У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ДОНБАСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

східноукраїнський національний університет
імені володимира даля

УДК 65.012.32:06.08

БЕЗСМЕРТНА ВІТА ВІКТОРІВНА

СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.00.04 – Економіка та управління підприємствами

(підприємства машинобудівної та металургійної галузей)

а в т о р е ф е р а т

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Луганськ – 2008

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України (м. Луганськ).

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Бузько Ірина Романівна,

Східноукраїнський національний

університет імені Володимира Даля

Міністерства освіти і науки України,

завідуюча кафедрою міжнародної економіки.

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Назарова Галина Валентинівна, Харківський
національний економічний університет Міністерства освіти і науки України, завідуюча кафедрою управління персоналом (м. Харків);

кандидат економічних наук Крупко Володимир Іванович, Донбаський державний
технічний університет Міністерства освіти і науки України, доцент кафедри економіки і управління (м. Алчевськ).

Захист відбудеться 17 квітня 2008 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої
ради Д 29.051.01 у Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України за адресою: 91034, м. Луганськ,
кв. Молодіжний, 20а.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Східноукраїнського національного
університету імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України за адресою: 91034, м. Луганськ, кв. Молодіжний, 20а.

Автореферат розіслано 17 березня 2008 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Г.В. Козаченко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Стратегічне управління підприємством є динамічним процесом, який відбувається відповідно до впливу чинників зовнішнього середовища, виникнення нових умов досягнення конкурентоспроможності підприємства. Теоретична база стратегічного управління підприємством остаточно ще не сформувалася, що зумовлює, зокрема, виникнення нових об’єктів стратегічного управління. До одного з таких об’єктів належить персонал підприємства.

Персонал підприємства являє собою особливий вид ресурсів, що відіграють значну роль у системі ресурсного забезпечення діяльності будь-якого підприємства. Саме персонал підприємства, будучи незглибним резервом підвищення ефективності його діяльності, впливає на конкурентоспроможність підприємства, визначає напрями його подальшого розвитку. Персонал підприємства розглядається сьогодні як його основний стратегічний ресурс, що зумовлює необхідність формування відповідних принципів і методів управління цим ресурсом, тобто стратегії управління персоналом підприємства. Проте як серед зарубіжних учених, так і серед вітчизняних фахівців дотепер не існує єдиного підходу до стратегічного управління персоналом підприємства. У зв'язку з цим формування принципів, форм і методів стратегічного управління персоналом є актуальним науково-практичним завданням.

Можливості формування та успішної реалізації стратегії управління персоналом підприємства визначаються сукупністю наявних і потенційних професійних та особистісних якостей, інтелектуальних і творчих здібностей персоналу, які визначають спроможність персоналу до трудової активності та становлять кадровий потенціал підприємства. Таким чином, головним результатом реалізації стратегії управління персоналом підприємства має бути формування та ефективне використання його кадрового потенціалу. Необхідність здійснення стратегічного управління персоналом підприємства на основі формування та використання кадрового потенціалу зумовила вибір теми дисертаційної роботи та її актуальність.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до тематики держбюджетних науково-дослідних робіт Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. Положення дисертаційної роботи використані в процесі виконання теми ДН–12-00 "Дослідження і формування механізму забезпечення стійкості великомасштабних економічних систем" (номер державної реєстрації 0100U006296, 2000-2003 рр.). Автором розроблено методику оцінки якості стратегії управління персоналом підприємства. При виконанні теми ДН-39-03 "Дослідження і формування механізму забезпечення стійкості фінансових та промислових комплексів регіону" (номер державної реєстрації 0103U000419, 2003-2005 рр.) здобувачем визначено напрями формування та використання кадрового потенціалу підприємства.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є розробка теоретичних основ і практичних рекомендацій щодо стратегічного управління персоналом підприємства шляхом формування та ефективного використання кадрового потенціалу підприємства. Для досягнення поставленої мети в дисертації були вирішені такі основні завдання:

досліджено еволюцію стратегічного управління підприємством і визначено функціональний характер стратегії управління персоналом підприємства;

досліджено принципи, методи та послідовність формування стратегії управління персоналом підприємства;

розкрито сутність, складові кадрового потенціалу підприємства, визначено основні напрями його формування та ефективного використання як об’єкта стратегічного управління персоналом підприємства;

визначено зміст і послідовність маркетингових досліджень ринку праці, результати яких є важливою складовою стратегії управління персоналом підприємства;

розроблено функціональну модель стратегічного управління персоналом підприємства;

визначено критерії оцінки стратегії управління персоналом підприємства;

використано розроблені рекомендації щодо формування стратегії управління персоналом підприємства й оцінки її якості щодо управління персоналом машинобудівного підприємства.

Об’єктом дослідження є стратегічне управління підприємством. Предмет дослідження становлять теоретичні, методичні та практичні аспекти стратегічного управління персоналом підприємства.

