У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ВАДИМА ГЕТЬМАНА»

ГАЛІЦИНА ОЛЬГА ВОЛОДИМИРІВНА

УДК 311.21:338.314

СТАТИСТИЧНИЙ АНАЛІЗ

РОЗВИТКУ СТРУКТУРИ ЕКОНОМІКИ

Спеціальність 08.00.10 – Статистика

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ- 2008

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі статистики ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» Міністерства освіти і науки України, м.Київ.

Науковий керівник – доктор економічних наук, професор

Манцуров Ігор Германович,

ДВНЗ «Київський національний економічний

університет імені Вадима Гетьмана», завідувач

кафедри статистики

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Цал-Цалко Юзеф Сигізмундович,

Житомирський державний

технологічний університет,

завідувач кафедри економіки

кандидат економічних наук, доцент

Червона Світлана Петрівна,

Державна академія статистики, обліку та аудиту

Державного комітету статистики України,

декан факультету обліку та аудиту, доцент

кафедри економічної статистики

Захист відбудеться «_19_» червня 2008 року о 16 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.006.06 ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» за адресою: 03680, м. Київ, пр. Перемоги, 54/1, ауд. 203.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» за адресою: 03113, м. Київ, вул. Дегтярівська, 49-Г, к. 601.

Автореферат розіслано «_16_» травня 2008 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат технічних наук, професор О.Д. Шарапов

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Сучасні соціально-економічні перетворення та процеси глобалізації вимагають вдосконалення економічної стратегії шляхом посилення інноваційного розвитку та оновлення механізмів трансформаційних процесів. Здійснення в Україні низки економічних реформ, в тому числі і структурних, сприяло подоланню кризи і початку етапу поступового зростання економіки. В той же час, в міжнародному порівнянні структура вітчизняної економіки залишається неефективною. В зв'язку з цим перед вітчизняною економікою постає першочергове завдання широкомасштабної зміни структури виробництва, перебудови системи господарських зв'язків та формування дієвої системи мотивації, які нададуть можливість розраховувати на відбудову гнучкої економіки інноваційного типу, здатну своєчасно реагувати на ринкову кон’юнктуру і випускати конкурентоспроможну продукцію.

Теоретичним і прикладним питанням дослідження структури та структурних зрушень в економіці або в окремих її сферах присвячені наукові праці відомих українських вчених: О.Алимова, В.Андрієнко, В.Бесєдіна, В.Гейця, А.Головача, С.Дорогунцова, А.Єріної, С.Єрохіна, Б.Кваснюка, В.Коломойцева, І.Крючкової, І.Манцурова, О.Осауленка, О.Суслова, М.Якубовського та інших. На терені колишнього СРСР дослідженням цих проблем займались А.Аганбегян, В.Адамов, О.Анчишкін, К.Вальтух, Л.Казинець, Ю.Яременко та ін., а серед відомих зарубіжних вчених - П.Кларк, В.Леонтьєв, Р.Стоун, Х.Ченери та ін.

Віддаючи належне напрацюванням українських і зарубіжних вчених в галузі дослідження структури економіки та її динаміки, слід зауважити, що питання статистичного аналізу цих важливих і, разом з тим, складних процесів залишаються малодослідженими. Більшість з них відноситься до теоретичних досліджень з питань трансформації структури економіки як чинника економічного зростання.

При переході державної статистики України на міжнародні стандарти виникла нагальна потреба в удосконаленні методології комплексного статистичного аналізу закономірностей формування та динаміки структури економіки, методів аналізу структури та її оцінювання, у виявленні чинників, які впливають на формування структури, в оцінюванні їх впливу на макроекономічні показники, які є індикаторами прогресивності та ефективності структури економіки, у формуванні системи статистичних показників оцінки ефективності структурних зрушень на засадах Національних рахунків України. Необхідність науково обґрунтованого вирішення цих проблем і зумовлює актуальність теми дисертації.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Виконане дослідження спрямоване на розвиток теоретичного та науково-методичного забезпечення вдосконалення та супроводження Програми структурної перебудови економіки України, яка є складовою частиною Стратегії економічного і соціального розвитку України на 2004 - 2015 роки.

Дисертація виконана у відповідності з планом науково-дослідних робіт кафедри статистики ДВНЗ "Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана" за темою "Методологія статистичного дослідження економічного розвитку та конкурентоспроможності країни в умовах трансформаційної економіки" (реєстраційний номер 0106U004339). Особисто автором у рамках реалізації цієї теми здійснено статистичний аналіз структури економіки України та оцінювання впливу структурних зрушень на ефективність функціонування економіки.

Мета та задачі дослідження. Метою дисертації є статистичний аналіз закономірностей формування та тенденцій розвитку структури економіки України, оцінювання інтенсивності та ефективності структурних зрушень, формування на цій основі науково-практичних пропозицій і рекомендацій, спрямованих на вдосконалення економічної структурної політики держави.

Відповідно до поставленої мети визначено та розв’язано такі наукові завдання теоретичного та прикладного характеру:

узагальнити еволюцію наукових поглядів та теоретичних підходів до дослідження структури економіки та на цій основі удосконалити відповідний понятійний апарат;

визначити сутність структури економіки та структурних зрушень як об'єкта статистичного дослідження;

розробити модель статистичного аналізу розвитку структури економіки;

поглибити розуміння механізму формування структурних зрушень та узагальнити їх класифікацію;

розробити науково-методичні засади статистичного аналізу структурних зрушень в економіці;

удосконалити інформаційну базу статистичного аналізу розвитку структури економіки відповідно до задач дослідження;

сформувати систему статистичних показників аналізу економіки в розподілі за складовими її відтворювальної структури та видами економічної діяльності;

адаптувати методи статистичного аналізу для дослідження структурних зрушень в економіці та їх впливу на ефективність функціонування економіки;

виконати комплексний статистичний аналіз економіки в розподілі за складовими її відтворювальної структури та видами економічної діяльності;

здійснити статистичне оцінювання впливу структурних зрушень на ефективність економіки.

