У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Берлін Михайло Семенович

УДК 519.86:368.01: 336.722.8

МОДЕЛІ УПРАВЛІННЯ
ФІНАНСОВОЮ СТІЙКІСТЮ СТРАХОВОЇ КОМПАНІЇ

Спеціальність 08.00.11 – математичні методи, моделі та інформаційні

технології в економіці

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк – 2008

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі економічної кібернетики Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник:

доктор економічних наук, професор, член-кореспондент НАН України Лисенко Юрій Григорович, Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, завідувач кафедри економічної кібернетики (м. Донецьк).

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Порохня Василь Михайлович, Інститут післядипломної освіти Класичного приватного університету, професор кафедри економічної кібернетики та статистики, проректор (м. Запоріжжя);

кандидат економічних наук, старший науковий співробітник Соколовський Дмитро Борисович, Інститут економіки промисловості НАН України, старший науковий співробітник відділу проблем моделювання економічних систем (м. Донецьк).

Захист дисертації відбудеться 28 травня 2008 року о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д .051.01 у Донецькому національному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 198-а, великий зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України за адресою: 83055, м. Донецьк, вул. Університетська, 24.

Автореферат розіслано 24 квітня 2008 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Г.С. Овечко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. В ринковій економіці, коли суб’єкти економічних відносин разом з більшою фінансовою незалежністю отримали й більшу відповідальність за наслідки своїх рішень, страхова діяльність набуває особливого значення. Дана ситуація визначається прагненням переважної більшості суб’єктів економічних відносин виключити із своєї діяльності фактор випадковості, переклавши відповідальність, пов’язану з відшкодуванням можливих збитків, а в деяких випадках й відновленням фінансової стійкості, в сферу діяльності страхових компаній.

В зв’язку з цим останнім часом спостерігається значна активізація учасників ринку страхування України, що підтверджують дані про розмір отриманих страхових премій, який у 2006 р. склав 13829,9 млн. грн., у той час, як у 2001 р. цей показник зафіксовано на рівні 3031 млн. грн. Кількість страхових компаній – учасників національного ринку страхування за період 2001-2006 рр. збільшилася з 328 до 411 відповідно. При цьому на кінець 2006 р. 72,3% отриманих премій з усіх видів страхування належали першим п’ятдесятьом страховикам, що свідчить про наявність процесу концентрації капіталу, який супроводжує розвиток національного ринку страхування в останні роки.

Слід зазначити, що страхові компанії функціонують в тих же умовах, що й інші суб’єкти економічних відносин, а відповідно, піддаються аналогічним ризикам. Крім того, в своїй діяльності страховики змушені враховувати й інші, притаманні лише сфері страхування ризики, які здійснюють прямий чи опосередкований вплив на фінансовий стан страхових компаній. За умов жорсткої конкуренції як з боку національних, так і зарубіжних страховиків втрата фінансової стійкості страхової компаній загрожує припиненням її функціонування.

Питанням дослідження фінансових потоків, оцінки фінансового стану страхових компаній, їх фінансової стійкості присвячено значну кількість публікацій зарубіжних авторів, серед яких необхідно відзначити роботи Р. Брейлі, Т.Є. Гварліані, С. Майєрса, Г. Марковіца, Л.О. Орланюк-Маліцької, Е. Хелферта, Д. Хемптона, В.В. Шахова та ін. Серед вітчизняних науковців, які активно розвивають зазначені напрямки дослідження, слід назвати В.Д. Базилевича, М.Г. Гузя, О.М. Залєтова, Ю.Г. Лисенка, С.С. Осадця, В.М. Порохню та ін.

Незважаючи на значний обсяг публікацій, присвячених проблемам функціонування страхових компаній, питання управління фінансовою стійкістю страхових компаній на сьогодні залишаються недостатньо вивченими. Крім того, розвиток соціально-економічних відносин, що обумовлює ускладнення зовнішнього середовища та посилення впливу його факторів, визначає актуальність продовження досліджень у даному напрямку.

У зв’язку з цим розробка моделей управління фінансовою стійкістю страхової компанії, що функціонує за умов концентрації капіталу, і побудова на їх основі системи управління з використанням сучасних інформаційних технологій є актуальною задачею, яка й обумовила вибір теми дослідження, його мету й задачі.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано відповідно до держбюджетної теми Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України «Методологія моделювання економічних систем» Г-07/30 (номер державної реєстрації 0107U004648), де автор брав участь як співвиконавець.

Мета та завдання дослідження. Метою дослідження є розробка комплексу моделей управління фінансовою стійкістю страхової компанії за умов концентрації капіталу у сфері страхування.

