У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





СНИМУ КВАРТИРУ

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ УПРАВЛІННЯ

ФОЛОМІНА СВІТЛАНА АНАТОЛІЇВНА

УДК 342.25

СТРАТЕГІЧНЕ ПЛАНУВАННЯ РОЗВИТКУ

МУНІЦИПАЛЬНОГО УТВОРЕННЯ

Спеціальність 25.00.04 – Місцеве самоврядування

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата наук з державного управління

Донецьк – 2008

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Донецькому державному університеті управління Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник - кандидат економічних наук, доцент

Смерічевський Сергій Францевич

Донецький державний університет управління

Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк),

професор кафедри маркетингу.

Офіційні опоненти:

доктор наук з державного управління, доцент Саханенко Сергій Єгорович, Одеський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України (м. Одеса), професор кафедри державного управління та місцевого самоврядування;

кандидат наук з державного управління Стойка Андрій Васильович, Донецький державний університет управління Міністерства освіти і науки України (м.Донецьк),

помічник ректора.

Захист дисертації відбудеться 20 травня 2008 року о 14.30 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.107.01 у Донецькому державному університеті управління Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, просп. Б. Хмельницького, 108.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького державного університету управління Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 163а.

Автореферат розісланий 18 квітня 2008 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Я.С. Клейнер

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Місцеве самоврядування як політико-правовий інститут, у межах якого здійснюється управління місцевими справами у низових адміністративно-територіальних одиницях (громадах) через і завдяки самоорганізації місцевих жителів, за згодою і при підтримці держави є характерною ознакою демократичного розвитку і являє собою один з найважливіших елементів взаємозв’язку держави і суспільства, реалізації можливостей кожного громадянина. Місцеве самоврядування виступає як органічна єдність прав і обов’язків територіальної громади у вирішенні питань місцевого значення.

Зміна суспільних орієнтирів, економічні трансформації, процеси глобалізації і регіоналізації економіки, які відбуваються паралельно і одночасно, зростання рівня самостійності і відповідальності територіальних громад за власне майбутнє вимагають нових принципів і механізмів саморегуляції суспільства.

Муніципальне утворення як найближчий до людини рівень територіальної організації влади і управління в Україні відчуває сьогодні тиск значного комплексу специфічних проблем як у соціальній, так і в економічній сферах суспільного життя, наслідком чого є незадовільний рівень життя населення, періодичне зростання соціальної напруженості, громадянська і політична апатія, які позначаються на темпах розвитку процесів демократизації в українському суспільстві.

Суттєвий внесок у формування теоретичних і методичних засад розвитку системи місцевого самоврядування в Україні на усіх його рівнях своїми працями внесли В. Бакуменко,О. Бойко-Бойчук, Р. Брусак, В. Воронкова, В. Дорофієнко, Г. Дробенко, В. Кампо, О. Лебединська, В. Переверзєв, В. Пілюшенко, С. Поважний, В. Погоріло, М. Пухтинський, Ю. Свірський, О. Соскін, А. Ткачук, Ю.Шаров та інші дослідники. Однак і сьогодні залишаються недостатньо розробленими науково-теоретичні і методологічні засади довгострокового планування і програмування соціально-економічного розвитку муніципального утворення, ефективної організації взаємодії органів місцевого самоврядування з територіальною громадою у процесі прийняття рішень стосовно її розвитку. Розробка концептуальних засад, теоретико-методологічних підходів до формування стратегічних планів соціально-економічного розвитку муніципального утворення на основі ефективного використання муніципальних ресурсів, включаючи творчий і громадянський потенціал населення, розвиток форм і методів залучення широких кіл громадськості до стратегічного планування муніципального розвитку є важливою науковою задачею сьогодення, що визначає актуальність теми дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими планами, програмами, темами. Дисертаційне дослідження виконане відповідно до тематики науково-дослідної роботи Донецького державного університету управління, затвердженої на засіданні вченої ради ДонДУУ, в межах наукової теми: “Теоретико-методичні основи розвитку маркетингу в управлінні економікою України” (номер державної реєстрації 0100U00367). В рамках виконання теми автором розроблено математичну модель зміни управлінського впливу органів місцевого самоврядування на територіально організовану соціально-економічну систему; розроблено принципи використання концепції територіального маркетингу у процесі цілепокладання і планування стратегічного розвитку муніципального утворення.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційного дослідження є теоретичне і науково-методичне обґрунтування засад поглиблення процесу демократизації стратегічного планування соціально-економічного розвитку муніципального утворення на основі удосконалення методів взаємодії органів місцевого самоврядування і громади.

Реалізація поставленої мети досягається через послідовне вирішення задач теоретичного і практичного характеру:

аналіз ролі і місця системи місцевого самоврядування у процесі суспільних трансформацій в Україні;

виявлення передумов і чинників ефективної взаємодії громадянського суспільства і місцевого самоврядування;

аналіз впливу процесів організації і самоорганізації на соціально-економічний розвиток муніципального утворення;

розробка математичної моделі динаміки організаційно-управлінських дій органу місцевого самоврядування і визначення міри реакції на них з боку територіально організованої соціально-економічної ситеми;

розробка принципових підходів і концептуальних засад формування стратегічного плану соціально-економічного розвитку муніципального утворення;

поглиблення методологічних засад стратегічного планування соціального і економічного розвитку міста;

розробка пропозицій щодо розвитку форм і методів підвищення ефективності взаємодії органів місцевого самоврядування, органів державної влади і управління, суб’єктів господарювання і місцевої громади у процесі управління міським розвитком.

