У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ДОНЕЦКИЙ НАЦИОНАЛЬНЫЙ ТЕХНИЧЕСКИЙ

Національна академія наук України

Інститут економіки промисловості

Харченко Вікторія Анатоліївна

УДК 336.74:622.012.2

управління грошовими потоками вугільних шахт

Спеціальність 08.00.04 – Економіка та управління підприємствами (добувна

промисловість)

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк – 2008

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано у Гірничому інституті Державного вищого навчального закладу “Донецький національний технічний університет” Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник – доктор економічних наук, старший науковий співробітник

Мартякова Олена Володимирівна,

Гірничий інститут Державного вищого навчального закладу “Донецький національний технічний університет” Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк), завідувач кафедри управління виробництвом.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Костирко Лідія Андріївна,

Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України (м. Луганськ), завідувач кафедри фінансів;

кандидат економічних наук, старший науковий співробітник

Братков Єгор Миколайович,

Інститут економіки промисловості НАН України (м. Донецьк), провідний науковий співробітник відділу проблем економіки підприємств.

Захист відбудеться “29“ травня 2008 р. об 11 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 11.151.01 в Інституті економіки промисловості НАН України за адресою: 83048, м. Донецьк, вул. Університетська, 77.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Інституту економіки промисловості НАН України за адресою: 83048, м. Донецьк, вул. Університетська, 77.

Автореферат розісланий “ 21 “ квітня 2008 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Л.М. Кузьменко

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. На сучасному етапі розвитку вугільна промисловість України перебуває у складному стані. Більшість шахт є збитковими протягом багатьох років. Основні причини, що породжують кризові явища, пов'язані з наявністю неплатежів за відвантажену вугільну продукцію, відсутністю ефективної цінової політики, зносом шахтного фонду, дефіцитом коштів для забезпечення сталого економічного зростання, а також безпосередньо важкими умовами видобутку вугілля і недостатнім зовнішнім фінансуванням. Недосконалість управління і відсутність дієвої і прийнятної концепції функціонування вугільних підприємств свідчать про необхідність реалізації комплексу заходів з ефективного управління фінансово-господарською діяльністю вугільних шахт. Одним із важливих завдань щодо виведення шахт із кризової ситуації і поліпшення їх інвестиційної привабливості є удосконалення управління грошовими потоками.

Ринкові методи господарювання потребують удосконалення управління рухом коштів з урахуванням специфіки вуглевидобутку з метою їх оптимізації, раціонального формування, підтримання стабільної платоспроможності.

Значний внесок у дослідження кризових явищ у вугільній промисловості та шляхів їх подолання зробили вчені: О.І. Амоша, Є.М. Братков, І.П. Бу-лєєв, А.Р. Вовченко, В.Г. Гріньов, Ф.І. Євдокимов, А.І. Кабанов, О.В. Мар-тякова, В.Є. Нейєнбург, В.І. Саллі, Л.Л. Стариченко, М.Г. Чумаченко. Проб-леми управління грошовими потоками розглядалися у працях таких зарубіжних учених-економістів, як Л.А. Берстайн, М. Бертонеш, Г. Бірман, Ю. Бріг-хем, Ван Хорн, Л. Гапенські, Б. Коласс, Ч.Ф. Лі, Р. Найт, Д.І. Фіннерті, С. Шмідт; вітчизняних і російських дослідників: І.О. Бланк, В.В. Бочаров, Д.А. Єндовицький, О.В. Єфимова, В.В. Ковальов, Г.В. Ковальчук, Л.А. Кос-тирко, Л.О. Лігоненко, О.М. Литнєв, В.П. Савчук, О.М. Сорокіна, Д.В. Твер-дохліб, Т.Є. Унковська.

Однак, незважаючи на те що у сфері управління грошовими потоками одержано вагомі наукові результати, у сучасній науці потребують подальшого дослідження питання управління грошовими потоками на рівні вугільних шахт: наукове обґрунтування максимізації чистого грошового потоку, розробки щодо визначення ризику в процесі формування оптимальної структури грошових потоків. Вирішенню цих актуальних питань, спрямованих на вдосконалення управління грошовими потоками і забезпечення сталого розвитку вугільних шахт, присвячена дана робота, її мета і задачі.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано відповідно до планів науково-дослідних робіт Державного вищого навчального закладу “Донецький національний технічний університет” Міністерства освіти і науки України за темами: “Розробка наукових основ моделювання вугільної промисловості як безлічі економіко-технологічних об'єктів (шахт) з метою оптимального розподілу інвестицій” (номер держреєстрації 0102U001152, 2002-2004 рр.), у якій автором обґрунтовано механізм формування грошових потоків вугільних шахт; “Розробка методів підвищення рентабельності роботи шахт Донбасу на основі використання принципово нових підходів у плануванні розвитку гірничих робіт і використанні інвестицій” (№ Н-6-01, 2001-2006 рр.), у рамках якої здобувачем розроблено рекомендації з планування грошових потоків вугільних шахт в умовах залучення і використання інвестицій.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є теоретичне обґрунтування і розробка методичних підходів до вдосконалення управління грошовими потоками вугільних шахт у ринкових умовах господарювання.

Для досягнення цієї мети в роботі поставлено і вирішено такі задачі:

розглянуто сутність грошових потоків і умови їх генерування на вугільних шахтах;

запропоновано класифікацію грошових потоків вугільних шахт за ознаками, які відповідають сучасним умовам їх надходження і використання;

обґрунтовано механізм і критерії ефективності формування грошових потоків вугільних шахт;

визначено особливості управління грошовими потоками вугільних шахт;

проаналізовано стан грошових потоків вугільних підприємств України на рівні галузі в цілому та на вугільних шахтах Донецької області;

розроблено економіко-математичну модель оптимізації обсягу і структури грошових потоків вугільних шахт;

запропоновано методичний підхід до визначення величини ризику у процесі формування оптимальної структури грошових потоків вугільних шахт.