Методи дослідження. Методологічною основою дослідження є сукупність способів наукового пізнання, загальнонаукові принципи й методи та прийоми, що використовувалися в процесі проведення досліджень. Теоретичним підґрунтям дослідження стали наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених у галузі стратегічного управління підприємством, управління персоналом і психології управління. Правове поле дослідження становлять чинні законодавчі та нормативні документи, що регламентують діяльність вітчизняних підприємств у сфері управління персоналом; інформаційну базу – дані офіційної статистики, аналітичні матеріали, Internet.

У роботі використано процесний і ситуаційний підходи (при розробці послідовності формування стратегії управління персоналом підприємства, формуванні та використанні кадрового потенціалу підприємства); системно-структурний аналіз (при формуванні послідовності маркетингових досліджень ринку праці України, аналізі ринку праці Луганського регіону); методи статистичного аналізу й моделювання, експертних оцінок, графічні та органолептичні методи (при розробці методики оцінки якості стратегії управління персоналом підприємства); функціонально-цільовий підхід (при формуванні функціональної моделі стратегічного управління персоналом підприємства).

Наукова новизна отриманих результатів. Основний науковий результат дослідження полягає в розробці принципових підходів до стратегічного управління персоналом підприємства на основі формування та ефективного використання кадрового потенціалу підприємства.

Наукова новизна результатів дослідження полягає в такому:

уперше:

визначено зміст, принципи та завдання стратегічного управління персоналом підприємства, що дало змогу розробити послідовність формування стратегії управління персоналом підприємства;

сформовано функціональну модель стратегічного управління персоналом підприємства шляхом визначення чинників, які характеризують якість стратегії управління персоналом підприємства;

дістали подальшого розвитку:

поняття кадрового потенціалу як результату реалізації стратегії управління персоналом підприємства, що дозволяє визначити шляхи й напрями формування та ефективного використання кадрового потенціалу підприємства;

процедура реалізації стратегії управління персоналом підприємства на основі використання сучасних форм кадрової роботи підприємства, що дає змогу забезпечити потребу підприємства в конкурентоспроможному кадровому потенціалі та встановити напрями подальшого розвитку кадрового потенціалу підприємства;

удосконалено:

послідовність маркетингових досліджень ринку праці як нової форми кадрової роботи підприємства, що дає змогу визначити сучасні тенденції розвитку ринку праці, які впливають на формування кадрового потенціалу підприємства;

процедуру оцінки кадрового потенціалу підприємства на основі встановлення вимог до якісних характеристик кадрового потенціалу підприємства та вимог до роботодавців, що дає змогу оцінити можливості підприємства щодо формування кадрового потенціалу підприємства й оцінити конкурентні переваги підприємства на ринку праці.

Практичне значення отриманих результатів. Розроблені в дисертації підходи, методи й отримані результати є методичними засадами стратегічного управління персоналом на основі формування та ефективного використання кадрового потенціалу підприємства.

До результатів, які мають найбільше практичне значення, належать пропозиції щодо:

методики оцінки якості розробленої стратегії управління персоналом підприємства;

послідовності аналізу кадрового потенціалу регіону;

розробки плану маркетингу персоналу.

Результати дослідження використані у роботі ВАТ "Холдингова компанія "Луганськтепловоз" (акт про використання № 732-72 від 14.11.2007 р.).

Особистий внесок здобувача. Наукові положення, розробки та висновки дисертаційної роботи є результатом самостійно проведеного дослідження в галузі формування персоналу підприємства. Внесок здобувача в колективно опубліковані праці конкретизовано в списку публікацій.

Апробація результатів дисертації. Отримані результати наукового дослідження, висновки та пропозиції доповідалися й обговорювалися на Міжнародній науково-практичній конференції "Перспективи та пріоритети розвитку людського капіталу в умовах глобалізації" (м. Харків, 2006 р.), VII Міжнародній науково-практичній конференції "Україна та її регіони на шляху до інноваційного суспільства" (м. Донецьк, 2006 р.), Міжнародній науково-практичної конференції "Управлінський потенціал у системі економічного розвитку" (м. Луганськ,
2007 р.), Міжнародній науково-практичній конференції "Проблеми праці та соціальних технологій у промисловому регіоні: теорія та практика" (м. Луганськ, 2007 р.).

Публікації. Основні результати дослідження опубліковані в 10 наукових працях, серед яких 6 статей – у наукових журналах, 2 статті – у збірниках наукових праць, 2 публікації – у матеріалах наукових конференцій. Загальний обсяг публікацій – 3,4 д.а., з яких особисто автору належать 2,8 д.а.

Структура й обсяг роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів і висновків, викладених на 222 сторінках машинописного тексту. Матеріали дисертації містять 41 таблицю та 51 рисунок, які подано на 52 сторінках. Список використаних джерел із 162 найменувань уміщено на 13 сторінках, 4 додатки – на 10 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У дисертаційній роботі на основі проведеного автором дослідження захищаються такі основні положення.

