У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





УКООПСПІЛКА

УКООПСПІЛКА

Львівська комерційна академія

БАРНА Марта Юріївна

УДК 339.137.2

КОНКУРЕНТНЕ СЕРЕДОВИЩЕ РОЗДРІБНИХ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ: МЕХАНІЗМИ ТА ШЛЯХИ РОЗВИТКУ

Спеціальність 08.00.04 – економіка та управління підприємствами

(економіка торгівлі та послуг)

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Львів – 2008

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Львівській комерційній академії.

Науковий керівник: кандидат економічних наук, доцент

Футало Тетяна Володимирівна, Львівська комерційна академія.

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор, Виноградова Олена Володимирівна, Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, професор кафедри міжнародної економіки;

кандидат економічних наук Маринич Інна Андріївна, доцент кафедри економіки підприємства Львівської комерційної академії Укоопспілки.

Захист дисертації відбудеться _05_ червня 2008 р. об 12.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 35.840.01 у Львівській комерційній академії за адресою: 79010, м. Львів, вул. Туган-Барановського,10.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Львівської комерційної академії за адресою: 79010, м. Львів, вул. Туган-Барановського,10.

Автореферат розісланий “03” травня 2008 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук,

доцент Блонська В.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Широкомасштабний і випереджуючий розвиток внутрішньої торгівлі, який відбувається в умовах поглиблення ринкових відносин, лібералізації і демонополізації, все більше базується на засадах конкуренції. Конкуренція активізує діяльність суб’єктів ринку, стимулює їх пошук до нових форм і методів торгівлі та відіграє особливу роль в інституційній організації обігу товарів та послуг і визначає динаміку, кількісні та якісні параметри торговельної діяльності.

Глобалізація товарних ринків, інтеграція України у міжнародні торговельно-економічні зв’язки суттєво посилюють роль конкуренції і об’єктивно сприяють формуванню інтенсивного конкурентного середовища.

Разом з тим, конкурентне середовище в сфері внутрішньої торгівлі розвивається повільно і фрагментарно, конкурентна боротьба суб’єктів ринку невиразна, а позиції переважної більшості торговельних підприємств на ринку є слабими. Вітчизняні підприємства витісняються з традиційних секторів торгівлі зарубіжними суб’єктами, які завойовують сьогодні основні сегменти товарного ринку України, розширюються методи недобросовісної конкуренції, що проявляється у зростанні розмірів тіньових товарних та грошових потоків, збитково функціонує близько третини вітчизняних підприємств і організацій торгівлі.

Виникає необхідність наукового дослідження процесів формування конкурентного середовища і системного розвитку вітчизняної торгівлі.

Загальнотеоретичні положення, методологічні підходи конкурентного розвитку окремих систем і галузей викладені в працях відомих зарубіжних дослідників конкуренції: Азоєва Г., Кейнса Дж., Портера М., Робінсона Д., Фатхудинова Р., Хайека Ф., Шумпетера І., Юданова А. В сфері внутрішньої торгівлі науково-теоретичні дослідження конкуренції розкриті в працях: Бланка І., Виноградової О., Власової Н., Голошубової Н., Дайновського Ю., Лігоненко Л., Мазаракі А., Маринич І., Мізюка Б., Садєкова А., Футало Т., в яких висвітлені сутність конкуренції, окремі аспекти конкурентної політики, а також характер сучасних конкурентних стратегій і концепцій в торгівлі. Однак, глибинні процеси формування конкурентного середовища в торговельній сфері, особливості його розвитку на сучасному етапі і механізм інтенсифікації конкурентного середовища не розроблені в достатній мірі.

Недостатній рівень конкурентоспроможності підприємств сфери торгівлі, відсутність теоретичних розробок розвитку конкурентного середовища та її інтенсифікації визначили тему, коло проблем, мету і структуру даного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Тема дисертаційного дослідження затверджена Вченою Радою Львівської комерційної академії від 04.03.2005 р., протокол № 4. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Львівської комерційної академії у межах «Програми розвитку торгівлі у м. Львові до 2010 р.» та «Розроблення нормативів забезпеченості населення торговельною площею в магазинах», № 0106U013023.

Метою дослідження є обґрунтування теоретико-методичних положень і розробка науково-практичних рекомендацій щодо механізмів та шляхів розвитку конкурентного середовища та підвищення конкурентоспроможності роздрібних торговельних підприємств в умовах інтенсифікації конкуренції в роздрібній торгівлі.

Відповідно до вказаної мети поставлено такі завдання:

- розкрити теоретико-методичні засади розвитку конкуренції у сфері внутрішньої торгівлі;

- визначити сутність конкурентного середовища, умови та чинники його формування і розвитку в роздрібній торгівлі;

- розробити методичні підходи, визначити показники оцінки конкурентного середовища в роздрібній торгівлі;

- обґрунтувати параметри та рівні конкурентоспроможності торговельних підприємств;

- побудувати організаційно-економічні механізми розвитку конкурент-ного середовища в роздрібній торгівлі;

- дослідити та обґрунтувати шляхи диверсифікації та активізації інноваційної діяльності як об’єктивної умови набуття конкурентних переваг торговельними підприємствами.

Об’єктом дослідження є процеси функціонування вітчизняних підприємств роздрібної торгівлі в конкурентному середовищі.

Предметом дослідження є теоретико-методичні основи і практичні засади формування конкурентного середовища і підвищення конкурентоспроможності торговельних підприємств.

Методи дослідження. Методологія дослідження базується на економічних законах конкуренції; вартості; попиту і пропозиції; методах наукової абстракції, аналізу та синтезу. В основу аналізу покладено системний і структурно-функціональний підходи та методи економічних досліджень: емпіричні, статистичні, факторного та порівняльного аналізу, економіко - математичні. Ці підходи і методи дозволили визначити домінуючі напрями розвитку конкуренції в сфері торгівлі, оцінити параметри конкурентного середовища і моделювати його розвиток.

