У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКА НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ МІСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

ЖОВНІР НАТАЛІЯ МИКОЛАЇВНА

УДК 314.17:331.5:31:65(40)

СТРАТЕГІЯ І ТАКТИКА ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ПРАЦІ НА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ

Спеціальність 08.00.05 – розвиток продуктивних

сил і регіональна економіка

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків – 2008

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі економічної теорії та регіональної економіки Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор Дубіщев Віктор Петрович, Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка, проректор із наукової роботи, завідувач кафедри економічної теорії та регіональної економіки.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор Іванілов Олександр Семенович, Харківський державний технічний університет будівництва та архітектури Міністерства освіти і науки України, завідувач кафедри економіки;

кандидат економічних наук, доцент Зова Вікторія Анатоліївна, Донецький інститут залізничного транспорту, Української державної академії залізничного транспорту Міністерства транспорту і зв’язку України, доцент кафедри економіки підприємства.

Захист відбудеться 27.02.2008 р. о 10 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 64 .01 у Харківській національній академії міського господарства за адресою: 61002, м. Харків, вул. Революції, 12, конференц-зал № 1.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківської національної академії міського господарства за адресою: 61002, м. Харків, вул. Революції, 12.

Автореферат розіслано 24.01.2008 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Момот Т.В.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Інтеграційні процеси економіки України, трансформація відносин власності, утворення організаційно-правових форм підприємницької діяльності різних форм власності кардинально змінюють роль людини у процесі виробництва, що потребує вдосконалення теоретико-методологічних підходів до формування праці у різних видах суспільної діяльності. Ринкові перетворення економіки України направлені на гуманізацію процесу праці, поглиблення соціальної спрямованості економічної політики, утворення безпечних умов праці, розвиток вільно вибраних та гнучких систем зайнятості. Особливістю сучасної макроекономічної політики є спрямування на побудову соціально–орієнтованої моделі економічного зростання, що передбачає необхідність теоретико-методологічного обґрунтування категорій соціально-економічного змісту з урахуванням особливостей розвитку регіонів України. Однією із таких категорій є якість праці.

Економічні перетворення, що передбачають зміну форм власності, права підприємств на господарську самостійність і розпорядження результатами праці, створюють об'єктивні економічні умови для застосування різних форм організації праці та удосконалення процесу праці.

Сучасний ринок робочої сили вимагає від фахівців мобільності, працездатнотності, професіоналізму. Успішний розвиток регіональних структур пов’язаний із значним підвищенням продуктивності виробничих ресурсів і ростом продуктивності праці. Сучасні менеджери повинні бути озброєні різними методиками оцінки ефективності ресурсів і, у першу чергу, якості праці, що дозволить підвищити ефективність розвитку регіональної соціально–економічної системи. Все це визначає актуальність теми дослідження.

Категорія якості праці є об’єктом дослідження сучасних вітчизняних і зарубіжних науковців: А. Ачкасова, С. Бандура, Д. Богині, П. Бубенка, А. Голікова, О. Грішнової, М. Долішнього, В. Дубіщева, С. Злупка, Т. Заєць, Г. Ковалевського, А. Колота, Е. Лібанової, В. Решетило, В. Сергієнка, В. Онищенка, Г. Онищука, В. Торкатюка, І. Тимоша, М. Чумаченка, А. Чухна, Л. Мельник, Т. Момот, І. Петрової, В. Малицького, Л. Кривенко, О. Кендюхова, Л. Шутенка, Л. Шевченко.

Головна ідея дисертаційної роботи полягає в тому, щоб на основі науково-методичних положень та системного дослідження процесу формування якості праці на регіональному рівні обґрунтувати стратегію та тактику її забезпечення з метою покращення життєвого рівня населення регіону та збільшення результативності виробництва відповідно до завдань державної регіональної політики, соціально-економічної політики та політики зайнятості.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота відповідає тематиці науково-дослідних робіт кафедри економічної теорії та регіональної економіки: "Інноваційний зміст сталого розвитку регіонів України" № 4567/051 від 25.12.2006 р. (державний реєстраційний номер 0105U000770), "Теоретичні основи формування господарського механізму регіонів України" № 0521/14 від 14.11 2004р. (державний реєстраційний номер 0102U004705), державній концепції регіонального розвитку. При виконанні тем автором обґрунтовано науково-методологічні основи політики зайнятості на регіональному рівні з урахуванням факторів якості праці, удосконалено методику статистичного оцінювання якості праці, запропоновано систему стимулювання якості праці підприємства.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є теоретичне та методологічне обґрунтування якості праці регіональних структур, що функціонують в умовах розвитку соціально-економічних процесів економіки України та визначення стратегії (довгострокових) заходів і тактики (короткострокових заходів) спрямованих на забезпечення якості праці, ефективне використання трудових ресурсів на регіональному рівні.

