У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЧЕРКАСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Черкаський державний технологічний університет

ДОНЕЦЬ Оксана Миколаївна

УДК 336.144.31(043)

МЕтоди та засоби УПРАВЛІННЯ бюджетОМ будівництва складних ЕНЕРГЕТИЧНИХ ОБ’ЄКТів З ВРАХУВАННЯМ РИЗИКІВ

05.13.06 – інформаційні технології

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата технічних наук

Черкаси – 2008

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Черкаському державному технологічному університеті

Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: | кандидат технічних наук, доцент

Данченко Олена Борисівна,

Черкаський державний технологічний університет,

доцент кафедри управління проектами.

Офіційні опоненти: | доктор технічних наук, професор

Подчасова Тетяна Павлівна,

Київський національний торгово-економічний університет,

професор кафедри економічної кібернетики

та інформаційних технологій;

доктор технічних наук, професор

Польшаков Валерій Іванович,

Українська академія бізнесу та підприємництва Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва,

проректор з наукової роботи,

завідувач кафедри менеджменту.

Захист відбудеться “1” липня 2008 року о 10 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К73.052.01 у Черкаському державному технологічному університеті за адресою: бул. Шевченка, 460, м. Черкаси, 18006.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Черкаського державного технологічного університету за адресою: бул. Шевченка, 460, м. Черкаси, 18006.

Автореферат розісланий “30” травня 2008 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради В.В. Палагін

ЗАГАЛЬНА характеристика рОботИ

Актуальність теми. В сучасних умовах важливим напрямком розвитку України є будівництво, реконструкція та модернізація енергетичних потужностей. Однак мінливість сучасної законодавчої бази, відсутність інвестицій, досвіду праці в ринковому просторі створює перешкоди в цьому напрямку. В нестабільному економічному середовищі ускладнюється процес ефективного управління бюджетом будівництва енергетичних об’єктів, оскільки підвищується ризик порушення розроблених планів, прийнятих режимів діяльності, що призводить до фінансових збитків при будівництві.

Таким чином, наукова задача ефективного управління бюджетом будівництва складних енергетичних об‘єктів в умовах ризику є актуальною. Для розв’язання цієї наукової задачі необхідна розробка нових моделей, методів та програмно-інформаційних засобів управління бюджетом будівництва складних енергетичних об’єктів з врахуванням ризиків.

Ідея дисертаційної роботи полягає в тому, що підвищення ефективності управління бюджетом будівництва, реконструкції та модернізації складних енергетичних об’єктів в Україні в умовах невизначеності та нестабільності можливе завдяки створенню нових моделей, методів та програмно-інформаційних засобів управління бюджетом будівництва складних енергетичних об’єктів з врахуванням ризиків.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана в Черкаському державному технологічному університеті за держбюджетною темою: “Науково-технічне забезпечення функціонування автоматизованої системи управління будівництвом Південно-Українського енергокомплексу” (№ держреєстрації 0102U006052, тематика включена в науково-технічні плани розвитку Південно-Українського енергокомплексу).

Мета та задачі дослідження. Мета даної дисертаційної роботи полягає в підвищенні ефективності процесів управління бюджетом будівництва, реконструкції та модернізації складних енергетичних об‘єктів у нестабільних умовах завдяки створенню інформаційної технології управління бюджетом із врахуванням ризиків.

Для досягнення мети в дисертації поставлені і розв’язані такі завдання:

– аналіз особливостей предметної області енергетичного будівництва, можливих ризиків при управлінні бюджетом будівництва, існуючих методів та програмно-інформаційних засобів управління бюджетом, існуючих методів зменшення ризиків;

– побудова математичної моделі бюджетних ризиків та математичної моделі управління ними в процесі будівництва складних енергетичних об’єктів;

– розробка методу управління бюджетом будівництва складних енергетичних об’єктів з врахуванням ризиків;

– використання методу експертних оцінок для аналізу бюджетних ризиків;

– застосування методу статистичного аналізу бюджетних ризиків;

– удосконалення методу побудови протиризикових розкладів робіт будівництва складних енергетичних об’єктів;

– створення інформаційної технології управління бюджетом будівництва складних енергетичних об’єктів з врахуванням ризиків.

Об'єктом дослідження дисертаційної роботи є процеси управління бюджетом будівництва складних енергетичних об’єктів.

Предметом дослідження є моделі, методи та засоби управління бюджетом будівництва складних енергетичних об’єктів.

Методи дослідження. Методи дослідження дисертаційної роботи ґрунтувалися на використанні теорії математичного моделювання для побудови адекватної реальним процесам математичної моделі бюджетних ризиків будівництва.

Процес розробки моделі формування і управління бюджетом будівництва складних енергетичних об’єктів реалізований на основі законів та основних положень теорії множин та теорії ймовірності.

Методи бюджетування використовувались для розробки методу управління бюджетом. Методика оцінки бюджетних ризиків в енергетичному будівництві реалізована на основі методів експертного оцінювання та на основі статистичних методів.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що вперше вирішена народногосподарська задача створення інформаційної технології управління бюджетом будівництва, реконструкції та модернізації складних енергетичних об’єктів з врахуванням ризиків.