У процесі проведення дослідження методи аналізу і синтезу використовували для уточнення сутності конкуренції, її особливостей та чинників розвитку в сфері роздрібної торгівлі; структурно-функціональний метод - для систематизації соціально-економічних факторів, що впливають на інтенсивність конкуренції в сфері роздрібної торгівлі; статистичні методи - для визначення тенденцій і структури розвитку роздрібної торгівлі в Україні; метод експертних оцінок - для визначення ступеню впливу сил конкуренції на інтенсивність конкурентного середовища в торгівлі; метод “Дельфі” - для розробки організаційного механізму конкурентного позиціонування торговельних підприємств; метод математичного моделювання - для оцінювання і прогнозування рівня інтенсивності конкуренції в роздрібній торгівлі.

Інформаційною базою досліджень були офіційні статистичні дані Держкомстату України, Мінекономіки, Укоопспілки, законодавчі та інші нормативно-правові акти, монографічні праці та наукові публікації, дані бухгалтерської та статистичної звітності підприємств торгівлі, а також спеціальні обстеження за участю автора.

Наукова новизна результатів проведеного дослідження полягає у поглибленні існуючих, розробленні та обґрунтуванні нових теоретичних та методичних положень щодо формування конкурентного середовища і підвищення конкурентоспроможності підприємств роздрібної торгівлі, зокрема:

вперше:

- з позицій взаємодії конкурентних сил і детермінуючих зовнішніх та внутрішніх чинників розкрито сутність конкурентного середовища торговельних підприємств, сукупність економіко-організаційних та соціальних умов, в яких суб’єкти торгівлі ведуть конкурентну боротьбу за споживача, постачальника та вагому частку ринку, що дозволяє розвивати його як простір для взаємодії суб’єктів торговельної діяльності і реалізації конкурентних відносин;

- запропоновано принципово нові теоретико-методичні підходи до аналізу і оцінювання інтенсивності конкурентного середовища, які базуються на структурній, поведінковій та функціональній теоріях конкуренції і узагальненому показнику залежності інтенсивності конкурентного середовища від концентрації торгівлі, динаміки товарообігу і доходності підприємств, що дає можливість управляти процесом формування конкурентного середовища в роздрібній торгівлі.

Удосконалено:

- методичні засади дослідження конкурентоспроможності торговельних підприємств за рахунок адаптації методів аналізу та оціннювання конкурентоспроможності, зокрема економіко-математичних, графічних, матричних та портфельних методів, а також змішаних методів. Це дозволяє комплексно дослідити і системно проаналізувати процеси формування конкурентних переваг суб’єктів торгівлі;

- механізм регулювання розвитку конкурентного середовища в роздрібній торгівлі, який суттєво структурно доповнений новими елементами: економічними методами, адміністративними важелями, організаційними формами, елементами дерегуляції;

- теоретичні і методичні підходи до постадійного визначення рівня конкурентоспроможності роздрібних торговельних підприємств із врахуванням економічних, фінансових, соціальних і ринкових можливостей.

Набули подальшого розвитку:

- теоретичні уявлення про конкурентне середовище та його особливості в торгівлі, уточнено зміст конкуренції в торгівлі, як економічного явища, конкретизовано сутність конкурентоспроможності торговельного підприємства крізь призму узагальнюючої оцінки його конкурентних переваг, узагальнено інші поняття, якими слід доповнити категорійний апарат теорії конкуренції;

- процес розробки стратегії позиціонування і модель управління процесом позиціонування торговельного підприємства, яка передбачає конкретні етапи: для аналізу конкурентного середовища, розробки ключових інструментів стратегічного розвитку, стратегічного позиціонування, обґрунтування критеріїв і оцінки якості позиціонування підприємства роздрібної торгівлі для набуття ним конкурентних переваг.

Практичне значення одержаних результатів. Практична цінність наукових результатів полягає у подальшому розвитку теорії конкуренції і практичного її застосування в сфері роздрібної торгівлі.

Методичні та прикладні положення дисертації мають значну практичну цінність і можуть бути використані для оцінювання інтенсивності конкурентного середовища, а також визначення рівня конкурентоспроможності підприємств і організацій роздрібної торгівлі.

Основні положення та результати дослідження, викладені автором в дисертаційній роботі, доведені до рівня практичних рекомендацій і використані при розробці наукових тем: “Розроблення нормативів забезпеченості населення торговельною площею в магазинах”: диференціація нормативів забезпеченості населення торговельними площами для посилення конкуренції, довідка – 320/022 від 26.03.07 р.; “Програмі розвитку торгівлі у м. Львові до 2010 року”: формування конкурентоспроможних підприємств торгівлі та інтенсифікація конкурентного середовища, довідка - № 6-61-532 від 03.03.08 р.

Основні положення дисертації використовуються в навчальному процесі при викладені дисципліни “Основи комерційного бізнесу”, “Організація торгівлі” та “Конкурентноздатність товарів” у Львівській комерційній академії довідка - № 225/01-1.08 від 05.03.08 р.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є особисто виконаною науковою працею. Усі наукові результати, викладені у роботі, отримані автором особисто. Конкретний внесок автора щодо наукових праць, опублікованих у співавторстві, зазначений у переліку публікацій.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та висновки дисертаційного дослідження доповідалися та обговорювалися на 10 науково-практичних конференціях:

- міжнародних: “Теоретико-прикладні проблеми протидії організованій злочинності злочинам терористичної спрямованості” (м. Львів, 2005 р.); “Актуальні проблеми регіонального розвитку в контексті Європейської інтеграції” (м. Луцьк, 2005 р.); “Актуальні проблеми протидії економічній злочинності, тінізації та корупції в умовах реформування ринкової економіки в Україні” (м. Львів, 2005 р.); “Структурна перебудова та інвестиційно-інноваційний розвиток в ХХІ столітті: національні ідентичність та тенденції глобалізації” (м. Тернопіль, 2006 р.); “Перспективи та пріоритети розвитку економіки України” (м. Луцьк, 2006 р.).

