У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Зарубін Ігор Євгенович

УДК 658:338.1

СИНТЕЗ МЕХАНІЗМІВ ЕФЕКТИВНОЇ ПЛАТІЖНОЇ ПОЛІТИКИ ВЕЛИКОГО МЕТАЛУРГІЙНОГО КОМПЛЕКСУ

Спеціальність 08.00.04 – eкономіка та управління підприємствами

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк – 2007

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі економічної кібернетики Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник:

доктор економічних наук, профессор, член-кореспондент Національної академії наук України Лисенко Юрій Григорович, Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, завідувач кафедри економічної кібернетики (м. Донецьк).

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук Гнатушенко Віталій Владиславович, віце-президент консорціуму “Індустріальна група” (м. Київ);

кандидат економічних наук, доцент Омелянович Михайло Юрійович, Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України, доцент кафедри фінансів (м. Донецьк).

Захист відбудеться 31 жовтня 2007 року о 14.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.051.01 у Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 198а, великий зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України (83055, м. Донецьк, вул. Університетська, 24).

Автореферат розісланий 28 вересня 2007 р.

Вчений секретар

спеціалізованої ради Овечко Г.С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Специфічні умови діяльності промислових підприємств металургійної галузі України характеризуються низкою проблем, основними з яких є недостатній виробничий потенціал, необхідність залучення інвестицій для забезпечення виробничих процесів, низький рівень платоспроможності і, як наслідок, нестача власних фінансових ресурсів не тільки для оновлення наявної матеріально-технічної бази, але й для забезпечення поточних потреб великого металургійного комплексу (ВМК). Необхідно відзначити, що в теперішній час Україна входить в сімку найбільших виробників металургійної галузі в світі, не дивлячись на те, що за період 1990-2005 рр. виробництво сталі в Україні знизилося на 47%, залізняку – на 37,6%, чавуну – на 31,6%, коксу – на 25,5%, готового прокату – на 41,2%. У цих умовах найактуальнішою задачею фінансового менеджменту ВМК є підвищення рівня його платоспроможності на основі застосування сучасних наукових методів.

Ключовим моментом вирішення цієї важливої задачі є розробка ефективної платіжної політики ВМК, адаптованої до можливих змін чинників зовнішнього економічного середовища, що є одним з основних напрямків підвищення ефективності фінансово-господарської діяльності комплексу в цілому. Формування внутрішнього механізму ефективної платіжної політики забезпечується організацією такої системи управління платежами ВМК, що заснована на розробці й контролі виконання ієрархічної системи фінансових планів (бюджетів) та має відзнаки адаптивності.

Таким чином, задача синтезу механізмів ефективної платіжної політики ВМК, адаптованої до умов нестабільного економічного середовища, є актуальною в сучасних умовах розвитку вітчизняної економіки. Реалізація положень ефективної платіжної політики ВМК проводиться шляхом розробки механізмів функціонування адаптивної системи управління платежами ВМК, яка володіє властивостями гнучкості щодо умов реалізації фінансових планів, і методів її практичного використання на базі впровадження нових інформаційних технологій.

Значний внесок в розробку адаптивних методів управління промисловими комплексами внесли вітчизняні й зарубіжні учені: Р. Акофф, В. Андрієнко, В. Гнатушенко, В. Забродський, Ю. Лисенко, В. Петренко, В. Стасюк. Питання управління грошовими потоками на підприємствах досліджуються в роботах В. Андрієнка, В. Бєлолипецького, І. Бланка, Ю. Бригхема, А. Горбунова, Р.Каплана, М. Омеляновича, А. Поддєрьогіна, Н.Радіонова, Є. Стоянової, А. Шеремета та ін. В них більшою мірою розроблена методологія інвестиційної, дивідендної, податкової і облікової політики як складових фінансової політики підприємства. Проте недостатньо теоретично й практично розробленими в економічній літературі є питання синтезу адаптивних механізмів ефективної платіжної політики металургійного підприємства на основі сучасних наукових методів.

Актуальність наведених проблем, необхідність оптимізації управління платежами ВМК на основі єдиної науково обґрунтованої концептуальної схеми й сучасних методів фінансового менеджменту зумовили вибір теми дисертації, її мету й задачі.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано в рамках держбюджетної теми ДонНУ “Моделювання динаміки виробничо-економічних систем” Г-00/54 (номер державної реєстрації – U001971), в якій автор брав участь як співвиконавець. Автором розроблено концептуальну схему і механізми ефективної платіжної політики металургійного комплексу.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка механізмів ефективної платіжної політики великого металургійного комплексу, що забезпечують досягнення високого рівня його платоспроможності й фінансової стійкості з урахуванням стратегічних цілей розвитку. Для досягнення цієї мети в дисертації поставлено і вирішено наступні задачі:

досліджено теоретичні й практичні підходи до формування платіжної політики промислових підприємств в умовах нестабільного економічного середовища;

проведено аналіз концептуальних й формальних підходів до вирішення стратегічних і поточних задач з синтезу платіжної політики ВМК;

визначено поняття “ефективна платіжна політика” й “механізми ефективної платіжної політики”;

розроблено концепцію синтезу механізмів ефективної платіжної політики ВМК, засновану на принципах адаптивного підходу;

формалізовано задачі, що підлягають вирішенню в системі управління платежами ВМК;

розроблено механізми стратегічного й оперативного управління платежами ВМК на основі принципів ефективної платіжної політики;

формалізовано чинники поточної платіжної політики ВМК;

розроблено механізми фінансового планування грошових потоків ВМК;

запропоновано механізм функціонування інформаційної системи управління платежами ВМК, заснований на використанні нових інформаційних технологій;

розроблено методику реалізації запропонованої концепції і проведено апробацію механізмів ефективної платіжної політики на прикладі ВАТ “Металургійний комбінат “Азовсталь”.

