У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





В умовах посилення транснаціоналізації виробничих процесів економі чний розвиток країни у значній мірі залежить від її участі в міжнародно му поділі праці

аціональний інститут стратегічних досліджень

СТРУК Ольга Миколаївна

УДК 339.5:339.923 (043)

ЗОВНІШНЬОТОРГОВЕЛЬНА ПОЛІТИКА УКРАЇНИ В УМОВАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ВИБОРУ: МЕХАНІЗМИ РЕАЛІЗАЦІЇ НАЦІОНАЛЬНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ІНТЕРЕСІВ

21.04.01 – економічна безпека держави (економічні науки)

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

иїв – 2007

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Національному інституті стратегічних досліджень, м.Київ.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Власюк Олександр Степанович,

Національний інститут cтратегічних досліджень, перший заступник директора

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Філіпенко Антон Сергійович,

завідувач кафедри світового господарства і міжнародних економічних відносин Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім.Т.Шевченка, м.Київ

доктор економічних наук, професор

Андрійчук Віктор Григорович,

завідувач кафедри світового господарства і міжнародної економічної інтеграції Української академії зовнішньої торгівлі, м.Київ

Провідна установа: Національний інститут проблем міжнародної безпеки при Раді національної безпеки і оборони України, відділ економічної безпеки, м.Київ

Захист відбудеться 6 березня 2007 р. о 14.30 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради СРД 26. 718. 01 Національного інституту стратегічних досліджень за адресою: 01030, м.Київ, вул.Пирогова, 7а.

З дисертацією можна ознайомитись у науковій бібліотеці Національного інституту стратегічних досліджень за адресою: 01030, м.Київ, вул. Пирогова, 7а.

Автореферат розіслано 5 лютого 2007 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

к.філос.н. М.М. Розумний

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. В умовах посилення транснаціоналізації виробничих процесів економічний розвиток країни значною мірою залежить від її участі в міжнародному поділі праці. Основним механізмом, що визначає участь країни в міжнародному поділі праці відповідно до національних економічних інтересів, є зовнішньоторговельна політика, яка дедалі глибше впливає на соціально-економічний розвиток держави.

Протягом останніх десятиліть процеси глобалізації та інтеграції сприяли зростанню масштабності міжнародних торговельно-економічних відносин та об’єктивно обумовили формування систем регулювання обміну товарами та послугами як на міжнародному, так і на регіональному рівні. Як результат норми та правила в межах цих систем поступово обмежують використання окремих інструментів та методів регулювання зовнішньої торгівлі, що звужує можливості держав щодо забезпечення захисту національних економічних інтересів на зовнішніх та внутрішніх ринках і потребує реформування їхньої зовнішньоторговельної сфери відповідно до міжнародних стандартів.

Україна проголосила стратегічний зовнішньоекономічний курс на вступ до Світової організації торгівлі (СОТ) та приєднання до європейських структур. В умовах перехідного періоду розвитку національної економіки, що характеризується низьким рівнем конкурентоспроможності та слабкістю ринкових інститутів, реалізація обраного курсу вимагає виваженого підходу і обґрунтованих практичних заходів, що відповідали б, передусім, національним економічним інтересам держави.

У наукових дослідженнях українських та зарубіжних учених питання забезпечення національних економічних інтересів України в контексті реалізації стратегії інтеграції до Європейського Союзу (ЄС) ще не отримало достатньо повного висвітлення. Водночас у світовій практиці нагромаджено значний досвід у сфері забезпечення національних економічних інтересів в умовах європейської інтеграції країн з перехідною економікою. З огляду на це узагальнення досвіду країн з перехідною економікою та вироблення рекомендацій щодо механізмів реалізації національних інтересів в контексті європейського вибору України має значне практичне значення в процесі формування і реалізації зовнішньоторговельної політики держави.

Ступінь наукового розроблення проблеми. Теоретичні підходи до формування і реалізації зовнішньоторговельної політики держави, а також визначення і забезпечення національних економічних інтересів викладено в працях таких зарубіжних учених, як Дж.Бхагваті, С.Данильцев, Ф.Едвардс, В.Істерлі, Е.Кван, Р.Кругман, Р.Кобден, М.Харт та ін.

Дослідженню процесів реформування зовнішньоторговельної політики країн з перехідною економікою присвячено праці Я.Боровца, Г.Вілка, Ю.Губені, В.Кессера, П.Кругмана, А.Лиманського, П.Ліндерта, І.Макбіна, Р.Мандела, В.Мельника, А.Нойштадта, І.Пузанова, М.Саса, Є.Синовца та ін.

Вагомий внесок у дослідження процесів реформування зовнішньоторговельної політики України відповідно до європейських та міжнародних стандартів зробили такі вітчизняні вчені, як В.Андрійчук, О.Барановський, І.Бураковський, О.Власюк, А.Гончарук, А. Гальчинський, В.Геєць, Я.Жаліло, Д.Лук’яненко, В.Сіденко, В.Новицький, А.Поручник, Ю.Пахомов, І.Пузанов, А.Філіпенко,Т.Циганкова та інші.

Проблему реалізації національних економічних інтересів держави досліджували В.Андрійчук, О.Барановський, О.Власюк, Б.Губський, Д.Лук’яненко, А.Мокій, В.Мунтіян, М.Павловський, Т.Панфілова, А.Сухоруков, В.Сіденко, В.Тітаренко та інші.

