У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ФІНАНСОВИЙ ІНСИТУТ

НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ ФІНАНСОВИЙ ІНСИТУТ

ПРИ МІНІСТЕРСТВІ ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

БЕЗКРОВНА ГАЛИНА ДМИТРІВНА

УДК 336.717 : 658

ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ ОБОРОТНОГО КАПІТАЛУ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ РИНКОВОЇ ЕКОНОМІКИ

Спеціальність 08.00.08 - гроші, фінанси і кредит

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ - 2008

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Науково-дослідному фінансовому інституті (НДФІ) при Міністерстві фінансів України.

Науковий керівник - доктор економічних наук, професор

Кудряшов Василь Павлович

Науково-дослідний фінансовий інститут

при Міністерстві фінансів України (м. Київ),

головний науковий співробітник відділу

макроекономічної теорії та історії економіки

і фінансів

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Білик Марія Дмитрівна

Київський національний економічний університет

ім. Вадима Гетьмана, професор кафедри фінансів

підприємств;

кандидат економічних наук, доцент

Петленко Юлія Володимирівна

Виконавчий орган Київської міської ради

(Київська міська державна адміністрація),

начальник управління.

Захист дисертації відбудеться " 20 " березня 2008 р. о 16-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.853.01 Науково-дослідного фінансового інституту при Міністерстві фінансів України за адресою: м. Київ, вулиця Дегтярівська, 38-44, зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці НДФІ при Міністерстві фінансів України за адресою: м. Київ, вулиця Дегтярівська, 38-44.

Автореферат розісланий "19 " лютого 2008 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради В.П.Кудряшов

1

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Структурна перебудова економіки, перш за все, позначилася на механізмі формування та використання оборотного капіталу, обумовила необхідність наукового аналізу та теоретичного обґрунтування низки проблемних питань. Актуальність таких проблем підсилюється тим, що в Україні за період з 2001 року по 2006 рік відзначено стрімке зростання обсягу оборотного капіталу підприємств, в 1,6 разів. Ситуація, що склалася вимагає теоретичного обґрунтування та практичної реалізації заходів щодо підвищення ефективності формування та використання оборотного капіталу в умовах ринку, шляхом запровадження нових дієвих механізмів управління оборотним капіталом.

Проблеми змісту та ролі оборотного капіталу підприємств, ефективність його формування та використання досліджується вченими різних наукових шкіл. В наукових працях західних авторів Бригхэма Ю.Ф., Брейли Р., Ван Хорна Д.К., Коласса Б., Майєрса С., Росса С., Самуельсона Р., Сигела Д.К., Шапіро А., Шима Д.К. та інших особлива увага зосереджена на узагальненні теоретичних аспектів та практичного досвіду управління оборотним капіталом в умовах ринкової економіки.

Слід зауважити, що зазначеним проблемам приділяється ще недостатньо уваги і основна причина такого становища пов'язана з помилковою точкою зору щодо бездоганності методик, які застосовуються у країнах з ринковою економікою та можливості їх застосування без урахування національних особливостей розвитку економіки. Незважаючи на те, що методики оцінки ефективності використання оборотного капіталу, умови його формування та вимоги щодо їх вихідної інформації визначені і відпрацьовані міжнародною практикою країн з розвиненою ринковою економікою, це не означає їх універсальності і досконалості, придатності для використання без ретельного дослідження конкретних умов і врахування специфіки соціально-економічних процесів, що характерні для економіки.

Питання управління процесами формування та використання оборотного капіталу в умовах переходу до ринку займалися вітчизняні вчені: Айзенштейн М.Д., Бланк І.А., Біла О.Г., Білик М.Д., Дем'яненко М.Я., Єфименко Т.І., Калабухова СВ., Кудряшов В.П., Куліш Є.В., Пан Л.В., Петленко Ю.В., Поддєрьогін A.M., Чугунов І.Я., серед російських авторів варто відзначити праці: Балабанова І.Т., Бірман A.M., Бочарова В.В., Денисова А.Д., Кадникова В.А., Ковальова В.В., Лісіціана Н.С, Литвина М.І., Молякова Д.С, Павлової Л.Н., Пессель М.А., Стоянової О.С., Теплова Т.В., Шеремета А.Д. і інших.

У наукових дослідженнях зазначених науковців знайшли відображення окремі аспекти управління оборотним капіталом. Однак, віддаючи належне дослідженням проведеним в цій сфері, зважуючи на динамічний розвиток фінансової науки, сьогодні ще не в повній мірі вирішені питання щодо змісту оборотного капіталу та джерел його формування, недостатньо дослідженою

2

залишається проблема формування та використання оборотного капіталу підприємств, це питання потребує критичного аналізу та комплексного узагальнення для умов ринкової трансформації та стабілізації економіки. Саме ці обставини визначили вибір теми дисертаційного дослідження та структуру роботи, зумовили його теоретичну та практичну цінність.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано у відповідності до плану науково-дослідних робіт Науково-дослідного фінансового інститут при Міністерстві фінансів України. Особисто автором виконані окремі розділи наукового дослідження в комплексній науковій темі "Удосконалення управління державними корпоративними правами" (номер державної реєстрації 0106U007285).

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційного дослідження є обґрунтування теоретичних та практичних підходів до вирішення проблем формування і використання оборотного капіталу підприємств з урахуванням особливостей розвитку економіки.