Об'єктом дослідження дисертаційної роботи є процеси управління платежами великого металургійного комплексу.

Предметом дослідження є механізми управління платежами, що використовуються при синтезі платіжної політики великого металургійного комплексу.

Методи дослідження. Основні наукові положення, висновки й рекомендації дисертаційної роботи базуються на результатах досліджень вітчизняних і зарубіжних вчених з проблем фінансового менеджменту й планування діяльності підприємств, фундаментальних положеннях економічної теорії, законах функціонування ринкової економіки, сучасної теорії управління економічними процесами, а також використанні перспективних інформаційних технологій прийняття фінансових рішень. Обґрунтованість і достовірність одержаних результатів обумовлені використанням наукових методів дослідження: економіко-математичного моделювання (запропоновано моделі управління платежами ВМК і розраховано економічний ефект від їх впровадження); економічної динаміки (проведено аналіз функціонування ВМК); системного аналізу й синтезу (запропоновано концептуальну схему синтезу механізмів ефективної платіжної політики); статистичного аналізу економічних показників (проведено аналіз показників фінансового стану ВМК й руху грошових потоків за період 1998 – 2006 рр.); спеціалізовані методи фінансового планування й управління фінансовими потоками (досліджено сучасні теоретичні й практичні підходи до формування платіжної політики, проведено аналіз концептуальних і формальних підходів до вирішення стратегічних й поточних задач платіжної політики ВМК); методи розробки перспективних інформаційних технологій (синтезовано алгоритми експертної системи управління платежами ВМК).

Наукова новизна одержаних результатів. У дисертації здійснено постановку й вирішення нової актуальної задачі синтезу механізмів ефективної платіжної політики великого металургійного комплексу. При цьому одержано наступні нові наукові результати:

вперше:

визначено поняття механізму ефективної платіжної політики як системи методів й моделей управління платежами ВМК на основі застосування принципів ефективної платіжної політики та адаптивного підходу, що дозволяє структурувати процес управління платежами комплексу з метою підвищення ефективності його фінансової діяльності в майбутніх періодах;

розроблено концепцію синтезу механізмів ефективної платіжної політики, яку засновано на принципах адаптивного підходу, що дозволяє вчасно уникнути фінансових втрат, пов’язаних зі зміною умов економічного середовища, а також підвищити платоспроможність й фінансову стійкість ВМК з урахуванням стратегічних цілей розвитку;

розроблено механізми управління платежами ВМК на рівнях стратегічного й оперативного управління на основі організаційно-правових методів та методів економіко-математичного моделювання, що дозволяє встановити стратегічні орієнтири ефективної платіжної політики, а також створює умови застосування механізмів поточного управління платежами;

вдосконалено:

модель поточного управління платежами ВМК на основі чинників поточної платіжної політики, що дозволяє значно зменшити їх суб'єктивний вплив при прийнятті фінансових рішень з управління платежами;

одержало подальшого розвитку:

механізм функціонування інформаційної системи управління платежами ВМК, заснований на використанні сучасних інформаційних технологій і методів синтезу експертних систем, реалізація якого забезпечує підвищення ефективності організаційних й економічних процесів управління платежами в рамках формування ефективної платіжної політики.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що теоретичні положення, що одержані в дисертаційній роботі, доведено до рівня практичних пропозицій та їх реалізації. Розроблені механізми й методи управління платежами ВМК на основі ефективної платіжної політики мають високу універсальність і можуть бути використані великими промисловими підприємствами, комплексами, холдінгами. Основні результати дослідження використано при організації системи управління платежами ВАТ “Металургійний комбінат “Азовсталь” (акт впровадження від 10.05.2007 р.). Впровадження результатів дослідження дозволило одержати економію за рахунок зростання прибутку, підвищення надійності, гнучкості й мобільності системи прийняття фінансових рішень, більш ефективного використання фінансових ресурсів, технічних засобів та інформаційних технологій.

Підтверджений актом річний економічний ефект від впровадження результатів дисертації склав 883,5 тис. грн.

Особистий внесок здобувача полягає в тому, що наукові результати дисертаційного дослідження отримано автором особисто і опубліковано у відкритому друку. З робіт, що виконано у співавторстві, у дисертаційній роботі використано лише результати, які належать особисто здобувачеві.

Апробація результатів дисертації. Основні положення роботи обговорювалися на VIII Всеукраїнській науково-методичній конференції “Проблеми економічної кібернетики” (м.Алушта, 2003 р.); на Міжнародній науково-практичній конференції “Ефективні методи управління промисловим підприємством” (м. Донецьк, 2005 р.); на I Всеукраїнській науково-практичній конференції студентів, аспірантів та молодих вчених “Проблеми глобалізації та моделі стійкого розвитку економіки” (м.Луганськ, 2005 р.); на VI Міжнародній науково-практичній конференції “Стан і проблеми оподаткування в умовах ринкової економіки” (м. Донецьк, 2006 р.); на наукових семінарах кафедри економічної кібернетики Донецького національного університету (м. Донецьк, 2001- 2006 рр.).