Розділ 1. Теоретичні засади стратегічного управління персоналом
підприємства. Зміна загальної парадигми управління зумовила виникнення нової концепції управління персоналом підприємства. Згідно з цією концепцією саме персонал підприємства є незглибним резервом підвищення ефективності діяльності підприємства, впливає на його конкурентоспроможність, визначає напрями подальшого розвитку підприємства. Саме тому управління персоналом набуває особливого значення, що зумовлює виникнення нових форм кадрової роботи з персоналом підприємства, які спрямовані на досягнення довгострокових результатів у сфері управління персоналом з урахуванням їх впливу на стратегічні цілі економічного розвитку підприємства. Виникнення нових цілей і завдань управління персоналом підприємства відповідно до визначальної ролі персоналу в діяльності підприємства зумовлює необхідність здійснення стратегічного управління персоналом підприємства.

Дослідження еволюції стратегічного управління підприємством дозволило встановити, що стратегічне управління є концепцією, яка застосовується в управлінні підприємствами з середини XX сторіччя, проте в наш час стратегічне управління має відповідати реаліям сьогодення. В дисертаційній роботі встановлено, що стратегію управління персоналом підприємства слід розглядати як функціональну стратегію, яка має підлеглий характер щодо стратегічних цілей розвитку підприємства в цілому та результати якої повинні бути спрямовані на досягнення стратегії економічного розвитку підприємства. Саме функціональний характер стратегії управління персоналом визначає принципи, методи та напрями стратегічного управління персоналом підприємством.

Під стратегічним управлінням персоналом підприємства розуміється формування стратегічних напрямів управління персоналом підприємства та вибір способів їх реалізації. Стратегічне управління персоналом передбачає не тільки розробку стратегічного плану управління персоналом, але й формування комплексу заходів і прийняття рішень, які відображають пріоритетність цілей і динаміки зростання підприємства, своєчасність дій, передбачення, аналіз наслідків реалізації стратегії.

Успішна реалізація стратегії управління персоналом підприємства значною мірою визначається здатністю персоналу до продуктивної та творчої праці, інтелектуального розвитку, генерування нових ідей, здобуття нових знань та вироблення навичок, що у сукупності становить кадровий потенціал підприємства. В роботі визнано, що кадровий потенціал підприємства виконує дуальну роль у процесі стратегічного управління персоналом підприємства. З одного боку, кадровий потенціал є об’єктом стратегічного управління персоналом підприємства, з іншого – формування та ефективне використання кадрового потенціалу підприємства є головним результатом реалізації стратегії управління персоналом підприємства.

Під кадровим потенціалом підприємства розуміється сукупність якісних і кількісних характеристик персоналу, які включають чисельність, склад і структуру, фізичні та психологічні можливості працівників, їхні інтелектуальні та креативні здібності, професійні знання та кваліфікаційні навички, комунікабельність, ставлення до праці та інші характеристики. Можливості формування та ефективного використання кадрового потенціалу підприємства визначаються наявністю всієї сукупності кількісних та якісних характеристик кадрового потенціалу підприємства. Кількісні характеристики кадрового потенціалу визначають за такими показниками, як чисельність персоналу, професійно-кваліфікаційний склад, статево-віковий склад, укомплектованість за посадами, спеціальностями та професіями і т.п. Якісні характеристики кадрового потенціалу враховують такі якості персоналу підприємства, як здоров’я, моральність, творчий потенціал, активність, організованість, знання, професіоналізм.

Як об’єкт стратегічного управління персоналом підприємства кадровий потенціал може істотно вплинути на результати діяльності підприємства за умови, що всі складові кадрової роботи – залучення, відбір, адаптація, кар'єрне просування, оцінка результатів праці, мотивація та організації праці – поєднані в цілісну стратегію управління персоналом підприємства. Реалізація такого підходу до стратегічного управління персоналом підприємства дозволить суттєво підвищити рівень управління персоналом підприємства, забезпечити йому конкурентні переваги на ринку праці.

Розділ 2. Аналіз передумов стратегічного управління персоналом підприємства в умовах сучасного стану ринку праці. Можливості стратегічного управління персоналом підприємства значною мірою визначаються сучасним станом і тенденціями розвитку ринку праці. Сучасний стан ринку праці України характеризується масштабними структурними та динамічними змінами, які відбуваються на цьому ринку, посиленням конкурентної боротьби підприємств за залучення кваліфікованого персоналу, формуванням нових вимог до персоналу з боку роботодавців, що зумовлює нові завдання управління персоналом підприємства.

Дослідження стану ринку праці, урахування його майбутніх змін у стратегічному управлінні персоналом здійснюється з використанням інструментарію маркетингу персоналу. Результати маркетингових досліджень ринку праці дозволяють отримати інформацію для формування стратегії управління персоналом і розробити заходи кадрової політики підприємства щодо пошуку й відбору персоналу, покращення умов зайнятості на підприємстві.

