У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ГІРНИЧИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кабаченко Дмитро Васильович

УДК 658:622.3

УДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМУ ДІАГНОСТИКИ

ТЕХНІКО-ЕКОНОМІЧНОГО СТАНУ ШАХТ

ПРИ РЕСТРУКТУРИЗАЦІЇ ВУГІЛЬНОЇ ГАЛУЗІ

Спеціальність 08.00.04 – Економіка та управління

підприємствами (за видами економічної діяльності)

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

 

Дніпропетровськ – 2008

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано у Національному гірничому університеті Міністерства освіти і науки України (м. Дніпропетровськ).

Науковий керівник - доктор технічних наук, професор

Пономаренко Павло Іванович,

Національний гірничий університет

Міністерства освіти і науки України

(м. Дніпропетровськ), завідувач

кафедри економіки підприємства

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, доцент

Вагонова Олександра Григорівна,

Національний гірничий університет

Міністерства освіти і науки України

(м. Дніпропетровськ), професор

кафедри прикладної економіки

кандидат економічних наук,

старший науковий співробітник

Рассуждай Людмила Миколаївна

Донецький державний університет управління

Міністерства освіти і науки України

доцент кафедри фінансів

Захист дисертації відбудеться 6 червня 2008 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 08.080.01 у Національному гірничому університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 49005, Україна, м. Дніпропетровськ, проспект К. Маркса, 19, ауд. 10/409.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Національного гірничого
університету Міністерства освіти і науки України за адресою: 49005, Україна, м. Дніпропетровськ, проспект К. Маркса, 19, ауд. 10/409.

Автореферат розісланий 5 травня 2008 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради |

В.М. Дереза

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Вугільна промисловість є однією з найважливіших галузей національної економіки, а вугілля – основним енергоносієм країни. У той же час, з 1995 року в галузі спостерігається тенденція зниження обсягів видобутку вугілля до рівня менше ніж 80 млн. т. Складне положення в галузі посилюється незадовільним станом шахтного фонду, що вимагає реконструкції. За відсутності необхідних обсягів дотацій з боку держави одним з шляхів підвищення ефективності функціонування шахт в сучасних економічних умовах є реструктуризація вугільних підприємств і галузі в цілому.

Зважене рішення із структурної перебудови вугільних об'єднань і галузі в ході її реструктуризації припускає визначення першочерговості інвестування ефективно функціонуючих, санації потенційно прибуткових або закриття неперспективних шахт у складі вугільного об'єднання. Це значною мірою залежить від достовірності діагностики техніко-економічного стану шахт, яка враховує динаміку розвитку вугільних підприємств. Відсутність ефективної методики такої діагностики є однією з причин необґрунтованого закриття шахт і ухвалення керівництвом поспішних управлінських рішень з структурної перебудови вугільних об'єднань, що призвело до скорочення шахтного фонду, а, отже, до збитків держави від втрати потенційно можливих до видобутку запасів вугілля.

Вивченню питання діагностики і оцінки техніко-економічного стану підприємств присвячені дослідження вітчизняних і зарубіжних вчених, а саме: А.І. Амоші, М.Д. Белявцевої, Л.А. Бернстайна, І.О. Бланка, О.Г. Вагонової, Велш Глен Алена, О.С. Галушко, Р.Е. Грачової, Н.А. Гришиної, Л.М. Дідик, О.Б. Довбні, Т.Р. Карліна, О. Кононенко, М.Н. Крейниної, О.М. Міхайлюк, Г.Б. Полисюк, С.В. Полякова, Е.А. Прутника, Б.Л. Райхеля, Л.Г. Рассуждай, Т.Б. Решетилової, Н.А. Русак, Г.В. Савицкої, В.П. Савчука, Р.С. Сайфулина, В.І. Саллі, В.В. Ситника, А.Л. Хотомлянського, А.Д. Шеремет та інших. Разом з тим, до сьогоднішнього часу відсутній цілісний комплексний механізм діагностики техніко-економічного стану вугільних шахт, який дозволяв би проаналізувати разом динаміку досліджуваних фінансово-економічних показників та техніко-економічний стан шахт у складі вугільного об’єднання.

