У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Державний вищий навчальний заклад

«Київський національний економічний університет

імені Вадима Гетьмана»

БОЛДИРЄВ КИРИЛ ОЛЕКСАНДРОВИЧ

 

УДК 331.5.331.52

КОНКУРЕНТНО-МОТИВАЦІЙНИЙ МЕХАНІЗМ ІННОВАЦІЙНОГО СТАНОВЛЕННЯ РИНКУ ПРАЦІ В ТРАНСФОРМАЦІЙНІЙ ЕКОНОМІЦІ

Спеціальність 08.00.01 – Економічна теорія та історія економічної думки

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2008

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі економіки Академії муніципального управління Міністерства освіти і науки України, м. Київ.

Науковий керівник доктор економічних наук, професор

Ніколенко Юрій Васильович,

Академія муніципального

управління (м. Київ),

завідувач кафедри економіки

Офіційні опоненти: академік НАН України,

доктор економічних наук, професор

Чухно Анатолій Андрійович,

Київський національний університет

імені Тараса Шевченка,

професор кафедри економічної теорії

кандидат економічних наук

Штундер Ірина Олександрівна,

Національний педагогічний університет

імені М.П. Драгоманова, в.о. доцента

кафедри економічної теорії

Захист відбудеться «__6__» червня 2008 р. о 14-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.006.01 у ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» Міністерства освіти і науки України за адресою: 03680, м. Київ, проспект Перемоги 54/1, ауд. 317.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» за адресою: 03113, м. Київ, вул. Дегтярівська, 49-г, к. 601.

Автореферат розісланий «__5__» травня 2008 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

доктор економічних наук, професор А.Е. Фукс

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Ринкова трансформація сучасної економіки будь-якої країни супроводжується організаційно-структурними, техніко-технологічними й іншими інноваційними перетвореннями, які обумовили певні трансформаційні особливості інноваційного розвитку відносин конкуренції на кожному з основних ринків і зокрема на ринку праці. Найважливішою з таких особливостей є більш швидкий розвиток відносин конкурентного співробітництва порівняно з розвитком відносин конкурентного суперництва, які виникають між усіма учасниками сучасного ринку праці.

Інноваційний розвиток відносин конкуренції на сучасному ринку праці визначив послідовне зростання комерційного призначення ринкових мотивів у формуванні нової структури його конкурентного механізму. Остання функціонально набуває мотиваційного характеру комерційного здійснення відносин конкуренції, що з’являються між усіма учасниками сучасного ринку праці в трансформаційний період його інноваційного становлення.

У зв’язку з цим, актуальною є проблема, пов’язана з дослідженням інноваційної трансформації конкурентно-комерційного у конкурентно-мотиваційний механізм сучасного ринку праці. Дослідницький діапазон даної проблеми варіює навколо наукового обґрунтування інноваційної необхідності та трансформаційної можливості формування нового конкурентно-мотиваційного механізму сучасного ринку праці, структура якого набула б функціональної можливості виступати у якості інноваційного мотиватора постійного підвищення його конкурентоздатності.

Недостатня розробленість вищезазначеної проблеми, її актуальний характер для інноваційного становлення ринку праці України в умовах сучасної ринкової трансформації економіки країни і визначили теоретико-методологічну інтерпретацію, а також прикладну спрямованість структурної логіки дисертаційної роботи.

У виборі наукового обґрунтування теоретичної конструкції дисертаційного дослідження значну роль відіграли фундаментальні роботи учених, серед яких: Е.В.Ільєнков, В.І. Приписнов, Ю.К. Плетников, В.М. Афанасьєв, А.А. Чухно, Д.П.Богиня, Ю.В. Ніколенко, Е.М. Лібанова та ін., а в її практичній аргументації, насамперед, роботи таких учених: В.М. Геєця, Р. Кузнєцова, О.А. Грішнової, В.В.Секретарюка, Н.В. Терещенко, В. Федяя, О. Сироти, а також роботи зарубіжних учених: М.Е. Портера, О'Шонессі, Д.Ж. Робінсона.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана у відповідності до держбюджетної науково-дослідної теми кафедри економіки Академії муніципального управління "Дослідження економічних, соціальних і правових проблем становлення соціально-орієнтованої ринкової економіки в Україні" (номер державної реєстрації 0101U005489). В межах цієї теми в розділі ”Основні напрями підвищення конкурентоспроможності трудових ресурсів України” автором розроблено методику ринкового застосування і комерційного використання конкурентних мотивів при формуванні інноваційної ринкової політики, що забезпечує трансформаційний тип відтворення економічно активного населення України.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є теоретичне дослідження трансформаційних особливостей інноваційного становлення конкурентно-мотиваційних механізмів постіндустріальних ринків праці для практичного обґрунтування інноваційних можливостей трансформаційного формування мотиваційного характеру конкурентного механізму ринку праці України.

Для досягнення поставленої мети дослідження було вирішено такі наукові й прикладні завдання:

- дослідити ринкові та комерційні аспекти причинно-факторної трансформації відносин змагальності у відносини конкуренції;

- розкрити мотиваційний характер комерційної реалізації відносин конкуренції на ринку праці;

- провести комплексний аналіз конкурентного механізму здійснення відносин конкуренції в ринково-комерційному процесі, що реально протікає на ринку праці;

- обґрунтувати мотиваційну трансформацію конкурентно-комерційного механізму сучасного ринку праці в період його інноваційного становлення;

- виявити трансформаційні особливості інноваційного становлення конкурентно-мотиваційних механізмів постіндустріальних ринків праці;

- визначити інноваційну необхідність та трансформаційну можливість формування конкурентно-мотиваційного механізму ринку праці України;

- аргументувати теоретичні рекомендації і практичні пропозиції щодо трансформації конкурентно-комерційного у конкурентно-мотиваційний механізм у сегменті кваліфікованої робочої сили сектора зайнятості ринку праці України.