- всеукраїнських: “Економічна безпека України: шляхи та перспективи забезпечення” (м. Львів, 2005 р.); “Актуальні проблеми економічного зростання, духовного відродження і стратегічного розвитку національної економіки” (м. Львів, 2006 р.); “Проблеми забезпечення економічної безпеки первинної ланки господарювання” (м. Львів, 2006 р.); “Стратегія соціально-економічного розвитку і формування інвестиційно-інноваційних механізмів в Україні” (м. Львів 2007р); “Соціально-економічний розвиток і безпека України: філософія, стратегія, тактика” (м. Львів 2007р.).

Публікації. Основні положення та результати дисертаційного дослідження опубліковані у 11 наукових працях, серед яких 5 статей опубліковано у фахових виданнях. Загальний обсяг публікацій становить 3,68 др. арк., з яких автору належить 3,2 др. арк.

Структура та обсяг роботи. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (222 найменування на 19 сторінках) та 5 додатків на 9 сторінках. Загальний обсяг дисертації становить 177сторінок, з яких 158 сторінок основного тексту, який містить 25 таблиць та 31 рисунок (із них 6 таблиць та 6 рисунків займають 14 окремих сторінок).

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У першому розділі “Теоретико-методичні засади розвитку конкуренції і конкурентного середовища в сфері торгівлі ” розкрито сутність та виокремлено особливості конкуренції в торгівлі; уточнено чинники та умови формування конкурентного середовища; систематизовано та надано характеристику методів оцінки конкурентоспроможності торговельних підприємств в умовах інтенсифікації конкурентного середовища.

Конкуренція, як легалізована форма боротьби за існування, визначає основні параметри розвитку та функціонування ринкового господарства і відіграє особливу роль в інституційній організації ринкової економіки.

Розвиток і становлення теорії конкуренції свідчить про наявність значної кількості суперечок та дискусій з приводу змісту та значення цієї категорії.

Із врахуванням поведінкового, структурного і функціонального підходів до вивчення конкуренції, у дисертації ця категорія розглядається як економічне явище, що проявляється як процес управління та використання господарюючим суб’єктом своїх конкурентних переваг для досягнення поставлених цілей у боротьбі з конкурентами за задоволення потреб споживачів у рамках, встановлених законодавством. Відповідно до організації цього процесу, господарські суб’єкти стають конкурентоспроможними або втрачають свої позиції на ринку.

На основі узагальнення вітчизняного та зарубіжного досвіду щодо визначення сутнісних характеристик конкурентного середовища можна констатувати, що воно представляє собою умови та результат взаємодії значної кількості суб'єктів ринку, і встановлює відповідний рівень економічного суперництва, а також можливість впливу окремих суб’єктів на загальну ситуацію. Конкурентне середовище утворюється не лише при взаємодії суб'єктів ринку в процесі суперництва, а в першу чергу - відносинами між ними. Такі відносини мають виражену специфіку і конкретні прояви залежно від поведінки і функцій суб’єктів ринку, які впливають на формування конкурентного середовища. Для сфери торгівлі конкурентне середовище можна визначити, як сукупність економіко-організаційних та соціальних умов, в яких торговельні підприємства ведуть конкурентну боротьбу за споживача, постачальника та вагому частку ринку.

Особливості конкурентного середовища у теоретичному аспекті розкриті в межах окремих форм конкуренції: монополії, олігополії, досконалої конкуренції, що дало змогу побудувати відповідні моделі конкурентного середовища, структура яких включає такі загальні елементи як: суб’єкти підприємницької діяльності, їх конкуренти, споживачі, постачальники товарів, регулятори.

Потреба в адаптації до нестійкого, динамічного спектру зовнішніх умов, виживання в умовах конкуренції та обмеженої раціональності, спонукає торговельні підприємства до еволюційних перебудов. Для того, щоб зберегти і зміцнити свої позиції в конкурентному середовищі, торговельному підприємству необхідно не тільки підтримувати високу конкуренто-спроможність, але й постійно її підвищувати.

Конкурентне середовище містить у собі систему чинників, що формують конкретну ситуацію, в якій торговельне підприємство реалізує обрану стратегію. Усі чинники, умовно можна розділити на зовнішні та внутрішні. Зовнішні чинники впливу на формування конкурентного середовища створюють мультиплікаційний ефект внутрішніх змін всередині цього середовища. До основних внутрішніх чинників, на наш погляд, належать ті, що формують бажання підприємств переглянути свої стратегічні цілі і підпорядкувати їх єдиним маркетинговій, ціновій політиці та стандартам структури, до якої вони прагнуть приєднатися, або навпаки володіти таким ексклюзивним потенціалом, який відсутній у конкурентів, а саме: вдале місце розташування, портфель цікавих постачальників, клієнтів, інноваційні технології обслуговування, прогресивні методи продажу та інше.

Взаємодія торговельних підприємств в конкурентному середовищі відбувається у двох зонах: макросередовищі та мікросередовищі (рис. 1). При цьому макросередовище включає чинники економічного, політичного, технологічного, соціально-культурного, географічного, правового характеру, а мікросередовище – технологічні інноваційні, кадрово-професійні, цінові та інші чинники.

У ході дослідження виявлено, що існуюче методичне забезпечення оцінювання конкурентоспроможності торговельних підприємств в умовах інтенсифікації конкурентного середовища характеризується різноманітністю методів, критичний огляд яких дозволив аргументувати доцільність виокремлення методичних підходів постадійного визначення рівня конкурентоспроможності роздрібних торговельних підприємств із врахуванням економічних, фінансових, соціальних і ринкових можливостей.

У другому розділі “Процес формування конкурентного середовища підприємств роздрібної торгівлі” визначено сучасний стан та тенденції розвитку роздрібної торгівлі в Україні; наведено розроблену методику комплексної оцінки інтенсивності конкурентного середовища в торгівлі та формування конкурентоспроможності роздрібних торговельних підприємств.

