван Миколайович,
Академія праці і соціальних відносин
Федерації профспілок України,
завідувач кафедри соціології та соціальної роботи, м. Київ.

Офіційні опоненти: доктор філологічних наук, професор
Іванов Валерій Феліксович,
Київський національний університет
ім. Тараса Шевченка,
завідувач кафедри реклами
та зв’язків з громадськістю, м. Київ;

кандидат соціологічних наук, доцент
Барматова Світлана Петрівна,
Міжнародний Соломонів університет,
професор факультету соціології, м. Київ.

Провідна установа: Львівський національний університет
ім. Івана Франка, м. Львів.

Захист відбудеться “08” червня 2007 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К .127.02 при Гуманітарному університеті “Запорізький інститут державного та муніципального управління” за адресою: 69002, м. Запоріжжя, вул. Жуковського, 70 б.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Гуманітарного університету “Запорізький інститут державного та муніципального управління” за адресою: 69002, м. Запоріжжя, вул. Жуковського,  б.

Автореферат розісланий “___” травня 2007 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради С.Л. Катаєв

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. У пострадянських країнах, на відміну від доби панування тоталітарного режиму, наявні нові риси. Зокрема, виборчі кампанії, які, справді, стали досить регулярними випробуваннями кожного політичного суб’єкта щодо можливості його виживання в умовах сучасного суспільства. Звісно, не втратив своєї значущості загальновідомий вислів про те, що важливо не тільки раціонально робити вибір, а й правильно вести облік електоральних виборів, хоча і він все ж таки знаходить своє, якщо не повне, то часткове спростування в багатьох епізодах новітньої історії пострадянських країн. Обов’язковим правилом сучасного політичного життя визнано ведення перманентної підготовки до наступних виборів одразу після поточних. У період між виборами не слід нехтувати думкою виборців, бо можна швидко втратити популярність. Також не слід забувати про випадки, коли різниця електоральних голосів між конкурентами була вельми малою (навіть менше ніж 0,1%); у цій справі немає підстав вважати, що дрібниці є несуттєвими. Навпаки, саме увага до нібито другорядних аспектів може привести до бажаного результату – допомогти перетнути певний бар’єр відсотків голосів виборців та потрапити до парламенту якомусь політичному блоку чи партії.

Отже, в Україні регулярно йде гострий обмін повідомленнями політичного змісту. Часом економічні, культурні чи навіть спортивні новини набувають політичного забарвлення. Проте напередодні виборів цей обмін набуває особливої інтенсивності та гостроти. У зазначених обставинах представники різних сфер, а в науці – окремих напрямів наукової діяльності ведуть пошуки засобів удосконалення як шляхів демократизації суспільного життя взагалі, так і підвищення ефективності комунікативних дій і, звісно, політичної комунікації зокрема. Сутність наукової проблеми в площині соціологічної науки полягає в такому.

Соціологію цікавить вплив соціального середовища на політичну сферу (наприклад, взаємодія таких соціальних підсистем, як власність та духовна культура, зі сферою владних відносин тощо). Аналогічно такий невід’ємний елемент політики, як політична комунікація, теж постає об’єктом наукового дослідження стосовно ряду її характеристик, які достеменно встановити можна тільки завдяки залученню комплексу дисциплін суспільствознавчого спрямування. Політична комунікація в демократичних країнах давно вже стала об’єктом уваги науковців різного предметного спрямування. Оскільки з кожним десятиліттям комунікативні технології стають все більш витонченими, латентними за своїми задумами та втіленнями, відомі нам спроби соціологів системно окреслити політичну комунікацію ще не знайшли свого повноцінного оформлення, що й спонукає здобувача включитися в розробку цієї проблематики в межах дисертації. Отже, на сучасному етапі розвитку соціології стан дослідженості шляхів підвищення ефективності політичної комунікації не є вичерпаним.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний напрям дослідження пов’язаний з науковою діяльністю факультету соціології та психології Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. На замовлення МОН України в 2003–2004 рр. була здійснена НДР на тему “Методологія та методика формування іміджу України в сучасному світі: соціально-психологічні проблеми” (номер держреєстрації: РК 0103U006739). Здобувач, здійснивши огляд літератури, зробив свій внесок у справу як щодо визначення сучасної інформаційної ситуації в Україні, яка утворюється шляхом обміну повідомленнями політичного змісту, так і в розробку методики формування іміджу країни.

Мета і завдання дослідження. Мета дослідження полягає в комплексній концептуалізації напрямів наукового дослідження політичної комунікації, спираючись на доробок суспільствознавців, оформляючи її на науковому полі соціології.

Зазначена мета роботи зумовила постановку й вирішення таких дослідних завдань:

1.

Подати опис обраного напряму, а також окреслити основні етапи розвитку наукової думки щодо обраної теми, висвітлити праці попередників та уточнити завдання, що залишилися, з авторської точки зору, невирішеними.

2.

Розкрити політичну комунікацію в контексті різних аспектів теоретико-методологічних розвідок минулого й сучасності.

3.

Навести основні характеристики сучасної комунікативної ситуації.

4.

Описати різновиди та компоненти політичної комунікації.

5.

Визначити основні шляхи розбудови позитивного іміджу політичного суб’єкта в перебігу політичної комунікації.

Об’єкт дослідження – політична комунікація як системоутворювальний елемент та водночас центральне явище світової політичної системи сучасності.