Об'єктом дослідження є структура економіки України.

Предметом дослідження є теоретичні та науково-методичні засади комплексного статистичного аналізу розвитку структури економіки.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною основою дисертації є економічна теорія та наукові праці вітчизняних і зарубіжних вчених-економістів в галузі статистики. В процесі дослідження використані методи порівняння, факторного аналізу, графічний і регресійний методи аналізу та запропонований в дисертації метод дефлювання витрат - випуску.

Інформаційною базою дослідження є Національні рахунки України за 1990-2005 рр., інші офіційні публікації та методичні матеріали Державного комітету статистики України, публікації та сайти міжнародних організацій в Інтернеті, наукових установ, монографії, наукові збірники та періодичні видання, законодавчі та нормативно-правові акти, особисті розрахунки автора.

Розрахунки виконані з використанням пакету Statistica V.6.0.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у розв’язанні таких органічно поєднаних між собою складових важливої наукової проблеми як розробка теоретичних засад, проведення комплексного статистичного аналізу розвитку структури економіки України і визначення за його результатами основних напрямів її вдосконалення.

Наукова новизна результатів дослідження характеризується наступним:

вперше:

сформульовані теоретичні засади та розроблена модель аналізу структури економіки як об’єкта статистичного дослідження;

розроблені системні принципи статистичного структурного аналізу;

здійснена періодизація розвитку структури економіки та динаміки середнього рівня ефективності функціонування видів економічної діяльності.

удосконалено:

інформаційну базу статистичного аналізу розвитку структури економіки відповідно до задач дослідження, яка, на відміну від існуючої, базується на системі національних рахунків і забезпечує порівнянність показників в часі;

систему статистичних показників оцінювання структури економіки, структурних зрушень відповідно до вимог комплексності та системності структурного аналізу;

методологію статистичного аналізу економіки в розподілі за складовими її відтворювальної структури та видами економічної діяльності в їх динамічному взаємозв’язку.

дістали подальшого розвитку:

науково-методичне забезпечення статистичного аналізу структурних зрушень в економіці та їх впливу на ефективність економічного розвитку;

метод приведення таблиць "витрати - випуск" до зіставленого виду за різні роки шляхом дефлювання витрат-випуску;

моделі індексного факторного аналізу, які описують динаміку середнього рівня ефективності економіки України під впливом структурних зрушень і сприяють більш глибокому розкриттю причинно-наслідкового механізму формування зрушень у відтворювальній структурі економіки та її розподілі за видами економічної діяльності.

Практичне значення отриманих результатів. Розроблені в дисертації науково-методичні рекомендації спрямовані на вдосконалення методів статистичного аналізу розвитку економіки в розподілі за складовими її відтворювальної структури та видами економічної діяльності, а також статистичного оцінювання впливу структурних зрушень на ефективність економіки з метою вдосконалення економічної структурної політики держави.

Основні результати дослідження впроваджені в практику діяльності Державного комітету статистики України (довідка № 05/6-5/26 від 12.02.2008 р.) та Міністерства економіки України ( № 47-23/172 від 16.01.2008 р.). Вони також використані і впроваджені кафедрою статистики ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» в учбовий процес при підготовці та викладанні таких навчальних дисциплін: «Статистика», «Статистика- II», «Статистичне забезпечення управління», «Методологія та організація національного рахівництва» (довідка від 17.01.2008 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійно виконаною науковою працею, в якій втілені авторські ідеї та підходи щодо наукового дослідження та практичного використання результатів в сфері комплексного статистичного аналізу розвитку структури економіки. Всі наукові результати отримані автором особисто.

Апробація результатів дослідження. Результати дослідження апробовані на наукових та науково-практичних конференціях: IV науково-практичній конференції з нагоди Дня працівників статистики (Київ, грудень 2006 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції „Проблеми інформаційно-статистичного дослідження розвитку економічних систем" (Дніпропетровськ, лютий 2007 р.); VII Всеукраїнській науково-практичній конференції „Комп'ютерне моделювання та інформаційні технології в науці та освіті" (кривий Ріг, квітень 2007 р.); II Всеукраїнській науково-практичній конференції молодих науковців „Інформаційні технології та моделювання в економіці" (Черкаси, травень 2007р.); V Міжнародній науково-практичній конференції „Система державної статистики в Україні: сучасний стан, проблеми, перспективи" (Київ, грудень 2007 р.).

Публікації. Результати дослідження відображені у 11 публікаціях загальним обсягом 3,7 друк. арк. (особисто автору належить 3,65 друк.арк.), з них 7-у наукових фахових виданнях.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел із 169 найменувань та додатків. Загальний обсяг дисертації - 187 сторінок. В роботі міститься 32 таблиці на 29 стор., 42 рис. на 33 стор. і 9 додатків на 29 сторінках.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дослідження, сформульовано мету, завдання, визначено об'єкт, предмет та методи дослідження, розкрито наукову новизну та практичне значення одержаних результатів, надано інформацію щодо апробації результатів дисертаційної роботи.

