У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ МАТЕМАТИКИ

БОГАЙ Наталія Андріївна

УДК 517.9

ПЕРІОДИЧНІ РОЗВ’ЯЗКИ

РІЗНИЦЕВИХ РІВНЯНЬ ТА ЇХ ВЛАСТИВОСТІ

01.01.02 – диференціальні рівняння

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата фізико-математичних наук

Київ –2008

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Інституті математики НАН України.

Науковий керівник:

доктор фізико-математичних наук, професор

ПЕЛЮХ Григорій Петрович,

Інститут математики НАН України,

провідний науковий співробітник.

Офіційні опоненти:

доктор фізико-математичних наук, професор

ГОРОДНІЙ Михайло Федорович,

Київський національний університет ім. Тараса Шевченка,

декан механіко-математичного факультету.

доктор фізико-математичних наук, ст. наук. співробітник

РОМАНЕНКО Олена Юріївна,

Інститут математики НАН України,

провідний науковий співробітник.

Захист відбудеться “20” травня 2008 року о 15.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.206.02 Інституту математики НАН України за адресою: 01601, м. Київ-4, вул. Терещенківська, 3.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Інституту математики НАН України, 01601, м. Київ, вул. Терещенківська, 3.

Автореферат розіслано “9” квітня 2008р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

доктор фізико-математичних наук Пелюх Г.П.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Різницеві рівняння однієї незалежної змінної відомі математикам більше 200 років. Довготривалий початковий період розвитку їх теорії характеризується великою кількістю праць, в яких було розроблено цілий ряд ефективних методів дослідження окремих класів різницевих рівнянь, що мали широкі практичні застосування в різних областях природознавства. Серед них почесне місце займають роботи таких видатних математиків, як Ейлер, Лагранж, Лаплас, Пуанкаре, Біркгоф.

Систематичне і детальне вивчення різницевих рівнянь починається, очевидно, після робіт Біркгофа, в яких були розроблені основи теорії лінійних різницевих рівнянь з неперервним аргументом. Але особливо активний розвиток теорії різницевих рівнянь (перш за все рівнянь з дискретним аргументом) починається у 60-ті роки XX ст. у зв'язку з розвитком теорії імпульсних систем та широкими застосуваннями ЕОМ. Саме в ці роки різницеві рівняння знаходять широкі застосування в теорії автоматичного регулювання, автоматиці і телемеханіці, виділяється їх роль при описанні нелінійних явищ і процесів, що відбуваються в різноманітних реальних системах. Це, а також багатство і складність проблем, які виникли при їх дослідженні, стимулювало подальші дослідження різноманітних питань теорії різницевих рівнянь. При цьому все більше математиків вибирають такі рівняння в якості основного об'єкту дослідження. У результаті різкого зростання інтересу багатьох математиків до вивчення широких класів різницевих рівнянь, появилась велика кількість робіт, в яких вивчаються різноманітні питання самої теорії різницевих рівнянь. Серед них є, зокрема, ряд оригінальних статей і монографій Гельфонда О.О., Халаная А., Векслера Д., Митропольського Ю.О., Самойленка A.M., Мартинюка Д.І., Шарковського О.М., Майстренка Ю.Л., Романенко О.Ю., Agarwal R.P., Солдатова М.А., Миролюбова О.О., Слюсарчука В.Ю. та інших відомих математиків.

Не зважаючи на наявність великої кількості праць, що присвячені вивченню різницевих рівнянь, в сучасній їх теорії (особливо у випадку різницевих рівнянь з неперервним аргументом) є цілий ряд питань, які чекають свого дослідження. До них, зокрема, належать питання існування неперервних розв'язків широких класів різницевих рівнянь з неперервним аргументом і дослідження їх властивостей при t >, які мають важливе значення для подальшого розвитку теорії різницевих рівнянь. Саме ці питання і є основним об'єктом дослідження даної дисертаційної роботи.