Об'єктом дослідження є процеси формування грошових потоків на вугільних шахтах.

Предмет дослідження – теоретичні, методичні засади і практичні аспекти управління грошовими потоками на вугільних шахтах.

Методи дослідження. Теоретичну і методологічну основу дослідження становлять загальні положення економічної теорії, наукові праці провідних вітчизняних і зарубіжних учених-економістів та практиків із проблем управління грошовими потоками, аналізу фінансово-господар-ської діяльності та розвитку вугільної промисловості. Інформаційною базою дослідження є законодавчі та нормативні акти України, зведені статистичні дані Державного комітету статистики України, основні показники діяльності вугільної промисловості України, матеріали первинної звітності вугільних шахт.

У процесі дослідження використано методи якісного аналізу і синтезу ? при теоретичному узагальненні і визначенні поняття “грошові потоки”, удосконаленні їх класифікації; системного і комплексного аналізу обсягу та структури грошових потоків, що дозволило надати оцінку змінам і тенденціям у фінансово-економічному стані вугільних шахт; таксономії і групування ? для визначення інтегральної оцінки діяльності вугільних шахт і об'єднання їх у три групи за однорідністю класифікаційних ознак (гірничо-геологічних показників, технічних, технологічних і економічних); економіко-математичного моделювання ? при оптимізації обсягу і структури грошових потоків вугільних шахт; теорії імовірності та математичної статистики ? для з'ясування вірогідності висунутих гіпотез стосовно законів розподілу ймовірностей за випадковими складовими керованих параметрів, некерованими елементами і значеннями чистого грошового потоку, одержаними у процесі імітації, а також для визначення параметрів одержаних законів розподілу; метод статистичних випробувань ? при моделюванні чистого грошового потоку.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у теоретичному обґрунтуванні подальшого розвитку науково-методичних положень щодо ефективного управління грошовими потоками вугільних шахт.

До найбільш суттєвих результатів, які визначають наукову новизну, слід віднести такі:

уперше:

обґрунтовано стратегію управління грошовими потоками вугільних шахт на основі запропонованої моделі максимізації чистого грошового потоку з урахуванням системи фінансових обмежень, що надає можливість забезпечити ефективність функціонування вугільних шахт в умовах ринку і сприяє поліпшенню їх інвестиційної привабливості;

запропоновано науково-методичний підхід до визначення ймовірності виникнення ризикових ситуацій у процесі формування оптимальної структури грошових потоків вугільних шахт з метою обґрунтування ефективності управлінських рішень, що базується на використанні методу статистичних випробувань;

удосконалено:

класифікацію грошових потоків, яка дозволяє ідентифікувати і систематизувати різні види грошових потоків з урахуванням специфіки діяльності вугільних шахт. Виділено класифікаційні ознаки за: належністю підприємству, джерелами формування, напрямом формування, характеристиками вугільної продукції, складом капітальних вкладень;

процес реалізації стратегії управління грошовими потоками вугільних шахт, який полягає у розробці програми управління грошовими потоками, визначенні її змісту, принципів і послідовності розробки, що забезпечує обґрунтованість напрямів оптимізації грошових потоків;

дістали подальшого розвитку:

механізм формування грошових потоків, який визначається сукупністю внутрішніх господарських процесів, здатних генерувати грошові потоки під впливом факторів зовнішнього середовища. Виділено такі характерні ознаки для оцінки ефективності формування грошових потоків, як ритмічність, рівномірність, синхронність, збалансованість, ліквідність, достатність, інтенсивність і стабільність; визначено особливості кожної з характерних ознак з метою практичного застосування при аналізі руху коштів, що сприятиме удос-коналенню процесу управління грошовими потоками;

теоретичні положення щодо управління грошовими потоками в умовах вугільних шахт: визначено мету, задачі та функції управління грошовими потоками; виділено напрями, за якими оцінюється ефективність управління грошовими потоками; запропоновано розподіляти елементи грошових потоків на керовані та некеровані за ступенем впливу на процеси надходження та використання коштів і можливістю управління кожним із елементів для забезпечення реалізації стратегії управління грошовими потоками.

Практичне значення одержаних результатів. До результатів, що мають найбільше практичне значення, належать пропозиції щодо обґрунтування обсягу чистого грошового потоку для різних базових стратегій управління фінансово-господарською діяльністю вугільних шахт (збільшення, стабілізації або зменшення масштабів діяльності) і формування оптимальної структури грошових потоків з урахуванням виникнення ризикових ситуацій. Розроблені пропозиції спрямовані на забезпечення результативності функціонування вугільних шахт.

Запропоновані в дисертаційній роботі методичні підходи до підвищення ефективності управління грошовими потоками впроваджено у практичну діяльність ВП «Шахта ім. В.М. Бажанова» (акт упровадження № 5/11 від 09.11.2004 р.), що сприяло поліпшенню стану грошових потоків від операційної діяльності. Розроблені рекомендації щодо визначення ймовірності виникнення ризикових ситуацій у процесі формування оптимальної структури грошових потоків реалізовано у практичній діяльності ДП «Донецька вугільна енергетична компанія» (акт упровадження № 3/93 від 20.12.2005 р.), що дозволило врахувати вплив випадкових факторів на процес формування загального обсягу грошових потоків, оцінити ступінь ризику і сприяло підвищенню ефективності фінансово-економічної діяльності вугільних шахт. Пропозиції щодо оптимізації обсягів грошових потоків використано у процесі розробки бізнес-планів на ДП «Красноармійськвугілля» (довідка № 1/198 від 16.11.2007 р.), що дозволило поліпшити виробничі та фінансово-економічні показники діяльності шахт.