Об’єктом дослідження є процеси розвитку демократичних засад розбудови і зміцнення системи місцевого самоврядування в Україні на усіх її рівнях. Предметом дослідження обрано теоретичні і методичні засади стратегічного планування соціально-економічного розвитку муніципального утворення.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дослідження виступають концептуальні положення місцевого самоврядування, соціального управління, муніципального менеджменту, методичні підходи до організації взаємодії органів влади і управління з широкими колами громадськості, представниками бізнесових структур.

В роботі використовувалися методи порівняння, узагальнення, аналізу та синтезу, комплексний підхід при дослідженні принципів, методів, теоретичних та практичних засад управління і самоуправління муніципальним розвитком, їх ефективного співвідношення.

Для аналізу стану і тенденцій соціально-економічного розвитку адміністративно-територіального утворення, ступеня його керованості з боку органів місцевого самоврядування застосовано методи статистичного і логічного аналізу, метод математичного моделювання. Методи логічного аналізу і синтезу, метод програмно-цільового управління, комплексний і системний підхід використані при формуванні концептуальних і методологічних засад стратегічного планування муніципального розвитку.

Системний і комплексний підходи покладено в основу створення принципових положень і методичних засад формування муніципальної корпоративної політики промислового розвитку. Поєднання соціологічного, аксіологічного, функціонального та інструментального підходів застосовано у розробці організаційно методичних рішень проблеми взаємодії органів місцевого самоврядування і територіальної громади у процесі стратегічного планування муніципального розвитку.

Наукова новизна одержаних результатів. Основний науковий результат дисертаційної роботи полягає в розробці теоретичних науково обґрунтованих принципів і концептуальних засад стратегічного планування муніципального розвитку на основі поглиблення взаємодії територіальної громади, бізнес-структур, неурядових і суспільних організацій, органів влади і місцевого самоврядування. Він розкривається в наступних нових наукових результатах.

Вперше:

науково обгрунтовано необхідність переходу до формування бачення майбутнього муніципального утворення на засадах концепції територіального маркетингу як основоположної ідеї процесу цілепокладання у стратегічному плануванні його соціально-економічного розвитку;

визначено принципи і напрямки результативної взаємодії органів державного управління, місцевого самоврядування і громади на основі показників ступеня структурно-організаційних змін органу місцевого самоврядування і його управлінського впливу на процеси життєдіяльності адміністративно-територіального утворення.

Удосконалено:

принципи формування політики промислового розвитку муніципального утворення як корпорації зі змішаною власністю і диверсифікованою структурою;

порядок і методичні підходи до формування іміджу міста у єдності двох складових: маркетингу території як методологічної основи створення реального іміджу і маркетингу на території як основи його реалізації.

Отримали подальший розвиток:

принципи стимулювання громадянської активності населення муніципального утворення на засадах активізації розвитку інституціональної системи громадянського суспільства України, трансформації соціальних функцій громадянських організацій радянського і перехідного періоду, створення нових демократичних інститутів стимулювання індивідуальних і колективних форм громадянської активності;

організаційно-методичні засади стратегічного планування соціально-економічного розвитку міста.

Практичне значення одержаних результатів полягає у можливості їх використання у практиці роботи органів місцевого самоврядування усіх рівнів при здійсненні: формування і реалізації іміджу адміністративно-територіального утворення, зокрема муніципального; організаційно-інституціональної реформації процесу взаємодії з територіальною громадою; створення стратегічного плану соціально-економічного розвитку муніципального утворення.

Практичну цінність мають розроблені методичні рекомендації щодо оцінювання ступеня управлінського впливу органу місцевого самоврядування і міри реакції на нього з боку територіальної громади як показника результативності діяльності органу місцевого самоврядування.

Концептуальні засади, стратегічні підходи і рекомендації, сформульовані у дисертації, використовувалися у практичній діяльності Донецької обласної ради при формуванні Програми соціально-економічного розвитку Донецької області на 2007 рік (довідка № 809-9 від 17.09.2007 р.), Виконавчим комітетом Донецької міської ради в процесі підготовки “Програми соціально-економічного розвитку м. Донецьк на 2007 рік (довідка № 01/23-4915 від 18.093.2007 р.) і Тельманівською районною радою при формуванні механізмів управління реалізацією Пограми соціально-економічного розвитку Тельманівського району на 2007 рік (довідка № 01/261 від 21.09.2007 р.). Окремі положення дисертації використовуються у навчальному процесі Донецького державного університету управління при викладанні дисципліни “Регіональний маркетинг”, “Розміщення виробничих сил і регіональна економіка”.

Особистий внесок здобувача полягає в розробці концептуальних засад, методичних положень і порядку стратегічного планування соціально-економічного розвитку муніципального утворення на основі бачення його майбутнього територіальною громадою, принципів маркетингу території і маркетингу на території та організаційних й інституціональних трансформацій процесу взаємодії з територіальною громадою.