Відповідно до поставленої мети в дисертації вирішено наступні взаємозалежні завдання теоретичного та прикладного характеру:

- визначено сутність і критерії оцінки якості праці на регіональному рівні;

- розмежовано визначення категорій: “якість праці”, “ефективність праці”, “культура праці”;

- узагальнено фактори, що впливають на управління якістю праці, розроблено їх класифікацію;

- запропоновано та обґрунтовано стратегію і тактику управління якістю праці регіональних структур;

- розроблено методику статистичної оцінки управління якістю праці регіональних структур із застосуванням комплексу статистико-математичних методів;

- запропоновано рекомендації із удосконалення системи матеріального стимулювання з метою підвищення якості праці та порядку застосування режиму гнучкого робочого часу для збільшення ефективності управління якістю праці регіону;

- запропоновано методику економічного обґрунтування заходів щодо удосконалення управління якістю праці, що впливають на макроекономічні показники діяльності регіональної структури.

Об'єкт дослідження – процес управління якістю праці регіональних структур.

Предмет дослідження – організаційно-економічні відносини, під впливом яких формуються та одержують подальший розвиток методи управління якістю праці регіональних структур.

Методи дослідження. В основу методів дослідження покладено системно-аналітичний підхід до вивчення економічних явищ та процесів, відповідно до якого виконано теоретичне узагальнення наукових концепцій, розробок і пропозицій провідних вітчизняних і зарубіжних учених, присвячених формуванню, управлінню, оцінці якості праці з урахуванням регіональних факторів розвитку. З метою розв'язання окремих задач використовувались наступні методи: метод комплексного аналізу розвитку регіону, як єдності природного, ресурсного потенціалів; економіко-математичні методи при вдосконаленні статистичної оцінки якості праці та розробленні заходів стимулювання якості праці на регіональному рівні; прогнозтичний метод з метою застосування досвіду розвинутих регіонів світу та пропозицій вітчизняних фахівців для вдосконалення управління якістю праці. Методологічною основою наукового дослідження є закони діалектичного пізнання, фундаментальні положення економічної теорії, регіональної економіки, економіки підприємства, розроблень науково-дослідного Інституту регіональних досліджень Національної академії наук України. При обробці статистичних матеріалів були проведені комп'ютерні дослідження тимчасових рядів і взаємозв'язку показників з використанням пакетів STAT і STaPAD.

Інформаційні джерела дослідження – матеріали Державного комітету статистики України, Міністерства економіки України; положення та висновки дисертації засновані на Законах України, Указах Президента України, Постановах Кабінету Міністрів України, нормативно-правових актах, аналітичних оглядах, науково-методичних публікаціях у періодичній пресі.

Наукова новизна одержаних результатів

вперше:

- розмежовано теоретичне обґрунтування категорій “якість праці”, “ефективність праці”, “культура праці” з урахуванням регіональних факторів розвитку, що дозволяє визначити об’єкти їх забезпечення на регіональному рівні.

удосконалено:

- підсистеми якості праці, що впливають на ефективність управління якістю праці із урахуванням особливостей регіонального розвитку;

- методику статистичної оцінки управління якістю праці в умовах соціально-економічних перетворень на регіональному рівні, яка дозволяє використати комплексний підхід до розвитку регіональної соціально-економічної системи та визначити заходи (стратегію і тактику) її забезпечення.

дістали подальший розвиток:

визначення сутності категорії “управління якістю праці” як об'єкту статистичного вивчення в умовах регіонального розвитку, яка дозволяє удосконалити та розширити методику статистичного аналізу процесу формування якості праці регіону;

методика побудови і аналізу мультиплікативних, багатофакторних моделей управління якістю праці та виявлення впливу різних факторів на її рівень і динаміку, що дозволяє визначити стратегію (довгострокові) та тактику (короткострокові заходи) її забезпечення і обґрунтувати ефективну регіональну соціально-економічну політику та політику зайнятості.

Елементи новизни характерні також для рекомендацій, отриманих у результаті інтерпретації результатів аналізу даних.

Практичне значення одержаних результатів. Практична значимість роботи полягає в тому, що теоретичні положення, які захищаються в дисертації, доведені до рівня конкретних практичних пропозицій та рекомендацій, створюють об'єктивну основу для подальшого розвитку теоретичних і прикладних досліджень якості праці на регіональному рівні.

