У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ГІРНИЧІЙ УНІВЕРСИТЕТ

Цуркан Ірина Миколаївна

УДК 65.011:336.22

УПРАВЛІННЯ ПОДАТКОВИМ НАВАНТАЖЕННЯМ ПІДПРИЄМСТВА НА ОСНОВІ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ВИРОБНИЧИХ РЕСУРСІВ

Спеціальність 08.00.04 – Економіка та управління підприємствами

(за видами економічної діяльності)

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Дніпропетровськ - 2008

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі економічного аналізу та фінансів Національного гірничого університету Міністерства освіти і науки України (м. Дніпропетровськ).

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Галушко Ольга Сергіївна,

Національний гірничій університет,

Міністерства освіти і науки України

(м. Дніпропетровськ), завідуюча кафедрою

економічного аналізу та фінансів.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Іванов Юрій Борисович,

Харківській національний економічний університет

Міністерства освіти і науки України,

завідувач кафедри оподаткування

кандидат економічних наук, доцент

Калмикова Ірина Юріївна

Дніпропетровський національний університет,

Міністерства освіти і науки України,

завідуюча кафедрою економіки і

управління підприємством

Захист відбудеться „ 16 „ травня 2008 р. о 14.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 08.080.01 у Національному гірничому університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 49005, м. Дніпропетровськ, просп. К.Маркса,19, ауд. 10/409.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного гірничого університету Міністерства освіти і науки України за адресою: 49005, м. Дніпропетровськ, просп. К.Маркcа, 19.

Автореферат розісланий „ 14 „ квітня 2008 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради В.М. Дереза

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

 

Актуальність теми. Податкове навантаження промислового підприємства багато в чому визначає його фінансову стабільність, оскільки рівень податкових платежів впливає як на витрати підприємства, так і на прибуток, що залишається в його розпорядженні. Згідно даних Державної податкової адміністрації України питома вага податкових надходжень промислових підприємств до Державного бюджету України у 2006 році складала 48%.

Ризики, що виникають у суб’єктів господарювання, у зв’язку з оподаткуванням господарської діяльності вимагають впровадження системи податкового менеджменту на підприємствах. Для вітчизняних підприємств податковий менеджмент виступає необхідним засобом їх адаптації до мінливості зовнішнього середовища та дозволяє обирати найбільш оптимальний варіант здійснення фінансово-господарської діяльності в умовах діючої системи оподаткування.

Аналіз стану управління податковим навантаженням на вітчизняних підприємствах виявив відсутність системного підходу до його організації, недостатнє використання існуючих резервів зниження податкового навантаження промисловими підприємствами за рахунок підвищення ефективності використання виробничих ресурсів.

Впливу податкового навантаження на результати діяльності суб’єктів господарювання постійно приділялась значна увага в економічній науці. Питання стосовно управління податковим навантаженням на рівні суб’єктів господарювання розглядалися в працях українських вчених: Бланка І.О., Вишневського В.П., Єлисєєва А.В., Загороднього А.Г., Іванова Ю.Б., Каламбет С.В., Карпової В.В., Ковальчука К.Ф., Литвина В.М., Мельника П.В., Реви Т.М., Соколовської А.М., Шаблистої Л.М. та ін.

Їх дослідження не вичерпують усього комплексу питань, пов’язаних з даною проблемою. Аналіз й узагальнення наукових досліджень за даною проблематикою дозволили зробити висновок про те, що питання розробки методичного, інформаційного і організаційного забезпечення управління прибутковістю промислового підприємства в умовах діючої податкової системи розкриті недостатньо і вимагають подальшого дослідження та розробки науково-методичних положень щодо виявлення резервів зниження податкового навантаження на основі підвищення ефективності використання виробничих ресурсів. Це обумовило вибір теми, визначило мету і задачі дисертаційної роботи та позначило коло розглянутих в ній питань.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана у Національному гірничому університеті Міністерства освіти і науки України відповідно до планів науково-дослідних робіт за темами: “Теоретичне обґрунтування шляхів забезпечення конкурентоспроможності та інвестиційної привабливості гірничих підприємств України в умовах розвитку ринкових відносин та інтеграції у світове економічне співтовариство” (номер державної реєстрації 0101U001547, 2001-2003 рр.), у рамках якої автором на основі аналізу впливу податкової системи України на рівень ефективності роботи промислового підприємства та узагальнення зарубіжного досвіду визначено стимулюючу роль податків на ефективність роботи та розвиток промислових підприємств; “Фінансове забезпечення інноваційного розвитку регіону” (номер державної реєстрації 0104U005790, 2004-2006 рр.), при виконанні якої автором визначено етапи процесу управління податковими платежами на основі підвищення ефективності використання виробничих ресурсів.

Мета і завдання дисертаційного дослідження. Метою дослідження є розробка науково-методичних основ, інструментарію та практичних рекомендацій щодо управління податковим навантаженням підприємства на основі підвищення ефективності використання виробничих ресурсів.

Для досягнення поставленої мети в роботі поставлені й вирішені такі наукові задачі:

розкрито сутність механізму впливу виробничих ресурсів та рівня їх використання на податкові платежі підприємства, а також сутність стимулюючої ролі діючої податкової системи щодо ефективності використання ресурсів;

розроблено методичні підходи до виявлення невикористаних резервів зниження податкових платежів на основі підвищення ефективності використання ресурсів підприємства;

сформовано систему показників оцінки податкового навантаження на підприємство;

розроблено методичні підходи до планування варіанту використання виробничих ресурсів та формування виробничої програми, спрямованої на оптимізацію податкових платежів та підвищення чистого прибутку;

обґрунтовано організаційну структуру підприємства, яка забезпечує планування, аналіз та контроль використання виробничих ресурсів, що спрямовано на покращення результатів економічної діяльності підприємства на основі зниження податкового навантаження;

апробовано наукові положення, висновки і рекомендації розроблені у ході досліджень в умовах машинобудівних підприємств.

