У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МИНИСТЕРСТВО ОБРАЗОВАНИЯ И НАУКИ УКРАИНЫ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА»

Гасанов Гікмат Бахман огли

УДК 338.246: 025.2:621.311

ЕКОНОМІЧНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКИ В УМОВАХ КОНКУРЕНЦІЇ

(на прикладі енергосистеми Азербайджанської Республіки)

08.00.03 – економіка та управління національним господарством

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Львів – 2008

На правах рукопису.

Робота виконана на кафедрі маркетингу і логістики

Національного університету «Львівська політехніка» Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: |

доктор економічних наук, професор,
заслужений працівник освіти України

Крикавський Євген Васильович,

Національний університет «Львівська політехніка», завідувач кафедри маркетингу і логістики

Офіційні опоненти: |

доктор економічних наук,
старший науковий співробітник

Чукаєва Ірина Костянтинівна,

Рада по вивченню продуктивних сил України НАН України, головний науковий співробітник відділу паливно-енергетичного комплексу

кандидат економічних наук,

Коцко Тарас Аркадійович,

Дрогобицький державний педагогічний університет ім. Івана Франка, доцент кафедри економіки

Захист дисертації відбудеться «30» квітня 2008  р. о 14.00 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 35.052.03 Національного університету «Львівська політехніка» за адресою: 79013, м. Львів-13, вул. С.  Бандери, 12, IV корпус, ауд. 209-A.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Національного університету «Львівська політехніка» за адресою: 79013, Львів, вул. Професорська, 1.

Автореферат розісланий: «29» березня 2008  р.

Вчений секретар
спеціалізованої вченої ради, к.е.н. Завербний А.С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Одним з найважливіших стратегічних показників соціально-економічного розвитку країни є рівень забезпечення енергетичними ресурсами. Істотні зміни, що відбулися в економічній сфері після розпаду СРСР, привели до різкого скорочення можливостей підтримки виробничих процесів в різних секторах економіки, і це зумовило виникнення енергетичних криз у всіх країнах пострадянського простору, в т.ч. і в Азербайджані.

Ці країни з перехідною економікою, що мають єдину електроенергетичну систему, в даний час вимушені спиратися, в основному, на власні енергоресурси. В умовах, коли наявні джерела енергоресурсів і виробничі потужності не повністю відповідають потребам, особливу важливість мають питання регулювання, що сприяють ефективності функціонування електроенергетичної системи.

Теоретичні і прикладні питання ефективного функціонування електроенергетичних систем у всі часи були актуальні. Ці питання розглядалися в працях П.Я.Бачієва, Г.К. Вороновського, М.Е. Гулієва, М.О. Данилюка, В.И. Едельмана, Т.Б. Ігнашкіна, Н.Н. Кожевникова, О.Є. Кузьміна, Є.В. Крикавського, Т.А. Коцка, А.Г. Кадимова, В.І. Лапіцкого, О.О. Лапко, І.В. Недіна, В.А. Непомнящого, С.Л. Прузнера, Й.М. Петровича, Л.П. Падалко, Б.В. Папкова, М.В. Римара, В.О.Точилына, Є.В. Хлобистова, Н.І.Чухрай, О.М.Шишова і інших авторів.

В працях названих авторів ґрунтовно досліджені економічні механізми функціонування електроенергетичних підприємств, системи управління ними в умовах національної електроенергетичної системи, обґрунтовані положення щодо напрямів системної оптимізації. Водночас, залишаються малодослідженими процеси адаптації діяльності цих підприємств до ринкових умов господарювання та механізми державного впливу на забезпечення конкурентних відносин. Недосконалість і недостатність нормативно-правової бази, несформовані ринкові відносини і умови конкуренції не сприяють ефективності функціонування електроенергетики. Розподільні електричні мережі (РЕМ) купують електроенергію часто дешевше за собівартість, і при цьому, оплачуючи лише частину її вартості, не несуть за це жодної відповідальності. Втрати електроенергії в РЕМ набагато вищі за нормативні, в той же час генеруючі потужності не покривають пікове навантаження.

Основним показником, що використовують державні виконавчі органи для оцінки діяльності РЕМ, є відсоток збирання грошей, який не перевищує в Азербайджані 50 %, а причини, що обумовлюють це, зовсім не розглядаються. Багато населених пунктів отримують електроенергію лише в певний час, і рівень напруги дуже низький. Часті аварії переривають електропостачання окремих населених пунктів на тривалий час. Бездіяльність регулюючих органів сприяє байдужості самих РЕМ до вирішення цих проблем. В результаті, державні виконавчі органи, не займаючись питаннями регулювання, ще більш завантажують державу проблемами електроенергетики. Отже, на сьогодні багато проблем електропостачання країни пов'язані з діяльністю РЕМ і питання комплексного регулювання у цій сфері, передусім економічного, надзвичайно актуальні. Актуальність цих досліджень визначається ще і тим, що з кожним роком на світовому ринку підвищуються ціни на енергоносії і це звужує інструментальну базу ефективного регулювання електроенергетики. Отже, вагомість зазначеної проблеми, її актуальність та необхідність вирішення зумовили вибір теми дисертаційного дослідження, визначили мету та завдання дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до «Міждержавної програми довгострокового економічного співробітництва між Азербайджанською Республікою і Україною на 2000–2009 роки» (обмін досвідом, розробка і впровадження економічних механізмів) і на підставі договору, укладеного між Національним університетом «Львівська політехніка» і ВАТ «Азеренержі» (№ 5/2004 від 08.06.2004 р.). Робота відповідає науковому напряму кафедри маркетингу і логістики Інституту економіки і менеджменту Національного університету «Львівська політехніка» Міністерства освіти і науки України: «Економічні проблеми ресурсо– та енергозбереження» (державний реєстраційний номер 0107u007844).