Розділ 1 "Теоретичні засади статистичного дослідження структури економіки та структурних зрушень" присвячено аналізу та подальшому розвитку наукових положень щодо сутності структури економіки та структурних зрушень як чинників економічного зростання.

Визначено сутність структури економіки як об'єкта системного статистичного дослідження збалансованості, пропорційності, взаємозв'язків, зумовлених структурними зрушеннями.

Сутність структурних зрушень в економіці сформульовано на основі теорії економічної динаміки шляхом дослідження взаємодії усталеності й динамізму структури економіки та визначається як якісна зміна взаємозв'язків між порівнянними елементами структури економіки, що зумовлена нерівномірною динамікою співвідношення їх кількісних характеристик. Систематизовано структуроутворюючі чинники, причини, через які відбуваються структурні зрушення, визначена спрямованість їх впливу на трансформацію економічних процесів та діалектичні протиріччя, які лежать в основі структури економіки. Наведено характеристику життєвого періоду структурних зрушень в економіці.

Розроблено модель статистичного аналізу розвитку структури національної економіки (рис. 1).

З метою здійснення системного статистичного дослідження структурних зрушень проведено їх класифікацію за ознаками охоплення господарських елементів, відношення до економічної системи, швидкості, глибини і масштабності, відношення до стадії процесу відтворення.

Рис. 1. Модель статистичного аналізу розвитку структури національної економіки

Сформульовано системні принципи статистичного структурного аналізу, які створюють теоретичні засади дослідження впливу структурних зрушень в економіці на її розвиток та формування державної економічної політики.

Вдосконаленню методології статистичного аналізу розвитку структури економіки та відповідних структурних зрушень передувало теоретичне осмислення закономірностей формування структури та низки причинно-наслідкових взаємозв’язків, які призводять до структурних зрушень в економіці. Теоретично доведено, що одним із чинників є зміна структурних зрушень в економіці є зміна структури інвестицій в основний капітал.

Зміни у відтворювальній структурі інвестицій в основний капітал через механізм формування виробничих витрат впливають на зрушення у відтворювальній структурі економіки, тобто, в першу чергу, на зміну співвідношення між кінцевими споживчими витратами та валовим нагромадженням. Підвищення частки валового нагромадження в структурі ВВП обумовлює динамічну інвестиційну політику та її підпорядкування інтересам економічного зростання, що, в свою чергу, веде до зрушень у відтворювальній структурі економіки, розподілі за видами економічної діяльності, галузевій структурі промисловості тощо.

Розділ 2 "Статистичне дослідження відтворювальної структури економіки" присвячено статистичному аналізу закономірностей формування та розвитку відтворювальної структури, оцінюванню структурних зрушень та визначенню напрямів вдосконалення структурної політики.

Автором узагальнено теоретичні підходи щодо статистичного оцінювання відтворювальної структури економіки і на основі такого узагальнення доведена доцільність і необхідність оцінювання розвитку відтворювальної структури економіки із використанням таких основних макроекономічних показників як обсяги ВВП, кінцевих споживчих витрат, валового нагромадження, інвестицій в основний капітал, валових заощаджень та їх співвідношення (табл. 1).

Таблиця 1

Статистичні показники аналізу відтворювальної структури економіки

Показник | Формула розрахунку | Економічний зміст

Частка у ВВП кінцевих споживчих витрат | Характеризує питому вагу обсягу кінцевих споживчих витрат (КСВ) у загальному обсязі ВВП

Частка валового заощадження в обсязі ВВП | Характеризує питому вагу обсягу валового заощадження (ВЗ) у загальному обсязі ВВП

Коефіцієнт конвертування валових заощаджень національної економіки в інвестиції | Характеризує співвідношення обсягу інвестиції (ІК) по відношенню до обсягу валових заощаджень (S)

За результатами статистичного аналізу доведено, що негативні структурні зрушення у відтворювальної структурі економіки 1991-1998 років призвели до значного зниження основних макроекономічних показників, які на сьогодні залишаються нижчими, ніж у 1990 році.

При досліджені розвитку відтворювальної структури економіки було встановлено циклічний характер динаміки коефіцієнта конвертування валових заощаджень в інвестиції в основний капітал за 1991-2005 роки (рис. 2).

Рис.2. Циклічні коливання значень коефіцієнта конвертування валових

заощаджень в інвестиції в основний капітал

Циклічний характер динаміки коефіцієнта конвертування цілком узгоджується з тенденцією структурних зрушень в інвестиційній складовій відтворювальної структури економіки, підтверджуючи наявність зв’язку між економічною динамікою і структурними зрушеннями. Доведена суттєвість сукупного впливу коефіцієнта конвертування валових заощаджень в інвестиції в основний капітал та норми інвестицій в основний капітал на динаміку ВВП на основі регресійного аналізу ().

Порівняння динаміки складових доходної частини ВВП (рис. 3) свідчить про те, що зростання ВВП в роки стабілізації та підйому економіки формується за рахунок збільшення частки валового прибутку і змішаного доходу (з 37,4% у 1995 р. до 38,2% у 2005 р.), збільшення темпів зростання частки оплати праці найманих працівників (з 43,5% у 1995 р. до 49,1% у 2005 р.) та зниження частки чистих податків (з 19,1% у 1995 р. до 12,7% у 2005 р.).