Об'єктом дослідження виступають відносини конкуренції на ринку праці.

Предметом дослідження є конкурентний механізм мотиваційного здійснення відносин конкуренції у трансформаційному ринково-комерційному процесі, що реально протікає на сучасному ринку праці в період його інноваційного становлення.

Методи дослідження. Конкретні наукові результати дисертації були отримані на основі системного підходу до аналізу змістовного здійснення відносин конкуренції в конкурентному механізмі ринку праці з використанням таких методів: історико-логічний – при дослідженні еволюційної трансформації відносин змагальності у відносини конкуренції; наукової діалектики – при аналізі прояву подвійної природи відносин конкуренції в сутності (властивостях) явища конкуренції та сутності (вимогах) закону конкуренції; наукової абстракції – при аргументації категоріального апарату, що змістовно відображає здійснення відносин конкуренції в конкурентно-комерційному та конкурентно-мотиваційному механізмах ринку праці; системно-структурний – при проведенні комплексного аналізу парно-протилежної взаємодії ринкових та комерційних складових структурно-функціональних елементів ринково-комерційного процесу інноваційного ринку праці, в результаті якого формується система конкурентних мотивів; статистичного аналізу – при виявленні інноваційної трансформації конкурентно-комерційного в конкурентно-мотиваційний механізм сегменту кваліфікованої робочої сили сектору зайнятості ринку праці України; кількісного та якісного аналізу, експертних оцінок, середніх величин - при відображенні аналітичних і статистичних даних щодо ринку праці України в таблицях і рисунках.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у дослідженні мотиваційного характеру трансформаційного здійснення конкурентного механізму інноваційного ринку праці. Основні результати, що отримані в результаті дослідження, становлять наукову новизну і виносяться на захист, полягають у наступному:

Вперше:

- обґрунтована система конкурентних категорій, зміст яких виражає мотиваційний характер прояву подвійної ринкової і комерційної природи відносин конкуренції на ринку праці. Проаналізована дія ринкових мотивів на виникнення парно-протилежних відносин конкурентного суперництва та конкурентного співробітництва у процесі комерційного розвитку ринку праці;

- визначено конкурентний механізм мотиваційного здійснення відносин конкурентного суперництва та конкурентного співробітництва на сучасному ринку праці. Розроблена нова аналітична технологія парно-протилежної взаємодії ринкових мотивів та комерційних стимулів у якості самостійного структурно-функціонального елементу ринково-комерційного процесу інноваційного становлення ринку праці;

- висвітлені конкурентні мотиви, які обумовлюють інноваційну трансформацію конкурентно-комерційного у конкурентно-мотиваційний механізм сучасного ринку праці. До них відносяться такі мотиви як: матеріального самоіснування, творчої самореалізації, інтелектуального саморозвитку, соціального самовдосконалення, професійного самовираження, престижного самоутвердження.

Отримало подальший розвиток:

- аргументація мотиваційного характеру відносин конкуренції, сутнісним проявом якого є нове поняття "конкурентно-мотиваційна активність" учасників ринково-комерційного процесу сучасного ринку праці, яке змістовно відображає реалізацію ними своїх конкурентних здатностей;

- комплексне ринкове застосування та комерційне використання системи сучасних конкурентних мотивів при формуванні інноваційної політики у сегменті кваліфікованої робочої сили сектору зайнятості ринку праці України, що забезпечує трансформаційний тип відтворення економічно активного населення країни.

Удосконалено:

- алгоритм підвищення конкурентоспроможності кваліфікованої робочої сили на основі використання організаціями сучасних комерційних стимулів й конкурентних мотивів.

Практичне значення одержаних результатів. Запропоновані у дисертації підходи, способи і отримані результати представляють собою, по-перше, теоретичні пропозиції, практичне застосування яких полягає у обліку трансформаційних особливостей інноваційного становлення ринку праці України, в тому числі, і формування нового конкурентно-мотиваційного механізму в сегменті кваліфікованої робочої сили його сектору зайнятості, по-друге, методичні пропозиції щодо практичного застосування конкурентних мотивів - при формуванні інноваційної політики на ринку праці, яка забезпечує трансформаційний тип відтворення економічно активного населення країни.

До числа результатів, які мають найбільше практичне значення, належать пропозиції з приводу:

- обґрунтування інноваційної можливості формування конкурентно-мотиваційного механізму в сегменті кваліфікованої робочої сили сектору зайнятості ринку праці України, з метою підвищення його конкурентоздатного потенціалу;

- розробки технології ринкового застосування сучасних комерційних стимулів і конкурентних мотивів у практиці організації нових і модернізації ефективних старих робочих місць підприємствами з метою підвищення мотивованої зацікавленості кваліфікованих найманих працівників в реалізації своїх не тільки професіональних, але й творчих здібностей.

Результати наукових досліджень використовуються Головним управлінням праці та соціального захисту населення Луганської обласної державної адміністрації при розробці та здійсненні заходів, спрямованих на посилення мотивації до праці, удосконалення її організації, оплати та нормування (№ 3/0328-36 від 25.01.2008 р.); Антрацитівським міським центром зайнятості в Луганській області при проведенні семінарів за основами підприємницької діяльності для безробітних та при проведенні тренінгів, що спрямовані на підвищення конкурентоспроможності клієнтів служби зайнятості (довідка № 3/01-126 від 04.01.2008 р.).

Основні теоретичні положення та методичні підходи, узагальнення та висновки, які містяться у дисертаційній роботі, використовуються у навчальному процесі: у Академії муніципального управління при викладанні дисциплін «Економічна теорія», «Макроекономіка» (довідка Академії муніципального управління № 13 від 10.01.2008 р.); у Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля при викладанні дисциплін «Економічна теорія», «Макроекономіка», «Політична економія» (довідка СНУ ім. В. Даля № 108-115-308/19 від 12.02.2008 року); на Антрацитівському факультеті гірництва і транспорту Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля при викладанні дисциплін «Економічна теорія», «Політична економія» (довідка Антрацитівського факультету гірництва і транспорту СНУ ім. В. Даля №23-41-101/09 від 11.01.2008 року).