Водночас, натепер ще недостатньо досліджено проблему забезпечення національних інтересів в сфері зовнішньої торгівлі в умовах реалізації європейського вибору України. Розроблення пропозицій щодо її вирішення потребує узагальнення різних підходів до формування зовнішньоторговельної політики держави та практики реалізації національних економічних інтересів, а також урахування міжнародного досвіду їх забезпечення в умовах європейської інтеграції.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. В основу дисертаційної роботи покладено результати досліджень, проведених автором у рамках здійснених наукових проектів Національного інституту стратегічних досліджень протягом 2004 - 2006 рр., основними з яких є: “Нова модель економічного розвитку: механізми довгострокового зростання” (номер державної реєстрації 0104U000896), “Нова хвиля економічних реформ: загальнодержавний та регіональний контекст” (номер державної реєстрації 0105U001181), “Проект щорічного Послання Президента до Верховної Ради України” (номер державної реєстрації 0105U001186), “Проект щорічного Послання Президента до Верховної Ради України” (номер державної реєстрації 0106U002642), “Стратегія соціально-економічних перетворень в Україні” (номер державної реєстрації 0106U002632).

Метою дисертаційної роботи є науково-теоретичне обґрунтування сутності національних економічних інтересів у сфері зовнішньої торгівлі, визначення умов та особливостей їх забезпечення в процесі європейської інтеграції та розроблення економічно-організаційних механізмів їх реалізації в контексті європейського вибору України.

Відповідно до мети визначено такі завдання дослідження:

- проаналізувати теоретико-методологічні підходи до забезпечення національних економічних інтересів у сфері зовнішньої торгівлі;

- виявити особливості реалізації національних економічних інтересів в умовах інтеграції;

- проаналізувати засади формування зовнішньоторговельної політики і забезпечення національних економічних інтересів в ЄС;

- проаналізувати методи та інструменти захисту національних інтересів на внутрішніх та зовнішніх ринках країн з перехідною економікою в умовах інтеграції до ЄС;

- оцінити відповідність сучасної зовнішньоторговельної політики України в контексті реалізації європейського вибору національним економічним інтересам;

- визначити передумови реалізації національних економічних інтересів в умовах європейського вибору України;

- запропонувати механізми забезпечення національних економічних інтересів в умовах реалізації європейського вибору України.

Об’єктом дослідження є сучасні тенденції розвитку зовнішньоторговельної сфери України.

Предметом дослідження є умови та механізми забезпечення національних економічних інтересів у сфері зовнішньої торгівлі в процесі реалізації європейського вибору України.

Методи дослідження. Дисертаційне дослідження ґрунтується на використанні принципу єдності наукової теорії і практики. Методологічною основою дослідження є діалектичний метод пізнання, який дає змогу комплексно дослідити механізми реалізації національних економічних інтересів та забезпечення економічної безпеки держави в сфері зовнішньої торгівлі.

Для наукового вирішення поставлених у роботі завдань використано історико-логічний метод (для дослідження категорії „національні економічні інтереси” та еволюції становлення і розвитку світової та вітчизняної наукової школи дослідження національних економічних інтересів у сфері зовнішньої торгівлі: п.1.1); системний аналіз економічних явищ і процесів (для дослідження особливостей реалізації національних економічних інтересів в умовах інтеграції: п.1.2, 1.3.); методи індукції та дедукції і порівняльний та факторний методи (для дослідження механізмів реалізації економічних інтересів країн з перехідною економікою в процесі інтеграції до ЄС: п.2.1, 2.2), аналіз та синтез, метод логічного обґрунтування (для дослідження сучасної зовнішньоторговельної політики України в умовах європейського вибору: п.3.1., 3.2.), економіко-статистичний метод (під час обробки і узагальнення статистичних даних та їх відображення у таблицях, діаграмах, рисунках тощо: п.2.1, 2.2., 3.1., 3.2., 4.2).

Джерельною та статистичною базою дисертаційної роботи є закони і нормативні акти держави з питань економічного розвитку, матеріали Державного комітету статистики України, Державної митної служби України, Міністерства економіки України, міжнародних організацій (СОТ, OECP, групи Світового банку, ПРООН), Всесвітнього економічного форуму, результати наукових досліджень Національного інституту стратегічних досліджень, Національного інституту проблем міжнародної безпеки, Інституту світової економіки НАН України, Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Української академії зовнішньої торгівлі та ін.

Наукова новизна результатів дисертаційного дослідження полягає в тому, що:

уперше:

- розроблено концепцію реалізації національних економічних інтересів у сфері зовнішньої торгівлі в умовах європейського вибору України, яка дозволяє вдосконалити зовнішньоторговельну політику держави через упровадження міжнародно-визнаних інструментів та методів державного регулювання зовнішньоторговельної діяльності, а також використання переваг, передбачених для країн з перехідною економікою в процесі реалізації європейського вибору;

- систематизовано механізми забезпечення національних економічних інтересів у сфері зовнішньої торгівлі в умовах європейського вибору. Обґрунтовано, що, окрім стимулювання експорту, лібералізації національних ринків одночасно з посиленням захисту окремих національних галузей від іноземної конкуренції, необхідним є моніторинг стану національної економічної безпеки та впровадження адекватних заходів щодо відвернення і нейтралізації загроз економічній безпеці держави. Доведено, що умовами їх ефективного функціонування є проведення реструктуризації вітчизняної промисловості в напрямі підвищення конкурентоспроможності національної економіки та послідовне й ефективне відстоювання національних економічних інтересів на переговорах з ЄС;

