У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Приазовський державний технічний університет

ЖДАНКО Єлизавета Сергіївна

УДК 338.5:334.71

Розвиток механізмів ціноутворення в управлінні виробничо-господарською діяльністю підприємства

Спеціальність 08.00.04 – Економіка та управління підприємствами

(за видами економічної діяльності)

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Маріуполь – 2008

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі економіки підприємства Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Науковий керівник - |

доктор економічних наук, професор

Аптекар Савелій Семенович,

Донецький національний університет

економіки і торгівлі

імені Михайла Туган-Барановського (м. Донецьк),

завідувач кафедри інвестиційного менеджменту

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор

Корінєв Валентин Леонідович,

Класичний приватний університет (м. Запоріжжя),

проректор з наукової роботи;

кандидат економічних наук, доцент

Черната Тетяна Миколаївна,

Приазовський державний технічний університет

Міністерства освіти і науки України (м. Маріуполь),

доцент кафедри економіки підприємств.

Захист відбудеться «18» червня 2008 р. об 1100 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради К12.052.02 у Приазовському державному технічному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 87500, м. Маріуполь Донецької обл., вул. Університетська, 7.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Приазовського державного технічного університету за адресою: 87500, м. Маріуполь Донецької обл., вул. Університетська, 7.

Автореферат розісланий «15» травня 2008 р.

В.о. вченого секретаря

спеціалізованої вченої ради М.В. Верескун

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Проблема розвитку механізмів ціноутворення завжди була, є і залишається актуальною, оскільки ціна як один зі способів досягнення цілей підприємства і ціннісних пріоритетів споживачів визначає обсяг збуту, є параметром оцінки конкурентоспроможності товарів.

Складність, внутрішні суперечності досліджуваної категорії обумовили різноманітність та суперечливість теоретичних поглядів, підходів дослідників. Питання теорії, методології ціноутворення, практики формування цін, різні аспекти сучасного стану та питань ринкового ціноутворення, розробки цінових політики і стратегій розглядалися в роботах зарубіжних і вітчизняних учених: Ф. Котлера, Дж. Еванса, Ж-Ж. Ламбена, А. Гоша, С. Гришко, Г. Джумагельдієвої, В. Корінєва, І. Желтякової, Я. Литвиненка, В. Тарасевича, Є. Уткіна, А. Цацуліна, Г. Чубакова, П. Шуляка. В умовах ринкової економіки проблема ціноутворення на продукцію підприємств загострюється унаслідок нестабільності, мінливості ринкової кон’юнктури, динамічності зовнішнього середовища, загострення конкурентної боротьби. Звідси випливає важливість дослідження як загальних теоретичних аспектів системи цін, так і проблем практичного ціноутворення. Особливо актуальні зазначені проблеми для підприємств металургійного комплексу України через те, що вони здійснюють свою діяльність на ринку олігополістичної конкуренції та є залежними від рівня цін на продукцію і послуги галузей-монополістів. Серед учених, роботи яких присвячені дослідженню методичних аспектів управління витратами металургійного виробництва, особливостей і проблем формування собівартості та ціноутворення на продукцію металургійних підприємств, слід виокремити О. Амошу, С. Аптекаря, Т. Беня, В. Краснову, М. Сорокіну, Л. Шевельова, В. Чепланова, Т. Чернату. Проте фундаментальні спеціалізовані праці, присвячені проблемам ціноутворення в металургії, датуються в основному 1982-1990 рр., решта робіт – статті у фахових періодичних виданнях. Це свідчить про те, що в ринкових умовах вітчизняні металургійні підприємства зіткнулися з дефіцитом комплексних наукових розробок із проблеми ціноутворення, що не дозволяє їм протистояти впливу можливих негативних змін ринкової кон’юнктури, а також повною мірою використовувати свої конкурентні переваги при сприятливій ціновій ситуації на ринку. Все це обумовлює актуальність, теоретичну і практичну значущість дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дане наукове дослідження є складовою частиною теми науково-дослідної роботи кафедри економіки підприємства Донецького національного університету «Соціально-економічні взаємовідношення суб’єктів підприємництва в аспекті структурно-інвестиційного розвитку регіону» (2005-2007 рр.) (державний реєстраційний номер 0105U007294), у межах якої розроблено пропозиції щодо оптимізації структури ціни на продукцію металургійних підприємств через мінімізацію основної її складової – собівартості, підготовлено рекомендації щодо оптимізації цінової ситуації на українському ринку металургійної продукції за рахунок удосконалення механізму ціноутворення металургійних підприємств. Результати дослідження увійшли до наукових доповідей і доповідних записок, підготовлених у 2003-2007 рр. і направлених у Міністерство промислової політики України (супровідний лист № 127/66 від 17.01.2007 р.), Головне економічне управління Донецької міської ради (супровідний лист № 299/605 від 23.10.2006 р.).

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є обґрунтування теоретичних положень і розробка практичних рекомендацій щодо розвитку механізмів ціноутворення та управління цим процесом на металургійних підприємствах, що сприятиме підвищенню ефективності їх виробничо-господарської діяльності.