Роздрібна торгівля в Україні розвивається широкомасштабно і випереджуючими темпами. Вона формує близько 13 % ВВП, реалізує товарів та послуг на 190-200 млрд. грн. в рік через широку мережу, яка нараховує близько 800 тисяч об’єктів. Відкритість торговельної сфери, її багатоукладність, ринкові засади функціонування створюють умови для інтенсивного формування конкурентного середовища.

Сучасні тенденції у сфері роздрібної торгівлі, зокрема прискорений розвиток мережевих структур, спеціалізація і концентрація торгівлі, глобалізація товарних ринків зумовлюють необхідність перегляду існуючих підходів щодо розвитку конкурентного середовища і самої конкуренції в роздрібній торгівлі. Принциповим є інтенсифікація конкурентного середовища переважно за рахунок внутрішніх чинників, які формують конкуренто-спроможність торговельних підприємств з тим, щоб зміцнити їх конкурентні позиції на внутрішньому ринку.

Систематизувавши фактори конкурентних сил в роздрібній торгівлі шляхом експертного опитування, нами визначено ступінь впливу окремих факторів та їх груп і побудована градуйована шкала (табл. 1).

Застосування розробленої методики дало можливість виявити, що на інтенсивність конкурентного середовища в роздрібній торгівлі найбільшою мірою впливають сила тиску постачальників та покупців. Крім того, можна констатувати, що в роздрібній торгівлі визначити нових конкурентів важко, оскільки бар’єри входу на ринок достатньо низькі.

Таблиця 1

Характеристика застосованої графічно-словесної градуйованої шкали

Точки шкали | Діапазон

Умовне позначення | Цифровий вираз | Характеристика | Цифрове значення діапазону | Словесний вираз | Характеристика

bmin | 1 | мінімальний бал | 1 – 1,5 | низький | Ступінь впливу конкурентної сили низький

1,5 | проміжна точка

bсер | 2 | середній бал | 1,5 – 2 | помірний | Ступінь впливу на інтенсивність конкуренції помірний

2,5 | проміжна точка | 2 – 2,5 | високий | Ступінь впливу високий

bmax | 3 | максимальний бал | 2,5 – 3 | дуже високий | Ступінь впливу дуже високий, якщо розраховане значення потрапляє в даний діапазон

В дисертаційній роботі запропоновано оцінювати інтенсивність конкурентного середовища (Uc) на основі оцінки ступеня подібності ринкових часток конкурентів (Ud), а також за допомогою показників, які враховують: динаміку ринку (Ut) і рентабельність ринку (Ur). Такі показники були розраховані як в цілому по Україні, так і за кожним регіоном.

Узагальнений показник інтенсивності конкурентного середовища нами був розрахований за формулою:

,

де Ud - показник інтенсивності конкуренції, розрахований на основі оцінки ступеня подібності ринкових часток конкурентів;

Ut - показник інтенсивності конкуренції, який враховує динаміку ринку;

Ur - показник інтенсивності конкуренції, який враховує рентабельність ринку.

Визначення інтенсивності конкурентного середовища залежно від концентрації торгівлі, динаміки товарообігу і рівня доходності дозволило виявити регіональну диференціацію інтенсивності як за окремими факторами, так і при колективному їх впливі. Узагальнюючий показник інтенсивності конкурентного середовища в роздрібній торгівлі свідчить про те, що рівень конкуренції в цілому по Україні є не дуже високий (0,26). Найвища інтенсивність спостерігається у Івано-Франківській, Одеській, Київській, Донецькій, Миколаєвській областях та м. Києві, а найнижча – у Автономній республіці Крим, Хмельницькій, Дніпропетровській та Житомирській областях. Загалом, слід зазначити, що для зростання інтенсивності конкурентного середовища в сфері роздрібної торгівлі в Україні є перспективи та потенціал.

Розглядаючи питання підвищення інтенсивності конкурентного середовища в цілому в Україні слід підкреслити, що вирішення його полягає в активній господарській діяльності підприємств. Це дає можливість зробити висновок про те, що рівень конкуренції в економіці України – це рівень конкурентоспроможності її підприємств, в тому числі і підприємств торгівлі. З цієї позиції слід зазначити, що першочерговим завданням є підвищення рівня конкурентоспроможності підприємств торгівлі, яке повинно розглядатися як основний принцип формування та розвитку конкурентного середовища.

Чим вищий рівень конкурентоспроможності роздрібних торговельних підприємств, тим напруженішою стає боротьба між ними, що змушує їх застосовувати новітні та нетрадиційні методи конкурентної боротьби. Таким чином, забезпечується широта конкуренції (форми конкурентної боротьби) та її глибина (методи конкуренції), що сприяє підвищенню інтенсивності конкурентного середовища.

Запропонована методика визначення рівня конкурентоспроможності торговельного підприємства включає наступну послідовність розрахунку: вибір факторів і показників, їх ранжирування із застосуванням експертного методу, розрахунок зведених економіко-параметричних індексів, розрахунок загального (інтегрованого) показника рівня конкурентоспроможності.

Узагальнений показник рівня конкурентоспроможності (К) розраховується, як сума добутків коефіцієнтів вагомості факторів (m) на відповідний зведений економіко-параметричний індекс (I):

К = m1·I1+ m2·I2+ m3·I3+ m4·I4

Величина К коливається в межах від 0 до 1. Для визначення рівня конкурентоспроможності запропонована градація підприємств на: ідеально конкурентоспроможні, конкурентоспроможні, перспективно конкуренто-спроможні, потенційно конкурентоспроможні, неконкурентоспроможні (табл. 2). Підприємства торгівлі, які відносяться до різних груп за рівнем конкурентоспроможності відрізняються за: терміном стійкості підприємства в конкурентному середовищі, прибутковістю реалізації, тенденціями до зростання товарообігу та рентабельності, фінансовими резервами підприємства та рівнем якості обслуговування.

