У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Львівський національний університет імені Івана Франка

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЛЬВІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ІВАНА ФРАНКА

Демчишин Марія Ярославівна

УДК 519.86:658.6/8+334.735

МОДЕЛЮВАННЯ ВИРОБНИЧОЇ ТА ТОРГІВЕЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ СПОЖИВЧОЇ КООПЕРАЦІЇ УКРАЇНИ

Спеціальність: 08.00.11 – математичні методи, моделі

та інформаційні технології в економіці

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Львів – 2008

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі економетрії та статистики Львівської комерційної академії Укоопспілки.

Науковий керівник - доктор економічних наук, професор

Єлейко Василь Іванович

Львівська комерційна академія,

завідувач кафедри економетрії та статистики.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Лук'яненко Ірина Григорівна,

Національний університет "Києво-Могилянська академія",

завідувач кафедри фінансів;

кандидат економічних наук, доцент

Загвойська Людмила Дмитрівна,

Національний лісотехнічний

університет України, м. Львів,

доцент кафедри екологічної економіки.

Захист відбудеться 5 лютого 2008 р. о 13.30 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 35.051.01 у Львівському національному університеті імені Івана Франка за адресою: 79008, м. Львів, пр. Свободи, 18, ауд. 115.

З дисертацією можна ознайомитися у Науковій бібліотеці Львівського національного університету імені Івана Франка за адресою: 79005, м. Львів, вул. Драгоманова, 5.

Автореферат розісланий 4 січня 2008 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради _______________________ А.В. Стасишин

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Перехід економіки України до ринкових відносин вимагає глибокого аналітичного підходу до дослідження ринкової економіки. Споживчій кооперації, як і всій економіці України, належить вирішити комплекс складних проблем, пов’язаних із виходом із трансформаційного спаду, формуванням нової моделі економічних відносин ринкового типу. Це вимагає не лише відповідних організаційних зусиль, правового забезпечення, налагодження виробничих зв’язків і ділових контактів, а й відповідних теоретичних розробок, вивчення і опрацювання світового досвіду та його творчого застосування в умовах України.

Проблеми функціонування споживчої кооперації як господарської підсистеми і соціальної організації привертали увагу відомих вітчизняних та зарубіжних теоретиків і практиків кооперативного руху, таких як: Р. Оуен, У. Кінг, М. Туган-Барановський, О. Чаянов, О. Челінцев, В. Уоткінс, О. Фрідман та ін.

Основне зацікавлення сучасних дослідників, що аналізують проблеми розвитку споживчої кооперації, таких як В. Апопій, С. Бабенко, Г. Башнянин, Я. Гончарук, В. Марцин, Ф. Хміль, А. Шевченко, О. Чукурна, М. Окландер, Н. Андреюк сконцентровано на всебічній характеристиці споживчої кооперації України як системи взаємопов'язаних і взаємозалежних галузей (торгівля, заготівлі, виробництво). Теоретичні розробки вітчизняних економістів – П. Гайдуцького, Б. Кваснюка, І. Лазні, І. Лукінова, О. Онищенка, В. Рибалкіна, П. Саблука, В. Юрчишина переважно спрямовані на пошук адекватних ринковій економіці форм кооперації.

Проблемам економіко-математичного моделювання та прогнозування економічних процесів приділяють значну увагу такі вітчизняні вчені, як А. Бакаєв, В. Бесєдін, В. Вітлінський, В. Вовк, В. Геєць, Л. Загвойська, В. Єлейко, Ю. Лисенко, І. Лукінов, І. Лук'яненко, І. Ляшенко, С. Наконечний, І. Огірко, О. Олексюк, В. Ситник, М. Сявавко, Г. Цегелик, В. Юринець та ін. Вивчення та аналіз застосування математичних методів та моделей у дослідженні діяльності підприємств споживчої кооперації дало змогу зробити висновок про недостатню розробку цього питання як в науковому, так і в практичному аспектах.

Перспективний розвиток споживчої кооперації в умовах ринкового середовища, жорсткої конкуренції, глобалізації та інтернаціоналізації економіки неможливий без всебічного аналізу її діяльності та науково обґрунтованої стратегії. Для цього доцільно широко використовувати економіко-математичні методи та моделі.

Об'єктивно існуюча потреба в економетричному аналізі, у розробленні нової стратегії розвитку споживчої кооперації України в умовах трансформаційного спаду; відсутність теоретичних досліджень та практичних розробок із зазначених проблем; підвищення соціально-економічного значення споживчої кооперації свідчать про актуальність вибраної теми та основних напрямів дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано на кафедрі економетрії та статистики Львівської комерційної академії відповідно до плану наукових досліджень у Львівській комерційній академії, зокрема, до науково-дослідних тем "Формування кооперативного сектора у багатоукладній економіці України”, № ДР 0103U006650); “Стратегії розвитку кооперативного сектора економіки України” (Постанова Правління Укоопспілки від 20.02.2003 р.).

Мета і завдання дослідження. Метою роботи є вивчення моделювання виробничої та торгівельної діяльності підприємств споживчої кооперації України та дослідження цієї діяльності в нових умовах господарювання на основі використання методів статистичного моделювання і прогнозування.

Для досягнення цієї мети були поставлені і розв'язуються такі основні завдання:

§ провести аналіз наявних економіко-математичних методів та моделей щодо їх використання для дослідження діяльності підприємств споживчої кооперації;

§ узагальнити та проаналізувати фактичний статистичний матеріал господарсько-фінансової діяльності Укоопспілки;

§ провести кореляційно-регресійний аналіз взаємозв’язків між основними економічними показниками діяльності підприємств та організацій споживчої кооперації;

§ побудувати моделі трендів і проаналізувати динаміку розвитку економічних показників споживчої кооперації;

§ розробити моделі прогнозування основних показників діяльності споживчої кооперації.