Маркетинг персоналу розглядається як здійснення маркетингових досліджень ринку праці, спрямованих на довготривале забезпечення підприємства персоналом, яке виконується на основі сукупності принципів із застосуванням певних методів. В роботі розроблено послідовність маркетингових досліджень ринку праці (рис. 1). Маркетингові дослідження ринку праці дозволяють оцінити та зіставити вимоги до умов зайнятості як претендентів на вакансії, так і роботодавців. Це покращить умови зайнятості на підприємстві шляхом урахування вимог претендентів до якості робочих місць, підвищить імідж підприємства на ринку праці.

Маркетингові дослідження ринку праці України в цілому та Луганського регіону зокрема допомагають визначати можливості здійснення стратегічного управління персоналом підприємства, а саме: формування кадрового потенціалу за рахунок зовнішніх джерел підприємства, можливості покращення умов праці відповідно до вимог працівників, визначення конкурентних переваг підприємства на ринку праці. Разом з тим такі дослідження дозволили визначити низку суперечливих явищ, властивих сучасному ринку праці України, які визначають можливості формування кадрового потенціалу підприємств в Україні та її регіонах. Так, незважаючи на досить високий рівень безробіття в Україні (3,4%) та навантаження на 1 робоче місце (3 особи), ряд підприємств відчуває дефіцит робочої сили. Особливо це стосується як кваліфікованих спеціалістів робочих спеціальностей, так і управлінських кадрів. Показовою є ситуація, що склалася у сфері оплати праці (табл. 1).

Відповідно до даних табл. 1 середній рівень оплати праці, що пропонують роботодавці, за всіма спеціальностями є вищим порівняно із вимогами претендентів. У Луганському регіоні цей показник у середньому в 1,8 раза перевищує середні вимоги претендентів, в Україні в цілому – у 1,51 раза. Це свідчить про дефіцит кваліфікованих спеціалістів на ринку праці, а також дозволяє зробити висновок, що заробітна плата сьогодні не є вирішальним чинником працевлаштування. Ці тенденції можуть істотно вплинути на перспективи внутрішньорегіональної та зовнішньої міграції робочої сили, а також визначають деякі індикатори ринку праці. Аналіз рівнів оплати праці в регіоні дозволяє визначати можливості формування та використання персоналу підприємства й реалізовувати заходи кадрової політики підприємства, спрямовані на формування та покращення рівня використання кадрового потенціалу підприємства.

Аналіз сучасних тенденцій на ринку праці, проведений у роботі, свідчить, що стратегічне управління персоналом підприємства має здійснюватися з використанням сучасних управлінських технологій, які застосовуються на всіх етапах стратегічного управління персоналом підприємства – від маркетингових досліджень ринку праці до сучасних підходів щодо навчання персоналу й управління знаннями. Саме використання цих напрямів кадрової роботи й визначає здатність і спроможність підприємства до формування кадрового потенціалу та його ефективної реалізації.

Розділ 3. Основні напрями стратегічного управління персоналом
підприємства. Поняття стратегії управління персоналом підприємства ґрунтується на концептуальних засадах стратегічного управління підприємством у цілому. Під стратегією управління персоналом підприємства розуміється система довгострокових цілей управління персоналом, які визначаються загальними завданнями його розвитку та ідеологією, а також вибір найбільш ефективних шляхів їх досягнення. В роботі під стратегією управління персоналом розуміється генеральний план (програма) дій підприємства у сфері кадрової діяльності, що визначає форми й напрями, джерела й способи формування кадрового потенціалу підприємства та його ефективного використання.

Реалізація стратегії управління персоналом здійснюється на основі розробки стратегічного плану управління персоналом підприємства, який включає конкретні завдання та заходи щодо виконання стратегії, терміни їх проведення та відповідальних виконавців по кожному із завдань, обсяг необхідних ресурсів (фінансових, матеріальних, інформаційних та ін.). Послідовність формування стратегії управління персоналом підприємства, яку розроблено в роботі, подано на рис. 2.

Основними формами кадрової роботи підприємства є кадрове планування, сучасні програми розвитку персоналу, у тому числі його навчання та кар’єрне просування, соціальні пільги, мотивація й винагорода.

Реалізація стратегії управління персоналом на підприємстві здійснюється у вигляді стратегічного плану управління персоналом. У роботі визначено загальну структуру стратегічного плану управління персоналом підприємства на основі формування та ефективного використання кадрового потенціалу підприємства, яка включає відбір і розстановку персоналу, заходи щодо адаптації персоналу на робочих місцях і стабілізації персоналу підприємства, форми та методи оцінки персоналу, розвиток і навчання персоналу, заходи щодо підвищення ефективності використання персоналу, формування організаційної культури підприємства.

З метою апробації результатів дослідження щодо формування стратегії управління персоналом підприємства в роботі розроблено стратегічний план управління персоналом ВАТ "Холдингова компанія "Луганськтепловоз". Керуючись стратегічними цілями та напрямами формування персоналу підприємства, запропоновано заходи щодо залучення, відбору, адаптації, стабілізації, розвитку та навчання персоналу підприємства.

