У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ПРИДНІПРОВСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ БУДІВНИЦТВА І АРХІТЕКТУРИ

СУХОНОС МАРІЯ КОСТЯНТИНІВНА

УДК 697.34.4:336.8:56.004.17

УДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ ПРОЕКТАМИ

ФОРМУВАННЯ І РОЗВИТКУ СИСТЕМ ЕНЕРГОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МІСТ

Спеціальність 05.13.22 – управління проектами і програмами

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Дніпропетровськ – 2007

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Харківській національній академії міського господарства Міністерства освіти і науки України (м. Харків)

Науковий керівник: доктор технічних наук, професор

Торкатюк Володимир Іванович,

Харківська національна академія міського господарства Міністерства освіти і науки України, завідувач кафедри економіки будівництва

Офіційні опоненти: доктор технічних наук, професор

Тян Рево Борисович,

Придніпровська державна академія будівництва і архітектури Міністерства освіти і науки України, завідувач кафедри фінансів;

кандидат технічних наук, доцент

Гаєвська Вікторія Олексіївна,

Харківський державний технічний університет будівництва і архітектури Міністерства освіти і науки України, доцент кафедри вищої математики.

Захист відбудеться 20 грудня 2007 р. о 13.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 08.085.01 Придніпровської державної академії будівництва і архітектури за адресою: 49600, м. Дніпропетровськ, вул. Чернишевського, 24-а, у залі засідань Вченої ради.

Із дисертацією можна ознайомитися у Науковій бібліотеці Придніпровської державної академії будівництва і архітектури за адресою: 49600, м. Дніпропетровськ, вул.. Чернишевського, 24-а.

Автореферат розісланий 13 листопада 2007 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради К.В. Баташева

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Енергетичний комплекс України становить основу функціонування і розвитку національної економіки держави, а також підвищення життєвого рівня її населення. Україна має надійний енергетичний потенціал, який гарантує забезпечення населення і промисловості паливно-енергетичними ресурсами. З часом енергетична галузь України потребує модернізації, адже її стан часто не забезпечує надання споживачам послуг належної якості і задовільного функціонування систем енергозабезпечення міст у цілому.

Ціла низка аспектів проблеми удосконалення управління проектами формування і функціонування систем енергозабезпечення міст потребують подальшого теоретичного обґрунтування. Ефективне управління об'єктами системи енергозабезпечення на місцевому рівні потребує інвестиційних і виробничих програм, упровадження моніторингу діяльності підприємств, які надають можливість органам місцевого самоврядування реалізовувати власні повноваження стосовно забезпечення населення якісними енергопослугами.

Отже, об’єктивно існує народногосподарська проблема щодо дослідження, розроблення й упровадження спеціальних економічних систем управління проектами, які забезпечують раціональні параметри систем енергозабезпечення міст, де за одночасного зниження вартості надання енергетичних послуг повинно досягатися покращення усіх інших показників функціонування систем енергозабезпечення міст.

Саме ці обставини обумовили актуальність обраної теми дисертації, її теоретичну та практичну значущість, необхідність наукового обґрунтування нових підходів та технологій управління проектами, механізмів, спрямованих на використання інтелектуального, інформаційного, організаційного ресурсів, переваг місцевих чинників у системі енергозабезпечення міст України, що дають можливість забезпечити споживачів енергопослугами в необхідному обсязі та відповідної якості.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано відповідно до напряму наукової роботи Харківської національної академії міського господарства з Харківським міським виконкомом - „Програми розвитку й реформування житлово-комунального господарства м. Харкова на 2003-2010 р.” за 2003 рік № 1801/03 від 15.04.2003 р., відповідно до напряму наукової роботи Харківської національної академії міського господарства з містом-побратимом Лель (Франція) - „Цільової комплексної програми соціально-економічного розвитку м. Харкова до 2010 року”. У рамках цих програм дисертант брав участь у розробленні практичних рекомендацій стосовно розроблення програм енергозбереження на підприємствах ЖКГ міста Харкова і Харківської області.

Мета і завдання дослідження. Підвищення ефективності системи управління проектами енергозабезпечення міст для вибору ефективного напряму її формування і розвитку.

Для досягнення цієї мети в дисертаційній роботі було поставлено і розв’язано такі завдання:

- виконати оцінку економічної результативності управління проектами формування і розвитку систем енергозабезпечення міст;

- дослідити вплив внутрішніх зв’язків проекту на стан системи енергозабезпечення міста;

- зробити комплексну діагностику надійності функціонування систем енергозабезпечення міст у ринковому середовищі;

- розробити економіко-математичний апарат аналізу проектів формування і розвитку систем енергозабезпечення міст;

- розробити рекомендації щодо впровадження в практику роботи підприємств системи енергозабезпечення міст системи управління якістю на основі міжнародних стандартів ISO 9000:2000;

- зробити апробацію результатів наукових досліджень дисертаційної роботи в реальних виробничих умовах, у науковому процесі й установити їх ефективність.

Об’єктом дослідження є процес формування, функціонування і розвитку раціональних систем енергозабезпечення міст, які сприятимуть надійному розвитку міст у цілому у сучасних ринкових умовах.

Предметом дослідження є передінвестиційний аналіз і дослідження можливих варіантів удосконалення управління проектами і програмами систем енергозабезпечення міст і пов’язані з цим процедурні, розрахункові, фінансово-економічні, інженерно-технічні і виробничі питання реалізації проектів.

Методи дослідження. Теоретичним та методологічним підґрунтям дослідження є наукові праці вітчизняних і зарубіжних вчених з проблем управління проектами формування і розвитку систем енергозабезпечення міст.