Відповідно до цієї мети в роботі поставлено й вирішено такі задачі:

досліджено й узагальнено теоретико-методичні засади ціноутворення, теоретичні питання розробки та реалізації механізмів ціноутворення, цінової політики і стратегії;

проведено критичний аналіз поняттєвого апарату дослідження, у рамках якого визначено структуру дефініції «механізм ціноутворення», а також терміна «цінова стратегія», що містить поняттєві конструкції «стратегія ціноутворення» і «стратегія управління цінами» та уточнено їх визначення; уточнено визначення термінів «стратегічне управління», «цінова конкурентоспроможність продукції»;

визначено економіко-правові засади реалізації механізму ціноутворення та управління цим процесом на підприємстві;

оцінено стан ринкового середовища української чорної металургії з використанням методу SWOT-аналізу;

систематизовано та згруповано чинники, які впливають на процеси ціноутворення на продукцію металургійних підприємств і прийняття рішень про зміну цін на неї та визначають динаміку цін на сировинну продукцію, необхідну для виробництва металу;

розроблено рекомендації, спрямовані на підвищення ефективності цінових управлінських рішень і цінової конкурентоспроможності української металургійної продукції, визначено роль держави в цьому процесі;

удосконалено механізм процесу формування кінцевої ціни на металургійну продукцію за рахунок обґрунтування уточненої формули розрахунку її рівня, застосування ефективної системи боніфікації та рефакції (приплат і знижок із ціни металургійної продукції);

обґрунтовано інструментальні засоби підвищення ефективності виробничо-господарської діяльності металургійних підприємств за рахунок використання економіко-математичного й економіко-статистичного моделювання та прогнозування, виявлення на цьому ґрунті характеристик основних тенденцій цінових процесів на внутрішньому металоринку в часі;

запропоновано стратегію діяльності та розвитку металургійного підприємства і в її складі виокремлено основні елементи організаційно-економічного механізму стратегічного управління ціноутворенням.

Об’єктом дослідження в роботі є процес формування та встановлення ціни на металургійну продукцію.

Предметом дослідження є теоретичні, методологічні та практичні аспекти формування й розвитку механізмів ціноутворення в управлінні виробничо-господарською діяльністю металургійного підприємства.

Методи дослідження. Теоретичну основу дослідження склали фундаментальні положення економічної теорії, макро- та мікроекономіки, статистики, моделювання, а також матеріали монографічних досліджень вітчизняних та зарубіжних учених, роботи провідних фахівців у сфері ціноутворення, управління виробництвом у металургійній галузі.

Для досягнення поставленої мети в роботі використано загальнонаукові методи аналізу і синтезу, діалектичний метод пізнання дійсності, системний підхід до вивчення господарських процесів із метою визначення структури і системи механізму управління ціноутворенням; методи логіко-теоретичного узагальнення та порівняння, систематизації і групування – при дослідженні термінологічного апарату процесу розробки та реалізації механізмів ціноутворення та систематизації чинників, що впливають на ціноутворення на продукцію металургійних підприємств; методи формалізації – при вирішенні задачі оптимізації кінцевої ціни металургійної продукції з урахуванням впливу на її рівень галузевих особливостей; методи опитування та експертних оцінок – при проведенні SWOT-аналізу української чорної металургії; спеціальні методи статистичного й економічного аналізу, економіко-математичне та економіко-статистичне моделювання – для забезпечення достовірності й обґрунтованості одержаних результатів у процесі дослідження. За допомогою статистичного аналізу оцінено цінову динаміку, структуру ціни, матеріальних витрат і собівартості металургійної продукції. Методи кореляційно-регресійного аналізу використано у процесі аналізу сучасного стану галузі для оцінки впливу ціноутворюючих чинників на рівень цін металургійної продукції.

Інформаційною базою дослідження є законодавчі акти Верховної Ради України, постанови Кабінету Міністрів України, закони України, нормативні документи Міністерства промислової політики України, Міністерства економіки України. Джерелом аналітичної інформації стали статистичні дані Державного комітету статистики України і Головного управління статистики у Донецькій області, матеріали первинного обліку і статистичної звітності металургійних підприємств, аналітичні матеріали виробничо-господарського об’єднання «Металургпром».

Наукова новизна дисертаційного дослідження. Одержані результати дослідження у сукупності вирішують важливу економічну задачу – теоретичне обґрунтування та розробка методичних основ розвитку механізмів ціноутворення й ефективного управління цим процесом на металургійних підприємствах України з урахуванням специфічних галузевих та методичних особливостей формування цін.

Основні результати проведеного дослідження, що визначають його наукову новизну, полягають у такому:

уперше:

запропоновано визначення кінцевої ціни металургійної продукції шляхом введення до формули її розрахунку корегуючих коефіцієнтів, які враховують вплив на кінцеву ціну продукції чорної металургії зміни цін використовуваних сировини, матеріалів, паливно-енергетичних ресурсів, зміни рівня заробітної плати, а також включення всіх видів приплат/знижок, що забезпечує ціновій політиці та стратегії підприємств адаптивність і гнучкість через урахування в кінцевій ціні металу умов конкретної угоди;

розроблено модель встановлення ціни на продукцію в механізмі ціноутворення металургійного підприємства, що дозволяє за допомогою методів формалізації, нелінійного програмування (зокрема, покоординатного або градієнтного спуску) оптимізувати величину кінцевої ціни з урахуванням якісних параметрів продукції, умов і термінів постачання, форми оплати, узгодження інтересів (економічних вигід) споживачів (замовників) і виробників (продавців). Це дозволить більш точно визначати кінцеву ціну реалізації металургійної продукції, яка формується під впливом чинників мінливої кон’юнктури ринку, сприяє підвищенню ефективності цінових рішень, збутових можливостей і в цілому господарської діяльності на металургійних підприємствах. Запропоновано блок-схему ітеративного процесу покрокового узгодження ціни на металургійну продукцію, що дозволить забезпечити індивідуальний підхід до кожного зі споживачів;

удосконалено:

систему економіко-правового забезпечення реалізації механізму ціноутворення на продукцію підприємства, що дозволить за рахунок розроблених за допомогою методів логіко-теоретичного узагальнення і порівняння рекомендацій щодо уникнення неузгодженості та вдосконалення чинної системи забезпечення запобігти відповідним труднощам його використання в процесі формування цін на промислову продукцію;

механізм визначення ступеня впливу на цінову динаміку металургійної продукції українських підприємств на внутрішньому ринку динаміки вартості різних видів використовуваних при її виробництві сировини та палива за рахунок використання для цього множинної лінійної регресії й розробки на цьому ґрунті економіко-статистичної моделі залежності фактичних цін реалізації металу від вартості сировинних і паливно-енергетичних ресурсів, що сприятиме зменшенню можливих фінансових та комерційних ризиків, які виникають при несподіваній зміні цін;

підхід до обґрунтування цінових управлінських рішень шляхом використання економіко-статистичного моделювання та визначення функцій, що описують розвиток процесів зміни цін на металургійну продукцію та сировину для її виробництва, використання яких дозволяє із задовільним рівнем точності та достовірності прогнозувати тенденції зміни цін на продукцію металургійної галузі, розраховувати прогнозні значення цін на металургійну та сировинну продукцію на перспективу, завдяки чому може бути підвищена ефективність управління ціноутворенням;

дістали подальшого розвитку:

поняттєво-категоріальний апарат, зокрема за рахунок систематизації та групування розкрито сутність і уточнено визначення понять: «стратегія ціноутворення», «стратегія управління цінами», «стратегічне управління», «цінова конкурентоспроможність продукції», що дозволить уникнути змішування та підмін понять у сфері ціноутворення;

методи оцінки ринкового середовища української чорної металургії за рахунок використання SWOT-аналізу, який здійснено на основі опитування експертів-фахівців, що дає фундамент для якісного опрацювання галузевих особливостей, які впливають на ціноутворення, і дозволяє виокремити сильні та слабкі сторони, а також можливості та загрози, що справляють вплив на діяльність суб'єктів ринку чорних металів;

обґрунтування структури взаємозв’язку основних елементів організаційно-економічного механізму стратегічного управління ціноутворенням на продукцію металургійних підприємств, що ґрунтується на узагальненні літературних джерел, аналізі даних вітчизняної і зарубіжної практики їх господарювання та включає три укрупненні блоки – методологічний, аналітичний, процесний, і на підставі реалізації системного підходу до розробки механізму управління ціноутворенням дозволить удосконалити процеси планування, прогнозування цін і обґрунтування цінових управлінських рішень;

стратегія діяльності й розвитку окремих металургійних підприємств і галузі в цілому, в рамках якої, ґрунтуючись на результатах проведеного SWOT-аналізу української чорної металургії, економіко-статистичного моделювання та прогнозування цінових тенденцій металургійного ринку, розроблено адресні рекомендації, спрямовані на оптимізацію цінової ситуації на українському ринку металургійної продукції, а також підвищення ефективності цінових рішень, які приймаються на металургійних підприємствах.

Практичне значення одержаних результатів полягає в обґрунтуванні й апробації рекомендацій щодо розвитку механізмів ціноутворення на металургійних підприємствах, наслідком чого є підвищення обсягу реалізованої продукції, що сприяє поліпшенню результатів виробничо-господарської діяльності підприємств. Прикладний характер дослідження дозволяє використовувати його результати безпосередньо у процесі здійснення господарської діяльності з ціноутворення металургійних підприємств. Положення дисертаційної роботи використовувались у процесі господарської діяльності ВАТ «Єнакієвський металургійний завод» («ЄМЗ») при розробці напрямів цінової політики та стратегії, формуванні цін, розрахунках приплат і знижок із цін на продукцію заводу (довідки № 73/020-58 від 06.07.2007 р.; № 73/020-59 від 06.07.2007 р.), а також у практиці діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю по наданню аудиторських та консультаційних послуг «АУДЕК» при аналізі цінової роботи промислових підприємств (довідка № 6 від 19.06.2007 р.). Положення дисертаційного дослідження використовуються в навчальному процесі Донецького національного університету при підготовці фахівців за навчальними програмами кафедри «Економіка підприємства» економічного факультету (довідка № 113/690-38 від 31.01.2008 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є самостійно виконаною науковою роботою, в якій викладено авторський підхід до вирішення наукової задачі щодо розвитку механізмів ціноутворення на металургійних підприємствах. Теоретичні положення, висновки та наукові результати, що викладені в дисертаційній роботі та винесені на захист, одержані автором самостійно. Внесок автора у колективно опубліковані роботи конкретизовано у списку публікацій.

Апробація результатів дисертації. Основні положення, висновки, рекомендації та результати дисертації доповідались автором і одержали схвалення на: IV, V, VI міжнародних наукових конференціях студентів та молодих учених «Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання» (м. Донецьк, 2003-2005 рр.); науково-методичній конференції професорсько-викладацького складу Донецького національного університету «Самостійна робота студентів – найважливіший засіб підвищення якості знань» (м. Донецьк, 2003 р.); XI Міжнародній конференції студентів, аспірантів і молодих учених з фундаментальних наук «Ломоносов – 2004» (м. Москва, 2004 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції «Держава та ринок: стратегія внутрішнього розвитку промислових регіонів» (м. Маріуполь, 2006 р.); V Міжнародній науково-практичній конференції «Проблеми планування виробництва в умовах переходу до ринку» (м. Алушта, 2006 р.); Міжнародній науково-практичній конференції «Управління розвитком соціально-економічних систем: вчора, сьогодні, завтра» (м. Донецьк-Святогірськ, 2006 р.); ІІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції студентів, аспірантів та молодих вчених «Проблеми глобалізації та моделі стійкого розвитку економіки» (м. Луганськ, 2007 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції «Статистична оцінка соціально-економічного розвитку» (м. Хмельницький, 2007 р.).