Усі ці напрями кадрової роботи підприємства дозволяють сформувати кадровий потенціал підприємства, який відповідає стратегічним цілям розвитку підприємства, та підвищити ефективність його використання.

З метою здійснення маркетингових досліджень ринку праці в роботі розроблено план маркетингу персоналу ВАТ "Холдингова компанія "Луганськтепловоз" і рекомендовано ввести до складу кадрової служби підприємства групу маркетингу персоналу в кількості трьох осіб. Функціями групи маркетингу персоналу мають стати маркетингові дослідження ринку праці, які дозволять визначити шляхи та методи задоволення підприємства в персоналі, сформувати напрями розвитку персоналу підприємства, визначити вимоги до персоналу підприємства та встановити конкурентні переваги підприємства на ринку праці.

Дослідження ролі та місця стратегічного управління персоналом, стратегічних напрямів управління персоналом і сучасних форм кадрової роботи підприємства дозволили зробити висновок про те, що результатом реалізації стратегії управління персоналом підприємства є формування та ефективне використання кадрового потенціалу підприємства, управління яким повинно здійснюватися на основі стратегічного підходу. Під стратегічним управлінням персоналом підприємства в роботі розуміється реалізація сукупності заходів кадрової політики підприємства, які дають можливість сформувати якісний і кількісний склад кадрового потенціалу підприємства відповідно до стратегічних цілей розвитку підприємства та підвищити ефективність його використання на основі використання сучасних форм і технологій управління персоналом.

Ефективність використання кадрового потенціалу підприємства може оцінюватися на основі кількісних і якісних критеріїв. До кількісних критеріїв належить наявність (достатність) кадрів по кожному структурному підрозділу та підприємству в цілому, що визначається з урахуванням обсягів виробничих завдань і рівня компетенції та можливостей персоналу. До якісних критеріїв належить ступінь відповідності професійно-кваліфікаційного рівня працівників складності виконуваних робіт. Оцінка персоналу на основі цих критеріїв дозволяє оцінити ефективність використання кадрового потенціалу підприємства, забезпечити раціональну структуру персоналу, визначити напрями використання кадрового потенціалу підприємства.

Оцінка якості розробленої стратегії управління персоналом підприємства базується на визначенні того, наскільки стратегія управління персоналом сприяє досягненню цілей підприємства та реалізації стратегії його розвитку. Проте у стратегічному управлінні оцінка поточного стану підприємства на ринку є недостатньою, оскільки з часом цей стан може кардинально змінюватися, а процес реалізації стратегії є довгостроковим. Тому оцінка якості стратегії управління підприємства повинна базуватися на визначенні того, чи має конкретне підприємство достатній потенціал (кадровий, виробничий, фінансовий, збутовий та ін.) для того, щоб набувати й утримувати конкурентні переваги в довгостроковій перспективі. З позицій стратегічного управління персоналом такі переваги повинні базуватися на визначенні якісних і кількісних характеристик кадрового потенціалу підприємства та визначенні їхнього впливу на можливості досягнення стратегічних цілей розвитку підприємства.

У роботі шляхом використання методу експертних оцінок визначено характеристики кадрового потенціалу, які впливають на якість стратегії управління персоналом підприємства. На основі аналізу думок експертів здійснено ранжування характеристик кадрового потенціалу, що впливають на якість стратегії управління персоналом підприємства, та визначено їх вагові коефіцієнти. Використання експертного оцінювання обраних характеристик кадрового потенціалу підприємства за п’ятибальною шкалою дозволило здійснити інтегральну оцінку якості розробленої стратегії управління персоналом підприємства.

На основі проведеної оцінки якості стратегії управління персоналом підприємства в роботі розроблено функціональну модель стратегічного управління персоналом підприємства, яка містить характеристики кадрового потенціалу підприємства, що впливають на якість стратегії управління персоналом підприємства, та критерії їх оцінки. Використання процедури оцінки якості стратегії управління персоналом підприємства дало змогу визначити вплив окремих чинників на якість стратегії управління персоналом шести машинобудівних підприємств Луганської області.

Результати оцінки якості стратегії управління персоналом підприємств
Луганської області в 2005-2006 рр. подані в табл. 2.

Як свідчать дані табл. 2, у 2005-2006 рр. параметри якості стратегій управління персоналом машинобудівних підприємств Луганської області оцінюються в діапазоні від 0,22 до 0,48, що свідчить про недостатню увагу до стратегічного управління персоналом на цих підприємствах. Проте, за даними експертного опитування щодо стратегічного управління персоналом цих підприємств якість розроблених підприємствами стратегій управління персоналом у 2006 р., порівняно з попереднім роком, у середньому підвищилася, що було зумовлено зростанням інтересу до управління персоналом у цілому та його окремих складових зокрема, упровадженням нових форм кадрової роботи підприємств, підвищенням рівня стратегічного управління персоналом підприємств.