У дисертаційній роботі використані загальнонаукові й спеціальні методи дослідження економічних явищ, зокрема:

· методи експертного, стохастичного і статистичного аналізу – для формування багатофакторної моделі комплексної оцінки стану підприємств і організацій систем енергозабезпечення міст, яка надає можливість визначити ступінь стійкості функціонування в ринковому середовищі;

· методи математичної статистики – для виявлення тенденцій і закономірностей у поводженні досліджуваних показників, обґрунтування вірогідності отриманих результатів;

· методи імітаційного моделювання, спрямований експеримент на імітаційній моделі – для реалізації механізму інвестування коштів на енергоощадні проекти.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у розробленні методів удосконалення управління проектами формування і розвитку систем енергозабезпечення міст, складовими частинами якого є:

- вперше наведено систему енергозабезпечення міста і проекти її розвитку, яка, на відміну від існуючих, розглядається як сукупність взаємодіючих неоднорідних елементів: підприємств енергозабезпечення та енергогенерувальних підприємств, органів місцевого самоврядування і споживачів, та дозволяє забезпечувати споживачів якісними енергопослугами;

- удосконалено комплексний підхід, який містить модель організації інвестиційного процесу енергетичної інвестиційної корпорації, методики формування інвестиційних пріоритетів проектів розвитку та комплексної галузевої діагностики функціонування системи енергозабезпечення в ринковому середовищі, що знижує рівень ризику при формуванні галузевого інвестиційного портфеля;

- удосконалено зміст поняття економічної результативності функціонування і розвитку систем енергозабезпечення міст шляхом уведення критеріїв: прибутковості, стану на ринку, продуктивності, економічності, дійсності, які характеризують становище об’єктів систем енергозабезпечення на конкурентному ринку;

- удосконалено методи до систематизації основних чинників зовнішнього середовища систем енергозабезпечення на основі врахування специфіки функціонування і проектів розвитку цих систем.

Практичне значення одержаних результатів. Запропоновані методи удосконалення управління проектами формування і розвитку систем енергозабезпечення міст адаптовані до рівня практичного використання в міських структурах різноманітних форм власності, які функціонують в умовах ринкової економіки, з метою підвищення наукового рівня аналізу і оцінки ефективності, а також ризику реалізації інвестиційних проектів формування і розвитку систем енергозабезпечення міст на їх передінвестиційній стадії. Запропоновано методику впровадження систем управління якістю на підприємствах енергозабезпечення міста, яка дозволяє керувати вимогами до якості й забезпечує на цій основі задоволення потреб споживачів і держави в контексті безперервного поліпшення процесів, які забезпечують задоволення.

Результати дисертаційного дослідження та пропозиції щодо комплексної діагностики стійкості системи енергозабезпечення і її суб’єктів у ринковому середовищі були впроваджені в структурних підрозділах АК „Харківобленерго” у процесі планування інвестиційного портфеля та визначення найбільш результативних проектів підприємства (довідка про впровадження № 12/3344 від 14.06.2007 р.), економічний ефект за три роки становить 115 тис.грн. Запропоновані в дисертації рекомендації щодо впровадження систем управління якістю ( на базі міжнародних стандартів ISO 9000:2000) у діяльність підприємств системи енергозабезпечення були використані в Нововодолазькій філії ВАТ „Харківгаз” для розроблення стратегії розвитку підприємства на період до 2010 р. з метою підвищення якості постачання газу споживачам (довідка № 448 від 14.06.2007 р.), економічний ефект за три роки становить 63 тис.грн. Розроблена в роботі імітаційна модель реалізації револьверного механізму інвестування коштів на ресурсоощадні проекти дозволила Комунальному підприємству „Харківські теплові мережі” підвищити ефективність передпроектного розроблення інвестиційних проектів та виконати оцінку повернення інвестицій до міського бюджету (довідка № 36/т-1160 від 14.06.2007 р.), економічний ефект за три роки становить 59 тис.грн.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є одноосібно підготовленою науковою працею, у якій викладено авторський підхід до розроблення системи математичних моделей визначення величин взаємозв’язку систем управління інвестиційними проектами формування і розвитку систем енергозабезпечення сучасних міст, методів і моделей оцінки і аналізу ефективності й ризику інвестиційних проектів реформування комплексу програм на базі запропонованих методик, з урахуванням особливостей процесу реформування систем енергозабезпечення сучасних міст України, зважаючи на особливості ринкових відносин.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації були повідомлені й позитивно оцінені на таких науково-теоретичних та науково-практичних конференціях і семінарах: на ІІ міжнародній науково-практичній конференції „Сталий розвиток міст. Проблеми і перспективи енерго-, ресурсозбереження житлово-комунального господарства”. м. Харків. (17-18 квітня 2003 р.); на 64-й науково-практичній конференції Київського національного Університету будівництва і архітектури. м. Київ. (15 – 17 квітня 2003 р.); на міжнародній науково-практичній конференції „Основні системотехнічні направлення удосконалення диверсифікаційних процесів будівничих підприємств на шляху їх трансформації до ринкових відносин” м. Харків (21-23 жовтня 2003 р.); на ХХХІІ науково-технічній конференції викладачів, аспірантів і співробітників Харківської національної академії міського господарства, присвяченій 350-річчю м. Харків. м. Харків (19-22 жовтня 2004 р.); на Всеукраїнській науково-методичній конференції “Стратегія посилення самостійної роботи студентів у контексті приєднання України до Болонського процесу”. м. Харків (14 – 15 грудня 2004 р.); на ІІ міжнародній науковій конференції „Ресурси і безпека експлуатації конструкцій, будівель і споруд” м. Харків (18-21 жовтня 2005 р.); на Всеукраїнській науково-практичній конференції „Проблеми та перспективи енерго-, ресурсозбереження житлово-комунального господарства” м. Алушта (25-28 вересня 2005 р.); на міжнародній науково-практичній конференції „Економіка будівельної галузі на шляху її інтеграції до синергетичних систем” м. Харків (17-19 жовтня 2006 р.).