Зв'язок роботи з науковими програмами, темами, планами. Дослідження проводились у відділі диференціальних рівнянь та теорії коливань Інституту математики НАН України згідно плану науково-дослідних робіт за темами "Методи аналізу диференціальних, імпульсних та еволюційних рівнянь" (номер державної реєстрації 0198U001998) та "Теорія диференціальних рівнянь та нелінійних коливань" (номер державної реєстрації 0101U000526).

Мета і задачі дисертації. Об'єктом дослідження є різницеві рівняння з неперервним аргументом. Основною метою дослідження є:

– встановлення достатніх умов існування неперервних розв'язків систем лінійних і нелінійних різницевих рівнянь з неперервним аргументом;

– дослідження структури множини неперервних розв'язків систем лінійних різницевих рівнянь;

– знаходження умов існування неперервних періодичних розв'язків систем різницевих рівнянь;

– дослідження асимптотичних властивостей неперервних розв'язків систем лінійних різницевих рівнянь з неперервним аргументом.

Методи дослідження. Використовуються основні методи теорії звичайних диференціальних рівнянь.

Наукова новизна одержаних результатів. Основні результати дисертації, які виносяться на захист, полягають в наступному:

– отримано достатні умови існування неперервних розв'язків систем лінійних і нелінійних різницевих рівнянь з неперервним аргументом і запізненнями;

– досліджено структуру множини неперервних розв'язків систем лінійних різницевих рівнянь з неперервним аргументом;

– встановлено достатні умови існування і єдиності неперервних періодичних розв'язків систем лінійних і нелінійних різницевих рівнянь та досліджено їх властивості;

– доведено існування глобальних розв'язків систем нелінійних різницевих рівнянь з неперервним аргументом і запізненнями;

– досліджено асимптотичні властивості неперервних розв'язків систем лінійних різницевих рівнянь з неперервним аргументом.

Теоретична та практична цінність. Дисертація має теоретичний характер. Одержані в ній результати розвивають і доповнюють результати робіт багатьох математиків, в яких вивчались подібні питання для різницевих рівнянь з неперервним аргументом. Вони сприятимуть подальшому розвитку теорії різницевих рівнянь і можуть бути використані при дослідженні задач радіофізики, теорії керування, біології та інших галузей науки і техніки.

Особистий внесок здобувача. Основні результати дисертації одержані автором самостійно. Постановка задач та визначення загального плану досліджень належать науковому керівникові Г.П. Пелюху.

Апробація результатів дисертації. Результати дисертації доповідались та обговорювались на наступних конференціях та семінарах:

– Міжнародній конференції "Диференціальні рівняння та їх застосування" (м. Київ, 2005);

– Міжнародній науковій конференції "Математичний аналіз і диференціальні рівняння та їх застосування" (м. Ужгород, 2006);

– Міжнародній науковій конференції "Диференціальні рівняння та їх застосування" (м. Чернівці, 2006);

– Міжнародній математичній конференції ім. В.Я. Скоробогатька (м. Дрогобич, 2007);

– наукових семінарах відділу диференціальних рівнянь та теорії коливань Інституту математики НАН України.

Публікації. Основні результати дисертації опубліковано у 9 роботах, з яких 5 у спеціалізованих фахових журналах, 4 в збірниках тез наукових конференцій.

Структура і обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків та списку використаних джерел, який містить 66 найменувань. Повний обсяг роботи складає 120 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі обґрунтовується актуальність розглядуваних в дисертації задач, формулюються основні результати роботи і вказується на їх значення для подальшого розвитку теорії різницевих рівнянь.

В першому розділі дисертації розглядаються системи лінійних різницевих рівнянь із неперервним аргументом і запізненнями. При цьому основна увага звертається на дослідження питань існування неперервних розв'язків. Перший і другий підрозділи цього розділу присвячені дослідженню неперервних розв'язків системи лінійних різницевих рівнянь вигляду

x(t) – невідома вектор-функція розмірності п. Основними їх результатами є наступні теореми.