Апробація результатів дисертації. Теоретичні положення, висновки і пропозиції, викладені в дисертаційної роботі, обговорювалися і отримали схвалення на щорічних науково-практичних конференціях професорсько-викладацького складу Донецького державного університету управління в 2003-2007 роках, Всеукраїнській науковій конференції “Проблеми управління регіональним економічним і соціальним розвитком” (м. Рівне, 2004 р.), VII Міжнародній науково-практичній конференції “Наука і освіта - 2004” (м. Дніпропетровськ, 2004 р.), Міжнародній науково-практичній конференції “Актуальні проблеми муніципального управління” (Київ, 15 грудня 2006 р.)

Публікації. Основні положення і результати дослідження опубліковані у 6 роботах, з яких 1 стаття у науковому журналі, 4 в збірниках наукових праць, 1 публікація в матеріалах конференції. Загальний обсяг публікацій 2,7 друк. арк., з них автору належить 2,5 друк. арк.

Структура та обсяг дисертації обумовлені метою і завданнями дослідження. Дисертаційна робота, викладена на 198 сторінках, складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (130 найменувань на 13 сторінках) і містить 26 рисунків і 10 таблиць. Загальний обсяг роботи складає 212 сторінок, у тому числі 4 додатки на 14 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У першому розділі – “Місцеве самоврядування у контексті демократичних реформ в Україні" на основі вивчення сутності, змісту і принципів місцевого самоврядування як форми народовладдя і політико-правового інституту, сучасних методологічних підходів до наукового пізнання місцевого самоврядування як суспільного явища, новітніх суспільних тенденцій як чинників подальшого розвитку системи місцевого самоврядування дисертантом досліджено сутнісні характеристики місцевого самоврядування, його роль і місце у процесах демократизації влади і розвитку громадянського суспільства в Україні.

Українські конституційні і правові основи місцевого самоврядування вимагають розглядати його як один з важливіших принципів організації функціонування влади у суспільстві та державі і необхідний атрибут будь-якого демократичного ладу, коли громадянам має бути надано право вирішувати місцеві питання у межах закону під їх власну відповідальність. Становлення повноцінного місцевого самоврядування як фундаментальної основи демократичної організації влади в українському суспільстві, яке довело свою готовність і здатність до формування якісно нових інститутів як основи громадянського суспільства, є об’єктивним і незворотнім процесом.

Розмаїття поглядів на сутність, зміст, концептуальну модель, організаційно-методологічні засади розвитку дієвої системи місцевого самоврядування в Україні призвели сьогодні до її системного занепаду, що відбувся внаслідок здійснення протягом тривалого часу на державному рівні цілеспрямованої політики применшення ролі і значення інститутів місцевої демократії, превалювання механізмів централізації і адміністрування, а також прискореним розвитком прикладних аспектів місцевого самоврядування порівняно з науково-теоретичними і методологічними.

Сучасний плюралізм у підходах до розуміння місцевого самоврядування зумовлений необхідністю відображення певних його аспектів тією мірою, якою місцеве самоврядування є предметом дослідження певної науки, оскільки глибоке осмислення і розуміння самоврядного феномену має важливе практичне значення, однак відображення місцевого самоврядування як цілісного соціального явища можливе лише шляхом інтегрування усіх підходів на основі всебічного аналізу його багатомірних зв’язків із соціальною дійсністю, на основі чого тільки і можуть бути винайдені адекватні напрями і форми розвитку місцевого самоврядування у сучасних умовах.

Запропоновано системно-структуровану схему метології наукового пізнання сутності місцевого самоврядування на основі системного поєднання методів теоретичного і прикладного рівнів. До першого віднесені філософський, гносеологічний, аксіологісний, історичний, психологічний, генетичний, соціальний, політичний, нормативний методологічні підходи, а до другого – функціональний, порівняльний і інструментальний.

Такий підхід здатен забезпечити органічне поєднання емпіричного і теоретичного рівнів наукового пізнання сутності місцевого самоврядування. Використання емпірії, тлумачення того інваріантного змісту, що виявляється у даних досвіду багаторічного розвитку місцевого самоврядування складає основу оперування структурними елементами теоретичного рівня. Формування теоретичного рівня наукового знання про місцеве самоврядування від побудови окремих теоретичних моделей і законів до розвинутої теорії призводить до якісної зміни рівня емпіричного, що має не тільки науково-методологічне і політико-ідеологічне, але й важливе практичне значення.

Історично і по суті елементи самоврядування проникли в усі сфери державної влади. Місцеве самоврядування є різновидом державного управління, яке враховує самоврядні витоки, уособлені у його базових ознаках. Дослідження показало суттєвий збіг основних характеристик місцевого самоврядування і корпоративного управління, принципи якого забезпечують виникнення механізму, що утворює синтез асоційованих і приватних інтересів через їх розвиток і взаємодію, який посилює мотивацію з боку учасників до контролю і участі у діяльності менеджменту.