Публікації. За темою дисертації опубліковано 8 наукових робіт загальним обсягом 2,7 д.а., з яких автору належить 2,2 д.а.

Cтруктура й обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел з 138 найменувань, 5 додатків. Робота викладена на 168 сторінках машинописного тексту, матеріал дисертації ілюструють 15 рисунків та 13 таблиць.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність дослідження, визначено його мету і задачі, а також об'єкт, предмет і методологію дослідження, розкрито наукову новизну одержаних результатів та їх практичне значення.

У першому розділі “Методологічні основи формування платіжної політики великого металургійного комплексу” розглянуто методологічні основи формування платіжної політики промислових підприємств в умовах нестабільного економічного середовища, детально досліджено сучасні методи й моделі оптимізації платіжного обігу промислових підприємств. На прикладі підприємств металургійної галузі досліджено їх функціонування в умовах ринкових відносин, тенденції і перспективи розвитку.

До числа найхарактерніших проблем функціонування металургійних комплексів в умовах нестабільного зовнішнього економічного середовища віднесено низьку ефективність системи управління ВМК, недостатній розмір статутного капіталу ВМК у формі акціонерних товариств, що характеризує відповідні масштаби діяльності, незабезпеченість єдності ВМК як майнового комплексу, низьку інвестиційну привабливість ВМК, значну кількість збиткових і, як наслідок, неплатоспроможних підприємств промисловості.

Причини ситуації, що склалася, витікають з особливостей ринку і ринкових перетворень в металургійній промисловості України. Необхідно відзначити, що в теперішній час Україна входить в сімку найбільших виробників металургійної промисловості в світі, не дивлячись на те, що за період 1990-2005 рр. виробництво сталі в Україні знизилося на 15,9 млн.т., залізняку – на 39,2 млн.т., чавуну – на 14,2 млн.т., коксу – на 8,8 млн.т., готового прокату – на 15,9 млн.т.

Необхідно відзначити, що в структурі вітчизняного експорту продукція металургійної промисловості займає лідируючу позицію. Проте стан вітчизняних ВМК не відповідає сучасним вимогам. Це стосується як технологічних характеристик (наприклад, із застосуванням технології безперервного лиття в Україні виробляється близько 20% загального обсягу сталі, тоді як в Японії – 96,9%, в США – 95,3%, в Росії – 52%), так і фінансового стану ВМК. Згідно з статистичними даними, кількість збиткових підприємств в цілому по Україні, і зокрема по Донецькій області, практично не змінюється: якщо в промисловості в 2000 р. їх було 37,2 %, то в 2004 р. – 36,7 % (табл. 1).

При достатньо сприятливій кон'юнктурі ринку збуту актуальними проблемами діяльності ВМК є низький виробничий потенціал, необхідність залучення значних інвестицій для забезпечення виробничих процесів і низький рівень платоспроможності ВМК. Розробка і застосування механізмів ефективної платіжної політики ВМК, яку засновано на принципах адаптивного підходу, дозволить вчасно уникнути фінансових втрат, пов’язаних зі зміною умов економічного середовища, а також підвищити платоспроможність й фінансову стійкість ВМК з урахуванням стратегічних цілей розвитку.

Таблиця 1

Фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування промислових підприємств Донецької області за 2000-2004 рр.

Показники | 2000 | % збиткових | 2001 | % збиткових | 2002 | % збиткових | 2003 | % збиткових | 2004 | % збиткових

Промисловість, млн. грн. | 1449,3 | 42,0 | 944,3 | 39,4 | -231,5 | 42,7 | 438,6 | 42,6 | 6858,0 | 36,7

в т.ч. металургія й обробка металу, млн. грн. | 1625,8 | 37,2 | 983,7 | 31,8 | 412,8 | 41,1 | 340,8 | 40,8 | 4749,1 | 31,4

На рис.1 наведено графічне представлення моделі фінансових втрат ВМК в результаті сповільненої реакції менеджменту на зміну умов економічного середовища. В зв’язку з тим, що зміни зовнішнього середовища носять переривчатий характер, наступають раптово і супроводжуються непередбачуваними ефектами, то запізнювання за кожним видом реакції повинне виключатися. Це досягається при використанні направлених на прискорення адаптації додаткових заходів: впровадження ефективних управлінських інформаційних систем; аналізу й запровадження маркетингових можливостей; розробки адаптивних систем управління потенціалом комплексу (маркетинговим, фінансовим, ресурсним, кадровим); швидких кадрових змін.

Таким чином, необхідність адаптації до умов нестабільного економічного середовища зумовлює виняткову важливість вдосконалення механізмів управління складовими потенціалу металургійного комплексу (маркетингового, фінансового, ресурсного, кадрового), розробки нових адаптивних механізмів стратегічного ринкового планування (в т.ч. фінансового). У цих умовах задача синтезу механізмів ефективної платіжної політики ВМК є актуальною.

Платіжна політика ВМК є одним з основних напрямків його фінансової політики, поряд з обліковою, податковою, кредитною, амортизаційною і дивідендною. При проведенні реформування фінансової політики ВМК до стратегічних задач платіжної політики відноситься оптимізація використання коштів, максимізація прибутку, оптимізація фінансової структури капіталу ВМК, забезпечення фінансової стійкості й достатнього рівня платоспроможності, забезпечення інвестиційної привабливості ВМК, використання ринкових механізмів залучення фінансових ресурсів.