Таким чином, необхідність поглиблення наукового опрацьовування питань удосконалення механізму діагностики техніко-економічного стану шахт, як інструменту ухвалення рішень щодо пріоритетності інвестування ефективно функціонуючих, доцільності проведення санації перспективних і черговості закриття неперспективних шахт у кожному регіоні при реструктуризації вугільної галузі й обумовили вибір теми дисертації та її актуальність.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно з держбюджетною науково-дослідною темою кафедри економіки підприємства Національного гірничого університету “Розробка методики діагностики техніко-економічного стану шахт на стадії реструктуризації вугільної галузі” (номер державної реєстрації 0106U001844, 2005-2008 рр.). У вказаному дослідженні автор дисертаційної роботи, як відповідальний виконавець, обґрунтував принципи діагностики техніко-економічного стану вугільних шахт при ухваленні рішення про пріоритетність інвестування потенційно прибуткових і черговості закриття неперспективних шахт в рамках вугільного об'єднання, розробив методичні рекомендації щодо виконання діагностики шахт на основі розрахунку інтегральної комплексної оцінки їх фінансово-економічного стану та методичні вказівки з рейтингової оцінки шахт на основі комплексного аналізу техніко-економічних показників їх роботи у складі об'єднання.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є теоретичне обґрунтування і розробка методичних рекомендацій щодо вдосконалення механізму діагностики техніко-економічного стану шахт при реструктуризації вугільного об'єднання.

Для досягнення цієї мети в дисертаційній роботі поставлений і вирішений комплекс теоретичних, науково-методичних і практичних задач:

проведений аналіз і теоретичне узагальнення існуючих методологічних засад діагностики техніко-економічного стану підприємств щодо прийняття рішень, пов’язаних з реструктуризацією вугільної галузі (регіону, об’єднання) і обґрунтування перспектив розвитку кожного окремого підприємства;

обґрунтована репрезентативна вибірка показників, що характеризують діагностику фінансово-економічного стану підприємства для ухвалення економічних рішень власниками, керівниками та інвесторами щодо напрямів і перспектив подальшого розвитку підприємства;

розроблена матриця одиничних значень фінансово-економічних показників, за якою розраховуються середньозважені блокові та інтегральна комплексна оцінки фінансово-економічного стану підприємства, що об'єднують показники з урахуванням їх парних взаємозв'язків;

розроблена методика діагностики техніко-економічного стану шахт на основі розрахунку інтегральної комплексної оцінки їх фінансово-економічного стану згідно матриці одиничних значень фінансово-економічних показників;

розроблені рекомендації щодо врахування впливу фактору часу при розрахунку блокових та інтегральної комплексної оцінок фінансово-економічного стану вугледобувного підприємства для адекватного зіставлення отриманих оцінок, що розраховані на основі звітності за різні періоди часу;

розроблена методика рейтингової оцінки шахт на основі комплексного аналізу техніко-економічних показників їх роботи у складі вугільного об'єднання для прийняття управлінських рішень щодо подальшого розвитку підприємства, що аналізується.

Об'єктом дослідження є процес діагностики техніко-економічного стану шахт у складі вугільного об'єднання при виборі варіанту його реструктуризації.

Предметом дослідження є механізм діагностики техніко-економічного стану шахт, орієнтований на встановлення пріоритетності інвестування потенційно прибуткових шахт та визначення черговості закриття неперспективних шахт вугільного об'єднання.

Методи дослідження. Теоретичну і методологічну основу проведення досліджень склали фундаментальні теоретичні положення економічної науки в області діагностики техніко-економічного стану шахт, наукові праці видатних вітчизняних і зарубіжних вчених, законодавчі і нормативні акти України із питань фінансового аналізу і оцінки техніко-економічного стану підприємств. Для вирішення задач, поставлених у дисертаційній роботі, були використані загальнонаукові і спеціальні методи дослідження: метод критичного аналізу, наукової абстракції та узагальнення наукового досвіду із сучасних теоретичних досліджень – при визначенні напрямів удосконалення механізму діагностики техніко-економічного стану шахт шляхом дослідження існуючих методик діагностики, узагальненні даних літературних джерел з питань реструктуризації вугледобувних підприємств, антикризового управління підприємством, діагностики фінансово-економічного стану підприємств; аналітичний метод – при створенні репрезентативної вибірки показників, що характеризують фінансово-економічний стан шахти для ухвалення рішень щодо напрямків і перспективи подальшого розвитку підприємства; системний підхід – при розробці матриці одиничних значень фінансово-економічних показників; методи структурного, графічного аналізу – при урахуванні впливу фактору часу для адекватного зіставлення оцінок фінансово-економічного стану підприємства, розрахованих за різні періоди часу; метод багатовимірного статистичного порівняльного аналізу – для виявлення основних факторних ознак (техніко-економічних показників) при здійсненні рейтингової оцінки роботи шахт в рамках вугільного об'єднання; методи порівняння, кореляційно-регресійного аналізу, математичної статистики, угрупування та індексний метод – для розрахунку блокових та інтегральної комплексної оцінок підприємства і наукового обґрунтування механізму діагностики техніко-економічного стану шахт.

Обробка економічної інформації, побудова таблиць, діаграм, графіків, отримання статистичних характеристик здійснені на ЕОМ з використанням апарату математичних і статистичних функцій Microsoft Excel, засобів Borland Pascal, графічних редакторів Corel Draw 10 і програми Power Point.