Публікації. За результатами дослідження за темою дисертації опубліковано 17 наукових праць, з них 11 у спеціалізованих наукових виданнях і 6 тез доповідей. Загальний обсяг публікацій становить 7,41 ум.-друк. арк., з них особисто авторові належать 5,21 ум.-друк. арк.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, чотирьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Повний обсяг роботи – 184 сторінки машинописного тексту, з них основного тексту - 155 сторінок, 26 таблиць і 41 малюнок на 22 сторінках. Список використаних літературних джерел налічує 207 найменувань на 15 сторінках. Робота містить 3 додатки на 14 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі подано загальну характеристику дисертаційної роботи, обґрунтовано вибір теми дослідження та її актуальність, визначено мету, завдання, об’єкт, предмет і методи дослідження, охарактеризовано наукову новизну і практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі – „Формування мети, визначення завдань, розроблення основних положень і методів досліджень” – охарактеризовано технічний і фінансовий стан підприємств системи енергозабезпечення міст як незадовільний. З великої кількості чинників, які характеризують кризовий стан підприємств енергетики, виділено три основних групи: високий ступінь зносу основних фондів (у середньому за групою підприємств – 51%); велика чисельність персоналу, неблагополучний фінансовий стан (відсутність або недостатність необхідних коштів для розвитку підприємств).

У зв’язку з цим обґрунтовано необхідність подальшого реформування енергетичної галузі в розрізі управління проектами формування і розвитку цих систем. Розв’язанню окремих завдань цієї проблеми присвячено роботи багатьох вітчизняних і закордонних вчених: Б.І Адамова, А.Є.Ачкасова, В.К. Авер?янової, В.М. Бабаєва, С.Д. Бушуєва, Е.В. Бодянського, Б. Валчака, А.П. Васильєва, А.К. Внукова, Г.К. Вороновського, О.В. Городничева, Р.Л. Гринфельда, М.К. Громова, Л.О. Золотухіна, О.М. Єгорова, В.М. Кірноса, М.П. Ковалко, В.І. Корсуненка, О.В. Котляра, К.В. Махотило, П.П. Олійника, О.M. Ольшевського, Г.І. Онищука, В.С.Орлова, М.П.Пана, І.М. Рябченка, С.М. Петрашева, М.П. Позигуна, Є.Я. Соколова, В.Т Семенова, С.О. Сергеєва, Г.Г. Сергеєнкової, К.Б. Сухоноса, В.І. Торкатюка, І.К. Тульчина, Р.Б. Тяна, Р.Б. Уварова, С.А. Ушацького, Л.С. Шевченко, П. Шмідта, Л.М. Шутенко та інших вчених.

У дисертації запропоновано розглядати систему енергозабезпечення як багатогалузевий комплекс, у якому перехрещуються усі соціально-економічні питання, пов’язані з виконанням технічних, економічних і управлінських процесів у системі з метою забезпечення функціонування і ефективного розвитку міста в цілому (мал. 1).

У результаті аналізу внутрішніх зв’язків системи енергозабезпечення міста виявлено, що тільки збалансованість роботи всіх елементів забезпечує повне задоволення споживачів у якості енергопослуг. Сучасні системи енергозабезпечення міст не мають єдиного науково обґрунтованого методичного підходу до вимірювання й оцінки свого успіху, щоб їх вкласти в систему управління проектами. Для вирішення цієї проблеми, по-перше, було визначено категорію, яка відображає успіх систем енергозабезпечення міст в умовах ринку, – результативність. Завдяки цьому було розкрито взаємозв’язок її складових у системі управління проектами, знання якого дозволить виконувати управління системами енергозабезпечення міст України, відбираючи найбільш пріоритетні шляхи їх розвитку. Крім цього, у категорії управління проектами виділено економічну результативність, розкрито її сутність і зміст критеріїв: прибутковості, стану на ринку, продуктивності, економічності, дійсності. Економічну результативність, яка є складовим елементом результативності управління проектами функціонування систем енергозабезпечення міст, запропоновано розраховувати регулярно, бо вона дозволяє визначити правильність і рівень досягнення мети, наведеної у проекті.

Для забезпечення здатності виміру цих величин були розкриті призначення й економічний сенс застосування до управління проектами кожного критерію, згідно з якими зроблено вибір найбільш придатного для аналізу економічної результативності систем енергозабезпечення методичного підходу, – матричного методу.

Він забезпечує повносистемне охоплення як для кожного критерію економічної результативності, так і шляхом порівняльного багатомірного аналізу - комплексну характеристику правильності і рівня досягнення поставленої мети, що дозволяє виявити досягнення і недоліки у функціонуванні систем, причини їх виникнення, а також визначити шляхи подальшого розвитку. Здійснення порівняльного аналізу запропоновано на основі вибору мінімальної кількості елементів з масиву аналогічних показників, які характеризують критерії проектів, які економічно можливо реалізувати. Отже, формується основний простір, який відображає наявність або відсутність слабких позицій у формуванні і реалізації існуючої стратегії енергозабезпечення міст. Детальний аналіз критеріїв, які відображають наявність слабких позицій, дозволяє виявити причини їх появи і розробити заходи для їх усунення.

У другому розділі – „Розробка методичної основи формування інвестиційних пріоритетів проектів розвитку систем енергозабезпечення міст на основі комплексної діагностики надійності їх функціонування” – встановлено, що для виведення енергетичної галузі з кризи необхідно проводити ефективну інвестиційну політику.

У межах цього розроблено методику і алгоритм формування інвестиційних пріоритетів в енергетичній галузі, яка підпорядковує процеси оцінки реальних інвестицій комплексному критерію – загальній функції інвестиційної надійності формування і раціоналізації структури і обсягів галузевих інвестицій .