Об'єктом дослідження є підприємства оптової та роздрібної торгівлі, громадського харчування та виробничі підприємства споживчої кооперації України.

Предметом дослідження є теоретико-методологічні та прикладні засади математичного моделювання економічних процесів у споживчій кооперації України.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою дослідження є праці вітчизняних та зарубіжних учених, у яких відображені концепції моделювання економічних процесів. Методологічна основа дослідження чинників розвитку споживчої кооперації базується на глибокому вивченні сутності процесів формування управлінських рішень у системі споживчих товариств. Найбільш продуктивними методами проведення такого дослідження є системний підхід та метод сходження від абстрактного до конкретного, теоретичною базою якого виступають відповідні положення сучасної економічної теорії, економічний аналіз, що передбачає систематизацію, тлумачення й узагальнення фактів.

Інформаційною базою дослідження є матеріали Державного комітету статистики, матеріали Центральної спілки споживчих товариств (Укоопспілки).

Наукова новизна одержаних результатів. У процесі дослідження виробничої та торгівельної діяльності підприємств споживчої кооперації України були отримані такі положення, що формують наукову новизну роботи:

вперше

- побудовано регресійні моделі залежності рівня виробництва від основних чинників, які дали змогу виявити кількісний вплив витрат у цілому і за калькуляційними статтями на обсяг продукції; досліджено вплив витрат на обсяг товарообігу роздрібної торгової мережі, що дало можливість оцінити кількісний вплив витрат на товарообіг;

- розглянуто моделі залежності витрат ділових одиниць від обсягу товарообігу для узагальнення кількісного впливу товарообігу на витрати підприємств та організацій Укоопспілки;

- розроблено та науково обґрунтовано моделі трендів основних показників діяльності підприємств споживчої кооперації, що дало змогу обчислити значення прогнозів для обсягів виробництва продукції, товарообігу та витрат, пов'язаних з виробництвом та реалізацією продукції, товарів і послуг підприємствами споживчої кооперації;

- на основі виробничих функцій виявлено залежність виробництва продукції від впливу різних статей витрат;

удосконалено

- аналіз методів і моделей торгівельної та виробничої діяльності підприємств та організацій споживчої кооперації;

отримали подальший розвиток

- визначення шляхів та напрямів прогнозування та планування показників діяльності споживчої кооперації України.

Практичне значення одержаних результатів досліджень полягає у розробленні економетричних моделей основних показників діяльності споживчої кооперації, що дає змогу аналізувати діяльність та здійснювати прогнозні розрахунки економічних показників підприємств і організацій Укоопспілки. Запропоновані моделі впроваджуються у практику Львівської спілки споживчих товариств (довідка № 07/36 від 26 жовтня 2007 р.). Результати досліджень також були використані у навчальному процесі Львівської комерційної академії при викладанні курсів "Економетрія", "Статистика" (довідка № 901/01-1.08 від 24 жовтня 2007р.).

Апробація результатів дисертації. Результати досліджень доповідалися та обговорювалися і отримали загальне схвалення на Всеукраїн-ській науково-практичній конференції "Економетрія: проблеми теорії і практики", Хмельницький: ХІУП, 29 жовтня 2003р.; міжна-родній науковій студентсько-аспірантській конференції "Економіка пострадянських країн: стан та перспективи розвитку", Львів, ЛНУ імені Івана Франка, 7-8 травня 2003 р.; XIV Міжнародній науково-практичній конференції “Формування стратегії розвитку регіону на інноваційній основі”, 13-14 травня 2004 року, Чернівці; міжнародній науково-практичній конференції “Облік, аналіз і аудит у сучасному бізнесі”, Львів: Львівська комерційна академія, травень 2004; міжнародній науково-практичній конференції “Економіка України в євроінтеграційних процесах”, Львів: Львівський національний університет імені Івана Франка, жовтень 2004; міжна-родній науково-практичній конференції "Економічна система України: минуле, сучасне, майбутнє", Львів, ЛНУ імені Івана Франка, 21-22 жовтня 2005 р.; міжнародній науково-практичної конференції "Структурні трансформації та інноваційно-інвестиційний розвиток торгівлі в Україні", Львів: Львівська комерційна академія, 10-11 листопада 2005; 12-th Polish-Slovak-Ukrainian Scientific Seminar "Commparative Analysis of Socio-Economic Consequences of Transition Process in Central-East European Countries", Poland, Krynica Zdroj. – 7-10-th of November 2005; Всеукраїнській науково-практичній конференції "Проблеми інформаційно-статистичного дослідження розвитку економічних систем", Дніпропетровськ, лютий 2007 р.; науковій конференції професорсько-викладацького складу і аспірантів навчально-наукового комплексу “Академія” Львівської комерційної академії за результатами наукових досліджень за 2006 р. “Стратегія соціально-економічного розвитку і формування інвестиційно-інноваційних механізмів в Україні”, присвяченої 100-річчю з дня народження проф. Сіденка С. Г., Львів, квітень 2007 р.; міжнародній науковій конференції “Нові обрії економічної науки”, Львів, 11-12 травня 2007 р.

Публікації. Основні результати досліджень відображено у 15 наукових публікаціях, з них 10 статей у фахових виданнях та 5 тез доповідей у матеріалах науково-практичних конференцій. Загальний обсяг публікацій, які відображають основний зміст дисертації, становить 3,83 д.а., з яких автору належать 3,15 д.а.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Основний зміст роботи викладено на 170 сторінках машинописного тексту. Робота містить 22 таблиці, 15 рисунків та 5 додатків. Список використаних джерел налічує 194 найменування.

Особистий внесок здобувача. Наукові результати, що виносяться на захист, містять моделі, положення, висновки і пропозиції, розроблені і сформульовані особисто здобувачем.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми, відображено мету, завдання, предмет та об’єкт дисертаційного дослідження, висвітлено основні положення наукової новизни, сформульовано теоретичне й практичне значення отриманих результатів, наведено дані про апробацію основних положень роботи.

