У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





У першому розділі - «Теоретичні та прикладні засади визначення економічної ефективності комерційних операцій» - розкривається сутніст ь комерційної діяльності та зміст поняття комерційних операцій, розроблена їх класифікація, обгрунтовується поняття ефект

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ «ЛЬВІВСЬКА ПОЛІТЕХНІКА»

ЯХНО ТЕТЯНА ПЕТРІВНА

УДК 338:658.8

ЕКОНОМІЧНА ЕФЕКТИВНІСТЬ

КОМЕРЦІЙНИХ ОПЕРАЦІЙ

ПІДПРИЄМСТВ НА РИНКУ ТОВАРІВ

Спеціальність - 08.06.02

«Підприємництво, менеджмент та маркетинг»

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Львів – 2000

Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі комерційної діяльності і підприємництва Львівської комерційної академії Укоопспілки України.

Науковий керівник – кандидат економічних наук, доцент,

СКИБІНСЬКИЙ СТАНІСЛАВ ВОЛОДИ-МИРОВИЧ, Львівська комерційна академія, завідувач кафедри маркетингу і зовнішньоекономічної діяльності.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор,

ОНИЩЕНКО ВОЛОДИМИР ПИЛИПОВИЧ, Українська академія зовнішньої торгівлі, м. Київ, завідувач кафедри міжнародного менеджменту та маркетингу;

кандидат економічних наук,

КОРКУНА ІВАН ІВАНОВИЧ

Львівська обласна дирекція АППБ «Аваль», заступник директора.

Провідна установа: Ужгородський Державний університет Мініс- терства освіти і науки України, м.Ужгород, кафедра економіки, менедж-менту та маркетингу.

Захист відбудеться «29» березня 2000 р. о 15-00 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради К 35.052.03 у Державному університеті «Львівська політехніка» за адресою : 79013, м. Львів, вул. Ст.Бандери, 12, IV корпус, ауд. 406.

З дисертацією можна ознайомитись в бібліотеці Державного університету «Львівська політехніка» за адресою: 79000, м. Львів, вул.Професорська,1.

Автореферат розісланий «26» лютого 2000 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Пащенко І.Н.

К 35.052.03

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. На сучасному етапі розвитку національної економіки кардинально змінюються мета й пріоритети економічної діяльності. Виробництво дедалі більше переорієнтовується на інтереси й потреби споживача. У зв’язку з цим зростає значення комерційних відносин в організації товарно-грошового обміну, активізації комерційної діяльності та в розширенні комерційних операцій.

Проблеми вивчення та аналізу комерційної діяльності знайшли своє відображення в спеціальній економічній літературі. Сутність комерційної діяльності, зміст та технологія здійснення комерційних операцій, проблеми підвищення економічної ефективності комерційної діяльності висвітлені в наукових працях вітчизняних та зарубіжних вчених, зокрема в роботах М.І.Виноградової, І.Н.Герчікової, Г.В.Савицького, А.К.Зирянова, О.Е.Кузьміна, І.О.Тивончука, А.Г.Загороднього, Я.Д.Плоткіна, Й.А.Петровича, В.В.Апопія, В.В.Покровської, Л.В.Осипової, І.М.Синяєвої, С.В.Скибінського, М.І.Баканова, В.П.Онищенко, Б.І.Сінецького, Ф.Г.Панкратова, Т.К.Серьогі-на, Ю.А.Аванесова, І.І.Коркуна, А.Н.Клочка, В.О.Савченка, В.К.Памбухщянца, Л.В.Канторовича, Эдвіна Дж.Долана, Дж.Уілсона, Дж.Мэнвілі Хэрріса, Є.В.Валькіна, Дж.Деніелса, А.Д.Шеремета, В.В.Коваленка, та інших фахівців з питань комерційної діяльності та підприємництва.

Разом з тим вимагають уточнення та поглиблення поняття комерційної операції та розробки класифікації видів комерційних операцій. Об’єктивною необхідністю є пошук шляхів удосконалення організації комерційних операцій, підвищення рівня їх ефективності, створення сучасного механізму їх здійснення. Поміж тим зміст багатьох видів комерційних операцій та рівень їх організації не завжди адекватні типу економіки, що формується, ринковому характеру процесу обміну. В результаті звужуються масштаби комерційної діяльності, уповільнюються темпи обороту товарів, деформується їх обмін, знижується ефективність комерційних операцій.

Необхідність розв’язання цих проблем з урахуванням специфіки змісту, форм організації та шляхів підвищення ефективності комерційних операцій у ринковому середовищі визначає актуальність і своєчасність дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дослідження тісно пов’язане з концепцією розвитку торгівлі в Україні та регіональними програмами розвитку сфер торгівлі. Воно є органічною частиною науково-дослідницької теми «Перспективи розвитку споживчої кооперації України в ринковому середовищі» (держ.реєстр. №0197U017310), яка виконана за участю автора.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є вивчення комерційних операцій, розробка теоретичних засад та прикладних положень, конкретних рекомендацій щодо їх аналізу та оцінки їх економічної ефективності, а також виявлення резервів підвищення результативності комерційних операцій в умовах формування ринкових відносин.