(1)

Обмеження:

(2)

де - цільова функція загальної інвестиційної надійності; - зовнішні характеристики інвестиційної надійності; - внутрішні характеристики інвестиційної надійності; - коефіцієнти, які визначають внесок характеристики рівняння ; - коефіцієнти, які визначають внесок характеристики рівняння ; - коефіцієнти, які забезпечують єдину розмірність зовнішнім характеристикам; - коефіцієнти, які забезпечують єдину розмірність внутрішнім характеристикам; - системи обмежень відносно зовнішніх і внутрішніх характеристик інвестиційної надійності; - ознака відповідності характеристик до поля обмежень; i – індекс проекту, який пропонується у складі інвестиційної програми галузі; j – індекс характеристики.

Коефіцієнти і забезпечують трансформацію змістових значень характеристик надійності інвестування (тис. грн. – для чистого прибутку, % - для внутрішньої норми рентабельності, місяців – для терміну окупності та ін.) в єдину шкалу оцінок (для характеристик інвестування і цільової функції запропоновано шкалу оцінок від 0 до 200 балів). Проекти, загальна оцінка яких становить менше ніж 95 балів, має бути відхилено, їх не слід пропонувати до галузевої програми інвестування. Із залишку за критерієм максимуму функції загальної інвестиційної надійності формуються інвестиційні пріоритети й визначається раціональний порядок інвестування проектів.

З метою об’єднання інформаційно-аналітичних засобів формування галузевих інвестицій зі стратегією галузі в ринковому середовищі на базі відповідної математичної моделі розроблено й алгоритмізовано методику комплексної галузевої діагностики стійкості енергетичної галузі та її суб’єктів у ринковому середовищі. Для цього на розрахунково-діагностичному етапі за результатами оцінок суб’єкта за факторами визначається ступінь збереження або втрати стійкості в ринковому середовищі (ступенем стійкості є п’ять дискретних характеристик - від абсолютної стійкості до її повної втрати (табл.1). Інтегруючи оцінки нижнього рівня за допомогою системи вагових коефіцієнтів, отримуємо оцінки за групами факторів та інтегральну оцінку . Ці оцінки, зважені через питомий внесок суб’єктів до загально галузевого обсягу реалізації, дають підставу діагностувати стан галузі. Для комплексної оцінки стану систем енергозабезпечення запропоновано використати методологію АВС-аналізу. Це дає змогу диференціювати усю сукупність досліджених підприємств системи енергозабезпечення (було досліджено 32 підприємства) за дискретними характеристиками , які відображають ступінь ризику втрати стійкості функціонування (табл. 2).

Таблиця 1

Характеристики стану підприємства о за бальними оцінками груп

Індекс | Характеристика дискретного стану підприємства системи енергозабезпечення міст | Дискретна шкала оцінок за групами факторів Щi

Щ1 | Щ2Щ3Щ4

Групи факторів

Щ1 | Щ2Щ3Щ4

о1 | Найбільш прийнятний | 1 | 1 | 1 | 1

о2Прийнятний | 4 | 6 | 4 | 3

о3Помірний | 8 | 9 | 11 | 6

о4Неприйнятний | 18 | 21 | 19 | 12

о5Найбільш неприйнятний | 24 | 32 | 28 | 16

Таблиця 2

Результати АВС-аналізу в енергетичній галузі за дискретними характеристиками ои

Зміст характеристик | значення | Діапазон оцінок | Середнє значення за групою Щср | Середній показник без- ризикової діяльності Значна частина організацій енергетичної галузі за кількістю учасників,

,%

Найбільш прийнятний | о1 | 4-13 | 9,18 | 10,89 | 12,71

Прийнятний – низький ступінь ризикуо214-26 | 22,40 | 4,46 | 13,10

Помірний – помірний ризик о 327-52 | 39,10 | 2,55 | 16,90

Неприйнятний стан – високий ступінь ризику о 4 | 53-72 | 62,10 | 1,61 | 23,10

Дуже неприйнятний – найбільш високий ступінь ризику о 573-100 | 84,60 | 1,18 | 34,19

У результаті аналізу встановлено, що велика частка підприємств системи енергозабезпечення 36,7% має низький ступінь стійкості о (мал. 2).

Для стабілізації проведення інвестиційного процесу в системі розроблено матричну модель, яка є основою для розроблення організаційної структури управління корпоративними інвестиційними проектами.

У третьому розділі – „Моделювання системи управління проектами енергозабезпечення міст і вибір пріоритетних шляхів її удосконалення” –запропоновано модель формування ефективної системи управління енергозабезпеченням, яка розкриває сутність сучасної системи управління і спрямована на підвищення якості обслуговування споживачів (мал. 3). Вона містить основні базові підсистеми й розглядає завдання регіонального рівня (стратегічний рівень), субрегіонального рівня (взаємодія між стратегічним і тактичним рівнями), муніципального рівня (тактичним і оперативним рівнями лінійного управління), а також завдання оперативного рівня на підприємствах системи енергозабезпечення міст Визначено, що однією з основних груп споживачів є населення (20,4% від загальної кількості споживання), у зв’язку з чим запропоновано модель визначення платоспроможності населення, як істотного джерела фінансування відтворення об’єктів підприємств системи енергозабезпечення.

Мал. 2. Питоме розподілення організацій за безризиковою діяльністю

Мал. 3. Модель формування ефективної системи управління енергозабезпеченням міста

Концептуальну економіко-математичну модель процесу інвестування і відтворення об’єктів систем подано вірогідно-функціональною залежністю (3) з побудовою алгоритму послідовного врахування різноманітних факторів. Галуззю ефективних рішень з урахуванням ризиків є значення показників прибутковості компанії у процесі відтворення об’єктів основних фондів, при цьому сумарні витрати, пов’язані з розробленням, реалізацією і експлуатацією проекту, мають бути мінімальними, а стійкість системи – максимальною.