Запропонована методика апробована на роздрібних торговельних підприємствах різних форматів і типів. Отримані показники дозволили віднести більшість підприємств до “перспективно конкурентоспроможних” і “потенційно конкурентоспроможних” та обґрунтувати вибір заходів для їх подальшого розвитку.

Таблиця 2

Диференціація рівня конкурентоспроможності підприємств торгівлі

Підприємство | Загальний рівень конкурентоспроможності | Критерії

Прибутковість реалізації | Тенденції до зростання товарообігу та рентабельності | Фінансові резерви підприємства | Рівень якості обслуговування | Термін стійкості підприємства в конкурентному середовищі

Ідеально конкурентоспроможне | 0,90-1 | Модель, яка може бути взята як зразок, в реальній практиці практично не зустрічається

Конкурентоспроможне | 0,75-0,89 | стійка | чітко виражені | наявні | відповідає очікуванню покупців | понад 7 років

Перспективно конкурентоспроможне | 0,55-0,74 | стабільна | помірні | недостатні на великі інвестиції | інколи не відповідає | 4-7 років

Потенційно конкурентоспроможне | 0,45-0,54 | помірна | планові | недостатні | не відповідає часто | -

Неконкурентоспроможне | менше 0,45 | не стабільна | відсутні | відсутні | завжди не відповідає | -

У третьому розділі “Шляхи розвитку конкурентного середовища та посилення конкурентних переваг роздрібних торговельних підприємств” розроблено механізм розвитку конкурентного середовища в торгівлі; запропоновано технологію управління процесом позиціонування роздрібних торговельних підприємств в конкурентному середовищі.

Розвиток конкурентного середовища є необхідною умовою для ефективного функціонування ринку. На сьогоднішній день основними негативними державорегулюючими чинниками, які гальмують розвиток конкурентного середовища є: нестабільність законодавства, корупція та політична нестабільність. Негативні тенденції в конкурентному середовищі пов'язані передусім із сповільненням ринкових реформ, широким використанням адміністративних методів. Тому невідкладним завданням економічної політики держави є виправлення деформацій ринкового механізму, здійснення комплексу заходів, які повинні сприяти формуванню ефективного конкурентного середовища. В зв’язку з цим, на нашу думку, Україні необхідна довгострокова стратегія розвитку та регулювання конкурентного середовища. Вона повинна бути націлена на подальшу модернізацію системи захисту конкуренції та антимонопольного регулювання. Крім того, ця стратегія повинна забезпечувати вільні умови входу підприємств роздрібної торгівлі на ринок та виходу з нього.

Механізми та шляхи розвитку конкурентного середовища повинні базуватись на економічних принципах, представлених на рис. 2.

Конкурентне середовище є саморегулюючим і таким, що розвивається самостійно як явище. Проте, напрями його розвитку значною мірою можуть бути скореговані державою. З

огляду на це фундаментом розробленої піраміди, на наш погляд є законодавчо-правове регулювання конкурентного середовища.

Роль держави як регулюючого органу, який стримує монополістичні тенденції і сприяє розвитку конкурентних відносин, полягає у створенні системи заходів, щодо заохочення змагальності на ринку, яка стимулюватиме ділову активність та підтримку дотримання принципу рівних можливостей.

Основними напрямами, які призведуть до становлення сприятливого конкурентного середовища, повинні бути: вдосконалення законодавства про конкуренцію, контроль над структурою ринку, запобігання зловживанням ринковою владою, стимулювання підприємницької діяльності.

Розвиток конкурентного середовища неможливий без розвитку кожного учасника ринку. Розвиток конкуренції шляхом зміцнення конкуренто-спроможності суб’єктів господарювання являє собою еволюційну концепцію формування конкурентного середовища. Вона повинна ґрунтуватись на першочерговості використання заходів щодо підготовки підприємств роздрібної торгівлі до конкурентної взаємодії та поступовому впровадженню її елементів по мірі зростання конкурентоспроможності роздрібних торговельних підприємств.

На нашу думку, для розвитку конкурентного середовища пріоритетним є шлях поступовості та поетапності впровадження заходів стимулювання конкуренції, а не шлях “шокової терапії”, яка передбачає впровадження відразу всього комплексу цих заходів.

Тому підприємствам роздрібної торгівлі необхідно, на нашу думку, вирішувати організаційні питання ефективного функціонування в чотирьох основних напрямах (рис. 3).

Вважаємо, що вирішення цих завдань в комплексі дозволить підвищити конкурентоспроможність підприємств роздрібної торгівлі, що, в свою чергу, спричинить розвиток сприятливого конкурентного середовища, яке характеризуватиметься рівними умовами та можливостями змагальності різних суб’єктів підприємницької діяльності, в яких програвша сторона уступає місце більш сильній, а сильна – не застосовує методів недобросовісної конкуренції. Таке середовище стимулює інтерес, ініціативу суб’єктів господарювання.

У конкурентному середовищі ведуть суперництво між собою різноманітні підприємства роздрібної торгівлі, що сприяє досягненню максимально позитивних соціальних та економічних результатів: найбільш повне задоволення потреб споживачів, боротьба за розширення частки на ринку, пошук нових методів торгівлі для підвищення рівня та якості обслуговування.

Підвищення рівня конкурентоспроможності роздрібних торговельних підприємств, набуття та збереження конкурентних переваг вимагає від підприємств роздрібної торгівлі застосування дієвих заходів щодо реалізації цих завдань, зокрема, диверсифікацію та інновації.

Значення диверсифікації в діяльності підприємств роздрібної торгівлі на наш погляд, на сьогоднішній день не отримало належної оцінки і визнання, а тому її можливості використовуються далеко не повністю. Вважаємо, що в умовах конкурентного середовища, яке склалося у сфері торгівлі, роздрібним торговельним підприємствам слід активно використовувати різні напрями диверсифікації.