Досягнення мети дослідження зумовило необхідність визначення та вирішення наступних завдань:

розкрити теоретичну сутність, зміст та характерні особливості комерційних операцій, а також форми їх організації;

систематизувати комерційні операції за характерними ознаками;

обгрунтувати методологічні підходи до визначення економічної ефективності основних комерційних операцій, розробити методи їх аналізу та оцінки в умовах формування ринкових відносин;

пристосувати комп’ютерні системи до задач, пов’язаних з оцінкою ефективності комерційних операцій;

виявити резерви поліпшення організації і підвищення рівня економічної ефективності комерційних операцій на ринку товарів.

Предметом дослідження є процес економічної оцінки та підвищення економічної ефективності комерційних операцій (на основі методологічних положень, методів, інструкцій та інше). Об’єктом дослідження є комерційні операції, які здійснюються на промислових і торговельно-посередницьких підприємствах.

Теоретичною та методологічною основою дослідження є сучасні теорії ринкової економіки щодо змісту комерційних операцій та технологій їх виконання; методологічні підходи до визначення економічної ефективності комерційних операцій, які узагальнені в роботах вітчизняних та зарубіжних учених економістів. Вихідними даними служили статистичні бюлетені з економічного розвитку Львівської області; статистичні дані Держкомстату України; Закони України; Постанови Верховної Ради і Кабінету Міністрів України; статистичні матеріали низки підприємств; розробки науково-дослідних інститутів; опубліковані наукові матеріали.

Наукова новизна одержаних результатів. Наукова новизна дисертації полягає в тому, що в ній вперше з позиції результативно-корисного, системного та альтернативного підходу розроблено механізм організаційного забезпечення підвищення економічної ефективності комерційних операцій. Новим є такі результати досліджень:

поглиблено поняття «комерційна діяльність» з позицій реалізації ринкових відносин у сфері товарно-грошового обміну; доведено, що комерційна діяльність - це вид підприємництва, що являє собою організацію та управління торгово-оперативними процесами, пов’язаними з актом купівлі-продажу товарів у сфері обігу з метою отримання прибутку; вперше розкрито теоретичну сутність і зміст комерційної операції як триєдиного акту (організаційно-технологічного, економічного та правового). Доведено, що комерційна операція виступає засобом процесу обміну та основою функціонування сфери торгівлі; розроблена класифікація комерційних операцій за основними ознаками (виконуваними функціями, напрямом руху товарів, характером об’єкта, місцем проведення);

обгрунтовано методологічні засади оцінки економічної ефективності комерційної операції, які базуються на результативно-корисному, системному та альтернативному підходах;

запропоновано методичний підхід до оцінки економічної ефективності комерційних операцій у сферах внутрішньої і зовнішньої торгівлі та торговельного посередництва, який базується на обгрунтованій системі показників, до яких зокрема відносяться (витрати обертання, валовий дохід, прибуток, рентабельність);

опрацьовано процедуру оптимізації вибору видів комерційних операцій з урахуванням конкретних резервів підвищення економічної ефективності, чинників часу та ступенів ризику. Процедуру оптимального вибору розроблено з можливістю використання комп’ютерних систем та програмного забезпечення ;

запропоновано напрями вдосконалення економіко-нормативної бази регулювання комерційних операцій за допомогою засобів, що грунтуються на виділених організаційних функціях менеджменту для кожного підрозділу підприємства.

Практичне значення одержаних результатів. Практична цінність роботи полягає в тому, що розроблені в ній методи аналізу, розрахунку та оцінки економічної ефективності комерційних операцій, а також рекомендації щодо підвищення рівня їх ефективності, можуть бути використані в комерційній діяльності господарюючих суб’єктів та органів управління. Результати дослідження впроваджені на відкритому акціонерному товаристві «Львівхолод» (довідка № 113 від 05.05.1999р.).

Основні теоретичні положення дисертації використовуються в навчальному процесі на факультеті комерційної діяльності та підприємництва Львівської комерційної академії при вивченні дисциплін: «Основи підприємницької діяльності», «Комерційна діяльність на ринку товарів і послуг» (довідка № 52/03 від 08.02.2000р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є науковою працею, в якій викладено авторський підхід до вирішення наукового завдання – удосконалення аналізу оцінки економічної ефективності комерційних операцій та розробки основних напрямків підвищення їх ефективності. Результати наукового дослідження викладені у 10 одноосібних наукових працях.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційної роботи доповідались та отримали підтримку на міжнародній науково-практичній конференції «Проблеми розвитку споживчої кооперації України в ринковому середовищі» (Львів, 1998 р.), науково-практичній конференції «Сучасні проблеми розвитку ринку сертифікації та конкурентоспроможності товарів та послуг» (Львів, 1996 р.), всеукраїнській науково-практичній конференції «Екологія і економіка» (Львів, 1997 р.), конференції професорсько-викладацького складу і аспірантів Львівської комерційної академії за підсумками науково-дослідної роботи у 1996р. (Львів, 1997 р.).

Публікації. Основні положення дисертації відображенні у 10 наукових публікаціях (наукові статті, тези доповідей) загальним обсягом 4,97 друкованих аркушів.