Для досягнення цієї мети в дисертаційній роботі поставлено та вирішено наступні задачі:

досліджено особливості розвитку ринку страхових послуг України, виявлено та проаналізовано його основні тенденції;

проведено аналіз основних моделей та методів управління діяльністю страхових компаній;

розроблено концепцію моделювання управління фінансовою стійкістю страхової компанії;

розроблено модель визначення рівня необхідної фінансової стійкості страхової компанії з урахуванням динаміки умов функціонування;

проведено моделювання фінансової стійкості страхової компанії на основі формування оптимальних резервів;

розроблено модель формування стійкого страхового портфелю страхової компанії;

доведено можливість реалізації запропонованих моделей у системі підтримки прийняття рішень процесу управління фінансовою стійкістю страхових компаній;

розроблено імітаційну модель, що реалізує основні положення запропонованої концепції моделювання управління фінансовою стійкістю страхової компанії;

визначено процедуру оцінки економічної ефективності реалізації моделей управління фінансовою стійкістю страхової компанії та проведено їх реалізацію на прикладі страхової компанії ЗАТ «Український страховий дім».

Об’єктом дослідження є процеси управління страховою компанією за умов концентрації капіталу у сфері страхування.

Предметом дослідження є економіко-математичні моделі управління фінансовою стійкістю страхової компанії за умов концентрації капіталу у сфері страхування.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою дисертаційного дослідження є наукові праці та методологічні розробки вітчизняних і зарубіжних вчених в сфері теорії управління, страхування, фінансів, системного аналізу, системної динаміки, економіко-математичного моделювання, законодавчі та нормативні акти України. Вирішення задачі управління фінансовою стійкістю страхової компанії було одержано на основі системного підходу з використанням основних принципів страхування. Принципи страхування було використано при розробці концепції моделювання управління фінансовою стійкістю страхової компанії. За допомогою статистичних методів дослідження та методів дослідження операцій було розроблено модель визначення рівня необхідної фінансової стійкості страхової компанії з урахуванням динаміки умов функціонування та модель формування стійкого портфелю страхової компанії. Принцип «справедливого» розподілу ризику між страхувальниками було використано в процесі розробки моделі управління фінансовою стійкістю компанії на основі формування оптимальних резервів. Метод системної динаміки було покладено в основу побудови імітаційної моделі. На основі сучасних інформаційних технологій було створено систему підтримки прийняття рішень щодо управління фінансовою стійкістю страхової компанії.

Наукова новизна. В дисертаційній роботі здійснено постановку та вирішення нової актуальної науково-практичної задачі моделювання управління фінансовою стійкістю страхової компанії. При цьому отримано наступні наукові результати:

Вперше розроблено:

концепцію моделювання управління фінансовою стійкістю страхової компанії, засновану на принципах страхування та принципах системного підходу, що дозволяє з урахуванням динаміки змін факторів зовнішнього середовища підвищити ефективність функціонування страхової компанії шляхом оптимізації структури резервів та структури страхового портфелю;

модель визначення рівня необхідної фінансової стійкості страхової компанії з урахуванням динаміки умов функціонування, засновану на врахуванні змін факторів зовнішнього середовища та визначення їх впливу в процесі управління фінансовою стійкістю об’єкту, яка дозволяє встановити необхідний і достатній обсяг страхових надходжень для підтримки стабільного стану страхової компанії на ринку страхування.

Удосконалено:

модель управління фінансовою стійкістю страхової компанії на основі формування оптимальних резервів, засновану на методах дослідження операцій та принципах «справедливого» розподілу ризику, яка дозволяє забезпечити необхідний облік та оптимальний розподіл фінансових ресурсів страхової компанії між відповідними резервними фондами, що створюються страховиком у процесі функціонування;

модель формування стійкого страхового портфелю страхової компанії, в основі якої лежать принципи фінансового аналізу й статистичні методи дослідження; реалізація моделі дозволяє шляхом визначення ефективного рівня власного утримання страховика при здійсненні операцій перестрахування досягти максимального фінансового результату від здійснення страхування.

Дістала подальшого розвитку

система підтримки прийняття рішень в процесі управління фінансовою стійкістю страхової компанії, заснована на використанні сучасних технологій обробки даних, яка дозволяє підвищити обґрунтованість та оперативність рішень, що приймаються в системі управління страхової компанії.

Практичне значення одержаних результатів. На основі запропонованої автором концепції було розроблено моделі управління фінансовою стійкістю страхової компанії, реалізація яких дозволяє значно підвищити ефективність функціонування сучасних страховиків. Отримані в дисертаційній роботі результати є актуальними для компаній, перед якими в процесі їх функціонування постали проблеми низької довіри в результаті відсутності гарантій виконання договірних умов у випадку настання страхової події, що в значній мірі пояснюється відсутністю фінансової стійкості страхової компанії та проявляється у її нестійкій поведінці.