Результати дослідження використовуються в навчальному процесі Державного вищого навчального закладу «Донецький національний технічний університет» Міністерства освіти і науки України при викладанні дисциплін «Техніко-економічний аналіз господарської діяльності» та «Інвестиційний менеджмент» і у дипломному проектуванні (довідка № 01-33/27 від 25.01.2007 р.).

Особистий внесок здобувача. Наукові положення, висновки і рекомендації, які містяться в роботі, одержано автором самостійно. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в дисертації використано тільки ті ідеї та положення, що одержано в результаті індивідуальних досліджень. Внесок автора у колективно опубліковані праці конкретизовано у списку публікацій.

Апробація результатів дослідження. Основні положення і результати дослідження обговорювалися на 14 конференціях. Серед них: III Міжнародна наукова конференція студентів та молодих учених «Фінансовий і банківський менеджмент: досвід і проблеми» (м. Донецьк, 2001 р.); всеукраїнська науково-практична конференція «Сучасні проблеми економіки підприємства» (м. Дніпропетровськ, 2003 р.); VI міжнародна наукова конференція студентів і молодих учених «Економіка і маркетинг у ХХІ сторіччі» (м. Донецьк, 2005 р.); IV міжнародна науково-теоретична конференція студентів, аспірантів та молодих учених «Соціально-економічні, політичні та культурні оцінки і прогнози на рубежі двох тисячоліть» (м. Тернопіль, 2006 р.); IV міжнародна науково-практична конференція «Современные информационные технологии в экономике и управлении предприятиями, программами и проектами» (м. Алушта, 2006 р.); II всеукраїнська конференція студентів, аспірантів та молодих учених «Інтелектуальний потенціал молоді в науці та практиці» (м. Хмельницький, 2007 р.).

Публікації. За матеріалами дисертації опубліковано 26 наукових праць, у тому числі 10 – у наукових фахових виданнях, 2 – в інших наукових виданнях, 14 – у матеріалах наукових конференцій. Загальний обсяг публікацій – 5,7 д.а., з них особисто автору належить 5,25 д.а.

Структура й обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, додатків. Основний текст викладено на 175 сторінках, робота містить 29 таблиць і 30 рисунків, які подано на 33 сторінках. Список використаних джерел із 217 найменувань на 20 сторінках, 10 додатків – на 75 сторінках.

Основний зміст дисертації

Розділ 1 «Сутність, особливості формування і управління грошовими потоками вугільних шахт в умовах ринку». В умовах ринкових відносин кошти виступають для підприємства не тільки мірою вартості, засобом обігу, платежу, заощаджень, фактичним результатом діяльності, але і важливим індикатором поточного і майбутнього фінансового становища. Рух коштів визначається категорією «грошові потоки», що відображає функціонування підприємства у часі. Існуючі визначення даного поняття не враховують його багатоаспектності і неповною мірою передають економічний зміст, оскільки характеризують тільки окремі види грошових потоків, а не всю їх сукупність. У зв'язку з цим у роботі грошові потоки розглядаються як процес, пов'язаний із постійним рухом коштів під час здійснення різних видів діяльності протягом усього життєвого циклу функціонування підприємства, який визначає стан поточної платоспроможності підприємства, фінансової стійкості та ділової активності.

Дослідження показало, що генерування грошових потоків вугільних шахт відбувається в умовах, спричинених складними гірничо-геологіч-ними характеристиками, обмеженістю терміну служби кожної шахти, необхідністю застосування новітніх технологій виїмки вугілля, рівнем використання сучасного гірничого устаткування, якістю вугілля. Видобуток супроводжується високою аварійністю, що призводить до додаткових незапланованих відтоків коштів.

Ефективне управління грошовими потоками потребує їх поглибленого вивчення, класифікації. Відомі уявлення щодо різноманіття видів грошових потоків удосконалено з урахуванням особливостей формування грошових потоків на вугільних шахтах, зокрема виділено такі вхідні грошові потоки, як господарський і кредитний (за ознакою – належність підприємству); грошовий потік від реалізації продукції, від іншої реалізації і від позареалізаційних операцій (за ознакою – джерела формування). Вихідні потоки доречно класифікувати за складом капітальних вкладень, а саме: грошовий потік на відтворення очисної лінії вибоїв, на підготовку нових горизонтів і на придбання устаткування. За напрямом формування необхідно розрізняти грошові потоки від кожного споживача, за кожним постачальником і за кожним договором; за характеристиками вугільної продукції пропонується досліджувати грошові потоки за призначенням вугілля, його марками та якістю.

Сукупність господарських операцій, характерних для вугільних шахт, утворює специфічний набір елементів грошових потоків за каналами надходження та напрямами використання у розрізі операційної, інвестиційної і фінансової діяльності та визначає закономірності їх впливу на величину грошових потоків. У таблиці продемонстровано сутність змін у складі показників, які впливають на величину грошових потоків вугільних шахт від основної (операційної) діяльності відповідно до непрямого методу визначення руху коштів.