Публікації. За результатами дослідження опубліковано 22 наукові праці (у тому числі 11 – статей у фахових виданнях) загальним обсягом 28,03 д.а., з яких особисто автору належить 7,36 д.а.

Обсяг і структура дисертації. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, викладених на 190 сторінках, списку використаних джерел із 167 найменувань на 15 сторінках і 22 додатків на 51 сторінці. Загальний обсяг дисертації – 256 сторінок, у тому числі 10 таблиць на 7 сторінках, 16 рисунків на 12 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У першому розділі «Теоретичні основи механізму ціноутворення в системі управління підприємством» розглядаються основні теоретичні положення щодо економічної сутності ціноутворення; на основі системного підходу досліджено економічну природу ціни, визначено її роль у системі управління підприємством; проведено аналіз підходів до визначення сутності цінової стратегії підприємства й обґрунтовано особливості її розробки; виокремлено основні проблеми системи економіко-правового забезпечення реалізації механізму ціноутворення на продукцію українських підприємств.

Ціни та ціноутворення є основними складовими процесу стратегічного управління виробничо-господарською діяльністю підприємства, яке в умовах ринкової економіки набуває особливої значущості. Незважаючи на те що певні досягнення в окремих теоретичних, методологічних і прикладних аспектах ціноутворення сьогодні існують, досвід діяльності українських промислових підприємств свідчить про те, що в умовах ринкових перетворень в економіці України вони зіткнулися з дефіцитом комплексних наукових розробок із цієї проблеми, що обумовлює виникнення проблем у практиці ціноутворення. На підставі групування й узагальнення різноманітних існуючих визначень уточнено поняття «стратегічне управління» – це особливий вид управлінської діяльності, яка відповідає вимогам ринку (або окремих його сегментів), що полягає в розробці, впровадженні та реалізації ефективної стратегії діяльності й розвитку підприємства і складається з постановки цілей і завдань, їх досягнення за допомогою максимально ефективного використання свого внутрішнього потенціалу та гнучкої реакції на зміни чинників динамічного, мінливого зовнішнього середовища та за потреби корегування стратегічних рішень. В умовах ринкової економіки перевага в порівнянні з конкурентами буде на боці тих підприємств, які розробляють і реалізують економічно обґрунтовані механізми ціноутворення, здійснюють ефективне стратегічне управління ціноутворенням (яке є одним із найважливіших складових механізму ціноутворення і в цілому економічних механізмів сучасного підприємства). Складовими механізму ціноутворення підприємства є: система цін (власне ціни, їх види, структура, величина, динаміка зміни) як форма прояву механізму; ціноутворення (процес встановлення цінових параметрів продукції та визначення порядку застосування цін, що характеризується методами та способами встановлення цін), що характеризує методи механізму; цінова політика і стратегія (інструменти механізму). На основі аналізу дисертаційних робіт, монографічних видань українських і зарубіжних учених, присвячених різним аспектам ціноутворення, здійснено теоретичний аналіз категорій «ціна», «цінова політика», «цінова стратегія», виявлено наявність суперечностей у визначенні останнього терміна, що призвело до необхідності з'ясування його суті та наведення авторського розуміння сутності цієї багатоаспектної категорії та визначення складових її структури – категорій «стратегія ціноутворення» і «стратегія управління цінами» із позицій існуючого конкурентного середовища.

Стратегія ціноутворення – одна із складових загальної стратегії маркетингу, що являє собою вибір підприємством можливої динаміки зміни ціни продукції в умовах ринку на основі аналізу методів визначення, впровадження та контролю цін, відповідних цілям підприємства і спрямованих на досягнення ним стратегічних конкурентних переваг на ринку.

Стратегія управління цінами – взаємозв’язана система послідовних економічно обґрунтованих управлінських рішень, дій (заходів), спрямованих на досягнення поставлених цілей ціноутворення за допомогою регулювання рівня цін під впливом мінливих чинників ринкової кон'юнктури й приведення цін у відповідність із особливостями попиту, конкуренції на ринку та забезпечення таким чином балансу економічних інтересів підприємств-виробників і споживачів продукції (товарів, робіт, послуг).

Аналіз нормативно-правових та економіко-організаційних засад реалізації механізму ціноутворення на продукцію підприємств дозволяє констатувати недосконалість ряду законодавчих актів, які регламентують процеси ціноутворення, що негативно позначається як на реалізації відповідного механізму, так і на загальному стані державної цінової політики. У зв’язку з цим виокремлено основні проблеми системи економіко-правового забезпечення реалізації механізмів ціноутворення, визначено шляхи їх вирішення, які можна звести до доцільності прийняття Закону України «Про ціни і ціноутворення» в новій редакції з урахуванням низки змін і доповнень, які конкретизують закон і створять сприятливі умови для його використання в господарській діяльності підприємств у процесі формування цін на промислову продукцію.

Другий розділ «Особливості механізмів формування ціни на продукцію металургійного підприємства» присвячено дослідженню ринкового середовища підприємств чорної металургії України, оцінці галузевих і методичних особливостей виробничо-господарської діяльності та механізму ціноутворення на продукцію металургійних підприємств, аналізу складових собівартості та цін металу, а також чинників, які впливають на прийняття управлінських рішень у сфері цін.