Основні результати дисертаційної роботи реалізовано на базі страхової компанії ЗАТ «Український страховий дім». Підтверджений актом економічний ефект при цьому склав 234,7 тис. грн.

Особистий внесок здобувача. Усі результати, які представлено в дисертаційній роботі, одержано здобувачем самостійно. В наукових працях, які опубліковані у співавторстві, особистий внесок здобувача відображено у списку публікацій за темою дисертації.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації доповідалися та обговорювалися на VIII Всеукраїнській науково-методичній конференції «Проблеми економічної кібернетики» (м. Алушта, 2003 р.), на ХІ Всеукраїнській науково-методичній конференції «Проблеми економічної кібернетики» (м. Алушта, смт. Партеніт, 2006 р.), на V Міжнародній науково-практичній конференції студентів, аспірантів та молодих вчених «Шевченківська весна» (м. Київ, 2007 р.), на підсумковій науковій конференції Донецького національного університету за період 2005 – 2006 рр. (м. Донецк, 2007), на наукових семінарах кафедри економічної кібернетики Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк, 2003–2007 рр.).

Публікації. Результати дослідження в повному обсязі представлено в 9 наукових працях, загальним обсягом 4,35 д.а., з яких автору належить 3,96 д.а.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел із 136 найменувань та 2 додатків. Робота викладена на 164 сторінках. Матеріал дисертації ілюструють 26 рисунків і 7 таблиць.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми, сформульовано мету, задачі, предмет, об’єкт та методологію дослідження, відображено наукову новизну, теоретичну значимість роботи та практичне значення отриманих результатів.

У першому розділі «Теоретичні основи управління діяльністю страхових компаній в Україні» досліджено особливості розвитку ринку страхових послуг України, виявлено та проаналізовано основні його тенденції, визначено основні підходи до організації управління страховими компаніями та доцільність їх використання у сучасних умовах. Проведений аналіз дозволив сформулювати концептуальні положення моделювання процесів управління фінансовою стійкістю страхової компанії.

В ході проведеного дослідження зроблено висновок, відповідно до якого оцінити фінансову стійкість сучасних страхових компаній (СК), що функціонують в межах національного ринку страхування, можливо шляхом проведення аналізу таких показників, як обсяг надходження страхових премій та рівень страхових виплат, а також питомої ваги перестрахування у страхових надходженнях (рис.1). Як свідчать дані рис. 1, рівень страхових виплат загалом за всіма видами страхування за наведений період не перевищив значення 20у той час, як в країнах з розвиненими традиціями страхування стан ринку вважається незадовільним у разі, коли рівень страхових виплат нижче 70При цьому частка перестрахування у страхових надходженнях компаній залишається значною як у середньому по ринку, так і для окремих його учасників. Так, частка перестрахування таких страхових компаній - лідерів (за офіційними рейтингами) ринку страхування у першому півріччі 2007 р., як «Лемма», «Оранта» та «Аска» склала відповідно 91,19,5830,08

Наведені дані свідчать про те, що СК не бажають або не можуть самостійно в повному обсязі забезпечити відповідальність за ризиками, що об’єктивно склалися на сучасному етапі розвитку економічних відносин. Крім того, слід відзначити, що, незважаючи на активний розвиток сфери страхування, на українському ринку страхування по багатьох напрямках освоєно менше 10ризиків.

Дана ситуація підтверджує недостатній рівень платоспроможності та темпів розвитку СК. Виходячи з визначення фінансової стійкості, під якою в дисертаційній роботі слід розуміти такий стан фінансових ресурсів страховика, при котрому забезпечується його платоспроможність та подальший розвиток в умовах ризику, пов’язаного зі страховим захистом суб’єктів ринку, можна стверджувати про наявність проблеми фінансової стійкості СК.

В зв’язку з цим розроблено концепцію моделювання управління фінансовою стійкістю страхової компанії (рис. 2).

Відповідно до запропонованої концепції управління фінансовою стійкістю страховика здійснюється шляхом вирішення наступних задач:–

визначення рівня необхідної фінансової стійкості СК з урахуванням динаміки умов функціонування, що дозволить встановити необхідний та достатній рівень фінансових надходжень для підтримки стабільного положення страховика на ринку страхування;–

визначення механізмів управління фінансовою стійкістю СК на основі значущих внутрішньосистемних факторів, серед яких в рамках даного дослідження особливу увагу було приділено формуванню резервних фондів страховика як фактора забезпечення його платоспроможності, а також політиці перестрахування, яка є основою створення стійкого страхового портфелю СК та забезпечує можливість її подальшого розвитку.