Наукова новизна отриманих результатів. Основний науковий результат дисертаційної роботи полягає у вдосконаленні та впровадженні механізму діагностики техніко-економічного стану шахт, що складається з інтегральної комплексної оцінки їх фінансово-економічного стану і рейтингової оцінки шахт на основі аналізу техніко-економічних показників їх роботи у складі вугільного об'єднання.

Наукова новизна отриманих результатів дослідження полягає у такому:

уперше розроблений і запропонований метод урахування впливу фактору часу на достовірність результатів розрахунку блокових та інтегральної комплексної оцінок фінансово-економічного стану підприємства, отриманих на основі звітності за різні періоди часу, що полягає в корегуванні результатів цих оцінок множенням на коригуючий коефіцієнт, розрахований за експоненціальною залежністю з урахуванням динаміки розвитку підприємства за досліджуваний період часу;

удосконалено:

методичні підходи до прийняття управлінських рішень щодо пріоритетності інвестування ефективно функціонуючих, доцільності проведення санації потенційно перспективних і черговості закриття неперспективних шахт при реструктуризації вугільної галузі (регіону, об’єднання), які відрізняються від існуючих врахуванням показників, що отримані на базі комплексного техніко-економічного аналізу підприємств;

матричний метод діагностики техніко-економічного стану підприємства, який відрізняється розміщенням досліджувальних показників в матриці відповідно до структури форм існуючої звітності; розрахунком середньозважених одиничних показників шляхом віднесення поточного значення показника до середнього за досліджуваний період; розрахунком узагальнених середньозважених показників за блоками і матрицею в цілому, де як ваги використовуються парні коефіцієнти детермінації;

методичні підходи до діагностики техніко-економічного стану вугільних об’єднань, що, на відміну від існуючих, базуються на рейтинговій оцінці шахт на основі техніко-економічних показників їх роботи, де складовою частиною є аналіз фінансово-економічного стану підприємства, в якому за граничне значення використовуються індекси, що характеризують варіацію відповідних показників впродовж досліджуваного періоду;

дістали подальшого розвитку:

система показників, за допомогою яких здійснюється діагностика фінансово-економічного стану підприємства, особливістю якої є коригування показників платоспроможності підприємства з урахуванням витрат і доходів майбутніх періодів;

метод угрупування шахт вугільного об’єднання, який відрізняється від існуючого врахуванням при визначенні рейтингу техніко-економічного стану шахти фактору забезпеченості запасами вугілля на перспективу та інтегрального показника комплексної оцінки фінансово-економічного стану підприємства.

Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що теоретичні положення, викладені в роботі, доведені до рівня конкретних практичних методик та рекомендацій щодо вдосконалення механізму діагностики техніко-економічного стану шахт, який орієнтований на встановлення пріоритетності інвестування ефективно функціонуючих, санації потенційно прибуткових і черговості закриття неперспективних шахт у складі вугільного об'єднання.

Сформовані методичні рекомендації щодо проведення діагностики вугільних шахт на основі розрахунку інтегральної комплексної оцінки їх фінансово-економічного стану, що дозволяє проаналізувати динаміку досліджуваних показників і виконати подальший порівняльний аналіз шахт, які знаходяться у складі вугільного об'єднання, на основі інтегрального показника їх фінансово-економічного стану, розрахованого на основі співвідношень різних фінансово-економічних показників підприємства з урахуванням динаміки його розвитку за досліджуваний період;

Розроблені методичні вказівки за рейтинговою оцінкою шахт на основі комплексного аналізу техніко-економічних показників їх роботи у складі вугільного об'єднання, що дозволяє проаналізувати техніко-економічний стан шахт об'єднання за сукупністю чинників, які мають найбільший вплив на зміну загального рівня техніко-економічних показників роботи шахти і є підставою для ухвалення управлінських рішень стосовно діяльності підприємства.

На базі методології, представленої в роботі, створено електронну автоматизовану систему, що реалізує механізм діагностики техніко-економічного стану вугільних шахт. Запропонована система дозволяє ухвалити рішення щодо встановлення пріоритетності інвестування ефективно функціонуючих, санації потенційно прибуткових і закриття неперспективних шахт у складі вугільного об'єднання.