Найбільша схожість відмічається між корпоративним утворенням і утворенням муніципальним за такими параметрами як загальна мета учасників, способи її досягнення, принципи фінансування поточної діяльності і розвитку, виконавчі органи й органи, що визначають політику утворення, форми участі в управлінні утворенням, відповідальність учасників по обов’язках утворення, можливість входження до складу іншого утворення. Показано, що корпоративне управління муніципальним утворенням може розглядатися у двох напрямках: як впровадження корпоративного методу управління у системі управління територіальною громадою і як створення низки муніципальних корпорацій, заснованих на муніципальній власності.

Публічна корпоративна влада поряд с корпоративною стратегією і політикою, корпоративними функціями управління, цілями, механізмом і завданнями має включати і корпоративні методи господарювання і корпоративну організацію економіки, засновану на муніципальних корпоративних підприємствах і організаціях та корпоративних ресурсах, що разом формує корпоративні соціальні відносини.

Обґрунтовано, що концептуальний підхід до формування і реалізації ефективної соціально орієнтованої муніципальної економічної політики має базуватися на принципах корпоративного управління. При цьому цільова орієнтація і комплексність єдиного процесу дії усіх елементів підприємницької, господарської, виробничо-збутової діяльності, об’єднання їх у систему, що діє у інтересах території, посилює синергічний ефект на основі корпоратизації взаємин учасників територіального розвитку.

Показано, що дійовим інструментом найбільш повної і ефективної реалізації цілей, задач, основоположних принципів функціонування і розвитку муніципального утворення як багато профільної соціально-економічної муніципальної корпорації може виступати територіальний маркетинг як певний образ мислення і дій керівників територіального утворення і підприємців, нова ділові філософія активної підприємницької діяльності у межах і в інтересах території.

У другому розділі – “Дослідження чинників самоорганізації муніципального утворення” – на основі моделювання взаємодії органів державного управління, місцевого самоврядування і громади, поглиблено концептуальні засади стратегічного планування муніципального розвитку і визначено підходи до формування цільових настанов стратегічного плану соціально-економічного розвитку міста.

З метою аналізу результативності управлінських рішень органів місцевого самоврядування і їх впливу на соціально-економічні показники територіального утворення досліджено динаміку рівня життя населення Донеччини у цілому і на прикладі великого, середнього і малого міст області, особливості управління соціо-економічними системами у сучасних умовах, ступінь структурно-організаційних змін органу місцевого самоврядування і його управлінського впливу на процеси життєдіяльності. Запропоновано модель визначення динаміки змін управлінського впливу на територіальну (регіональну) соціально-економічну систему через співвідношення показників досліджуваного періоду до показників попереднього періоду:

,

де: - показник стабільності законодавчо-правової бази територіального управління; - показник змінюваності законодавчо-правової бази; КЗПА – кількість державних законодавчо-правових актів, що регулюють процеси територіального (регіонального) розвитку; Кзді – кількість змін і доповнень до кожного з діючих законодавчо-правових актів; КОМС – кількість нормативно-розпорядчих актів органів місцевого самоврядування, що конкретизують дію державних правових актів; Кавв - кількість актів виконавчих органів держави і місцевого самоврядування, прийнятих на виконання прийнятих рішень; Ксо – кількість змін структурної організації органів місцевого самоврядування, які відбулися без зміни кількості сфер управлінського впливу на процеси життєдіяльності території (регіону).

Дослідження показало, що збільшення рівня управлінського впливу супроводжується відповідною динамікою показників рівня економічного розвитку території, яке зумовлене тим, що діяльність органів місцевого самоврядування у цій сфері не належить до їх виключної компетенції, а стосується виконання делегованих їм державою повноважень, тобто має більшістю виконавчий характер, а якість управлінських рішень забезпечується потужним механізмом державного управління, якістю програм економічного розвитку державного і регіонального рівня, потужністю бюджетної підтримки, дією важелів державного регулюючого впливу на економіку. Тенденції у соціальній сфері демонструють значно слабшу реакцію на управлінський вплив органів місцевого самоврядування, а іноді мають навіть протилежний напрям (динаміка безробіття, індекс реальної зарплати, кількість зареєстрованих злочинів, кількість засуджених у віці до 30 років, забезпеченість житлом, захворюваність гострими і хронічними хворобами).

Результати аналізу, зміни і їх соціальні наслідки, які відбулися на рівні муніципальних утворень завдяки відродженню інституту місцевого самоврядування як повноцінного самостійного інституту організації соціальних і економічних відносин державного будівництва, свідчать про необхідність нового стратегічного мислення, управління та планування життєдіяльності різних за масштабами територіальних громад, засвоєння відповідної культури проектування власного майбутнього як засобу зниження ризиків і помилок і підвищення ефективності загальних дій громади.

У роботі обґрунтовано, що реалії сучасного рівня і тенденції розбудови громадянського суспільства в Україні через інститут місцевого самоврядування, динамізм економічних процесів в країні при виборі стилю управління органами місцевого самоврядування вимагають широкої децентралізації управління, коли взаємне узгодження стає головним механізмом координації зусиль, а повноваженнями наділяються фахівці, керівники функціональних ланок, залучені експерти, здатні зрозуміти і швидко реагувати на непередбачені зміни середовища, що відповідає концепції управління з ризиком.