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розроблення теоретико-методологічних основ та обґрунтування проектних рекомендацій щодо державного регулювання електроенергетики Азербайджанської Республіки в умовах конкуренції.

Відповідно до поставленої мети робота включає такі завдання:

· ідентифікація проблем державного регулювання електроенергетики та визначення ступеня впливу різних чинників на рівень електроспоживання населення;

· обґрунтування положень щодо вдосконалення звітно-облікової системи в електроенергетиці;

· удосконалення системи кодування трансакцій у сфері енергоспоживання;

· розроблення методичних підходів до формування конкурентного середовища в енергопостачанні;

· розроблення системи економетричних моделей для перспективного аналізу і оцінки ефективності енергопостачання;

· обґрунтування положень щодо реформування системи державного регулювання електроенергетики та моделювання конкурентного оптового ринку електричної енергії.

Об'єктом дослідження є процес функціонування електроенергетичної системи Азербайджанської Республіки.

Предметом дослідження є теоретико-методичні основи і практичні засади державного регулювання електроенергетики Азербайджанської Республіки.

Методи дослідження. Для вирішення поставлених завдань в дисертаційній роботі використані такі методи: економіко-статистичні методи, методи економічно-математичного моделювання (при дослідженні залежності рівня електроспоживання населення від рівня газопостачання – розділ 2, п. 2.3), модель міжгалузевого балансу (при розробці статистичної звітної форми і єдиного ідентифікаційного коду для споживачів в комунальній сфері – розділ 3, п. .1), методи групування, факторного аналізу, структуризації цілей (при дослідженні механізмів державного регулювання та конкурентного середовища ринку електроенергії – розділ 1, п.п. 1.2, 1.3), методи системного аналізу (при моделюванні конкурентного оптового ринку електроенергії – розділ 3, п. 3.3.), методи нечіткої математики, методи теорії ігор, методи багатокритерійного вибору (при визначенні ступеня важливості критеріїв і рейтингу розподільних електричних мереж – розділ 3, п. .2).

Інформаційною базою дослідження є офіційні статистичні матеріали Державного комітету Азербайджанської Республіки зі статистики, вітчизняні і зарубіжні періодичні наукові видання, матеріали міжнародних організацій з досліджень економіки Азербайджанської Республіки, звітні матеріали ВАТ «Азеренержі» і його структур, результати проведених безпосередньо автором наукових досліджень на підприємствах паливно-енергетичного комплексу.

Теоретичною основою роботи стали фундаментальні праці з теорії ринкової економіки, макро– і мікроекономіки, наукові роботи українських, азербайджанських і зарубіжних учених у сфері регулювання функціонування електроенергетичних систем в умовах формування ринкових відносин і конкуренції.

Правове поле дослідження складають законодавчі і нормативні документи, що регламентують діяльність електроенергетичної системи Азербайджанської Республіки. Також використані правові акти України, Російської Федерації, Казахстану, Молдови, Естонії, Туреччини і інших країн у сфері регулювання електроенергетики.

Наукова новизна отриманих результатів полягає у розвитку теоретичних положень і розробці методичних рекомендацій щодо економічного регулювання функціонування електроенергетики країни в умовах конкуренції. Результати виконаного дослідження, що визначають його наукову новизну, є такими:

вперше:

· розроблена концепція формування оптового ринку електричної енергії Азербайджанської Республіки, реалізація якої передбачає на першому етапі – створення акціонерних товариств РЕМ та державної компанії з оптової торгівлі електроенергією, встановлення між нею та суб’єктами оптового ринку договірних відносин; на другому етапі – формування Національної ради з регулювання електроенергетики; на третьому етапі – забезпечення незалежності державної компанії з оптової торгівлі електроенергією, та запропонований узагальнений механізм регулювання діяльності РЕМ залежно від рейтингу, який сприяє створенню справедливої конкуренції в енергопостачанні;

· розроблені економетричні моделі перспективного аналізу та оцінювання ступеня залежності рівня електроспоживання населення від рівня газопостачання в діапазоні між мінімальними та максимальними їх значеннями, що актуалізує істотний запас підвищення енергоефективності в результаті елімінування можливого заміщення природного газу електроенергією з коефіцієнтом заміщення (за витратами) 4,3, та використання яких забезпечує вибір оптимального варіанту енергопостачання населення;

удосконалено:

· принципи формування конкурентного середовища у сфері діяльності РЕМ (усунення впливу територіального розміщення, пріоритет чинників якості обслуговування, обмеженість витрат ресурсів, відсутність впливу форм власності, оперативність та корисність управлінських рішень), яким передбачено встановлення для кожного РЕМ діапазону регулювання і який дозволяє запровадити ефективну конкуренцію незалежно від просторових та фінансових чинників, форм власності та технологій електропостачання;

· метод визначення ступеня відносної важливості критеріїв ефективності функціонування РЕМ, що ґрунтується на використанні апарату нечіткої математики та, який на противагу існуючим уможливлює зведення оцінок за сукупністю критеріїв із врахуванням їх важливості та створює формальні засади для оцінювання відносної ефективності функціонування РЕМ і тим самим їх ранжування;

отримало подальший розвиток:

· змістовна частина звітної форми для всіх юридичних і фізичних осіб, що займаються виробництвом, передачею, розподілом або продажем електричної і теплової енергії, яка на відміну від існуючих, що загалом носять функціональний (галузевий) характер, передбачає міжфункціональну сумісність, енергосубституційність та інституційну універсальність;

· методичні положення до кодування трансакцій шляхом введення єдиного ідентифікаційного коду для споживачів в комунальній сфері, який на відміну від існуючих підходів, що в основному ґрунтуються на просторовій (адресній) концепції його побудови, є строго структурований за цільовими ознаками (вид постачання, код території, ідентифікаційний код споживача, адреса споживача та код якості), що дозволяє забезпечити підвищення ефективності роботи із споживачами, як однієї з складових цілей регулювання.

