У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ПРОТОКОЛ № 9

Одеський державний економічний університет

Сиротенко Наталія Анатоліївна

УДК: 657:336.027:338.439

Функції обліку та контролю в системі управління матеріальним забезпеченням виробництва

(на прикладі підприємств кондитерської галузі)

Спеціальність: 08.00.09 – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит

(за видами економічної діяльності)

автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Одеса – 2007

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано на кафедрі бухгалтерського обліку та аудиту Одеського державного економічного університету Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник: кандидат економічних наук, доцент

Лоханова Наталія Олексіївна,

Одеський державний економічний університет

доцент кафедри бухгалтерського обліку та аудиту

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Швець Віктор Григорович,

Київський національний університет

імені Тараса Шевченка, м. Київ,

завідувач кафедри обліку та аудиту

кандидат економічних наук, доцент

Озеран Алла Володимирівна,

Київський національний економічний університет

імені Вадима Гетьмана, м. Київ,

доцент кафедри обліку підприємницької

діяльності

Захист відбудеться “13” грудня 2007 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 41.055.01 в Одеському державному економічному університеті за адресою: 65026, м. Одеса, вул. Преображенська, 8, ауд. 217.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Одеського державного економічного університету за адресою: 65026, м. Одеса, вул. Преображенська, 8, ауд. 211.

Автореферат розісланий “09” листопада 2007 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради А.І. Ковальов

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

8

8

8

8

8

Актуальність теми дослідження. Сьогодні на мікроекономічному рівні важлива роль приділяється різним аспектам оптимального споживання ресурсів. Вирішення цієї проблеми вимагає від системи управління нових підходів щодо організації внутрішніх потоків інформації про рух матеріальних ресурсів, які формуються функціями обліку та контролю задля задоволення різноманітних потреб користувачів. За таких обставин, необхідна більш оперативна, гнучка, пристосована до ринкових умов, надійна обліково-контрольна система, яка б стала фундаментом оновленого управління матеріальним забезпеченням. Від зазначеного залежатиме підвищення економічної ефективності виробництва і розвиток обліково-контрольної системи галузі в цілому.

Питання удосконалення обліку та контролю матеріальних ресурсів завжди розглядалися багатьма вченими, різноманітним їх аспектам присвячені праці: І. А. Белобжецького, В. В. Виноградова, Ю. Т. Воротнікова, І. В. Герасимової, З. В. Гуцайлюка, В. А. Єрофеєвої, Л. В. Жилкіної, А. М. Кашаєва, З. В. Кірьянової, В. С. Лєвіна, Л. В. Лібермана, І. С. Лурьє, В. Д. Новодворського, А. В. Озеран, Н. О. Русак, І. О. Сингаївського, В. В. Сопка, В. Г. Швеця й багатьох інших авторів.

Проте, ряд методологічно-організаційних аспектів обліку та контролю матеріальних ресурсів продовжують залишатися дискусійними й потребують подальшого дослідження. І зокрема, недостатньо зясованими є: змістовне наповнення визначень матеріальні ресурси, екологічно чисті матеріальні ресурси та ін.; склад класифікаційних ознак, які є необхідними для поглиблення аналітичних можливостей обліку та посилення його контрольних функцій; невпорядкованість складу чинників та передумов, що впливають на систему обліку та контролю матеріальних ресурсів та визначають шляхи її розвитку тощо.

Поряд з невирішеністю теоретичних питань звертають на себе увагу недоліки практики: недосконалість процесу обліку та контролю матеріальних ресурсів на етапі їх надходження на кондитерське підприємство, зокрема, тих, що містяться в повернутих кондитерських виробах, екологічно чистих матеріальних ресурсів тощо; проблеми обґрунтування форм розташування функцій обліку та контролю з позиції вирішення загальної мети системи управління; прогалини у виборі методики аналітичного обліку матеріальних ресурсів, узагальнення та розподілу транспортно-заготівельних витрат тощо. Це обумовило вибір теми дисертації, її мету, завдання та основні напрями дослідження.

Звязок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана згідно з планом науково-дослідних робіт Одеського державного економічного університету на 2002-2004 рр. у межах прикладної роботи Облік і контроль в системі забезпечення економічної стійкості підприємств основних галузей народного господарства (номер державної реєстрації 0102U000395). Особистий внесок автора полягає в розробці методики обліку та контролю матеріальних ресурсів на етапі їх надходження на підприємство (тих, що містяться в повернутих кондитерських виробах, екологічно чистих матеріальних ресурсів тощо); обліку транспортно-заготівельних витрат; рекомендацій щодо організації обліково-контрольного процесу на підприємствах досліджуваної галузі (довідка № 01-18/350 від 03.03.2007 р.).

2

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є обґрунтування теоретичних і методологічних положень для створення наукових передумов подальшого розвитку функцій обліку та контролю в системі управління процесом матеріального забезпечення виробництва на підприємствах кондитерської галузі.