Методику діагностики шахт на основі розрахунку інтегральної комплексної оцінки їх фінансово-економічного стану та методику рейтингової оцінки шахт у складі вугільного об'єднання на основі комплексного аналізу техніко-економічних показників їх роботи у вигляді методичних рекомендацій та вказівок впроваджено в практичну діяльність деяких підприємств, зокрема ДП «Селідоввугілля» (акт від 12.12.2006 р.), ДП «Красноармійськвугілля» (акт від 13.12.2006 р.). Електронна автоматизована система, що реалізує механізм діагностики техніко-економічного стану підприємства, використовується в практичній діяльності ТОВ «КПД Консалтинг» при незалежній експертній оцінці промислових підприємств різноманітних галузей та форм власності (акт №1 від 05.04.2006 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є особисто виконаною науковою роботою, в якій викладений авторський підхід до вирішення наукового питання теоретичного обґрунтування і розробки методичних рекомендацій щодо вдосконалення механізму діагностики техніко-економічного стану шахт при реструктуризації вугільного об'єднання. Особистий внесок здобувача полягає у формулюванні мети і наукових задач роботи, наукових висновків і рекомендацій, в розробці методів, в проведенні аналітичних і статистичних досліджень, в обробці і узагальненні отриманих результатів. Усі результати, одержані безпосередньо здобувачем, знайшли відображення в одноосібних опублікованих роботах. Особистий внесок автора у спільно опублікованих роботах конкретизований у списку наукових праць.

Апробація результатів дисертації. Основні наукові положення і практичні результати дослідження в 1999-2007 рр. доповідалися і одержали позитивну оцінку на наукових семінарах кафедри економіки підприємства Національного гірничого університету, науково-технічних радах ДП «Красноармійськвугілля», ДП «Селідоввугілля», ВАТ «Павлоградвугілля», міжнародних і всеукраїнських науково-практичних та науково-технічних конференціях: республіканській науково-практичній конференції “Вдосконалення національних нормативів аудиту” (2000 р., м. Житомир), міжнародній науково-практичній конференції “Проблеми і перспективи інноваційного розвитку економіки України” (2006 р., м. Дніпропетровськ), міжнародній науково-технічній конференції «Проблеми і перспективи розвитку підприємництва” (2007 р., м. Харків), міжнародній науково-практичній конференції «Наукова індустрія європейського континенту-2007” (2007 р., м. Прага, Чехія).

Публікації. Основні положення і результати роботи опубліковані в 12 наукових працях (8 статей у збірниках наукових праць і журналах, з яких 5 – у фахових виданнях, 4 тези доповідей на конференціях). Загальний обсяг публікацій – 4,75 друк. арк. Особисто авторові належить 3,05 друк. арк.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, глосарія, додатків. Загальний обсяг дисертації становить 180 сторінок комп’ютерного тексту. Робота містить 36 рисунків та 29 таблиць на 37 сторінках, список використаних джерел із 196 найменувань на 18 сторінках, глосарій на 2 сторінках, 11 додатків на 27 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У дисертаційній роботі узагальнено і розвинуто науково-методологічні засади, розроблено методичні підходи та практичний інструментарій щодо вдосконалення механізму діагностики техніко-економічного стану шахт при реструктуризації вугільної галузі.

У вступі обґрунтована актуальність теми дисертації, сформульована мета, задачі, об’єкт, предмет і методологія дослідження, визначена наукова новизна, теоретична та практична значимість роботи.

У першому розділі «Теоретичні основи діагностики техніко-економічного стану шахт при реструктуризації вугільної галузі» досліджена сутність та роль діагностики техніко-економічного стану підприємства, визначена об’єктивна необхідність діагностики техніко-економічного стану шахт при реструктуризації галузі, виконаний аналіз існуючих програм реструктуризації вугледобувних підприємств України, визначені особливості діагностики техніко-економічного стану шахт як інструменту ухвалення управлінських рішень в процесі реструктуризації, виконаний аналіз існуючих досліджень в теорії діагностики техніко-економічного стану підприємств та визначені основні напрямки її удосконалення.

Одним із стратегічних завдань ефективнішого використання потенціалу вугільного об'єднання є його структурна перебудова, яка може здійснюватися, з одного боку, шляхом проведення ефективної політики інвестування і санації що знаходяться в його складі потенційно прибуткових шахт, а з іншої - шляхом ліквідації збиткових і збанкрутілих підприємств.

Аналіз існуючих програм з реструктуризації вугледобувних підприємств за період з 1996 по 2007 роки, свідчить про необхідність глибшого опрацьовування питань діагностики техніко-економічного стану шахт у складі вугільних об'єднань, що враховує динаміку розвитку вугільних підприємств.

На сучасному етапі діагностика техніко-економічного стану шахт є ефективним інструментом одержання об’єктивної оцінки ситуації і виявлення проблем у функціонуванні підприємства, що необхідно для обґрунтування управлінських рішень при реструктуризації вугільних підприємств.

В роботі запропонований підхід до діагностики підприємства, що дозволяє ухвалювати рішення, пов'язані з реструктуризацією вугільної галузі, регіону, об'єднання (ДХК, ДП, ВО, ВАТ), а також рішення, пов'язані з обґрунтуванням перспектив розвитку кожного окремого підприємства.