У другому розділі «Моделювання управління фінансовою стійкістю страхової компанії» відповідно до запропонованої концепції розроблено комплекс економіко-математичних моделей, що дозволяють вирішити задачі управління фінансовою стійкістю СК за умов концентрації капіталу у сфері страхування.

Проведене дослідження показало, що оцінку поточного рівня стійкості СК як економічної системи найдоцільніше проводити як з позиції визначення стійкості самої системи на основі її внутрішньосистемних факторів та їх збалансованості, так і з позиції стійкості її поведінки. Це дозволить системі оцінити одночасно свій внутрішній потенціал та слідкувати за адекватністю свого розвитку у зовнішньому середовищі.

Для оцінки стійкості поведінки СК запропоновано модель визначення рівня необхідної фінансової стійкості страховика з урахуванням динаміки умов функціонування, яка у загальному вигляді може бути представлена наступним чином:

, | (1)

(2)

, | (3)

,

,

Модель (1)-(3) засновано на припущенні про взаємозалежність розвитку економіки країни в цілому та страхування як однієї зі сфер економічних відносин. Показником оцінки розвитку економіки країни був обраний валовий внутрішній продукт. Оцінка розвитку СК проводилась на основі показника обсягу надходження страхових премій, який, з одного боку, обмежений рівнем капіталу, наявного в розпорядженні страховика, а з іншого – демонструє активність страхової діяльності та ступінь використання власного потенціалу (співвідношення (3) моделі (1)-(3). Залежність цих двох факторів в значній мірі пояснюється тим, що зі зростанням показника ВВП в розрахунку на особу населення збільшуються й можливості населення щодо витрат коштів, у тому числі й на придбання страхових послуг.

В дисертаційній роботі проаналізовано різноманітні види відхилень страхових надходжень, які було фактично досягнуто у відповідному періоді, від планових значень (траєкторії стабільного розвитку) з урахуванням динаміки умов функціонування та зроблено висновки щодо можливих наслідків таких відхилень для майбутнього розвитку СК.

Відповідно до запропонованої концепції основними внутрішньо системними факторами забезпечення фінансової стійкості СК є розмір та структура страхових резервів, які зумовлюють платоспроможність страховика, а також збалансованість страхового портфелю страховика, що визначає серед іншого й можливість подальшого розвитку СК. В зв’язку з цим розроблено модель управління фінансовою стійкістю СК на основі формування оптимальних страхових резервів та модель формування стійкого страхового портфелю страховика.

Основна особливість страхування як виду економічної діяльності полягає в тому, що оплата страхової послуги передує наданню самої послуги. Це дозволяє страховику акумулювати кошти, що надходять від страхувальників, створюючи при цьому резерви певного розміру. При цьому слід зазначити, що резерви представляють собою кредиторську заборгованість страховика и значною мірою впливають на вартість страхової послуги. Остання в свою чергу не повинна перевищувати критичного рівня, що в значній мірі встановлюється в процесі конкурентної боротьби між СК.

З іншого боку, розмір створених резервів з ряду причин може не забезпечувати достатнього рівня платоспроможності СК. В значній мірі це пояснюється невідповідністю тарифних ставок обов’язкам, що приймаються на страхування, в результаті існування так званих пізніх збитків, які пов’язані з пізнім виявленням або тривалістю періоду урегулювання страхової події. Відзначені особливості було враховано в моделі фінансової стійкості страхової компанії на основі формування оптимальних резервів, яка у загальному вигляді може бути представлена наступним чином:

, | (4)

, | (5)

, | (6)

, | (7)

, | (8)

(9)

, | (10)

, , ,

,

,

, ,

,

,

Співвідношення (9) у моделі (4)-(10) визначає фактичний запас платоспроможності СК, який не повинен перевищувати нормативного запасу платоспроможності, закріпленого законодавчо. Саме цим пояснюється присутність у даному співвідношенні коефіцієнтів 0,18 та 0,26.

Одним з інструментів забезпечення фінансової стійкості СК є створення страхового портфелю, рівень стійкості якого визначається структурою та кількістю ризиків, що прийнято на страхування. Пріоритетним у даному випадку є включення до складу портфелю максимальної кількості однорідних ризиків. В цьому випадку, відповідно до закону великих чисел, за достатньо загальних умов дія значної кількості випадкових факторів призводить до результату, що практично не залежить від випадку. Внаслідок цього у СК з’являється можливість прогнозування витрат, пов’язаних із здійсненням страхової діяльності.

Однорідність страхового портфелю при цьому визначається мірою близькості за рядом характеристик ризиків, що входять до складу портфелю СК. Серед характеристик, що визначають стійкість страхового портфелю, в межах проведеного дослідження враховано наступні: розмір страхової суми, розмір страхових внесків, страховий тариф, термін дії договору та ін.