Нові наукові результати, отримані автором, полягають в наступному:

вперше:

– побудована математична модель бюджетних ризиків в енергетичному будівництві та математична модель управління бюджетними ризиками будівництва складних енергетичних об’єктів, що дозволяє визначити ризик збільшення бюджету будівництва;

– розроблений метод управління бюджетом будівництва складних енергетичних об’єктів з врахуванням ризиків;

– розроблена інформаційна технологія управління бюджетом будівництва складних енергетичних об’єктів з врахуванням ризиків, впровадження якої призводить до зниження трудомісткості управління бюджетом енергетичного будівництва;

удосконалено:

– метод побудови протиризикових розкладів робіт будівництва складних енергетичних об’єктів, який дозволяє планувати протиризикову топологію сітьового графіку виконання робіт будівництва в частині мінімізації бюджету будівництва;

дістав подальший розвиток:

– метод експертних оцінок шляхом його адаптації до оцінки бюджетних ризиків, вперше виділених в галузі енергетичного будівництва та метод статистичного аналізу ризикованих подій за рахунок його використання для оцінки їх впливу на перевищення бюджету енергетичного будівництва, що дозволяє визначати розміри бюджетних резервів.

В сукупності отримані результати становлять наукову основу для створення автоматизованих інформаційних систем управління бюджетом будівництва складних енергетичних об’єктів з врахуванням ризиків, а також для автоматизації процесів управління бюджетом проектів в інших галузях.

Достовірність результатів дослідження підтверджується практичними результатами та публікаціями у фахових виданнях.

Практичне значення одержаних результатів полягає в такому:

1) на основі наукових результатів, отриманих автором, закладається сучасний науково-практичний базис підвищення ефективності управління бюджетом енергетичного будівництва через реалізацію методів і засобів управління бюджетом у нестабільних економічних умовах України;

2) проведені дослідження дозволили реалізувати ефективну інформаційну технологію управління бюджетом будівництва складних енергетичних об’єктів з урахуванням ризиків на базі розроблених автором методів та програмно-інформаційних засобів управління бюджетом будівництва;

3) розроблений метод управління бюджетом будівництва складних енергетичних об’єктів з урахуванням ризиків дозволяє: планувати загальний бюджет будівництва, передбачати в бюджеті резерви на покриття додаткових витрат у зв’язку з появою ризикованих подій, а також управляти значенням фінансової змінної бюджету та коригувати його з урахуванням ризиків;

4) впровадження розробленої інформаційної технології управління бюджетом будівництва складних енергетичних об’єктів з урахуванням ризиків приводить до зниження трудомісткості управління бюджетом енергетичного будівництва і забезпечує наповнення інформаційної бази будівництва, збереження, обробку, передачу інформації, а також дає змогу мінімізувати бюджет на етапі планування з урахуванням реальних умов будівництва.

Розроблена інформаційна технологія управління бюджетом складних енергетичних об’єктів впроваджена в промислову експлуатацію в Акціонерному товаристві "Южэнергострой" (при управлінні бюджетом будівництва Південно-Українського енергокомплексу).

Наукові положення, висновки, пропозиції і рекомендації, викладені в дисертації, статтях, працях конференцій, використовуються як для практичної організації управління бюджетом підприємств енергобудівного профілю, так і в навчальному процесі в Черкаському державному технологічному університеті.

Особистий внесок здобувача. Наукові та практичні положення дослідження представлені в дисертаційній роботі, отримані особисто автором або при його особистій участі та підтверджені 9 індивідуальними [2 – 4, 7, 10, 11 – 13, 15] і 6 публікаціями у співавторстві. У спільних публікаціях дисертанту належить: розробка структури технології змін і моделі матричної організації системи управління змінами бюджету енергетичного будівництва [1, 6, 8], розробка структури бази даних інформаційної системи управління бюджетом будівництва складних енергетичних об’єктів з урахуванням ризиків [5], проведення аналізу сучасних програмних засобів бюджетування [9], розробка алгоритму методу управління бюджетом з урахуванням ризиків, який буде застосовуватися в інформаційній технології [14].

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційної роботи докладалися й обговорювалися на таких науково-технічних конференціях та семінарах: V Всеукраїнська науково-практична конференція “Комп’ютерне моделювання та інформаційні технології в науці, економіці та освіті”, 21 – 23 квітня 2003 р., Інститут соціального управління, економіки і права, м. Черкаси; Чотирнадцята наукова сесія Осередку Наукового товариства ім. Шевченка у Черкасах, 12 – 20 березня 2003 р., Осередок НТШ у Черкасах, м. Черкаси; Науково-практична конференція “Глобалізація та проектний менеджмент у ХХІ ст.”, 9 – 10 жовтня 2003 р., Львівський регіональний інститут державного управління НАДУ, м. Львів; VII Міжнародна науково-практична конференція “Наука і освіта ‘2004”, 10 – 25 лютого 2004 р., м. Дніпропетровськ; П’ятнадцята наукова сесія Осередку Наукового товариства ім. Шевченка у Черкасах, 10 – 27 березня 2004 р., Осередок НТШ у Черкасах, м. Черкаси; Сьома Всеукраїнська наукова конференція з прикладної математики та інформатики “СНКПМІ – 2004”, 22 – 23 квітня 2004 р., Львівський національний університет ім. Івана Франка, м. Львів; ІV Всеукраїнська конференція молодих науковців „Інформаційні технології в освіті, науці і техніці” (ІТОНТ – 2004), 28 – 30 квітня 2004 р., Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького, м. Черкаси; International Workshop “PREDICTION AND DECISION MAKING UNDER UNCERTAINTIES” (PDMU – 2004), May 25 – 30, 2004, Taras Shevchenko National University of Kyiv, Ternopil Medical Academy, Ternopil; Міжнародна конференція “Інноваційний розвиток на основі технологічної зрілості в управлінні проектами”, 24 – 26 червня 2004 р., Київський національний університет будівництва і архітектури, м. Київ; V Всеукраїнська конференція молодих науковців „Інформаційні технології в освіті, науці і техніці” (ІТОНТ – 2006), 3 – 5 травня 2006 р., Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького, м. Черкаси.