Особистий внесок здобувача. Наукові положення, розробки й висновки дисертаційної роботи є результатом самостійно проведених досліджень автора в галузі формування конкурентно-мотиваційного механізму інноваційного становлення ринку праці в трансформаційній економіці й трансформаційному розвитку ринку праці України.

Апробація результатів дисертації. Основні положення й результати дослідження доповідалися, обговорювалися й одержали схвалення на: Міжнародній науково-практичній конференції "Проблеми розвитку ринку праці та політика зайнятості населення в умовах трансформації економіки України" (20-21 листопада 2003 р., м. Луганськ); Всеукраїнській науково-практичній конференції "Регіональні проблеми зайнятості і ринку праці" (13-14 травня 2004 р., м. Тернопіль); Міжнародній науково-практичній конференції "Динаміка наукових досліджень" (21-30 червня 2004 р., м. Дніпропетровськ); Міжнародній науково-практичній конференції "Економічна організація та економічна освіта: взаємообумовленість стратегій розвитку (до сторіччя від дня народження д.е.н., професора С.М. Бухала)" (7-8 лютого 2007 р., м. Київ); IV Міжнародній науково-теоретичній конференції молодих учених і студентів "Актуальні проблеми економічного та соціального розвитку виробничої сфери" (7-8 червня 2007 р., м. Донецьк); Міжнародній науково-практичній конференції "Управлінський потенціал у системі економічного розвитку" (22-23 жовтня 2007 р., м. Луганськ – м. Алушта).

Публікації. Основні положення та найважливіші результати дисертаційного дослідження опубліковані автором у 12 наукових працях загальним обсягом 5,04 друкованих аркушів, з них 6 – у наукових фахових виданнях, 6 – матеріали і тези конференцій.

Структура й обсяг роботи. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів і висновків. Загальний обсяг роботи 169 сторінок комп’ютерного тексту, у дисертації розміщено 9 таблиць на 9 сторінках, 7 рисунків на 7 сторінках, список використаних джерел становить 205 найменувань на 17 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми, наведено ступінь дослідженості проблеми, зв'язок роботи з науковими темами; визначено мету і завдання; наукову новизну одержаних результатів та практичне значення; подано результати апробації основних положень.

У розділі 1 «Теоретичні аспекти дослідження відносин конкуренції» досліджена причинно-факторна трансформація відносин змагальності у відносини конкуренції в контексті теоретичного обґрунтування змістовного прояву цих відносин у ринково-комерційному процесі, що реально протікає на ринку праці. У зв’язку з цим проаналізовано основні конкурентні поняття, що відображають мотиваційний характер змістовного прояву відносин конкуренції на ринку праці до і після виникнення відносин приватної власності.

До виникнення приватної власності, в силу дії на ринку закону вартості, відносини змагальності за своєю суттю виявляли собою ринковий спосіб встановлення змагального зв'язку між відносинами обміну діяльністю і здібностями, що виникають між простими товаровиробниками з приводу вартісної (кількісної) оцінки витрат індивідуального робочого часу і результатів індивідуальної праці кожного з них. Постійним імпульсом виникнення відносин змагальності був ринковий мотив самоіснування кожного товаровиробника за рахунок реалізації своїх здібностей до праці з метою зниження витрат індивідуального робочого часу на виробництво товару, призначеного, в основному, для еквівалентного обміну на ринку.

Причинно-факторною передумовою трансформації відносин змагальності у відносини конкуренції виявився розвиток суспільного поділу і кооперації праці, що призвело до ринкової трансформації закону вартості в закон попиту та пропозиції і цим обумовило перетворення відносин змагальності у відносини конкуренції, що виникають між учасниками, відповідно, не тільки ринкової, але й комерційної діяльності, а також не тільки еквівалентного ринкового, але й нееквівалентного комерційного обміну власними результатами своєї діяльності.

З появою приватної власності відбулася остаточна комерційна трансформація відносин змагальності у відносини конкуренції. У ринково-комерційному процесі, що реально протікає на будь-якому ринку, відносини конкуренції стали змістовно проявляти себе у вигляді парно-протилежних відносин конкурентного суперництва і конкурентного співробітництва між учасниками даного процесу, тому що для кожного з них виникає новий ринковий мотив, пов'язаний з можливістю використання сприятливої комерційної кон'юнктури ринку для власного збагачення. Дія даного мотиву призводить до того, що в ринково-комерційному процесі, який реально протікає, у тому числі, і на ринку праці, прояв відносин конкурентного суперництва і конкурентного співробітництва між його учасниками супроводжується виникненням у кожного з них такого виду ринкової активності як конкурентно-мотиваційна активність, яка змістовно виражає сутність явища конкуренції. Сутнісне здійснення явища конкуренції відбувається в ринково-комерційному процесі будь-якого ринку утворенням двох його об'єктивних властивостей: ринкової конкурентоспроможності і комерційної заповзятливості, які відображають змістовний прояв відносин конкуренції, що виникають між учасниками цього процесу. Це обумовлено тим, що у ринковій конкурентоспроможності як об'єктивній властивості явища конкуренції, ринковий мотив зниження комерційних витрат, а в комерційній заповзятливості, відповідно, ринковий мотив використання комерційної кон'юнктури ринку, самореалізуються у вигляді універсального ринкового мотиву вигоди будь-якої ринково-комерційної діяльності усіх її суб'єктів.