Обсяг і структура дисертації. Дисертаційна робота складається з вступу, трьох розділів, дев’яти підрозділів, висновків, списка використаних джерел (130 найменувань). Зміст роботи викладено на 169 сторінках комп’ютерного тексту, проілюстровано у 5 таблицях, 30 рисунках, 3 додатках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У першому розділі - «Теоретичні та прикладні засади визначення економічної ефективності комерційних операцій» - розкривається сутність комерційної діяльності та зміст поняття комерційних операцій, розроблена їх класифікація, обгрунтовується поняття економічної ефективності комерційних операцій у ринковій економіці.

Узагальнення досвіду дало можливість виявити особливості комерційної діяльності. Доведено, що комерційна діяльність є однією із складових ринкових відносин, мета якої – отримання максимального прибутку на засадах організації та управління торгово-оперативними процесами, пов’язаними з актом купівлі-продажу.

Основу комерційної діяльності становлять комерційні операції, які визначають її характер та особливості на різноманітних ринках, впливають на загальну ефективність організації обігу товарів та їх обміну в товарно-грошовій формі. В економічній літературі існує багато варіантів визначення змісту комерційної операції. На наш погляд, комерційна операція є триєдиним актом:

організаційно-технічним, у процесі якого реалізується обмін товарів і послуг на платіжні засоби;

економічним, який зумовлює зміну форм вартості в процесі обміну та фіксує завершення певного процесу;

правовим, який регулює правила товарно-грошового обміну та зафіксовує перехід права власності на товар.

В дисертації розроблена класифікація комерційних операцій за провідними ознаками: виконуваними функціями, напрямом руху товарів, характером об’єкта, місцем проведення (рис.1). Комерційні операції суттєво відрізняються за своїм змістом та масштабами здійснення. Найбільш інтенсивно розвиваються основні комерційні операції, про що свідчать обсяги товарообороту. Так, за 1995-1998 роки розміри купівлі-продажу на внутрішньому гуртовому ринку зросли з 13399,7 млн. грн. до 20862,4 млн. грн., у роздрібній торгівлі - з 11964,0 млн. грн. до 19317,0 млн. грн. Широких масштабів досягли торгово-посередницькі операції. Зокрема, оборот біржової торгівлі збільшився в 2,5 раза. Що стосується експортно-імпортних операцій, то вони мають тенденцію до скорочення.

На засадах вивчення ролі та значення комерційних операцій, їх функцій, ринкового змісту та впливу на процеси обміну, в роботі досліджені методологічні підходи до визначення економічної ефективності комерційних операцій в умовах ринкової економіки. Окрім відомого підходу за критерієм «витрати-ефект», нами запропоновані інші підходи до визначення економічної ефективності комерційних операцій, а саме:

- результативно-корисний, суть якого полягає в тому, що економічна ефективність досягається тоді, коли масштаби торгівлі встановились на рівні, при якому гранична корисність зрівнюється з граничними витратами на товар;

- системний, який передбачає, що ефект є кінцевим результатом господарської діяльності певної економічної системи, для функціонування якої потрібні ресурси. Цей підхід дозволяє отримати систему взаємозв’язків між окремими економічними актами купівлі-продажу в торговельних підприємствах;

- альтернативний, згідно з яким будь-яка комерційна операція повинна оцінюватись у порівнянні з можливістю отримувати доходи у банках та інших фінансових установах (Е1) або від інших комерційних операцій (Е2).

 

 

Рис.1. Класифікація основних видів комерційних операцій.

Економічна ефективність від проведення комерційної операції (Ек.о) повинна відповідати наступним умовам: Ек.о > Е2 чи Ек.о > Е1. У такому випадку певна сфера комерційної діяльності є привабливою для інвестування коштів. Можливе й відхилення від цих умов, якщо дана комерційна операція має в господарській діяльності другорядне значення, а її результати перекриваються в інших сферах діяльності. Отже, економічна ефективність комерційних операцій за своєю суттю є відносною величиною. Значення певних показників для виміру економічної ефективності дає тільки зіставиму інформацію для порівняльного аналізу.

Певні гарантії виконання і правового регулювання здійснення комерційних операцій дають умови договору купівлі-продажу. Проте громіздка процедура укладання договору вимагає тривалого часу, що негативно впливає на термін оформлення і реалізації комерційних операцій. Аналіз та узагальнення практики комерційної діяльності дозволили запропонувати систему здійснення комерційних операцій, основні складові якої показані на рис.2

Ні Так

 

Рис.2. Процес здійснення комерційних операцій.

Другий розділ - «Методи оцінки економічної ефективності комерційних операцій» - присвячений оцінці економічної ефективності комерційних операцій на внутрішньому та зовнішніх ринках. Необхідно зазначити, що на економічну ефективність комерційних операцій впливають зміни постачальників, що пов’язано з перевищенням пропозиції над попитом; зміна об’єктів комерційних операцій; зміна ринків, з урахуванням відмінностей, пов’язаних з їх структурою і місцем в економічному середовищі.