Об’єкт дослідження - процес управління податковим навантаженням на основі підвищення ефективності використання виробничих ресурсів.

Предмет дослідження – теоретико-методологічні засади і практичні аспекти управління податковим навантаженням на основі підвищення ефективності використання виробничих ресурсів.

Методи дослідження. Теоретичну і методичну основу проведення досліджень склали загальні положення економічної теорії, наукові праці вітчизняних і зарубіжних вчених щодо впливу ефективності використання виробничих ресурсів на результати діяльності підприємства в умовах діючої податкової системи.

Для вирішення задач поставлених у дисертаційній роботі було використано загально наукові і спеціальні методи дослідження: метод системного аналізу та узагальнення - при дослідженні теоретичних підходів до вибору ефективних напрямків управління податковим навантаженням підприємства на основі підвищення ефективності використання виробничих ресурсів у практиці господарювання; метод диференціального обчислення – для оцінки ступеня впливу різних факторів виробництва на рівень податкових виплат; методи кореляційно-регресійного аналізу – для аналізу впливу показника податкового тягаря на рівень рентабельності підприємств; методи економіко-математичного моделювання - при оптимізації податкових платежів шляхом вибору варіанту виробничої програми та парку автотранспорту; методи статистичних групувань, економіко-математичного, логічного, порівняльного аналізу – при обробці, узагальнені та аналітичній оцінці первинних фактичних матеріалів; факторного аналізу (метод ланцюгових підстановок) – при дослідженні впливу податкової політики підприємства на суму податкових надходжень до держбюджету.

Інформаційну базу дослідження становлять законодавчо-нормативні акти України, статистичні дані державного комітету статистики України та звітні дані промислових підприємств Дніпропетровської області.

Обробка інформації, побудова діаграм, графіків, реалізація економіко-математичних моделей здійснювалась за допомогою ПЕОМ з використанням апарату математичних і статистичних функцій прикладного пакету MS Excel.

Наукова новизна одержаних результатів. Основний науковий результат дисертаційної роботи полягає у теоретичному обґрунтуванні методичних підходів та положень щодо управління податковим навантаженням підприємства на основі підвищення ефективності використання виробничих ресурсів.

Наукова новизна одержаних результатів дослідження полягає у наступному:

удосконалено:

методичні підходи до пошуку резервів зниження податкового навантаження підприємства, які на відміну від існуючих базуються на урахуванні впливу трьох характеристик (кількості, якості та рівня використання) трудових, матеріально-технічних, фінансових, інформаційних, нематеріальних та часових ресурсів на податкові платежі підприємства;

класифікацію факторів, що впливають на рівень податкових платежів підприємства, пов’язаних з використанням трудових та матеріально-технічних ресурсів, яка на відміну від існуючих враховує фактори, що діють в умовах ринкової економіки (плата за банківський кредит, рівень цін на матеріали й устаткування та ін.), диференціює типовизначальні фактори (природно-кліматичні, техніко-технологічні, організаційні, структурні, соціально-економічні, ринкові) на прості та визначає взаємозв’язки між типовизначальними та простими факторами;

методичні підходи до забезпечення процесу управління податковими платежами, пов’язаними з використанням промисловим підприємством транспортних засобів, що на відміну від існуючих передбачає оптимізацію парку транспортних засобів та варіанту його використання на основі економіко-математичної моделі, що спрямована на мінімізацію витрат на перевезення необхідного обсягу вантажів мінімально можливою кількістю транспортних засобів за раціональними маршрутами;

наукове обґрунтування економічної сутності економіко-математичної моделі планування виробничої програми підприємства, де на відміну від існуючих підходів ресурси, що використовуються промисловим підприємством при реалізації виробничої програми, розглядаються як такі, що впливають на податкові платежі, а функцією цілі оптимізації виробничої програми є прибуток підприємства після сплати податків;

методичний підхід до оцінки рівня податкового навантаження підприємства, який на відміну від існуючих базується на визначені розробленого інтегрального показника податкового навантаження, що розраховується як корінь кубічний від добутку трьох коефіцієнтів: коефіцієнту оподаткування доходів, коефіцієнту оподаткування витрат та коефіцієнту оподаткування прибутку;

організаційну структуру підприємства, яка на відміну від існуючих передбачає виконання функцій податкового менеджменту та дозволяє встановити взаємозв’язки між службами підприємства у процесі планування, аналізу та контролю використання виробничих ресурсів з метою зниження податкового навантаження;

дістали подальшого розвитку:

теоретичні основи розвитку процесу внутрифірмого управління ресурсами промислового підприємства з метою зниження податкового навантаження на нього. Встановлено, що цей процес пройшов такі стадії розвитку: перша – зниження податкового навантаження шляхом підвищення рівня продуктивності праці та зниження витрат на виробництво в цілому по підприємству (кінець XVIII-XIX сторіччя); друга – діяльність підприємства в умовах державного монополізму в сфері розподільчих відносин, вилучення заощаджених підприємством коштів у централізовані фонди і, на цій основі низької стимулюючої ролі системи оподаткування підприємств (початок та середина ХХ сторіччя); третя – посилення стимулюючої функції податкової системи щодо підвищення рівня ефективності використання ресурсів промислового підприємства (починаючі з 90-х рр. ХХ сторіччя);

теоретичні основи управління використанням виробничих ресурсів на основі врахування їх впливу на податкові платежі підприємства, а саме уточнено сутність категорії «податковий аналіз», який, на відміну від існуючих підходів, розглядається не тільки як сукупність аналітичних процедур спрямованих на оцінку податкових платежів та податкового навантаження, а і як такий, що визначає вплив рівня ефективності використання виробничих ресурсів підприємства на його податкове навантаження, а також спрямований на виявлення невикористаних резервів зниження податкових платежів.

Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості при вживанні розробленої методики покращення результатів економічної діяльності підприємства на базі формування механізму управління податковими платежами шляхом підвищення використання усіх видів ресурсів. Запропоновані методичні розробки щодо управління використанням виробничих ресурсів машинобудівного підприємства, спрямованого на зниження податкового навантаження використані функціональними службами ВАТ „Дніпроважмаш” (акт № 50/1794 від 05.10.05р.), на ВАТ „Дніпропетровський завод прокатних валків”(акт № 2018 від 12.10.05р.). Окремі положення дисертації використовуються у навчальному процесі Національного гірничого університету Міністерства освіти і науки України при викладанні дисциплін „Планування діяльності підприємств”, „Управління витратами”, „Податковий менеджмент”, у курсовому та дипломному проектуванні (довідка № 21 від 21.11.2007р. ).

Особистий внесок здобувача. Особистим внеском здобувача є сформульовані і обґрунтовані наукові положення, висновки і рекомендації щодо управління податковим навантаженням підприємства, на основі підвищення рівня використання ресурсів, як об’єкту оподаткування. Дисертаційне дослідження є особистою науковою роботою. Внесок автора в працях, опублікованих у співавторстві, конкретизовано в списку публікацій за темою дисертації.

Апробація дисертаційної роботи. Основні положення дисертаційної роботи доповідалися й одержали схвалення на таких науково-практичних конференціях: ІІ Міжнародна науково-практична конференція „Проблеми та перспективи розвитку економіки України в умовах ринкової трансформації”(м. Дніпропетровськ, 2001р.), Міжнародна науково-практична конференція „Ринкова трансформація економіки України: теорія, практика, перспективи” (м. Львів, 2003р.), Міжнародна науково-практична конференція „Інноваційний розвиток економіки регіону” (м. Дніпропетровськ, 2004р.), VIII Міжнародна науково-практична конференція „Наука і освіта ‘2005” (м. Дніпропетровськ, 2005р.), IV Міжнародна науково-практична конференція „Динаміка наукових досліджень ‘2005” (м. Дніпропетровськ, 2005р.), Міжнародна науково-практична конференція „Проблеми і перспективи інноваційного розвитку економіки України” (м. Дніпропетровськ, 2005р.), II Міжнародна науково-практична конференція „Науковий потенціал світу -‘2005” (м. Дніпропетровськ, 2005р.), Міжнародна науково-практична конференція „Проблеми і перспективи інноваційного розвитку економіки України” (м. Дніпропетровськ, 2006), Міжнародна науково-практична конференція „Проблеми і перспективи інноваційного розвитку економіки України” (м. Дніпропетровськ, 2007). Робота також докладалась та отримала схвалення на постійно діючому науково-методичному семінарі кафедри економічного аналізу та фінансів.

Публікації. За результатами дисертаційного дослідження автором опубліковано 17 наукових праць загальним обсягом 4,58 д.а., з яких особисто автору належать 4,51 д.а., у тому числі: 8 статей у фахових виданнях (наукових журналах і збірниках наукових праць), та 9 тез доповідей наукових конференцій.

Структура і обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Повний обсяг роботи - 164 сторінки комп’ютерного тексту. Робота містить 48 таблиць, з них 10 на повних сторінках, 31 рисунок, з них 14 на повних сторінках, список використаної літератури із 222 найменувань на 19 сторінках, 4 додатки на 16 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У першому розділі – „Теоретичні аспекти оподаткування промислових підприємств в умовах формування сучасних ринкових відносин” розглянуто особливості оподаткування промислових підприємств в Україні в історичному аспекті; проаналізовано сутність поняття „податкового менеджменту” та його функції; розкрито сутність механізму впливу виробничих ресурсів та рівня їх використання на податкові платежі підприємства; розкрито сутність впливу стимулюючої ролі діючої податкової системи щодо ефективності використання ресурсів.

Аналіз оподаткування промислових підприємств України в історичній ретроспективі дозволив встановити, що розвиток методичних підходів до управління податковим навантаженням здійснювався під впливом розвитку податкової системи України й мав три стадії. Перша, на якій під впливом стимулюючої функції податкової системи зниження податкового навантаження відбувалось шляхом підвищення рівня продуктивності праці та зниження витрат в цілому по підприємству (кінець XVIII-XIX сторіччя). Друга, коли підприємства працювали в умовах державного монополізму в сфері розподільчих відносин, і стимулююча роль системи оподаткування була низкою (початок та середина ХХ сторіччя). В цей період підприємства не були зацікавлені у зниженні податкового навантаження, оскільки заощаджені за рахунок більш раціонального використання виробничих фондів кошти (частка прибутку), вилучалися до держбюджету або централізованих фондів галузевих міністерств. Третя стадія характеризується підвищенням стимулюючої функції податкової системи щодо підвищення рівня використання ресурсів підприємства (початок 90-х рр. ХХ сторіччя). Це актуалізує питання пошуку шляхів ефективного управління податковим навантаженням промислового підприємства на основі підвищення ефективності використання виробничих ресурсів.

Розкриття сутності виробничих ресурсів, критичний аналіз теоретичних підходів до їх класифікації та узагальнення існуючих варіантів класифікацій ресурсів дозволили згрупувати їх у шість груп: трудові, матеріально-технічні, інформаційні, фінансові, нематеріальні, часові ресурси.