- обґрунтовано нову парадигму реалізації економічних інтересів України в зовнішньоторговельній сфері в умовах реалізації європейського вибору, яка передбачає формування стійких конкурентоспроможних суб’єктів у державі шляхом реалізації конкурентних переваг на мікро-, мезо- та макрорівнях, адаптації національної нормативно-правової бази до міжнародних та європейських норм та забезпечення паритетності у зовнішньоторговельних відносинах України;

уточнено:

- зміст поняття „національні економічні інтереси” як категорії, яка дає змогу усвідомити потреби людини, суспільства і держави в економічній сфері та враховує стан і динаміку економічного життя. На відміну від існуючих трактувань, які акцентують увагу на економічних процесах, визначення охоплює економічну дійсність як соціокультурний феномен;

- критерії реалізації національних економічних інтересів у сфері зовнішньої торгівлі, які враховують посилення впливу процесів глобалізації та інтеграції на формування зовнішньоторговельної політики держави. Обґрунтовано, що основними критеріями є зростання конкурентоспроможності національного виробництва, здатність держави проводити ефективну політику в сфері зовнішньої торгівлі та ефективне включення національної економіки в світове господарство.

набули подальшого розвитку:

- методичні аспекти забезпечення національних економічних інтересів в умовах інтеграції. Доведено, що важливим чинником реалізації економічних інтересів та забезпечення економічної безпеки країн з перехідною економікою є інституційна спроможність держави ефективно протистояти інтеграційним викликам і загрозам національній економічній безпеці. Обґрунтовано, що в умовах європейської інтеграції Україні на переговорах з ЄС слід обстоювати право на використання таких інструментів реалізації національних економічних інтересів, як асиметрична лібералізація ринків, односторонні охоронні заходи (зокрема селективні тарифні обмеження), преференційні тарифні квоти, скасування кількісних обмежень для національного експорту тощо.

Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення сформульованих автором у дисертації теоретичних положень, висновків та практичних рекомендацій полягає в тому, що вони можуть бути методологічною базою для розробки механізму реалізації зовнішньоторговельної політики України в умовах європейського вибору.

Матеріали дисертації можуть бути використані в науково-дослідницькій і практичній діяльності профільних установ і організацій, а також для підготовки лекцій, семінарських занять і спецкурсів з проблем економічної безпеки України.

Наукові дослідження та практичні рекомендації автора щодо забезпечення національних економічних інтересів у сфері зовнішньої торгівлі використано в процесі реалізації таких наукових проектів Національного інституту стратегічних досліджень, як „Нова модель економічного розвитку: механізми довгострокового зростання”, „Нова хвиля економічних реформ: загальнодержавний та регіональний контекст”, „Проект щорічного послання Президента до Верховної Ради України”, „Стратегії соціально-економічних перетворень в Україні” (акт впровадження від 25 січня 2007 р.). Пропозиції автора щодо методів та інструментів відстоювання національних економічних інтересів на переговорах з ЄС було використано у практичній роботі Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, зокрема при підготовці матеріалів до засідання Бюро Комітету з парламентського співробітництва між Україною та Європейським Союзом (акт впровадження №06-16/10-40(17495) від 30 січня 2007 року).

Окремі положення дисертаційної роботи використано Інститутом післядипломної освіти Львівського національного університету імені І.Франка при підготовці навчально-методичного забезпечення дисциплін „управління зовнішньоекономічною діяльністю” та „світова економіка” (довідка про впровадження №189 від 29.01.2007 року).

Наукові результати та висновки дисертаційного дослідження використано Українською академією зовнішньої торгівлі Міністерства економіки України у підготовці навчально-методичного забезпечення дисциплін „світова економіка” та „міжнародна торгівля” (довідка про впровадження №26/30-120 від 31.01.2007 року).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження виконане здобувачем самостійно, у ньому не використовувались ідеї або розробки, що належать співавторам, разом з якими були підготовлені окремі наукові публікації. Дисертація містить ідеї, висновки та результати автора, яка є безпосереднім їх розробником.

Апробація результатів дослідження. Підсумки дисертаційного дослідження та окремі теоретичні і практичні положення роботи доповідались на науково-практичній конференції “Дії соціальних партнерів щодо упередження негативних наслідків вступу України до СОТ” (19 - 20 листопада 2003 року, м. Київ), круглого столу “Зовнішня політика України: сучасний стан та перспективи зміцнення” (12 листопада 2004 року, м. Київ), круглого столу “Формування послідовної та прозорої системи відносин Україна – Росія - ЄС” (12 квітня 2005 року, м. Київ), міжнародної конференції “Європейська інтеграція як інструмент реформ в країнах Чорноморського регіону” (28 вересня 2005 року, м. Одеса), міжнародної конференції „Україна-Молдова-Білорусь – трансформаційні дилеми” (30 травня 2005 року, м. Київ), круглого столу ”Вступ України до СОТ та його наслідки для промислового комплексу м. Києва” (28 листопада 2006 року, м. Київ).

Публікації. Основні положення дисертації опубліковано автором самостійно і в співавторстві у 6 наукових працях загальним обсягом 4,6 друк. арк., у тому числі в розділі монографії. У наукових фахових виданнях опубліковано чотири статті загальним обсягом 2,6 друк. арк., одна з яких у співавторстві.