Практичне значення отриманих результатів. Розроблені в дисертаційній роботі методичні положення та економетричні моделі мають як теоретичне, так і практичне значення. Запропоновані методи є важливими інструментами комплексного регулювання діяльності розподільних електричних мереж і дозволять змінити існуючі стереотипи у сфері електропостачання шляхом переходу від моделі, в якій пріоритетним елементом є виробництво, до моделі, де пріоритетним є споживання.

Результати досліджень використовуються в регулюванні електроенергетичної системи Азербайджанської Республіки, що підтверджуються відповідними документами:

· згідно наказу ВАТ «Азеренержі» від 24.05.2006 р. № AЬ/136 окремі елементи рейтингової оцінки розподільних електричних мереж знайшли практичне застосування в регулюванні діяльності розподільних електричних мереж. Зокрема, визначений регульований коридор з мінімальним і максимальним рівнем заробітної платні за розрядами. Упроваджений механізм регулювання рівня заробітної платні окремим працівникам, які є відповідальними за оплату проданої електроенергії з урахуванням конкретних показників критеріїв оцінки (акт впровадження від 30.05.2006 р.).

· розроблена єдина форма статистичної звітності «Про ресурси електричної і теплової енергії» для всіх підприємств, що займаються виробництвом, передачею, розподілом і продажем електричної і теплової енергії, і інструкція до її заповнення, затверджені розпорядженням Державного Комітету Азербайджанської Республіки зі Статистики від 03.06.2004 р. № 21/14. Відповідно до наказу по ВАТ «Азеренержі» від 17.08.2004 р. № AЬ/131 дана звітна форма використовується з другого півріччя 2004 р. (акт впровадження від 18.08.2004 р.)

· нормативні документи, розроблені в ході виконання досліджень, і підходи, моделі, методики, приведені в них, використовуються у виробничо-господарській діяльності ВАТ «Азеренержі», зокрема: «Правила віднесення теплових і гідроелектростанцій, електричних мереж, підприємств з ремонту і наладки енергетичного обладнання, воєнізованої охорони, підприємств матеріально-технічного постачання, наукових і проектно-дослідницьких організацій до груп по оплаті праці керівників» (акт впровадження від 16.01.2006 р.), «Типова організаційна структура управління і нормативи чисельності персоналу підприємств електричних мереж»; (акт впровадження від 16.01.2006 р.), «Методика визначення вартості проектно-дослідницьких робіт за трудовими витратами (форма 3 п» (акт впровадження від 07.02.2006 р.).

· розроблений і запропонований єдиний ідентифікаційний код споживача в комунальній сфері відкриває нові можливості регулювання і проводиться робота із створення програмного забезпечення і впровадження єдиного ідентифікаційного коду для споживачів електроенергії в 46 районах, обслуговуваних ВАТ  «Азеренержі» (акт впровадження від 23.10.2006 р.).

Теоретичні положення дисертації, що наведені в монографії «Рейтингова оцінка і регулювання діяльності розподільних електричних мереж в умовах нечіткості», можуть бути використані при виконанні науково-дослідних робіт, а також в навчальному процесі у вищих навчальних закладах за фахом економіки і управління національним господарством та підприємствами.

Особистий внесок здобувача. Всі наукові результати, приведені в дисертації, отримані автором особисто. З наукових робіт, опублікованих в співавторстві, використані лише ті ідеї і положення, які є результатом особистої роботи здобувача. Конкретний внесок здобувача в цих роботах показаний в списку основних робіт по темі дисертації.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертації доповідалися, обговорювалися і дістали схвалення на: IV-ій Міжнародній науково-практичній конференції «Маркетинг і логістика в системі менеджменту» (Львів, Україна, 2002 р.), Міжнародній науково-практичній конференції «Функціонування і розвиток ринків електроенергії і газу – ФРЕГ – 2004» (Партеніт, Крим, Україна, 2004 р.), Міжнародній науково-практичній конференції «Функціонування і розвиток ринків електроенергії і газу – ФРЕГ – 2005» (Партеніт, Крим, Україна, 2005 р.), Міжнародній науково-практичній конференції «Моделювання і інформаційні технології» (Партеніт, Крим, Україна, 2005 р.), Міжнародній конференції «Проблеми опалювання» (Баку, Азербайджан, 2005 р.), 1st International Conference on «Control and Optimization with Industrial Applications – COIA-2005» (Baku, Azerbaijan, 2005 р.), Міжнародній конференції «Застосування і роль концепції кондомініумів при поліпшенні комунальних послуг» (Баку, Азербайджан, 2006 р.); семінарах, організованих Агентством Міжнародного Розвитку США в рамках «Проекту технічної допомоги енергетичному сектору Азербайджану», зокрема, «Планування електроенергетичної системи Азербайджану» (Баку, Азербайджан, 28.04.2005 р.) і «Двохставкові оптові тарифи на електричну енергію для Азербайджану» (Баку, Азербайджан, 02.11.2005 р.).