Актуальними поточними задачами платіжної політики ВМК є забезпечення достатності коштів для своєчасних розрахунків по поточних зобов'язаннях, податкове планування з метою мінімізації податкових платежів, проведення реструктуризації заборгованості по платежах у бюджет, впровадження програми заходів для ліквідації заборгованості по виплаті заробітної плати, управління дебіторською і кредиторською заборгованостями ВМК та ін.

З урахуванням зазначених задач й особливостей процесу управління платежами ВМК розроблено концепцію синтезу механізмів ефективної платіжної політики (рис.2). Підґрунтям даної концепції є такі тези.

Теза 1. Під внутрішнім механізмом ефективної платіжної політики ВМК розглядається система методів й моделей управління платежами комплексу на основі принципів ефективної платіжної політики та адаптивного підходу, що дозволяє структурувати процес управління платежами металургійного комплексу з метою підвищення ефективності його фінансової діяльності в майбутніх періодах.

Теза 2. Процес оптимізації платіжної політики ВМК декомпонується на два рівні, інтегровані в систему стратегічного управління металургійного комплексу, з розробкою відповідного механізму.

Теза 3. Механізм стратегічної платіжної політики включає методи й моделі стратегічного управління платежами ВМК, реалізація яких забезпечує досягнення високого рівня платоспроможності та фінансової стійкості металургійного комплексу – з одного боку – і забезпечення інтересів розвитку ВМК з урахуванням стратегічних цілей його діяльності – з іншого. Механізм поточної платіжної політики ВМК включає методи й моделі поточного управління платежами ВМК.

Теза 4. Адаптивність системи управління платежами ВМК забезпечується шляхом організації системи контролінгу грошових потоків ВМК. В процесі розробки такої системи використовуються оптимізаційні моделі планування грошових потоків ВМК (рис.2), а також алгоритми розрахунку окремих аналітичних показників з використанням первинної інформаційної бази спостереження й методів фінансового аналізу.

У другому розділі “Механізми ефективної платіжної політики великого металургійного комплексу” в рамках запропонованої концепції розроблено механізми управління платежами ВМК на рівнях стратегічного й поточного управління на основі організаційно-правових методів і методів економіко-математичного моделювання, що дозволило встановити стратегічні орієнтири ефективної платіжної політики, а також створено умови застосування зазначених механізмів у практичній діяльності промислових підприємств.

При реформуванні фінансової політики ВМК стратегічними завданнями формування платіжної політики є забезпечення фінансової стійкості ВМК в процесі розвитку й підтримка його постійної платоспроможності.

Для забезпечення фінансової стійкості ВМК в дисертації проведено формалізацію стратегічних завдань забезпечення формування раціональної структури джерел залучення коштів, і в першу чергу, співвідношення власних і позикових джерел; оптимізації обсягів залучення коштів за майбутніми строками їхнього повернення; формування достатнього обсягу грошових ресурсів, що залучаються на довгостроковій основі; своєчасної реструктуризації зобов'язань з повернення коштів в умовах кризового розвитку ВМК.

Реалізація стратегії підтримки постійної платоспроможності ВМК досягається за рахунок ефективного управління залишками коштів і їхніх еквівалентів; формування достатнього обсягу їх страхової (резервної) частини; забезпечення рівномірності надходження коштів ВМК; забезпечення синхронності формування вхідного й вихідного грошових потоків; оптимізації засобів платежу в розрахунках з контрагентами по господарських операціях.

На рівні стратегічного управління платежами ВМК в дисертації запропоновано економіко-математичну модель управління фінансовою стійкістю ВМК, що спрямована на вирішення завдань стратегічної ефективності управління платежами. При моделюванні довгострокової фінансової стійкості ВМК у якості критеріїв оптимальності запропоновано використовувати максимізацію дисконтованого чистого грошового потоку ВМК та мінімізацію сумарної вартості залучення коштів. Таким чином, в рамках загальнофірмової оптимізаційної моделі, керівними параметрами якої є елементи структури активів і пасивів ВМК, а також фінансові змінні, що формують чистий грошовий потік в плановому періоді, розроблено стратегічну схему управління платежами ВМК, спрямовану на вирішення наступних задач:

1. Формування грошових ресурсів ВМК в необхідному обсязі.

2. Мінімізацію вартості залучення коштів.

3. Оптимізацію розподілу грошових ресурсів ВМК.

4. Збалансованість формування окремих видів грошових потоків.

5. Забезпечення фінансової стійкості ВМК в процесі його розвитку.

Деталізація платежів металургійного комплексу в поточному періоді, на рівні оперативного управління, повинна здійснюватися системою управління платежами на основі розробки платіжних календарів структурних підрозділів та металургійного комплексу в цілому.

В процесі наповнення концептуальної схеми синтезу механізмів ефективної платіжної політики ВМК формалізовано чинники поточної платіжної політики ВМК. Поточний потік платежів металургійного комплексу представлено у вигляді множини платежів, що є об'єднанням множини поточного позитивного й поточного негативного потоків; негативний потік є об’єднанням множини імперативного потоку (непрострочених платежів) та декларативного потоку (прострочених) .