Основними цілями діагностики є: виявлення шахт, що посідають ключові позиції в об'єднанні, відносно яких ухвалюватиметься рішення про напрями і обсяги фінансування, виявлення потенційно прибуткових шахт, відносно яких ухвалюватиметься рішення про доцільність і можливість санації, а також виявлення неекономічних (критичних) шахт, відносно яких буде розглянуто питання доцільності їх закриття.

На підставі аналізу існуючих підходів до діагностики підприємств, а також вивчення досліджень вітчизняних і зарубіжних вчених щодо удосконалення існуючих підходів, виявлено, що на даний час відсутній цілісний комплексний механізм діагностики техніко-економічного стану вугільних шахт, який дозволяв би проаналізувати разом динаміку досліджуваних фінансових показників та техніко-економічний стан шахт у складі вугільного об’єднання.

У другому розділі «Розробка методичних основ діагностики техніко-економічного стану вугільних шахт» виявлені особливості діагностики техніко-економічного стану вугільних шахт, викладені результати досліджень щодо удосконалення методики діагностики фінансово-економічного стану підприємств, де обґрунтовано корегування у формулах розрахунку показників, що характеризують платоспроможність та фінансову стійкість підприємства. Виконано угрупування коефіцієнтів, що розраховуються на основі існуючих форм фінансової звітності та наведені формули їх розрахунку. Доведена необхідність урахування фактору часу при розрахунку показників фінансово-економічного стану підприємства. Запропонована матриця одиничних значень фінансово-економічного показників, за якою розраховуються блокові та інтегральна комплексна оцінки фінансово-економічного стану підприємства, що об'єднують показники з урахуванням їх парних взаємозв'язків. Викладені методичні основи діагностики шахт на основі комплексного аналізу техніко-економічних показників їх роботи у складі об’єднання, що містить основні принципи рейтингової оцінки роботи шахт, комплексний аналіз техніко-економічних показників роботи шахт у складі вугільного об’єднання, аналіз фактору забезпеченості шахт запасами вугілля на перспективу. Запропонована методика оцінки доцільності проведення реструктуризації або закриття неперспективних шахт у складі вугільного об’єднання на основі діагностики техніко-економічного стану для ухвалення економічних рішень відносно подальшого розвитку підприємства.

Ступінь ефективності роботи підприємства залежить від того, чи володіють суб'єкти, які ухвалюють рішення (власники, керівники, акціонери) адекватною і достовірною інформацією про фінансово-економічний стан підприємства.

При обґрунтуванні репрезентативної вибірки показників, що характеризують фінансово-економічний стан шахти для ухвалення управлінських рішень щодо напрямків і перспектив її подальшого розвитку, були вивчені існуючі методики аналізу підприємства за допомогою фінансових коефіцієнтів і визначена вибірка одиничних показників, що розраховуються на основі форм звітності підприємства, які найбільш адекватні вирішуваній задачі і меті дослідження.

В результаті цього аналізу була встановлена неоднозначність класифікації доходів і витрат майбутніх періодів, що виникає внаслідок нечіткого розмежування понять нарахованих і відкладених витрат і доходів. Визначено, що при розрахунку коефіцієнтів, що характеризують платоспроможність підприємства, розділ 3 активи балансу «Витрати майбутніх періодів» повинен враховуватися в чисельнику, а розділ 5 пасиву балансу «Доходи майбутніх періодів» - в знаменнику формул розрахунку даної групи коефіцієнтів. Результати цих досліджень використані при складанні матриці одиничних значень фінансово-економічних показників.

Все розмаїття показників, що характеризують фінансово-економічний стан підприємства представлено у вигляді матриці. Елементи матриці, що знаходяться на перетині рядків і стовпців, є одиничними показниками фінансово-економічного стану підприємства, що мають конкретний зміст (табл. 1).

Кожен показник в цій матриці є відносною величиною, що отримується шляхом ділення поточного значення цього показника на його середнє значення за досліджуваний період часу, що дозволяє привести показники , які мають різну розмірність у зіставний вигляд та істотно знизити вплив різних аномальних значень показника, що вивчається.

Перевагою матриці одиничних значень фінансово-економічних показників підприємства є можливість здійснення на її основі комплексного аналізу фінансово-економічного стану підприємства з урахуванням динаміки відповідних коефіцієнтів, що відбиває зміну поточного рівня досліджуваної величини щодо її середнього рівня за досліджуваний період часу. Результати даних досліджень використані для розрахунку блокових та інтегральної комплексної оцінок фінансово-економічного стану шахт.