У першому розділі “Теоретико-методологічні аспекти діяльності підприємств споживчої кооперації” розглянуто суть та проблеми діяльності підприємств і організацій споживчої кооперації, проведено аналіз стану і тенденцій розвитку підприємств споживчої кооперації України.

Дисертант виходить з того, що споживча кооперація України є громадсько-господарською організацією, яка на добровільних засадах об'єднує громадян для спільного ведення господарської діяльності з метою поліпшення свого економічного і соціального становища. Вона здійснює багатогалузеву господарську діяльність переважно у сільській місцевості, яка будується на принципах добровільності членства, демок-ратизму, соціальної справедливості, взаємодопомоги та співробіт-ництва, вільного господарського функціонування на основі ринко-вих відносин.

Споживча кооперація функціонує як соціально-економічна підсис-тема, її діяльність спрямована як на задоволення матеріальних по-треб населення, так і на соціальну перебудову села, економічну ста-білізацію, відродження демократії, міжнародне співробітництво.

У дисертації акцентовано на важливості функціонування кооперативного сектора вітчизняної економіки в умовах трансформації українського суспільства. Роль споживчої кооперації у цій трансформації є досить вагомою. Вона здатна вирішити багатопланові завдання, зокрема сприяти розвитку фермерських господарств, грошового ринку через створення кредитних спілок (кооперативних банків), зміцненню міжнародних економічних стосунків завдяки наявним кооперативним зв'язкам по лінії Міжнародного кооперативного альянсу (МКА) та інші.

Сучасне складне становище у вітчизняній економіці несприятливо впливає на рівень виробництва, в тому числі й на обсяги товарів народного споживання, а високі темпи інфляції знижують купівельну спроможність гривні і життєвий рівень населення. Все це погіршує фінансово-економічні показники всіх галузей споживчої кооперації, які з року в рік знижують обсяги своєї діяльності. Вихід із цієї ситуації може бути тільки один – перехід до ринку. Ринкові відносини передбачають конкуренцію як у сфері виробництва, так і у сфері торгівлі, що стимулюватиме випуск товарів і поліпшення процесу обслуговування населення.

У реферованому розділі наголошено на необхідності створення у системі споживчої кооперації економічного та організаційного механізму, який гарантував би її сталий розвиток, бо кооперація стихійно розвиватися не може. Перспективний розвиток споживчої кооперації в умовах ринкового середовища, жорсткої конкуренції, глобалізації та інтернаціоналізації економіки неможливий без науково обґрунтованої стратегії. Тут розкрито пріоритети розвитку споживчої кооперації України, зокрема стратегічні напрями її фінансово-економічного розвитку.

Дисертант виходить з того, що використання економіко-математичних методів можуть слугувати удосконаленню та підвищенню рівня діяльності підприємств споживчої кооперації. За допомогою економіко-математичних методів забезпечується органічний зв’язок кількісного аналізу з якісним змістом явищ, що вивчаються.

У роботі розкрито методологічні засади економіко-математичного моделювання діяльності підприємств споживчої кооперації.

У другому розділі “Дослідження впливу основних факторів на виробництво і реалізацію продукції підприємствами споживчої кооперації України” підкреслено, що в сучасних умовах важливого значення набуває виявлення закономірностей взаємозв'язків між основними показниками торгівельної та виробничої діяльності підприємств і організацій споживчої кооперації України.

Згідно з цими вимогами, проведено аналіз статистичних даних економічних показників діяльності підприємств та організацій споживчої кооперації за 1999-2006 рр. для 22 обласних спілок споживчих товариств.

У плані проблем моделювання процесів торгівельної діяльності підприємств та організацій споживчої кооперації проводилося дослідження взаємозалежностей, зокрема, залежності обсягу обороту роздрібної торгової мережі від витрат обігу загалом та за окремими статтями витрат за допомогою кореляційно-регресійного аналізу.

Для аналізу цих залежностей методом найменших квадратів отримано статистично значущі множинні рівняння регресії залежності роздрібного товарообігу від усіх витрат у сукупності і виявлено структурний вплив окремих статей витрат на обсяг роздрібного товарообігу підприємств споживчої кооперації. Для усіх моделей перевірку на адекватність до вихідних даних проведено за критерієм Фішера.

Зокрема, згідно з даними за 2005 та 2006 рр.:

2005: (1)

2006: (2)

Тут: x0 – обсяг роздрібного товарообігу, млн грн; x1 – загальні витрати обігу, млн грн; x2 – витрати на транспортування товарів, млн грн; x3 – витрати на оплату праці; млн грн; x4 – відрахування на соціальні заходи, млн грн; x5 – амортизація основних засобів, млн грн; x6 – погашення фінансових кредитів; x7 – витрати на оренду і утримання основних засобів, млн грн; x8 – податки, збори, обов’язкові платежі, млн грн; x9 – інші витрати, млн грн.

Порівнюючи отримані розрахункові значення Fрозр та табличні значення Fтабл при різних ступенях вільності Fтабл(k1=8; k2=22-8=14; р=0,95) = 2,7 та Fтабл(k1=8; k2=14;р=0,99) = 4,14, можна стверджувати, що моделі множинної лінійної регресії (1)-(2) є адекватними до вихідних даних з ймовірністю р.

За результатами кореляційного аналізу (табл. 1) можна виокремити як одні з найбільш значущих чинників впливу – витрати на транспортування товарів, на оплату праці, інші витрати.