Публікації. За темою дисертації опублікована одна монографія, 2 підрозділи у колективних монографіях, інформаційно-аналітичний бюлетень, 3 праці у фахових виданнях України, 4 – у виданнях Національної Академії Наук Азербайджану, 5 – в матеріалах науково-практичних конференцій. Загальний обсяг публікацій складає 9 друкованих аркушів (особистий внесок здобувача – 8,8 друкованих аркушів).

Обсяг і структура роботи. Дисертаційна робота складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Загальний обсяг дисертації складає 229 сторінок, зокрема основний текст 192 сторінки. Дисертація містить 42 таблиці і 43 рисунки, 6 додатків. Список використаних джерел включає 195 найменувань.

Основний зміст дисертації

У першому розділі «Теоретичні основи державного регулювання електроенергетики в умовах конкуренції» розглядаються теоретичні основи і суть державного регулювання електроенергетики, особливості механізму державного регулювання на певних стадіях формування ринкової економіки в країнах пострадянського простору, а також наведена оцінка стану державного регулювання енергосистеми Азербайджану.

Поняття «державне регулювання економіки» за рядом істотних ознак, функцій і способів субординується із поняттям «державне управління економікою» як частина і ціле. Управління визначає траєкторію розвитку в цілому, тоді як регулювання поширюється лише на корекцію, зміну, уточнення опорної планової, програмної траєкторії відповідно до умов, що складаються, додаткових вимог, особливих державних інтересів. Механізм державного регулювання економіки - це сукупність різноманітних важелів, інструментів, за допомогою яких держава веде економічну діяльність. У дисертації розглядаються базові елементи механізму державного регулювання економіки, що описуються термінами: суб'єкт, об'єкт, методи і засоби.

У розвинених країнах базовими елементами координації системи господарства є ринок і держава. Важливе практичне значення має проблема їх раціонального співвідношення, залежна від багатьох умов: рівня економічного розвитку, специфіки виробництва, менталітету нації і ін. Як правило, держава регулює ті сфери і процеси, на які ринок впливає недостатньо ефективно або не в змозі координувати взагалі.

Результати наукових досліджень у сфері державного регулювання економіки показують, що роль держави на етапі становлення, формування ринкової економіки якісно відрізняється від її ролі в умовах функціонування вже сформованої, добре відрегульованої економіки ринкового типа. Нововведення 90-х років в країнах колишнього СРСР, зокрема в Азербайджані, показали, що на цій території класична економічна логіка дуже часто не працює. Копіювання механізмів розвинених країн дає несподіваний ефект, їх досвід виявляється неприйнятним, що мотивує необхідні спеціальні заходи з адаптації.

У роботі робиться висновок, що відсутність теоретичної бази є однією з головних причин того, що реформування економічних систем і введення державного регулювання в нових незалежних державах явно затягнулося. Як би не розрізнялися підходи до економічних реформ в пострадянських країнах, матеріальна і ідеологічна база була у всіх спільна, і в одну мить змінити її було неможливо. Управління багатьма сферами економіки, включаючи електроенергетику, все ще базується на пріоритеті виробника, а не споживача. Все це в сукупності з інерційністю мислення правлячих еліт приводить до домінування державного (часто адміністративного) безпосереднього управління економікою над економічним (опосередкованим) регулюванням.

Автором розглянуті основні положення регульованого ринку електричної енергії в деяких пострадянських і європейських країнах. Реформи електроенергетики, що проводяться в цих країнах, ставлять за мету розвиток конкурентних відносин, однак і неможливо знайти країну, в якій повністю було б відсутнє державне регулювання. Ринкові відносини при цьому існують лише в тих рамках, які їм відводить сама держава. У різних країнах ці рамки ширші або вужчі, але вони завжди присутні.

У деяких країнах з перехідною економікою витрати середньої сім'ї на оплату комунальних послуг, передусім енергетичних, складають істотну частину сімейного доходу, і ці великі витрати лягають важким тягарем на сімейні бюджети. Тому необхідно навести лад в обліку споживання, як важливої умови досягнення ефективності енергопостачання. Це дозволило б уповільнити тенденцію підвищення тарифів, а в країнах, де тарифи вже доведені практично до рівня окупності – знизити ці тарифи.

Субсидування будь-якого виду енергопостачання, часті неплатежі, нездатність певних верств населення сплатити послуги енергопостачання, інші серйозні бар'єри, перешкоджають встановленню ринкової рівноваги. Це значно гальмує конкуренцію в секторі енергопостачання. Конкуренція загалом є важливим елементом ринкової економіки, тому що вона сприяє зростанню ефективності і покращанню якості продукції. Проблема полягає в тому, як створити справедливу (досконалу) конкуренцію.

Обґрунтовано висновок, що в існуючих умовах проведення широкої політики регулювання є об'єктивною необхідністю. При цьому, зменшуючи роль адміністративного управління необхідно розширювати межі застосування економічних важелів в управлінні і регулюванні. Держава з невеликим потенціалом може функціонувати ефективніше. Проте держава може мати значний потенціал і не бути достатньо ефективною, якщо цей потенціал не використовують належним чином. Якщо займатися питанням електропостачання, не беручи до уваги інші види енергопостачання, то політичні рішення можуть виявитися неадекватними і суперечливими.

Після надбання незалежності в електроенергетиці Азербайджанській Республіки стали наростати кризові тенденції. В період 1992_ рр. рівень оплати споживачами спожитої електроенергії не перевищував 30 %, і в розрахунках між продавцями і покупцями електроенергії левову частку складали бартери і взаємозаліки. Відсутність «живих грошей» привела до того, що галузь стала збитковою, фінансово недієздатною і повністю залежною від держави і окремих платоспроможних споживачів. З 1996 р. була почата робота з виведення електроенергетики з кризового стану, яка проводилася, в основному, в двох напрямах: нарощування генеруючих потужностей і інституційна та правова реформи.