Запропоновані у дисертаційній роботі рішення методологічних та методичних завдань дозволять розширити теоретичне обґрунтування якості праці на різних рівнях економіки України. Заходи стратегії і тактики якості праці можуть бути використані в програмах підвищення кваліфікації та підготовки менеджерів різних рівнів. Окремі результати дисертаційного дослідження були використані при розробленні регіональної програми зайнятості Полтавської області на 2005-2008 роки (Акт 1 від 03.09.2007р.), при статистичних дослідженнях міським центром зайнятості; під час планування організаційно-економічних заходів у ТОВ “Геолог” (Акт № 12 01.10.2007р.); при формуванні фонду матеріального заохочення у ПП “Слава” (Акт № 12 від 18.04.2007 р.); при утворенні навчально-методичного комплексу із дисциплін “Мікроекономіка” і “Макроекономіка” та методики викладання лекцій з цих предметів у Полтавському національному технічному університеті імені Юрія Кондратюка (Акт 5 від 7.10. 2007 р.).

Особистий внесок здобувача. Наукові результати одержані автором самостійно. У роботах, опублікованих у співавторстві, особисто автором виконано: в [1] розмежовано категорії “якості праці”, “ефективності праці” та “культури праці” у системі мікроекономічних показників робочої сили; в [6] обґрунтовано взаємозв’язок якості праці і демографічної політики на регіональному рівні; в [8] визначено функції місцевих органів самоврядування відносно управління трудовими ресурсами на регіональному рівні; в [18] визначено форми прояву і соціально-економічну спрямованість якості праці на регіональному рівні.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і висновки дисертації обговорювались та схвалені на Міжнародній науковій конференції "Культура у філософії XX століття" (м. Харків, 30 вересня 1997р.); Міжнародній науково-практичній конференції "Ризикологія в економіці та підприємництві" (м. Київ, 27-28 березня 2001р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції "Економічні проблеми розвитку регіонів та підприємств на початку XXI століття" (м. Полтава, 22-23 листопада 2001р.); VII Міжнародній науково-практичній конференції "Наука і освіта '2004. Управління трудовими ресурсами" (м. Черкаси, 24-26 березня 2004 p.); Всеукраїнській науково-практичній конференції "Економіка підприємства: проблеми теорії та практики" (м. Дніпропетровськ, 23 березня 2004 p.); V Міжнародній науковій конференції студентів і молодих вчених "Економіка і маркетинг у XXI сторіччі." (м. Донецьк, 14-16 травня 2004р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції "Фінансове забезпечення інноваційного розвитку підприємств регіонів України" (м. Полтава, 28 квітня 2005р.) і на методологічних та методичних семінарах кафедри економічної теорії та регіональної економіки Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка.

Публікації. За результатами дисертаційного дослідження опубліковано 20 робіт загальним обсягом 19 друкованих аркушів, що відображають основний зміст дисертації, у тому числі: 1 навчальний посібник, 3 статті у наукових журналах, 10 статей у наукових збірниках і 6 тез доповідей. Із опублікованих 10 праць надруковано в фахових виданнях.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається із вступу, чотирьох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Повний обсяг дисертаційної роботи – 286 сторінок. Основний текст складає 200 стор., крім того дисертація містить 26 таблиць, 28 рисунків, список літературних джерел із 622 найменувань та додатків на 46 стор.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтована актуальність теми дисертації, сформульовано мету й основні задачі досліджень, відображено наукову новизну та практичне значення одержаних результатів і запропонованих рекомендацій.

У першому розділі “Огляд науково-методологічних, практичних і інформаційно-статистичних джерел у галузі дослідження” - визначено методику дослідження якості праці в системі економічних категорій у роботах вітчизняних та зарубіжних науковців, доведено вплив якості праці на процеси розвитку і збереження інтелектуального капіталу на регіональному і загальнодержавному рівнях. На основі діалектичного аналізу і синтезу методів пізнання економічних процесів і явищ визначено еволюцію категорії “якості праці” у процесі розвитку економічної думки, узагальнено сучасні дослідження якості праці в роботах провідних українських та зарубіжних вчених. Провідною методологічною основою дослідження обрано цивілізаційний підхід до розвитку суспільства, який включає соціальну спрямованість, гуманізацію процесу праці. У процесі регіонального розвитку інтелектуальний капітал і способи його практичного використання змінюють характер і зміст праці, форми трудових відносин, результативність виробництва, а якісні показники праці забезпечують ефективне використання, збереження та розвиток національного інтелектуального капіталу на регіональному і загальнодержавному рівнях.

У другому розділі “Теоретичні основи районування території України і зв’язок регіональної інноваційної політики із параметрами якості праці у регіоні” Доведено наявність функціональних взаємозалежностей між розвитком цивілізації, науково-технічним прогресом, продуктивними силами, виробничими відносинами, конкурентоспроможністю робочої сили і якістю праці на загальнодержавному і регіональному рівнях. Інтеграційні процеси України, зростаюча цінність світової цивілізації впливають на посилення ролі загальноцивілізаційних чинників у процесі формування якості праці. З урахуванням результатів провідних досліджень якості праці визначено фактори формування якості праці, її економічну сутність і значення у процесі розвитку інтелектуального капіталу на регіональному рівні. Визначено особливості довічного найму робочої сили у японській моделі ринку праці, мобільності робочої сили, контрактної форми найму в американській моделі, ефективні системи навчання і перекваліфікації у шведській моделі, що спрямовані на формування якості праці. Практична значимість зарубіжного досвіду полягає у доцільності його використання при розробленні регіональної політики управління соціально-трудовими відносинами з урахуванням особливостей формування якості праці, трудового потенціалу регіону. Узагальнено напрями управління якістю праці у японській, шведській, американській моделях ринків праці, які доцільно використовувати при розробленні політики зайнятості під час кон'юнктурних коливань економіки.