Публікації. За результатами дисертаційної роботи опубліковано 15 друкованих праць: статей у наукових журналах – 5 (у тому числі у виданнях, що входять у перелік фахових видань ВАК – 5), матеріалів конференцій – 10.

Структура та обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається зі вступу, чотирьох розділів, висновків, списку використаних літературних джерел (104 найменування) і додатків. Дисертація містить 23 таблиці, 30 рисунків, 10 додатків. Повний обсяг дисертації становить 199 сторінок, у тому числі 140 сторінок основного тексту.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі міститься обґрунтування актуальності теми дисертаційної роботи. Сформульовані мета роботи та задачі дослідження, наукова новизна та практична цінність отриманих результатів дисертаційної роботи.

У першому розділі проводиться аналіз предметної області енергетичного будівництва та аналіз сучасних методів та засобів управління бюджетом. Визначено, що процес управління бюджетом будівництва складних енергетичних об’єктів відрізняється від формування бюджету в інших галузях.

Були розглянуті сучасні методи та програмні засоби управління бюджетом та зроблено висновок, що існуючі методи та засоби бюджетування не ефективні в застосуванні до будівництва складних енергетичних об’єктів, оскільки не враховують особливості будівельної галузі, а також бюджетні ризики.

У результаті аналізу ризиків, що впливають на бюджет будівництва складних енергетичних об’єктів, було виділено п’ять бюджетних ризиків: ризик замовника, плановий ризик, ризик оплати праці, ціновий ризик, накладний ризик, які мають найбільш негативний вплив на бюджет будівництва.

Проведений аналіз існуючих методів зменшення ризиків показав, що їхнього застосування недостатньо для ефективної боротьби з бюджетними ризиками в процесі будівництва складних енергетичних комплексів в умовах України.

Задача дослідження полягає в розробці моделей, методів та засобів управління бюджетом будівництва складних енергетичних об’єктів, які будуть враховувати існуючі бюджетні ризики та будуть орієнтовані на фактичні умови управління енергетичним будівництвом в Україні.

Другий розділ присвячено побудові моделей та методів управління бюджетом будівництва складних енергетичних об’єктів з врахуванням ризиків.

Ризики, що призводять до відхилення фактичного бюджету від запланованого і викликають ситуацію дефіциту коштів будемо називати бюджетними ризиками.

Побудована математична модель бюджетних ризиків, які впливають на бюджет будівництва складних енергетичних об’єктів. Виділено п’ять бюджетних ризиків:

1. Ризик замовника, пов’язаний із забезпеченням робіт будівництва необхідними коштами на моменти початку робіт – .

Значення ризику замовника для і-ої роботи, що виникає через недоодержання коштів для будівництва, визначається за формулою

, (1)

де – номер роботи,

– крок розподілу ймовірностей затримок коштів, ,

– кількість днів затримки коштів для і-ої роботи для розподілу ,–

вартість втраченого прибутку на і-й роботі за один день (значення отримується із техніко-економічного обґрунтування на проект будівництва).

2. Плановий ризик, пов'язаний з оплатою неврахованих обсягів робіт та появою нових робіт – .

Значення планового ризику, пов’язаного з оплатою неврахованих обсягів робіт порівняно з плановим обсягом, розраховується за формулою

, (2)

де – номер роботи,

– крок розподілу ймовірностей збільшення фізичного обсягу, ,

– збільшення фізичного обсягу і-ої роботи для розподілу j,

– кошторисна вартість одиниці фізичного обсягу і-ої роботи.

3. Ризик оплати праці, пов'язаний з підвищенням рівня заробітної плати – .

Значення ризику оплати праці, пов’язаного із збільшенням бюджету через зміну заробітної плати, розраховується за формулою

, (3)

де – номер роботи,

– крок розподілу ймовірностей збільшення заробітної плати, ,

– збільшення заробітної плати і-тої роботи для розподілу .

4. Ціновий ризик, пов'язаний зі зміною ринкових цін на матеріально-технічні ресурси (МТР) і устаткування – .

Значення цінового ризику, пов’язаного із збільшенням бюджету через зміну ринкових цін на МТР та устаткування, розраховується за формулою

, (4)

де – номер роботи,

– крок розподілу ймовірностей збільшення ціни МТР або устаткування, ,

– збільшення бюджету і-ої роботи при зміні цін на МТР для розподілу .

5. Накладний ризик, пов'язаний зі збільшенням витрат на виробничі, транспортні, обслуговуючі операції – .