На даний час в енергетичному секторі Азербайджанської Республіки не існує проблеми залучення капіталу, оскільки під урядові гарантії запозичуються значні кошти у міжнародних фінансових інститутів. Роблячи «добру справу» позичальники упевнені в тому, що повернення кредитів під урядові гарантії при якнайгіршому сценарії розвитку буде забезпечено за рахунок природних ресурсів Азербайджанської Республіки. У той же час, колосальні боргові зобов'язання, що лягають на «плечі» енергосистеми, з кожним роком зростають.

Низький рівень тарифів на електроенергію для населення сприяє розвитку кустарного виробництва, оскільки дрібні виробники споживану електроенергію оплачують за нижчими тарифами. Це призводить до розширення масштабів тіньової економіки.

Для розробки моделі конкурентного ринку електричної енергії в роботі здійснено детальний аналіз накопиченого теоретичного і практичного досвіду, на основі чого систематизовані і виділені найбільш значущі стратегічні кроки: встановити договірні відносини між суб'єктами електроенергетики; створити Національну Раду з регулювання електроенергетики, ключовою умовою при цьому для забезпечення ефективного регулювання є незалежність цього регулятивного органу.

Наведено порівняльний аналіз нормативно-правової бази електроенергетики в різних країнах, приведені використовувані принципи і способи регулювання, визначені основні недоліки державного регулювання електроенергетики Азербайджану. В результаті проведеного аналізу і оцінки стану державного регулювання електроенергетики в роботі визначена послідовність реалізації державної політики регулювання і введення конкуренції шляхом формування ринкових відносин в електроенергетиці (рис. ).

Рис. 1. Формування ринкових відносин в електроенергетиці

У другому розділі «Оцінювання ефективності функціонування електроенергетики Азербайджанської Республіки» проводиться аналіз і здійснюється оцінка ефективності управління електроенергетикою, досліджується взаємозв'язок рівня електроспоживання від рівня газопостачання.

В процесі реструктиризації, проведеної в 2001-2005 рр., підприємства централізованого теплопостачання міст були передані в муніципальну власність, а малі ГЕС приватизовані. Разом з цим із складу ВАТ  «Азеренержі» виведені районні і міські розподільні електричні мережі і на їх основі сформовано чотири регіональні акціонерні товариства (РАТ). РАТ «Бакелектромереж» і РАТ «Сумгаїтелектро-мережа» передані в управління на 25 років турецькій компанії «Бармек Холдинг», а РАТ «Гянджаелектромережа» і РАО «Алі-Байрамлиелектромережа» – Бакинському заводу високовольтного обладнання.

Передаючи розподільні мережі в довгострокове управління приватним компаніям, Уряд Республіки в основному переслідував дві цілі:

· надаючи цим компаніям певні пільги, дати їм можливість досягти протягом 5-6 років 100 % оплати вартості спожитої електроенергії;

· відновити застаріле обладнання за рахунок інвестицій приватних компаній.

Вся решта зобов'язань сторін в цих договорах виходила в тій або іншій мірі із цих двох основних умов. Незважаючи на значні пільги, надані цим компаніям, ними не були виконані умови договорів, рівно як і задекларовані програми інвестицій. Названі компанії намагалися видати за інвестиції свої поточні експлуатаційні витрати, одночасно використовуючи різні схеми привласнення і вивозу капіталів. В результаті всього цього договори про передачу в довгострокове управління були розірвані.

В роботі встановлено, що головною причиною неефективних реформ була відсутність продуманої концепції створення з метою демонополізації 4 розподільних компанії, які потім були передані в управління двом невідомим і неперевіреним приватним компаніям. Таким чином, спроба реформування електроенергетичного сектора закінчилося безрезультатно. Тому автором обґрунтовано базовий перелік напрямів дій, передусім щодо створення незалежного регулюючого органу, удосконалення нормативних актів, удосконалення звітньо-облікової системи. Сьогодні в Уряді і в регулюючих органах відсутні будь-які певні плани щодо шляхів реформування електроенергетичного сектора з метою створення конкурентного ринку. Головним чином це пов'язано з тим, що при існуючій системі в Республіці різні функції регулювання електроенергетики розподілені між декількома виконавчими органами. Водночас, в багатьох країнах регулювання здійснює один незалежний орган. Власне відсутність незалежного регулюючого органу в Азербайджані негативно позначилася в ході проведених реформ, одним з найважливіших індикаторів чого можна прийняти рівень оплати за електроенергію (див. табл. 1).

Виконавчі органи періодично намагалися створювати методології і механізми регулювання електроенергетики. На жаль, ці спроби не носили комплексного характеру і були суперечливими, а прийняті часто нормативні документи носили декларативний характер. Недосконалість окремих нормативних актів завдає непоправної утрати електроенергетичній системі Республіки. Зокрема, правила нарахування податку на додану вартість, закріплені в Податковому кодексі Азербайджанської Республіки, і діючий механізм субсидування електроенергетики створюють перед енергосистемою штучні податкові зобов'язання за відсутності відповідних джерел їх погашення.