Обґрунтовано мікроекономічні та макроекономічні фактори формування якості праці, які доцільно використовувати при розробленні політики регулювання соціально-трудових відносин на регіональному і загальнодержавному рівнях з урахуванням якісних характеристик ринку праці, робочої сили, потреб і інтересів населення. Доведено значимість реформування освітніх послуг з метою забезпечення мобільності робочої сили, розвитку якості праці. Функції якості праці, як складової мотивації праці, умови максимізації доходів, реалізації інтелектуального капіталу, забезпечення конкурентоспроможності підприємства, робітника на ринку праці визначають її теоретичне і практичне значення при розробленні короткострокових і довгострокових напрямів планування, використання трудового потенціалу на мікроекономічному рівні, регіональної політики зайнятості на макроекономічному рівні на (рис. 1)

На основі досліджень формування якості праці регіону визначено стратегічні напрями забезпечення якості праці, спрямовані на зростання соціально-економічного рівня населення через наступні напрями управління, що забезпечать відтворення регіональної соціально-економічної системи: застосування комплексного регіонального підходу при розробленні, впровадженні програм соціально-економічного розвитку на основі збалансування галузей спеціалізації; розподіл підприємств, напрям діяльності яких для області має пріоритетне значення, залучення їх власників до вирішення проблем розвитку території, розроблення і впровадження регіональних програм розвитку сільськогосподарського виробництва з конкретизацією заходів із залучення кваліфікованого персоналу, утворенню відповідних умов праці, відпочинку, житлових умов, визначення заходів податкової політики, направленої на формування відповідної матеріальної бази, зменшення кількості місцевих податків для пріоритетних галузей з низькою рентабельністю, сприяння розвитку малого і середнього підприємництва з метою зменшення безробіття, розвитку самозайнятості (рис. 2).

Формування регіональної моделі зайнятості, управління якістю праці на основі зарубіжного досвіду повинно враховувати вітчизняні особливості регіонального розвитку відносно рівня зайнятості, виду економічної діяльності, показників здоров'я населення, тривалості життя населення, рівня і структури споживання населення регіону, екологічної безпеки виробництва (табл. 1).

Таблиця 1

Відмінні риси моделей ринку праці

Японська | Американська | Шведська

Система довічного найму | Мобільність робочої сили | Повна зайнятість населення

Система розподілу прибутку на соціальні потреби, залучення трудового колективу до управління підприємством, система соціальних гарантій, емігранти використовуються на непрофесійних роботах | Спрямованість процесів праці на споживача, у трудовому процесі важлива роль відводиться керівнику-лідеру підприємства, емігранти використовуються, як на керівних роботах так і на інших посадах | Незначна мобільність робочої сили, розвиток системи перекваліфікації, перепідготовки кадрів

Утворення гуртків якості | Контрактні умови праці | Спрямованість процесу праці на споживача

У третьому розділі Проблеми формування шляхів і напрямів удосконалення системи управління параметрами якості праці у регіоні”. Виявлено основні напрями удосконалення систем управління якістю праці. Вони включають: використання сучасних систем і моделей оплати праці, впровадження корпоративної культури, як сукупності цінностей підприємства, використання підсистеми ротації персоналу, як інструменту росту та підвищення ефективності управління, змін організаційної структури системи управління параметрами якості праці персоналу. Це дозволяє авторові перейти до розширення методичної бази, розроблення, уточнення й удосконалення інструментарію управління параметрами якості праці персоналу в регіонах. Ефективна система управління параметрами якості праці персоналу – це не тільки висока результативність виробництва, але й всебічна соціальна захищеність людини, сприятливий морально-психологічний клімат, комфортні умови праці, широкі можливості для самореалізації особистості. Вона складається з декількох підсистем, що виконують відповідні функції. Функціональні підсистеми і основні функції управління параметрами якості праці персоналу представлені у вигляді табл. .

Таблиця 2

Стратегія управління параметрами якості праці в регіоні

Підсистеми | Об'єкти управління

Юридичні послуги | рішення правових питань трудових відносин; рішення правових питань господарської діяльності; узгодження розпорядницьких документів.

Оформлення й облік кадрів | оформлення й облік прийому, звільнення, переміщень; інформаційне забезпечення системи керування персоналом; профорієнтація; забезпечення зайнятості.