Значення накладного ризику, пов’язаного зі збільшенням бюджету через зміну витрат на виробничі, транспортні, обслуговуючі операції, розраховується за формулою

, (5)

де – номер роботи,

– номер виду накладних витрат, ,

– крок розподілу ймовірностей збільшення накладних витрат, ,

– збільшення бюджету і-ої роботи при збільшенні накладних витрат для розподілу .

Була побудована математична модель управління бюджетними ризиками будівництва складних енергетичних об’єктів. Мета управління бюджетом будівництва полягає в формуванні такого бюджету будівництва, який забезпечить реалізацію будівництва з мінімальним ризиком, тобто значення загального ризику бюджету будівництва повинне бути мінімальним:

(6)

Враховуючи, що в моделі бюджетних ризиків має місце п’ять видів бюджетних ризиків, які впливають на виконання кожної роботи будівництва, кожний з цих ризиків також повинен бути мінімальним.

Значення загального ризику бюджету будівництва:

,

де – номер бюджетного ризику, ,

– номер роботи, , – кількість робіт будівництва.

Отже, цільова функція моделі управління бюджетними ризиками будівництва складних енергетичних об’єктів (6) буде мати вигляд

(7)

Обмеженнями моделі є такі умови:

.

Розроблено метод управління бюджетом будівництва складних енергетичних об’єктів з урахуванням ризиків, який включає такі кроки (рис. 1):

1. Для кожної і-ої роботи розрахувати вартість роботи за формулою

,

де – витрати на придбання МТР та обладнання і-ої роботи,

– витрати на оплату праці працівникам і-ої роботи,

– накладні виробничі витрати і-ої роботи.

2. Розрахувати ризик збільшення вартості роботи за формулою

,

де – значення ризику збільшення вартості і-тої роботи, який складається із наступних бюджетних ризиків.

3. Врахувати у вартості кожної роботи проекту резерв на покриття бюджетних ризиків за формулою

.

4. Розрахувати планове значення загального бюджету будівництва:

.

5. Роздрукувати планове значення бюджету для візуальної оцінки.

6. Відслідковувати фактичні витрати коштів на проект, тобто визначати , який змінюється в часі від 0 до tк із періодом tкр (тиждень, місяць).

7. Роздрукувати фактичні параметри по відібраному варіанту для візуальної оцінки і контролю.

Рис. 1. Алгоритм реалізації методу управління бюджетом будівництва

складних енергетичних об’єктів з врахуванням ризиків

8. На кожному кроці визначити величину відхилення бюджету:

.

9. Якщо , провести оцінку на основі останніх фактичних даних про проект п’яти бюджетних ризиків.

10. На основі інформації про фактичне виконання проекту та виявлені ризики, виконати перерахунок планового бюджету проекту з врахуванням ризиків, тобто повторити п. 2, 3, 4.

11. Після завершення проекту здійснити аналіз виконання бюджету та аналіз поведінки бюджетних ризиків під час виконання проекту і відкоригувати інформаційну базу робіт та ризиків проекту.

Третій розділ дисертації присвячений методам оцінки бюджетних ризиків для наповнення інформаційної бази автоматизованої системи управління бюджетом.

Для формування бази бюджетних ризиків в інформаційному середовищі будівництва найбільш раціонально використати наступні два методи: метод статистичного аналізу ризикованих подій за рахунок його використання для оцінки їх впливу на перевищення бюджету енергетичного будівництва, що дозволяє визначати розміри бюджетних резервів, та метод експертних оцінок шляхом його адаптації до оцінки бюджетних ризиків, вперше виділених в галузі енергетичного будівництва, що дозволило мінімізувати резерви бюджету.

За допомогою статистичного аналізу даних, накопичених в інформаційній базі будівництва Південно-Українського енергокомплексу на протязі 2001-2005 років, визначаються імовірності виникнення наступних ризикованих подій, що негативно впливають на бюджет будівництва:

1) імовірності збільшення бюджету робіт, пов’язаного з ризиками підвищення рівня заробітної плати працівників, в залежності від розміру збільшення:

,

де – кількість випадків збільшення бюджету і-ої роботи на грн через підвищення рівня заробітної плати працівників, що працювали на цій роботі,–

загальна кількість випадків виконання і-ої роботи в статистичній вибірці, яка включає також успішне виконання роботи, при якому запланований бюджет не був збільшений;

2) імовірності збільшення бюджету робіт, пов’язаного з ризиками збільшення ринкових цін на МТР і устаткування, в залежності від розміру збільшення:

,

де – кількість випадків збільшення бюджету і-ої роботи на грн через підвищення цін на матеріали або устаткування,–

загальна кількість випадків виконання і-ої роботи в статистичній вибірці, коли вона виконувалася із використанням матеріалу або устаткування, яке включає також успішне виконання роботи, при якому бюджет не був збільшений;

3) імовірності збільшення бюджету робіт, пов’язаного з ризиками збільшення витрат на виробничі, транспортні та обслуговуючі операції, в залежності від розміру збільшення:

,

де – кількість випадків збільшення бюджету і-ої роботи на грн через підвищення накладних витрат,–

загальна кількість випадків виконання і-ої роботи в статистичній вибірці, коли при її виконанні використовувалися накладні витрати, які включають також успішне виконання роботи, при якому запланований бюджет не був збільшений.