Ці чинники спричиняють створення системи показників для аналізу та вибору оптимальних варіантів комерційних операцій. Оцінка витрат і діяльності підприємства при виконанні окремої комерційної операції має функціональний зв’язок як у контексті їх результатів, так і їх впливу на ринкові позиції і конкурентоспроможність. Нами запропонована система оцінки економічної ефективності комерційних операцій, яка дає можливість приймати рішення щодо напрямів комерційної діяльності шляхом зіставлення альтернативного використання коштів. Вихідним моментом такої системи є багатофункціональність ринкового механізму та альтернативність поведінки підприємства на ринку товарів, що дозволяє побудувати систему показників економічної ефективності комерційних операцій на внутрішньому та зовнішніх ринках.

Узагальнення досвіду вітчизняних і закордонних підприємств та вивчення фактичних матеріалів свідчить про те, що однією з провідних функцій торговельного менеджменту є управління фінансовим станом підприємства, і перш за все прибутковістю кожної комерційної операції, на рівні якої формується прибуток. В основі такого управління пропонується покласти систему показників. В дисертації за допомогою розробленого методу проаналізована діяльність приватного підприємства «Аллен» і відкритого акціонерного товариства «Львівхолод». Результати наведено в табл. 1.

Першу групу становлять результативні показники, до яких відносяться: товарообіг W, як сума реалізованих товарів; валовий дохід D, тобто грошове вираження вартості знов створеної продукції; величина витрат В при виконанні даної операції; процентне відношення Р1 суми доходів до суми товарообігу, яке визначає рівень дохідності при виконанні комерційної операції; процентне відношення Р2 суми витрат до суми товарообігу, що відображає рівень витрат у процесі проведення комерційної операції. Друга група характеризується кількісним показником прибутку П для кожної комерційної операції, який визначає ефект від її здійснення. Запропонована нами третя група включає показники рентабельності, до яких відносять: процентне відношення суми чистого прибутку до суми товарообігу Еко1, яке показує рівень прибутковості при виконанні комерційної операції; процентне відношення суми чистого прибутку до витрат обертання Еко2, яке характеризує рівень дохідності в процесі комерційної операції. Для порівняльного аналізу застосовується показник відносної річної дохідності Vр, який визначає ефект комерційної операції, що може бути отриманий через певний час у порівнянні з іншим напрямом використання коштів.

Таблиця 1

Показники економічної ефективності комерційних операцій ( на прикладі ВАТ «Львівхолод» та ПП «Аллен»), 1998р. |

П О К А З Н И К И

Операції купівлі- | Товаро-обіг, | Валовий дохід, | Витрати обертання | Питома вага у товарообігу,% | При-буток | Рентабель-ність,% | Відносна річна

продажу | тис. грн.

W | тис. грн.

D | тання,

тис. грн.

B | валового доходу

P1 | витрати оберта-ння

P2 | тис. грн.,

П |

Еко1 |

Еко2 | дохідність, %

Vp

На внутріш-ньому ринку (ВАТ«Львів-холод») |

32000 |

9728,0 |

5619,0 |

30,4 |

17,6 |

4109,0 |

12,8 |

73,1 |

156,0

На зовніш-ньому ринку (ПП»Аллен») |

36000 |

11419,4 |

7894,9 |

31,7 |

21,9 |

3524,5 |

9,8 |

44,6 |

132,0

В дисертації проаналізовані окремі види комерційних операцій на різних ринках та встановленні витрати на здійснення кожної комерційної операції. На основі даних показників можна вибирати найкращий варіант закупівлі та продажу товарів. Різні джерела постачання товарів дають можливість скоротити витрати на виконання окремої комерційної операції, як на внутрішньому, так і на зовнішніх ринках.

Застосовувати запропоновану систему показників доцільно в зіставленні з аналогічними показниками фірм-конкурентів. Це дасть можливість на засадах порівняльного аналізу вибрати найбільш доцільне інвестування суб’єктів комерційної діяльності, визначити оптимальний варіант постачання товарів.

Дослідження показали, що для підвищення економічної ефективності комерційної діяльності необхідно вести облік витрат на кожну комерційну операцію. Визначаючи розмір витрат на реалізацію комерційної операції, слід враховувати наступне: а) при аналізі економічної ефективності комерційної операції враховуються витрати, визначені при укладанні договору, та витрати фактичні, встановлені після його виконання; б) початкова сума витрат, обумовлена при підписанні договору, може значно відрізнятись від кінцевої суми витрат, установленої після його виконання. При цьому оцінка економічної ефективності комерційних операцій пов’язана з підвищеним ризиком - ринковим, інфляційним, валютним, політичним.

У третьому розділі - «Підвищення економічної ефективності комерційних операцій» - пропонуються шляхи оптимізації комерційних операцій, які грунтуються на пошуку і використанні резервів підвищення економічної ефективності їх здійснення на таких етапах: планування та моделювання операцій, укладення комерційної угоди, реалізація комерційної угоди.

На першому етапі вивчається попит на товари, потенційна місткість ринку, можливі обсяги комерційних операцій; установлюється рівень цін; досліджуються канали постачання ресурсів та збуту продукції, а також оцінюються витрати, пов’язані з виконанням комерційних операцій. На другому етапі конкретизуються характеристики партнерів і конкурентів та умови здійснення комерційних операцій, а на третьому - визначаються напрями зниження витрат при реалізації комерційних операцій. Виявлення та використання резервів на кожному з етапів дає змогу підвищувати ефективність як окремих комерційних операцій, так і комерційної діяльності підприємств у цілому.