Структура дисертації. Основний зміст дисертації викладено на 190 сторінках комп’ютерного тексту. Дисертація складається з переліку умовних скорочень, вступу, чотирьох розділів, висновків, списку використаних джерел українською, російською, англійською, німецькою та польською мовами із 178 найменувань, містить 17 таблиць, 10 рисунків і 4 додатки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі розкрито актуальність теми дослідження, сформульовано мету, завдання, об’єкт і предмет дослідження, визначено методологічну основу і методи дослідження, обґрунтовано наукову новизну отриманих результатів та практичне значення одержаних висновків і рекомендацій, наведено дані про їх апробацію, публікацію та реалізацію.

У першому розділі “Теоретико-методологічні засади аналізу зовнішньоторговельної політики держави” розглянуто сутність зовнішньоторговельної політики держави та національних економічних інтересів, проаналізовано інструменти та методи реалізації національних економічних інтересів у сфері зовнішньої торгівлі, визначено особливості забезпечення національних економічних інтересів в умовах економічної інтеграції, а також засади формування зовнішньоторговельної політики та реалізації національних економічних інтересів у ЄС.

Зовнішня торгівля є основним інструментом, що забезпечує участь країни в міжнародному поділі праці. В умовах посилення взаємозалежності національних економік унаслідок процесів інтеграції та глобалізації вплив зовнішньої торгівлі на макроекономічний розвиток держави та забезпечення добробуту населення поступово зростає.

Базову роль у формуванні зовнішньоторговельної політики держави відіграє концепція забезпечення національних інтересів. Це зумовлено пріоритетним завданням зовнішньоторговельної політики держави, що полягає у реалізації національних економічних інтересів на зовнішніх та внутрішніх ринках.

Значний внесок у розвиток теоретичних основ і практичних напрямів реалізації національних інтересів держави зроблено як зарубіжними, так і вітчизняними вченими. Водночас у науковій літературі досі немає чіткого і однозначного визначення національних інтересів держави, що зумовлено багатогранністю і складністю цього поняття. Особливе місце в загальній системі національних інтересів належить національним економічним інтересам, оскільки вони виражають матеріальні цінності суспільства, що значною мірою обумовлюють характер і зміст інших інтересів держави. Автор визначає їх як категорію, яка дає змогу усвідомити потреби людини, суспільства і держави в економічній сфері та враховує стан і динаміку економічного життя. На відміну від існуючих трактувань, які акцентують увагу на економічних процесах, це визначення охоплює економічну дійсність як соціокультурний феномен. Між національними економічними інтересами та економічною безпекою держави існує тісний взаємозв’язок, суть якого полягає в пріоритеті національних економічних інтересів у процесі створення системи економічної безпеки. Водночас забезпечення економічної безпеки держави є національним інтересом, оскільки безпека та реалізація першочергових потреб особи, суспільства, держави - необхідна передумова дієздатності країни, без чого неможливе досягнення цілей іншого порядку.

Детермінація національних економічних інтересів – це важлива передумова формування ефективної зовнішньоторговельної політики держави. Серед основних принципів реалізації національних економічних інтересів автор визначає прозорість зовнішньоторговельної політики держави, виконання взятих міжнародних зобов’язань, відмова від застосування дискримінаційних заходів щодо інших держав чи міждержавних об’єднань. До основних критеріїв реалізації національних економічних інтересів належать зростання конкурентоспроможності національного виробництва, здатність держави проводити ефективну політику в сфері зовнішньої торгівлі та ефективне включення національної економіки в світове господарство.

Об’єктивна потреба в розширенні виробничо-збутових зв’язків і усунення торговельних бар’єрів між країнами стала передумовою розвитку міжнародних інтеграційних процесів. Вихідним пунктом теорії міжнародної економічної інтеграції є концепція переваг великого господарського простору, що забезпечує державам-учасницям ширші можливості для реалізації національних економічних інтересів. Поряд з цим автор доводить, що сучасна економічна інтеграція - надзвичайно складний процес, який відбувається поетапно, а в окремих випадках призводить до значних змін у структурі економіки держави, впливає на формування її торговельної політики і навіть може становити загрозу для національної економічної безпеки.

Узагальнивши існуючі наукові теорії економічної інтеграції, автор обґрунтовує, що важливою передумовою реалізації національних економічних інтересів в умовах інтеграції є інституційна спроможність держави ефективно протистояти інтеграційним викликам і загрозам національній економічній безпеці.

Проведений аналіз політики забезпечення економічних інтересів країн-членів ЄС довів, що в результаті інтеграції до ЄС країни передають значну частину повноважень у сфері реалізації національних економічних інтересів на міждержавний рівень. Єдина зовнішньоторговельна політика ЄС спирається на принципи уніфікації становлення та зміни митних ставок, укладення митних і торговельних угод, координації процесу лібералізації, проведення спільної експортної політики та ін.

У другому розділі “Зовнішньоторговельна політика країн Центрально-Східної Європи в умовах інтеграції до ЄС” проаналізовано механізми реалізації національних економічних інтересів країн Центрально-Східної Європи (ЦСЄ) на зовнішніх та внутрішніх ринках в умовах інтеграції до ЄС.

Аналіз досвіду здійснення зовнішньоторговельної політики країн Центрально-Східної Європи в умовах інтеграції до ЄС дозволив виявити низку характерних особливостей, що вплинули на формування механізмів реалізації економічних інтересів цих країн. Це зокрема такі:

Узгодженість процесу лібералізації з реформуванням та реструктуризацією основних галузей національного виробництва.. Оскільки базові галузі не мали досвіду міжнародної конкуренції та функціонування в ринкових умовах, одночасно з політикою лібералізації в загальний процес реформування зовнішньоторговельної сфери була гармонійно інтегрована активна політика захисту внутрішнього ринку.