(3)

де Рн(t)– врахування інвестиційного проекту у часі t; w,i,j – кількість рівнів ієрархії від 1 до N; {Pi},{фbi}{Xi} – чисельність показників проекту системи; {hi,j} – чисельність структурних факторів; Q – чисельність параметрів компанії щодо енергозабезпечення міста (експлуатаційні параметри, режим роботи, фінансовий стан та ін.); V – чисельність параметрів зовнішнього середовища; X – повний цикл відтворення об’єктів ОФ системи; R – сукупні ризики (внутрішнє і зовнішнє середовище); tE{ф} – чисельність параметрів часу на відрізку (0,1).

У результаті вивчання теоретичних основ і практичних рекомендацій щодо аналізу зовнішнього середовища систем енергозабезпечення міст, які успішно функціонують в умовах ринку, розроблено алгоритм аналізу зовнішнього середовища цих систем. Для його практичної реалізації було визначено основні дві групи чинників зовнішнього середовища системи енергозабезпечення: віддалене і конкурентне середовище. Віддалене середовище системи енергозабезпечення міста враховує: економіко-демографічні, соціально-культурні, науково-технічні, політико-правові, фізичні і екологічні чинники. До конкурентного середовища належать постачальники, замовники і конкуренти.

Це дозволило розробити модель і алгоритм вибору пріоритетного напряму діяльності системи енергозабезпечення, які забезпечують економічну результативність функціонування системи (4).

(4)

де Дшв – оцінка достатності зміни фактора далекого середовища для успішної реалізації запланованого напряму діяльності за ш-м елементом внутрішнього середовища; р – кількість елементів далекого середовища системи енергозабезпечення, стан яких змінюється в ході реалізації запланованого напряму діяльності; м – кількість основних чинників далекого середовища системи.

У четвертому розділі – „Впровадження основних положень і результатів досліджень в практику управління проектами розвитку системи енергозабезпечення міст” – розроблено імітаційну модель реалізації револьверного механізму інвестування коштів на ресурсоощадні проекти за допомогою енергосервісних компаній, що дозволяє забезпечити підвищення інвестиційної привабливості енергетичної галузі та сприятиме впровадженню енергоощадних інноваційних технологій у системі енергозабезпечення.

Установлено, що для підвищення ефективності функціонування підприємств системи енергозабезпечення міста і поліпшення якості послуг є необхідним впровадження в практику роботи цих підприємств систем управління якістю на основі міжнародних стандартів ISO 9000:2000 (мал. 5).

Мал. 5. Модель системи управління якістю на прикладі „Системи енергозабезпечення”

Визначено основні вимоги споживачів до системи: якісне і збалансоване енергозабезпечення. Наведено критерії якості кожного виду енергії, а також розглянуто чинники збалансованості функціонування підприємств.

Розроблено етапи впровадження системи управління якістю на підприємствах (табл. 3), а також розроблено методику розрахунку ефективності її впровадження.

Установлено, що впровадження СУЯ на підприємствах системи енергозабезпечення дозволяє знизити витрати в таких напрямах:

- зниження втрат енергоресурсів у процесі їх транспортування і постачання, а для ТЕЦ – витрат на власні технологічні потреби. Враховуючи, що ці показники для підприємств України набагато разів більші ніж у розвинутих країнах, зниження їх тільки на 0,1% перекриє усі витрати на впровадження СУЯ;

- зниження пошкодження обладнання, споруд, засобів автоматики;

- зменшення претензій споживачів, штрафів, судових справ, перевірок, інспекцій та ін.

Таким чином, система управління якістю на підприємствах системи енергозабезпечення міста, що ефективно функціонує, є не тільки гарантом стабільності і надійності їх роботи, а й сприятиме постійному удосконаленню всієї діяльності підприємств, і, в першу чергу, забезпеченню стійкості їх функціонування в ринковому середовищі.

Таблиця 3

Етапи розроблення і впровадження СУЯ

Номер етапу | Найменування етапу | Зміст етапу

1 | Підготовка та навчання персоналу | Проведення занять. Лекцій. Можна рекомендувати навчальний консалтинг.

Навчання робочої групи (стандарт ISO 9001).

Навчання керівництва.

Інформування персоналу.

2 | Аналіз поточного стану підприємства | Аналіз організаційної структури.

Аналіз етапу життєвого циклу підприємства.

Аналіз чинної документації.

Аналіз інформаційних потоків.

Оцінка персоналом поточного стану справ на підприємстві.

Визначення стилю управління керівників.

Обстеження підприємства.

3 | Забезпечення готовності до розроблення і впровадження СУЯ | Укладення договорів з консалтинговою фірмою.

Призначення представника керівництва.

Формування „Ради з якості”.

Створення робочої групи.

Розроблення документів, що регламентують діяльність представника керівництва та робочої групи (накази, положення).

Виділення інфраструктури (приміщення, зв’язок, оргтехніка і виробниче середовище).

4 | Планування створення СУЯ | Планування створення СУЯ.

План навчання та обміну інформацією.

План перегляду чинних інструкцій.

План розроблення документації СУЯ, враховуючи форми документів.

5 | Розроблення і впровадження СУЯ | Розроблення та затвердження місії організації.

Формулювання політики у сфері якості.

Визначення процесів та встановлення їх послідовності та зв’язків.

Розроблення нової структури на основі процесів.

Створення відділу якості.

Виконання планів.

Впровадження процедур СУЯ.

Навчання внутрішніх аудиторів.

Участь у проведенні внутрішнього аудиту.

Підготовка звіту для аналізу з боку керівництва.