Таблиця

Закономірності впливу окремих елементів грошових потоків вугільних шахт від операційної діяльності на їх загальний обсяг

Елементи | Зміна еле-ментів | Вплив на загальний обсяг потоку | Основні причини збільшення (зменшення) величини грошових потоків від операційної діяльності

Зміна оборотних активів (зокрема дебіторської

заборгованості, запасів, інших оборотних

активів) | >0 | Зменшує | Зростання неплатежів за реалізовану вугільну продукцію, заборгованості держави за податковими розрахунками; витрачання коштів на придбання запасів

<0 | Збільшує | Надходження коштів за вугільну продукцію, що реалізована в попередні періоди; зниження заборгованості держави за податковими розрахунками; використання запасів (списання у виробництво), при цьому рух коштів не відбувається

Зміна витрат майбутніх

періодів | >0 | Зменшує | Здійснення витрат майбутніх періодів, тобто оплата в грошовій формі

<0 | Збільшує | Списання витрат майбутніх періодів на витрати звітного періоду, що не призводить до витрачання коштів

Зміна поточних зобов'язань | >0 | Збільшує | Зростання неплатежів за придбані матеріали; несплата послуг сторонніх організацій

<0 | Зменшує | Погашення заборгованості перед сторонніми організаціями

Зміна доходів майбутніх

періодів | >0 | Збільшує | Надходження коштів за цільовим фінансуванням на придбання устаткування для оснащення нових лав

<0 | Зменшує | Використання коштів цільового фінансування: нарахування амортизаційних відрахувань за устаткуванням, що придбане за бюджетні кошти

Зміна

забезпечень | >0 | Збільшує | Надходження коштів у вигляді державної підтримки на капітальне будівництво, відшкодування регресних позовів

<0 | Зменшує | Використання коштів на капітальне будівництво, відшкодування регресних позовів

У процесі дослідження встановлено, що на формування грошових потоків від інвестиційної діяльності не впливають такі господарські операції, як реалізація (придбання) майнових комплексів, одержання відсотків (дивідендів); від фінансової діяльності – надходження власного капіталу, сплата дивідендів. Дані операції не є характерними для шахт України. Запропоновано оцінювати ефективність формування грошових потоків на основі аналізу таких їх характерних ознак, як ритмічність, рівномірність, синхронність, збалансованість, ліквідність, достатність, інтенсивність і стабільність із використанням системи відповідних показників.

Метою управління грошовими потоками визначено забезпечення постійної фінансової рівноваги вугільних шахт. Для реалізації цієї мети у роботі виділено сукупність задач, пов'язаних з: обґрунтуванням джерел, обсягів і періодичності формування вхідних грошових потоків; обґрунтуванням напрямів, обсягів, періодичності та пріоритетності витрачання коштів; забезпеченням постійної платоспроможності і фінансової стійкості; підтриманням належного рівня ділової активності; забезпеченням інтенсивності і достатності формування грошових потоків (досягнення задовільної якості чистого грошового потоку); максимізацією чистого грошового потоку вугільних шахт. Базуючись на процесному підході до управління, визначено функції обліку, аналізу, планування і контролю за станом грошових потоків. Ефективність управління грошовими потоками вугільних шахт пропонується оцінювати за такими напрямами, як: одержання позитивної динаміки у стані ліквідності і платоспроможності; наявність позитивних змін у формуванні грошових потоків за характерними ознаками; підвищення рівня якості чистого грошового потоку; забезпечення прибуткової діяльності; поліпшення виробничої і збутової діяльності; досягнення незалежності від зовнішніх джерел фінансування; достатність змін у стані грошових потоків для відображення інвестиційної привабливості та реалізації стратегічних цілей управління фінансово-господарською діяльністю вугільних шахт.

У процесі дослідження всю сукупність елементів грошових потоків розподілено на керовані та некеровані за ступенем впливу на процеси надходження та витрачання коштів і можливістю цілеспрямованого управління кожним із елементів. Керовані елементи розглядаються як елементи, що значно впливають на процес генерування грошових потоків, мають чітко виражений детермінований характер і визначаються на основі наявних зв'язків, залежностей, алгоритмів. Некеровані елементи, навпаки, непостійно і незначно впливають на процес формування грошових потоків, мають імовірнісний характер, у зв'язку з чим досить складно передбачити тенденцію їх зміни. У складі керованих елементів виділено такі керовані параметри, що містять випадкову складову, яка призводить до незначних структурних змін у механізмі їх формування і зумовлює відносно невеликі випадкові відхилення значень цих елементів грошових потоків від оптимальних або прийнятих до виконання згідно з плановими розрахунками. Серед них: виробнича собівартість 1 т реалізованої вугільної продукції, адміністративні витрати, витрати на збут, обсяг готової вугільної продукції і ціна 1 т вугілля. Запропонований підхід дозволить підвищити точність планування на всіх рівнях управління, спростити процедури зіставлення фактичних і планових елементів валового грошового потоку, поліпшити ефективність контролю за виконанням планів грошових потоків, підвищити ступінь обґрунтованості прийнятих рішень у господарській діяльності шахт і при інвестуванні для реалізації основної мети управління грошовими потоками.

Розділ 2 «Аналіз структурних змін і тенденцій генерування грошових потоків вугільних шахт». Здійснений аналіз основних показників, які впливають на стан грошових потоків вугільних підприємств України за вугледобувними регіонами показав, що існує багато перешкод щодо задовільного формування і використання коштів. Результати дослідження свідчать про зменшення обсягів видобутку рядового вугілля як в окремих областях, так і в цілому в Україні (у 2006 р. видобуток склав відповідно 96 і 49% від рівня 1995 і 1990 рр.), що негативно вплинуло на формування грошових потоків, загострило проблему їх розбалансованості.