Автором був також використаний метод експертних оцінок шляхом його адаптації до оцінки бюджетних ризиків, вперше виділених у галузі енергетичного будівництва, що дозволило мінімізувати резерви бюджету.

За допомогою методу експертних оцінок вирішується задача оцінки двох бюджетних ризиків:

– ймовірностей збільшення бюджету робіт із-за недоодержання коштів залежно від розміру збільшення ;

– ймовірностей збільшення бюджету робіт із-за оплати неврахованих обсягів робіт та появи нових робіт залежно від розміру збільшення .

Експертами виступають висококваліфіковані спеціалісти в галузі енергетичного будівництва: головні інженери, енергетики, будівельники та ін.

Результати експертного опитування розраховуються за формулами:

, ,

де – середнє значення ймовірностей збільшення бюджету і-ої роботи через недоодержання коштів,

– середнє значення ймовірностей збільшення бюджету і-ої роботи через появу нових робіт.

В процесі статистичної обробки експертної інформації отримують наступні значення коефіцієнтів варіації:

1) коефіцієнти варіації при оцінці ймовірностей збільшення бюджету робіт будівництва при конкретному виді недоодержання коштів в залежності від розміру збільшення:

, ;

2) коефіцієнти варіації при оцінці ймовірностей збільшення бюджету робіт будівництва при конкретному виді нової роботи в залежності від розміру збільшення:

, .

Якщо значення коефіцієнта варіації менше 33%, то ступінь узгодженості думок експертів вважається високою. Якщо значення коефіцієнта варіації більше 33%, результати експертизи використовувати не рекомендується. В цьому випадку експертиза повинна бути проведена ще раз для отримання нових оцінок і досягнення більш високого ступеня узгодженості експертів.

Четвертий розділ присвячений розробці структури інформаційної бази програмно-інформаційної системи управління бюджетом з урахуванням ризиків та схеми інформаційної технології, яка дає можливість реалізувати ефективне управління бюджетом будівництва складних енергетичних об’єктів в умовах ризиків.

Інформаційна база автоматизованої системи управління бюджетом будівництва містить інформацію про роботи, МТР, які використовуються в будівництві, кошториси, вартість робіт та бюджетні ризики.

Структура таблиць інформаційної бази автоматизованої системи управління бюджетом будівництва складних енергетичних об’єктів з урахуванням ризиків наведена на рис. 2, де 1 – інформаційна база будівництва, що містить таблиці Т1 – Т13, 2 – інформаційна база формування бюджету, що містить таблиці Т14 – Т19, 3 – інформаційна база бюджетних ризиків, що містить таблиці Т20 – Т24, 4 – інформаційна база сценаріїв виконання робіт, що містить таблиці Т25 – Т29.

На основі розроблених методів оцінки бюджетних ризиків при плануванні бюджету енергетичного будівництва та розробленої структури бази даних розроблена технологія управління бюджетними ризиками, яка реалізує запропонований в другому розділі метод управління бюджетом будівництва складних енергетичних об’єктів з урахуванням ризиків.

Рис. 2. Структура інформаційної бази системи управління бюджетом будівництва складних енергетичних об’єктів з врахуванням ризиків

Схема інформаційної технології управління бюджетом наведена на рис. 3. Наведена інформаційна технологія дозволить реалізувати процес управління бюджетом будівництва складних енергетичних об’єктів з мінімальним ризиком збільшення бюджету, з мінімальним часом та бюджетом.

Рис. 3. Схема інформаційної технології управління бюджетом

будівництва складних енергетичних об’єктів з урахуванням ризиків

ВИСНОВКИ

1.

Проведений аналіз предметної області енергетичного будівництва показав, що особливості даної галузі в умовах невизначеності та нестабільності економічного, соціального, законодавчого середовищ України потребують нових підходів до організації процесів планування та управління бюджетом будівництва складних енергетичних об’єктів.

2.

Проведений аналіз сучасних методів управління бюджетом показав, що в будівництві складних енергетичних об'єктів бюджет для нового проекту складається заново, “з нуля”, бюджет є бюджетом з нульовим рівнем.

3.

Проведений аналіз програмних засобів управління бюджетом показав, що існуючі програмні засоби формування бюджету будівництва не ефективні в застосуванні до будівництва складних енергетичних об’єктів, оскільки не враховують особливості будівельної галузі, а також бюджетні ризики.

4.

В результаті аналізу ризиків, що впливають на бюджет будівництва складних енергетичних об’єктів, було виділено п’ять бюджетних ризиків: ризик замовника, плановий ризик, ризик оплати праці, ціновий ризик, накладний ризик, які мають найбільш негативний вплив на будівництво.

5. Побудована математична модель бюджетних ризиків в енергетичному будівництві, що дозволяє виділити та визначити кількісно основні ризики, які негативно впливають на бюджет будівництва. Побудована математична модель управління бюджетними ризиками будівництва складних енергетичних об’єктів, що дозволяє визначити значення ризику збільшення бюджету будівництва в цілому з врахуванням кожного з бюджетних ризиків.

6. Розроблений метод управління бюджетом будівництва складних енергетичних об’єктів з врахуванням ризиків, який дозволяє розрахувати фінансові змінні: бюджет матеріалів, оплати праці, накладних розходів, загальний бюджет будівництва; передбачає в бюджеті резерви на покриття додаткових витрат в зв’язку з бюджетними ризиками; дозволяє управляти значенням фінансової змінної бюджету, коригувати його з врахуванням ризиків.