Розроблена нами узагальнена економіко-математична модель оптимізації комерційної діяльності підприємства має такий вигляд:

; (1)

, m М , t T ; (2)

 

xjt = {0;1} , g Jg , t T . (4)

де - прибуток від реалізації j-ої комерційної операції в t-му проміжкові часу; - витрати ресурсу m-го виду на здійснення j-ої операції; - розмір m-го ресурсного забезпечення в t-му проміжкові часу; m – індекс ресурсу; j - індекс комерційної операції; t - індекс проміжку часу; g - індекс альтернативного варіанта j-ої операції; xjt – змінна величина, яка приймає значення 1, якщо j-та операція приймається до виконання, або 0, якщо операція не приймається до виконання; T - плановий проміжок часу; J - множина комерційних операцій; М - множина ресурсного забезпечення; Jg - підмножина варіантів комерційної операції.

У моделі (1-4) умова (2) відображає обмеженість ресурсного забезпечення, (3) - можливість одноразового виконання g-го варіанта j-ої операції, (4) - можливість забезпечення xjt =1 або нездійснення g-го варіанта j-ої операції xjt =0. Реалізація лінійної детермінованої моделі (1-4) з булевими змінними призводить до вибору таких варіантів комерційних операцій, які забезпечують досягнення максимального прибутку від комерційної діяльності в межах планового проміжку часу.

Слід зазначити, що при прийнятті рішень стосовно оптимального вибору комерційних операцій на тривалому проміжку часу може виникнути

певна невизначеність щодо розвитку ситуації та цілей, яка проявляється через ступінь повноти та ненадійності маркетингової інформації, що ускладнює застосування моделі (1-4). Нами пропонується в такому випадку використовувати діалогову (інтерактивну) систему оптимізації управлінських рішень, яка забезпечує послідовний (поетапний) вибір ефективних комерційних операцій із множини допустимих шляхом порівняльного аналізу альтернатив. Таке звуження множини рішень проводиться з урахуванням ряду чинників, які можуть набувати якісних або кількісних значень.

На практиці процес звуження початкової множини комерційних операцій до множини допустимих операцій починається ще на етапі формування вхідних даних і здебільшого здійснюється в наявній формі на підставі неформальних знань (якісної інформації), які випливають з досвіду комерційної діяльності та інтуїції особи, що приймає рішення (ОПР).

Процедура порівняльного аналізу базується на зіставленні характеристик комерційних операцій як векторних величин, що дає змогу виділити з множини допустимих підмножину ефективних за Парето рішень. Для вибору кінцевого (оптимального) рішення з підмножини ефективних ОПР, як правило, залучає додаткову інформацію. Якщо з певних причин таку інформацію неможливо отримати, то в якості оптимального ОПР вибирає один з варіантів ефективних рішень. Така процедура гарантує, що прийнятий варіант комерційної операції за економічними характеристиками буде принаймні не гіршим від інших.

Нами розроблено критерій оптимальності ефективного рішення, який розраховується як відношення економічного результату від впровадження комерційної операції до витрат. Результат та витрати повинні бути продисконтованими для досягнення їх зіставимості. Розрахункова формула має вигляд:

, r є [0,06 ; 0,7], (5)

де Сt - надходження грошових коштів у t-му періоді; Вt - витрати на реалізацію комерційної операції у t-му періоді; r - мінімально допустиме значення коефіцієнта дисконтування, яке залежить від ступеня ризикованості комерційних операцій.

Взаємозв’язок та взаємозалежність складових витрат як окремої комерційної операції, так і комерційної діяльності підприємства в цілому визначають основні напрями їх економії (рис. 3). Збільшення обсягу товарообігу при збереженні загального рівня витрат досягається шляхом використання раціональних каналів товаропросування, сучасних способів організації комерційної діяльності, розвинутих інформаційних систем і технологій тощо.

Основні

напрями

економії

витрат

Рис.3 Основні напрями економії витрат при здійсненні комерційної операції.

Оптимізація цінової політики пов’язана із встановленням відповідного до кон’юнктури ринку і якості товару, рівня гуртових і роздрібних цін. Структура товарообігу істотно впливає на рівень витрат обігу при реалізації продукції різних товарних груп і як результат, на ефективність комерційних операцій, оскільки тарифи на перевезення товару, витрати на оплату праці, норми природного вибуття товарів, специфіка умов їх реалізації можуть значно відрізнятися. Прискорення швидкості обертання товарів впливає на потребу у власних та позичених коштах і приводить до зменшення витрат на сплату процентів за користування банківським кредитом. Скорочення надлишкових ланок виконання комерційних операцій дозволяє вибрати найефективніший шлях проходження закуплених товарів (ресурсів) до покупця, зменшує витрати на їх зберігання та прискорює обертання коштів. Використання досягнень науково-технічного прогресу дає можливість створити сучасну логістичну систему пошуку, зберігання, переміщення і продажу товарів, а отже, скоротити термін реалізації товарів, підвищити економічну ефективність комерційної діяльності. Зниження вартості послуг інших галузей економіки досягається шляхом ретельного перегляду потреб у послугах, стимулювання пошуку альтернативних варіантів здешевлення обслуговування комерційних операцій.