Таблиця 1

Оплата вартості електроенергії оптовими покупцями у 2005 році

Оптові покупці | Дебіторська заборгованість на 01.01.05 млн. AZN* | Продано електроенергії в 2005 році | Дебіторська заборгованість на 01.01.06 млн. AZN

млн. AZN | оплата

млн. AZN | %

ВАТ «Бакелектромереж»
(до 01.01.02 р.) | 389,3 | 389,3

Бармек Азербайджанська ЕС (Бакелектромереж з 01.10.02 до 31.12.05) | 162,9 | 132,3 | 75,6 | 57,2 | 219,6

ВАТ «Гянджаелектромережа» (до 30.09.02 р.) | 405,3 | 405,3

«Байва Запад»

(«Гянджаелектромережа» з 01.10.02 до 31.12.05) | 142,0 | 81,9 | 27,9 | 34,1 | 196,0

ВАТ «Алі-Байрамлиелектромережа» (до 30.09.02 р.) | 412,7 | 412,7

«Байва Юг»

(«А-Байрамлиелектромережа» з 01.10.02 до 31.12.05) | 106,1 | 74,8 | 25,6 | 34,2 | 155,3

ВАТ «Сумгаїтелектро-мережа» (до 30.09.021 р.) | 277,2 | 277,2

«Бармек Сумгаит» («Сумгаїтелектро-мережа» з 01.10.02 до 31.12.05) | 72,2 | 51,5 | 20,4 | 39,6 | 103,3

Управління енергетики Нахічеванської АР | 70,7 | 20,6 | 7,9 | 38,5 | 83,4

Габалінська РЛС | 16,3 | 6,2 | 8,0 | 127,9 | 14,5

ВАТ «Азеренержі» | 0,0 | 0,6 | 0,6 | 100,0 | 0,0

Разом | 2 ,7 | 367,9 | 166,0 | 45,1 | 2 ,6

*AZN – азербайджанський манат, грошова одиниця Азербайджанської Республіки

Недосконалість звітно-облікової системи не дозволяє використання актуальної інформації як інструменту регулювання і є однією з головних причин того, що держава у виборі шляхів регулювання електроенергетики все ще віддає перевагу методам прямого адміністрування.

Економіка Азербайджанської Республіки є однією з найенергоємніших в світі. Відсутність або погіршення газопостачання і теплопостачання покривається за рахунок електроенергії. Проте, практично не ведеться робота з питань енергозбереження і не застосовуються елементарні методи регулювання, а ігнорування цих проблем, зрештою, гальмує соціально-економічний розвиток Республіки.

Проведено дослідження взаємозв'язку і взаємозалежності електроспоживання і газопостачання населення. На основі обробки і аналізу великого обсягу первинного статистичного матеріалу виявлена залежність між цими показниками, графічне зображення якої подано на рис. 2.

Рис. 2. Теоретична крива залежності електроспоживання від газопостачання

Умовні позначення: Е (Еmin, Emax) – електроспоживання (мінімальне та максимальне) абонента; G (Gmin, Gmax) – газоспоживання (мінімальне та максимальне) абонента

За допомогою цього методу розраховані граничний рівень залежності електроспоживання від рівня газопостачання населення і обсяг витрат на заміщення недоотриманого природного газу електроенергією.

З метою апроксимації поданої залежності електроспоживання від рівня газоспоживання в дисертації отримані економетричні моделі, адаптовані до умов логістичної кривої та кривої Голперця-Майкема стосовно двох варіантів діапазону зміни електроспоживання (Еmin і Еmax), а саме:

варіант І Еmin =225; Еmax = 935:

а) логістична крива

Е = Еmin + (Еmax – Еmin)(1 – ); (1)

б) крива Гомперца-Майкема

Е = Еmin + (Еmax – Еmin)(1 – ); (2)

варіант ІІ Еmin =330; Еmax = 850:

а) логістична крива

Е = Еmin + (Еmax – Еmin)(1 – ); (3)

б) крива Гомперца-Майкема

Е = Еmin + (Еmax – Еmin)(1 – ).; (4)

Статистичні характеристики поданих моделей є прийнятні, оскільки відображають 91% змін показників споживання газу. Отримані результати Т-тесту та F-тесту свідчать про адекватність цих моделей. Значення статистики Дарбін-Уотсона, що відображає автокореляцію залишків, має рівень 95%.

Проведені розрахунки показали, що в Азербайджанській Республіці збільшення газопостачання в діапазоні Gmin–Gmax в середньому на 1 куб. м. викликає зменшення споживання електроенергії на 9,9 кВт.ч. Це означає, що населення замість недоотриманого природного газу використовує електроенергію, сукупні витрати палива на виробництво якої в 4,3 рази перевищують обсяг недоотриманого природного газу.

Цю залежність пропонується використовувати при визначенні рейтингів РЕМ, як чинник, що впливає на показник середньомісячного споживання електроенергії, а також при оптимізації паливно-енергетичного балансу країни.

Отримані результати проведених досліджень дають можливість регулятивним органам вибирати оптимальний варіант забезпечення населення необхідним обсягом енергії, що, зрештою, сприятиме ефективності функціонування енергосистеми. Наявність стандартної (типової) методики і інформації про ступінь взаємозалежності і взаємозамінюваності різних видів енергоносіїв дозволить (залежно від ціни на них) прийняти обґрунтоване рішення з проблем енергопостачання населення.

У третьому розділі – «Методологічні та методичні підходи до державного регулювання електроенергетики в умовах формування ринку» обґрунтовується доцільність удосконалення обліково-звітної системи, впровадження особливої (нетрадиційної) форми конкуренції на підставі рейтингових оцінок, визначених системою методів з використанням набору показників, що характеризують ефективність роботи енергозабезпечуючих компаній, та розроблена модель оптового ринку електроенергії.