Таблиця 1

Матриця одиничних значень фінансово-економічних показників

Найменування одиничного показника | Позна-чення | Необоротні активи | Довгострокові фінансові інвестиції | Запаси | Дебіторська заборгованість | Поточні активи | Найбільш ліквідні активи | Актив | Власний капітал | Довгострокові зобов'язання | Поточні зобов'язання | Кредиторська заборгованість | Позикові засоби | Власні засоби | Пасив | Чистий дохід (прибуток) від реалізації | Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) | Валовий прибуток (збиток) | Фінансові результати від операційної діяльності | Фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування | Фінансові результати від звичайної діяльності

НА | ДФИ | З | ДЗ | ТА | НЛА | А | СК | ДО | ТО | КЗ | ЗС | СС | П | ЧД | СРП | ВП | ФРОп | ФРОбд | ФРОбп

Позначення | Код строки | 080 (ф.1) | 040+045 (ф.1) | 100...140 (ф.1) | 160…210 (ф.1) | 260+270 (ф.1) | 220+230+ 240 (ф.1) | 280 (ф.1) | 380 (ф.1) | 480 (ф.1) | 620+630 (ф.1) | 510…610 (ф.1) | 480+620 (ф.1) | 380+430+ 630 (ф.1) | 640 (ф.1) | 035

(ф.2) | 040 (ф.2) | 050-055 (ф.2) | 100-105 (ф.2) | 170-175 (ф.2) | 190-195 (ф.2)

Необоротні активи | НА | 080 (ф.1) | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000

Довгострокові фінансові інвестиції | ДФИ | 040+045 (ф.1) | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000

Запаси | З | 100...140 (ф.1) | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000

Дебіторська заборгованість | ДЗ | 160…210 (ф.1) | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000

Поточні активи | ТА | 260+270 (ф.1) | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000

Найбільш ліквідні активи | НЛА | 220+230+

240 (ф.1) | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000

Актив | А | 280 (ф.1) | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000

Власний капітал | СК | 380 (ф.1) | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000

Довгострокові зобов'язання | ДО | 480 (ф.1) | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000

Поточні зобов'язання | ТО | 620+630 (ф.1) | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000

Кредиторська заборгованість | КЗ | 510…610 (ф.1) | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000

Позикові засоби | ЗС | 480+620 (ф.1) | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000

Власні засоби | СС | 380+430 (ф.1) | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000

Пасив | П | 640 (ф.1) | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000

Чистий дохід (прибуток) від реалізації | ЧД | 035 (ф.2) | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000

Собівартість реалізованої продукції | СРП | 040 (ф.2) | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000

Валовий прибуток (збиток) | ВП | 050-055 (ф.2) | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000

Фінансові результати від операційної діяльності | ФРОп | 100-105 (ф.2) | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000

Фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування | ФРОбд | 170-175 (ф.2) | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000

Фінансові результати від звичайної діяльності | ФРОбп | 190-195 (ф.2) | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000

Чистий прибуток (збиток) | ЧП | 220-225 (ф.2) | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000 | 1,0000

Блоки:

Показники якості структури активів | Показники якості структури пасивів

Показники взаємозв'язку активу і пасиву | Показники взаємозв'язку фінансових результатів з джерелами засобів

Показники прибутковості активів | Показники взаємозв'язку фінансових результатів

У третьому розділі «Удосконалення організаційно-економічного механізму діагностики техніко-економічного стану вугільних шахт» розроблений та обґрунтований механізм діагностики техніко-економічного стану вугільних шахт, який реалізований у вигляді автоматизованої електронної системи, що включає методику діагностики шахти на основі розрахунку інтегральної комплексної оцінки її фінансово-економічного стану та методику рейтингової оцінки шахт на основі комплексного аналізу техніко-економічних показників їх роботи. Реалізована матриця одиничних значень фінансово-економічних показників, за якою розраховуються блокові та інтегральна комплексна оцінки фінансово-економічного стану підприємства, що об'єднує показники з урахуванням їх парних взаємозв'язків. Обґрунтований і запропонований метод урахування впливу фактору часу на достовірність результатів розрахунку блокових та інтегральної комплексної оцінок фінансово-економічного стану підприємства. Розглянутий організаційний процес ухвалення управлінських рішень на основі діагностики техніко-економічного стану шахт. Суть розробленої дисертантом методики діагностики шахт вугільного об'єднання на основі розрахунку інтегральної комплексної оцінки їх фінансового-економічного стану полягає в наступному: як альтернатива оцінки фінансово-економічного стану підприємства шляхом порівняння розрахованих показників з нормативними значеннями пропонується оцінка підприємства в контексті динаміки його розвитку на основі матриці одиничних значень фінансово-економічних показників.

При розробці матриці були проаналізовані існуючі підходи до аналізу фінансового-економічного стану підприємства і із форм бухгалтерської звітності здійснена репрезентативна вибірка найбільш використовуваних при розрахунку показників. За допомогою запропонованої матриці розраховуються блокові та інтегральна комплексна оцінки фінансового-економічного стану підприємства, об'єднуючі показники з урахуванням їх парних взаємозв’язків.