Теорема 1.1.1. Нехай всі елементи матриць А(t), В(t) і вектора F(t) є неперервними при функціями. Тоді система рівнянь (1.1.1) має сім'ю неперервних при розв'язків, яка залежить від двох довільних, неперервних при вектор-функцій, що задовольняють умов

Теорема 1.2.1. Нехай виконуються умови теореми 1.1.1 і всі елементи матриць A(t), В(t) і вектора F(t) є N - періодичними (N - ціле додатне число) функціями, а довільні, неперервні при вектор-функції задовольняють умови (1.1.2) і є розв'язками системи рівнянь

Тоді система рівнянь (1.1.1) має сім'ю неперервних при, N - періодичних розв'язків.

Теорема 1.2.3. Нехай виконуються умови теореми 1.2.1 і нерівність

Тоді система рівнянь (1.1.1) має єдиний неперервний при, N - періодичний розв'язок x(t).

В наступних двох підрозділах першого розділу розглядається система лінійних різницевих рівнянь вигляду

Тут також досліджуються питання існування неперервних і неперервних N - періодичних (N - ціле додатне число) розв'язків. Крім цього, в підрозділі 1.3 вивчається структура множини неперервних розв'язків таких систем рівнянь і пропонується один підхід до побудови загального неперервного розв'язку. При цьому доведені наступні теореми.

Теорема 1.3.1. Якщо всі елементи матриць, і вектора F(t) є неперервними при функціями, то система рівнянь (1.3.1) має сім'ю неперервних при розв'язків, яка залежить від довільних, неперервних при, вектор-функцій, що задовольняють умовам

Якщо виконуються умови теореми 1.3.1 і, , де матриця має вигляд, то досліджено структуру множини неперервних розв'язків системи рівнянь (1.3.1) (теорема 1.3.2). Більше цього, при виконанні вказаних вище умов, в підрозділі 1.3 запропоновано один підхід до побудови загального неперервного розв'язку таких систем рівнянь.

Теорема 1.4.1. Якщо виконуються умови теореми 1.3.1 і всі елементи матриць, і вектора F(t) є N - періодичними функціями (N - ціле додатне число) і при всіх, де

Е - одинична - матриця, то система рівнянь (1.3.1) має єдиний неперервний, N - періодичний розв’язок.

В першому розділі вивчаються також системи лінійних різницевих рівнянь вигляду

 

де всі елементи матриць, , і вектора є неперервними – періодичними функціями, , , , – довільні додатні числа. Отримані при цьому результати стосуються дослідження питання існування неперервних, неперервних – періодичних розв’язків таких систем. Серед них відмітимо наступні теореми.

Теорема 1.4.3. Нехай всі елементи матриць, і вектора F(t) є неперервними T - періодичними функціями (T - ціле додатне число) і виконуються умови:

Тоді система рівнянь (1.4.11) має неперервний T- періодичний розв’язок у вигляді ряду

де

неперервні T- періодичні вектор-функції визначаються співвідношеннями

Теорема 1.4.4. Нехай матриця є постійною, всі елементи матриць, вектора F(t) є неперервними T - періодичними функціями (T – довільне додатне число) і виконуються умови:

Тоді система рівнянь (1.4.11) має неперервний T- періодичний розв’язок у вигляді ряду

неперервні T- періодичні вектор-функції визначаються співвідношеннями

Другий розділ дисертації присвячений дослідженню систем нелінійних різницевих рівнянь із неперервним аргументом і запізненнями. Одержані тут результати стосуються вивчення питань існування неперервних, періодичних і глобальних розв'язків таких систем рівнянь. Зокрема, в підрозділі 2.1 при дослідженні питання про існування неперервних при розв'язків системи рівнянь

Теорема 2.1.1. Якщо всі елементи вектора є неперервними при функціями, то система рівнянь (2.1.1) має сім'ю неперервних при розв'язків, яка залежить від довільних, неперервних при вектор-функцій, що задовольняють умовам

Неперервні періодичні розв'язки систем різницевих рівнянь з неперервним аргументом займають особливе місце в теорії таких рівнянь. В силу цього основною метою другого підрозділу є встановлення достатніх умов існування і єдиності неперервних, періодичних розв'язків системи рівнянь (2.1.1) та дослідження їх властивостей.