В рамках задачі формування поточного позитивного потоку ВМК в необхідному обсязі в дисертаційній роботі розглянуто механізми формування потоку доходу ВМК, а також запропоновано типові моделі доходу ВМК з урахуванням коефіцієнту дисконтування, який (крім всіх інших чинників) враховує ступінь економічного ризику. Так, наприклад, типова модель доходу, що лінійно змінюється, має вигляд:

(1)

де V– поточна вартість доходу; – кількість інтервалів планування; – доход в першому періоді; – темп зростання доходу; – ставка дисконту в періоді t.

В рамках задачі формування поточного негативного потоку ВМК в необхідному обсязі в дисертаційній роботі запропоновано алгоритм визначення черговості платежів металургійного комплексу (рис.3), який передбачає встановлену черговість платежів – якщо прострочених заявок для cплати немає, то відбираються ті заявки, ефект від cплати яких буде максимальним. У разі наявності прострочених платежів, комплексу необхідно їх погасити, перш ніж приступати до вибору найефективніших з погляду cплати платежів. У разі нестачі коштів для погашення прострочених платежів необхідно сплатити найважливіші, з урахуванням терміну утворення заборгованості.

Синтез механізму управління поточними платежами комплексу виконано з використанням методу економіко-математичного моделювання й положень теорії корисності. Критерієм оптимальності в запропонованій економіко-математичній моделі моделі визначення поточних сум платежів ВМК виступає максимізація загальної суми корисності (значущості) платежів комплексу в поточному періоді t, яка визначається підсумовуванням помножень коефіцієнтів корисності платежу на суму платежу по всіх виділених платіжних чинниках. Задача розв'язується в умовах обмежених коштів, тобто обмеженням є R(t) – сума коштів, виділених на здійснення платежів, яка визначається платіжним графіком, складеним на підставі зведеного бюджету металургійного комплексу (або відповідних бюджетів центрів фінансової відповідальності (ЦФВ)), або розраховується як сума вільних коштів на розрахунковому рахунку і в касі ВМК. Коефіцієнти корисності платежу визначаються завданнями, які ставляться перед металургійним комплексом в поточному періоді.

Виходячи з економічної практики, формалізовано основні чинники, що впливають на оцінку корисності платежу для ВМК. До них належать тип платежу, підприємство-одержувач (контрагент), цільове призначення платежу, наявність коштів в бюджеті ЦФВ для сплати, термін сплати. При оцінці ефективності платежу необхідно також враховувати чинник суб'єктивізму, інтуїцію та досвід особи, що приймає рішення. Саме тому коефіцієнт корисності платежу може бути визначений методом експертних оцінок (у тому числі, експертної групи керівників комплексу й працівників фінансової служби) безпосередньо через завдання значення пріоритету платежу.

Таким чином, запропонована модель визначення поточних сум платежів на основі максимізації загальної суми корисності платежів дозволяє сформувати з множини рахунків підмножину тих, які в максимальному ступені відповідають ефективності функціонування металургійного комплексу, що дозволяє усунути вплив суб'єктивних чинників в процесі управління платежами ВМК.

В дисертаційній роботі формалізовано задачу оптимізації використання наявних фінансових ресурсів металургійного комплексу в системі фінансового планування й контролінгу грошових потоків.

Система фінансового планування дозволяє встановити жорсткий поточний й оперативний контроль за надходженням та витрачанням коштів ВМК, розрахувати необхідний обсяг фінансування в плановому періоді, визначити фінансовий стан комплексу і його стійкість в плановому періоді, що забезпечує створення реальних умов для реалізації ефективної платіжної політики ВМК.

У третьому розділі “Реалізація концепції синтезу механізмів ефективної платіжної політики великого металургійного комплексу” розроблено організаційну структуру системи управління платежами ВМК на прикладі ВАТ “Металургійний комбінат “Азовсталь”, проведено аналіз систем підтримки прийняття фінансових рішень з управління платежами, представлених на ринку України, розроблено архітектуру й алгоритми функціонування експертної системи управління платежами ВМК.

Ефективність організації системи управління платежами ВМК передбачає таку її побудову, при якому досягаються якнайкращі результати за умови мінімізації витрат праці та фінансових ресурсів. Раціональна побудова системи управління платежами передбачає розробку її організаційної структури з урахуванням ряду вимог: особливостей характеру і масштабів виробничої діяльності металургійного комплексу, дотримання чинних нормативно-правових актів щодо організації фінансової служби, розподілу функціональних обов'язків між рівнями управління. З урахуванням вищеназваних вимог сформовано організаційну структуру системи управління платежами ВАТ “Металургійний комбінат “Азовсталь” (рис.4).

В дисертаційній роботі виділено основні напрямки підвищення ефективності процесу управління платежами ВМК на основі застосування інтелектуальних інформаційних технологій – експертних систем (ЕС) для автоматизації процесу управління платежами, що забезпечує кардинальне поліпшення якості схвалюваних фінансових рішень на підставі узагальнення професійних знань експертів в даній області.

Нормативним документом, що регламентує процес поточного фінансового планування (бюджетування) ВМК, є розроблене автором та впроваджене на ВАТ “Металургійний комбінат “Азовсталь” “Положення про бюджетування”, в якому структурні підрозділи ВМК відокремлено в окремі ЦФВ, що несуть відповідальність за фінансовий результат виробничо-фінансової діяльності ВМК. Розрахунок показників фінансового плану з прибутку ВАТ “Металургійний комбінат “Азовсталь” на 2006 рік проведено відповідно до запропонованої методики поточного фінансового планування (табл.2).