Значний вплив зовнішніх обмежень на формування політики стимулювання експорту. Йдеться про суттєве звуження інструментарію та методів реалізації національних економічних інтересів країн ЦСЄ через дотримання положень угод про преференційну торгівлю, виконання вимог СОТ та ОЕСР, а також жорстких правил ЄС щодо зовнішньоторговельної політики, впровадження єдиних стандартів, санітарних та економічних норм реалізації національних економічних інтересів на зовнішніх ринках тощо.

Забезпечення позитивної реструктуризації національної економіки та покращення структури зовнішньої торгівлі через нарощування обсягів торгівлі з ЄС. Ефективна зовнішньоторговельна політика країн ЦСЄ забезпечила реалізацію географічної переорієнтації торгівлі за рахунок зміни галузевої структури експорту. Вирішальна роль в цьому процесі належала новим видам високотехнологічної продукції.

Успіх економічної інтеграції країн ЦСЄ в ЄС значною мірою пояснюється ефективним використанням таких правових інструментів реалізації національних економічних інтересів, як двосторонні угоди з ЄС про співпрацю, угоди про асоційоване членство та європейські угоди. Відповідно до цих угод країни отримали право використовувати асиметрію у відкритті ринків, односторонні охоронні заходи (зокрема селективні тарифні обмеження), квотування та введення тимчасових обмежень імпорту, надання тимчасових субсидій експортерам тощо. Водночас суттєвою перешкодою в процесі практичної реалізації отриманих переваг став недостатній рівень конкурентоспроможності продукції цих країн навіть після відміни чи зниження ввізних мит з боку ЄС.

У третьому розділі “Зовнішньоторговельна політика України в умовах реалізації стратегії інтеграції до ЄС” розглядається зовнішньоторговельна політика України в контексті реалізації європейського вибору. Автором проаналізовано її сучасний стан та відповідність національним економічним інтересам, оцінено механізми захисту внутрішнього ринку та реалізації національних економічних інтересів на зовнішніх ринках.

У процесі ринкових реформ із середини 1990-х років в Україні сформувалася модель економічного розвитку, яка характеризується високим рівнем відкритості економіки, що за існуючих умов (близько половини ВВП створюється за рахунок експорту) сприяє посиленню залежності національної економіки від кон’юнктурних коливань на зовнішніх ринках. В результаті аналізу сучасних тенденцій розвитку зовнішньоторговельної сфери автором виявлено закріплення неперспективної моделі міжнародної спеціалізації держави, що зумовлено, передусім, орієнтованістю національного експорту на міжнародні ринки низькотехнологічних товарів і послуг, низьким ступенем диференціації експорту, високою його залежністю від цін на сировину, споживчим характером імпорту тощо. Автор відзначає, що для ефективної інтеграції в світове господарство та європейський економічний простір існуючі структурні характеристики мають бути кардинально змінені, особливо в напрямі розвитку високих технологій і включення України у глобальні високотехнологічні мережі.

Як доводить дослідження, офіційний торговельний режим України на сьогодні досить ліберальний. Стійкою тенденцією в зовнішній торгівлі України протягом останніх років відзначено посилення ролі нетарифного регулювання у забезпеченні захисту внутрішнього ринку. Проблемними питаннями у цій сфері залишаються недостатньо врегульоване використання кількісних обмежень в зовнішній торгівлі, надмірно складний режим ліцензування імпорту, прогалини в законодавстві щодо технічного регулювання імпорту тощо. Загалом аналіз стану забезпечення національних економічних інтересів на внутрішньому ринку свідчить, що найбільшою проблемою є відсутність стимулів для нарощування імпорту високих технологій, закупівлі ліцензій та ноу-хау.

У контексті реалізації національних економічних інтересів на європейських ринках автор обґрунтовує тезу, що Україна має значний потенціал, який нині не використовується повною мірою. Процес входження українських компаній на ці ринки має негативні тенденції, що зумовлені як внутрішніми, так і зовнішніми чинниками і виявляються в несприятливій структурі торгівлі, нестійкості ключових позицій експорту, малій частці в динамічних сферах послуг тощо. Подолання цих тенденцій вимагає комплексного підходу до підвищення конкурентоспроможності національного виробництва, впровадження високих технологій в національну економіку, а також опанування національними експортерами прийнятих в світі форм і методів діяльності на висококонкурентних ринках.

У четвертому розділі “Забезпечення національних економічних інтересів України в умовах європейського вибору” автором обґрунтовано передумови, розроблено концепцію та систематизовано механізми реалізації національних економічних інтересів в сфері зовнішньої торгівлі в умовах європейського вибору України.

Сучасний стан розвитку зовнішньої торгівлі України свідчить про наявність загроз національній економічній безпеці. Збереження існуючих тенденцій у цій сфері вже в середньостроковій перспективі може призвести до витіснення з внутрішнього ринку стратегічних галузей, втрати позицій національного експорту на міжнародних ринках, витоку ресурсів країни за низькими цінами, посилення спекулятивних атак на грошову одиницю та фінансову стабільність тощо.

Для ефективної протидії існуючим загрозам державі потрібний системний підхід, що передбачає формування стійких конкурентоспроможних суб’єктів в державі шляхом реалізації конкурентних переваг національної економіки на мікро -, мезо - та макрорівнях, адаптацію нормативно-правової бази України до міжнародних та європейських стандартів, а також забезпечення паритетності у зовнішньоторговельних відносинах України з ЄС.