Установлено, що зростання повної собівартості вугільної продукції у зв'язку із збільшенням цін на матеріальні ресурси спричинило відтік коштів і призвело до зниження рівня платоспроможності вугільних шахт. Доведено, що собівартість перевищувала ціну не тільки за абсолютними значеннями, але і за темпами зростання. Так, у середньому за 1999-2006 рр. темп приросту за собівартістю і ціною складав відповідно 17,7 і 14,1%, що демонструє, зокрема, витратний характер вуглевидобутку, формування неліквідних грошових потоків, відсутність ринкових механізмів ціноутворення на вугільну продукцію, а також неефективність фінансово-економічної діяльності вугледобувних підприємств взагалі.

Аналіз динаміки дебіторської заборгованості, яка дорівнювала на 01.12.2006 р. 2245 млн. грн., проілюстрував поступове зменшення її розмірів (на 46% порівняно з 2001 р.), однак проблемним і невирішеним залишається питання її погашення, що призводить до вилучення коштів з обороту вугільних шахт. За результатами дослідження, кредиторська заборгованість перевищила дебіторську майже у 4 рази. Це свідчить про дефіцитність коштів, нерівномірність їх формування у часі і за обсягами. Накопичення неплатежів, порушення термінів оплати, зменшення обсягів державної підтримки спричинило зростання збитків за результатами господарської діяльності вугільних підприємств, що підтверджує досить низька рентабельність діяльності.

Незадовільні тенденції генерування грошових потоків виявлено на всіх 16 досліджуваних вугільних шахтах Донецької області протягом 2000-2006 рр. У процесі аналізу шахти об'єднано у три групи відповідно до визначеної інтегральної оцінки їх діяльності, одержаної з використанням таксономічних процедур. Чим ближче значення оцінки до одиниці, тим краще становище шахти. До першої групи увійшла одна шахта (ДП ВК «Краснолиманська») з інтегральною оцінкою – 0,88; до другої групи – 5 шахт з інтегральною оцінкою в межах від 0,6 до 0,5; до третьої – 10 шахт, інтегральна оцінка яких менша за 0,45.

Результати аналізу свідчать, що на переважній більшості вугільних шахт спостерігалася тенденція зростання збитків від операційної діяльності, що спричинено, насамперед, стрімким зростанням виробничої собівартості вугільної продукції та інших операційних витрат. Така ситуація означає відсутність достатнього обсягу наявних коштів для покриття витрат від інвестиційної і фінансової діяльності. З'ясовано, що негативні зміни у складі поточних зобов'язань призвели до зниження інтенсивності формування грошових потоків досліджуваних вугільних шахт, а збільшення кредиторської заборгованості за товари, роботи, послуги викликало падіння коефіцієнта оборотності кредиторської заборгованості, що дозволяє стверджувати про відсутність ліквідних грошових потоків. Значні суми дебіторської заборгованості і виявлена тенденція до їх зростання вказують не тільки на відсутність ефективної політики управління дебіторською заборгованістю, але і на нерівномірність і нестабільність формування грошових потоків.

Аналіз динаміки структурних змін за джерелами надходження і напрямами використання коштів дозволив виявити, що:

основними джерелами формування позитивного грошового потоку від операційної діяльності виступають амортизаційні відрахування і зростання поточних зобов'язань, що підтверджує неінтенсивний і неліквідний характер генерування грошових потоків;

основна питома вага у складі від'ємного грошового потоку від операційної діяльності припадає на збитки від цього виду діяльності та збільшення оборотних активів. Це доводить дефіцитність коштів, а також їх вилучення з відтворювального процесу. У складі валового негативного грошового потоку на шахтах, віднесених до другої і третьої груп, переважає частка витрачань за операційною діяльністю, що свідчить про обмеженість коштів для здійснення необхідних капітальних вкладень.

Розбалансованість і дефіцитність коштів підтверджується тим фактом, що протягом 2001-2003 рр. і 2005 р. чистий грошовий потік (ЧГП) був від'ємним на більшій частині досліджуваних вугільних шахт. Наявність на значній частині розглянутих шахт негативного чистого грошового потоку в результаті збиткової діяльності, існування проблеми перетворення прибутку на гроші на деяких шахтах, покриття дефіциту коштів за рахунок отриманих кредитів і одержання заборгованості минулих років надає можливість стверджувати про незадовільний рівень якості чистого грошового потоку за всіма видами діяльності. На значні диспропорції у механізмі формування грошових потоків вугільних шахт вказує низький рівень якості чистого грошового потоку від операційної діяльності.

Виявлено, що основними негативними тенденціями у процесі формування грошових потоків від операційної діяльності на шахті першої групи є зменшення питомої ваги прибутку; на шахтах другої групи – зростання частки поточних зобов'язань у складі потоків, які збільшують ЧГП і переважання питомої ваги дебіторської заборгованості у складі потоків, які зменшують ЧГП; на шахтах третьої групи – значні збитки. Встановлено, що за 2000-2006 рр. у структурі негативних грошових потоків на шахтах першої і другої груп переважала частка витрачань коштів у процесі інвестиційної діяльності (відповідно 75 і 41%), а на шахтах третьої групи – у процесі операційної діяльності (63%), що вказує на значну обмеженість щодо приросту обсягів видобутку.

З метою зростання вхідних грошових потоків від фінансової діяльності, які в даний час досить обмежені і залучаються у незначних розмірах, а також вихідних грошових потоків від інвестиційної діяльності, спрямованих на оновлення фондів, необхідно розробити такі стратегії управління фінансово-господарською діяльністю, які б відображали інвестиційну привабливість вугільних шахт. Існування проблем у сфері формування і використання коштів потребує розробки і впровадження в діяльність вугільних шахт принципово нових підходів до управління грошовими потоками.