В ході аналізу автором встановлено, що питома вага кожного з фінансових коефіцієнтів, що включається до блокової оцінки, повинна відображати фактичну значимість цього показника у формуванні інтегральної комплексної оцінки фінансово-економічного стану підприємства. Питомі ваги фінансових коефіцієнтів в блоковій оцінці пропонується розраховувати пропорційно парним коефіцієнтам кореляції, що розраховуються за формулою Персона як безрозмірні індекси в інтервалі від -1,0 до 1,0, які відображають ступінь лінійної залежності між двома масивами даних. Це дає можливість більш повно врахувати індивідуальні особливості розвитку підприємств, що аналізується.

Методику діагностики шахти в на основі розрахунку інтегральної комплексної оцінки її фінансово-економічного стану реалізовано на ЕОМ на прикладі шахт, що входять до складу ДП «Красноармійськвугілля» та ДП «Селідоввугілля». Ця методика містить п'ять етапів аналізу фінансово-економічної інформації, детальний опис яких наведений у дисертаційній роботі.

Розроблена методика діагностики шахт вугільного об'єднання на основі розрахунку інтегральної комплексної оцінки їх фінансового-економічного стану згідно матриці одиничних значень фінансового-економічних показників дозволяє діагностувати стан підприємства, що аналізується, на підставі даних існуючої звітності і зіставляти його з аналогічними підприємствами галузі.

Для адекватного зіставлення оцінок фінансового-економічного стану підприємства, розрахованих на основі звітності за різні періоди часу була досліджена закономірність зміни з часом оцінок фінансового-економічного стану підприємства, визначена функція, найбільш відповідна для відображення виявленої закономірності, обчислені коригуючи коефіцієнти, які дозволяють привести оцінки за різні періоди часу в зіставний вигляд.

Метод розрахунку інтегральної комплексної оцінки фінансового-економічного стану підприємства з урахуванням фактору часу відображують формули (1) та (2), загальний вигляд функції часу наведений на рис. 1.

Комплексна оцінка фінансового стану з урахуванням параметру часу розраховується за формулою:

де К'о – комплексна оцінка фінансово-економічного стану з урахуванням параметру часу;

Ко – комплексна оцінка фінансово-економічного стану без урахування параметру часу;

F(t) – експоненціальна функція, що відображає характер динаміки коригуючих коефіцієнтів.

Для адекватного зіставлення комплексних оцінок фінансового стану підприємства, що відносяться до різних періодів часу, отримані оцінки необхідно привести до зіставного вигляду множенням на відповідний коригуючий коефіцієнт, розрахований за формулою:

де b - коефіцієнт, що забезпечує значення функції в нульовий період часу (точка відліку), b=1;

а – деякий позитивний параметр, величина якого визначає особливості зміни коригуючих коефіцієнтів при зміні величини t;

t – період часу щодо моменту, за станом на який проводиться оцінка фінансово-економічного стану підприємства;

ЧД – середнє квадратичне відхилення чистого доходу;

ЧД – середнє значення чистого доходу.

Величина коригуючого коефіцієнту залежно від ступеня віддаленості в ретроспективу розрахунку інтегральної комплексної оцінки фінансово-економічного стану шахти визначається згідно графіку, наведеному на рис. 1.

Рис. 1. Загальний вигляд функції часу

Експоненціальна функція найточніше відображає необхідний характер динаміки коригуючих коефіцієнтів, оскільки вона згідно з мірою зростання аргументу зменшується, нескінченно наближаючись за значенням до нуля. Величина параметра а в експоненціальній функції розраховується пропорційно середньому квадратичному відхиленню показника, що характеризує динаміку і стійкість розвитку підприємства. Як такий показник пропонується використовувати чистий дохід (виручку) від реалізації продукції за аналізований період. Для очищення показника від впливу інфляції і залежності від масштабів підприємства, в розрахунках пропонується використовувати коефіцієнт варіації даного показника за аналізований період часу. Таким чином, параметр а у формулі (2), розраховується як відношення середнього квадратичного відхилення чистого доходу (ЧД) до середнього значення чистого доходу ().

Запропонований метод урахування впливу фактору часу на достовірність значень фінансово-економічних показників дозволяє виконати зіставлення блокових та інтегральної комплексної оцінок фінансово-економічного стану шахти, які розраховані на основі звітності за різні періоди часу, що підвищує достовірність діагностики фінансово-економічного стану підприємства.

Результати цього дослідження були використані як складова частина механізму діагностики техніко-економічного стану шахт, який реалізований у вигляді методики рейтингової оцінки шахт на основі комплексного аналізу техніко-економічних показників їх роботи у складі вугільного об’єднання.