Ідентифікація основних національних економічних інтересів, визначення принципів і передумов їх забезпечення дозволили обґрунтувати концепцію реалізації національних економічних інтересів в умовах європейського вибору України (рис. 1, 2). Як основні механізми визначено стимулювання розвитку

івлі

експортного потенціалу з врахуванням міжнародних та європейських норм і правил та лібералізацію ринку з одночасним посиленням захисту „чутливих” національних галузей від надмірної та/чи недобросовісної іноземної конкуренції. Доведено, що в умовах реалізації європейського вибору України важливим механізмом забезпечення національних економічних інтересів є також моніторинг стану національної економічної безпеки і впровадження адекватних заходів щодо відвернення та нейтралізації загроз національній безпеці держави. Процес узгодження механізмів державного регулювання зовнішньоторговельної сфери з вимогами ЄС має проводитися з урахуванням можливих наслідків такого реформування як для окремих галузей, так і економіки держави в цілому. Для цього слід використовувати диференційований підхід до термінів та напрямів його реалізації.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі досліджено проблему реалізації національних економічних інтересів України у сфері зовнішньої торгівлі в умовах європейського вибору. Запропоновано нові науково-методичні підходи до її вирішення та отримано нові результати, які мають важливе значення для розроблення зовнішньоторговельної політики України в умовах реалізації європейського вибору.

Проведене дослідження дає змогу зробити такі висновки:

1. Національні економічні інтереси є основою формування зовнішньоторговельної політики держави. В сфері зовнішньої торгівлі національні економічні інтереси мають забезпечуватися відповідно до визначених принципів та критеріїв за допомогою економічних та адміністративних методів. Такими принципами є прозорість зовнішньоторговельної політики держави, виконання взятих міжнародних зобов’язань, відмова від застосування дискримінаційних заходів щодо інших держав та міждержавних об’єднань. Основними критеріями реалізації національних економічних інтересів у зовнішньоторговельній сфері є зростання конкурентоспроможності національного виробництва, здатність держави проводити ефективну політику в сфері зовнішньої торгівлі та ефективне включення національної економіки в світове господарство.

2. Важливою передумовою реалізації національних економічних інтересів у зовнішньоторговельній сфері є інституційна спроможність держави ефективно протистояти інтеграційним викликам і загрозам національній економічній безпеці. В межах міждержавного інтеграційного об’єднання національні економічні інтереси можуть бути забезпеченні як на рівні держави, так і на рівні об’єднання залежно від рівня, форм і темпів інтеграції. При цьому ефективність їх забезпечення значною мірою залежить від якості державного менеджменту.

3. Реалізація національних економічних інтересів в умовах інтеграції до ЄС вимагає передачі частини повноважень на міждержавний рівень, що, однак, не призводить до втрати економічного суверенітету країн-членів. Основними інструментами забезпечення економічних інтересів на рівні ЄС є митно-тарифне регулювання, антидемпінгова політика, умови та правила щодо імпорту з третіх країн, політика визнання національних норм та стандартів на території ЄС, політика охорони внутрішнього сільськогосподарського ринку та широка система преференцій у відносинах з третіми країнами із врахуванням їх особливостей та потенціалів. Для країн з перехідною економікою передбачено також низку додаткових інструментів, які мають тимчасовий характер і дозволяють реалізувати в процесі лібералізації активну політику захисту внутрішнього ринку з метою адаптації національних галузей до нових умов конкуренції. Водночас обсяг можливостей для реалізації національних економічних інтересів за допомогою таких інструментів залежить від рівня конкурентоспроможності національної економіки, ефективності процесу реструктуризації ключових галузей, а також кон’юнктури на європейських ринках.

4. У сфері зовнішньої торгівлі України на сьогодні існують загрози національній економічній безпеці, які набули перманентного характеру і за ключовими критеріями близькі до критичної межі. Йдеться про частку зовнішньої торгівлі у ВВП, рівень глобальної конкурентоспроможності держави, частку високотехнологічних товарів у експорті та імпорті, рівень диференціації експорту та його залежності від імпорту сировини тощо. Збереження сучасних тенденцій розвитку зовнішньої торгівлі вже в середньостроковій перспективі може призвести до зниження динаміки економічного зростання та фінансової нестабільності в країні.

5. Головною передумовою реалізації національних економічних інтересів у контексті європейського вибору України є формування стійких конкурентоспроможних суб’єктів шляхом забезпечення реалізації їх конкурентних переваг на мікро- , мезо- та макрорівнях, адаптація національної нормативно-правової бази до міжнародних та європейських норм, а також забезпечення паритетності у зовнішньоторговельних відносинах України.

6. Основними механізмами реалізації національних економічних інтересів у контексті європейського вибору України є стимулювання розвитку експортного потенціалу відповідно до міжнародних та європейських норм, поступова лібералізація національних ринків з одночасним посиленням захисту окремих національних галузей від іноземної конкуренції, а також моніторинг стану національної економічної безпеки та впровадження адекватних заходів щодо відвернення і нейтралізації загроз економічній безпеці держави. При цьому інструменти та методи реалізації національних економічних інтересів повинні узгоджуватися з міжнародними та європейськими нормами і правилами регулювання зовнішньоторговельної діяльності. Для стимулювання експорту та забезпечення захисту внутрішнього ринку України доцільно використовувати такі інструменти, як надання урядових гарантій експортерам, посилення нетарифного захисту „чутливих” галузей, забезпечення консультативно-інформаційної підтримки та запровадження податкових заохочень для експортерів, удосконалення системи сертифікації та ліцензування імпорту, використання системи компенсаційних зборів тощо.