Предмет дослідження – форми, формати, різновиди політичної комунікації, а також механізми та модель її оптимального здійснення за тих чи інших умов, котрі не тільки властиві українському суспільству на сучасному етапі його розвитку, а й можуть акцентуватися (кожна окремо або декілька разом) вельми специфічно на певний момент конкретного акту політичної комунікації.

Методи дослідження. Роботу виконано на засадах комплексного підходу до застосування наукових методів, а саме: загальнонаукові – методи порівняльного аналізу та синтезу, індукції, дедукції; спеціалізовані соціологічні – аналіз документів. У дисертаційній роботі також було використано метод вторинного аналізу матеріалів конкретних соціологічних досліджень, проведених провідними науковими центрами в Україні та за її межами.

Названі методи були застосовані до такого матеріалу: наукова література суспільствознавчих наук, що безпосередньо пов’язана з темою; спеціальна соціологічна література, присвячена комунікативній проблематиці; література, доробок у якій було залучено для більш повного розкриття змісту такого соціального явища, як політична комунікація (комунікативістика, іміджелогія, семіологія, зв’язки з громадськістю тощо).

Наукова новизна одержаних результатів випливає із здійснення комплексного розгляду політичної комунікації як системно організованого соціального явища. У цьому контексті сформульовано такі основні результати даного дослідження, що мають наукову новизну, розкривають базову концепцію дисертації і виносяться на захист:

1.

Вперше у вітчизняній соціології здійснено комплексний підхід до аналізу політичної комунікації; окреслено основне коло завдань, які становлять теоретико-соціологічний та практично-прикладний зміст соціологічних досліджень політичної комунікації.

2.

На відміну від лінійного, однозначно детермінованого тлумачення практики пізнання людиною світу шляхом огляду наукової літератури поглиблено розуміння того, що ця практика неухильно призводить до того, що в соціальному світі науковці виявляють об’єкти у вигляді як кентаврів-явищ, так і кентаврів-образів, бо ці об’єкти поєднують риси, що, на думку представників певних концепцій, виключають одна одну. Тому, наприклад, політична комунікація – це суперечливий процес, оскільки спрямований не тільки на інформування політичними суб’єктами населення про свої наміри в суспільному житті, а й водночас є засобом навіювання, маніпулювання масовою свідомістю заради досягнення підтримки непопулярних рішень цих суб’єктів у зв’язку з їх ілетризмом (нездатністю до ефективного управління державними справами).

3.

Дістали подальшого з’ясування загальні риси теоретичного бачення політичної комунікації як самостійного об’єкта соціологічного дослідження. Встановлено, що комунікативна діяльність у сфері політики має власну, відмінну від загальносоціальної та інших галузевих сфер логіку і динаміку розвитку та функціонування. Ця обставина дає підстави вважати її автентичною сферою соціальних відносин та розглядати її як окремий напрям політичної діяльності, що не є тотожним іншим явищам політичного життя.

4.

На тлі раніше суто описових рис сучасної комунікативної ситуації поглиблено аналіз її характеристик, зокрема, виявлено, що вона стає більш інтегрованою в соціальну структуру; зникає відмінність між інтерперсональною, масовою та соціогруповою інтеракцією, бо політична комунікація набуває самостійного значення у справі здійснення маніпулятивних та консенсуальних впливів на масову свідомість; водночас зростає інформаційна компетентність адресата, що призводить до ускладнення структури політичної комунікації, більшої витонченості у формуванні соціальних образів політичних суб’єктів.

5.

Набуло подальшого розвитку розуміння іміджу країни як цілісного образу та сутності іміджетворення як цілеспрямованої свідомої діяльності, що орієнтована на певний, заздалегідь визначений результат, якому підпорядковані всі зусилля. Виходячи з цього, запропоновано нове розуміння іміджу країни як об’єктивної сукупності умов і характеристик стану та розвитку державних структур у їх суперечливій взаємодії. Саме тому методологічно недоречним є підхід до формування іміджу країни як до маркетингу певного товару, тим більше, що неможливо контролювати всі реальні параметри його функціонування.

6.

Здійснено подальше розкриття іміджетворення країни на перетині двох взаємозалежних площин – усієї сукупності реальних фактів, подій і процесів, які стосуються країни та символічної площини, що виступає інформаційним відображенням цінностей, знаків, символів та статусів інтерпретації соціальної реальності країни. У відображенні складових іміджу країни реальні події, що відбуваються в різних сферах її суспільного життя, взаємопов’язані між собою і відображають системний стан одночасно кількох сфер. Разом з тісним взаємозв’язком різних сфер суспільної практики країни між собою у їх системному розвитку кожну з виділених сфер суспільного життя можна представити як складну систему інституціональних статусів, процесів та відносин, які можуть суттєво впливати на імідж країни в цілому.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що положення та висновки роботи розширюють простір для подальшого теоретичного дослідження проблематики політичної комунікації, сприяють виникненню нових шляхів формування політичної реклами, політичного маркетингу, іміджетворення політичних суб’єктів різних масштабів, з урахуванням рис компонентів політичної комунікації, більш адекватних українським реаліям. Зазначене може сприяти підвищенню політичної культури як суб’єктів політики, так і пересічних громадян. Матеріали дисертації використовуються в навчальному процесі при підготовці курсів навчальних дисциплін із соціологічної проблематики в Енергодарському інституті Гуманітарного університету “ЗІДМУ”.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дослідження обговорювались на науково-практичних конференціях викладачів, докторантів, аспірантів та студентів факультету соціології та психології Київського національного університету ім. Тараса Шевченка “Дні науки факультету соціології та психології” (м. Київ, 2000–2003 рр.); науково-методичних семінарах докторантів, аспірантів та здобувачів відділення соціології факультету соціології та психології Київського національного університету ім. Тараса Шевченка (м. Київ, 2003–2006 рр.); Харківських соціологічних читаннях (м. Харків, 2001–2002 рр.); Міжнародній науково-практичній конференції “Дні науки” в Гуманітарному університеті “ЗІДМУ” (м. Запоріжжя, 2006 р.).