Для досягнення цієї мети передбачено розвязання наступних завдань:

- уточнити економічну сутність категорій та зясувати вплив організаційно-технологічних особливостей кондитерського виробництва на систему обліку та контролю матеріальних ресурсів;

- побудувати модель класифікації матеріальних ресурсів з урахуванням галузевої специфіки;

- обґрунтувати доцільність застосування системного підходу до дослідження проблемних питань функцій обліку та контролю;

- визначити й згрупувати чинники та передумови, що впливають на розвиток обліково-контрольної системи;

- поглибити теоретичні аспекти розвитку інформаційних функцій, уточнити склад їх принципів, вимог, видів, мети, завдань;

- обґрунтувати підхід до удосконалення існуючих організаційних форм обліку та контролю;

- побудувати моделі аналітичного обліку матеріальних ресурсів для кондитерських підприємств, що працюють на давальницьких та недавальницьких умовах;

- розробити підходи до створення обліково-контрольної інформації про рух екологічно чистих матеріальних ресурсів та матеріальних ресурсів, отриманих з повернутих кондитерських виробів.

Обєктом дослідження є процес руху матеріальних ресурсів у загальній системі управління матеріальним забезпеченням виробництва на підприємствах кондитерської галузі як область прикладення функцій обліку та контролю.

Предметом дослідження є методологічні та організаційні питання удосконалення облікових та контрольних функцій у системі управління матеріальним забезпеченням виробництва на підприємствах кондитерської галузі в сучасних умовах господарювання.

Методи дослідження. При дослідженні теоретичних аспектів застосовувалися наступні методи: історичний, індукції та дедукції для визначення загальних тенденцій розвитку системи обліку матеріальних ресурсів; методи теоретичного узагальнення, групування і порівняння – для розкриття сутності та змісту матеріальних ресурсів як економічної категорії. За допомогою системного підходу, методів аналізу і синтезу було доведено, що бухгалтерський облік та контроль є функціями цілісної системи управління, у внутрішній структурі яких виділяють окремі елементи. Методи причинно-наслідкового звязку та абстрактно-логічний використовувалися для удосконалення класифікації матеріальних ресурсів; опитування, вимірювання, спостереження, графічного зображення даних – для визначення стану системи обліку та контролю на підприємствах кондитерської галузі. Для зясування питомої ваги транспортно-заготівельних витрат використовувалися статистичні методи дослідження; для побудови оптимальної системи управління матеріальним забезпеченням – метод моделювання.

3

Інформаційну базу виконаного дослідження становлять нормативно-правові акти та галузеві інструкції України, міжнародні стандарти, наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених з проблем обліку, контролю, управління, матеріали науково-практичних конференцій, дані Державного комітету статистики України, спеціалізована література з питань теорії і практики обліку та контролю матеріальних ресурсів на підприємствах харчової промисловості та її окремої складової – кондитерської галузі, практичні дані підприємств.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у визначенні, уточненні та теоретичному обґрунтуванні комплексу питань, повязаних з удосконаленням організації і методики функцій обліку та контролю матеріального забезпечення кондитерського виробництва з точки зору цілісної системи управління, їх єдності та взаємозвязку.

За підсумками дослідження одержані наступні наукові результати:

вперше:

- побудовано багаторівневу модель класифікації матеріальних ресурсів, виходячи зі специфіки кондитерської галузі, в основу якої покладено стан матеріальних ресурсів у їх статиці й динаміці. Доведено доцільність використання нових класифікаційних ознак – за станом входження в кондитерські вироби, за екологічним станом території, залежно від можливих змін конюнктури ринку. Розроблена класифікаційна модель може бути застосована для удосконалення системи аналітичного обліку запасів та контролю їх стану і доцільності використання (С. 42-49);

- обґрунтовано категорію екологічно чисті матеріальні ресурси, розроблено підхід до створення обліково-контрольної інформації щодо їх руху на підприємствах, зокрема, доведено доцільність відокремлення показника екологічно чисті матеріальні ресурси в системі балансового та позабалансового обліку, надано рекомендації відносно їх документального оформлення. Одержані результати сприятимуть підвищенню контролю якості вхідних матеріальних ресурсів (С. 13-14, 152-154, 158, 173-174);

- розроблено підхід до організації обліку та контролю матеріальних ресурсів, що отримані з повернутих кондитерських виробів, запропоновано впровадження субрахунків Повернуті кондитерські вироби, Напівфабрикати, утворені з повернутих кондитерських виробів. Наведені рекомендації дадуть змогу забезпечити системний обліково-контрольний нагляд за складом матеріальних витрат, що входять до собівартості продукції (С. 151-152, 157-158, 170-172);

удосконалено:

4

- моделі аналітичного обліку матеріальних ресурсів для підприємств, що працюють на давальницьких і недавальницьких умовах, у тому числі обґрунтовано склад, зміст і цільове призначення окремих груп транспортно-заготівельних витрат, які введено в облікову модель. Зазначені моделі дозволять значно підвищити інформаційну ємність облікової системи і, таким чином, сприятимуть прийняттю ефективних управлінських рішень (С. 156-157, 162-168);

набули подальшого розвитку:

- теоретичні положення формування системи внутрішнього контролю як функції управління матеріальним забезпеченням, зокрема, уточнено принципи та вимоги до системи контролю, його види, мету та завдання, удосконалено методику його проведення на окремих стадіях руху матеріальних ресурсів. Поглиблення теоретичних положень сприятиме розвитку фундаментальних основ контролю, як науки, та виявленню особливостей їх прояву в умовах практичної діяльності підприємств (С. 111-126, 168-183);

- підхід до побудови організаційної структури відділу матеріально-технічного постачання шляхом зосередження в ньому усіх управлінських функцій – планування, обліку, контролю, аналізу, регулювання, що дозволить забезпечити ефективну взаємодію персоналу, усунути дублювання інформації й наблизити їх до центрів прийняття рішень (С. 138-139).

Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення дослідження полягає у розробці науково-обґрунтованих рекомендацій, спрямованих на: поліпшення достовірності та оперативності інформаційного забезпечення системи управління матеріальними ресурсами кондитерського підприємства, і, зокрема, удосконалення моделей аналітичного обліку матеріальних ресурсів і транспортно-заготівельних витрат; обґрунтування організаційного розміщення функцій обліку та контролю в економічних структурах з позиції вирішення загальної мети системи матеріального забезпечення виробництва; уточнення методики проведення контролю на окремих стадіях руху матеріальних ресурсів тощо.

Низка пропозицій автора, запропонованих у дисертаційному дослідженні, прийняті для впровадження в практику роботи ЗАТ Одесакондитер (м. Одеса, довідка № 07/30-917 від 01.06.2007 р.); ЗАТ Укркондитер (м. Київ, довідка № 19/5-29 від 04.06.2007 р.); ТОВ Ніка (м. Одеса, довідка № 63 від 05.06.2007 р.); Кондитерського цеху Обєднання громадського харчування Болградської РСС (м. Болград, довідка № 16 від 07.06.2007 р.); ЗАТ Житомирські ласощі (м. Житомир, довідка № 1207 від 08.06.2007 р.), а також використовуються в навчальному процесі кафедрою бухгалтерського обліку та аудиту Одеського державного економічного університету (довідка № 01-11/483 від 16.05.2007 р.).

5

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота – це самостійно виконане наукове дослідження. Положення, результати, висновки та рекомендації є особистим здобутком автора.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційного дослідження висвітлювалися у доповідях і були схвалені на: І Всеукраїнській науково-практичній конференції Облік і контроль в управлінні підприємницькою діяльністю (м. Кіровоград, 2003 р.), Міжнародній науково-практичній конференції Економічні проблеми розвитку промислового виробництва (м. Одеса, 2004 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції студентів та молодих вчених Методика обліку, аналізу та аудиту в контексті світової та вітчизняної практики їх вдосконалення (м. Київ, 2005 р.), Міжнародному форумі молодих вчених Ринкова трансформація економіки постсоціалістичних країн (м. Харків, 2005 р.), ІІ Міжнародній науково-практичній конференції Облік і контроль в управлінні підприємницькою діяльністю (м. Кіровоград, 2005 р.), підсумковій науково-практичній конференції професорсько-викладацького складу Одеського державного економічного університету, академічних та вищих навчальних закладів України (м. Одеса, 2004 р.).

Публікації. За темою дисертаційної роботи опубліковано 16 наукових праць загальним обсягом 5,59 друкованого аркуша, з них особисто автору належить 5,59 друкованого аркуша, у тому числі 4,64 друкованого аркуша у наукових фахових виданнях. Результати дисертації опубліковані в 12 статтях у збірниках наукових праць та 4 матеріалах і тезах конференцій.

Структура дисертації. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, додатків та списку використаних джерел. Повний обсяг дисертації викладений на 377 сторінках, у тому числі 1 таблиця на 1 сторінці, 5 рисунків на 5 сторінках, 9 додатків (А-И) на 159 сторінках та список використаних джерел 307 найменувань на 26 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми, звязок роботи з науковими програмами, сформульовано мету та завдання дослідження, відображено наукову новизну та практичне значення отриманих результатів.

У розділі 1 Матеріальні ресурси в системі управління підприємствами кондитерської галузі – проблемні питання обліку та контролю розглянуто сутність матеріальних ресурсів, їх класифікації, стан проблем матеріального забезпечення кондитерських підприємств та їхній вплив на обліково-контрольну системи.

6

Розкрито ієрархічну підпорядкованість понять, повязаних з матеріальним забезпеченням; запропоновано власне визначення для категорій: матеріальні ресурси – ресурси, що перебувають у господарській сфері (на складах, у виробничому процесі й т.ін.); еталонні екологічно чисті матеріальні ресурси для підприємств харчової (кондитерської) промисловості – матеріальні ресурси, вирощені (вироблені) у спеціальних районах (регіонах), які не зазнали жодного впливу будь-яких забруднюючих речовин; екологічно чисті матеріальні ресурси – матеріальні ресурси, які вирощені (вироблені) у спеціальних районах (регіонах) відносно чистих порівняно з подібними їм аналогами, із великим ступенем припущень; давальницькі матеріальні ресурси – це запаси, які не належать кондитерському підприємству-виконавцю, отримані від замовника (вітчизняного або іноземного) для виготовлення кондитерських виробів за винагороду, передбачену договором або іншим юридичним документом. Конкретизовано значущість кожного з термінів для системи обліку та контролю на підприємствах кондитерської галузі.

Досліджено вплив галузевих особливостей на побудову обліково-контрольної системи матеріальних ресурсів.