Реально, на практиці роздрібні торговельні підприємствах можуть застосовувати такі моделі диверсифікації як: концентрична, яка полягає у підвищенні якості діяльності, її модифікація, удосконалення та розширення асортименту; горизонтальна – здійснення нових видів діяльності, які задовольнятимуть більш широке коло потреб споживачів; конгломератна – зміна профілю діяльності, інвестування коштів у інші сфери діяльності; комплексна – поєднання зазначених вище моделей.

Диверсифікаційні перетворення різних роздрібних торговельних підприємств безумовно є неоднаковими і залежать від їх розміру та можливостей.

Так, для малих торговельних підприємств, які, як правило, максимально наближені до споживачів найбільш ефективно, на нашу думку, використовувати концентричну модель диверсифікації. При цьому нами виділені наступні складові такої диверсифікації: персоніфікація роботи із споживачем, зміна спеціалізації, франчайзинг, система лояльності (дисконтні картки), товаропостачання з використанням схеми “канбан”.

Для середніх та великих торговельних підприємствах диверсифікація повинна відбуватися комплексно, що призведе до підвищення рівня конкурентоспроможності та надійних позицій підприємства в конкурентному середовищі. До основних напрямів диверсифікації нами віднесено: створення власної торгової марки, система лояльності (бонусні картки), нові види діяльності, логістика, організація сервісного обслуговування, мерчандайзинг.

Отримання конкурентних переваг і утримування позицій в умовах жорсткої конкурентної боротьби вимагає фінансових вкладень. При цьому виникають складнощі при виборі джерел та форм фінансування.

На сьогоднішній день джерелами інвестицій, які необхідні для інноваційної діяльності роздрібних торговельних підприємств незалежно від їх розмірів є: власні кошти та засоби підприємства, акціонерний капітал, довгострокові банківські кредити середньострокові банківські кредити іноземні інвестиції. При цьому слід зазначити, що для використання таких джерел одержання інвестицій як банківські кредити, необхідна розробка спеціальних програм для підтримки малого та середнього бізнесу, оскільки такі джерела для багатьох дрібних роздрібних торговельних підприємств є невигідними через високу вартість послуг з надання чи обслуговування кредитів.

Для великих та середніх роздрібних торговельних підприємств основним джерелом інвестицій повинні бути кошти самого підприємства, утворені за рахунок прибутку підприємства та амортизаційних відрахувань, іншими словами, з чистого грошового потоку підприємства.

Для більш активного залучення іноземних інвестицій першо-черговим завданням державних органів є подолання таких негативних чинників як: несприятливий інвестиційний клімат. Адже на сьогоднішній день склалася ситуація, коли практично кожного року відбуваються зміни в законодавстві, яке повинно врегульовувати інвестиційні процеси. Крім того, в Україні правова база дуже складна і багатоступенева; фіскальний характер вітчизняної податкової системи; відсутність дієвої системи страхування іноземних інвестицій; неналежний ступінь координації між усіма державними гілками влади в цій сфері, а з боку керівників роздрібних торговельних підприємств - недосконалість інвестиційного менеджменту; недостатній професіоналізм керівників більшості роздрібних торговельних підприємств у галузі інвестиційної діяльності.

Ефективність впровадження на підприємствах роздрібної торгівлі інвестиційних чи диверсифікаційних проектів залежатиме від якості рішень щодо залучення та використання фінансових ресурсів для їх реалізації.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі наведено теоретичне узагальнення та запропоноване нове вирішення актуального науково-прикладного завдання щодо удосконалення механізму розвитку конкурентного середовища в роздрібній торгівлі, підвищення рівня конкурентоспроможності торговельних підприємств і підвищення якості торговельного обслуговування. Результати проведеного дослідження дозволяють зробити наступні висновки:

1. Дослідження формування конкурентного середовища в роздрібній торгівлі України показало, що не дивлячись на зростання масштабів і позитивної динаміки розвитку торгівлі в умовах демонополізації та лібералізації торговельної діяльності, конкуренція розвивається безсистемно, без належних науково-теоретичних обґрунтувань і практичних узагальнень. Як наслідок, окремі сегменти ринку і сфери торгівлі в цілому малоконкурентоспроможні, про що свідчить збитковість третини підприємств торгівлі, контроль з боку іноземних фірм основних сегментів споживчого ринку, величезні масштаби нелегалізованої торгівлі.

2. Узагальнення теоретичних положень сутності конкурентного середовища дозволило сформулювати дефініцію його змісту, як сукупності економіко-організаційних та соціальних умов, в яких торговельні підприємства ведуть конкурентну боротьбу за споживача, постачальника та вагому частку ринку. Конкурентне середовище – категорія багатогранна і складається з макро- і мікросередовища. Воно формується залежно від виду конкуренції, що існує: досконалої, монополії, олігополії, монополістичної конкуренції. В роботі наведена характеристика конкурентного середовища різних видів конкуренції.

3. Науковий аналіз змісту і структури конкурентного середовища дозволив виявити особливості прояву конкуренції в роздрібній торгівлі, а також специфіку в характері конкурентного середовища. Зокрема: неможливість абсолютного лідерства на товарному ринку, динамічність зовнішніх факторів, територіальна обмеженість конкурентного впливу, зміна конкурентних переваг, пріоритетність впливу зовнішніх чинників, залежність конкуренції від суб’єктивних чинників, у тому числі адміністративних. Всі ці особливості є визначальними при розробці конкурентної політики та адаптації підприємств роздрібної торгівлі до нового конкурентного середовища.

4. Дослідження показало, що конкурентне середовище в роздрібній торгівлі формується під впливом комплексу факторів, які належать до макро-або мікросередовищ. Для першого напряму найбільш характерними є загальні чинники – політичні, економічні, демографічні, соціальні, технологічні та географічні. У другому напрямку переважає вплив чинників специфічних, таких як: інновації, нові методи, технології, місце розташування торговельного підприємства. Характер, ступінь і спрямованість впливу кожної групи чинників теоретично розкриті та доведені, що дозволило визначити перспективні тенденції розвитку конкурентного середовища в роздрібній торгівлі.