6. | Підготовка до сертифікації | Вибір системи сертифікації та органу сертифікації.

Оформлення заявки.

7. | Сертифікація | Сертифікаційний аудит.

Розроблення коригувальних дій за результатами аудиту.

ВИСНОВКИ

На основі проведених досліджень у дисертації розв’язано важливе науково-технічне завдання, пов’язане з розробленням методів удосконалення проектів формування і розвитку систем енергозабезпечення міст.

Значення для науки роботи полягає у розробленні методів удосконалення управління проектами формування і розвитку систем енергозабезпечення міст, які містять науково-технічні, соціально-економічні і правові складові.

Значення для практики досліджень полягає в удосконаленні управління проектами формування і розвитку систем енергозабезпечення міст, які функціонують в умовах ринкової економіки, з оцінкою ризику реалізації інвестиційних проектів формування і розвитку систем енергозабезпечення міст на їх передінвестиційній стадії.

При цьому отримано результати, що мають науково-практичну цінність:

1. У результаті аналізу визначено категорію, яка відображає успіх функціонування систем енергозабезпечення міст в умовах ринку, – результативність. Розкрито взаємозв’язок її складових, що дозволяє виконувати управління системами енергозабезпечення, відбираючи найбільш пріоритетні шляхи її розвитку. Крім цього, відокремлено економічну результативність, розкрито її сутність і зміст. Зроблено вибір найбільш придатного для аналізу економічної результативності методичного підходу – матричного методу, який забезпечує повносистемне охоплення як кожного критерію економічної результативності, так і завдяки порівняльному багатомірному аналізу – комплексну характеристику правильності і рівня досягнення мети, що дозволяє виявити досягнення і недоліки функціонування систем енергозабезпечення, причини їх виникнення та спланувати шляхи подальшого розвитку.

2. Систематизовано основні чинники зовнішнього середовища систем енергозабезпечення міст, які впливають на забезпечення їх економічної результативності. Аналіз і оцінка цих чинників дозволяє підприємствам обирати пріоритетні напрямки проектів і програм розвитку.

3. Розроблено методику вибору пріоритетних напрямів діяльності системи енергозабезпечення міст, якими є соціально-економічні умови життєзабезпечення населення міста. Її використання дозволить підприємствам системи своєчасно адаптуватися до змін зовнішнього середовища шляхом використання можливостей і запобігання різноманітним видам ризиків у процесах функціонування і проектах розвитку.

4. Запропоновано методику формування інвестиційних пріоритетів системи енергозабезпечення, яка дає обґрунтування структури і обсягу портфеля інвестиційних проектів і дозволяє утворити обґрунтовану і вірогідну основу для бізнес-планування портфеля енергетичної галузі, розроблення її бюджетів і календарних планів.

5. Розроблено і алгоритмізовано методику комплексної галузевої діагностики стійкості системи енергозабезпечення і її суб’єктів у ринковому середовищі на основі відповідної математичної моделі, яка сприятиме удосконаленню управління проектами систем і залучанню додаткових інвестиційних коштів в енергетику, а також дозволить знизити рівень ризику у формуванні галузевого портфеля.

6. Обґрунтовано необхідність реалізації проекту впровадження в практику роботи підприємств системи енергозабезпечення міста міжнародних стандартів ISO 9000:2000 для підвищення ефективності функціонування цих підприємств і поліпшення якості послуг. Запропоновано методику розрахунку ефективності впровадження системи управління якістю на підприємствах системи.

7. Практична реалізація розроблених методичних рекомендацій щодо оцінки і забезпечення позитивної результативності діяльності систем енергозабезпечення міських комплексів України полягає у забезпеченні детальною інформацією, необхідною для прийняття обґрунтованих рішень щодо удосконалення процесу формування ефективних соціально-економічних систем міського комплексу України, що є першоосновою успіху в сучасних економічних умовах.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Сухонос М.К. Використання матричного методу під час оцінки економічної результативності функціонування систем енергозабезпечення міст України // Энергосбережение, Энергетика, Энергоаудит: Общегосударственный научно-ппроизводственный и информационный журнал. – Х.: ООО “СВЭКО”, № 8, 2006. – С. 19-22.

2. Сухонос М.К. Інтеграція збалансованої системи показників до процесу стратегічного розподілу енергоресурсів, планування і складання бюджету муніципального утворення і підприємств систем енергозабезпечення міст // Энергосбережение, Энергетика, Энергоаудит: Общегосударственный научно-ппроизводственный и информационный журнал. – Х.: ООО “СВЭКО”, № 11, 2006. – С. 36-40.

3. Сухонос М.К. Використання інформаційних систем і технологій для муніципального утворення і систем енергозабезпечення міст // Электрические сети и системы. – К.: “АДЕФ - Украина”, 2006. - № 6. – С. 58-62.

4. Cухонос М.К. Впровадження методології проектного менеджменту в практику управління муніципальним утворенням і системою енергозабезпечення міста // Энергосбережение, Энергетика, Энергоаудит: Общегосударственный научно-ппроизводственный и информационный журнал. – Х.: ООО “СВЭКО”, № 2, 2007. – С. 44-54.

5. Торкатюк В.І., Карлова Е.О., Васильєв Д.І., Сухонос М.К., Баландіна І.С., Горбачова Ю.І., Марюхін А.В., Ачкасов І.А. Основні напрямки і принципи формування регіонального наукового потенціалу // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції „Економіка будівельної галузі на шляху її інтеграції до синергетичних систем”. – Харків: ХНАМГ, 2006. – С. 75-78.