В результаті дії ринкового мотиву вигоди у ринково-комерційному процесі, що реально протікає на будь-якому ринку, не тільки формується конкурентний характер прояву властивостей явища конкуренції, але й реалізується мотиваційний характер їхнього здійснення в об'єктивних вимогах закону конкуренції. Такі конкурентні поняття як "сутність явища конкуренції" і "сутність закону конкуренції" змістовно однаково відображають змагально-конкурентний характер, але по-різному змістовно виражають конкурентно-мотиваційний характер ринкового й комерційного здійснення зв’язків й взаємозв’язків, які з’являються у результаті парно-протилежної взаємодії відносин конкурентного суперництва й конкурентного співробітництва між учасниками будь-якого ринково-комерційного процесу. Так, сутність явища конкуренції виражає ринковий спосіб конкурентно-мотиваційного здійснення будь-якого ринково-комерційного процесу, що реально відбувається, у вигляді об'єктивної необхідності ринкового прояву кожним його учасником своєї конкурентно-мотиваційної активності. Тоді як сутність закону конкуренції виражає комерційний спосіб конкурентно-мотиваційного здійснення будь-якого ринково-комерційного процесу, що реально протікає, у вигляді об'єктивної необхідності комерційної реалізації всіма його учасниками своїх конкурентних здібностей.

Тому конкурентне поняття "об'єктивні вимоги закону конкуренції" змістовно варіює між сутністю явища конкуренції і сутністю закону конкуренції, набуваючи тим самим конкурентно-мотиваційного характеру свого змістовного змагально-конкурентного здійснення в ринково-комерційному процесі, що реально протікає. У даному контексті об'єктивні вимоги закону конкуренції змістовно проявляються на ринку праці у формі об’єктивної необхідності синхронізації вигоди конкурентної й мотиваційної згоди між ринковим проявом конкурентно-мотиваційної активності усіма його учасниками й комерційною реалізацією кожним з них своїх конкурентних здібностей, а на інших основних ринках, відповідно, у вигляді об’єктивної необхідності встановлення вигідного конкурентного й мотиваційного співвідношення між власними комерційними й середньоринковими витратами на виробництво і реалізацію товарів та послуг конкуруючих суб’єктів даних ринків.

У розділі 2 «Мотиваційна трансформація конкурентно-комерційного механізму інноваційного ринку праці» для обґрунтування конкурентно-мотиваційного механізму інноваційного здійснення відносин конкуренції в ринково-комерційному процесі сучасного ринку праці розроблена нова аналітична конструкція, у якій парно-протилежна взаємодія відносин конкурентного суперництва та конкурентного співробітництва представлені у вигляді парно-протилежної взаємодії ринкових і комерційних складових, які утворюють його структурно-функціональні елементи. До таких належать: "ринкові умови – комерційні передумови", "ринкові потреби – комерційні інтереси", "ринкові мотиви – комерційні стимули", "ринкові цілі – комерційні засоби", "ринкова організація – комерційне управління", "ринкові результати – комерційні витрати".

В результаті дослідження парно-протилежної взаємодії відносин конкурентного суперництва та конкурентного співробітництва у ринково-комерційному процесі сучасного ринку праці у якості аналогічної взаємодії ринкових і комерційних складових кожного його структурно-функціонального елементу встановлено, що існує три взаємообумовлених механізми здійснення відносин конкуренції в результаті реалізації учасниками даного процесу об'єктивних мотиваційних вимог закону конкуренції. По-перше, об'єктивний механізм дії закону конкуренції, що формує змагально-конкурентні зв'язки, які виникають між парно-протилежними ринковими та комерційними складовими таких структурно-функціональних елементів ринково-комерційного процесу сучасного ринку праці як "ринкові умови – комерційні передумови", "ринкові потреби – комерційні інтереси". По-друге, суб'єктивний механізм використання закону конкуренції, що реалізує змістовно-функціональні зв'язки, які виникають між ринковими та комерційними складовими таких структурно-функціональних елементів ринково-комерційного процесу сучасного ринку праці як "ринкові цілі – комерційні засоби", "ринкова організація – комерційне управління", "ринкові результати – комерційні витрати". По-третє, об'єктивно-суб'єктивний конкурентно-мотиваційний механізм закону конкуренції, що здійснює конкурентно-мотиваційні зв'язки між ринковою та комерційною складовими такого структурно-функціонального елементу ринково-комерційного процесу сучасного ринку праці як "ринкові мотиви – комерційні стимули".

При цьому, аргументація конкурентно-мотиваційного механізму закону конкуренції представлена аналізом мотиваційних особливостей, що відображають специфічну роль, яку ринкові мотиви і комерційні стимули відіграють як самостійно взаємодіючі структурно-функціональні елементи з іншими аналогічними елементами ринково-комерційного процесу сучасного ринку праці. Таке дослідження дало можливість виявити основну функцію конкурентно-мотиваційного механізму закону конкуренції, яка являє собою трансформаційне перетворення об'єктивного фактора механізму дії в суб'єктивний фактор механізму використання цього закону. Тобто, конкурентно-мотиваційний механізм закону конкуренції трансформує об'єктивну необхідність прояву конкурентно-мотиваційної активності всіма учасниками ринково-комерційного процесу сучасного ринку праці в суб'єктивну можливість реалізації кожним з них своїх конкурентних здібностей.

У даному випадку формування і прояв інноваційного характеру конкурентно-мотиваційного механізму сучасного ринку праці забезпечують конкурентні мотиви. Вони утворюються в результаті парно-протилежної взаємодії ринкових мотивів і комерційних стимулів у ринково-комерційному процесі сучасного ринку праці. Тому конкурентні мотиви активують конкурентний фактор конкурентно-мотиваційного механізму сучасного ринку праці, кожен з яких виконує роль конкурентного активатора постійного підвищення конкурентоздатності ринково-комерційного процесу, що реально протікає на сучасних ринках праці.