Аналіз і розвиток засобів стимулювання праці | управління трудовою мотивацією; розробка систем оплати праці; використання засобів морального заохочення; розробка форм участі в прибутках і капіталі.

Умови праці | дотримання вимог психофізіології праці; дотримання вимог ергономіки праці; дотримання вимог технічної естетики; охорона праці й техніка безпеки; охорона навколишнього середовища.

Розробка оргструктур керування | аналіз сформованої оргструктури управління; проектування й побудова нової оргструктури управління; розробка штатного розкладу.

Розвиток персоналу | технічне й економічне навчання; перепідготовка й підвищення кваліфікації; робота з кадровим резервом; службове й професійне просування; професійна й соціально-психологічна адаптація нових працівників.

Соціальне партнерство | Узгоджені дії роботодавців, робітників, профспілок відносно управління якістю праці.

Трудові відносини | аналіз і регулювання групових і особистісних взаємин; аналіз і регулювання відносин керівництва; управління виробничими конфліктами й стресами; соціально-психологічна діагностика; дотримання етичних норм праці.

Розвиток соціальної інфраструктури | організація громадського харчування; управління житло-побутовим обслуговуванням; розвиток культури й фізичного виховання; забезпечення охорони здоров'я й відпочинку; забезпечення дитячими установами; управління соціальними конфліктами й стресами.

Безсумнівний інтерес для українських менеджерів представляє закордонний досвід управління персоналом, що багато в чому може бути використаний в Україні з урахуванням сучасних специфічних умов. Творче застосування результатів нагромадженої та узагальненої у роботі практики дозволяє істотно підвищити конкурентноздатність регіону і розвинути системи управління персоналом регіону (рис. 3).

Рис. 3. Уточнена структура системи управління якістю праці регіону у системі довгострокової стратегії

Тактику управління якістю праці на рівні підприємства можливо побудувати на основі структурних квот (робоча квота, квота службовців, іноземної квоти, квоти фахівців (табл.3). Статистика кадрової структури дає відомості про склад колективу. При цьому вона розподіляється по різних ознаках, наприклад на робітників та службовців, кількість працюючих чоловіків і жінок із різним рівнем освіти які отримали кваліфікацію без відриву від виробництва, на робочому місці за окремими спеціальностями, родинний стан, тривалість роботи на виробництві. Інформаційна статистика надає відомості про розвиток колективу протягом певного періоду, про віковий і кадровий склад. Виробничий віковий склад — це важлива ознака у плануванні кадрів, що стосується співробітників, які по досягненні вікової границі у наступні планові періоди повинні покинути підприємство, або бути замінені.

Таблиця 3

Зведена таблиця структурних квот

Найменування показника | Формула | Умовні позначки

Робоча квота (КВ1) | Nw — число робітників;

Nj — загальна кількість кадрів

Квота службовців (КВ2) | Ns — число службовців

Іноземна квота (КВ3) | Np — число іноземних робітників

Квота фахівців (КВ4) | Nsp — число фахівців

Потреба в заміні | - середня кількість кадрів;

— середній строк роботи

У розділі 4 „Розробка моделей і механізмів управління розвитком регіональних систем формування параметрів якості роботи персоналу’’ встановлено, що ефективність розвитку регіональних систем управління якістю праці персоналу (РСУЯПП) у значній мірі обумовлена ефективністю її складових, необхідністю розвитку їх удосконалення, оптимізації. Технології управління розвитком РСУЯПП є рекомендаціями для регіонів з метою розроблення довгострокової стратегії управління якістю праці регіону. Під РСУЯПП розуміємо сукупність установ регіону (УР), що реалізує регіональні програми розвитку. Метою функціонування РСУЯПП є задоволення попиту на послуги з боку населення регіону й попиту на фахівців (фахівців елементів РСУЯПП) з боку підприємств регіону. Оптимізація СУЯПП може проводитися на двох рівнях: якісному та кількісному із урахуванням ознак якості праці конкретного регіону, а також досвіду, нагромадженого іншими регіонами. Заходи СУПЯПП спрямовані на забезпечення місцевих органів самоврядування методологічними та методичними інструментами, що дозволять приймати ефективні управлінські рішення як на етапі створення обґрунтованих програм використання трудових ресурсів, так і при їх реалізації (рис. 4).

Рис. 4. Зв'язок між загальними цілями розвитку СУПЯРП
і ресурсним забезпеченням

ОСНОВНІ РЕЗУЛЬТАТИ І ВИСНОВКИ

Пропонована робота присвячена теоретичним і практичним питанням формування та оцінки ознак якості праці персоналу регіональних структур в умовах трансформаційних процесів регіонального розвитку економіки України.