6. Торкатюк В.І., Сапалєва М.О., Бойко Л.Г., Муса Салех Шагін, Сухонос М.К., Бутнік С.В. Особливості оцінки комфортності мікроклімату приміщень при формуванні архітектурного середовища готельних комплексів близькосхідного регіону // Коммунальное хозяйство городов: Науч.-техн. Сб. Вып. 62. – К.: Техніка, 2005. – С. 306-313. Особистий внесок автора: розроблення методики розрахунку припустимого теплового дискомфорту.

7. Шутенко Л.М., Торкатюк В.І., Васильєв Д.І., Бойко Л.Г., Сухонос М.К., Золотова Н.М., Горбачова Ю.І., Кулик В.Т., Денисенко А.П., Марюхін А.В., Бутнік С.В. Системотехнічні підходи формування енергоємності житлових будівель на протязі життєвого циклу міського житлового фонду // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції „Проблеми та перспективи енерго-ресурсозбереження житлово-комунального господарства”. – Алушта: ХОП НТГКГ та ПО, ХНАМГ, 2005. – С. 40-46.

8. Торкатюк В.І., Пан Н.П., Димченко В.В., Сухонос М.К., Ачкасов А.І. Моделювання модернізації інженерних мереж на комунальних підприємствах м. Харкова при реалізації енергозберігаючих проектів // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції „Проблеми та перспективи енерго-ресурсозбереження житлово-комунального господарства”. – Алушта: ХОП НТГКГ та ПО, ХНАМГ, 2005. – С. 115-117.

9. Торкатюк В.І., Карлова Е.О., Васильєв Д.І., Сухонос М.К., Золотова Н.М., Горбачова Ю.І., Кулик В.Т., Денисенко А.П., Полчанінова І.Л., Марюхін А.В., Бутнік С.В. Системотехнічні принципи синергізму при формуванні життєвого циклу міського житлового фонду // Матеріали ІІ міжнародної наукової конференції „Ресурси і безпека експлуатації конструкцій, будівель і споруд”, Науковий вісник будівництва. Вип. 33. – Харків: ХДТУБА ХОТВ АБУ, 2005. – С. 32-44.

10. Торкатюк В.І., Бойко Л.Г., Сухонос М.К. Удосконалення стратегії формування системи енергозбереження в будівельній галузі // Коммунальное хозяйство городов: Науч.-техн. Сб. Вып. 58. – К.: Техніка, 2004. – С. 3-16. Особистий внесок автора: розроблення методики нормування енергоресурсів на вироблення будівельної продукції.

11. Торкатюк В.І., Ачкасов А.Є., Сухонос М.К., Муса Салех Шагін, Недобачай Т.С. Формування організаційно-технічних рішень щодо диверсифікації незавершеного будівництва // Коммунальное хозяйство городов: Науч.-техн. Сб. Вып. 54. – К.: Техніка, 2004. – С. 106-113. Особистий внесок автора: проведення оцінки ефективності інвестицій в добудову об’єктів незавершеного будівництва, відтворення або диверсифікацію.

12. Торкатюк В.І., Кучма А.Ю., Сухонос М.К. Формування основних напрямків вдосконалення економічних механізмів енергозабезпечення промислових підприємств України // Матеріали ХХХІІ науково-технічної конференції викладачів, аспірантів і співробітників ХНАМГ. – Харків: ХНАМГ, 2004. – С. 25-26.

13. Торкатюк В.І., Дмитрук І.А., Троянівська О.Б., Токар Л.А., Вишетравська А.С., Сухонос М.К., Дриль Н.В., Горбачова Ю.І. Реформування вищої освіти України й оновлення її соціальних ідей на шляху трансформації до Болонського процесу // Матеріали Всеукраїнської науково-методичної конференції „Стратегія посилення самостійної роботи студентів у контексті приєднання України до Болонського процесу”. – Харків: ХНАМГ, 2004. – С. 47-52.

14. Лагутін Г.В., Шпаков А.В. Сухонос М.К. Розмежування повноважень інвесторів та організацій дівелоперів щодо інвестиційного портфеля // Актуальні проблеми державного управління: Збірник наукових праць. вип. № 2. – Х.: „Магістр”, 2003. – С. 80-83. Особистий внесок автора: розроблення алгоритму, що функціонально структурує діяльність департаменту по наданню консультативних та управлінських послуг в інвестиційній сфері в процесі реалізації інвестиційного проекту.

15. Торкатюк В.І., Пан М.П., Сухонос М.К. Системотехнічні підходи до формування енергозберігаючих технологій на сучасному етапі розвитку економіки України // Коммунальное хозяйство городов: Науч.-техн. сб. Вып. 49. – К.: Техніка, 2003. - С. 235-240. Особистий внесок автора: розроблення системотехнічних підходів на базі системи збалансованих показників до формування енергозберігаючих технологій на мережних підприємствах і тепломережі м. Харкова.

16. Лагутін Г.В., Шпаков А.В., Золотова Н.М., Сухонос М.К. Особливості підготовки проектів до інвестиційного портфеля в будівельній галузі // Коммунальное хозяйство городов: Науч.-техн. сб. Вып. 47. – К.: Техніка, 2003. - С. 80-83. Особистий внесок автора: проведення аналізу сучасних пріоритетів і параметрів інвестиційного процесу, інвестиційної політики у будівництві.

17. Шутенко Л.М., Торкатюк В.І., Соболєва Г.Г., Сухонос М.К., Бутнік С.В. Теоретичні основи формування економіко-технічних систем будівельного комплексу з врахуванням їх енергоємності // Коммунальное хозяйство городов: Науч.-техн. сб. Вып. 46. – К.: Техніка, 2002. - С. 161-175. Особистий внесок автора: проведення аналізу енергетичних балансів будівничих підприємств, упорядкування класифікації енергетичних затрат при створенні продукції будівничої галузі.

АНОТАЦІЯ

Сухонос М.К. Удосконалення управління проектами формування і розвитку систем енергозабезпечення міст. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.13.22 – управління проектами і програмами. – Придніпровська державна академія будівництва і архітектури, Дніпропетровськ, 2007.