Зіставлення витрат і результатів є основою вимірювання економічного ефекту та ефективності комерційних операцій. Теоретично існує широкий спектр підходів до проблеми вимірювання економічної ефективності комерційних операцій, однак як показали дослідження на рівні підприємства найбільш реальним і раціональним можна вважати метод порівняння фактичного економічного результату з відповідним розрахунковим (плановим) значенням, яке встановлюється за допомогою норм і нормативів щодо здійснення комерційних операцій. При цьому порівнянню підлягають як поточні (проміжні) результати, так і кінцеві.

Для реалізації нормативного методу підвищення економічної ефективності комерційних операцій слід виконати такі дії:

·

вибрати оптимальний варіант комерційної операції за допомогою процедури порівняльного аналізу;

· визначити структуру інформаційного забезпечення, необхідного для здійснення оптимальної комерційної операції;

· установити нормативні значення показників, за допомогою яких оцінюється економічний результат (створити нормативну базу);

· побудувати логічну схему трансформації і довести планові (нормативні) значення показників до відповідних структурних підрозділів і виконавців;

· розробити технологію інформаційного обслуговування процесу здійснення комерційних операцій;

· установити форми документів, у яких відображаються хід і результати здійснення комерційної операції;

· розробити систему мотивації персоналу, яка буде орієнтована на досягнення кінцевого результату підприємства;

· організувати поточний контроль, здійснити аналіз і оцінку ходу та економічної ефективності виконання комерційної операції.

Економіко-нормативна база впливає на характер, напрям та інтенсивність протікання економічних процесів. Зміна нормативів змінює параметри функціонування системи і створює можливість управлінського впливу на комерційні операції. Для реалізації основних і спеціальних функцій управління комерційними операціями необхідно їх раціонально розподілити між структурними підрозділами підприємства. В дисертаційній роботі на підставі дослідження типових організаційних структур управління комерційною діяльністю запропонований механізм розподілу функцій та завдань управління між структурними підрозділами підприємства.

Директор підприємства виконує організаційні функції, а також функції контролю та аналізу економічної ефективності комерційної діяльності, затверджує розроблені управлінські рішення щодо формування множини ефективних комерційних операцій, вибору оптимальних операцій та їх здійснення.

Планування та моделювання операцій, а також формування нормативної бази, яка використовується для оцінки економічної ефективності комерційних операцій, покладається на плановий відділ.

Відділ маркетингових досліджень реалізує функції аналізу маркетингової інформації щодо комерційної діяльності підприємства, формує цінову політику і визначає структуру товарообігу. Одним із основних завдань відділу маркетингу є встановлення напрямів економії витрат. За допомогою діалогової системи оптимізації управлінських рішень формується множина ефективних рішень, обгрунтовується вибір оптимальних комерційних операцій.

Відділ праці та заробітної плати реалізує функції мотивації персоналу та нормування праці.

Автоматизований облік поточних результатів веде бухгалтерія. Оперативні та звітні бухгалтерські дані служать інформаційною базою для визначення економічної ефективності комерційних операцій, а також мотивації персоналу.

Облік кадрів, формування мобільних тимчасових робочих груп, підбір, розміщення та просування кадрів покладається на службу управління персоналом.

Транспортному відділу та іншим структурним підрозділам, є відповідальним за перевезення, зберігання і реалізацію товарів, повідомляють контрольні показники оптимального варіанта комерційної операції, показники та умови мотивації персоналу. При цьому нові функціональні обов’язки щодо впровадження нормативного методу підвищення економічної ефективності комерційних операцій повинні знайти своє місце в системі документів. У цій системі основну роль повинна відігравати запропонована нами «Робоча картка комерційної операції», в якій зафіксовані основні нормативні параметри оптимального варіанта комерційної операції, а саме:

показники економічної ефективності комерційної операції;

·

термін здійснення комерційної операції;

· витрати на здійснення окремих етапів комерційної операції, в тому числі на закупівлю, перевезення, реалізацію товарів;

· максимальні і мінімальні ціни та тарифи.

«Робоча картка» дає змогу відобразити відповідність фактичних (звітних) даних з кожного показника нормативним значенням, служить первинним документом для нарахування преміальних та інших винагород при досягненні кінцевого результату підприємством, тобто покликана одночасно виконувати нормативні і контрольну функції. З метою забезпечення інформо-ваності персоналу щодо умов здійснення комерційної операції та системи мотивації копії «Робочої картки» з нормативними значеннями показників доводяться до усіх працівників, які беруть участь у її виконанні.

Отже, впровадження запропонованих заходів та вдосконалення економіко-нормативної бази є одним із головних резервів підвищення економічної ефективності комерційних операцій. Слід також підкреслити, що застосування системи норм і нормативів дозволяє створити передумови для ефективного управлінського впливу, спроможного забезпечити виконання комерційної операції в оптимальному режимі.

ВИСНОВКИ

1. В умовах формування ринкового середовища та посилення конкуренції зростає роль товарно-грошового обміну. Об’єктивно необхідним засобом його здійснення є комерційні операції. Зміст комерційних операцій, їх характерні риси, досліджені в дисертації, а також розроблена нами класифікація конкретних операцій можуть бути використані як науковцями в процесі теоретичних досліджень, так і спеціалістами підприємств для вдосконалення комерційної діяльності.