Публікації. Основні ідеї та положення дисертаційної роботи викладені в чотирьох статтях, що надруковані у фахових виданнях із соціології.

Особистий внесок здобувача. Основні положення й висновки дисертації розроблені автором особисто і містяться в одноосібно надрукованих працях. В єдиній публікації у співавторстві (№ ) здобувач здійснив узагальнення характеристик механізмів соціальної комунікації.

Структура дисертації зумовлена специфікою її завдань, які, у свою чергу, сформульовані відповідно до об’єкта, предмета та мети дисертації. Робота складається із вступу, трьох розділів, висновків та списку використаних джерел. Загальний обсяг основного тексту дисертації – 193 сторінки, з них список використаних джерел (304 найменування) займає 15 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

Перший розділ – “Теоретико-методологічні аспекти дослідження політичної комунікації” – присвячено дослідженню стану теоретичних, методологічних та методичних засад соціологічного дослідження за напрямом цієї роботи. Автор розглядає основні концептуальні підходи в сучасній соціологічній науці в цілому та стосовно політичної комунікації зокрема.

У дослідженні наведено підстави для узагальнення хроніки досліджень політичної комунікації в соціології. Внаслідок цього всупереч досить поширеним думкам, що політична комунікація стала об’єктом соціологічного осмислення досить запізно (у другій половині ХХ ст.), встановлено, що це відбулося значно раніше – у ХІХ ст. (в основному в країнах Європи). Важливою віхою цих досліджень є те, що у ХХ ст. до методів порівняння, аналізу, синтезу, абстрагування додали метод узагальнення, бо завдяки йому почали здійснювати не стільки вирізнення й синтезування схожих принципів, скільки проникнення в сутність комунікації.

Разом з тим теорія комунікації в багатьох аспектах перебувала на стадії свого становлення, тому дискусійним було питання щодо специфіки політичної комунікації. Не вистачало фундаментальних досліджень ґенези й розвитку політичної комунікації, хоча вже ряд філософів історико-матеріалістичного спрямування інтерпретував соціальні відносини як комунікацію у відносинах між політичними суб’єктами. Тобто, обираючи матеріал з теорії соціальних відносин, методом аналогії переносили його на аналіз історичного розвитку явища політичної комунікації. Недостатньо досліджено політичну комунікацію різного масштабу в сучасному суспільстві, здатність політичної комунікації взагалі як оптимізувати, так і дезорганізувати історичний процес. Звісно, це стосується й розвитку сучасного українського суспільства, що включає й завдання покращувати імідж України в міжнародних відносинах тощо. Виходячи з наведених вище міркувань, була зроблена розбудова засад комплексного підходу до постановки та розгляду того чи іншого акту політичної комунікації як акту соціальної комунікації в найширшому контексті соціологічної рефлексії з урахуванням подальшої демократизації вітчизняного суспільства.

Загалом соціальна (а разом з нею й політична) комунікація стає більш інтегрованою в соціальну структуру. Завдяки її масовізації та інтенсифікації зникає принципова відмінність між інтерперсональною, масовою та соціогруповою інтеракцією, яка набуває самостійного статусу у здійсненні конкурентних та консенсуальних впливів на соціальну свідомість. Потреба таких впливів зумовлює ситуацію виробництва та ретрансляції соціальних образів. Разом з тим ідеологічні тенденції розвитку суспільства сприяють, з одного боку, технологіям здійснення стратегічних впливів у сфері соціальної комунікації внаслідок перенесення конкурентних відносин в інформаційний обмін, а з іншого, завдяки тим самим тенденціям домінування норм демократії та громадянського суспільства в значній частині світового інформаційного простору створюють засади для розвитку моделі переконуючої консенсуальної комунікації, яка вирішує ту саму проблему здійснення впливу, орієнтуючись на потреби та цілі всіх учасників комунікації.

Отже, проаналізувавши стан, характеристики розвитку та актуальні тенденції утворення комунікативної ситуації сучасного суспільства, можна зробити такі узагальнення.

Соціальна комунікація між політичними суб’єктами в розумінні її як живої системи є інтенційним процесом, що у способах здійснення може набувати як маніпулятивного, так і консенсуального характеру, що зумовлено прагненням досягти відповідних цілей комунікації, а все це позначається на способі функціонування соціальних образів політичних суб’єктів. На суто інформаційному рівні зміна можливостей в інформаційному виробництві позначається широкими можливостями відтворення та мультиплікації будь-яких інформаційних систем та, відповідно, соціальних образів політичних суб’єктів. Разом з тим стають все доступнішими засоби різноманітного інформаційного виробництва, що його диверсифікує.