Кожен вид виробничих ресурсів спричиняє вплив на податкові платежі підприємства. Враховуючі особливості вітчизняного механізму формування податкових зобов’язань було встановлено механізм впливу кожного з видів виробничих ресурсів на податкові платежі. При цьому кожен з видів ресурсів запропоновано оцінювати за трьома характеристиками: кількістю, якістю та рівнем використання. Це дозволило визначити, як прямий, так і непрямий вплив, кількості, якості та рівня використання кожного з видів виробничих ресурсів (трудових, матеріально-технічних, фінансових, нематеріальних, інформаційних, часових) на податкові платежі. Як приклад, механізм впливу трудових ресурсів представлено на рис.1.

Рис. 1. Механізм впливу трудових ресурсів на податкові платежі підприємства

Таким чином, було удосконалено методичні підходи до пошуку резервів зниження податкового навантаження підприємства, які на відміну від існуючих базуються на урахуванні впливу трьох характеристик (кількості, якості та рівня використання) трудових, матеріально-технічних, фінансових, інформаційних, нематеріальних та часових ресурсів на податкові платежі підприємства.

Для оцінки впливу податкових платежів на ефективність розвитку підприємства використовується показник податкового навантаження. підходів щодо сутності поняття „податковий менеджмент” дозволив встановити, що більшість дослідників ототожнюють податковий менеджмент тільки з однією його складовою - податковим плануванням, що звужує можливості управління податковим навантаженням на основі підвищення ефективності використання виробничих ресурсів. Відсутня єдина методика поетапного комплексного податкового аналізу, що потребує визначення і систематизації його організаційно-методичних основ.

У другому розділі „Розробка методичних основ ефективного управління податковим навантаженням на основі підвищення ефективності використання виробничих ресурсів” викладено результати досліджень щодо встановлення аналітичних залежностей, обґрунтування економічної сутності та розробки економіко-математичних моделей, які складають методичну основу системи ефективного управління податковим навантаженням промислового підприємства на основі підвищення використання його виробничих ресурсів.

З метою створення дієвого інструментарію для ефективного, цілеспрямованого управління податковим навантаженням на промисловому підприємстві систематизовано організаційно-методичні основи податкового аналізу, як одного з інструментів податкового менеджменту. Це дозволило доповнити і розширити поняття податкового аналізу, яке в Україні ще не має чіткого формулювання.

У роботі під податковим аналізом розуміється сукупність аналітичних процедур спрямованих на оцінку податкових платежів та податкового навантаження, на визначення впливу рівня ефективності використання виробничих ресурсів підприємства на його податкове навантаження, на виявлення невикористаних резервів зниження податкових платежів.

У результаті наукових досліджень удосконалено методичні підходи до виявлення резервів підвищення використання трудових і матеріально-технічних ресурсів, як об’єктів оподаткування.

Найбільшу питому вагу серед податків, які входять до собівартості продукції промислового підприємства займають внески на соціальне страхування (81%). Аналіз встановленої кореляційної залежності рівня податкових платежів від рівня витрат на оплату праці виявив, що зі збільшенням витрат на оплату праці на 1 грн. рівень податкових платежів у витратах підприємства підвищується на 0,31 грн.

На основі встановлення внутрішніх факторів впливу на рівень податкових платежів та узагальнення існуючих досліджень класифікацій факторів, що впливають на оплату праці, в роботі удосконалено класифікацію факторів пов’язаних з використанням трудових ресурсів і зміною оплати праці та складено загальну схему впливу цих факторів на податкове навантаження підприємства.

Вдосконалення існуючої класифікації факторів здійснювалось у наступних напрямах:

- виділення техніко-технологічних і організаційних факторів із загальної групи, оскільки дія техніко-технологічних факторів не завжди викликає зміну оплати праці;

- урахування в складі типовизначальних факторів групи ринкових: попит та пропозиція на ринку праці, зміна цін на споживчі товари й послуги і т.п.;

- конкретизація простих факторів, що входять до складу типовизначальних (рис.2).

Рис.2. Загальна схема впливу факторів, пов’язаних з використанням трудових ресурсів і зміни фонду оплати праці на податкове навантаження підприємства

Розроблено класифікацію факторів, які впливають на ефективність роботи автотранспортних засобів, як об’єкту оподаткування. Як витікає з проведених досліджень типовизначальні фактори доцільно поділяти на природно-кліматичні, технологічні, технічні, організаційні, структурні, соціально-економічні й ринкові (рис.3).

Рис. 3. Загальна схема впливу факторів, пов’язаних з використанням транспортних засобів на податкове навантаження

Наявність запропонованих класифікацій полегшує пошук резервів зниження податкового навантаження пов’язаного з використанням трудових та технічних ресурсів промислового підприємства та робить його системним.

Ефективність використання автотранспорту промислового підприємства при вантажоперевезеннях залежить від оптимального розподілу різнотипного парку рухомого складу за маршрутами вантажоперевезень. Тому, з метою оптимізації податкових платежів, пов’язаних з наявністю у підприємства транспортних засобів необхідно визначити оптимальний варіант роботи автомобільного парку підприємства, тобто мінімізувати його шляхом оптимізації перевезення вантажів.

З метою оптимізації податків, пов’язаних з використанням підприємством автотранспорту, як вагомої частини матеріально-технічних ресурсів, визначено оптимальні параметри його використання шляхом реалізації оптимізаційної моделі, економічна постановка та математичне формулювання якої запропоновано у ході дослідження.

(1)

де F - мінімум загальних витрат на перевезення усіх вантажів; – число рейсів i-й машини за j-м вантажем; – собівартість одного рейсу i-й машини за j-м вантажем; j=1, 2…, m; i = 1, 2, ..., n, де m – кількість вантажів, n – кількість машин.