Теорема 2.2.1. Нехай виконуються наступні умови

1) вектор-функція є неперервною при і N - періодичною відносно t;

2) вектор-функція задовольняє умові Ліпшіца

Тоді система рівнянь (2.1.1) має єдиний неперервний - періодичний розв'язок.

Теорема 2.2.2. Якщо виконуються умови теореми 2.2.1, то система рівнянь 2.1.1 має сім'ю (залежить від довільних, неперервних вектор-функцій) неперервних при розв'язків х(t), для кожного з яких має місце співвідношення

У зв’язку із теоремою 2.2.1 природно виникає питання про існування неперервних періодичних розв’язків систем різницевих рівнянь вигляду

у загальному випадку, коли вектор-функція є - періодичною по ( довільне додатне число) і – довільні додатні числа. Відповідь на це питання дає наступна теорема.

Теорема 2.2.5. Якщо вектор-функція є неперервною відносно всіх своїх змінних, – періодичною по і задовольняє умові Ліпшіца, то система рівнянь (2.2.20) має єдиний неперервний – періодичний розв’язок.

Оскільки в теоремах 2.2.1, 2.2.5 суттєву роль відіграє умова

то цікаво було вивчити питання існування неперервних періодичних розв’язків у випадках, коли вона не виконується. Саме це питання досліджено в підрозділі 2.2 для системи нелінійних різницевих рівнянь вигляду

і виконуються умови:

2) вектор-функції

є неперервними відносно всіх своїх змінних, - періодичними по і задовольняють співвідношення

В даний час в теорії різницевих рівнянь досить актуальними є питання існування неперервних і обмежених на розв'язків. Достатні умови існування таких розв'язків для системи рівнянь вигляду

 

Теорема 2.3.1. Нехай виконуються умови

1) власні значення , матриці такі, що ;

2) вектор-функція є неперервною за всіма аргументами і задовольняє співвідношення

де, - деяка додатна стала;

Тоді при достатньо малому існує єдиний неперервний і обмежений при розв'язок системи рівнянь (2.3.1).

В останні два десятиріччя помітно активізувались дослідження різноманітних питань якісної теорії різницевих рівнянь. Особливо це стосується вивчення асимптотичних властивостей розв'язків таких рівнянь. Саме асимптотичні властивості неперервних розв'язків систем лінійних різницевих рівнянь з неперервним аргументом є основною метою дослідження третього розділу дисертації.

В першому підрозділі розглядається система лінійних різницевих рівнянь вигляду

де, - деяка дійсна - матриця. При цьому припускаються виконаними наступні умови:

1) всі елементи, матриці є неперервними при функціями;

2) існує невід'ємна, неперервна функція така, що при всіх виконується нерівність

3) ряд рівномірно збігається при всіх і Основними результатами підрозділу 3.1 є наступні теореми.

Теорема 3.1.1. Якщо виконуються умови 1) – 3), то система рівнянь (3.1.1) має сім'ю де - довільна неперервна 1-періодична вектор-функція, неперервних розв'язків, що задовольняють умові

Теорема 3.1.2. Якщо виконуються умови 1) – 3) і - довільний неперервний і обмежений при розв'язок системи рівнянь (3.1.1), то існує неперервна при , 1-періодична вектор-функція така, що при виконується співвідношення

В підрозділі 3.1 розглянуто також систему неоднорідних різницевих рівнянь вигляду

де матриця задовольняє умовам 1) – 3), a - деяка дійсна вектор-функція, і встановлено (теорема 3.1.3) достатні умови існування неперервного і обмеженого при всіх розв'язку що задовольняє умові

Другий підрозділ третього розділу присвячений дослідженню асимптотичних властивостей неперервних розв'язків систем лінійних різницевих рівнянь з неперервним аргументом і одним запізненням вигляду

де , - деякі неперервні матричні функції розмірності . При цьому одержано достатні умови існування неперервних і обмежених при розв'язків системи (3.2.1) (теорема 3.2.1) і досліджено асимптотичні властивості її неперервних і обмежених при розв'язків (теорема 3.2.2). В сукупності доведені тут теореми в достатній мірі характеризують структуру множини неперервних і обмежених при розв'язків системи рівнянь (3.2.1).