Нові можливості відтворення інформації визначають тенденцію миттєвого і мультиваріативного поширення різних соціальних образів політичних суб’єктів у будь-якому вигляді та на будь-які відстані з більшими можливостями впливу на медіа-простір. Зміни у структурі зберігання інформації закладають нові можливості для мультимедієвізації соціальних образів політичних суб’єктів, а отже, здійснення системності її впливів на свідомість у політичній комунікації. Загалом ця тенденція характеризує змогу розширення можливостей рефлексивної компоненти свідомості щодо змісту інформації як у реалізації закладеного “меседжу” повідомлення, так і у справлянні вражень на суспільну свідомість.

Сучасний інформаційний обмін зумовлює наростання інформаційної компетентності реципієнта, однак також водночас характеризується проблемами в обробці великих обсягів інформації, що накладає свій відбиток на специфіку функціонування соціальних образів політичних суб’єктів.

У структурі політичної комунікації як складової соціальних процесів суспільства потреба впливу є цілком органічним явищем, що відображає потребу досягнення ефекту взаємодії інтересів політичних суб’єктів. Сучасна комунікативна ситуація характеризується поглибленням потреби здійснення впливів у комунікації за допомогою соціальних образів політичних суб’єктів завдяки демократизації суспільних цінностей, що неминуче розглядається як висококонкурентне за генезисом демократичного здійснення соціальних взаємодій, комерціалізації медійної сфери. Трансформується саме уявлення про владу, що “мігрує” зі сфери політичних, військових, матеріальних та економічних відносин в інформаційну сферу.

З іншого боку, процеси демократизації суспільних відносин та розвиток цінностей “громадянського суспільства”, що супроводжуються самоорганізаційними процесами громадського сектора, створюють суспільну потребу в досягненні взаєморозуміння в соціальній взаємодії політичних суб’єктів, яка покликана багатьма інтенціями. Узагальнення та відтворення соціального досвіду таких впливів зумовило переростання знання про окремі прийоми у загальні соціальні технології впливу на реципієнта, а отже, технологізацію маніпулятивної та консенсуальної стратегій впливу.

Специфічною є “ситуація постмодерну”, що визначає на сьогодні зміст та характер суспільних взаємодій, потребує індивідуалізації та диференціації зусиль у формуванні соціальних образів політичних суб’єктів та знаків у здійсненні ефектів політичної комунікації, перш за все, у їх соціокультурному прояві. В умовах глобалізаційних процесів, що сьогодні впливають на систему соціальних відносин, найчастіше елементарним суб’єктом політичної комунікації є держава чи країна, їх образи складаються, формуються й сприймаються саме стосовно діяльності цього суб’єкта, що й потребує додаткової уваги до іміджетворення саме на цьому рівні соціальних взаємодій.

Наукова діяльність має успіх завдяки методу аналізу, але насамперед виробленню інтегрального знання сприяє метод синтезу, що пов’язує розрізнені фрагменти знання в єдину цілісну картину (на зразок популярної гри “Пазл” (Puzzle)) через розуміння окремих, зокрема, вищеназваних аспектів. Тому пошук сполучних ланок, які специфічні в кожну епоху настільки, що часом виглядають кентавристично, завжди має провідне значення для подальшого успішного розвитку кожної наукової дисципліни. Вже визнано, що в добу розвитку демократичних суспільств кожна виборча кампанія – це легітимний засіб захоплення чужинських ресурсів завдяки інформаційним технологіям. Тому, кажучи про вивчення політичних комунікацій епохи перманентних інформаційних війн, слід чітко розуміти, що утворення методу їх комплексного розгляду має призвести до засобу виявлення латентної логіки їх здійснення. Кожен з наведених вище аспектів здатен підказати окремий напрям міркувань щодо виявлення цієї латентної логіки.

У другому розділі – “Компоненти політичної комунікації та її основні моделі” – зазначено, що класифікація – це упорядкування певних об’єктів за їх схожістю, а сам об’єкт може бути яким завгодно, аби йому тільки можна було приписати суб’єктом пізнання перелік дескрипторів (лат. descriptor, від describo – описую) – одиниць інформаційно-пошукової мови, що відповідають певному поняттю.

Загальновідомо, що як теорія, так і практика комунікації розпочинається з теоретичних і прикладних моделей комунікації. Ключовими завданнями ХХІ ст. стає не стільки необхідність зрозуміти передумови зростання ролі інформаційно-комунікативних технологій у розвитку суспільства, скільки розкриття їх змісту і форми для досягнення саме ефективності їх застосування. Наше сподівання поглибити власний розгляд багато в чому спирається, зокрема, на застосування фундаментальної етимологічної розвідки ключових соціально-політичних термінів, що кілька десятиліть як уже здійснена видатним французьким лінгвістом Е. Бенвеністом. Розробка інноваційно поставленої проблематики комунікавістики в цьому розділі здійснюється відповідно до соціолінгвістичного підходу. Отже, є підстави вести розгляд кожного наукового поняття, роблячи акцент саме на мовному аспекті. Питання щодо генезису чи природи людської свідомості, мови спілкування, певних слів, а з часом наукових понять та нарешті соціальних інститутів є надзвичайно важливими в цій роботі. Авторське соціологічне уявлення звертає його до ідеї солідарності, що в багатьох концепціях (наприклад, Е. Дюркгейм та інші) подається як провідна сила згуртування людей.