Рис. 3. Динаміка структурних складових доходної частини ВВП

Статистичний аналіз відтворювальної структури економіки показав, що трансформаційні процеси в Україні впродовж останніх років, а саме починаючи з 2004 року, створили якісно нові підвалини для формування нової структурної політики, спрямованої на стабільне економічне зростання.

Зрушення у відтворювальній структурі економіки оцінено на основі аналізу співвідношення кінцевих споживчих витрат, валового нагромадження та ВВП. Частка кінцевих споживчих витрат у ВВП за 2000-2006 роки зросла з 75,3 до 78,6%, а валового нагромадження - з 19,7 до 24,0%, що свідчить про позитивний розвиток відтворювальної структури економіки.

Кінцеві споживчі витрати складають найбільшу частку в обсязі ВВП. Здійснено факторний аналіз динаміки обсягу кінцевих споживчих витрат за рахунок обсягів ВВП та частки кінцевих споживчих витрат в цьому обсязі (табл. 2).

Таблиця 2

Формування обсягів кінцевих споживчих витрат по економіці України

за рахунок впливу основних факторів, у порівнянні з попереднім роком

млн. грн.

Роки | Абсолютна зміна кінцевих споживчих витрат

в цілому | в тому числі за рахунок зміни

обсягів ВВП | частки у ВВП кінцевих споживчих витрат

2001 | 28362,0 | 25676,2 | 2685,8

2002 | 13981,0 | 16554,0 | -2573,0

2003 | 31299,0 | 31328,5 | -29,5

2004 | 43932,0 | 58651,4 | -14719,4

2005 | 92323,0 | 68547,5 | 23775,5

2006 | 84508,0 | 73641,1 | 10866,9

Наведені дані свідчать, що зростання кінцевих споживчих витрат пов'язано в першу чергу із послідовним збільшенням обсягів ВВП, а щодо впливу частки у ВВП кінцевих споживчих витрат, можна виділити три періоди. У 2001 році майже 10% приросту обсягів кінцевих споживчих витрат було пов'язане із зростанням саме цієї частки. Другим періодом можна вважати 2002-2004 роки, коли уповільнення динаміки частки у ВВП кінцевих споживчих витрат сприяло скороченню загальних обсягів КСВ. Третій період - 2005-2006 роки - характеризується позитивним впливом частки кінцевих споживчих витрат, при цьому характерним є 2005 рік, коли четверта частина приросту КСВ (25%) пояснювалась саме зростанням частки кінцевих споживчих витрат у загальному обсязі ВВП.

Аналіз динаміки частки валового нагромадження в обсязі ВВП показав тенденцію до її стабільного зростання і у 2006 році вона досягла рівня 24%. З використанням індексного факторного аналізу здійснено аналіз динаміки обсягу валового нагромадження за рахунок обсягів ВВП та частки валового нагромадження в цьому обсязі (табл. 3).

Таблиця 3

Формування обсягів валового нагромадження по економіці України

за рахунок впливу основних факторів, у порівнянні з попереднім роком

млн. грн.

Роки | Абсолютна зміна валового нагромадження

в цілому | в тому числі за рахунок зміни

обсягів ВВП | частки у ВВП валового нагромадження

2001 | 6784,0 | 6706,2 | 77,8

2002 | 3078,0 | 4257,6 | -1179,6

2003 | 11786,0 | 7962,3 | 3823,7

2004 | 22745,0 | 16021,0 | 6724,0

2005 | 19145,0 | 21723,6 | -2578,6

2006 | 32072,0 | 21133,6 | 10938,4

Зростання обсягів валового нагромадження і кінцевих споживчих витрат пов'язано із зростанням обсягів ВВП. Вплив частки у ВВП валового нагромадження не має визначеної тенденції і в різні періоди по-різному впливає на зміну обсягів валового нагромадження. Зокрема, за 2002 і 2005 роки зміна цієї частки сприяла скороченню загальних обсягів валового нагромадження. Особливістю 2006 року є те, що зростання обсягів валового нагромадження на 65,9% пояснюється зростанням обсягів ВВП і на 34,1% зростанням частки у ВВП валового нагромадження. Це найсуттєвіший вплив обох факторів за весь період 2001-2006 років.

Проведений аналіз показав, що прогресивні зміни у відтворювальній структурі економіки призводять до активізації інвестиційної політики країни, перерозподілу ресурсів капіталу між видами економічної діяльності, галузями промисловості тощо, що, свою чергу, веде до відповідних зрушень в розподілі витрат, випуску продукції та валової доданої вартості.

Розділ 3 "Статистичне дослідження структури економіки за видами економічної діяльності" присвячено вдосконаленню методології аналізу розвитку структури економіки за видами економічної діяльності (ВЕД), розподілу обсягів валового випуску продукції та валової доданої вартості за видами економічної діяльності.

З метою поглиблення аналітичних можливостей статистичного аналізу розвитку структури економіки за ВЕД автором запропоновано проводити його на основі таблиць "витрати-випуск". З цією метою адаптовано методи статистичного оцінювання зрушень в розподілі витрат і випуску продукції за ВЕД. Результатом є удосконалена система статистичних показників, яка розширює аналітичні можливості структурного аналізу та забезпечує його комплексність та системний характер. Перелік основних показників наведено в табл. 4.