Таблиця 1

Таблиця парних коефіцієнтів кореляції

між обсягом роздрібного товарообігу та витратами

2006 рік

х2 | х3 | х4 | х5 | х6 | х7 | х8 | х9 | х0

х2 | 1 | 0,735 | 0,596 | 0,665 | 0,600 | 0,627 | 0,703 | 0,673 | 0,783

х3 | 0,735 | 1 | 0,879 | 0,871 | 0,441 | 0,530 | 0,695 | 0,847 | 0,916

х4 | 0,596 | 0,879 | 1 | 0,833 | 0,315 | 0,407 | 0,527 | 0,809 | 0,910

х5 | 0,665 | 0,871 | 0,833 | 1 | 0,497 | 0,469 | 0,478 | 0,782 | 0,845

х6 | 0,600 | 0,441 | 0,315 | 0,497 | 1 | 0,097 | 0,354 | 0,539 | 0,471

х7 | 0,627 | 0,530 | 0,407 | 0,469 | 0,097 | 1 | 0,688 | 0,569 | 0,644

х8 | 0,703 | 0,695 | 0,527 | 0,478 | 0,354 | 0,688 | 1 | 0,633 | 0,655

х9 | 0,673 | 0,847 | 0,809 | 0,782 | 0,539 | 0,569 | 0,633 | 1 | 0,931

х0 | 0,783 | 0,916 | 0,910 | 0,845 | 0,471 | 0,644 | 0,655 | 0,931 | 1

Коефіцієнти регресії при цих найбільш впливових видах витрат додатні, що свідчить про прямий кореляційний зв’язок, тобто при збільшенні даних витрат обсяг роздрібного товарообігу збільшується. Від’ємні коефіцієнти в множинних рівняннях регресії означають зворотний кореляційний зв’язок, тобто при збільшенні відповідних витрат обігу обсяг роздрібного товарообігу зменшується. Такими є витрати на оренду і утримання основних засобів, амортизація основних засобів, погашення фінансових кредитів тощо.

На основі отриманих вище результатів дисертант доходить висновку, що для підвищення обсягу роздрібного товаробороту можна рекомендувати надавати перевагу збільшенню таких статей витрат, як витрати на оплату праці, відрахування на соціальні заходи, витрати на транспортування товарів та зменшувати витрати на амортизацію основних засобів, сплату відсотків за фінансовими кредитами, витрати на оренду і утримання основних засобів та інших матеріальних необоротних активів.

У дисертації досліджено залежність обсягу товарообігу роздрібної торгової мережі від витрат в цілому та залежність – рівня витрат від одного з найсуттєвіших чинників, що впливає на зміну рівня витрат, – обсягу товарообороту (на основі даних про обсяг oбороту роздрібної торгової мережі і обсяг витрат, пов'язаних з реалізацією товарів та управлінням в торгівлі на підприємствах роздрібної торгівлі Укоопспілки).

Згідно з даними за 1999-2006 роки, побудовано парні рівняння регресії різних типів. Регресійні моделі за даними за 2005 і 2006 роки відображено в табл. і табл. 3. Тут: x0 – обсяг роздрібного товарообігу, млн грн; x1 – загальні витрати обігу, млн грн.

Таблиця 2

Рівняння парної регресії залежності

обсягу роздрібного товарообігу від витрат загалом

Тип регресійної моделі | Рівняння | R2 | Fрозр

2005 рік

Лінійна | 0,8661 | 129,36

Параболічна (2-го порядку) | 0,8678 | 131,29

Степенева | 0,8828 | 150,65

Експотенціальна | 0,8889 | 160,02

2006 рік

Лінійна | 0,9136 | 211,48

Параболічна (2-го порядку) | 0,9182 | 224,50

Степенева | 0,9054 | 191,42

Експотенціальна | 0,8973 | 174,74

Аналіз парних лінійних рівнянь регресії залежності роздрібного товарообігу від усіх витрат у сукупності показує зростання впливу витрат у цілому на обсяг роздрібного товарообігу: якби в 1999 році загальні витрати обігу збільшити на 1 млн грн, то можна було б очікувати зростання середнього значення обсягу роздрібного товарообігу на 5,416 млн грн, у 2000 році – відповідно на 5,586 млн грн, у 2001 році – відповідно на 5,391 млн грн, у 2002 році – на 5,391 млн грн, у 2003 році – на 5,828 млн грн, у 2004 році – на 5,926 млн грн, у 2005 році – на 6,4 млн грн, у 2006 році – на 6,45 млн грн. Розрахункові значення F-критерію Fрозр свідчать про високу адекватність отриманих моделей парної лінійної регресії до вихідних даних, оскільки Fтабл.= 4,4 при рівні значущості ?=0,05 та ступенів вільності k1=1 та k2=20.

Таблиця 3

Рівняння парної регресії залежності

витрат обігу загалом від обсягу роздрібного товарообігу

Тип регресійної моделі | Рівняння | R2 | Fрозр

2005 рік

Лінійна | 0,8661 | 129,36

Параболічна (2-го порядку) | 0,906 | 192,766

Степенева | 0,8828 | 150,65

Експотенціальна | 0,8545 | 117,457

2006 рік

Лінійна | 0,9136 | 211,48

Параболічна (2-го порядку) | 0,9226 | 238,40

Степенева | 0,9054 | 191,42

Експотенціальна | 0,8545 | 117,46

Метою нашого дослідження було встановлення типу економетричної моделі, яка є найбільш адекватною емпіричним даним. Статистична перевірка значущості отриманих регресійних моделей за коефіцієнтом детермінації та F-критерієм Фішера (Fтабл(k1=1,k2=20,p=0,95) = 4,4, Fтабл(k1=1,k2=20, p=0,99) = 8,3) свідчить про значущість аналізованих функцій залежностей обсягу загальних витрат від обсягу роздрібного товарообігу. Аналіз отриманих моделей вказує на досить чітку тенденцію. Оскільки значення коефіцієнтів детермінації R2 є досить близькими до 1, то це свідчать про високу довіру рівнянь регресії. Для всіх моделей коефіцієнт детермінації 0,8 < R2 < 0,99, що дає підстави стверджувати, що ці моделі мають високий ступінь достовірності і отримані рівняння парних залежностей носять не випадковий, а закономірний характер.