Податкові платежі підприємства залежать також від параметрів виробничої програми, як плану ефективного використання усіх видів ресурсів. Разом з тим аналіз практики її формування виявив, що на теперішній час на промислових підприємствах виробнича програма зорієнтована, як правило на найкраще використання устаткування основних цехів. У ряді досліджень пропонується також враховувати і інші види ресурсів (сировину, матеріали, покупні напівфабрикати і вироби).

На відміну від цього підходу в роботі обґрунтована доцільність врахування при розробці виробничої програми таких видів ресурсів, які є об’єктами оподаткування і мають суттєвий вплив на формування чистого прибутку підприємства.

Метою задачі є максимізація чистого прибутку (р), за рахунок ефективного використання виробничих ресурсів, які є об’єктом оподаткування та кількість яких виступає у якості обмежень.

Економіко-математична модель визначення оптимальної виробничої програми, націленої на ефективне використання всіх видів ресурсів, має вид:

функція цілі:

, (2)

де - чистий прибуток підприємства після сплати податків, грн.; - кількість виробів j - го виду продукції, j = 1,2,..., m; - оптова ціна одиниці j - го виду продукції, грн.; - повна собівартість одиниці j - го виду продукції, грн.; впр – ставка податку на прибуток підприємств у долях одиниці.

В результаті реалізації наведеної моделі визначається номенклатура та обсяги продукції, яка пропонується до випуску підприємством, з метою забезпечення максимального прибутку з урахуванням ефективного використання ресурсів, які є об’єктами оподаткування. Отримані дані про кількість ресурсів потрібних для виконання виробничої програми використовуються в подальшому при плануванні податкових платежів.

Третій розділ „Удосконалення організаційно-економічного механізму управління податковим навантаженням на промисловому підприємстві” присвячено розробці ефективної системи управління податковим навантаженням на промисловому підприємстві, яка дає змогу реалізувати наукові положення, обґрунтовані у другому розділі.

З метою адаптації діючої організаційної системи управління промисловим підприємством до умов ефективного управління податковим навантаженням на основі підвищення використання виробничих ресурсів запропоновано проектну організаційну структуру, яка передбачає створення трьох незалежних груп фахівців: групу аналізу факторів, що впливають на величину податків і планування заходів щодо оптимізації податкових платежів та прийняття управлінських рішень; групу реалізації заходів щодо оптимізації податкових платежів; групу контролю і оцінки заходів щодо оптимізації податкових платежів (рис.4). Встановлено послідовність дій служб підприємства, які приймають участь в процесі реалізації податкового менеджменту. Для раціоналізації розподілу завдань, прав і відповідальності між різними структурними підрозділами підприємства в процесі реалізації податкового менеджменту доцільно використовувати розроблену у ході досліджень лінійну карту розподілу обов’язків на основі матричних зв’язків.

У ході дослідження обґрунтовано послідовність та зміст етапів процесу управління податковими платежами з урахуванням реалізації резервів підвищення ефективності використання виробничих ресурсів промислового підприємства.

Формалізацію запропонованого процесу управління податковим навантаженням, з урахуванням підвищення ефективності використання виробничих ресурсів, здійснено з використанням методів податкового аналізу. Автором рекомендовано здійснювати податковий аналіз у кілька етапів: аналіз динаміки структури податкових платежів; оцінка податкового навантаження; визначення факторів, що впливають на величину кожного податку; виявлення резервів зниження податкового навантаження на базі підвищення ефективності використання виробничих ресурсів підприємства; побудова економіко-математичних моделей з метою оптимізації податкових платежів.

Аналіз відносного податкового навантаження включає розрахунок часткових показників, методика визначення яких відома. З метою комплексної оцінки податкового навантаження, на базі цих показників автор пропонує розраховувати інтегральний показник податкового навантаження. Побудова інтегрального показника не означає, що для оцінки використовується тільки він один. Навпаки, інтегральний показник допускає дослідження системи показників, що складають основу оцінки, а висновки, що отримані лише на основі інтегрального показника виконують допоміжну роль визначення характеру змін. За допомогою методу геометричної середньої, який відноситься до методів порівняльної комплексної оцінки, автор вважає, що на основі часткових коефіцієнтів, які характеризують рівень податкових вилучень по окремим видам податків в відношенні до відповідних об’єктів оподаткування, можна запропонувати інтегральний показник податкового навантаження, який усереднює дані коефіцієнти і розраховується як корінь кубічний від добутку трьох коефіцієнтів: коефіцієнту оподаткування доходів, коефіцієнту оподаткування витрат та коефіцієнту оподаткування прибутку.

Всі отримані аналітичні коефіцієнті зводяться у таблицю і аналізуються за роками. Порівняння даних коефіцієнтів в динаміці дозволить зробити висновки,

 

Рис. 4. Проектна організаційна структура податкового менеджменту промислового підприємства

наскільки підприємство знизило або збільшило податкове навантаження в звітному періоді в порівнянні з попередніми періодами.

Аналіз ефективності податкового менеджменту в ВАТ „Дніпроважмаш” унаочнює таблиця 1.

Таблиця 1

Аналіз ефективності податкового менеджменту на ВАТ „Дніпроважмаш”

Показники | 2002 | 2004 | 2005 | 2006

Часткові показники податкового навантаження

1. Коефіцієнт оподаткування доходів () | 0,12 | 0,11 | 0,11 | 0,10

2. Коефіцієнт оподаткування витрат () | 0,10 | 0,09 | 0,09 | 0,09

3. Коефіцієнт оподаткування прибутку () | - | 0,24 | 0,24 | 0,22

Загальний показник податкового навантаження

4. Інтегральний показник податкового навантаження () | 0,11 | 0,13 | 0,13 | 0,12

Оціночні коефіцієнти податкового менеджменту

5. Коефіцієнт податкомісткості реалізованої продукції () | 0,1 | 0,08 | 0,09 | 0,08

6. Коефіцієнт ефективності податкової політики () | - | 0,17 | 0,21 | 0,23

Усі перелічені показники можуть використовуватись як у процесі аналізу так і при плануванні.