В останньому підрозділі третього розділу вивчаються властивості неперервних при розв'язків систем лінійних різницевих рівнянь вигляду

Зокрема, тут доведені наступні теореми.

Теорема 3.3.1. Нехай виконуються умови:

1) існують неперервні, невід'ємні при функції такі, що мають місце співвідношення

2) ряди рівномірно збігаються при всіх і при .

Тоді для довільного неперервного і обмеженого при розв'язку x(t) системи рівнянь (3.3.1) існує неперервна, 1-періодична вектор-функція така, що при виконується умова

Теорема 3.3.2. Нехай виконуються умови теореми 3.3.1. Тоді система рівнянь (3.3.1) має сім'ю неперервних і обмежених при розв'язків, які задовольняють умові (3.3.2).

Зауважимо, що якщо мають місце теореми 3.3.1, 3.3.2, то говорять, що система рівнянь (3.3.1) має неперервний при , 1-періодичний асимптотичний стан рівноваги.

Наявність у системи рівнянь (3.3.1) неперервного при , 1-періодичного асимптотичного стану рівноваги достатньо повно характеризує структуру множини неперервних і обмежених при розв’язків системи рівнянь (3.3.1).

В підрозділі 3.3 встановлено також умови існування неперервного і обмеженого при розв’язку системи лінійних різницевих рівнянь вигляду

і розроблено метод його побудови.

ВИСНОВКИ

В дисертації вивчаються питання існування неперервних, неперервних періодичних розв’язків систем лінійних і нелінійних різницевих рівнянь із неперервним аргументом і запізненнями. При цьому отримані такі результати:

– отримано достатні умови існування неперервних розв'язків систем лінійних і нелінійних різницевих рівнянь з неперервним аргументом і запізненнями;

– досліджено структуру множини неперервних розв'язків систем лінійних різницевих рівнянь з неперервним аргументом;

– встановлено достатні умови існування і єдиності неперервних періодичних розв'язків систем лінійних і нелінійних різницевих рівнянь та досліджено їх властивості;

– доведено існування глобальних розв'язків систем нелінійних різницевих рівнянь із неперервним аргументом і запізненнями;

– досліджено асимптотичні властивості неперервних розв'язків систем лінійних різницевих рівнянь з неперервним аргументом.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Пелюх Г.П., Богай Н.А. Дослідження структури множини неперервних розв'язків систем лінійних різницевих рівнянь з неперервним аргументом // Нелінійні коливання. - 2005. - Т.8, №3. - С. 351-359.

2. Пелюх Г.П., Богай Н.А. Про неперервні розв'язки систем лінійних різницевих рівнянь з неперервним аргументом // Доповіді НАН України. - 2006. - №3. – С. 17-21.

3. Пелюх Г.П., Богай Н.А. Про асимптотично періодичні розв'язки систем лінійних різницевих рівнянь з неперервним аргументом // Доповіді НАН України. - 2006. - №11. – С. 19-22.

4. Богай Н.А. Неперервні розв'язки систем нелінійних різницевих рівнянь з неперервним аргументом і їх властивості // Нелінійні коливання. - 2007. – Т.10, №2. - С. 177-183.

5. Богай Н.А. Глобальні розв'язки систем нелінійних різницевих рівнянь і їх властивості // Нелінійні коливання. - 2007. - Т.10, № 3. - С. 291-297.

6. Пелюх Г.П., Богай Н.А. Про структуру множини неперервних розв'язків систем лінійних різницевих рівнянь з неперервним аргументом // Міжнародна конференція "Диференціальні рівняння та їх застосування". - Київ, 2005. Тези доп. конф. - С. 82.