З позиції СК прийняття рішення щодо доцільності включення в структуру страхового портфелю ризику, що має певні характеристики, повинно ґрунтуватися на наступному твердженні: з метою збільшення стабільності функціонування СК в цілому та її страхового портфелю зокрема укладання нового договору страхування повинно гарантувати виконання наступного правила:

,

, | (11)

Порушення правила (11) у випадку прийняття рішення щодо необхідності укладання договору страхування свідчить про необґрунтованість такого рішення з точки зору стійкості страхового портфелю СК. Однак жорстка конкуренція на ринку страхування, що постійно зростає, не дає можливості вільного вибору ризиків, які задовольняють СК за певними критеріями, в зв’язку з чим у портфелі страховика можуть опинитися ризики зі значним рівнем ймовірних збитків або іншими характеристиками страхового договору, що порушують правило (11).

З метою запобігання подібних ситуацій СК потребує організації ефективної взаємодії перестрахувальника та перестраховика в рамках відношень перестрахування. Розподіл ризику між зазначеними сторонами в ході перестрахування здійснюється на основі прийняття двох принципових рішень: по-перше, щодо вибору форми розподілу відповідальності та визначення до якої категорії належить величина – є окремою, кумулятивною або річною страховою сумою; по-друге, щодо визначення обсягів розподілу ризику. В даному випадку необхідно вирішити задачу визначення обсягів розподілу ризику з урахуванням визначеної форми його розподілу з метою забезпечення максимального надходження грошових коштів за мінімального ризику втрати фінансової стійкості СК. При цьому слід враховувати, що в операціях перестрахування кожен страховик може виступати як в ролі перестраховика, так і в ролі перестрахувальника. Для вирішення зазначеної задачі запропоновано модель оптимального рівня власного утримання СК при здійсненні операцій перестрахування, яка в загальному вигляді може бути представлена наступним чином:

, | (11)

, , | (12)

, , | (13)

, , | (14)

, , | (15)

, , | (16)

, | (17)

У третьому розділі «Реалізація моделей управління фінансовою стійкістю страхової компанії» розроблено систему підтримки прийняття рішень у процесі управління фінансовою стійкістю СК, розроблено та реалізовано імітаційну модель, що враховує основні положення запропонованої концепції, представлено результати практичної реалізації розроблених моделей на прикладі страхової компанії ЗАТ «Український страховий дім» та проведено оцінку економічної ефективності їх реалізації.

Система підтримки прийняття рішення (СППР) є механізмом практичної реалізації запропонованих моделей, який дозволяє з використанням сучасних технологій обробки даних забезпечити обґрунтованість та оперативність рішень, що приймаються в процесі управління фінансовою стійкістю страховика. Аналіз основних етапів процесу управління фінансовою стійкістю СК та визначення необхідного для виконання кожного з етапів наповнення бази даних, бази моделей, а також встановлення результатів дозволив побудувати схему вказаного процесу у розрізі підсистем СППР (рис. 3).

Суть та структура розроблених у процесі проведеного дослідження моделей управління фінансовою стійкістю СК визначили метод їх реалізації для обраного об’єкту – страхової компанії ЗАТ «Український страховий дім». Оскільки запропоновані моделі мають динамічний характер, було прийнято рішення про доцільність їх реалізації з використанням методу системної динаміки. В зв’язку з цим розроблено та реалізовано імітаційну модель, що враховує основні положення запропонованих моделей, представлену на рис. 4.

Слід зазначити, що в основу імітаційної моделі покладено наступні припущення, які зроблено відповідно до тенденцій, що склалися на ринку страхування в цілому та в рамках СК «Український страховий дім» зокрема:–

розрахунок кількості укладених угод, частоти настання страхового випадку та розміру виплат, що здійснює СК в результаті страхової події, проводився шляхом генерації випадкових величин з характеристиками, що встановлено на основі проведеного ретроспективного аналізу інформації за аналогійними подіями;–

перерахування основних характеристик моделі відбувається за даними, отриманими в результаті проведення кількості ітерацій, що відповідають діяльності СК на протязі року. Реалізація даної функції є можливою за рахунок включення в модель блоку контролю;–

для здійснення початкових розрахунків страховий тариф задано на рівні %.

Запропонована модель дозволила зробити розрахунки основних показників діяльності СК на тривалий період та порівняти можливі варіанти розвитку СК як системи з урахуванням різних початкових умов. Отримані результати використано при проведенні впровадження результатів дослідження у діяльність СК «Український страховий дім».

У перебігу впровадження положень дисертаційної роботи в процес функціонування страхової компанії ЗАТ «Український страховий дім» реалізовано наступні, отримані в рамках проведеного дослідження, розробки: концепція моделювання управління фінансовою стійкістю страхової компанії, а також розроблені відповідно до концепції модель управління фінансовою стійкістю страхової компанії на основі формування оптимальних резервів та модель формування стійкого страхового портфелю страхової компанії. Реалізацію моделей було проведено на основі створення СППР у процесі управління фінансовою стійкістю страхової компанії.