Відповідно до значущості корпоративності учасників муніципального розвитку досвідом стратегічного самовизначення має стати підхід, який розглядає муніципальне утворення як договірне об’єднання, створене на основі поєднання і узгодження усіх зацікавлених сторін і у першу чергу – населення. Критерієм такої оцінки муніципального утворення є наявність чітко сформульованої стратегії його розвитку, усвідомленої і активно підтриманої усіма соціальними групами місцевої спільноти. У роботі обґрунтовано, що оптимізація муніципальної політики за критерієм максимальної орієнтації на інтереси громади, фізичних і юридичних осіб-резидентів стосовно даної території, найбільш впливових нерезидентів може бути досягнута шляхом впровадження у практику муніципального управління принципів територіального маркетингу: маркетингу території як теоретико-методологічного підґрунтя створення іміджу міста, що органічно спримається громадою, і маркетингу на території як інструменту його найефективнішої реалізації.

Обґрунтовано теоретичні підходи до підготовки стратегічного плану розвитку міста на базі іміджевих технологій територіального маркетингу, сегментування споживачів території (міста), на основі застосування методу експертних оцінок і експертних методів прийняття управлінських рішень. При цьому цілі, зміст, функції і особливості системи маркетингу на території міста мають виступати основоположними засадами формування концепції муніципальної корпоративної політики його промислового розвитку і вибору напряму її реалізації.

У третьому розділі – “Шляхи поглиблення взаємодії органів місцевого самоврядування і громади у процесі стратегічного планування розвитку міста” – обґрунтовано методичні засади стратегічного планування на основі маркетингу міста, розроблено концептуальні засади формування муніципальної корпоративної політики промислового розвитку і визначено напрями удосконалення організаційних форм і методів взаємодії органів місцевого самоврядування з територіальною громадою у процесі стратегічного планування і прийняття рішень стосовно її розвитку.

На основі методологічних принципів територіального маркетингу і сучасних суспільних тенденцій розвитку громадянського суспільства в Україні обґрунтовано створення створення проекту іміджу міста у сприйнятті територіальною громадою і стратегічного плану соціально-економічного розвитку міста на основі концептуальних положень програмних документів політичних партій і виборчих блоків, які представлені у міській раді.

Запропоновано порядок процедурної організації діяльності робочої групи на етапі формування бачення майбутнього міста з позицій громади на основі застосування експертних методів прийняття рішень, зокрема за схемою простого узгодження думок експертів за процедурою голосування. Виявлення доступних і ефективних методів, інструментів і важелів впливу органів місцевого самоврядування на соціально-економічну ситуацію у місті має засновуватися на експертній оцінці ресурсів місцевого самоуправління. У роботі визначено структуру ресурсів місцевого самоврядування. З позицій поглиблення корпоративних відносин між учасниками муніципального розвитку і впровадження принципів територіального маркетингу у практику стратегічного планування обґрунтовано необхідність введення до складу ресурсів місцевого самоврядування групи ресурсів територіальної організації господарства міста (низові райони, агломерації, промислові вузли і центри, територіально-виробничі комплекси, територіально не локалізовані диференційовані виробництва, моногалузева структура тощо).

Запропоновано загальну схему процесу формування і легітимізації іміджу міста органами місцевого самоврядування на основі демократичних процедур (рис. 1).

У роботі обґрунтовано загальний порядок формування муніципальної корпоративної політики промислового розвитку міста як інструменту реалізації сформованого іміджу на основі розгортання стратегічних цілей соціально-економічного розвитку міста у дерево цілей окремих елементів комплексу маркетингу міста і окремих програмних елементів їх реалізації.

Обґрунтовано пропозиції щодо формування реальних джерел доходів для реалізації муніципальної корпоративної політики промислового розвитку, що передбачають розвиток ринку муніципальних цінних паперів, корпоративного фінансування промислових підприємств шляхом випуску депозитарних розписок, розширення практики використання комунального кредитування, сприяння інкорпоруванню банківських структур у муніципальні і муніципально орієнтовані промислові об’єднання.

На основі особливостей малих міст, які впливають на процес створення і впровадження планів їх стратегічного розвитку, непрямого впливу держави на маркетингову діяльність суб’єктів господарювання з метою врегулювання ринкових відносин, недирективного характеру стратегічного плану розвитку міста визначено напрями дій органів місцевого самоврядування щодо втілення політики промислового розвитку міста, які мають носити регулюючий характер і передбачати підвищення сприятливості господарського клімату і інвестиційної привабливості профільних галузей і підприємств; поглиблення науково-теоретичних і прикладних аспектів управління промисловим розвитком території й організаційно-методичного забезпечення узгодження інтересів учасників муніципального розвитку у процесі формування і реалізації МКППР; забезпечення ефективної взаємодії з органами місцевої, регіональної, державної влади і управління з метою узгодження програм місцевого розвитку різних рівнів; забезпечення прозорості формування і реалізації МКППР, громадського розуміння і підтримки.

Рис. 1. Процес легітимізації іміджу міста органами місцевого самоврядування на основі демократичних процедур.

Сформульовані основні принципи формування муніципальної корпоративної політики промислового розвитку:

- відповідність цільовим настановам стратегічного плану соціально-економічного розвитку муніципального утворення;

- структурна відповідність промислового комплексу стратегічним цілям соціально-економічного розвитку території;

- маркетингова орієнтація МКППР;

- корпоратизація промислового комплексу;

- ресурсна забезпеченість МКППР;

- наступність формування і реалізації МКППР;

- наукова обґрунтованість;

- інформаційна забезпеченість.