Таблиця 4

Система статистичних показників аналізу структури економіки за ВЕД

та оцінювання структурних зрушень

Показник | Формула розрахунку

Абсолютна зміна частки -го виду діяльності в році в порівнянні з роком , відсоткових пунктів

Абсолютна зміна частки -го виду діяльності за період , відсоткових пунктів

Абсолютна зміна часток видів діяльності по всій їх сукупності в році

Абсолютна зміна часток видів діяльності по всій їх сукупності за період

Середня абсолютна зміна часток -го виду діяльності за період [2, n]

Середня абсолютна зміна часток по всій сукупності видів діяльності за період

Монотонність структурних зрушень в році за ознакою односпрямованості

Середній показник монотонності структурних зрушень

Коефіцієнти зміни співвідношення часток -го виду діяльності впродовж всього періоду | ;

Узагальнюючий коефіцієнт структурних зрушень по економіці в цілому за m видами діяльності в році | ;

* - множина індексів «» тих видів діяльності, для яких напрям

структурних зрушень є незмінним

Статистичний аналіз розподілу витрат за видами економічної діяльності показав, що за період 2002-2005 років відбулося зменшення частки витрат сільського господарства - на 5,3 в.п. при зростання частки таких видів діяльності як обробна промисловість - на 1,7 в.п., фінансова діяльність - на 1,4 в.п., операції з нерухомістю - на 1,3 в.п.

В результаті зміни розподілу витрат зареєстровано відповідні зміни розподілу випуску продукції, які дають можливість охарактеризувати їх як початок переходу від економіки традиційного витратного типу до інноваційного, прогресивного типу. Ці зміни призвели до зменшення частки сільського господарства на 3,37 в.п. у 2005 р. порівняно із 2001 роком, добувної промисловості - на 0,84 в.п., енергетиці - на 1,42 в.п. За той же період зросли частки за такими видами економічної діяльності, як обробна промисловість - на 2,80 в.п., транспорт і зв'язок - 1,16 в.п. та операції з нерухомістю - 1,64 в.п.

Водночас, відносно невеликі значення узагальнюючих показників структурних зрушень у розподілі випуску продукції за видами економічної діяльності (K2002 = 1,13 в.п.; K2003 = 3,27 в.п.; K2004 = 2,46 в.п.; K2005 = 1,93 в.п.) свідчать про їх незначний характер з найсуттєвішими змінами у 2003 році. Таким чином, підтверджується висновок про те, що в економіці України спостерігаються позитивні тенденції в динаміці розподілів як за витратами, так і за випуском продукції.

Для оцінювання ефективності функціонування видів економічної діяльності використано дані Національних рахунків України щодо проміжного споживання як певного аналогу показника витрат. Це дозволило автору здійснити статистичне оцінювання ефективності функціонування видів економічної діяльності за показником співвідношення обсягів валової доданої вартості і проміжного споживання протягом 2002-2006 років. Динаміку значень цих показників наведено в табл. 5.

Таблиця 5

Динаміка рівня ефективності функціонування видів економічної діяльності

(відсотки до попереднього року)

Види економічної діяльності | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006

Сільське господарство | 99,6 | 98,7 | 98,2 | 97,1 | 96,3

Добувна промисловість | 122,0 | 99,6 | 93,7 | 118,8 | 96,8

Обробна промисловість | 103,1 | 100,1 | 91,5 | 113,6 | 94,3

Енергетика | 100,9 | 99,7 | 93,7 | 110,6 | 103,8

Будівництво | 100,6 | 99,5 | 94,4 | 88,7 | 110,0

Торгівля, готелі та ресторани | 100,9 | 99,6 | 99,3 | 95,2 | 98,8

Транспорт і зв'язок | 96,3 | 99,4 | 93,1 | 82,6 | 98,1

Освіта | 111,6 | 100,8 | 98,2 | 88,1 | 100,7

Охорона здоров`я | 103,6 | 100,6 | 92,8 | 107,8 | 102,4

Інші види | 102,7 | 98,4 | 102,5 | 97,2 | 100,9

По економіці в цілому | 103,1 | 99,8 | 95,1 | 102,0 | 101,1

Проведений аналіз дозволив автору дослідити різні тенденції динаміки показників ефективності. Серед них виділено послідовне зниження рівня ефективності лише в сільському господарстві, мисливстві та лісовому господарстві.

Проаналізовано вплив на формування середнього рівня ефективності таких чинників як зміна рівня ефективності по окремих видах діяльності та їх розподілу за обсягом проміжного споживання. Для цього адаптовано метод індексів середніх величин.

Скорочення середнього рівня ефективності відбулося у 2004 році - на 5% порівняно із 2003 роком і на 2,2% порівняно із 2001 роком. Після цього спостерігається тенденція до його зростання, але і у 2006 році його рівень навіть не досягає значення 2002 року (максимального значення за весь період).

Вплив окремих факторів на формування динаміки середнього рівня ефективності оцінено на основі індексів фіксованого складу та структурних зрушень, а результати оцінювання наведено в табл. 6.

Таблиця 6

Індексний аналіз динаміки середнього рівня ефективності функціонування видів економічної діяльності, у порівнянні з попереднім роком

відсотків |

2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006

Зміна середнього рівня ефективності | + 3,1 | - 0,2 | - 4,9 | + 2,0 | + 1,1

в т.ч. за рахунок:

динаміки рівня ефективності по окремих видах економічної діяльності | + 2,3 | - 0,5 | - 3,7 | - 1,4 | - 1,2

зміни розподілу обсягу проміжного споживання за видами економічної діяльності | + 0,8 | + 0,4 | - 1,2 | + 3,4 | + 2,3

На основі такої динаміки в процесі дослідження автором виділено три періоди, які характеризують різні тенденції ефективності функціонування видів економічної діяльності.