У табл. 1 відображено фактори, які визначили економічний ефект від впровадження результатів дисертаційної роботи в діяльність страхової компанії ЗАТ «Український страховий дім».

Таблиця 1

Розрахунок економічного ефекту від впровадження результатів дисертаційної роботи у процес функціонування страхової компанії
ЗАТ «Український страховий дім»

Найменування фактору | Отриманий результат, тис. грн.

Збільшення надходження грошових коштів в результаті залучення додаткової кількості страховиків | 256,2

Вивільнення додаткових фінансових ресурсів в результаті формування стійкого страхового портфелю | 59,8

Зменшення витрат, пов’язаних зі здійсненням операцій вихідного перестрахування | 41,5

Збільшення витрат на формування та обслуговування додаткових страхових резервів, що дозволяє збільшити платоспроможність СК | -92,5

Витрати, пов’язані зі створенням та супроводом системи підтримки прийняття рішень | -30,3

Всього

Економічний ефект від впровадження розроблених моделей управління фінансовою стійкістю у діяльність СК «Український страховий дім» довів практичну значущість результатів дослідження та склав 234,7 тис. грн., що підтверджено відповідним актом.

ОСНОВНІ ВИСНОВКИ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У дисертаційній роботі на теоретичному, методологічному та інструментальному рівнях запропоновано вирішення актуальної науково-практичної проблеми управління фінансовою стійкістю страхової компанії за умов концентрації капіталу у сфері страхування. При цьому отримано такі основні наукові та практичні результати:

1. На підставі дослідження особливостей становлення та розвитку ринку страхових послуг України, а також основних показніків діялькості лідерів українського ринку страхування, встановлено, що, незважаючи на значні можливості розвитку страхової діяльності, існування ряду ризиків різної природи спричиняє неспроможність національних страховиків забезпечити їх страхування, що в значній мірі пояснюється нездатністью СК забезпечити власну фінансову стійкість.

2. В межах аналізу існуючих підходів до організації управління СК у сучасних умовах розглянуто моделі та методи управління, що реалізовані на основі відповідних стандартів управління, встановлено їх особливості та вимоги до функціональної реалізації закладених інструментів побудови процесів обробки необхідної для формування управлінських рішень інформаціі. На основі аналізу встановлено необхідність формалізованого підходу до управління безпосередньо фінансовою стійкістю страхової компанії.

3. З метою забезпечення необхідного рівня платоспроможності страховика та його підвищення у песпективі розроблено концепцію моделювання управління фінансовою стійкістю страхової компанії, що дозволяє з урахуванням динаміки розвитку факторів зовнішнього середовища підвищити ефективність функціонування страхової компанії шляхом оптимізації структури резервів та структури страхового портфелю.

4. Однією з визначальних характеристик діяльності СК є стабільність її поведінки, оцінка якої значною мірою визначає роль та місце економічного об’єкту в межах певного ринку, галузі або країни. В зв’язку з цим запропоновано модель визначення рівня необхідної фінансової стійкості страхової компанії з урахуванням динаміки умов функціонування, а також визначено можливі відхилення в межах певного фінансового стану та випадки втрати фінансової стійкості СК.

5. Своєчасність та повнота виконання обов’язків страхової компанії забезпечуються за рахунок існування резервів різних видів та ефективного управління фінансовими ресурсами даних резервів. Відповідно до цього розроблено модель управління фінансовою стійкістю СК на основі формування оптимальних резервів, яка дозволяє забезпечити облік та оптимальний розподіл фінансових ресурсів СК між відповідними резервними фондами, що створюються страховиком у ході функціонування.

6. З метою досягнення стійкості страхового портфелю, збільшення кількості клієнтів, а також досягнення максимального фінансового результату від здійснення страхування, розроблено модель формування стійкого страхового портфелю страхової компанії.

7. Для забезпечення реалізації розроблених моделей управління фінансовою стійкістю СК запропоновано систему підтримки прийняття рішень, яка дозволяє підвищити обґрунтованість та оперативність рішень, що приймаються у системі управління страхової компанії.

8. Отримані результати дослідження покладено в основу імітаційної моделі, що враховує особливості запропонованих моделей. Реалізація імітаційної моделі дозволила провести розрахунки на тривалий термін та використати їх результати при реалізації моделей управління фінансовою стійкістю страхової компанії.