Для формування соціально-економічної політики і розробки економічних прогнозів необхідні обробка і аналіз великого обсягу економічної статистичної інформації. З метою вдосконалення і впорядкування збирання звітних даних, а також створення інформаційної бази даних про споживання різних видів енергоносіїв, автором розроблена статистична звітна форма і єдиний ідентифікаційний код споживача (ЕКС). Таку пропозицію автор кваліфікує як нові економічні рішення, які, з одного боку, спираються на чинні нормативно-правові акти, а з іншого боку, орієнтовані на міжнародні стандарти і забезпечують своєчасність, актуальність та повноту інформації.

Існуючі підходи і методи присвоєння абонентських кодів споживачам електроенергії грунтуються на адресній нумерації районів, вулиць, будинків і квартир, з використанням порядкової нумерації. Пропонований автором ЕКС складається з п'яти частин, кожна з яких переслідує певну мету регулювання (рис. 3).

Е | 6 | 0 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 1 | 1 | 8 | 1 | 7 | 4 | 9 | 1      | 1 | 2

0 | 0 | 8 | 7 | 0 | 0 | 0 | 6 | 0 | 0 | 4 | 8

Рис. 3. Пропонований ЕКС в комунальній сфері

На рис. 3 кожна з поданих частин ЕКС означає: Е - електропостачання (Г - газопостачання і т.); 6       - код території; 1      - ідентифікаційний код виданий органами статистики при включенні облікових одиниць в державний реєстр; 0           8 - адреса абонента: порядкові номери вулиць, будинків і квартир; 1 – код якості, який змінюється від 01 до 99 і характеризує специфічні особливості конкретного споживача, наприклад: абонент, має пільги, будучи біженцем, і комунальні послуги йому оплачуються з державного бюджету і т.д.

Застосування статистичної звітної форми і ЕКС має велике практичне і наукове значення, оскільки наявність такої інформації відкриває широкі можливості більш точної оцінки існуючого стану та для ухвалення оптимальних рішень. Водночас, така деталізація виправдана тим, що, з одного боку, дозволяє проводити глибокий аналіз існуючої технологічної структури виробництва і розподілу, а з іншого – тим, що наявність інформації дає можливість побудови змістовніших моделей.

Автором обґрунтовується доцільність використання різних підходів щодо визначення рейтингів розподільних електричних мереж (РЕМ) для вирішення завдань державного регулювання електроенергетики, оскільки ефективність функціонування енергосистеми істотно залежить від діяльності РЕМ. Перевага запровадження таких рейтингів полягає в тому, що ще на ранніх етапах формування ринкових відносин створюються умови конкуренції між РЕМ.

В процесі дослідження як критерії при визначенні рейтингів використовувалися 9 різних показників (втрати електроенергії, оплата вартості спожитої електроенергії і д.), однак розроблені положення визначення рейтингів дозволяють використовувати також і безліч інших показників, таких як соціологічні, політичні, екологічні і ін. чинники.

У дисертаційній роботі з використанням 12 методів і їх модифікацій (метод середніх, правило абсолютної домінанти, модифікації правила багатокритерійного мажоритарного ранжирування, уточнені методи парних порівнянь, методи нечітких (fuzzy) експертних оцінок, метод багатокритеріального ранжування і вибору, метод багатокритеріального ранжирування із застосуванням нечітких множин і ін.) проведено ранжування РЕМ. Отримані результати підтверджують адекватність використаних методів.

Вибір такого набору використаних методів обумовлений тим, що:

· всі відомі методи багатокритерійного ранжування володіють певними недоліками. Тому застосування різних методів і порівняння їх результатів сприяє точнішому визначенню рейтингу РЕМ;

· в деяких випадках багаторівневе застосування приведених методів дозволяє послідовно відсівати РЕМ з порівняно низькими рейтингами і однозначно визначити РЕМ з найбільшими рейтингами.

Найбільш важливими наслідками застосування цих методів до завдань ранжування РЕМ є:

· адаптування елементів класичної теорії голосування до завдань багатокритерійного вибору;

· розробка модифікацій алгоритмів вибору з урахуванням ступеня важливості критеріїв;

· розробка уточнених алгоритмів, що базуються на порівнянні РЕМ.

Враховуючи те, що використання для цього дослідження методу багатокритерійного вибору з ряду причин стосовно РЕМ в Азербайджані утруднено, при описі математичних моделей був вибраний апарат нечітких множин.

У роботі він застосовувався двояким чином:

· по-перше, якщо по кожному (або по якомусь) критерію числові характеристики РЕМ визначити складно або неможливо, то ранжування проводилося на основі нечітких транзитивних відносин типу «краще» (або «гірше»), а потім, використовуючи відповідні методи вибору з урахуванням ступенів важливості критеріїв, здійснювалося остаточне ранжування за сукупністю критеріїв;

· по-друге, коли РЕМ попарно порівнюються експертами із застосуванням нечітких відносин типу «краще, ніж» і різних модифікаторів цих відносин (типу «небагато», «дуже», «набагато» і ін.). Результати порівнянь оцінювалися за деякою числовою шкалою (Шкала Сааті) і будувалася матриця порівнянь. Потім, розглядаючи критерії як нечіткі множини, за допомогою елементів цієї матриці визначався ступінь приналежності РЕМ до цих нечітких множин. При цьому кожен критерій ранжирував РЕМ, а остаточне ранжування виходило або як зважений перетин цих нечітких множин – критеріїв, або із застосуванням ряду інших відомих методів.