2. Відомий підхід до оцінки економічної ефективності комерційних операцій за критерієм «витрати-ефект» у ринкових умовах є недостатнім. Запропонована методика оцінки за допомогою різних підходів дозволяє розробити систему показників для визначення економічної ефективності комерційних операцій підприємств.

3. Аналіз ефективності комерційних операцій на внутрішньому ринку, в міжнародній торгівлі, у сфері торговельного посередництва доцільно здійснювати на підставі оцінки обсягів коштів, вкладених у проведення операції, та майбутніх грошових надходжень, а також врахування факторів часу і ризику. В дисертації виділені етапи такої оцінки, визначена послідовність розрахунку показників економічної ефективності, які можуть бути використані керівниками для аналізу фінансового стану підприємств.

4.

Важливе значення для комерційної діяльності має пошук та використання існуючих резервів, які дають змогу підвищити та оцінити ефективність проведення комерційних операцій на трьох стадіях планування і моделювання комерційних операцій; укладання комерційних угод; реалізація комерційної операції. Кожній стадії відповідають певні показники, які проаналізовані в роботі. Вирішення задач оптимального вибору комерційної операції можливо проводити з використанням оптимізаційних тестів на сучасних ЕОМ.

5. На підставі результатів дисертаційного дослідження можна запропонувати:

- кооперативним організаціям та підприємствам Української спілки споживчих товариств застосовувати рекомендації щодо підвищення економічної ефективності діяльності підприємств та створення сприятливих умов для здійснення комерційних операцій: створити економіко-нормативну базу; моделювати та комплексно планувати комерційні операції; оцінювати економічну ефективність кожної комерційної операції до та після її здійснення на підприємствах; реорганізувати комерційний апарат, централізувати комерційні служби.

- Міністерству освіти і науки України включити до типових програм з дисциплін «Основи підприємницької діяльності», «Комерційна діяльність на ринку товарів та послуг» при підготовці фахівців зі спеціальності «Товарознавство і комерційна діяльність» та «Економіка підприємства» вивчення методики визначення економічної ефективності комерційних операцій на ринку товарів.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Публікації у фахових виданнях:

1. Яхно Т.П. Комерційна діяльність в умовах ринкової трансформації економіки // Вісник Львівської Комерційної Академії. Серія економічна, випуск 3 - Львів: 1998. - С. 235-247.

2. Яхно Т.П. Систематизація та класифікація комерційних операцій в умовах переходу до ринку// Вісник Львівської Комерційної Академії. Серія економічна, випуск 4 - Львів: 1998. - С. 176-188.

3. Яхно Т.П. Ефективність комерційних операцій у ринковій економіці // Вісник Львівської Комерційної Академії. Серія економічна, випуск 5 - Львів: 1998. - С. 217-227.

4.

Яхно Т.П. Вдосконалення економіко-нормативної бази здійснення комерційних операцій на ринку товарів // Проблеми економіки та управління. Вісник Державного університету «Львівська політехніка». Збірник наукових праць № 363. – Львів, Державний університет «Львівська політехніка». 1999 р. – С. 228-233.

Додаткові публікації:

4.

Яхно Т.П. Світова практика застосування товарообмінних операцій // Матеріали конференції професорсько-викладацького складу і

аспірантів ЛКА за підсумками науково-дослідної роботи у 1996 році. - Львів: 1997.- С. 140-141.

6. Яхно Т.П. Зміст та показники оцінки ефективності торговельної діяльності // Збірник наукових праць учасників міжнародної науково-практичної конференції «Проблеми розвитку споживчої кооперації України в ринковому середовищі», ч.2 - Львів: «Коопосвіта», 1998.- С. 195-198.

7. Яхно Т.П. Роль компенсаційних операцій у міжнародній торгівлі // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції «Екологія і економіка». - Львів: 1997.- С. 71.

8. Яхно Т.П. Коротка характеристика і економічний зміст різних видів товарообмінних угод // Матеріали науково-практичної конференції «Сучасні проблеми розвитку ринку сертифікації та конкурентоспроможності товарів і послуг». - Львів: 1996.- С. 19-22.

9. Яхно Т.П. Конкуренція і монополія в ринковій економіці / Політична економія, ч.1 / Г.І.Башнянин, П.Ю.Лазур, В.С.Медведєв - К: ІЗМН, 1997.- С. 240-266.

10.

Яхно Т.П. Підприємництво у сфері обігу. Форми торговельного підприємництва / Політична економія, ч.2 / Г.І.Башнянин, П.Ю.Лазур, В.С.Медведєв. - К: ІЗМН, 1997. - С.59-67.

АНОТАЦІЯ

Яхно Т.П. Економічна ефективність комерційних операцій підприємств на ринку товарів. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.02 - Підприємництво, менеджмент та маркетинг. - Державний університет «Львівська політехніка», Львів, 2000.

Дисертація присвячена розробці способів підвищення економічної ефективності комерційних операцій, які полягають у застосуванні методів та розрахунків для визначення ефективності комерційних операцій на внутрішньому та зовнішніх ринках; запропонована система показників та методик для здійснення розрахунків. У дисертації розглядаються резерви підвищення ефективності комерційних операцій; проаналізовано та зроблено розрахунки на прикладі торговельних підприємств. Основні результати дослідження впроваджені в розробці ключових напрямів розвитку торговельних підприємств України.