На основі того, що для усіх типів регресійних моделей значення коефіцієнтів детермінації знаходиться в межах 0,8-0,99, на нашу думку, є логічним застосовувати на практиці найпростіші лінійні моделі, які мають чіткий економічний зміст.

У результаті моделювання взаємозалежностей показників торгівельної діяльності підприємств та організацій споживчої кооперації виявлено кількісні закономірності взаємного впливу показників споживчої кооперації один на одного.

Аналіз моделей на основі даних за 1996-2006 роки показав певну тенденцію, а саме: між показниками, що досліджувалися, існує пряма кореляційна залежність. Тобто при збільшенні обсягу товарообороту на 1 млн грн витрати будуть збільшуватися в середньому на 0,13-0,17 млн грн. При зростанні витрат на 1 млн грн. за отриманими моделями простежується збільшення обсягу товарообороту в середньому на 5,3-6,4 млн грн.

Запропоновані економетричні моделі залежностей є одним із способів забезпечення розвитку споживчих товариств в умовах трансформаційного спаду і забезпечення сталості розвитку господарської системи.

Проведена статистична оцінка отриманих регресійних моделей показала, що запропонований варіант моделей, а саме лінійних регресійних, статистично вірогідний і достатньо точно відображає співвідношення, характерні для вихідної інформації. Результати моделювання можна використовувати при прогнозуванні і плануванні витрат на наступний рік та при прийнятті управлінських рішень для підвищення ефективності роботи підприємств споживчої кооперації.

Одним із напрямів дослідження виробничої діяльності підприємств та організацій споживчої кооперації України є побудова моделей виробничих функцій залежності обсягу виробництва підприємств споживчої кооперації України від ресурсів виробництва, оскільки споживча кооперація нині переживає складні часи і необхідний глибокий аналіз діяльності системи споживчої кооперації України.

Вибір факторів виробництва та аналітичної залежності між ними був обумовлений як теоретичними міркуваннями, які враховують особливості зв’язків між конкретними ресурсами, так і практичним досвідом розв’язку подібних задач і характером зміни експериментальних даних.

На основі аналізу даних побудовано ряд виробничих функцій виду , де х0 – обсяг виробництва продукції, товарів і послуг підприємствами споживчої кооперації України, тис. грн; х1 – затрати загалом (без витрат на оплату праці), тис. грн; х2 – витрати на оплату праці, тис. грн.

Рік | 2005 | 2006

Рівняння виробничої функції

Перевірка статистичної значущості параметрів

за t-критерієм Стьюдента

(tтабл(k=19, p=0,95)=2,093 | 4,351 | 40,905 | 2,131 | 4,368 | 46,300 | 3,220

Перевірка моделі на адекватність за F-критерієм

(Fтабл(k1=2,k1=19,p=0,95)=3,52 | 2448,984 | 2875,242

Коефіцієнт детермінації R2 | 0,996 | 0,997

Згідно з критерієм Стьюдента, можна стверджувати, що отримані оцінки параметрів виробничих функцій є статистично значущі, а самі моделі є високо адекватними вихідним статистичним даним при рівні значущості ?=0,05.

Обчислені оцінки свідчать, що еластичність випуску за капіталом значно вища еластичності випуску за працею. Зокрема, значення коефіцієнта еластичності б2 = 0,902 у 2005 році показує, що за збільшення затрат загалом на виробництво на 1% та фіксованого значення витрат на оплату праці очікується збільшення середнього значення обсягу виробництва продукції на 0,902%. Значення коефіцієнта еластичності а3 = ,107 показує, що за збільшення витрат на оплату праці на 1% та певного середнього значення загальних витрат на виробництво (без витрат на оплату праці) очікується збільшення середнього значення обсягу виробництва продукції підприємствами споживчої кооперації України на 0,107 %.

Перспектива застосування виробничих функцій у споживчій кооперації полягає у прогнозуванні на їх основі та знаходженні оптимальних виробничих показників.

У третьому розділі “Економетричне прогнозування основних показників діяльності підприємств споживчої кооперації” акцентовано на посиленні планових та прогнозних основ розвитку споживчої кооперації як одному із стрижньових напрямів фінансово-економічного розвитку споживчої кооперації України.

Дисертант виходить з того, що вирішити складні і різнопланові завдання, які стоять перед споживчою кооперацією в сучасних умовах, можна тільки на основі переходу до чіткої системи планування і прогнозування.

Розроблені прогнози є підставою для складання загальних програм розвитку споживчої кооперації, а також цільових, досягнення певних нормативних показників споживання продуктів харчування, забезпеченості непродовольчими товарами та товарами культурно-побутового призначення, фінансового оздоровлення кооперативних організацій та ін.

При прогнозуванні соціально-економічних процесів перевага надається методам, прогнозним результатом яких є очікувані у майбутньому значення характеристик процесу. Статистичні прогнози ґрунтуються на гіпотезах про стабільність значень величини, що прогнозується; на законі її розподілу; на взаємозв'язках з іншими величинами тощо. Основний інструмент прогнозування – екстраполяція, суть якої полягає в поширенні закономірностей, зв'язків і відношень, виявлених в t-му періоді, за його межі. Статистичний прогноз на основі екстраполяції завжди є умовним, тому важливим етапом статистичного прогнозування є верифікація прогнозів, тобто оцінювання їх точності та обґрунтованості. На етапі верифікації використовують сукупність критеріїв, способів і процедур, які дають можливість оцінити якість прогнозу.

Проаналізовано динаміку однієї із складових частин багатогалузевого господарства споживчої кооперації – кооперативної промисловості (рис. 1).