Реалізація наукових положень, висновків та рекомендацій, розроблених у ході досліджень і здійснених в умовах машинобудівних підприємств Дніпропетровської області, підтвердила ефективність використання удосконаленого організаційно-економічного механізму управління податковим навантаженням з урахуванням реалізації існуючих резервів підвищення ефективності використання виробничих ресурсів. Аналітичні розрахунки, практичні результати з впровадження запропонованих методичних підходів до управління податковим навантаженням доводять економічну ефективність, достовірність та практичне значення отриманих наукових положень і висновків з управління податковим навантаженням на основі підвищення використання виробничих ресурсів підприємства.

Одержані практичні результати та теоретичні положення, на базі яких вони здійснені, розглянуто економічними службами підприємств ВАТ „Дніпроважмаш”, ВАТ „Дніпропетровський завод прокатних валків”, а запропонована автором „Методика формування механізму управління податковими платежами на промисловому підприємстві” прийнята ними до використання.

Впровадження запропонованої методики формування механізму управління податковими платежами на промисловому підприємстві дозволяє перерозподілити податкові платежі між податком на прибуток і іншими податками, які сплачує підприємство, у бік підвищення абсолютної суми податку на прибуток, про що свідчать результати отриманого економічного ефекту поданого у таблиці 2.

Таблиця 2

Результати апробації методики на ВАТ „Дніпроважмаш”

Показники | Одиниця виміру | Значення показників | Резерви

+,-

За 2005 р. | За проектом

Податок з власників транспортних засобів | тис.грн | 81,6 | 59,25 | -22,35

Збір за забруднення навколишнього природного середовища |

тис.грн |

73,11 |

71,05 |

-2,06

Плата за землю | тис.грн | 4748,3 | 3902,95 | -845,35

Соціальні внески | тис.грн | 19633,0 | 19172,1 | -460,9

Комунальний податок | тис.грн | 79,6 | 78,1 | -1,5

Амортизація | тис.грн | 5464,8 | 5387,7 | -77,1

Податкові платежі у витратах | тис.грн | 24768,0 | 23436,0 | - 1332,0

Прибуток, що підлягає оподаткуванню | тис.грн. | 7544,0 | 8953,1 | +1409,1

Податок на прибуток | тис.грн | 1886,0 | 2238,3 | +352,3

Чистий прибуток | тис.грн | 5658,0 | 6714,3 | +1056,3

Реалізація запропонованих наукових положень, висновків та рекомендацій призводить до підвищення ефективності функціонування промислових підприємств, зниження їх податкових навантажень на базі підвищення ефективності використання виробничих ресурсів платежів, а також підвищенню податкових надходжень до бюджету держави від податку на прибуток.

ВИСНОВКИ

У дисертації на базі проведених наукових досліджень вирішено актуальну наукову задачу, що полягає у теоретичному обґрунтуванні, розробці та впровадженні методичних підходів та практичних рекомендацій до зниження податкового навантаження на промислове підприємство шляхом підвищення ефективності використання виробничих ресурсів.

Основні наукові висновки, що отримані на основі використання наукових методів дослідження, зводяться до такого:

1. Аналіз і теоретичне узагальнення існуючих методичних засад управління податковим навантаженням та виявлення резервів зниження податкових платежів на основі впливу рівня використання виробничих ресурсів дозволили встановити, що:

- еволюційний розвиток методичних підходів до управління податковим навантаженням здійснювався під впливом розвитку податкової системи України і пройшов три стадії розвитку цього процесу: на першій стадії (кінець XVIII-XIX сторіччя) відбувалось підвищення продуктивності праці та зниження витрат під впливом рівня податків; на другій стадії (початок та середина ХХ сторіччя) підприємства не мали зацікавленості у підвищенні ефективності використання ресурсів; на третій стадії (починаючі з 90-х рр. ХХ сторіччя) рівень податків стимулює підприємства до підвищення ефективності використання виробничих ресурсів;

- оскільки виробничі ресурси є об’єктом оподаткування, їх слід класифікувати за такими групами: трудові, фінансові, матеріально-технічні, інформаційні, нематеріальні, часові. Це дозволить поглибити аналіз та виявлення резервів їх використання з метою зниження податкового навантаження.

Розкриття сутності впливу виробничих ресурсів на рівень податкового навантаження дозволило встановити, що на податкові платежі впливають три податково-утворюючі характеристики кожного з видів виробничих ресурсів: кількість, якість та рівень використання.

2. В процесі управління використанням виробничих ресурсів на основі врахування їх впливу на податкові платежі підприємства слід використовувати податковий аналіз, під яким розуміється сукупність аналітичних процедур спрямованих на оцінку податкових платежів та податкового навантаження, на визначення впливу рівня ефективності використання виробничих ресурсів підприємства на його податкове навантаження, на виявлення невикористаних резервів зниження податкових платежів.

Загальний рівень податкового навантаження на підприємство слід визначати як корінь кубічний від добутку трьох часткових коефіцієнтів: коефіцієнту оподаткування доходів, коефіцієнту оподаткування витрат та коефіцієнту оподаткування прибутку.

3. З метою визначення резервів зниження податкових платежів доцільно використовувати розроблену у роботі класифікацію факторів, що впливають на ефективність використання матеріально-технічних і трудових ресурсів машинобудівних підприємств. Типовизначальні фактори доцільно деталізувати на прості для визначення їхнього впливу на податково-утворюючи характеристики ресурсів (кількість, якість та рівень використання).