На початку ХХІ ст. вже можна без додаткових пояснень застосовувати в дисертації із соціології ряд таких термінів: “соціальний простір”, “політичне поле”, “агент впливу”, “габітус” тощо. Будемо вважати, що соціальний простір може мати певну диференціацію, тоді соціально-інформаційний підпростір повинен бути нами обраний для того, щоб у ньому розглядати соціальну комунікацію. Вже відомо, що початком соціологічного дослідження явищ політичної комунікації в розвинутих країнах часто вважають вивчення пропагандистських акцій під час Першої світової війни. Проте, як правило, при достатньо рафінованій ерудиції протоетап у справі становлення певного соціального явища можна побачити ще в античну добу. Власне в ХХ ст. врахування людського фактора як суттєвого чинника набуття специфічних властивостей певного процесу, який люди застосовують або в ньому беруть участь, стало на певний період провідним мотивом розвитку соціології. У період з кінця 30-х – до початку 60-х рр. ХХ ст. у наукових і менеджерських колах, перш за все США, активно проводилась розробка доктрини людських відносин як такий міждисциплінарний рух, який визначав собою перехід з позицій наукового менеджменту, у межах якого працівники розглядались як ізольовані індивіди, які прагнуть максимально збільшити свій прибуток, до вивчення працівників як індивідів, орієнтованих на групи, які потребують соціальної підтримки на роботі і які ставлять групові інтереси вище за індивідуальні (так звані Хоуторнські дослідження Е. Мейо).

Органічний зв’язок між культурою та комунікацією є однією із засад сучасної теорії комунікації й не може бути залишений поза увагою соціологічної науки при здійсненні систематики відповідних знань. Наслідком цього є перенесення на сферу культури моделей та термінів, запозичених з теорії комунікації, і навпаки, а відтак, соціологія органічно використовує набуті з цих двох сфер знання. Застосування культурологічної моделі комунікації, розробленої Р. Якобсоном, дало змогу пов’язати широке коло проблем мови, мистецтва і культури в цілому з теорією комунікативних систем.

На підставі термінів, застосованих у моделях, що описують структуру та змістовні характеристики процесу комунікації, розглянуто характеристики політичної комунікації. Головною сутнісною ознакою політичної комунікації будь-якого різновиду як досліджуваного соціального явища є те, що вона презентує специфічні політичні відносини, роль яких для політичної сфери та її системного виміру є центральною, а не периферійною. Політична комунікація, з одного боку, має власну структуру, а з іншого – структурує політичну реальність, оскільки поділяє вимоги, потреби, інтереси дійових осіб політики на чітко виражені та приховані, експліцитні й імпліцитні. Політичній комунікації притаманна багатовимірність, символічна природа, тяжіння до багатоканальності (за аналогією з багатоканальністю людського сприйняття) та застосування під час її здійснення лінгвістичних засобів. Політична комунікація має повторюваний характер, оскільки технологічні засоби, прагнучи бути ефективними, є водночас стандартизованими, бо побудовані на мові як формі взаємодії політичних суб’єктів. Звісно, оскільки ареною цих взаємодій є політична сфера життєдіяльності суспільства, що зараз характеризується високою інтенсивністю комунікативних обмінів та потребою у передаванні великих обсягів повідомлень, то це надає виняткової важливості політичній комунікації через прийняття доленосних владних рішень, визначення тактики та стратегії розвитку як соціуму в цілому, так і його сегментів зокрема. Стрижнем політичної комунікації є її функціональна спрямованість на підтримання цілісності й інтегрованості соціуму та політикуму через поширення стандартних повідомлень, зрозумілих більшості.

Призначення мови – бути засобом передачі повідомлень, але мова в політичній сфері є не тільки інструментом формування і висловлення думок, а й засобом впливу на індивідуальну та групову свідомість, особливо тоді, коли сприйняття дійсності відбувається поза безпосереднім досвідом і людина не в змозі зіставити соціальну реальність з її вербальним зображенням. Можливість впливу за допомогою мови пов’язана з прагматичною спрямованістю самого акту політичної комунікації. Звісно, ця спрямованість зорієнтована на досягнення потрібної зміни в уявленнях адресата. Найдієвішим способом реалізації цієї спрямованості є відповідний підбір кодів та їх організація в повідомлення. Тому політична мова завжди включає не тільки повідомлення про політичну дійсність, а й її інтерпретацію, а також уявну і приховану оцінку, що орієнтована на те, щоб викликати бажану для адресанта вербальну чи поведінкову реакцію з боку адресата.

Вивчення застосування політичних кодів з метою здійснення маніпулятивного впливу показує, що найбільші можливості вербальних засобів у справі маніпулювання суспільною свідомістю знайшли своє втілення в політичних міфах та стереотипах, що створюють та поширюють саме за допомогою мовних кодів. Згодом міфи та стереотипи задають певні схеми інтерпретації дійсності. Слова завжди містять у собі певну інтерпретацію, а тому найкраще підходять для процесів міфологізації та стереотипізації. Використання мовних кодів сприяє розумінню політичної дійсності тільки через запропоновану міфом чи стереотипом схему інтерпретації, бо в них коди мають символічне значення, створюючи для громадськості реальність ілюзорну. Саме в комунікативних актах пропагандистського спрямування це й відбувається: за допомогою цілеспрямованого підбору мовних кодів передають певний зміст, який, поєднуючи в собі повідомлення та суб’єктивну оцінку, викликає у громадськості наперед заданий прагматичний ефект. У справі політичного іміджетворення такого ефекту досягають через навіювання, сугестію, а їх потужним засобом є саме мовні коди, оскільки вони справляють значний емоційний вплив. Зазначене характерне для мітингових промов політиків.