І період - 2001 - 2002 роки. Характерним для цього періоду є те, що структурні зміни в економіці сприяли підвищенню середнього рівня ефективності на 0,8 відсотка.

ІІ період - 2003 - 2004 роки. Зафіксовано суттєве за весь період зменшення середнього рівня ефективності - майже на 5%. Це обумовлено як зниженням рівня ефективності по окремих видах діяльності (в середньому на 3,7%), так і зміною розподілу за обсягом проміжного споживання за видами економічної діяльності - на 1,2%.

ІІІ період - 2005 - 2006 роки. Можна вважати періодом стабілізації і початком послідовного зростання середнього рівня ефективності - на 2% у 2005 році і на 1,1% у 2006 році. Особливістю цього зростання є те, що воно пов'язане із вирішальною роллю структурних зрушень. Саме вони забезпечили такі темпи зростання - на 3,4% у 2004 році і на 2,3% у 2005 році. В той же час залишається негативна тенденція щодо рівня ефективності по окремих видах діяльності, яка зумовила зменшення середнього рівня ефективності.

Результати аналізу за весь період дозволяють стверджувати, що середній рівень ефективності у 2006 році порівняно із 2001 роком зріс на 1,2%, в тому числі за рахунок динаміки рівня ефективності по окремих видах економічної діяльності скоротився в середньому на 4,8%,а за рахунок зміни розподілу обсягу проміжного споживання за видами економічної діяльності – зріс в середньому на 6%.

Для розкриття механізму формування структурних зрушень в економіці здійснено аналіз, який показав, що зростання середнього рівня ефективності пов'язане із збільшенням частки таких видів економічної діяльності як обробна промисловість (на 1,4 в.п.), будівництво (на 1,4 в.п.), транспорт і зв'язок (на 1,7 в.п.), фінансова діяльність (на 2,6 в.п.). Саме ці види економічної діяльності відповідно до рекомендацій Світового банку, Міжнародного валютного фонду та Світового економічного форуму визначають рівень інноваційності і конкурентоспроможності національної економіки.

Автором адаптовано методологію індексного факторного аналізу та здійснено аналіз динаміки ефекту функціонування видів економічної діяльності (ВДВ) під впливом зміни обсягу витрат (проміжне споживання) та їх віддачі (рівня ефективності) (табл. 7).

Таблиця 7

Динаміка обсягів валової доданої вартості по економіці України за рахунок впливу основних факторів, у порівнянні з попереднім роком

млн. грн.

Роки | Абсолютна зміна обсягів валової доданої вартості

в цілому | в тому числі за рахунок зміни

обсягів проміжного споживання | середнього рівня ефективності

2002 | 21046 | 14838,3 | 6207,7

2003 | 40155 | 40601,0 | -446,0

2004 | 73824 | 90159,9 | -16335,9

2005 | 77682 | 69896,8 | 7785,2

2006 | 85074 | 79899,1 | 5174,9

За результатами доведено, що головним змістом структурної політики в даній сфері на сучасному етапі розвитку економіки має бути підвищення ефективності функціонування майже всіх видів економічної діяльності.

ВИСНОВКИ

У дисертації наведено теоретичне узагальнення та запропоновано нове вирішення наукового завдання щодо формування методологічних засад статистичного аналізу закономірностей формування та динаміки структури економіки. Дослідження дозволяє зробити наступні висновки.

1. В цілях узгодженості різних економічних теорій та їх гармонічного поєднання систематизовано існуючі наукові підходи, які лежать в основі дослідження структури економіки в розрізі вчень та наукових шкіл, в результаті чого доведено, що структура економіки формується під впливом багатьох факторів різноспрямованої дії. Тому її формування і тенденції розвитку слід розглядати як закономірності масового процесу, а власне структуру – як предмет статистичного дослідження.

2. Розроблена модель статистичного аналізу розвитку структури економіки України, яка передбачає удосконалення методологічних засад та здійснення статистичного аналізу економіки в розподілі за складовими її відтворювальної структури та видами економічної діяльності, формування на цій основі висновків і рекомендацій, спрямованих на підвищення ефективності економічної структурної політики держави.

3. При поглибленому дослідженні механізму формування структурних зрушень доведено, що їх першопричиною є зміни відтворювальної структури інвестицій в основний капітал, які через процес формування виробничих витрат впливають на зрушення у відтворювальній структурі економіки. Підвищення частки валового нагромадження в структурі ВВП зумовлює зрушення в структурі економіки за видами економічної діяльності, галузевої структури промисловості тощо. Викладено сутність, чинники, причини, функції, протиріччя та етапи розвитку структурних зрушень як результат взаємодії продуктивних сил і виробничих відносин.

4. Для поглибленого аналізу взаємозв’язків причин і результатів зрушень в економіці удосконалено інформаційну базу статистичного аналізу розвитку структури економіки, яка ґрунтується на системі національних рахунків, зокрема, таблицях «витрати-випуск», які приведено до зіставленого виду методом дефлювання витрат-випуску.

5. З урахуванням вимог до аналізу структурних змін в економіці сформовано систему статистичних показників, яка дозволяє комплексно аналізувати економіку в розподілі за складовими її відтворювальної структури та видами економічної діяльності. Доведено доцільність і необхідність оцінювання розвитку структури економіки із використанням таких основних макроекономічних індикаторів як обсяги ВВП, кінцеві споживчі витрати, валове нагромадження, інвестиції в основний капітал, валові заощадження та їх співвідношення.