5. Запропонована в роботі методика аналізу та оцінки інтенсивності конкурентного середовища в роздрібній торгівлі дозволяє визначити ступінь впливу сил конкуренції на інтенсивність конкурентного середовища. Доведено, що найбільшою мірою впливають “постачальники” та “покупці”, у меншій мірі – конкуренти, помірно - товари-субститути. Активізація найбільш впливових сил дозволить прискорити формування конкурентного середовища у вітчизняній торгівлі.

6. Проведені на основі розробленої методики дослідження і розрахунок залежності інтенсивності конкурентного середовища від концентрації торгівлі, динаміки товарообігу і рівня доходності підприємств торгівлі, а також розрахунок узагальненого показника, дозволяє виявити регіональну і територіальну диференціацію такої інтенсивності.

7. Розроблені підходи до визначення рівня конкурентоспроможності роздрібних торговельних підприємств із врахуванням інтенсивності конкурентного середовища на базі вагомості факторів ефективності процесу купівлі-продажу, фінансового стану, якості обслуговування і місця розташування торговельного підприємства дозволяють оцінити рівень конкурентоспроможності суб’єкту ринку за наступною градацією: ідеально конкурентоспроможний, позитивно конкурентоспроможний, потенційно конкурентоспроможний, неконкурентоспроможний. Цей якісно новий підхід дозволяє формувати регіональні та локальні конкурентоспроможні системи торгівлі.

8. З метою інтенсифікації конкурентного середовища і посилення конкурентних переваг роздрібних торговельних підприємств запропоновано відповідний механізм, до структури якого включені такі складові: конкурентна політика, регуляторна політика, економічні методи, адміністративні важелі, організаційні форми, а також економічні, адміністративні, організаційно-методичні і технічні бар’єри. Використання такого механізму сприятиме стратегічному управлінню конкуренцією, системному підходу до її розвитку в роздрібній торгівлі.

9. Проведений аналіз різних можливих форм диверсифікації діяльності та типів інновацій дав можливість обґрунтувати напрями диверсифікаційних перетворень та використання інноваційних технологій для підприємств роздрібної торгівлі різних форматів та розмірів.

10. Суттєве посилення конкурентних переваг роздрібних торговельних підприємств можливе при створенні умов для реалізації конкурентних відносин у таких стратегічних напрямках: організації комерційної діяльності, маркетингу, менеджменту і фінансового забезпечення. Пріоритети створення таких умов і шляхи їх реалізації теоретично і практично обґрунтовано, що дає можливість вибору шляхів покращення якості позиціонування торговельних підприємств і реалізації конкурентних переваг.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у наукових фахових виданнях

1. Барна М. Ю. Роль антимонопольного законодавства України у формуванні конкуренції в торговельних системах / М. Ю. Барна // Вісник ЛКА: Зб. наук. праць (за матеріалами міжнародної наукової конференції “Актуальні проблеми регіонального розвитку в контексті європейської інтеграції”). Серія Економічна, випуск 18, ч.2. – Львів, 2005. - С. 290 - 294.

2. Барна М. Ю. Цінові методи конкуренції в торговельних системах / М. Ю. Барна // Вісник ЛКА: Зб. наук. праць (за матеріалами міжнародної науково-практичної конференції “Структурні трансформації та інвестиційно-інноваційний розвиток торгівлі”). Серія економічна, випуск 19. – Львів, 2005. - С. 227 - 231.

3. Барна М. Ю. Методичні засади оцінки рівня конкурентоспроможності роздрібних торговельних підприємств / М.Ю. Барна // Вісник ЛКА. Серія економічна, випуск 24. – Львів, 2007. - С. 128 - 135.

4. Барна М. Ю. Особливості процесу позиціонування роздрібних торговельних підприємств та його управління в конкурентному середовищі / М. Ю. Барна // Науковий вісник УкрДЛТУ. Випуск 18.1. – Львів, 2008. – С. 128-133.

5. Футало Т. В. Конкурентне середовище на споживчому ринку України: проблеми і перспективи / Т. В. Футало, М. Ю. Барна // Науковий вісник УкрДЛТУ. Випуск 14.7. – Львів, 2004. – С. 268 - 278. Особистий внесок: аналіз конкурентного середовища в торгівлі, характеристика елементів, які формують конкурентне середовище, методологія оцінювання інтенсивності конкурентного середовища.

Публікації у інших виданнях

1. Барна М. Ю. Еволюція конкуренції в торговельних системах / М. Ю. Барна // “Економічний і соціальний розвиток в ХХІ столітті: національна ідентичність та тенденції глобалізації”: Збірник тез доповідей Третьої міжнародної науково-практичної конференції молодих вчених “Економічний і соціальний розвиток України в ХХІ столітті”. Ч.2. – Тернопіль, 2006. - С. 325 - 327.

2. Барна М. Ю. Конкурентоздатність – одна із передумов технічного регулювання в Україні / М. Ю. Барна, О. В. Сибірна // Матеріали 2-ї науково-практичної конференції “Соціально-економічний розвиток і безпека України: філософія, стратегія, тактика”, 17 травня 2007р. – Львів, 2007. - С. 45 - 47. Особистий внесок: загальна характеристика конкурентноздатності товарів, які реалізуються через роздрібну торговельну мережу на внутрішньому ринку України.

3. Барна М. Ю. Фактори впливу на інтенсивність конкуренції в торгівлі / М. Ю. Барна // Матеріали науково-практичної конференції “Проблеми забезпечення конституційних прав громадянина в кримінальному судочинстві”, 26 жовтня 2007 р. – Львів, 2007 - С. 24 - 26.

4. Сибірна Р. І. Економіко-правові аспекти розвитку підприємництва і підприємства / Р. І. Сибірна, М. Ю. Барна // Науковий Вісник ЛЮІ МВСУ. Серія економічна. Львів, 2005. - № 1. С. 46 - 49. Особистий внесок: подана характеристика еволюції підприємства та підприємництва.