Таблиця 2

Розрахунок показників фінансового плану з прибутку ВАТ “Металургійний комбінат “Азовсталь” на 2006 рік

Показники | 2004 рік,
млн. грн. | Прогнозовані темпи зростання | План на 2006 рік,
млн. грн. | 1. Обсяг продажів13326,2 | 1,254 | 16711,06 | Темпи зростання продажів, % | 87,9 | Ч | 25,4 | 2. Обсяг реалізованої продукції | 9279,0 | 1,254 | 11638,33 | 3. Собівартість реалізованої продукції:

змінні витрати

постійні витрати

відсотки за кредитами

амортизаційні відрахування | 8069,1

6272,2

1568,1

60,7

168,1 | 1,222

1,268

1,055

1,28

1,055 | 9863,85

7954,5

1654,33

77,70

177,32 | 4. Фінансовий результат від основної діяльності | 1209,9 | 1,466 | 1774,48 | Коефіцієнт прибутку від основної діяльності до обсягу реалізованої продукції, % | 13,0 | Ч | 15,25 | 5. Позареалізаційні доходи | 148,1 | 1,18 | 174,76 | 6. Позареалізаційні витрати | 91,1 | 1,18 | 107,5 | 7. Фінансовий результат від позареалізаційної діяльності | +57 | 1,18 | +67,26 | 8. Фінансовий результат до оподаткування | 1266,9 | 1,454 | 1841,74 | 9. Чистий прибуток | 950,18 | 1,454 | 1381,3 | Коефіцієнт чистого прибутку до обсягу реалізованої продукції, % | 10,24 | Ч | 11,87 |

Впровадження результатів дослідження дозволило одержати економію за рахунок зростання прибутку, підвищення надійності, гнучкості й мобільності системи управління платежами, більш ефективного використання фінансових ресурсів, технічних засобів та інформаційних технологій.

ОСНОВНІ ВИСНОВКИ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

Таким чином, в дисертаційній роботі вирішено нову актуальну в сучасних умовах розвитку вітчизняної економіки задачу синтезу механізмів ефективної платіжної політики ВМК, адаптованої до умов нестабільного економічного середовища. Одержано наступні висновки:

1. Специфічні умови діяльності підприємств металургійної промисловості України характеризуються низкою проблем, основними з яких є недостатній виробничий потенціал, необхідність залучення інвестицій для забезпечення виробничих процесів, низький рівень платоспроможності і, як наслідок, нестача власних фінансових ресурсів для забезпечення поточних потреб ВМК. У зв’язку з цим проаналізовано напрямки підвищення рівня платоспроможності металургійного комплексу на основі застосування ефективної платіжної політики.

2. Під ефективною платіжною політикою великого металургійного комплексу визначено систему принципів і методів розробки фінансових рішень, пов'язаних із здійсненням платежів ВМК, що забезпечують досягнення високого рівня платоспроможності й фінансової стійкості комплексу – з одного боку – і забезпечення інтересів розвитку ВМК з урахуванням стратегічних цілей його діяльності за оптимальним варіантом, що визначається за відповідними критеріями оптимальності й обмеженнями – з іншого.

3. Механізм ефективної платіжної політики ВМК включає систему методів й моделей управління платежами ВМК на основі принципів ефективної платіжної політики та адаптивного підходу, що дозволяє структурувати процес управління платежами металургійного комплексу з метою підвищення ефективності його фінансової діяльності в майбутніх періодах.

4. З урахуванням особливостей процесу управління платежами ВМК розроблено концепцію синтезу механізмів ефективної платіжної політики, яку засновано на принципах адаптивного підходу, що дозволяє вчасно уникнути фінансових втрат, пов’язаних зі зміною умов економічного середовища, а також підвищити платоспроможність й фінансову стійкість ВМК з урахуванням стратегічних цілей розвитку.

5. В рамках загальнофірмової оптимізаційної моделі, керівними параметрами якої є елементи структури активів і пасивів ВМК, а також фінансові змінні, що формують чистий грошовий потік в плановому періоді, розроблено стратегічну схему управління платежами ВМК, що дозволяє встановити стратегічні орієнтири ефективної платіжної політики, а також створює умови застосування механізмів поточного управління платежами.

6. Механізми поточного управління кредиторською та дебіторською заборгованістю металургійного комплексу на основі організаційно-правових методів дозволяють істотно зменшити вартість обслуговування капіталу за рахунок скорочення розмірів кредиторської і дебіторської заборгованостей ВМК.

7. Механізми поточного управління платежами металургійного комплексу включають алгоритм визначення черговості платежів комплексу, а також економіко-математичну модель визначення поточних сум платежів на основі максимізації загальної суми корисності платежів ВМК, що дозволяє усунути вплив суб'єктивних чинників в процесі управління платежами ВМК.

8. Виходячи з економічної практики, формалізовано основні чинники, що впливають на оцінку значущості платежу для ВМК. До них належать тип платежу, цільове призначення платежу, надійність підприємства-одержувача, наявність коштів в бюджеті ЦФВ для сплати, термін сплати.

9. Розроблено механізми фінансового планування грошових потоків ВМК на основі принципів ефективної платіжної політики, що дозволяють створити ефективний механізм синтезу й контролю реалізації стратегічних й поточних фінансових планів ВМК і, таким чином, збільшити прибуток й знизити собівартість продукції.