6. Розроблено науково-методичні засади статистичного дослідження та на їх основі здійснено статистичний аналіз економіки в розподілі за складовими її відтворювальної структури та видами економічної діяльності. З використанням запропонованої системи показників здійснено статистичний аналіз закономірностей формування та динаміки відтворювальної структури економіки з відображенням впливу на неї зрушень у структурі випуску продукції та послуг, динаміки інвестиційних процесів, доходів та пропорцій їх розподілу, інтенсивності процесів кінцевого споживання та валового нагромадження, співвідношення витрачених та використаних ресурсів, динаміки структурних складових доходної частини ВВП.

7. Проведений статистичний аналіз відтворювальної структури економіки свідчить про те, що структурні зрушення, що відбулися в Україні за роки її незалежності, створили якісно нові підвалини для формування ефективної структурної політики. Разом з тим, незважаючи на стабільне економічне зростання після 2000 року, економічний розвиток України за існуючої відтворювальної структури знаходиться у жорстких рамках і не відповідає критеріям постіндустріального укладу.

8. Шляхом дослідження динаміки статистичних показників оцінювання зрушень у відтворювальній структурі економіки визначені напрями її вдосконалення, реалізація яких сприятиме підвищенню ефективності структурної політики держави.

9. На основі методології індексного факторного аналізу динаміки середнього рівня ефективності економіки України в розподілі за видами економічної діяльності автором здійснено періодизацію розвитку ефективності структури економіки, в результаті якої виділено три періоди, що якісно відрізняються один від одного.

10. Подальші дослідження з даної проблеми автор вбачає у побудові статистичної моделі розвитку структури економіки, яка б відображувала взаємозв’язки між різними видами структури та враховувала сукупний вплив структурних зрушень на ефективність структурної політики держави.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У наукових фахових виданнях:

1. Галіцина О.В. Закономірності розвитку структури економіки /О.В. Галіцина// Формування ринкових відносин в Україні. – К.: НДЕІ Мінекономіки України, 2007. – Вип.9 (76) .-С.20-24. – (0,6 друк.арк.)

2. Галіцина О.В. Інформаційна база статистичного аналізу структури економіки /О.В. Галіцина // Моделювання та інформаційні системи в економіці. – К.: КНЕУ, 2007. – Вип.76.- С. 265-274. – (0,6 друк.арк.)

3. Галіцина О.В. Макроекономічний аналіз трансформації відтворювальної структури ВВП /О.В. Галіцина// Економіка та підприємництво. – К.: КНЕУ, 2007. – Вип.19. – С.226-234. – (0,45 друк.арк.)

4. Галіцина О.В. Система статистичних показників оцінювання структурних зрушень в економіці /О.В. Галіцина// Проблеми статистики.: зб. наук. праць. – К.: Держкомстат України, 2006-2007. - С. 5-9. – (0,3 друк.арк.)

5. Галіцина О.В. Статистичний аналіз інвестиційної складової відтворювальної структури економіки /О.В. Галіцина// Науковий вісник Державної академії статистики, обліку та аудиту, 2007. – Вип.4. – С. 12-17. – (0,4 друк.арк.)

6. Галіцина О.В. Статистичне оцінювання впливу структурних зрушень на ефективність економіки /О.В. Галіцина// Формування ринкової економіки. – К.: КНЕУ, 2007. – Вип.18. – С. 319-326. – (0,3 друк.арк.)

7. Галіцина О.В. Теоретичні засади структурних зрушень в економіці /О.В. Галіцина// Економіка та підприємництво. – К.: КНЕУ, 2007. – Вип.18. – С.288-298.- (0,55 друк.арк.)

В інших виданнях:

8. Галіцина О.В. Конкурентоспроможність економіки України як об’єкт статистичного дослідження /І.Г. Манцуров, О.В. Галіцина// Проблеми інформаційно-статистичного дослідження розвитку економічних систем: Всеукр. наук. – практ. конф., 22-23 лютого 2007 р.: матеріали конф. – Дніпропетровськ: „Системні технології”, 2007. – С.3-4.- (0,1 друк.арк., особисто автору належить 0,05 друк.арк.; формулювання концепції дослідження структури економіки як складної економічної системи).

9. Галіцина О.В. Протиріччя структурних зрушень в економічній системі /О.В. Галіцина// Комп’ютерне моделювання та інформаційні технології в науці, економіці та освіті: VII Всеукр. наук. - практ. конф., 24-25 квітня 2007 р.: зб. наук. праць. – Кривий Ріг: КЕІ ДВНЗ КНЕУ ім.В.Гетьмана. – 2007. – С.37-38. – (0,1 друк.арк.)

10. Галіцина О.В. Системні принципи статистичного структурного аналізу /О.В. Галіцина// Інформаційні технології та моделювання в економіці: Всеукр. наук. – практ. конф., 15-17 травня 2007 р.: зб. наук. праць. – Черкаси, 2007. – С.27-30. – (0,1 друк.арк.)

11. Галіцина О.В. Статистичний інструментарій аналізу структурних зрушень в економіці /О.В. Галіцина// Система державної статистики в Україні: V Міжнар. наук. – практ. конф., 5-6 груденя 2007 р.: зб. тез виступів. - К.: Держкомстат України, Державна академія статистики, обліку та аудиту, 2007. – С. 95-97. – (0,1 друк.арк.)

АНОТАЦІЯ

Галіцина О.В. Статистичний аналіз розвитку структури економіки. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.10 – статистика. – ДВНЗ „Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана”, Київ, 2008.