Аргументація даного положення представлена обґрунтуванням трансформаційних особливостей інноваційного формування конкурентних мотивів і аналогічного здійснення конкурентно-мотиваційного механізму сучасного ринку праці. Вони, в основному, обумовлені специфікою функціонування на ринку праці відносин конкуренції не тільки між власниками капіталу (як це відбувається на інших ринках), але і між ними та найманими робітниками, а також між самими найманими робітниками. Такий прояв відносин конкуренції на сучасному ринку праці видозмінює конкурентно-мотиваційний характер ринково-комерційної діяльності суб'єктів цього ринку. За своїм змагально-конкурентним характером ринково-комерційна діяльність усіх суб'єктів ринку праці залишається такою ж, як і на інших ринках, тоді як конкурентно-мотиваційний характер цієї діяльності здобуває ряд особливостей. Головною з них є те, що на відміну від інших ринків, де діють два ринкових мотиви: мотив вигідного зниження комерційних витрат і мотив вигідного використання комерційної кон'юнктури ринку, на ринку праці діє також і особистий мотив вигідного продажу найманими робітниками своєї робочої сили. В результаті дії цих трьох мотивів змінюється мотиваційний характер конкурентної боротьби, насамперед, між власниками капіталу і власниками робочої сили, а також між самими найманими робітниками.

Зокрема, відповідно такої специфіки дії ринкових мотивів, на сучасному ринку праці формується більш складна, ніж на інших ринках, його функціональна структура. У конкурентній боротьбі власників капіталу між собою, дія мотивів вигідного зниження комерційних витрат та вигідного використання комерційної кон'юнктури ринку праці має комерційний характер свого прояву і їх здійснює конкурентно-комерційний механізм сучасного ринку праці. В конкурентній боротьбі власників капіталу та власників робочої сили, як і останніх між собою, дія мотивів вигідного використання кон’юнктури ринку праці та вигідного продажу власної робочої сили також має характер реалізації комерційних інтересів роботодавців та найманих робітників. Тому, всі ці три ринкові мотиви здійснює конкурентно-комерційний механізм ринку праці.

В основі здійснення конкурентно-комерційного механізму сучасного ринку праці міститься комерційний розрахунок, що являє собою, з одного боку, ринковий вибір найбільш конкурентоздатних варіантів досягнення максимальних ринкових результатів мінімізацією комерційних витрат, а з іншого – конкурентний ризик при використанні комерційної кон'юнктури цього ринку. Тільки при такому комерційному розрахунку конкуруючі контрагенти ринку праці зможуть одержати або максимальний прибуток, або максимально високу заробітну плату, що і є найбільш важливими комерційними стимуляторами конкурентної боротьби на ринку праці.

В цьому розділі дисертаційної роботи обґрунтовано, що конкурентно-комерційний механізм здійснював свою пріоритетну дію на ринках праці до початку постіндустріального розвитку економік промислово розвинутих країн. Інноваційний характер постіндустріального розвитку економік цих країн обумовив перевищення конкурентного попиту над конкурентною пропозицією кваліфікованої робочої сили. Цей фактор об’єктивізував початок інноваційної трансформації конкурентно-комерційних механізмів у конкурентно-мотиваційні механізми постіндустріальних ринків праці промислово розвинутих країн, що стала здійснюватися, насамперед, за рахунок ринкового застосування сучасних комерційних стимулів та конкурентних мотивів.

Трансформаційний період інноваційного становлення конкурентно-мотиваційних механізмів ринків праці промислово розвинутих країн почав супроводжуватися послідовною інтеграцією ринкових мотивів і комерційних стимулів, що поступово спричинило утворення, щонайменше, шести нових конкурентних мотивів, які самостійно впливають на постійне підвищення конкурентноздатності, насамперед, кваліфікованих найманих працівників. До них відносяться такі конкурентні мотиви як: мотив матеріального самоіснування, мотив професійного самовираження, мотив творчої самореалізації, мотив інтелектуального саморозвитку, мотив соціального самовдосконалення і мотив престижного самоствердження в суспільстві. Кожен із них, незважаючи на відмінність інноваційного характеру своєї конкурентної дії в різних секторах і сегментах постіндустріальних ринків праці, виступає як конкурентний мотиватор, каталізуючий трансформаційне перетворення їх конкурентно-комерційних механізмів у конкурентно-мотиваційні. Інноваційний характер такого перетворення цілеспрямований на трансформацію переважно екстенсивного типу відтворення всього працездатного населення в переважно інтенсивний тип відтворення тільки конкурентоздатного населення промислово розвинутих країн. Інноваційний перехід до останнього завершує трансформаційний період інноваційного становлення постіндустріальних ринків праці промислово розвинутих країн практично повною трансформацією їхніх конкурентно-комерційних механізмів у конкурентно-мотиваційні механізми. Це обумовлено, у першу чергу, здатністю ринкового застосування не тільки сучасних комерційних стимулів, але й конкурентних мотивів, завдяки яким конкурентно-мотиваційні механізми постіндустріальних ринків праці набувають інноваційної здатності перетворювати капіталомісткий, трудомісткий і наукомісткий характер відтворення сучасної робочої сили в формування нової інноваційної якості трудових ресурсів промислово розвинутих країн.

В розділі 2 дисертаційної роботи проаналізовано досвід ринкового застосування сучасних комерційних стимулів і конкурентних мотивів на постіндустріальних ринках праці промислово розвинутих країн як основного напрямку, що забезпечує початок формування конкурентно-мотиваційного механізму інноваційного становлення ринку праці в трансформаційний період розвитку економіки України. Це обумовлено, насамперед, тим, що діюча монетаристська концепція розвитку ринку праці України практично цілком вичерпала стимулюючу здатність його конкурентно-комерційного механізму в підвищенні конкурентоздатності кваліфікованої робочої сили. Саме це об’єктивізувало інноваційну необхідність трансформаційної заміни конкурентно-комерційного механізму ринку праці України на його більш сучасний конкурентно-мотиваційний механізм, здатний за рахунок ринкового застосування сучасних комерційних стимулів й конкурентних мотивів забезпечити підвищення конкурентоздатності трудових ресурсів країни.