10. Запропоновано механізм функціонування інформаційної системи управління платежами ВМК, заснований на використанні сучасних інформаційних технологій і методах синтезу експертних систем, реалізація якого забезпечує підвищення ефективності організаційних й економічних процесів управління платежами металургійного комплексу в рамках формування ефективної платіжної політики.

11. Результати дослідження впроваджено в діяльності ВАТ “Металургійний комбінат “Азовсталь”. Розраховано річний економічний ефект від впровадження результатів дисертаційної роботи, який склав 883,5 тис. грн.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

у фахових виданнях:

1. Лысенко Ю.Г., Зарубин И.Е. Концепция моделирования механизма эффективной платежной политики предприятия в условиях рыночной экономики. // Новое в экономической кибернетике: (Сб. науч. ст.) Под общ. ред. Ю.Г. Лысенко; Донецкий нац. ун-т. // Новая парадигма исследования экономики. – Донецк: ДонНУ, 2004. – №2. – С. 68-75. (Особистий внесок здобувача: розроблено концептуальні основи внутрішнього механізму платіжної політики металургійного комплексу).

2. Лысенко Ю.Г., Зарубин И.Е. Концепция синтеза механизмов эффективной платежной политики крупного металлургического комплекса в условиях нестабильной экономической среды // Вестник Донецкого Института экономики и права. – Донецк, 2004. – №5. – С. 48-52. (Особистий внесок здобувача: розроблено задачі й методи ефективної платіжної політики).

3. Лысенко Ю.Г., Зарубин И.Е. Моделирование эффективной платежной политики предприятия в условиях ограниченных финансовых ресурсов. // Новое в экономической кибернетике: (Сб. науч. ст.) Под общ. ред. Ю.Г. Лысенко; Донецкий нац. ун-т. – 2005. – №1. – С. 24-29. (Особистий внесок здобувача: обґрунтовано актуальність моделювання ефективної платіжної політики великого металургійного комплексу в ринкових умовах).

4. Зарубин И.Е. Финансовые механизмы и бюджетирование реализации динамического портфеля заказов крупных промышленных предприятий (на примере ОАО “МК “Азовсталь”). // Новое в экономической кибернетике: (Сб. науч. ст.) Под общ. ред. Ю.Г. Лысенко; Донецкий нац. ун-т. // Управление крупными промышленными предприятиями на основе динамического портфеля заказов. – Донецк: ДонНУ, 2005. – №2. – С. 99-111.

за матеріалами конференцій:

5. Зарубін І.Є. Формування ефективної платіжної політики металургійного комплексу в ринкових умовах. // Эффективные методы управления промышленным предприятием: Международная научно-практическая конференция. – Донецк, 2005. – С.48-49.

6. Зарубин И.Е. Модели стратегических хозяйственных подразделений при реструктуризации предприятия / Тези доповідей. VIII Всеукраїнська науково-методична конференція “Проблеми економічної кібернетики”, присвячена 35-річчю кафедри економічної кібернетики Донецького національного університету 6-8 жовтня 2003 р. м.Алушта. – Донецьк, 2003. – С.97-98.

7. Зарубин И.Е. Синтез механизмов эффективной платежной политики крупного металлургического комплекса. / Матеріали I Всеукраїнської науково-практичної конференції студентів, аспірантів та молодих вчених “Проблеми глобалізації та моделі стійкого розвитку економіки”. – Луганск, 2005. – С. 121-124.

8. Зарубін І.Є. Основні положення формування ефективної платіжної політики металургійного комплексу в сучасних умовах господарювання. / Матеріали VI Міжнародної науково-практичної конференції “Стан і проблеми оподаткування в умовах ринкової економіки”. – Донецьк, 2006. – С. 168-169.

АНОТАЦІЯ

Зарубін І.Є. Синтез механізмів ефективної платіжної політики великого металургійного комплексу. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами. Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України. Донецьк, 2007.

У дисертаційній роботі на основі проведеного дослідження процесів фінансового менеджменту підприємств металургійної промисловості України розроблено концепцію синтезу механізмів ефективної платіжної політики великого металургійного комплексу, яку засновано на принципах адаптивного підходу, що дозволяє вчасно уникнути фінансових втрат, пов’язаних зі зміною умов економічного середовища, а також підвищити платоспроможність й фінансову стійкість металургійного комплексу з урахуванням стратегічних цілей розвитку. Запропоновано механізми управління платежами на рівнях стратегічного й оперативного управління на основі організаційно-правових методів і методів економіко-математичного моделювання.

Реалізація механізму функціонування інформаційної системи управління платежами великого металургійного комплексу, який засновано на використанні сучасних інформаційних технологій й методах синтезу експертних систем, забезпечує підвищення ефективності організаційних й економічних процесів управління платежами комплексу в рамках формування ефективної платіжної політики.

Результати дослідження впроваджено в діяльності ВАТ “Металургійний комбінат “Азовсталь”.

Ключові слова: ефективна платіжна політика, фінансові механізми, управління фінансовими ресурсами, фінансове планування, великий металургійний комплекс.

АННОТАЦИЯ

Зарубин И.Е. Синтез механизмов эффективной платежной политики крупного металлургического комплекса. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.04 – экономика и управление предприятиями. Донецкий национальный университет Министерства образования и науки Украины. Донецк, 2007.

В диссертации осуществлены постановка и решение новой актуальной задачи синтеза механизмов эффективной платежной политики крупного металлургического комплекса.