9. Проведено реалізацію отриманих результатів дослідження на прикладі страхової компанії ЗАТ «Український страховий дім». Здійснено розрахунок показників економічної ефективності впровадження в діяльність вказаного економічного об’єкту моделей управління фінансовою стійкістю страхової компанії. Отриманий економічний ефект від впровадження становить 234,7 тис. грн.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

у наукових фахових виданнях:

1. Берлин М.С. Анализ основных тенденций становления и развития рынка страхования Украины // Модели управления в рыночной экономике: Сб. науч. тр. Общ.ред и предисл. Ю.Г.Лысенко; Донецкий нац. ун-т. – Донецк: ДонНУ, Том 2, 2005. – С. 389 – 399.

2. Берлин М.С. Моделирование уровня необходимой финансовой устойчивости страховой компании с учетом динамики условий ее функционирования // Модели управления в рыночной экономике: Сб. науч. тр. Общ.ред и предисл. Ю.Г.Лысенко; Донецкий нац. ун-т. – Донецк: ДонНУ, 2006. – Вып. 9. – С. 326 – 337.

3. Берлин М.С. Модель формирования резервов с целью поддержания стабильного финансового положения страховой компании // Модели управления в рыночной экономике: Сб. науч. тр. Общ. ред. и предисл. Ю.Г. Лысенко; Донецкий нац. ун-т. – Донецк: ДонНУ, Том 1, 2006. – Спец. вып. – С. 106-113.

4. Берлин М.С., Лысенко Ю.Г. Система управления финансовой устойчивостью страховой компании // Новое в экономической кибернетике: (Сб. научн. ст.) Под общ. ред. Ю.Г.Лысенко; Донецкий нац. ун-т. // Моделирование микроэкономических систем. – Донецк: ДонНУ, 2006. - №2. – С. 5 – 13 (Особистий внесок здобувача: розроблено концептуальні положення управління фінансовою стійкістю страхової компанії).

5. Берлин М.С. Моделирование оптимального уровня собственного удержания страховой компании при осуществлении операций перестрахования // Новое в экономической кибернетике: (Сб. научн. ст.) Под общ. ред. Ю.Г.Лысенко; Донецкий нац. ун-т. // Финансовое моделирование. – Донецк: ДонНУ, 2007. - №2. – С. 76 - 88.

за матеріалами конференцій:

6. Берлин М. С. Бизнес-процессы современной страховой компании // Тези доповідей. VIII Всеукраїнська науково-методична конференція «Проблеми економічної кібернетики» присвячена 35-річчю кафедри економічної кібернетики Донецького національного університету. 6-8 жовтня 2003 р. м. Алушта. – Донецьк: Тов. «Юго-Восток ЛТД». – С. 99-100.

7. Берлин М.С. Анализ основных составляющих показателя финансовой устойчивости страховой компании // Тези доповідей. ХІ Всеукраїнська науково-методична конференція «Проблеми економічної кібернетики». 2-4 жовтня 2006 р. м. Алушта, смт. Портеніт. – Донецьк: ТОВ «Юго-Восток, Лтд», 2006. – С. 163 – 165.

8. Берлин М.С. Моделирование необходимого уровня резервов для поддержания финансовой устойчивости страховой компании // Тези доповідей. V Міжнародна науково-практична конференція студентів, аспірантів та молодих вчених «Шевченківська весна». 1-4 березня 2007 р. м. Київ. – С. 55–56.

9. Берлин М.С. Петренко О.Л. Моделирование финансового состояния страховой компании с учетом осуществления операций перестрахования // Тезисы доклада. Итоговая научная конференция Донецкого национального университета за период 2005 – 2006 гг. Экономическая кибернетика (г. Донецк, апрель 2007). – С. 49 – 52 (Особистий внесок здобувача: досліджено можливості управління фінансовою стійкістю СК при здійсненні операцій перестрахування).

АНОТАЦІЯ

Берлін М. С. Моделі управління фінансовою стійкістю страхової компанії. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.11 – математичні методи, моделі та інформаційні технології в економіці. Донецький національний університет Міністерства освіти і науки України, Донецьк, 2008р.

У дисертаційній роботі здійснено постановку та вирішення актуальної задачі моделювання процесів управління фінансовою стійкістю страхової компанії. Розроблено концепцію моделювання управління фінансовою стійкістю страхової компанії, що дозволяє з урахуванням динаміки розвитку факторів зовнішнього середовища підвищити ефективність функціонування страхової компанії шляхом оптимізації структури резервів та структури страхового портфелю; а також комплекс моделей, що дозволяє реалізувати основні засади концепції: модель визначення рівня необхідної фінансової стійкості страхової компанії з урахуванням динаміки умов функціонування; модель управління фінансовою стійкістю страхової компанії на основі формування оптимальних резервів; модель формування стійкого страхового портфелю страхової компанії, що враховує здійснення операцій перестрахування. Для забезпечення реалізації розроблених моделей запропоновано систему підтримки прийняття рішень, яка дозволяє підвищити обґрунтованість та оперативність рішень, що приймаються в системі управління страхової компанії.