Запропонований порядок формування і реалізації муніципальної корпоративної політики промислового розвитку на засадах територіального маркетингу (рис. 2).

Показано, що у процесі стратегічного планування соціально-економічного розвитку міста на основі громадського бачення і подальша реалізація обраного іміджу через формування і здійснення МКППР на засадах маркетингу на території надають особливої ваги адміністративно-функціональним ресурсам місцевого самоврядування і ресурсам зрілості самої системи місцевого самоврядування на певній території. Ефективне використання цих груп ресурсів вимагає подальшої інституалізації взаємодії і відносин учасників муніципального розвитку.

Розроблено пропозиції щодо поглиблення взаємодії органів місцевого самоврядування, різнопрофільних регіональних агентств розвитку і громади у процесі реалізації стратегічного плану соціально-економічного розвитку муніципального утворення.

Запропоновано і обґрунтовано напрями стимулювання індивідуальних і колективних форм громадянської активності на основі соціоінженерної діяльності, які включають: розробку соціальних технологій активізації політики з розвитку інституціональної системи громадянського суспільства; виявлення і розкриття резервів діючих офіційних і неофіційних інституцій радянських і пострадянських часів; розвиток адекватних сучасному етапу розвитку громадянського суспільства демократичних інститутів стимулювання громадянської активності; удосконалення удосконалення механізмів і методів створення позитивного іміджу органу місцевого самоврядування у сприйнятті громадою. Запропоновано змістове наповнення реалізації визначених напрямів удосконалення організаційних форм і методів роботи з громадою з боку органів місцевого самоврядування на основі ефективної організації зворотного зв’язку і відповідної політики співпраці з засобами масової інформації.

Розроблені теоретико-методологічні засади використані у програмах соціально-економічного розвитку Донецької області, міста Донецька і Тельманівського району Донецької області на 2007 рік.

Рис. 2. Порядок формування і реалізації муніципальної корпоративної політики промислового розвитку міста

ВИСНОВКИ

У дисертації наведено нове вирішення наукового завдання щодо теоретичного і науково-методичного обґрунтування засад поглиблення процесу демократизації стратегічного планування соціально-економічного розвитку муніципального утворення на основі удосконалення організаційних форм і методів взаємодії органів місцевого самоврядування і громади.

Одержані результати зводяться до наступних висновків і положень.

1. Активізація процесів суспільних трансформацій і державотворення, конституційні і правові основи місцевого самоврядування в Україні вимагають розглядати його як один з важливіших принципів організації функціонування влади у суспільстві і державі. Місцеве самоврядування як суспільний феномен вимагає для свого розуміння інтеграції різноманітних підходів його наукового пізнання у системно-структуровану методологію, у якій можуть бути виділені пізнавальний і прикладний рівні, що забезпечує єдність емпіричного і теоретичного розвитку системи місцевого самоврядування.

2. Еволюціонування поглядів на місцеве самоврядування в Україні у процесі радикального перетворення її державної і соціально-економічної сутності призвело до появи нових чинників взаємодії громадянського суспільства і місцевого самоврядування. Встановлено, що корпоративне управління і місцеве самоврядування за базисними характеристиками мають суттєвий збіг, що має особливий прояв на муніципальному рівні. Обґрунтовано, що формування і ефективна реалізація соціально орієнтованої муніципальної промислової політики має базуватися на принципах корпоративного управління і територіального маркетингу як дієвого інструменту забезпечення прискореного зростання соціально-економічних показників і активізації розвитку корпоративних відносин.

3. За результатами аналізу структурно-організаційних змін і управлінського впливу на процеси життєдіяльності території на основі розробленої у роботі математичної моделі визначення динаміки управлінського впливу органу місцевого самоврядування на територіальну соціально-економічну систему показано, що збільшення рівня управлінського впливу супроводжується позитивною динамікою показників економічного розвитку території. Соціальна сфера демонструє значно слабшу реакцію на управлінський вплив органів місцевого самоврядування, а частково показники мають негативний характер. Визначені тенденції відображають співвідношення рівнів впливу процесів організації і самоорганізації на соціально-економічний розвиток регіону і окремого муніципального утворення, яке зумовлюється якістю стратегічного планування територіального (муніципального) розвитку.

4. Поглиблення концептуальних засад стратегічного планування муніципального розвитку відповідно до реалій сучасного рівня і тенденцій розбудови громадянського суспільства в Україні через інститут місцевого самоврядування зумовлюють застосування концепції управління з ризиком на основі децентралізації і гнучкої взаємодії усіх учасників прийняття рішення, коли взаємне узгодження їх інтересів стає головним механізмом координації. Створення такого механізму дозволить забезпечити формування стратегічних цільових настанов муніципального розвитку, прийнятних для усіх його учасників.