7. Богай Н.А. Властивості неперервних розв'язків систем нелінійних різницевих рівнянь з неперервним аргументом // Міжнародна наукова конференція "Математичний аналіз і диференціальні рівняння та їх застосування". - Ужгород, 2006. Тези доп. конф. - С. 12-13.

8. Богай Н.А. Про глобальні розв'язки нелінійних різницевих рівнянь з неперервним аргументом // Міжнародна наукова конференція "Диференціальні рівняння та їх застосування" .- Чернівці, 2006. Тези доп. конф. - С. 15.

9. Богай Н.А. Асимптотичні властивості розв'язків систем лінійних різницевих рівнянь з неперервним аргументом // Міжнародна математична конференція ім. В.Я. Скоробогатька.- Дрогобич, 2007. Тези доп. конф. - С. 32.

АНОТАЦІЇ

1. Богай Н.А. Періодичні розв'язки різницевих рівнянь та їх властивості. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата фізико-математичних наук за спеціальністю 01.01.02 - диференціальні рівняння. Інститут математики НАН України, Київ, 2008.

Досліджено питання існування неперервних розв’язків систем лінійних і нелінійних різницевих рівнянь із запізненнями і розроблено метод їх побудови. Для систем лінійних рівнянь побудовано представлення загального неперервного розв’язку і вивчено його структуру. Встановлено достатні умови існування і єдиності неперервних періодичних розв’язків систем лінійних і нелінійних різницевих рівнянь із запізненнями та досліджено їх властивості. Доведено існування глобальних розв’язків систем нелінійних різницевих рівнянь із запізненнями і вивчено структуру множини неперервних при розв’язків в їх околі. Отримано умови існування неперервних обмежених при розв’язків систем лінійних різницевих рівнянь з неперервним аргументом, запропоновано метод їх побудови і досліджено властивості при . Введено поняття неперервного при , 1-періодичного асимптотичного стану рівноваги систем лінійних різницевих рівнянь із неперервним аргументом і одержано достатні умови його існування.

Ключові слова: різницеве рівняння із неперервним аргументом, запізнення, асимптотично періодичний розв’язок, глобальний розв’язок.

2. Богай Н.А. Периодические решения разностных уравнений и их свойства. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата физико-математических наук по специальности 01.01.02 – дифференциальные уравнения. Институт математики НАН Украины, Киев, 2008.

Разностные уравнения с непрерывным аргументом имеют обширные приложения в автоматике и телемеханике, биологии, теории управления и других областях науки и техники. Отдельные классы таких уравнений были основным объектом исследования многих математиков и в настоящее время имеется большое количество публикаций, в которых изучено целый ряд актуальных проблем их теории. Среди них особое место занимают работы, в которых изучаются вопросы существования непрерывных, непрерывных периодических решений таких уравнений и исследуются их свойства. Эти вопросы, в основном, исследуются также в настоящей работе.

В диссертации исследованы вопросы существования, непрерывных, непрерывных периодических решений систем линейных и нелинейных уравнений с запаздываниями аргумента и разработан метод их построения. При этом для систем линейных уравнений построено представление общего непрерывного решения и изучено его структуру. Получены достаточные условия существования и единственности непрерывных периодических решений линейных и нелинейных разностных уравнений с непрерывным аргументом и запаздываниями и доказано существование непрерывных, асимптотически периодических решений таких уравнений. Доказано существование и единственность глобальных решений систем нелинейных разностных уравнений с непрерывным аргументом и запаздываниями и разработан метод их построения. Установлены условия существования непрерывных при решений систем линейных разностных уравнений с непрерывным аргументом и исследованы их свойства при . Введено понятие непрерывного при , 1-периодического асимптотического состояния равновесия систем линейных разностных уравнений с непрерывным аргументом и получено достаточные условия его существования.

Ключевые слова: разностное уравнения с непрерывным аргументом, запаздывание, асимптотически периодическое решение, глобальное решения.