В работе исследованы теоретические и практические подходы к формированию платежной политики металлургических комплексов в условиях нестабильной экономической среды, проведен анализ концептуальных и формальных подходов к решению стратегических и текущих задач по синтезу платежной политики металлургического комплекса.

С учетом выделенных особенностей процесса управления платежами металлургического комплекса (МК) определено понятие механизма эффективной платежной политики как системы методов и моделей управления платежами МК на основе принципов эффективной платежной политики и адаптивного подхода, что позволяет структурировать процесс управления платежами комплекса с целью повышения эффективности его финансовой деятельности в предстоящем периоде. Разработана концептуальная схема синтеза механизмов эффективной платежной политики, основанная на принципах адаптивного подхода, которая позволяет вовремя избежать финансовых потерь, связанных с изменением условий внешней экономической среды, а также повысить платежеспособность и финансовую устойчивость МК с учетом стратегических целей развития.

В рамках общефирменной оптимизационной модели, управляющими параметрами которой являются элементы структуры активов и пассивов МК, а также финансовые переменные, формирующие чистый денежный поток в плановом периоде, разработана стратегическая схема управления платежами МК, которая позволяет установить стратегические ориентиры эффективной платежной политики, а также создает условия применения механизмов текущего управления платежами.

Механизмы текущего управления кредиторской и дебиторской задолженностью комплекса на основе организационно-правовых методов позволяют значительно уменьшить стоимость обслуживания капитала за счет сокращения размеров кредиторской и дебиторской задолженностей МК.

Механизмы текущего управления платежами металлургического комплекса включают алгоритм определения приоритета платежей комплекса, а также экономико-математическую модель определения текущих сумм платежей на основе максимизации общей суммы значимости (полезности) платежей комплекса, что позволяет устранить влияние субъективных факторов в процессе управления платежами МК. Исходя из экономической практики, формализованы основные факторы, влияющие на оценку значимости платежа для МК. К ним относятся тип платежа, целевое назначение платежа, надежность предприятия-получателя, наличие денежных средств в бюджете центра финансовой ответственности для оплаты платежа, срок оплаты.

Разработаны механизмы финансового планирования денежных потоков МК на основе принципов эффективной платежной политики, реализация которых позволяет создать эффективный механизм синтеза и контроля реализации стратегических и текучих финансовых планов комплекса и, таким образом, увеличить прибыль и уменьшить себестоимость продукции.

Предложен механизм функционирования информационной системы управления платежами МК, основанный на использовании современных информационных технологий и методах синтеза экспертных систем, реализация которого обеспечивает повышение эффективности организационных и экономических процессов управления платежами металлургического комплекса в рамках формирования эффективной платежной политики.

Ключевые слова: эффективная платежная политика, финансовые механизмы, управление финансовыми ресурсами, финансовое планирование, крупный металлургический комплекс.

SUMMARY

Zarubin I.E. Synthesis of mechanisms of effective payment politics of the large-scale metallurgical complex. – Manuscript.

Thesis for the candidate degree in Economic Sciences on speciality 08.00.04 - economics and management of enterprises. Donetsk National University of Ministry of Education and Science of Ukraine. Donetsk, 2007.

In the research the decision of a new actual problem of synthesis of mechanisms of effective payment politics of the large-scale metallurgical complex is carried out. The concept of synthesis of mechanisms of effective payment politics of the large metallurgical complex is developed which is based on principles of adaptive approach that allows to avoid the financial losses connected with change of conditions of the economic environment and also to increase financial stability of the large-scale metallurgical complex. Mechanisms of management of payments are proposed at levels of strategic and operative management on the basis of organizational methods and economics and mathematical modeling methods.

Realization of the mechanism of information control system of payments of a large-scale metallurgical complex provides increase of organizational efficiency of the process of payments.

Basic results of research is applied in activity of Open joint-stock company “MC “Azovstal”.

Keywords: effective payment politics, financial mechanisms, management of financial resources, financial planning, large-scale metallurgical complex.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ХУДОЖНЄ ВИХОВАННЯ ЯК ЧИННИК ФОРМУВАННЯ ЧУТТЄВОЇ КУЛЬТУРИ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ - Автореферат - 29 Стр.
АКТИВІЗАЦІЯ ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СТУДЕНТІВ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ І-ІІ РІВНІВ АКРЕДИТАЦІЇ У ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ ФІЗИКИ - Автореферат - 31 Стр.
КЛІНІКО-ПАТОГЕНЕТИЧНЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ З ПОЄДНАНИМ ПЕРЕБІГОМ ХРОНІЧНОГО ГАСТРИТУ ТИПУ В ТА ЗАЛІЗОДЕФІЦИТНОЇ АНЕМІЇ - Автореферат - 24 Стр.
ТЕРИТОРІАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ СОЦІАЛЬНОЇ СФЕРИ ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ ТА ОСНОВНІ НАПРЯМКИ ЇЇ ВДОСКОНАЛЕННЯ - Автореферат - 31 Стр.
Система підтримки прийняття рішень при управлінні транспортуваннями в умовах невизначеності - Автореферат - 20 Стр.
Дослідження координаційних сполук лантаноїдів та уранілу з деякими представниками CO-, PO-донорних лігандів - Автореферат - 25 Стр.
ІСЛАМ У СХІДНІЙ УКРАЇНІ: ЙОГО СУТНІСТЬ ТА ІСТОРИЧНІ ТРАНСФОРМАЦІЇ - Автореферат - 33 Стр.