5. Обґрунтовано, що при удосконаленні процесу цілепокладання стратегічного муніципального планування на основі максимальної орієнтації на інтереси громади, встановленні корпоративних відносин між учасниками муніципального розвитку, територіальний маркетинг може виступати як об’єднуюча ідея, одна з концептуальних засад ведення бізнесу, а функції, принципи, засоби і інструменти територіального маркетингу – як методологічна основа стратегічного планування муніципального розвитку. При цьому територіальний маркетинг має розглядатися переважно в аспекті маркетингу території, коли маркетинг на території виступає як інструмент його найефективнішого використання. Показано, що застосування маркетингу іміджа території у стратегічному плануванні соціально-економічного розвитку міста складається з двох взаємопов’язаних фаз: створення моделі соціально-економічного розвитку на основі його сприйняття громадою; формування і закріплення суспільного визнання іміджу міста у сприйнятті цільових груп споживачів території.

6. Обгрунтовано, що формування іміджу міста має виконуватися, виходячи з бачення громади майбутнього свого міста, на основі чого визначаються основні соціально-економічні параметри розвитку і модель майбутнього стану міста у сприйнятті громадою. Розроблено пропозиції методичного характеру щодо процедури організації діяльності робочої групи на етапі формування проекту іміджу міста на основі використання експертних методів прийняття рішень і методу експертного оцінювання ресурсів міського розвитку і місцевого самоврядування. Визначено структуру ресурсів місцевого самоврядування у процесі стратегічного планування розвитку міста і обґрунтовано введення до їх складу групи ресурсів територіальної організації господарства як потужного фактору узгодження галузевих і територіальних інтересів на принципах корпоративного управління територією на засадах територіального маркетингу. Запропоновано схему процесу легітимізації іміджу міста органами місцевого самоврядування.

7. Запропоновано загальний порядок створення муніципальної корпоративної політики промислового розвитку міста як інструмента реалізації його іміджу на засадах програмно-цільового планування, який включає етапи розгортання стратегічних цілей соціально-економічного розвитку міста у цілі за окремими елементами комплексу маркетингу території і програмних елементів їх реалізації, котрі визначають основні риси системи управління формуванням і реалізацією муніципальної корпоративної політики промислового розвитку міста.

8. Розроблено методичні рекомендації щодо формування концепції МКППР на основі підвищення ефективності використання адміністративно-функціональних ресурсів, ресурсів зрілості системи місцевого самоврядування і територіальної організації господарства. Сформульовані основні принципи створення МКППР: відповідності цільовим настановам стратегічного плану соціально-економічного розвитку; структурної відповідності промислового комплексу стратегічним цілям соціально-економічного розвитку; маркетингової орієнтації промислового комплексу; корпоратизації промислового комплексу; ресурсної забезпеченості МКППР; наступності формування і реалізації МКППР; наукової обґрунтованості й інформаційної забезпеченості МКППР.

9. Обґрунтовано, що удосконалення організаційних форм і методів взаємодії органів місцевого самоврядування з територіальною громадою у процесі прийняття рішень стосовно її розвитку має відбуватися у чотирьох основних напрямках: інституалізації взаємодії і відносин учасників територіального розвитку; трансформації соціальних функцій громадських організацій радянських часів і періоду перебудови; формування принципів і методів ініціації нових демократичних інституцій стимулювання індивідуальних і колективних форм громадської активності; підвищення рівня довіри до органів місцевого самоврядування. Запропоновано шляхи реалізації визначених напрямів на основі поглиблення співпраці органів місцевого самоврядування з різнопрофільними агентствами регіонального розвитку; поглиблення методичних засад, механізмів і процедур “повсякденної демократії”; підтримки з боку органів місцевого самоврядування і акцентуації суспільної ролі громадських організацій; формування і становлення цілісного позитивного іміджу органу місцевого самоврядування.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у наукових фахових виданнях:

1. Смеричевский С.Ф., Фоломина С.А. Методологические аспекты государственного управления маркетинговой деятельностью хозяйствующих субъектов // Зб. наук. праць ДонДАУ. т. ІV, серія “Державне управління”, вип. 25 “Державне управління процесами життєдіяльності і галузевого розвитку регіону”. – Донецьк: ДонДАУ, 2003. – С. 114-119.

Особистий внесок здобувача: визначено алгоритм взаємодії державного управління і маркетингової діяльності суб’єктів територіального розвитку.

2. Фоломіна С.А. Інноваційний підхід до цілепокладання муніципального розвитку // Зб. наук. праць ДонДУУ, т.VI, серія “Державне управління”, вип.. 59 “Проблеми державного управління економікою”. – Донецьк: ДонДУУ, 2005. – С. 69-76.

3. Фоломіна С.А. Сучасні підходи до визначення сутності місцевого самоврядування // Зб. наук. праць ДонДУУ, т.VІI, серія “Державне управління”, вип. 64 “Управління соціально-економічним розвитком територій та підприємств”. – Донецьк: ДонДУУ, 2006. – С. 101-107.

4. Фоломіна С.А. Вплив місцевого самоврядування на стан керованості регіональних соціально-економічних процесів // Економіка та держава. – 2007. - №4. – С. 56-59.

Матеріали наукових конференцій:

1. Фоломіна С.А. Корпоративне управління як базис підвищення рівня самоорганізації муніципального утворення // Матеріали Міжнарод наук.-практ. конф. “Актуальні проблеми муніципального управління” (Київ, 15 грудня 2006 р.)