Завдяки цьому пропонований метод нечітких множин є універсальним і він може бути застосований не тільки для визначення рейтингів РЕМ, а також для визначення ступеня важливості критеріїв, виявлення ступеня впливу різних чинників на важливість критеріїв, порівняльного аналізу експертних оцінок для отримання їх узгоджених думок і т.д.

Отримані рейтингові бали можна використовувати для формування конкурентного середовища між РЕМ. Пропонована форма конкуренції ґрунтується на достатньо простих принципах і має наступні відмінні особливості в порівнянні з традиційними формами конкуренції, використовуваної в різних країнах:

· створюються умови, при яких РЕМ, що знаходяться на досить віддаленій один від одного відстані, мають можливість конкурувати між собою;

· РЕМ не витрачають великих засобів на те, щоб отримати певного абонента, а конкурують в тому, хто краще і надійніше забезпечить свого абонента електроенергією;

· необхідні умови конкуренції можна створити вже сьогодні, без залучення додаткових фінансових коштів;

· умови конкуренції можуть застосовуватися незалежно від форм власності, моделей електропостачання споживачів і т.д.

В роботі подано визначення діапазону регулювання і наведені приклади розрахунку регульованого значення будь-якого показника залежно від рейтингових оцінок в цьому діапазоні за формулою (5). За діапазон регулювання прийнято безліч регульованих значень між мінімальним і максимальним рівнем зміни або встановлених з метою досягнення конкретних результатів певного показника залежно від певних причин.

Збільшення регульованого значення показника залежно від рейтингу РЕМ можна проводити за формулою (5).

(5)

де – сумарний рейтинговий бал і–ого РЕМ (); і – відповідно, мінімальний і максимальний сумарний рейтинговий бал і-ого РЕМ; – регульоване значення показника і-ого РЕМ;  і  – відповідно, мінімальне і максимальне значення регульованого показника, які виражають межу діапазону регулювання.

Подана формула сформульована для умов збільшення регульованого значення показника. У випадку якщо має бути зменшення регульованого значення показника залежно від рейтингової оцінки, то у формулі (5) замість виразу використовується вираз .

На конкретних прикладах у дослідженні розглядаються питання створення умов конкуренції в електроенергетиці, зокрема запропонована методика регулювання оптових тарифів на покупну електроенергію, а також рівня заробітної платні залежно від рейтингових оцінок РЕМ.

Враховуючи специфічні особливості енергосистеми (ЕС) Азербайджанської Республіки, автором запропонована модель конкурентного ринку електроенергії, формування якого повинно здійснюватися у декілька етапів.

На першому етапі, на базі існуючих енергозабезпечуючих компаній формується 10 акціонерних товариств розподільних електричних мереж (РАТ РЕМ), кожне з яких обслуговує відповідний економічний регіон. Паралельно, за принципом єдиного покупця створюється Державна компанія оптової торгівлі електроенергією (ДК ОТЕ), що є оператором оптового ринку електроенергії. Насамперед ця компанія разом з експортно-імпортними операціями здійснює операції з купівлі електроенергії у всіх генеруючих компаній і продажу її РАТО РЕМ та кваліфікованим споживачам глибокого введення.

До функцій ДК ОТЕ також відносяться встановлення договірних відносин між суб'єктами оптового ринку електроенергії, розробка і впровадження механізму тарифного регулювання, і формування умов для конкуренції між суб'єктами електроенергетики, що знаходяться в підпорядкуванні у ВАТ «Азеренержі».

Створення ДК ОТЕ в підпорядкуванні ВАТ «Азеренержі» обумовлено багатьма причинами. В даний час основна інформація, як в цілому щодо ЕС Азербайджанської Республіки, так і щодо суб'єктів, сконцентрована у ВАТ «Азеренержі», а його кадровий потенціал дозволяє професійно підходити до вирішення поставленого завдання. Як показало дослідження, розосередження функцій регулювання між багатьма виконавськими органами і низький професійний рівень фахівців, що займаються в них питаннями регулювання електроенергетики, приводить до ухвалення некомпетентних рішень.

На другому етапі формується Національна Рада з регулювання електроенергетики (НРРЕ). Всі основні функції з регулювання електроенергетики, покладені на різні виконавчі органи, передаються НРРЕ. На цьому етапі ДК ОТЕ виводиться із підпорядкування ВАТ «Азеренержі» і для забезпечення широкої конкуренції їй передаються всі функції оператора оптового ринку.

В загальному вигляді реалізація початкового етапу реформ повинна привести до пропонованої моделі електроенергетичного ринку (рис. 4).

Традиційна форма конкуренції передбачає наявність більше одного продавця щодо покупця, що вимагає великих інвестицій. Як перший крок пропонується створення умов для конкуренції між РАТ РЕМ. Зокрема, стимулювання РАТ РЕМ здійснюється на підставі рейтингових оцінок. Аналогічну форму конкуренції можна створити і для передавальних електричних мереж і генеруючих компаній. Електричні станції знаходяться в неоднакових економічних умовах і для рейтингових оцінок потрібно враховувати безліч різних чинників. Проте, можливе створення умов конкуренції і між генеруючими компаніями на підставі рейтингових оцінок.

Будучи на початковому етапі єдиним покупцем, ДК  ОТЕ в той же час розробляє і упроваджує механізми регулювання, що спонукають генеруючі компанії до зниження своїх витрат, і формує пропозиції щодо тарифів.

До формування НРРЕ весь понаднормативний прибуток (норми прибутку затверджує ВАТ «Азеренержі»), що сформувався внаслідок проведених заходів щодо регулювання оптового ринку, ДК ОТЕ


Сторінки: 1 2