Дисертація присвячена статистичному аналізу закономірностей формування та динаміки розвитку структури економіки. На основі аналізу та подальшого розвитку наукових положень щодо сутності структури економіки та структурних зрушень, механізмів їх формування та впливу на економічний розвиток розроблені теоретичні засади аналізу розвитку структури економіки як об’єкта статистичного дослідження.

За допомогою обґрунтованої в роботі системи статистичних показників оцінювання структурних зрушень в економіці та з використанням адаптованих методів статистичного аналізу для дослідження цих зрушень здійснено комплексний статистичний аналіз відтворювальної структури економіки та структури за видами економічної діяльності.

Здійснено оцінювання впливу структурних зрушень на ефективність функціонування економіки.

Ключові слова: структура економіки, розвиток структури, структурні зрушення, система статистичних показників, національні рахунки, таблиці “витрати-випуск”, статистичний аналіз, ефективність функціонування економіки.

АННОТАЦИЯ

Галицына О.В. Статистический анализ развития структуры экономики. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.10 – статистика. – ГВУЗ «Киевский национальный экономический университет имени Вадима Гетьмана, Киев, 2008.

Диссертация посвящена статистическому анализу закономерностей формирования и динамики развития структуры экономики. На основе анализа и дальнейшего развития научных положений относительно сущности структуры экономики и структурных сдвигов, механизмов их формирования и влияния на экономическое развитие разработаны теоретические основы анализа структуры экономики как объекта статистического исследования.

Разработаны системные принципы статистического структурного анализа, которые учитывают: необходимость учёта влияния факторов друг на друга и на совокупный результат; ограниченность возможного изменения структуры экономики; необходимость исследования структурных сдвигов, влияющих на общие макропроцессы, с последующим отображением в их пределах быстроизменяющихся структурных сдвигов по темпам и направлениям; необходимость уточнения структурообразующих признаков в связи с дополнительными условиями, повлиявшими на нестрогость; обеспечение сравнимости данных относительно удельных весов показателей в исследуемых периодах; необходимость тесного сочетания методов статистического и экономического анализа; однородность внутренних структурообразующих элементов в отдельных позициях и разнородность этих позиций между собой.

Исследованы причины, факторы, функции, противоречия и этапы жизненного цикла структурных сдвигов. С целью осуществления системного статистического исследования структурных сдвигов в экономике выполнена их классификация, которая отображает их разнообразие и позволяет охарактеризовать их по признакам охвата хозяйственных элементов, отношения к экономической системе, скорости, глубины и масштабности, отношения к стадии процесса воспроизводства.

На основе использования концепций экономического производства и факторов производства, а также постулатов и методологии, на которых построена Система национальных счетов Украины, доказана целесообразность, а также изложены возможности и направления осуществления с ее помощью макроэкономического статистического структурного анализа.

Путем учета тесной взаимосвязи между динамическими и структурными процессами осуществлен комплексный статистический анализ закономерностей формирования и динамики воспроизводственной структуры экономики с отражением влияния на нее сдвигов в структуре выпуска продукции и услуг, динамики валового внутреннего продукта и промежуточного потребления, инвестиционных процессов, доходов и пропорций их распределения, показателей валовых сбережений, валового накопления и инвестиций в основной капитал, интенсивности процессов конечного потребления и валового накопления, соотношения затраченных и использованных ресурсов, структурных составляющих доходной части ВВП.

На основе исследования динамики статистических показателей оценки сдвигов в воспроизводственной структуре экономики определены направления её совершенствования в части повышения эффективности потребления основного капитала и уменьшения доли промежуточного потребления в выпуске продукции, наращивания объёма инвестиций в основной капитал путем увеличения их нормы и интенсификации процесса конвертирования валовых сбережений, гармонизации


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

СТВОРЕННЯ ПНЕВМОТРАНСПОРТНОЇ УСТАНОВКИ З ПОРЦІЙНИМ РУХОМ СИПКИХ БУДІВЕЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ - Автореферат - 27 Стр.
СЕЛЯНСЬКИЙ РУХ НА ЛІВОБЕРЕЖНІЙ УКРАЇНІ (1900 – лютий 1917 рр.) - Автореферат - 34 Стр.
ДИЗАЙН СПОЖИВЧОЇ УПАКОВКИ В УКРАЇНІ: СТАНДАРТ ТА ЕКСКЛЮЗИВ - Автореферат - 29 Стр.
ЕФЕКТИВНІСТЬ РОЗВИТКУ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ - Автореферат - 24 Стр.
ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ КРИМІНАЛЬНО-ВИКОНАВЧИХ УСТАНОВ ВІДКРИТОГО ТИПУ - Автореферат - 31 Стр.
ФАРМАКОГНОСТИЧНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ АЗУЛЕНВМІЩУЮЧИХ РОСЛИН РОДУ ARTEMISIA L. ФЛОРИ УКРАЇНИ З МЕТОЮ ОДЕРЖАННЯ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ ПРОТИЗАПАЛЬНОЇ ДІЇ - Автореферат - 26 Стр.
ЕНТЕРАЛЬНА НЕДОСТАТНІСТЬ В РАННЬОМУ ПІСЛЯОПЕРАЦІЙНОМУ ПЕРІОДІ У ПАЦІЄНТІВ З ГОСТРОЮ ХІРУРГІЧНОЮ ПАТОЛОГІЄЮ ОРГАНІВ ЧЕРЕВНОЇ ПОРОЖНИНИ - Автореферат - 28 Стр.