Досягнення поставленої мети вимагає вирішення таких завдань:

* уточнити зміст понять "оборотний капітал", "оборотні активи", "поточні активи", "оборотні засоби", "оборотні кошти" та систематизувати зміст поняття "оборотний капітал", розкрити його сутність акцентуючи увагу на особливостях формування оборотного капіталу;

* визначити роль оборотного капіталу у відтворювальному процесі та його значення в сучасних економічних умовах;

* виявити причини динаміки оборотного капіталу та особливості його мобілізації в умовах економіки, що трансформується;

* дослідити залежність складу та структури оборотного капіталу від умов його формування з метою розширення джерел мобілізації коштів;

* визначити потенційні джерела поповнення оборотного капіталу підприємства та обґрунтувати шляхи їх конвертації в реальні фінансові ресурси;

* обґрунтувати теоретико-методологічні і практичні пропозиції щодо управління процесами формування та використання оборотного капіталу підприємства.

Об'єктом дослідження є сукупність економічних відносин, що виникають в сфері формування та використання оборотного капіталу підприємств в умовах переходу до ринкової економіки, забезпечують ефективність його використання.

Предметом дослідження є теоретичні, методичні та практичні питання щодо механізму формування та використання оборотного капіталу підприємства.

Методи дослідження. Методологічною основою дисертації стали теоретичні аспекти формування та використання оборотного капіталу підприємства, наукові праці вітчизняних та зарубіжних учених з проблеми означеної в дисертаційній роботі, законодавчі та нормативні акти. У роботі використано основні положення системного підходу сучасної теорії фінансів,

3

менеджменту, логістики, статистичних та економіко-математичних методів.

У процесі дослідження використані методи: метод поєднання історичного та логічного, а також теоретичного узагальнення та семантики (для упорядкування категоріально-понятійного апарату), метод порівняльного і статистичного аналізу (для виявлення динамічних та структурних змін у формуванні та використанні оборотного капіталу на вітчизняних підприємствах), структурно-логічні та структурно-функціональні методи (для розробки запропонованих у дисертаційні роботі методик), метод абстракції і логічного узагальнення (для побудови моделі оптимізації оборотного капіталу).

Наукова новизна одержаних результатів. На основі проведеного автором дослідження отримані наступні нові наукові результати:

вперше:

? розроблена модель розрахунку щоденного обсягу залишку грошових коштів підприємства (на прикладі ДП "Феодосійський меблевий комбінат", ТОВ "Феодосійська меблева фабрика"). Вона передбачає врахування можливостей використання тимчасово вільних коштів на фінансовому ринку. Важливою складовою моделі є аналіз доходності, ризиків та ліквідності цінних паперів. Для вирішення поставлених задач запропоновано використовувати такі цінні папери: депозитні сертифікати, банківські векселі, облігації внутрішньої державної позики, облігації місцевих позик, казначейські зобов'язання;

? розроблено інструментарій оцінки ефективності використання оборотного капіталу з застосуванням системного підходу до визначення його структури і ролі у фінансовому механізмі функціонування підприємства, обґрунтовано вплив джерел формування та напрямів використання оборотного капіталу на ефективність розвитку підприємства;

удосконалено:

? визначення поняття оборотного капіталу підприємства: капітал підприємства розглядається як сукупність активів, що залучаються власниками як інвестиційний ресурс та фактор виробництва з метою отримання прибутку. Оборотний капітал є частиною капіталу підприємства, що знаходиться в постійному кругообігу та відображається в русі оборотних активів. Оборотний капітал виконує функції нагромадження та заощадження, оскільки є основою формування страхових і резервних фондів;

? визначення поняття фінансування оборотного капіталу. Воно зводиться до авансування капіталу в оборотні активи з метою отримання економічного ефекту. В ході визначення джерел фінансування оборотного капіталу враховуються такі фактори: необхідний обсяг оборотних активів, циклічність використання оборотного капіталу, можливі втрати оборотних активів, оборотність активів підприємства;

набули подальшого розвитку:

? визначення співвідношення понять оборотний капітал та оборотні активи. Зроблено висновки, що поняття оборотний капітал та оборотні активи не є тотожними. Термін оборотні активи відображає сукупність ресурсів підприємства, що мають вартісну форму та характеризують напрями

4

розміщення предметів праці;

? методика аналізу оборотності оборотних активів, яка враховує коефіцієнт закріплення оборотних активів і розміри вивільнення активів та методика розрахунку тривалості обороту робочого капіталу.

? напрями оптимізації використання оборотного капіталу та його цільові функції з урахуванням прямих та альтернативних витрат.

Практичне значення одержаних результатів полягає у використанні основних положень дисертаційного дослідження, що набули практичної апробації та спрямовані на підвищення ефективності формування та використання оборотного капіталу. Зокрема, у роботі запропоновані практичні рекомендації з удосконалення форм мобілізації та напрямів використання оборотного капіталу підприємства. Пропозиції і рекомендації знайшли практичне застосування на підприємствах, що підтверджено відповідними довідками, зокрема ДП Феодосійський меблевий комбінат (№ 239 від "4.09.2006" ), ТОВ "Феодосійська меблева фабрика" (№ 344 від "29.09.06" ), пропозиції щодо оцінки ефективності та оптимізації оборотного капіталу підприємств широко використовуються в навчальному процесі Херсонського державного технічного університету при викладанні дисциплін "Економіка підприємства", "Фінансовий менеджмент" і "Фінанси підприємства"(довідка № 154 від "13.12.2006"), Феодосійського політехнічного технікуму (довідка № 913 від "13.12.2006").

Особистий внесок здобувача. Дисертація є результатом самостійного дослідження автора, в якому на основі вивчення теоретичних аспектів управління ефективністю формування та використання оборотного капіталу, обґрунтовано нові підходи та методи оцінки ефективності формування та використання оборотного капіталу підприємств в період становлення ринкових відносин. Наукові положення, що містяться у роботі одержані автором самостійно.