АНОТАЦІЯ

Фоломіна С.А. – Стратегічне планування розвитку муніципального утворення. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата наук з державного управління за спеціальністю 25.00.04 – Місцеве самоврядування. – Донецький державний університет управління Міністерства освіти і науки України. – Донецьк, 2007.

У дисертації комплексно досліджуються проблеми теоретичного і науково-методичного обґрунтування засад поглиблення процесу демократизації стратегічного планування соціально-економічного розвитку муніципального утворення на основі удосконалення організаційних форм і методів взаємодії органів місцевого самоврядування і громади.

На основі аналізу сутності місцевого самоврядування, концептуальних засад стратегічного планування муніципального розвитку, основоположних принципів територіального маркетингу і корпоративного управління територіальними утвореннями встановлено чинники ефективної взаємодії громадянського суспільства і місцевого самоврядування. На основі розробленої математичної моделі проаналізовано динаміку структурно-організаційних змін органу місцевого самоврядування і його управлінського впливу на соціально-економічні показники територіального утворення.

Розвинуто організаційно-методичні засади стратегічного планування соціально-економічного розвитку міста.

Розроблено порядок і методологічні підходи до формування іміджу міста на засадах корпоративного управління і принципів територіального маркетингу. Сформульовано принципи формування муніципальної корпоративної політики промислового розвитку.

Запропоновано напрямки удосконалення організаційних форм взаємодії органів місцевого самоврядування і громади у процесі стратегічного планування і прийняття рішень стосовно її розвитку.

Ключові слова: місцеве самоврядування, стратегічне планування муніципального розвитку, корпоративне управління, територіальний маркетинг, імідж міста, муніципальна корпоративна політика промислового розвитку, методи взаємодії.

АННОТАЦИЯ

Фоломина С.А. Стратегическое планирование развития муниципального образования. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата наук по государственному управлению по специальности 25.00.04 – Местное самоуправление. – Донецкий государственный университет управления Министерства образования и науки Украины. – Донецк, 2007.

В диссертации комплексно исследуются проблемы теоретического и научно-методического обоснования развития процесса демократизации стратегического планирования социально-економического развития муниципального образования на основе совершенствования организационных форм и методов взаимодействия местного самоуправления и громады.

По результатам исследования существующих подходов к пониманию сущности, роли и места системы местного самоуправления в процессе демократизации украинского общества предложена системно-структурированная схема метологических основ научного познания сущности местного самоуправления как общественного феномена.

На основе анализа сущности местного самоуправления, концептуальных основ стратегического планирования муниципального развития, основополагающих принципов территориального маркетинга и корпоративного управления территориальными образованиями выявлены факторы эффективного взаимодействия гражданского общества и местного самоуправления.

На основе разработанной математической модели проанализирована динамика структурно-организационных трансформаций органа местного самоуправления и его управленческого воздействия на социально-экономические показатели территориального образования.

Получили развитие организационно-методические основы стратегического планирования социально-экономического развития города. Обосновано формирование проекта видения будущего города в восприятии громады на базе программных документов политических партий и блоков, представленных в городском совете.

Разработаны порядок и методологические подходы к формированию имиджа города на основе корпоративного управления и принципов территориального маркетинга. Определен порядок формирования и легитимизации имиджа города с использованием экспертных методов принятия решений и экспертной оценки ресурсов местного самоуправления.

Обосновано введение в структуру ресурсов местного самоуправления группы ресурсов территориальной организации хозяйства.

Сформулированы принципы формирования муниципальной корпоративной политики промышленного развития.

Предложены направления совершенствования организационных форм взаимодействия органов местного самоуправления и громады в процессе стратегического планирования и принятия решений относительно ее развития.

Ключевые слова: местное самоуправление, стратегическое планирование муниципального развития, корпоративное управление, территориальный маркетинг, имидж города, муниципальная корпоративная политика промышленного развития, методы взаимодействия.

SUMMARY

Folomina S.A. - Strategic Planning of a Municipal Body Development. – Manuscript.

Thesis for a Candidate of Science Degree in public management, specialty 25.00.04 – Local self-government. –Donetsk State University of Management, Ministry of Education and Science of Ukraine, Donetsk, 2007.

The thesis is dedicated to the problems of theoretical, scientific and methodological grounding of the process of democratization of strategic planning of social and economic development of a municipal body on the basis of improvement of organizational forms and methods of interaction between local self-government bodies and society.

The factors of efficient interaction between public and local self-government bodies were determined on the basis of the analysis of local self-government principles, conceptual basics of strategic planning of municipal development, main principles of territorial marketing and corporate management in territorial bodies.

The thesis suggests the analysis of the dynamics of structural and organizational changes in a local self-government body and its management impact on the social and economic figures of a territorial body activity.

There were developed methodological and organizational forms and activity, aimed at strategic planning of social and economic city development.

The methodological approach to the formation of a city image, based on corporate management and territorial marketing principles, was developed.

The thesis shows the ways of improvement of organizational forms of interaction between local self-government bodies and public in the process of strategic planning and making decisions on its development.

Key words: local self- government; strategic planning; municipal development; corporate management; territorial marketing; city image; municipal corporate policy of industrial development; interaction methods.