Розділ 3 «Удосконалення управління грошовими потоками вугільних шахт». Управління грошовими потоками вугільних шахт ґрунтується на засадах базової стратегії управління фінансово-господарською діяльністю, цілі і задачі якої приймаються з урахуванням ресурсного потенціалу. Кризовий стан переважної більшості вугільних шахт потребує вирішення цілого комплексу стратегічних задач, основними з яких є: зниження собівартості вугілля, коригування цінової політики, зменшення дебіторської і кредиторської заборгованості, пошук нових джерел фінансування розширеного відтворення вуглевидобутку. Удосконалення управління грошовими потоками для створення результативної системи фінансового забезпечення вугільних шахт і їх сталого функціонування потребує розробки і реалізації стратегії управління грошовими потоками (рис. ).

Важливим етапом у даному процесі є розробка програми управління грошовими потоками вугільних шахт, визначена у дисертаційній роботі як спеціальний документ (задеклароване керівництво до дії), у якому викладено комплекс заходів для досягнення мети управління грошовими потоками. При її розробці спеціалісти фінансових служб мають дотримуватися принципу зваженого підходу, обґрунтованості, системності та оптимальності, максимального ефекту та досягнення поставленої мети. Розробка програми є послідовністю виконання таких дій, як: обробка й узагальнення даних, одержаних у процесі аналізу грошових потоків за попередні періоди; забезпечення фінансування заходів базової стратегії управління фінансово-господарською діяльністю вугільних шахт (визначається достатність власних коштів і необхідність у зовнішніх позиках); підготовка інформаційної бази для оптимізації обсягу і структури грошових потоків (обґрунтовуються обмеження за значеннями показників оцінки фінансового стану). У програмі управління грошовими потоками пропонується наводити: узагальнену характеристику механізму формування грошових потоків; критерії та інструменти для оцінки ефективності управління грошовими потоками; перелік заходів виробничого характеру для одержання бажаного результату з оптимізації грошових потоків; величину капітальних вкладень для реалізації запланованих заходів і розмір поповнення оборотних активів; план руху коштів на період реалізації програми.

Особливу увагу при розробці та реалізації стратегії управління грошовими потоками вугільних шахт привертає їх оптимізація, яку запропоновано здійснювати на основі розробленої економіко-математичної моделі максимізації чистого грошового потоку. Основу моделі становлять принципи об'єктивності, комплексності, відповідності, контролю, оптимальності, цілеспря-мованості для досягнення поставленої мети.

Рис. . Концептуальна схема процесу реалізації стратегії управління
грошовими потоками вугільних шахт

Цільова функція моделі максимізації чистого грошового потоку (А) має такий вид:

А = > max, (1)

де fi – керовані елементи ЧГП як функція від керованих параметрів моделі;

xi – керовані елементи (параметри) ЧГП (обсяг готової вугільної продукції, тис. т; ціна 1 т вугільної продукції, грн.; собівартість 1 т реалізованої вугільної продукції, грн.; адміністративні витрати, витрати на збут, розмір виплачених відсотків, амортизаційні відрахування, розмір придбаних необоротних активів, розмір одержаних (погашених) позик, зміна на кінець періоду порівняно з початком за дебіторською заборгованістю, кредиторською заборгованістю, запасами, тис. грн.); i – індекс, який відповідає номеру керованого елемента (параметра) грошового потоку (i=1,...m; m=13); yj – некеровані елементи ЧГП (інші операційні доходи (витрати), розмір реалізованих необоротних активів і фінансових інвестицій, розмір придбаних фінансових інвестицій, інші надходження (інші платежі) від інвестиційної і фінансової діяльності, зміна на кінець періоду порівняно з початком за іншими оборотними активами, витратами майбутніх періодів, доходами майбутніх періодів, забезпеченнями, тис. грн.); j – індекс, який відповідає номеру некерованого елемента грошового потоку (j=1,...n; n=11).

При розрахунку моделі задаються такі обмеження:

; (2)

, (3)

де gl – залежність показників оцінки фінансового стану від величини керованих елементів (параметрів) чистого грошового потоку; l – індекс, який відповідає номеру показника оцінки фінансового стану (l=1,...p; p=8); , – відповідно мінімальне і максимальне значення l-го показника оцінки фінансового стану; , – відповідно мінімальне і максимальне значення i-го керованого елемента (параметра) чистого грошового потоку.

У наведеній моделі оптимізуються керовані елементи (параметри) і показники оцінки фінансового стану: ліквідності (загальний коефіцієнт покриття), фінансової стійкості (коефіцієнт співвідношення кредиторської і дебіторської заборгованості), ділової активності (оборотність активів, дебіторської і кредиторської заборгованості), рентабельності (показники рентабельності продажів і операційних витрат), стану грошових потоків (рівень якості чистого грошового потоку від операційної діяльності).

Розроблену модель реалізовано в умовах вугільних шахт, які є представниками кожної з виділених груп і мають різні базові стратегії управління фінансово-господарською діяльністю. Одержано оптимальні значення елементів грошових потоків, поліпшено структуру вхідних і вихідних грошових потоків, досягнуто прийнятні значення показників оцінки фінансового стану. Зокрема, завдяки максимізації чистого грошового потоку одержано такі позитивні зміни у складі вхідних грошових потоків: на ДП ВК «Краснолиманська» (перша група шахт) зросла питома вага прибутку від операційної діяльності до 41,3%; на ВП «Шахта ім. В.М. Бажанова» (друга група) припинилося накопичення дебіторської заборгованості, у зв'язку з чим частка елемента «зменшення оборотних активів» стала дорівнювати 12,5%; припинення приросту поточних зобов'язань на ВП «Шахта ім. Є.Т. Абакумова» (третя група) сприяло зміцненню фінансової стійкості цієї шахти. У складі вихідних грошових потоків на ВП «Шахта ім. В.М. Бажанова» зросла частка коштів, направлених на погашення зобов'язань (з 12,5 до 45,3%); на ВП «Шахта ім. Є.Т. Абаку-мова» позитивним моментом є відшкодування дебіторської заборгованості і сплата поточних зобов'язань.