Апробація результатів. Основні положення, висновки і рекомендації з теоретичних і практичних розробок дисертанта апробовані на науково-практичних конференціях: Всеукраїнська науково-практична конференція "Проблеми економічного зростання в Україні на сучасному етапі: мікро і макрорівень" (м. Феодосія 2002 р.); "Сучасні аспекти фінансового управління економічними процесами" (м. Севастополь 2003 р.); "Прогнозування соціально-економічного розвитку Херсонської області" (м. Херсон 2003 р.); "Стратегія економічного та соціального розвитку Херсонської області до 2011р. та механізми її реалізації" (м. Херсон 2004 p.); "Теорія мікро - макроекономіки" (м. Феодосія 2004 р.).

Положення дисертаційної роботи використовувалися в навчальному процесі Херсонського державного технічного університету.

Публікації. Основні результати дослідження викладено в 9 наукових працях, серед яких 4 опубліковано у фахових виданнях загальним обсягом 1,5 друк. арк., з яких автором підготовлено самостійно обсягом 1,5 друк. арк.

5

Обсяг і структура роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, додатків, списку використаних джерел (211 найменувань). Загальний обсяг основного тексту складає 220 машинописних сторінок. Робота містить 27 таблиць, 28 рисунків, додатків обсягом 37 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У першому розділі "Оборотний капітал та його роль в діяльності підприємства" розглянуто сутність, роль і місце оборотного капіталу підприємств в період переходу до ринкової економіки. Для прийняття виважених рішень з питань мобілізації, розподілу та використання оборотного капіталу необхідні поглиблені теоретичні дослідження, спрямовані на визначення раціональних підходів до управління оборотним капіталом підприємств з урахуванням специфіки його розвитку в умовах ринкової економіки.

В роботі визначено зміст таких понять, як "оборотний капітал", "оборотні активи", "поточні активи", "оборотні засоби", "оборотні кошти". Досліджено питання стосовно визначення загальної потреби підприємства в оборотному капіталі та обґрунтування теоретичних передумов його формування при переході до ринкової економіки.

В працях вітчизняних та зарубіжних науковців маються різні визначення поняття капіталу підприємства. Проведення їх аналізу стало основою удосконалення визначення цієї важливої категорії. В роботі обґрунтовано, що капітал підприємства слід розглядати як сукупність активів, що залучаються власниками як інвестиційний ресурс та фактор виробництва з метою отримання прибутку. Оборотний капітал є частиною капіталу підприємства, що знаходиться в постійному кругообігу та відображається в русі оборотних активів. Це - частина продуктивного капіталу, що знаходиться в постійному кругообігу та опосередковується в русі оборотних активів.

Оборотний капітал виконує функції нагромадження та заощадження, оскільки є основою формування страхових і резервних фондів. В ході виробничого циклу оборотний капітал постійно знаходиться в процесі руху, змінює свою форму та капіталізується за закінченням кожного обороту.

Поняття оборотний капітал та оборотні активи не є тотожними. Термін оборотні активи відображає сукупність ресурсів підприємства, що мають вартісну форму та характеризують напрями розміщення предметів праці. Поняття поточні активи, на наш погляд, тотожне змісту оборотних активів, тому його використання є недоречним. Дослідження співвідношення між поняттями оборотні засоби та оборотні активи підприємства дало можливість зробити висновки, що вони є тотожними.

Оборотний капітал в умовах ринкової економіки перетворюється на важливий елемент фінансового розвитку підприємства.

6

EMBED Word.Picture.8 



Рис 1. Оборотний капітал, як складова фінансового механізму

функціонування підприємницьких структур.

Джерело: власна розробка автора

Як елемент фінансового механізму підприємства оборотний капітал (рис 1.) виконує наступні функції: організації, планування, аналізу та контролю. Організація оборотного капіталу на підприємстві пов'язана з формуванням стратегічних підходів до його формування та використання, і розробки на цій основі функціональних стратегій: виробничої, маркетингової, фінансової та технологічної.

Важливим питанням формування оборотного капіталу є забезпечення його фінансування. Фінансування оборотного капіталу зводиться до авансування капіталу в оборотні активи з метою отримання економічного ефекту. Фінансування оборотного капіталу здійснюється як за рахунок власних, так і залучених ресурсів. З переходом до ринкової економіки змінилися підходи до вибору джерел формування оборотного капіталу. При цьому враховуються такі фактори: необхідний обсяг оборотних активів, циклічність використання оборотного капіталу, можливі втрати оборотних активів, оборотність активів підприємства. Важливим в проведенні управління оборотним капіталом підприємства є визначення раціонального співвідношення між власними та залученими джерелами фінансування.

7

Аналіз проблем формування оборотного капіталу показав їх безпосередній вплив на рівень ризику. Короткострокове фінансування капіталу супроводжується підвищеним ризиком, що може стати основою погіршення платоспроможності підприємства. Управління оборотним капіталом має за мету забезпечення мінімального рівня ризику втрати ліквідності.

Управління оборотним капіталом підприємства спрямоване на формування чистого оборотного капіталу. Аналіз підходів вітчизняних і зарубіжних науковців до понять власний та чистий оборотний капітал дав можливість зробити висновки стосовно змісту терміну чистий оборотний капітал. Останній охоплює не тільки власні кошти підприємства, а і залучені активи. На наш погляд, до основних джерел формування чистого оборотного капіталу відносяться: статутний капітал, пайовий капітал, резервний капітал, нерозподілений прибуток, довгострокові пасиви та поточні зобов'язання.

Класифікація оборотного капіталу підприємства здійснюється з використанням таких факторів: ліквідності, ступеня ризиків вкладання капіталу, обсягів залучення капіталу. Важлива роль належить визначенню потреб в забезпечені діяльності підприємства в оборотних активах. Для забезпечення безперервності процесу виробництва і реалізації продукції визначаються оптимальні обсяги та структура оборотного капіталу підприємства.