З метою прийняття ефективних управлінських рішень щодо реструктуризації вугільних підприємств, автором запропоновано використовувати комплексний техніко-економічний аналіз роботи шахт за сукупністю показників. Такими показниками є: загальний середньорічний обсяг видобутку рядового вугілля, тис. т.; зольність видобутого рядового вугілля, %; середньорічний обсяг виробництва товарної вугільної продукції, тис. т.; зольність відвантаженої товарної вугільної продукції, %; середньодіюча кількість очисних забоїв, од.; середньодіюча лінія очисних забоїв, м; середньодобове навантаження на очисний забій, т.; середньомісячне просування лінії очисних забоїв, м.; середньомісячні темпи проведення розкривних і підготовчих гірничих виробок, м.; інтегральна комплексна оцінка фінансово-економічного стану шахти; середньомісячна продуктивність праці робітника з видобутку вугілля, т.; середньорічний обсяг реалізованої товарної вугільної продукції (без ПДВ), тис. грн.; собівартість 1 тонни видобутку вугілля, грн./т.; середньорічне вироблення товарної продукції на одного робітника (без ПДВ), тис. грн.

Методика рейтингової оцінки шахт у складі вугільного об'єднання на основі комплексного аналізу техніко-економічних показників їх роботи реалізована на ЕОМ на прикладі шахт, що входять до складу ДП «Красноармійськвугілля» та ДП «Селідоввугілля». Алгоритм послідовності виконання методики складається із десяти етапів, детальний опис яких наведений у дисертаційній роботі.

Розроблена методика рейтингової оцінки шахт на основі комплексного аналізу техніко-економічних показників їх роботи у складі вугільного об'єднання, яка дозволяє проводити діагностику шахт з метою ухвалення обґрунтованих управлінських рішень щодо підприємств, що аналізуються.

Запропоновані в роботі методика діагностики шахт на основі розрахунку інтегральної комплексної оцінки їх фінансово-економічного стану та методика рейтингової оцінки шахт на основі комплексного аналізу техніко-економічних показників їх роботи у складі об'єднання можуть бути застосовані в практиці реструктуризації для встановлення пріоритетності інвестування ефективно функціонуючих, санації потенційно прибуткових і черговості закриття неперспективних (критичних) шахт як в рамках конкретного вугільного об'єднання, так і в масштабах галузі.

ВИСНОВКИ

У дисертації, яка є завершеною науковою роботою, на базі проведених наукових досліджень поставлена і вирішена актуальна науково-практична задача теоретичного обґрунтування і розробки методичних рекомендацій щодо вдосконалення механізму діагностики техніко-економічного стану шахт при реструктуризації вугільного об'єднання. Найбільш важливі наукові й практичні результати, висновки й рекомендації полягають у наступному:

1. Доведено, що одним із стратегічних завдань ефективнішого використання виробничого потенціалу вугільного об'єднання є його структурна перебудова, яка може здійснюватися шляхом проведення ефективної політики інвестування і санації потенційно прибуткових шахт, що знаходяться в його складі, або шляхом ліквідації збиткових і збанкрутілих підприємств.

2. Удосконалені методичні підходи до прийняття управлінських рішень щодо пріоритетності інвестування ефективно функціонуючих, доцільності проведення санації потенційно перспективних і черговості закриття неперспективних шахт при реструктуризації вугільної галузі, регіону, об’єднання (ДХК, ДП, ВО, ВАТ), що дозволяє на базі комплексного аналізу техніко-економічних показників роботи шахт ухвалювати рішення, пов’язані з обґрунтуванням перспектив розвитку підприємства у складі вугільного об’єднання (регіону, галузі).

3. З метою підвищення ступеня достовірності розрахунку показників, що характеризують діагностику фінансово-економічного стану шахт на основі матриці одиничних значень фінансово-економічних показників, доцільно застосовувати розроблену систему показників, особливістю якої є врахування витрат і доходів майбутніх періодів при визначенні показників платоспроможності та фінансової стійкості підприємства.

4. Доведено, що діагностика фінансово-економічного стану підприємства повинна здійснюватися на підставі системи показників, об'єднаних в матрицю одиничних стандартизованих значень, за якою розраховуються середньозважені блокові та інтегральна комплексна оцінки фінансово-економічного стану підприємства, де як ваги використовуються парні коефіцієнти детермінації відповідних показників, що дозволяє проаналізувати динаміку досліджуваних фінансових показників і вирішити проблему встановлення значень розрахункових коефіцієнтів, що рекомендуються.

5. Комплексну діагностику фінансово-економічного стану підприємства, що аналізується, з урахуванням динаміки його розвитку за досліджувальний період та зіставлення отриманої інтегральної комплексної оцінки фінансово-економічного стану підприємства з іншими підприємствами галузі доцільно здійснювати на основі розробленої матриці одиничних значень фінансово-економічних показників, за якою розраховуються середньозважені блокові та інтегральна комплексна оцінки фінансово-економічного стану підприємства, що об'єднують показники з урахуванням їх


Сторінки: 1 2