7. Удосконалений метод побудови протиризикових розкладів робіт будівництва складних енергетичних об’єктів, який дозволяє: планувати протиризикову топологію сітьового графіку виконання робіт будівництва; формувати найменш ризикований розклад робіт, мінімальний за часом, ризиком та бюджетом.

8. Отримав подальший розвиток метод статистичного аналізу ризикованих подій за рахунок його використання для оцінки їх впливу на перевищення бюджету енергетичного будівництва, що дозволяє визначати розміри бюджетних резервів.

9. Отримав подальший розвиток метод експертних оцінок шляхом його адаптації до оцінки бюджетних ризиків, вперше виділених в галузі енергетичного будівництва, що дозволило мінімізувати резерви бюджету.

10. Розроблена структура інформаційної бази програмно-інформаційної системи управління бюджетом з врахуванням ризиків, яка дає можливість організувати ефективну технологію управління бюджетом будівництва складних енергетичних об’єктів.

11. Розроблена інформаційна технологія управління бюджетом будівництва складних енергетичних об’єктів з урахуванням ризиків, впровадження якої забезпечує збереження, обробку, передачу інформації та технологію наповнення інформаційної бази будівництва, а також дозволяє мінімізувати бюджет при плануванні з врахуванням реальних умов будівництва.

список опублікованих праць за темою дисертації

1. Тесля Ю.Н. Модель матричной организации системы управления изменением в энергетических проектах / Ю.Н. Тесля, А.Г. Дехтярев, О.Н. Донец, Аль-Шукри Фатхи Мохаммед Ахмед // Вісник Черкаського державного технологічного університету. – 2003. – № 1. – С. 69–74.

2. Донець О.М. Аналіз сучасних методів та засобів бюджетування проектів будівництва складних енергетичних об'єктів / О.М. Донець // Вісник Східноукраїнського національного університету ім. Володимира Даля. – Луганськ: Вид-во СНУ ім. В. Даля. – 2004. – № 4(74). – С. 66–75.

3. Донець О.М. Методи управління бюджетними ризиками при будівництві складних енергетичних об'єктів / О.М. Донець // Управління проектами та розвиток виробництва : зб. наук. пр. – Луганськ: Вид-во СНУ ім. В. Даля. – 2004. – № 3(11). – С. 58–66.

4. Донець О.М. Розробка математичної моделі управління ризиками при бюджетуванні проектів будівництва складних енергетичних об’єктів / О.М. Донець // Вісник Черкаського державного технологічного університету. – 2005. – № 2. – С. –80.

5. Данченко О.Б. Структура інформаційної бази автоматизованої системи бюджетування при будівництві складних енергетичних об’єктів з врахуванням ризиків / О.Б. Данченко, О.М. Донець // Вісник Черкаського державного технологічного університету. – 2007. – № 1–2. – С. 128–131.

6. Донець О.М. Проблеми побудови системи фінансового планування та бюджетування енергетичних проектів / О.М. Донець, Аль-Шукрі Мохаммед Ахмед // Чотирнадцята наукова сесія Осередку Наукового товариства ім. Шевченка у Черкасах, 12 – 20 бер. 2003 р. : матеріали доп. на засіданнях секцій і комісій / За ред. В.В. Масненка. – Черкаси: Осередок НТШ у Черкасах, 2003. – С. 68–69.

7. Донець О.М. Подходы к финансированию и бюджетированию энергетических проектов в условиях Украины / О.М. Донець // Комп’ютерне моделювання та інформаційні технології в науці, економіці та освіті : V Всеукр. наук.-практ. конф., 21 – 23 квіт. 2003 р. : зб. наук. пр. за матеріалами. – Черкаси: Брама ІСУЕП, 2003. – С. 42–44.

8. Донець О.М. Проблеми бюджетування проектів в галузі енергетичного будівництва / О.М. Донець, Аль-Шукрі Мохаммед Ахмед // Глобалізація та управління проектами у ХХІ столітті, 9 – жовт. 2003 р. : матеріали наук.-практ. конф. / За заг. ред. А. Чемериса. – Львів: ЛРІДУ НАДУ, 2003. – С. 94–96.

9. Данченко О.Б. Проблеми автоматизації управління бюджетуванням при будівництві складних енергетичних об’єктів / О.Б. Данченко, О.М. Донець // Наука і освіта ‘2004, 10 – лют. 2004 р. : матеріали VII Міжнар. наук.-практ. конф. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. – Т. 64. Техн. науки. – С. 38 – 41.

10. Донець О.М. Інформаційна технологія управління бюджетуванням при будівництві складних енергетичних об’єктів / О.М. Донець // П’ятнадцята наукова сесії Осередку Наукового товариства ім. Шевченка у Черкасах, 10 – бер. 2004 р. : матеріали доп. на засіданнях секцій і комісій / За ред. В.В. Масненка. – Черкаси: Осередок НТШ у Черкасах, 2004. – С. 145–148.