7. В умовах реалізації європейського вибору України важливими інструментами забезпечення національних економічних інтересів можуть стати асиметрія у відкритті ринків, отримання преференційних тарифних квот, укладення додаткових угод, що передбачають поступове відкриття ринків у „чутливих” галузях, використання охоронних заходів тощо. Використання зазначених інструментів в процесі лібералізації національних ринків вимагає узгодження з ЄС. При цьому обсяг та терміни їх застосування значною мірою залежать від послідовності та ефективності відстоювання національних економічних інтересів засобами дипломатії. З метою зміцнення позицій вітчизняної дипломатії на переговорах з ЄС доцільно використати досвід захисту національних економічних інтересів країнами ЦСЄ в умовах європейської інтеграції, підвищити прикладний аспект підготовки кадрів в галузі економічної дипломатії, а також активно застосовувати механізми лобіювання національних інтересів у країнах-членах ЄС.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ

Монографії

1. Конкурентоспроможність економіки України в умовах глобалізації / Я. А. Жаліло, Я. Б. Базилюк, О. М. Струк та ін.; за ред. Жаліла Я. А. - К.: НІСД, 2005. - 388 с. (автору належать обґрунтування основних принципів і засад функціонування країни в рамках СОТ, аналіз процесу приєднання України до СОТ та гармонізації національного законодавства відповідно до міжнародних норм і правил, аналіз досвіду приєднання до СОТ країн з перехідною економікою та можливостей його використання в Україні, а також дослідження можливого впливу вступу України до СОТ на конкурентоспроможність національної економіки - с.256-282)

Статті в наукових фахових виданнях

2. Струк О. М. Досвід колишніх соціалістичних країн щодо упередження негативних соціальних наслідків вступу до СОТ // Вісник Академії праці і соціальних відносин Федерації профспілок України. - 2004. - №1. - С.139-143.

3. Струк О. М. Особливості захисту внутрішніх ринків країн Центрально-Східної Європи в умовах інтеграції до ЄС // Стратегічна панорама. - 2006. - №2. - С.92-98.

4. Струк О. М. Особливості просування національних економічних інтересів країн Центрально-Східної Європи на зовнішні ринки: досвід для України // Економіка і держава. - 2006. - №10. - С.14-17.

5. Жаліло Я. А., Струк О. М. ВТО и неравное равенство его членов // Економіка і держава. - 2003. - №11. - С.8-10. (автору належить обґрунтування необхідності вступу України до СОТ та аналіз обмежувальних заходів, які можуть застосовуватися до країни з перехідною економікою в рамках СОТ).

Статті в інших наукових виданнях

6. Жаліло Я. А., Струк О. М. С акулами на ты (Вступление в ВТО – не приговор и не панацея, а руководство к действию) // Металлургический компас.- 2006.- №4. - С.8-10. (автору належить аналіз механізмів реалізації переваг та мінімізації втрат в результаті приєднання України до СОТ).

АНОТАЦІЯ

Струк О.М. Зовнішньоторговельна політика України в умовах європейського вибору: механізми реалізації національних економічних інтересів. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 21.04.01 – економічна безпека держави. – Національний інститут стратегічних досліджень, Київ, 2007.

Дисертацію присвячено науковому осмисленню проблем реалізації національних економічних інтересів у сфері зовнішньої торгівлі в умовах європейського вибору України. В роботі визначено сутність поняття „національні економічні інтереси”, сформульовано принципи та критерії реалізації національних економічних інтересів у сфері зовнішньої торгівлі, проаналізовано методи та інструменти їх забезпечення в умовах економічної інтеграції. Досліджено досвід реалізації економічних інтересів в умовах європейської інтеграції країнами Центрально-Східної Європи, виявлено характерні особливості цього процесу. Проаналізовано сучасну зовнішньоторговельну політику України, визначено рівень її відповідності національним економічним інтересам. Розроблено концепцію забезпечення національних економічних інтересів у зовнішньоторговельній сфері в умовах реалізації європейського вибору, визначено принципи та систематизовано механізми її реалізації.

Ключові слова: національні економічні інтереси, зовнішньоторговельна політика, економічна інтеграція, конкурентоспроможність національної економіки, захист внутрішнього ринку, експорт, імпорт, європейський вибір.

АННОТАЦИЯ

Струк О. Н. Внешнеторговая политика Украины в условиях европейского выбора: механизмы реализации национальных экономических интересов.- Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 21.04.01 – экономическая безопасность государства. – Национальный институт стратегических исследований, Киев, 2007.

Диссертация посвящена научному осмыслению проблем реализации национальных экономических интересов в сфере внешней торговли в условиях европейского выбора Украины. Рассмотрены теоретические основы формирования и реализации экономических интересов государства во внешнеторговой сфере. Раскрыта сущность понятия „национальные экономические интересы“, установлена его связь с экономической безопасностью государства, выделены принципы и критерии обеспечения национальных экономических интересов во внешнеторговой сфере, проанализированы инструменты и методы их реализации. Автором обосновано, что важным предусловием реализации национальных экономических интересов в процессе интеграции является институциональная способность государства противостоять интеграционным вызовам и угрозам национальной экономической безопасности.

Рассмотрены механизмы обеспечения национальных экономических интересов в ЕС. Проведенный анализ показал, что страны могут передавать значительную часть полномочий в сфере реализации национальных экономических интересов на межгосударственный уровень без потери национального экономического суверенитета. Установлено, что основными механизмами реализации национальных экономических интересов в ЕС являются тарифное регулирование, антидемпинговая политика, политика охраны внутреннего рынка, широкая система преференций в отношениях с третьими странами и т.д.