Ключові слова: комерційні операції, методика визначення економічної ефективності, система показників, порівняльний аналіз, критерії ефективності.

АННОТАЦИЯ

Яхно Т.П. Экономическая эффективность коммерческих операций предприятий на рынке товаров. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.02 - Предпринимательство, менеджмент и маркетинг. - Государственный университет «Львовская политехника», Львов, 2000.

Содержит теоретическое обоснование и практические рекомендации по созданию системы показателей для оценки экономической эффективности коммерческих операций на отечественных предприятиях с учетом сравнительного анализа.

В первом разделе «Теоретические и прикладные основания определения экономической эффективности коммерческих операций» раскрывается сущность коммерческой деятельности, содержание понятия коммерческих операций. Коммерческая деятельность – составная часть рыночных отношений, цель которой получение максимальной прибыли на основании организации и управлении торгово-оперативными процессами, связанными с актом купли-продажи. В диссертации теоретически обосновано, что коммерческая операция рассматривается как триединый акт: организационно-технический, в процессе которого реализуется обмен товаров и услуг на денежные средства; экономический, который обусловливает изменение форм стоимости в процессе обмена и фиксирует окончание какого-либо процесса; правовой, который регулирует правила товарно-денежного обмена и фиксирует переход право собственности на товар. В работе предложена классификация коммерческих операций, которая основывается на следующих признаках: характер объекта; направление движения товара; выполняемые функции; место проведения. Кроме известного подхода «затраты-ефект», в работе предложены другие подходы к определению экономической эффективности:

-результативно-полезный, сущность которого заключается в том, что экономическая эффективность достигается в том случае, когда масштабы торговли установились на уровне, при котором граничная польза равняется граничным затратам на товар;

-системный, который предусматривает, что эффект есть конечным результатом хозяйственной деятельности определенной экономической системы, для функционирования которой необходимы ресурсы. Этот подход дает возможность получить систему взаимосвязей между отдельными экономическими актами купли-продажи на торговых предприятиях;

-альтернативный, согласно с которым любая коммерческая операция должна оцениваться в сравнении с возможностью получить доходы в банках

и других финансовых заведениях (Е1) или от других коммерческих операций (Е2).

Второй раздел «Система показателей и методы оценки эффективности коммерческих операций» посвящен оценке и анализу коммерческих операций различных видов. Предложенная система оценки эффективности коммерческих операций может быть использована как на внутреннем, так и на внешних рынках. Исходным моментом этой системы является многофункциональность рыночного механизма и альтернативность поведения предприятия на рынке товаров. Использовать систему показателей целесообразно в сопоставлении с аналогичными показателями фирм-конкурентов. Применяя группу показателей ( товарооборот, валовой доход, прибыль, затраты, рентабельность, относительная годовая доходность), необходимо четко определить расходы на каждую коммерческую операцию, для того чтобы с помощью сравнительного анализа выбрать наиболее эффективное инвестирование средств. В диссертации с помощью разработанного метода проанализирована деятельность частного предприятия «Аллен» и ОАО «Львовхолод».

В третьем разделе - «Повышение экономической эффективности коммерческих операций» предлагаются пути оптимизации коммерческих операций, основанные на поиске и использовании резервов повышения эффективности их осуществления. Резервы, обнаруженные и использованные в процессе коммерческой операции, дают возможность повышать эффективность коммерческих операций как в торговом предприятии в целом, так и в отдельной коммерческой операции. Выявление благоприятных факторов, используемых при выполнении каждого варианта коммерческой операции, дает возможность для выбора наиболее удачных вариантов. Для достижения эффективности оптимального выбора резервов построена экономико-математическая модель оптимизации эффективных решений коммерческой деятельности предприятия, выбор которых производится с помощью меню системы оценки эффективности коммерческих операций. Разработан критерий эффективности коммерческой операции на основании отношения результатов и расходов, предложена классификация основных направлений экономии расходов в процессе проведения коммерческой операции. В диссертации разработаны функции менеджмента, которые соответствуют конкретным подразделениям предприятия.

Основные результаты работы отображены в разработке ключевых направлений развития торговых предприятий Украины.

Ключевые слова: коммерческие операции, методика определения экономической эффективности, система показателей, сравнительный анализ, критерии экономической эффективности.

SUMMARY

Yakhno T.P. The economic efficiency of the commercial operations of enterprises on the Trade Market the Manuscript.

The dissertation of candidate for the degree of «candidate of science» in the sphere of Economics. The specialty is 08.06.02. – The enterprises, management and marketing. – Lviv State Polytechnic University, Lviv, 2000.

The dissertation concerns methods of raising commercial operations efficiency both on home and foreign markets.

The system of accounts indices and their methods are presented. The dissertation investigates reserves of raising commercial operations. The main results were used in the elaboration some key-definitions according to the development of the Ukrainian trade enterprises.

The key-definitions: the commercial operations; methodical index of efficiency; the system of indices; the comparative analysis; the criteria of efficiency.