Третій розділ – “Політична комунікація як засіб формування іміджу країни” – присвячено уточненню ролі політичної комунікації у справі формування іміджу країни в сучасному світі, змісту поняття “імідж”, методологічних основ його застосування в інформаційному просторі та особливостей функціонування соціального образу такого специфічного об’єкта іміджетворення, яким є Україна. З’ясування методики функціонування іміджу реалізовано в її розумінні як засобу адаптації загальних теоретичних і методологічних принципів до унікальних рис конкретної ситуації, до специфіки вирішуваних завдань, що стоять перед дослідниками. У даному випадку з’ясування вимагає знання особливостей функціонування самого соціального образу політичних суб’єктів у сучасній комунікативній ситуації, а разом з тим закономірностей та особливостей функціонування образу країни в сучасному світі.

Зокрема, з’ясовано понятійний контекст та зміст поняття “імідж” у множині соціальних та психологічних зв’язків терміна в його найширшому тлумаченні. Визначальною для розуміння його сутності виступає категорія “образ” як уже давно вживана в соціально-гуманітарних науках. Оцінюючи соціальні та психологічні особливості змісту поняття “імідж”, не можна не відзначити його зв’язок з художнім образом, адже імідж будь-якого об’єкта побудовано на творчому баченні світу, цілісному його сприйнятті масовою свідомістю. Ця цілісність є наслідком використання множини різноманітних соціальних і психологічних індикаторів (показників), у яких знаходить вираз соціальний образ. Художній образ виступає його наративним відображенням, бо створений засобами художньої творчості, але є аналогічним за змістом сприйняття способом відображення об’єктів і смислів.

Автор формулює визначення іміджу як сукупності ознак певного об’єкта, (притаманних або не притаманних йому насправді), які демонструються або приписуються йому та скеровуються на реципієнта. Можна виділити статусні ознаки, пов’язані з функціональними властивостями та стратифікаційними оцінками об’єкта, які визначаються соціальною структурою; групу ознак, що відображають оціночні вектори будь-яких властивостей об’єкта, виходячи зі сприйняття реципієнта на основі перцептивних вражень. Складовими іміджу об’єкта виступають також його реальна діяльність, поведінка, що сприймається реципієнтом на всіх рівнях комунікативної взаємодії. Незважаючи на розмаїття атрибутів при визначенні поняття “імідж”, які пропонують на сьогодні як у сучасній іміджелогії, так і в академічних соціогуманітарних науках, можна виділити дві генералізуючі складові, які досить повно описують зміст цього соціального явища. Імідж потрібно розглядати як об’єктивно чи суб’єктивно існуючі, накопичені, трансльовані та перетворені соціальні знання про певний конкретний соціальній об’єкт (часом він є політичним суб’єктом) дійсності та специфічну соціокультурну оцінку властивостей цього соціального об’єкта на основі існуючих знань унаслідок специфічних умов і процесів його сприйняття та рефлексії.

На підставі класичної моделі Г. Ласвела, де він підсумував різні фактори, що впливають на процес комунікації (“П’ять запитань”, 1948 р.), здійснено соціологічний розгляд формування іміджу як особливого виду діяльності в політичних комунікаціях. Комунікаційне поле, в якому відбувається функціонування іміджу політичних суб’єктів у контексті зовнішніх та внутрішніх умов, являє собою сукупність соціальних культурних та психологічних ознак комунікації як взаємодію між комунікатором та реципієнтом, коли в змісті повідомлення виділяється його предмет та формується його образ, скерований на реципієнта. Взяті в площині моделі Г. Ласвела елементи взаємодії комунікатора з реципієнтом через інформацію (код), що інтерпретується останнім, в розгляді змістовних ознак постають системою соціально і психологічно зумовлених дій та компонентів специфічної діяльності, яка операціонально скерована на здійснення впливу.

Доведено, що імідж країни завжди відображає ряд подій, що пов’язані з нею, бо він як комунікаційне явище є, з одного боку, продуктом психологічних чинників ефективного функціонування та сприйняття образу свідомістю реципієнта, а з іншого боку, характеризується рядом соціальних умов і ознак, у яких функціонує і розкривається соціальний образ. Імідж країни слід розуміти як нерозривну єдність, а розуміння іміджетворення – як цілеспрямовану свідому діяльність, яка зумовлена завжди орієнтацією на певний, заздалегідь визначений результат, задля якого й організовують усі зусилля, а тому розуміння іміджу країни слід вести надалі як об’єктивну сукупність усіх умов та характеристик стану й розвитку державних структур у їх суперечливій взаємодії. Саме тому методологічно недоречним є підхід до формування іміджу країни як до маркетингу певного товару, тим більше, що неможливо в перебігу іміджетворення контролювати всі важливі параметри функціонування країни.

Описуючи методичні особливості формування іміджу України, слід зазначити, що найбільш повним за змістом конструктом об’єкта іміджетворення є “країна”. Найголовніші ознаки, у яких формується імідж країни в цілому, такі: історія (через власні, внутрішні та зовнішні, “сусідські” інтерпретації фактів минулого); життєвий уклад (в найширшому розумінні єдності соціальної структури та культурних характеристик життя населення), актуальні події сучасності, що відбуваються, сприймаються та інтерпретуються в різних сферах суспільного життя і виявляють спільність або відмінність соціокультурних процесів країни.