До найбільш важливих показників використання оборотного капіталу відносяться: оборотність, рентабельність використання оборотних активів, тривалість обороту оборотних активів. Запропоновано здійснювати аналіз оборотності оборотних активів за методикою, розробленою автором, яка враховує коефіцієнт закріплення оборотних активів та розміри вивільнення активів. Для визначення тривалості повного циклу виробництва та реалізації продукції використовується показник тривалості операційного циклу. Запропоновано методику розрахунку тривалості обороту робочого капіталу.

Для підтримання оптимального рівня оборотних засобів в роботі запропоновано забезпечити прискорення швидкості їх обороту, розширення інвестиційної діяльності за рахунок тимчасово вільних коштів підприємства шляхом переведення їх в інструменти фінансового ринку.

Узагальнення результатів дослідження проведено на матеріалах 46 підприємств з виробництва меблів та деревообробки. Станом на 2006 рік в Україні зареєстровано 267 підприємств, що здійснюють виробництво меблів, проте лише 240 підприємств, установ і організацій змінили організаційну форму господарювання. Частка державних підприємств складає ледве більше 7%. Це в основному сфера науково-технічного й організаційно-інформаційного забезпечення. У недержавному секторі домінують переважно акціонерні товариства відкритого і закритого типу. На ефективність їхньої роботи впливають державна інвестиційна політика, розвиток фінансово-кредитної системи, оподаткування та інші фактори.

У другому розділі "Механізм фінансування оборотного капіталу підприємств" зазначено, що з переходом України до ринкової економіки проблеми формування та використання оборотного капіталу підприємств

8

значно ускладнилися. Перш за все, виявилася нестача кредитних ресурсів для забезпечення формування оборотного капіталу підприємств. Обсяги капіталовкладень комерційних банків у розвиток економіки значно зросли. Проте, такі процеси здійснюються нерівномірно. До того ж, процентні ставки за залучені ресурси є досить високими.

В останні роки найвищі темпи зростання оборотного капіталу притаманні торгівлі та громадському харчуванню. Такі зміни стали основою збільшенню питомої ваги цих галузей в загальні сумі оборотного капіталу майже у 5 разів. Що ж стосується промисловості, то тут питома вага оборотних активів різко зросла. Проте суттєвих змін у структурі оборотних активів галузі не відбулося.

Збільшення обсягів оборотного капіталу в цілому в економіці України становило - 3,12 рази: з 67,411 млрд. грн. у 2001 р. до 210,456 млрд. грн. - 2006 р. (табл. 1).

Таблиця 1.

Характеристика оборотних активів промисловості України

за 2001-2006 рр.(на початок року)

Найменування200120022003200420052006Питома вага оборотних активів, у їх-ньому обсязі , за усіма галузями, %26,431,934,639,242,345,8Оборотні активи підприємств, тис.грн. - у порівнянних цінах 67411113967149471171128196054210456 - у фактичних цінах84803121551150373187506221143241248Цепний індекс росту оборотних активів, % - у порівнянних цінах229,3169,1123,6114,5114,6114,9 - у фактичних цінах242,0143,3131,9124,7 117,9118,2Джерело: власна розробка за матеріалами Статистичного щорічника України за 2006 рік Держкомстату України [164] та Показники і тенденції. Інститут фінансової політики.// Бюлетень фінансової статистики. - січень 2007р.-С.5.

В роботі відзначено накопичення досить значних обсягів дебіторської заборгованості підприємств. Виявлено також, що за останні роки не відбулося покращення структури дебіторської заборгованості підприємств. Значною є частка простроченої дебіторської заборгованості. Гострими є проблеми заборгованості збиткових підприємств. Значних обсягів досягла кредиторська заборгованість підприємств, за рахунок якої покривалися потреби в оборотному капіталі більше, ніж на 80%. Тенденції формування оборотного капіталу на регіональному рівні відображають напрями її розвитку в Україні в цілому.

Результатом стало те, що більшість підприємств відмовилася від реалізації функції планування їх фінансового розвитку, пояснюючи це непередбачуваністю ринкової ситуації. Фактично не здійснюється нормування оборотних активів.

Формування ринкової економіки в Україні призвело до зміни структури оборотного капіталу підприємств. Переважна роль в його фінансуванні

9

належить збільшенню кредиторської заборгованості. Значним стало зростання обсягів дебіторської заборгованості.

Проведене дослідження підприємств меблевої промисловості дало підстави для висновків щодо впливу забезпеченості оборотними активами на результати фінансово-господарської діяльності підприємств. Їх поділено на чотири групи. Виявлено, що забезпеченість оборотними активами в кожній з груп прямо впливає на прибутковість їх діяльності. Характерним є також те, що до групи прибуткових підприємств відносяться такі, що мають більш високу частку коштів та готової продукції у складі оборотних активів.

В залежності від способів витрат, формування оборотного капіталу підприємств здійснюється з використанням агресивної, консервативної та помірної політики. Більшість меблевих підприємств України використовує агресивну політику формування оборотного капіталу. В роботі зроблено висновки, що така практика є недоцільною і перш за все, за причини високої вартості кредитних ресурсів. Більш раціональною є помірна політика формування та використання оборотного капіталу підприємств.

За критеріями використання власних і позикових коштів в структурі оборотного капіталу підприємства поділено на три групи: оборотний капітал фінансується з використанням переважно поточних пасивів, з низьким рівнем власних джерел фінансування та переважно за рахунок власних джерел. Зроблено висновки, що збільшення частки власного фінансування є одним з напрямів проведення фінансового оздоровлення підприємства.

Особлива увага в процесі фінансової діяльності підприємства звертається на співвідношення між поточними активами та поточними зобов'язаннями. Найбільш оптимальним варіантом її вирішення є забезпечення підходів до їх формування з урахуванням ризику ліквідності та рентабельності виробництва,

активів та оборотності (табл. 2).

Таблиця 2.