Дослідження дозволило зробити наступні основні висновки:

1. На основі досвіду дослідження праці, ринку праці в умовах трансформаційних процесів розвитку регіонів визначено сутність якості праці із урахуванням ознак трудових ресурсів регіону, де якість праці – умова реалізації інтелектуального капіталу (сукупність економічних, соціальних, технічних характеристик процесу праці, що сприяє максимізації корисності робочої сили і прибутку підприємства, збільшенню доданої вартості і життєвого рівня населення регіону).

2. Розмежовано визначення категорій „якість праці”, „культура праці”, „ефективність праці”, які на основі факторів їх забезпечення дозволяють визначити об’єкти управління при утворенні політики зайнятості, соціально-економічної політики на регіональному рівні.

3. Узагальнено та запропоновано підсистеми (юридичні послуги, послуги оформлення кадрів, аналіз і розвиток засобів стимулювання праці на основі структурних квот, удосконалення умов праці, розроблення оргструктур керування і т.д.), які забезпечують максимізацію корисності робочої сили, доходів населення і прибутку підприємства.

4. Запропоновано заходи для реалізації стратегії підвищення якості праці через удосконалення професійного рівня робочої сили, забезпечення її мобільності, розроблення інноваційних систем стимулювання праці, маркетингової стратегії роботи із споживачем, системи соціального захисту, кадрової стратегії, роботи із постачальником. Тактичні заходи підвищення якості праці відповідно до стратегії передбачають удосконалення організації праці, забезпечення продуктивності праці, зменшення трудоємності продукції, забезпечення продуктивності, інтенсивності праці.

5. Визначено сукупність суб’єктивних показників для статистичного оцінювання якості праці, що забезпечать диференційний підхід при розробленні політики зайнятості і політики соціально-економічного захисту.

6. Розроблено рекомендації із удосконалення системи матеріального стимулювання й порядку застосування режиму гнучкого робочого часу з метою підвищення якості праці на регіональному рівні. На основі аналізу закордонного досвіду управління персоналом українським підприємцям може бути рекомендована система стимулювання персоналу із урахуванням заходів по забезпеченню мобільності робочої сили, професійного навчання та удосконалення, систем довічного найму. Запропонована в дисертації модель організації стимулювання найманих робітників на підприємстві базується на сполученні тарифної системи й виплат найманим робітникам з прибутку підприємства (система структурних квот).

7. У дисертації розроблено модель управління параметрами якості праці персоналу (СУЯПП) регіональних структур і сформульовані концептуальні положення управління їхнім розвитком, що є необхідною умовою підвищення обґрунтованості управлінських рішень по управлінню трудовими ресурсами і якістю праці. Обґрунтовано методику розрахунку заробітної плати на основі ранжирування посад як інструменту забезпечення попиту і пропозиції регіонального ринку праці, яка дозволяє врахувати потреби регіону у робочій силі і забезпечити збалансування ринку праці. Запропоновано методику оптимізації систем управління параметрами якості праці регіональних структур яка на основі алгоритму дій та автоматизованих інформаційних систем дозволяє підвищити якість праці регіону. Визначено маркетингові заходи управління якістю праці через оцінку стану природно-ресурсного потенціалу регіону, особливостей динаміки статево-вікової структури населення, причин міграції, оцінку використання трудових ресурсів, досягнутого рівня і якості життя населення.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ.

Опубліковано у фахових наукових виданнях:

1. Мікроекономіка / Укл. В.Дубіщев, Н. Жовнір, О. Максименко. – Полтава: ПОЛТНТУ, 2007. – 207 с.

2. Жовнір Н.М. Методологічні аспекти культури праці на сучасному підприємстві // Регіональні перспективи. – 2000. – №1.–С. 93-94.

3. Жовнір Н.М. Тривалість робочого і вільного часу, як фактори формування культури праці // Регіональні перспективи. – 2001. – №5-6. – С. 264-266.

4. Жовнір Н.М. Вартісні характеристики товару "робоча сила" в системі забезпечення ефективності праці // Наук. вісн. ПолтНТУ "Економіка і регіон". -2003.-№1.- С 54-58.

5. Жовнір Н.М. Культура праці в системі регіональних факторів інвестування інтелектуального капіталу // Економіка: проблеми теорії та практики: 36. наук, праць. У 4 т. – Вип.191. – Т.З. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2004. – С. 670- 675.

6. Дубіщев В.П., Жовнір Н.М. Демографічна політика в структурі макроекономічних показників відтворення культури праці регіону // Регіональні перспективи.-2004.- № 1-2 (38-39). – С. 87-90. (Особистий внесок автора – обґрунтовано вплив демографічної політики на процес формування якості праці на регіональному рівні).

7. Жовнір Н.М. Управління організаційною і інноваційною культурою в системі регіонального розвитку // Наук. вісн. ПолтНТУ "Економіка і регіон". – 2004. – № 1(2). – С 45-47.