Умови господарювання, які склалися в Україні, обумовили необхідність розробки методичних основ формування цінової політики і стратегії, а також механізмів їх реалізації, які враховують як загальнотеоретичні та методичні положення, так і специфіку окремих галузей економіки, зокрема чорної металургії. Оскільки гірничо-металургійний комплекс України – провідна галузь національної економіки, яка забезпечує виробництво 25% ВВП і майже 45% валютних надходжень, то необхідними умовами підйому промислового виробництва України є підвищення ефективності діяльності підприємств галузі. При цьому в умовах загострення конкуренції на ринку провідна роль у підвищенні ефективності господарювання металургійних підприємств належить удосконаленню механізмів ціноутворення та підвищенню цінової конкурентоспроможності металургійної продукції за рахунок аналізу особливостей металургійного комплексу України, оцінки цінових тенденцій на ринку металургійної продукції та продукції суміжних галузей і здійснення на цьому ґрунті відповідного управління ціноутворюючими чинниками. Для аналізу ринкового середовища із метою прийняття обґрунтованих управлінських рішень у сфері ціноутворення запропоновано використовувати SWOT-аналіз із залученням до цього процесу провідних фахівців-експертів, науковців і практиків у цієї сфері. Результати проведеного SWOT-аналізу української чорної металургії дозволяють стверджувати, що чинники, які відображають сильні сторони і можливості вітчизняної металургії, – переконливі (сума присвоєних експертних балів по відповідному сектору складає 1015), проте також виявлено, що пунктів, які характеризують слабкі сторони та загрози ГМК України значно більше, і по кількості набраних експертних балів «негативні» аргументи такі ж вагомі (1156). Визначено, що максимальну кількість балів (9-10 експертних балів) набрано чинниками слабких сторін, які визначають, характеризують або так чи інакше пов’язані з процесами ціноутворення в галузі: «Випереджаюче зростання цін на продукцію та послуги природних монополій, в порівнянні із збільшенням цін на металопродукцію», «Правове поле та практика ціноутворення на металургійну продукцію». Оцінка галузевих і методичних особливостей механізму ціноутворення на продукцію металургійних підприємств дозволила виокремити основні чинники, що впливають на процес формування цін на продукцію чорної металургії, а також основні чинники, які визначають динаміку цін на сировину для виробництва металу (рис. 1). На підставі аналізу структури основної складової ціни металургійної продукції – собівартості – виявлено чинники, що впливають на зміну її рівня. Так, найбільшу питому вагу в структурі собівартості продукції ВАТ «ЄМЗ» упродовж 2002-2006 рр. продовжують займати матеріальні витрати (див. таблицю), пов'язані з використанням сировини та продукції паливно-енергетичного комплексу (ПЕК).

Рис. 1. Ціноутворення на продукцію чорної металургії

та чинники, що впливають на цей процес

* У дужках вказана питома вага того або іншого виду сировинної продукції в загальній структурі собівартості металургійної продукції.

Таблиця

Структура собівартості ВАТ «ЄМЗ» за елементами операційних витрат у 2002-2006 рр.

Складові | 2002 р., тис. грн. | 2003 р., тис. грн. | 2004 р., тис. грн. | 2005 р., тис. грн. | 2006 р., тис. грн. | 2002р., % | 2003р., % | 2004р., % | 2005р., % | 2006р., %

Матеріальні витрати | 532439 | 1492098 | 3806291 | 2946714 | 2846832 | 79,72 | 89,81 | 93,87 | 90,70 | 89,84

Витрати на оплату праці | 63536 | 79847 | 107795 | 123487 | 122368 | 9,51 | 4,81 | 2,66 | 3,80 | 3,86

Нарахування на соціальні заходи | 24599 | 30412 | 40553 | 46629 | 43990 | 3,68 | 1,83 | 1,00 | 1,44 | 1,39

Амортизація | 20422 | 20191 | 20604 | 30811 | 71078 | 3,06 | 1,22 | 0,51 | 0,95 | 2,24

Інші операційні витрати | 26862 | 38806 | 79631 | 101067 | 84554 | 4,02 | 2,34 | 1,96 | 3,11 | 2,67

Всього: | 667858 | 1661354 | 4054874 | 3248708 | 3168822 | 100,00 | 100,00 | 100,00 | 100,00 | 100,0

Аналіз цінових тенденцій на ринку металопродукції, особливостей формування собівартості та цін на продукцію українських металургійних підприємств дозволив виявити негативну тенденцію, що позначилася в галузі протягом 2005-2006 рр.: різке зростання цін на всі ключові елементи складових собівартості металургійної продукції – газ, коксівне вугілля, електроенергію, залізничні тарифи – при неможливості компенсувати виникаючі додаткові витрати за рахунок підйому цін на готову продукцію внаслідок скорочення рівня ринкових цін на метал, що скоротило конкурентоспроможність вітчизняної металургійної продукції за параметром «ціна».

Ґрунтуючись на аналізі процесу формування ціни на продукцію чорної металургії, зокрема ВАТ «ЄМЗ», у роботі наголошується на тому, що ефективним інструментом управління ціноутворенням металургійних підприємств у сучасних умовах є система цінових приплат/знижок (боніфікації і рефакції), до складу якої входять технічні, комерційні та спеціальні приплати/знижки. Крім того, при визначенні кінцевої ціни металургійної продукції доцільно враховувати також чинник зміни вартості грошей у часі й інфляцію, що при ціноутворенні на продукцію українських металургійних підприємств у більшості випадків системно не враховується, оскільки останнє ґрунтується на ринковому принципі співвідношення попиту і пропозиції, а при формуванні цін в основному використовується орієнтація на поточні ціни ринку. Це свідчить про значні резерви підвищення ефективності механізмів ціноутворення, цінової політики та стратегії, що реалізуються в даний час на вітчизняних підприємствах, а отже, і можливість підвищення результативності відповідних управлінських рішень.