У розділі 3 «Трансформаційні особливості інноваційного становлення конкурентно-мотиваційного механізму ринку праці України» обґрунтувано інноваційну необхідність та трансформаційну можливість формування мотиваційного характеру конкурентного механізму ринку праці України в результаті проведення інноваційної ринкової політики забезпечення трансформаційного типу зайнятості економічно активного населення країни.

Проведений в цьому розділі аналіз свідчить про те, що темпи економічного зростання в Україні за період з 2002 по 2006 роки створили реальні ринкові умови і комерційні передумови для інноваційних змін у конкурентно-комерційному механізмі ринку праці нашої країни. Про це, зокрема, свідчить дефіцит кваліфікованої робочої сили, що є наслідком перевищення конкурентного попиту над конкурентною пропозицією в сегменті кваліфікованої робочої сили сектора зайнятості ринку праці України. У свою чергу, поява конкурентного дисбалансу у цьому найважливішому сегменті сектору зайнятості ринку праці України дає можливість вважати, що конкурентна форсація потужності існуючих ринкових мотивів і комерційних стимулів, у якості конкурентних стимуляторів підвищення конкурентоспроможності кваліфікованих найманих робітників, може здійснюватися тільки за рахунок ринкового застосування і комерційного використання конкурентних мотивів. За інших умов, діючі на ринку праці України ринкові мотиви і комерційні стимули перестануть справлятися з "навантаженням" інноваційної необхідності постійного підвищення конкурентоспроможності і, насамперед, кваліфікованої робочої сили.

На основі аналітичної обробки сучасного статистичного матеріалу по ринку праці України за п’ять років (2002-2006 р.р.), а також експертних оцінок провідних українських фахівців у сфері зайнятості та ринку праці обґрунтовано, що демотивация праці кваліфікованих найманих працівників є найважливішою причиною стагнації подальшого підвищення конкурентоздатності кваліфікованої робочої сили в Україні. У результаті цього, в сегменті кваліфікованої робочої сили сектору зайнятості ринку праці України склалася складна і суперечлива ситуація. Конкурентоспроможним даний сегмент ринку праці України не може бути через відсутність конкурентних мотиваторів, а їхнє невикористання визначене проведенням монетаристської політики зайнятості, основою якої є переважно екстенсивний тип відтворення всього працездатного, а не конкурентоздатного населення країни.

Досвід подолання аналогічної конкурентної ситуації на ринках праці промислово розвинутих країн показує, що основним напрямком усунення негативної дії демотиваторів підвищення конкурентноздатності кваліфікованої робочої сили є ринкове застосування сучасних комерційних стимулів і конкурентних мотивів в результаті здійснення інноваційної ринкової політики зайнятості конкурентоспроможного населення цих країн. При цьому, якщо врахувати недостатньо високий рівень інноваційного характеру розвитку економіки України, то перехід до такої ринкової політики зайнятості повинен відбуватися не одномоментно, а діяти протягом певного трансформаційного періоду. У межах останнього буде відбуватися інноваційне становлення ринку праці України, початок якому покладе формування конкурентно-мотиваційного механізму в сегменті кваліфікованої робочої сили сектора зайнятості ринку праці країни. Тому доцільним є проведення інноваційної ринкової політики зайнятості, здійснення якої необхідно сфокусувати на забезпеченні не всього працездатного і не тільки конкурентоздатного населення країни, а на формуванні перехідного трансформаційного типу зайнятості, що забезпечує зайнятість економічно активного населення нашої країни.

Таким чином, найбільш важлива особливість трансформаційного періоду інноваційного становлення ринку праці України буде проявлятися в одночасній дії двох його взаємоопосередкованих механізмів: конкурентно-комерційного і конкурентно-мотиваційного. Функціональне здійснення конкурентно-комерційного механізму стане, як і раніше, стимулювати підвищення конкурентоздатності сукупної робочої сили, а конкурентно-мотиваційний механізм буде не тільки стимулювати, але й мотивувати постійне підвищення конкурентоспроможності кваліфікованої робочої сили і, таким чином, стане функціонально проявляти себе в сегменті кваліфікованої робочої сили сектора зайнятості ринку праці України.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі здійснено теоретичне узагальнення і вирішення важливого наукового завдання щодо інноваційного становлення конкурентно-мотиваційного механізму ринку праці в трансформаційній економіці для обґрунтування інноваційної необхідності і трансформаційної можливості формування конкурентно-мотиваційного механізму ринку праці України. Результати проведеного дисертаційного дослідження дають можливість обґрунтувати висновки, які характеризуються науковою новизною і мають практичне значення.

1. Причинно-факторна трансформація відносин змагальності у відносини конкуренції була обумовлена процесом комерційного становлення ринку. Основними причинно-факторними вимогами виникнення, функціонування та розвитку ринкового процесу комерційного формування відносин конкуренції між усіма його учасниками виступають: суспільний поділ та кооперація праці як загальна передумова його виникнення, мотивоване прагнення кожного товаровиробника до отримання максимальної вигоди від власної ринкової діяльності як причина його постійного функціонування, комерційна реалізація ринкових здібностей кожним товаровиробником як джерело його розвитку. Перш за все, ці причинно-факторні умови комерційного здійснення ринкового процесу, що реально протікає на усіх ринках, зумовили не тільки виникнення, але й формування подвійної ринкової та комерційної природи відносин конкуренції між будь-якими його учасниками. В даному процесі відносини конкуренції стали змістовно проявляти себе у вигляді парно-протилежної взаємодії відносин конкурентного суперництва й конкурентного співробітництва між усіма суб’єктами будь-якої ринково-комерційної діяльності.