При реалізації базової стратегії збереження існуючих позицій (перша група шахт) основною задачею оптимізації грошових потоків у процесі управління ними є поліпшення рівня якості чистого грошового потоку від операційної діяльності, яке визначається тим, що темп зростання чистого грошового потоку від операційної діяльності випереджає темп зростання чистого доходу від реалізації вугільної продукції; при реалізації стратегії зростання масштабів діяльності (друга група шахт) – поліпшення інтенсивності та достатності формування грошових потоків; при дотриманні стратегії скорочення масштабів діяльності (третя група шахт) – забезпечення ліквідності грошового потоку.

Установлено, що всі випадкові складові за керованими параметрами розподілені за нормальним законом, а некеровані – за показовим (експоненційним) законом, що підтверджується критерієм Пірсона  _ квадрат. На основі з'ясованих законів розподілу ймовірностей елементів грошового потоку промодельовано чистий грошовий потік із використанням методу статистичних випробувань. За результатами імітації встановлено, що випадкові значення і-го чистого грошового потоку (Хі) розподілені за нормальним законом, що доведено за критерієм Пірсона  _ квадрат і наочно підтверджується (рис.2)

Рис. 2. Графіки емпіричного і теоретичного розподілу ймовірностей чистого грошового потоку за розрахованими даними ДП ВК «Краснолиманська»

тим, що теоретична закономірність (диференційна функція розподілу ймовірностей – f(x)) узгоджується з емпіричними спостереженнями (щільністю відносної частоти – p).

На основі розподілу чистого грошового потоку з урахуванням результатів аналізу стану грошових потоків вугільних шахт, а також їх сутнісних характеристик виділено можливі зони ризику (рис. 3).

Варіанти розподілу випадкових значень чистого грошового потоку

Безризикова зона | Зона мінімального

(допустимого) ризику | Зона критичного

ризику

Хі ЧГПопт | 0 Xі < ЧГПопт | Xі < 0

Рис. 3. Характеристика зон ризику

Визначено ймовірність відхилення чистих грошових потоків від одержаних оптимальних значень (ЧГПопт) через непередбачені зміни у складі некерованих елементів грошових потоків. Ступінь ризику є прийнятним для реалізації розроблених стратегій управління грошовими потоками, оскільки більшість спостережень (понад 78%) потрапляє у безризикову зону.

Запропоновані підходи до вдосконалення управління грошовими потоками впроваджено в діяльність вугільних шахт Донецької області, одержано позитивні зміни у їх фінансовому стані, що підтверджує практичну значущість результатів дослідження.

Висновки

У дисертаційній роботі запропоновано теоретичне обґрунтування і вирішення актуальної науково-практичної задачі вдосконалення управління грошовими потоками вугільних шахт, спрямованого на забезпечення сталого функціонування вугільних шахт в умовах ринкових відносин.

Результати дослідження дозволяють зробити висновки, основними з яких є такі.

1. Грошові потоки розглядаються як процес руху коштів під час здійснення різних видів діяльності підприємства. Рух коштів протягом усього життєвого циклу функціонування підприємства визначає його фінансове становище і впливає на стан поточної платоспроможності, фінансової стійкості та ділової активності. Умови генерування грошових потоків вугільних шахт визначаються особливостями, пов'язаними, насамперед, зі складними гірничо-геологічними характеристиками, рівнем застосування новітніх технологій і сучасної техніки, якістю вугілля.

2. Важливе значення для управління грошовими потоками має їх класифікація, яку систематизовано і доповнено з урахуванням умов і особливостей формування грошових потоків на вугільних шахтах. У роботі виділено характерні ознаки і відповідні їм види грошових потоків, що дозволить підвищити ефективність їх обліку, аналізу, планування і контролю, особливо в умовах залучення інвестиційних коштів.

3. Основу управління грошовими потоками становить механізм їх формування, який являє собою сукупність господарських операцій у грошовій формі за видами діяльності, що утворює специфічний набір елементів грошових потоків. На здійснення господарських операцій впливають зовнішні фактори, пов'язані з організаційною, ціновою, інвестиційною політикою держави. Ефективність формування грошових потоків запропоновано оцінювати на основі аналізу виділених характерних ознак із використанням системи відповідних показників.

4. Ефективне функціонування вугільних шахт у складних умовах ринкового середовища пов'язане з реалізацією запропонованих у процесі дослідження мети, основних задач і функцій управління грошовими потоками, що сприяє поліпшенню інвестиційної привабливості шахт. Запропоновано розподіляти елементи грошових потоків вугільних шахт на керовані та некеровані за можливістю цілеспрямованого управління кожним із елементів і ступенем впливу на процеси надходження і витрачання коштів. Такий підхід дозволяє сформувати пріоритетні напрями стратегій управління грошовими потоками.

5. Сучасні тенденції формування грошових потоків вугільних шахт є негативними. Перш за все це підтверджується зростанням збитків від операційної діяльності, які обмежують обсяг інвестиційних вкладень у розвиток вуглевидобутку; збільшенням заборгованості, що викликає нерівномірність і нестабільність генерування грошових потоків; наявністю від'ємного чистого грошового потоку, що свідчить про розбалансованість і дефіцитність потоків коштів; низьким рівнем якості чистого грошового потоку від операційної діяльності, що вказує на значні диспропорції у механізмі їх формування.