У третьому розділі «Напрями розвитку механізмів ціноутворення на металургійних підприємствах» розроблено пропозиції щодо удосконалення цінових рішень в аспекті управління виробничо-господарською діяльністю металургійного підприємства; обґрунтовано необхідність прогнозування цін із використанням запропонованої методики економіко-статистичного моделювання та прогнозування; визначено роль держави у процесі вдосконалення механізмів ціноутворення металургійних підприємств.

Доведено, що вирішити завдання оптимізації кінцевої ціни металургійної продукції в механізмі ціноутворення підприємства з урахуванням впливу на її рівень означених чинників та галузевих особливостей формування можна, використовуючи методи формалізації та математичного моделювання. Зокрема, запропонована уточнена формула розрахунку кінцевої ціни i-го виду металургійної продукції (fki) (1) шляхом введення корегуючих коефіцієнтів, які враховують вплив на кінцеву ціну продукції чорної металургії зміни цін використовуваних сировини, матеріалів, паливно-енергетичних ресурсів (ПЕР), зміни рівня заробітної плати, а також урахування всіх видів приплат/знижок, що дозволяє забезпечити індивідуальний підхід до кожного зі споживачів, сприяє підвищенню ефективності цінових рішень, збутових можливостей і в цілому господарської діяльності на металургійних підприємствах:

fki = f0i (1+r)n + (K – 1) ПЗi, (1)

де f0i – початкова ціна i-го виду металопродукції (включає суму витрат виробництва та прибуток), грн./т; r – ставка банківського відсотка на відповідний період (дні, місяць, квартал, рік); n – період, на який надається відстрочення платежу за відвантажену продукцію (дні, місяць, квартал, рік); – собівартість i-го виду металопродукції, грн./т; К – корегуючий коефіцієнт, який враховує вплив на кінцеву ціну угоди зміни цін на сировину, матеріали, ПЕР та зміни рівня заробітної плати:

К = = + () + () + (), (2)

де – корегуючі коефіцієнти, які враховують вплив зміни цін j-го виду сировини, матеріалу, ПЕР та рівня заробітної плати на кінцеву ціну i-го виду металургійної продукції; , , – питома вага відповідно z-го виду сировини, k-го виду матеріалу та с-го виду ПЕР у собівартості i-го виду металургійної продукції; – питома вага витрат на оплату праці (заробітної плати) у собівартості i-го виду металургійної продукції; , – індекси цін відповідно на z-й вид сировини, k-й вид матеріалу та с-й вид ПЕР, необхідні для виробництва i-го виду металопродукції; – індекс зростання реальної середньомісячної заробітної плати (оскільки реальна заробітна плата враховує зростання споживчих цін і, таким чином, відбиває реальну покупну спроможність) за період, що передує періоду здійснення розрахунку; ПЗi – сумарна приплата (+)/знижка (–), яка застосовується до ціни i-го виду металопродукції.

Розрахована за формулою (1) ціна 1 т арматурного прокату (стан 280) ВАТ «ЄМЗ» помітно перевищує рівень початкової ціни (на 824,46 грн.), але вона враховує чинники дорожчання вартості кінцевої продукції внаслідок інфляції та умов угоди й дозволяє при дотриманні цих умов і забезпеченні належної якості виробу одержати економічну вигоду як виробникам, так і покупцям цієї продукції.

Також у рамках розвитку механізмів ціноутворення на металургійних підприємствах запропоновано модель встановлення ціни на металургійну продукцію, що дозволяє оптимізувати величину кінцевої ціни з урахуванням узгодження інтересів (економічних вигід) споживачів (замовників) і виробників (продавців), а також якісних параметрів продукції, умов і термінів постачання, форми оплати за допомогою методів нелінійного програмування (зокрема, покоординатного або градієнтного спуску). Отже, оптимальний рівень кінцевої ціни металургійної продукції відповідає рівнянню

, (3)

де f0 – базова ціна металургійної продукції; f –функція кінцевої ціни металургійної продукції; () – максимально можлива приплата до ціни (мінімально припустима знижка з ціни) металургійної продукції при узгоджених з покупцем умовах; () – змінні, які характеризують межі поліпшення якості продукції або збільшення обсягу послуг, що надаються підприємством-виробником покупцеві (межі погіршення якості продукції або скорочення обсягу послуг); n+ (n–) – кількість операцій з поліпшення (+)/погіршення (–) якості металургійної продукції (рівня обслуговування).

Проте зазначене аналітичне вирішення задачі оптимізації на практиці ускладнює той факт, що в умовах реального функціонування підприємств максимальну ціну та межі вимог доведеться узгоджувати з покупцем періодично, бо його може не влаштовуватиме остаточний варіант (3). У такому разі уточнення ціни на продукцію металургійного підприємства запропоновано організувати у вигляді ітеративного процесу покрокового узгодження (наближення), розроблену блок-схему якого подано на рис. 2. Проведені розрахунки, згідно із запропонованою моделлю встановлення оптимального рівня кінцевої ціни металургійної продукції, та одержані на їх ґрунті результати (отримані шкали відповідних приплат/знижок, оптимальні варіанти поведінки виробника-продавця та відповідні розрахункові ціни арматурного прокату (стан 280) ВАТ «ЄМЗ») дозволили продемонструвати основні переваги запропонованої системи ціноутворення, які включають застосування індивідуального підходу до кожного зі споживачів, забезпечення врахування в ціні продукції чинника попиту, умов конкретної угоди, а також інтересів і виробника і споживача; врахування впливу на кінцеву ціну продукції чорної металургії не тільки фактичних вартісних змін статей витрат, а й особливостей технологічного процесу.