2. Мотиваційний характер відносин конкуренції предметно виявляється у явищі та законі конкуренції при їх здійсненні у ринково-комерційному процесі, що протікає на будь-якому ринку. В цьому процесі в результаті парно-протилежної взаємодії відносин конкурентного суперництва й конкурентного співробітництва відбувається сутнісне здійснення явища конкуренції у вигляді конкурентно-мотиваційної активності учасників ринково-комерційного процесу. В цьому випадку зміст конкуренції проявляється в його двох об’єктивних властивостях: ринкової змагальності та комерційної заповзятливості суб’єктів будь-якої ринково-комерційної діяльності. Мотиваційний характер здійснення відносин конкуренції у явищі конкуренції обумовлений дією двох ринкових мотивів: мотивом необхідності зниження комерційних витрат та мотивом здатності використання сприятливої комерційної кон’юнктури ринку. Постійна дія цих ринкових мотивів об’єктивізована проявом основного ринкового мотиву – вигідності будь-якої ринково-комерційної діяльності будь-яких її суб’єктів, конкурентне здійснення якого можливе лише за умовою комерційної реалізації мотиваційного характеру об’єктивних вимог закону конкуренції. Останній проявляється у синхронізації вигідності ринкового прояву конкурентно-мотиваційної активності суб’єктів ринково-комерційної діяльності та комерційної реалізації ними власних конкурентних здібностей.

3. Мотиваційний характер відносин, явища та закону конкуренції здійснює конкурентно-комерційний механізм ринково-комерційного процесу, що реально протікає на будь-якому ринку, у тому числі, і на ринку праці. Конкурентно-комерційний механізм останнього за допомогою комерційних стимулів реалізує три ринкових мотиви: мотив зниження комерційних витрат, мотив вигідного використання комерційної кон’юнктури ринку праці і мотив вигідного продажу найманими працівниками власної робочої сили. Завдяки здійсненню цих трьох ринкових мотивів у конкурентно-комерційному механізмі ринку праці стає вигідним ринковий прояв конкурентно-мотиваційної активності усіма суб’єктами ринково-комерційної діяльності на цьому ринку з метою комерційної реалізації власних конкурентних здібностей.

4. Інноваційні фактори економічного зростання у промислово розвинутих країнах обумовили конкурентне перевищення ринкового попиту над ринковою пропозицією на кваліфіковану робочу силу. Ця об’єктивна причина визначила трансформацію конкурентно-комерційних механізмів у конкурентно-мотиваційні механізми постіндустріальних ринків праці. Під впливом інноваційних факторів конкурентно-комерційні механізми ринків праці промислово розвинутих країн перестали відображати конкурентоспроможний зв’язок між, з одного боку, інвестиційними можливостями підприємців, які пов’язані, насамперед, із створенням сучасних робочих місць із високими інноваційними вимогами і, з іншого – ринковими здібностями конкурентного задоволення таких вимог наявністю кваліфікованих найманих працівників, що мають відповідні професійно-кваліфікаційні здібності, творчі навики та виробничий досвід.

5. Основною характерною ознакою трансформаційного формування конкурентно-мотиваційних механізмів інноваційних ринків праці промислово розвинутих країн є послідовна інтеграція ринкових мотивів й комерційних стимулів, яка призвела до створення системи нових конкурентних мотивів, що надають самостійну активуючу дію на постійне підвищення конкурентоспроможності, насамперед, кваліфікованих найманих працівників.

6. Інноваційний характер формування конкурентно-мотиваційних механізмів постіндустріальних ринків праці цілеспрямований на трансформацію переважно екстенсивного типу відтворення усього працездатного населення на переважно інтенсивний тип відтворення тільки конкурентоспроможного населення промислово розвинутих країн. Постіндустріальний перехід до останнього завершить трансформаційний період інноваційного становлення ринків праці промислово розвинутих країн повним перетворенням їх конкурентно-комерційних механізмів у конкурентно-мотиваційні механізми, здатні здійснювати переважно інтенсивний тип відтворення сучасної конкурентоспроможної робочої сили.

7. У сегменті кваліфікованої робочої сили сектору зайнятості ринку праці України вже створені інноваційні передумови для трансформації його конкурентно-комерційного у конкурентно-мотиваційний механізм. З них найважливішою є конкурентне перевищення ринкового попиту над ринковою пропозицією на кваліфіковану робочу силу, що призвело до розширення ринкової сфери комерційного застосування конкурентоспроможних форм стимулювання висококваліфікованої праці. У свою чергу, це створило трансформаційну можливість ринкового застосування не тільки сучасних комерційних стимулів, але й конкурентних мотивів як активаторів інноваційного формування конкурентно-мотиваційного механізму у даному сегменті ринку праці України.

8. Найважливішою особливістю трансформаційного періоду інноваційного становлення ринку праці України буде взаємоопосередкована дія його конкурентно-комерційного та конкурентно-мотиваційного механізмів. У результаті цього, на ринку праці України виникне досить суперечлива ситуація, у якій його конкурентно-комерційний механізм буде, як і раніше, забезпечувати переважно екстенсивний тип відтворення усього працездатного населення країни, а конкурентно-мотиваційний механізм, відповідно, переважно інтенсивний тип відтворення конкурентоспроможного населення країни. Тому в даній ситуації доцільним є проведення інноваційної ринкової політики, яка спрямована на формування перехідного екстенсивно-інтенсивного, тобто, трансформаційного типу відтворення кваліфікованої робочої сили, а, отже, й на забезпечення зайнятості тільки економічно активного населення України.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У наукових фахових виданнях:

1. Болдырев К.А. Конкурентный механизм мотивационной системы рынка труда / А.А.Андрющук, К.А.Болдырев // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. - №3 (61). – 2003. – С. 6-11. – (0,46 друк. арк., особисто автору – 0,31 друк. арк., проаналізована мотивація праці як фактор підвищення конкурентоспроможності сучасного ринку праці).

2. Болдырев К.А. Заработная плата как фактор повышения конкурентоспособности экономики Украины / К.А. Болдырев // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. - №1 (71). - Частина 1. – 2004. – С. 15-25. – (0,83 друк. арк.)