Критичний аналіз наявних в економічній літературі класифікацій матеріальних ресурсів довів недостатність групувань, які пропонуються, їх дублювання та інші хиби. Для забезпечення більшої деталізації інформації запропоновані нові ознаки, з їх урахуванням розроблена багаторівнева модель (табл. 1), у якій обрано відправну позицію – стан ресурсів (статичний, динамічний). На цьому фундаменті виділено – загальні групування, які потрібні управлінському персоналу в цілому, абстрагуючись від стадій функціонування матеріальних ресурсів та параметри, необхідність в яких має сенс винятково для кожного окремо взятого етапу руху матеріальних ресурсів. До складу класифікації матеріальних ресурсів у статичному стані включені ознаки – роль в процесі виробництва, стан входження в кондитерські вироби, екологічний стан території, можливість заміни одних ресурсів іншими, хімічний склад та ін. У складі класифікації матеріальних ресурсів у динамічному стані виділені для стадії придбання ознаки – за способом придбання, за країною походження та ін.; на стадії зберігання – відносно до нормативів запасів, за формою власності та ін.; на стадії використання – за видами витрат, за характером використання та ін.; на стадії реалізації – залежно від причин реалізації. Отримана класифікаційна модель здатна показати різноманітні відхилення на етапах руху матеріальних ресурсів та поліпшити змістовне наповнення інформаційних потоків процесу управління.

На підставі розгляду стану проблем системи обліку та контролю матеріальних ресурсів надана оцінка діючих нормативних актів, проведено критичний аналіз результатів попередників, визначено склад невирішених і дискусійних питань, що потребують подальшого дослідження.

Таблиця 1

Класифікація матеріальних ресурсів

7

С т а т и ч н и й с т а н | господарські засоби

оборотні активи

виробничі запаси |

Г Р У П У В А Л Ь Н І О З Н А К И

За видами матеріальних ресурсів | За стадіями процесу функціонування | Актуальні для всіх стадій

(придбання, зберігання, використання і реалізації) | За роллю в процесі виробництва: | За станом входження в кондитерські вироби: | За технічними ознаками і технологічними властивостями: | За екологічним станом території: | За термінами придатності:

- основні;

- допоміжні | - сировина й матеріали, закуплені для кондитерського виробництва;

- напівфабрикати, утворені з повернутих кондитерських виробів | - розділи;

- групи;

- підгрупи;

- класи;

- різновиди | - з еталонних територій;

- з екологічно чистих територій;

- з забруднених територій | - без встановлених термінів;

- із встановленими термінами

- сировина й матеріали;

- купівельні напівфабрикати та комплектуючі вироби;

- паливо;

- тара й тарні матеріали;

- будівельні матеріали;

- матеріали, передані у переробку;

- запасні частини;

- інші матеріали | За хімічним складом: | Залежно від можливих змін конюнктури ринку: | За впливом на навколишнє середовище: | За можливістю заміни одних ресурсів іншими: | За регулярністю використання:

- | - натуральні;

- штучні | - вразливі;

- відносно незалежні | - ресурси нешкідливі;

- ресурси, які забруднюють оточуюче середовище | - замінні;

- незамінні | - регулярно;

- нерегулярно;

- разово

-

Д и н а м і ч н и й с т а н | господарські засоби

оборотні активи

виробничі запаси |

Г Р У П У В А Л Ь Н І О З Н А К И

За видами матеріальних ресурсів | За стадіями процесу функціонування | Ресурси на стадії придбання | За джерелами надходження: | За способом придбання: | За країною походження: | За відповідністю стандартам:

- придбані за плату;

- виготовлені власними силами;

- внесені до статутного капіталу;

- надійшли безкоштовно;

- отримані в результаті обміну | - від постачальника;

- від посередника;

- від спеціалізованого агента | - вітчизняні;

- імпортні | - українським;

- країн СНД;

- інших країн

- сировина й матеріали;

- купівельні напівфабрикати та комплектуючі вироби;

- паливо;

- тара й тарні матеріали;

- будівельні матеріали;

- матеріали, передані у переробку;

- запасні частини;

- інші матеріали | Ресурси на стадії зберігання | Відносно до нормативів запасів: | За формою власності:

- | - вище;

- у межах;

- нижче | - власні;

- на відповідальному зберіганні

- | Ресурси на стадії використання | За видами витрат: | За характером використання: | За нормами використання:

- | - витрати за економічними елементами;

- витрати за статтями калькуляції | - у власній господарській діяльності;

- у невиробничих цілях | - більше;

- у межах;

- менше

- | Ресурси на стадії реалізації | Залежно від причин реалізації:

- | - за виробничою необхідністю;

- за іншими причинами

проблема

шлях досягнення результату

8

алгоритм системного дослідження проблеми

Рис. 1. Блок-схема дослідження проблемних питань функцій обліку та контролю в системі управління матеріальним забезпеченням виробництва на підприємствах кондитерської галузі за допомогою системного підходу

9

У розділі 2 Концептуальний підхід до розвитку функцій обліку та контролю в системі управління матеріальним забезпеченням виробництва досліджувалися можливі підходи для вирішення проблемних питань системи обліку та контролю; передумови її розвитку; місце та внутрішня структура функцій обліку та контролю взагалі та матеріальних ресурсів, зокрема.

Обґрунтовано доцільність використання системного підходу. При тому виділено (рис. 1) – теоретичний, концептуальний, організаційно-методичний напрями рішень, що потребують дослідження.

При зясуванні складу чинників, що впливають на систему обліку та контролю, за допомогою використання фасетної системи класифікації побудовано власну класифікацію чинників, з включенням нових групувальних ознак – ступінь спільності для різних підприємств, час дії, можливість виміру. При вивченні поняття передумови розвитку системи обліку та контролю зясовано його економічну сутність, узагальнено представлені в літературі класифікації передумов, запропоновано власну класифікацію за ознакою характеру дій з поділом на: внутрішні передумови, повязані з групами чинників організаційного та виробничо-технологічного характеру й зовнішні передумови, що розкриваються за допомогою груп чинників економічних, правових, науково-технічного прогресу тощо.