8. Дубіщев В.П., Жовнір Н.М. Регіональний зміст процесу управління культурою праці // Наук. вісн. ПолтНТУ "Економіка і регіон". – 2004. – № 1(4). – С 132-136. (Особистий внесок автора – визначено функції місцевих органів самоврядування щодо управління трудовими ресурсами на регіональному рівні).

9. Жовнір Н.М. Управління мотивацією праці в структурі організаційної культури регіону // Економіка: проблеми теорії та практики: 36. наук, праць. У 4 т.-Вип. 192.- Т.З. – Дніпропетровськ : ДНУ, 2004. – С 931-936.

10. Жовнір Н.М. Модель регіональної політики зайнятості на прикладі Полтавської області // Наук.вісн. ПолтНТУ „Економіка і регіон”. – 2005. - №5. – С.132-136.

11. Жовнір Н.М. Напрями формування соціально-економічної організації праці на регіональному рівні // Наук.вісн. ПолтНТУ „Економіка і регіон”. – 2007. - №2 (13). – С.102-106.

Опубліковано в інших виданнях:

12. Жовнір Н.М. Культура праці : до історії питання // Культура у філософії XX століття: 36. наук, праць. – Харків: У-т внутрішніх справ, 1997. – С. 345-356.

13. Жовнір Н.М. Зневага до економічної культури – ризик банкрутства // Ризикологія в економіці та підприємництві: 36. наук. пр. – Київ: КНЕУ, – 2001. – С 155.

14. Жовнір Н.М. Культура праці – фактор підвищення конкурентоспроможності фірми, підприємства, галузі // 36. наук. пр. (галузеве машинобудування, будівництво).- Полтава: ПДТУ, 1998. – С 332-334.

15. Жовнір Н.М. Проблеми трудової культури виробничих підприємств Полтавського регіону // Економічні проблеми розвитку регіонів та підприємств на початку XXI століття: Тези доповідей Всеукраїнської науково-практичної конференції. У 2 т. – Полтава: ПДТУ, 2001. – Т. 2. – С 80-83.

16. Жовнір Н.М. Методика оцінки культури праці в системі використання трудових ресурсів на регіональному рівні // Тези доповіді II Міжнародної наукової конфер. "Облік, контроль і аналіз в управлінні підприємницькою діяльністю." – Черкаси: ЧДТУ, 2004. – С 156-158.

17. Жовнір Н.М. Особливості сучасного етапу інвестування трудового потенціалу на регіональному рівні // Тези доповідей VII Міжнародної науково-практичної конференції "Наука і освіта 2004". У 15 т. – Дніпропетровськ : ДНУ, 2004. Т.15.-С. 3-4.

18. Дубіщев В.П., Жовнір Н.М. Механізм реалізації культури праці в системі соціально-економічних потреб регіонального розвитку // Тези доповідей V Міжнародної наукової конференції студентів і молодих вчених "Економіка і маркетинг у XXI сторіччі". – Донецьк: ДНУ, 2004. – С. 31-32. (Особистий внесок автора – визначено структурні складові механізму реалізації і соціально-економічну спрямованість культури праці на регіональному рівні).

19. Жовнір Н.М. Управління трудовим потенціалом Полтавського регіону і критерії оцінки його ефективності // Тези доповідей II Всеукраїнської науково-практичної конференції "Економіка підприємства: проблеми теорії та практики". У 2 т. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2004.- Т. 1. – С. 28-30.

20. Жовнір Н.М. Охорона праці, використання фонду соціального страхування від нещасних випадків в системі регіонального ринку праці // Тези доповідей VII Міжнародної науково-практичної конференції "Наука і освіта 2004. Управління трудовими ресурсами": У 15 т. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2004. – Т.13. – С 35-37.

АНОТАЦІЯ

Жовнір Н.М.

Стратегія і тактика підвищення якості праці на регіональному рівні. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.05 – Розвиток продуктивних сил і регіональна економіка. – Харків: Харківська національна академія міського господарства, 2008.

Дисертаційна робота направлена на дослідження проблеми ефективного використання трудових ресурсів, умов їх використання, однією із яких є якість праці. Визначено актуальність теми, згідно із національною стратегією сталого розвитку, державною концепцією регіонального розвитку.

Обґрунтовано практичне значення роботи у відповідності з потребами регіонального розвитку, подоланні диференціації соціально-економічних показників розвитку регіонів, ефективним використанням трудового потенціалу, посиленням мотивації роботодавців і найманої робочої сили, запропоновано модель регіональної політики зайнятості з урахуванням потреб регіонального ринку праці, збалансування попиту і пропозиції, що забезпечує рівновагу в системі регіонального ринку праці, формування високих соціальних стандартів життя.

Ключові слова: якість праці, мотивація, регіональний розвиток, економічні фактори, ефективність, стратегія, тактика.

АННОТАЦИЯ

Жовнир Н.М.