Сприйняття реакції та оцінки соціального образу країни здійснюється реципієнтом на основі його практичного включення в площину реальних подій, які стосуються країни, та через посередництво різноманітних каналів масової комунікації, завдяки яким він отримує інформацію про країну – в єдності його реального та інформаційного досвіду стосовно об’єкта. Таке сприйняття реципієнтом соціального образу країни, який спрямований на його суспільну свідомість, відбувається крізь призму його цінності та культурні норми власної соціокультурної ситуації, власну систему іміджевих переконань, автостереотипи образу та діяльності власної країни.

ВИСНОВКИ

Нагадаємо, що соціологію, на відміну від інших суспільствознавчих наук, цікавить вплив соціального середовища на політичну сферу. Тому такий невід’ємний елемент політики, як політична комунікація, епізодично постає об’єктом наукового дослідження стосовно ряду її соціологічних характеристик. Проте достеменно їх встановити можна тільки за умови залучення комплексу дисциплін суспільствознавчого спрямування.

Соціальний суб’єкт у перебігу своєї життєдіяльності є живою системою, а тому здатен кожен акт соціальної дії як свій, так і іншого, тлумачити ще як комунікативний, тобто як сигнал, та ще й надавати йому певного змісту щодо життєвиживання. Саме тому, незалежно від того, якими засобами безпосередньо в конкретний момент часу здійснюється вплив між суб’єктами та як він підкріплений певними ресурсами, він завжди пов’язаний з комунікацією як актом передачі сигналів. Отже, в суспільстві кожен конкретний імпульс політично забарвленого управління (тобто впливу) від певного суб’єкта управління (одного індивіда чи групи індивідів) до певного об’єкта управління (тобто іншого індивіда чи соціальної групи) потребує не тільки передачі змісту сигналу певним чином, а й того, щоб така передача за певним критерієм була ефективною (наприклад, ресурсним). Це прагнення завжди є проблематичним, бо викликає ті чи інші труднощі його реалізації, не в останню чергу через дефіцит ресурсу вельми конкретного типу, а все це в кінцевому підсумку завжди зачіпає інтереси людей, причетних до процесу політичної комунікації, бо остання є як формою, так і засобом прояву соціальних відносин.

У дисертації зроблено узагальнення дослідження політичної комунікації в соціології. Внаслідок цього всупереч досить поширеним думкам, що політична комунікація стала об’єктом соціологічного осмислення досить запізно (у другій половині ХХ ст.), автор встановив, що це відбулося значно раніше – у ХІХ ст. у ряді країн Європи. У зв’язку з дискусійним характером обговорення сутності політичної комунікації зроблено порівняльний аналіз існуючих поглядів, зокрема, виділені основні напрями досліджень у ХХ ст. До першого напряму належать дослідження, у яких встановлено інформаційний характер політичної комунікації. Інший напрям розглядає політичну комунікацію як форму та засіб прояву соціальних відносин, встановлення соціального статусу керманича та виконавця, вдаючись до навіювання, інших комунікативних дій маніпулятивного змісту. Соціологічна специфіка здійснення маніпуляції, на відміну від психологічної, має на меті встановлення контролю не над свідомістю адресата, хоча скерована на нього, а над комунікативною ситуацією, у якій він перебуває.

Наукова діяльність має успіх спочатку завдяки методу аналізу, але виробленню інтегрального знання сприяє метод синтезу, що пов’язує розрізнені фрагменти знання в єдину цілісну картину. Кажучи про вивчення сучасних політичних комунікацій епохи перманентних інформаційних війн, слід чітко розуміти, що утворення методу їх комплексного розгляду призводить до виявлення латентної логіки їх здійснення. Кожен з наведених у роботі аспектів окреслює окремий напрям міркувань щодо виявлення цієї латентної логіки. Отже, завдяки їх координації в одну системну єдність зведено суттєво різні за своєю ґенезою елементи чи аспекти соціологічного дослідження, що в кінцевому підсумку створило можливість комплексно розуміти кожен акт політичної комунікації.

Коли розглядається будь-який об’єкт, то його кожну властивість розуміємо як кількісну або якісну характеристику. Оцінку характеристики отримують завдяки різним пізнавальним процедурам, а найпростішою з них є класифікація. Так, вона дає змогу будь-який об’єкт вважати явищем природним або соціальним за походженням. У свою чергу, соціальну спільноту можна диференціювати, як мінімум, на дві частини (діади): “Ми” та “не-Ми”. Наприклад, керманичі та виконавці, володарі та дисиденти, експлуататори та експлуатовані, багаті та бідні, власники та користувачі, віруючі та невіруючі тощо. З приводу будь-якої діади можна сказати, що до неї можна застосувати тріадний підхід, бо між двома частинами цілого має бути якийсь зв’язок. Вже давно визнано призначення держави як право певної групи людей легітимно монополізувати насилля, тиск, вплив, маніпуляцію тощо, а тому політика виступає символічним посередником між владними структурами та рештою соціуму. Тут нам стає в пригоді функціоналізм, оскільки він є способом визначення відповідності між елементами (навіть коли їх усього два) цілого за певними правилами, завдяки яким вони (елементи) виокремлюються. Властивістю символічного поняття є ще й те, що воно трансформує чуттєві дані в символи, а отже, має спрямованість не стільки для відображення, скільки для конструювання соціального світу.