Запропоновано класифікувати інформаційні функції за ознакою ступеня відношення до створення інформаційних даних з поділом на: формуючі, обробні та змішані.Визначено, що суть функції обліку зводиться до своєчасної та якісної фіксації даних про стан господарських засобів та джерел їх формування в розрізі потрібному користувачам і забезпеченні у встановлений термін субєктів управління обєктивною інформацією, а функції контролю – у постійній перевірці дотримання вимог чинних нормативно-правових актів та внутрішніх розпорядчих документів стосовно організаційно-технологічних процесів, які відбуваються всередині підприємства, з метою попередження та вчасного реагування на прояви небажаних явищ.

Розкрито, що облік може забезпечити себе за допомогою інформаційної та комунікаційної функцій, а контроль, як самостійну систему, задовольняють інструктивна, інформаційна та мобілізуюча функції.

Зясовано особливості інформаційних функцій з використанням логічної послідовності: стандарти постулати принципи правила вимоги методика види мета завдання напрями вирішення. На її підставі проведено трьохступеневу деталізацію систем обліку та контролю. Для кожного з елементів, що входять до системи, наведено власне тлумачення й конкретизовано їхній зміст.

Доведено, що мета обліку матеріальних ресурсів полягає у своєчасному забезпеченні осіб даними відносно загальної потреби, наявності на складах, динаміки закупівель та руху матеріальних ресурсів всередині підприємства.

10

Показано, що завдання обліку необхідно класифікувати за станом знаходження системи обліку; за впливом чинників; за приналежністю до сфери діяльності; за відношенням до системи обліку з виділенням спеціальних та загальних завдань; за внутрішнім складом системи обліку; за часовою відстанню. Доведено доцільність обєднання завдань обліку матеріальних ресурсів у блоки за стадіями придбання, зберігання, використання, реалізації та всіх стадій у цілому.

У процесі дослідження функції контролю:

надано власне визначення категорій – стандарти контролю, постулати, принципи, правила, вимоги, методика тощо;

запропоновано:

- класифікувати принципи із застосуванням ознаки за відношенням до субєкту господарювання з виділенням: загальних (принципи – постійності, єдності, гласності, критеріальності) і спеціальних (принципи – зацікавленості, інтеграційності, іноваційності) принципів;

- вимоги до ведення контролю розподіляти на: вимоги, що повязані з організацією системи контролю (вимоги – нейтральності, розосередженості, підконтрольності, адекватності) та вимоги, що спрямовані на поліпшення системи контролю (вимоги – усунення зайвого, безперервного пошуку). До конкретних вимог ведення контролю матеріальних ресурсів включати вимогу законності та вимогу сигналізації;

- характеризувати систему контролю за допомогою дворівневої концепції. Перший рівень – загальний, передбачає визначення: ініціаторів, підстав для проведення, обєктів дослідження, форм дослідження та вад, що можуть мати місце в системі контролю. Другий рівень – деталізований, ознаки якого, за необхідності, уточнюють складові попереднього рівня. Субєктів можна охарактеризувати – за організаційними формами, за впливом, за характером співпраці; обєкт – за видами контролю; форми – за джерелами інформації, за тривалістю, за повнотою, за предметною областю;

- під метою системи контролю матеріальних ресурсів розуміти мету, що полягає в постійному впровадженні, пошуку та використанні сучасних засобів контролю націлених на попередження та усунення будь-яких негативних явищ під час зберігання, транспортування та використання ресурсів; щоденному вдосконаленні організаційно-технічних особливостей контрольних операцій, повязаних із матеріальним забезпеченням, починаючи від укладання договорів і закінчуючи застосуванням ресурсів на передбачені цілі;

11

- до завдань контролю включати складові, повязані з дотриманням вимог діючого законодавства; викриттям причин і умов утворення різного роду порушень; своєчасним інформуванням керівництва про наявність вузьких місць. Для завдань контролю матеріальних ресурсів, виділяти спочатку стадії, а потім блоки з характерними для них завданнями.

Розділ 3. Організація та методика обліку та контролю матеріального забезпечення виробництва присвячений організаційно-методичним питанням.

При цьому:

- визначено переваги й недоліки централізованої, децентралізованої форм обліку; доказано доцільність застосування для великих кондитерських фабрик підходу з наближенням функції обліку до центрів прийняття рішень, тобто із розміщенням у складі відділу матеріально-технічного постачання усіх управлінських функцій – планування, обліку, контролю, аналізу, регулювання, що дозволить усунути дублювання інформації й наблизити ці функції до центрів прийняття рішень. У відділі матеріально-технічного постачання пропонується виділяти підрозділи, згруповані за економічним змістом – придбання (із секторами поставок, транспортно-експедиційний, експертизи, юридичний), зберігання (із секторами матеріальних ресурсів і охорони), економічний, який відповідає за планування, облік, контроль, аналіз і регулювання матеріальних ресурсів. Для середніх кондитерських підприємств обґрунтована доцільність – централізованого варіанту з елементами децентралізації; для невеликих – централізованого;

- аргументована організація системи внутрішнього контролю для кондитерських фабрик із застосуванням Сектора контролю розміщеного в Департаменті економіки й Сектора запасів і руху матеріальних ресурсів у відділі матеріально-технічного постачання; для середніх кондитерських підприємств децентралізовано-централізованого варіантів; на невеликих – із залученням аудиторської фірми або утриманням фахівця із внутрішнього контролю;