11. Донець О.М. Моделювання процесу формування бюджету будівництва складних енергетичних об'єктів / О.М. Донець // Сьома Всеукраїнська наукова конференція з прикладної математики та інформатики “СНКПМІ – ”, 22 – квіт. 2004 р. : тези доп. – Львів: Вид. центр ЛНУ ім. І. Франка, 2004. – С. 52–53.

12. Донець О.М. Метод управління бюджетуванням проектів будівництва складних енергетичних об’єктів з врахуванням ризиків / О.М. Донець // Інформаційні технології в освіті, науці і техніці ІТОНТ – , 28 – 30 квіт. 2004 р. : матеріали ІV Всеукр. конф. молодих науковців – Черкаси: ЧНУ, 2004. – С. 92 – 95.

13. Donec O.M. Methods of an estimation of risks of budgeting at construction of complex power objects / O.M. Donec // PREDICTION AND DECISION MAKING UNDER UNCERTAINTIES (PDMU – ), May 25 – 30, 2004 : abstracts International Workshop. – Тернопіль: Вид.-полігр. центр “Київський університет”, 2004. – С. 14–16.

14. Данченко О.Б. Бюджетування проектів будівництва складних енергетичних об’єктів з врахуванням ризиків / О.Б. Данченко, С.В. Черниш, О.М. Донець // Інноваційний розвиток на основі технологічної зрілості в управлінні проектами, 24 – червня 2004 р. : тези доп. міжнар. конф. / Відп. за вип. С.Д. Бушуєв. – К.: КНУБА, 2004. – С. 39–41.

15. Донець О.М. Розробка структури інформаційної бази автоматизованої інформаційної системи бюджетування проектів будівництва складних енергетичних об’єктів / О.М. Донець // Інформаційні технології в освіті, науці і техніці ІТОНТ – , 3 – травня 2006 р. : матеріали V Всеукр. конф. молодих науковців. – Черкаси: ЧНУ, 2006. – С. 39.

АНОТАЦІЯ

Донець О.М. Методи та засоби управління бюджетом будівництва складних енергетичних об’єктів з врахуванням ризиків. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук із спеціальності 05.13.06 – Інформаційні технології. – Черкаський державний технологічний університет, Черкаси, 2008.

Дисертаційна робота присвячена розробці методів, моделей та засобів підвищення ефективності процесів управління бюджетом будівництва складних енергетичних об‘єктів в нестабільних умовах завдяки створенню інформаційної технології управління бюджетом з врахуванням ризиків.

В дисертаційній роботі побудована математична модель бюджетних ризиків в енергетичному будівництві, а також модель управління бюджетними ризиками будівництва складних енергетичних об’єктів. Розроблений метод управління бюджетом будівництва складних енергетичних об’єктів з врахуванням ризиків, а також удосконалено метод побудови протиризикових розкладів робіт будівництва складних енергетичних об’єктів в частині мінімізації бюджету.

Дістав подальший розвиток метод експертних оцінок шляхом його адаптації до оцінки бюджетних ризиків, вперше виділених в галузі енергетичного будівництва, а також дістав подальший розвиток метод статистичного аналізу ризикованих подій.

Розроблені методи та засоби управління бюджетом впроваджені в промислову експлуатацію в Акціонерному Товаристві "Южэнергострой" при управлінні бюджетом будівництва Південно-Українського енергокомплексу.

Ключові слова: бюджет будівництва, бюджетні ризики, управління бюджетом, складні енергетичні об’єкти, інформаційна технологія управління бюджетом.

АННОТАЦИЯ

Донец О.М. Методы и средства управления бюджетом строительства сложных энергетических объектов с учетом рисков. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата технических наук по специальности 05.13.06 – Информационные технологии. – Черкасский государственный технологический университет, Черкассы, 2008.

На современном этапе в переходных экономических условиях Украины при строительстве сложных энергетических объектов возникает ряд проблем формирование бюджета, которые определяются несовершенными формами управления и нестабильностью экономической, политической, финансовой среды. Таким образом, увеличивается потребность и интерес к методам и средствам управления бюджетом строительства в условиях риска и нестабильности.

Значит, на сегодняшний день на Украине актуальная научная задача эффективного управления бюджетом строительства сложных энергетических объектов в условиях риска. Для решения этой научной задачи необходима разработка новых моделей, методов и программно-информационных средств управления бюджетом строительства сложных энергетических объектов с учетом рисков.

Научная новизна полученных результатов состоит в том, что впервые решена народнохозяйственная задача, связанная с созданием информационной технологии управления бюджетом строительства, реконструкции и модернизации сложных энергетических объектов с учетом рисков.

Новые научные результаты, полученные автором, состоят в следующем:

- построена математическая модель бюджетных рисков в энергетическом строительстве, которая разрешает выделить и описать основные виды рисков, которые отрицательно влияют на бюджет строительства;

- построена математическая модель управления бюджетными рисками строительства сложных энергетических объектов, которая разрешает определить риск увеличения бюджета строительства в целом с учетом любого из бюджетных рисков;

- разработан метод управления бюджетом строительства сложных энергетических объектов с учетом рисков, который разрешает рассчитать общий бюджет строительства, предусматривает в бюджете резервы на покрытие дополнительных затрат в связи с бюджетными рисками, разрешает управлять значением финансовой переменной бюджета, корректировать ее с учетом рисков;