Значительное внимание уделено исследованию опыта реализации экономических интересов стран Центрально-Восточной Европы (ЦВЕ) в условиях интеграции в ЕС. Автор обосновывает, что важными инструментами реализации экономических интересов этих стран в условиях европейской интеграции являлись асимметрия в либерализации рынков, право на использование односторонних охранных мер, селективные тарифные ограничения, глобальная квота и др. При этом объем и строки использования этих инструментов устанавливались для каждой из стран индивидуально за результатами переговоров с ЕС. Эффекты от использования инструментов реализации экономических интересов усилили макроэкономическая политика стран ЦВЕ и процессы, которые содействовали повышению конкурентоспособности их национального производства, в частности приватизация, эффективное государственное управление, развитие банковской сферы и др.

В работе исследована современная внешняя торговля Украины, проанализирован уровень обеспечения экономической безопасности в этой сфере, а также соответствие государственной внешнеторговой политики национальным экономическим интересам. На этой основе предложена новая парадигма обеспечении национальных экономических интересов в условиях европейского выбора Украины, которая предусматривает формирование конкурентоспособных субъектов в государстве через реализацию конкурентных преимуществ на микро-, мезо- и макроуровнях, адаптацию национальной нормативно-правовой базы к международным и европейским нормам, а также обеспечение паритетности во внешнеторговых отношениях Украины.

Разработана концепция реализации национальных экономических интересов во внешнеторговой сфере в условиях европейского выбора Украины, которая позволяет усовершенствовать внешнеторговую политику государства через внедрение международно-признанных инструментов и методов государственного регулирования внешнеторговой деятельности, а также использования преимуществ, предусмотренных для стран с переходной экономикой в условиях интеграции в ЕС. Определены принципы и предложены механизмы ее реализации. Обосновано, что кроме стимулирования экспорта, либерализации национальных рынков с одновременным усилением защиты отдельных отраслей от иностранной конкуренции, для реализации национальных экономических интересов в условиях европейского выбора необходимо проводить мониторинг состояния национальной экономической безопасности и применять соответствующие меры с целью предупреждения и нейтрализации угроз экономической безопасности государства.

Ключевые слова: национальные экономические интересы, внешнеторговая политика, экономическая интеграция, конкурентоспособность национальной экономики, защита внутреннего рынка, экспорт, импорт, европейский выбор.

SUMMERY

Olha M. Struk. Foreign Trade Policy of Ukraine Facing European Choice: Mechanisms for Implementing National Economic Interests. - The Manuscript.

The dissertation for the scientific degree of the сandidate of economic sciences in the field of 21.04.01 – Economic Security of the State. The National Institute for Strategic Studies, Kyiv, 2007.

The dissertation is devoted to the scientific perception of the issues regarding implementing national economic interests in the sphere of foreign trade of Ukraine facing European Choice. Consideration is given to theoretical and methodological basis of national economic interests and their implementation in the process of economic integration into the EU. The author has analyzed the experience of transitional economy countries in implementing national economic interests under European integration, determined specific features and regularities of this process. On the basis of comprehensive analysis of the current state of Ukrainian foreign trade, we have substantiated a concept of implementing national economic interests of Ukraine facing the European Choice, determined its principles and ranged mechanisms by correlating methods and instruments with the levels and ways of implementation.

Key words: national economic interests, foreign trade policy, economic integration, competitiveness of national economy, internal market protection, export, import, European Choice.

 






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ДИДАКТИЧНІ ОСНОВИ ВИКОРИСТАННЯ ЕТАЛОННИХ ВИМІРНИКІВ ЯКОСТІ ЗНАНЬ У НАВЧАННІ ФІЗИКИ СТАРШОКЛАСНИКІВ - Автореферат - 28 Стр.
УДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДІВ ЦІНОУТВОРЕННЯ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ РИНКОВОЇ КОН’ЮНКТУРИ - Автореферат - 21 Стр.
УДОСКОНАЛЕННЯ БУРОПІДРИВНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ПРОВЕДЕННЯ ВИРОБОК ШЛЯХОМ УПРАВЛІННЯ ІМПУЛЬСОМ ВИБУХУ НАБОЇВ ВИБУХОВИХ РЕЧОВИН - Автореферат - 23 Стр.
ОПТИМІЗАЦІЯ ДІАГНОСТИКИ ТА ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ З ПІСЛЯХОЛЕЦИСТЕКТОМІЧНИМ СИНДРОМОМ В ПОЄДНАННІ З ГІПЕРТОНІЧНОЮ ХВОРОБОЮ - Автореферат - 33 Стр.
ОПТИМАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОЦЕСІВ МОДЕЛЮВАННЯ В ПАРАЛЕЛЬНОМУ МОДЕЛЮЮЧОМУ СЕРЕДОВИЩІ - Автореферат - 25 Стр.
ПОЕТИКА УКРАЇНСЬКОЇ СВІТСЬКОЇ НОВОЛАТИНСЬКОЇ ПОЕЗІЇ ДОБИ ПІЗНЬОГО СЕРЕДНЬОВІЧЧЯ ТА БАРОКО - Автореферат - 28 Стр.
система комп’ютерної ідентифікації та регулювання розрідження пульпи в млинах першої стадії подрібнення - Автореферат - 28 Стр.