- критично проаналізовано й надано пропозиції з удосконалення типових форм документів з обліку сировини й матеріалів. Розроблені документи для організації обліку матеріальних ресурсів, що формуються з повернутих кондитерських виробів – Журнал обліку повернутих підприємству кондитерських виробів та Відомість руху кондитерських виробів та екологічно чистих матеріальних ресурсів – Відомість позабалансового обліку за субрахунками матеріальних ресурсів та Відомість обліку транспортно-заготівельних витрат, повязаних з придбанням екологічно чистих матеріальних ресурсів;

- визначено підхід побудови номенклатурного номеру матеріальних ресурсів, підготовлено Фрагмент з Робочого Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобовязань і господарських операцій підприємств кондитерської галузі, у якому розглянуто особливості ведення балансового та позабалансового обліку повернутих кондитерських виробів – за допомогою позабалансового рахунку 027 Повернуті кондитерські вироби та балансового субрахунку 202.2 Напівфабрикати, утворені з повернутих кондитерських виробів, екологічно чистих матеріальних ресурсів – із використанням позабалансового субрахунку 026 Виробничі запаси на лабораторному обстеженні та балансового субрахунку 201Е Екологічно чиcта сировина й матеріали, внесено рекомендації щодо удосконалення побудови рахунку 80 Матеріальні витрати за допомогою окремого виділення транспортно-заготівельних витрат;

12

- уточнено й доповнено статті транспортно-заготівельних витрат; рекомендовано для підприємств кондитерської галузі здійснювати облік транспортно-заготівельних витрат за субрахунками до рахунку 20 Виробничі запаси, із виділенням – оплати тарифів (фрахту) за вантажно-розвантажувальні роботи; оплати тарифів за транспортування запасів усіма видами транспорту до місця їх використання; націнок постачальницьких підприємств; мита і платежів, повязанних з імпортом запасів; витрат на утримання спеціальних заготівельних контор, складів і агентств, організованих підприємством у місцях заготівель (закупки) запасів; відряджень, повязанних із заготівлею запасів; витрат на тару; нестач і псування запасів; утримань заготівельно-складського апарату; інших витрат;

- при здійсненні внутрішнього контролю рекомендовано:

на стадіях придбання та зберігання матеріальних ресурсів приділяти увагу – методиці перевірки правильності розрахунку потреби в матеріальних ресурсах; встановленню часткових та загальних коефіцієнтів повернення за окремими групами кондитерських виробів; методиці контролю переведення повернутої кондитерської продукції у матеріальні ресурси; підходам оцінки ризиків контролю матеріальних ресурсів, утворених з повернутих кондитерських виробів; критеріям взаємовідносин з постачальниками; методиці перевірки отримання від постачальників екологічно чистих матеріальних ресурсів; методиці перевірки правильності формування первісної вартості матеріальних ресурсів і, зокрема, такого елементу, як транспортно-заготівельні витрати; методиці перевірки операцій з давальницькими матеріальними ресурсами; методиці перевірки роботи матеріально-відповідальних осіб. З відповідною метою на підприємствах кондитерської галузі пропонується застосовувати форми Робочих документів, розроблених особисто – Відомість розрахунку матеріальних ресурсів, утворених з повернутих кондитерських виробів; Результати перевірки оприбуткування матеріальних ресурсів, отриманих з повернутих кондитерських виробів; Результати перевірки оприбуткування еталонних екологічно чистих (екологічно чистих) матеріальних ресурсів;

на стадії використання матеріальних ресурсів необхідно проводити дослідження господарських операцій з поділом на групи – звичайний відпуск у межах доведених норм та позалімітний відпуск. На стадії реалізації матеріальних ресурсів застосовувати методику перевірки реалізації матеріальних ресурсів та методику перевірки вибуття матеріальних ресурсів внаслідок надзвичайної ситуації. Результати перевірки оформляти в Робочих документах, розроблених у роботі – Тестування системи понадлімітного відпуску матеріальних ресурсів; Результати перевірки матеріальних ресурсів, які вибули внаслідок надзвичайної події;

на стадії підсумкового контролю за станом і рухом матеріальних ресурсів доцільно застосувати форми Робочих документів наведених у дисертації – Результати перевірки вжитих заходів на підставі даних попередніх форм контролю тощо.

13

ВИСНОВКИ

Результатом дисертаційного дослідження є теоретичне узагальнення та практичні рекомендації, спрямовані на удосконалення методологічних і організаційних засад задля створення наукових передумов подальшого розвитку функцій обліку та контролю в системі управління процесом матеріального забезпечення виробництва на підприємствах кондитерської галузі України. Отримані положення свідчать про досягнення поставленої мети і завдань дослідження та дають підстави зробити такі висновки:

1. При розгляді літературних джерел щодо понятійно-категоріального апарату системи матеріального забезпечення підприємств кондитерської галузі уточнено поняття – матеріальні ресурси, оборотні засоби, запаси, предмети праці, сировина, давальницькі матеріальні ресурси, матеріали та вперше надано формулювання категорій – еталонні екологічно чисті матеріальні ресурси, екологічно чисті матеріальні ресурси.

2. На підставі аналізу організаційно-технологічних особливостей кондитерського виробництва вказано на проблеми матеріального забезпечення кондитерського виробництва.