Рис. 1. Випуск окремих виробів підприємствами кооперативної промисловості України за 1996-2006 роки

Для всіх розглянутих видів продукції характерною є тенденція до зниження випуску. Для глибшого аналізу на основі даних про випуск хліба і хлібобулочних виробів та ковбасних виробів побудовано моделі основної тенденції розвитку різних типів (табл. 4). За допомогою отриманих моделей обчислено відповідні прогнозні значення обсягу виробництва до 2009 року.

Таблиця 4

Моделі тренду випуску хліба і хлібобулочних виробів та ковбасних виробів підприємствами споживчої кооперації України за 1996-2006 роки

Показник | Рівняння тренду | Коефіцієнт детермінації R2 | Прогноз (рік)

2007 | 2008 | 2009

Виробництво хліба і хлібобулочних виробів, тис. т | 0,8331 | -27,386 | -88,124 | -148,862

0,9893 | 113,807 | 156,644 | 218,315

0,9753 | 69,139 | 55,302 | 44,235

0,961 | 88,182 | 79,421 | 72,088

Виробництво ковбасних виробів, тис. т | 0,9032 | -1,072 | -4,381 | -7,689

0,9895 | 4,428 | 5,151 | 6,606

0,9304 | 3,634 | 2,871 | 2,269

0,9794 | 4,841 | 4,351 | 3,941

Аналізуючи побудовані моделі трендів і отримані прогнози, можна зробити висновок про найбільш відповідну модель основної тенденції зміни обсягу виробництва. Значення коефіцієнта детермінації R2 для параболічних моделей тренду є найбільшим, що свідчить про високу довіру до цих рівнянь тренду. Тому дисертант пропонує використовувати у прогнозуванні показників виробничої діяльності моделі параболічних трендів.

Ефективність кооперативної торгівлі залежить, на думку дисертанта, від таких основних показників господарської діяльності: рівня доходів, рівня витрат обігу, наявності непередбачених доходів і витрат, зміни обсягу товарообороту.

Роздрібний товарообіг є одним з найважливіших економічних показників, у розвитку якого відображається і зростання виробництва предметів народного споживання, і неперервне збільшення купівельної спроможності населення. Дисертант акцентує на тому, що в аналізі треба враховувати не тільки досягнутий рівень роздрібного товарообігу, а й тенденцію його зміни за кілька років. Динаміку роздрібного товарообігу за 1996-2006 роки простежено на рис.2.

Рис. 2. Динаміка обсягу роздрібного товарообороту підприємств

споживчої кооперації України у постійних цінах, млн грн

За даними роздрібного товарообігу в споживчій кооперації (1996-2006 рр.) для кожних 5 років було побудовано лінійні та параболічні моделі тренду і розраховано прогнози на наступний рік (табл. 5), згідно з якими проведено верифікацію отриманих моделей.

Таблиця 5

Лінійні та параболічні моделі трендів і прогноз роздрібного товарообігу

у споживчій кооперації України

Рік прогнозу |

Лінійна модель

тренду |

Коефіцієнт
детермінації R2 | Параболічна модель

тренду |

Коефіцієнт
детермінації R2 | Фактичне
значення
роздрібного
товарообігу

(у порівнян-них цінах до 1996 року)
млн грн | Прогноз за лінійною моделлю тренду | Прогноз за параболічною моделлю тренду

2003 | y = -143,2t + 1340,5 | 0,548 | y = 97,19t2 - 726,4t + 2020,8 | 0,901 | 795,3 | 480,88 | 1161,16

2004 | y = -2,75t + 786,8 | 0,024 | y = 12,75t2 - 79,25t + 876,06 | 0,756 | 816,3 | 770,24 | 859,51

2005 | y = 13,09t + 741,28 | 0,457 | y = 8,264t2 - 36,49t + 799,13 | 0,712 | 881,1 | 819,84 | 877,69

2006 | y = 33,57 t + 699,67 | 0,949 | y = 3,27t2 + 13,94t + 722,58 | 0,961 | 912,0 | 901,14 | 924,04

На підставі отриманих моделей дисертант доходить попереднього висновку, що параболічні моделі тренду обсягу роздрібного товарообігу точніше відображають основну тенденцію розвитку, оскільки значення коефіцієнтів детермінації R2 цих моделей є ближчими до 1 і більшими від коефіцієнтів детермінації для лінійних моделей.

У реферованому розділі зазначено, що для точнішої перевірки вірогідності отриманих моделей тренду найбільш поширеним є ретроспективне оцінювання прогнозу, тобто оцінювання прогнозу для минулого часу (ех-роst прогноз). Для порівняння точності прогнозів, визначених за різними моделями, використовують похибку апроксимації. Прогнозна модель є прийнятною і рекомендується для практичного використання, якщо результат оцінювання точності прогнозу задовольняє визначені критерії точності, скажімо, 10-20%.

Перевірку точності моделей проведено за схемою ретроспективної перевірки точності прогнозу для ? =1, тобто на кожний наступний рік. Для лінійної моделі середня абсолютна похибка становить 258,044, квадратична – 348,312, похибка апроксимації – 112,606 %. Для параболічної моделі середня абсолютна похибка – 124,695, квадратична – 177,142, похибка апроксимації – 14,014 %. Зіставлення цих результатів дозволяє стверджувати, що для обсягу роздрібного товарообігу підприємств та організацій споживчої кооперації України вірогіднішими є параболічні моделі, бо з ними з їх допомогою можна отримати точніший прогноз на наступні періоди часу. Також виявлено оптимальну кількість років для достовірного прогнозування.

Тенденція зміни витрат обігу відображена у лінійних та параболічних рівняннях тренду на рис. 3.

Рис. 3. Лінійна та параболічна моделі тренду витрат у торгівлі

Аналіз значень коефіцієнта детермінації R2 для отриманих моделей тренду показує, що вірогіднішими є параболічні моделі трендів. Тому для планування і прогнозування рівня витрат у роздрібній торговій мережі дисертант рекомендує саме параболічні моделі трендів.