У роботі охарактеризовано технічний і фінансовий стан підприємств систем енергозабезпечення міст, обумовлено необхідність проведення подальшого реформування енергетичної галузі України у розрізі управління проектами формування і розвитку цих систем. Подано систему енергозабезпечення міст як сукупність взаємодіючих неоднорідних елементів: енергогенерувальних і енергопередавальних підприємств, органів місцевого самоврядування та споживачів, яка дозволяє збалансовано забезпечувати споживачів якісними енергопослугами. Розроблено методики формування інвестиційних пріоритетів системи енергозабезпечення, комплексної діагностики стійкості цієї системи та її суб’єктів у ринковому середовищі й вибору пріоритетного напряму діяльності. Обумовлено необхідність впровадження систем управління якістю на підприємствах системи енергозабезпечення, запропоновано методику розрахунку ефективності впровадження.

Ключові слова: система енергозабезпечення міста, енергопослуги, інвестиційні проекти, інвестиційна надійність, економічна результативність, проект, ринкове середовище.

АННОТАЦИЯ

Сухонос М.К. Совершенствование управления проектами формирования и развития систем энергообеспечения городов.- Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата технических наук по специальности 05.13.22 – управление проектами и программами. – Приднепровская государственная академия строительства и архитектуры, Днепропетровск, 2007.

Диссертация посвящена повышению эффективности системы управления проектами энергообеспечения городов.

В работе приведена характеристика технического и финансового состояния предприятий системы энергообеспечения городов и обусловлена необходимость проведения дальнейшего реформирования энергетической отрасли Украины в разрезе управления проектами формирования и развития этих систем.

В работе представлена система энергообеспечения города, которая рассматривается как совокупность взаимодействующих неоднородных элементов: энергогенерирующих и энергопередающих предприятий, органов местного самоуправления и потребителей и позволяет сбалансировано обеспечивать потребителей качественными энергоуслугами.

В результате сравнительного анализа мнений известных ученых сформулировано содержание понятия экономической результативности функционирования систем энергообеспечения городов, введены дополнительные критерии: прибыльность, положение на рынке, продуктивность, экономичность, действенность, которые характеризуют положение объектов системы на рынке. Определен метод определения экономической результативности – матричный метод.

Разработан комплексный подход, который включает модель организации инвестиционного процесса энергетической инвестиционной корпорации, методики формирования инвестиционных приоритетов системы, комплексной отраслевой диагностики функционирования системы энергообеспечения в рыночной среде и позволяет снизить уровень риска при формировании отраслевого инвестиционного портфеля.

Разработана методика выбора приоритетного направления деятельности систем энергообеспечения на основе систематизации основных факторов внешней среды этих систем, с учетом специфики их функционирования.

Обоснована необходимость внедрения систем управления качеством на предприятиях энергообеспечения и предложена методика расчета эффективности внедрения СУК в практику работы этих предприятий.

Ключевые слова: система энергообеспечения города, энергоуслуги, инвестиционные проекты, инвестиционная надежность, экономическая результативность, проект, рыночная среда.

ANNOTATION

Sukhonos M.K. The Projects Management of City’s Energy Providing Systems’ Forming and Development Perfection. – Manuscript.

Dissertation is submitted for Candidate Degree in Engineering sciences, specialty 05.13.22 – Management of the projects and programs. Pridneprovsky State Academy of Building and Architecture, Dnipropetrovs’k, 2007.

The technical and finance conditions of the energy providing systems’ enterprises are analyzed and necessity of realization of further reforms in the energy industry is justified. The energy providing system is represented as a combination of interacting dissimilar elements: energy generation and energy supply enterprises, the municipality and consumers. It allows providing the consumers of qualitative energy services by balance. Methodical guidelines for forming energy providing system’s investment priorities, for integrated diagnostically of its stable in the market and for choosing the mainly line of function are developed. The necessity of introduction the quality management systems in energy providing systems’ enterprises is justified. Methodical guideline for calculating the effectiveness of introduction this system is offered.

Key words: energy providing system, energy utilities, investment projects, investment reliability, economic result, project, market environment.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ПРОЕКТУВАННЯ МУЛЬТИСЕРВІСНИХ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНИХ СИСТЕМ ПРИ САМОПОДІБНИХ ВХІДНИХ ПОТОКАХ - Автореферат - 24 Стр.
Хірургічна тактика у хворих на гострокровоточиві пухлини травного каналу - Автореферат - 35 Стр.
ПРОВАДЖЕННЯ В СПРАВАХ ПРО АДМІНІСТРАТИВНІ ПРОСТУПКИ У СФЕРІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ДОРОЖНЬОГО РУХУ - Автореферат - 31 Стр.
ФОРМУВАННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ ВАЛЕРІАНИ ЛІКАРСЬКОЇ ЗАЛЕЖНО ВІД ЕЛЕМЕНТІВ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОЩУВАННЯ В УМОВАХ ПІВДЕННОЇ ЧАСТИНИ ЦЕНТРАЛЬНОГО ПОЛІССЯ УКРАЇНИ - Автореферат - 27 Стр.
ТЕОРЕТИКО-МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ РОЗВИТКУ САМОСТІЙНОЇ ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ - Автореферат - 61 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ СТВОРЕННЯ ЛІСОВИХ КУЛЬТУР У ДІБРОВАХ ПРИДНІСТРОВ’Я - Автореферат - 25 Стр.
ТРАНСФОРМАЦІЯ СТАВЛЕННЯ ХРИСТИЯНСТВА ДО НАУКИ: РЕЛІГІЄЗНАВЧО-ФІЛОСОФСЬКИЙ АСПЕКТ - Автореферат - 59 Стр.