3. Bohay N. A. Periodic solutions of differential equations and their peculiarities. - Manuscript.

The dissertation to obtain the scientific degree of the Candidate of sciences physics and mathematics in the speciality 01.01.02 – differential equations. The Institute of Mathematics of the National Academy of Sciences of Ukraine, Kyiv, 2008.

The question of the existence of uninterrupted solutions of the systems of linear and nonlinear differential equations with declination has been investigated, and the method of their construction has been worked out. The presentation of the general uninterrupted solution has been created for the systems of linear equations, and its structure has been studied. Sufficient conditions of the existence and indivisibility uninterrupted periodic solutions of the systems of linear and nonlinear differential equations with declination have been established, and their peculiarities have been studied as well. The existence of global solutions of the systems of nonlinear differential equations with declination has been proved. The structure of the set of uninterrupted at solutions in their neighborhood has been studied. The conditions of the existence of uninterrupted limited at solutions of the systems of linear differential equations with an uninterrupted argument have been obtained. The method of their construction has been suggested, and their peculiarities at have also been researched. The notion of the uninterrupted at , 1-periodic asymptotic state of balance of the systems of linear differential equations with uninterrupted argument has been introduced, and sufficient conditions of its existence have been obtained.

Key words: differential equation with an uninterrupted argument, declination asymptotically periodic solution, global solution.

__________________________________________________________

Підп. до друку 20.03.2007. Формат . Папір офс. Офс. друк. Фіз. друк. арк. 1,17. Ум. друк. арк. 1,25. Тираж 100 пр. Зам. 52.

____________________________________________________________

Інститут математики НАН України,

01601, Київ-4, МСП, вул. Терещенківська, 3.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ВПЛИВ РІЗНИХ ФОРМ ФОСФОРНИХ ДОБРИВ НА РОДЮЧІСТЬ СІРОГО ЛІСОВОГО ҐРУНТУ ТА ПРОДУКТИВНІСТЬ КОРОТКОРОТАЦІЙНОЇ СІВОЗМІНИ - Автореферат - 28 Стр.
НЕКТАРОПРОДУКТИВНІСТЬ ЛЮЦЕРНИ ПОСІВНОЇ, ЇЇ ГЕНЕТИЧНА ПРИРОДА ТА ЗНАЧЕННЯ В СЕЛЕКЦІЇ СОРТІВ З ВИСОКОЮ НАСІННЄВОЮ ПРОДУКТИВНІСТЮ - Автореферат - 19 Стр.
Організація самостійної роботи студентів ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ в умовах застосування інформаційно-комунікаційних технологій - Автореферат - 33 Стр.
ЗАСОБИ ВИРАЖЕННЯ АГЕНСА СЕМАНТИКО-СИНТАКСИЧНОЇ СТРУКТУРИ ПРИСЛІВ’ЇВ РОСІЙСЬКОЇ МОВИ - Автореферат - 30 Стр.
ЗНИЖЕННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ НЕБЕЗПЕКИ МОР ТА ПРОДОВЖЕННЯ ТЕРМІНУ ЇЇ ВИКОРИСТАННЯ В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ЛІНІЯХ ВЕЛИКОЇ ПРОТЯЖНОСТІ - Автореферат - 26 Стр.
ДОСЛІДЖЕННЯ ТА РОЗРОБКА МЕТОДІВ ДОСТОВІРНОГО ВИЗНАЧЕННЯ ХАРАКТЕРИСТИК РАДІОКАНАЛІВ З ВИПАДКОВО ЗМІННИМИ ПАРАМЕТРАМИ - Автореферат - 31 Стр.
ГОСПОДАРСЬКО-БІОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ЧОРНО-РЯБОЇ ХУДОБИ ВІТЧИЗНЯНОЇ ТА ЗАРУБІЖНОЇ СЕЛЕКЦІЇ В УМОВАХ ЗАХІДНОГО РЕГІОНУ УКРАЇНИ - Автореферат - 33 Стр.