Підвищення ефективності використання парку автотранспорту, як частини матеріально-технічних ресурсів промислового підприємства, доцільно здійснювати за запропонованою у роботі економіко-математичною моделлю, яка дозволяє мінімізувати витрати на перевезення вантажів, включаючи податкові платежі, що пов’язані з використанням цього виду ресурсів.

4. Виробничу програму машинобудівного підприємства доцільно розробляти з урахуванням обсягу та рівня використання ресурсів шляхом вирішення розробленої у роботі економіко-математичної моделі максимізації прибутку, що залишається у розпорядженні підприємства після сплати податків.

5. Розроблені наукові положення, висновки і рекомендації, підтвердили доцільність їх використання у практичній діяльності шляхом впровадження на машинобудівних підприємствах Дніпропетровської області методики формування механізму управління податковими платежами, що заснована на використанні розробленого інструментарію виявлення резервів на базі підвищення використання виробничих ресурсів підприємства.

СПИСОК ОПУБЛИКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У наукових фахових виданнях:

1. Цуркан І.М. Зниження податкового навантаження на базі покращення використання ресурсного потенціалу підприємства // Економічний вісник Національного гірничого університету. -№4. – Дніпропетровськ: РВК НГУ. - 2003. - с. 88 – 94.

2. Цуркан І.М. Розробка виробничої програми з урахуванням оптимізації податкових платежів // Економічний вісник Національного гірничого університету. -№4. – Дніпропетровськ: РВК НГУ. - 2004. - с. 69 – 77.

3. Цуркан І.М. Етапи формування політики управління податковими платежами // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб.наук.праць. Вип.207. Том 1. – Дніпропетровськ: ДНУ. – 2005. – с. 237-250.

4. Цуркан І.М. Організація діяльності служб підприємства – суб’єктів податкового менеджменту //Вісник Академії митної служби України. – Дніпропетровськ: Академія митної служби України . – 2005. - №4 (28). – с.46-53.

5. Цуркан І.М. Сутність і зміст функцій податкового менеджменту підприємства // Економічний вісник Національного гірничого університету. -№4. – Дніпропетровськ: РВК НГУ. - 2005. - с. 93 – 98.

6. Цуркан І.М. Стимулювання економічного розвитку промислових підприємств засобами податкового регулювання // Вісник Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту ім. акад. В. Лазаряна. – Вип. 12. – Дніпропетровськ.: Вид-во Дніпропетр. нац. ун-ту залізн. трансп. ім. акад. В. Лазаряна, 2006. – с. 261 – 267.

7. Галушко О.С., Цуркан І.М. Вплив податкової системи на ефективність використання ресурсів підприємства // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб.наук.праць. Вип.229. Том 1. – Дніпропетровськ: ДНУ. – 2007. – с. 297-303. Особистий внесок здобувача: розкрито сутність та науково обґрунтовано механізм впливу трьох характеристик (кількості, якості та рівня використання) виробничих ресурсів на податкові платежі підприємства).

8. Цуркан І.М. Про зміст податкового аналізу в податковому менеджменті // Економіка: проблеми теорії та практики. Зб. наук. праць. Вип.230, Т.3. - Дніпропетровськ: ДНУ. – 2007. – с. 645-654.

В інших виданнях:

9. Цуркан І.М. Податковий менеджмент на підприємстві // Тези доповідей ІІ Міжнародної науково-практ.конф. „Проблеми та перспективи розвитку економіки України в умовах ринкової трансформації”. - Дніпропетровськ: РИК НГА України, 2001. – с.183-185.

10. Цуркан І.М. Раціональне використання ресурсів, як один з впливових факторів, який враховується при розробці податкової стратегії підприємства // Матеріали Міжнародної науково-практ.конф. „Ринкова трансформація економіки України: теорія, практика, перспективи”. – Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2003. – с. 301-302.

11. Цуркан І.М. Підвищення інноваційного потенціалу регіону на основі забезпечення ефективності функціонування підприємств в умовах оптимізації податкових платежів // Матеріали Міжнародної науково-практ. конф. „Інноваційний розвиток економіки регіону”. – Дніпропетровськ: РВК НГУ, 2004. – с. 69-70.

12. Цуркан І.М. Удосконалення податкового законодавства з метою забезпечення екологічної безпеки // Матеріали VIII Міжнародної науково-практ. конф. „Наука і освіта - ‘2005”. Том.74. Фінансові відносини. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2005. – с.71-73.

13. Цуркан І.М. Економіко-математична модель розробки виробничої програми з метою оптимізації податків // Матеріали ІV Міжнародної науково-практ.конф. „Динаміка наукових досліджень ‘2005”. Том.15.Економіка. - Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2005. – с.82-85.

14. Цуркан І.М. Стимулювання інноваційної діяльності шляхом податкового регулювання // Матеріали Міжнародної науково-практ.конф. „Проблеми і перспективи інноваційного розвитку економіки України”. – Дніпропетровськ: НГУ, 2005. – с.102-103.

15. Цуркан І.М. Формування податкової політики промислового підприємства // Матеріали ІІ Міжнародної науково-практ.конф. „Науковий потенціал світу - ‘2005”. Том.4. економічні науки. - Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2005. – с.30-31.

16. Цуркан І.М. Податковий менеджмент в діяльності промислового підприємства як додаткове внутрішнє джерело фінансування інноваційних процесів // Матеріали Міжнародної науково-практ.конф. „Проблеми і перспективи інноваційного розвитку економіки України”. –Дніпропетровськ: НГУ, 2006. – с.137 – 138.