Групування меблевих підприємств України за часткою оборотних коштів

в активах, у середньому за 2003 - 2006 рр.

Найменування показникаЧастка оборотних коштів в активахКоефіцієнти кореляції (r) часток оборотних активів в загальному обсязі активівдо 5%від 5% до 10%Понад 10%Питома вага власного капіталу в пасиві, %95,5387,4183,25не значний (-0,11)

Коефіцієнт співвідношення власних і залучених фінансових ресурсів0,9631,6962,4610,544Коефіцієнт абсолютної ліквідності0,030,020,010,451Коефіцієнт поточної ліквідності0,1500,2430,5290,521Рентабельність виробництва, %-39,32-16,646,380,590Оборотність оборотного капіталу, раз0,6350,5930,672не значний (-0,03)Рентабельність активів, %-2,1-1,5-0,20,422Число підприємств121816Х

Джерело: власна розробка

10

Проведене дослідження дало підстави зробити висновки щодо наявності достатньо високого рівня ризику фінансування оборотних активів обстеженої групи меблевих підприємств. Коефіцієнт кореляції, що коливається в межах 0,4 - 0,6 свідчить про існуючу залежність між факторами, що спричиняють уповільнення руху оборотного капіталу на меблевих підприємств. Розраховані показники кореляції показують, що меблеві підприємств залежні не тільки від загальноекономічних ризиків, а й від галузевих, причому інвестування коштів у підприємства з різною часткою власного оборотного капіталу не забезпечить диверсифікації ризику, хоча може сприяти прискоренню їх використання. Так, оборотність підприємств, які мають понад 50% власного оборотного капіталу становить 178 днів, проте частка таких підприємств незначна, близько 15 % (7 підприємств / 46 підприємств) (табл. 3).

Таблиця 3.

Ефективність використання оборотного капіталу досліджуваною групою меблевих підприємств України за 2003-2006 рр.

Найменування показникаЧастка власних оборотних коштів в оборотному капіталі, %Коефіцієнти коре-ляції з часток влас-них оборотних

коштів в оборот-ному капіталіменше 0від 0 до 50понад 501. Тривалість виробничого циклу, в днях4533751870,3652. Тривалість обороту дебіторської

заборгованості, в днях9476540,5533. Тривалість операційного циклу, в днях

(р.1 + р.2)5474512410,4374. Тривалість обороту кредиторської

заборгованості, в днях11798630,5045. Тривалість фінансового циклу, в днях

(р.3 - р.4)4303531780,4566. Кількість обстежених підприємств 27127ХДжерело: власна розробка

У складі операційного циклу підприємства виділено виробничий і фінансовий цикли. На тривалість фінансового циклу впливають: практика розрахунків з постачальниками, підрядчиками, покупцями і замовниками. Упорядкування фінансового циклу є основою забезпечення ефективної роботи підприємства.

Важливим напрямом оптимізації використання оборотного капіталу є управління виробничими запасами. Цільова його функція зводиться до мінімізації загальних (прямих та альтернативних) витрат. Враховуються також непрямі альтернативні витрати, які виникають у випадках вкладення грошового капіталу в запаси. Непрямі витрати в таких випадках зводяться до величини втраченого прибутку, який було б одержано за умов використання таких коштів для розвитку ділової активності.

11

Формування оптимальних залишків грошових коштів є основою забезпечення, з одного боку, мінімального залишку грошових коштів підприємства, з іншого - мінімальних витрат, пов'язаних з обслуговуванням грошового обороту. Мінімальний розмір залишку грошових коштів, який доцільно підтримувати підприємству визначається розмірами компенсаційного залишку.

На основі використання моделей В. Баумоля, М.Міллера і Д.Орра, Б.Стоуна для розрахунку оптимального залишку грошових коштів підприємства на майбутні періоди автором розроблено модель щоденного коливання залишку грошових коштів ТОВ "Феодосійська меблева фабрика". Для цього передбачено проведення розробки бюджету готівки, що є складовою фінансового плану підприємства. Така модель передбачає врахування можливостей використання тимчасово вільних коштів на фінансовому ринку. Для цього проводиться аналіз доходності, ризиків та ліквідності цінних паперів.

Для вирішення поставлених задач запропоновано використовувати такі цінні папери: депозитні сертифікати, банківські векселі, облігації внутрішньої державної позики, облігації місцевих позик, казначейські зобов'язання. При визначені структури короткострокового портфеля фінансових інвестицій, на наш погляд слід використовувати положення теорії корисності (або багатокритеріальний підхід).

На основі розробленої методики розраховано обсяги мінімального залишку грошових коштів та їх еквівалентів на майбутній період для ТОВ "Феодосійська меблева фабрика". Складено графік розміщення надлишку грошових коштів. Запропоновано заходи з розміщення тимчасово вільних коштів та формування портфеля короткострокових фінансових вкладень ТОВ "Феодосійська меблева фабрика".

Зроблено висновки, що на підприємстві ТОВ "Феодосійська меблева фабрика" розроблено оптимістичний план на перше півріччя 2006 року. Передбачалося, що надходження від основної, інвестиційної та фінансової діяльності будуть позитивними, тому і накопичувальний залишок на кінець періоду виявився позитивним. Для виявлення оптимального залишку була використана модель Міллера-Орра:

1). Мінімальний залишок грошових коштів та їх еквівалентів становив

6,4 тис. грн.

2). Розмах варіації залишку грошових коштів на поточному рахунку (R)

становив 20 тис. грн. , допустима похибка - 4%.

3). Оптимальний залишок грошових коштів становив:

ZOP< = Zmin +1 = 6,4 + Ц- = 13,1 * 13 тис. грн.