Стратегия и тактика повышения качества труда на региональном уровне. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.05 - Развитие производительных сил и региональная экономика.- Харьков: Харьковская национальная академия городского хозяйства, 2008.

Диссертационная работа направлена на исследование проблемы ефективного использования трудових ресурсов, условий их использования, одним из которых есть качество труда, определение резервов использования трудоресурсного потенциала в системе социально-экономических показателей регионального развития.

Обоснована актуальность темы в соответствии из национальной стратегией устойчивого развития, государственной концепцией развития регионов Украины.

Определена экономическая суть качества труда на основе методологических принципов экономической теории, классической политической экономии, маржинализма, институционализма, обоснованы факторы формирования в системе регионального ринка труда, предприятия коллективной форми собственности. Факторы формирования качества труда показывают региональные особенности использования трудових ресурсов, качественные характеристики рабочей силы региона.

На основе данных закономерностей проанализированы резервы формирования качества труда, ефективного использования трудових ресурсов, в соответствии с особенностями производственного, трудоресурсного потенциала региона, территориального размещения производства, потребностей в рабочей силе, спросом и предложением в системе регионального рынка труда. Особенное внимание было уделено социально-экономическим факторам качества труда в системе регионального развития, инновационным формам оплаты труда, с целью усиления мотивации труда на региональном уровне. Предложена авторская методика исследования качества труда в системе регионального рынка труда, предприятия в его структуре. Обоснована практическая значимость работы в соответствии с потребностями регионального развития, преодоления дифференциации социально-экономических показателей развития регионов, направлениями ефективного использования трудового потенциала, усилением мотивации работодателей и наемной рабочей силы, предложена модель региональной политики занятости в соответствии с потребностями регионального рынка труда, баланса спроса и предложения, что обеспечивает равновесие в системе регионального рынка труда, формирование високих социальных стандартов жизни. В работе исследовано процесс формирования качества труда через обеспечивающие его подсистемы. Данные подсистемы включают подсистему юридических услуг, планирование и прогнозирование, маркетинг персонала, оформление и учет кадров, анализ способов стимулирования труда, условия труда, организационные структуры управления, развитие персонала, социальной инфраструктуры. Новым результатом исследования является разработка расчета фонда заработной плати через ранжирование должностей. Методика ранжирования должностей – это инструмент сопоставления разных должностей по видам экономической деятельности в регионе. Наиболее важными частями данной методики является создание системы должностных разрядов, разработка структуры оплаты труда, которая обеспечивает дифференциальный подход к каждому работнику, разработка стандартных условий для подбора, оценки и профессионального развития персонала. Разработана система критериев распределения должностей: образование, опыт, время разрешения и принятий решений, риск управленческих решений, самостоятельность, организационные знания, сложность анализа, особенные условия труда. Предложено систему управления качеством труда персоналом (СУКТП) которая позволяет учитывать соотношения спроса и предложения регионального рынка труда за характеристиками качества труда. Проведенные исследования направлений стимулирования персонала региональных структур обеспечивается путем увеличения прибыли за счет эффективности качества труда которые являются ключевыми факторами в максимизации прибыли предприятия, разработки программ социального развития.

Ключевые слова: качество труда, мотивация, региональное развитие, экономические факторы, эффективность, стратегия, тактика, устойчивое развитие.

ANNOTATION

Zhovnir N.M.

Strategy and tactic of labor quality increasing of the regional level. - Manuscript.

The thesis for getting a degree in economics candidate (specialization) 08.00.05 – “Development of the Productive Forces and Regional Economy”. Kharkiv: Kharkiv National Academy of Municipal Economy, 2008.

The thesis is directed on investigation of the problem of the effective utilization of the labor resources, conditions of their use, one of which is quality of work. The urgency of a theme, according to national strategy of constant development, is certain in accordance with of regional development.

Practical value of work according to needs of regional development, overcoming of differentiation of social and economic indices of development of regions, an effective usage of labor potential, amplification of motivation of employers and an employed labor is proved, the model of regional policy of employment in view of needs of the regional market of work, balanced a supply and demand which provides in system of the regional market of work, sharing of high social standards of a life is offered.

Key words: quality of work, motivation, regional development, economic forces, efficiency, strategy, tactics.

Жовнір Наталя Миколаївна

СТРАТЕГІЯ І ТАКТИКА

ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ПРАЦІНА РЕГІОНАЛЬНОМУ РІВНІ

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Відповідальний за випуск д.т.н., проф. Торкатюк В.І.

Підп. до друку 22.01.2008 Формат 60*84 1/16 Папір офісний

Друк на ризографі Умовн.-др. арк. 0,9

Замовл. № ____ Тираж 100 прим.

61002, Харків, ХНАМГ, вул.. Революції, 12.

Сектор оперативної поліграфії ІОЦ ХНАМГ

61002, Харків, ХНАМГ, вул. Революції, 12