Основні результати дисертаційної роботи було впроваджено у діяльність страхової компаній ЗАТ «Український страховий дім».

Ключові слова: моделювання управління фінансовою стійкістю, фінансова стійкість, структура резервів, страховий портфель, перестрахування, система підтримки прийняття рішень.

АННОТАЦИЯ

Берлин М.С. Модели управления финансовой устойчивостью страховой компании. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.11 – математические методы, модели и информационные технологии в экономике. Донецкий национальный университет Министерства образования и науки Украины, Донецк, 2008 г.

В диссертации осуществлена постановка актуальной задачи моделирования управления финансовой устойчивостью страховой компании. Данная задача решена с использованием принципов системного подхода, теории управления, страхования, финансов, экономико-математического моделирования. В процессе ее реализации применялись аппарат исследования операций, принципы системной динамики, методы статистических исследований и принятия решений, современные информационные технологии, что позволило повысить эффективность функционирования страховых компаний, а также обоснованность и оперативность принимаемых решений.

В работе исследованы особенности функционирования и развития рынка страховых услуг Украины, обоснована необходимость проведения дополнительных исследований в сфере финансового обращения страховых компаний и целесообразность применения инструментов управления их финансовой устойчивостью.

В рамках анализа существующих подходов к организации управления страховыми компаниями в современных условиях рассмотрены модели и методы управления, реализованные на основе соответствующих стандартов управления, выявлены их особенности и функциональная реализация инструментов построения процессов обработки необходимой для формирования управленческих решений информации.

Предложенная в работе концепция управления финансовой устойчивостью страховой компании, основанная на принципах страхования и принципах системного подхода, позволяет с учетом динамики развития факторов внешней среды повысить эффективность функционирования страховой компании путем оптимизации структуры резервов и структуры страхового портфеля.

В рамках концепции предложены модели управления финансовой устойчивостью страховой компании:

разработана модель определения уровня необходимой финансовой устойчивости страховой компании с учетом динамики условий функционирования, основанная на учете изменения факторов внешней среды и определения их влияния в процессе управления финансовой устойчивостью объекта, позволяющая выявить необходимый и достаточный объем поступления страховых платежей для поддержания устойчивого положения страховой компании на рынке страхования;

усовершенствована модель управления финансовой устойчивостью страховой компании на основе формирования оптимальных резервов, основанная на методах исследования операций и принципах «справедливого» распределения риска, позволяющая достичь оптимального учета и распределения финансовых ресурсов в соответствующие резервные фонды, создаваемые страховой компании в ходе функционирования;

разработана модель формирования устойчивого страхового портфеля, в основе которой лежат принципы финансового анализа и статистические методы исследования, позволяющая путем определения эффективного уровня собственного удержания страховщика при осуществлении операций перестрахования достичь максимального финансового результата от осуществления страхования.

Для обеспечения реализации разработанных моделей предложена система поддержки принятия решений в процессе управления финансовой устойчивостью страховой компании, основанная на использовании современных технологий обработки данных, позволяющая повысить обоснованность и оперативность принимаемых в системе управления страховой компанией решений.

Полученные результаты исследования положены в основу имитационной модели, реализация которой позволила провести расчеты основных показателей деятельности СК на длительный период времени. Полученные при этом результаты были учтены при проведении внедрения в деятельность страховой компании ЗАО «Украинский страховой дом». Подтвержденный актом экономический эффект от внедрения разработанных моделей составил 234,7 тыс. грн.

Ключевые слова: моделирование управления финансовой устойчивостью, финансовая устойчивость, структура резервов, страховой портфель, перестрахование, система поддержки принятия решений.

SUMMARY

Berlin M.S. Models of finance stability management of insurance company. – Manuscript.

Thesis for a candidate degree in Economic Sciences on speciality. 08.00.11 – mathematical methods, models and information technology in Economics. Donetsk national university, Donetsk, 2008.

In dissertation work the actual problem of modeling of finance stability management of insurance company is solved.

The conception of modeling of finance stability management of insurance company and complex models of realization the main conception position are proposed. Among them: the model of definition of the rate of necessary finance stability inclusive of external condition dynamics; the model of finance stability management of insurance company on foundation of forming of optimal reserves; the model of formation of stability insurance portfolio of insurance company, that includes of the reinsurance operation. In work the decision-making system of finance stability management of insurance company is developed, that allows realizing the offered models. The basic results of the dissertation work are applied in insurance company “Ukrainian insurance house”.

Keywords: modeling of finance stability management, finance stability, optimal reserves, insurance portfolio, reinsurance operation, decision-making system.