У третьому розділі "Управління ефективністю використання оборотного капіталу підприємств "зроблено висновки, що методика нормування оборотних коштів підприємства, яку було прийнято в соціалістичному господарстві є непридатною для використання в сучасних умовах. Розрахунок нормативу лише власних оборотних коштів є недостатнім для визначення реального стану формування оборотних активів підприємства.

12

Більш доцільною є методика, що застосовується для нормування коштів і запасів підприємства в умовах ринкової економіки. Її метою є визначення мінімально необхідного їх залишку на визначений період. Останній відображає транзакційний попит підприємства на грошові кошти.

В роботі запропоновано методику визначення мінімально необхідної потреби підприємства в оборотних коштах станом на початок року. Такий їх обсяг повинен забезпечувати виконання запланованих виробничих і грошових витрат протягом року. Джерелами покриття такого обсягу є як власні, так і залучені кошти. Методику розроблено для підприємств меблевої промисловості.

Вихідним для проведення таких розрахунків є планування обсягів виробництва продукції в натуральних показниках. Для цього визначається обсяг витрат на основі прогнозу цін на придбання матеріальних ресурсів і оплату праці. При цьому, витрати на продукцію внутрішнього споживання не враховуються. Далі складається бюджет накладних витрат підприємства. Методикою передбачено також проведення прогнозу цін реалізації виробленої продукції. Норматив розрахунків з дебіторами приймається в розмірі фактичної заборгованості, термін погашення якої не наступив.

Найбільш важливою частиною методики є визначення мінімального залишку виробничих запасів на початок планового періоду. Вона повинна враховувати специфіку різних видів виробничих запасів. В особливу групу виділяються виробничі запаси власного виробництва.

Для планування оборотного капіталу в зарубіжних країнах використовується метод АВС (Паретто-принцип), що передбачає проведення класифікації запасів за показниками важливості. Такий метод використовується у комбінації з аналізом XYZ. При цьому запаси класифікуються в залежності від їх споживання і прогнозування змін у їх потребі.

Запропоновано використовувати методику поєднання результатів XY-аналізу і методики АВС. Такий підхід є основою визначення виробничих покупних запасів, які розбиваються на дев'ять класів. Кожен з них має дві характеристики відносної важливості запасів і точність прогнозування потреби в них. Для визначення нормативу виробничих запасів пропонується використовувати підхід EOQ (економічного замовлення).

На ТОВ "Феодосійська меблева фабрика" проводяться розрахунки нормативів оборотних активів. Проте, переважна їх більшість не виконується. Це пов'язане з нестачею власних оборотних активів, а також використанням застарілих методик їх розрахунку.

Для покращення планування та нормування оборотних активів запропоновано впровадити нові підходи. До них, зокрема, відносяться визначення планових грошових потоків операційного циклу, нормування усіх елементів оборотних коштів, диференційний підхід до нормування виробничих запасів та ін.

Для розрахунку нормативів оборотних активів на ТОВ "Феодосійська меблева фабрика" запропонована методика, що використовується для визначення мінімально необхідної суми оборотних активів на початок

13

планового періоду.

Для покращення фінансування оборотного капіталу підприємства запро-поновано забезпечити досягнення найбільш оптимальної вартості залучених коштів, розширити напрями діяльності, які є основою збільшення прибутковості операційної діяльності шляхом диверсифікації виробничих ризиків.

Аналіз використання комерційного кредиту з метою покращення формування оборотного капіталу ТОВ "Феодосійська меблева фабрика" дає підстави зробити висновки, що товарне кредитування не забезпечує нормального процесу розширеного відтворення. Нами запропоновано переорієнтувати підприємство на використання банківських кредитів. Рекомендується також використання механізму толлінгового фінансування оборотного капіталу.

З метою підвищення ефективності планування обсягів та структури оборо-тного капіталу ТОВ "Феодосійська меблева фабрика" запропоновано постійно здійснювати прогнозування коливань цін на готову продукцію та ресурси.

Напрями підвищення ефективності використання оборотного капіталу підприємства передбачають розробку стратегії управління його фінансовою діяльністю. Враховуючи, що значна частка підприємств меблевої промисловості недостатньо забезпечена власним капіталом, запропоновано підвищити рівень їх самофінансування.

Зроблено висновки, що оборотний капітал меблевих підприємств формується переважно за рахунок кредиторської заборгованості. Значним є рівень простроченої кредиторської заборгованості підприємств, що негативно впливає на їх фінансову стійкість. Використовуються абсолютні і відносні показники фінансової стійкості підприємства. Розглянуто динаміку коефіцієнтів фінансової незалежності меблевих підприємств (табл. 4) та проведено аналіз рівня авансування оборотних активів власним капіталом (табл. 5)

Таблиця 4.

Динаміка коефіцієнтів фінансової незалежності меблевих підприємств України у 2003-2006 рр.

Групування підприємств за обсягом активів, тис.грн.Кількість підприємств у групіКоефіцієнти

на початок рокуБазисний темп росту, %2003200420052006200420052006Від 0 до 1000170,850,830,910,9497,6109,6103,3Від 1001 до 2000230,890,920,860,88103,493,5102,3Понад 200160,740,730, 710,6698,697,393,0Всього за вибіркою460,860,900,800,77104,6588,8996,25

Джерело: власна розробка

Примітка. Коефіцієнти фінансової незалежності розраховано за даними статистичної звітності підприємств (додаток Л),як відношення власного капіталу (без урахування збитків минулого і звітних періодів) до позиченого.

14

Таблиця 5.

Аналіз рівня авансування оборотних активів підприємств власним

оборотним капіталом меблевих підприємств України у 2003-2006 рр.