Отже, для прогнозування виробництва продукції підприємств споживчої кооперації, показників реалізації торгівельних підприємств, витрат підприємств споживчої кооперації України є необхідним застосування моделей прогнозу при дослідженні діяльності підприємств споживчої кооперації.

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі проведено теоретичні дослідження та практичні розробки, які стосуються моделювання та прогнозування показників виробничої та торгівельної діяльності підприємств споживчої кооперації України на основі комплексного застосування статистичних і економетричних методів.

За результатами наукових досліджень сформульовані такі висновки:

1. Споживча кооперація витримала випробування трансформаційного спаду, зберегла здебільшого свій потенціал, організаційну єдність і функціональну цілісність. Новий етап розвитку споживчої кооперації має стати етапом економічного зростання, гармонійного поєднання соціальних та економічних засад, соціальної орієнтації кооперативної діяльності, посилення соціальної місії споживчої кооперації.

2. Помітним інститутом громадянського суспільства, ядром кооперативного сектора вітчизняної економіки, важливим складником багатоукладної економіки країни є споживча кооперація. Перспективний розвиток споживчої кооперації в умовах ринкового середовища, конкуренції, глобалізації та інтернаціоналізації економіки неможливий без науково обґрунтованої стратегії. Однією із важливих складових цієї стратегії є математичне моделювання процесів у споживчій кооперації.

3. Досліджено структурний вплив витрат на обсяг виробництва продукції, товарів та послуг підприємствами та організаціями споживчої кооперації України. Побудовані регресійні моделі залежності обсягу виробництва продукції від основних факторів дали змогу виявити кількісний вплив витрат у цілому і за статтями, зокрема витрат на сировину, транспортування, заробітну плату, соціальні виплати, на виробництво продукції підприємствами споживчої кооперації.

4. Додатні та від'ємні коефіцієнти регресії у множинних рівняннях регресії залежності обсягу роздрібного товарообігу від витрат свідчать про прямий та зворотний кореляційний зв’язок. На основі отриманих результатів при найбільш впливових видах витрат можна рекомендувати надавати перевагу збільшенню таких статей витрат, як витрати на оплату праці, відрахування на соціальні заходи, витрати на транспортування товарів та зменшувати витрати на амортизацію основних засобів, сплату відсотків за фінансовими кредитами, витрати на оренду і утримання основних засобів та інших матеріальних необоротних активів.

5. У результаті моделювання залежностей показників торгівельної діяльності підприємств та організацій споживчої кооперації за допомогою кореляційно-регресійного аналізу виявлено кількісні закономірності взаємного впливу обсягу роздрібного товарообігу та витрат в цілому.

6. Побудовані виробничі функції для процесів виробництва продукції кооперативними підприємствами показують, що еластичність випуску за капіталом значно вища еластичності за працею. Ці функції можуть бути використані для короткострокового прогнозування показників виробничої діяльності підприємств споживчої кооперації.

7. Порівняльна характеристика ретроспективного оцінювання прогнозу дозволяє стверджувати, що для обсягу роздрібного товарообігу підприємств та організацій споживчої кооперації України вірогіднішими є параболічні моделі, оскільки за їх допомогою можна отримати точніший прогноз на наступні періоди часу.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у наукових фахових виданнях:

1. Демчишин М.Я. Моделювання витрат підприємств споживчої кооперації України // Вісник Львівського державного аграрного університету: Економіка АПК. – Львів, ЛДАУ, 2005. – № 12. –– С. 251-255. – 0,3125 д.а.

2. Демчишин М.Я. Прогнозування основних економічних показників споживчої кооперації України // Формування ринкової економіки в Україні. Науковий збірник. Спецвипуск 13. Економіка України в євроінтеграційних процесах (за матеріалами міжнародної науково-практичної конференції “Економіка України в євроінтеграційних процесах”. – Львів: Інтереко, 2004. – С.727-735. – 0,53 д.а.

3. Демчишин М.Я. Моделювання виробничих процесів підприємств споживчої кооперації України // Вісник Львівської комерційної академії. – Серія економічна. - Випуск 17. – Львів: Львівська комерційна академія, 2005. – С. 283-287. - 0,25 д.а.

4. Єлейко В.І., Демчишин М.Я. Аналіз та оцінка обліку витрат на виробництво продукції, товарів і послуг підприємствами споживчої кооперації України // Науковий вісник ЛКА, № 13. – Львів. – 2002. – С. 229-233. – 0,3 д.а.

5. Єлейко В.І., Демчишин М.Я. Аналіз структурного впливу операційних витрат на обсяги виробництва підприємств споживчої кооперації регіонів України // Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Механізми реалізації регіональної політики (Збірник наукових праць). Випуск 2 (XL) / НАН України. Інститут регіональних досліджень. – Львів, 2003. – С. 248-255. – 0,5 д.а.

6. Єлейко В.І., Демчишин М.Я. Аналіз впливу витрат на оборот роздрібної торгової мережі // Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Методологія статистичних оцінювань соціально-економічних процесів (Збірник наукових праць). Випуск 3 (XLІ) / НАН України. Інститут регіональних досліджень. – Львів, 2003. – С. 256-261. – 0,375 д.а.

7. Єлейко В.І., Демчишин М.Я. Дослідження закономірностей залежності обороту роздрібної торгової мережі від витрат // Науковий вісник Чернівецького торговельно-економічного інституту КНТЕУ: Матеріали XIV Міжнародної науково-практичної конференції “Формування стратегії розвитку регіону на інноваційній основі”, 13-14 травня 2004 року. – Вип. І. Економічні науки. Ч. 1. – Чернівці: АНТ Лтд, 2004. - С. 262-267. – 0,375 д.а.