 

ВИСНОВКИ

У дисертації на основі проведеного дослідження теоретично обґрунтовано та практично вирішено актуальне науково-практичне завдання щодо стратегічного управління персоналом підприємства на основі формування та ефективного використання його кадрового потенціалу. Основні висновки й результати, які одержано в ході досліджень, зводяться до такого.

1. За результатами дослідження еволюції стратегічного управління підприємствами встановлено, що стратегічне управління використовується в управлінні підприємствами вже давно, проте в наш час стратегічне управління має відповідати реаліям сьогодення. Дослідження еволюції стратегічного управління підприємствами дозволило визначити функціональний характер стратегії управління персоналом підприємства, що зумовлює вибір принципів, форм і методів стратегічного управління персоналом підприємства.

2. Установлено, що процес стратегічного управління підприємством ще не завершений, що зумовлює виникнення нових принципів, методів та об’єктів стратегічного управління. До одного з таких об’єктів стратегічного управління належить персонал підприємства, який розглядається як головний стратегічний ресурс підприємства й основне джерело досягнення конкурентних переваг, що визначає доцільність здійснення стратегічного управління персоналом підприємства. Дослідження принципів, методів та елементів стратегії управління персоналом підприємства дозволяє розробити послідовність формування стратегії управління персоналом підприємства.

3. Кадровий потенціал виконує дуальну роль у процесі стратегічного управління персоналом підприємства. З одного боку, кадровий потенціал є об’єктом стратегічного управління персоналом підприємства, а з іншого – формування та ефективне використання кадрового потенціалу є результатом реалізації стратегії управління персоналом підприємства. Зміст кадрового потенціалу підприємства розглядається як сукупність якісних і кількісних характеристик персоналу, що включають чисельність, склад і структуру, фізичні та психологічні можливості працівників, їхні інтелектуальні та креативні здібності, професійні знання та кваліфікаційні навички, комунікабельність, ставлення до праці та інші характеристики. Саме наявність усіх цих характеристик визначає можливість формування та ефективного використання кадрового потенціалу підприємства.

4. Маркетингові дослідження ринку праці є важливим аспектом формування стратегії управління персоналом підприємства, який дає змогу отримати інформацію щодо сучасного стану ринку праці та визначає можливості й напрями формування та ефективного використання кадрового потенціалу підприємства шляхом упровадження нових форм кадрової роботи підприємства на основі співпраці із суб’єктами ринку праці. Результати маркетингових досліджень ринку праці України дозволили встановити основні тенденції розвитку ринку праці, які визначають умови й можливості формування та ефективного використання кадрового потенціалу підприємств.

5. Розроблені рекомендації щодо формування стратегії управління персоналом підприємства шляхом розробки стратегічного плану управління персоналом підприємства та плану маркетингу персоналу використано у ВАТ "Холдингова компанія "Луганськтепловоз", що дозволило розробити план заходів з підвищення ефективності використання кадрового потенціалу підприємства та покращити інформаційну забезпеченість процесу формування стратегії управління персоналом підприємства.

6. Оцінка якості розробленої стратегії управління персоналом підприємства базується на визначенні того, наскільки стратегія управління персоналом сприяє досягненню цілей підприємства та реалізації стратегії його розвитку. За результатами визначення чинників, які впливають на якість розробленої стратегії управління персоналом підприємства, побудовано функціональну модель стратегічного управління персоналом підприємства, використання якої дає змогу визначити вплив окремих чинників на якість розробленої стратегії управління персоналом підприємства.

7. Побудовано ієрархію критеріїв оцінки кадрового потенціалу підприємства за групами працівників відповідно до вимог працедавців та визначено вимоги до кадрового потенціалу підприємств, що дає змогу встановити напрями формування відповідних характеристик кадрового потенціалу, а також конкурентні переваги роботодавця на ринку праці. Результати аналізу вимог до персоналу підприємств, які склалися на ринку праці, дозволили встановити вимоги до окремих груп персоналу підприємств, а також вимоги, які висуваються до підприємства як роботодавця на ринку праці. Зіставлення цих вимог дає можливість визначати відповідність персоналу вимогам, які ставляться до нього, а також конкурентні переваги підприємства на ринку праці.

ПЕРЕЛІК ОСНОВНИХ ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті в наукових фахових виданнях

1. Бессмертная В.В. Принципиальные основы прогнозирования рынка труда в системе управления персоналом предприятия // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. – 2003. – №3 (61). – С. 9-11.

2. Бессмертная В.В. Исследование рынка труда в процессе формирования стратегии управления персоналом предприятия // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. – 2005. – №2 (84). Ч. I. – С. 19-24.

3. Бузько И.Р., Бессмертная В.В. Кадровый потенциал как объект стратегического управления персоналом предприятия // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. – 2006.– № 11 (105). – С. 28-31.

Особистий внесок автора: надано характеристику кадровому потенціалу підприємства; визначено його компоненти.