3. Розроблена багаторівнева класифікаційна модель з відправною позицією – стан ресурсів (статичний, динамічний), здатна показати різноманітні відхилення на етапах руху матеріальних ресурсів та значно поліпшити змістовне наповнення інформаційних потоків процесу управління.

4. Розгляд переваг і недоліків існуючих підходів – діалектичного, процесного, функціонального та інших показав доцільність застосування в проведенні економічних досліджень у сфері управління матеріальним забезпеченням виробництва на підприємствах кондитерської галузі як сфери прикладення функцій обліку та контролю, системного підходу.

5. При зясуванні складу чинників, що впливають на систему обліку та контролю, за допомогою використання фасетної системи класифікації побудовано власну класифікацію чинників, з включенням нових групувальних ознак – ступінь спільності для різних підприємств, час дії, можливість виміру. При вивченні поняття передумови, що впливають на розвиток обліково-контрольної системи зясовано його економічну сутність, узагальнено представлені в літературі класифікації передумов, запропоновано власну класифікацію за ознакою характеру дій з поділом на: внутрішні передумови, повязані з групами чинників організаційного та виробничо-технологічного характеру й зовнішні передумови, що розкриваються за допомогою груп чинників економічних, правових, науково-технічного прогресу тощо.

14

6. При ознайомленні зі складом та змістом інформаційних функцій: доведено, що інформаційна функція управління – функція, яка здатна на підґрунті власної теоретико-методологічної бази сформувати й надати дані щодо тих процесів, що відбуваються на підприємстві; обґрунтовано, що облік, контроль, економічний аналіз – відносно відокремлені інформаційні системи.

7. Для зясування особливостей функції обліку та функції контролю використано логічну послідовність: стандарти постулати принципи правила вимоги методика види мета завдання напрями вирішення. На її підставі проведено трьохступеневу деталізацію систем обліку та контролю. Для кожного з елементів, які входять до системи, наведено власне тлумачення й конкретизовано їхній зміст.

8. У результаті визначення переваг і недоліків централізованої та децентралізованої форм обліку доведено раціональність для кондитерських фабрик підходу з наближенням функції обліку до центрів прийняття рішень, тобто із розміщенням у складі відділу матеріально-технічного постачання усіх управлінських функцій – планування, обліку, контролю, аналізу, регулювання, що дозволить усунути дублювання інформації й наблизити ці функції до центрів прийняття рішень.

9. На підставі підходу до побудови номенклатурного номеру матеріальних ресурсів підготовлено Фрагмент з Робочого Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобовязань і господарських операцій підприємств кондитерської галузі, у якому розглянуто особливості ведення аналітичного обліку матеріальних ресурсів для кондитерських підприємств, які працюють на давальницьких умовах та підприємств, які переробляють сировину і матеріали самостійно; уточнено й доповнено статті транспортно-заготівельних витрат; деталізовано субрахунки до рахунків 20 Виробничі запаси, 63 Розрахунки з постачальниками і підрядниками, 80 Матеріальні витрати; розроблено підходи для створення обліково-контрольної інформації про рух екологічно чистих матеріальних ресурсів та матеріальних ресурсів, отриманих з повернутих кондитерських виробів із використанням субрахунків 026 Виробничі запаси на лабораторному обстеженні, 201Е Екологічно чиcта сировина й матеріали, 027 Повернуті кондитерські вироби, 202.2 Напівфабрикати, утворені з повернутих кондитерських виробів.

15

10. При здійсненні внутрішнього контролю обґрунтована доречність проведення перевірки за стадіями руху ресурсів, що сприяє узагальненню та вивченню наявних порушень.

Доцільність практичного використання одержаних у дисертаційному дослідженні результатів підтверджується позитивною оцінкою та впровадженням у практику діяльності вітчизняних підприємств кондитерської галузі.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті в наукових фахових виданнях:

1. Сиротенко Н. А. Питання класифікації матеріальних ресурсів промислового підприємства // Вісник соціально-економічних досліджень. – Одеса: ОДЕУ, 2002. – Вип. 12. – С. 142-146. – 0,31 друк. арк.

2. Сиротенко Н. А. Удосконалення обліку транспортно-заготівельних витрат // Труды Одесского политехнического университета: Научный и производственно-практический сборник по техническим и естественным наукам. – Одесса, 2002. – Вып. 2(18) – С. 307-311. – 0,48 друк. арк.

3. Сиротенко Н. А. Удосконалення системи класифікації матеріальних ресурсів на підприємствах // Вісник соціально-економічних досліджень. – Одеса: ОДЕУ, 2003. – Вип. 14. – С. 279-283. – 0,33 друк. арк.

4. Сиротенко Н. А. Чинники, які впливають на систему бухгалтерського обліку // Наукові праці Кіровоградського державного технічного університету. Економічні науки. Бухгалтерський облік, аналіз і аудит. – Кіровоград: КДТУ, 2003. – Вип. 4. – С. 421-430. – 0,33 друк. арк.

5. Сиротенко Н. А. Застосування системного підходу в управлінні матеріальними ресурсами промислового підприємства // Збірник наукових праць Черкаського державного технологічного університету. Серія: Економічні науки. – Черкаси: ЧДТУ, 2004. – Вип. 10. – С. 225-232. – 0,66 друк. арк.