- разработана информационная технология управления бюджетом строительства сложных энергетических объектов, которая предназначена для снижения трудоемкости управления бюджетом строительства с учетом рисков и обеспечивает наполнение информационной базы, сохранение, обработку информации;

- усовершенствован метод построения противорисковых расписаний работ строительства сложных энергетических объектов, который разрешает построить противорисковую топологию сетевого графика выполнения работ строительства и формировать наименее рискованное расписание работ, минимальное за временем, риском и бюджетом;

- получил дальнейшее развитие метод экспертной оценки для определения характеристик трех бюджетных рисков в энергетическом строительстве, а именно риска увеличения заработной платы, риска изменения рыночных цен на МТР и оборудование и риска увеличения накладных затрат;

- получил дальнейшее развитие метод статистической оценки для определения характеристик двух бюджетных рисков в энергетическом строительстве, а именно риска недополучения средств и риска появления новых работ.

В совокупности полученные результаты составляют научную основу для создания автоматизированных информационных систем управления бюджетом строительства сложных энергетических объектов с учетом рисков, а также для автоматизации процессов управления бюджетом проектов в других областях.

Практическое значение исследования состоит в том, что на основе научных результатов, полученных автором, закладывается современный научно-практический базис повышения эффективности управления бюджетом энергетических проектов через реализацию методов и средств управления бюджетом проектов в нестабильных экономических условиях Украины.

Проведенные исследования разрешили реализовать эффективную информационную технологию управления бюджетом строительства сложных энергетических объектов с учетом рисков на базе разработанных автором методов и программно-информационных средств управления бюджетом строительства.

Разработанные методы и средства разрешают уменьшить отклонение фактических затрат строительства от запланированных в бюджете, уменьшить бюджетные риски строительства, минимизировать затраты на ликвидацию последствий появления рискованных событий, оптимизировать бюджет строительства, предотвращать риски на ранних этапах жизненных циклов строительства.

Диссертационная работа выполнена в Черкасском государственном технологическом университете. Разработанные методы и средства управления бюджетом внедрены в промышленную эксплуатацию в Акционерном Обществе "Южэнергострой" при управлении бюджетом строительства Южно-Украинского энергокомплекса.

Ключевые слова: бюджет строительства, бюджетные риски, управление бюджетом, сложные энергетические объекты, информационная технология управления бюджетом.

SUMMARY

Donec O.M. Methods and facilities of management budget construction complex energy object with provision for risks. – Manuscript.

The thesis on gaining the scientific degree of candidate of engineering sciences on a specialty 05.13.06 – Information technologies. – Cherkassy state technological university, Cherkassy, 2008.

The work is dedicated to development of the methods, models and facilities of increasing to efficiency of the processes of management budget construction complex energy object in sloppy condition due to creation of information technology of budget management with provision for risk.

In the work is built mathematical model budgetary risk in energy construction, mathematical model of management budgetary risk construction complex energy object. The designed method of management budget construction complex energy object with provision for risk, advanced method of the building antirisk timetables of the work construction complex energy object in part of minimization of the budget.

Has found the most further development a method expert estimation by way to his adaptation to estimation budgetary risk, for the first time chosen in the field of energy construction, as well as has found the most further development a method statistical analysis risky event.

The designed methods and facility of management budget are introduced in management budget construction South-Ukrainian energy complex.

Keywords: budget construction, budgetary risks, budget management, complex energy objects, information technology of budget management.

Черкаський державний технологічний університет

Свідоцтво про державну реєстрацію ДК № 896 від 16.04.2002 р.

Підп. до друку 21.05.2008 р. Формат 60х90/16. Папір офісн.

Друк оперативний. Ум. друк. арк. 1,16. Обл.-вид. арк. 0,9. Тираж 100 прим. Зам. № 08-0165.

Надруковано в редакційно-видавничому центрі

Черкаського державного технологічного університету

бульвар Шевченка, 460, м. Черкаси, 18006.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ФОРМУВАННЯ ПЕДАГОГІЧНОЇ КРЕАТИВНОСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ У ПРОЦЕСІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ - Автореферат - 27 Стр.
МЕХАНІЗМ УПРАВЛІННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНИМ ПОТЕНЦІАЛОМ СУБ’ЄКТІВ РЕАЛЬНОГО СЕКТОРУ ЕКОНОМІКИ - Автореферат - 26 Стр.
СТАВЛЕННЯ ДО ПРАЦІ ПРОМИСЛОВИХ РОБІТНИКІВ ЗА НОВИХ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ УМОВ - Автореферат - 24 Стр.
Педагогічна діагностика як ЗАСІБ оптимізації самостійної навчальної діяльності студентів медичних коледжів - Автореферат - 31 Стр.
ДИФУЗІЙНО-КОНТРОЛЬОВАНИЙ ПРОЦЕС ОКИСЛЕННЯ НИЗЬКОКОНЦЕНТРОВАНОГО SO2 ПІД ТИСКОМ В АВТОТЕРМІЧНОМУ РЕАКТОРІ - Автореферат - 25 Стр.
Використання вітчизняного генофонду порід для підвищення м’ясної та вовнової продуктивності овець в умовах західного лісостепу України - Автореферат - 27 Стр.
МАРКЕТИНГ У ФОРМУВАННІ СТОСУНКІВ БАНКУ З КЛІЄНТАМИ - Автореферат - 26 Стр.