3. Болдырев К.А. Интеллектуальный капитал как фактор повышения конкурентоспособности организации / К.А. Болдырев // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля – 2004. - № 10(80). Ч. 2 . – С. 18-28. – (0,85 друк. арк.)

4. Болдырев К.А. Некоторые аспекты проблемы формирования модели конкурентного рынка труда Украины / К.А. Болдырев // Социально-экономические аспекты промышленной политики. Управление человеческими ресурсами: государство, регион, предприятие: Сб. науч. тр. в 2 т. – Т. 2 / НАН Украины. Ин-т экономики пром-сти; Редкол.: Амоша А.И. (отв. ред.) и др. – Донецк, 2004. – С. 418-425. – (0,34 друк. арк.)

5. Болдырев К.А. Современная трансформация конкурентных требований к управленческому персоналу / А.П. Болдырев, К.А. Болдырев // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля –2006 № 4 (98). Ч. 1. – С. 39-46. – (0,63 друк. арк., особисто автору – 0,5 друк. арк., розглянуто мотиваційну трансформацію конкурентних вимог до сучасного персоналу).

6. Болдырев К.А. Управленческие формы стимулирования и мотивации профессионализма наемных работников / А.П. Болдырев, К.А. Болдырев // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля – 2007 № 9 (15). Ч. 2. – С. 21-28 – (0,68 друк. арк., особисто автору – 0,38 друк. арк., обґрунтовано мотиваційне формування моделі інноваційного ринку праці).

В інших виданнях:

7. Болдырев К.А. Свойствообразующие признаки конкурентоспособности рынка труда Украины / К.А. Болдырев // Збірник матеріалів міжнародної науково-практичної конференції “Проблеми розвитку ринку праці та політика зайнятості населення в умовах трансформації економіки України” / 20-21 листопада 2003 року, Східноукр. нац. ун-т ім. В. Даля, м. Луганськ, 2003. – С. 22-24 – (0,2 друк. арк.)

8. Болдирєв К.О. Процес формування конкурентної моделі ринку праці України / К.О. Болдирєв // Регіональні проблеми зайнятості і ринку праці. – Матеріали всеукраїнської науково-практичної конференції. – Тернопіль, 2004. – С 209-211. – (0,15 друк. арк.)

9. Болдырев К.А. Конкурентное содержание мотивации труда / К.А. Болдырев // “Динаміка наукових досліджень”: Матеріали міжнародної науково-практичної конференції, 21-30 червня 2004 року. – Дніпропетровськ. –2004. – С. 10-12. – (0,42 друк. арк.)

10. Болдырев К.А. Информационное обеспечение конкурентности отношений рынка труда Украины / Б.Т. Светлов, К.А. Болдырев // Економічна організація та економічна освіта: взаємообумовленість стратегій розвитку: Зб. мат. Міжнар. наук.-практ. конф., присвяч. 100-річчю від дня народж. Бухала Сергія Максимовича, доктора економічних наук, професора. 7-8 лют. 2007 р. / Відп. за вип. А.П.Наливайко. – К.: КНЕУ, 2007. – С. 164-167. – (0,22 друк. арк., особисто автору – 0,12 друк. арк., проаналізована можливість застосування сучасних конкурентних стимулів підвищення конкурентоспроможності кваліфікованої робочої сили).

11. Болдырев К.А. Маркетинг труда как фактор повышения его конкурентного потенциала / К.А. Болдырев // Матеріали IV міжнародної науково-теоретичної конференції молодих вчених і студентів "Актуальні проблеми економічного та соціального розвитку виробничої сфери". – В 3-х томах. – Т.1. – Донецьк: ДВНЗ "Донецький національний технічний університет", 2007. – С. 69-72. – (0,14 друк. арк.)

12. Болдырев К.А. Виды конкурентоспособности и разноуровневый характер их формирования в условиях инновационного становления экономики Украины / К.А. Болдырев // Збірник матеріалів міжнародної науково-практичної конференції "Управлінський потенціал у системі економічного розвитку" / 22-23 жовтня 2007 року. – Луганськ: Вид-во СНУ ім. В. Даля, 2007. – С


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

КИСЛОТНО-ОСНОВНІ РІВНОВАГИ В НАНОРОЗМІРНИХ СИСТЕМАХ, ЩО МІСТЯТЬ ЧЕТВЕРТИННІ АМОНІЄВІ ГРУПИ - Автореферат - 23 Стр.
ПЕРФТОРАЛКІЛУВАННЯ СПОЛУК, ЯКІ МІСТЯТЬ С=О ЗВ'ЯЗКИ ТА ЇХ ГЕТЕРОАТОМНІ АНАЛОГИ, СИСТЕМОЮ RFSiMe3/F? - Автореферат - 20 Стр.
ХРОНІЧНИЙ ГАСТРИТ З ЕРОЗІЯМИ: ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ ТА ЛІКУВАННЯ - Автореферат - 27 Стр.
КЛІНІКО-ПАРАКЛІНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ТА СТАН ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МАКРО- ТА МІКРОЕЛЕМЕНТАМИ У ХВОРИХ З ПАРОКСИЗМАЛЬНИМИ СТАНАМИ ПРИ ХРОНІЧНИХ ПОРУШЕННЯХ МОЗКОВОГО КРОВООБІГУ - Автореферат - 33 Стр.
УПРАВЛІННЯ ТРАНСПОРТНИМ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯМ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ - Автореферат - 27 Стр.
БіоСинтез антипаразитарних І фітостимулюючих речовин Streptomyces avermitilis УКМ Ас-2179 - Автореферат - 28 Стр.
ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ ДІАЛОГІЧНИХ УМІНЬ У СТУДЕНТІВ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ПЕДАГОГІЧНИХ ЗАКЛАДІВ - Автореферат - 28 Стр.