6. Сиротенко Н. А. До питання про вибір організаційних форм управління підприємств кондитерської промисловості // Вісник соціально-економічних досліджень. – Одеса: ОДЕУ, 2004. – Вип. 16. – С. 268-273. – 0,47 друк. арк.

7. Сиротенко Н. А. Напрямки удосконалення організації управління матеріально-технічним забезпеченням підприємств кондитерської галузі // Труды Одесского политехнического университета: Научный и производственно-практический сборник по техническим и естественным наукам. – Одесса, 2004. – Спецвыпуск: в 3-х т. – Т. 2. – С. 209-213. – 0,31 друк. арк.

8. Сиротенко Н. А. Проблемні питання і напрямки розвитку системи бухгалтерського обліку та контролю матеріальних ресурсів на кондитерських підприємствах // Наукові праці Кіровоградського національного технічного університету. Економічні науки. – Кіровоград: КНТУ, 2005. – Вип. 7, ч. ІІ.– С. 432-439. – 0,65 друк. арк.

16

9. Сиротенко Н. А. Передумови розвитку системи бухгалтерського обліку та контролю матеріальних ресурсів // Вісник соціально-економічних досліджень. – Одеса: ОДЕУ, 2005. – Вип. 19. – С. 296-301. – 0,46 друк. арк.

10. Сиротенко Н. А. Особливості обліку повернутих виробів на підприємствах кондитерської галузі // Фінанси, облік і аудит: Наук. зб. – К.: КНЕУ, 2005. – Вип. 6 – С. 327-334. – 0,31 друк. арк.

11. Сиротенко Н. А. Проблеми забезпечення матеріальними ресурсами кондитерської галузі // Науковий вісник: Зб. – Одеса: ОДЕУ, 2006. – Вип. № 6 (26). – С. 169-176. – 0,33 друк. арк.

Публікації в інших виданнях:

12. Сиротенко Н. А. Проблеми визначення управлінського обліку і його місця у загальній інформаційній системі промислового підприємства // Облік, аналіз і аудит у сучасному бізнесі: Міжнародна науково-практична конференція. – Львів: ПП Компакт-ЛВ, 2004. – С. 303-307. – 0,21 друк. арк.

13. Сиротенко Н. А. Облік матеріальних ресурсів промислового підприємства // Збірник наукових праць Державної академії статистики, обліку та аудиту. – К., 2004. – С. 79-86. – 0,4 друк. арк.

14. Сиротенко Н. А. Екологічно чиста сировина, особливості її обліку та контролю на підприємствах кондитерської галузі // Сучасні проблеми фінансово-господарського контролю: Матеріали Першої Всеукраїнської науково-практичної конференції (30 березня 2005 р.). – Кривий Ріг: 2005. – С. 305-306. – 0,12 друк. арк.

15. Сиротенко Н. А. Нормативно-методичне забезпечення бухгалтерського обліку матеріальних ресурсів – сучасність та перспективи // Методика обліку, аналізу і аудиту в контексті світової та вітчизняної практики її вдосконалення: Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції студентів та молодих учених (27-28 квітня 2005 р.). – К.: КНЕУ, 2005. – С. 67-69. – 0,17 друк. арк.

16. Сиротенко Н. А. Інтеграційні процеси в управлінні матеріальним забезпеченням виробництва // Матеріали Міжнародного Форуму молодих вчених Ринкова трансформація економіки постсоціалістичних країн. – Х.: ХНТУСГ, 2005. – Т. 2. – С. 195-196. – 0,05 друк. арк.

Сиротенко Н. А. Функції обліку та контролю в системі управління матеріальним забезпеченням виробництва (на прикладі підприємств кондитерської галузі). – Рукопис.

17

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.09 – бухгалтерський облік, аналіз та аудит (за видами економічної діяльності). – Одеський державний економічний університет, Одеса, 2007.

Дисертацію присвячено дослідженню і вдосконаленню організаційно-методологічних засад обліку та контролю матеріального забезпечення кондитерського виробництва.

У роботі зясовано сутність категорії матеріальні ресурси, введено поняття екологічно чисті матеріальні ресурси. Досліджено вплив галузевих особливостей на побудову обліково-контрольної системи матеріальних ресурсів. Запропоновано багаторівневу модель класифікації матеріальних ресурсів. Рекомендовано зосередження усіх управлінських функцій у відділі матеріально-технічного постачання. Удосконалено моделі аналітичного обліку матеріальних ресурсів для підприємств кондитерської галузі, що працюють на давальницьких і недавальницьких умовах, розроблено підхід до організації обліку та контролю матеріальних ресурсів, отриманих з повернутих кондитерських виробів та екологічно чистих матеріальних ресурсів, визначено склад та підхід до обліку та контролю транспортно-заготівельних витрат. Поглиблено методику проведення внутрішнього контролю на окремих стадіях руху матеріальних ресурсів.

Ключові слова: кондитерська галузь, матеріальні ресурси, інформаційні функції, модель аналітичного обліку, внутрішній контроль.

Сиротенко Н. А. Функции учета и контроля в системе управления материальным обеспечением производства (на примере предприятий кондитерской отрасли). – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.09 – бухгалтерский учет, анализ и аудит (по видам экономической деятельности). – Одесский государственный экономический университет, Одесса, 2007.

Диссертация посвящена исследованию и совершенствованию организационно-методологических основ учета и контроля материального обеспечения кондитерского производства.

При исследовании вопросов понятийно-категориального аппарата дано собственное определение категорий


Сторінки: 1 2