Переосмислення сучасної соціальної реальності та відповідної рефлексуючої соціологічної теорії пропонується (Т. Дрідзе) подолати завдяки ряду пропозицій. По-перше, дати нове визначення предметної сфери соціології як екоантропоцетристської орієнтованої науки, у фокусі якої не просто людина і (або) навколишнє середовище, а процеси обміну між ними (метаболізм). По-друге, в такому випадку нова парадигма соціології є наукою про засоби самоорганізації і відтворення речовини та форм соціальності, тобто людського співжиття. По-третє, парадигма має тоді сприяти вивченню механізмів і соціально значущих наслідків інтерактивного обміну (метаболізму) між людиною та її природним, культурним і соціальним середовищем, яке опосередковується соціальними структурами та інфраструктурами.

Враховуючи все вищенаведене, можна запропонувати думку щодо нового погляду на предмет соціологічного аналізу. Ним стає тріада: 1) людина, 2) навколишнє середовище в найширшому розумінні цього слова, 3) взаємодії між ними як специфічні форми комунікації. У своїй більшості вітчизняні суб’єкти політичного життя разом зі своїми групами наукової підтримки чи аналітичними штабами залишаються неусвідомленими стосовно, наприклад, форми і змісту мовних категорій політичної комунікації, а тому, подаючи сигнал або отримуючи сигнал від іншого політичного суб’єкта, вони відчувають труднощі не тільки з приводу його можливого вторинного тлумачення, а й навіть з приводу його первинного застосування. Розробка методики кодування та розкодування політичних сигналів зараз все ще залишається вельми актуальним науковим завданням соціології комунікації та дотичних до неї галузей соціологічного знання.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ
ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1.

Шидловський Д. Деякі аспекти політичної орієнтації та соціального почуття населення напередодні Всеукраїнського референдуму // Нова парадигма: Альманах наукових праць. – Вип. . – Запоріжжя, 2000. – С. –225.

2.

Шидловський Д.О. Політична комунікація як соціальна технологія виживання суспільства // Соціальні технології: Актуальні проблеми теорії та практики: Збірник наукових праць. – Вип. . – Київ-Запоріжжя-Одеса, 2000. – С. –185.

3.

Шидловський Д. Структура політичної комунікації // Вісник Київського національного університету. Серія: Соціологія, психологія, педагогіка. – Вип. . – К.: ВПЦ “Київський університет”, 2002. –С. –29.

4.

Шидловський Д.О., Тащенко А.К. Механізми соціальної комунікації // Нова парадигма: Альманах наукових праць. – Вип. . – Запоріжжя, 2003. – С. –221.

АНОТАЦІЯ

Шидловський Д.О. Політична комунікація як об’єкт соціологічного дослідження. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата соціологічних наук за спеціальністю 22.00.04 – спеціальні та галузеві соціології. – Гуманітарний університет “Запорізький інститут державного та муніципального управління”. – Запоріжжя, 2007.

У дисертації здійснено комплексний розгляд політичної комунікації як системно організованого соціального явища. У теорії комунікації вже накопичено чимало моделей соціальної комунікації, які можуть наповнюватися специфічним змістом, наприклад, згідно з різновидами сенсу соціального – змістом політичним, маркетинговим, педагогічним тощо. Соціологію, на відміну від інших суспільствознавчих наук, цікавить вплив соціального середовища на політичну сферу. Тому такий невід’ємний елемент політики, як політична комунікація, епізодично постає об’єктом наукового дослідження стосовно ряду її соціологічних характеристик.

У


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

РЕГІОНАЛЬНІ ПРІОРИТЕТИ ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ - Автореферат - 28 Стр.
Проблемно-орієнтовані методи та алгоритми отримання вимірювальної інформації в ІВС - Автореферат - 30 Стр.
Синтез, властивості та перетворення в ряду похідних пуриндіону-2,6 - Автореферат - 23 Стр.
МЕТОДИ УРАХУВАННЯ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ГРАНУЛЯЦІЇ ДАНИХ ПРИ МОДЕЛЮВАННІ ПРЕДМЕТНОЇ ОБЛАСТІ В СИСТЕМАХ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ - Автореферат - 27 Стр.
ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ ПРИ ХРОНІЧНИХ НЕСПЕЦИФІЧНИХ ЗАХВОРЮВАННЯХ ЛЕГЕНІВ З ВИКОРИСТАННЯМ ЛІКУВАЛЬНОЇ ЕНДОСКОПІЇ - Автореферат - 28 Стр.
ДИФЕРЕНЦІЙНА ДІАГНОСТИКА, ПРОГНОЗ І ЛІКУВАННЯ ПОСТРАЖДАЛИХ ІЗ СТРУСОМ ТА УДАРОМ ГОЛОВНОГО МОЗКУ ЛЕГКОГО СТУПЕНЯ У ГОСТРОМУ ПЕРІОДІ ЧЕРЕПНО-МОЗКОВОЇ ТРАВМИ - Автореферат - 20 Стр.
ЕНЕРГОЕКОНОМІЧНА ОЦІНКА ТЕХНОЛОГІЙ ВИРОБНИЦТВА ЗЕРНА - Автореферат - 26 Стр.