4. Бессмертная В.В., Вартанова Е.В. Принципиальные подходы к формированию интеллектуального капитала предприятия // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. – 2006. – № 4 (98). Ч. I. – С. 16-20.

Особистий внесок автора: визначено сутність та головні елементи інтелектуального капіталу підприємства, досліджено роль і значення персоналу в процесі формування інтелектуального капіталу підприємства.

5. Бессмертная В.В. Современные подходы к стратегическому управлению персоналом предприятия // Економіка. Менеджмент. Підприємництво. Зб. наук. праць Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. Вип. 15. – Луганськ: СНУ ім. В.Даля, 2006. – С. 209-213.

6. Бессмертная В.В. Формирование стратегии управления персоналом предприятия // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. – 2007.– № 1 (107). – С. 54-59.

7. Бессмертная В.В. Оценка результатов стратегического управления персоналом предприятия // Прометей. Регіональний зб. наук. праць з економіки. – 2007. – № 1 (22). – С. 170-173.

8. Безсмертна В.В. Стратегічне управління кадровим потенціалом підприємства // Экономика и управление. – 2007. – №3. – С. 48-53.

Друковані матеріали наукових конференцій

9. Безсмертна В.В. Стратегічне управління кадровим потенціалом як напрям роботи з персоналом підприємства // Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції "Управлінський потенціал у системі економічного розвитку". – Луганськ: СНУ ім. В.Даля, 2007. – С. 17-19.

10. Бессмертная В.В., Садовников А.А., Рач О.Н., Таций И.В. Применение теории массового обслуживания в решении задач управления производством и создания социальных технологий // Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції "Проблеми праці та соціальних технологій у промисловому регіоні: теорія та практика". – Луганськ: ДЗ "Луганський інститут праці та соціальних технологій", 2007. – С. 197-202.

Особистий внесок автора: визначено можливості використання теорії масового обслуговування в процесі вирішенні завдань оптимізації чисельності обслуговуючого персоналу як одного з аспектів упровадження соціальних технологій у діяльність промислових підприємств.

АНОТАЦІЯ

Безсмертна В.В. Стратегічне управління персоналом підприємства. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – Економіка та управління підприємствами (підприємства машинобудівної та металургійної галузей). – Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України, Луганськ, 2008.

Досліджено сутність та підходи до стратегічного управління персоналом підприємства. Визначено зміст і структуру кадрового потенціалу як об’єкта стратегічного управління персоналом підприємства. Розроблено послідовність маркетингових досліджень ринку праці в процесі стратегічного управління персоналом підприємства. Визначено напрями аналізу кадрового потенціалу регіону. Обґрунтовано необхідність використання сучасних форм кадрової роботи підприємства в процесі стратегічного управління персоналом підприємства. Запропоновано послідовність формування та реалізації стратегії управління персоналом підприємства. Визначено сутність і напрями стратегічного управління кадровим потенціалом підприємства. Розроблено процедуру оцінки якості розробленої стратегії управління персоналом підприємства.

Ключові слова: персонал, кадровий потенціал, стратегія, маркетинг, ринок праці, оцінка.

АННОТАЦИЯ

Бессмертная В.В. Стратегическое управление персоналом предприятия. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.04 – Экономика и управление предприятиями (предприятия машиностроительной и металлургической отраслей). – Восточноукраинский национальный университет имени Владимира Даля Министерства образования и науки Украины, Луганск, 2008.

Исследованы сущность и подходы к стратегическому управлению персоналом предприятия. Определена роль и значение персонала в деятельности современного предприятия, которая обусловлена изменением общих подходов к управлению персоналом предприятия, усилением роли человеческого фактора в деятельности предприятия. Охарактеризована сущность кадрового потенциала предприятия и определены его количественные и качественные характеристики. Отмечено, что кадровый потенциал является объектом стратегического управления персоналом предприятия, а формирование и эффективное использование кадрового потенциала предприятия – результатом реализации стратегии управления персоналом предприятия.

Определена целесообразность маркетинговых исследований рынка труда. Дано определение маркетингу персонала предприятия. Показано, что маркетинг персонала представляяет собой совокупность принципов, форм и методов осуществления маркетинговых исследований рынка труда, которые направлены на долгосрочное обеспечение предприятия персоналом. Сформирована последовательность маркетинговых исследований рынка труда. Показано, что маркетинговые исследования рынка труда являются современной формой кадровой работы предприятия, результаты которой позволяют получить информацию относительно современного состояния рынка труда и определяют возможности и направления формирования и эффективного использования кадрового потенциала предприятия путем внедрения новых форм кадровой работы предприятия на основе сотрудничества с субъектами рынка труда.

Возможности стратегического управления персоналом предприятия в значительной мере определяются современным состоянием и тенденциями развития рынка труда. Определены направления анализа современного состояния и потенциала развития рынка труда Украины и Луганского региона, что позволило определить возможности формирования кадрового потенциала предприятий, а также направления его эффективного использования.