6. Основні напрями розробки і реалізації стратегії управління грошовими потоками вугільних шахт виступають складовою і невід'ємною частиною базової стратегії управління фінансово-господарською діяльністю. Взаємопов'язаність стратегій визначається специфікою процесу видобутку вугілля, зокрема потребою у постійних капітальних вкладеннях. У процесі реалізації стратегії управління грошовими потоками вугільних шахт спеціалісти фінансових служб повинні розробляти програму управління грошовими потоками. Програма має містити характеристику елементів грошових потоків; оцінку ефективності управління грошовими потоками; перелік виробничих і фінансово-економічних заходів згідно з базовою стратегією; план руху коштів.

7. Для забезпечення ефективного управління грошовими потоками вугільних шахт розроблено економіко-математичну модель оптимізації їх обсягу і структури, обрано метод реалізації моделі, узагальнено базу вихідних даних. Результатами реалізації моделі стали оптимальні значення елементів (параметрів) грошових потоків, основних показників оцінки фінансового стану досліджуваних вугільних шахт за умов максимізації критерію оптимальності – чистого грошового потоку.

8. З метою обґрунтування ефективності управлінських рішень запропоновано методичний підхід до визначення ймовірності виникнення ризикових ситуацій у процесі управління грошовими потоками: з'ясовано гіпотези стосовно законів розподілу ймовірностей за випадковими складовими керованих параметрів, некерованими елементами, а також значеннями чистого грошового потоку, одержаних у процесі імітації; на основі розподілу чистого грошового потоку виділено можливі зони ризику: безризикова зона, зона допустимого (мінімального) ризику і зона критичного ризику. Визначено ймовірність відхилення чистих грошових потоків від одержаних оптимальних значень в умовах реалізації різних базових стратегій управління фінансово-госпо-дарською діяльністю вугільних шахт, проаналізовано можливі значення показників оцінки фінансового стану й оптимальних елементів (параметрів) грошових потоків у різних зонах ризику.

Застосування даних підходів до вдосконалення управління грошовими потоками вугільних шахт дозволить забезпечити ефективність функціонування вугільних шахт і обґрунтувати прийняття рішень щодо вибору напрямів інвестування коштів у вугільну галузь.

Список опублікованих праць за темою дисертації

Статті у наукових фахових виданнях

1. Харченко В.А. Анализ структуры денежных потоков на шахтах Донбасса // Наукові праці Донецького національного технічного університету. Сер.: Економічна: Зб. наук. праць. – Донецьк: ДонНТУ, 2002. – Вип. 53. – C. .

2. Харченко В.А. Анализ денежных потоков по инвестиционной деятельности на шахтах Донбасса // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. праць. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2003. – Вип. 170. – C. 31-35.

3. Гусев Ю.А., Харченко В.А., Силаев В. Моделирование денежных потоков угольных шахт в условиях инвестирования // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. праць. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2003. – Вип. 186. – Т. 3. – С. 811-818.

Особистий внесок: розроблено економіко-математичну модель грошових потоків, яка враховує зміни, що відбуваються у процесі інвестування.

4. Гусев Ю.А., Харченко В.А., Леонова С. Оптимизация денежных потоков угольных шахт // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. праць. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2004. – Вип. 189. – Т. 4. – С. 1252-1256.

Особистий внесок: визначено основні задачі оптимізації грошових потоків.

5. Гусев Ю.А., Харченко В.А. Комплексный анализ денежных потоков угольных шахт Донбасса // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. праць. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2004. – Вип. 174. – Т. 1. – С. 27-35.

Особистий внесок: наведено характеристику показників оцінки грошових потоків вугільних шахт; проаналізовано стан грошових потоків за виділеними групами вугільних шахт.

6. Харченко В.А. Оптимізація грошових потоків вугільних шахт на основі моделі максимізації чистого грошового потоку // Схід. – 2005. – № 4. – С. .

7. Харченко В.А. Методика определения величины риска, связанного с процессом формирования денежных потоков угольных шахт // Вісник Донецького університету. Сер. В: Економіка і право. – 2005. – Вип. 1. – С. 309-314.

8. Харченко В.А. Механізм формування грошових потоків вугільних шахт // Економіст. – 2005. – № 11. –


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ОСНОВИ ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ ТА ЕФЕКТИВНОСТІ В СИСТЕМАХ ОСВІТЛЕННЯ МІСТ - Автореферат - 36 Стр.
ВЕГЕТАТИВНА ТА ЕНДОТЕЛІАЛЬНА ДИСФУНКЦІЯ У ХВОРИХ НА ФІБРОМІАЛГІЮ: ЗВ’ЯЗОК З КЛІНІЧНИМИ ПРОЯВАМИ ТА ЕФЕКТИВНІСТЮ ЛІКУВАННЯ - Автореферат - 27 Стр.
ОЦІНКА реалізації інвестиційних проектів природоохоронного ПРИзначення в регіонІ - Автореферат - 29 Стр.
Клініко-морфологічні зіставлення і прогноз у хворих з різними морфологічними варіантами вовчакового гломерулонефриту - Автореферат - 24 Стр.
СУДОВО-МЕДИЧНА ДІАГНОСТИКА ПОШКОДЖЕНЬ, ЩО ЗАПОДІЯНІ ПОСТРІЛАМИ З ПНЕВМАТИЧНОЇ ГВИНТІВКИ ІЖ-38 - Автореферат - 25 Стр.
МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ БЮДЖЕТНОГО ПЛАНУВАННЯ В УПРАВЛІННІ РЕГІОНАЛЬНОЮ ЕКОНОМІКОЮ - Автореферат - 26 Стр.
стратегіЯ РОЗВИТКУ МУНІЦИПАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТІ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ - Автореферат - 28 Стр.