5. Футало Т. В. Види конкуренції на споживчому ринку України та їхнє співвідношення / Т. В. Футало, М. Ю. Барна // Науковий Вісник ЛЮІ МВСУ. Серія економічна. Львів, 2005. - № 2. – С. 211 - 219. Особистий внесок: аналіз видів конкуренції на споживчому ринку України.

6. Футало Т. В. Забезпечення національної безпеки України при формуванні конкуренції в торговельних системах / Т. В. Футало, М. Ю. Барна // Теоретико-прикладні проблеми протидії організованій злочинності та злочинам терористичної спрямованості. Матеріали міжнародної науково-практичної конф., 8-9 квітня 2005 р. Ч. 2. – Львів, 2005. - С. 221 - 224. Особистий внесок: характеристика процесу формування конкурентних відносин в торгівлі, їх розвитку, регулювання монополізму.

АНОТАЦІЯ

Барна М.Ю. Конкурентне середовище роздрібних торговельних підприємств: механізми та шляхи розвитку. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (економіка торгівлі та послуг), Львівська комерційна академія, м. Львів, 2008.

Дисертація присвячена дослідженню теоретичних основ та розробці методичного інструментарію підвищення конкурентоспроможності роздрібних торговельних підприємств в умовах інтенсифікації конкуренції в роздрібній торгівлі.

У дисертаційній роботі розкрито теоретико-методичні засади розвитку конкуренції в сфері внутрішньої торгівлі.

Визначено сутність конкурентного середовища, умови та чинники розвитку підприємств в роздрібній торгівлі.

Розроблено методичні підходи для оцінювання показників конкурентного середовища в роздрібній торгівлі.

Обгрунтовано параметри та рівні конкурентоспроможності торговельних підприємтсв. Запропоновано сучасні механізми розвитку конкурентного середовища в роздрібній торгівлі, а також шляхи диверсифікації та активізації інноваційної діяльності як обєктивної умови набуття конкурентних переваг торговельними підприємствами.

Ключові слова: конкуренція, конкурентне середовище, конкуренто-спроможність, підприємство роздрібної торгівлі, оцінювання інтенсивності конкурентного середовища в торгівлі, диверсифікація діяльності торговельних підприємств.

АННОТАЦИЯ

Барна М.Ю. Конкурентная среда розничных торговых предприятий: механизмы и пути развития. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.04 – экономика и управление предприятиями (экономика торговли и услуг), Львовская коммерческая академия, г. Львов, 2008.

Диссертация посвящена исследованию теоретических основ и разработке методического инструментария повышения конкурентоспособности розничных торговых предприятий в условиях интенсификации конкуренции в розничной торговле.

В работе установлены и выделены особенности конкуренции в сфере розничной торговли. На основе обобщения отечественного и зарубежного теоретических подходов к определению характеристик конкурентной среды установлено, что оно представляет собой условия и результат взаимодействия большого количества субъектов рынка и устанавливает определенный уровень экономического соперничества, а также возможность влияния отдельных субъектов на общую ситуацию.

В теоретическом аспекте в работе раскрыты особенности конкурентной среды в пределах отдельных форм конкуренции, что дало возможность построить соответственные модели конкурентной среды, структура которых включает общие элементы.

В ходе исследования выявлено, что существующее методическое обеспечение оценивания конкурентоспособности предприятий торговли в условиях интенсификации конкурентной среды характеризуется разнообразием методов, критический обзор которых, позволил аргументировать целесообразность выделения методических подходов поэтапного определения уровня конкурентоспособности розничных торговых предприятий с учетом экономических, финансовых, социальных и рыночных возможностей.

Систематизировав факторы конкурентных сил в розничной торговле путем экспертного опроса, нами определена степень влияния отдельных


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ІНФОРМАЦІЙНЕ ВІДОБРАЖЕННЯ ЛІКУВАЛЬНО-ДІАГНОСТИЧНОГО ПРОЦЕСУ В ЕНДОКРИНОЛОГІЧНІЙ КЛІНІЦІ - Автореферат - 43 Стр.
ПЕРІОДИЧНІ РОЗВ’ЯЗКИ РІЗНИЦЕВИХ РІВНЯНЬ ТА ЇХ ВЛАСТИВОСТІ - Автореферат - 14 Стр.
ВПЛИВ РІЗНИХ ФОРМ ФОСФОРНИХ ДОБРИВ НА РОДЮЧІСТЬ СІРОГО ЛІСОВОГО ҐРУНТУ ТА ПРОДУКТИВНІСТЬ КОРОТКОРОТАЦІЙНОЇ СІВОЗМІНИ - Автореферат - 28 Стр.
НЕКТАРОПРОДУКТИВНІСТЬ ЛЮЦЕРНИ ПОСІВНОЇ, ЇЇ ГЕНЕТИЧНА ПРИРОДА ТА ЗНАЧЕННЯ В СЕЛЕКЦІЇ СОРТІВ З ВИСОКОЮ НАСІННЄВОЮ ПРОДУКТИВНІСТЮ - Автореферат - 19 Стр.
Організація самостійної роботи студентів ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ в умовах застосування інформаційно-комунікаційних технологій - Автореферат - 33 Стр.
ЗАСОБИ ВИРАЖЕННЯ АГЕНСА СЕМАНТИКО-СИНТАКСИЧНОЇ СТРУКТУРИ ПРИСЛІВ’ЇВ РОСІЙСЬКОЇ МОВИ - Автореферат - 30 Стр.
ЗНИЖЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ НЕБЕЗПЕКИ МОР ТА ПРОДОВЖЕННЯ ТЕРМІНУ ЇЇ ВИКОРИСТАННЯ В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ЛІНІЯХ ВЕЛИКОЇ ПРОТЯЖНОСТІ - Автореферат - 26 Стр.