Виробничі підприємства

Кількість підприємств у групіРівень забезпеченості на початок року, %2003200420052006Від 0 до 1000170,00,751,122,3Від 1001 до 2000230,10,450,392,12Понад 200160,30,392,171,89

Всього за вибіркою460,20,571,592,01 Джерело: власна розробка

Примітка. Розраховано за звітними даними досліджуваних підприємств (додатки Л, М)

Для покращення фінансового стану підприємства рекомендовано дотримання відносно стабільного значення частки оборотного капіталу в загальному обсязі власного капіталу. Найбільш оптимальним є показники в 40-60%. Запропоновано підвищити ефективність використання оборотного капіталу шляхом прискорення його оборотності. В основі досягнення таких результатів є підвищення інтенсивності використання оборотного капіталу.

Економіко-математичну задачу оптимізації управління оборотним капіталом підприємства сформульована в роботі в такий спосіб: на основі календарного плану виробництва і надходження продукції, а також стану і прогнозу зміни кон'юнктури ринку продукції підприємства, ринку позичкових капіталів і фінансових інвестицій скласти календарний план продажів отриманої продукції, календарний план залучення короткострокових банківських кредитів і календарний план короткострокових фінансових інвестицій підприємства, що дозволяють цілком забезпечити процес виробництва всіма необхідними ресурсами і одержати максимальний кінцевий результат операційного циклу .

Рішення цієї задачі дозволить визначити підприємству які вироби, у якому обсязі й у які терміни (місяці) варто продавати, суми і терміни залучення банківських кредитів. Крім того, аналіз отриманого оптимального рішення дозволяє виявляти найбільш критичні, з погляду фінансування, періоди і запровадити заходи для усунення можливих ризиків.

ВИСНОВКИ

В дисертаційній роботі проведено дослідження проблем формування та використання оборотного капіталу підприємств в умовах ринкової економіки. Для прийняття виважених рішень з питань мобілізації, розподілу та використання оборотного капіталу обґрунтовано підходи до управління

15

оборотним капіталом підприємств з урахуванням специфіки його розвитку в умовах ринкової економіки. За результатами проведеного дослідження зроблено наступні висновки:

1.На основі аналізу положень вітчизняних та зарубіжних науковців до змісту поняття капіталу підприємства автором дано його визначення як сукупності активів, що залучаються власниками як інвестиційний ресурс та фактор виробництва з метою отримання прибутку. Оборотний капітал є частиною капіталу підприємства, що знаходиться в постійному кругообігу та відображається в русі оборотних активів. Оборотний капітал виконує функції нагромадження та заощадження, оскільки є основою формування страхових і резервних фондів.

2. Фінансування оборотного капіталу зводиться до авансування капіталу в оборотні активи з метою отримання економічного ефекту. Фінансування оборотного капіталу здійснюється як за рахунок власних, так і залучених ресурсів. З переходом до ринкової економіки змінилися підходи до вибору джерел формування оборотного капіталу. При цьому враховуються такі фактори: необхідний обсяг оборотних активів, циклічність використання оборотного капіталу, можливі втрати оборотних активів, оборотність активів підприємства. Важливим в проведенні управління оборотним капіталом підприємства є визначення раціонального співвідношення між власними та залученими джерелами фінансування.

3. В роботі зроблено висновки, що управління оборотним капіталом підприємства спрямоване на формування чистого оборотного капіталу. Обґрунтовано, що до основних джерел формування чистого оборотного капіталу відносяться: статутний капітал, пайовий капітал, резервний капітал, нерозподілений прибуток, довгострокові пасиви та поточні зобов'язання. Класифікацію оборотного капіталу підприємства запропоновано здійснювати з використанням таких факторів: ліквідності, ступеня ризиків вкладання капіталу, обсягів залучення капіталу. Для забезпечення безперервності процесу виробництва і реалізації продукції на підприємстві обґрунтовано підходи до визначення оптимальних обсягів та структури оборотного капіталу підприємства.

4. До найбільш важливих показників використання оборотного капіталу автором віднесено: оборотність, рентабельність використання оборотних активів, тривалість обороту оборотних активів. Обґрунтовано пропозиції для проведення аналізу оборотності оборотних активів за методикою, розробленою автором, яка враховує коефіцієнт закріплення оборотних активів та розміри вивільнення активів. Для визначення тривалості повного циклу виробництва та реалізації продукції використовується показник тривалості операційного циклу. Запропоновано методику розрахунку тривалості обороту робочого капіталу.

5. Для підтримання оптимального рівня оборотних засобів в роботі запропоновано забезпечити прискорення швидкості їх обороту, розширення інвестиційної діяльності за рахунок тимчасово вільних коштів підприємства шляхом переведення їх в інструменти фінансового ринку.

16

Дослідження розвитку підприємств меблевої промисловості дало підстави зробити висновки щодо впливу забезпеченості оборотними активами на результати фінансово-господарської діяльності підприємств. В ході аналізу виявлено, що до групи прибуткових підприємств відносяться такі, що мають більш високу частку коштів та готової продукції у складі оборотних активів.

6. Теоретичний аналіз формування оборотного капіталу підприємств став основою висновків стосовно способів його реалізації. В залежності від способів витрат, формування оборотного капіталу підприємств здійснюється з використанням агресивної, консервативної та помірної політики. Більшість меблевих підприємств України використовує агресивну політику формування оборотного капіталу. В роботі зроблено висновки, що така практика є недоцільною і перш за все, за причини високої вартості кредитних ресурсів. Обґрунтовано, що більш раціональною є помірна політика формування та використання оборотного капіталу підприємства.

7. Підвищення ефективності розвитку підприємства передбачає досягнення оптимізації використання оборотного капіталу. До основних напрямів її реалізації в роботі віднесено управління виробничими запасами. Цільову його функцію зведено до мінімізації загальних (прямих та альтернативних) витрат. Непрямі витрати в таких випадках зводяться до величини втраченого прибутку, який було б одержано за умов використання коштів для розвитку ділової активності. Мінімальний розмір залишку грошових коштів, який доцільно підтримувати підприємству в роботі визначається розмірами компенсаційного залишку.