8. Єлейко В.І., Демчишин М.Я., Чупик І.О. Аналіз впливу витрат на обсяги виробництва та реалізації продукції підприємствами споживчої кооперації України // Вісник Львівської комерційної академії. – Серія економічна. - Випуск 16. – Зб. наукових праць за матеріалами міжнародної науково-практичної конференції “Облік, аналіз і аудит у сучасному бізнесі”. - Львів: Львівська комерційна академія, 2004. – С. 199-204. – 0,3125 д.а.

9. Єлейко В.І., Демчишин М.Я. Аналіз і прогнозування діяльності торгівельних підприємств споживчої кооперації України // Вісник Львівської комерційної академії. – Серія економічна. - Випуск 19. – Зб. наукових праць за матеріалами міжнародної науково-практичної конференції “Структурні трансформації та інвестиційно-інноваційний розвиток торгівлі”. - Львів: Львівська комерційна академія, 2005. – С. 74-81. – 0,5 д.а.

10. Єлейко В.І.,Жовтанецький М., Демчишин М.Я. Дослідження витрат на обсяг роздрібного товарообігу за допомогою кореляційно-регресійного аналізу // Вісник Львівського університету. Серія економічна. Випуск 35. – Львів: ЛНУ, 2006. – С. 583-588. - 0,375 д.а.

За матеріалами конференцій:

11. Демчишин М.Я. Економетричний аналіз дослідження впливу витрат на обсяг роздрібного товарообігу громадського харчування (на прикладі підприємств споживчої кооперації України) // Економіка пострадянських країн: стан та перспективи розвитку / Матеріали міжна-родної наукової студентсько-аспірантської конференції, Львів, 7-8 травня 2003 р. – Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2003. – С. 74-75. – 0,125 д.а.

12. Демчишин М.Я. Моделювання залежностей показників діяльності підприємств та організацій споживчої кооперації // Економічна система України: минуле, сучасне, майбутнє / Матеріали міжна-родної науково-практичної конференції, Львів, 21-22 жовтня 2005 р. – Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2005. – С. 96-97. – 0,125 д.а.

13. Демчишин М.Я. Верифікація моделей прогнозу роздрібного товарообігу в споживчій кооперації // Матеріали міжнародної наукової студентсько-аспірантської конферен-ції “Нові обрії економіч-ної науки”, Львів, 11-12 травня 2007 р. – Львів: ЛНУ імені Івана Франка, 2007. – С.57-58. – 0,12 д.а.

14. Єлейко В.І., Копич І.М, Демчишин М.Я. Використання економетричних методів в управлінні витрат виробництва і реалізації продукції, товарів і послуг // Економетрія: проблеми теорії і практики: Збірник наукових праць / Матеріали Всеукраїн-ської науково-практичної конференції, Хмельницький, 29 жовтня 2003 р. – Хмельниць-кий: ХІУП, 2003. – С. 45-49. – 0,25 д.а.

15. Єлейко В.І., Боднар Р.Д., Демчишин М.Я. Прогнозування витрат підприємств роздрібної торгової мережі споживчої кооперації України // Матеріали всеукраїнської науково-практичної конференції “Проблеми інформаційно-статистичного дослідження розвитку економічних систем”. – Дніпропетровськ. – 2007. – С.15-17. – 0,18 д.а.

АНОТАЦІЯ

Демчишин М.Я. Моделювання виробничої та торгівельної діяльності підприємств споживчої кооперації України. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.11 – математичні методи, моделі та інформаційні технології в економіці. – Львівський національний університет імені Івана Франка. – Львів, 2008.

Дисертація присвячена прикладним проблемам моделювання виробничої та торгівельної діяльності підприємств споживчої кооперації, підвищення ефективності господарювання та стратегії розвитку споживчої кооперації.

У роботі на основі проведеного економетричного аналізу основних показників діяльності підприємств споживчої кооперації встановлено важливі чинники, які впливають на обсяги виробництва та товарообігу. Побудовано регресійні


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ОРГАНІЗАЦІЙНО – ЕКОНОМІЧНІ ЗАСАДИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИРОБНИЦТВА В М'ЯСОПРОДУКТОВОМУ ПІДКОМПЛЕКСІ АПК РЕГІОНУ - Автореферат - 32 Стр.
РОЗРОБКА СКЛАДУ ТА ТЕХНОЛОГІЇ ТАБЛЕТОК НА ОСНОВІ ПОРОШКУ ВИЧАВОК ВИНОГРАДУ КУЛЬТУРНОГО ТА МЕТИЛУРАЦИЛУ - Автореферат - 26 Стр.
ОПЕРАТИВНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ТА АНАЛІЗ РЕЖИМІВ ЕЛЕКТРИЧНИХ МЕРЕЖ ЕНЕРГОПОСТАЧАЛЬНИХ КОМПАНІЙ ЗА УМОВ НЕВИЗНАЧЕННОСТІ - Автореферат - 23 Стр.
ПРОДУКТИВНІСТЬ ДОВГОВІКОВИХ ТРАВОСТОЇВ ЗАЛЕЖНО ВІД ІНТЕНСИВНОСТІ УДОБРЕННЯ Й ВИКОРИСТАННЯ В УМОВАХ ЛІСОСТЕПУ ЗАХІДНОГО - Автореферат - 26 Стр.
НАГРОМАДЖЕННЯ КАПІТАЛУ В СУСПІЛЬНОМУ ВІДТВОРЕННІ ТРАНСФОРМАЦІЙНИХ ЕКОНОМІК - Автореферат - 67 Стр.
КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЬ ПЕРЕРОБНИХ ПІДПРИЄМСТВ МАЛОГО БІЗНЕСУ В АПК - Автореферат - 30 Стр.
МАГНІТООПТИЧНІ ЯВИЩА В ПРОСТОРОВО НЕОДНОРІДНИХ МАГНІТНИХ СРЕДОВИЩАХ - Автореферат - 40 Стр.