Науковий пошук дозволив довести, що з метою підвищення ефективності управління процесами ціноутворення та зменшення можливих фінансових і комерційних ризиків, що виникають при несподіваній зміні цін, необхідно використовувати метод економічного прогнозування та економіко-статистичне моделювання, за допомогою яких стає можливим виявлення характеристик основних тенденцій цінових процесів у часі та визначення ступеня залежності між ціною кінцевої продукції та динамікою цін на основні види використовуваних ресурсів, матеріалів та інших чинників, які впливають на ціноутворення. Показано, що застосування економіко-статистичного моделювання залежності фактичних цін реалізації продукції українських металургійних підприємств на внутрішньому ринку від вартості використовуваних сировини та паливно-енергетичних ресурсів, а також прогнозування тенденцій зміни цін на продукцію металургійної галузі, розрахунок прогнозних значень показників будь-якого з проаналізованих чинників (здійснення прогнозу цін на металургійну продукцію та сировину для її виробництва) із використанням пакета прикладних програм BP_STAT для обробки даних дозволяють вести гнучку та зважену цінову політику, передбачати зміни у ході економічних явищ, а також уникати пов’язаних із цим небажаних процесів.

Рис. 2. Загальна блок-схема процесу покрокового узгодження ціни на металургійну продукцію

Ґрунтуючись на аналізі галузевих особливостей формування цін на металургійну продукцію, запропоновано схему структури взаємозв’язку основних елементів організаційно-економічного механізму стратегічного управління ціноутворенням на металургійних підприємствах, яка забезпечує реалізацію системного підходу до розробки механізму управління ціноутворенням на продукцію металургійних підприємств. Запропонована схема являє собою взаємозв'язану систему основних елементів механізму стратегічного управління ціноутворенням підприємства, що включає три укрупнені блоки: методологічний, аналітичний та процесний, у рамках кожного з яких у роботі розроблено чітку послідовність управлінських рішень і/або заходів, конкретних дій, спрямованих на вдосконалення та підвищення ефективності механізму. Обґрунтовано, що в сучасних умовах розвитку ринку металургійної продукції та відповідних цінових параметрів, які характеризують стан галузі, остання потребує вдосконалення процесу управління, розробки дійових заходів державної підтримки та регулювання для підвищення ефективності діяльності українських металургійних підприємств та управління ними. У зв’язку з цим сформульовано стратегію діяльності й розвитку галузі в цілому та окремих металургійних підприємств, яка має бути спрямована на адекватне ринку нарощування виробництва, зміцнення позицій на існуючих ринках збуту і завоювання нових ринків, а також на підвищення ефективності виробництва за допомогою збільшення випуску та реалізації продукції з високою доданою вартістю та високим ступенем переробки. Доведено, що металургійні підприємства України мають значні резерви зниження витрат і цін виробництва металургійної продукції та поліпшення її якості. Проте для їх використання необхідне вдосконалення методів державного регулювання ринків природних монополій, ринків сировинної продукції. У зв’язку з цим виокремлено адресні рекомендації (керівництву металургійних підприємств, органам центральної влади і управління), спрямовані на оптимізацію цінової ситуації як у цілому на українському ринку металургійної продукції, так і цінової політики та стратегії окремих підприємств.

Отже, використання основних теоретичних підходів до розвитку механізмів ціноутворення, удосконалення управління цим процесом на металургійних підприємствах, практичних розробок і рекомендацій щодо їх застосування в практиці здійснення управління підприємствами галузі сприяють підвищенню конкурентоспроможності металургійних підприємств, ефективності їх діяльності за рахунок інтенсифікації використання внутрішніх резервів виробництва.

ВИСНОВКИ

Результатами дослідження є теоретичне узагальнення, обґрунтування та вирішення методичних і практичних проблем, пов’язаних із розвитком механізмів ціноутворення промислових, зокрема металургійних, підприємств і підвищення на цьому ґрунті ефективності управління їх виробничо-господарською діяльністю. Основні наукові результати дисертаційної роботи полягають у нижченаведеному.

1. Обґрунтовано необхідність упровадження в діяльність промислових підприємств стратегічного управління, зокрема розробки і здійснення цілеспрямованого економічно обґрунтованого стратегічного управління ціноутворенням, як одного з найважливіших елементів цінового механізму і в цілому економічних механізмів функціонування сучасного підприємства. Складовими механізму ціноутворення підприємства є: система цін (власне ціни, їх види, структура, розмір, динаміка змін) як форма прояву механізму; ціноутворення (процес установлення цінових параметрів продукції і визначення порядку застосування цін, що характеризується методами та способами встановлення цін), що характеризує методи механізму; цінова політика і стратегія (інструменти механізму). На підставі групування і узагальнення різноманітних існуючих визначень уточнено поняття «стратегічне управління», «стратегія ціноутворення», «стратегія управління цінами», «цінова конкурентоспроможність продукції».

2. На підставі аналізу організаційних засад реалізації механізму ціноутворення, структури ціни, обґрунтованості реалізації обраної стратегії ціноутворення на продукцію підприємств виокремлено основні проблеми системи економіко-правового забезпечення управління ціноутворенням та визначено шляхи їх вирішення, які можна звести до доцільності прийняття Закону України «Про ціни і ціноутворення» у новій редакції з урахуванням запропонованих змін та доповнень, які конкретизують закон і створять сприятливі умови для його використання в господарській діяльності підприємств у процесі формування цін на промислову продукцію.