17. Цуркан І.М. Вплив інноваційної політики на податковий тиск підприємства // Матеріали Міжнародної науково-практ.конф. „Проблеми і перспективи інноваційного розвитку економіки України”. –Дніпропетровськ: НГУ, 2007. – с. 89 – 91.

АНОТАЦІЯ

Цуркан І.М. Управління податковим навантаженням підприємства на основі підвищення ефективності використання виробничих ресурсів. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – Економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). – Національний гірничій університет, Дніпропетровськ, 2008.

Дисертація присвячена розробці теоретичних, методичних та практичних засад щодо управління податковим навантаженням підприємства на основі підвищення ефективності використання виробничих ресурсів.

Визначено та науково обґрунтовано механізм впливу трьох характеристик (кількості, якості та рівня використання) трудових, матеріально-технічних, фінансових, інформаційних, нематеріальних та часових ресурсів на податкові платежі підприємства.

Обґрунтовано класифікацію факторів, що впливають на рівень податкових платежів підприємства, пов’язаних з використанням трудових та матеріально-технічних ресурсів. Розроблено та науково обґрунтовано модель визначення оптимального варіанту використання парку транспортних засобів для оптимізації податкових платежів підприємства.

Науково обґрунтовано економічний зміст оптимізаційної моделі виробничої програми, де ресурси підприємства розглядаються, як такі, що впливають на податкові платежі. Запропоновано інтегральний показник оцінки податкового навантаження.

З метою реалізації наукових положень, висновків і рекомендацій у реальних умовах промислового підприємства запропоновано методику формування механізму управління податковими платежами. Методика затверджена керівництвом ВАТ „Дніпроважмаш”, ВАТ „Дніпропетровський завод прокатних валків” та рекомендована для використання на промислових підприємствах.

Ключові слова: податкове навантаження, податковий аналіз, виробничі ресурси,

інтегральний показник, фактори, апробація.

АННОТАЦИЯ

Цуркан И.Н. Управление налоговой нагрузкой предприятия на основе повышения эффективности использования производственных ресурсов. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.04 – Экономика и управление предприятиями (по видам экономической деятельности). – Национальный горный университет, Днепропетровск, 2008.

Диссертация посвящена разработке теоретических, методических и практических основ относительно управления налоговой нагрузкой предприятия на основе повышения эффективности использования производственных ресурсов.

Проведен анализ налогообложения промышленности в Украине в исторической ретроспективе относительно эффективности использования производственных ресурсов под влиянием стимулирующей роли налоговой системы.

Анализ состояния проблемы позволил установить, что большинство существующих исследований посвящено налоговому планированию на предприятии, что сужает возможности управления налоговой нагрузкой на основе повышения эффективности использования производственных ресурсов.

Определенно и научно обосновано механизм влияния трех характеристик (количества, качества и уровня использования) трудовых, материально-технических, финансовых, информационных, нематериальных и временных ресурсов на налоговые платежи предприятия.

Обоснована классификация факторов, которые влияют на уровень налоговых платежей предприятия, связанных с использованием трудовых и материально-технических ресурсов. Типоопределяющие факторы целесообразно детализировать на простые для определения их влияния на налого-образующие характеристики ресурсов (количество, качество и уровень использования). С целью обеспечения процесса управления налоговой нагрузкой разработана и научно обоснована экономико-математическая модель оптимального варианта использования имеющихся транспортных средств у промышленного предприятия.

Научно обосновано экономическое содержание оптимизационной модели производственной программы, где ресурсы предприятия рассматриваются, как такие, что влияют на налоговые платежи. Для обобщенной оценки налоговой нагрузки предложен интегральный показатель, который предлагается определять как корень кубический от произведения трех частных коэффициентов налоговой нагрузки: коэффициента налогообложения доходов, коэффициента налогообложения


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

моделювання та синтез діалогових агентів в інтелектуальних системах - Автореферат - 43 Стр.
ПРОГНОСТИЧНЕ ЗНАЧЕННЯ КЛІНІЧНИХ, КЛІНІКО-ЛАБОРАТОРНИХ ТА НЕЙРОВІЗУАЛЬНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ІШЕМІЧНОГО ІНСУЛЬТУ - Автореферат - 32 Стр.
Механізм регулювання конкурентних відносин на регіональних сировинних ринках - Автореферат - 25 Стр.
КОМПЛЕКСНЕ ХІРУРГІЧНЕ ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ ПОХИЛОГО І СТАРЕЧОГО ВІКУ НА КАЛЬКУЛЬОЗНИЙ ХОЛЕЦИСТИТ, ПОЄДНАНИЙ З ХОЛЕДОХОЛІТІАЗОМ ТА ОБТУРАЦІЙНОЮ ЖОВТЯНИЦЕЮ, ЩО УСКЛАДНИВСЯ ГОСТРОЮ ПЕЧІНКОВОЮ НЕДОСТАТНІСТЮ - Автореферат - 29 Стр.
ЛІКВІДАЦІЯ НОВОЇ БУРЖУАЗІЇ УКРАЇНИ (1928-1932 рр.) - Автореферат - 38 Стр.
МЕТОД МАРШРУТИЗАЦІЇ У ГЕТЕРОГЕННИХ комп’ютерних мережах на основі аналізу ієрархій - Автореферат - 23 Стр.
ЗАСТОСУВАННЯ АСИМПТОТИЧНОГО МЕТОДУ ДО РОЗВ’ЯЗАННЯ КОНТАКТНИХ ЗАДАЧ ПЛОСКОЇ ТЕОРІЇ ПРУЖНОСТІ ДЛЯ ОРТОТРОПНИХ СЕРЕДОВИЩ - Автореферат - 18 Стр.