8. На основі використання моделей В.Баумоля, М.Міллера-Д.Орра, Б.Стоуна для розрахунку оптимального залишку грошових коштів підприємства на майбутні періоди автором розроблено модель щоденного коливання залишку грошових коштів ТОВ "Феодосійська меблева фабрика". Вона передбачає врахування можливостей використання тимчасово вільних коштів на фінансовому ринку. На основі розробленої методики в роботі проведено розрахунки обсягів мінімального залишку грошових коштів та їх еквівалентів на майбутній період для ТОВ "Феодосійська меблева фабрика". Складено графік розміщення надлишку грошових коштів. Запропоновано заходи з розміщення тимчасово вільних коштів та формування портфеля короткострокових фінансових вкладень ТОВ "Феодосійська меблева фабрика".

9. Для підвищення ефективності використання оборотних коштів підприємств в роботі розроблено методику визначення мінімальної потреби підприємства в оборотних коштах (на прикладі підприємств меблевої промисловості). Вихідним для проведення таких розрахунків є планування обсягів виробництва продукції в натуральних показниках. На його основі запропоновано розроблення бюджету накладних витрат підприємства. До важливих складових методики віднесено визначення мінімального залишку виробничих запасів на початок планового періоду.

10. В практичній діяльності менеджменту підприємств рекомендується використовувати методику поєднання результатів XY-аналізу і методики АВС.

17

Такий підхід є основою розрахунку обсягів та структури виробничих покупних запасів, які розбиваються на дев'ять класів. Для визначення нормативу виробничих запасів пропонується використовувати підхід EOQ (економічного замовлення).

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У фахових виданнях:

1. Безкровна Г.Д. Формування оборотного капіталу підприємств в меблевій промисловості України. Колективна монографія/ За ред. В.Ф.Беседіна, А.С.Музиченка. - К.: НДЕІ - 2007. С.300-306.

2. Безкровна Г.Д. Методи фінансування оборотного капіталу підприємства// Наукові праці НДФІ. - Випуск 3 (36). - 2006. - С. 109-117.

3. Безкровна Г.Д. Фактори прискорення обороту обігових коштів у регіоні// Академія муніципального управління. Збірник наукових праць професорсько-викладацького складу і аспірантів. - м. Київ. - 2004. - С.145-149.

4. Безкровна Г.Д. Економічні проблеми розвитку меблевої промисловості в Україні. - Формування ринкових відносин в Україні: Збірник наукових праць. - Вип. 10 (78).- К.: НДЕІ - 2007. С.84-87.

В інших виданнях:

5. Безкровна Г.Д. Ефективність системи збуту готової продукції - складова управління коштами підприємства// Вісник Придніпровської державної академії будівництва та архітектури. - м. Дніпропетровськ. - 2003.- №6. - С.4-7.

6. Безкровна Г.Д. Методика управления оборотним капиталом предприятия// Вісник Придніпровської державної академії будівництва та архітектури. - м.Дніпропетровськ.-2003.- №1.- С.4-7.

7. Безкровна Г.Д. Управление оборотними средствами предприятий в современных условиях хозяйствования// Вісник Придніпровської державної академії будівництва та архітектури. - м.Дніпропетровськ. -2004.-№5. -С.7-11.

8. Безкровна Г.Д. Проблеми управління оборотним капіталом підприємств як складового елементу управління регіональною економікою// Матеріали науково-практичної конференції "Стратегія економічного та соціального розвитку Херсонської області до 2011 року та механізми реалізації". -Херсон: ХДТУ. - 2004р.- С.106-107.

9. Безкровна Г.Д. Аналіз формування оборотного капіталу підприємств// Напрями розвитку фінансової системи України в сучасних умовах: Наук.-практ.конф., Київ, 23-24 берез. 2007 р. [У 2-х ч.] / Редкол.: І.Я.Чугунов (голова) та ін. - К.: НДФІ. - 2007. - С.79-84.

18

АНОТАЦІЯ

Безкровна Г.Д. Формування та використання оборотного капіталу підприємств в умовах ринкової економіки. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Розвиток наукових основ створення та контролю технічного стану нового моторвагонного рухомого складу - Автореферат - 41 Стр.
ОЦІНКА ФУНКЦІОНУВАННЯ ІНТЕГРАЦІЙНИХ СТРУКТУР У МАШИНОБУДІВНІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ - Автореферат - 24 Стр.
МЕТОДИКА НАВЧАННЯ СТУДЕНТІВ ЕКОНОМІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ УКРАЇНСЬКОЇ НАУКОВОЇ ТЕРМІНОЛОГІЇ В УМОВАХ СХІДНОГО РЕГІОНУ УКРАЇНИ - Автореферат - 39 Стр.
КЛІНІКО-БІОХІМІЧНА ОЦІНКА ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДИКИ ПОШАРОВОГО ВВЕДЕННЯ ПОЛІАКРИЛАМІДНОГО ГЕЛЮ ДЛЯ УСУНЕННЯ ДЕФОРМАЦІЙ М'ЯКИХ ТКАНИН ОБЛИЧЧЯ - Автореферат - 26 Стр.
ФАРМАКОГНОСТИЧНЕ ВИВЧЕННЯ РОЗТОРОПШІ ПЛЯМИСТОЇ - Автореферат - 25 Стр.
трансформація фінансових систем нових індустріальних країн східної азії в умовах глобалізації - Автореферат - 31 Стр.
РОЗВИТОК МЕТОДІВ РОЗРАХУНКУ РОЗГОРНУТОГО КАЛІБРУВАННЯ ВАЛКІВ І РОЗРОБКА ЕФЕКТИВНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА ШВЕЛЕРІВ - Автореферат - 23 Стр.