3. Для аналізу ринкового середовища з метою прийняття обґрунтованих управлінських рішень у сфері ціноутворення запропоновано використовувати SWOT-аналіз. Результати проведення SWOT-аналізу ринкового середовища металургійних підприємств, моніторингу цінової ситуації на внутрішньому ринку металургійної продукції дозволили узагальнити та згрупувати чинники, що впливають на прийняття рішень про зміну цін на продукцію.

4. Розроблено практичні рекомендації щодо ефективного управління стратегічними і тактичними ціновими рішеннями залежно від умов конкретної угоди на підставі застосування ефективної системи приплат і знижок. Зокрема, розраховано впроваджену в практику діяльності ВАТ «ЄМЗ» шкалу кількісних приплат/знижок із ціни внутрішнього ринку на продукцію підприємства та запропоновано уточнену формулу розрахунку кінцевої ціни металургійної продукції. У рамках розвитку механізмів ціноутворення на металургійних підприємствах запропоновано модель установлення ціни на металургійну продукцію, що дозволяє оптимізувати величину кінцевої ціни з урахуванням узгодження інтересів (економічних вигід) споживачів і виробників за допомогою методів нелінійного програмування. Крім того, розроблено схему (алгоритм, механізм) ітеративного процесу покрокового узгодження ціни на металургійну продукцію, що дозволяє забезпечити індивідуальний підхід до кожного зі споживачів.

5. Доведено, що для підвищення ефективності управління процесами ціноутворення та зменшення можливих ризиків, які виникають при несподіваній зміні цін, необхідно використовувати кореляційно-регресійний аналіз і метод економічного прогнозування, за допомогою яких стає можливим виявлення характеристик основних тенденцій цінових процесів у часі та визначення ступеня залежності між ціною кінцевої продукції та вартістю й динамікою цін на основні види використовуваних ресурсів, матеріалів та інших чинників, які впливають на ціноутворення.

6. Розроблено схему структури взаємозв’язку основних елементів організаційно-економічного механізму стратегічного управління ціноутворенням на металургійних підприємствах, використання якої при прийнятті управлінських цінових рішень створюватиме передумови підвищення цінової конкурентоспроможності металургійної продукції і таким чином підвищення економічної ефективності господарської діяльності металургійних підприємств та галузі в цілому.

7. Із використанням економіко-статистичного моделювання запропоновано практичну реалізацію процесного блоку механізму стратегічного управління ціноутворенням, що з використанням пакета прикладних програм BP_STAT для обробки даних дозволяє вести гнучку та зважену цінову політику, передбачати зміни у ході економічних явищ, а також уникати пов’язаних із цим небажаних процесів.

8. Обґрунтовано, що в сучасних умовах розвитку ринку металургійної продукції та цінових параметрів, які характеризують стан галузі, остання потребує вдосконалення процесу управління, розробки дійових заходів державної підтримки та регулювання. У зв’язку з цим сформульовано стратегію діяльності й розвитку галузі в цілому та окремих металургійних підприємств.

9. Виокремлено адресні рекомендації, спрямовані на оптимізацію механізмів ціноутворення окремих металургійних підприємств та в цілому цінової ситуації на українському ринку металургійної продукції.

Використання обґрунтованих у дисертації рекомендацій на українських металургійних підприємствах сприятиме поліпшенню фінансово-економічних показників їх виробничо-господарської діяльності за рахунок прийняття економічно обґрунтованих управлінських рішень у сфері ціноутворення та підвищення таким чином цінової конкурентоспроможності, обсягів продажів металургійної продукції.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Монографії

1. Экономические проблемы черной металлургии Украины [под общ. ред. С.С. Аптекаря, А.И. Амоши]. – Донецк: ДонГУЭТ, 2005. – 383 с. (С. 246-327).

Особистий внесок: пп. 6.1, 6.2, 6.3 (4,22 д.а.). Проаналізовано сучасну цінову ситуацію на українському ринку металопродукції; обґрунтовано


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ФАКТОРИЗАЦІЯ І ДОПОВНЮВАНІСТЬ В АЛГЕБРАХ ЛІ ТА АСОЦІАТИВНИХ АЛГЕБРАХ - Автореферат - 44 Стр.
ФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ОЦІННО-ЦІННІСНИХ ЗНАНЬ СТУДЕНТІВ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ У ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ ПРИРОДНИЧО-МАТЕМАТИЧНИХ ДИСЦИПЛІН - Автореферат - 30 Стр.
ДОСЛІДЖЕННЯ ВЕРТИКАЛЬНОЇ МІГРАЦІЇ РАДІОНУКЛІДІВ У БЛИЖНІЙ ЗОНІ ЧАЕС З ВИКОРИСТАННЯМ НЕРАДІОХІМІЧНИХ МЕТОДІВ - Автореферат - 22 Стр.
СТРАТЕГІЯ І ТАКТИКА ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ПРАЦІ НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ - Автореферат - 22 Стр.
ЗМІСТ І СТРУКТУРА НАВЧАЛЬНО-МЕТОДИЧНОГО КОМПЛЕКСУ З НІМЕЦЬКОЇ МОВИ ДЛЯ МАЙБУТНІХ МЕНЕДЖЕРІВ - Автореферат - 36 Стр.
ПРОФЕСІЙНА ПІДГОТОВКА ВЧИТЕЛІВ ІНОЗЕМНИХ МОВ У ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ МЕКСИКИ - Автореферат - 35 Стр.
СИСТЕМА ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ ГЛИБОКИХ ТЕРМІЧНИХ УРАЖЕНЬ ВЕРХНІХ КІНЦІВОК ТА ЇХ НАСЛІДКІВ - Автореферат - 43 Стр.