Определено содержание стратегии управления персоналом предприятия и этапы ее реализации. Разработана последовательность формирования стратегии управления персоналом предприятия. Обоснована необходимость использования современных технологий работы с персоналом в процессе реализации стратеги управления персоналом предприятия. Разработан план (программа) стратегического управления персоналом ОАО "Холдинговая компания "Лугансктепловоз". Разработан план маркетинга персонала ОАО "Холдинговая компания "Лугансктепловоз", который является одним из важнейших этапов стратегии управления персоналом предприятия.

Определена последовательность управления кадровым потенциалом предприятия. Разработаны требования к кадровому потенциалу предприятия, а также требования к качеству рабочих мест; определены иерархия этих требований на основе анализа мнений экспертов и направления формирования соответствующих качеств персонала и рабочих мест. Определены параметры анализа кадрового потенциала предприятия в соответствии с группами персонала, имеющими важное значение в процессе оценки кадрового состава предприятия. Анализ требований к качественным характеристикам кадрового потенциала предприятий позволил определить направления формирования соответствующих характеристик кадрового потенциала, направления повышения конкурентоспособности предприятия на рынке труда.

Разработана процедура оценки качества стратегии управления персоналом предприятия путем выявления факторов, влияющих на качество стратегии управления персоналом, их ранжирования с помощью опроса экспертов. Сформирована функциональная модель стратегического управления персоналом предприятия. Дана оценка характеристикам стратегии управления персоналом предприятий Луганской области путем оценки их влияния на цели общего экономического развития предприятия.

Ключевые слова: персонал, кадровый потенциал, стратегия, маркетинг, рынок труда, оценка.

ANNOTATION

Bessmertnaja V.V. Strategy of management of personal of enterprises. – Manuscript.

Thesis for a candidate’s degree on a specialty 08.00.04 – Economy and enterprises management (enterprises of machine-building and metallurgical branches). – East Ukrainian national university named by Vladimir Dal of the Ministry of education and science of Ukraine, Luhansk, 2008.

The essence and approaches to the strategic management of personnel of enterprise is explored. A role and importance of skilled potential in the process of strategic management of personnel of enterprise is certain. The sequence of marketing researches of market of labor in the process of strategic management of personnel of enterprise is formed. The directions of analysis of labor potential of region are certain. The necessity of the use of modern technologies of work with a personnel in the process of strategic management of personnel of enterprise is grounded. The sequence of forming of strategy of management of personnel of enterprise is developed. The essence and directions of strategic management by labor potential of enterprise is certain. The method of estimation of results of strategic management of personnel of enterprise is developed.

Keywords: personnel, labor potential, strategy, marketing, market of labor, estimation.

Підписано до друку 03.03.2008 р. Формат 60х90/16 0,9 д.а.

Тираж 100 екземплярів. Замовлення №

Ротапринт СНУ ім. В. Даля. 91034, м. Луганськ, кв. Молодіжний, 20а.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ОБҐРУНТУВАННЯ КРИТЕРІАЛЬНОЇ ЗНАЧИМОСТІ Діагностичних показників У ВИПАДКАХ ОТРУЄННЯ АЛКОГОЛЕМ - Автореферат - 28 Стр.
ФОРМУВАННЯ ФАЗОВОГО СКЛАДУ ТА ЕЛЕКТРОФІЗИЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ПЛІВКОВИХ СИСТЕМ Nі/Fe та Cr/Fe - Автореферат - 23 Стр.
УПРАВЛІННЯ ФОРМУВАННЯМ ШВА ПРИ ЗВАРЮВАННІ СПЛАВІВ ТИТАНУ У ВУЗЬКИЙ ЗАЗОР ВОЛЬФРАМОВИМ ЕЛЕКТРОДОМ З МАГНІТОКЕРОВАНОЮ ДУГОЮ - Автореферат - 24 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБІГУ АРТЕРІАЛЬНОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ У ЖІНОК В ПОСТМЕНОПАУЗАЛЬНОМУ ПЕРІОДІ: ОБҐРУНТУВАННЯ ПІДХОДІВ ДО МЕДИКАМЕНТОЗНОЇ КОРЕКЦІЇ - Автореферат - 28 Стр.
ПЕРИНАТАЛЬНА ДИСПАНСЕРИЗАЦІЯ ПЛОДА, ПРОГНОЗУВАННЯ НЕВІДКЛАДНИХ СТАНІВ І ОСОБЛИВОСТЕЙ АДАПТАЦІЇ НОВОНАРОДЖЕНИХ - Автореферат - 43 Стр.
АНТРОПОНІМІЯ УМАНЩИНИ XVII ? ПОЧАТКУ ХХІ СТ. - Автореферат - 31 Стр.
ДЕРЖАВНЕ УПРАВЛІННЯ СОЦІАЛЬНИМ ЗАХИСТОМ НАСЕЛЕННЯ В УМОВАХ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ - Автореферат - 31 Стр.